#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/11/2009 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η «ρεαλίστρια» Θεοδώρα Μητσοτάκη και ο «εθνικιστής» Αντώνης Σαμαράςτου Χρήστου Γιανναρά

 ….Η πλειονότητα των σημερινών Ελλήνων (τουλάχιστον όσων ξεπερνούν τα σαράντα χρόνια) έχουν ακόμη ζωντανά στην ακοή τους τα συνθήματα του μεγάλου λαϊκού ξεσηκωμού το 1981: «Η Ελλάδα στους Έλληνες!» φώναζε τότε στις λαοσυνάξεις ο Ανδρέας Παπανδρέου, «Όχι πια υποταγή σε ξένα κέντρα αποφάσεων!», «Θέλουμε περήφανη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική»! Μάλλον δεν υπήρχε τότε Έλληνας (ψηφοφόρος ή όχι του αμοραλιστή δημεγέρτη) που να μην αναγνώριζε σε αυτά τα συνθήματα την επιβεβαίωση ιστορικών εμπειριών του. Ούτε τόλμησαν ποτέ οι σημερινοί τάχα προοδευτικοί Διεθνιστές να χλευάσουν τον Ανδρέα για «εθνικιστή», «Ελληναρά», «μαξιμαλιστή πατριώτη».

Ο απροκατάληπτος πολίτης γνώριζε τότε, γνωρίζει και τώρα τα προφανή: Ότι η Ελλάδα έχει ακόμα κάποια, μικρή ή μεγάλη, στρατηγική σημασία. Επομένως είναι αυτονόητο (ίσως και φυσιολογικό για τις διεθνείς αναμετρήσεις ισχύος), κράτη που επιδιώκουν ηγετικό ρόλο στον διεθνή στίβο ή ρόλο περιφερειακής υπερίσχυσης να θέλουν να υποτάξουν και την ελληνική πολιτική στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Φυσικό να προσπαθούν να προσεταιριστούν, να εξαγοράσουν, να εκβιάσουν στην Ελλάδα κυβερνήσεις, κόμματα, πολιτικούς, κρατικά στελέχη, εφημερίδες και κανάλια για να προωθήσουν δικές τους βλέψεις και στρατηγικές. Είναι εντελώς ηλίθιο να τους κατακρίνουμε, να βλαστημάμε τον «ξένο παράγοντα» επειδή φροντίζει τα συμφέροντά του, όταν ξέρουμε καλά ότι η αποτελεσματικότητα των φροντίδων του είναι συνάρτηση των δικών μας αντιστάσεων. Που αποδείχνονται κατά κανόνα ανύπαρκτες.

Αν εξαιρέσει κανείς την επιβολή και υποβολή που φαίνεται πως ασκούσε η φυσική παρουσία του Ελευθέριου Βενιζέλου στους αλλοεθνείς συνομιλητές του· το «Όχι» του Ιωάννη Μεταξά στους Ιταλούς· την επίδειξη πυγμής από τον πρεσβύτερο Καραμανλή με την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ· και το «Όχι» στο Σχέδιο Ανάν του Τάσσου Παπαδόπουλου – το υπόλοιπο της νεότερης πολιτικής ιστορίας του Ελλαδισμού μάλλον κυριαρχείται από τις συμπλεγματικές συμπεριφορές σπιθαμιαίων αναστημάτων.

Οι σπιθαμιαίοι ή φοβούνται τους «ισχυρούς της γης» και τους θρασείς γειτόνους, που θα μας «συντρίψουν» αν διανοηθούμε να αντιταχθούμε στις στρατηγικές τους, ή εκλιπαρούν σαν λακέδες τους ίδιους αυτούς, για να κερδίσουν την εύνοιά τους και να προωθηθούν με τη βοήθειά τους σε θέσεις επιφανείς του ελλαδικού πολιτικού συστήματος. Κανένας όμως ποτέ πολιτικός δεν τεκμηρίωσε τις φοβίες ή τον λακεδισμό του με ορθολογική πολιτική ανάλυση των «συμφορών» που μας αναμένουν αν ασκήσουμε την ανεξαρτησία μας με αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια….

Έχει μία κυρίως δυνατότητα ο «ξένος παράγων» να καθορίσει αυτός το εσωκομματικό εκλογικό αποτέλεσμα: Έχει τον εκφοβισμό. Να πείσει τους αποδεδειγμένα ευπτόητους Ελλαδίτες ότι οι απόψεις των υποψήφιων αρχηγών της Ν.Δ. για την εξωτερική πολιτική ενδιαφέρουν άμεσα εταίρους και συμμάχους – επομένως, «μην παίζετε μαζί μας»! Κατατίθεται ωμά ότι οι σημαντικές ξένες πρωτεύουσες θεωρούν «ρεαλίστρια» (με διάθεση συμβιβασμού) την κ. Θεοδώρα Μητσοτάκη και «εθνικιστή» τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Και υπογραμμίζεται πως, αν από τους χαρακτηρισμούς αυτούς κάποιος συμπεράνει ότι εταίροι και σύμμαχοι θα προτιμούσαν τη «ρεαλίστρια», δεν θα έχει άδικο. «Ο ρεαλισμός και η αναζήτηση λειτουργικών λύσεων μέσω συμβιβασμών» καθιστούν την υποψηφία «ελκυστική» στον ξένο παράγοντα. Ενώ «ο πατριωτικά φορτισμένος λόγος του υποψηφίου» ενοχλεί εταίρους και συμμάχους.

Ποτέ ώς τώρα δεν λέχθηκαν τα πράγματα καθαρότερα. Οι λέξεις «εθνικιστής», «ρεαλισμός μέσω συμβιβασμών», η απερίφραστη και κυνική, δίχως προσχήματα «προτίμηση εταίρων και συμμάχων» για τη Θεοδώρα Μητσοτάκη, ο εκνευρισμός τους για τον «πατριωτικά φορτισμένο λόγο, ιδιαίτερα στο παρελθόν»(!) του Σαμαρά, φωτίζουν αποκαλυπτικά τον ρόλο που θέλει να διαδραματίζει ο ξένος παράγων στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση. «Εταίροι και σύμμαχοι», υπέρμαχοι στα λόγια της δημοκρατίας και των ελευθεριών, απαιτούν να χειρίζονται την Ελλάδα σαν προτεκτοράτο.

Είναι περισσότερο από φανερό: Θέλουν επειγόντως «λύσεις» στο Κυπριακό, στο Σκοπιανό, στη διανομή του Αιγαίου, στο μειονοτικό της Θράκης. Ισως πιστεύουν ότι εξασφάλισαν δικό τους τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή του στο υπουργείο Εξωτερικών – και τους δυο «με διάθεση λειτουργικών συμβιβασμών». Δεν θα ανεχθούν έναν «εθνικιστή» αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τους χαλάσει τη μαγιονέζα.

Για πρώτη φορά, το αποχαυνωμένο, είκοσι χρόνια τώρα, άσκεπτο και δίχως κριτικά αντανακλαστικά ποιμνιοστάσιο των οπαδών της Ν.Δ. δέχεται τόσο ισχυρή πρόκληση πολιτικής αφύπνισης. Θα καταλάβουν, τουλάχιστον τώρα, ότι η επιλογή κόμματος διαφέρει από την προτίμηση ποδοσφαιρικής ομάδας και η επιλογή κομματικού αρχηγού έχει συνέπειες για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους;

Το όνομα του Ελληνα στον διεθνή στίβο θα απηχεί αξιοπρέπεια και υψηλή καλλιέργεια ή θα παραπέμπει σε «προοδευτικό» ραγιαδισμό εξαργυρωμένης με υποτέλεια πλασματικής ευζωίας;

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_130_22/11/2009_362396

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/11/2009 12:27:46

  Eιναι λιγο ακομψο να αποκαλεις τους ψηφοφορους της ΝΔ "αποχαυνωμενο,ασκεπτο,διχως κριτικα αντανακλαστικα ποιμνιοστσασιο" και μετα να τους αναγορευεις στην υστατη ελπιδα του εθνους αφου "ο μεγαλος λαικος ξεσηκωμος του 1981" του Ανδρεα δεν ειχε και τα αναμενομενα αποτελεσματα.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ψυχραιμια 22/11/2009 12:48:26

   Ρεαλισμός δεν συνεπάγεται υποχωρητικότητα ούτε υποταγή στους δήθεν ανιστόρητους σκοπιανούς και στους κόφι ανάν και στους ΛΕΣΧΙΤΕΣ προέδρους της ΕΕ που μας προέκυψαν προχτές!

   Ο χαρακτηρισμός ευπτόητος που χρησιμοποιεί είναι ήπιος...
   "Τι θα πουν οι Ευρωπαίοι για μας ..."

  • kanis avatar
   kanis @ ψυχραιμια 22/11/2009 13:24:12

   Η κομψότητα του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά είναι δεδομένη, όσο κι η γλωσσοπλαστική, Ομηρικής εμβέλειας, ακριβέστατη εκφραστικότητά του.
   Η αφύπνιση των ΝΔκρατών είναι εκείνο που τρομάζει.
   Με δεδομένη την εκλογή από το Συνέδριο και το βούλιαγμα στην φιλοσοφία της καλοπέρασης και στα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα", ο μηχανισμός Μητσοτάκη, θεωρούσε σίγουρη την αρχηγία της ΝΔ.
   Ομως, όπως και στον έρωτα, ο ασφαλέστερος τρόπος για να σε εγκαταλήψει ο σύντροφός σου, είναι να τον θεωρείς ... δεδομένο!

