#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/11/2010 07:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η σημασία της σημερινής επετείουΤο 1973 ήμουν μικρό παιδάκι. Θυμάμαι όμως πολύ καλά πως είχαμε χούντα. Και όταν λέμε χούντα, εννοούμε κανονική χούντα και όχι τη «χούντα του ΠΑΣΟΚ», ή τη «χούντα των ΜΜΕ», κλπ.

Μας κυβερνούσαν κάτι ημιμαθείς τύποι με φτηνιάρικα κοστούμια και με μαύρα γυαλιά, κάτι σαν τους σοπράνος στη τηλεόραση δηλαδή, και με νοημοσύνη τσιμεντόλιθου. Αν ήσουν στρατιωτικός, ακόμη και μόνιμος ανθυπασπιστής,  έκανες κουμάντο στη γειτονιά σου. Αν ήσουν χωροφύλακας, ή ασφαλίτης, ήταν η καλύτερή σου. Έμπαινες σε καφενείο, και βαρούσαν προσοχές. Αν ήσουν συνταγματάρχης, μπορεί να γινόσουν και υπουργός. Ποιος ξέρει;

Η πληροφόρηση ήταν λειψή, η ενημέρωση μονομερής, και όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Το ραδιόφωνο έπαιζε εμβατήρια ή Κοινούση, και η  τηλεόραση έπαιζε τον Παττακό ή τον Πρέκα. Απλά πράγματα, χωρίς πολλούς πολλούς προβληματισμούς. Όποιος τολμούσε να μιλήσει ενάντια στο καθεστώς κινδύνευε με φυλάκιση, εξορία, ακόμη και με βασανιστήρια. Τόσο καλά.

Το να είσαι αντιστασιακός στη πράξη, ή έστω στα λόγια και μόνο, ήθελε πραγματική μαγκιά. Καμία δηλαδή σχέση με το σήμερα, όπου ο κάθε φλούφλης δηλώνει αντισυστημικός, αναρχικός, αντιεξουσιαστής, κομμουνιστής, αρχειομαρξιστής, ή οτιδήποτε άλλο του καπνίσει, επειδή είναι μόδα, ή επειδή έτσι ξορκίζει τις ανασφάλειες του, ή επειδή έτσι θα βρει γκόμενα.

Ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί σημερινοί μπαχαλάκηδες ή χούλιγκανς, που τα βάζουν κάθε τόσο με τα ΜΑΤ, και «δεν μασάνε Χριστό», θα το σκεφτόντουσαν σαράντα φορές πριν τολμήσουν να αντιμιλήσουν σε ανθυπομοίραρχο ή υπενωματάρχη της εποχής, διότι οι συνέπειες θα ήταν βαριές, όπως βαριές θα ήταν και οι σφαλιάρες που θα`τρωγαν  στο οικείο αστυνομικό τμήμα, όπου θα τους κουβαλούσαν από το γιακά, χωρίς καμία δυνατότητα πρόσβασης σε δικηγόρους,  σε κανάλια, ή στο… facebook. (Και επειδή η νεολαία μας δεν τα πάει και πολύ καλά με την ιστορία, να τους θυμίσω ότι τότε δεν υπήρχαν κινητά ή διαδίκτυο. Υπήρχαν όμως οι σφαλιάρες, και μάλιστα ανεξέλεγκτες).

Οπότε, μέσα σε αυτό το κλίμα που περιέγραψα, ο ξεσηκωμός των φοιτητών της νομικής και του πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του `73, αποκτά μια άλλη σημασία. Οι νέοι ξεσηκώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν, όχι υπέρ του δικαιώματος στην αντιγραφή, αλλά υπέρ της ελευθερίας. Κυριολεκτικά. Και έπαιξαν αντάξια τον αρχέγονο ρόλο που πρέπει να παίζει η νεολαία της κάθε εποχής. Αυτόν της πρωτοπορίας. Όταν οι υπόλοιποι οικογενειάρχες βολεμένοι, περιορίζονταν σε ανώδυνες κριτικές κατά του καθεστώτος πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι φοιτητές σκαρφάλωσαν στα κάγκελα και τα έβαλαν με το θηρίο. Και δεν υπήρχαν τα κανάλια να τους δείξουν. Δεν το έκαναν για να γίνουν διάσημοι και να τους πάρει συνέντευξη η Τατιάνα. Ούτε το έκαναν για το έπαθλο των 50.000 ευρώ. Το έκαναν διότι αυτό έπρεπε να κάνουν.

Σε κάθε ιστορική καμπή, οι τρελοί και οι νέοι είναι αυτοί που οδηγούν με το παράδειγμά τους. Και είναι άλλωστε λογικό. Δεν έχουν πολλά να χάσουν, και το αίμα τους ακόμη βράζει. Αργότερα, λίγο τα γραμμάτια, λίγο οι οικογενειακές υποχρεώσεις, λίγο τα αρθριτικά, και πιο πολύ από όλα η απογοήτευση από το εκάστοτε επικρατών σύστημα της αναξιοκρατίας, της κομματοκρατίας και της φαυλοκρατίας, οι νέοι γίνονται και αυτοί μεσήλικες, και τα κάγκελα γίνονται απλά μια ακόμη ανάμνηση. Και έτσι θα πρέπει να είναι. Αυτή είναι η φύση μας ως άνθρωποι.

Άσχετα λοιπόν με την εξέλιξη της δημοκρατίας μας, άσχετα με την εξέλιξη πολλών εκ των ηρώων του πολυτεχνείου, το γεγονός και μόνο ότι σε μια δύσκολη στιγμή, πολλοί νέοι είχαν το θάρρος να αντισταθούν σε μια πραγματική χούντα, σκαρφαλώνοντας στα κάγκελα και γνωρίζοντας πως αν μπουκάρουν τα στρατά δεν υπάρχει ασυλία, δεν υπάρχει ο Τριανταφυλλόπουλος, και γενικά δεν υπάρχει έλεος, ε λοιπόν αυτό και μόνο αρκεί για να τους τιμούμε για πάντα.

Προσωπικά τους βγάζω το καπέλο,  τους σέβομαι βαθύτατα, και τους είμαι ευγνώμων. Μπορεί να μην έκαναν σπουδαία πράγματα, μπορεί να μην είχαν το αποτέλεσμα που ήθελαν, έβαλαν όμως ένα μικρό λιθαράκι για να μπορούμε σήμερα να λέμε και να γράφουμε ότι μας κατέβει, χωρίς τον κίνδυνο της σφαλιάρας.

Κάτι είναι και αυτό, δεν νομίζετε;

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 17/11/2010 07:35:57

  Οι ηρωικές πράξεις,διαχρονικά τιμωνται.

  Ας θυμηθούμε,μέ τή πτώση τής κυβέρνησης τών συνταγματαρχών,τό 1974,
  τό έργο της στήν 7ετία 1967-1974.

  1.-Χάρισε δάνεια, (100.000 δρχ ανά καρτέλα δανείου)
  2.-Εδωσε άδειες σέ φορτηγατζήδες,ταξιτζήδες,αρτοποιούς κλπ.
  3.-Η δραχμή ήταν ένα από τά 7 ισχυρότερα νομίσματα
  4.-Η παιδεία,υγεία,ασφάλεια,συνταξιοδότηση βρέθηκαν στό ποιό καλό τους
  σημείο,πχ τό προβληματικό ΤΑΠ- ΟΣΕ,εντάχθηκε στό ΤΑΠ-ΟΤΕ,συγκρίνετε
  τούς αποφοιτήσατες τήν 7ετία γιατρούς,δικηγόρους,δασκάλους μέ τούς
  σημερινούς.
  5.-ΠΑΡΕΔΩΣΕ,τό 1974 ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ.

  Σήμερα αναμφισβήτητα έχουμε τηλεοπτική δημοκρατία,οι καναλάρχες
  εκλέγουν κυβέρνηση,άν έχεις αντίθετη άποψη σού κλείνουν τό μικρόφωνο
  αν θελήσεις νά εργαστείς πρέπει νά πας εργάτης ορυχείου στό βέλγιο,
  επειδή οι κρατικοσυνδικαλιστές σού κλείνουν τό δρόμο!!!

  • Tassos avatar
   Tassos @ ΣΠΥΡΟΣ 17/11/2010 09:04:40

   110 νεκροί φίλε. Οι υπόλοιποι 9990900 να ζούν με χρυσά κουτάλια ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΕΙΣ. Εγώ ήμουν μικρό παιδί αλλά θυμάμαι τον ΦΟΒΟ. Στο σχολείο, στην γειτονιά, παντού. Δεν θα ξεχάσω που οι αστυφύλακες μας δέρναν στον δρόμο αν κάτι δεν τους άρεσε στην εμφάνισή μας. Εμάς δε τους δεξιούς Καραμανλικούς μας μισούσαν. Οι δε χουντικοί ήταν ημίτρελλοι και καταγέλαστοι.

   • teo avatar
    teo @ Tassos 17/11/2010 13:59:06

    Ποιοι ειναι ημιτρελοι και καταγελαστοι; Δεν μας το ξεκαθαριζεις. Θα σου πω εγω ποιοι ειναι αυτοι, αφου ο μπευματικο σου καταρακτης σε εχει αφησει να βλεπεις οσο η αχτινα της σκια σου. Η μεγαλητερη δικτατορια απο αυτη που ζεις σημερα δεν την εχεις περασει. Ζεις εναν φασισμο πνευματικης μορφης,σου εχουν αφαιρεσει το δικαιομα να σκεπτεσαι και νομιζεις οτι εισαι ελευθερος. Πηγαινε μια βολτα στις πανεπιστημιακες αιθουσες και πες κατι αντιθετο απο αυτο που πεσβευει το φασιστικο καθεστως που εχει φτιαξει το πασοκ μαζι με τους αγραμματους της αριστερας.
    Σου πεταξε ενα ξεροκοματο και σου εξαγορασαν την συνειδηση χωρις να εχεις δουλεψει πουθενα.Ισως να εισαι κι εσυ ενας δημοσιος μπελας που κατατρωγει τον υδρωτα αυτων που προσφερουν για να περνα καλα μια διεφθαρμενη φραγκατων και εξουσιαστων της αριστερας ελιτ.
    Ανθρωποειδη της ηδονης, οχι του μπευματος, αλλα του αιδιου ειναι ολη αυτοι η συμμορια που κυβερνα τη χωρα.

    • Tassos avatar
     Tassos @ teo 17/11/2010 14:21:10

     Κοίταξε, για μένα είναι ακατανόητη η ενέργεια του Καραμανλή να μην εκτελέσει όλους τους αξιωματικούς μέχρι τον βαθμό του λοχαγού. Υπήρχαν και Μουστακλήδες βέβαια για να σώσουν την τιμή του Στρατού. Απόγονοί τους είναι το σημερινό ΛΑΟΣ ( τί απόγονοί τους δηλ., όλα τα μπουμπούκια τηςΕθνοσωτηρίου εκεί είναι). Να υπενθυμίσω εδώ ότι ο Παπαδόπουλος ήταν ταγματασφαλίτης επί Κατοχής. Ενα από τα εγκλήματα των κουμμουνιστών ήταν ότι με την προδοτική τους ανταρσία δεν άφησαν να γίνει το ξεκαθάρισμα με τους συνεργάτες των Γερμανών. Και τους λουστήκαμε 20 χρόνια μετά. Με τα πουλιά και τα άλλα καρακιτσαριά.

   • προβοκατορας avatar
    προβοκατορας @ Tassos 17/11/2010 14:36:40

    γι'αυτο κι εσεις μετα τους δωσατε να καταλαβουν ε?
    δημοκρατικες διωξεις-χουντικες διωξεις, παντα διωξεις δεν αλλαζει κατι

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 17/11/2010 07:47:59

  Πολύ ωραίο κείμενο Strange. Μια ερώτηση, μια που εγώ τότε ήμουν μικρότερο παιδάκι από σένα.

  Συμφωνώ ότι όλα αυτά που λες ισχύουν για τη Νομική (Φεβρουάριος 1973). Μήπως όμως στο Πολυτεχνείο, που η χώρα μετρούσε ήδη ένα μήνα με την πολιτική κυβέρνηση Μαρκεζίνη, ήταν λιγότερο 'μαγκιά', για να χρησιμοποιήσω τη δική σου έκφραση, να κανείς αντίσταση; Δηλαδή, μήπως ήταν λίγο περισσότερο εκ του ασφαλούς από ο,τι τον προηγούμενο καιρό;

  Συμφωνώ ότι, και έτσι να ήταν, το Πολυτεχνείο απέδειξε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική φιλελευθεροποίηση. Όμως μήπως η αντίδραση του καθεστώτος ήταν τελικά προβλέψιμη από κάποιους που απλώς ήθελαν μια καλή αφορμή για να φέρουν τον Ιωαννίδη και να προετοιμάσουν την προδοσία της Κύπρου;

  Εξετάζοντας το σενάριο της προβοκάτσιας, που είχε παίξει αρκετά και τότε, πιστεύω, από τις μαρτυρίες πρωταγωνιστών, ότι το Πολυτεχνείο ήταν στον πυρήνα του γνήσια εξέγερση. Όμως μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το σενάριο, γύρω από τη γνήσια εξέγερση να χτίστηκε και μια κλιμάκωση του επιπέδου της αντιπαράθεσης από προβοκάτορες, Ελληνες και ξένους (κάπου εχω διαβάσει για παρουσία πολλών Ισραηλινών αξιωματικών στην Αθήνα εκείνες τις ημέρες); Με σκοπό την υπονόμευση Παπαδόπουλου - Μαρκεζίνη για την ανατροπή τους από 'τα παιδιά της επανάστασης', δηλαδή τους Ιωαννίδη και σία.

  Ερωτήσεις κάποιου που δεν έχει ζωντανή ανάμνηση των γεγονότων.

  • ΕΛΛΗΝ avatar
   ΕΛΛΗΝ @ Επώνυμος 17/11/2010 13:35:36

   @ ΕΠΩΝΥΜΟΣ

   Αυτό ακριβώς συνέβη.+++++++

   Κάποιοι (οι ελάχιστοι που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και καπέλωσαν τους πολλούς) την ώρα που έμπαινε το άρμα στο πολυτεχνείο , είχαν φυγαδευτεί απο την πλαινή πόρτα και μετα απο λίγα λεπτα υπέγραφαν μεταχρονολογημένες επιταγες στην γνωστή πρεσβεία.

   Τις οποίες εξαργύρωσαν αργότερα με τον γνωστό σε όλους τρόπο

 3. kiki avatar
  kiki 17/11/2010 08:28:38

  Ειναι μερα αφιερωμενη οχι σε αυτους που το εκμεταλευτηκαν,ειναι γιαυτους που εκαναν οτι εκαναν,και μετα χαθηκαν μεσα στο πληθος κρατωντας παντα μεσα τους την αγαπη για την Ελευθερια και Δημοκρατια.
  Οτι εγινε εκεινες τις μερες θα μεινει μεσα μας,θα τρεχει ενα μικρο δακρυ,καθε φορα οχι για τοτε αλλα για αυτο το σημερινο,αυτο που γινεται τωρα.Αλλιως ξεκινησε,αλλιως καταντησε.
  Η φιλευθερωποιηση του Μαρκεζινη,ηταν το δολωμα,αλλα ηταν ψευτικο.Ο ιδιος νομιζω οτι νομιζε οτι κατι θα μπορουσε να κανει,αλλα εκτος απο τον τεως προεδρο της Βουλης και κατι γερους αριστερους κανεις δεν το πιστεψε.
  Και μια μερα μετα απο πολλες συζητησεις μεταξυ των φοιτητων η ομαδα του ΕΚΚΕ,μπηκε στο Πολυτεχνειο,ακολουθησαν οι του Ρηγα Φερραιου,η ΚΝΕ ειχε αντιρρησεις γιατι δεν ειχε τον ελεχγο,και για πρωτη φορα ακουστηκε οτι υπηρχαν καποιοι του ΠΑΚ.Μην ξεχναμε οτι η επικοινωνια μεταξυ των διαφορων πολιτικων ομαδων ηταν αδυνατη,εως και εχθρικη,διοτι στην Αριστερα υπηρχε το ΚΚΕ εσωτ. και το ΚΚε σε διασπαση και απιστευτο μισος μεταξυ τους,δεν θελαν τους Μαοικους του ΕΚΚΕ,αυτοι ομως φεραν και τα μηχανηματα για τον ραδιοσταθμο,το ΠΑΚ,ηταν αλλου,ως συνηθως,και αναξιοπιστο.
  Και ετσι η μια μερα διαμαρτυριας γιναν δυο.Και ο κοσμος αναθαρησε και ερχοντουσαν παιδια ,μαναδες,για να κουβαλουν τροφιμα και πορτοκαλια,για τα παιδια,και γινοντουσαν συζητησεις υψηλου ιδεολογικου επιπεδου μεσα στις συνελευσεις,και ηταν σαν μια μεγαλη γιορτη.
  Και απ εξω ο κοσμος μαζευοταν ,και μαζευοταν,και τραγουδαγαν ολοι μαζι ποτε θα κανει ξαστερια,και δεν υποτιμησε κανεις τον κινδυνο,μια τρελλα να τους ριξουν τους τυπους με τα μουστακια και τις παλαβες κουβεντες και τα ακαταλυπτα ελληνικα,καλη ωρα.
  Ειδοποιηθηκαν οτι κατεβαινει ο στρατος,αλλα δεν κιωτεψαν,γιατι? γιατι ισως δεν πιστεψαν οτι θα τους κτυπουσαν.
  Και εγινε,μια νυχτα τρομου,και επομενες μερες και νυχτες τρομου,αλλα ο κοσμος ειχε πια ανοιξει τα ματια.Ζωρας καθηγητης σημερα στο Παν/μιο Αιγαιου,κυβερνητικος εκπροσωπος,εδειχνε το κτηριο πως το ειχαν καταντησει οι αλητες,στους ξενους δημοσιογραφους,μετεπειτα συμβουλος του Παγκαλου στο ΥΠΕΞ,καθαρση.
  Ο στρατος εκτος απο την πυλη δεν κτυπησε,μπορω να πω οτι οι φανταροι και αξιωματικοι προστατεψαν,αυτοι που ηταν σκυλια αταιστα ηταν οι αστυνομικοι.Οι σφαιρες πεφταν και τις επομενες μερες σαν το χαλαζι,το ξυλο,πρωτα σε τρωγαν και μετα ρωταγαν στα κρατητηρια.Τελος παντων.
  Ναναι καλα και αυτοι που προδωσαν τα οραματα μας,και οι αλλοι οι σιωπηλοι,αλλα ποτε δεν θα ξεχαστει οσο ζουν αυτοι τα συνθηματα ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
  Χασαμε την επανασταση μας.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ kiki 17/11/2010 09:16:30

   Ευχαριστούμε Κική για τη ζωντανή και χωρίς τις συνήθεις μυθοπλασίες καταγραφή. Μακάρι να είχαμε περισσότερες τέτοιες μαρτυρίες για να ξέραμε καλύτερα τι ακριβώς συνέβη.

  • netos avatar
   netos @ kiki 17/11/2010 10:02:57

   Μήπως μπερδεύεις τον Ζουρνατζή με τον Ζώρα?

   • kiki avatar
    kiki @ netos 17/11/2010 11:32:02

    @ Νετο,
    Διορισμενος απο τον Καραπαναγιωτη, ασφαλεια ,στο προεδρειο της Νομικης,και εκδοτης του χουντικου εντυπου των φοιτητων.Κοινος χαφιες,της χουντας.Μετα περασε στο ΠΑΣΟΚ,ακομη και γραμματεας του υπουργικου συμβουλιου ηταν επι Αντρεα.
    Ναι δικιο εχεις ο Ζουρνατζης ηταν,ο κονφερασιε.

  • Misha avatar
   Misha @ kiki 17/11/2010 11:21:53

   Γεια σου Κική...
   Ξανά μανά, ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για την κατεχόμενη από το ΔΝΤ πατρίδα

  • ΝΑΥΤΗΣ avatar
   ΝΑΥΤΗΣ @ kiki 17/11/2010 16:19:45

   @kiki
   Ευτυχώς που έγραψες το σημείωμα . Ημουν έτοιμος να εγκαταλείψω για πάντα τον ιστότοπο !
   Ναι χάσαμε την επανάσταση μας ρε γαμώτο...
   Σιωπηλός ΝΑΥΤΗΣ...

  • Μικρός Οδυσσέας avatar
   Μικρός Οδυσσέας @ kiki 17/11/2010 18:58:41

   Καταπληκτικό το σημείωμα σου Κική. Σε ευχαριστούμε ειλικρινά για την κατάθεση ψυχής. Δεν πρόκειται πουθενά να τα βρούμε γραμμένα αυτά, εμείς που δεν τα ζήσαμε.

 4. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 17/11/2010 08:30:35

  Καλημέρα Strange.

  Όσοι αγωνίστηκαν έχοντας αγνά αισθήματα αποσύρθηκαν από το προσκήνιο σεμνοί, κρατώντας στις ψυχές τους τις μνήμες και τα βιώματά τους. Ο αγώνας τους καπελώθηκε, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτό τον τόπο, από τους γιαλαντζί ψευδοαντιστασιακούς οι οποίοι εμφανίσθηκαν μετά και εξαργύρωσαν οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά τους αγώνες άλλων.
  Η πολιτική ιστορία του Πολυτεχνείου παραμένει ακόμα σκοτεινή σε αρκετές πτυχές της. Πάντως, καλό θα είναι οι σημερινοί αριστερόφρονες αλλά και οι υπόλοιποι να διαβάσουν την προκύρηξη της τότε συντονιστικής την οποία αν δεν απατώμαι τη συνέταξε, μεταξύ άλλων, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Θα διδαχθούν πολλά.

  Ως διπλωματούχος μηχανικός του ΕΜΠ στα τέλη της δεκαετίας του 80, βιώσα κι εγώ τον μύθο αλλά και τον ξεπεσμό της επετείου. Οι ίδιοι βρυκόλακες με τους ξύλινους λόγους, απόντες τότε, αγωνιζόμενοι στα καφέ του Παρισιού, με περισσό θράσος και ξιπασιά τολμούσαν να μιλάνε για το νόημα της εξέγερσης. Κομματικοί ινστρούχτορες προσηλύτιζαν ιδεολογικά αφελείς νέους, μπολιάζοντας το νου με δόγματα που νεκρώνουν την κρίση. Και άλλα φαιδρά που κινούνταν στα όρια του χαβαλέ.
  Και η κεφάλα του Σβορώνου εκεί, να στέκει αντιαισθητική.
  Νομίζω ότι τους αξιζει καλύτερο μνημείο, περισσότερη σεμνότητα και ίσως περισσότερη σιωπή.


  Το ακόλουθο ποίημα αφιερώνεται στους "αντιστασιακούς" που πήραν τα παράσημα της αντίστασης, μετά...ως συνήθως


  Εν έτει 2000

  Οταν μεγάλωσε, έμαθε πως ο πατέρας του
  ήταν κι αυτός, «τη νύχτα εκείνη»,
  στο Πολυτεχνείο.

  Η θεία του η Λιλή, ο θείος του ο Μιχάλης,
  ήταν κι αυτοί, «τη νύχτα εκείνη»,
  στο Πολυτεχνείο.

  Ολοι οι γνωστοί του μπαμπά,
  όλες οι γνωστές της μαμάς,
  ήταν κι αυτοί, «τη νύχτα εκείνη»,
  στο Πολυτεχνείο…

  Τώρα, κάθε πρωί, καθώς κατηφορίζει την οδό Πατησίων
  κι αντικρύζει την καγκελλόπορτα την κλεισμένη «εις μνήμην»,
  στριφογυρίζει στο νου του η ίδια απορία:

  «Πώς διάβολο χώρεσαν όλοι αυτοί εδώ μέσα;…»

  • kiki avatar
   kiki @ Γιάννης Φαίλτωρ 17/11/2010 08:38:50

   @ Φαιλτωρα,
   Πως μπορεσαν και χωρεσαν ολοι αυτοι εδω μεσα?
   Οπως μπορεσε και χωρεσε ολη η χωρα μας μες στη καρδια μας,ολη η ιστορια μας ολη αυτη η αγαπη για Ελευθερια και Δημοκρατια,τελικα ολοι οι καλοι χωρουν,το περιεργο ειναι οτι κατοικουν ακομα εκει,μεσα μας.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ kiki 17/11/2010 08:46:30

    @kiki
    Καλημέρα.
    Το ποίημα είναι ειρωνικό όπως θα κατάλαβες. Αναφέρεται σε αυτούς που δεν πάτησαν το πόδι τους ποτέ στο Πολυτεχνείο εκείνες τις μέρες και που πάντα ήταν εκεί όλα τα χρόνια μετά...Σαν τα παράσιτα που ζουν με το αίμα άλλων. Αυτοί είναι πια σήμερα η κυρίαρχη ελίτ. Ξεπουλημένοι πάντα. Από τότε.

