21/04/2009 15:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ρήξη είναι η μαμή της ιστορίας κ. Καραμανλή


_______________________________________________________________________________________________
Πριν από δύο χρόνια, πολλοί ανέμεναν ότι η κατάρρευση του σκηνικού της μεταπολίτευσης θα άρχιζε από το ΠΑΣΟΚ. Η αναμενόμενη τότε από τους ίδιους  διάσπασή του θα προκαλούσε και την διάσπαση της ΝΔ και θα οδηγούσε τελικά στην ανασύνθεση του παρηκμασμένου πολιτικού σκηνικού της χώρας μας.

Δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο Γεώργιος Παπανδρέου αποδείχθηκε σκληρός παίχτης, βοηθούμενος βεβαίως από την απίστευτη ανικανότητα της κυβερνήσεως της ΝΔ, την βαθειά διαίρεση της ηγετικής της ομάδος και τα πρωτοφανή σε ένταση πυρά που δέχεται ο Κ. Καραμανλής.

Σήμερα είναι προφανές ότι η προοπτική μιας νέας νομής της εξουσίας λειτουργεί αυτοσυντηρητικά στο ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου δε μπορούμε να αναμένουμε σχετικές πρωτοβουλίες από το χώρο του (βλ. και ομαλοποίηση των σχέσεων του κ. Παπανδρέου με τον κ. Σημίτη).

Τι μπορούμε να περιμένουμε από μια διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όποτε κι αν γίνουν οι εθνικές εκλογές; Στην καλύτερη περίπτωση μια ισχνή αυτοδυναμία και μια επανάληψη των οδυνηρών εμπειριών της διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Στην χειρότερη (και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τον τόπο) θα έχουμε ένα «διάλειμμα» και στη συνέχεια μια καθοδηγούμενη από την διαπλοκή συγκυβέρνηση (με τον κ. Γ. Σουφλιά κατά πάσα πιθανότητα επικεφαλής) που θα αναλάβει να περάσει τα μέτρα που απαιτεί η ΕΟΚ, θα ξεπουλήσει και τον υπόλοιπο εθνικό πλούτο στους πάτρωνές της και μετά μπορεί να έλθει η ώρα της κ. Μπακογιάννη, ή του κ. Βενιζέλου, ή άλλων επιδοτούμενων και καθοδηγούμενων «ηγετών» - ποιος νοιάζεται εκεί που θα έχουμε καταντήσει;

Από την άλλη μεριά, εκεί που έφτασαν τα πράγματα, η ΝΔ δεν έχει μέλλον όπως την γνωρίσαμε από το 1974 κι εντεύθεν. Οι μητσοτακικοί - φιλελεύθεροι της κ. Μπακογιάννη και οι καραμανλικοί - λαϊκοί του κ. Σαμαρά (αυτοί οι δυο θα ανταγωνισθούν στο τέλος) δεν μπορούν να συμβιώσουν στο ίδιο κόμμα. Η διάσπαση είναι δεδομένη, αφού και όταν αποχωρήσει ο κ. Καραμανλής - κι αφήστε να γράφουν ό,τι θέλουν οι εφημερίδες.

Πώς όμως θα γίνει αυτή η αναπόφευκτη, κατά την γνώμη μου, διάσπαση; Ως μια διαδικασία καθοδηγούμενη από την διαπλοκή , με σκοπό να συμπαρασύρει αργότερα και το ΠΑΣΟΚ και να οδηγήσει στην μακρόχρονη επιβολή σεναρίων «μπερλουσκονισμού»; Η ως μια διαδικασία ανασύνθεσης του πολιτικού λόγου και των οραμάτων - στόχων της πατριωτικής δεξιάς για την επιβίωση του λαού και του τόπου εις αυτήν την εποχήν;  

Μπορεί, λοιπόν, να ακούγεται παράξενο, αλλά έτσι που ήλθαν τα πράγματα σε αυτήν την ισορροπία του τρόμου πάλι το μπαλάκι είναι στον κ. Καραμανλή. Τι επιλέγει για το υπόλοιπο του πολιτικού του βίου;

Να μείνει στην πολιτική ιστορία του τόπου ως «ο Πρωθυπουργός των πέντε σκανδάλων και των δύο καταστροφών»; Να κλείσει την πολιτική του καριέρα ως ένας ακόμα διακοσμητικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ή να διαλύσει τη ΝΔ στα εξ ων συνετέθη και να προχωρήσει στην επανίδρυση της πολιτικής έκφρασης της κεντροδεξιάς;

Αν το κάνει αυτό θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ανασύνταξε το πολιτικό σκηνικό

Γεώργιος Ζέρβας

(Factorx: τα ενυπόγραφα άρθρα δημοσιεύονται στο http://www.antinews.gr/ με την έγκριση της συντακτικής ομάδας και απηχούν τις απόψεις του συγγραφέα τους)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 21/04/2009 15:25:40