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ kanis 22/11/2009 13:46:01

    Όπως πάντα εύστοχη Κανίς!
    Οι ψηφοφόροι της άλφα αλλά και ορισμένων δήμων της βήτα Αθηνών... ίσως τώρα να μπορέσουν να έλθουν πιο κοντά στις αγωνίες των Μακεδόνων συμπατριωτών μας.

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ ψυχραιμια 22/11/2009 14:12:49

   H αλήθεια όμως είναι, φίλε ψυχραιμία, ότι η ΝΔ τα τελευταία χρόνια ήταν πλήρως απο-ιδεολογικοποιημένη. Προσωπικά, πιστεύω ότι ούτε ο Καραμανλής ήταν άνθρωπος με θεωρητικά ενδιαφέροντα, ο Ρουσόπουλος προερχόνταν από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς και ενδιαφερόταν για τον επικοινωνικό χειρισμό των θεμάτων και μόνο, όσο για την eminence grise, τον Λούλη, αυτός και αν έφτιαξε μία "Κεντροδεξιά" που φοβόταν να πει το όνομά της. Εδώ σε αμιγώς δεξιά ιστολόγια, στυλοβάτες του νεο-καραμανλισμού (που παρουσίαζαν τον άφαντο Κωστάκη ως τον κορυφαίο ηγέτη της νεοελληνικής ιστορίας...) έγλειφαν το σταλινικό απολίθωμα του ΚΚΕ! Και την ίδια στιγμή που ο Αλαβάνος τον Δεκέμβρη έριχνε λάδι στη φωτιά και παρότρυνε σε καταστροφές, ο Καραμανλής όχι μόνο δεν τον κατήγγειλε ανοιχτά, αλλά τον καλούσε και για ενημέρωση. Καλούσε σε συμμαχία κατά των αριστεριστών και μπαχαλάκηδων τον wannabe Πολ Ποτ της Ελλάδας!
   Ποιά ήταν η ιδεολογία της ΝΔ τα τελευταία χρόνια εκτός από το να μην χάσουμε την κυβέρνηση και χάσουμε την κουτάλα; Αυτή είναι η αλήθεια και έχει δίκιο ο Γιανναράς.

   Προσωπικά, έχω ψηφίσει κατά καιρούς και Συνασπισμό - επί Κωνσταντόπουλου - και Οικολόγους-Πράσινους (το 2007), ανήκω στον κεντροδεξιό - και όχι στον ακροδεξιό - χώρο, δεν αισθάνομαι όμως προσκολλημένος στη ΝΔ. Αν συνεχιστεί η μετάλλαξή της προς ένα μεταμοντέρνο απολιτικό μόρφωμα (με στόχο μόνο την εξουσία κάθε μερικά χρόνια), η τελευταία φορά που την ψήφισα θα παραμείνει το 2004.

   Η Μπακογιάννη δεν μου έχει δώσει να καταλάβω ότι πρεσβεύει κάτι διαφορετικό από τη συνέχιση της μετάλλαξης. Ο Σαμαράς έχει έναν λόγο αναγνωρίσιμο, όχι καθαρά λαϊκοδεξιό (αυτός είναι ο Καρατζαφέρης ή και μερικά στελέχη της ΝΔ), αλλά λόγο που κινείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας. Ο πατριωτισμός έχει αρχίσει να γίνεται επίκαιρος και πάλι, τη στιγμή που τη δημόσια ζωή σε κρίσιμους τομείς λυμαίνονται πλέον φαιδρέες αριστεροφιλελεύθερες μανταρινοπορτοκαλέες τύπου Αφροδίτης Αλ Σάλεχ και Θάλειας Δραγώνα. Πρέπει, πιστεύω, να δοθεί μία σύγχρονη διάσταση στον πατριωτισμό, να διαχωριστεί από τον στείρο και ανεδαφικό εθνικισμό, αλλά και να έρθει σε σαφή ρήξη με τον αναθεωρητισμό που προωθούν οι διάφοροι/ες Αλ Σάλεχ, Αλαφούζοι, Βαλλιανάτοι (κολλητός του GAP), Athens Voic, Lifo και όλος αυτός ο καλά πληρωμένος θίασος που σέρνουν πίσω τους.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Μάρκο Τ 22/11/2009 15:00:36

    Εχεις δικιο ως προς την επιλογη του Καραμανλη να γλυφει το ΚΚΕ η οποια οδηγησε σε παγιδευση της κυβερνησης το Δεκεμβρη ως εξης : οι Καραμανλης - Λουλης νομιζαν οτι με μια συμφωνια κορυφης με το ΚΚΕ και ηπια προσαρμογη στα οικονομικα θα ειχαν κοινωνικη ειρηνη.Και πραγματι η πενταετια που περασε ηταν μοναδικη περιπτωση δεξιας κυβερνησης χωρις σοβαρες ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ κινητοποιησεις.Υπηρξαν αλλες ομως γιατι υπαρχει η αλλη αριστερα συριζοαναρχικης προελευσης.Οταν λοιπον αρχισαν τα επεισοδια ο Καρ. αναγκασθηκε σε παθητικη σταση για τον εξης λογο -η αλλη αριστερα συνδεεται με το ΚΚΕ,με αλλα λογια το ΚΚΕ δεν θα μπορουσε να μεινει απραγο αν η αστυνομια εριχνε ξυλο στους συριζαιους καθως θα εκτιθετο στον κοινο κοσμο της αριστερας ως συμβιβασμενο.
    Αρα ο Καρ επρεπε να αφησει τους συριζοαναρχικους να τα καψουν για να μη σπασει η ατυπη ανοχη του ΚΚΕ απο την αναγκαια καταστολη.Αποδειχθηκε δηλαδη οτι δεν ειναι δυνατη συμφωνια κορυφης με την αριστερα γιατι δεν ελεγχεται απο ενα κεντρο οπως παλια.
    Αυτα ομως ηταν ιδεες Καραμανλη - Λουλη και οχι Μπακογιαννη.
    Η Ντορα και στη συσκεψη τη νυχτα των επεισοδιων ζητησε την επεμβαση της αστυνομιας και ο χωρος που εκπροσωπει (φιλελευθερη δεξια) ειναι ο κυριος στοχος της τρομοκρατιας.
    Ειναι δικοπο μαχαιρι,δεν μπορουν οι φιλελευθεροι δεξιοι να αποκοπουν απο τους αριστεροφιλελευθερους τελειως εφ οσον αυτοι ειναι ειρηνικοι-απαιτειται οριοθετηση.
    Διαβασε το Βημα σημερα οπου η Ντορα ρητως δηλωνει οτι δεν πρεπει να μεταφερθει αυτουσιος ο αμερικανικος νομος ιθαγενειας στην Ελλαδα.

    • Παλιός avatar
     Παλιός @ ψυχραιμια 22/11/2009 15:10:53

     Με καλύπτει περισσότερο η απάντηση του Σαμαρά για την ανάγκη ανάδειξης του νεου πατριωτισμού χωρίς διαχωρισμούς.

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ ψυχραιμια 23/11/2009 02:29:18

     Η Ντόρα εκείνο το βράδυ νόμιζε πως είχε έρθει η ώρα της! Ο ΚΚ ακόμα το πάλευε, πίστευε πως θα το γυρίσει το χαρτί, και ορθώς ορθότατα έπραξε. Αν έριχνε η αστυνομία, σήμερα δεν θά ΄μασταν εδώ να γράφουμε ψυχραιμία...

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ ψυχραιμια 23/11/2009 02:33:53

     όσο για το νόμο της ιθαγένειας δεν θα τον μεταφέρει αυτούσιο, θα τον μεταφέρει χειρότερο. το πως αντιλαμβάνεται την εθνική αξιοπρέπεια είχε τις ευκαιρείες της και το έδειξε.

 2. Orestios avatar
  Orestios 22/11/2009 13:06:05

  Ρεαλισμός είναι η αποδοχή των απόψεων των άλλων και η ένοχη απεμπόληση των δικών μας? Αυτό υποταγή το έλεγαν κάποτε. Ρεαλισμός είναι η συνείδηση του εαυτού, χωρίς τις ενοχές που φορτώνουμε εμείς στον εαυτό μας, χωρίς τις ενοχές που φοβόμαστε ότι θα μας φορτώσουν οι άλλοι. Όσο υπάρχουν ανώριμοι πολιτικοί που είναι φοβικοί, ενοχικοί και υποτελείς στο τέλος, τόσο θα πορευόμαστε χωρίς συνείδηση ως έθνος.

 3. Orestios avatar
  Orestios 22/11/2009 13:07:59

  Ο "ρεαλισμός" αυτού του είδους είναι σουρεαλισμός.