    • kiki avatar
     kiki @ Γιάννης Φαίλτωρ 17/11/2010 09:44:34

     @ Φαιλτωρα,
     αυτους τους παντα εκει και αλλου τους εχει κρινει ηδη η ιστορια,ξερουμε ποιοι ειναι και τι εχουν πραξει.Ας τους αφησουμε ,μονο λεφτα βγαλαν,αλλα τα σαβανα δεν εχουν τσεπες.Το ονομα τους μαυρο στην πολιτικη ιστορια της χωρας.
     Σαματι καταλαβαινουν τις ειρωνιες,οχι,.
     Το οτι το επομενο βραδυ ακουσαμε στην Ντοιτσε Βελλε,δηλωση του Αντρεα,οτι δεν προλαβε να στειλει ειδικα κομμαντο παρεπιμποντως (,εκπαιδευοντουσαν στα βουνα της Ελβετιας,κανοντας μπαρμπεκιου,στις Αλπεις,και δεν κανω πλακα) γιατι μπηκαν τα τανκς στο Πολυτεχνειο, και ετσι δεν μας εσωσε,ξερεις τι στιγμες γελοιου μεσα στην μαυριλα περασαμε.
     Λατρεμενη μου γελοια χωρα.

     • Αφροδίτη avatar
      Αφροδίτη @ kiki 17/11/2010 16:46:30

      Μα ο Αντρέας καλή μου Κική, στο διάγγελμά του από τη Ντόιτσε Βέλλε, μας καλούσε να αντισταθούμε και να οργανωθούμε εναντίον της νέας κατάστασης. Αυτής που, εφτά χρόνια αργότερα, τον έκανε πρωθυπουργό.
      Πού είσαι Αλέξανδρε Παναγούλη να δεις, πού καντάντησε το "Ξεκίνημα" της δικής σου "Πάλης"!

 5. Γιώργης avatar
  Γιώργης 17/11/2010 09:09:46

  Δεν είμαι τιμητής της χούντας.Το αντίθετο μάλιστα.
  Πλην όμως δεν μπορούμε παρά να παραδεχθούμε το γεγονός ότι η Κρατική μηχανή τότε δούλευε ρολόϊ. Υπήρχε περισσότερο φιλότιμο? Μπορεί.
  Αυτό που σίγουρα είχαν οι πατεράδες μας είναι ο περίσσιος Πατριωτισμός.
  Μετά το 74 κι εκείνοι δυστυχώς παρασύρθηκαν από το μεθύσι της "Ελευθερίας".
  Και μη μου πει κανείς ότι από τότε μέχρι σήμερα δεν κυβερνά ουσιαστικά η Αριστερά.Νεοφιλελευθερισμός παντού.Τελικά οφείλουμε να κάνουμε στον εαυτό μας μία και μόνο ερώτηση :
  Αντέχει ο Έλληνας τελικά τόση Δημοκρατία όσο αυτή που μας έχουν προσφέρει απλόχερα οι εκάστοτε Κυβερνήσεις από το 74 και μετά?
  Και στο φινάλε τον ρώτησε ουσιαστικά ποτέ κανένας?

 6. krisos avatar
  krisos 17/11/2010 09:19:24

  πολύ ωραίο άρθρο! ....είμαι 26 χρονών ..πιστεύω ότι αργά η γρήγορα θα έχουμε ένα νέο πολυτεχνείο (όταν θα πράγματα θα δυσκολέψουν και άλλο και η κατάσταση θα γίνει ασφυκτική ) …μην ξεχνάτε όμως ότι πάλι είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας μπροστά σε μια Τ.V. …..τότε σας περιόριζε ο Παπαδόπουλος τώρα άλλες συνθήκες όπως κάρτες δάνεια κλπ κλπ ..νομίζω ότι οι κυβερνήσεις με τους διαφόρους οικονομικούς δείκτες που διαβάζουμε σε εφημερίδες και βλέπουμε και ακούμε σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις αλληλεπιδρούν στην ελευθερία μας και την ανεξαρτησία μας ….χθες μου ήρθε 700 ευρώ περαίωση και τέλος του μηνά έχω να δώσω αλλά 400 ευρώ ασφάλεια με τα νοίκια και τα υπόλοιπα φτάνω έξοδα τα 2.000 ….μαλον προσπαθούν να γονατίσουν πρώτα την θέληση μας ..αν αυτό δεν είναι μορφή σκλαβιάς τότε τι είναι ? …δεν θα τα καταφέρουν όμως!

 7. Δεξιός avatar
  Δεξιός 17/11/2010 09:45:14

  Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο! Δώστε λίγο προσοχή στα λόγια μου. Δώστε μου λίγη αξία. Όταν ξανάρθει η Δημοκρατία μας θα γραφτώ στο ΚΚΕ. Θα γίνω βουλευτίνα. Μετά θα ενωθούμε με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς κι αφού φύγουν οι κακοί Σταλινικοί από το Συνασπισμένο κόμμα, θα γίνω Πρόεδρος, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος, αν δε με προλάβει αυτή η Σταλινικιά η Αλέκα! Μετά, θα μειώσω όσο μπορώ την αξία του κόμματός μου και αφού το αφήσω στα κρύα του λουτρού θα πάω να ψηφίσω το γιο του Αντρέα για πρόεδρο στο κόμμα που θα φτιάξει ο Αντρέας. Εκεί θα βρω και άλλους συντρόφους από την εξέγερση, το Μίμη, τον Κώστα... Μετά θα βγω πάλι βουλευτίνα με το κόμμα του Αντρέα και με αρχηγό το γιο του. Κι όταν ο γιος γίνει Κυβέρνηση θα με στείλει στις Βρυξέλες για να μπορώ από εκεί να απευθύνομαι σε όλη την Ευρώπη και να φωνάζω: Έξω οι Αμερικάνοι, μέσα το ΔΝΤ. Ψωμί, παιδεία, ελευθερία (όχι στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία)!

  • kiki avatar
   kiki @ Δεξιός 17/11/2010 09:49:03

   @ Δεξιε,
   Η συγκεκριμενη,εκανε και αλλες αναμεταδωσεις στον πολεμο της Γιουγκοσλαβιας,απο το Εδω Πολυτεχνειο,ηταν Εδω ΝΑΤΟ,εδω ΝΑΤΟ.

   • Δεξιός avatar
    Δεξιός @ kiki 17/11/2010 09:53:19

    @ kiki
    Δεν έχω επιβεβαιώσει το πώς γλύτωσε από τα κελιά της Χούντας, αλλά κάποτε μου είπε κάποιος πρώην χωροφύλακας ότι ο μπαμπάς ήταν Διοικητής του Αγίου Ευστρατίου το 1958 (τη χρονιά που βγήκε δεύτερο κόμμα στη Βουλή η ΕΔΑ) και μεσολάβησε στον Πατακό για τη θυγατέρα. Και πάλι λέω: χωρίς επιβεβαίωση αυτή η ιστορία

  • Αφροδίτη avatar
   Αφροδίτη @ Δεξιός 17/11/2010 16:25:08

   Φίλε ΔΕξιέ, ίσως το πιο χαρακτηριστικό για την εν λόγω κυρία, να το έχει πει μια συναγωνίστριά της, διηγούμενη κάποια γεγονότα από των εγκλεισμό των νέων στο Πολυτεχνείο και το πώς οργάνωναν και στελέχωναν τις ομάδες τους.
   Διηγείται λοιπόν η μετέπειτα εκπαιδευτικός του Δημοσίου, φιλόλογος αν δεν απατώμαι, πως ζητήθηκε από εκείνην και τη σημερινή «αγγλομαθή» μας επίτροπο, να βοηθήσουν η μία στο πρόχειρο ιατρείο που είχε στηθεί και η άλλη στο ραδιοφωνικό τους σταθμό. Η μετέπειτα πασίγνωστη κυρία, απάντησε πως δεν αντέχει ούτε τη θέα του αίματος και προθυμοποιήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο Ρ/Σ! Η νοσηλευτική φαίνεται πως δεν άρμοζε σε μία χημικό μηχανικό, ενώ η επικοινωνία ως σοβαρότερη αγωνιστική ενασχόληση, ήταν πολύ πλησιέστερη στο προφίλ της και στα μελλοντικά της σχέδια.
   Καταλήγει λοιπόν τη μαρτυρία της η φιλόλογος, πως η μία έγινε βουλευτής και αρχηγός κόμματος και εκείνη κατέληξε καθηγήτρια στον Πόρο! Και πού να υποψιαζόταν η ταλαίπωρη μα περήφανη δασκάλα, που δεν εξαργύρωσε τίποτα από τον νεανικό της αγώνα, τη «δαφνοστεφανωμένη» πορεία στην πολιτική και όχι μόνον, της συναγωνίστριάς της. Για την οποία μάλιστα λέγεται, ότι υπήρξε και αργόμισθη μεγάλου Ομίλου, από εκείνους που υποτίθεται ότι πολεμούσε μέσα από τις τάξεις του ΚΚΕ, στο οποίο και πρωτοεντάχθηκε για να ξεκινήσει την ανοδική διαδρομή της στην πολιτική.
   Όσα επικαλούμαι, είναι καταγεγραμμένα από τις προσωπικές μαρτυρίες των συμμετασχόντων σε εκείνον το αγώνα, σε βιβλίο του εκφωνητή του σταθμού και συγγραφέα σήμερα Δημήτρη Παπαχρήστου , που ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι εκκλήσεις του στα «αδέρφια μας στρατιώτες»!

 8. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 17/11/2010 09:47:01

  Καί ένα τελευταίο,αφού κανείς δέν τό αναφέρει.

  Οι συνταγματάρχες τού 1967,πέθαναν στή φυλακή,αποστερημένοι βαθμών καί
  συντάξεων,τιμωρημένοι από τή κυβέρνηση τής δημοκρατίας τού καραμανλή.

  Οι μεταπολιτευτικοί πολιτικοί,οι ευθύνες τών οποίων δήθεν καταλογίζονται
  μέ τίς εξεταστικές τής δημοκρατίας πιστεύετε ότι θά τιμωρηθούν ποτέ?? ή
  ότι θά επιστρέψουν τά κλεμμένα.

  ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!!!!

  • Δεξιός avatar
   Δεξιός @ ΣΠΥΡΟΣ 17/11/2010 09:58:35

   Άλλο η έσχατη προδοσία (Παπαδόπουλος, Γούναρης, Μπελογιάννης) κι άλλο η υποδούλωση της Ελλάδας στα ξένα συμφέροντα ;-)

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Δεξιός 17/11/2010 10:37:32

    Τι σχέση έχει ο Παπαδόπουλος με τον Μπελογιάννη ;

  • Pikis avatar
   Pikis @ ΣΠΥΡΟΣ 17/11/2010 12:20:04

   Αν και είμαι εντελώς αντίθετος με τη χούντα (ούτε καν δεξιός), μου έκανε εντύπωση που δεν δήλωσαν μετάνοια οι "εγκέφαλοι" της. Καλώς ή κακώς υποστήριξαν τις πράξεις τους. Δεν βγήκαν σαν τον Πάγκαλο να πουν "μαζί τα φάγαμε", ούτε κλαψούρισαν όπως οι "αριστεροί". Περίεργη υπόθεση.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Pikis 17/11/2010 19:46:03

    Πολύ απλά οι συγκεκριμένοι μέσα στη βλακεία τους και την παράνοιά τους ότι έκαναν το πίστευαν κι αν είχανε μια ιδιοτέλεια αυτή ήταν της δόξας ότι υπηρετούσαν (όπως νόμιζαν) μεγάλες αξίες και ιδανικά. Οι σημερινοί, απλά γουστάρουνε μάσα, κι αν τους πετάξεις ένα κόκκαλο ή μια ασυλία μπορούν να σου περφορμάρουν εναέριες κωλοτούμπες και ακροβατικά περίσιου ταλέντου.

 9. Δεξιός avatar
  Δεξιός 17/11/2010 09:49:31

  Τιμή και δόξα στους αφανείς. Τιμή σε όποιον δεν έλαβε ποτέ τα τριάκοντα αργύρια της προδοσίας, γιατί εκείνη τη βραδία δε μπήκε στη σειρά για να γίνει κάποτε εξουσία. Γιατί όταν οι άλλοι "δοξάστηκαν", αυτοί στρέψαν τα μάτια...

  • MatrixRevolutionEra avatar
   MatrixRevolutionEra @ Δεξιός 17/11/2010 15:58:18

   Όχι απλά τα στρέψαν....τα κλείσαν! Και μετά μυηθήκαν στον καταναλωτισμό και γίναν πρώτες μούρες....Δεν θα ξεχάσω τι μου είπε η δόλια η μανούλα μου τον Απρίλιο που άρχισε να ξυπνάει (ΝΑΙ ο ΓΑΠ αφυπνίζει συνειδήσεις!)...."Εμείς φταίμε παιδί μου, η γενιά του Πολυτεχνείου. Σκατά τα κάναμε".

 10. Ακροβολιστής avatar
  Ακροβολιστής 17/11/2010 09:59:17

  Γράφεις: Μας κυβερνούσαν κάτι ημιμαθείς τύποι με φτηνιάρικα κοστούμια και με μαύρα γυαλιά, κάτι σαν τους σοπράνος στη τηλεόραση δηλαδή, και με νοημοσύνη τσιμεντόλιθου. Αν ήσουν στρατιωτικός, ακόμη και μόνιμος ανθυπασπιστής, έκανες κουμάντο στη γειτονιά σου. Αν ήσουν χωροφύλακας, ή ασφαλίτης, ήταν η καλύτερή σου. Έμπαινες σε καφενείο, και βαρούσαν προσοχές. Αν ήσουν συνταγματάρχης, μπορεί να γινόσουν και υπουργός. Ποιος ξέρει;

  Η πληροφόρηση ήταν λειψή, η ενημέρωση μονομερής, και όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Το ραδιόφωνο έπαιζε εμβατήρια ή Κοινούση, και η τηλεόραση έπαιζε τον Παττακό ή τον Πρέκα. Απλά πράγματα, χωρίς πολλούς πολλούς προβληματισμούς. Όποιος τολμούσε να μιλήσει ενάντια στο καθεστώς κινδύνευε με φυλάκιση, εξορία, ακόμη και με βασανιστήρια. Τόσο καλά.

  ΟΚ.

  Σήμερα: Σήμερα: Μας κυβερνούν κάτι ημιμαθείς τύποι με πανάκριβα κοστούμια και με μαύρες μίζες, κάτι σαν τους σοπράνος στη τηλεόραση δηλαδή, με νοημοσύνη τσιμεντόλιθου και φρόνημα μισέλληνα. Αν είσαι πασοκτζής, ακόμη και μόνιμος αφισοκολλητής, κάνεις κουμάντο στη γειτονιά σου. Αν είσαι στέλεχος, ή κολλητός του πασοκικού καθεστώτος, είναι η καλύτερή σου. Μπαίνεις σε σικ εστιατόριο, και σου φιλάνε τα πόδια. Αν είσαι διαπλεκόμενος δημοσιογράφος, μπορεί να γίνεις και υπουργός. Ποιος ξέρει;

  Η πληροφόρηση είναι λειψή, η ενημέρωση μονομερής, και όλα τα σκιάζει η διαπλοκή και τα πλακώνει το πασοκικό συμφέρον. Το ραδιόφωνο παίζει σκυλάδικο playlist ή έντεχνη θολοκουλτόυρα, και η τηλεόραση παίζει πρωϊνάδικα, μεσημεριανάδικα ή reality και lifestyle. Απλά πράγματα, χωρίς πολλούς πολλούς προβληματισμούς. Όποιος τολμά να μιλήσει ενάντια στο καθεστώς κινδυνεύει με διασυρμό, χλευασμό, εξευτελισμό, ακόμη και με καταστροφή προσωπικότητας. Τέλεια.

  ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ?

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Ακροβολιστής 17/11/2010 10:24:54

   Χμμμ, οι διαφορές, ή μάλλον η διαφορά, είναι η εξής: Στη δικτατορία επιτρέπεται να έχεις άλλη γνώμη, αλλά δεν επιτρέπεται να την πεις. Στη δημοκρατία επιτρέπεται να πεις άλλη γνώμη, αλλά δεν επιτρέπεται να την έχεις...

   • Ακροβολιστής avatar
    Ακροβολιστής @ Επώνυμος 17/11/2010 10:56:32

    Ευχαριστώ.

    Άρα, με βάση την απάντησή σου, αφού εμποδίζονται οι εκπρόσωποι της ΝΔ από τα γνωστά ΜΜΕ να πούν την άλλη γνώμη τους (τους καπακώνουν οι αρδ, μιλάνε πάνω τους, τους διακόπτουν κλπ τεχνάσματα) έχουμε δικτατορία.

    Περαστικά μας.

    • Αφροδίτη avatar
     Αφροδίτη @ Ακροβολιστής 17/11/2010 16:34:24

     Ακριβώς φίλε μου! Έχουμε τη δικτατορία των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης, που μας κάνουν τη μέρα-νύκτα!

 11. Γιώργος avatar
  Γιώργος 17/11/2010 10:08:15

  Δεν καταλαβαίνω γιατί την χούντα του ΠΑΣΟΚ την βάζεις στα εισαγωγικά. Νομίζεις δεν έχει θύματα; Βάλε τους φορτηγατζήδες που έχουν ήδη αυτοκτονήσει και ακόμα είμαστε στο πρώτο χρόνο της εξουσίας της.

 12. GSV avatar
  GSV 17/11/2010 10:09:06

  Καλημερα σε ολους σας! Την ηρωικη εξέγερση των φοιτητων του πολυτεχνειου δεν την αμφισβητει κανενας που πιστευει στους δημοκρατικους θεσμους και την τιμαμε ολοι μας. Εχω δυο ερωτησεις ομως.

  Η πρωτη μου ερωτηση αφορα το γεγονος οτι οι αριστεροι καταφεραν να καπιλευθουν την εξεγερση και να τη παρουσιαζουν ως επιτευγμα τους. Γιαυτο ρωταω στο πολυτεχνειο εξεγερθηκαν αριστεροι φοιτητες ή ελληνες?

  Τα γεγονοτα του πολυτεχνειου δεν μας τιμουν σαν εθνος. Εννοω οτι ελληνες χτυπηθηκαν με ελληνες. Χυθηκε ελληνικο αιμα απο ελληνικα χερια. Οπως και ο εμφυλιος δεν μας τιμαει σαν εθνος, σαν ανθρωπους. Αυτοι που σκοτωθηκαν κατα τον εμφυλιο γιατι δεν τιμωνται? Εννοω τα μικρα παιδια, ανυποψιαστο κοσμο οποιος σφαγιαστηκε την ωρα που κοιμοταν, την ωρα που περπαταγε στο δρομο απο καποιους που πιστευαν οτι ετσι θα καταλαβουν την εξουσια. Γιατι δεν τιμαμε ανθρωπους οι οποιοι φυλακιστηκαν και βασανιστηκαν μονο και μονο για τις ιδεολογικες τους προτιμισεις και εννοω αγνους αριστερους απλους πολίτες που δεν ενοχλησαν κανεναν. Γιατι δεν τιμαμε τον Μελιγαλα, τον Φενεο, τη Μακρονησο?
  Πως μπορει καποιοι που σκοτωνουν ελληνες να θεωρουνται ηρωες? Πως μπορει να υπαρχει αγαλμα του Αρη Βελουχιωτη που παρα τη μεγαλη συνεισφορα του κατα την αντισταση υστερα εστρεψε τα οπλα του σε ελληνες?

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ GSV 17/11/2010 11:15:32

   Πολύ ωραίο το σχόλιο σου.
   Ολα αυτά τα παραδείγματα που γράφεις δείχνουν ότι υπάρχουν διαχρονικά διαφορετικές απόψεις για το τι αντιπροσωπεύει η εθνική μας ταυτότητα.
   Αλλη άποψη για το τι σημαίνει έλληνας και ελλάδα είχαν οι ταγματασφαλίτες συνεργάτες των Ναζί και άλλη οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης που πολεμούσαν ξυπόλυτοι,πεινασμένοι και χωρίς σφαίρες στα βουνά, άλλη άποψη είχαν οι χουντικοί και άλλη οι δημοκράτες.
   Το ότι όλοι στην ταυτότητα τους αναγράφονται ως έλληνες είναι κάτι καθαρά τυπικό.

   • GSV avatar
    GSV @ Κάποιος 17/11/2010 11:30:49

    Φιλε μου καποιε δεν θα ξεχασω ποτε μια ιστορια που μου ειχε πει ο παππουλης μου (ας αναπαυεται εν ειρηνη) οταν κατα τη διαρκεια του εμφυλιου πολεμου ως στρατιωτης που υπηρετουσε τη θητεια του, τους αναγκασαν να παρουν θεση μαχης εναντιων ελληνων αριστερων. Το συναισθημα του να ακους να ηχουν ελληνικες φωνες στο απεναντι στρατοπεδο ηταν συγκλονιστηκο. Μια ανατριχιλα τους ειχε διαπερασει. Ηταν τυχερος διοτι δεν επηλθε συρραξη.

    Και ολα αυτα γιατι? Γιατι καποιοι βαλθηκαν να εγκαταστησουν με το ζορι κουμουνισμο στην Ελλαδα και καποιοι αλλοι για να κανουν τα χατηρια των Εγγλεζων.

    Η Ελλαδα δεν ανηκει ουτε στον Σταλιν, ουτε στο Μαρξ, ουτε στους Εγγλεζους, ουτε στους Αμερικανους. Ανηκει στους Ελληνες. Ελλαδα δεν ειναι τα βουνα και οι θαλλασες, Ελλαδα ειναι η συνειδηση του Ελληνα.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ GSV 17/11/2010 12:02:19

     Εγραψα πριν ότι ο καθένας μας αντιλαμβάνεται συνειδητά τι σημαίνουν οι όροι έλληνας και ελλάδα με διαφορετικό τρόπο, που μπορεί να απέχει λίγο αλλά και παρασάγγας από την αντίληψη που έχει ο διπλανός του.
     Οπότε μάλλον το σταθερό σημείο αναφοράς είναι τα βουνά, οι πεδιάδες, οι θάλασσες και τα ποτάμια και η επιρροή που μας ασκούν σε ψυχικό, συναισθηματικό και βιολογικό επίπεδο.

     • GSV avatar
      GSV @ Κάποιος 17/11/2010 12:21:32

      δεν το πιστευω αυτο! Οτι μονο το γεγονος οτι μοιραζομαστε τα βουνα τις θαλασσες και τις πεδιαδες μας κανει να αισθανομαστε ελληνες!

      Πιστευω οτι υπαρχει συνειδηση ελληνικη σε ολους μας! αποτελεσμα αναμνήσεων εδω και χιλιαδες χρονια!
      Πιστευω ομως οτι η συνειδηση του ελληνα εχει δηλητηριαστει απο διαφορες κοσμοθεωριες περι κουμουνισμου, σοσιαλισμου, καπιταλισμου κτλπ που εχει επικαλυψει την κοινη μας μνημη οτι ειμαστε ελληνες με ιδια προελευση και ιδιες καταβολες.

      Απλα πρεπει να ξυσουμε λιγο το σοφα για να βρουμε στερεο!

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 17/11/2010 15:32:20

      Επιστημονικά αυτό που λες δεν στέκει τουλάχιστον με τα ως τώρα δεδομένα.
      Πρώτον δεν είναι αποδεδειγμένο ότι η συνείδηση κληρονομείται γενετικά, δεύτερον ότι υπάρχει ελληνικό dna και τρίτον ότι οι σύγχρονοι νεοέλληνες έχουμε κοινή γενετική καταγωγή.

