#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/08/2012 12:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η στρατηγική σημασία της επίσκεψης Σίμον Πέρες στην ΑθήναΗ έλευση του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες αύριο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά κινήσεων που επιβεβαιώνουν την αμοιβαία βούληση για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.  Αυτό τονίζουν διπλωματικές πηγές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία, παρά τα ανοιχτά μέτωπα που διατηρεί το εβραϊκό κράτος, έχει τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή. Σημειωτέον ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη προέδρου του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Το υψηλό ενεργειακό διακύβευμα και η συνεργασία Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα, εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες εξηγώντας το σκεπτικό περί «σταθεροποιητικού ρόλου», θα οδηγήσουν κάποια στιγμή την Αίγυπτο και τον Λίβανο σε ανάγκη συνεννόησης ώστε να καταστεί δυνατή και για αυτούς η αξιοποίηση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στα σύνορα των όμορων ΑΟΖ. «Αν όντως στην περιοχή υπάρχουν τα αποθέματα που υπολογίζεται ότι υπάρχουν, είναι πολύ μεγάλα για να μην υπάρξει συνεννόηση», λένε, «παρά το είδος των πολιτικών δυνάμεων και των καθεστώτων που αναδύονται στις χώρες αυτές, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις σχέσεις τους με το Ισραήλ». Αυτή είναι μια σχετικά αισιόδοξη εκτίμηση που βασίζεται στο ρεαλισμό τον οποίο υποτίθεται θα επιβάλει το συμφέρον, ωστόσο αυτό προϋποθέτει ότι η κατάσταση στη Συρία δεν θα τινάξει τελικά στον αέρα όλη την περιοχή.

Στη Συρία διεξάγεται ένας πόλεμος μέσω τρίτων (proxy war), όπου η Δύση, η Ρωσία, το Ιράν, τα σουνιτικά κράτη του Κόλπου και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε μια βρόμικη σύγκρουση με άδηλο τέλος.

Αν, επιπλέον, το Ισραήλ αποφασίσει να χτυπήσει το Ιράν, παρότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές τους, η ευρύτερη περιοχή θα εισέλθει σε ακόμα πιο ανεξέλεγκτη φάση. Βλέποντας τι γίνεται στη Συρία, ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα σημάνει ένα στρατιωτικό χτύπημα στο  Ιράν.

Σε αυτό το εύφλεκτο πεδίο, οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις έχουν προφανή σημασία, παρότι ίσως ακούγεται οξύμωρο να υποστηρίζει κανείς ότι (με δεδομένα τα ισραηλινά ανοιχτά μέτωπα) η διμερής συνεργασία μπορεί να αποτελέσει περιφερειακό παράγοντα σταθερότητας, όπως προαναφέρθηκε ότι πιστεύουν Ελληνες διπλωμάτες. Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ότι η Αθήνα επιχειρεί εδώ και πολύ καιρό να οικοδομήσει ένα σταθερό πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ που δεν θα επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, οι οποίες δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν σε διαρκή κατάσταση όξυνσης. Σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Αγκυρας και Τελ Αβίβ ίσως να μην υπάρξουν, είναι πιθανό όμως η πραγματικότητα της περιοχής να οδηγήσει τις δύο πλευρές σε αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας.

Η ελληνική συνεργασία με το Ισραήλ, από την άλλη, επεκτείνεται σε όλο και περισσότερα πεδία. Αμυνα, πληροφορίες, ενέργεια, επενδύσεις, τουρισμός, μεταφορά τεχνογνωσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκαν σε δύο χρόνια από 150.000 σε 380.000, κινητικότητα υπάρχει για επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές, ενώ έντονο είναι το ισραηλινό ενδιαφέρον και για τις ιδιωτικοποιήσεις.

O αστάθμητος παράγοντας Τουρκία και οι επιφυλάξεις των γειτόνων

Αστάθμητος παράγοντας παραμένει και η Τουρκία, η συμπεριφορά της οποίας, σε σχέση με τις ενεργειακές εξελίξεις στις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων διπλωματικών παραγόντων, και η Ουάσιγκτον φέρεται να διακατέχεται από ανησυχία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο συγκεκριμένα ζήτημα. Οι ισορροπίες είναι περίπλοκες. Οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την Τουρκία, η οποία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που έχει σύνορα με τη Συρία και στρατό στην περιοχή -ούτως ή άλλως, η θέση της Τουρκίας την καθιστά διαχρονικά χρήσιμη για τους Αμερικανούς-, ταυτόχρονα όμως υπάρχει όριο στην εμπιστοσύνη που μπορεί να επιδείξει η Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα. Για την ακρίβεια, υπάρχουν (αμοιβαία) καχυποψία και αναγκαστική συνεργασία. Αυτό δεν διασφαλίζει τα πράγματα μέχρι ενός σημείου.