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 22/11/2009 13:09:18

  Εδώ και χρόνια η Ελλάδα χρησιμοποιεί μόνιμα πολιτική κατευνασμού. Δεν είναι τυχαίο. Είναι επιλογή κάποιων υπερατλαντικών κέντρων των οποίων είμαστε φόρου υποτελή προτεκτοράτα. Θέλουμε δεν θέλουμε είναι προδιαγεγραμμένο να πάμε οσονούπω σε συνεκμετάλλευση Αιγαίου και αυτονομιστικές εξελίξεις στη δυτική Θράκη. Εξού και οι συγκεκριμένες ηγεσίες μας. Δεν λέω αν είναι καλό ή κακό πάντως είναι προσχεδιασμένο. Εκτός και αν έχουμε κάποια αστάθμητη εξέλιξη πχ Ρωσία ή κάτι παρεμφερές. Η Τουρκία είναι αναπτυσσόμενη δύναμη σε κάθε επίπεδο παρά τις εσωτερικές της αδυναμίες. Είναι πάντα και μεγαλύτερη (πληθυσμιακά) αγορά.

 5. ΑΚΗΣ avatar
  ΑΚΗΣ 22/11/2009 13:37:38

  ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΝ Κ. ΓΙΑΝΝΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΟΤΧΕΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ , ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ. ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΟΜΩΣ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑΙΟΥ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥΣ , ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΠΟΥ ΦΥΣΑΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ , ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΝΔ ΘΕΛΟΥΝ realistic politic , ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕ ΠΑΝΤΑ Ο ΓΑΠ ΣΗΜΕΡΑ Η ΝΤΟΡΑ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο Κ.Κ. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΙ ΑΠΟΤΑΣΣΟΜΕΝ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΔΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ , ΕΝΤΕΛΕΩΣ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ.

  • Φιλελεύθερος avatar
   Φιλελεύθερος @ ΑΚΗΣ 22/11/2009 17:52:10

   Nαι εχεις δικιο,οντως η μεγαλη καταστροφη της απαξιωσης του πολιτκου συστηματος, οφειλεται κατα ενα μεγαλο ποσοστο στο ΠΡΟΒΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ κομματι των ψηφοφορων,των αβουλων και αμορφωτων που αποτελουν ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΧΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.Το κακο ειναι οτι δυστυχως σε μεγαλυτερο ποσοστο αυτο ανεκαθεν παρατηρειτο στη Νεα Δημοκρατια η οποια οντας συνεχεια της ΕΡΕ των 60's και των παλιαοτερων συντηριτικων κομματων ,μμμαζευε ανεκαθεν στις ταξεις το συντηρητικο οπισθοδρομικο λαικοδεξιο η ακροδεξιο κομματι της κοινωνιας .Και γι αυτο ολοι εμεις οι υπολοιπι ειμαστε υποχρεωμενοι να τρωμε στη μαπα σκουπιδια τυπου γιακουματου,κιλτιδη και αστειου ντινοπουλου

 6. I BENETIDIS avatar
  I BENETIDIS 22/11/2009 13:39:20

  Η ΕΛΛΑΔΑ Κ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ!
  ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ Κ ΚΑΤ'ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!
  ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ,ΜΑΣ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Κ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΖΗΤΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΡΙΘΕΙ ΣΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕ 4ΧΡΟΝΙΑ!ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΝΕΟΔΗΜΠΚΡΑΤΗ!

  ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΚΑ ΤΩΝ ''ΥΠΕΡΠΑΤΡΙΩΤΩΝ'' ΤΩΝ ''ΕΝΩΤΙΚΩΝ'' ΤΩΝ ''ΑΝΑΝΕΩΤΩΝ'' ΤΩΝ ΛΑΙΚΙΣΤΩΝ , ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΟΣΑ ΛΕΝΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ...ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΠΟΛΑΝ Κ ΚΕΠ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΥΧΗ!!!

  ΝΤΟΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!!!
  ΣΥΝΕΧΙΣΕ Κ ΣΕ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΩΝ.. ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΑΜΑΡΑ!

  • ΑΚΗΣ avatar
   ΑΚΗΣ @ I BENETIDIS 22/11/2009 14:28:06

   I BENETIDIS ΑΜΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΣ , ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΤΥΦΛΩΜΕΝΟΙ ΕΙΣΤΕ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΠΕΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ. ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΕΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΔΕΣ ΓΑΜΠΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΤΖΑΚΙΑ ΡΕ. ΟΥΣΤ!!!

 7. donaE avatar
  donaE 22/11/2009 13:51:24

  To 1981 κανενας δεν αποκαλουσε ελληναρα τον 'αμοραλιστή δημεγέρτη' Παπανδρεου,γιατι απολουστατα κανενας δεν εδινε βαση στο ιδεολογικο προσανατολισμο του.Ολοι περιμεναν να παρουν σειρα στο τραπεζι που εστρωνε.Δεν εχουμε παθει ακομα αμνησια.
  Ετσι και τωρα αλλου ειναι η ουσια.Δυστυχως.
  Αλλωστε η εξωτερικη πολιτικη δεν αλλαζει τοσο ευκολα,παλι δυστυχως.

 8. kanis avatar
  kanis 22/11/2009 14:07:44

  Οι ψηφοφόροι της Α πιό υποψιασμένοι, ενώ της Β απρόβλεπτοι...Οι περισσότεροι διαβάζουν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τις Κυριακές. Σίγουρα θα διαβάσουν και την άποψη του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά και θα σκεφτούν τα όσα λέει...
  Το πρόβλημα,βέβαια, παραμένει στην βήτα Αθηνών, όπου κοινοτάρχες και πραίτορες ...μαγειρεύουν!

 9. rally monkey avatar
  rally monkey 22/11/2009 14:30:02

  ..@P3 ΚΑΙ ΤΟ CASUS BELLI -ΜΑΡΤΙΟΣ '87. ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ HE PLAYED HIS HAND WELL.

 10. fatfat avatar
  fatfat 22/11/2009 14:57:16

  ο κύριος Γιανναράς γράφει : "το υπόλοιπο της νεότερης πολιτικής ιστορίας του Ελλαδισμού μάλλον κυριαρχείται από τις συμπλεγματικές συμπεριφορές σπιθαμιαίων αναστημάτων".....πείτε μου σας παρακαλώ ποιοι από τους παρακάτω - που σημειωτέον κυβέρνησαν τα τελευταία 50 χρόνια - είχαν τα "σπιθαμιαία αναστήματα",στα οποία αναφέρεται ο κύριος Γιανναράς.....Παπάγος,Πλαστήρας,Κων/νος Καραμανλής(1955-1963),Γεώργιος Παπανδρέου,Ανδρέας Παπανδρέου.......
  Εκτός αν αναφέρεται στον κύριο Σημίτη που μας έβαλε στην ΟΝΕ και πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε,παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και τις αντιδράσεις της Τουρκίας!!!!!!!!!!!!!!!
  Οι βαρύγδουπες εκφράσεις καλές είναι για εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης,αλλά πρέπει να τις υποστηρίζουμε και ικανοποιητικά.
  Δεν είμαστε αμερικάνικη αποικία, ούτε κάνουν κουμάντο οι Αμερικάνοι όπως έκαναν επί χούντας. Δεν μας κυβερνά και ο Αμερικάνος πρέσβης.......
  Και ο Βενιζέλος ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ ήταν και ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ έκανε, όταν υπέγραφε την Συνθήκη της Λωζάννης.....αν αρθρογραφούσε τότε ο κύριος Γιανναράς τι θα έγραφε σε σχετικό άρθρο του, με την ίδια λογική? Ότι ο Βενιζέλος εξυπηρετούσε τα σχέδια του ξένου παράγοντα?

 11. Aggelos avatar
  Aggelos 22/11/2009 15:09:00

  "Η αφύπνιση των ΝΔκρατών είναι εκείνο που τρομάζει."
  Η αφυπνιση της Δεξιας ,απεναντι στο αριστερο μεταπολιτευτικο καταστημενο..αρχιζει σε μερικες μερες..
  η αντεπιθεση αρχισε με την ακραια μρφη πρωτα-Λαός- και σνεχιζεται με την πιο σοβαρη -και ισχυρη-κεντροδεξια μορφη του...

  Το κατεστημενο της αριστερας εχει λιγες μερες...!

  • kanis avatar
   kanis @ Aggelos 22/11/2009 15:29:54

   Εννοείται, ότι συζητάμε για πολιτισμένη "αφύπνιση" κι οχι τραμπουκισμούς!

 12. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 22/11/2009 16:46:11

  Για μια ακόμη φορά ο Γιανναράς συμπύκνωσε την πραγματικότητα μέσα σε λίγες γραμμές. Το μόνο πρόβλημά του είναι ότι δεν προσπαθεί να ευχαριστήσει κανέναν. Για αυτό και τον χτυπάνε από πολλές μεριές, χωρίς όμως επιχειρήματα, παρά μόνο κολλώντας του κάποιες ταμπέλες από αυτές που κυκλοφορούν με το κιλό. Επί του θέματος, έδειξε απλά και κατανοητά ότι η επιλογή αρχηγού της ΝΔ θα επηρεάσει σημαντική την εξέλιξη της χώρας για δύο λόγους. Πρώτον, θα φανερώσει το επίπεδο και το περιεχόμενο της πολιτικής σκέψης μιας μεγάλης μερίδας Ελλήνων. Δεύτερον θα καθορίσει αν η αντιπολίτευση θα αντισταθεί στη συνέχιση της απεμπόλισης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο όνομα μιας δήθεν συνεργατικής πολιτικής που μονάχα εμάς δεν εξυπηρετεί, ιδίως μακροπρόθεσμα.

