#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/03/2012 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η σκακιέρα των εκλογών και η αυτοδυναμίαΤο πολιτικό σκηνικό κινείται ήδη σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς. Η Κυβέρνηση Παπαδήμου σε λίγο θα είναι παρελθόν, έχοντας επιτύχει (με αιματηρές θυσίες από τους πολίτες) τον σκοπό της.

Τα κόμματα ψάχνουν το βηματισμό τους, δείχνοντας ότι περιμένουν τις έρευνες της κοινής γνώμης για να αποσαφηνίσουν τη στρατηγική τους, παρά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να τις «καθοδηγήσουν».

Η όλη συζήτηση για την ώρα εξαντλείται στην μετεκλογική συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, θεωρώντας δεδομένη τη μη αυτοδυναμία. Είναι όμως πράγματι έτσι η κατάσταση, ή οι περίφημοι «διαμορφωτές της κοινής γνώμης» ωθούν τεχνηέντως τις δημόσιες συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση;

Η ΝΔ δείχνει εγκλωβισμένη σε μια «απολογητική» επιχειρηματολογία για το Μνημόνιο ΙΙ και στα εγγενή «πατροπαράδοτα» προβλήματα εσωκομματικής πειθαρχίας. Το μεγάλο της όμως πολιτικό κεφάλαιο είναι ο αρχηγός της. Όταν πάρει το παιχνίδι πάνω του, ενδεχομένως να μην υπάρξουν πολλοί που θα στοιχηματίσουν υπέρ της μη αυτοδυναμίας.

Και άλλοι παράγοντες συνηγορούν υπέρ μιας πιθανότατης αυτοδυναμίας:

1.Στο ΠΑΣΟΚ έκαναν την επιλογή μιας όσο το δυνατόν αξιοπρεπούς ήττας, συμπορευόμενοι όλοι με τον Β. Βενιζέλο. Δεν τον αγάπησαν ξαφνικά, ούτε τον θεωρούν αίφνης ηγέτη ολκής. Ήταν μια σχεδόν «υποχρεωτική επιλογή», προκειμένου το ποσοστό του Κινήματος να κινηθεί σε αξιοπρεπή επίπεδα και να διατηρηθεί η αίγλη του «κόμματος εξουσίας».

2.Η Αριστερά θα μπει στη Βουλή με τρία κόμματα και υψηλά ποσοστά. Όσο κι αν τους πιάνει ίλιγγος με τα διψήφια νούμερα, στις «συμπληγάδες» τους θα συντριβούν οι όποιες ελπίδες μικρότερων  όμορων κομμάτων (Άρμα, Οικολόγοι)  για είσοδο στη Βουλή. Το πολιτικό «ολιγοπώλιο» στα Αριστερά δείχνει κάτι παραπάνω από πλήρες με ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ. Οι δύο τελευταίοι σχηματισμοί θα συμπιέσουν τις αυτόνομες οικολογικές κινήσεις,  το ΚΚΕ τους μικρότερους μαρξιστικούς  φορείς και το ΠΑΣΟΚ την νεότευκτη «Κοινωνική Συμμαχία»…

3.Δεξιότερα της ΝΔ συμβαίνει το πρωτοφανές να υπάρχουν τέσσερα κόμματα (ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ, Χρυσή Αυγή, "Ανεξάρτητοι") με μικρές ή μεγάλες ελπίδες εισόδου στη Βουλή. Στην πραγματικότητα ΛΑΟΣ και Χρυσή Αυγή σε μεγάλο βαθμό απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο και επομένως ο ένας σχηματισμός θα κάτσει στα έδρανα της νέας Βουλής. Η ΔΗΣΥ δεν φαίνεται ότι καταφέρνει να  προσεγγίσει καν το όριο του 3%, ποντάροντας μόνο στην προνομιακή μεταχείριση που τυγχάνει από τα μέσα (αλλά πιθανώς αυτό να μην είναι αρκετό) και ερωτηματικό παραμένει το κόμμα Καμμένου, καθώς παραμένει στα σπάργανα.

Συμπερασματικά: Εκτός από ΝΔ & ΠΑΣΟΚ στη Βουλή εισέρχονται μετά πάσης βεβαιότητας ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ. Ο Καρατζαφέρης πιθανόν να υποσκελίσει τη Χρυσή Αυγή λόγω και της πανελλαδικής εμβέλειας του τηλεοπτικού σταθμού του. Σύνολο 6 κόμματα.

Αν δεν υπάρξει έβδομο, ενισχύονται σημαντικά οι πιθανότητες της ΝΔ να είναι αυτοδύναμη.

Διότι βάσει του ισχύοντος Νόμου, εκτός από το ποσοστό της ΝΔ, είναι εξίσου σημαντικό το συνολικό ποσοστό των μικρών κομμάτων που δεν θα τα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Αν  το καθένα χωριστά δεν συγκεντρώσει το 3%, τόσο περισσότερες έδρες τελικά θα λάβουν τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή.

Δηλαδή,  όσο πιο πολλά μικρά κόμματα μένουν εκτός Βουλής, τόσο πιο πολύ διευκολύνεται η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Πιο αναλυτικά:

Η ΝΔ επιτυγχάνει αυτοδυναμία με ποσοστό 38,5%, εάν το συνολικό ποσοστό των μικρών κομμάτων εκτός Βουλής είναι 5%. Με  37,5%, εάν το συνολικό ποσοστό των μικρών κομμάτων εκτός Βουλής είναι 7%. Αλλά και  με ποσοστό 36,5%, εάν το συνολικό ποσοστό των μικρών κομμάτων εκτός Βουλής είναι 10%.

Αν κάνουμε μια υπόθεση εργασίας ότι Άρμα Πολιτών, Κοινωνική Συμμαχία, Οικολόγοι, ΔΗΣΥ, Χρυσή Αυγή και Κόμμα Καμμένου μείνουν τελικά εκτός και κατά μέσο όρο λάβουν από 1, 5% συγκεντρώνουν αθροιστικά 9%.

Άρα το όριο της αυτοδυναμίας θα κινηθεί περί το 36,5-37,5%.

Αυτά προκύπτουν από την τρέχουσα πολιτική συγκυρία,  τα πιθανά ποσοστά και την ανάλυση του εκλογικού νόμου.

Η σημαντικότερη προϋπόθεση όμως είναι η ανάδειξη του κυβερνητικού σχεδίου.

Η ΝΔ οφείλει να απαλλαγεί από την υποθετική, πρόωρη, παραπλανητική και «νεφελώδη» συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και να προτείνει τη δική της ατζέντα. 

Την αυτοδυναμία εν πολλοίς θα την κερδίσει αν δείξει ότι μπορεί να τη χειριστεί…

Μικρός Οδυσσέας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tak avatar
  tak 15/03/2012 08:32:31

  Μ.Ο. ο Αντώνης Σαμαράς έχει μιλήσει ξεκάθαρα για όλα τα θέματα, έτσι και με τέτοιο τρόπο, που ήδη θα έπρεπε να υπάρχει όχι απλά σχέδιο, αλλά τεκμηριωμένη γραπτή απόφαση για την κυβερνητική πολιτική στη διάθεση του λαού. Διαυγής και ξεκάθαρη...
  Όσο για την αυτοδυναμία, ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιτρέπει στον εαυτό του να εκτίθεται εύκολα. Από τη στιγμή που μιλάει για αυτοδυναμία, σημαίνει πως είναι κοντά σ' αυτή και θέλω να προσθέσω, πως αν δεν υπήρχαν οι διάφοροι ... "πατριώτες εκ του ασφαλούς", ήδη θα είμαστε σίγουροι για την αυτοδυναμία του Αντώνη Σαμαρά. Δε λέω της Νέας Δημοκρατίας, γιατί εκεί πλέουν σε πελάγη αιθεροβαμονικής ευτυχίας!

