#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/12/2013 13:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η σκληρή ατζέντα ΝταβούτογλουΗ επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου στην Αθήνα, εκτός από τις προκλήσεις για το Κυπριακό και τη Θράκη, άφησε πίσω της και ειδήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως προέκυψε, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, εκτός από τις διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα και τα θέματα που εγείρει η Τουρκία στο Αιγαίο, συζητούν και για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και για την Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό συνιστά ποιοτική αλλαγή, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι η Τουρκία θα μετακινηθεί από τις θέσεις της για την ΑΟΖ, όπως εξάλλου δεν έχει μεταβάλει τη στάση της και για τα υπόλοιπα θέματα. Ως γνωστόν, η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει επήρεια του Καστελλόριζου στην ΑΟΖ, ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελλάδα, καθώς το ελληνικό νησί εξασφαλίζει την προβολή της ελληνικής θαλάσσιας ζώνης σε μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος στην οποία εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και επιπλέον καθιστά την ελλαδική και την κυπριακή ΑΟΖ συνορεύουσες και εφαπτόμενες.

Η συζήτηση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων διαπραγματευτών για την ΑΟΖ έγινε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κωνσταντινούπολη, οπότε η ατζέντα των διερευνητικών επαφών διευρύνθηκε με τη συμπερίληψη σε αυτή του ζητήματος των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πέραν αυτού, πάντως, η επίσκεψη Νταβούτογλου επιβεβαίωσε τις σκληρές τουρκικές θέσεις έναντι της Ελλάδας, οι οποίες ενσωματώνουν το διαχρονικό αναθεωρητικό πλαίσιο της Αγκυρας. Η εμμονή στον ισχυρισμό περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, την οποία επανέλαβε σε ελληνικό έδαφος ο Τούρκος ΥΠΕΞ λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έθεσε ευθέως τις διεκδικήσεις της χώρας του σε όλο το θρακικό γεωγραφικό χώρο, δεν αφήνουν αμφιβολία για το σχεδιασμό. Εξάλλου, η κλιμάκωση της τουρκικής ρητορείας περί Θράκης σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο συνοδεύεται από ένταση της δραστηριότητας διάφορων «τουρκικών συλλόγων» στην Ευρώπη, στον ΟΗΕ και σε ποικίλα διεθνή «πολιτισμικά» και άλλα fora.

Η τουρκική παρέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας εξελίσσεται με χονδροειδή τρόπο. Με αιχμή το θέμα δήθεν «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, οι «υποδείξεις» της Άγκυρας προς την Αθήνα επεκτείνονται σε γενικές «οδηγίες» και απαιτήσεις για το τι πρέπει να κάνει η χώρα μας συνολικά με τους μουσουλμάνους που βρίσκονται εδώ. Η προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανιστεί ως προστάτρια των μουσουλμάνων που κατοικούν (και) στην Ελλάδα είναι προφανής εδώ και καιρό. Ακόμα και στο θέμα του τζαμιού στον Βοτανικό, για κάποιον «αδιευκρίνιστο» λόγο, η Τουρκία έχει αφεθεί να εμφανίζεται ως ο ειδικός ενδιαφερόμενος.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε σχετικά ο Νταβούτογλου για το υπό ανέγερση τέμενος, αλλά και για τα οθωμανικά μνημεία, ακόμα και για το εάν η Αθήνα είναι και πρέπει να φαίνεται… πολυπολιτισμική: «Σχετικά με το θέμα αυτό (σ.σ.: του τεμένους στον Βοτανικό), τόσο ο πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Βενιζέλος, μας ενημέρωσαν ως προς τα πολύ συγκεκριμένα βήματα που έχουν γίνει στα θέματα αυτά. Το ότι υπάρχουν αρχιτεκτονικά μνημεία τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα της πολυπολιτισμικότητας είναι κάτι το οποίο μας τιμά. Έτσι αισθανόμαστε εμείς τουλάχιστον σ’ αυτό το θέμα. Και, βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό και για τους επισκέπτες να βλέπουν την πολυπολιτισμικότητα με χειροπιαστές αποδείξεις όταν επισκέπτονται μια πόλη».

Ακόμη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «Εγώ έψαχνα το Φετιχιέ τζαμί, το οποίο είδα σε κακή κατάσταση και μου προκάλεσε θλίψη. Σε αντίθεση με το θαυμασμό που αισθάνομαι όταν βλέπω την Ακρόπολη, το Φετιχιέ τζαμί και η θέα του μου προκάλεσαν θλίψη. Νομίζω ότι ταιριάζει στην Αθήνα να αναδεικνύει και διαχρονικά τις πολυπολιτισμικές διαστάσεις της. Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει και συμβάλει πολύ σημαντικά στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος και μέσα στο πλαίσιο αυτό γίνονται πραγματικές προσπάθειες αναστήλωσης, αποκατάστασης τέτοιων μνημείων. Νομίζω ότι αυτό είναι ευθύνη κάθε κυβέρνησης, η οποία επιφορτίζεται με το καθήκον της προστασίας των μνημείων πανανθρώπινης αξίας».