 13. Φιλελεύθερος avatar
  Φιλελεύθερος 22/11/2009 18:01:50

  Βενετιδη εισαι βλακας η παριστανεις το βλακα;
  Η μοναδικη απο τους υποψηφιους ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ.
  Η μοναδικη που μπορει να οδηγησει το κομμα ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΜΠΑΧΑΛΟΠΟΙΗΣΗ και ΑΠΟΛΙΤΙΚ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ οπως ειναι τωρα.
  ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ;Νεοδημοκρατες κατηγορουν νεοδημοκρατες ΓΙΑ ΥΠΕΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ και ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ;ΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ;ΆΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΣΑΣ!
  Κατηγορειτε νεοδημοκρατες που τη δεκαετια του 70 στα αμφιθεατρα τους εβριζε ολη η κοινωνια και ησαν δακτυλοδικτουμενοι απο τους αριστερους σαν πατριδοκαπηλους ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ;
  ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ,ποιος να το ελεγε τη δεκαετια του 70,οτι 30 χρονια μετα ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ (αυτοι που εχουν σαν σημαια τους την πατριδα,την ασφαλεια,το εθνος οπως ηταν ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ) θα ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΣΥΝΙΔΕΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ για ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΕΙΑ!!!!!!!!!

  ΝΤΡΟΠΗ και ΠΑΛΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΣΑΣ!
  ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΙΔΕΟΛΟΓΟΥΣ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ,μια χαρα τα τακιμιασατε ολα αυτα τα χρονια..

 14. nik avatar
  nik 22/11/2009 18:05:59

  "την επίδειξη πυγμής από τον πρεσβύτερο Καραμανλή με την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ"

  Στο οποίο στρατιωτικό σκέλος ξαναμπήκε 6 χρόνια μετά, ταπεινωμένη και με δυσμενέστερους όρους, τους οποίους έθεσε η Τουρκία.
  Καμιά "επίδειξη πυγμής", αντίθετα λανθασμένη κίνηση εύκολου εντυπωσιασμού.

  Το η "Ελλάδα στους Έλληνες" του '81 είχε τόση αξία όση το "εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία" του '49. Και τα δύο κατέληγαν στον ίδιο παρονομαστή: να φύγουμε μεν από την "εξάρτηση από τις ΗΠΑ", για να περάσουμε όμως στην εξάρτηση από τους Ρώσους.
  Τι έγινε, βρήκε τον "Έλληνα Πούτιν" ο κ.Γιανναράς;

 15. fatfat avatar
  fatfat 22/11/2009 18:25:23

  @ kanis.....το γεγονός ότι ο κύριος Γιανναράς έχει πολύ καλή γλωσσοπλαστική εκφραστικότητα (δεν σχολιάζω την φράση σου "περί ομηρικής εμβέλειας" γιατί θα σε στεναχωρήσω) δεν το αμφισβητεί κανένας....αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο ή ότι έχει το αλάθητο....δεν φτάνει μόνο κάποιος να χρησιμοποιεί επιδέξια τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας...πρέπει και τα επιχειρήματά του να είναι πειστικά.......συγνώμη, αλλά κατά την γνώμη μου τα συγκεκριμένα επιχειρήματα στο παραπάνω άρθρο δεν είναι πειστικά....όντως ακολουθούμε ως Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πολιτική κατευνασμού και πολιτική υποβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων...ας δούμε όμως τώρα τι έκανε η δικτατορία Μεταξά την διετία 1938-1940(ο κύριος Γιανναράς έθεσε το ιστορικό παράδειγμα του κυρίου Μεταξά)....ας θυμηθούμε ότι παρόμοια πολιτική κατευνασμού χρησιμοποίησε και η Ελλάδα την διετία 1938-1940,όταν οι Ιταλοί μας προκαλούσαν απροκάλυπτα και συνέχεια και η δικτατορία του Μεταξά έκανε τον "χαζό"....π.χ οι Ιταλοί προσπάθησαν ανεπιτυχώς να βυθίσουν πολεμικά πλοία μας βομβαρδιζοντάς τα, τορπίλισαν το καταδρομικό "Έλλη" και παρόλο που είχαμε ατράνταχτες αποδείξεις ότι ήταν οι τορπίλες ιταλικές, η δικτατορία του Μεταξά έκανε συνέχεια λόγο για "υποβρύχιο αγνώστης εθνικότητας"......ήταν ο Μεταξάς "πουλημένος" στον ξένο παράγοντα, ήταν προδότης?
  ΟΧΙ!!!!!!
  Απλώς προσπαθούσε με την πολιτική του να προστατεύσει την Ελλάδα και να μην την μπλέξει σε πόλεμο με τον Άξονα, ενώ την ίδια στιγμή προχωρούσε με ταχύ ρυθμό στον εκσυγχρονισμό και εξοπλισμό του ελληνικού στρατού, για παν ενδεχόμενο.
  Δεν τα κατάφερε όμως, και η Ελλάδα τελικά έμπλεξε στην δίνη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
  Το ίδιο προσπαθούν και οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια....προσπαθούν δηλαδή να μην μπλέξουμε σε πολεμικές περιπέτειες με την προκλητική γείτονα χώρα, για αυτό και ακολουθούν πολιτική κατευνασμού και υποβάθμισης των προκλήσεών της....βέβαια η Τουρκία θεωρεί αυτή την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα ως "αδυναμία" και για αυτό εμφανίζει όλο και νέες παράλογες ή ανιστόρητες διεκδικήσεις....δεν είναι οι πολιτικοί μας που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια ή που κυβερνούν τώρα, "προδότες" ή "ανθέλληνες" ή "Συβαρίτες" ή "υποχείρια του ξένου παράγοντα"....αντίθετα προσπαθούν ή προσπάθησαν να υπερασπιστούν την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (και με τις λιγότερες απώλειες) και γνωρίζουν πολύ καλά τις προθέσεις και τις επιδιώξεις της Τουρκίας....για αυτό ακριβώς τον λόγο και σπαταλάμε τεράστια ποσά κάθε χρόνο για αμυντικές δαπάνες,παρόλο που είμαστε μικρή χώρα......ας μας προτείνει ο κύριος Γιανναράς τι θα πρέπει να κάνουμε σε νέες ενδεχόμενες τουρκικές προκλήσεις...θα πρέπει να καταρρίψουμε 2-3 τούρκικα πολεμικά αεροσκάφη αν παραβιάσουν το FIR Αθηνών για να δείξουμε ότι δεν είμαστε "υποχείρια κανενός ξένου παράγοντα"?.....

 16. Υ. avatar
  Υ. 22/11/2009 18:41:39

  Γειά στη πένα σου άξιε Γιανναρά.

  • donaE avatar
   donaE @ Υ. 22/11/2009 18:56:52

   Μη κανατε σαν οπαδοι ομαδας,αλλη Κυριακη τον ελεγε 'ατολμο και καταπτοημενο'.

   • Υ. avatar
    Υ. @ donaE 22/11/2009 19:04:07

    Ήταν πριν ακόμη αναπτυχθεί η προεκλογική στρατηγική του Σ.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ donaE 23/11/2009 13:21:04

    Τον κέρδισε ο Αντώνης το Γιανναρά, όπως κέρδισε και όλους εμάς, όλη την Ελλάδα που ελπίζει, αντιστέκεται και μάχεται. Ο Αντώνης ήταν άγνωστος, τώρα γίνεται γνωστός σιγά σιγά και εκπλήσσονται όσοι τον γνωρίζουν.

 17. ΑΛΕΞ avatar
  ΑΛΕΞ 22/11/2009 19:15:24

  Δήλωσαν από μόνοι τους υποψήφιοι για την αρχηγία. Του κόμματος που με θυμό συνέτριψε η λαϊκή ψήφος. Και γελοιοποίησαν το εξουθενωμένο κόμμα συζητώντας, με συντελεσμένη την κατάρρευση, ένα και μοναδικό πρόβλημα: Τη μέγιστη δυνατή διεύρυνση του αριθμού των εκλεκτόρων τους!

  Προφανή τα κίνητρα: Οσο πιο μειονεκτική είναι μια υποψηφιότητα (σε φυσικά προσόντα και σε πολιτική σοβαρότητα) τόσο πιο πεισματική η απαίτηση πολλαπλασιασμού των εκλεκτόρων. Ξέρουν οι αυθυποψήφιοι ότι η ποδοσφαιρόμυαλη μάζα ψηφίζει τους ωραίους, τις χαμογελαστές, τους μπουφόνικους κενολόγους. Σε τέτοιες εκτιμήσεις ελπίζουν.
  Αυτά έγραφε ο κ. Γιανναράς στις 26/10/2009
  http://kafeneio-gr.blogspot.com/2009/10/blog-post_6624.html

 18. αρχισαμε avatar
  αρχισαμε 22/11/2009 19:17:31

  Φοβου τους ...φιλοσοφιζοντες θεολογους και δωρα φεροντες...

