10/08/2009 02:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η στρατηγική έντασης στο Αιγαίο καθορίζει και την «ατζέντα» των εκλογών;Όπως γνωρίζετε το www.antinews.gr επεσήμανε από τους πρώτους τις δραματικές αλλαγές που συνεπάγονται για το status quo στην περιοχή το άνοιγμα της Μόσχας προς την Άγκυρα (Δεν μας τα λέει καλά ο Πούτιν και Ραγδαίες αλλαγές στην περιοχή: Η Τουρκία στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας).

 Υπενθυμίζουμε επίσης ότι πρώτοι γράψαμε και για το ενδεχόμενο οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν για «μείζον εθνικό θέμα», το οποίο ίσως και να προκύπτει από τη στάση της Άγκυρας αλλά και των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση οι περιστάσεις επιβάλλουν και την επαναχάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και την κοινή στάση όλων των πολιτικών κομμάτων απέναντι στην τουρκική απειλή. Μικροκομματικοί υπολογισμοί και κομματικά συμφέροντα δεν χωράνε στο θέμα αυτό.

Προσέξτε κι αυτά:

Η Τουρκία καταργεί το μορατόριουμ με την Ελλάδα

Στην de facto κατάργηση του μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ έχει προβεί φέτος το καλοκαίρι η Άγκυρα. Παρότι στο μνημόνιο προβλέπεται ο εκατέρωθεν σεβασμός (μορατόριουμ) της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας Ελλάδας και Τουρκίας, τουρκικά μαχητικά επιχειρούν την αναχαίτιση ελληνικών εντός του FIR Αθηνών, ενώ έχουν πραγματοποιήσει εικονικές προσβολές στο Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.

Επίσης, αν και τύποις η Τουρκία έχει σεβαστεί τη ρύθμιση του μνημονίου που απαγορεύει την πραγματοποίηση ασκήσεων στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, στην πραγματικότητα την καταστρατηγεί: Τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο κατεγράφησαν στο Αιγαίο 363 παραβιάσεις και 58 εμπλοκές.

Η Αθήνα αναμένει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ακολουθεί στρατηγική έντασης στις διμερείς σχέσεις μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε και θα κριθεί η περαιτέρω πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμά, όμως, πως δεν είναι στις προθέσεις της Άγκυρας η πρόκληση «ηθελημένου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο».

Η Ρωσοτουρκική ενεργειακή συνεργασία αλλάζει τις γεωστρατηγικές ισορροπίες

 Γεωστρατηγικό παιχνίδι εξαιρετικά περίπλοκο, αφού συνδυάζει τις γεωπολιτικές διεκδικήσεις, τις σφαίρες επιρροής και τον οικονομικό ανταγωνισμό, η «κούρσα για τους αγωγούς» έλαβε την περασμένη Πέμπτη, 6 Αυγούστου, νέα τροπή με την υπογραφή «πακέτου» συμφωνιών ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στην Άγκυρα.

Ο χαρακτηρισμός των συμφωνιών ως «ορόσημο» είναι πρόωρος. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι η Ρωσοτουρκική συνεργασία, πρωτίστως στον ενεργειακό και πυρηνικό τομέα και δευτερευόντως στον εμπορικό - οικονομικό - επιστημονικό τομέα, όπως επισφραγίστηκε με τις συνολικά 15 συμφωνίες μετατοπίζει το κέντρο βάρους των υφιστάμενων ενεργειακών ισορροπιών. Ταυτόχρονα η Τουρκία ενισχύει το κύρος και την εικόνα της περιφερειακής δύναμης με το «διπλό» ή και «πολυμέτωπο» παιχνίδι» της, όπως χαρακτηρίζουν αναλυτές τους ακροβατισμούς της Άγκυρας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, πιο συγκεκριμένα μεταξύ του ευρωπαϊκού –και υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ– ενεργειακού σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού Nabucco και των ρωσικών επιδιώξεων για ενεργειακή υπεροχή.

Τα ανταλλάγματα

Δεν είναι γνωστό ακόμα, ολόκληρο το φάσμα των ανταλλαγμάτων που πιθανώς εξασφάλισε η Άγκυρα την Πέμπτη. Γνωστό όμως είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος δέχθηκε να μετάσχει στο σχέδιο για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Σαμψούντα - Τζεϊχάν, έργο κοινοπραξίας της ιταλικής ΕΝΙ και της τουρκικής Calik Holding AS, που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του Βοσπόρου. Από ρωσικής πλευράς δίνονται διαβεβαιώσεις ότι η εξέλιξη αυτή ουδόλως επηρεάζει την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, παρά τις επιφυλάξεις της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης. Επίσης, η Μόσχα δεν απέκλεισε να μετάσχει και στον περιβόητο αγωγό Μπακού - Τζεϊχάν ενώ σημαντικότατη θεωρείται η ρωσοτουρκική συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας για ειρηνικούς σκοπούς, μολονότι δεν έχει διευκρινιστεί εάν τελικώς η ρωσική ΖΑΟ Atomostroyexport θα αναλάβει την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία. «Η σφαγή για τους αγωγούς», ήταν ο τίτλος παλαιότερης ανάλυσης του γερμανικού «Spiegel», που επεσήμαινε το αυτονόητο, δηλαδή ότι τα σχέδια για αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι τόσα πολλά, ώστε είναι αμφίβολο εάν επαρκούν τα υφιστάμενα κοιτάσματα. Παρά ταύτα, η «κούρσα των αγωγών» κυριαρχεί στο πεδίο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, προσδίδοντας γόητρο σε επίδοξες περιφερειακές δυνάμεις που ξέρουν από παζάρια, όπως η Τουρκία.