  Είναι τρομακτική και εμμονική αυτή η σωτηριολογική διάθεση που επιμένει ακάθεκτη, εντελώς χαρακτηριστική της μεταπολίτευσης με τους εθνάρχες που παρέλαβαν χάος ή έφεραν το λαό στην εξουσία. Και βέβαια θα συνεχίσει να κυριαρχεί όσο υπάρχουν τρομοκρατημένοι υπήκοοι που χρειάζονται τσοπάνη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο προτεινόμενος τσοπάνης δεν μπορεί να αποφασίσει πού θα φάει το βράδυ αλλά καλείται να ανασυντάξει το πολιτικό σκηνικό.

 2. tiramola avatar
  tiramola 21/04/2009 15:33:40

  Επανίδρυση , η μαγική λέξη...
  Πιστεύεις αλήθεια Γεώργιε Ζέρβα ότι μετά την επανίδρυση του κράτους που παρακολουθούμε 5 χρόνια τώρα , ο επικεφαλής υπεύθυνος για αυτήν την αθλιότητα που ζούμε είναι ικανός να επανιδρύσει την "πολιτική έκφραση" της κεντροδεξιάς αλλά και να ανασυντάξει με αυτό το πολιτικό σκηνικό?
  Λες να μας το φυλάει για έκπληξη και 5 χρόνια τώρα να οραματίζεται την επανίδρυση της πολιτικής έκφρασης της κεντροδεξιάς?
  .....
  Το τι θα περιμένουμε από μία νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Παπανδρέου όποτε και αν γίνουν οι εκλογές θα μου επιτρέψεις να έχω διαφορετική αντίληψη και κάνε λίγο υπομονή , μην βίαζεσαι...

 3. anetos avatar
  anetos 21/04/2009 15:42:29

  γιατι τοσο συγουρος για τις ικανοτητες του ΓΑΠ
  tiramola ? εχεις κανενα δειγμα απο το παρελθον ?

 4. Factorx avatar
  Factorx 21/04/2009 15:47:11

  @tiramola. Τιραμόλα επέστρεψες; Χριστός Ανέστη. Και σου έυχομαι και "Γιώργος Ανέστη".

 5. tiramola avatar
  tiramola 21/04/2009 15:54:50

  Χρόνια πολλά και κάλα σου εύχομαι Φάκτορα με υγεία!

  @άνετος
  Είναι εργατικός και έχει ένα μεγάλο προσόν.
  Δεν μπορεί να πει ψέματα γιατί δεν είναι ηθοποιός , γιαυτό και "ακατάλληλος" σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις....

 6. Factorx avatar
  Factorx 21/04/2009 16:04:11

  @tiramola: Δεν αντιλέγω και επιπλέον όλα δείχνουν οτι είναι και έντιμος προσωπικά. Όμως τι μπορεί να κάνει με ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει (πέρα απο την ηγετική ομάδα;)και δεδομενων των διαπλεκόμενων διασυνδέσεων των υπολοίπων; Πoια είναι η γνώμη μου; Στο συνέδριο επήλθε συμβιβασμός και δόθηκε μια τελευταία ευκαιρία στον Γώργο να κερδίσει τις εκλογές (τα έχουμε γράψει πολλές φορές αυτα). Μετά θα αρχίσει το τσεκούρωμα. Το οποίο ήδη γίνεται αν προσεξες. Αφου έφεραν τη ΝΔ στα μέτρα τους , τωρα uα φέρουν και το ΠΑΣΟΚ (να ένα ωραίο θέμα Strange)

 7. M avatar
  M 21/04/2009 16:25:46

  Έχω την εντύπωση ότι αν ο Κ.Κ. μπορούσε - ήθελε, να διαλύσει την ΝΔ, θα το έκανε ήδη, με άλλους όρους και άλλο "πέπλο", από το 2004.

  Δυστυχώς, η κομματική βάση κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων, αποτελούν τον γόρδιο δεσμό της πολιτικής ζωής και της κοινωνίας ολόκληρης σε τελική ανάλυση. Έναν δεσμό - ομφάλιο λώρο, που κανείς δεν μπορεί να λύσει.


  Όσο για την τιμιότητα του καθ' ενός.
  Τόσα χρόνια την είδαμε και την πιστοποίησαμε. Και καλώς ή κακώς και σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το σοφό γνωμικό "δείξε μου τον φίλο σου (εν προκειμένω τους συνεργάτες σου) να σου πω ποιος είσαι".

  Επαναλαμβάνομαι αλλά δεν βλέπω λύση:
  Χρειαζόμαστε ένα θαύμα. Τίποτα λιγότερο, πολλά περισσότερα.