 19. ΦΏΤΙΟΣ ΑΘΑΝ. avatar
  ΦΏΤΙΟΣ ΑΘΑΝ. 22/11/2009 19:39:04

  Όποιος παρακολουθεί χρόνια την σκέψη τού Χ.Γ δέν εκπλήσσεται πού προκρίνει Σαμαρά. Βεβαίως οι απόψεις του , εκφραζόμενες με δύναμη και αιχμηρές φράσεις, ξέρουμε σέ ποιούς δέν αρέσουν .

  • kanis avatar
   kanis @ ΦΏΤΙΟΣ ΑΘΑΝ. 22/11/2009 20:22:25

   ο Χ. Γιανναράς από τη δεκαετία του 70, τις ίδιες αρχές πρεσβεύει. Απόλυτα συνεπής με τις αρχές του είναι η στήριξη του Αντώνη Σαμαρά!

 20. asheti avatar
  asheti 22/11/2009 22:50:34

  kalo to arthro tou kou kathigiti, kala kai ta sholia, alla mas diafevgei to spoudaiotero: den einai dynaton na "htypame to heri" sto trapezi eno me to allo na zitianeuoume (epidotiseis, parataseis, sygkliseis, eksaireseis, daneia klp)....

  prota tha papsei to ena heri na zitianevei kai meta to allo tha deiksei ti pygmi pou hreiazetai.

  kai epipleon: auto to kakoriziko to symvoulio eksoterikis politikis giati den synerhetai pote??? den einai dynaton kathe fora i eksoteriki politiki tis horas na enapokeitai stin "ebneusi" tis ekastote kyvernisis, na allazei kathe fora, kai na min apeihei ton eurytero politiko kosmo tis horas aneksartita poios einai "pano" ti dedomeni stigmi

  i tourkia, oi ipa, to israil einai merikes mono hores pou opoios ki an einai pano, i eksoteriki politiki einai idia, i toulahiston stin idia grammi

  emeis kathe fora autoshediazoume, ki an mas vgei, mas vgike. e den ginetai etsi.....

  • anonyme avatar
   anonyme @ asheti 23/11/2009 00:02:23

   ''ισχυρή πρόταση πολιτικής αφύπνισης''
   αυτό τα λεεί όλα πιστεύω.

   Με το Σαμαρά αυτό είναι εφικτό.
   Θα είμαι και εγώ εκεί την Κυριακή

 21. blue nile avatar
  blue nile 23/11/2009 02:01:25

  για τον fatfat

  γράφεις για τον Μεταξά: ενώ την ίδια στιγμή προχωρούσε με ταχύ ρυθμό στον εκσυγχρονισμό και εξοπλισμό του ελληνικού στρατού, για παν ενδεχόμενο.

  Αυτό δηλαδή που δεν γίνεται τώρα. Ο Μεταξάς ετοιμάστηκε όσο μπορούσε. Πόσο ετοιμάζονται οι σημερινοί μας ηγέτες; Σε ποια κατάσταση ήταν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις το 81 και σε ποια είναι τώρα; Αν δούμε και την αντίστοιχη τουρκική θα βάλουμε τα κλάματα.
  Τελικά παραδέχεσαι και εσύ ότι παρά τη στάση του Μεταξά που προσπαθούσε να κατευνάσει ο πόλεμος έγινε δεν τον αποφύγαμε. Έτσι γίνεται πάντα αν ο έτερος έχει αποφασίσει τον πόλεμο θα τον κάνει.
  Η μόνη πιθανότητα αποφυγής πολέμου είναι η στρατιωτική θωράκιση και η αποτελεσματική διπλωματία. Με πιο σημαντική την θωράκιση αλλά απαραίτητη και την άσκηση διπλωματίας.
  Όσο για την στάση των σημερινών πολιτικών το πιο σίγουρο είναι ότι από τα τεράστια ποσά που ξοδεύουν για την άμυνα έχουν το μερτικό τους με τις θηριώδεις μίζες. Όχι μόνο πληρώνουμε πανάκριβα τα όπλα που αγοράζουμε αλλά και πολλές φορές προμηθευόμαστε όπλα που δεν χρειάζονται τόσο αλλά αποφέρουν καλύτερα κέρδη στους μιζαδόρους.
  Άν ήθελαν θα είχαν διατηρήσει το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων σε σχέση πάντα με την πολεμική ικανότητα της Τουρκίας. Δεν το έκαναν και αποσάρθρωσαν το στράτευμα με τη πλήρη κομματικοποίηση του.
  Δηλαδή δεν ισχύει ούτε μία στιγμή αυτό που αναφέρεις, οι πολιτικοί μας έχουν διαγνώσει την απειλή αλλά ο τρόπος που την διαχειρίζονται είναι απολύτως λανθασμένος γιατί απλά δεν προετοιμάζονται για μια επικείμενη σύρραξη. Νομίζω ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι η επανεκλογή τους που επειδή αυτή εξαρτάται σε μαγάλο βαθμό από τον ξένο παράγοντα, δεν διαστάζουν ανενδοίαστα να πρακτορεύουν τα συμφέροντα του.
  Όσο για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις τουρκικές προκλήσεις, η μελέτη του πρόσφατου παρελθόντος δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια διατύπωσης διαφορετικών απόψεων. Ναι αν χρειαστεί θα καταρίψουμε και ένα και δύο αερόπλανα υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα, ρισκάροντας το θερμό επεισόδιο που δεν είναι απαραίτητο ότι θα μας οδηγήσει σε πόλεμο. Το να μην αντιδρούμε ποτέ είδαμε τι μας έχει φέρει: Ίμια, γκρίζες ζώνες, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι τώρα και πάει λέγοντας.
  Ο Γιανναράς είναι μια σπάνια προσωπικότητα. Φιλοπάτρις, ασυμβίβαστος, ειλικρινής, με μια σπάνια ικανότητα να κάνει κατανοητούς στο ευρύ κοινό τους κεντρικούς άξονες των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται.
  Ομολογώ ότι με ξένισε κάπως ένα σχόλιο του εδώ τότε που εξομοίωνε κατά κάποιο τρόπο Σαμαρά και Ντόρα. Αυτό το τρόπο καταφέρνει με απόλυτα εύστοχο τρόπο να θέσει ακόμα ένα κρίσιμο ερώτημα στο ψηφοφόρο της Κυριακής. Τι άραγε θα διαλέξει ο νεοδημοκράτης: τον ρεαλισμό που θα οδηγήσει εκ του ασφαλούς σε μια συρρικνωμένη πατρίδα ή μια ελληνοκεντρική άσκηση πολιτικής που ίσως και μας γλυτώσει από την διαφαινόμενη ήττα.

 22. fatfat avatar
  fatfat 23/11/2009 02:59:27

  @ blue nile…..1) σε σχέση με το 1981 ασφαλώς και έχουμε σήμερα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα που θα παίξουν μεγάλο ρόλο σε πολεμικές επιχειρήσεις……το «πυρ και κίνηση» έχει πια πεθάνει….
  2) σε ποια πολεμική ικανότητα της Τουρκίας αναφέρεσαι? Πως τεκμαίρεται αυτή η «περίφημη» πολεμική ικανότητα της Τουρκίας?
  Της μοναδικής χώρας του κόσμου που εκτέλεσε αποβατική ενέργεια χωρίς να ανοίξει ούτε μια μύτη (ΑΤΤΙΛΑΣ Ι), και που είχε στην Κύπρο πάνω από 3.000 απώλειες ενώ είχε πλήρη αεροπορική και ναυτική υπεροχή.
  Και που βύθισε πολεμικό πλοίο της.
  3) γράφεις : “ παραδέχεσαι και εσύ ότι παρά τη στάση του Μεταξά που προσπαθούσε να κατευνάσει ο πόλεμος έγινε δεν τον αποφύγαμε. Έτσι γίνεται πάντα αν ο έτερος έχει αποφασίσει τον πόλεμο θα τον κάνει”…..πρώτα από όλα δεν αποφύγαμε τον πόλεμο, διότι η φασιστική Ιταλία, η οποία ήταν ομολογουμένως πολύ πιο ισχυρή από την Ελλάδα ,ήταν σίγουρη για τον στρατιωτικό περίπατο που θα έκανε…..κάτι τέτοιο σήμερα δεν ισχύει….η Τουρκία ούτε είναι πολύ πιο ισχυρή από την Ελλάδα, ούτε ξέρει από τώρα την έκβαση ενός “θερμού επεισοδίου” ή κάποιων πολεμικών επιχειρήσεων….οπότε προβαίνει σε προκλήσεις είτε για να συρθούμε από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ σε απευθείας διαπραγματεύσεις μαζί της, είτε για να χάσουμε την ψυχραιμία μας και να προβούμε σε βιαστικές κινήσεις π.χ κατάρριψη αεροπλάνου της, έτσι ώστε να μας κατηγορήσει στην διεθνή κοινότητα και να ζητήσει διαμεσολάβηση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, οπότε θα οδηγηθούμε πάλι σε απευθείας διαπραγματεύσεις ή σε διεθνή διαιτησία.