Προβληματισμός στην Αθήνα

Ενόχληση και εκνευρισμό προκάλεσε στην Αθήνα η επιλογή του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει στη συμφωνία με τον Τούρκο ομόλογό του για τον αγωγό South Stream. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαίωναν μεν ότι δεν αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη, δεν έκρυβαν όμως τη δυσφορία της ελληνικής πλευράς. Ενδεικτικό είναι το σχόλιο κορυφαίας πηγής του υπουργείου ότι «το άνοιγμα Πούτιν στην Άγκυρα είναι σημαντικό και ταυτόχρονα ανησυχητικό», υπονοώντας το σύνολο των συμφωνιών που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, αλλά τον αναβαθμισμένο ρόλο που επιφυλάσσει πλέον για την Άγκυρα η Μόσχα στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Η ελληνική δυσφορία οφείλεται κατ’ αρχήν σε πολιτικούς λόγους, καθώς μετά τις στενές σχέσεις που καλλιέργησε ο κ. Καραμανλής με τον κ. Πούτιν, είχε το προνόμιο να είναι αυτή ο «στρατηγικός εταίρος» της Μόσχας στα ενεργειακά. Επιπλέον, κατά τις εκτιμήσεις ορισμένων πλευρών, δημιουργούνται πλέον συνθήκες «ενεργειακής εξάρτησης» της Ελλάδας από την Τουρκία.

Μικρότερη σημασία αποδίδει το υπουργείο Εξωτερικών στο γλωσσικό lapsus του κ. Πούτιν, κατά τη συνέντευξή του με τον κ. Ερντογάν, περί ύπαρξης δύο «χωρών» στην Κύπρο. Ο Ρώσος πρωθυπουργός έσπευσε να διορθώσει, αναφερόμενος σε «δύο τμήματα», με τα οποία, όπως είπε, η χώρα του θα αναπτύξει στενές οικονομικές σχέσεις, ωστόσο, στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης, που έδωσε η ρωσική πλευρά, η διόρθωση δεν έγινε. Πάντως, ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Βιάτσεσλαβ Σούμσκι, μίλησε για «διαστρεβλώσεις» και υπογράμμισε ότι η θέση της χώρας του στο Κυπριακό «είναι σαφής και δεν έχει μεταβληθεί».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_09/08/2009_325201

ΣΧΟΛΙΑ

 1. lykfos avatar
  lykfos 10/08/2009 09:23:10

  Απούσας κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής η Τουρκία δείχνει το γιατί είναι "χρήσιμη" στην Ευρώπη ακόμα και στον τομέα της ενέργειας. Το Τουρκικό κράτος δορυφόρος των Η.Π.Α, αποκτά νέο ρόλο υποβοηθούμενο από τις Η.Π.Α η οποία στα δύσκολα της γείτονος, βγάζει ένα νέο χαρτάκι από το μανίκι και το πετάει στο τραπέζι για λογαριασμό της Τουρκίας...Σίγουρα το ταξίδι Ομπάμα σε Τουρκία, πρώτα και Μόσχα έπειτα δεν είναι άσχετο με τα παραπάνω αλλά κατ΄εμέ η Η.Π.Α ανταλλάσουν επιρροή στο υπογάστριο της Ρωσίας με Πολιτική αρχικά επιρροή σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Όσο η Ευρώπη αδυνατεί να απογαλακτιστεί απο τις Η.Π.Α θα αποδυναμώνεται με καταστροφικά αποτελέσματα για το μέλλον της. Στο περιβάλλον αυτό η θέση της Ελλάδας είναι λίγο ως πολύ "προκαθορισμένη". Δυστυχώς τη δεκαετία του 90 όπου συντελέστηκαν κοσμογονικές αλλαγές στο Παγκόσμιο χάρτη δεν είμασταν έτοιμοι να παίξουμε έναν καθοριστικό ρόλο ώστε να μην απολέσουμε τη δική μας "χρησιμότητα" στο καινούργιο που ερχόταν. Ίσως όμως και να υπερέβαινε τις δυνάμεις μας.....Ακόμα και η παρουσία Μπερλουσκόνι στην Άγκυρα δηλώνει πλέον ότι σε μια Ευρώπη μη συνεκτική η κάθε χώρα μέλος ολοένα και συχνότερα θα προωθεί τα δικά της συμφέροντα σε μια προσπάθεια ανακατανομής δυνάμεων εντός της Ε.Ε. Σήμερα Η.Π.Α και Ρωσία έχουν προχωρήσει σε μια άτυπη διμερή αναθεώρηση της Γιάλτας και ενώ στην τότε σύνοδο η Τουρκία σαφέστατα δεν είχε θέση, σήμερα πέτυχε να υπερκεράσει την Ιστορική πραγματικότητα και υστέρησή του χθες. Αυτά είναι δώρα!!!!!

 2. Χι avatar
  Χι 10/08/2009 13:46:58

  H Ρωσία δεν ξεχνά:

  "Η ανακοίνωση εναντίον της Ρωσίας αποτυπώνει την κυβερνητική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική ή την προσωπική πολιτική της κυρίας Μπακογιάννη;"

  Γιώργος Ρωμαίος, 2007

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=114&artid=162363&dt=04/03/2007

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.