#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/03/2011 10:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η στρατηγική της ιδεολογικής νίκης είναι χρονοβόρα αλλά είναι μονόδρομοςΤο ερώτημα είναι σαφές και επιτακτικό: Γιατί δεν εισπράττει ακόμα η ΝΔ τη φθορά του ΠΑΣΟΚ; Η απάντηση σαφώς δεν είναι μονοσήμαντη.  Παραθέτουμε κάποιες απόψεις γύρω από το ζήτημα:

1. Είναι ακόμη νωρίς. Πριν από 17 μήνες η ΝΔ υπέστη τη χειρότερη εκλογική της ήττα, με συντριπτικό ποσοστό στην κάλπη, με ακόμη χειρότερο ποσοστό απαξίωσης στην κοινωνία. Οι μνήμες μιας διακυβέρνησης που απογοήτευσε και τους φιλικά προσκείμενους είναι ακόμη νωπές.

2. Οι προσωπικές στρατηγικές στελεχών με διείσδυση στα ΜΜΕ, αποπροσανατολίζουν και πολλές φορές ακυρώνουν τη στρατηγική του κόμματος.

3.  Ο ιδιότυπος και πολυποίκιλος αποκλεισμός του αυθεντικού λόγου της ΝΔ  από τα κλασσικά ΜΜΕ.

4. Καινοφανείς θεωρίες περί δεξιάς πολυκατοικίας και δήθεν όσμωση συνεργασιών στο χώρο.

Όσο κακή και αν είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,  ουσιαστικά  η πλειοψηφία έστω διά της αποχής της δίνει –ακόμη- πίστωση χρόνου. Ο οποίος εξαντλείται ταχύτατα.  Η νέα επικοινωνιακή στρατηγική και πρακτική της ΝΔ είναι βέβαιο ότι  θα αποδώσει καρπούς εν ευθέτω χρόνο. Επίσης η απομόνωση των προσωπικών στρατηγικών και μωροφιλοδοξιών, μόνο καλό θα κάνει σε βάθος χρόνου.

Τη στιγμή κατά την οποία η ΝΔ του Α. Σαμαρά δε διαφοροποιείται μόνο ιδεολογικά από  ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ, αλλά και στην πράξη, δεν έχει κανένα λόγο να επιδιώξει συνεργασίες, ούτε καν σε επίπεδο μεμονωμένων προσώπων. Είπε «όχι» στο Μνημόνιο, εξήγησε γιατί και εκ του αποτελέσματος - δυστυχώς για όλους μας- επιβεβαιώθηκε στο ακέραιο.  Η δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ περί σκέψεων για μη αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις εκλογές, έστω κι αν ανασκευάστηκε, αποτυπώνει την αγωνία του για τις «υπόγειες μετακινήσεις ψηφοφόρων».

Η αδιέξοδη πολιτική της Κυβέρνησης σιγά –σιγά γίνεται αντιληπτή στη σκέψη των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών, η οποία σε συνάρτηση με την εαρινή πολιτική αντεπίθεση της ΝΔ θα αλλάξουν –λογικά- το σκηνικό. Η συσκότιση του μηνύματος της ΝΔ, η ταύτιση της πότε με την Αριστερά και πότε με τον Καρατζαφέρη, κατά το δοκούν, από τα κλασσικά ΜΜΕ  θα λάβει τέλος και τα μέσα  θα αλλάξουν ρότα. Οι υποψιασμένοι αναγνώστες και τηλεθεατές έχουν ήδη δει τα πρώτα σημάδια.

Τις περισσότερες φορές η πορεία προς την εξουσία, κομμάτων αλλά και πολιτικών αρχηγών, ήταν μια πορεία συμβιβασμών, απορρόφησης κραδασμών, εξισορροπητικών λύσεων. Στην παρούσα συγκυρία  η επιλογή μιας τέτοιας πορείας δεν θα  είναι απλά αρνητική για τη χώρα και τους πολίτες της, αλλά ταυτόχρονα θα απομακρύνει τη ΝΔ από τον στόχο της.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα προτιμηθεί από τους πολίτες για αυτά που πρεσβεύει, για το όραμα του ως Κυβερνήτης και όχι ως ο νέος εκλεκτός του «συστήματος», όπως θέλουν αρκετοί και εντός ΝΔ.

Είναι μάλλον περιττό να προσθέσει κανείς ότι αν οι ρόλοι κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αντίστροφοι, το ΠΑΣΟΚ θα ήταν 10 μονάδες μπροστά στα γκάλοπ, με τις θέσεις που υιοθετεί όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Αλλά ο στόχος δεν είναι αυτός. Οι πολίτες  δεν αναζητούν ένα αντίγραφο του ΠΑΣΟΚ για να υφαρπάξει την ψήφο τους, ως εναλλακτική, αλλά έναν υγιή πολιτικό φορέα με μια στιβαρή ηγεσία και συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα.

Η στρατηγική της ιδεολογικής νίκης, πριν την πολιτική, είναι χρονοβόρα. Αλλά είναι μονόδρομος: θέτει τις σωστές βάσεις για μια επιτυχημένη διακυβέρνηση, για μια ιστορική πορεία ανάταξης του τόπου.

Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι σαφή: Ο ΛΑΟΣ θέτει εμμέσως, αλλά δημόσια το θέμα της πολιτικής του επιβίωσης. Έπεται η ιδεολογική ήττα  και του ΠΑΣΟΚ.