      Στο άλλο θέμα θα πω ότι η φύση είναι αυτή που καθορίζει τον τρόπο σχηματισμού και εξέλιξης των ανθρωπίνων κοινωνιών.
      Για παράδειγμα η γεωμορφολογία του ελληνικού εδάφους ευνόησε την δημιουργία πόλεων-κρατών, την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου, τον τρόπο διατροφής μας κτλ.
      Επίσης η γεωγραφική της θέση ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα της τέχνης και του πολιτισμού μας.

     • GSV avatar
      GSV @ Κάποιος 17/11/2010 15:51:12

      φιλε μου οταν λεω κοινη μνημη δεν εννοω κοινο γενετικο υλικο! Εννοω κοινες παραδοσεις κοινους μυθους κοινα ηθη και εθιμα!

      Οι παραδοσεις τα ηθη και τα εθιμα αποτελουν μνημη ενος λαου!

      Αυτα ειναι κοινα στους ελληνες!

 13. NIKOS X. avatar
  NIKOS X. 17/11/2010 10:18:09

  ΕΓΩ ΕΠΕΙΔΗ ΗΜΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΑΠΟΧΕΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 73, ΚΑΙ ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ, ΛΕΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ", ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΗ, ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΘΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ.
  ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΜΟΝΟ...ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΣ "ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ", ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΧΟΤΑΝ Ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗ [ΚΑΙ ΕΔΩ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕ ΡΟΛΟ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ], ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΗ Ο "ΑΤΙΛΑΣ" ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΙΓΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΗ [ΕΞΩ ΑΠΟ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ], ΚΑΙ ΘΑ ΦΩΤΙΣΕΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

 14. TopGunZ avatar
  TopGunZ 17/11/2010 10:25:37

  Και τελικά τι καταφέρατε ρε παιδιά? Ωραία, γλυτώσαμε από τις κιτς φιέστες και τον Πρέκα της Χούντας και φορτωθήκαμε τον Ψινάκη και την Αλεξανδράτου. "Γλυτώσαμε" από την ΜΟΜΑ των δρόμων και της αποχέτευσης σε κάθε χωριό και τελικά προικήσαμε κάθε μικρό και μεγάλο εργολάβο, να μην πω δε για Μπόμπολες και Κοκκαλήδες. Γλυτώσαμε από τον "ημίτρελλο" υπενωματάρχη και τώρα στη μισή Αθήνα δεν ξέρεις αν βγαίνοντας νύχτα θα σε βιάσουν ή θα σε ληστέψουν απλώς. Γλυτώσαμε από τη στέρηση του ύψιστου δικαιώματος της ανθρώπινης φύσης να...δηλώνεις αριστερός και τελικά στερηθήκαμε την πιο ιερή ελευθερία, να δηλώνεις υπερήφανος που είσαι Έλληνας (άντε καλέ, φασιστικά πράγματα είναι αυτά).

  Καλά κάναμε και πετάξαμε τη Χούντα, μια ξενόφερτη και αγόμενη καρικατούρα ήταν, αλλά μη σκίζετε και τα καλσόν σας για αυτό το ψευδοαριστερό μόρφωμα που μας φορτώσατε στις πλάτες της γενιάς μου. Γιατί Δημοκρατία στην οποία αποφασίζει εν τέλει το 20-30% των βολεμένων και λοβοτομημένων, στην οποία δεν έχω το δικαίωμα να φωνάξω "Είμαι Έλληνας" μήπως και χαλάσω τη διάθεση του Πακιστανού που αφοδεύει στο πεζοδρόμιο λίγο παρακάτω, που δεν μπορώ να τελειώσω τη σχολή μου γιατί κάθε τρεις και λίγο...αγωνίζονται τα παιδιά, ε τι στον αγύριστο Δημοκρατία είναι αυτή φίλοι μου? Να βράσω και τους αγώνες σας και τα πτυχία σας και την επαναστατικότητά σας. Πήρατε μια χώρα ιδεών και την κάνατε μια ιδέα από χώρα.

  • GSV avatar
   GSV @ TopGunZ 17/11/2010 10:40:33

   + 1.000.000.000

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ TopGunZ 17/11/2010 10:52:35

   Mου αρέσουν οι εναλλαγές που κάνεις στον λόγο σου από πρώτο σε δεύτερο πληθυντικό πρόσωπο.

   Τι καταφέρατε ρε παιδιά - γλυτώσαμε από τις φιέστες - φορτωθήκαμε τον Ψινάκη - πετάξαμε την Χούντα - μην σκίζετε τα καλσόν σας - να βράσω τους αγώνες σας - πήρατε μια χώρα ιδεών, κτλ.

   Αποφάσισε πρώτα που ανήκεις στο "μας" ή στο "σας" και μετά αναλύουμε και τα υπόλοιπα.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Κάποιος 17/11/2010 10:55:31

    Κάτι συμβολίζει αυτή η αυθόρμητη εναλλαγή, μην την απαξιώνεις, αλλά μελέτα την...

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Επώνυμος 17/11/2010 11:05:50

     Προφανώς για να την επισημαίνω μου κίνησε την προσοχή, Επώνυμε.
     Το πρόβλημα ταυτότητας ωστόσο δεν το έχω εγώ.

     • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ Κάποιος 17/11/2010 12:13:50

      Είναι πολύ απλό. Γεννήθηκα μια δεκαετία αφού έπεσε η Χούντα. Δεν πήρα μέρος ως οντότητα στα τότε τεκταινόμενα γεγονότα ("καταφέρατε", "σκίζετε"), αλλά ως πολίτης αυτής της χώρας, βιώνω τα αποτελέσματα εκείνων των γεγονότων, ως μέρος αν θες της Ελληνικής κοινωνίας και του Ελληνικού έθνους ("γλυτώσαμε" κλπ.). Επίσης μην ξεχνάς ότι και υποσυνείδητα, είναι πολύ εύκολο να συγχέεις το αν θέλεις να "βάλεις" τον εαυτό σου στα γραφόμενά σου, όταν έχουμε δυο τόσο αλληλουοκρουόμενα γεγονότα, το θετικό της εκδίωξης της Χούντας και το αρνητικό της επακόλουθης κατάστασης.

      Κι αφού λύσαμε το συντακτικό σου ερώτημα, κάτι ουσιώδες στην συζήτηση? Πραγματικά ιδιαίτερα πετυχημένο το nick σου, αναφέρομαι στην αοριστία φυσικά αυτής της αντωνυμίας, συντακτικό είναι το θέμα...

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 17/11/2010 12:59:40

      Το νικ μου είναι τόσο αόριστο όσο το δικό σου.Προχωράμε παρακάτω λοιπόν.

      Ως πολίτης αυτής της χώρας θα πρέπει να ξέρεις ότι καμιά ελευθερία, καμιά κοινωνική ή εργασιακή κατάκτηση δεν είναι δεδομένη.
      Ολα τα παραπάνω έχουν προέλθει από πολύχρονους αγώνες και πολύ δυστυχία και αίμα.
      Υποχρέωση της κάθε γενιάς είναι να παραδώσει στα παιδιά του μια καλύτερη κοινωνία και εκείνα με την σειρά να διεκδικήσουν ακόμα περισσότερα για τα δικά τους παιδιά.
      Δεν είμαι φαν του Ψινάκη, ή της Τζούλιας ή του πακιστανού που αφοδεύει στο πεζοδρόμιο αλλά τους προτιμώ 1000 φορές από τον ψυχοπαθή Παπαδόπουλο και Παττακό και τους χουντικούς μπάτσους που έχυναν αίμα στο πεζοδρόμιο.
      Σαφώς είμαι της άποψης να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την κοινωνία μας και το πολιτευμά μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα απαξιώσουμε την πορεία που διανύσαμε για να φτάσουμε ως εδώ.
      Οσον αφορά το δικαίωμα σου να δηλώνεις Ελληνας (όπως και αν το εννοείς) δεν στο στερεί κανείς, όπως συνέβαινε αντίστοιχα στο παρελθόν με κάποιους που δεν ταύτιζαν την έννοια του Ελληνα με τον φασισμό ή την έννοια του πατρίς,θρησκεία,οικογένεια.
      Οσον αφορά την Δημοκρατία του 20% ή του 30% δεν νομίζω να αποτελεί μομφή για τον τύπο του πολιτεύματος, αλλά για τους ίδιους τους πολίτες της που αρνούνται να αξιοποιήσουν το δικαίωμα που τους δίνει να επιλέγουν τους αντιπροσώπους τους στο κοινοβούλιο ή την αυτοδιοίκηση, ή αν θέλουν να ιδρύσουν ένα δικό τους κόμμα που να τους εκπροσωπεί καλύτερα.

     • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ Κάποιος 17/11/2010 13:25:38

      Το ψευδώνυμό μου είναι πολύ σαφές εδώ και 10 χρόνια που είμαι ενεργό μέλος της κοινωνίας του διαδικτύου, και αν και αναφέρεται σε κάτι τόσο "πεζό" όσο το πρώτο μου αυτοκίνητο, τουλάχιστον υποδηλώνει μια ταυτότητα. Απλώς επί της όλης σου ρητορικής περί μπερδεμένης ταυτότητας.

      Στο δια ταύτα. Δηλαδή το αίμα που χύνουν στο πεζοδρόμιο οι διάφοροι ταλιμπανοειδείς "αδερφοί" μας εκ της Ασίας και της Αφρικής προερχόμενοι κάθε βράδυ στα σοκάκια της Αθήνας είναι λιγότερο κόκκινο επειδή είναι κάποιου φουκαρά μικροαστού, ο δε βιασμός του πνεύματος από τις διάφορες Τζούλιες είναι πιο γκλαμουράτος. Δεν με κατάλαβες. Δεν "αναπολώ" τον Παπαδόπουλο. Απλά αμφιβάλλω αν έχει κάποια αξία το ότι απαλλαγήκαμε από ένα καρικατουρίστικο μόρφωμα για να φορτωθούμε ένα εθνομηδενιστικό. Δεν είμαι οπαδός του "το μη χείρον βέλτιστο".

      Για το δε σχόλιό σου περί να δηλώνω σήμερα Έλληνας, πρώτον, στην θερμοκοιτίδα της διανόησης, τα πανεπιστήμια, έχει εξοβελιστεί αυτό το δικαίωμα και, δεύτερον, Έλληνας σημαίνει αξίες και ιδανικά όπως πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια, ούτε Μαρξ, ούτε Κέυνς. Αν ήταν για κάθε ψυχάκια που εκμεταλεύεται μια ιδέα να την απεμπολούμε δια παντός, τότε λόγω Χίτλερ και Στάλιν όποιος δηλώνει σοσιαλιστής ή κομμουνιστής θα έπρεπε να κρεμάται ανάποδα και να δημεύεται η περιουσία του!

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 17/11/2010 13:47:07

      Το γεγονός ότι μπορούμε να συζητάμε και να συλλογιζόμαστε ελεύθερα το οφείλουμε σε κάποιους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και δεν ταυτίζονται ούτε με τον φασιστικό ούτε με τον ακροδεξιό χώρο.

      Οσον αφορά τις παθογένειες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος μας στο χέρι μας είναι να τις θεραπεύσουμε.

      Οσον αφορά το σχόλιο σου για το νικ μου, σε διαβεβαιώ ότι στον συγκεκριμένο χώρο γράφω μόνο με αυτό.Οπότε αν θέλεις να δεις την συνέπεια των γραφομένων μου είναι εύκολο να ανατρέξεις σε παλαιότερα σχόλια μου και να την επιβεβαιώσεις.

     • TopGunZ avatar
      TopGunZ @ Κάποιος 17/11/2010 17:08:10

      Σίγουρα πάντως δεν ταυτίζονταν ούτε με τους χώρους της ακροαριστεράς και των εθνικοσοσιαλιστών. Άλλωστε όσοι αριστεροί καπηλεύτηκαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου έχουνε πάρει το μερτικό τους παχυλά, δεν δικαιούνται μερίδιο υστεροφημίας.

 15. βαγόνι avatar
  βαγόνι 17/11/2010 10:29:57

  'Οπως πάντα:
  Κάποιοι εξαγόρασαν τη συμμετοχή τους με πλουσιοπάροχες αμοιβές απο
  το σύστημα στο οποίο ενσωματώθηκαν πλήρως!
  Κάποιοι άλλοι συνέχισαν την ανώνυμη ζωή τους και δεν ζήτησαν τίποτε!
  Κάποιος που ξέρω απέφυγε το.... colorant αφήγημα, λέγοντας ελάχιστα
  πράγματα και εφάπαξ στα παιδιά του...."δεν θα ντοπάρουμε τη νέα γενιά
  με...κουραστικές αφηγήσεις"
  Καί δεν ήταν μόνο στο Πολυτεχνείο,που κάποιοι μετέβαλαν σε άψυχο φετίχ,
  ήταν και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις ....η συμμετοχή των
  "αγίων ανωνύμων" που,μεταξύ μας,δεν ήσαν...απειράριθμοι!
  Γιά κάποιους απο μας,που συμμετείχαμε-καθένας με το ψυχικό απόθεμα που διέθετε-, τα πανηγύρια που ακολούθησαν και οι πορείες στην "Πρεσβεία"
  παραείναι φορτωμένες εκδηλώσεις, εν όψει μάλλον και όσων ακολούθησαν!
  Σε λιγότερο απο ένα χρόνο είχαμε χάσει τη μισή περίπου Κύπρο!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ βαγόνι 17/11/2010 10:57:03

   Πολύτιμη και η δική σου συνεισφορά...

 16. liotsos avatar
  liotsos 17/11/2010 10:35:23

  Ωραιο το κειμενο του strange attractor .Τοτε ειχαμε στρατοκρατια απο καποιους που πιστευαν οτι οι πραξεις τους ηταν για το καλο μας, ενω τωρα εχουμε κομματοκρατια απο καποιους που γνωριζουν οτι οι πραξεις τους μας ζημιωνουν.

 17. Μάρκος avatar
  Μάρκος 17/11/2010 10:47:14

  Συνήθως τα γεγονότα που θυμόμαστε όταν είμασταν μικρά παιδάκια, είναι εντελώς διαφορετικά από την πραγματικότητα. Οι μνήμες μας είναι "μεγαλοποιημένες". Πάντως ας κάνουμε μια σύγκριση με τις αντίστοιχες χούντες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, για να καταλάβουμε την πραγματικότητα. Ήταν τόσο "σκληρά" τα πράγματα στην Ελλάδα που "αριστεροί" Καζάκος και Καρέζη γύριζαν τη μια ταινία πίσω από την άλλη επί Χούντας. Για να μη ξεχνιόμαστε...

  • vasilopais avatar
   vasilopais @ Μάρκος 17/11/2010 11:06:38

   Marko, theleis vasilia de grecia esy gia na stroseis e?

  • kiki avatar
   kiki @ Μάρκος 17/11/2010 11:19:02

   @ Μαρκος,
   Ηταν αλλου ειδους,χουντα.Ο Φρανκο πηρε την εξουσια μετα απο εναν σκληροτατο εμφυλιο πολεμο.Ο σαλαζαρ υπηρχε,σαραντα χρονια κρατησε.Μακροβιοτατος.
   εδω την πρωτη μερα μαζεψαν τους παντες,δεξιους ,κεντρωους,αριστερους.Δεν θα ξεχασω ,στις 21,που ξυπνησα νωρις,χαραματα Πατησιων και Αγιου Μελετιου,να διαβασω γιατι ειχα εξετασεις,και ακουσα θωρηβο απο τανκς,και ανοιγοντας το παραθυρο να δω,μου φωναξε ενας αξιωματικος κλειστο γρηγορα,και πυροβολησε το παντζουρι,η τρυπα πρεπει να υπαρχει ακομα.Ξυπνησα τον πατερα μου φωναζοντας μπαμπα χουντα,σηκωθηκε κοιταξε και αρχισε να παιρνει τηλεφωνα κεντρωων βουλευτων,για να την κοπανησουν,μην συλληφθουν,γιατι παντα την πρωτη μερα ειναι ανεξελεγκτα.Το απογευμα πριν την απαγορευση,μαζευτηκαν σπιτι διαφοροι,φιλοι των γονιων μου και του αδελφου μου ΕΔΗΝ,και φυγανε,αφηνοντας εμενα και την μανα μου ,μονες,και αν ερχοντουσαν και ρωταγαν θα λεγαμε οτι δεν ξερουμε που ειναι.Μαρκο,ειμουνα παιδι.Μετα αλλοι γυρισαν,αλλοι χαθηκαν.Και επεσε σιωπη.
   Μεταξυ μας συζητουσαμε,αλλα παρα εξω οχι.Μετα απο το 70 αρχισε κατι να κουνιεται,πιο εντονα.Αυτοι που ηταν στα νησια,ηταν φυλακη δεν ηταν λιγοι.Αυτοι που συλλαμβανονταν,οπως το ΠΑΜ,φυλακιζονταν,βασανιζονταν,υπαρχουν φριχτες περιγραφες.Φιλοι μας εξαφανιστηκαν,και τους βρηκαμε το 74. Το οτι δεν μαθευοταν τιποτα,εκτος και αν ακουγες ΒΒC η Ντοιτσε Βελλε,δεν σημαινει οτι δεν ηταν αγρια.
   Προσωπικα,ευγνωμονω και τον Σαλαζαρ,και τον Φρανκο,γιατι ειχαμε πει οτι θα παντρευτουμε οταν πεσει η χουντα.Ενα χρονο μετα εγινε.Στο παιδι μου μια φορα του ειπα τι εγινε,ειχε μια ζωη να διανυσει ,ηθελα χωρις ιστοριες περασμενες ,να ξεκινησει την ζωη του. Η ζωη την μαθαινει οτι χωρις αγωνα,δεν κερδιζεται τιποτα.Αφηνουμε λοιπον σε εσας τους νεους,να συνεχισετε την ιστορια,οχι μεσα απο το διαδυχτιο,στους δρομους,εκει κερδιζονται οι αγωνες.

   • Misha avatar
    Misha @ kiki 17/11/2010 11:59:51

    ++++++ Kική

   • Κοντη Λιζα avatar
    Κοντη Λιζα @ kiki 17/11/2010 14:28:50

    ....Ο Φρανκο πηρε την εξουσια μετα απο εναν σκληροτατο εμφυλιο πολεμο....Μμμ, εμφύλιο λες Κική. Τις διεθνείς ταξιαρχίες τις ξέχασες;
    ...ανοιγοντας το παραθυρο να δω,μου φωναξε ενας αξιωματικος κλειστο γρηγορα,και πυροβολησε το παντζουρι...Αυτό που λες με εκπλήσει λίγο αλλά δεν πρόκειται να αμφισβητήσω τα λεγόμενά σου. Ωστόσω επειδή το Πολυτεχνείο με βρήκε να τελειώνω το Γυμνάσιο σε συνοικία στην Αθήνα έχω την μαρτυρία συμμαθητή και φίλου που κλειστηκε μέσα και τις πρώτες πρωινές ώρες τους φυγάδευσαν οι πεζοναύτες που εκκένωσαν το κτίριο. Δεν πυροβόλησαν οι στρατιώτες. Για τους μπασκίνες δεν παίρνω όρκο γιατί έχει πέσει πολύ κοκκινο ράδιο αρβύλα. Όπως πχ για τον παρασημοφορεμένο ήρωα δυο πολέμων Ντερτιλή που λέγεται ότι πυροβόλησε το αρματιστή που δεν ήθελε να ρίξει την πύλη. Δεν ξέρω αν τον είδε η εκφωνήρια Μαρία ή ο θλιβερός εξαρχειώτης ΔΟΛοσίλογος. Εμεις πάντως γυρνούσαμε στα σπίτια μας νωρίς αφού το φροντιστήριο στην Ακαδημίας έκλεισε και βρήκαμε μια λίμνη αίματος στα χαυτεία και βουτήξαμε ένα χαρτομάντηλο στο αίμα για να μην μας πουν ότι λέμε παραμύθια.

    Εν τούτοις εγώ και κάποιοι άλλοι φίλοι που συζητάγαμε έχουμε την απορία: Ποιοί ήταν αυτοί που πυροβολούσαν από τις πολυκατοικατοικίες το βράδυ της 17ης και την ημέρα της 18ης. Στρατός δεν ήταν αστυνομία δεν ήταν, ποιοί ήταν; Κόσμος άσχετος τραυματίστηκε στο κέντρο όπως πχ. φίλη της αδελφής μου. Εκείνες τις μέρες είχε έρθει και ο μονόφθαλμος Μοσέ και η πρεσβεία τους ήταν εκεί κοντά, Πατησίων.

    Θυμαμαι ακόμη με την μεταπολίτευση την έλευση καραμανλή αφού πήγαμε με τα πόδια 2 ώρες δρόμο μέχρι το Σϋνταγμα τότε και κάτι λεβέντες που μας μάλωσαν γιατί δεν καθόμαστε να περιμένουμε τον ΚΚ Α, την Πανσπουδαστική Ν 20 με τους 300 προβοκάτορες του Ρουφογάλη (άραγε το κόμμα να είχε εσωτερική πληροφορηση;) την επίθεση του ΕΚΚΕ με κόκκινα αυγα το στην πρεσβεία το 1975 και πολλά άλλα. Και μετά ήρθε ο εκμαυλιστής των συνηδείσεων λαοπλάνος σιδερένιος με την συμμορία του. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο μνημόνιο

    • kiki avatar
     kiki @ Κοντη Λιζα 17/11/2010 15:00:49

     @ Κοντη Λιζα,
     Δεν ηταν εμφυλιος στην Ισπανια?,τοτε τι ηταν? Οι διεθνεις ταξιαρχιες,βοηθουσαν τους δημοκρατικους,και οι Ναζι,βομβαρδιζαν με τα αεροπλανα τους.
     Οι ιταλοι φασιστες πως βρεθηκαν εκει,ειδαν κοσμο και μπηκαν.Αρα διεθνεις και απο τις δυο μπαντες.
     Δεν χρειαζεται να σε πεισω,οντως μου την μπουμπουνισε,την σφαιρα.Μπορει να φοβοταν ο ιδιος πιο πολυ,ξερω γω,παντως η τρυπα υπαρχει.
     Αναφερω οτι ο στρατος βοηθησε τα παιδια,οι αστυνομικοι γραφω οτι ηταν αταιστα σκυλια,και τις επομενες μερες.Το ιδιο βραδυ,μεχρι τα ξημερωματα,η πατησιων,Φωκ.νεγρη ,γινοταν κολαση απο σφαιρες αστυνομικων,την επομενη στην Λ.αλεξανδρας το ιδιο,καταφθανανε με μηχανοκινητα,πυροβολωντας,κυνηγωντας τους παντες,και κυνηγαγαν και μεσα στις πολυκατοικιες,οταν καταφερναν τα παιδια να πεισουν λιγο βιαια τους θυρωρους να ανοιξουν τις πορτες,κρατωντας τα οπλα στα χερια.
     Το αν ενα κοριτσι πηγαινε στο φροντηστηριο του και γυρναγε σπιτι του ησυχα μετα,δεν καταλαβαινω γιατι το αναφερεις.δηλαδη Παρασκευη Σαββατο και Κυριακη,που υπηρχε απαγορευση κυκλοφοριας,λες οτι κοβατε βολτες,χωρις να βλεπετε τα φορτηγα της Αστυνομιας που οποιος ειχε μουσι,φοραγε μπλου τζην,τον μαζευαν,μεσα .
     Τον Ντερτιλη ,τον θεωρω μερος της χουντας,και του τρεφω την ιδια εκτιμηση που τρεφω σε καθε μελος της χουντας.Εθνοπροδοτες.
     Οι ελευθεροι σκοπευτες ηταν της αστυνομιας,εχουν λεχθει αυτα,απο το υπουργειο,που ηταν Αριστοτελους ,Ασφαλειας λεγοταν.υπηρχαν επισης και στο υπουργειο Υγειας παλι Αριστοτελους και Μαρνης.Μετα ισως περασαν και στις πολυκατοικιες, στις ταρατσες.Η Μπουμπουλινας ηταν πισω,απο το Πολυτεχνειο.
     Αλλα το θεμα ειναι τι νοημα εχουν ολα αυτα.Εγινε.Για τι εγινε?
     σημερα τιμουμε αυτη την μερα για τους νεους που ξεσηκωθηκαν,για την Ελευθερια και Δημοκρατια.
     Τιποτα λιγοτερο τιποτα περισοτερο.