Ταυτόχρονα η Τουρκία βλέπει το δόγμα Νταβούτογλου να συναντά δυσκολίες, εκτιμούν διπλωματικοί παρατηρητές, αν όχι να αποτυγχάνει πλήρως… Η προσπάθεια τουρκικής διπλωματικής και πολιτισμικής διείσδυσης στον αραβικό κόσμο δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Η Αίγυπτος και το Ιράν, για παράδειγμα, βλέπουν με σκεπτικισμό, τουλάχιστον, την προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει ηγεμονικό ρόλο στο μουσουλμανικό κόσμο και παρά τις φιλοδοξίες Νταβούτογλου οι σχέσεις παραμένουν γεωπολιτικά βαθύτατα ανταγωνιστικές. Ούτε το Ιράν ούτε η Αίγυπτος ούτε ο Λίβανος ούτε καμία άλλη αραβική χώρα επιθυμεί να έχει τοπικό «ηγεμόνα» πάνω από το κεφάλι της.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας αυτή την περίοδο, πάντως, είναι ο εφιάλτης που ζωντανεύει μπροστά στα μάτια της ότι οι Κούρδοι του ΡΚΚ ελέγχουν πλέον συριακά εδάφη στην άλλη πλευρά των τουρκικών συνόρων και αυτό δεν φαίνεται να είναι κάτι παροδικό.

Η Κύπρος παίζει γερά το ενεργειακό χαρτί της

Ο ενεργειακός είναι ο τομέας με τη μεγαλύτερη βαρύτητα και αναπόσπαστο μέρος της εξίσωσης στην Κύπρο. Μέρος του φυσικού αερίου της κυπριακής και της ισραηλινής ΑΟΖ θα καλύψει τις ευρωπαϊκές ανάγκες καθιστώντας τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Ε.Ε. και βέβαια για τις ΗΠΑ, οι οποίες αναζητούν τρόπο να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα. Ο τρόπος μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου στις αγορές θα είναι τελικά μέσω πλοίων, αφού θα κατασκευαστεί σταθμός υγροποίησης και όχι αγωγός. Ο λόγος για τον οποίο η Κύπρος προκρίνει την κατασκευή σταθμού LNG, αντί αγωγού, είναι ότι θέλει να διατηρήσει ανοιχτές τις επιλογές της για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου και να μην είναι δεσμευμένη μόνο προς μία αγορά, την ευρωπαϊκή. Επίσης, ορισμένοι θεωρούν ότι η ύπαρξη σταθμού LNG προσδίδει στην Κύπρο ακόμα μεγαλύτερη στρατηγική αξία, σε σχέση με μια περιοχή διέλευσης αγωγού, άρα της παρέχει περισσότερη ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα, είτε κατασκευαστεί αγωγός είτε το φυσικό αέριο μεταφέρεται υγροποιημένο με πλοία, θα έχει κομβικό ρόλο στη μεταφορά του στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη στρατηγική σημασία που έχει για την Ελλάδα η ανακήρυξη της ΑΟΖ και η αναγκαιότητα να βρεθεί τρόπος υπέρβασης των τουρκικών απειλών ώστε η χώρα να θέσει τις βάσεις για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και να διεκδικήσει το στρατηγικό ρόλο που της αναλογεί στην περιοχή.

Λάμπρος Καλαρρύτης στον Τύπο της Κυριακής

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. leyteris dermitzakis avatar
  leyteris dermitzakis 05/08/2012 13:38:52

  ... olos o kosmos... enos Theou einai... kai osoi.. to paizoun.. magkes... me.. tis.. gewstratigikes tous.. k de noiazontai na feroun tin ufilio ston dromo Tou Theou... na exoun upopsin tous.. para ta ..osa dis.. eurwpoula exoun... giati ola auta einai ena ..miden... pws... na exoun loipon upopsin tous.. pws o Theos... apla... argei.............

 2. TheEvian100 avatar
  TheEvian100 05/08/2012 14:01:53

  Καλό θα ήταν το ατόπημα με τη σημαία μας -που αναρτήθηκε ανάποδα- να είχε διορθωθεί πριν βγούν οι πρώτες φωτογραφίες... λίγο παρατηρητικότητα δε βλάπτει. Κατά τα άλλα, η εν λόγω συνεργασία είναι άκρως σημαντική για εμας.