Μαντεύω τον αντίλογο: Ναι, αλλά πότε;

Όταν  η στρατηγική αυτή υποστηριχθεί ως τα άκρα, θα πείσει τους σκεπτικιστές συμπολίτες μας και τότε τα πολιτικά δεδομένα θα αλλάξουν άρδην.

Μικρός Οδυσσέας

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 02/03/2011 10:33:45

  Ο Σαμαράς δεν είναι εκλεκτός του συστήματος. Το σύστημα αυτό θέλει απόλυτα διεφθαρμένους και χειραγωγούμενους. Το σύστημα αυτό των παρασίτων αποκλείει το σύνολο των Ελλήνων από την ίδια τνς διαχείρηση του μέλλοντος τους.
  Όλο και περισσότεροι Έλληνες πετιώνται σαν απόβλητα (κοπρίτες, αντιπαραγωγικοί, κτλ) από το σύστημα που ζητά να το συντηρίσουμε. Το σύστημα ΠΑΣΟΚ δολοφονεί τους Έλληνες ποικιλοτρόπως. Ηθικά, επαγγελματικά, κοινωνικά και μερικές φορές και πραγματικά.
  Οι βδέλες της διαπλοκής χρειάζεται να αφαιρεθούν και να τελειώσει η Μεταπολίτευση της ανάξιας Γενιάς του Πολυτεχνείου.
  Στηρίζουμε Σαμαρά για να μπορούμε να έχουμε επλπίδα. Να μπορούμε να έχουμε ξανά όνειρα για το μέλλον.
  Στηρίζουμε Σαμαρά για να βάλουμε τους κλέφτες στην φυλακή για να μπορεί να αναπνεύσει ξανά το Έθνος.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Orestios 02/03/2011 10:45:30

   Συμφωνώ απόλυτα με την διαπίστωση, δεν ξέρω αν και πως ξεφεύγουμα από το βραχυκύκλωμα

  • man8os avatar
   man8os @ Orestios 02/03/2011 12:19:29

   Σωστος

  • Λιζα Αλεξίου avatar
   Λιζα Αλεξίου @ Orestios 02/03/2011 16:00:42

   Όλοι εμείς όσοι πιστέψαμε σ'αυτό που κάναμε τότε , όσων τα μάτια έλαμπαν από έρωτα βαθύ για έναν κόσμο καλύτερο και ανθρώπινο, σήμερα ειλικρινά πονάμε, όταν ακούμε να μιλάνε τόσο απαξιωτικά, για το πιό σημαντικό γεγονός της ζωής μας και της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια, στον πολιτικό τομέα.
   Δεν είμαστε όλοι ανάξιοι,ίσως να είμαστε απογοητευμένοι, ρομαντικοί και αφελείς ,όμως δεν εξαργυρώσαμε,δεν προδώσαμε,δεν πλουτίσαμε, καθήσαμε στην άκρη όλα αυτά τα χρόνια γιατί θεωρηθήκαμε παλιάς σχολής, οι ιδέες μας φάνταζαν ντεμοντέ.
   Είμαστε εδώ, παρόντες, το 74 δεν γράψαμε επίλογο, ο επίλογος θα γραφτεί σε λίγο, όταν εκπληρωθούν τα όνειρα που αφήσαμε στην μέση. Το «Εδώ Πολυτεχνείο» δεν ανήκει σ'αυτούς που πούλησαν, ούτε σ'αυτούς που αγόρασαν, ανήκει σ'όλους εκείνους που θέλουν μια Ελλάδα ελεύθερη και ανεξάρτητη, με αξίες που κληρονόμησε, με πολιτισμό που δίδαξε, με πολίτες που διεκδικούν και μάχονται.

   • Λιζα Αλεξίου avatar
    Λιζα Αλεξίου @ Λιζα Αλεξίου 02/03/2011 16:02:00

    Η απάντηση είναι για τον Ορέστιο.

 2. Έρεβος avatar
  Έρεβος 02/03/2011 10:37:47

  Μικρέ Οδυσσέα σε λίγο οι βενζινοπώλες θα καλούν το βυτίο για να βάλουν 50 ευρώ βενζίνη στις δεξαμενές τους, όσο δηλαδή έβαζε ο κοσμάκης στα αμάξια του. Ο δε κοσμάκης θα βάζει βενζίνη σε γραμμάρια με ζυγαρία κουζίνας του κιλού.

  Η ιδεολογική νίκη είναι προ των πυλών. Θα είχε δε ήδη έρθει εαν δεν είχαν αρχίσει οι νταβατζήδες και το ΠΑΣΟΚ τα φασιστικά με τα ΜΜΕ.

  Αλλά πόσο ακόμα νομίζουν ότι θα κρατάνε ανενημέρωτο το κόσμο; Πόσο;

  Το τσουνάμι έρχεται, πλησιάζει στην παραλιά και ορθώνεται. Και θα τους πάρει και θα τους σηκώσει όλους αυτούς.

 3. BABIS & BABIS avatar
  BABIS & BABIS 02/03/2011 10:40:40

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΜΜΕ , ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ , ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΔΕΛΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
  ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΕΔΩ ΣΗΜΕΡΑ!!!!!

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/03/2011 10:50:32

  Μ.Ο.