 8. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 21/04/2009 16:27:18

  @ Factorx
  σου εστειλα με εμαιλ την αποψη μου γιατι δεν μπορω να την αναρτησω.

 9. Θύμα avatar
  Θύμα 21/04/2009 16:33:34

  Συμφωνώ με αυτόν τον διαχωρισμό που κάνεις στην Νέα Δημοκρατία μεταξύ φιλελεύθερων και λαικών. Τους λαικούς άν και πρόκειται για πιό συμπαθή άτομα ο ίδιος ο Καραμανλής τους καταστρέφει με την πολιτική του, ανοίγει τον δρόμο για την επικράτηση των φιλελεύθερων που έχουν σαφώς πολύ πιό μειωμένη ευθύνη απο την κυβέρνηση των 5 τελευταίων χρόνων.

 10. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ avatar
  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΗΜΑ 21/04/2009 16:44:27

  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΑΠΟΨΗ ΠΕΡΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΗΣ @@@ ΤΗ ΜΑΝΑ (ΔΗΛΑΔΗ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΚΑΘΕ ΔΙΕΝΕΞΗΣ) ΚΑΙ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΤΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΊΑΣ, ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ, ΚΑΤ΄ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Π.Χ. ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΓΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (ΘΕΙΟΥ), ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ, ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ, Κ.Τ.Λ.

 11. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/04/2009 16:55:57

  Πολύ καλή η τοποθέτηση του Γ.Ζ. Πιστεύω όμως ότι το ποιός και το πώς θα κυβερνήσει οσονούπω την χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση του ιδιότυπου πολέμου που διεξάγεται μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας (ενέργεια, Μ.ανατολή, Καύκασος) και με εμβόλιμους την Γερμανία και Γαλλία. Ο ΓΑΠ θα επικρατήσει σε περίπτωση υπεροχής των ΗΠΑ και η διακυβέρνησή του θα καταλήξει νομοτελειακά σε απεμπόληση της Δ. Θράκης και συνεκμετάλλευση του αιγαίου με τους Τούρκους. Τα όποια οικονομικά σκάνδαλα που είναι εγγενή στους άθλιους του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι τίποτα μπροστά στις εθνικές εδαφικές απώλειες. Θα είναι όπως το νερό του καματερού ή τα κρέατα της Αργεντινής του Μπαλόπουλου σε σχέση με την απώλεια της μισής Κύπρου επί χούντας.
  Σε περίπτωση επικράτησης της Ρωσίας το σενάριο αλλάζει. Θα αναπτύξω την άποψή μου άλλη φορά.
  Πάντως ούτως ή άλλως εμείς οι απλοί πολίτες (μη κομματικοί και μη λαμόγια ή θεσιθήρες) θα χάσουμε. Όπως χάνει η Ελλάδα σταθερά εδώ και 40 περίπου χρόνια. Άσχετα από την τεχνητή ευμάρεια και την πλασματική ευημερία που μετριέται σε Καγιέν και τηλεοπτικά σούργελα.

 12. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 21/04/2009 17:05:54

  Μου αρέσει που ακόμα ψάχνουμε σωτήρες και επικεφαλής αντί να αναζητούμε ηγέτες και οράματα.

  Αποκαλεί ο φίλος tiramola τίμιο τον ΓΑΠ.
  Αμφισβητεί ο φίλος anetos τις ικανότητές του.
  Γιατί είναι άτιμος ο ΚΚ ο Β?
  Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο συμφερτός των καρεκλοκυνηγών που έχουν στεγαστεί στα κόμματα?
  Δηλαδή αν αύριο νικήσει το ΠΑΣΟΚ ή ξανά βγει η ΝΔ δεν θα εμφανιστούν ή δεν θα διατηρηθούν αντίστοιχα οι ίδιοι διοικούντες?
  Κάθε κόμμα χρειάζεται 10-15,000 άτομα για τη διοίκηση που σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, στην χώρα μας το προσόν κατοχύρωσης της θέσης, είναι η κομματική ταυτότητα.

  ...και να ρωτήσω λοιπόν:

  -με 5% του ΑΕΠ έλλειμμα και χωρίς τις μαγικές συνταγές του παρελθόντος (υποτίμηση, διολίσθηση, Χολαργός, 0+0=14% κλπ) ποιός νομίζεται ότι θέλει να του μείνει ....ο μουτζούρης στο χέρι και να καταρτίσει προϋπολογισμό 10-11/2009?
  -πως θα εξαγγείλει και θα εφαρμόσει λιτότητα και συμμάζεμα/επανίδρυση/εκσυγχρονισμό ή όπως αλλιώς μας το σερβίρουν, όταν οι καρεκλοκένταυροι θα κοιτούν το Ταμείο?
  -πως θα επιτύχει εκτός από λιτότητα μείωση του ελλείμματος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες έως 31/12/2010?
  -ποιος θα αφήσει από τους πολιτικούς μας δεινόσαυρους απείραχτα τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και το ασφαλιστικό?
  κλπ