 2. yianna avatar
  yianna 15/03/2012 08:32:46

  Αυτή τη στιγμή ο Αριστείδης Μάρκου ο ξενοδόχος που λάδωσε τους υπαλλήλους του Υπ. Ανάπτυξης καταγγέλει στον Αντέννα ότι στον Παπαθανασίου κατήγγειλε ότι είχε δώσει 100,000 σε συγκεκριμένο πρόσωπο . Συνεπώς ο Παπαθανασίου είπε ψέματα χθες ότι ο άνθρωπος του έκανε αόριστες καταγγελίες. Ο ΑΣ να τον καλέσει άμεσα και να τον πετάξει από το Κόμμα τώρα.
  'Ετσι θα αποδείξει την μηδενική ανοχή του στα τρωκτικά της ΝΔ. Έτσι θα διεκδικήσει και ένα αξιοπρεπές ποσοστό για να κυβερνήσει.

  • Mara avatar
   Mara @ yianna 15/03/2012 08:55:19

   Τα γνωστά βιαστικά συμπεράσματα...
   Ο συγκεκριμένος κύριος, όλα αυτά τα θυμήθηκε μετά από τρία χρόνια???
   Γιατί δεν τα κατήγγειλε τότε??? Βλέπεις η προεκλογική περίοδος προσφέρεται.... για σπίλωση.
   Ήδη ο Παπαθανασίου ισχυρίζεται ότι "είναι δυνατόν παρουσία άλλων προσώπων να του είπα έλα... μωρέ θα τα βρούμε..."

 3. Geros avatar
  Geros 15/03/2012 08:44:06

  Το άρθρο λέει ότι η συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είναι υποθετική , πρόωρη , παραπλανητική και νεφελώδης , στην ουσία όμως μας αποδεικνύει πως μια τέτοια κουβέντα δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω .
  Πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω και να κοιμηθεί ο Θεός για να βγάλουμε οριακά 151 βουλευτές που ακόμα και αυτοί με την παρούσα συγκυρία δεν μας φτάνουν για να κυβερνήσουμε.
  Καταλαβαίνω ότι όσο παίζει η κουβέντα της μετεκλογικής συνεργασίας μειώνονται οι πιθανότητες για αυτοδυναμία , αλλά αυτά τα σενάρια δεν τα βγάζουν από το κεφάλι τους σκοτεινά κέντρα αποφάσεων , απλή λογική είναι.

  • Μ.Ο. avatar
   Μ.Ο. @ Geros 15/03/2012 12:23:20

   Το άρθρο δεν λέει κάτι για σκοτεινά κέντρα αποφάσεων, δεν πιστεύω άλλωστε στις θεωρίες συνομωσίας. Λέει απλά ότι γίνεται κουβέντα μόνο για συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σε ένα πολύ ρευστό πολιτικό περιβάλλον.

 4. Dexi Extrem avatar
  Dexi Extrem 15/03/2012 08:51:38

  Ο κομματικός πλουραλισμός των τελευταίων μηνών είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για την ελληνική πολιτική σκηνή. Θα μπορούσα να 'ζωγραφίσω' με όμορφα χρώματα αυτή την εικόνα όμως πραγματικά πιστεύω ότι το φαινόμενο είναι θλιβερό. Είναι θλιβερό γιατί βλέπω ανθρώπους πολλούς να πιστεύουν ότι είναι ικανοί να δώσουν λύσεις ενώ μέχρι χθές συμμετείχαν εκ των έσω στη δημιουργία του προβλήματος. Είναι θλιβερό γιατί συνεχίζεται η αναπαραγωγή ανορθολογιστικού αριστερίστικου λόγου που προσπαθεί να καπηλευτεί την κοινωνική ευαισθησία. Είναι θλιβερό γιατί αποδεικνύεται ότι η μέχρι πρότινος συμπόρευση ήταν μία ¨λυκοφιλία¨. Αλήθεια! Πιστεύει κανείς ότι το πρόβλημα θα το λύσει η ψήφος στον Καμμένο; Γεννά καμία ελπίδα το κόμμα Κατσέλη-Καστανίδη; Η Χρυσή Αυγή θα επιβάλλει δημοσιονομική πειθαρχία; Η αριστερά τελικά θα δώσει 1400€ στον νεοδιόριστο; Οι οικολόγοι θα προωθήσουν την αειφόρο ανάπτυξη; Ο Βενιζέλος θα αρχηγεύσει σε Σοσιαλιστικό κίνημα; Και για να μη με κατηγορήσει κάποιος για υποκειμενικότητα θα κάνω και ένα τελευταίο ερώτημα: Ο Σαμαράς θα κυβερνήσει με την παλιά συνταγή; Μάλλον η απάντηση σε όλα είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ. Μάλλον σε όλα, γιατί το τελευταίο είναι σπουδαίο διακύβευμα. Όλα τα άλλα είναι μακριά από το να χρειαστεί άμεση απόδειξη, όμως ο Σαμαράς είναι κοντά στην πρωθυπουργία και το ερώτημα είναι επίκαιρο. Εάν θέλει να συνεχίσει την κακή πορεία των προπατόρων του πρωθυπουργών ή θέλει να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία. Ίδωμεν...

 5. tzager avatar
  tzager 15/03/2012 09:24:33

  "Αν κάνουμε μια υπόθεση εργασίας ότι Άρμα Πολιτών, Κοινωνική Συμμαχία, Οικολόγοι, ΔΗΣΥ, Χρυσή Αυγή και Κόμμα Καμμένου μείνουν τελικά εκτός και κατά μέσο όρο λάβουν από 1, 5% συγκεντρώνουν αθροιστικά 9%.

  Άρα το όριο της αυτοδυναμίας θα κινηθεί περί το 36,5-37,5%.

  Αυτά προκύπτουν από την τρέχουσα πολιτική συγκυρία, τα πιθανά ποσοστά και την ανάλυση του εκλογικού νόμου."

  Κατ'αρχήν, Μικρέ Οδυσσέα, θα μου επιτρέψεις να σε διωρθώσω. Το νεότευκτο κόμμα της Κατσέλη δε λέγεται "Κοινωνική Συμμαχία" αλλά "Κοινωνική Συμφωνία". Μάλλον άλλη 'Συμμαχία' έχεις στο μυαλό σου...

  Δεύτερον, συμφωνώ απόλυτα ότι το 'colpo grosso' του Νόμου Σκανδαλίδη (ουσιαστικά) είναι το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής. Όμως η υπόθεση εργασίας που κάνεις και θεωρείς ότι ΚΑΙ τα 6 μικρά κόμματα θα μείνουν τελικά εκτός Κοινοβουλίου και θα προλυάνουν το έδαφος για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από τη ΝΔ είναι αίολη και εκτός πραγματικότητας!!!