 3. Χριστοδουλος(Χρηστος) Δημας avatar
  Χριστοδουλος(Χρηστος) Δημας 05/08/2012 14:12:46

  Το αρθρο αυτο ,εν οψει της επισκεψης Σιμον Περες στην Αθηνα,με παρακινει να γραψω για τον θαυμασμο που τρεφω για αυτη τη μικρη αλλα θαυματουργη χωρα των 4εκ κατοικων...Δεν αναφερομαι σε πολιτικο-στρατιωτικα θεματα που δεν θελω,λογω αγνοιας,να θιξω.
  Αναφερομαι σε πιο απλα,καθημερινα επιτευγματα των ισραηλινων-γνωστου οντος βεβαιως της μεγαλης ηθικης και υλικης βοηθειας που λαμβανουν απο τις ΗΠΑ και απο τους απανταχου της Οικουμενης,Εβραιους.Ομως περαν της βοηθειας αυτης ,οι ιδιοι οι Ισραηλινοι εχουν "στησει"ενα Κρατος που ,για μενα ,αν το συγκρινω με το δικο μας,μονο "ζηλεια" μπορει να μου προκαλει αφου εχουν καταφερει οι ανθρωποι να εξαγουν "προιοντα" και Τεχνολογια διεθνως ,παρολο οτι υστερουν σε πλουτοπαραγωγικες πηγες,σε κλιματολογικες συνθηκες-το αντιθετο μαλιστα!!- και ειναι μονο,επαναλαμβανω 4εκ ανθρωποι "ολοι κι ολοι''.
  Δεν μπορω να απαριθμησω τα επιτευγματα τους,στην Γεωργια,στην Υψηλη Τεχνολογια,στην Ιατρικη κα αλλους Τομεις που σε αφηνουν αφωνο,γιατι ειναι αμετρητα!!
  Ρωτω απλα: Δεν μπορουμε να κανουμε μια "επιθεση συνεργασιας" μαζι τους,γιατι μονο οφελη θα προκυψουν για την χωρα μας,νοιωθωντας οτι εμεις ειμαστε ακριβως στον αντιποδα απο αποψη Οργανωσης Κρατους,επιτευγματων,τεχνολογιας,επιπεδο εκπαιδευσης- ερευνας. Τουναντιον ολη η Ελληνικη κοινωνια διακατεχεται απο χαμηλη εως μηδενικη διαθεση,ορεξη ,ελπιδα και προοπτικη για το "αυριο".
  Μια "γερη, σε πολλα μετωπα,δοση συνεργασιας" με το Ισραηλ,ισως να σημαινε μια νεα αρχη για την χωρα μας...

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Χριστοδουλος(Χρηστος) Δημας 05/08/2012 14:28:45

   ειναι προτυπο το κρατος του Ισραηλ και ελπιζω να αντλησουμε παραδειγματα και να προσεγγισουμε τα επιτευγματα καποια στιγμη αλλα αν ειναι δυνατον χωρις να εχει προηγηθει Ολοκαυτωμα

  • anonymous avatar
   anonymous @ Χριστοδουλος(Χρηστος) Δημας 05/08/2012 22:52:39

   Κατ αρχάς το Ισραήλ πλησιάζει πληθυσμιακά τα 8 εκ. Εν μέρει λόγω των Εβραίων της διασποράς που συρρέουν εκεί κι εν μέρει λόγω του ότι ο μέσος όρος είναι 3 παιδιά ανά Εβραία μητέρα. Εμείς παρακμάζουμε λόγω γελοίας αριστερής ιδεολογίας.

   Για τα δικά μας συμφέροντα είναι επικίνδυνο κράτος. Κρύβεται πίσω από τη διχοτόμηση της Κύπρου και ο στρατηγικός του στόχος είναι ο έλεγχος Κύπρου και Κρήτης.