  Σε αυτά θέλω προσωπικά απαντήσεις ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ στο:

  -τι..................θα κάνουν
  -που.................θα το κάνουν
  -πως.................θα το κάνουν
  -πόσο................θα διαρκέσει

  (για να το θέσω απλοϊκά)

  και όχι αν θα νικήσει ο ΓΑΠ ή ο ΚΚ ο Β, αν οι φύλακες του αληθινού λόγου του Στάλιν πάρουν μεγαλύτερο ποσοστό από την παιδική χαρά και αν ο πράσινος λαχανόκηπος (που κανένας δεν τον έχει δει πουθενά) ξεπεράσει τα μπουμπούκια.
  Το αν διαλυθούν ή εξαφανιστούν οι δεινόσαυροι δεν με ενδιαφέρει.
  Η γη επέζησε και μετά την εξαφάνισή τους....

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ, με απασχολεί και όχι τι χρώμα σημαιούλα θα κουνάνε οι ....τροπαιοφόροι καρεκλοκυνηγοί την Κυριακή το βράδυ στο Σύνταγμα....

 13. ante gia avatar
  ante gia 21/04/2009 17:06:26

  Σήμερα μέρα ειδική ,αναλύεται κάποιοι οτι οι εθνοπατέρες απέτυχαν μέχρι σήμερα και θα αποτύχουν και στο μέλον,χωρίς όμως να προτείνεται λύση.
  Σημειώνουμε οτι η χούντα είχε καλύτερους οικονομ ικούς δείκτες και επι σοσιαλισμού ήρθαν τα περισσότερα χρήματα στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας ,αλλά το χρέος μεγάλωνε με ταχύτητες υπερηχητικές ,για να φθάσουμε σήμερα στα όρια της χρεωκοπίας και τα παιδιά μας να έχουν μέλον σκοτεινό και δύσκολο.
  ΚΎΡΙΟΙ η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σε αυτόν τον τόπο δυστυχώς δεν ήλθε και κάποιοι συνεχίζούν την χούντα με άλλο περιτίληγμα

 14. Μακρης Κωνστ avatar
  Μακρης Κωνστ 21/04/2009 17:10:44

  @ 11 Strange Attractor
  Αρες,Μαρες,Κουκουναρες, παλι οι αλλοι μας κανουν οτι θελουν και εμεις ειμαστε ερμαια της τυχης μας;Η ευκολη λυση για ολα

 15. 321 avatar
  321 21/04/2009 17:15:16

  Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση η οποία στηρίζεται στη λογική του domino effect: ό,τι συμβαίνει στο ένα κόμμα θα πρέπει να συμβεί και στο άλλο. Βέβαια, όλα αυτά γραμμένα υπό τη lingo της αποκαλυπτικής, καταγγελτικής και αποδομούσας αντι-συνομωσιολογικής γραφής. Είναι, πάντως, απορίας άξιον ότι 42 χρόνια μετά τη χούντα επιβιώνουν προσεγίσεις που δεν περιποιούν τιμή σε μια κοινωνία, η οποία μπορεί να έχει πολλά άλυτα και συσσωρευμένα προβλήματα, αλλά σε τελική ανάλυση δεν έχει παραδωθεί. Υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αισθάνομαι θεατής σε ένα thriller πολιτικής αναδιανομής της εξουσίας; Ή με κείμενα, σαν το σημερινό, προάγεται η αναλυτική προσέγγιση και ο κριτικός λόγος; Προφανώς, η τηλεοπτική δημοκρατία μάς έχει επιμολύνει όλους. Με τη λεπτή διαφορά ότι αντί για τα περίφημα τηλεοπτικά παράθυρα -που εδώ δεν ταιριάζουν- να έχουμε σιωπηλές τυμβωρυχίες προς εισέτι ασύλλητους τάφους. Εσάς δεν σάς μυρίζει;

 16. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 21/04/2009 17:17:37

  Μήπως αντί να κοιτάμε ποιος θα νικήσει μεταξύ Πούτιν - Ομπάμα , να δούμε εμείς τι μπορούμε να κάνουμε?
  Μήπως να πάψουμε να το παίζουμε κατατρεγμένοι και θύματα μιας παγκόσμιας συνωμοσίας, που μας ζηλεύουν και μας φθονούν να κοιτάξουμε τα χάλια μας?
  Μήπως ο χειρότερος εχθρός μας είναι ο εαυτός μας και δεν μας φταίει πάντα ο γείτονας?