  Δηλαδή γιατί θεωρείς δεδομένη την είσοδο της ΔημΑρ στην επόμενη Βουλή?? Προφανώς λαμβάνεις υπ'όψιν σου τη δημοσκοπική καταγραφή της. Τότε γιατί βγάζεις απ'έξω τους 'Ανεξάρτητους Έλληνες' και τη Χρυσή Αυγή που σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις είναι εντός Βουλής και μάλιστα με ποσοστά αρκετά πάνω από το όριο του 3%??? Πρέπει δηλαδή ένας σχηματισμός δημοσκοπικά να πιάνει πάνω από 8% για να εκλαμβάνεται ότι θα εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο???

  Η επόμενη Βουλή θα είναι τουλάχιστον επτακομματική. Όσο περνάει δε ο καιρός μάλλον το επτακομματική ακούγεται ιδιαίτερα παρωχημένο.

  Στην επόμενη Βουλή θα συμμετάσχουν ΣΙΓΟΥΡΑ, εκτός από τη ΔημΑρ που μάλλον θα συμπιεστεί κατάτι από το ΠαΣοΚ (υπό τη νέα ηγεσία του) και το κόμμα της Κατσέλη , και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (με ποσοστό έκλπηξη πάνω από 7%) και το κόμμα της 'Κοινωνικής Συμφωνίας' .

  Τόσο για το τελευταίο όσο τη ΔημΣυμ θα παιχτεί ένα απίστευτο θρίλερ το βράδυ των εκλογών για την είσοδό τους τελικά στη νέα Βουλή. Και αυτό γιατί οι ηγεσίες είναι απαξιωμένες στη συνείδηση των πολιτών. Έχουν όμως και οι δύο αυτοί σχηματισμοί πιστούς θύλακες ανά την επικράτεια.

  Το 'Άρμα Πολιτών' του Δημαρά θα συμμαχήσει προεκλογικά με τους 'Ανεξάρτητους Έλληνες' και οι Οικολόγοι Πράσινοι πιθανότατα να συνεργαστούν πριν τις εκλογές με το ΣυΡιζΑ, άρα κανένα από αυτά τα δύο κόμματα δεν θα προσμετρηθεί στα εκτός Βουλής ποσοστά.
  Και μας μένει μόνο η Χρυσή Αυγή. Πιθανολογώ ότι ένα από τα δύο κόμματα της ακραιφνούς Δεξιάς θα εισέλθει τελικά στο Κοινοβούλιο. Ή το ΛαΟΣ ή η Χρυσή Αυγή. Και αυτό γιατί θα συμπιεστούν έντονα από την παρουσία της κίνησης Καμμένου στο πολιτικό σκηνικό.

  Συμπέρασμα: Η επόμενη Βουλή θα είναι τουλάχιστον επτακομματική. Μπορεί όμως και να καταλήξει εννιακομματική!!!!

  Και στα δύο αυτά σενάρια η αυτοδυναμία της ΝΔ φαντάζει όνειρο απατηλό...

  • Μ.Ο. avatar
   Μ.Ο. @ tzager 15/03/2012 12:19:36

   Σε ευχαριστώ για τη διόρθωση: Κοινωνική Συμφωνία λοιπόν. Προφανώς και διαφωνούμε στην ανάλυση. Θεωρείς δεδομένη τη συμμετοχή κομμάτων Αν. Έλληνες, Κοινωνική Συμφωνία, που δεν ξέρουμε ούτε από ποιους θα πλαισιωθούν, ούτε το ιδεολογικό τους στίγμα. Θα κατέβει η Συμφωνία των πρώην Υπουργών με αντιμνημονιακή παντιέρα;
   Επίσης για τις συνεργασίες που λες, δεν προκύπτουν )προς το παρόν τουλάχιστον)

 6. Lysimaxos avatar
  Lysimaxos 15/03/2012 09:27:24

  Οι εκλογές γίνονται σε μια περίοδο που η τρόικα δείχνοντας το πραγματικό της πρόσωπο από τη μια δίνει απλόχερα για πολλοστή φορά 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες για την περίφημη ανακεφαλαιοποίηση κι από την άλλη προειδοποιεί πως την αμέσως επόμενη περίοδο οι μισθοί στον ιδιωτικό το μέα θα γίνουν σίγουρα βαλκανικού τύπου. Και εμείς ψάχνουμε να δούμε πώς θα πάρουμε αυτοδυναμία σε πείσμα των γκάλοπ που χθες μας έδωσαν 17%. Είχαμε ανοδική πορεία πριν η ΝΔ ψηφίσει το μνημόνιο. Τώρα ΄να είμαστε ικανοποιημένοι αν συγκεντρώσουμε 25% . Ή θα πάμε με το 80% του λαού που υποφέρει από την τρόικα ή θα είμαστε παρέα με τους τραπεζίτες για να υποφέρει ο λαός. Στην πρώτη περίπτωση ακολουθούμε την πορεία του ΠΑΣΟΚ με μαθηματική ακρίβεια.

  • Μ.Ο. avatar
   Μ.Ο. @ Lysimaxos 15/03/2012 12:26:08

   Η κουβέντα για το πως και γιατί ψηφίσθηκε το Μνημόνιο ΙΙ θεωρώ ότι έχει εξαντληθεί. Το συμπερασμα ότι θα ακολουθήσει η ΝΔ την πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι μάλλον αυθαίρετο

 7. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 15/03/2012 09:41:02

  Στη Βουλή εισέρχονται οκτώ κόμματα.
  Τα ποσοστά και τις επιμέρους έδρες, πραγματικά δε μπορούμε να τα προβλέψουμε πριν τις εκλογές, θα τα αναδείξει μόνο το τελικό αποτέλσμα της κάλπης.

  Θα ήθελα να γνωρίζω, ποιά θα είναι η μετεκλογική συμπεριφορά της Νέας Δημοκρατίας. Θα ήθελα να γνωρίζω -για να ακριβολογήσω- αν θα προσπαθήσει να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, λόγω "μεγάλης Εθνικής ανάγκης και εξαιρετικά κρίσιμων και καθοριστικών για το μέλλον μας περιστάσεων" ή, αν όχι (ισχύουσα θέση απ όσο μέχρι στιγμής δηλώνεται!) τότε ποιό είναι το "σχέδιο βήτα" μετεκλογικής συνεργασίας.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Ανδρέας 15/03/2012 12:27:10

   Το σχέδιο βήτα είναι εκλογές βήτα. Εκτός αν κάτι Καμμένοι και Κουβέληδες δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο και συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ ή μεταξύ τους. Και θα έχει βρεθεί ο λαλάκας ο δεξιός να έχει ψηφίσει Κουβέλη πρωθυπουργό. Ίσως να είναι και Θεία Δίκη για την ηλιθιότητα και την ανευθυνότητα μερικών. Οι υπόλοιποι τι φταίμε?