 18. Antonis avatar
  Antonis 17/11/2010 11:07:20

  Ma kanenas de leei oti i exgersi tou Polytexneiou itan ypokinimeni se megalo vathmo apo tous Amerikanous? Kai pisteva oti eimaste psagmenoi edo mesa...

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Antonis 17/11/2010 11:20:30

   Και εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος δεν ειχε κανένα λόγο να αντιδράσει ενάντια στο φωτισμένο και εθνοσωτήριο δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου.
   Η μόνη εξήγηση είναι ότι τους υποκίνησαν οι Αμερικανοί!
   Ποιος έλληνας ήθελε στην πραγματικότητα να πέσει η χούντα ;

  • kiki avatar
   kiki @ Antonis 17/11/2010 11:22:36

   Δεν αμφιβαλω οτι υπηρχαν προβοκατορες,αλλα ο οικοδομος,ο φοιτητης,ο περαστικος,ο απλος ανθρωπος που προσηλθε,ηταν υποκινουμενος.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Antonis 17/11/2010 11:30:04

   Antonis ψάξε και ενδεικτικά αυτούς τους δύο που μάλλον ήταν πράκτορες της CIA ενάντια στην "Επανάσταση" του '67.
   Αλέξανδρος Παναγούλης και Νίκος Παππάς.

 19. ΘΕΟΦΙΛΟΓΙΑΝΑΚΟΣ avatar
  ΘΕΟΦΙΛΟΓΙΑΝΑΚΟΣ 17/11/2010 11:17:04

  Τα στοιχεία:
  Η υπ’ αριθμόν 33437 αναφορά της συγκλήτου του Πολυτεχνείου της 11/10/1975, προς τον εισαγγελέα Δ. Τσεβάν, που επιβεβαιώνει ότι κανένας σπουδαστής δεν σκοτώθηκε κατά το τριήμερο.
  Η μαρτυρία του πρυτάνεως του Ε.Μ.Π. Κωνσταντίνου Κονοφάγου στις 20/1/1975, στο πενταμελές εφετείο Αθηνών, ότι μέσα στο πολυτεχνείο δεν σκοτώθηκε κανείς φοιτητής και τα ίδια βεβαιώνει και στο βιβλίο του "Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου" 1982 με την προσθήκη ότι ούτε κανείς άλλος πολίτης έχασε την ζωή του μέσα στο Πολυτεχνείο.
  Μολονότι το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος απεφάσισε, κατόπιν εντολών του τότε υπουργού Δημοσίων Έργων και μετέπειτα Δικαιοσύνης Γ.Α. Μαγκάκη, να απονείμη «τιμητική σύνταξη» στις οικογένειες των σπουδαστών που «έχασαν την ζωή τους στο Πολυτεχνείο», ουδείς δικαιούμενος ή μαυροφορεμένη μητέρα ανευρέθη ή έλαβε την ανωτέρω σύνταξιν, που παρέμεινε τελικώς αζήτητη.
  Στην μαρμάρινη πλάκα (την οποίαν απεκάλυψεν ως Πρωθυπουργός το 1988 ο Ανδρέας Παπανδρέου) και η οποία εναποτέθη πλησίον της μεγάλης ασώματης κεφάλας, στο χώρο ..."της θυσίας" στο Πολυτεχνείο, τελικώς έχουν αναγραφή δεκαοκτώ ονόματα με την μισοσβυσμένη πλην όμως αναγνώσιμη, διευκρινιστική περιγραφή, "Φοιτητές που έδωσαν την ζωή τους για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944". Δηλαδή ελλείψει, ευτυχώς, θυμάτων, στον αποκαλούμενο ..."ιερό χώρο" θυσίας της λογικής και της αλήθειας μάλλον, ή φανταστικών νεκρών αγωνιστών, επιστρατεύθησαν οι φοιτητές του ...1941-1942!!.
  Τα ατυχή θύματα των γεγονότων του Νοεμβρίου 1973, που όλα τους σκοτώθησαν έξω και μακριά από το Πολυτεχνείο επιβεβαιώθησαν από το υπ αριθμόν 677/1975 παραπεμπτικό βούλευμα και την υπ αριθμόν 723/1975 απόφαση του πενταμελούς Εφετείου Αθηνών από τα οποία προέκυψε ότι οι πολίτες που σκοτώθησαν κατά το τριήμερο των συγκρούσεων είναι συνολικώς 23.
  Όμως με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία κατόπιν εντολής του τότε υπουργού Δημόσιας τάξεως Γ. Σκουλαρίκη επαναφέρθη στην ενεργό υπηρεσία με τα εύσημα του αντιστασιακού και ανέλαβε αστυνομικός διευθυντής ο Γ. Σαμπάνης. Η έρευνα του αστυνομικού διευθυντού Γ. Σαμπάνη κατέληξε στην διαπίστωση ότι κατά το τριήμερο έχασαν την ζωή τους συνολικώς δώδεκα.
  Τα ψεύδη:
  Ο τότε δήμαρχος Ζωγράφου Δ. Μπέης εβεβαίωνε με μεγαλειώδη σοβαρότητα ότι οι νεκροί ήσαν τόσο πολλοί ώστε η χούντα τους έθαψε σε ...ομαδικούς τάφους με μπουλντόζες έξω από το νεκροταφείο του Ζωγράφου.
  Η "θλιβερή" ιστορία της Ηλένια. Την πρώτη επέτειο του ..."Πολυτεχνείου", το 1974, ανάμεσα στα λουλούδια και τις φωτογραφίες υπαρκτών και ανύπαρκτων "νεκρών" που γέμισαν το πολύπαθες κτίριο, τις μάντρες, τις αυλές και τα κάγκελα του, ήταν και το σκίτσο μιας ωραιότατης κοπέλας. Δίπλα του, στο ίδιο κάγκελο υπήρχε ένα σημείωμα με τα εξής δακρύβρεχτα: "Την λένε Ηλένια Ασημακοπούλου. Είναι το κορίτσι μου. Χάθηκε το βράδυ της σφαγής. Κανένας δεν την ξανάδε. Πήγα σπίτι της αλλά έχουν χαθεί και οι γονείς της. Όποιος ξέρει για το μαρτυρικό τέλος της ας με πληροφορήσει".
  Το "δράμα" το πήραν οι εφημερίδες, μία από αυτές, δε - η "Αυγή" - έγραψε, κατά λέξη, τα εξής κάτω από το σπαραξικάρδιο τίτλο: "ΤΙ ΑΠΟΓΙΝΕ Η ΗΛΕΝΙΑ ΜΟΥ; Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΟΡΙΟΥ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ" και τον υπότιτλο: "Ηλένια Ασημακοπούλου. Χτυπήθηκε στις 17 Νοέμβρη στη Στουρνάρα από σφαίρα. Τι απόγινε" λέει: "Χάθηκε το βράδυ της σφαγής. Κανένας δεν την ξανάδε. Πήγα σπίτι της αλλά έχουν χαθεί και οι γονείς της. Όποιος ξέρει για το μαρτυρικό τέλος της ας με πληροφορήσει". Ο νεαρός σπουδαστής εγκατέλειψε όλες αυτές τις μέρες τα μαθήματα του, τοποθέτησε, όπου νόμιζε καλύτερα στο χώρο του Πολυτεχνείου ένα σκίτσο της φτιαγμένο πριν από τα γεγονότα, προσθέτοντας την αγωνία του: "Τι απόγινε;". Το όνομα του νέου είναι Γιάννης Ηλιόπουλος της Ηλεκτρονικής Σχολής". Κατέληγε το άρθρο.
  Σε λίγο όμως αποκαλύφθηκε πως το σκίτσο της "...δολοφονημένης" Ηλένιας - στο οποίο τόσοι φοιτητές και τόσες φοιτήτριες γονυπέτησαν δακρυσμένοι – είχε ληφθή από διαφήμιση σαμπουάν της αγγλικής εταιρίας "ΜΠΡΕΚ" και είχε δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά και στην αγγλική έκδοση του τριμηνιαίου "Βόγκ" (το σκίτσο της διαφημίσεως - είναι "παστέλ" - το φιλοτέχνησε ο Άγγλος ζωγράφος Νικόλας Ήγκον και ως μοντέλο ποζάρησε η Νεοζηλανδή Νάνσυ Κρίντλαντ, γνωστό και πανάκριβο φωτομοντέλο, που από ηλικίας 4 χρονών ζει στο Λονδίνο).
  Μετά τη διαπίστωση της απάτης, πανικόβλητοι οι διοργανωτές του πανηγυριού έσπευσαν να παραπέμψουν σε δίκη τον Ηλιόπουλο - από το όνομα του φαίνεται ..."γέννησε" την Ηλένια - ο οποίος καταδικάστηκε (άρον - άρον, στις 18 / 2 / 75) σε φυλάκιση οκτώ μηνών....


  Η πολιτική εκμετάλλευση.


  Ισχυρίσθησαν οι επανακάμψαντες παλαιοί και νέοι πολιτικοί ότι χάρις σ’ αυτά τα γεγονότα ..."επανήλθε η Δημοκρατία στην Ελλάδα". Ενώ την 25η Νοεμβρίου 1973, με αφορμή τα γεγονότα αυτά ουσιαστικώς διεκόπη το εγχείρημα επιστροφής στην Δημοκρατία, ανετράπη η τότε μεταβατική κυβέρνηση Μαρκεζίνη (λόγω της αρνήσεως της, να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του 6ου στόλου στην Ελευσίνα και την χρήση της αεροπορικής βάσεως στη Σούδα, κατά τον πόλεμο του Γιαμ Κιπούρ, τον Σεπτέμβριο του 1973.)
  Και την εκτροπή συνέχισε το σκληρό δικτατορικό καθεστώς Δ. Ιωαννίδη. Το οποίο κατέρρευσε και παρέδωσε την εξουσία στους πολιτικούς μόνο με την τραγική εμπλοκή της Κύπρου στις 23 Ιουλίου του 1974, οκτώ μήνες περίπου μετά από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
  Ακόμη και η "Πανσπουδαστική" (όργανο του ΚΚΕ εξωτερικού) στο φύλλο υπ αριθμόν 8 έγραφε ότι "το Πολυτεχνείο ήταν έργο 350 πρακτόρων του Ρουφογάλη" τότε αρχηγού της ΚΥΠ.
  Ενώ το ...θείον "βρέφος" (μεγαλούτσικο τότε) ο Λαλιώτης μέλος της συντονιστικής επιτροπής στην Αυγή της 17.11.1976 εδήλωνε ότι "Οι μάζες δεν είχαν καμιά διάθεση για αγωνιστική κινητοποίηση".


  Η συντονιστική Επιτροπή


  Η λεγόμενη συντονιστική επιτροπή με ανακοίνωση της 29ης Σεπτεμβρίου 1974, εβεβαίωνε ότι τα γεγονότα ήσαν ...μερικώς αυθόρμητα. "Το κίνημά μας είναι πολιτικό αλλά κομματικό. Ανάμεσά μας υπάρχουν πολλές τάσεις, αλλά καμιά από αυτές δεν ταυτίζεται με κανένα κόμμα"
  Βεβαίως οι επικυρίαρχοι των γεγονότων του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικώς οι ίδιοι. Οι διάφοροι αριστεριστές που προκάλεσαν και προκαλούν τους εμπρησμούς τις καταστροφές τις λεηλασίες ακόμη τότε και τις επιθέσεις εναντίον του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και του κέντρου ΟΤΕ επί της Πατησιών.
  Ενώ ταυτόχρονα διαιωνίζεται η ..."ευγενής" άμιλλα καπηλείας των γεγονότων του Πολυτεχνείου από όλα τα κόμματα μολονότι κανένα από αυτά ουσιαστικώς δεν υπήρξε πρωταγωνιστής.


  Δηλωσεις Πολιτικων της εποχης εκεινης:


  1. Ο Ευάγελλος Αβέρωφ Υπουργός Εθνικής Αμύνης, δηλώνει στο περιοδικό Επίκαιρα, τεύχος 562, την 10 Μαίου 1979.
  "...Το πολυτεχνείο υπήρξε μία ευγενική θαραλλέα δημοκρατική εκδήλωση της Νεολαίας. Μόλις όμως εκδηλώθηκε και στέριωσε, κατα την τακτική που δίδαξε ο Λένιν, υπερφαλαγγίστηκε απο το ΚΚΕ και τα συνθήματα απο συνθήματα Δημοκρατίας έγιναν συνθήματα κομμουνισμού. Το πολυτεχνείο όχι μόνο δε έρριξε την Δικτατορία αλλα τη δυνάμωσε. Γιατί αυτό ήταν το έναυσμα που ωθησε πολλούς νέους αξιωματικούς λίγο πολύ απογοητευμένους απο την δικτατορία, να συσπειρωθούν γύρω απο τον Ιωαννίδη που ετοίμαζε συνομωσία αλλα δεν μπορούσε να την κάνη πράξη. Και έτσι επιβλήθηκε μια χειρότερη δικτατορία...
  ...Τιμώ λοιπόν ειλικρινά και βαθύτατα την πρωτοβουλία και τον ηρωισμό των νέων που ξεκίνησαν αυτό το κτύπημα.Αλλά για να το τιμήσω, νομίζω πως πρέπει να πω αυτό που πιστεύω οι είναι αλήθεια. Δεν είμαι διατεθειμένος λόγω επιμόνου συνθηματολογίας λογω ανυπάρκτων ..."πολυαρίθμων νεκρών" να βοηθήσω και εγώ στην θεσμοποίηση μια ψεύτικης ιστορίας..."


  2. Εξ ίσου αποκαλυπτικός ο αείμνηστος Κ. Τσάτσος (Ακαδημαικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Φιλόσοφος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τα έτη 1974-1980) στο βιβλίο του "Λογοδοσία Μιάς Ζωής" καταμαρτυρεί με μοναδική ειλικρίνεια και θάρρος:
  "...Όταν έγινε το πολυτεχνείο, ούτε πήγα επι τόπου, ούτε συγκινήθηκα. Απο την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι αυτά τα πεζοδρομιακά ξεσπάσματα δεν κλονιζαν την δικτατορία και ότι όπως στα χρόνια της κατοχής, υποκρύπτανε κομμουνιστικές επιδιώξεις επικίνδυνες για το μέλλον...
  ...Εχω την συνείδηση μου ήσυχη ότι δεν συνηργησα στην κατασκευή του μύθου του Πολυτεχνείου. Λυπάμαι τα 5-6 παιδιά που σκοτώθησαν έξω και μακριά, διότι μεσα στο Πολυτεχνείο δεν σκοτώθηκε κανείς. Η σκληρότερη δικτατορία που ακολούθησε, θα διαρκούσε πολύ ακόμη, αν δεν την έρριχνε η εγκληματική ηλιθιότητα της αποπείρας κατά του Μακαρίου..."


  Έτσι:


  Σε λίγες μέρες θα δούμε πάλι, δυστυχώς, οδοφράγματα, αυτοκίνητ α να πυρπολούνται, περιουσίες να λεηλατούνται, σημαίες να βεβηλώνονται.. Και την κορύφωση της πορείας έξω από κει που τελειώνουν όλες οι ..."σοβαρές" διαδηλωσεις στην Ελλάδα. Την Αμερικανική πρεσβεία.
  Ταυτόχρονα, "πολιτικούς", ηθοποιούς, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους να τιμούν την "εξέγερση του Πολυτεχνείου" που χάρις αυτής επανήλθε η ..."Δημοκρατία" (του Ιωαννίδη) στην Ελλάδα, ενώ αρκετοί συμπολίτες μας θα σπεύσουν συν γυναιξί και τέκνοις, γονυκλινείς στην ασώματη κεφάλα του Σβορώνου συγχέοντες τους αναφερόμενους στην μαρμάρινη πλάκα (φοιτητές που έπεσαν επί κατοχής) με τους ανύπαρκτους νεκρούς σπουδαστές στο Πολυτεχνείο.
  Δια πολλοστή φόρα η αγνή, ειλικρινής, ανιδιοτελής και υπέρμετρος αγάπη που έχουν οι νέοι προς την ελευθερία παραμένει ανεξάντλητο κεφάλαιο προς εκμετάλλευση.


  Η δικη...


  Έκθεσις Εισαγγελέως Κυριαζή:
  "...Ολόκληρον το κτιριακόν συγκρότημα πλην του τελευταίου προς την οδόν Τοσίτσα οικοδομήματος, καθώς και οι πέριξ αυτού χώροι, προαύλια και κλιμακοστάσια, παρουσιάζουν όψιν γενικής λεηλασίας και εκτεταμένων φθορών. Ιδία αι φθοραί παρουσιάζονται εις τους τοίχους εσωτερικώς και εξωτερικώς, αι επιφάνειαι των οποίων γέμουν συνθημάτων και εμβλημάτων...
  ...Ενδεικτικώς τα αναγραφέντα συνθήματα, άτινα συνοδεύονται και με ρυπάνσεις δια διαφόρων χρωστικών ουσιών, έχουσιν ως ακολούθως: Λαοκρατία, Προλετάριε σήκω, Ζήτω το προλεταριάτο, Προλετάριοι της Ελλάδος ενωθήτε, ΚΚΕ, KNE, SS = US, σεξουαλική επανάσταση, κάτω η χούντα, θάνατος στον Παπαδόπουλο, παραιτήσου Παπαδόπουλε, θάνατος στο φασισμό, σπιούνοι φασίστες θα πεθάνετε, Χούντα στο απόσπασμα, έξω το NATO, ψωμί - παιδεία - ελευθερία, εργάτες, φοιτητές στον αγώνα, εργάτες - φοιτητές - αγρότες, όχι εκλογές, θάνατος στον ιμπεριαλισμό, ελευθερία - ισότητα - δικαιοσύνη, κάτω το κεφάλαιο και η γραφειοκρατία, ΕΣΑ = βασανιστές, έφτασε η ώρα σας καθάρματα, Έλληνες αντισταθήτε, Αμερικανοί σπίτια σας, απόψε πεθαίνει η Χούντα, επανάσταση λαέ, ζήτω ο ελληνικός απελευθερωτικός στρατός, ζήτω ο λαϊκός απελευθερωτικός στρατός, ζήτω η λαϊκή αντίσταση, κ.ά. ...
  ...Επίσης ο εσωτερικός χώρος των προαυλίων, των κλιμακοστασίων γέμει τεμαχίων εκ κατεστραμμένων ξύλινων επίπλων, πάσης φύσεως απορριμμάτων και ιχνών εσβεσμένων πυρών..."


  Απολογία του Γ. Παπαδοπούλου (Απόσπασμα σχετικό προς τα συνθήματα Ψωμί παιδεία ελευθερία)


  "...Ως προς το ψωμί, την οικονομίαν, παραλάβαμεν το εθνικόν εισόδημα εις τα 565 δολλάρια, και παραδώσαμε την διαχείρισιν της εξουσίας όταν ανετράπημεν εις 1.100.
  Παραλάβαμεν τον προϋπολογισμόν της χώρας εις το ύψος των 29 δισεκατομμυρίων και παραδώσαμεν την αρχήν, με τον προϋπολογισμόν της χώρας εις 109 δισεκατομμύρια.
  Παραλάβαμεν το συναλλαγματικόν απόθεμα της χώρας εις τα 200 εκατομμύρια δολλάρια και το παραδώσαμεν εις τον ένα δισεκατομμύριον πεντήκοντα εκατομμύρια δολλάρια...
  Παιδεία! Δύο δισεκατομμύρια τετρακόσια εκατομμύρια ήσαν αι δαπάναι του προϋπολογισμού υπέρ της παιδείας όταν αναλάβομεν την αρχήν. Και παραδώσαμεν κονδύλιον εγγεγραμμένον εις τον προϋπολογισμόν ύψους 15 δισεκατομμυρίων.
  Εξακόσιες είκοσι επτά ήσαν αι θέσεις των λειτουργών της ανωτάτης παιδείας, διότι δεν θα αναφερθώ εις την γενικήν, και ανεπτύξαμεν τας καθηγητικάς έδρας εις τον αριθμόν των εννεακοσίων εβδομήκοντα περίπου.
  Δύο χιλιάδες εξακόσιοι ήσαν οι προβλεπόμενοι βοηθοί Καθηγητών, ως βοηθητικόν εκπαιδευτικόν προσωπικόν εις τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, και όταν παραδώσαμεν την αρχήν αι νομοθετημέναι θέσεις ανήρχοντο εις έξι χιλιάδας επτακοσίας, εάν δεν με απατά η μνήμη, εξ αυτών δε είχε κατορθωθεί να συμπληρωθούν περί τας τέσσερεις χιλιάδας οκτακοσίας.
  Εδιπλασιάσαμε τας δυναμένας να προσφερθώσι υπηρεσίας εκ μέρους των φοιτητικών λεσχών, εβελτιώσαμε το φοιτητικόν συσσίτιον. Εχορηγήσαμεν τα φοιτητικά δάνεια.
  Εχορηγήσαμε δωρεάν τα συγγράματα προς τους φοιτητάς. Εν πάση δε περιπτώσει ολοκληρώσαμε την έννοιαν εις την πραγματικήν μορφήν της δωρεάν παιδείας εις τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα..."


  Αντι Επιλογου...:


  Οπως γράφει ο αείμνηστος Θ. Παπακωνσταντίνου στο βιβλίο του "Η Μεγάλη Περιπέτεια" εκδόσεις Κάκτος, σελίς 298, "...Θα έλθη όμως κάποτε η ωρα που η υπόθεση "Πολυτεχνείο" θα μελετάται απο τους ιστορικούς, τους κοινωνιολόγους και τους ψυχιάτρους ως μία απο τας χαρακτηριστικωτέρας αποδείξεις της ηθικής και πνευματικής καταπτώσεως της εποχής μας..."

  http://dodoni-gr.blogspot.com/2010/11/blog-post_15.html

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ΘΕΟΦΙΛΟΓΙΑΝΑΚΟΣ 17/11/2010 13:17:41

   Καταρχήν το Θεοφιλογιαννάκος γράφεται με δύο "ν" και όχι με ένα.
   Ως Ελλην θα έπρεπε να γνωρίζεις καλύτερα τον γραπτό λόγο του έθνους μας.
   Κατά δεύτερον έχω μια ερώτηση να σου κάνω.
   Κάνει πολύ ψύχρα μέσα στο χρονοντούλαπο ;

  • ΕΛΛΗΝ avatar
   ΕΛΛΗΝ @ ΘΕΟΦΙΛΟΓΙΑΝΑΚΟΣ 17/11/2010 14:04:34

   @ Θεοφιλογιαννάκος

   Πέστα χρυσόστομε

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ ΕΛΛΗΝ 17/11/2010 14:07:27

    Θεοφιλογιανάκος με ένα "ν" ονομάζεται.
    Αυτός με τα δύο "ν" που του δίνεις συγχαρητήρια είναι άλλος.

    • kiki avatar
     kiki @ Κάποιος 17/11/2010 15:23:42

     @ Καποιος,
     Αυτο το ονομα βρε παιδι μου,ασε που ηταν και βλογιοκομμενος.Τελος παντων ονομα και εικονα κατι μου ξυπνουν μεσα μου.

  • Antonis avatar
   Antonis @ ΘΕΟΦΙΛΟΓΙΑΝΑΚΟΣ 17/11/2010 19:35:16

   +100000000000000000000000

 20. Pikis avatar
  Pikis 17/11/2010 11:36:31

  Βλέπω ότι οι περισσότεροι στιγματίζουν τον ξεπεσμό της επετείου και συμφωνώ μαζί τους. Το Πολυτεχνείο "εξαργυρώθηκε" όσο τίποτα άλλο στην Ελλάδα. Καπηλεύτηκε από κάθε καρυδιάς καρύδι και σήμερα είναι μια θλιβερή ανάμνηση. Όλοι οι "πρωτομάστορες" της εξέγερσης έλαβαν αξιώματα και γεμίσανε τις τσέπες τους με χρήμα και αλαζονεία. Οι πραγματικοί ήρωες χάθηκαν στην ανωνυμία και αυτό τους τιμά.

