27/09/2009 01:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η σιωπή των αμνών και... οι κραυγές των βοσκών»

 Αν ήθελε να βάλει κάποιος έναν τίτλο στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου αυτός θα ήταν «Η σιωπή των αμνών και... οι κραυγές των βοσκών». Οπου αμνοί είναι οι Ελληνες πολίτες που δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται και ιδιαίτερα για τον... βοσκό ο οποίος από την πλευρά του φωνάζει, τρομοκρατεί, αντιπαρατίθεται με τον αντίπαλο μπας και μαζέψει το …μαντρί του (συσπείρωση το λένε)

Από τη μια έχουμε τους πολίτες που θεωρούν άσκοπο να συμμετάσχουν σε ένα μιντιακό σόου το οποίο πιθανότατα ουδόλως θα τους αλλάξει τη ζωή. Γιατί δηλαδή να αγωνιστούν για... ένα άδειο πουκάμισο όταν ξέρουν κατά βάθος ότι από την 5η Οκτωβρίου ο μπλε, ή πράσινος βοσκός θα τους «αρμέξει»;

Προς θεού, δεν επικροτούμε την απολιτίκ πλευρά της ζωής, δεν προτρέπουμε κανέναν να επιλέξει την αποχή. Η ψήφος είναι δικαίωμα του καθενός και αν ο πολίτης πιστεύει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει με τη δύναμη που έχει στην κάλπη τότε η επόμενη Κυριακή είναι η ευκαιρία του. Ομως, δεν μπορούμε να μην καταγράψουμε ότι βλέπουμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (από την Αθήνα μέχρι την επαρχία)

Οι εποχές που ο Ανδρέας Παπανδρέου ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκαναν το λαό να εμφορείται από αισθήματα εθνικής –και κομματικής ή ιδεολογικής- ανάτασης έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τα μπαλκόνια με τις λαοθάλασσες έχουν γίνει εξέδρες με μεταφερόμενο κόσμο και πλαστικές σημαίες. Κανένα πάθος, κανένας παλμός. Ακόμη και ο Γ. Παπανδρέου που, θεωρητικά πάντα, φέρνει κάτι καινούργιο και θέλει να διώξει το «σάπιο» της Νέας Δημοκρατίας είναι άχρωμος, άοσμος και άγευστος. Το ΠΑΣΟΚ μοιάζει με καρικατούρα του κινήματος του Ανδρέα που θέλει να έχει ρεύμα νίκης και αυτοδυναμίας, αλλά ακόμη κι αυτό το ρεύμα είναι «στημένο» κόλπο των επικοινωνιολόγων και των πληρωμένων κονδυλοφόρων των ΜΜΕ. Οσο για τον Κ. Καραμανλή, η «ρετσινιά» του κουρασμένου που θέλει να απαλλαγεί από το βάρος της εξουσίας, του έχει μείνει όσο και να θέλει να την αποτινάξει από πάνω του. Ακόμη και οι προσπάθειες που κάνει να πολώσει το κλίμα και να συσπειρώσει τους οπαδούς του μοιάζουν μάταιες...

Αν κάποιος δει τον κόσμο πώς συζητά για τις εκλογές, πώς συμμετέχει στα δρώμενα τότε καταλαβαίνει που πάει το πράγμα. Στα εκλογικά κέντρα και τα γραφεία των υποψηφίων, στις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και επαρχία, στα πηγαδάκια στα καφενεία κυριαρχεί μια φράση «όλοι ίδιοι είναι». Καμιά προσμονή για την... μεγάλη Κυριακή, η κάλπη μοιάζει με αναγκαίο κακό. «Να πάμε για να τελειώνουμε, βαρεθήκαμε να τους ακούμε». Αυτή είναι η αντιμετώπιση των πιο κρίσιμων εκλογών των τελευταίων ετών.

Και από την άλλη έχουμε τους πολιτικούς ταγούς. «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα προσμένουν ίσως κάποιο θάμα». Φωνασκούν στις τηλεοράσεις, διαπλέκονται πίσω από αυτές, οργανώνουν μυστικά δείπνα για την επόμενη ημέρα και προσπαθούν να «πιάσουν στασίδι» στην εξουσία. Είτε δεν καταλαβαίνουν, είτε νομίζουν ότι βρέχει όταν τους φτύνουν, συνεχίζουν να μοιράζουν ελπίδες...

Ελπίδα. Όραμα (όχι αυτό του Γιώργου). Αξιοπρέπεια.