 8. λεω avatar
  λεω 15/03/2012 09:49:14

  Eίναι πολύ σημαντικό να μην επιτευχθεί η αυτοδυναμία με τιποτα !!
  Οσο ποιο πολλά μικρά κόματα να μπουν στην Βουλή και επιτέλους ένας σώφρων να υποστηρίξει την απλή αναλογική.
  Πως είναι δυνατόν κόμμα που λαμβάνει 37 εως 40 % με ποσοστό αποχής τουλάχιστον 25% ( το οποίο σημαίνει ότι γινεται αποδεκτό απο το 30% του εκλογικού σώματος ) να λαμβάνει αποφάσεις και για το υπόλοιπο 70% που δεν το ψηφίζει !!
  Αν αυτό δεν είναι νοθευση λαικής εντολής τότε τι είναι??

  Αν θυμαμαι καλά απο το 1950 και μετά ελαχιστες κυβερνήσεις συνεργασίας υπήρξαν (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα!!) ....τα αποτελέσματα αυτά
  των ισχυρών κυβερνήσεων τα βιώνουμε με τον ποιο οδυνηρό τρόπο!!

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ λεω 15/03/2012 12:24:55

   Αυτή τη μανία με τα πολλά μικρά κόμματα ποτέ δεν την κατάλαβα. Loser εκ πεποιθήσεως.

 9. JKAL avatar
  JKAL 15/03/2012 10:03:08

  Εγώ πάλι γιατί νομίζω ότι ο έλληνας θα ψηφίσει με γνώμονα την τσέπη του και άκρως τιμωρητικά;

 10. franc avatar
  franc 15/03/2012 10:22:03

  H αυτοδυναμία της ΝΔ είναι ευχή ή κατάρα? Αν τον Ιούνιο-Ιούλιο φτάσουν στα σπίτια μας τα ειδοποιητήρια πλειστηριασμού των σπιτιών μας επειδή δεν πληρώσαμε κάποιο απο τα τόσα χαράτσια που υπέγραψε ο Σαμαράς μαζί με το Βενιζέλο, θα πάρει όλη την ευθύνη μόνος του πλέον ο Σαμαράς? Κι αν πάλι κάποιοι απ' τους νεοεκλεγέντες βουλευτές του ψηφίσουν πχ. εναν νόμο της αριστεράς που θα προτείνει κατάργηση των πλειστηριασμών Α' κατοικίας θα τους διαγράψει για να μην χρεωκοπήσουμε, αφου οι Γερμανοί θα μας κόψουν αμέσως την επόμενη δόση? Ακόμα κι αν έχει 154 βουλευτές και διαφωνούν οι 4?
  Μήπως είναι λογικώτερο να αποχαιρετήσουμε την Αλεξάνδρεια?

 11. thanasis avatar
  thanasis 15/03/2012 10:23:22

  προσέξτε την ΑΒΑΝΤΑ της αβραμοπουλικιάς Ακρόπολης στο Καμμένο! Και ο Μαυρίκος βάζει αμέσως θέμα επιστροφής Ντόρας! Μην πέσετε στη παγίδα να χτυπά από έξω ο Καμμένος κι από μέσα η Ντόρα με τον Αβραμόπουλο.

 12. abcd avatar
  abcd 15/03/2012 10:35:34

  Να με συγχωρέσετε που θα γίνω αιρετικός και ίσως κακός αλλά μελετώντας το Ελληνικό κοινό ψηφοφόρων θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη .
  Η Ν.Δ δυστυχώς δεν θα είναι πρώτο κόμμα ,ναι όσο παράξενο και αν σας φαίνεται ,σε αυτό θα ευθύνονται και η πολυδιασπασμένη βάση της με τις πολλές σειρήνες να την πολιορκούν ,αλλά και η ασταθής συμπεριφορά της ηγεσίας που αποσυντόνισε εντελώς την βάση αυτή .

  Ο δεξιός θεωρώ είναι πιο αντιδραστικός πιο ασυμβίβαστος και όταν νιώσει προδομένος καταμερίζει τις ευθύνες σε όσους θεωρεί πως ευθύνονται χωρίς να υπολογίζει κανένα κόστος ,όταν έχει πληγωμένη περηφάνια ,μπροστά της δεν βάζει τίποτα .
  Το λεγόμενο ψευτοαριστερό σύστημα που ουσιαστικά ελέγχει την χώρα τα τελευταία 35 χρόνια δεν έχει πεθάνει ακόμη ,έχεις ρίζες βαθιές σε όλο τον κρατικό μηχανισμό αλλά κυρίως στα ΜΜΕ και κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες .
  Αν ο Βενιζέλος θελήσει να κινηθεί πρακτικά και γιατί να μην το κάνει άλλωστε θα συσπειρώσει αυτή την τεράστια μάζα ψηφοφόρων τους που με ένα απλό χτύπημα στην πλάτη, θα προστρέξουν για μια ακόμη νίκη του κόμματος τους , εδώ είμαι για εσάς θα φωνάξει σε όλους τους διορισμένους τους που μπορεί να έχασαν ποιότητα ζωής και εισόδημα ,αλλά σε σχέση με πολλούς Νεοδημοκράτες είναι ακόμη ευνοημένοι και προπαντώς ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ δεν είναι άνεργοι .

  Η ΔΗΜΑΡ βλέπω να καταποντίζεται γύρω στο 5-6 % και τα δύο αριστερά υποτίθεται κόμματα μαζί άντε να πιάσουν ένα 18-20 %
  Ένα 12-15 % όλοι μαζί βλέπω ΛΑΟΣ+Χ.Α+ ΑΝ.ΕΛ.και την αγαπητή Ν.Δ να υπολείπεται 2-3 μονάδες του ΠΑΣΟΚ .
  Θα το κρατήσω το σχόλιο και θα με θυμηθείτε .
  Μακάρι να διαψευστώ αλλά Κυριακή κοντή γιορτή.

 13. GSS avatar
  GSS 15/03/2012 10:45:13

  Από τότε που η ΝΔ μπήκε στην κυβέρνηση δε διαμαρτύρεται για τίποτα.
  Τσάκισε τους πολύτεκνους, δέχεται αδιαμαρτύρητα όσα λέει ο Πάγκαλος, δέχεται να μπαίνουν και αλλοδαποί στις ένοπλες δυνάμεις, δε λέει τίποτα για το όργιο με την ΕΛΣΤΑΤ, τίποτα για τις προκλήσεις της Τουρκίας, για τις συνομιλίες Παπανδρέου - Ερντογαν για τα πετρέλαια κλπ. Καμία αντίδραση σε τίποτα.
  Τί διαφορά λοιπόν έχει από το ΠΑΣΟΚ, πέρα από τις βαρύγδουπες δηλώσεις του Σαμαρά;
  Μακάρι βέβαια να βγει πρώτη η ΝΔ γιατί είναι λίγο πιο πολύ πατριωτική (στα λόγια) από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και πάλι δεν πείθει εμάς που την αγαπήσαμε επειδή είμαστε δεξιοί ψηφοφόροι.
  Για αυτό και πολύς κόσμος έχει πάει πιο δεξιά από τη ΝΔ (δεν αναφέρομαι στο ΛΑΟΣ που κάθε φορά λέει άλλα), για να ακούσει επιτέλουν γνήσια ελληνική φωνή και όχι υποταγμένη στα συμφέροντα των ξένων.