  Και για την αναγκη ιδεολογικής νίκης έχεις δίκιο και φυσικά στον ρόλο των ΜΜΕ. Ο Ορέστιος το είπε άψογα: "Το σύστημα αυτό θέλει απόλυτα διεφθαρμένους και χειραγωγούμενους. Το σύστημα αυτό των παρασίτων αποκλείει το σύνολο των Ελλήνων από την ίδια την διαχείρηση του μέλλοντος τους. Όλο και περισσότεροι Έλληνες πετιώνται σαν απόβλητα (κοπρίτες, αντιπαραγωγικοί, κτλ) από το σύστημα που ζητά να το συντηρίσουμε. Το σύστημα ΠΑΣΟΚ δολοφονεί τους Έλληνες ποικιλοτρόπως. Ηθικά, επαγγελματικά, κοινωνικά και μερικές φορές και πραγματικά"

  Δύσκολα μαζεύεις σπασμένα. Δύσκολα αρχίζεις από την αρχή, δύσκολα εμφανίζεις νέα άτομα (αν υπάρχουν).

 5. δημητρης μαλαμουλης avatar
  δημητρης μαλαμουλης 02/03/2011 10:53:07

  Μικρέ Οδυσσέα,
  συγχαρητήρια για την τοποθετησή σου την οποία προσυπογράφω 100%.
  Τα ορφανά της εξουσίας το 1981 περιμέναν κυβέρνηση πασοκ 100 ημερών τους προέκυψε κυβέρνηση 30 ετών (με διάλειμματα 8,5 ετών).
  Τα ορφανά του μεσαίου χώρου ομοίως μετά την συντριβή ,περιμένουν με φτιασιδώματα και σπρώξιμο απο τους μεγαλοκαναλάρχες επάνοδο σύντομη, γι αυτό μέμφονται τον Α.Κ.Σ. και του βάζουν τρικλοποδιές.
  Η ιδεολογική αναδιάταξη (η οποία θέλει χρόνο όπως σωστά σημειώνεις), ίσως είναι η μεγάλη ευκαιρία για τον Αρχηγό να απαλλαγεί από τα βαρίδια που κληρονόμησε.
  Εξηγούμαι ότι όταν εννοώ βαρίδια δεν εννοώ Γιακουμάτους κ.λ.π. δυνάμεις (αυτοί είναι ελαφρόπετρες).
  Βαρίδια εννοώ τον Κωστή τον ¨Αρη τον υιό Βαρβιτσιώτη και βέβαια τον ξεδοντιασμένο Κυριάκο.
  Ολο δηλαδή το βαρύ πυροβολικό του συστήματος και της διαπλοκής.
  Αυτούς που ντε και καλά θέλουν να μας περάσουν για φωτισμένους και λουστραρισμένους.

 6. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 02/03/2011 11:05:43

  Η βενζίνη πυροδοτεί αύξηση του πληθωρισμού σε συνθήκες μεγάλης ύφεσης. Ότι χειρότερο δηλαδή.
  Τα ΜΜΕ θα μας πουν 50 ευρώ βάζατε, 50 θα βάζετε...

 7. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 02/03/2011 11:12:32

  Αρχαίε ας διαφωνήσουμε και κάπου: και νέα πρόσωπα υπάρχουν και βούληση να αναδειχθούν. Στο νέα δεν συμπεριλαμβάνονται κατ΄ανάγκη μικροί σε ηλικία...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Μικρός Οδυσσέας 02/03/2011 12:38:26

   μακάρι

 8. Μικρός Οδυσσέας avatar
  Μικρός Οδυσσέας 02/03/2011 11:13:51

  Σε ευχαριστώ Δημήτρη. Υπάρχουν κι άλλα βαρίδια, "κρυμμένα"...

  • Orestios avatar
   Orestios @ Μικρός Οδυσσέας 02/03/2011 13:06:00

   Δεν είναι βαρίδια. Κρυφές βδέλες είναι.

  • αχ κουλα!! avatar
   αχ κουλα!! @ Μικρός Οδυσσέας 02/03/2011 14:41:23

   Πολυ σωστα!! Δεν υπαρχουν μονο παλια βαριδια, υπαρχουν και κρυμμενα ΤΙΠΟΤΕΝΙΑ, και ΝΕΑ που αναπτυσσονται!!!
   Ομως μας τελειωνουνε, ΟΛΟΙ!!
   Ο κοσμος ακουει μονο τον Αρχηγο, και μονον αυτον!!!

 9. sawas avatar
  sawas 02/03/2011 11:14:11

  Κρατώ μόνο αυτό:
  "Η στρατηγική της ιδεολογικής νίκης, πριν την πολιτική, είναι χρονοβόρα"

  Όσο ασχολείσαι με τα νούμερα (+,-) δεν βγάζεις άκρη. Είναι σαν τον αθλητή πριν την προσπάθεια, που θέλει να πετύχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και έχει αφοσιωθεί και επικεντρωθεί ΜΟΝΟ σε αυτό. Δεν σκέπτεται ΠΩΣ θα επιτύχει την επίδοση, αλλά παραμένει προσηλωμένος μόνο στο τελικό νούμερο......ΛΑΘΟΣ!!!!!