 17. 321 avatar
  321 21/04/2009 17:20:52

  @11 Strange Attractor
  Have I missed something??? (Δυτ. Θράκη)

 18. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 21/04/2009 17:21:47

  @15 ¨...η τηλεοπτική δημοκρατία..."

  Ποια δημοκρατία?
  Ποτέ αυτή η χώρα δεν είχε δημοκρατία.
  Ολιγαρχία οργανωμένων ομάδων και συμφερόντων που απομυζούσαν το Κράτος εις βάρος του Δημοσίου
  Τα ΜΜΕ δεν είναι τίποτα άλλο από τους κήρυκες - τελάληδες - φερέφωνα των ιδιοκτητών.
  Απλά η βρώμα κάλυψε την τσίκνα, τα φώτα έδειξαν τη γύμνια του πνεύματος και έχει φανεί η αλήθεια....
  Τηλεοπτικά σκουπίδια σε μια χώρα τηλεοπτικών Ιθαγενών...

 19. 321 avatar
  321 21/04/2009 17:29:09

  @18 Ο Ιθαγενής
  Με τον όρο (γιατί περί αυτού πρόκειται) "τηλεοπτική δημοκρατία" περιγράφουμε όλα όσα καταμαρτυρείς στην ανάρτησή σου. Συνεπώς και προφανώς δεν πρόκειται περί δημοκρατίας ούτε με τη στενή, ούτε την ευρεία έννοια. Άρα, συμφωνούμε. Θα ήθελα, όμως, τη γνώμη σου για το άλλο θέμα που θίγω. . .

 20. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 21/04/2009 17:33:05

  Είμαστε τόσο άχρηστοι που ακόμα και τώρα ενώ όλοι κοιτούν το φεγγάρι κοιτάζουμε το δάκτυλο.
  Το παιχνίδι του μέλλοντος είναι το ίδιο με το χθεσινό: ενέργεια.
  Τώρα που οι Αζέροι πέταξαν έξω τους Τούρκους, που η ΕΟΚ δεν θέλει εξάρτηση αποκλειστικά από τον Πούτιν, που το Ιράν βρίσκεται στον 19ο αιώνα και εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αντί να κινητοποιήσουμε το μεγαλύτερο χαρτί, αυτό που πάντα μας έσωζε, τη θάλασσα και να εμφανιστούμε ως εναλλακτικοί / συμπληρωματικοί προμηθευτές της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, εμείς ασχολούμαστε με τους ...δεινόσαυρους.
  Αντί να πρωτοστατούμε στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΟΚ, εμείς έχουμε εκατομμύρια λαθρομετανάστες.
  Αντί να οργανώσουμε το κράτος και να συλλάβουμε την παραοικονομία, εμείς ψάχνουμε για λιτότητα.

  ΥΓ

  -αλήθεια ο κ Προβόπουλος, τι σύνταξη θα πάρει ως Διοικητής της ΤτΕ? έχει καταβάλει τις αντίστοιχες εισφορές? τι μισθό λαμβάνει? επειδή ως σοφός διδάσκαλος παροτρύνει σε θυσίες και μεταρρυθμίσεις, δεν κοιτά τα του οίκου του αντί να ...λαϊκίζει?
  -έχω να του καταθέσω και εγώ μια πρόταση: τα 28,000,000,000 αντί να μοιραστούν στις τράπεζες δεν μοιράζονται σε όσους Ελληνες δηλώνουν κάτω από 60,000 €? και δάνεια θα αποπληρωθούν και η κατανάλωση θα τονωθεί και η αγορά θα κινηθεί.... αν είναι να αμπελοφιλοσοφούμε ας το κάνουμε με στυλ ...

 21. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 21/04/2009 17:34:22

  Χρόνια καλά σε όλους.
  Τα άκρα των επιλογών, που θεωρεί ο κ. Ζέρβας ότι έχει κ. Καραμανλής, από μόνα τους, προσωπικά, με οδηγούν στο συμπέρασμα ενός πολιτικού που βρίσκεται εκτός πραγματικότητας.
  Εάν αυτά ενδιαφέρουν τον Πρωθυπουργό αυτήν τη στιγμή, θα μου επιτραπεί να πω ότι δεν κάνει για Πρωθυπουργός.
  Στο τριπλό θεωρητικό ερώτημα, καλύπτω σκάνδαλα και αγνοώ καταστροφές, επιδιώκω την Προεδρία της Δημοκρατίας, ξαναφτιάχνω το κόμμα μου, η απάντηση είναι μία. Εάν τον ενδιέφερε η ανιδιοτελής πολιτική του υστεροφημία δεν θα είχε τέτοια ερωτήματα.
  Εάν είχε ερωτήματα σαν του αγαπητού Ιθαγενή, έστω και χωρίς απαντήσεις, μπορεί και να τον πρόσεχα.
  Εάν σαν πολίτης μίας χώρας πρέπει να παρακολουθώ τις διεθνείς εξελίξεις για να κρίνω τι πρέπει να γίνει τότε καλύτερα να μετοικήσω.