 21. ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK 17/11/2010 11:41:34

  Η σημερινη "επετειος" ηταν μεχρι προσφατα μια καλη ευκαιρια για να δουλευει στο "φουλ" η αγορα.Δασκαλοι, Καθηγητες και μαθητες "πλημμυριζαν" τα κεντρα των πολεων με τις καφετεριες και τα τσιπουραδικα να γνωριζουν πιενες...Αφου η κοινωνια συσσωμη αποδεχτηκε (οχι τωρα αλλα πολυ πριν), οτι το Πολυτεχνειο ηταν μια μορφη ενστικτωδους αντιδρασης λιγο πριν το ηδη προδιαγεγραμμενο τελος της Χουντας--καθοσον--ο Παπαδοπουλος ειχε αρνηθει την ιδια χρονια (1973), την διελευση απο τον εναεριο χωρο μας Αμερικανικων-Βρετανικων Α/Φ με σκοπο να βομβαρδισουν τον Νασερ της Αιγυπτου...Αυτα βεβαια, ουδεις τα αναφερει.Προς τι αλλωστε?
  Η τοτε αγωνια ηταν να προκυψουν τα προσωπα της αυριανης ημερας.Και αυτο επετευχθη.Θα διαφωνησω, με την μακραν καλυτερη "γραφιδα" αυτου του ιστοτοπου (STRANGE ATTRACTOR), οσον αφορα τις "κομμενες" σφαλιαρες...Απο εκεινες τις σφαλιαρες (εκτος απο τα σιχαμερα κομματοσκυλα), προεκυψαν και παιδια με σεβασμο, αγαπη για την πατριδα και την οικογενεια.Και εφαγαν απιστευτες σφαλιαρες για να γινουν καλοι και επιτυχημενοι ανθρωποι.Οι σφαλιαρες που δεν "επεσαν" τα τελευταια χρονια, οδηγησαν στον εκφυλισμο, την ισοπεδωση και την αμετρητη ηλιθιοτητα της εποχης μας.Και στο Big Brother που βλεπεις αρχηγε...Το βλεπω και εγω.Σε βαθμο που σταματησα να παρακολουθω και τις ειδησεις...

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK 17/11/2010 14:52:50

   Δεν θα διαφωνήσω.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK 17/11/2010 15:02:29

   Οι καλοί και πετυχημένοι άνθρωποι που τρώγανε σφαλιάρες ως παιδιά κυβερνούν τώρα.
   Ετσι για να μην ξεχνιόμαστε...

   Οσον αφορά την χούντα, οι αμερικανοί την ανέβασαν και οι αμερικανοί την άφησαν να πέσει, αφου εκτέλεσε τον ρόλο της ως ανάχωμα στην λαική δυναμική της Ενωσης Κέντρου και στην προστασία των γεωπολιτικών και οικονομικών επενδύσεων της στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
   Το Πολυτεχνείο μπορεί να μην ήταν η βασική αιτία της πτώσης της χούντας αλλά σίγουρα έσωσε την τιμή όλου του ελληνικού λαού μαζί φυσικά με τις ενέργειες και άλλλων αγωνιστών, όπως του Παναγούλη, των αξιωματικών του αντιτορπιλικού "Βέλος" κ.α.

 22. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 17/11/2010 11:46:18

  Χούντα δεν θυμάμαι, ούτε ελευθερία...

  Θυμάμαι όμως πολύ καλά τα κοστούμια εξουσίας που έρραψε η «γενιά του πολυτεχνείου» με το ύφασμα της υποκρισίας και τα κουρέλια των φρούδων ελπίδων των αφελών. Θυμάμαι την κακή παιδεία που έγινε χειρότερη και τώρα ουσιαστικά ανύπαρκτη.

  Θυμάμαι το μεταπολιτευτικό πανεπιστήμιο με τα άθλια κτήρια-γιαπιά βαμμένα με κόκκινες μπογιές και τις χειροποίητες γιγαντοαφίσες με σφυροδρέπανα. Με ηγετίσκους ντυμένους με φτηνιάρικα τζάκετ, άπλυτους, με εμφάνιση νεάντερνταλ, και νοημοσύνη τσιμεντόλιθου. Αν είσουν κομματικός κομισάριος έκανες κουμάντο στο πανεπιστήμιο, στο σχολειό και στη γειτονιά σου. Είχες και δυό-τρείς θεραπαινίδες με σγουρό άπλυτο μαλλί και ταγάρι.

  Θυμάμαι ότι για να μάθω φυσική και μαθηματικά διάβαζα αγγλικά και αμερικανικά βιβλία. Θυμάμαι ότι διάβαζα Πλάτωνα και Θουκυδίδη σαν αντίδοτο στην δικτατορία του νεαντερντάλειου σταλινισμού. Θυμάμαι τις συναλλαγές των αριστερών φοιτητικών συνδικαλιστικών ηγεσιών με το καθηγητικό κατεστημένο.

  Θυμάμαι το βόλεμα μέσα στην παρακμή. Τον παραληρηματικό καταναλωτισμό και εκμαυλισμό από τους πάγκαλους του σοσιαλισμού λίγο αργότερα με τα δανεικά. Τους χειρότερους να θορυβούν, να βρίζουν και να καταλαμβάνουν αμαχητί από πανεπιστήμια μέχρι δημοτικά. Να γίνονται διευθυντές μέσω κομματικών παρακαμπτηρίων. Τους καλύτερους να είναι αποκλεισμένοι, ή κοινωνικά απομονωμένοι, να κακοποιούνται από την ορδή της επελαύνουσας χειριστοκρατίας (ούτε καν μετριοκρατίας).

  Την εσχάτη προδοσία της οικονομικής αιχμαλωσίας και την ανευ όρων παράδοση της χώρας, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη άσκηση της μνήμης για να την θυμηθώ.

  Να γιατί ποτέ δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να «γιορτάσω» αυτή την μέρα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Professor Moriarty 17/11/2010 11:57:20

   Ούτε κι εγώ αισθάνθηκα πότε να γιορτάσω τη σημερινή ημέρα. Για μένα είχε πάντοτε κάτι το πολύ τεχνητό το προμοτάρισμα της συγκεκριμένης επετείου...

  • Pikis avatar
   Pikis @ Professor Moriarty 17/11/2010 12:24:01

   Σωστά τα λες. Τα είδα κι εγώ τη δεκαετία του 90 που ήμουν φοιτητής. Τα βλέπω και τώρα που οι τότε "ηγετίσκοι" έχουν λάβει θέσεις, αξιώματα και φράγκα χωρίς να ξέρουν (ακόμα) πως να δέσουν τα κορδόνια τους.

  • Tassos avatar
   Tassos @ Professor Moriarty 17/11/2010 14:25:22

   Φίλε η γενιά του Πολυτεχνείου, οι πραγματικοί αγωνιστές αποτραβήχθηκαν και δεν εξαργύρωσαν ποτέ τους τίποτα. Πολύ στενός μου συγγενής (δεξιός αν ενδιαφέρεσαι) δεν πάτησε ποτέ σε πορεία. Ο,τι έκανε το έκανε για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Οχι για να γίνει πολιτικάντης. Και έτσι ήταν το 99 % του κόσμου που συμμετείχε

 23. (A)θανάσης avatar
  (A)θανάσης 17/11/2010 11:53:34

  Το '67 φυτεύτηκε ο σπόρος της χούντας. Το '81 ο σπόρος άνθισε. Το '09 κάρπισε.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ (A)θανάσης 17/11/2010 11:59:19

   !!!

   Να συμπληρώσουμε ότι η 'αγορά' του σπόρου έγινε το 1965... Και ο βασικός πρωταγωνιστής τότε είναι ο ίδιος και σήμερα στη χουντοποίηση του τόπου...

  • headbangers balls avatar
   headbangers balls @ (A)θανάσης 17/11/2010 13:34:32

   και δωσε τα γαλάζια τρωκτικά να τρωνε με απόλαυση ,βολεμένα, απο το δέντρο του κακού

   • (A)θανάσης avatar
    (A)θανάσης @ headbangers balls 17/11/2010 13:51:48

    Διακρίνω μια "ελαφρά" δυσχρωματοψία?

 24. hifi avatar
  hifi 17/11/2010 12:13:36

  ""Το 1973 (...) είχαμε χούντα. (...) Μας κυβερνούσαν κάτι ημιμαθείς τύποι με φτηνιάρικα κοστούμια και με μαύρα γυαλιά, κάτι σαν τους σοπράνος στη τηλεόραση δηλαδή, και με νοημοσύνη τσιμεντόλιθου.""

  Let's re-write the above:
  "Το 2010 Μας κυβερνούσαν κάτι ημιμαθείς τύποι με ΑΚΡΙΒΑ κοστούμια και με γυαλιά DKNY, κάτι σαν τους σοπράνος στη τηλεόραση δηλαδή, και με νοημοσύνη τσιμεντόλιθου."

  Τουλάχιστο, στην Ελλάδα διατηρούμε την παράδοση της κυβερνητικής βλακείας.

 25. Κάποιος avatar
  Κάποιος 17/11/2010 12:14:12

  Αναρωτιέμαι τι θα γράφαμε σήμερα, αν στέλνονταν αντικαθεστωτικοί στα μακρονήσια, αν διώκονταν, βασανίζονταν, ή φυλακίζονταν όσοι έγραφαν κείμενα ή διατύπωναν απόψεις εναντίον του καθεστώτος ή ακόμα και συγγενείς τους, και αν φοβόμαστε να πούμε τις σκέψεις μας στον διπλανό μας μπας και είναι χαφιές και μας δώσει.

  Ας τα σκεφτούμε όλα αυτά πρώτα και μετά ας αναρωτηθούμε για το νόημα των αγώνων υπέρ της ελευθερίας.
  Ακόμα και της ελευθερίας αυτών που υποστηρίζουν ιδεολογικά ανελεύθερα και αντιδημοκρατικά καθεστώτα.

  • noldor avatar
   noldor @ Κάποιος 17/11/2010 13:51:50

   Τα εννοείς αυτά που γράφεις και για τους χρυσαυγίτες ή εκεί κάνεις εξαίρεση;

 26. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
  ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 17/11/2010 12:24:40

  ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕς ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕ ΤΑ ΕΧΩ ΠΕΙ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ.
  ΗΜΟΥΝ ΤΟΤΕ 21 ΕΤΩΝ, ΣΥΜΕΤΕΙΧΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ, Ο ΦΟΒΟΣ, ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ.
  ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ, Ο ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ, ΜΙΑ ΔΕΙΛΗ ,ΑΧΝΗ ΦΙΛΕΥΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ. ΜΕΤΑ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΙΩΝΝΙΔΗ , Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.
  ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ: ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΑΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΕ Ο ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ,ΜΗΠΩς ΕΙΧΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΛΠ
  ΑΝ,ΑΝ ......
  ΘΑ ΜΠΥ ΠΕΙΤΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝ ,
  ΝΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ

  • kiki avatar
   kiki @ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 17/11/2010 13:06:31

   @ Επικουρε,
   οντως δεν γραφεται με αν.Ισως γιαυτο και σωπασαμε.
   Τα επομενα γεγονοτα ηταν τραγικα για ολους μας.
   Η συνεχεια θλιβερη.
   Ας κρατησουμε ομως αυτην την μικρη φλογα στην καρδια μας,γιατι θα μας χρειαστει,γιατι αθελα μας εμεις φτιαξαμε αυτο το πολιτικο συστημα,αλλα πιστεψαμε,αλλα γιναν,και οι νεοι εχουν αναγκη να τους δειξουμε τον δρομο.Μεσα απο τα δικα μας λαθη μαθαμε,οσοι μειναμε μουγγοι,μηπως ηρθε η ωρα να φωναξουμε?

  • ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
   ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα @ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 17/11/2010 13:25:29

   Με το πολυτεχνείο δεν ελευθερώθηκε τίποτε.Ήρθε μία άλλη δικτατορία,
   του Ιωαννίδη, για να παραδοθεί η Κύπρος. Κάποιος γνώστης μπορεί να μας πει αν γύρω από το πολυτεχνείο ήταν ξένοι πράκτορες?
   Όση φλόγα και να είχαν οι νέοι της εποχής από ένα κτίριο δεν πέφτει στρατιωτική κυβέρνηση...

 27. rage avatar
  rage 17/11/2010 12:26:52

  για τους σημερινούς νέους που αγωνίζονται, μπορεί κανείς να πει τίποτα;
  Το Πολυτεχνείο πάει, περασε, ό,τι έγινε έγινε, άλλοι αγωνίστηκαν, άλλοι καπέλωσαν, άλλοι εξαργύρωσαν όσα έγιναν.

  Σήμερα; Ποιοί αγωνίζονται; Γιατί; Ποιόν έχουν απέναντί τους; Τι καταφέρνουν; Σε τι πιστεύουν;
  Τι πιθανότητες έχουν να νικήσουν; Πόσο τους σεβόμαστε; Τι μέλλον τους περιμένει;

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ rage 17/11/2010 13:08:35

   Σήμερα δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές.
   Σήμερα ο εχθρός δεν είναι απέναντι
   Δεν είναι καν γύρω μας.

   Σήμερα ο εχθρός είναι μέσα μας.

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ (A)θανάσης 17/11/2010 22:34:21

    και ονομάζεται έλλειψη ελπίδας, ήσσων προσπάθεια, βόλεμα, απιστία, ξηπασιά και απέχθεια για τον διπλανό μας

    • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
     ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 17/11/2010 22:35:14

     ξιπασιά

 28. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 17/11/2010 12:55:28

  Η διαφορά του τότε με το τώρα είναι ότι τότε μας κυβερνούσαν τύποι με νοημοσύνη τσιμεντόλιθου ενώ τώρα μας κυβερνούν σκέτοι τσιμεντόλιθοι!!

 29. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 17/11/2010 13:14:41

  Προς ακούσιους νοσταλγούς.

  Επειδή μαζί με τα ξερά της σημερινής πολιτικής απαξίωσης, καίγονται και τα χλωρά της Δημοκρατίας και επειδή ορισμένοι ρέπουν στη μυθολογία με τη μυθοποίηση μερικών χαρακτηριστικών της χούντας σε αντιπαραβολή με τις παρακβάσεις του σημερινού συστήματος , που ό,τι θέλει ο καθένας κάνει,
  κρατείστε μόνο τούτο: Ενα στρατοκρατικό καθεστώς ήταν τόσο "ικανό"
  που παρέδωσε την Κύπρο και λάκισε.
  Τί είπατε, τους πρόδωσαν οι αρχηγοί του στρατού στους Αμερικανούς.
  Αυτό ακριβώς είπα κι εγώ.

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 18/11/2010 08:09:59

   Δεν πρόσεξες το "ακούσιους".

 30. blog collector avatar
  blog collector 17/11/2010 13:30:02

  Κανείς δεν είναι νοσταλγός απλά οι σχολιαστές αναφέρονται στην καπήλευση και την απαξίωση της δημοκρατίας απ τη γενιά του πολυτεχνείου
  Όταν βγήκε ο Ανδρέας όλος ο κόσμος ήταν μαζί του, τότε ήταν η ευκαιρία για να κάνει ριζίκες τομές στην ανάπτυξη και παιδεία της χώρας. Αν' αυτού συρρίκνωσε την επιχειρηματικότητα και έκανε το δημόσιο όνειρο ζωής.
  Το σχόλιο του (Α)Θαναση για το σπόρο της χούντας είναι όλα τα λεφτά.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ blog collector 17/11/2010 13:33:57

   Μάλλον σου διαφεύγουν κάποια σχόλια εδώ μέσα, γράφοντας ότι κανείς δεν είναι νοσταλγός.
   Οσον αφορά την καπήλευση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου υπεύθυνοι δεν είναι οι φοιτήτες και ο λαός που εξεγέρθηκε, αλλά αυτοί που καπηλεύτηκαν τους αγώνες τους απ΄όλο το πολιτικό φάσμα.

   • Κοντη Λιζα avatar
    Κοντη Λιζα @ Κάποιος 17/11/2010 14:58:27

    Στην Δαμανάκη πάει το μυαλό μου "σύντροφε".

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Κοντη Λιζα 17/11/2010 15:36:03

     Εδώ δεν μπορώ να σου δώσω άδικο.

 31. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 17/11/2010 13:41:09

  1974. Είμαι δεκατεσσάρων ετών και παρακολουθούμε με τον πατέρα μου κάποιον λόγο του Κ. Καραμανλή, από μια ασπρόμαυρη τηλεόραση που είχε φέρει ο πατέρας μου από την Γερμανία, όπου ήταν για λίγα χρόνια μετανάστης.

  Ακούω τον Κ. Καραμανλή να λέει τις λέξεις "κόμμα" και "κόμματα". Και ρωτάω τον πατέρα μου, από κεντρώα οικογένεια όλο του το σόϊ, "τι είναι κόμμα", κι εκείνος ακόμη φοβισμένος από το κλίμα της επταετίας, μου απαντάει "τίποτε δεν είναι, μην ασχολείσαι εσύ μ' αυτά, θα βρεις το μπελά σου". Ο φόβος βλέπετε ακόμη ήταν παρών...

  Τελικά τον βρήκα τον μπελά μου με τα κόμματα, αλλά για άλλους λόγους από κείνους που τότε φοβόταν ο πατέρας μου.

  Με την μεταπολίτευση σχεδόν μαζί έρχεται και η τηλεόραση. Και 15 χρόνια μετά η ελεύθερη (δεν ξέρω από τι) τηλεόραση γίνεται η τροφός των παιδιών μας. Κι έτσι τώρα, κακό του κεφαλιού μας, έχουμε μια παροπλισμένη νεολαία. Και τώρα κάνουμε ευχές και προσευχές να την αφυπνίσει η σημερινή κατάσταση.

  Διότι η νεολαία είναι ο στρατός της κοινωνίας στην έφοδό της για ένα καλύτερο μέλλον. Κι εμείς τέτοιο στρατό δεν διαθέτουμε. Τον παροπλίσαμε; Μας τον παρόπλισαν;

  Εκείνη η κοινωνία είχε νεολαία ζωντανή και μαχητική. Η δική μας το έχει χάσει αυτό το πλεονέκτημα.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Θραξ Αναρμόδιος 17/11/2010 13:49:50

   !

 32. ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ COMES BACK 17/11/2010 13:52:15

  Ο Πρωην Προεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλιντον το 2000 (αν δεν λανθανω), ζητησε συγνωμη για την ευθυνη της χωρας του, οσον αφορα την επιβολη της Στρατιωτικης Δικτατοριας, στην χωρα μας κατοπιν επισημης επισκεψης του.Δεν αναφερθη στην αποκαθηλωση της.Αυτο βεβαια γινεται γιατι η "διαρροη" της οποιας πληροφοριας ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΑΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ, διαρκει καποια χρονια συμφωνα με τον κωδικα λειτουργιας των Αμερικανικων Μυστικων Υπηρεσιων, ετσι ωστε να δοθει στην "πυρα" της ετσι και αλλιως αδιαφορουσας--συν τω χρονω--"κοινης γνωμης"...Αρα λοιπον, ζωη να'χουμε, καποτε θα μαθουμε την πραγματικη περι Πολυτεχνειου αληθεια...Για την σημερινη "οικονομικη κριση"μαλλον θα χρειαστει να τα εκατοστησουμε... Ομως εξακολουθουμε να εχουμε πανομοιοτυπα, των προγενεστερων μας, χαρακτηριστικα...Ξεκαθαρα μας ειπε οτι η Χουντα ΗΤΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ, και εμεις πιστευουμε οτι η αποκαθηλωση της ηταν "προιον" αγωνων μας...Η τουλαχιστον, ετσι μας αρεσει.Μεχρι νεοτερας.

 33. Κάποιος avatar
  Κάποιος 17/11/2010 14:01:27

  Πλάκα μου κάνεις ;
  Παρέα με τα ΜΑΤ διαδηλώνουν τα παλικάρια!
  Μέχρι και φωνή στο δημοτικό συμβούλιο απέκτησαν με το προνόμιο που τους δίνει η δημοκρατία μας.
  Αναρωτιέμαι αν επί χούντας ή επί Παπάγου θα μπορούσε να εκλεγεί κομμουνιστής σε δημοτικό συμβούλιο.
  Μόνο τον ριζοσπάστη να κρατούσε, πήγαινε επειγόντος για μπανάκια στην ειδυλλιακή Μακρόνησο ή στην μαγευτική Γυάρο αφού πρώτα του κάνανε πεντικιούρ-μανικιούρ στην Ασφάλεια.

  • noldor avatar
   noldor @ Κάποιος 17/11/2010 16:55:32

   Και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέκτησε δημοτικούς και περιφερειακούς (αν δεν κάνω λάθος συμβούλους), αυτοί δεν σε χαλάνε, υποθέτω;

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ noldor 17/11/2010 17:12:32

    Αν κρατάς το Ριζοσπάστη δικαιούσαι να βρίζεις, να σπας και να φωνάζεις, να χτίζεις καθηγητές, να προπυλακίζεις ιερωμένους (χριστιανούς ορθόδοξους πάντα γιατί ως γνωστόν ο Κοσμάς ο Αιτωλός ήτανε..ιεροεξεταστής και ο Παλαιών Πατρών έκανε κλειτεριδεκτομές), όλα υπό την ανοχή της Αστυνομίας. Τόση Δημοκρατία που τρέχει από τα μπατζάκια τους.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ noldor 17/11/2010 17:23:04

    Noldor σημασία έχει ότι ανεξάρτητα από τι αρέσει σε σένα ή σε μένα έχουν την δυνατότητα και οι μεν και οι δε να εκφράζουν ελεύθερα τις πολιτικες τους θέσεις.

 34. aristeidis avatar
  aristeidis 17/11/2010 14:18:54

  τη θράκη μεσα στη γιορτή την βλέπει κανείς ή πάλι θα πανυγηρίσουμε κάποια επάνοδο κάποιου ή τη σωτηρία της κάποιας δημοκρατίας ,γιατί το σενάριο ήδη παίζει

 35. Πυθία avatar
  Πυθία 17/11/2010 14:23:17

  Είναι απορίας άξιο πώς μπορείτε και μεταβάλετε κάθε συζήτηση σε διαφωνία. Πρέπει να είστε εξαιρετικοί στα κουίζ "Βρες τις διαφορές" , γιατί ένα κοινό τόπο δεν μπορείτε να βρείτε. Ματαιοδοξία και εγωκεντρισμός;
  Εγώ δε θέλω να κάνω καμια ανάλυση. Την έζησα εκείνη την περίοδο και δε θέλω να την ξαναζήσω. Δε θεωρώ ήρωες τα παιδιά που ξεσηκώθηκαν, ελεύθερους τους λέω και τυχερούς γιατί είναι μεγάλο πράγμα να νιώσεις στιγμές αδελφοσύνης και ψυχικής ανάτασης.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Πυθία 17/11/2010 14:30:05

   Δεν λες και τυχερούς ανθρώπους που σακατεύτηκαν από τα βασανιστήρια και πήγαν στον τάφο. όση ψυχική ανάταση και αδελφοσύνη κι αν ένιωσαν.
   Ελεύθερους πάντως σίγουρα!

 36. προβοκατορας avatar
  προβοκατορας 17/11/2010 14:33:00

  ''Μας κυβερνούσαν κάτι ημιμαθείς τύποι με φτηνιάρικα κοστούμια και με μαύρα γυαλιά, κάτι σαν τους σοπράνος στη τηλεόραση δηλαδή, και με νοημοσύνη τσιμεντόλιθου''
  εχεις δικαιο, ενω τα τελευταια χρονια με τους γραβατωμενους πανεπιστημονες του LONDON SCHOOL OF ECONOMICS και της BILDERBERG ψωνισαμε απο σβερκο!
  το θεμα ειναι πως ολοι αυτοι που ηταν μπροσταρηδες τοτε, τωρα εγιναν (τους καναμε μαλλον) οι χειροτεροι δυναστες μας και το καλυτερο ειναι πως δεν υπαρχει αντιδραση απο πουθενα.

 37. ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΜΙΧΑΗΛ Ο ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ 17/11/2010 15:00:04

  ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ Η ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ? ΑΦΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΣΝΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Νο 8 ΕΛΕΓΕ ΣΤΗΝ ΚΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΙΚΑ ΑΥΤΑ.

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΙ "ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ" ΠΗΓΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΕΞΩ, ΑΛΛΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕ....ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΝ ΕΙΧΕ Ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΙΑ....ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ?

  ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΛΕΟΦΩΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΛΛΕΥ...ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 16ΗΣ ΜΕ 17ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ...ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ-U.F.O....ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ...( ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ? )......ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ......ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ 50ΑΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.

 38. Ego avatar
  Ego 17/11/2010 15:57:21

  Τελειωσα το Πολυτεχνειο τον Ιουνιο του 1974. Τοτε το ΕΜΠ δεν ειχε καμμια σχεσι με το σημερινο Σταλιγκραντ. Το τσιγγαναριο. Την αθλιοτητα, τον μηδενισμο που εμφανιζει το Πολυτεχνειο - Προπυργιο της κομουνιστικης αριστερας και των αναρχικων. Εχαιρε της διεθνους αναγνωρισεως σε ολο τον επιστημονικο κοσμο, οι Μηχανικοι γινοντουσαν ευκολοτατα δεκτοι στα Πανεπιστημια της Ευρωπης και της Αμερικης. Ενώ το ΜΙΤ κάθε χρονο ειχε διδακτορικους μηχανικους με υποτροφια από το ΕΜΠ.
  Σημερα η καταντια του Πολυτεχνειου και το επιπεδο "απαιδειας" στην ανωτερα και ανωτατη λεγομενη εκπαιδευσι είναι τραγικο. Αυτό δεν οφειλεται σε ανικανοτητα ή σε μειωμενη ευφυια των σημερινων σπουδαστων, αλλα στην οργανωμενη και επιμελημενη αρνησι του κομμουνιστικου κρατικιστικου συστηματος να επιτρεψη στους νεους να αποκτησουν ουσιαστικη παιδεια.
  Στον ολοκληρωτισμο της αναρχιας και της βιας ελεω ..."ασυλου".!
  Αναιδεις λετσοι περιθωριακοι ντροπαλοι εραστες του ερυθρου ολοκληρωτισμου, του παραδεισου των γκουλαγκ, της ροζ πουα αριστερας βορειων προαστειων και των "υπερηφανων" οικολογων παριστανουν τους σπουδαστες και με καταληψεις αγριοτητες ψευδο-συνελευσεις και σταλινικες μεθοδους εκβιαζουν απαγορευουν στους σπουδαστες να μορφωθουν για να μην τους ..."εκμεταλλευθη το κεφαλαιο".!
  Οι καθηγητες εκτος ελαχιστων εξειρεσεων ηρωικων προσωπικοτητων που αυτοθυσιαζονται χωρις κανενα οφελος, επιτρεπουν, ανεχονται και εκμεταλευονται αυτή την καταστασι.
  Η πολιτειακη ηγεσια ανυπαρκτη...
  Η πολιτικη "ελιτ" λαικιστικη ψοφοδεης αρλουμποειδης ανικανη...
  Επειδη σε πολλες συγκεντρωσεις όταν γινονται συζητησεις για τα γεγονοτα του Πολυτεχνειου και οι συνομιλητες μου διαπιστωνουν ότι ημουν τελειοφοιτος στο Πολυτεχνειο την εποχη εκεινη, σπευδω παντοτε να διευκρινισω ότι δεν ημουν με τους "αυτοεγκλειστους" όπως δεν ηταν και η πλειονοτης των σπουδαστων του Ιδρυματος... Και διηγουμαι τα εξης…

  Τα στοιχεία:

  1.
  Η υπ’ αριθμόν 33437 αναφορά της συγκλήτου του Πολυτεχνείου της 11/10/1975, προς τον εισαγγελέα Δ. Τσεβάν, που επιβεβαιώνει ότι κανένας σπουδαστής δεν σκοτώθηκε κατά το τριήμερο.
  2.
  Η μαρτυρία του πρυτάνεως του Ε.Μ.Π. Κωνσταντίνου Κονοφάγου στις 20/1/1975, στο πενταμελές εφετείο Αθηνών, ότι μέσα στο πολυτεχνείο δεν σκοτώθηκε κανείς φοιτητής και τα ίδια βεβαιώνει και στο βιβλίο του "Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου" 1982 με την προσθήκη ότι ούτε κανείς άλλος πολίτης έχασε την ζωή του μέσα στο Πολυτεχνείο.
  3.
  Μολονότι το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος απεφάσισε, κατόπιν εντολών του τότε υπουργού Δημοσίων Έργων και μετέπειτα Δικαιοσύνης Γ.Α. Μαγκάκη, να απονείμη «τιμητική σύνταξη» στις οικογένειες των σπουδαστών που «έχασαν την ζωή τους στο Πολυτεχνείο», ουδείς δικαιούμενος ή μαυροφορεμένη μητέρα ανευρέθη ή έλαβε την ανωτέρω σύνταξιν, που παρέμεινε τελικώς αζήτητη.
  4.
  Στην μαρμάρινη πλάκα (την οποίαν απεκάλυψεν ως Πρωθυπουργός το 1988 ο Ανδρέας Παπανδρέου) και η οποία εναποτέθη πλησίον της μεγάλης ασώματης κεφάλας, στο χώρο ..."της θυσίας" στο Πολυτεχνείο, τελικώς έχουν αναγραφή δεκαοκτώ ονόματα με την μισοσβυσμένη πλην όμως αναγνώσιμη, διευκρινιστική περιγραφή, "Φοιτητές που έδωσαν την ζωή τους για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944". Δηλαδή ελλείψει, ευτυχώς, θυμάτων, στον αποκαλούμενο ..."ιερό χώρο" θυσίας της λογικής και της αλήθειας μάλλον, ή φανταστικών νεκρών αγωνιστών, επιστρατεύθησαν οι φοιτητές του ...1941-1942!!.
  5.
  Τα ατυχή θύματα των γεγονότων του Νοεμβρίου 1973, που όλα τους σκοτώθησαν έξω και μακριά από το Πολυτεχνείο επιβεβαιώθησαν από το υπ αριθμόν 677/1975 παραπεμπτικό βούλευμα και την υπ αριθμόν 723/1975 απόφαση του πενταμελούς Εφετείου Αθηνών από τα οποία προέκυψε ότι οι πολίτες που σκοτώθησαν κατά το τριήμερο των συγκρούσεων είναι συνολικώς 23.
  6.
  Όμως με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία κατόπιν εντολής του τότε υπουργού Δημόσιας τάξεως Γ. Σκουλαρίκη επαναφέρθη στην ενεργό υπηρεσία με τα εύσημα του αντιστασιακού και ανέλαβε αστυνομικός διευθυντής ο Γ. Σαμπάνης. Η έρευνα του αστυνομικού διευθυντού Γ. Σαμπάνη κατέληξε στην διαπίστωση ότι κατά το τριήμερο έχασαν την ζωή τους συνολικώς δώδεκα.

  Τα ψεύδη:

  1. Ο τότε δήμαρχος Ζωγράφου Δ. Μπέης εβεβαίωνε με μεγαλειώδη σοβαρότητα ότι οι νεκροί ήσαν τόσο πολλοί ώστε η χούντα τους έθαψε σε ...ομαδικούς τάφους με μπουλντόζες έξω από το νεκροταφείο του Ζωγράφου.
  2. Η "θλιβερή" ιστορία της Ηλένια. Την πρώτη επέτειο του ..."Πολυτεχνείου", το 1974, ανάμεσα στα λουλούδια και τις φωτογραφίες υπαρκτών και ανύπαρκτων "νεκρών" που γέμισαν το πολύπαθες κτίριο, τις μάντρες, τις αυλές και τα κάγκελα του, ήταν και το σκίτσο μιας ωραιότατης κοπέλας. Δίπλα του, στο ίδιο κάγκελο υπήρχε ένα σημείωμα με τα εξής δακρύβρεχτα: "Την λένε Ηλένια Ασημακοπούλου. Είναι το κορίτσι μου. Χάθηκε το βράδυ της σφαγής. Κανένας δεν την ξανάδε. Πήγα σπίτι της αλλά έχουν χαθεί και οι γονείς της. Όποιος ξέρει για το μαρτυρικό τέλος της ας με πληροφορήσει".
  3. Το "δράμα" το πήραν οι εφημερίδες, μία από αυτές, δε - η "Αυγή" - έγραψε, κατά λέξη, τα εξής κάτω από το σπαραξικάρδιο τίτλο: "ΤΙ ΑΠΟΓΙΝΕ Η ΗΛΕΝΙΑ ΜΟΥ; Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΟΡΙΟΥ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ" και τον υπότιτλο: "Ηλένια Ασημακοπούλου. Χτυπήθηκε στις 17 Νοέμβρη στη Στουρνάρα από σφαίρα. Τι απόγινε" λέει: "Χάθηκε το βράδυ της σφαγής. Κανένας δεν την ξανάδε. Πήγα σπίτι της αλλά έχουν χαθεί και οι γονείς της. Όποιος ξέρει για το μαρτυρικό τέλος της ας με πληροφορήσει". Ο νεαρός σπουδαστής εγκατέλειψε όλες αυτές τις μέρες τα μαθήματα του, τοποθέτησε, όπου νόμιζε καλύτερα στο χώρο του Πολυτεχνείου ένα σκίτσο της φτιαγμένο πριν από τα γεγονότα, προσθέτοντας την αγωνία του: "Τι απόγινε;". Το όνομα του νέου είναι Γιάννης Ηλιόπουλος της Ηλεκτρονικής Σχολής". Κατέληγε το άρθρο.

  Σε λίγο όμως αποκαλύφθηκε πως το σκίτσο της "...δολοφονημένης" Ηλένιας - στο οποίο τόσοι φοιτητές και τόσες φοιτήτριες γονυπέτησαν δακρυσμένοι – είχε ληφθή από διαφήμιση σαμπουάν της αγγλικής εταιρίας "ΜΠΡΕΚ" και είχε δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά και στην αγγλική έκδοση του τριμηνιαίου "Βόγκ" (το σκίτσο της διαφημίσεως - είναι "παστέλ" - το φιλοτέχνησε ο Άγγλος ζωγράφος Νικόλας Ήγκον και ως μοντέλο ποζάρησε η Νεοζηλανδή Νάνσυ Κρίντλαντ, γνωστό και πανάκριβο φωτομοντέλο, που από ηλικίας 4 χρονών ζει στο Λονδίνο).
  Μετά τη διαπίστωση της απάτης, πανικόβλητοι οι διοργανωτές του πανηγυριού έσπευσαν να παραπέμψουν σε δίκη τον Ηλιόπουλο - από το όνομα του φαίνεται ..."γέννησε" την Ηλένια - ο οποίος καταδικάστηκε (άρον - άρον, στις 18 / 2 / 75) σε φυλάκιση οκτώ μηνών....

  Η πολιτική εκμετάλλευση.

  Ισχυρίσθησαν οι επανακάμψαντες παλαιοί και νέοι πολιτικοί ότι χάρις σ’ αυτά τα γεγονότα ..."επανήλθε η Δημοκρατία στην Ελλάδα". Ενώ την 25η Νοεμβρίου 1973, με αφορμή τα γεγονότα αυτά ουσιαστικώς διεκόπη το εγχείρημα επιστροφής στην Δημοκρατία, ανετράπη η τότε μεταβατική κυβέρνηση Μαρκεζίνη (λόγω της αρνήσεως της, να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του 6ου στόλου στην Ελευσίνα και την χρήση της αεροπορικής βάσεως στη Σούδα, κατά τον πόλεμο του Γιαμ Κιπούρ, τον Σεπτέμβριο του 1973.)
  Και την εκτροπή συνέχισε το σκληρό δικτατορικό καθεστώς Δ. Ιωαννίδη. Το οποίο κατέρρευσε και παρέδωσε την εξουσία στους πολιτικούς μόνο με την τραγική εμπλοκή της Κύπρου στις 23 Ιουλίου του 1974, οκτώ μήνες περίπου μετά από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
  Ακόμη και η "Πανσπουδαστική" (όργανο του ΚΚΕ εξωτερικού) στο φύλλο υπ αριθμόν 8 έγραφε ότι "το Πολυτεχνείο ήταν έργο 350 πρακτόρων του Ρουφογάλη" τότε αρχηγού της ΚΥΠ.
  Ενώ το ...θείον "βρέφος" (μεγαλούτσικο τότε) ο Λαλιώτης μέλος της συντονιστικής επιτροπής στην Αυγή της 17.11.1976 εδήλωνε ότι "Οι μάζες δεν είχαν καμιά διάθεση για αγωνιστική κινητοποίηση".

  Η συντονιστική Επιτροπή

  Η λεγόμενη συντονιστική επιτροπή με ανακοίνωση της 29ης Σεπτεμβρίου 1974, εβεβαίωνε ότι τα γεγονότα ήσαν ...μερικώς αυθόρμητα. "Το κίνημά μας είναι πολιτικό αλλά κομματικό. Ανάμεσά μας υπάρχουν πολλές τάσεις, αλλά καμιά από αυτές δεν ταυτίζεται με κανένα κόμμα"
  Βεβαίως οι επικυρίαρχοι των γεγονότων του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικώς οι ίδιοι. Οι διάφοροι αριστεριστές που προκάλεσαν και προκαλούν τους εμπρησμούς τις καταστροφές τις λεηλασίες ακόμη τότε και τις επιθέσεις εναντίον του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και του κέντρου ΟΤΕ επί της Πατησιών.
  Ενώ ταυτόχρονα διαιωνίζεται η ..."ευγενής" άμιλλα καπηλείας των γεγονότων του Πολυτεχνείου από όλα τα κόμματα μολονότι κανένα από αυτά ουσιαστικώς δεν υπήρξε πρωταγωνιστής.

  Δηλωσεις Πολιτικων της εποχης εκεινης:

  1. Ο Ευάγελλος Αβέρωφ Υπουργός Εθνικής Αμύνης, δηλώνει στο περιοδικό Επίκαιρα, τεύχος 562, την 10 Μαίου 1979.
  "...Το πολυτεχνείο υπήρξε μία ευγενική θαραλλέα δημοκρατική εκδήλωση της Νεολαίας. Μόλις όμως εκδηλώθηκε και στέριωσε, κατα την τακτική που δίδαξε ο Λένιν, υπερφαλαγγίστηκε απο το ΚΚΕ και τα συνθήματα απο συνθήματα Δημοκρατίας έγιναν συνθήματα κομμουνισμού. Το πολυτεχνείο όχι μόνο δε έρριξε την Δικτατορία αλλα τη δυνάμωσε. Γιατί αυτό ήταν το έναυσμα που ωθησε πολλούς νέους αξιωματικούς λίγο πολύ απογοητευμένους απο την δικτατορία, να συσπειρωθούν γύρω απο τον Ιωαννίδη που ετοίμαζε συνομωσία αλλα δεν μπορούσε να την κάνη πράξη. Και έτσι επιβλήθηκε μια χειρότερη δικτατορία...
  ...Τιμώ λοιπόν ειλικρινά και βαθύτατα την πρωτοβουλία και τον ηρωισμό των νέων που ξεκίνησαν αυτό το κτύπημα.Αλλά για να το τιμήσω, νομίζω πως πρέπει να πω αυτό που πιστεύω οι είναι αλήθεια. Δεν είμαι διατεθειμένος λόγω επιμόνου συνθηματολογίας λογω ανυπάρκτων ..."πολυαρίθμων νεκρών" να βοηθήσω και εγώ στην θεσμοποίηση μια ψεύτικης ιστορίας..."

  2. Εξ ίσου αποκαλυπτικός ο αείμνηστος Κ. Τσάτσος (Ακαδημαικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Φιλόσοφος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τα έτη 1974-1980) στο βιβλίο του "Λογοδοσία Μιάς Ζωής" καταμαρτυρεί με μοναδική ειλικρίνεια και θάρρος:
  "...Όταν έγινε το πολυτεχνείο, ούτε πήγα επι τόπου, ούτε συγκινήθηκα. Απο την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι αυτά τα πεζοδρομιακά ξεσπάσματα δεν κλονιζαν την δικτατορία και ότι όπως στα χρόνια της κατοχής, υποκρύπτανε κομμουνιστικές επιδιώξεις επικίνδυνες για το μέλλον...
  ...Εχω την συνείδηση μου ήσυχη ότι δεν συνηργησα στην κατασκευή του μύθου του Πολυτεχνείου. Λυπάμαι τα 5-6 παιδιά που σκοτώθησαν έξω και μακριά, διότι μεσα στο Πολυτεχνείο δεν σκοτώθηκε κανείς. Η σκληρότερη δικτατορία που ακολούθησε, θα διαρκούσε πολύ ακόμη, αν δεν την έρριχνε η εγκληματική ηλιθιότητα της αποπείρας κατά του Μακαρίου..."

  Έτσι:

  Σε λίγες μέρες θα δούμε πάλι, δυστυχώς, οδοφράγματα, αυτοκίνητ α να πυρπολούνται, περιουσίες να λεηλατούνται, σημαίες να βεβηλώνονται.. Και την κορύφωση της πορείας έξω από κει που τελειώνουν όλες οι ..."σοβαρές" διαδηλωσεις στην Ελλάδα. Την Αμερικανική πρεσβεία.
  Ταυτόχρονα, "πολιτικούς", ηθοποιούς, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους να τιμούν την "εξέγερση του Πολυτεχνείου" που χάρις αυτής επανήλθε η ..."Δημοκρατία" (του Ιωαννίδη) στην Ελλάδα, ενώ αρκετοί συμπολίτες μας θα σπεύσουν συν γυναιξί και τέκνοις, γονυκλινείς στην ασώματη κεφάλα του Σβορώνου συγχέοντες τους αναφερόμενους στην μαρμάρινη πλάκα (φοιτητές που έπεσαν επί κατοχής) με τους ανύπαρκτους νεκρούς σπουδαστές στο Πολυτεχνείο.
  Δια πολλοστή φόρα η αγνή, ειλικρινής, ανιδιοτελής και υπέρμετρος αγάπη που έχουν οι νέοι προς την ελευθερία παραμένει ανεξάντλητο κεφάλαιο προς εκμετάλλευση.

  Η δικη...

  Έκθεσις Εισαγγελέως Κυριαζή:
  "...Ολόκληρον το κτιριακόν συγκρότημα πλην του τελευταίου προς την οδόν Τοσίτσα οικοδομήματος, καθώς και οι πέριξ αυτού χώροι, προαύλια και κλιμακοστάσια, παρουσιάζουν όψιν γενικής λεηλασίας και εκτεταμένων φθορών. Ιδία αι φθοραί παρουσιάζονται εις τους τοίχους εσωτερικώς και εξωτερικώς, αι επιφάνειαι των οποίων γέμουν συνθημάτων και εμβλημάτων...
  ...Ενδεικτικώς τα αναγραφέντα συνθήματα, άτινα συνοδεύονται και με ρυπάνσεις δια διαφόρων χρωστικών ουσιών, έχουσιν ως ακολούθως: Λαοκρατία, Προλετάριε σήκω, Ζήτω το προλεταριάτο, Προλετάριοι της Ελλάδος ενωθήτε, ΚΚΕ, KNE, SS = US, σεξουαλική επανάσταση, κάτω η χούντα, θάνατος στον Παπαδόπουλο, παραιτήσου Παπαδόπουλε, θάνατος στο φασισμό, σπιούνοι φασίστες θα πεθάνετε, Χούντα στο απόσπασμα, έξω το NATO, ψωμί - παιδεία - ελευθερία, εργάτες, φοιτητές στον αγώνα, εργάτες - φοιτητές - αγρότες, όχι εκλογές, θάνατος στον ιμπεριαλισμό, ελευθερία - ισότητα - δικαιοσύνη, κάτω το κεφάλαιο και η γραφειοκρατία, ΕΣΑ = βασανιστές, έφτασε η ώρα σας καθάρματα, Έλληνες αντισταθήτε, Αμερικανοί σπίτια σας, απόψε πεθαίνει η Χούντα, επανάσταση λαέ, ζήτω ο ελληνικός απελευθερωτικός στρατός, ζήτω ο λαϊκός απελευθερωτικός στρατός, ζήτω η λαϊκή αντίσταση, κ.ά. ...
  ...Επίσης ο εσωτερικός χώρος των προαυλίων, των κλιμακοστασίων γέμει τεμαχίων εκ κατεστραμμένων ξύλινων επίπλων, πάσης φύσεως απορριμμάτων και ιχνών εσβεσμένων πυρών..."

  Απολογία του Γ. Παπαδοπούλου (Απόσπασμα σχετικό προς τα συνθήματα Ψωμί παιδεία ελευθερία)

  * "...Ως προς το ψωμί, την οικονομίαν, παραλάβαμεν το εθνικόν εισόδημα εις τα 565 δολλάρια, και παραδώσαμε την διαχείρισιν της εξουσίας όταν ανετράπημεν εις 1.100.
  * Παραλάβαμεν τον προϋπολογισμόν της χώρας εις το ύψος των 29 δισεκατομμυρίων και παραδώσαμεν την αρχήν, με τον προϋπολογισμόν της χώρας εις 109 δισεκατομμύρια.
  * Παραλάβαμεν το συναλλαγματικόν απόθεμα της χώρας εις τα 200 εκατομμύρια δολλάρια και το παραδώσαμεν εις τον ένα δισεκατομμύριον πεντήκοντα εκατομμύρια δολλάρια...
  * Παιδεία! Δύο δισεκατομμύρια τετρακόσια εκατομμύρια ήσαν αι δαπάναι του προϋπολογισμού υπέρ της παιδείας όταν αναλάβομεν την αρχήν. Και παραδώσαμεν κονδύλιον εγγεγραμμένον εις τον προϋπολογισμόν ύψους 15 δισεκατομμυρίων.
  * Εξακόσιες είκοσι επτά ήσαν αι θέσεις των λειτουργών της ανωτάτης παιδείας, διότι δεν θα αναφερθώ εις την γενικήν, και ανεπτύξαμεν τας καθηγητικάς έδρας εις τον αριθμόν των εννεακοσίων εβδομήκοντα περίπου.
  * Δύο χιλιάδες εξακόσιοι ήσαν οι προβλεπόμενοι βοηθοί Καθηγητών, ως βοηθητικόν εκπαιδευτικόν προσωπικόν εις τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, και όταν παραδώσαμεν την αρχήν αι νομοθετημέναι θέσεις ανήρχοντο εις έξι χιλιάδας επτακοσίας, εάν δεν με απατά η μνήμη, εξ αυτών δε είχε κατορθωθεί να συμπληρωθούν περί τας τέσσερεις χιλιάδας οκτακοσίας.
  * Εδιπλασιάσαμε τας δυναμένας να προσφερθώσι υπηρεσίας εκ μέρους των φοιτητικών λεσχών, εβελτιώσαμε το φοιτητικόν συσσίτιον. Εχορηγήσαμεν τα φοιτητικά δάνεια.
  * Εχορηγήσαμε δωρεάν τα συγγράματα προς τους φοιτητάς. Εν πάση δε περιπτώσει ολοκληρώσαμε την έννοιαν εις την πραγματικήν μορφήν της δωρεάν παιδείας εις τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα..."


  Αντι Επιλογου...:

  Οπως γράφει ο αείμνηστος Θ. Παπακωνσταντίνου στο βιβλίο του "Η Μεγάλη Περιπέτεια" εκδόσεις Κάκτος, σελίς 298, "...Θα έλθη όμως κάποτε η ωρα που η υπόθεση "Πολυτεχνείο" θα μελετάται απο τους ιστορικούς, τους κοινωνιολόγους και τους ψυχιάτρους ως μία απο τας χαρακτηριστικωτέρας αποδείξεις της ηθικής και πνευματικής καταπτώσεως της εποχής μας..."

  • rage avatar
   rage @ Ego 18/11/2010 09:46:56

   Χανόμαστε στις λεπτομέρειες και χάνουμε την ουσία.

   Τι σημασία έχουν όλα αυτά;
   Αλήθεια η ψέμματα, εγω βλέπω ότι και τότε καπέλωμα έπεσε, και τώρα καπέλωμα πέφτει, κι όταν δημιουργηθεί καποιου είδους επιτυχία, σπεύδουν όλοι να πάρουν μερίδα από το ψητό.

   Αυτό που ξέρω είναι ότι η οργή της νεολαίας για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει και για το μέλλον το οποίο την περιμένει δεν προέρχεται από καμμία προβοκάτσια ούτε από οδηγίες πρακτόρων.

   Υπάρχει οργή, κι αυτή η οργή δεν είναι κανενός, μόνο αυτού που την αισθάνεται.