  Σκοπός είναι να κάνεις την καλύτερη δυνατή προσπάθεια με ΟΠΟΙΟ αποτέλεσμα. Αν κερδίσεις σημαίνει πως κατάφερες να μετουσιώσεις την θεωρία σε πράξη. Αν δεν κερδίσεις, σημαίνει πως θέλει περισσότερη προσπάθεια.
  Το να κερδίσεις έναν είδη "χαμένο" αντίπαλο δεν έχει αξία. Στο τέλος δεν θα ξέρεις γιατί κέρδισες! Μπορεί να ήταν ο αντίπαλος πιο ΜΕΤΡΙΟΣ από σένα!

  Η πράξη δείχνει πως αν προσπαθείς επιτυγχάνεις και τον σκοπό σου.

  Οπότε, ας απεγκλωβιστούν οι της ΝΔ από τα ποσοστά (τα οποία βεβαίως αποτελούν μόνο δείκτες) και να αφοσιωθεί στην παραγωγή πολιτικών προτάσεων σε όλους τους τομείς.

  Αφού (θεωρώ) έχει ιδεολογικό-πολιτικό πλαίσιο για να βασιστεί, ας προχωρήσει στην μετουσίωση της σε πολιτική πρόταση.

  Ιδού η Ρόδος......

 10. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 02/03/2011 11:39:40

  Μικρέ Οδυσσεύ καλημέρα. Πολύ καλή ανάλυση.

  Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν εμπεδωμένες νοοτροπίες με τις οποίες έχουν γαλουχηθεί τουλάχιστον δύο γενιές. Πιο εύκολα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου παρά το χούι του.
  Στην εποχή του infotainment και του politainment όπου η πληροφορία και η πολιτική είναι ταυτόχροντα και ψυχαγωγία, αφού διεκπαιρεώνονται με τηλεοπτικούς όρους, είναι σημαντικός ο έλεγχος των μέσων για τη μεταλαμπάδευση του πολιτικού μηνύματος. Αυτό πια είναι μια πραγματικότητα.Έστω και τρεκλίζοντας, τα μέσα πληροφόρησης αλλά και οι θεσμοί ανα-παραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας ελέγχονται ακόμα από τη γενιά της μεταπολίτευσης.
  Βέβαια, βιώνουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπου θα υπάρξουν κοινωνικές μετατροπές. Και σε τέτοιες μεταβατικές περιόδους τα σάπια καθεστώτα συνήθως ανατρέπονται.
  Υπάρχει, όμως, κίνδυνος το υπάρχον καθεστώς να μεταλλαχθεί και πάλι και να συνεχίσει την κυριαρχία του με άλλη μορφή.
  Για να επιτευχθεί κυριαρχία σε επίπεδο ιδεών είναι αναγκαίο να υπάρξει ξεκάθαρος και σαφής πυρήνας ιδεών οι οποίες όμως θα αντιστοιχούν στις υπάρχουσες κοινωνικές και γεωπολιτικές συνθήκες και θα συγκροτούν ένα όραμα για το μέλλον. Όχι με τετριμμένες εκθέσεις ιδεών πεπαλειωμένων αντιλήψεων αλλά ουσιαστικός Νέος Πολιτικός Λόγος. Αυτό περιμένουν όσοι έτειναν το χέρι στο Σαμαρά (ή μήπως γελιέμαι?). Κάτι τέτοιο και χρονοβόρο είναι και πολύ δουλειά θέλει.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Γιάννης Φαίλτωρ 02/03/2011 13:35:26

   Εύστοχος όπως πάντα Φαιλτόριους
   Να συγκροτούν ένα όραμα για το μέλλον αλλά και να συγκρουσθούν με το παρόν

 11. thanos avatar
  thanos 02/03/2011 11:54:03

  O Αντώνης είναι η μόνη ελπίδα, όχι μόνο της Ν.Δ. αλλά της χώρας.
  Εχθροί κ φίλοι περιμένουν από τον Αντώνη την ανάληψη της εξουσίας για την αλλαγή της πορείας προς τον γκρεμό.
  Ελπίζω να ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες όλων μας.

  ΥΓ1. Τα εμπόδια που θα μπουν στον δρόμο του μέχρι να αναλάβει τα ηνία της χώρας είναι και θα συνεχίσουν να είναι πάρα πολλά, αλλά όχι ανυπέρβλητα.
  ΥΓ2. Η διατύπωσή του ότι θα σεβαστούμε ως Ν.Δ. την υπογραφή της κυβέρνησης στο μνημόνιο γιατί η χώρα έχει συνέχεια, ελπίζω να είναι η μόνη περίπτωση που δε θα τηρήσει μετεκλογικά.

 12. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 02/03/2011 12:04:55

  Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΟΣΑ ΒΙΩΝΟΥΝ, ΟΤΙ
  ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ
  1. ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΚΟ ΕΠΡΑΞΑΝ ΚΑΙ
  2. ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΑΝ
  ΔΕΝ ΕΛΚΥΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΠΕΙΘΕΙΣ ΟΤΙ ΑΛΛΑΞΕΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΑΝ Ε ΤΟΙΜΑΣΗΣ ΤΟ ΙΔΕΩΔΕΣΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗ ΤΗΝ ΠΑΣΟΚΙΚΩΣ ΑΝΔΡΩΘΕΙΣΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ.
  ΤΟ 25 % ΚΑΤΗΝΤΗΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΗΧΥΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ...