Αυτό ζητούν οι πολίτες, επιτέλους ας το καταλάβουν όσοι παίζουν στον μπερντέ της εξουσίας!

 Α. Ψάλτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 27/09/2009 01:33:38

  Μα μου φαινεται πιο πολιτικο το να μην πιστευεις κανενα τους πλεον.Ειναι ωριμοτητα.
  Απολιτικ ειναι οι πολιτικοι μας σημερα,σκετοι διαχειριστες.

 2. αντί avatar
  αντί 27/09/2009 01:56:13

  Αυτά είναι τρίχες!!
  Έχω βαρεθεί να ακούω να τους βρίζουν όλοι και στο τέλος πάντα να τους ψηφίζουν.

  Ας διαλέξει επιτέλους ο καθένας μας αυτόν που τον αντιπροσωπεύει περισσότερο.
  Όχι πλήρως, γιατί δεν είναι δυνατό. Απλά περισσότερο.
  Δεν γίνεται να μην υπάρχει κανένας που να είναι λιγότερο κακός.


  Και στο κάτω κάτω αν κάποιον δεν τον ενδιαφέρει και δεν ξέρει τι του γίνεται, φυσικά και δεν πρέπει να πάει να ψηφίσει.

 3. qaz avatar
  qaz 27/09/2009 03:06:45

  Ενδεχομένως το συμπέρασμα της ανάρτησης να ισχύει για μεγάλο μέρος της νεολαίας που δεν έχει πολιτική κουλτούρα ούτε ερεθίσματα.
  Όμως, για τους περισσότερους υφίσταται μάλλον ένα μούδιασμα, ένας ισχυρός προβληματισμός, μία περίσκεψη.
  Μούδιασμα υπάρχει γιατί οι γαλάζιοι νιώθουν απομονωμένοι και βαλλόμενοι πανταχόθεν εδώ και χρόνια, ταυτιζόμενοι σχεδόν απολύτως μόνο με ένα πρόσωπο, του αρχηγού τους, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τα υπόλοιπα στελέχη.
  Μούδιασμα υπάρχει γιατί οι πράσινοι διόλου ενθουσιάζονται με τον αρχηγό και την ανύπαρκτη ηγετική ομάδα του, αλλά και με τις συνθήκες διακυβέρνησης, συγκρίνοντας όλα τα ανωτέρω με την πρόσφατη εποχή Σημίτη.
  Μούδιασμα υπάρχει γιατί η Αριστερά εμμένει - μόνη αυτή σε όλο τον δυτικό κόσμο - στα ψίχουλα της μοιρασιάς της Γιάλτας και δεν επιδιώκει ουσιαστικές ρήξεις με πρόσωπα και κατεστημένες ιδέες.

  Για το λόγο αυτό είναι ίσως οι πρώτες εκλογές όπου ο βαθμός συνειδητοποίησης και ωριμότητας θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος για τους ψηφοφόρους (όχι φυσικά το σύνολο).
  Οι ψηφοφόροι κατανοούν ότι οι εκλογές αυτές είναι κρισιμότατες, διαισθάνονται δε ότι για το αποτέλεσμά τους ενδιαφέρονται και πολλοί άλλοι.

  Πάντως, δεν είναι κυρίως η αξιολογική ισοπέδωση αυτή που οδηγεί τον κόσμο στην αποστασιοποίηση ούτε και η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού.
  Είναι η αίσθηση ότι τα πράγματα δεν ελέγχονται είτε έτσι είτε αλλιώς, ότι πέρασαν οι εποχές της ανεμελιάς και της χαλαρότητας.
  Ούτε οι εκλέγοντες ούτε οι εκλεγόμενοι μπορούν να κοινούνται ήσυχοι και να ζουν σε βάρος του κράτους, του συνόλου.
  Έφθασε η ώρα πληρωμής του λογαριασμού, αυτό οδηγεί στην ψυχολογική κόπωση και την ανασφάλεια.
  Τέλος, το γεγονός ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά ο Έλληνας αντιλαμβάνεται ότι οι λύκοι και τα γεράκια έχουν μπει στο μαντρί επιτείνει την συγκεκριμένη ψυχοσυναισθηματική στάση.
  Με ποιο τρόπο αυτό θα αποτυπωθεί στις κάλπες δεν το γνωρίζουμε.
  Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το Σύστημα έχει έτοιμη απάντηση για κάθε συνθήκη.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/09/2009 08:13:13

  Ένα διάβασα εγώ, ότι η ψήφος είναι δημοκρατικό δικαίωμα. Τρίχες. Υποχρεωτική διαδικασία είναι, άσχετο αν είτε κανουν τα στραβά μάτια, είτε είναι ένας από τους παμπολλους νόμους που με αφήνουν να παραβιάζω για να με κυνηγήσουν όταν τους βολεύει.