 39. giorgos avatar
  giorgos 17/11/2010 16:27:31

  Αναρωτιέμαι...
  γιατί δεν μπορείτε
  στην ανάμνηση μιας ιστορικής στιγμής, τεράστιας σημασίας, απλά να σκύψετε το κεφάλι και βουβοί να αισθανθείτε απλά...
  να σκεφθείτε ότι και αυτό το λίγο, για σας, ήταν πάρα πολύ, γι' αυτούς...
  να συνειδητοποιήσετε ότι το Πολυτεχνείο του 1973 σε σχέση με την αποδοχή του μνημονίου του 2010, είναι μέρα με τη νύχτα...
  Καληνύχτα...

 40. arslonga avatar
  arslonga 17/11/2010 17:31:41

  Μεγαλώναμε στις γειτονιές , με τα λεφτά πάντα λίγα, τις επισκέψεις στις γιορτές , το λεωφορείο για να σε πάει μακριά, τα καλοκαίρια με πούλμαν για μπάνια, με κουλούρι στο σχολείο, τη συμβουλή "μάθε γράμματα", φορώντας τα καλά μας Χριστούγεννα, Παναγίας, Πάσχα και στις εθνικές γιορτές, παίρνοντας και δίνοντας βιβλίο και σοκολάτα για δώρο, ακούγοντας ψιθύρους για τα "πολιτικά" και την καλλιεργημένη από γονείς και φίλους ελπίδα ότι μεγαλώνοντας θα κερδίσουμε μια θέση στη ζωή χωρίς ρουσφέτι, παγαποντιά και με την αξία μας και ότι ο κόσμος θα ήταν πιο δίκαιος και καλύτερος.
  Μας ξημέρωσε μια μέρα του '67 που οι φόβοι των μεγάλων βγήκαν αληθινοί και ήρθαν στην επιφάνεια κάτι απίστευτοι τύποι που βάραγαν, φυλάκιζαν, έλεγαν κοτσάνες και που κανείς δεν θα τους έβαζε στο σπίτι του. ΄Ολοι νοιώσαμε πως είχαμε χάσει την ελευθερία μας και δεν μας άρεσε.
  Μετά, μας έδειχναν σαν παράδειγμα προς αποφυγή αυτούς που βολεύτηκαν με τη χούντα, ξεσήκωνε ενθουσιασμό κάθε χαμηλόφωνο ανέκδοτο σε βάρος τους, βρίσκαμε καλό ότι απαγορευόταν από τη χούντα, σεβόμαστε κάθε όνομα και πράξη αντιχουντική, ζηλέψαμε τους δυτικοευρωπαίους που ζούσαν ελεύθεροι. Θέλαμε κάτι να κάνουμε και μείς.
  Αυτή ήταν η ψυχολογία τον Φλεβάρη του '73 όταν ξεκίνησαν διαμαρτυρίες στην Νομική και κατέληξαν στην κατάληψη.
  "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία" και " Συμπαράσταση Λαέ" δίνανε φτερά, αντιλαμβανόμαστε τι λέγαμε, όλοι φοβόντουσαν, πολλοί έμειναν. Πατεράδες και μανάδες πήραν σβάρνα εφημερίδες και ραδιόφωνα, βρήκαν επαφές στο εξωτερικό να γνωστοποιήσουν τι γινόταν, έφερναν πορτοκάλια, γνωρίστηκαν για πρώτη φορά μεταξύ τους, οργανώθηκαν, ξενύχταγαν απέξω για προστασία και για να υπάρχουν μάρτυρες. Μέσα γινόταν πανζουρλισμός: συζητήσεις, αναλύσεις, προτάσεις, πείσμα και εμπιστοσύνη στο δίκιο της εξέγερσης για την καταπίεση και τις ενέργειες της χούντας κατά της χώρας και του λαού. Είχε βγει στην επιφάνεια η πληγωμένη υπερηφάνεια που στην Ελλάδα είχαν τολμήσει να επιβάλουν δικτατορία. Που υπονόμευαν το μέλλον μας.
  Ο αγώνας ήταν καλός, στο τέλος θα κερδίζαμε την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την αξιοκρατία, τη δικαιοσύνη που μας άξιζε. Θεωρούσαμε ότι δεν πείραζε αν ήταν να το πληρώσουμε ο καθένας προσωπικά, είχαμε τη ζωή μπροστά μας και στο κάτω-κάτω προσπαθούσαμε για το κοινό καλό. Το καλώς εννοούμενο κοινό συμφέρον. Για το μέλλον όλων μας.
  Το πρώτο βήμα της Νομικής σιγά-σιγά έφτασε και επαναλήφθηκε στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του '73. Είχε τρέξει όμως νερό στο αυλάκι. Υπήρχαν εξελίξεις. Τα πράγματα ήταν πια πιο οργανωμένα, μεθοδευμένα, πολιτικοποιημένα, μαζικοποιημένα. Ο κόσμος φοβόταν λιγότερο, είχε ξυπνήσει περισσότερο, είχε πάρει θάρρος, οι κομματικοί πατέρες είχαν μεγαλύτερο έδαφος δράσης. Ο σπόρος για την καπήλευση είχε μπει. Κανείς δεν το υποψιαζόταν. Οι ήρωες ήταν πάντα ήρωες. Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ , το ΚΚΕ εσωτ., ο Ρήγας Φεραίος, το ΕΚΚΕ , διάφοροι άλλοι Μαοϊκοί, τροτσκιστές μπορεί να προσπαθούσαν να περάσουν τη "γραμμή", ήταν όμως πάντα στην πρώτη γραμμή. Πως μας φορέθηκαν μετά οι τύποι που τότε ήταν χουντικοί και μετά έγιναν πασόκ; Πως οι "αριστεροί" έγιναν πασόκ; Πως η αριστερά δεν ήταν αριστερά; Από που εμφανίστηκε το πασόκ; Τι έγινε από το Πολυτεχνείο και μετά; Τι έγινε στην μεταπολίτευση; Τι γίνεται τώρα; Που είναι οι έλληνες;
  Βλέπαμε το μέλλον μας σαν μέλλον και των επόμενων που θα ακολουθούσαν. Είμαστε αφελείς. Χάσαμε. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα μας σκεπάσει.

 41. anonymous avatar
  anonymous 17/11/2010 19:02:14

  Θεωρώ το πολυτεχνείο και τη γενιά του πολυτεχνείου κατάπτυστα και υπεύθυνα για τα σημερινά χάλια.

  Επειδή όμως διάβασα κάποια σχόλια για τους νεκρούς έχω να πω ένα. Μου είναι αδιάφορο πόσοι ήταν οι νεκροί αν κάποιοι μετά φούσκωσαν τον αριθμό και δεν ξέρω κι εγώ. Ακόμη κι ένας να ήταν δεν έπρεπε να υπάρξει. Από τη στιγμή που υπήρξαν νεκροί πρέπει να τους σεβόμαστε.

  Σημειώστε επίσης κάτι. Όποτε έχουν υπάρξει νεκροί πέφτει η Κυβέρνηση εκτός αν κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό μπορεί να σκοτώνει ανενόχλητα.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ anonymous 17/11/2010 20:43:27

   Τα σημερινά χάλια πoια είναι ;
   Oτι μπορείς να εκφράζεις ελεύθερα την γνώμη σου και τις πεποιθήσεις σου χωρίς να κινδυνεύεις εσύ και η οικογένεια σου ;
   Οσο και να επικρίνουμε την σημερινή κατάσταση είναι πολλές φορές καλύτερη από την περίοδο της επταετίας αλλά και της ελλάδας του εμφυλίου και του διχασμού.
   Ειλικρινά θα ήθελες να γύρναγες 45 χρόνια ή 60 χρόνια πίσω και να ζούσες με τα δεδομένα της τότε εποχής ;

 42. Κάποιος avatar
  Κάποιος 17/11/2010 20:36:28

  Το έχει βάλει ήδη το κείμενο ο ΘεοφιλογιαΝάκος.
  Συντονιστείτε παιδιά!

 43. προβοκατορας avatar
  προβοκατορας 17/11/2010 22:20:19

  Και λίγη ιστορία τώρα για να μην ξεχνιώμαστε.
  Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι Η.Π.Α. εκείνη την εποχή επιθυμούσαν την ανατροπή του αείμνηστου Γεώργιου Παπαδόπουλου, εξαιτίας της άρνησής του να παραχωρήσει τις βάσεις της Σούδας στους Αμερικανούς για να βοηθήσουν με τη σειρά τους το Ισραήλ κατά τον αραβοισραηλινό πόλεμο. Έτσι χρησιμοποιώντας έναν άνθρωπο αφελή, το Δ. Ιωαννίδη, ο οποίος τότε ήτο πανίσχυρος ως διοικητής της Ε.Σ.Α., άρχισαν να πριονίζουν την καρέκλα του πρωτεργάτη της 21ης Απριλίου. Πριν λοιπόν ο Παπαδόπουλος δημοκρατικοποιήσει το καθεστώς, ετέθη σε εφαρμογή το σχέδιο με μοχλό πίεσης τους φοιτητές και τους νέους ανθρώπους, τα αιώνια θύματα δηλαδή της παγκόσμιας τάξης. Είναι σύντροφοι τουλάχιστον ρομαντικός όποιος πιστεύει ότι οι φοιτητές έριξαν την επταετία, αφού έφεραν το ιωαννιδικό καθεστώς, το οποίο υπήρξε σαφώς αυστηρότερο του προηγουμένου (25-11-73). Επανερχόμενοι στη χρονική σειρά των γεγονότων την 14-11-73 στο κτίριο της νομικής συγκεντρώθηκαν 400 φοιτητές, ενώ στο κτίριο του Μετσόβειου περίπου 500. Αυτοί ενωμένοι αποτέλεσαν την πρώτη μαγιά μιας καλοσχεδιασμένης υπόθεσης, ώστε την 15-11-73 έξω από το πολυτεχνείο ευρίσκοντο 5.000 άτομα. Κατά τη 16-11-73 το πλήθος ενισχυθέν από πάσης φύσεως στοιχεία, έφτασε τις 10000. Τα επικρατούντα συνθήματα ήταν σαφώς αναρχοκομουνιστικά. Η αστυνομία αδυνατούσα να δώσει λύση, εζήτησε δια του υπ’ αριθ. Ε54256 Φ 002.5/16-11-73 τη βοήθεια του στρατού. Στις 01.15 πρωινή ώρα της 17-11-73 αφίχθησαν τα τεθωρακισμένα και στις 02.00 οι δυνάμεις των τιμημένων αλεξιπτωτιστών. Στις 03.00 περίπου το άρμα μάχης έρριπτεν την πόρτα και οι καταδρομείς εισήρχοντο ενώ οι έγκλειστοι αποχωρούσαν ήρεμα. Συνελήφθησαν 866 άτομα από τους οποίους οι 475 ήταν εργάτες και ουδεμία σχέση είχαν με τις πανεπιστημιακές αίθουσες. Η επιχείρηση έληξε στις 04.00, ενώ τα επεισόδια συνεχίστηκαν μέχρι τις 19 Νοεμβρίου. Απολογισμός: Νεκροί 12 (κανείς μα κανείς εντός ή πλησίον του πολυτεχνείου).Τραυματίες: αστυνομικοί 61,ιδιώτες 366. Συλληφέντες συνολικώς:2060. Με την έλευση της Ν.Δ. άρχισε η πλέον σχιζοφρενική και παρανοική ιστορία που γνώρισε ποτέ η Ελλάς. Το 1978 κατά παράβασιν του κανονισμού της, η βουλή κατέθεσε στεφάνι και ο πρόεδρος της κήρυξε τη λύση της συνεδριάσεως. Συγχρόνως ασύστολα ψεύδη άρχισαν να γράφονται στα σχολικά βιβλία. Έτσι ο εισαγγελέας Τσεβάς με το υπ’ αρ. 677/1975 βούλευμα και την 723/1975 απόφαση του 5μελούς εφετείου απεφάσισε ότι εφονεύθησαν 23 άτομα, άπαντες έξω και μακρυά του πολυτεχνείου και σε συνοικίες της πρωτεύουσας. Στα χρόνια της απόλυτης “αλλαγής” και δημοκρατίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο αστυνομικός διευθυντής Σαμπάνης έπειτα από εντολή του τότε υπ. Σκουλαρίκη και κατόπιν έρευνας κατέληξε σε 12(!) μόνο νεκρούς. Αποφασίστε επιτέλους σύντροφοι πόσοι ήταν τελικά; Εκείνη την εποχή ο Γ.Α. Μαγκάκης, εξήγγειλε πως το τεχνικό επιμελητήριο απονέμει τιμητικές συντάξεις. Φυσικά κανείς δεν προσήλθε για να συνταξιοδοτηθεί. Επίσης ο Ιωάννης Ροζάκος δήλωσε ότι θα δώσει 200.000 για όποια απόδειξη θανάτου εντός του πολυτεχνείου. Μέχρι τώρα δεν έχει εμφανισθεί κανείς. Όλοι τέλος θα θυμάστε εκείνο το δυστυχή πρώην δήμαρχο Αθηναίων Μπέη, που ακόμη ψάχνει να βρει τους ομαδικούς τάφους. Να θυμηθούμε ότι η Σύγκλητος με την υπ’αριθ. 33437 απόφαση της 11-10-75 προς τον εισαγγελέα Τσεβά δηλώνει ότι ουδείς εφονεύθη εντός ή πέριξ του πολυτεχνείου (το ίδιο κατέθεσε ο πρύτανης ως μάρτυρας του εφετείου 20-1-1975). Να μην αναφερθούμε στο αισχρό δημοσίευμα της ψεύτικης Ηλένιας, της δήθεν αγαπημένης κάποιου Ηλιόπουλου ( πρόκειται για μια φωτογραφία του γνωστού μοντέλου του Λονδίνου, Νάνσυ Κρηντλαν.
  Γνωστή επίσης και η δήλωση του Ανδρέα ότι “ο αγώνας του Νοέμβρη δεν απέβλεπε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας. Δεν ήταν αντιχουντικος…”. Παρ’ όλα αυτά στο προσκλητήριο νεκρών στις 17-11- 1983 αναφέρθηκαν 58 ψεύτικα επώνυμα χωρίς ονόματα και μεταξύ αυτών του ευέλπιδος Μεσαρχάκη, ο οποίος αυτοκτόνησε στη σχολή σε άσχετο χρόνο. Ψέμα στο ψέμα δηλαδή οι σύντροφοι της αλλαγής. Στις 28-1-82, 8 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν επερώτηση στη βουλή για το “ποιοι οι νεκροί του πολυτεχνείου” για να λάβουν την απάντηση από τον Πέτσο(16-2-82), “αυτούς που τιμούσατε κι εσείς επί πέντε χρόνια. “. Το πολυτεχνείο λοιπόν, δεν έριξε καμία δικτατορία. Βάλτε το επιτέλους στο μυαλό σας. Άνοιξε απλά τις πύλες στον Αττίλα 1 και 2.

 44. Δον Κιχώτης avatar
  Δον Κιχώτης 18/11/2010 00:03:22

  ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
  ήταν τα κύρια συνθήματα τότε.
  Σε 'ο,τι αφορά το ΨΩΜΙ:τότε υπήρχε για όλους πιο πολύ απ'ό,τι τώρα για τους περισσότερους (για να μη μιλήσουμε για το τι θα γίνει με το ψωμί τα επόμενα 2-3 χρόνια λόγω ΔΝΤ...)
  Οσο για την ΠΑΙΔΕΙΑ:τα Πανεπιστήμια τότε ήταν σαφέστατα καλύτερα,πιο οργανωμένα και μετέδιδαν ασυγκρίτως καλύτερες γνώσεις τότε.
  Για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ:εδώ παραδίδομαι!Πράγματι υπήρχε ανελευθερία,κυρίως για τους εχθρούς της Χούντας.
  Τι μετράει για τον καθένα περισσότερο;Ως Ελληνες είμαστε λάτρεις της Ελευθερίας από παλιά.
  Πάντως,όλο και συχνότερα ακούω στο δρόμο,στα μαγαζιά κλπ το γνωστό"Πού είσαι ρε ΄Παπαδόπουλε;"
  Εσείς;

  • A.M. avatar
   A.M. @ Δον Κιχώτης 18/11/2010 09:16:24

   Όσοι είναι σε ηλικία να θυμούνται την περίοδο της χούντας και δεν ήταν κομμουνιστές ή αντιφρονούντες - και ΔΕΝ ήταν κομμουνιστές ή αντιφρονούντες, το τονίζω - αναπολούν με νοσταλγία εκείνη την εποχή.

   Υπήρχε ανελευθερία.
   Σήμερα ας ρωτήσει κάποιος τον εαυτό του και ας απαντήσει στον εαυτό του με ειλικρίνεια:
   Υπάρχει ελευθερία;
   Το να λέει κάποιος «ό,τι θέλει!» δεν είναι ελευθερία, ασυδοσία είναι.
   Το να κάνει κάποιος «ό,τι θέλει!» ούτε αυτό είναι ελευθερία, αναρχία είναι.

   Τότε πράγματι υπήρχε αναστολή συνταγματικών δικαιωμάτων.
   Σήμερα δεν γίνεται το ίδιο με λίγο πιο μασκαρεμένο τρόπο;

   Τότε υπήρχε αστυνομοκρατία.
   Σήμερα δεν υπάρχει;

   Τότε υπήρχε δικτατορία.
   Σήμερα δεν υπάρχει;

   Τότε υπήρχε εργασία για όλους.
   Σήμερα υπάρχει;

   Τότε ο πολίτης ήταν ασφαλής αν δεν πήγαινε κόντρα στο καθεστώς.
   Σήμερα είναι ασφαλής ο πολίτης ακόμα και αν δεν πάει κόντρα στο καθεστώς;

   Τότε πράγματι οι αστυνομικοί και οι χωροφύλακες ενεργούσαν αυταρχικά.
   Σήμερα οι 300 μπαχαλάκηδες εκτός της βουλής και οι άλλοι 300 οι εντός της βουλής δεν ενεργούν αυταρχικά και δεν επιβάλλουν διά της βίας και με εντελώς αυταρχικό τρόπο και οι μέν και οι δέ ό,τι γουστάρουν σε βάρος της πλειοψηφίας όντες οι ίδιοι μειοψηφία;

   Τότε ο ΔΟΛ δεν έκανε κουμάντο στην «ενημέρωση»;
   Σήμερα ο ΔΟΛ ΚΑΙ κάποιοι ακόμα δεν κάνουν κουμάντο στην «ενημέρωση»;

   Αναρωτιέμαι ειλικρινά τι άλλαξε προς το καλύτερο από τότε μέχρι σήμερα.
   Και αναρωτιέμαι αν πράγματι εκτός μιας ψευδαίσθησης ελευθερίας οι πολίτες σήμερα ζούν πιο δημοκρατικά και πιο ελεύθερα.

   Τότε υπήρχε μεν η ανελευθερία σε αντιστάθμισμα όμως υπήρχε εργασία, ασφάλεια, παιδεία, κράτος, αστυνομία, καθαριότητα, στρατός, οικονομική ευημερία.

   Σήμερα υπάρχει ελευθερία - αρκεί βέβαια να ΜΗΝ πάς κόντρα στο «καθεστώς» γιατί βλέπεις τα θυμαράκια ανάποδα αλά Γκόλιας - και ανασφάλεια, αναρχία, βρωμιά και δυσωδία στην πόλη, διαλυμένο κράτος, ξεπουλημένη δικαιοσύνη, διαφθορά στο έπακρο, ανύπαρκτη υγεία για τους μή έχοντες, διαλυμένο ΙΚΑ, άδεια ασφαλιστικά ταμεία, ανεργία στα ύψη, φτώχεια αλλά και νεοπλουτισμός, και «κάθε περσι και καλύτερα» εδώ και 2ο τουλάχιστον χρόνια.

   Αν και απεχθάνομαι τον κάθε είδους ολοκληρωτισμό και την ανελευθερία
   δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ πως «τα πράγματα ήταν χίλιες φορές καλύτερα τότε απ ότι είναι σήμερα».


   Το χειρότερο βέβαια απ όλα είναι ότι ΠΟΛΛΟΊ - όχι όλοι - που συμμετείχαν στις τότε εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου είναι σήμερα υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας.
   Αυτό για μένα είναι το θλιβερότερο απ όλα.

 45. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 18/11/2010 00:14:24

  Προς κάθε ενδιαφερόμενο για την αλήθεια, τα παρακάτω ερωτήματα-μαρτυρίες από έναν, που έζησε ΟΛΑ τα γεγονότα της εποχής, σαν σπουδαστής:
  1. Γιατί το ΚΚΕ έσπευσε να καταδικάσει τα γεγονότα (και τα "αναγνώρισε" εκόν-άκον, εκ των υστέρων);
  2. Γιατί ο Κυβερνητικός Επίτροπος στο Πολυτεχνείο, που ΡΗΤΑ απαγόρευε, μέχρι τότε, άνω της μιας Συνελεύσεως ανά ημέρα, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, "άφησε" τρεις; (ρωτήστε τον Χριστοδουλάκη: Ξέρει! Ήταν Πρόεδρος της μιάς.)
  3. Γιατί δεν επενέβη καθόλου η Αστυνομία (και μάλιστα τις νύχτες Τρίτης και Τετάρτης, που λίγοι έμεναν, μόνον, μέσα) στην κατάληψη, από το βράδυ της Τρίτης, μέχρι την Πέμπτη βράδυ, αλλά διευκόλυνε κιόλας, έχοντας κλείσει την κυκλοφορία στην διασταύρωση της Λ.Αλεξάνδρας και τα Χαυτεία; Ενώ τον Φεβρουάριο είχε επέμβει σε μιά ώρα από την παρουσία άλλων φοιτητών στο Πολυτεχνείο;
  4. Γιατί δεν έκοψαν το νερό και το ηλεκτρικό στο Πολυτεχνείο;
  5. Γιατί δεν έκαναν παρεμβολή του "Εδώ Πολυτεχνείο" αφού η ΚΥΠ, 30 μέτρα δίπλα, στην Μπουμπουλίνας, διέθετε πλήρη και εν ενεργεία εξοπλισμό, ικανό να "σβύσει" τους "ενοχλητικούς";
  6. Γιατί την ολική αδράνεια διαδέχτηκε μία πομπωδέστατη επέμβαση της αστυνομίας αρχικά και του Στρατού αμέσως μετά με "μεγαλειώδεις" επελάσεις αρμάτων;
  7. Γιατί, από την μέρα εκείνη, μέχρι το καταραμένο καλοκαίρι του 74 δεν χάθηκε ούτε μια ώρα μαθημάτων και δεν ξανακούστηκε ούτε κουβέντα στα προαύλια για Αντίσταση;
  8. Που, στην ευχή, χάθηκαν και το τριήμερο και από τότε και μετά, ο Μαρκεζίνης και οι πολιτικοί του; (διαβάστε το σχετικό βιβλίο του).
  9. Ποιός επωφελήθηκε από το "Πολυτεχνείο", σε τι, και με ποιόν σύμβουλο (και σύμμαχο για 8 ακόμα μήνες), που, από τότε, καγχάζει μαζί μας;
  10. Γιατί έχει το "Πολυτεχνείο" ΤΟΣΗ ομοιότητα με την "Πλατεία ΤιενΑνΜέν"; Σαν να βγήκαν απο κοινά εγχειρίδια, δεν νομίζετε;
  11. Γιατί ο Ιωαννίδης, βλάξ αλλά έντιμος, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, δεν δέχτηκε ΟΥΤΕ να ζητήσει χάρη, μέχρι τον θάνατό του (που είχε προεξωφληθεί σαν αποδεκτή); Ποιόν τιμωρούσε;
  -Εγώ, πάντως, το "Κεφάλαιο" του Μάρξ, το 72 το αγόρασα, από βιβλιοπωλείο της Αθήνας. Υπήρχε κάποια λογοκρισία, αλλά δεν είδα ναζιστικές καύσεις βιβλίων. Και το διάγγελμα Καραμανλή, στην ΒΡΑΔΥΝΗ από το περίπτερο το διάβασα. Λένε ότι αργότερα τις μάζεψαν. Και, ναι, μυαλό αφελούς έως κουτοπόνηρου καραβανά φοράγανε οι περισσότεροι χουντικοί, αλλά την Ελλάδα θα την παρέδιδαν καλύτερη απ' ότι την πήραν, αν δεν ήταν το Κυπριακό. Και ΔΕΝ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΝΤΑΡΑ. Συγκρίσεις;
  -Και, εν πάσει περιπτώσει, πάψτε να ανάβετε το καντήλι ανθρώπων, που σαν την Δαμανάκη βρίσκουν, μερικά χρόνια μετά, "προσωπική επιτυχία σκληρής δουλειάς του Παπανδρέου" και "σωτήριο" το Μνημόνιο, ή που, σαν τον Χριστοδουλάκη, από αριστεροί, κατέληξαν να μας βάλουν στην ΟΝΕ και τώρα δεν ξέρουν τίποτα για τον φόνο. Στο κάτω-κάτω, αν και τους θαυμάζω για το θάρρος τους και δεν αμφιβάλλω για τις -τότε- προθέσεις τους, για πρωταγωνιστές σε ξένη σκηνοθεσία, αμείφθηκαν με το παραπάνω. Και πολλοί άλλοι, ομοίως.
  -Αγαπητέ Ατράκτορα, Φαίλτορα, Επώνυμε, Κική κλπ φίλοι, εκτιμώ τον οίστρο σας, αλλά η πραγματικότητα είναι πολλές φορές απλή και γι'αυτό δυσνόητη. Τείνουμε σε πολύπλοκες λύσεις. Οι αντιφάσεις των ερμηνειών για τα γεγονότα βοηθούν να την βρούμε. Και, πάντως, δεν εκμαιεύεται από μαρτυρίες αποκτημένες από ένα σύστημα, που γυρεύει απεγνωσμένα να μυθοποιήσει προς όφελός του τα γεγονότα.
  -"Μα", θα μου πείτε, "και όσα λέει η Ιστορία";
  -Ρωτήστε την Ρεπούση!