 13. Rote Phane avatar
  Rote Phane 02/03/2011 12:11:28

  Συμφωνω με την χρονικη εκτιμηση "ειναι νωρις ακομα..."
  Οι Αιγυπτιοι κλπ. εκαναν 30-40 χρονια να διωξουν τον σοσιαληστη. Αρα και εμεις θα χρειαστουμε αλλα τοσα αλλα και τοτε θα τους διωξουμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.
  ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ.

  • factorx avatar
   factorx @ Rote Phane 02/03/2011 12:55:56

   Επιτέλους, κατάλαβες ότι ο Αλεξ Αλαβάνος δεν είναι πεφωτισμένος. Τελικά διδάσκεσαι απο το σαιτ Rote

 14. Orestios avatar
  Orestios 02/03/2011 12:12:53

  Αρχαίε, νέα άτομα υπάρχουν. Πολλά.
  Με όρεξη για προσφορά. Με προσδοκίες.
  Αυτά τα νέα άτομα το διεφθαρμένο σύστημα ΠΑΣΟΚ τα αποκλείει.
  Τα θέλει υποδουλωμένα. Αντιθέτως προικοδοτεί τα δικά του στελέχη (κατά τον τρόπο που πήρε το διδακτορικό του ο γιος του Καντάφι). Είναι το ίδιο σοσιαλιστικό σύστημα, που τηρεί αυστηρά τα όρια μεταξύ ελίτ και εξαθλιωμένων.
  Είναι το σύστημα που επιθυμεί την συντήρηση αυτής της κατάστασης.
  Η γνώμη μου είναι πως πρόκειται για κατεξοχήν φοβικό σύστημα, που από τη μια θεωρεί τσιφλίκι του κάθε δραστηριότητα και από την άλλη τρέμει στην ιδέα μεταβολής της παρούσας κατάστασης. Τα ψωμιά του όμως τελείωσαν.
  Είτε θα αποχωρήσει με το καλό, είτε με το κακό.
  Δεν ξέρω όμως μια βδέλλα που αποκολλήθηκε εκούσια.
  Το σύστημα ΠΑΣΟΚ έχει αντίπαλο και αυτός είναι όλοι οι Έλληνες.

 15. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 02/03/2011 12:20:05

  "Οι πολίτες δεν αναζητούν ένα αντίγραφο του ΠΑΣΟΚ για να υφαρπάξει την ψήφο τους, ως εναλλακτική, αλλά έναν υγιή πολιτικό φορέα με μια στιβαρή ηγεσία και συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα".
  Όντως, έτσι απλά είναι Μ.Ο. Κουβέντες καθαρές, συγκεκριμένες και μαζί συνοδευτικές πράξεις. Το ατέλειωτο μπλα μπλα κι οι περιπλανήσεις σε οραματικές εξαγγελίες κι οι ιδεολογικές μεγαλοστομίες προκαλούν πλέον γέλωτα αν μή αγανάκτηση, όπως και τα φθαρμένα πρόσωπα από το Χθές.
  Αν είναι να έρθει η ΝΔ στην εξουσία απλά και μόνο για να ζεστάνουν άλλοι κώλοι τις καρέκλες, ας μας λείπετε καλύτερα.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ Εύμηλος 02/03/2011 13:42:10

   Σοφόν το σαφές. Ακριβώς αυτό: ο στόχος είναι να βελτιωθεί η χώρα, όχι το βιογραφικό ορισμένων

 16. farmakotriftis avatar
  farmakotriftis 02/03/2011 12:35:21

  πολυ καλο το κειμενο....ομως για να "φτερουγησει" η ΝΔ οφειλει να μιλησει ο καραμανλης και να τα πει ολα και με το ονομα τους!Δεν επιτρεπεται να κραταει το κομμα σε ομηρια και πρεπει να δωσει στο σαμαρα τη δυνατοτητα να απαλλαγει απο τα "βαριδια" του κομματος που ειναι αρκετα....χρειαζεται θαρρος και τολμη που ελπιζω να τα εχει.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ farmakotriftis 02/03/2011 13:20:25

   !!!!

 17. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 02/03/2011 12:36:03

  Το πρόβλημα είναι οι Φιλιπινέζες του συστήματος που έχει δίπλα του και
  "διέπρεψαν" στην προηγούμενη κυβέρνηση σε επίπεδο διδάκτορα.

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ ΣΟΝ ΠΕΝ 02/03/2011 13:21:31

   και όχι μόνο

 18. an.vorinos avatar
  an.vorinos 02/03/2011 12:42:17

  Αδελφια με το μυαλο σας κανετε μπαιραμι .ειναι ωραιο να ελπιζουμε αλλα το πασοκ ειναι παντου ας οπλιστουμε με υπομονη.

 19. δημητρης μαλαμουλης avatar
  δημητρης μαλαμουλης 02/03/2011 13:18:44

  διαβάστε συνέντευξη Βορίδη στο Βημα,
  κι αυτός με απόψεις φαήλου.
  μήπως γράφει στο αντι με ψευδώνυμο?