 4. kackos avatar
  kackos 05/08/2012 14:34:21

  Hagana σε όλους τους τομείς όπως οι Εβραίοι φιλοι μας

 5. rally monkey avatar
  rally monkey 05/08/2012 15:41:14

  ισως να ειμαι πολυ καχυποπτος - αλλα ολες αυτες οι επισκεψεις περισσοτερο μου μυριζουν για διμερεις διαβεβαιωσεις για το πως θα στηριχτει η χωρα μολις βρεθει εκτος Ευροζωνης...απαραιτητες για να μπορει η ηγεσια να ακολουθησει 'το πλανο'

 6. charulisN avatar
  charulisN 05/08/2012 16:15:07

  Η συνεργασία με το Ισραήλ πρέπει να γίνει σε πολλά επίπεδα.
  Καταρχήν σε επιστημονικό επίπεδο μεταξύ πανεπιστημιων.
  Στη τουριστικη βιομηχανια.
  Κοινές εταιρίες έρευνας σε γεωργικό και κτηνοτροφικο πεδίο.
  Σε πεδία αμυντικών εφαρμογών.
  Μετασταθμευση μαχητικών και πολεμικών πλοίων σε βάσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ.
  Όλα στη βάσει ενός στρατηγικου σχεδιασμού που να παρέχει οφελος και στα δυο μέρη.
  Οι καιροί που έρχονται δεν αφήνουν περιθώριο για οπισθοδρομησεις.
  Όλα είναι στον αερα.
  Ευρώπη ευρώ Βαλκάνια Θράκη Αιγαίο.
  Εκτός και αν θεωρούμε σοβαρή εξωτερικη πολιτική την ανάπτυξη σχέσεων με τον Τσαβες βλέπε Δουρου.

 7. alex avatar
  alex 05/08/2012 19:32:24

  Είμαι επιφυλακτικός ως προς την προσέγγιση της Ελλάδας με το Ισραήλ αυτής της πολιτικής ηγεσίας του που βάλλει κατά πάντων. Δηλαδή αν τελικά κάνει την κωλοτούμπα το Ισραήλ, πόσο εκτεθιμένοι μπορούμε να βρεθούμε; Ή την “προστασία” που παρέχει το Ισραήλ, πόσο ακριβά μπορεί να χρειαστεί να την πληρώσουμε;
  Γνωρίζω την ισχύ των νόμων της ισορροπίας ισχύος και καταλαβαίνω την αδυναμία των απόψεών μου -καταθέτω την άποψη αυτή σαν μέρος του γενικότερου προβληματισμού .

  Το δικό μου όραμα, δεν ξέρω αν είναι εφικτό, θα ήταν η εξής διευθέτηση:
  η αναβίωση ως γεωπολιτικής ενότητας του χώρου Ελλάδας – Μικράς Ασίας. Όχι ως ενιαίας κρατικής δομής, ούτε ως κάποιου νομικού-θεσμικού μορφώματος (περιφερειακός οργανισμός κλπ).
  Περισσότερο ως μιας στέρεας περιφερειακής τάξης πραγμάτων με βασικούς παίκτες την Ρωσία, την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Μια τάξη που θα απέτρεπε στείρους εξοπλιστικούς ανταγωνισμούς και θα οδηγούσε σε μια σταθερή ενδυνάμωση της ισχύος και του πλούτου όλης της περιοχής, στην ακμή των πολιτισμών των λαών που την αποτελούν.

  Θα προτιμούσα μια Ρωσία στρατηγικό επενδυτή και αν χρειαστεί εγγυητή της ασφάλειας στην περιοχή μας και μια προσέγγιση Τουρκίας, Ελλάδας, Ισραήλ, με σκοπό την περιφερειακή ασφάλεια και την απελευθέρωση πόρων για την ανάπτυξη της περιφέρειάς μας. Να φύγει το έξωθεν “διαίρει και βασίλευε” από την περιοχή μας.

  Σχετικές ιδέες που ακούστηκαν ήταν αυτή του κου. Καρατζαφέρη για ρωσική ναυτική βάση στο Αιγαίο. Πιο προχωρημένη μια συζήτηση για τους ενεργειακούς πόρους στο Αιγαίο. Μιλάμε για την ΑΟΖ και τα πετρέλαια: θα ήθελα να γνωρίζαμε περισσότερα για τα οικονομικά δεδομένα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Ποιοι θα επενδύσουν; Ποιοι θα αποκομίσουν τα κέρδη, σε τι μερίδια; Κάποιοι ξένοι θα βάλουν κεφάλαια, να μπούμε μπροστά και να θεσπίσουμε την ΑΟΖ αν έχουμε και τη ρωσική υποστήριξη, να προσκαλέσουμε ωστόσο και τη συμμετοχή τουρκικών κεφαλαίων -αν ούτως ή άλλως χρειαζόμαστε τα ξένα κεφάλαια., αντί να είναι αμερικάνικα, ας είναι τουρκικά, και ας έχουν κι αυτοί μερίδιο στο κέρδος. Δεν ξέρω αν αυτά είναι εφικτά, σίγουρα μπορεί στην άλλη πλευρά του Αιγαίου να υπάρχει ένας τοίχος, ωστόσο φαντάζομαι ότι ο Νταβούτογλου ίσως θα μπορούσε να κατανοήσει ότι στην σύγχρονη εποχή των περιφερειακών μπλοκς, τα δόγματά του θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή όχι για την μεμονωμένη Τουρκία, αλλά για τον κονό περιφερειακό μας χώρο.