 14. avanti avatar
  avanti 15/03/2012 10:51:04

  Τον Ράιχενμπαχ τον ρωτήσαμε τι προτιμά και κατ' επέκτασιν τον Σόϊμπλε? Προτιμούν αυτοδυναμία ή συγκυβέρνηση, δεν μπορούμε να έχουμε δυσαρεστημένους τους εταίρους μας(!) που τόσο μας βοηθάνε στις δύσκολες ώρες!

 15. adidrust avatar
  adidrust 15/03/2012 11:24:37

  ας κάνουν πρώτα μία δημοσκόπηση σε ένα καλό ποσοτικά μέρος του πληθυσμού π.χ. 50.000 από ΟΛΕΣ τις περιοχές τις Ελλάδας και μετά να πούνε για τάσεις και πόσα κόμματα θα είναι στη βουλή. Άντε βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις επί αναλύσεων σε δείγμα 1000 ατόμων στην Αθήνα.

  • GO avatar
   GO @ adidrust 15/03/2012 11:34:48

   'Ασχετα από το ελαφρύ "πείραγμα" που μπορεί να γίνει σε μια δημοσκόπηση, η μεθοδολογία είναι σωστή και το αποτέλεσμα που δείχνει την τάση τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

 16. περήφανος δεξιός avatar
  περήφανος δεξιός 15/03/2012 11:38:10

  συμμετεχουμε και στελνουμε μηνυμα αυτοδυναμιας..

  http://www.zougla.gr/greece/article/anikti-diadiktiaki-psifoforia-apo-ti-zouglagr

 17. adidrust avatar
  adidrust 15/03/2012 11:51:00

  άστο μεγάλε, άκυρη 100% η μέθοδος. Εκτός από το ότι ποτέ δεν ξέρεις που, πως και σε ποιους παίρνουν τηλέφωνο, εκτός επίσης από τα διάφορα "πειράγματα", η αλήθεια είναι ότι ούτε η Αθήνα ούτε τα 1000 άτομα δεν βγάζουν κυβέρνηση και βουλή.
  όπως και στις εκλογές, δεν κοιτάς και δεν κρίνεις από το π.χ. 245 εκλογικό τμήμα παγκρατίου για το ποιος θα βγει κυβέρνηση...αλλά κοιτάς τα συγκεντρωτικά.
  και εάν σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα τα 4-5 από τα 9 κόμματα που σου δείχνει η δημοσκόπηση δεν μπαίνουν καν βουλή, τι γίνεται;;; μήπως αλλάζει τελικά ο όλος συσχετισμός;

  • GO avatar
   GO @ adidrust 15/03/2012 12:30:42

   Είναι σπάνιες οι φορές που οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω.
   Τα τελευταία, αρκετά χρόνια, όλες οι δημοσκοπήσεις παγκοσμίως είναι τηλεφωνικές.
   Το δείγμα είναι οπωσδήποτε αντιπροσωπευτικό. Να γνωρίζεις ότι όλες οι πανελλαδικές δημοσκοπήσεις γίνονται σε δείγμα 1.000 - 1.200 ατόμων.
   Η συγκεκριμένη πανελλαδική έρευνα, άσχετα από το αν δεν μας αρέσει το αποτέλεσμά της, έχει, σύμφωνα με την ταυτότητά της, όλα τα επιστημονικά εχέγγυα.

 18. Γιώργoς Αχαιός avatar
  Γιώργoς Αχαιός 15/03/2012 11:51:59

  Μου φαίνεται ότι η ΝΔ θα χρειαστεί να κάνει κυβέρνηση συνεργαζόμενη με το πασόκ. Δύσκολα θα συγκεντρωθούν αλλιώς οι 150 έδρες απότι φαίνεται.
  Θα είναι σα να δεθεί στην ίδια αλυσίδα με έναν λεπρό μέχρι να κολλήσει και aυτή λέπρα...

 19. Περιπτερας avatar
  Περιπτερας 15/03/2012 12:01:45

  Στην αρχική ιστοσελίδα της ΝΔ υπάρχει ένας σύνδεσμος με τις προτάσεις της ΝΔ για το νέο φορολογικό... αναρωτιέμαι εάν ισχύει ή εάν είναι παρωχημένο αφού αναφέρει αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και μείωση των ΦΠΑ. Εάν ισχύει μπορεί κάποιος να μου πει αν έχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας?

  • φριξος avatar
   φριξος @ Περιπτερας 15/03/2012 12:35:51

   Γιατί πιστεύεις ότι υπάρχει κάποιος εδώ μέσα που πραγματικά γνωρίζει? Οι περισσότεροι είτε είναι τυφλά Σαμαρικοί και μέχρι εκεί ή Νέο Δημοκράτες αλλά και αυτοί μέχρι εκεί...για την ταμπακιέρα όλοι αποφεύγουν να μιλήσουν.

   • Περιπτερας avatar
    Περιπτερας @ φριξος 15/03/2012 13:25:57

    Η ερώτηση Φρίξο είναι σημαντική αλλά μάλλον κανείς δεν γνωρίζει.... λόγια, λόγια, λόγια αλλά από ουσία τίποτα. Θα αναμένω ίσως κάποιος μου δώσει μια απάντηση...

    • Περιπτερας avatar
     Περιπτερας @ Περιπτερας 15/03/2012 15:15:06

     Μια απαντησούλα ρε παιδιά? Που χαθήκατε όλοι?

     • factorx avatar
      factorx @ Περιπτερας 15/03/2012 15:23:38

      Όπως βλέπεις σε χαζές ερωτήσεις δεν απαντά κανένας

     • Περιπτερας avatar
      Περιπτερας @ factorx 15/03/2012 15:26:47

      Ισως σε ενόχλησε το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, οπότε το παραλείπω.

      Στην αρχική ιστοσελίδα της ΝΔ υπάρχει ένας σύνδεσμος με τις προτάσεις της ΝΔ για το νέο φορολογικό… αναρωτιέμαι εάν ισχύει ή εάν είναι παρωχημένο αφού αναφέρει αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και μείωση των ΦΠΑ.

      Εδώ μπορείς να απαντήσεις?

 20. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 15/03/2012 12:02:57

  Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως είναι δυνατόν να «απαιτούν» κάποια κόμματα την ψήφο του λαού, υποσχόμενα ότι έχουν την ικανότητα να οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, την οποία τα ίδια προκάλεσαν. Ακόμη περισσότερο, είναι αδύνατον να δεχθεί κανείς ότι, κόμματα τα οποία δεν μπορούν να λύσουν τα δικά τους προβλήματα, έχοντας τα ίδια τεράστια χρέη απέναντι στις τράπεζες (παρά τη συνεχή αύξηση των επιχορηγήσεων τους από το υπερχρεωμένο δημόσιο), είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματα της χώρας!
  (http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2554.aspx )

 21. Δημήτρης, ετών 31 avatar
  Δημήτρης, ετών 31 15/03/2012 12:18:13

  Καλά ακόμα μιλάμε για αυτοδυναμία; Πρέπει να ξυπνήσουμε κάποια στιγμή. Δυστυχώς ο Σαμαράς πρέπει ακόμη να κάνει πολλά για να πείσει τον μέσο ψηφοφόρο. Έχει βαρίδια από το παρελθόν του αλλά και σύγχρονα εσωκομματικά. Ας κάνει μια κυβέρνηση συνεργασίας για κανα 2 χρόνια και μετά, όταν τα οικονομικά μας θα έχουν κάπως σταθεροποιηθεί, ξανά εκλογές και τότε το συζητάμε για αυτοδυναμία. Πρέπει όμως ο Σαμαράς να πείσει. Και για να πείσει πρέπει να δοκιμαστεί σε συγκυβέρνηση.