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ δημητρης μαλαμουλης 02/03/2011 13:23:31

   αχαχαχαχα

 20. Planki avatar
  Planki 02/03/2011 13:53:25

  μια σημειωση...οχι ευρω δολλαρια

 21. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 02/03/2011 13:57:51

  Νομίζω ότι το ερώτημα θα έπρεπε να είναι γιατί η ΝΔ βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που είχε στις βουλευτικές εκλογές, δηλαδή τα ήδη χαμηλά ποσοστά της γκρεμίστηκαν στο διάστημα που ήταν αντιπολίτευση. Τι μεσολάβησε; Κατά τη γνώμη μου μεσολάβησαν τα εξής:
  1-ο ΓΑΠ έπεισε τους Έλληνες ότι 'παρέλαβε καμμένη γη'. Μάλλον είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης που μια κυβέρνηση χρησιμοποίησε αυτή την τακτική τόσο αποτελεσματικά. Σε αυτό συνετέλεσε πολύ, νομίζω, ότι ουδεμία συντονισμένη προσπάθεια έγινε από τη ΝΔ να αντικρούσει τον ΓΑΠ όταν για μήνες ούρλιαζε στο εξωτερικό και στο εσωτερικό (ξεκινώντας τη διαδικασία αυτή αμέσως μόλις εξελέγη) ότι τα οικονομικά της χώρας είναι σε τραγική κατάσταση. Επιπλέον ο ΚΚ Β είχε ήδη δεχτεί πόλεμο όσο κυβερνούσε από τα ΜΜΕ (αν διάβαζε κανείς τότε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων θα νόμιζε ότι η κυβέρνησή του ήταν η πιο βρώμικη της Ευρώπης), που σημαίνει ότι ο κόσμος ήταν ήδη προϊδεασμένος αρνητικά απέναντι στη ΝΔ (όπως φάνηκε στις βουλευτικές εκλογές). Σε συνδυασμό με τις σπαραξικάρδιες κραυγές του ΓΑΠ και του Παπακωνσταντίνου, ο λαός πείστηκε ότι καλώς έστειλε στα τάρταρα τη ΝΔ, αφού ήταν μια κακή κυβέρνηση, που όχι μόνο είχε μπλεχτεί σε ένα σωρό σκάνδαλα και δεν είχε καταπολεμήσει την εγκληματικότητα και την ακρίβεια αλλά είχε εκτοξεύσει και το έλλειμμα.
  2 (να διαβαστεί σε συνδυασμό με το 1)- όταν ο ΓΑΠ οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο, παρόλο που ο Σαμαράς εναντιώθηκε, ο λαός θεώρησε ότι η χώρα δε θα είχε οδηγηθεί στο Μνημόνιο αν δεν είχε αφήσει μια τόσο κακή οικονομική κατάσταση η προηγούμενη κυβέρνηση. Οπότε, αντί να χρεωθεί πολιτικά την επιλογή του Μνημονίου μόνο η κυβέρνηση, τη χρεώθηκε και η αντιπολίτευση, παρόλο που η αντιπολίτευση την καταψήφισε.
  Ας ληφθεί υπόψη ότι όλα αυτά γίνονται σε μια χώρα όπου όποιος δηλώνει αριστερός, σοσιαλιστής, κ.ά. και χρησιμοποιεί τα αντίστοιχα 'ανθρωπιστικά' συνθήματα (ότι είναι ενάντια στο 'συντηρητισμό', υπέρ της 'προόδου' και του 'εκσυγχρονισμού', κ.λ.π.) αυτομάτως θεωρείται πιο δημοκράτης και ωφέλιμος για την κοινωνία από τους υπόλοιπους ενώ όποιος δηλώνει δεξιός (ποιος το κάνει αυτό πια;) πρέπει να αποδείξει τα δημοκρατικά του αισθήματα.
  Οπότε, αν η ΝΔ θέλει να ανέβει, ώστε όταν γίνουν εκλογές να τις κερδίσει και να κυβερνήσει, πρέπει να διαλύσει την πεποίθηση που έχει ριζώσει σε πολύ κόσμο ότι 'ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μας οδήγησαν στο τρισκατάρατο Μνημόνιο'. Για
  να το κάνει αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει ολόκληρη καμπάνια στην οποία θα συμμετέχουν πολλά, νέα στελέχη της. Γιατί τα παλιά και φθαρμένα μάλλον εκνευρισμό θα προκαλούσαν παρά θετικές αντιδράσεις. Μπορεί λοιπόν η ΝΔ να αλλάξει την εικόνα που έχει ο κόσμος για το παρελθόν της; Είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να την αλλάξει;

  • Striker avatar
   Striker @ Δημήτρης 02/03/2011 19:22:04

   Πολύ εύστοχη η επισήμανσή σου Δημήτρη. Η σιωπή και η φυγή του Καραμανλή εξουδετέρωσε πλήρως την εκπληκτική στρατηγική του Σαμαρά να καταψηφίσει το μνημόνιο. Ο λαός δεν έδωσε καμιά σημασία στη ΝΔ αφού τη θεώρησε και τη θεωρεί αυτουργό της σημερινής κατάστασης. Αποτέλεσμα: σήμερα που το μνημόνιο αποτυγχάνει οι ψηφοφόροι δείχνουν απελπισμένοι νοιώθοντας ότι θα ήταν ξεφτίλα να στηριχθούν στο κόμμα που "τα δημιούργησε όλα".