  Βάλτε τους Ρώσους μέσα στο παιχνίδι λοιπόν...

  Επειδή όμως συνήθως όποιος βλέπει οράματα σκοντάφτει και πέφτει, σας χαιρετώ και θέλω να ελπίζω ότι οι πολιτικοί μας ξέρουν τι κάνουν!

  • Idiot avatar
   Idiot @ alex 05/08/2012 20:58:48

   Η θεση σας δεν μειωνει την αξια της επισκεψης του προεδρου του Ισραηλ.
   Η Ρωσσια του Πουτιν ηδη βρισκεται στην περιοχη και το βαρος της παρουσιας της στο μελλον θα εξαρτηθει απο τις εξελιξεις στην Συρια.Η προσεγγιση με την Τουρκια θα πρεπει να γινει μεσω τριτων.Το Ισραηλ ποτε δεν χαλασε τις σχεσεις του με την Τουρκια,ασχετως του Ερντογανικου show προς αγραν ποντων στον Αραβικο κοσμο.Για την Ελλαδα ειναι ιστορικη ευκαιρια να μπει ενεργα ως εταιρος και σε αλλους σχηματισμους συναφων συμφεροντων εκτος απο τον ευρωπαικο dead end μονοδρομο.

  • charulisN avatar
   charulisN @ alex 05/08/2012 22:56:51

   Mαλλον ζεις σε άλλη χώρα. Που τους είδες τους ασκοπους ελληνικούς εξοπλισμούς. Η Ελλάδα έχει να αγοράσει βίδα από το 2006. Ο μισός της αεροπορικός στόλος είναι καθηλωμενος. ΚΟΙΝΩΣ ΤΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΕΊΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΆ.
   Η συμμαχία με το ξανθο γένος μάλλον θα έχει τις επιπτώσεις που είχε η Σερβία ακολουθήσε η Λιβύη και θα καταλήξει η Συρία. 0 εις το πηλίκο. Μάλλον θα έχεις επηρεαστεί από τις τουρκικές σαπουνόπερες και τα αριστερά ιδεολογηματα, όπου οι κακοί Αμερικάνοι βάζουν Ελλάδα και Τουρκία να υπερεξοπλιζονται. Η Τουρκία ετοιμάζει δαπάνες ύψους 8 δισεκατομμύρια ευρώ η δε Ελλάδα ψάχνει 5 εκατομμυρία για να φέρει τα Abraams από την Αμερική (δωρεαν παραχώρηση).

 8. Kωστας Τ avatar
  Kωστας Τ 05/08/2012 20:54:44

  Ότι πέτυχε το Ισραήλ ξεκινάει από την διαφύλαξη τη εθνικής ταυτότητας.Οι πανίσχυροι Εβραίοι της διασποράς είναι πρώτα από όλα Πατριώτες.Ο Στρατός τους υποδειγματικός,όλοι άνδρες και γυναίκες είναι εκπαιδευμένοι και έτοιμοι.Έχουμε περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά,αντιμετωπίζουμε τα ίδια εθνικά προβλήματα,αλλά εμείς κοντόφθαλμα υποστηρίζαμε τους Μπααθιστές Άραβες τύπου Καντάφι.
  Ας τους μιμηθούμε,δεν έχουμε άλλα περιθώρια!!!

 9. ΕΛΛΗΝ avatar
  ΕΛΛΗΝ 05/08/2012 21:51:30

  η κωλοτουμπα του ισραηλ αρχισε πριν λιγο καιρο.

  • ΕΛΛΗΝ avatar
   ΕΛΛΗΝ @ ΕΛΛΗΝ 07/08/2012 15:49:27

   Φίλε άλλαξε nick ...............αυτό χρησιμοποιείται απο άλλον
   ευχαριστώ

 10. anonymous avatar
  anonymous 05/08/2012 22:47:43

  Η επίσκεψη Πέρες στην Αθήνα και ο "Ανώτερος στρατηγικός σχεδιασμός και ΑΟΖ"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.