 23. Swell avatar
  Swell 23/11/2009 08:57:42

  "...το υπόλοιπο της νεότερης πολιτικής ιστορίας του Ελλαδισμού μάλλον κυριαρχείται από τις συμπλεγματικές συμπεριφορές σπιθαμιαίων αναστημάτων." Οι συμπλεγματικές συμπεριφορές πηγαίνουν "πακέτο" με σπιθαμιαία μήκη.

 24. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 23/11/2009 12:41:58

  Ουδείς αμφισβητεί την λογοπλαστική δεινότητα του κ. Χ.Γ. Ούτε τη συνέπειά του σ’ αυτά που πιστεύει σε θεωρητικό επίπεδο. Αυτό που αμφισβητείται είναι η σταθερότητα των πολιτικών του προτάσεων και η βάση των θεωρητικών προκείμενων της δικής του άποψης για το πολιτικό μας σύστημα.

  Το τελευταίο δεκαήμερο ο κ. Χ.Γ. έγραψε τρία τουλάχιστον κείμενα για τα νεοδημοκρατικά τεκταινόμενα: ένα στην Κ. της προηγούμενης Κ. όπου εξέφραζε την απογοήτευσή του που και ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι άξιος της εκτίμησής του. Ένα δεύτερο εδώ στο antinews, όπου χαρακτήριζε συλλήβδην τους υποψηφίους για την ηγεσία της ΝΔ μικρούς και άχρηστους. Και το χθεσινό στην Κ. που αναπαράγει σήμερα το antinews και όπου ο Σαμαράς αναγορεύεται σε ελπίδα του έθνους.

  Το μόνο σταθερό σημείο αναφοράς του κ. καθηγητή είναι η ολοφάνερη υποτίμηση των αναγνωστών του και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Οι χαρακτηρισμοί παντού είναι απαξιωτικοί: ασπόνδυλοι, άλογοι, βραχείς (για τον ΚΚ αυτό), αποχαυνωμένοι κοκ.

  Τί επιτέλους νομίζει ο κ. Χ.Γ.;

  Πότε ακριβολογεί, θέλοντας να «παρέμβει» και πότε αναδιπλώνεται στον αριστοκρατικό του ρομαντισμό και μας κοιτά αφ’ υψηλού; Πότε λερώνει τα χέρια του στο «σπιθαμιαίο» πολιτικό μας σύστημα και πότε οραματίζεται τον μεσσιανικό (του) ηγήτορα;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ antiathlitikos 23/11/2009 12:57:02

   Ο Χ.Γ. πετα στα συννεφα μια ζωη και υποτιμα οχι μονο τους πολιτικους αλλα ολο το ελληνικο κρατος.Επειδη δεν κατορθωσε να εξελιχθει σε συγχρονη Βυζαντινη Αυτοκρατορια για το Γιανναρα η Ελλαδα ειναι κρατιδιο.Τα μεγαλειωδη οραματα του δεν εχουν σχεση με τη πραγματικοτητα.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 23/11/2009 13:18:53

    Τα μεγαλειώδη οράματα ήταν ο στόχος της επανάστασης του 1821 και ο στόχος του ελληνικού κράτους μέχρι το 1922. Δεν είναι πολύ μακρινές εποχές αυτά. Εν πάση περιπτώσει, αν δεν έχουμε στόχο σήμερα εδαφικές επεκτάσεις (που ποτέ δεν το πρότεινε ο Γιανναράς, ούτε το υπενόησε), μπορούμε να έχουμε στόχο τη διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής πρότασης προς το παγκόσμιο στερέωμα και την καταπολέμηση της νοοτροπίας της ψωροκώσταινας, πού τόσο καλά ξέρετε να αναπαράγετε, Ψυχραιμία, εσύ και οι όμοιοί σου.

    Πολύ καλά κάνει και υποτιμά και τους πολιτικούς και το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Ξέρεις κανέναν που να έχει αντίθετη γνώμη; Αλλά ξέχασα, στηρίζεις Ντόρα, προφανώς και σου αρέσουν τόσο, μα τόσο πολύ οι πολιτικοί μας και το σύγχρονο ελληνικό κράτος!

 25. περαστικός avatar
  περαστικός 23/11/2009 13:14:50

  Ακριβώς! Ο Γιανναράς μια ζωή υποτιμά τους πολιτικούς και τους θεωρεί σχεδόν όλους "σπιθαμιαίους".

  Γι' αυτό και είναι εξαιρετικής συμβολικής και σημειολογικής σημασίας η καθαρή στήριξη στον Σαμαρά.

  Διότι είναι πασίγνωστο ότι ο Γιανναράς έχει πολλάκις καταγγείλει πολλούς και πολλά. Μέσα σ' αυτά και την Ντόρα ουκ ολίγες φορές (τον ΓΑΠ κλπ).

  Από μία άλλη σκοπιά πολλοί από τους υποστηρικτές του Σαμαρά σήμερα το κάνουν αποκλειστικά λόγω του αντι-μητσοτακισμού τους. Και αυτοί όμως (Τράγκας, Κύρτσος) είναι φειδωλοί στα λόγια τους υπέρ του Σαμαρά. Περισσότερο καταδικάζουν την τακτική και τις απόψεις της Μπακογιάννη.

  Εδώ ο Γιανναράς το ξεπερνάει. Την προηγούμενη Κυριακή τον χαρακτήρισε "απροσκύνητο". Σήμερα, όλα αυτά.

  Είναι σαφέστατος.

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ περαστικός 23/11/2009 13:34:03

   Δυστυχώς περαστικέ μου, δεν είναι σαφέστατος! Η παλλινωδία του είναι σαφής. Από το δυστυχώς την πρώτη φορά, στη συνολική καταδίκη όλων των υποψηφίων εδώ (ρώτα και τον blue nile επάνω να σου πει, άσε με εμένα) και στη χθεσινή του κολοτούμπα, όλα πείθουν είτε ότι δε θέλει να πάρει σαφή θέση είτε κρατάει για τον εαυτό του το απόλυτο δικαίωμα του κριτή των πάντων.

   • περαστικός avatar
    περαστικός @ antiathlitikos 23/11/2009 14:08:57

    Τρία άρθρα

    1. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_252_08/11/2009_336488 (8 Νοεμβρίου)

    2. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_15/11/2009_337404 (15 Νοεμβρίου)

    3. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_130_22/11/2009_362396 (22 Νοεμβρίου)

    Έχουμε και λέμε. Αποσπάσματα από τα τρία άρθρα

    1. Σύμβολο πολιτικής ανυπαρξίας η κ. Θεοδώρα Μητσοτάκη επισείει ως μοναδικό της προσόν το πόσο πιστή υπήρξε στην «παράταξη» – δεν έχει τίποτε άλλο να πει, ούτε μια φράση πολιτικού προβληματισμού δεν είναι ικανή να αρθρώσει. Και ανταγωνίζεται την ευπρεπέστερη μεν, αλλά επίσης ασπόνδυλη πολιτικά, άτολμη ρητορεία του καταπτοημένου Σαμαρά. Et tertium non datur.


    2. Τώρα μαίνονται οι μεθοδεύσεις να παγιδευτούν στην αλογία ενστικτώδους πανικού και οι αντίπαλοι της κυβέρνησης οπαδοί, ώστε η δίνη της ακρισίας να φέρει στην αρχηγία και της αξιωματικής αντιπολίτευσης επίσης κορυφαίο προπαγανδιστή της Πλεκτάνης. Γραδάρει τις μεθοδεύσεις η σθεναρή υποστήριξη που προσφέρουν στην προκλητική υποψηφιότητα οι πειθαρχικότατα πάντοτε συντονισμένοι στις απόψεις του ΝΑΤΟ «προοδευτικοί» του ευρύτατου εθνομηδενιστικού φάσματος, από τη μαρξιστική Αριστερά ώς τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά. Και οι παραιτημένοι από τη λογική και την κρίση τους οπαδοί ούτε υποψιάζονται το παιχνίδι που παίζεται.

    Δυστυχώς, ο αντίπαλος της Θεοδώρας Μητσοτάκη δεν είναι το ηγετικό ανάστημα που χρειάζεται η χώρα. Τουλάχιστον όμως, στη γλώσσα της μακρυγιαννικής ντομπροσύνης, μοιάζει να θέλει να είναι «απροσκύνητος».

    3. Είναι περισσότερο από φανερό: Θέλουν επειγόντως «λύσεις» στο Κυπριακό, στο Σκοπιανό, στη διανομή του Αιγαίου, στο μειονοτικό της Θράκης. Ισως πιστεύουν ότι εξασφάλισαν δικό τους τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή του στο υπουργείο Εξωτερικών – και τους δυο «με διάθεση λειτουργικών συμβιβασμών». Δεν θα ανεχθούν έναν «εθνικιστή» αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τους χαλάσει τη μαγιονέζα.


    Συμπέρασμα.

    Ο Σαμαράς είναι "ευπρεπέστερος" στην αρχή, "απροσκύνητος μετά" και "ο δήθεν εθνικιστής που θα χαλάσει τη μαγιονέζα στις ξένες δυνάμεις" στο τέλος.