 22. osaperas avatar
  osaperas 21/04/2009 17:40:31

  Αυτά έχει κάνει ή θα πρέπει να κάνει ο Γιώργος ή θα του κάνουν (οι νταβατζήδες).
  Αυτό πρέπει να κάνει ο Κωστας που δεν είχε κάνει -χώρια τι του έκαναν οι νταβατζήδες (και συνάμα τι παιχνίδια έκανε μαζί τους).
  Από κοντά η Ντόρα, ο τυφλός, κουφός ,μουγγός αλλα αδελφοτοποιός με το συνοθύλευμα των κατασκευονταβατζήδων Σουφλιάς, παραδίπλα ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος.
  Λίγο παραπέρα οι αμερικανοί οι ρώσοι οι αγωγοί, οι τούρκοι οι σκοπιανοί.
  Όλοι οι παραπάνω (και κάποιοι άλλοι αόμη) θα παίξουν τον δικό τους ρόλο για το μέλλον αυτής της χώρας, για το δικό μας μέλλον.

  Και εμείς ρε παιδιά τι είμαστε;
  άυλοι, εξαφανισμένοι;
  Εκ προοιμίου τρώμε το κουτόχορτο που μας σερβίρουν και ψηφίζουμε σαν τα πρόβατα;

  Όλες οι αναλύσεις και τα σχόλια που ακολουθούν θεωρούν ως δεδομένο ότι εμείς (ο κόσμος) δεν πρόκειται να πάιξει κανένα ρόλο για το δικό του αύριο.

  Τρομάζω με την ιδεά ότι αυτό είναι η πραγματικότητα. Κι εάν αυτή είναι η πραγματικότητα, τότε με αφήνει παντελώς αδιάφορο ποιος θα μου φορέσει το αγγούρι: Οι ρώσοι ή οι αμερικανοί, ο άλφα ή ο βήτα αγωγός ο σουφλιάς η ντόρα ο ο οποιοσδήπτε κατασκευαστής συνειδήσεων.

 23. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 21/04/2009 17:57:15

  Με λίγα λόγια ότι φάμε ότι πιούμε και οτι αρπάξει ο κ.... μας.

 24. Naruto avatar
  Naruto 21/04/2009 18:08:52

  @23 σε λιγο παιζει να μεινει μονο το δευτερο μισο της προτασης σου :)

 25. donaE avatar
  donaE 21/04/2009 18:11:46

  Ο αγανακτηση στο 1# τα ειπε ολα.Αναζητουμε εναν ηγετη που να τα κανει ολα και αν δεν υπαρχει να μεταλαχτει καποιος να γινει και να μας σωσει.Και μετα μπορουμε να συζητησουμε την υποθεση του εργου σαν θεατες παντα.Αλλοθι,συνενοχη,τεμπελια,φοβος?

 26. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 21/04/2009 18:15:38

  Απλά έλλειψη παιδείας, όχι μόρφωσης, παιδείας που διαπλάθει ανθρώπους και διαμορφώνει πολίτες...

 27. Naruto avatar
  Naruto 21/04/2009 18:24:53

  Θα συμφωνησω με τον Ιθαγενη δεν υπαρχει δημοκρατια.

  Μασονια - συντεχνια με την χειροτερη εννοια τους. Καποιοι ευνουνται (η νομιζουν οτι ευνοουνται) και ψηφιζουν τους ευεργετες τους ψιθιριζοντας οτι μπορει να ειναι κακος για την χωρα αλλα καλος για μενα.
  Μετα υπαρχουν οι αδαεις οι οποιοι το εχουν παρει ομαδικα-παραδωσιακα ΝΔ-Πασοκ ο παππους, το ιδιο το παιδι και το εγγονι.
  Προσθεσε τους στενους οικογενειακους θεσμους (οι οποιοι εχουν τα καλα αλλα εχουν και τα ασχημα τους). Το παιδι πρεπει να γινει επιστημονας - γιατρος - δικηγορος με το ψιλοζορι και κατα προτιμηση να συνεχισει την δουλεια του μπαμπα.
  Θεσμοι και δομες δεν υπαρχουν για να ασφαλισουν την ομαλη-σωστη λειτουργια και φτανουμε στο σημερα η στο 1950.
  Βαλε και εμας που περιοριζομαστε στον σχολιασμο και δεν ειμαστε και αθώοι η τουλαχιστον οχι εντελως, γιατι αν ειμασταν απλα δεν θα ειχαμε επιβιωσει στην χωρα αυτη.
  Reset δεν μπορει να γινει, γιατι υπαρχει ο φοβος οτι δεν θα παρει μπροστα παλι το μηχανημα για διαφορους λογους, οπωτε περιμενουμε υπομονετικα να σβησει. Οταν σβησει θα δουμε φωτιες ειτε εγχωριες ειτε εκ της αλοδαπης.
  Καλη μας τυχη λοιπον γιατι απαιτειται αλλαγη συνειδησης-ενταξης σε 1 κοινωνικο συνολο σε μια φυλη που διαχρονικα εχει δειξει οτι τεινει να κανει μονο οταν ειναι πολυ αργα.