  • Μ.Ο. avatar
   Μ.Ο. @ Δημήτρης, ετών 31 15/03/2012 12:37:13

   Με συγχωρείς αλλά θα δοκιμαστεί κάποιος όντας υποχρεωμένος να τηρήσει ισορροπίες σε ένα συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα; Πρωτοφανής η άποψη

   • Δημήτρης, ετών 31 avatar
    Δημήτρης, ετών 31 @ Μ.Ο. 15/03/2012 12:55:26

    Ενώ οι αυτοδύναμοι Γιωργάκης και Καραμανλης δεν ήταν υποχρεωμένοι να κρατούν ισορροπίες; Και εν τέλει πού μας οδήγησε η αυτοδυναμία; Αν από την άλλη θες να ονειρεύεσαι είναι δικαίωμα σου αναφαίρετο...

    • Μ.Ο. avatar
     Μ.Ο. @ Δημήτρης, ετών 31 15/03/2012 13:40:24

     Δλδ φταίει η αυτοδυναμία; Οι μονοκομμαιτκές Κυβερνήσεις ή οι πολιτικές τους; Δεν ονειρεύομαι τίποτα, αναλύω και δεν αναμασώ ιδέες σχολικών εκθέσεων περί καλής και αγαθούς συνεργασίας και δοκιμασίας (!!!) εντός αυτής

     • Δημήτρης, ετών 31 avatar
      Δημήτρης, ετών 31 @ Μ.Ο. 15/03/2012 14:16:28

      Εντάξει, εντάξει. Ο Σαμαράς θα κερδίσει με αυτοδυναμία, με ισχυρή πλειοψηφία και θα σώσει την Ελλάδα από όλα τα δεινά της. Και μάλιστα θα είναι η πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση εδώ και 30 χρόνια που θα είναι τέλεια και θα μεγαλουργήσει. Το ότι όλες οι προηγούμενες μονοκομματικές κυβερνήσεις από το 1981 δεν ήταν ότι καλύτερο, οφείλεται σε σύμπτωση. Ας δώσουμε μια ευκαιρία και στον Σαμαρά να μας κυβερνήσει αυτοδύναμος, όπως ο Γιωργάκης, ο μικρός Καραμανλής, ο Σημίτης, ο Μητσοτάκης και ο (μέγιστος όλων) Ανδρέας.

     • M.O. avatar
      M.O. @ Δημήτρης, ετών 31 15/03/2012 17:20:51

      Όχι καλύτερες ήταν οι κυβερνήσεις συνεργασίας και οικουμενικές 1989-1990

 22. avanti avatar
  avanti 15/03/2012 12:26:59

  Απλά δουλεύει υπέρ του Καραμανλή ... όπως δείχνουν τα πράγματα, διαφορετικά δεν είχε αφήσει να δημιουργηθεί το κόμμα Καμμένου, να υπάρχει τόσο μεγάλη διαρροή προς ΛΑΟΣ & Χρυσή Αυγή. Για την Ντόρα δεν το συζητάω ίσως ήταν η σωστότερη επιλογή η απομάκρυνσή της.

 23. Μ.Ο. avatar
  Μ.Ο. 15/03/2012 12:28:30

  Η ελεύθερη πτώση που λες δεν προκύπτει από πουθενά. Αυτό που προκύπτει είναι ότι η ΝΔ θα είναι σίγουρα πρώτο κόμμα και σε συνθήκες προεκλογικής πόλωσης θα διεκδικήσει με αξιώσεις την αυτοδυναμία

 24. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/03/2012 12:28:33

  Στη σκακιέρα γίνεται χαμός.
  Μεγάλη αναστάτωση, πολλά άσπρα και μαύρα πιόνια αυτονομούνται και πολλά πράσα σηκώνονται να δείρουν το μανάβη τους. Άσκοπες περιπλανήσεις.
  Όταν καθήσει η σκόνη, θ' αρχίσει η στρατηγική και οι κινήσεις. Τα σχολιαρόπαιδα θα μάθουν το πραγματικό παιχνίδι.
  Αλλά μη ξεχνάμε τα πιόνια είναι μαγνητικά και ο "μεγάλος μαγνήτης" στις Βρυξέλλες.
  ........
  We're gonna play a game that's funny
  Get the, get the, get the money

  Schoolboys, schoolgirls, don't make funny
  Take a deep breath, get the money
  (Goran Bregovic)

 25. Μ.Ο. avatar
  Μ.Ο. 15/03/2012 12:34:09

  Είναι προφανής ο θυμός σας, οπότε τα λογικά επιχειρήαμτα περιττεύουν...

  • avanti avatar
   avanti @ Μ.Ο. 15/03/2012 13:03:11

   Ενώ εσείς δεν είστε θυμωμένος, χαίρεστε και για την τρόικα και για τα μνημόνια, επίσης πρέπει να είστε και πολύ χαρούμενος που αργά ή γρήγορα η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα ξεπουληθεί.
   Λυπάμαι, δεν είναι θυμός, είναι που έβγαλα τα μαύρα γυαλιά που φορούσα. Ευχαριστώ.

  • fat cow avatar
   fat cow @ Μ.Ο. 15/03/2012 14:15:40

   Στο σχόλιό μου περισσεύουν τα λογικά επιχειρήματα.

   Εμένα καρφί δεν μου καίγεται για την αυτοδυναμία του "ΝΑΙ σε όλα", αρα δεν έχω λόγο να είμαι θυμωμένος οπως κάποιοι που βλέπουν την Αλεξάνδρεια να χάνεται πριν την αξιωθούν. Χα! Θυμωμένοι είναι οι οπαδοί της ΝΔ και τα στελέχη της και όσοι πίστεψαν στην θερινή "αντιμνημονιάδα" και μετά έφαγαν την χειμερινή κρυάδα του Παπαδήμου και της συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης. Θυμωμένοι είστε εσείς οι μισοί του αντινιούζ με τους άλλους μισούς, και με τους πρωτοκλασάτους συμβούλους, αρθρογράφους και σχολιαστές σας. Εγώ δεν ανήκω στους θυμωμένους σας, ανήκω στην επάρατη, κατ εσάς, αριστερά και από πολύ πρόσφατα συμμετέχω στον σχολιασμό, από την στιγμή που διαπίστωσα ότι σε αυτά που γράφονται εδώ υπάρχουν τεράστιες λογικές αντιφάσεις και εξαπολύονται αστήρικτες συλλογικές κατηγορίες εναντίον πολιτικών χώρων και επαγγελματικών κατηγοριών και στέλνονται στο πυρ το εξώτερο ως υψηλόμισθοι και προνομιούχοι εργαζόμενοι 1300 ευρώ γιατί είναι "πανεπιστημιακοί", ή οτιδήποτε άλλο δεν σας αρέσει. Τα πρόχειρα ρητορικά σχήματα δεν καλύπτουν τις λογικές αντιφάσεις ή τις λογικές αυθαιρεσίες.

