#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/12/2011 19:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η σημασία της επίσκεψης Σαμαρά στο Ισραήλ

[caption id="attachment_139344" align="alignnone" width="600" caption="Σαμαράς - Νετανιάχιου"][/caption]

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ. Ο κ. Σαμαράς, που ως υπουργός Εξωτερικών την δεκαετία του 90 υπέγραψε την αναγνώριση του Ισραήλ από την Ελλάδα, έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους από όλη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Κατά την διήμερη επίσκεψή του ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Shimon Peres, τον Πρωθυπουργό Benjamin Netanyah, τον Πρόεδρο του Ισραηλινού Κοινοβουλίου, Reuven Rivlin, τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Avigdor Liberman, τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Dany Ayalon, την Αρχηγό της αντιπολίτευσης κα Tzipi Livni και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Χαρακτηριστική του θερμού κλίματος που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη ήταν η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Νετανιάχου. ‘Έπεσε τόση ...ανάλυση που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν άφηνε τον Σαμαρά να φύγει. Κάποια στιγμή μάλιστα ο Σαμαράς του λέει διακριτικά (για να ... σταματήσουν): “ ξέρω ότι είσαι πιεσμένος και με την διαχείριση της κρίσης....» (είχε προβλήματα εκείνη την ημέρα με τους Εβραίους εξτρεμιστές). Και ο Νετανιάχου απαντά: “ Άσε την κρίση θα ασχοληθώ μετά… έχουμε να λύσουμε σοβαρότερα πράγματα μεταξύ μας!!!". Την ίδια ώρα ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου ήταν στημένος με την επιχειρησιακή στολή έξω από το γραφείο του Νετανιάχου.

Όπως ήταν φυσικό οι συζητήσεις του προέδρου της ΝΔ με την ισραηλινή ηγεσία επικεντρώθηκαν  στην ανάλυση των νέων ισορροπιών που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή και τις ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, μετά τις εξεγέρσεις των λαών της περιοχής. Ο κ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει επανειλημμένως στην Ευρώπη την νέα στρατηγική σημασία που αποκτά μετά τις αναταράξεις στην περιοχή η Ελλάδα λόγω της θέσης της και ως εκ τούτου την ανάγκη σταθεροποίησής της. Όπως έχει πει επανειλημμένως, “η ταυτόχρονη εμφάνιση διαφορετικών κρίσεων, σε διαφορετικές χώρες της ίδιας περιοχής, δημιουργεί μια πρόσθετη εύφλεκτη ύλη με πιθανές εκρηκτικές συνέπειες σε γειτονικές χώρες”. Ως εκ τούτου “η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στις εξελίξεις και οι λαοί της περιοχής να καταλάβουν ότι πρώτη η Ευρώπη ενδιαφέρεται για την ευημερία τους“. Ποιος άλλος πέρα από την Ελλάδα μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα;

Ιδιαίτερα για το θέμα της Τουρκίας υπήρξαν κοινές διαπιστώσεις και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι καμία χώρα που δεν μπορεί να ασκεί ηγεμονική εξωτερική πολιτική. Τόσο η Ελλάδα όσο και τον Ισραήλ επιθυμούν να διασφαλίσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Η ατζέντα της επίσκεψης

[caption id="attachment_139345" align="alignnone" width="600" caption="Σαμαράς - Danny Ayalon"][/caption]

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέφρασε την επιθυμία της για την εγκαθίδρυση στενών στρατηγικών σχέσεων με μακροχρόνιους στόχους με την Ελλάδα. «Θέλουμε την Ελλάδα στενό συνεργάτη», είπαν οι συνομιλητές του στον κ. Σαμαρά.

Από την πλευρά του σε δηλώσεις του, ο κ. Σαμαράς περιέγραψε ως εξής την σημασία της επίσκεψης: «Σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας για τον Ελληνικό λαό, βρίσκομαι εδώ και παίρνω πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα. Μιλάω για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα: Ενέργεια, ΑΟΖ, Τουρισμό, Γεωργία, αναφέρομαι και σε αμυντική συνεργασία, αλλά, βεβαίως, και στην προσέλκυση ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι μια –όχι ευκαιριακή- αλλά μακροπρόθεσμη και στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία των δύο χωρών μας. Είμαι πολύ ικανοποιημένος, γιατί οι συνομιλίες μου εδώ είναι ουσιαστικές και θα αποδώσουν».