   • Apollonios avatar
    Apollonios @ Striker 02/03/2011 20:17:08

    Δημήτρη και Striker, έχετε απόλυτο δίκιο. Όσο η ΝΔ (και βέβαια ο εξαφανισμένος Καραμανλής) δεν υπερασπίζοντε την κυβερνητική θητεία τους, δεν πρόκειται η ΝΔ να δει εξουσία γιατί ο ψηφοφόρος θεωρεί τη στάση της ως ένοχη σιωπή...
    Αν και -όπως έχω ξαναγράψει εδώ- φοβάμαι ότι η ΝΔ αυτή τη στιγμή ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ την εξουσία. Αν την ήθελε θα έπρεπε να έχει κυρήξει νέο "ανένδοτο αγώνα" για να πέσουν οι δοσίλογοι, ή έστω να ...ζητάει εκλογές, αντί να δείχνει ότι τις φοβάται....

 22. sauraki avatar
  sauraki 02/03/2011 14:07:35

  η ανάλυση είναι πολύ καλή. Θεωρώ την πρώτη διαπίστωση πολύ σημαντική. Είναι νωπές οι μνήμες για τον μέσο Έλληνα. Σε αυτό όμως βοηθά και η στάση του Καραμανλή ο οποίος δεν μπορεί να μην μιλά. Η σιωπή του δίνει επιχειρήματα στο ΠΑΣΟΚ. Είναι σαν να βάζει τρικλοποδιές στον Σαμαρά. Πρέπει να μιλήσει.

 23. Wolf avatar
  Wolf 02/03/2011 14:09:29

  Μικρέ Οδυσσέα, το έχω πεί πολλές φορές και σε όλους τους τόνους.
  Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού βρίσκετε απέναντι από τα κόμματα εξουσίας και τα αντιμετωπίζει κριτικά. Η κυβέρνηση κάνοντας το ένα μεγάλο λάθος μετά το άλλο -ουσιαστικά και επικοινωνιακά-, δικαίως καταρρέει στη συνείδηση των πολιτών.
  Το μέγα ερώτημα που τίθεται από πολλούς, για το λόγο που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εισπράττει τη ραγδαία κυβερνητική φθορά, νομίζω ότι είναι απλός και δικαιολογημένος.
  Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι, οι Έλληνες αισθάνονται προδομένοι και βαθιά απογοητευμένοι από τις πολιτικές παρατάξεις και ειδικά από τις παρατάξεις εξουσίας. Στην προκειμένη περίπτωση οι πολίτες στέκονται απέναντι από τη ΝΔ, γιατί σε βεβαιώνω ότι είναι πολλοί λίγοι εκείνοι που δεν έχουν ξεχάσει το πρόσφατο παρελθόν με τη διακυβέρνηση Καραμανλή.
  Τα 5,1/2 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, έχουν αφήσει ανοιχτές πληγές στην ελληνική κοινωνία. Πληγές βαθιές. Και πολύ περισσότερο στους ίδιους τους υποστηρικτές της κεντροδεξιάς παράταξης.
  Ο Σαμαράς πρέπει να μεταφράσει αυτή την απογοήτευση σε πλειοψηφία. Το μεγάλο του πρόβλημα πλέον δεν είναι τόσο οι πολιτικές που πρέπει να επιλέξει -λίγο-πολύ αυτές τις έχει χαράξει, στρατηγικά, έχει δείξει το στόχο και έχει επιλέξει τη στρατηγική για ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας ευρύτερα-, όσο εκείνοι που θα εφαρμόσουν τις πολιτικές αυτές ώστε να γίνουν πράξη και αποτέλεσμα.
  Και το λέω αυτό γιατί πραγματικά αυτό που συναντά κανείς στην καθημερινότητα του, συζητώντας τα πολιτικά δρώμενα, είναι μια άρνηση στα φθαρμένα πρόσωπα -που δυστυχώς υφίστανται ακόμη στο πολιτικό στερέωμα της ΝΔ-, που στο παρελθόν, με τον τρόπο που πολιτεύθηκαν ή διαχειρίστηκαν τις τύχες μας, πλήγωσαν με τον πιο βάναυσο τρόπο τους πολίτες της χώρας.
  Ο ίδιος ο Σαμαράς -από την άλλη- μπορεί να εισπράττει την αποδοχή του εκλογικού σώματος με υψηλά ποσοστά για ηγέτη αξιωματικής αντιπολίτευσης ή να εισπράττει θετικές απόψεις για τις πολιτικές που προτείνει και για τον τρόπο που ο ίδιος πολιτεύεται στο διάστημα που είναι Πρόεδρος της ΝΔ.
  Ισως να μην είναι ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά -για το κόμμα της ΝΔ, σε σχέση με τον ίδιο-, αλλά είναι ποσοστά που μέρα με τη μέρα βελτιώνονται. Πράγμα που σημαίνει ότι η προσπάθεια που γίνεται σιγά-σιγά φέρνει αποτελέσματα.
  Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα φθαρμένα πρόσωπα και οι πληγές του παρελθόντος λειτουργούν ανασταλτικά στο βηματισμό Σαμαρά, ουσιαστικά είναι τροχοπέδη, άρα και στην αποδοχή του μηνύματος που προσπαθεί να εκπέμψει.

  Εν κατακλείδι:
  1ον, Ο Σαμαράς είναι εκτός του γνωστού συστήματος, άρα και εκτός του ελέγχου κάποιων
  2ον, Τα βαρίδια του παρελθόντος λειτουργούν ανασταλτικά

  Ο συνδυασμός της παρουσίας του ίδιου -από εδώ και στο εξής- σε μια πορεία στο λαό και η ανάδειξη νέων προσώπων που θα φέρουν την έξωθεν καλή μαρτυρία και αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες και θα μπορούν να υλοποιήσουν τις πολιτικές που έχει δρομολογήσει ο Πρόεδρος, θα κεφαλαιοποιηθούν και τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα, ορατά και μετρήσιμα.