   • M.O. avatar
    M.O. @ fat cow 15/03/2012 17:17:38

    Λοιπόν η Αριστερά δεν είναι επάρατη αλλά δεν είναι και υπεράνω κριτικής αγαπητέ. Ίσως αν διαβάζατε με λιγότερες προκαταλήψεις να μην είσασταν τόσο απόλυτος. Επειδή είστε πρόσφατος στο σχολιασμό, έχετε μάλλον χάσει άρθρα και σχόλια κατά του κοινωνικού αυτοματισμού και άλλα για τα οποία έγραφαν ότι είναι "κόκκινα"...

 26. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/03/2012 12:51:34

  Το σημαντικότερο δημοσκοπικό δεδομένο για τις προτιμήσεις των πολιτών - με ισχύ μακράς διάρκειας και σταθερότητα - είναι το 70 % υπέρ του Ευρώ.
  Αυτό είναι η ίδια η σκακιέρα. Kαι θα καθορίσει τη διάταξη του αγώνα. Τα πολύ υπερκινητικά πιόνια θα καούν γρήγορα. Τα άλλα θα πάρουν σχετικά λογικές θέσεις για να τη στρατηγική στη νέα παρτίδα.
  Η παρτίδα 1980 - 2010 μόλις τέλειωσε, Καμμένοι οι "πύργοι" και μάτ οι "βασιλιάδες".
  Άν κάποια πιόνια συνεχίζουν να κινούνται σαν να συνεχίζεται, αξίζει να τους δίνει κανείς τώρα σημασία;
  Άν κανείς αντί για σκάκι προτιμά σκράμπλ, το μεγάλο σκράμπλ έγινε τη νύχτα που η ΝΔ υπερψήφισε το "μνημόνιο Β". Τώρα αδειάζουν τα υπόλοιπα των γραμμάτων.

 27. Νικολαος avatar
  Νικολαος 15/03/2012 13:33:39

  Οποιος ακουσε τη συνεντευξη Βενιζελου χθες ας αναλογιστει με ποιον συνεργαζονταν και συνομιλουσε μεχρι τωρα ο ΑΣ και να καταλαβει τι θα γινει και σε μετεκλογικη περιπτωση συγκυβερνησης, αν και να τα αρθροισει καποιος τα ποσοστα τους παλι δεν βγαινει ο λογαριασμος.Το κυριωτερο ευρημα της δημοσκοπησης ειναι οτι ο κοσμος θα ψηφισει με την τσεπη,οποτε οποιος δεν του δωσει πιστηκη απαντηση στο μελλον του θα καει στη κολαση που δημιουργησαν μονοι τους με τη 35 διακυβερνηση τους.

 28. Φιλιππος avatar
  Φιλιππος 15/03/2012 14:48:57

  Η τελευταια δημοσκοπηση δειχνει οτι το πολιτικο προσωπικο που διακυβερνησε τοσα χρονια τη χωρα ειναι πλεον ζομπι και ο λαος διψα για κατι νεο που δεν θα τον γεμιζει κουφια λογια για επανιδρυση του κρατους,σοσιαλισμο ΄η βαραβροτητα και νεα μεταπολιτευση.Και το σημαντικο ειναι οτι δεν παρασειρεται με ιδεολογικα και φοβικα διληματα.

 29. Νίκος Γκ. avatar
  Νίκος Γκ. 15/03/2012 14:55:56

  Τέτοιες ειδήσεις κυκλοφορούν και ο κόσμος τις αναπαράγει σαν τρελός... γιατί; Γιατί πολύ απλά αυτό πουλάει. Είμαι σίγουρος ότι θα βουίξει όλο το διαδύκτιο και κυρίως κάτι σελίδες στο fb (Καμμένου, Κλυνν κτλ) Όταν μένουν αναπάντητα τέτοια χτυπήματα τί μπορούμε να περιμένουμε;

  http://www.enimerosi24.gr/64247/καλεί-στο-τηλέφωνο-τους-εκδότες-για-να/

  • factorx avatar
   factorx @ Νίκος Γκ. 15/03/2012 15:00:28

   Επειδή το έγραψε κάποιος πρέπει και να ισχύει; Και τι θα κάνει η ΝΔ, θα απαντά στην κάθε ανοησία;

 30. Bob Velis avatar
  Bob Velis 15/03/2012 15:59:03

  Αναφέρεται συχνά, ίσως ορθά, ότι σχεδόν το 70% των Πολιτών είναι υπέρ του Ευρώ. Ομως στις άλλες χώρες είναι κοινή η πεποίθηση, ανεξάρτητα από πολιτική χροιά των εκεί πολιτών, ότι η ελλάδα οδηγείται έξω από την ευροζώνη. Φαίνεται λογικό να θεωρείται "βαρύδι" μια χρεωκοπημένη χώρα που ενεργοποίησε οικειοθελώς τα CDS, κάτι που χρωματίζει άσχημα ένα θεληματικά ισχυρό νόμισμα όπως το Ευρώ.
  Για την "αξία" του PSI, σας παραπέμπω στο ορθολογικό άρθρο του Νίκου Χατζηνικολάου που δεν μπορεί να θεωρηθεί αριστεράς στροφής:
  http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=blogitem&eid=18&id=130555
  Άρα ο ελληνικός λαός και σχεδόν όλα τα κόμματα, εκτός βέβαια του ΚΚΕ, έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα εκτίμησης της κατάστασης, νομίζοντας ότι θυσιάζοντας πάμπολλα πλεονεκτήματα (όπως το νομικό καθεστώς που διέπει το χρέος, υποθήκευση του εναπομείναντος χρυσού, κλπ) να ελπίζουν σε κάποια έξοδο από το τούνελ !
  Κατά συνέπεια μία εκλογική νίκη της ΝΔ ή συνδυασμού ΝΔ+ΠΑΣΟΚ, θα φέρει μία ολοκληρωτική καταστροφή αφρικανοποίησης της χώρας, όπου θα έχει πλέον χαθεί η δυνατότητα ενός ανεξαρτήτου νομίσματος, με οδήγηση σε λύση τύπου προτεκτοράτου και με εξαρτώμενο τριτοκοσμικό νόμισμα σαν το CFA της Δυτ. Αφρικής, σε νομισματική εξάρτηση με το € ή το $ ...

 31. factorx avatar
  factorx 15/03/2012 16:02:02

  Η προσπάθειά σου να βγάλεις απο την μύγα ξυγκι ενοχλεί. Αφου είναι αναρτημένο σημαίνει οτι ισχύει. Αλλά ούτε και με αφορά το ερώτημα. Τη ΝΔ να ρωτήσεις

  • Περιπτερας avatar
   Περιπτερας @ factorx 15/03/2012 16:07:04

   Καμιά τέτοια προσπάθεια Φάκτορα... δηλαδή εάν δεν διαβάσω τις θέσεις της ΝΔ, τι θα διαβάσω τον καζαμία... απλά με την παρούσα κατάσταση μου φάνηκε αρκετά περίεργο... μακάρι να είναι αυτές οι θέσεις και να εφαρμοστούν... πολύ σημαντικό για πολλούς πιστεύω. Αυτά είναι τα σημαντικά για την αυτοδυναμία Φάκτορα.