 28. donaE avatar
  donaE 21/04/2009 18:28:18

  @ 27 Και που βαζει ορια και αναστολες μεσα μας.

 29. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 21/04/2009 18:30:29

  Αντί για RESET δεν φτιάχνουμε ένα καινούριο μηχάνημα?
  ...και να πάρει μπροστά το παλιό πάλι πίσω θα μας γυρίσει....

 30. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 21/04/2009 18:30:39

  Αγαπητε, ευστοχα σας υπενθυμισε ο «ποιητης της παραταξης το ποιημα, ''ΔΕΙΛΟΙ ΜΟΙΡΑΙΟΙ ΚΙ ΑΒΟΥΛΟΙ ΑΝΤΑΜΑ, ΠΡΟΣΜΕΝΟΥΜΕ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟ ΘΑΥΜΑʼʼ θα τον συμπληρωσω ΚΑΙ ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟΙ.

  Και εισαστε αηδιαστικα δεδομενοι γιατι εμπρος στον πανικο σας, να διακινδυνευσετε εστω και το παραμικρο από τα μικροσυμφεροντα σας, ειστε διαθετημενοι να κλεισετε τα αυτια και τα ωτα και προθυμοι να αναγορευσετε μεχρι και ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ,ένα προφανες και εμφανως χονδοειδεστατο μηδενικο. Και μην θεωρειτε αλλοθι για την θεση σας ,την συγκριση με τον ετερον Μονομαχο του Πασοκ , γιατι η αθροισης ,η προσθεσις ,η διαιρεσις, ο πολλαπλασιασμος και η οποια μεθοδολογια συγκρισης δυο η περισσοτερων ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ κατατεινει στο ΜΗΔΕΝ.

  Η μονη λυσις που μπορει να προελθει μεσα από το ηδη υπαρχον πολιτικο συστημα ,είναι αυτοι οι πολιτικοι ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ που θεωρουν εαυτους εντιμους ,να συνενωθουν οικοιοθελως, να απαρνηθουν την βουλευτικη ασυλια και να θεσουν εαυτους εις την διαθεσην της Δικαιοσυνης , οποιος αρνηθει να το πραξη θα δωση και την σαφεστατη ενδειξη για το ποιον του.

  Ετσι μονον θα ξεχωρισει η Φυρα από το Σταρι , και θα προχωρησει ο πολιτκος βιος ομαλα μπροστα. Αλλιως ο κατηφορος θα συνεχισθει ακαθεκτος.

 31. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 21/04/2009 18:32:41

  Αγαπητή donaE για να πάμε μπροστά πρέπει να ξεπεράσουμε τα όρια.
  Εμείς είμαστε εγκλωβισμένοι από τους δεινόσαυρους μαριονέτες και από τα 10-15 αφεντικά τους που κινούν τα νήματα.
  Αν δεν βγούμε από τον κύκλο απλά θα κάνουμε στροφές...

 32. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 21/04/2009 18:38:36

  @Naruto
  “Reset δεν μπορει να γινει, γιατι υπαρχει ο φοβος οτι δεν θα παρει μπροστα παλι το μηχανημα για διαφορους λογους, οπoτε περιμενουμε υπομονετικα να σβησει. Οταν σβησει θα δουμε φωτιες ειτε εγχωριες ειτε εκ της αλλοδαπης.”

  Rasengan!

 33. Naruto avatar
  Naruto 21/04/2009 18:39:32

  "οποιος αρνηθει να το πραξη θα δωση και την σαφεστατη ενδειξη για το ποιον του."

  Και θα τον ξαναψηφισει η συντεκνια του γιατι δεν τους νοιαζει και βλεπουν μεχρι εκει που τελιωνει το κτημα-αυλη τους. Βλεπε το ρεπορταζ σου για τον Κεφαλο - Ιωαννη και την κορη του.
  Ο μονος τροπος να φυγουν ειναι να τους διωξουμε αλλα και παλι θα βρεθουν αλλοι καλοθελητες στην θεση τους.
  Πρεπει να αλλαξει τροπος σκεψης του ελληνα - good luck geting there. Παρατεταμενη διαμονη στο εξωτερικο ισως βοηθουσε καποιους αλλα σιγουρα οχι ολους.
  Για την παιδεια που αναφερεται πιο πανω, το ειδος της παιδειας, οπως εχουν τα πραγματα σημερα, μπορει να το προσφερει μονο η οικογενεια. Το εχει ομως για να το πρσφερει?
  Καινουγιο μηχανιμα με τα ιδια εξαρτηματα πως θα το φτιαξουμε και πιος θα πρωτοστατησει?