Καταρχήν, υπήρξε συμφωνία για συνεργασία Ελλάδος - Ισραήλ σε ενεργειακά θέματα - ΑΟΖ. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμφωνία για συνεργασία σε έρευνες νοτίως της Κρήτης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κοιτάσματα.

Στον τομέα του Τουρισμού, ο πρόεδρος της ΝΔ ευχαρίστησε την ηγεσία του Ισραήλ για την αύξηση του τουριστικού κύματος από το Ισραήλ (400.000 κατά την τελευταία περίοδο), ενώ η κυβέρνηση του Ισραήλ ανέφερε ότι η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα θα αυξηθεί και θα φτάσει ενδεχομένως τους 700. 000 (!) στη νέα περίοδο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ. Η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί ότι συνεργασία σε αμυντικό τομέα θα μπορούσε να ήταν πιο δημιουργική ιδιαίτερα λόγω του ότι βρισκόμαστε σε μια γεωγραφικά ευαίσθητη περιοχή. Να σημειωθεί ότι οι Ισραηλινοί έχουν πρόβλημα με τη Τουρκία καθώς αποδείχτηκε ότι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών ήταν προσκείμενος στο Ιράν. Ως γνωστόν οι Ισραηλινοί έχουν πουλήσει αρκετά όπλα υψηλής τεχνολογίας στους Τούρκους. Όμως μετά την κρίση που προέκυψε στις σχέσεις των δύο πλευρών, οι Ισραηλινοί έχουν καταφέρει να “κλειδώσουν” τα περισσότερα οπλικά συστήματα.

Στον αγροτικό τομέα συμφωνήθηκε να εκμεταλλευτούμε την τεχνογνωσία Ισραήλ η οποία στον τομέα αυτό είναι υψηλή.

Υπήρξε επίσης συμφωνία για συνεργασία στους τομείς τεχνολογίας, έρευνας, τεχνογνωσίας και πληροφοριών.

Επενδύσεις στην Ελλάδα

Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία της επιθυμίας που εξέφρασαν οι μεγαλύτεροι Ισραηλινοί επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Ελλάδα κατά την ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν με τον κ. Σαμαρά στο σπίτι του Έλληνα πρέσβη.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τις επενδύσεις ισραηλινών επιχειρηματιών σε Ελλάδα και θα προσφέρει επίσης την βοήθειά της γενικότερα σε θέματα οικονομίας. Να σημειωθεί επίσης ότι το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ και ο ίδιος ο Νετανιάχιου είχαν κινηθεί παρασκηνιακά πρόσφατα σε οίκους αξιολόγησης υπέρ της Ελλάδας.

Τέλος, συμφωνήθηκε μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν το γρηγορότερο συναντήσεις κυβερνητικών ομάδων εργασίας για άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Πάνος Ζ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 18/12/2011 19:39:21

  Από τις σημαντικότερες εξελίξεις στα εξωτερικά θεέματα της χώρας μας των τελευταίων 30 ετών, η συνάντηση αυτή.
  Ας ελπίσουμε πως θα γίνει και πρωθυπουργός, ώστε να τις συνεχίσει και επίσημα.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Strange Attractor 19/12/2011 01:20:03

   Είθε να είναι έτσι (και να γίνει) "Παράξενε".

 2. Δικερως avatar
  Δικερως 18/12/2011 20:09:35

  Μακαρι οι δυο πιο σημαντικες φυλες της ανθρωποτητας,να συντηξουν τις
  δυναμεις τους.
  Ειθε να μπολιαστουν στ'αληθεια,να γεννησουν δυναμη και αποτροπη κι ας
  ειναι δυσκολος ο δρομος.

  • Ego avatar
   Ego @ Δικερως 18/12/2011 20:29:15

   Η μία "πιο σημαντική φυλή" είναι οι Εβραίοι.
   Η άλλη ποια είναι;

   • Δικερως avatar
    Δικερως @ Ego 18/12/2011 20:35:38

    Κατι αλανια εκει κοντα που τα λενε Ελληνες ρε Ego,τυγχανει δε να ειναι αρκουντως γνωστοι αν
    και οχι και τοσο δημοφιλεις σε ολους.
    Αν δεν τους ξερεις googλαρε το.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Ego 19/12/2011 00:26:47

    Αυτοί που δεν πρόδωσαν και δε σταύρωσαν την Αλήθεια αλλά την προσκύνησαν και την ακολουθούν ακόμη! Αυτή η Αλήθεια τους έκανε ελεύθερους και συνέχισαν να είναι ήρωες, λεβέντες και φιλότιμοι από το 490 π.Χ. μέχρι το 1940 και έρχεται και η συνέχεια. Πάλεψαν και παλεύουν να μας νοθεύσουν αλλά υπάρχει κάτι ανεξίτηλα γραμμένο στο πνευματικό DNA μας (απαρασάλευτη πίστη στο αληθινό) που δεν σβήνει ότι και να κάνουν...