 24. Tasos avatar
  Tasos 02/03/2011 14:17:30

  Στελέχη βρε!

  Όσο θα είναι στα ψηφοδέλτια αυτούς που ΟΛΟΙ ΜΑΣ θεωρούμε ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ, ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ, ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ, ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ, ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ και ΔΗΘΕΝ ο κόσμος δεν θα θέλει να ψηφίσει ΝΔ.

  Στείλτε κόσμο στα σπίτια του και βγάλτε μπροστά καινούριους, ποιοτικότερους...

 25. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/03/2011 14:46:47

  Γιατι δεν βγαινει η ΝΔ να δηλωσει ξεκαθαρα οτι οταν ερθει στα πραγματα ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ κκ ΠΑΠΑΚ ΚΑΙ ΓΑΠ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ?? ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ??????

  ΠΠ

  • spiros avatar
   spiros @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/03/2011 15:56:18

   Είναι η ώρα; Μήπως δεν έφτασε η ώρα της προδοσίαας;

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ spiros 02/03/2011 16:50:48

    εχει περασει....
    απο τωρα να ξερουν τι τους περιμενει...

    ΠΠ

 26. αχ κουλα!! avatar
  αχ κουλα!! 02/03/2011 14:48:16

  καπου ο Ροδινος, αν δεν κανω λαθος, εγραψε οτι μερικοι καινουριοι δεν ειναι απαραιτητα καλυτεροι απο καποιους παλιους!!!!
  Η αρχη αναδεικνυει και τον ανδρα (και τη γυναικα!!!)...

 27. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 02/03/2011 16:06:03

  Μόνο οι απλοί άνθρωποι πιστεύουν σε ιδεολογίες. Οχι τα στελέχη και ειδικά τα μεγαλοστελέχη και οι ηγεσίες των κομμάτων.

  Οι ιδεολογικές γραμμές και των δύο κομμάτων περιγράφονται στις ιδρυτικές τους διακηρύξεις. Που είναι και οι δύο μια χαρά κείμενα. Σχεδόν πρωτοποριακά.

  Αλλά τι εφαρμόστηκε από όλα αυτά τα ιδεολογικά; Τίποτε. Οι ιδεολογίες που προβάλλουν τα κόμματα είναι προσχήματα που κρύβουν την σχεδόν ενιαία ιδεολογία του στελεχικού πληθυσμού: Αγάπη για την εξουσία και τα ωφέλη της.

  Δεν σώζει τίποτε η ιδεολογική επιμονή. Η μοιρασιά της εξουσίας στους πολίτες είναι το ζήτημα.

  Διότι οι οικονομικές ανισότητες προκύπτουν από την πολιτική ανισότητα. Πολίτες είμαστε όλοι, αλλά κάποιοι από μας έχουν ΠΟΛΥ περισσότερη εξουσία από τους άλλους. Ανεξαρτήτως κόμματος και ιδεολογίας.

  Φερετζέδες είναι οι ιδεολογίες λέω εγώ. Για να αποκρύπτουν το σπουδαιότερο: την πολιτική ανισότητα μεταξύ μας. Δηλαδή την Ολιγαρχια ορισμένων.

  Δηλαδή την πλήρη έλλειψη δημοκρατίας

  Θραξ Αναρμόδιος

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Θραξ Αναρμόδιος 02/03/2011 16:13:34

   Στο τελος θα γινουμε ολοι μουσουλμανοι.. θα απαιτησουμε να δικαζομαστε και να φορολογουμαστε απο ισλαμικα δικαστηρια και εφοριες αντιστοιχα... και θα σου πω εγω ποτα θα παρουν τα $$ τους οι Αγορες...
   Δε θα πληρωνουμε διοδια!! με την καμια...
   κλπ κλπ

   Εχει ο Αλλαχ.....

   ΠΠ

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Θραξ Αναρμόδιος 02/03/2011 16:16:27

   Μνημονιο ή Νομοσχεδιο?? τι ηταν τελικα??
   Αφαιρεση ολων των δικαιωματων μας... σε τι διαφερουμε απο τους λαθρομεταναστες?? να σου πω εγω... Εμεις πληρωνουμε !! οι Ορθοδοξοι !!

   Ο τεν τεν το ΓΑΠ ειναι νεκροθαυτης.
   Τι πεταει πιο ψηλα απο τον πητερ παν?? το ΓΑΠ το παραπαν !

   ΠΠ

 28. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 03/03/2011 13:16:01

  Ο Σαμαράς για να γίνει πρωθυπουργός και να συσπειρώσει τους Ελληνες θα πρέπει να δεσμευτεί ότι:

  Α) Θα καταγγείλει το μνημόνιο και θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του.Αν δεν δεχτούν οι τοκογλύφοι θα επικαλεστεί το σύνταγμα και θα κάνει δημοψήφισμα όπως η Ιρλανδία
  Β)Να αποποιηθεί το μεσσαίο χώρο που έδιωξε πολλούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους.
  Γ)Να τηρήσει σκληρή στάση στο μεταναστευτικό με απελάσεις

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.