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτά τα δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών μιας κυβέρνησης που θέλει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και μιας χώρας που έχει επανειλημμένως εξοντώσει τις εθνικές μειονότητες με γενοκτονίες τις οποίες ακόμα και σήμερα αρνείται να αναγνωρίσει. Ειρήσθω εν παρόδω, ο Νταβούτογλου φρόντισε να συναντήσει τους αυτοδιορισμένους, παράνομους μουφτήδες, αφού προηγουμένως είχε φροντίσει να κάνει παρατήρηση στην Ελλάδα επειδή δεν επιτρέπει την εκλογή τους και διορίζει τους νόμιμους μουφτήδες ως θρησκευτικούς λειτουργούς του ελληνικού κράτους.

 

Ούτε βήμα πίσω στο Κυπριακό

 

ΤΟ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟ πρόσωπο της προσπάθειας ετεροβαρούς ικανοποίησης των δικών της θέσεων και συμφερόντων δείχνει η Τουρκία και στο Κυπριακό, με αφορμή τις διαδικασίες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Η απόρριψη της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας ως πλαισίου λύσης, το οποίο θα πρέπει με σαφήνεια να αναφέρεται στην κοινή δήλωση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, είναι ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων. Και προϊδεάζει για το τι στάση θα κρατήσει και στις νέες προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος. Ό,τι στάση τηρεί και σε όλα τ’ άλλα…

Λάμπρος Καλαρρύτης στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 15/12/2013 14:40:53

  Tο έχω γράψει αρκετές φορές αλλά μια επανάληψη ποτέ δεν βλαπτει.
  Εδω και χρόνια στόχος της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι η αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (και) μέσω της ανάδειξης των πολιτιστικών(;) μνημείων της τουρκοκρατίας που έχουν απομείνει στα Βαλκάνια.
  Σ αυτό το σημείο η πολιτική που ο ασκεί ιδίως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι τουλάχιστον περίεργη για να μην γράψω τίποτα άλλο.
  Οσο αφορά το Τζαμί της Αθήνας η Τουρκία δεν πρέπει να έχει κανένα λόγο επι του Θέματος,από πότε μας έγινε και γενικός δερβέναγας όλων των μουσουλμάνων της υφηλίου που διαμένουν προσωρινά(;) στην Πρωτευουσα?

 2. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 15/12/2013 15:30:55

  τι Ακρόπολη, τι Φετιχιέ τζαμί;ίδιο πράγμα,, τι δε καταλαβαίνουμε;
  μια φίλη μου με ικανότητς μέντουμ, μου πως έτσι όπως πάνε τα πράγματα, θα ακούμε να μιλάνε Ελληνικά και θα λέμε που είσαι ρε πατριώτη,, ελπίζω να μην επαληθευτεί..

 3. Νίκη avatar
  Νίκη 15/12/2013 15:51:18

  Πέρα από τα γνωστά ζητήματα με την Τουρκία,Θράκη/Κυπριακό/Αιγαίο,ένα θέμα το οποίο έχει αναδυθεί τον τελευταίο καιρό και απέναντι στο οποίο δεν πρέπει να αδιαφορησουμε,είναι το θέμα των Τούρκων στα Δωδεκάνησα.
  Προσφατα,αναγνωρίσθηκε σε forum του ΟΗΕ η 'Τουρκική Ένωση Δωδεκανήσων'. και
  Το συγκεκριμένο άρθρο γράφτηκε το 2012 και αναλύει αρκετά ικανοποιητικά το όλο θέμα. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=469762

  Δυστυχώς,η εξωτερική μας πολιτική είναι για κλάματα σε όλους τους τομείς.Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν ξυπνήσουμε σύντομα θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις.

 4. Tassos avatar
  Tassos 15/12/2013 16:15:16

  http://www.todayszaman.com/news-333883-turkey-egypt-may-fall-out-in-east-mediterranean.html

  Εχουν σφίξει άσχημα οι Τούρκοι. Για δες το ρε ANTI μπας και το κάνεις ξεχωριστό thread

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 15/12/2013 18:29:48

  Στους βυζαντινούς χρόνους, την Ορθόδοξη εκκλησία Παναγία του Σταροπάζαρου (στη Ρωμαϊκή Αγορά γινόταν το εμπόριο των σιτηρών), οι οθωμανοί, σε Φετιγιέ τζαμί, σε τζαμί του Μωάμεθ του Πορθητή, δηλαδή, τη μετέτρεψαν. Μετά τον Παρθενώνα (και αυτόν επί τουρκοκρατίας, σε τζαμί τον είχαν μετατρέψει), το Φετιγιέ, στη πλατεία Μοναστηρακίου, θεωρείτο ως το.. ελίτ σημείο της Αθήνας όπου με τις ώρες άραζαν οι αγάδες για τους καφέδες και τους ναργιλέδες τους.