    Την πορεία την βλέπουμε. Σαφέστατη. Δεν αρκείται σε καταγγελία κατά της Ντόρας. Εκφράζεται και θετικά υπέρ του Σαμαρά. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για τον Γιανναρά.

    Αν μου βρείτε άλλο αντίστοιχο με άλλον πολιτικό, τα ξαναλέμε.

    • antiathlitikos avatar
     antiathlitikos @ περαστικός 23/11/2009 14:48:52

     Απόλυτα θεμιτή η προσπάθειά σου να πείσεις για το ότι τον Χ.Γ. τον κέρδισε ο Σαμαράς. Αλλά περαστικέ μου, εγώ διαβάζω:

     1. Για την «ασπόνδυλη πολιτικά, άτολμη ρητορεία του ΚΑΤΑΠΤΟΗΜΕΝΟΥ ΣΑΜΑΡΑ» (Καθημερινή, 8/11/2009)

     2. «Δυστυχώς, ο αντίπαλος της Θεοδώρας Μητσοτάκη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ. Τουλάχιστον όμως, στη γλώσσα της μακρυγιαννικής ντομπροσύνης, ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ να είναι «απροσκύνητος». (Καθημερινή, 15/11/2009)

     3. Για ΕΓΓΥΗΤΕΣ ΟΡΙΣΤΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ που «δήλωσαν από μόνοι τους υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος που με θυμό συνέτριψε η λαϊκή ψήφος. Και γελοιοποίησαν το εξουθενωμένο κόμμα συζητώντας, με συντελεσμένη την κατάρρευση, ένα και μοναδικό πρόβλημα: Τη μέγιστη δυνατή διεύρυνση του αριθμού των εκλεκτόρων τους!... Δύο από τους αυθυποψήφιους είχαν φτιάξει κάποτε δικά τους κόμματα. Και απέτυχαν μετά πατάγου. Εχουν, λοιπόν, δώσει τις εξετάσεις τους, δοκιμάστηκαν στην πράξη, φάνηκε καθαρά ποιες είναι οι ηγετικές τους ικανότητες. ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΝΕ σήμερα, με τέτοιο βεβαρημένο παρελθόν, να διεκδικούν ασύγκριτα υπέρτερες ηγετικές ευθύνες;» (antinews, 17/11/2009) και για όλο το σχόλιο: http://www.antinews.gr/?p=23744#comments

     4. Και το χτεσινό (Καθημερινή, 22/11/2009), όπου η μίνι σειρά ολοκληρώνεται μ’ αυτό που κι εσύ αναφέρεις: «Δεν θα ανεχθούν έναν «εθνικιστή» αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τους χαλάσει τη μαγιονέζα.»

     Αν αυτή η πορεία συνιστά κατά τη γνώμη σου προσέγγιση και όχι παλινωδία, τι να πω;

    • Sic transit gloria mundi avatar
     Sic transit gloria mundi @ περαστικός 23/11/2009 15:17:37

     Antiathlitikos, όπως πάντα καίριος και ενημερωμένος!
     Τι μου θύμισες με την "μακρυγιαννική ντομπροσύνη" (εξ αιτίας της αρθρογραφίας Γιανναρά)!
     Είμαστε λαός που προσέχει τα λόγια, όχι δυστυχώς τα έργα. Μάς έμεινε ο ντόμπρος Μακρυγιάννης, αλλά ξεχνάμε τον φανατικό εχθρό του Κολοκοτρώνη. Φτάσανε μέχρι τον Εμφύλιο. Τον πρώτο, σχεδόν αποσιωπημένο Ελληνικό Εμφύλιο.
     Λόγια, λόγια. Ίδια και τώρα, με Ντόρες, Αντώνηδες και Παναγιώτηδες. Ουσία μηδέν.
     Γεράσαμε, ασπρίσαμε ν' ακούμε λόγια, λόγια και ωραία παραμύθια. Χωρίς αντίκρυσμα για τη ζωή μας.
     Words, words between the lines of age (δανεικό από τον Neil Young)

    • περαστικός avatar
     περαστικός @ περαστικός 23/11/2009 15:38:59

     Αντιαθλητικέ

     από το πώς γράφεις είναι φανερό ότι διαβάζεις Γιανναρά για πρώτη φορά στη ζωή σου. Είναι προφανές ότι και το όνομά ακόμα, μάλλον εχθές το άκουσες για πρώτη φορά.

     Κάτσε διάβασε καμία 100αριά από τις επιφυλλίδες του των τελευταίων 15 ετών, διάβασε καμία 4-5 βιβλία του, πάρε μία γεύση για το πώς γράφει και τι θέλει να πει και μετά έλα πες μας.

     Να στο πω σε απλά μαθηματικά.

     Οι βαθμοί του Γιανναρά για τους πολιτικούς από το εύρος 0 έως 100 κυμαίνονται συνήθως κάπου στο -50, μεταξύ του -30 και -80. Η Μπακογιάννη βρίσκεται στο -80 (το -100 το έχει ο Κουίσλιγκ αυτοπροσώπως). Ο Σαμαράς με τα τελευταία άρθρα βρίσκεται στο -1. Δηλαδή είναι πολύ υψηλότερα από κάθε άλλον πολιτικό και στο πρωτόγνωρο για τον Γιανναρά όριο να ακουμπήσει θετικό βαθμό.

     Είναι προφανές επίσης για όλους εμάς που τον διαβάζουμε, ότι αν γίνει αρχηγός της ΝΔ θα του ασκήσει σκληρότατη κριτική. Θα τον επαναφέρει στην τάξη, δηλαδή στο -30 και θα αρχίζει να τον κοπανάει ασύστολα.

     Είναι όμως προφανές και ότι χαρίζει μέρος της δικής του αξιοπιστίας για να δηλώσει φανερά την προτίμησή του.

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ περαστικός 23/11/2009 15:49:31

     περαστικέ, ευστοχότερα δεν θα μπορούσε να διατυπωθεί η κλίμακα του Γιανναρά!
     πράγματι για όσους τον διαβάζουμε χρόνια αυτή η κλιμάκωση μέσα σε τρεις επιφυλλίδες πρώτη φορά συμβαίνει και αποδεικνύει ουσιαστικά την απήχηση του Σαμαρά στον λαό. Ο Σαμαράς έπεισε, είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς ζύμωσης στον κόσμο και ο Γιανναράς ποτέ δεν ήταν τυφλός.

    • antiathlitikos avatar
     antiathlitikos @ περαστικός 23/11/2009 15:51:49

     Αν από το "πώς γράφω" περαστικέ μου, καταλαβαίνεις ότι σήμερα πρωτοδιάβασα Γιανναρά μάλλον με ... υπερτιμάς! Αλλά μη μου ανατρέπεις και την εντύπωση που έχω για τα απλά μαθηματικά! Αν στην (θετική) κλίμακα 0 ... 100 ο Γιανναράς "σου" βαθμολογεί μονίμως στο "μείον κάτι" τότε έχει πρόβλημα ο Γιανναράς: αυτό ακριβώς λέω!

     Stgm, μετά από τη σημερινή μου τιμωρία να διαβάσω Γιανναρά για νάχω άποψη, ο Neil Young θα μου χρειαστεί οπωσδήποτε. Χίλια ευχαριστώ!

    • περαστικός avatar
     περαστικός @ περαστικός 23/11/2009 16:09:23

     Φυσικά σε υπερτιμώ. Διότι ούτε και σήμερα διάβασες Γιανναρά! Αρκέστηκες στις παραγράφους που σου έστειλα (και δεν συμπεριέλαβα πώς τα χώνει στην Ντόρα) και δεν έκανες τον ελάχιστο κόπο να διαβάσεις ολόκληρα τα άρθρα του! Ούτε αυτό...

     Για τα "μαθηματικά" δυστυχώς επιβεβαιώνεις την εντύπωσή μου ότι όταν η αντίληψή σου δεν συμβαδίζει με την άποψή σου, τόσο το χειρότερο για την πρώτη.

     Προφανώς εννοώ τα εξής

     η κρίση του Α για τον Β θα πρέπει να συγκρίνεται με τις κρίσεις του Α για τους υπόλοιπους που ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τον Β

     η κρίση του Γιανναρά είναι αρνητική για το σύνολο των πολιτικών. Αυτό το έδωσα με έμφαση με αρνητικούς βαθμούς σε μία θετική κλίμακα. Δεν κατάλαβες την έμφαση και "κόλησες" στην επιφάνεια.

     Τι λέω δηλαδή; Το αν ο Γιανναράς με τους μονίμως αρνητικούς βαθμούς "έχει πρόβημα" δε με ενδιαφέρει ουδόλως! Εμένα που σέβομαι τη γνώμη του και υιοθετώ ένα τεράστιο μέρος των απόψεών του και της κοσμοθεωρίας του, με νοιάζει η συγκριτική αποτίμησή του του ενός και του άλλου. Και αυτή είναι συντριπτική υπέρ του Σαμαρά.

     Αν δεν το βλέπει κανείς είτε είναι τυφλός (αγνοεί πλήρως τον Γιανναρά), είτε εθελο-τυφλεί (κάτι ξέρει, αλλά επιμένει να βλέπει άσπρο στο μαύρο).