  Κατα τα λοιπά το υπόλοπο μοτίβο το έχω εμπεδώσει. Να σου πώ όμως Α.Ψάλτη τι συμπεραίνω. Αν είμαι ΝΔ, μου επιβεβαιώνεις την βαρεμάρα να πάω να ψηφίσω. Αν είμαι Πασόκ, σε αγνοώ, ούτως ή άλλως. Αναποφάσιστοι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν οι βαριεστημένοι, οι κυνικοί, και τα ζαγάρια. Τα ζαγάρια δεν διαβάζουν ιστοσελίδες.

  • sinn avatar
   sinn @ archaeopteryx 27/09/2009 10:02:41

   @archaeopteryx
   Oποτε η αναρτηση -επειδη και μονο μεταφέρει το κλιμα που ολοι βιώνουμε- επιβεβαιώνει την βαρεμάρα των οπαδων της ΝΔ αλλά οχι(γιατι οχι;) του ΠαΣοΚ. Πρέπει αρα να δεχθουμε οτι μονο το ΠαΣοΚ διαθέτει σκληροπυρηνικους οπαδους που βρεξει-χιονισει θα εκτελεσουν μαζικα και ανεπηρεαστα το δημοκρατικο τους καθηκον;

   Για να συμπληρωσω τον καταλογο σου υπαρχουν και οι αδιαφοροι. Η αδιαφορια δεν ειναι πάντα κυνισμος, και οποιος αδιαφορει για την πολιτικη απο "αποψη ζωης" δεν ειναι κυνικος. Σε ό,τι αφορα τα ζαγαρια μην εισαι τοσο σιγουρος οτι δεν διαβαζουν ιστοσελιδες ή οτι οποιος δεν ειναι ζαγαρι διαβαζει υποχρεωτικα ιστοσελίδες.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ sinn 27/09/2009 14:10:43

    Ζαγαρια!!!! εγραψες ! :)

    ΠΠ

 5. Μιχάλης avatar
  Μιχάλης 27/09/2009 09:05:35

  Αν τα γκάλοπ δεν είναι στημένα, πέρα από την μεγάλη μερίδα των αναποφάσιστων, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι εγκλωβισμένη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και δεξιάς. Αθροίστε τα ποσοστά της ΝΔ και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Αν η πλειοψηφία είναι πράγματι απογοητευμένη από τα κόμματα εξουσίας γιατί δεν ψηφίζει τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα, να μην υπάρξει αυτοδυναμία κανενός να γίνουν αναγκαστικά συμμαχικές κυβερνήσεις για κάποια χρόνια μπας και εκσυγχρονισθεί η δημόσια διοίκηση και σταματήσει το βόλεμα και το ρουσφέτι, να καταλάβουμε επιτέλους σ' αυτή τη χώρα ότι αν δεν αρχίσουμε να παράγουμε σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν χρήματα ούτε για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ούτε για κανέναν. Αν δε το καταλάβουμε τώρα θα το καταλάβουμε σε λίγα χρόνια στην πράξη όταν το ελληνικό κράτος θα κυρήξει αναγκαστικά πτώχευση.

  • Υ. avatar
   Υ. @ Μιχάλης 27/09/2009 09:45:02

   Αν σε αποκρυπτογραφώ ορθά, υποστηρίζεις την εγκαθίδρυση της “απλής αναλογικής” στους διορισμούς και στο ρουσφέτι. Εντάξει. Είναι μια άποψη, ορθολογική και κατά κάποιο τρόπο δίκαιη θα έλεγα. Η αντίρρηση μου είναι στο πότε τότε θα γίνει μια αρχή ώστε να εξαλειφθούν αυτές οι νοοτροπίες. Μη ενταγμένες σε κομματικές σκοπιμότητες προτάσεις και τρόποι εφαρμογής τους, θα ήταν ευπρόσδεκτες πιστεύω από όλους.