 3. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ - ΥΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ - ΥΙΟΣ 18/12/2011 20:12:42

  Εξαιρετικές στρατηγικού χαρακτήρα κινήσεις Εξωτερικής Πολιτικής από τον Αντώνη Σαμαρά . Μακάρι να τις συνεχίσει και φυσικά υλοποιήσει κι' ως Πρωθυπουργός .

 4. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 18/12/2011 20:37:01

  Ο κ. Σαμαράς, που ως υπουργός Εξωτερικών την δεκαετία του 90 υπέγραψε την αναγνώριση του Ισραήλ από την Ελλάδα, έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους από όλη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

  Η επισκεψη Σαμαρά στό Ισραήλ, μέ τόν τρόπο πού έγινε, ήταν συνειδητή επιλογή, ώστε νά δοθούν καί τά ανάλογα μηνύματα διεθνώς.
  Η ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεων με μακροχρόνιους στόχους με τό Ισραήλ είναι μιά γεωπολιτική αναγκαιότητα γιά τήν Ελλάδα. Γιά τό Ισραήλ είναι η επιζητούμενη έξοδος ασφαλείας στήν ανατολική μεσόγειο καί μέσω τών δύο ελληνικών κρατών Κύπρου καί Ελλάδας αποκτά καί τήν γεωγραφική σύνδεσή του μέ τήν ευρώπη. Είναι δέ τό βάθος τής θαλάσσιας καἰ χερσαίας ελληνικής επικράτειας η ασφάλεια τής εξόδου κινδύνου καί συγχρόνως ο δίαυλος πού μπορεί νά επιτρέπει στό μικρό εδαφικά κράτος τού Ισραήλ τήν πρόσβασή του στόν ευρωπαϊκό πυρήνα κρατών.
  Γιά τήν Ελλάδα είναι ένας σχετικός παράγοντας ασφάλειας προστασίας γιά τά συμφέροντά της στήν ανατολική μεσόγειο καί συγρόνως μιά καλή ασπίδα προστασίας τής ελληνικότητας τής Κύπρου. Τού τελευταίου χώρου ελληνισμού πού έμεινε στήν ανατολική μεσόγειο καί άν δέν καταφέρει η ελληνική μητρόπολη νά τόν προστατεύσει θά είναι ανάξια νά συνεχίσει νά υπάρχει ώς εθνικό κράτος.
  Τό δεύτερο έχει νά κάνει μέ τήν ύπαρξη καί εκμετάλευση τών ενεργειακών αποθεμάτων τής ανατολικής μεσογείου. Ότι καί νά γράφουνε καί νά λένε διάφοροι καλοθελητές, τά ενεργειακά κοιτάσματα τής περιοχής είναι τέτοιου μεγέθους, πού μπορούν νά αλλάξουν άρδην τά σημερινά οικονομικά δεδομένα σέ βάθος πενταετίας καί νά αναγκαστούν οι αναλυτές νά ξαναγράψουν τίς δυνατότητες ανάπτυξης καί επιρρεασμού αυτού τού μικρού μέρους τής γήϊνης επικράτειας.
  Άν έχουμε τήν σωστή ηγεσία καί εφαρμόσει μιά εθνικά στοχευμένη πολιτική μέ εφικτούς στόχους, σέ μιά δεκαετία από σήμερα θά ζούμε σέ μιά αγνώριστη χώρα μέ αγνώριστους κατοίκους.
  Μπορεί νά ακούγεται παράταιρο. Πιστεύω ότι στά επόμενα δέκα χρόνια, πολλοί βορειοευρωπαίοι εταίροι μας θά οικτίρουν τούς εαυτούς τους γιατί δέν έτυχε νά γεννηθούν ώς έλληνες.
  Οψόμεθα

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ Ιαπετός 18/12/2011 20:38:09

   Συντασσομαι ανεπιφυλακτα.

