#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/01/2010 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η στρατηγική του Ισραήλ σε μια δύσκολη περίοδοΑπό την εποχή που το Ισραήλ προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας ειρήνης με την Αίγυπτο, η στρατηγική του προσδιορίστηκε σε μια προσπάθεια διαίρεσης των ισλαμικών κρατών της περιοχής, δημιουργώντας κοινά συμφέροντα με μερικά από αυτά, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα ενιαίο αραβικό μέτωπο εναντίον του. Για το λόγο  αυτό, το Ισραήλ υπέγραψε επίσημες  συνθήκες  συμμαχίας τόσο με την Ιορδανία όσο και με την Αίγυπτο, βασισμένες στην ύπαρξη κοινών εχθρών.  Η ιορδανική κυβέρνηση,  που διοικεί ένα κράτος με σημαντικό παλαιστινιακό πληθυσμό, ανησυχεί για τους Παλαιστίνιους όσο ανησυχεί και για το Ισραήλ.  Η Αίγυπτος, που κατέστειλε την «Μουσουλμανική Αδελφότητα» στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, αντιτίθεται στη Χαμάς, η οποία ξεπήδησε από την «Αδελφότητα». Από τη πλευρά του, το Ισραήλ εκμεταλλεύεται την αντιπαλότητα με τους Παλαιστινίους έτσι ώστε να δημιουργήσει μια ισορροπία δυνάμεων στα σύνορά του.

Τόσο η Αίγυπτος, όσο και η Ιορδανία έχουν ασκήσει και συνεχίζουν να ασκούν σκληρή κριτική απέναντι στο Ισραήλ. Έχουν ανάγκη να το κάνουν, προκειμένου να ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη στο εσωτερικό των χωρών τους, και το Ισραήλ κατανοεί απόλυτα  την ανάγκη αυτή, χωρίς να τη συνδέει με τις εξωτερικές πολιτικές του. Αρκετοί όμως Ισραηλινοί καταδικάζουν την Αίγυπτο και την Ιορδανία για τις κριτικές που αυτές τους ασκούν. Αν όμως εξετάσουμε τη γενικότερη εικόνα, βλέπουμε ότι αν η Αίγυπτος ανακαλέσει την συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ και ξεκινήσει μια στρατιωτική ανάπτυξη, ή αν η Ιορδανία αλλάξει σκεπτικό και προχωρήσει σε μια αντί-ισραηλινή πολιτική επιτρέποντας σε τρίτους να χρησιμοποιήσουν τα εδάφη της, τότε το Ισραήλ θα έχει να αντιμετωπίσει μια σημαντική στρατηγική απειλή.

Για τους λόγους αυτούς, το Ισραήλ έχει υιοθετήσει μια πολύ απλή πολιτική. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία μπορούν να λένε ότι  θέλουν, αρκεί η πρώτη να μην εγκαταλείψει την ουδετερότητά της και προχωρήσει σε στρατιωτική αναβάθμιση, και αρκεί η δεύτερη να μην επιτρέψει σε κάποιον τρίτο να χρησιμοποιήσει τη κοιλάδα του Ιορδάνη. Και επειδή οι Ισραηλινοί έχουν ζωτικό συμφέρον στο να διατηρηθούν τα δυο αυτά καθεστώτα, ανέχονται τα κατά καιρούς ξεσπάσματά τους εναντίον των πολιτικών του. Τα λόγια είναι λόγια, και η γεωπολιτική είναι γεωπολιτική, και οι Ισραηλινοί αντιλαμβάνονται πλήρως  τη διαφορά αυτή.

Και το γεγονός ότι αντιλαμβάνονται τη παραπάνω διαφορά, καθιστά τη συμπεριφορά του υπουργού Ayalon τουλάχιστον περίεργη. Όπως περίεργη είναι και η ανεφάρμοστη προς το παρόν πολιτική του Lieberman. Δεν γνωρίζουμε αν ο πρωθυπουργός Netanyahu εγκρίνει ή όχι τις κινήσεις των υπουργών του. Αλλά εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται, είναι διασπασμένη και αδύναμη, επιτρέποντας στα μικρότερα κόμματα να «κάνουν παιχνίδι». Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως η πρόσφατη ταπείνωση του Τούρκου πρέσβη, ικανοποίησε πολλούς Ισραηλινούς, ειδικά αυτούς που ανήκουν στο συνασπισμό του Netanyahu. Αν το σκηνικό στήθηκε με σκοπό να ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη του Ισραήλ, τότε ίσως και να δικαιολογείται. Όμως ο Ayalon απευθύνθηκε και στο τουρκικό κοινό, και προς το παρόν, οι Τούρκοι ψηφοφόροι μπορεί να παίζουν σημαντικότερο ρόλο για το Ισραήλ, από ότι οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι. Η Τουρκία είναι ένα πολύ ισχυρό κράτος, που σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει  να το έχουν ως αντίπαλο τους οι Ισραηλινοί.