  • Περαστική αναγνώστρια avatar
   Περαστική αναγνώστρια @ Μιχάλης 27/09/2009 13:34:11

   Για το βόλεμα και το ρουσφέτι φταίει πρωτίστως ενα μέρος της ελληνικής κοινωνίας που το ζητάει, το επιδίωκει και έχει διαφθήρει τα πάντα. Αυτό το μέρος της κοινωνίας εκαφράζεται μέσα απο τα κόματα και το κρατικό μηχανισμό. Οποια κυβἔρνηση και να βγεί, όσο και τίμιοι να είναι αυτοί που την συνθέτουν θα διαφθαρεί. Μήπως δεν είχαμε οικουμενική κυβέρνηση?Το αποτέλεσμα ήταν να βοηθήσουμε το γιο του Πέτρου. Και μάλιστα απο το κομάτι της πολιτικής ζωής που παρ'ὀλα τα λάθη τους, νομίζαμε οτι ήταν ότι πιο τίμιο και αγνό είχε η ελληνική πολιτική.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/09/2009 10:30:40

  Τα μικρα κομματα δεν ψηφιζονται γιατι ο λαος διαισθανεται οτι ειναι χειροτερα απο τα μεγαλα.Μπορει να πει κανεις οτι το ΚΚΕ,ο ΛΑΟΣ ή ο ΣΥΝ ειναι καλυτερα απο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;Απο που κι ως που;
  Aρα δεν υπαρχουν επιλογες.Οσο για το περιεργο αισθημα οτι ερχονται πραγματα που δεν λεγονται αυτο προκυπτει απ οσα προηγηθηκαν με τους κουκουλοφορους,τις φωτιες και διαφορα αλλα παραξενα.Ξερουμε σιγουρα ενα απο αυτα.Αυτες οι εκλογες τερματιζουν - αν βγει ο ΓΑΠ - σχεδον 180 χρονια μονοεθνικου κρατους που η Ελλαδα ανηκε οπως ελεγε ο πατερας του στους Ελληνες.Η ειρωνεια της ιστοριας ειναι οτι αυτο που ηταν σλογκαν του πατερα θα αναιρεθει απο το γιο με την παραχωρηση ιθαγενειας και ψηφου σε εκατονταδες χιλιαδες ξενους.Γιατι ας μη γελιομαστε : οι ξενοι στρατοι και οι δικτατορες ειναι προσωρινοι αλλα οι ξενοι πληθυσμοι μονιμοι.
  Τι αλλο θα γινει θα το δουμε στη πορεια.

  • Μιχάλης avatar
   Μιχάλης @ ψυχραιμια 27/09/2009 12:29:33

   Αυτό είναι το κακό ότι ο "σοφός" λαός διαισθανεται ότι τα μικρα κομματα ειναι χειροτερα απο τα μεγαλα, αυτή η διαίσθηση χωρίς καμία λογική επεξεργασία είναι που έχει φέρει τα πράγματα έως εδώ. Γιατί έκανε κανένας τον κόπο να μελετήσει τις θέσεις των μικρότερων κομμάτων και μετά να αποφανθεί ότι είναι λάθος;
   Είναι λάθος δηλαδή οι θέσεις του Σύριζα για την Οικονομία, οι θέσεις των Οικολόγων για πραγματική πράσινη ανάπτυξη και σωστές οι Θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για πάγωμα μισθών και συντάξεων ή οι του ΠΑΣΟΚ για κάποια ψίχουλα στα όρια του πληθωρισμού; Μια ζωή θα βγαίνει ότι βολεύει τους νταβατζήδες.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Μιχάλης 27/09/2009 12:56:09

    Υπαρχουν τρια μικρα κομματα.Απο αυτα το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ ειναι χαρακτηρισμενα ως ακραια καλως ή κακως (κατα τη γνωμη μου καλως) και εχουν οροφη.Εμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.Ο λαος στραφηκε προς τα εκει και εφθασε το 18% στις δημοσκοπησεις.Αρχισαν να λενε διαφορα βερμπαλιστικα και τελικα ταυτισθηκαν με τις καταστροφες του Δεκεμβρη. Φανταζεσαι κατασταση να σου προσφερει ο λαος την εξουσια με ψηφο και εσυ να πηγαινεις με τους μπαχαλους.Γιατι;Γιατι εισαι αλλου για αλλου οπως φανηκε και μετα.Αρα και οι 3 μικροι ειναι στιγματισμενοι.
    Παμε στους Οικολογους.Αυτοι μπλεχτηκαν χωρις λογο με το μακεδονικο -βαλε και τις μνημες για τη σταση του μητρικου κομματος των Ευρωπαιων Πρασινων στον πολεμο της Γιουγκοσλαβιας και ο κοσμος κουμπωθηκε.Πραγματικα υπαρχει πολιτικο κενο αλλα για καποιο λογο ολοι χυνουν την καρδαρα.