  Υ.Γ. Το καλύτερο ρητό για τους χουντικούς το έγραφε, σαν, επί πολλούς μήνες κεφαλίδα, ένα χρόνο αργότερα, η εφημερίδα του "μπαμπά" Πλεύρη, η "4η Αυγούστου":
  "Τους Απριλιανούς πρέπει να τους κρεμάσουν! Όχι γιατί έκαναν επανάσταση. Αλλά γιατί δεν έκαναν!"

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ΠΗΛΕΑΣ 18/11/2010 00:56:34

   Ενα έργο το βλέπεις από την αρχή προς το τέλος και όχι αντίστροφα.
   Ας ξεκινήσουμε από την αρχή λοιπόν.

   "Ποιοι και γιατί έφεραν την χούντα των συνταγματαρχών".
   Σενάριο-σκηνοθεσία:CIA.
   Πρωταγωνιστές: Γεώργιος Παπαδόπουλος,Στυλιανος Παττακός, Νικόλαος Μακαρέζος.
   Παραγωγή:Esso Pappas.

   H συνέχεια γνωστή...

   Καλή επέτειο και περαστικά.
   Του χρόνου πάλι!

  • ΦΕΡΏΝΥΜΟΣ avatar
   ΦΕΡΏΝΥΜΟΣ @ ΠΗΛΕΑΣ 18/11/2010 08:43:09

   Θα απαντήσω στο θέμα γιατί δέν κόπηκε το νερό και το ηλεκτρικό στο ΕΜΠ το 1973:
   Απάντηση:
   Η αιτία που δεν διέκοψαν την ηλεκτροδοσία είναι ότι το καλώδιο μέσης τάσης 6 KV περνούσε μέσα από το ΕΜΠ, και θάπρεπε να διακόψουν όλη την κεντρική Αθήνα!

  • ΦΕΡΏΝΥΜΟΣ avatar
   ΦΕΡΏΝΥΜΟΣ @ ΠΗΛΕΑΣ 18/11/2010 08:52:13

   Επειδή ήμουν παρών στα γεγονότα απαντώ και στο ερώτημα 2:
   Δέν χρειαζόταν άδεια του κυβερνητικού επιτρόπου για τις
   συνελεύσεις. Ο Ν. Χριστοδουλάκης (ανεξαρτήτως του τί άποψη
   έχει ο καθένας για αυτόν) είχε εκλεγεί σαν πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηλεκτρολόγων/Μηχανολόγων η οποία συνήλθε με πλήρη απαρτία. Επομένως τα υπονοούμενα καλό είναι να τεκμηριώνονται απο στοιχεία και όχι απλά ως υπονοούμενα.
   Τελειώνοντας, βλέπω ότι υπάρχει συστηματική προσπάθεια δυσφήμησης της εξέγερσης του ΕΜΠ. Στη προσπάθεια αυτή συνέβαλαν αποφασιστικά οι όψιμοι «αντιχουντικοί» που εμφανίσθηκαν αμέσως μετα τη πτώση της δικτατορίας και με τις ανακρίβειες (σκόπιμες ή μη) αλλά κυρίως με τις πράξεις τους συνετέλεσαν να υπάρχει ένα σκοτάδι γύρω από τα γεγονότα και να αιωρούνται υποψίες για το δήθεν «στημένο» της όλης εξέργερσης. Φυσικά όσοι δέν συμμετείχαν μόνο συνομωσιολογικά θα σκέφτονται.

 46. τηλέμαχος αναγνώστου avatar
  τηλέμαχος αναγνώστου 18/11/2010 01:10:46

  Τώρα κατάλαβα γιατί ο Χατζηνικολάου είχε προτείνει στις αρχές της δεκαετίας του 80 να μη συμμετέχει η ΔΑΠ και η ΟΝΝΕΔ στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των σχολιαστών εδώ (και σε πείσμα του SA και της κικής με τα προσωπικά βιώματα) ήταν από προβοκάτσια, σχέδιο των αμερικανών μέχρι και αντεθνική ενέργεια που μας έφερε στο σημερινό χάλι. Δυνατές αναλύσεις από δυνατά μυαλά!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ τηλέμαχος αναγνώστου 18/11/2010 08:00:13

   Κάποιοι που λοιδορούν οποιαδήποτε αναφορά σε τυχόν συνωμοσία των Αμερικανών σε σχέση με τους δίδυμους πύργους, παρά τις ενδείξεις και τις αποδείξεις, στηρίζουν με πάθος το ότι η εξέγερση του πολυτεχνείου ήταν μαϊμού!!! Τι να πω;

  • ΦΕΡΏΝΥΜΟΣ avatar
   ΦΕΡΏΝΥΜΟΣ @ τηλέμαχος αναγνώστου 18/11/2010 09:00:05

   Για να δούν οι οπαδοί του δήθεν «στημένου» Πολυτεχνείου:
   Γιώργος Κηρύκου

 47. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 18/11/2010 11:00:12

  Η απριλιανή χούντα, όπως και κάθε τυραννία (με την αρχαιοελληνική έννοια), ήταν ένα απολυταρχικό καθεστώς.

  Ολα τα απολυταρχικά καθεστώτα που ξέρουμε έχουν ένα βασικώτατο γνώρισμα: φοβούνται τον λαό ότι μπορεί να τα ανατρέψει.

  Εξαιτίας αυτού του φόβου καταφεύγουν σε μεθόδους όπως ακραία προπαγάνδα, περιστολή των ατομικών ελευθεριών, ανελέητο κυνήγι των διαφωνούντων, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρόμοια και ανατριχιαστικώτερα.

  Ο κανόνας λέει ότι τα απολυταρχικά καθεστώτα είναι διεφθαρμένα, κυρίως οικονομικά. Υπάρχουν και εξαιρέσεις και διακυμάνσεις στον κανόνα.

  Το ότι μια τέτοια "εξαιρετική" χούντα μπορεί να πήρε και κάποια φιλο-λαϊκά οικονομικά μέτρα ή να ανόρθωσε και να νοικοκύρεψε τα οικονομικά του δημοσίου ως έναν βαθμό, αυτό ούτε την αθωώνει, ούτε της δίνει άλλοθι.

  Διότι κάθε χούντα, όπως και ΚΑΘΕ άλλο καθεστώς που ρέπει προς την απολυταρχία, πχ το δικό μας, αναζητεί πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συμμαχίες σε εγχώρια και εξωχώρια οικονομικά και πολιτικά κέντρα και δυνάμεις, που ΚΑΜΜΙΑ σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά ΕΘΝΙΚΑ και ΛΑΪΚΑ συμφέροντα.

  Αλλά φαίνεται ότι έχουμε πολλούς συν-έλληνές μας που ακόμη και σήμερα, μετά από τόση ιστορική εμπειρία, δεν εννοούν να κατανοήσουν αυτά τα απλά ζητήματα και επιμένουν να υπερτονίζουν την "θετική συνεισφορά" της πρόσφατης απριλιανής χούντας στην εθνική μας οικονομία.

  Είναι κι αυτό ένα γεγονός που πρέπει να το συνυπολογίζουμε λοιπόν. Και να προσπαθούμε όσους από αυτούς τους πατριώτες είναι ειλικρινείς και βλέπουν το ζήτημα με πολιτική αφέλεια, να τους εξηγήσουμε με σωστό και ωραίο τρόπο, ότι οι τυραννίες ήταν, είναι και θα παραμείνουν ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ στα βασικά λαϊκά συμφέροντα. Και πως αν φαίνεται μερικές φορές ότι συμπλέουν με τα λαϊκά συμφέροντα το κάνουν γιατί οι πολιτικοί συσχετισμοί τις αναγκάζουν να εξαγοράσουν με κάποιον τρόπο την λαϊκή συναίνεση.

  Θραξ Αναρμόδιος

 48. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 18/11/2010 11:14:04

  από το ιστολόγιο ΑΝΤΙ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ BLOGSPOT

  ΟΙ ΑΘΕΑΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ. 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973.
  Τη νύχτα στις 14 Νοεμβρίου 1973, ο ι.στρ/γός Μ. Ντγν έφθασε στην Αθήνα.
  Εγκαταστάθηκε στο σπίτι του γαμπρού του Δημ. Ιωαννίδη , του γιατρού Αλαζράκη .
  Από εκεί έστειλε μήνυμα στον Ιωανν. να είναι έτοιμος : «η ώρα έφθασε . Όλα είναι έτοιμα».
  Την επομένη 15 Νοεμβρίου , το γιώτ «Απόλλων» , ιδιοκτησίας της εταιρίας ΟΤC , η οποία τότε ήταν ιδιοκτησίας της κεντρ.υπ.πληροφορ., έφθασε στον Πειραιά .
  Το γιώτ πριν τη μετατροπή του , ήταν μονάδα του βρετανικού πολεμικού ναυτικού .
  Ήταν εξοπλισμένο με πανίσχυρο ασύρματο , τέλεια εργαστήρια και αναρίθμητους φακέλους .
  Είκοσι κομάντος συμπλήρωναν το ειδικό πλήρωμα του σκάφους .
  Από τον Πειραιά έπλευσε προς τα ανοιχτά του Σουνίου , όπου και περίμενε ανενόχλητο.
  Στο μεταξύ έκαναν τις ανάλογες επαφές τους , κυρίως με το στρατηγό Ντγν
  , ο οποίος ήταν σε συνεχή επαφή με Έλληνες πολίτες για την υπόθεση του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.
  Η κύρια επαφή Ντγν, εκτός από τον Ιωανν. – Αραπάκη -Μπονάνο , ήταν με τον Γιάγκο Πεσματζόγλου ,ο οποίος τότε ήταν μέλος της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ για την Ελλάδα.
  Είχε αναλάβει το πολιτικό σκέλος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
  Ήταν ο ενδιάμεσος μεταξύ των επί κεφαλής των φοιτητών ,του Στρατηγού Ντγν και της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ.
  Ο Πεσματζόγλου είχε άμεση επαφή , κυρίως με τρία πρόσωπα , από τους φοιτητές της εξέγερσης :Η μία είναι σήμερα {1993} αρχηγός αριστερού κόμματος και οι άλλοι δυο στελέχη και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  Με την ελπίδα και την ευχή , πως θα βγουν και θα καταγγείλουν δημόσια τα γεγονότα εκείνης της νύχτας από την πλευρά τους όπως εκείνοι τα έζησαν , υπόσχομαι , αν δεν μιλήσουν οι ίδιοι , να δημοσιεύσω στο επόμενο βιβλίο μου τα ονόματα τους …;.
  Τα χαράματα της 16 Νοεμβρίου , έφθασαν χίλιοι κομάντος από τις Βρυξέλλες , με εντολή να συμμετάσχουν στην εξέγερση του πολυτεχνείου.
  Όλοι μεταφέρθηκαν από τη βάση του ελληνικού στη γεωγραφική υπηρεσία Στρατού στο πεδίο του Άρεως .
  Τους μοιράστηκαν Ελληνικές στρατιωτικές και αστυνομικές στολές και περίμεναν διαταγή να επέμβουν.
  Εκτός από όπλα , είχαν στην κατοχή τους ασύρματο , συγχρονισμένο με εκείνον του γιωτ «Απόλλων» , απ΄ όπου και περίμεναν την διαταγή για επέμβαση …;..
  Ο στρατιωτικός που είχε αναλάβει την εποπτεία όλων των ανδρών , ήταν ο υποστράτηγος Χουήζερ του νάτο, αλλά και έμπιστος της τριμερούς Επιτροπής .
  Την νύχτα της 16ης Νοεμβρίου , οι κομάντος του νάτο διατάχθηκαν από τον υποστράτηγο Χουήβερ , να ακροβολιστούν στο Πεδίο του Άρεως και να περιμένουν διαταγές ..
  Οι είκοσι κομάντος που περίμεναν στο γιωτ, διατάχθηκαν να πάνε με λέμβους στη στεριά , να καταλάβουν το σπίτι του Γεωργίου Παπαδόπουλου , να κόψουν τα τηλεφωνά του και να απαγορεύσουν στο δικτάτορα κάθε επαφή με τον έξω κόσμο.
  Να συνεννοηθούν μετά με τους Έλληνες «συναδέλφους» τους και να περιμένουν διαταγή για να αποχωρίσουν.
  Όταν νύχτωσε οι κομάντος έφθασαν στην ακτή και από εκεί με στρατιωτικά τζιπ κατευθύνθηκαν προς το σπίτι του δικτάτορα Παπαδόπουλου.
  Οι άλλοι έφυγαν «κατά ομάδες» από τη Γεωγραφική Υπηρεσία ΚΑΙ ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΤΗΚΑΝ στο πεδίο του Άρεως .
  Αργότερα , όταν το τανκ έσπασε την πόρτα του πολυτεχνείου , οι κομάντος βρίσκονταν ήδη μέσα.
  Στις εφιαλτικές στιγμές που ακολούθησαν , οι Νατοϊκοί κομάντος χτυπούσαν αδιάκριτα.
  Σκότωσαν , έσφαξαν έσπασαν ωμοπλάτες και όταν πια ο «εχθρός» είχε νικηθεί ένα στρατιωτικό σφύριγμα του επικεφαλής τους επανέφερε στην τάξη.
  Ανασυντάχθηκαν , και όπως είχαν έρθει , έφυγαν αθόρυβα.
  Σε μια ώρα απογειώνονταν από τη βάση του Ελληνικού , με προορισμό τις Βρυξέλλες .
  Χίλια δολάρια μπόνους πήρε ο καθένας , για εκείνη τη βραδιά …;
  Το ίδιο έγινε και με τους είκοσι .
  Διατάχθηκαν να επιστρέψουν στο γιωτ .
  Ξημερώματα στις 18 Νοεμβρίου 1973 , το γιωτ «Απόλλων» έπλεε ανοιχτά , με προορισμό τη Βαρκελώνη ..
  Ο Στρατηγός Ντγν αφού ενέκρινε τον κατάλογο των νέων Υπουργών , τακτοποίησε και άλλες μικρές λεπτομέρειες , και αναχώρησε αθόρυβα για το Ι.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 18/11/2010 11:25:12

   λέγεται δε ότι η κυρία την πρώτη μέρα όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται αθρόα οι φοιτητές και ο κόσμος μέσα στο Πολυτεχνείο τους είπε να το εκκενώσουν διότι θα δράσουν προβοκάτορες

   μετά το έκανε γαργάρα και ακολούθησε ότι ακολούθησε

  • tiramola avatar
   tiramola @ αλλενάκι 18/11/2010 11:40:46

   Σου αρέσει η συνωμοσιολογία...
   Για τους θεωρητικούς της συνωμοσίας δεν υπάρχουν ούτε κοινωνικές επαναστάσεις, ούτε κοινωνικά κινήματα, όλα είναι αποτέλεσμα μηχανορραφιών από παγκόσμιες συνωμοτικές οργανώσεις.
   Στην πραγματικότητα όλοι αυτοί χαιδεύουν τα αυτιά του πόπολου δημιουργώντας του την ψευδαίσθηση ότι είναι "υποψιασμένο".
   Ο μεγαλύτερος Έλληνας συνωμοσιολόγος είναι ο Αθανάσιος Στριγάς.
   Θεωρείτε μετρ τησ συνωμοσιολογικής αντίληψης της ιστορίας.
   Άσχετα γεγονότα μεταξύ τους και ενδεχομένως χρονολογικές συμπτώσεις γίνονται μιά ωραία σούπα που σερβίρεται στους αδαείς αφήνωντας την εντύπωση ότι "κάποια αλήθεια υπάρχει στο βάθος"....
   Ολα τα λαϊκά κινήματα και οι εξεγέρσεις έχουν πραγματοποιηθεί κατά τον Στριγά από προβοκάτορες.
   Η Δαμανάκη, ο Λαλιώτης και ο Τζουμάκας συνεδρίαζαν το βράδυ της 16 Νοεμβρίου 1973 σύμφωνα πάντα με τον Στριγά, στην Αμερικανική πρεσβεία...
   Άσε που ο ίδιος αναφέρει σε βιβλίο του ότι η εξέγερση του πολυτεχνείου έγινε από τον Μοσέ Νταγιάν με χίλιους κομμάντος από τις Βρυξέλλες...
   Και εσύ μασάς....

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ tiramola 18/11/2010 11:56:37

    μα δε λέει ότι υποκινήθηκε από προβοκάτορες αποκλειστικά,
    λέει ότι έδρασαν και ξένες δυνάμεις, λίγο πριν λίγο μετά, υποβοηθώντας,
    ή ενισχύοντας ποιος ξέρει...
    αυτά τα στοιχεία με τους 1000 κομάντος πρώτη φορά τα διάβασα,
    εγώ δεν ήμουν εκεί και δεν ξέρω,
    η συμμετοχή, η προσέλευση και η αντίδραση του κόσμου ήταν αυθόρμητη,
    άδολη και αθρόα, και δεν αμφισβητείται από κανένα

    το πως ανατράπηκε ο Π΄απαδόπουλος και ανέλαβε ο Ιωαννίδης εξηγεί άλλωστε
    το ότι συσχετίζεται χρονικά με τα γεγονότα αν είναι τυχαίο
    ή σχεδιασμένο, εγώ δεν το ξέρω, διότι ήμουν παιδί τότε

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ αλλενάκι 18/11/2010 12:04:54

     Παντως ο Στριγας ειναι μυθομανης και δε νομιζω οτι πρεπει να λαμβανεται κατα λεξη στα σοβαρα.
     Καλως ή κακως υπαρχει φυλετικη φυσιογνωμικη διαφορα Ελληνων και Βορειων εταιρων του ΝΑΤΟ και ειναι δυσκολο να δρασουν 1000 ξενοι χωρις να γινουν αντιληπτοι.
     Ειδικα το 1973 που το μεσο υψος του ελληνικου πληθυσμου ηταν μικροτερο λογω κακης διατροφης.

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ ψυχραιμια 18/11/2010 12:10:19

      δεν ξέρω τι γινόταν μέσα στο χαλασμό της νύχτας
      οι 1000 αν ήταν, ασφαλώς δεν θα ήταν συγκεντρωμένοι
      όλοι μέσα στο Πολυτεχνείο
      μπορεί να διασκορπίσθηκαν γύρω γύρω σε όλη την Αθηνα
      και να σκόπευαν από τις ταράτσες
      διότι και παραπάνω σχολιαστές αναρωτήθηκαν
      από που βρέθηκαν τόσοι ακροβολισμένοι να βαράνε
      όλη τη νύχτα και την ημέρα

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ ψυχραιμια 18/11/2010 12:11:47

      και μάλλον μεταφέρεις μια εικόνα κομάντος με σημερινά
      πρότυπα

      κοντοί σκούροι και κακοί υπάρχουν σε όλες τις φυλές...

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ ψυχραιμια 18/11/2010 12:18:59

      επίσης όταν λέει "με εντολή να συμμετάσχουν"
      εννοεί σαφώς να παραμονεύουν και να καταστείλουν,
      διότι τους μοιράστηκαν αστυνομικές και στρατιωτικές στολές

 49. Κάποιος avatar
  Κάποιος 18/11/2010 12:22:57

  Aκόμα δεν έχω πάρει απάντηση από τους αντιπολυτεχνιακούς συνομωσιολόγους στι ερώτημα "Ποιοι και γιατί έφεραν την χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα”.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Κάποιος 18/11/2010 12:34:45

   αυτοί που την έφεραν αυτοί και την έριξαν
   το Πολυτεχνείο ΞΕΦΥΓΕ από το σχεδιασμό και έλαμψε ως μία πολύ φωτεινή στιγμή γνήσιας νεανικής και λαϊκής αντίδρασης και εξέγερσης

 50. tiramola avatar
  tiramola 18/11/2010 12:45:20

  "...έλαμψε ως μία πολύ φωτεινή στιγμή γνήσιας νεανικής και λαϊκής αντίδρασης και εξέγερσης"
  Τώρα τα λες καλά, μείνε σε αυτό που και ο Strange περιέγραψε με πολύ ωραίο τρόπο στο ποστ.
  Όλα τα άλλα δημιουργούν σύγχηση που ο σκοπός τους είναι ένας και μοναδικός.
  Η δημιουργία πολιτών ανίκανων να αντιδράσουν αφού κάποιοι άλλοι "μεγάλοι" αποφασίζουν για αυτούς έτσι και αλλιώς και η εν τέλει υποταγή τους στις απαιτήσεις μιάς μειοψηφικής ελίτ.

 51. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 18/11/2010 13:15:47

  αυτό περιμένουμε, να αντιδράσει ο κόσμος όπως τότε, στη δυσυπόστατη και απρόσωπη μειοψηφική ελίτ που κυβερνα,
  κυβέρνηση και μμε ή μμε και κυβέρνηση

  • tiramola avatar
   tiramola @ αλλενάκι 18/11/2010 13:37:06

   Εξέγερση χωρίς αντικειμενικό σκοπό οδηγεί σε κοινωνική ζούγκλα.
   Μου ζητάς να εξεγερθώ για να επιβληθούν οι όροι του μνημονίου χωρίς το μνημόνιο μπας και καταφέρουμε κάποτε να δανειζόμαστε από τους ίδιους τοκογλύφους που δανειζόμασταν και πριν το μνημόνιο?
   Όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω.
   Άμα θες εσύ να εξεγερθείς κάντο...

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ tiramola 18/11/2010 13:47:30

    από σένα ζητάω να εξεγερθείς; δε νομίζω...

    έχω κατασταλάξει πάντως σε κάποιες απόψεις
    για την παθητικότητα που εκπέμπουμε αυτή τη στιγμή
    σε ολόκληρο τον κόσμο

 52. Κάποιος avatar
  Κάποιος 18/11/2010 13:32:33

  ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ «ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΙΟΥ»

  Εφτά χρόνια αρπαχτή

  Ο Τύπος δεν ασχολούνταν με σκάνδαλα, ούτε σκανδαλιζόταν από τις σχέσεις των κρατούντων με τους μεγιστάνες του πλούτου. Είχε έρθει άλλωστε το πλήρωμα του χρόνου για να εκπληρωθεί το Τάμα του Έθνους.

  Στους έντονα αντικοινοβουλευτικούς καιρούς μας, ένα δόλιο φάντασμα πλανιέται στον αέρα: ο ισχυρισμός περί «τιμιότητας» των δικτατόρων που κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία το 1967 για να την επιστρέψουν πριν από 36 χρόνια, σαν βρεγμένες γάτες, «στους πολιτικούς».

  Η συνέχεια http://www.iospress.gr/ios2010/ios20100725.htm

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.