  Ο βοεβόδας (τίτλος αντίστοιχος με αυτόν του πρίγκηπα ή, δούκα) Τσιτσαράκης, το 1759, όπως αναφέρει η επιγραφή στην είσοδο του Φετιγιέ, για να φτιάξει εύκολα και γρήγορα ασβέστη και να κτίσει το τζαμί, κατέστρεψε έναν από τους 17 εξαίσιους εναπομείναντες (από τους 104 φυγαδευμένους/κατεστραμμένους) μαρμάρινους στύλους του ναού του Ολυμπίου Διός. Η σύληση αυτή, προκάλεσε ανησυχία στους τούρκους και οργή μεγάλη στους Έλληνες.
  Λέγεται, ότι ένας Αθηναίος χάραξε σ’ έναν από τους στύλους:
  «1759, Απριλίου 27, έριξε την κολώνα».

  Kαι ενώ κτιζόταν το Φετιγιέ, έπεσε μεγάλο θανατικό πανούκλας στην Αθήνα. Και όλοι απέδωσαν τη τρομερή αυτή αρρώστια, στη σύληση που είχε κάνει ο βοεβόδας Τσιτσαράκης. Επίσημοι Αθηναίοι πήγαν στη Κωνσταντινούπολη και απαίτησαν από τον σουλτάνο όπως άμεσα ο βοεβόδας Τσιτσαράκης εγκαταλείψει την Αθήνα, όπως και έγινε. Σήμερα το Φετιγιέ (ανήκει στην Αρχαιολογική Εταιρεία), χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος αρχαιολογικού υλικού.

 6. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 15/12/2013 19:21:17

  Τον κο Νταβούτογλου τον καλωσορίσαμε με μία επιτυχή βολή των S300 στη Κρήτη για να αντιληφθεί τις δυνατότητές μας, έτσι κι αλλιώς. Πάντα τέτοια! Ο πιλότος Κ. Ηλιάκης θα έιναι περήφανος εκεί ψηλά!  reply

 7. Nik avatar
  Nik 16/12/2013 00:36:52

  Πολυχώρος θρησκειών για όλους τους μετανάστες και κάπου εκεί μέσα, ανάμεσα στο Βουδδιστικό ναό και των Ινδουιστικό ένα μουσουλμανικό τέμενος. Ετσι για να ξέρει ο κάθε Νταβούτ ότι το ισλάμ είναι μια από τις πολλές θρησκείες αυτών που επέλεξαν την Αθήνα ως διαμονή.

  Και αν αυτό δεν αρκεί τότε αϊσσιχτίρ.

  Το πως και γιατί επιλέξαμε να ευνοηθεί ΜΙΑ από τις πολλές θρησκείες με κτίσμα δεν έγινε ποτέ σαφές.

 8. Νικήτας avatar
  Νικήτας 16/12/2013 01:06:50

  Πρέπει να μπορείς να δείς πολύ πίσω και ταυτόχρονα πολύ μπροστά ώστε να καταλάβεις πόσο επιτακτική είναι η εμμονή μας στην εθνική μας ταυτότητα που λέγεται Πατρίδα και Ορθοδοξία.
  Αφορά εμάς την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.
  Στίς καταιγίδες που θάρθουν θα μας πάρει το νερό και θα μας πνίξει στην θάλασσα αν δεν θεμελιώσουμε το σπίτι μας στην πέτρα.
  Χρειάζεται πολύ ψυχή άραγε να υπερασπιστείς Ιερά και Όσια ;
  Είναι η ευρώπη , η αριστερά , οι φιλελεύθεροι άσχετε θα πείτε .

  Αυτό το φίδι ο νταβούτογλου, που φαίνετε κιόλας απο την φάτσα , έχει τις μουσουλμανικές πλάτες και την ευρωπαϊκή αφασία και απλώνει τα σχεδιά του .
  Πάλι για να συνετιστούμε γίνονται όλα κι ας το πληρώσουμε ακριβά.
  Αίντε περήφανε χροσοχοίδη να διάλεξεις πλακάκια με τον αχμέτ για το τζαμί αφού εκτός εξυπνάδας δεν μπορεί παρά να διαθέτει και γούστο το κεφάλι σου.

 9. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/12/2013 10:48:37

  Άσπρα σκυλιά, μαύρα σκυλιά, όλοι οι σκύλοι μια γενιά.
  ΥΓ. Σκύλοι, αρχαίοι σύντροφοι, συγγνώμη για την παρομοίωση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.