Τη περασμένη Κυριακή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ehud Barak πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Τουρκία, και οι δυο πλευρές έκαναν τα πάντα προκειμένου να ξεχαστούν τα  «παράξενα» γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας. Είναι σαφές πως πολλοί υψηλόβαθμοι, τόσο στη Τουρκία όσο και στο Ισραήλ, δεν επιθυμούν μια κρίση μεταξύ των χωρών τους. Και μάλλον στο τέλος, θα μπορέσουν να ελέγξουν τη διαμορφούμενη κατάσταση πριν αυτή εξελιχθεί αρνητικά.

Όπως και να έχει,  το Ισραήλ γνώριζε πολύ καλά πως το διπλωματικό επεισόδιο με τις «καρέκλες»,  θα έπαιζε δυνατά στη Τουρκία. Ίσως να έλπιζαν οι Ισραηλινοί, πως αναδεικνύοντας τη δυσαρέσκειά τους με αυτό τον άκομψο τρόπο, θα πυροδοτούσαν μια αντίδραση των Τούρκων κοσμικών εναντίον των Ισλαμιστών. Αν κάτι τέτοιο είναι αλήθεια, τότε είναι ένα πολύ επικίνδυνο ρίσκο. Η προσβολή  της Τουρκίας, μπορεί εύκολα να οδηγήσει τους Τούρκους κοσμικούς σε μια αντιπαράθεση με το Ισραήλ, όσο και με τους Ισλαμιστές. Αν γίνει κάτι τέτοιο και δημιουργηθεί μια τουρκική συναίνεση εναντίον τους, τότε οι Ισραηλινοί θα έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα στα χέρια τους.

Απόδοση: S.A.

Πηγή: Stratfor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος avatar
  Νίκος 20/01/2010 10:00:14

  Το κυριο πλεονεκτημα των Τουρκων ειναι οτι ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ, τουλαχιστον εως τωρα, να χρησιμοποιησουν ξενα συμφεροντα τις εσωτερικες τους διαφορες, οπως εγινε με την Ελλαδα τοσες φορες (δεν θα τα θυμισω, προκαλουν θλιψη το επιπεδο των πολιτικων και στρατιωτικων μας στη δεκαετια του 70 και πριν), και απο τους ιδοιυς τους τουρκους. Αυτο και μονο δειχνει πως και ποσο στιβαρα η ΕΘΝΙΚΗ ενοτητα διασφαλιζει την ικανοτητα ενος κρατους να ανταποκρινεται σε εξωτερικες πιεσεις και επηρρεασμους. Αλλα αυτο απαιτει ΠΟΛΙΤΕΣ με ΕΘΝΙΚΗ συνειδηση και εγνοια των ΕΘΝΙΚΩΝ συμφεροντων, κατι που αμφιβαλλω εδω και χρονια, ειδικα για το ερμο το κρατος των Αθηνων.

  ΟΙ τουρκοι μπορει να ειναι κοσμικοι, ισλαμιστες και ο,τι αλλο, αλλα οταν αντιμετωπιζουν εμας τους γιουνανηδες, ειναι, πανω απ' ολλα ΤΟΥΡΚΟΙ. Στην Ελλαδα αυτο δεν το αντιλαμβομαστε. Γι' αυτο συνεχιζουμε με ανεμωλεια επη περι οντολογικης μεταμορφωσεως του θηριου σε-ας γελασω,ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!- ευρωπαϊκο κρατος, δλδ παθητικος χωρος γης για ξεπουλημα, για την Πορσεδοξασμενη κλεπτοκρατια μας. Αφεριμ...

 2. Νίκος avatar
  Νίκος 20/01/2010 10:01:07

  Οχι "αντιλαμβομαστε" αντιλαμβανομαστε ηθελα να πω.

 3. marcuze avatar
  marcuze 20/01/2010 13:39:37

  Αμα δει τη σημαια στην εικονα ο -Α-θανάσης θα χρειαστεί κομπρέσσες για να συνέλθει. Η τζαζμίν δεν θα σχολιάσει το πόουστ; Πούντηνα;

 4. Jasmin avatar
  Jasmin 20/01/2010 13:47:19

  Όταν μιλάει το Stratfor η Jasmin σιωπά...
  Και για να μη χάνουμε το χιούμορ μας,
  να τί παθαίνουν οι ισλαμιστές όταν έχουν να αντιμετωπίσουν
  "σοβαρά" προβλήματα, όπως "αραβικός" ή "περσικός" κόλπος;
  http://ca.reuters.com/article/sportsNews/idCATRE60H36320100118
  Όσο για τον (Α)θανάση, φαντάζομαι ότι δε θα έχει πρόβλημα. Εκτός αν προτιμά από τις γαλανόλευκες σημαίες, τις κοκκινο-πράσινες με την ημισέληνο...

  • marcuze avatar
   marcuze @ Jasmin 20/01/2010 13:57:13

   έμαθα πως μολις ειδε τη σημαια πρωι πρωι χρειάστηκε φιάλες οξυγόνου. Με μεζουλιντ τον εχουνε.