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/09/2009 10:47:31

  Αυτός ο Ανατολάκης έχει επίγνωση της ανεπάρκειάς του; Τον άκουσα χθες σε παράθυρο και τρόμαξα. Ο ΓΑΠ μπροστά του είναι ρήτωρας παγκόσμιας εμβέλειας. Πως λέμε ευγλωτία; Καμία σχέση. Κάποιος πρέπει να τον προστατεύσει και να του πει να αποσυρθεί. Άλλο τα τάγκλιγκ και άλλο η διατύπωση μιας πρότασης. Χίλιες φορές η Σαρρή ρε Καρατζαφέρ!

 8. ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ avatar
  ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ 27/09/2009 10:48:38

  Ως πότε θα τους δίνουμε βασιλικές εξουσίες μέσω "δημοκρατικών" διαδικασιών;

 9. frog avatar
  frog 27/09/2009 13:16:24

  Και ενα επικαιρο ανεκδοτο....


  Βρίσκεται ένας τύπος µε το αυτοκίνητό του οδηγώντας στην Εθνική οδό. Στην πορεία του ξαφνικά µένει από µηχανική ßλάßη. Σκέπτεται ότι δεν έχει οδική ßοήθεια και αποφασίζει να κάνει ωτοστόπ να πάει σε κοντινή πόλη για ανεύρεση συνεργείου κλπ. Σταµατάει ένα φορτηγό εξηγεί στον οδηγό την πορεία του και ο οδηγός προθυµοποιείται να τον πάει στην πόλη. Στην διαδροµή µετά από πολλές συζητήσεις ο οδηγός τον ρωτά τι ψηφίζει, αυτός µε καµάρι του απαντά Ν.Δ., φρενάρει απότοµα ο οδηγός το φορτηγό και του λέει: κατέßα γρήγορα από το αυτοκίνητό µου ρε µαλάκα!!!


  Απορηµένος ο κακοµοίρης τι να κάνει κατεßαίνει και ξανά πάλι ωτοστόπ. Σταµατάει ένα αυτοκίνητο εξηγεί στον οδηγό την πορεία του και ο οδηγός προθυµοποιείται να τον πάει στην πόλη. Στην διαδροµή µετά από πολλές συζητήσεις ο οδηγός τον ρωτά τι ψηφίζει, αυτός µε καµάρι του απαντά Ν.Δ., φρενάρει απότοµα ο οδηγός το αυτοκίνητο και του λέει: κατέßα γρήγορα από το αυτοκίνητό µου ρε ηλίθιε!!!


  Απορηµένος ο κακοµοίρης τι να κάνει κατεßαίνει και ξανά πάλι ωτοστόπ. Σταµατάει ένα αυτοκίνητο µε µια πολύ ωραία γυναίκα της εξηγεί την πορεία του και αυτή προθυµοποιείται να τον πάει στην πόλη. Στην διαδροµή µετά από πολλές συζητήσεις η γυναίκα τον ρωτά τι ψηφίζει, αυτός σκέπτεται και της απαντά ΠΑΣΟΚ, µπράßο του απαντά αυτή χαρούµενη και εγώ ΠΑΣΟΚ ψηφίζω και συνεχίζουν την συζήτηση και την πορεία τους χαρούµενοι.

  Μετά από πολλές συζητήσεις και χαριεντίσµατα σταµατούν σε ένα ξενοδοχείο για τα περαιτέρω, µπαίνουν σε ένα δωµάτιο, φιλάκια, αγκαλιές κλπ. Σε κάποια στιγµή της ερωτικής πράξης λέει η γυναίκα στον τύπο: ξέρεις εµένα όταν κάνω έρωτα µου αρέσει να µε χτυπούν. Τι να κάνει ο τύπος µέσα σε όλα αρχίζει να την χτυπά. Απέναντι από το κρεßάτι ήταν ένας καθρέφτης κοιτάζει ο τύπος στον καθρέφτη ßλέπει τα γενόµενα σηκώνει τα χέρια ψηλά και λέει: Ε ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΕΓΙΝΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΓΑΜΩ ΚΑΙ ΔΕΡΝΩ ΚΙΟΛΑΣ!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.