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ Ιαπετός 19/12/2011 16:28:04

   Η συγκυρία εμπλοκής που βιώνουμε τώρα όμως είναι δύσκολη. ΠΡΕΠΕΙ να ΠΡΟΣΕΞΕΙ ιδιαιτέρως ο Σαμαράς γιατί οι "περι΄βλλοντες" αυτόν ΔΕΝ μου γεμίζουν πολύ το μάτι. ΠΛΗΝ ελαχίστων εξαιρέσεων, οι περισσότεροι ΔΕΝ μπορούν να ΠΑΡΑΓΟΥΝ και να εμφυσήσουν τις γραμμές πολιτικής που θα συνέφεραν μόνο την Ελλάδα.
   ΔΕΝ με έχουν πείσει ορισμένοι που "κόβονταν" για τον Σαμαρά πριν τον Νοέμβριο του 2009.
   Προσοψή λοιπόν Πρόεδρε, γιατί εγώ φοβάμαι και κρατώ μικρό - ακόμη - καλάθι......

 5. madprof avatar
  madprof 18/12/2011 21:06:21

  "... σέ μιά δεκαετία από σήμερα θά ζούμε σέ μιά αγνώριστη χώρα μέ αγνώριστους κατοίκους" ... "Οψόμεθα"
  Ότι θα επιβεβαιωθούν τα ανωτέρω, κατά λέξη αλλά με διαφορετικό σημαινόμενο, και θα τα βιώσουν όσοι επιβιώσουν είναι δεδομένο, αν αναλογιστούμε τι μέλλει γενέσθαι, αρχής γενομένης το 2012 και εκείθεν!
  Το 2025, είμαι βέβαιος ότι η χώρα θα είναι η Καλιφόρνια της Ε.Ε. και η πλειονότητα των αείποτε ελλήνων θα πασχίζουν με στολές υπηρετικού προσωπικού σε βοηθητικές εργασίες, πασών των ειδών και στάσεων (sic!), προς τέρψη και χαλάρωση πνευματική και σωματική των τότε κοσμοπολιτών Κυρίων τους!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ madprof 19/12/2011 00:31:36

   Η βεβαιότητα σου επέχει θέση προφητείας; Άσε υπάρχουν και αυθεντικοί που μίλησαν 1200 χρόνια πριν για αυτά που έρχονται. Εύχομαι να ζήσεις να τα δεις. Έφτασε ο καιρός. Θα περάσουμε από καταιγίδα αλλά δε θα κρατήσει πολύ. Μετά θα ζήσει αυτός ο αδικημένος από τους "φίλους" του λαός σε ότι καλύτερο και δικαιότερο έχει δει ποτέ ο πλανήτης σαν κοινωνία και οργάνωση. Κάνε κράττει λοιπόν στον πεσιμισμό σου. Αδίκως χαλιέσαι...

 6. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 18/12/2011 22:39:32

  Πολύ αισιόδοξος madprof.
  Όταν πέφτει κάποιος ψυχολογικά νά σέ προτιμά γιά ψυχαναλητή.

  • madprof avatar
   madprof @ Ιαπετός 18/12/2011 23:41:09

   Φίλτατε, μ' αρέσει να είμαι ειλικρινής, συνεπής στα σχόλιά μου και να αποτυπώνω την κοινωνική πραγματικότητα που καθημερινά βλέπω και βιώνω γύρω μου, όσο "brutal" και αν είναι ή φαίνεται σε ορισμένους που θέλουν να εθελοτυφλούν ή να στρουθοκαμηλίζουν, αλαλάζοντας περί όνου σκιάς!
   Δεν είναι θέμα προσωπικής απαισιοδοξίας ή αισιοδοξίας και νιχελιστικού οριενταλισμού! Ανιδιοτέλεια, Κοινωνική Αυτογνωσία, Ιδεολογική ανεξαρτησία και Ορθολογισμό θεωρώ ότι χαρακτηρίζουν τα γραφόμενά μου!
   Υ.Γ. Επικούρειος και Υπαρξιστής φιλοσοφικά, προσπαθώ να αδράξω την μέρα μου (Carpe diem, Οράτιος), να απολαμβάνω την κάθε στιγμή, γιατί κάθε στιγμή είναι μοναδική, ανεπανάληπτη και βιώνοντάς την (με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης) κάνει την σκέψη της ημαρμένης του ανθρώπινου όντος, όποτε και όταν αυτό συμβεί, αποδεκτό, σαν έτοιμος από καιρό!

 7. thanasis avatar
  thanasis 20/12/2011 11:35:11

  Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΤΗΝ
  ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΧΤΙΣΗΜΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ
  ΣΤΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.