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ περαστικός 23/11/2009 16:09:59

     Πιο τυφλωμένη ρητορεία από του αντιαθλητικού δεν έχω ξαναδεί. Εδώ του βάζουν μπροστά του το σύνολο των αποσπασμάτων του Γιανναρά, που περιέχουν και θετικές και αρνητικές εκφράσεις για το Σαμαρά και αυτός κόβει τις θετικές σαν να μην υπάρχουην και λέει "τα λέτε θετικά αυτά;". Πόσο τυφλωμένοι μπορεί να είστε. Ντρέπομαι για λογαριασμό σας, αφού εσείς δεν ντρέπεστε να εκτίθεστε στο δημόσιο λόγο με τέτοια γραπτά.

     Περαστικέ, νομίζω ότι ο Γιανναράς δεν τον βάζει στο μείον ένα, αλλά σαφώς σε θετική κλίμακα. Είναι πραγματικά ο μοναδικός που κατάφερε να πάρει πάνω από το μηδέν στην κριτική του Γιανναρά. Για όποιον έχει συνηθίσει να διαβάσει Γιανναρά, καταλαβαίνει ότι κάτι μεγάλο μπορεί να κυοφορείται για την Ελλάδα, μεγαλύτερο και από όσο ελπίζουμε κι εμείς οι ίδιοι.

    • περαστικός avatar
     περαστικός @ περαστικός 23/11/2009 16:17:29

     Επίσης, ούτε που πήρες χαμπάρι ότι το σχόλιο Γιανναρά στο οποίο παρέπεμψες σε σελίδα του antinews ήτανε η επιφυλλίδα του στις 25/10/09, δηλαδή την εβδομάδα πριν την τριλογία, η οποία καθίσταται τετραλογία.

     http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_25/10/2009_334810

     Μπαίνει λοιπόν στην ίδια στήλη και μας δίνει τις αρχικές συνθήκες. Ξεκινάει μ' αυτό ο Σαμαράς στο -50 (εκκίνηση για κάθε πολιτικό), πάει στο -30 με το "ευπρεπέστερος" (άνω άκρο), πάει στο -10 με το "απροσκύνητος") και καταλήγει στο -1 'η στο 0 με το ότι θα χαλάσει τη σούπα των αμερικάνων.

     Σου θυμίζω δύο παραγράφους από αυτό το πρώτο άρθρο, για να επιβεβαιώσεις ότι η Μπακογιάννη παραμένει στο -80 (κάτω άκρο)     Οχι λιγότερο προκλητική και η υποψηφιότητα, που τα ηγετικά της προσόντα δοκιμάστηκαν (γυμνώθηκαν ανηλεώς) στον θώκο της δημαρχίας Αθηνών και στην πολιτική ηγεσία της ελλαδικής διπλωματίας. Η περίπτωση τρομάζει περισσότερο από κάθε άλλη, γιατί διαθέτει τους πιο μεθοδικούς, χρόνια τώρα, απίστευτα δικτυωμένους μηχανισμούς ψιμυθίωσης της ασημαντότητας. Η οικογένεια που προωθεί τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, δεν κρύβει τις διασυνδέσεις της με τον αμερικανικό παράγοντα, τις ισχυρές προσβάσεις της στα ΜΜΕ, τις συμμαχίες της με πανίσχυρα κέντρα οικονομικής εξουσίας. Υποψηφιότητα εκκωφαντικής μετριότητας, χωρίς την παραμικρή ποτέ πρωτοτυπία στη σκέψη, καινοτόμο πρωτοβουλία, ευφάνταστο δημιουργικό ενέργημα, κάποιον κάποτε λόγο που να σπιθίζει, να παραπέμπει σε όραμα, σε καίριο πολιτικό στόχο. Και έφτασε να θεωρείται αυτονόητη η υποψηφιότητα αυτής της ένσαρκης πολιτικής ανυπαρξίας, μόνο για το χαμόγελο παντός καιρού που περιφέρει επιτηδευμένα – να προβάλλεται καταιγιστικά σαν «φυσική» (πατρογωνικώ δικαιώματι) ηγέτις κόμματος εξουσίας.

     Ισως η υποστήριξη και ο προπαγανδισμός της αλήστου Πλεκτάνης Ανάν να αποδειχθεί τελικά προϋπόθεση ηγετικής σταδιοδρομίας: ανόδου στον θώκο αρχικά του υπουργείου Εξωτερικών, έπειτα στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τελικά στην πρωθυπουργία. Τον δρόμο άνοιξε ο σημερινός πρωθυπουργός. Και στα ίχνη του, η επικρατέστερη για την αρχηγία της Ν.Δ. υποψηφιότητας. Η μεθοδικά αποχαυνωμένη ελλαδική κοινωνία μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται ούτε καν τον βιασμό της.

    • antiathlitikos avatar
     antiathlitikos @ περαστικός 23/11/2009 16:24:25

     Μου αρέσει που ομιλείτε για τυφλότητα! Σας παρέπεμψα στο άρθρο του (που μάλλον εσείς δεν έχετε διαβάσει) στο antinews και σας πάρέθεσα και το απόσπασμα ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ του Σαμαρά που "τολμάει" αφού "απέτυχε μετά πατάγου" να διεκδικεί την αρχηγία.

     Το ότι περαστκέ μου, επανήλθες για να μου μιλήσεις για τη σχετικότητα της θετικής κλίμακας αποδεικνύει ότι, επειδή ακριβώς δεν έχουμε να κάνουμε με "απλά μαθηματικά" αλλά με πολιτικές απόψεις η μονίμως αρνητική κλίμακα στις πολιτικές κρίσεις του Χ.Γ. για το πολιτικό μας σύστημα, κάπου κι εσένα σε ζορίζει.

     Αλλά μου κάνει εντύπωση αυτή η μαζοχιστική αποδοχή των ύβρεων του κ. καθηγητή. Νομίζετε ότι εσάς δε σας αφορά; Εσείς δηλαδή δεν είστε "ασπόνδυλοι", "άλογοι", "βραχύτεροι (του ΚΚ του βραχέως)" και δε συμμαζεύεται; Αυτοεξαιρείστε;

    • antiathlitikos avatar
     antiathlitikos @ περαστικός 23/11/2009 16:32:54

     Και κάτι τελευταίο, γιατί μάλλον δεν έγινα κατανοητός. Η μεγαλύτερη απαξίωση Μπακογιάννη δε συνεπάγεται ούτε ότι "δε βλέπω" ούτε όμως και υποστήριξη Σαμαρά. Γι αυτό μίλησα για παλινωδίες και συνολική υποτίμηση του πολιτικού συστήματος. Και δεν ήμουν επ' αυτού ο μόνος "τυφλός".

     Αυτό είναι ολοφάνερο και σε πολλόυς ακόμη ...

    • B.K.Σ. avatar
     B.K.Σ. @ περαστικός 23/11/2009 16:36:40

     χεχε, προβλέπω καμμιά διακοσαριά σχόλια ακόμη!
     Έτσι γινότανε και στο μπλογκ που είχε τις επιφυλλίδες του και είχε συλλέξει εξίσου δυνατούς σχολιαστές όπως εδώ, :)

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ περαστικός 23/11/2009 16:38:15

     Άνθρωπέ μου, σου παραθέτουμε τα σχόλια Γιανναρά, θετικά και αρνητικά. Εσύ, από αυτά που γράψαμε εμείς και όχι άλλα, μας παραθέτεις τα αρνητικά και μας λες "μα δεν τα βλέπετε;". Αν δεν αντιλαμβάνεσαι μόνος σου τι κάνεις, είναι πραγματικά αδύνατον στους άλλους να σου το αποδείξουν. Λυπάμαι, αλλά με τέτοιους όρους μη κατανόησης του προφανούς, είναι αδύνατον να υπάρξει συζήτηση. Όσο και να γράφεις εδώ, δεν συμμετέχεις σε συζήτηση, αλλά σε μονόλογο κουφού.

 26. tiramola avatar
  tiramola 23/11/2009 15:33:10

  @STGM
  Λόγια , λόγια , λόγια.. Έτσι ακριβώς!
  Η ανακολουθία και τα λόγια κενού περιεχομένου είναι χαρακτηριστικό των εξουσιαστών.
  Η ανέντιμη αυτή στάση δυστηχώς για την πλειοψηφία των εξουσιαζόμενων είναι κάτι σαν φυσικό φαινόμενο όπως η βροχή , ο αέρας...

  "Πάνε αιώνες που έχει διαρραγεί πλήρως η ταύτιση της πολιτικής με την ηθική"(Χομπς)

 27. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 23/11/2009 15:39:52

  Πότε θα καταλάβουν άραγε οι εξουσιαζόμενοι, ότι οι μισές αλήθειες είναι κυνικά ψέμματα;

 28. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 23/11/2009 17:35:41

  @ antiathlitikos
  Ο Νήλ Γιάνγκ είναι αρκούντως μελαγχολικός και ταιριάζει με τα συναισθήματα που γεννά η ανάγνωση, αλλά όταν χρειάζεται, εκπέμπει και κάποια αισιοδοξία:
  Hey, hey, my may,
  rock and roll will nener die!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.