  • Soustom avatar
   Soustom @ Jasmin 20/01/2010 14:24:43

   Και επί τή ευκαιρία 2 ειδισούλες τής τελευταιας στιγμης γία να μπερδευτούν (;) τά πράγματα..
   1)Εκδήλωση Το Ισλάμ στην Ελλάδα στο Ινστιτούτο Διπλωματίας του Κολλεγίου Deree Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εκδήλωση θα γίνει στο Ινστιτούτο Διπλωματίας και Παγκοσμίων Εξελίξεων του Κολλεγίου Deree (Ηπίτου 17β, στην Πλάκα), σήμερα Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 6.30 μ.μ Την εκδήλωση θα συντονίσει ο .....
   Δ/ντής του Ινστιτούτου Ανδρέας Ανδριανόπουλος.(βρε!βρε!,καί εγώ αναρωτιόμουν πού χάθηκε το παιδί αυτό,εκεί στά βάθη τής Κασπίας...)

   2)Επιχείρηση της αστυνομίας στην τουρκική πρωτεύουσα οδήγησε στη σύλληψη 13 υπόπτων ως μέλη της αλ Κάιντα, μετέδωσε την Τετάρτη το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
   Ανάμεσα στους συλληφθέντες στο πλαίσιο της επιχείρησης που διεξήχθη την Τρίτη είναι και ένας άνδρας, ο οποίος φέρεται ότι είναι ο ηγέτης του τουρκικού σκέλους της οργάνωσης.Οι συλλήψεις στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά από επιχείρηση της αστυνομίας τη Δευτέρα, στα Άδανα, η οποία οδήγησε στη σύλληψη και κράτηση 20 υπόπτων ως μέλη της αλ Κάιντα.

   Να,Νά, και Ό καλός στρατιώτης-τοποτηρητής τής διεθνούς ειρήνης

 5. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 20/01/2010 16:34:18

  @Jasmin
  Tι γαλανολευκες και κοκκινο-πρασινες.
  Μια ειναι η σημαια.Αυτη με τα δυο ποταμια..
  Τι λες ομαδα jasmin;

  • Jasmin avatar
   Jasmin @ Aris lalidis 20/01/2010 18:12:15

   Άρη, θα σε συμβούλευα να μην ενημερώνεσαι μόνο από Ιράν και Χαμάς.
   Διότι οδηγείσαι όχι μόνο σε τραγική μονομέρεια
   αλλά κυρίως σε κάψιμο του εγκεφάλου σου.
   Βέβαια, δικός σου είναι ο εγκεφάλος,
   κάν'τον και σκυλοτροφή.

   Μιλάς για το μοναδικό κράτος στον κόσμο που έχει δώσει εδάφη
   με μόνο αντάλλαγμα, συνθήκες ειρήνης...
   Οπότε το τί συμβολίζει η σημαία είναι και προφανές και πασιφανές.

   Για τα άλλα, κατανοώ ότι η γαλανόλευκη δε σου λέει τίποτα. Αφού για σένα μια φαίνεται να είναι η σημαία: Μπαοκάρα;;;

  • remali avatar
   remali @ Aris lalidis 20/01/2010 18:18:09

   Aris: don't feed the zionists' troll

 6. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 20/01/2010 22:24:18

  Αντιπαρέρχομαι τις "ευωδίες", αλλά δράττομαι της ευκαιρίας της αναφοράς της Ισραηλινής σημαίας για να ρωτήσω κάτι την Jasmin, για το οποίο έχω κάποια γνώση αλλά θα ήθελα μια όσο γίνεται τεκμηριωμένη απάντηση.

  Πότε το "Μαγκέν Νταβίντ" έγινε εθνικό σύμβολο των Εβραίων?
  Νομίζω ότι ο Gershom Sholem αναφέρει ότι ως "εθνικό/εθνοτικό" σύμβολο σταθεροποιήθηκε μετά τις πρώτες ναζιστικές διώξεις (και την χρήση αυτού από εκείνους).

  Το ενδιαφέρον μου σχετίζεται με την παρουσία του άστρου σε παλαιότερα του 19ου αιώνα κτίρια. Δηλώνει εβραϊκή καταγωγή ή αποκρυφιστικές ανησυχίες "παλιό" άστρο?

  (Για να μην αναρωτιέσαι η ερώτηση είναι ειλικρινής και όχι προβοκατόρικη...)

  • Jasmin avatar
   Jasmin @ (Α)θανάσης 21/01/2010 00:41:07

   @(Α)θανάση,
   4ΤΦ

  • (Α)θανάσης avatar
   (Α)θανάσης @ (Α)θανάσης 21/01/2010 00:43:29

   ???

  • Jasmin avatar
   Jasmin @ (Α)θανάσης 21/01/2010 00:52:26

   http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/star.html

   http://www.jewfaq.org/signs.htm

  • (Α)θανάσης avatar
   (Α)θανάσης @ (Α)θανάσης 21/01/2010 00:56:12

   !!!

 7. remali avatar
  remali 21/01/2010 10:57:35

  χαιρετισματα στις υπηρεσιες Jasmin!

 8. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 21/01/2010 15:45:11

  @Jasmin
  Ξεσαλωσε ο συρφετος του Οσαρσηφ..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.