 32. Δεξιοτέχνης avatar
  Δεξιοτέχνης 15/03/2012 16:30:19

  Oταν το κόμμα και ο αρχηγός του δεν έχουν τίποτα να δείξουν ή να πούν λογικό είναι να το ρίχνουμε στα μαθηματικά.

  Δεδομένου οτι το υπογραφέν απο τη ΝΔ μνημόνιο είναι ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ (το ξανά'παμε αυτό έτσι;) τι θα μας προτείνει η ΝΔ και ο τιτάνας
  ο αρχηγός της για να τους ψηφίσουμε;

  Μήπως οτι θα κάνει καλύτερη διαχείρηση του ΕΣΠΑ;

  Μήπως οτι θα πάει ο ίδιος να μοιράζει συσσίτια στα ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ στα σχολεία;

  Μηπως οτι θα πληρώσει ο ιδιος τα έξοδα σπουδών του (νεοδημοκράτη απο το 1981) Νικου και του κάθε (Νικου Γιώργου, Κώστα,Μαρίας,Ιωάννας) που έμεινε απο δουλειά
  στα 45 του χρόνια και η κόρη του δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει στο πανεπιστήμιο;

  Μήπως θα πληρώσει ο ίδιος την δόση του δανείου του Αριστείδη;ή
  μήπως θέλει να έχει αυτός την τιμή ν'απολύσει τους 150.000 δημόσιους υπαλλήλους;όπως δλδ προβλέπεται απο τα συμφωνηθέντα με την τρόικα.

  μήπως μήπως και ξανά μηπως...........ή τέλος, θα εφαρμόσει με μαθηματική λογική το ρητό; Αν θέλεις να κάνεις κάποιον πλούσιο, μην του προσθέτεις χρήματα, να του αφαιρείς επιθυμίες.

  Τι θα κάνει για το ΜΕΛΛΟΝ της ΕΛΛΑΔΑΣ; δλδ τους ΝΕΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

  Το ξέρουμε οτι η ΝΔ, ο αρχηγός της και τα στελέχη της θέλουν μια ευκαιρία ν'αποδείξουν οτι το μνημόνιο, που πρώτο το ΠΑΣΟΚ ασπάστηκε, δεν τους επέτρεψε να κυβερνήσουν
  γιαυτό κι εμείς
  ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ,ΣΥΜΠΟΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΣΧΟΥΜΕ μαζι τους.
  Βλέπεις; Αμοιβαία τα αισθήματα.

 33. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ 15/03/2012 20:24:43

  Χάρρυ Κλυνν
  ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ANTINEWS, ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ, ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΡΟΠΑΡΙΟ…

  ANTINEWS:«Δεν είναι όλοι ίδιοι, ο Σαμαράς, δεν είναι ίδιος με τους άλλους. Το πιστεύουμε ακράδαντα. Η κομματική καμαρίλα όμως μέσα στην οποία έχει εγκλωβιστεί, όλοι αυτοί οι απίθανοι τύποι που τρώνε καθημερινά σφαλιάρες από το …διαλυμένο ΠΑΣΟΚ και κοιτάζουν γύρω τους έκπληκτοι, τον κάνουν να φαίνεται ίδιος με τους άλλους»

  Εδώ χειροκροτάνε για το μεγαλειώδες της πολιτικής αναλύσεως!!! Δεν πάτε να κάνετε καμιά άλλη δουλειά ρε παιδιά; Ξέρω κι εγώ… Πάτε για ψάρεμα, κόφτε ξύλα, μαζέψτε σαλιγκάρια…
  Επειδή, δηλαδή, εσείς πιστεύετε «ακράδαντα» ότι «ο Σαμαράς, δεν είναι ίδιος με τους άλλους» πρέπει να το πιστέψουμε κι εμείς; Εκτός και αν αυτά που γράφετε, τα γράφετε για να πείσετε ό ένας τον άλλον!
  Τέλος πάντων, βαθυστόχαστοι αναλυτές, δικαίωμά σας να πιστεύετε κάτι τέτοιο, τον Σαμαρά, όμως, τον ρωτήσατε αν το πιστεύει; Από τα «πολιτικώς συμφραζόμενα» οδηγηθήκατε στο συμπέρασμα αυτό ή «χαμένοι στη μετάφραση» πήρατε το πρώτο δρόμο δεξιά που σας έτυχε και όπου σας βγάλει η άκρη;
  Μ’ αρέσει που θέλετε αμέτι μουχαμέτι και δίνετε και… ότι έχετε, να μας «καθίσετε στο σβέρκο» έναν πρωθυπουργό «εγκλωβισμένο στην κομματική καμαρίλα» ανίκανο να αντιληφθεί τους «απίθανους τύπους» που «τον κάνουν να φαίνεται ίδιος με τους άλλους!!!»
  Καλά ρε παιδιά, επικοινωνείτε με τη μυαλοθήκη σας; Η χώρα έχει ανάγκη από ευφυή, αποφασιστικό, εμπνευσμένο, τολμηρό και κυρίως «ταλαντούχο» πολιτικό ηγέτη, ικανό να εμπνεύσει και να συνεγείρει το λαό κι εσείς πιστεύετε «ακράδαντα» σε κάποιον ηθελημένα «εγκλωβισμένο» μιας παρωχημένης κομματικής καμαρίλας; Εκτός και αν δεν είναι σε θέση ο «εκλεκτός» σας να κατανοήσει τα περί «καμαρίλας» που επισημαίνετε… Ακόμα χειρότερα, δηλαδή…
  Παιδιά, κάτι δεν πάει καλά, αλλάξτε τροπάριο, άντε μπράβο…

  Το διάβασα στο fb του Χάρρυ Κλυνν και με άρεσε …..

  • Μ.Ο. avatar
   Μ.Ο. @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ 15/03/2012 21:06:23

   Ας μας συγχωρέσει ο αγαπητός Χάρρυ Κλυν για τις προτιμήσεις μας. Κάθε δρόμος αριστερά έβγαζε σε αδιέξοδο. Μόνο εγκλωβισμένος δεν είναιο Σαμαράς αλλά κάτι παραπάνω θα ξέρει ο Χάρρυ. Φτάνει να μην μας πει τη συνταγή με την οποία κέρδισε πολλάκις το Δήμο Καλαμαριάς.
   Εμείς -δυστυχώς - κάνουμε κι άλλες δουλειές έξω από το χόμπι μας να γράφουμε. Ο καλός περφόμερ Χάρρυ ας περιοριστεί στη μία δουλειά που κάνει με επιτυχία γιατί μα την πολιτική ανάλυση ήταν πάντα τσακωμένος.
   Μέχρι να καταστεί υποχρεωτική με Νόμο η ανάγνωση του Αντινιούζ, ας μην διαβάζει αφού τόσο τον χαλάει...

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ 15/03/2012 21:31:29

   κ. Χάρρυ Κλιν γιατί ασχολείστε με το antinews αφού σε σας αρέσει; Κάντε μας λοιπόν τη χάρη κ. Χάρρυ και κάντε μεταβολή γι αλλού.

  • bird avatar
   bird @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ 15/03/2012 21:50:21

   Ποιος είναι ο αποφασιστικός, εμπνευσμένος, τολμηρός και κυρίως «ταλαντούχος» πολιτικός ηγέτης, ικανός να εμπνεύσει και να συνεγείρει το λαό ;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.