 34. Naruto avatar
  Naruto 21/04/2009 18:41:24

  Διαβασμενο σε βρισκω Δακτυλε.

 35. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 21/04/2009 18:51:19

  Μα δεν θέλουμε καινούριο μηχάνημα....
  Να κάνουμε εκλογές ...για τη θέση του πιλότου τσακωνόμαστε
  Οταν αντιληφθούμε ότι το αεροπλάνο πέφτει, γιατί:

  -ο πιλότος το κληρονόμησε το δίπλωμα
  -η μηχανή εξάντλησε το κύκλο ζωής
  -πίστωση τέλος, καύσιμα γιοκ
  -οι επιβάτες όμως συνεχίζουν να επιβιβάζονται

  ...τότε θα αντιληφθούμε ότι η γη μας ...πλησιάζει και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη
  Αλλά τότε πλέον θα το
  ..."έχουμε χάσει το κορμί πατριώτες"

 36. αδέξιος δεξιός avatar
  αδέξιος δεξιός 21/04/2009 18:52:49

  @37 Anonymous: γιατί δεν προσθέτεις και για τις σχέσεις της εν λόγω κυρίας με γνωστή τράπεζα. Ή τα λέμε όλα, ή δεν τα λέμε

 37. Φρεάρριος avatar
  Φρεάρριος 21/04/2009 18:53:08

  Σιγα βρε παληκαρια , θα σκισετε κανενα καλτσον. Γιατι τοσο κλαμα ? Γιατι ο πανικός ?

  Ολοι γραφετε με τον κρυφο πόθο οτι εστω και την τελευταια στιγμη το συστημα θα επανελθει.
  Δινετε την εντυπωση οτι ο καθενας σας κατι περιμενει, εαν γινει ετσι ή τουλαχιστον αλλιως.

  Δεν βλεπω εστω και εναν απο σας να αποδεχεται το τελος των δεινοσαυρων σας.

  Παρτε το αποφαση οτι εαν δεν "κουνησετε" την αχλαδιά , αχλάδια δεν τρώτε.

  Πραγματικα βαρεθηκα να διαβαζω τοσο καιρο αυτη την ανακυκλωμενη μιζερια εδω μεσα.

 38. donaE avatar
  donaE 21/04/2009 18:53:10

  @33 Ιθαγενη Ειναι θεμα ορισμου των οριων λοιπον η μηπως οχι,χρειαζεται μια εξεγερση.

 39. Σπατζιώτης avatar
  Σπατζιώτης 21/04/2009 18:53:38

  Θα διαφωνήσω με μερικούς από τους συνομιλητές που υποτιμούν τον ρόλο του ηγέτη σε μια δημοκρατία (χωρίς να εμπλακώ στο ερώτημα το κατά πόσο το χαρακτηριστικό για τον Δυτικό κόσμο πολίτευμα είναι δημοκρατία ή όχι), θεωρώντας κάτι τέτοιο ως ένδειξη (αν όχι απόδειξη) της ανωριμότητας ενός λαού. Από τον καιρό του Περικλή και εντεύθεν, οι λαοί πάντα χρειάζονταν έναν ηγέτη που να μπορεί να εκφράσει, να προσωποποιήσει και να πάει παραπέρα ένα συλλογικο (ή, τουλάχιτον, μεγάλου πλήθους) όραμα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Δυτική Ευρώπη και την Αμερική. Περιοριζόμενος στην πρόσφατη ιστορία μας θα αναφέρω άτακτα κάποια ονόματα που μου έρχονται στο μυαλό - Λένιν, Ανετνάουερ, Βενιζέλος, Ντε Γκώλ, Κένεντυ, Μιτεράν, Πάλμε...
  Το ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι το κατά πόσο οι σύγχρονοι Έλληνες διαθέτουν συλλογικά οράματα (πλήν του πάσης φύσεως και εκδοχής καταναλωτισμού), στην ''αιχμή'' των οποίων θα εμφανιστεί και ο αντίστοιχος ηγέτης.
  Συμφωνώ απόλυτα με τον Γ. Ζ. όσον αφορά στην ανάλυσή του για την ''ευκαιρία'' του Κώστα Καραμανλή, αν όχι να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό, τουλάχιστον να ταράξει λίγο τα νερά, πράγμα που ο έστω ''χαυνωμένος'' λαός μας, παρά την όποια απραξία του, δείχνει να το επιθυμεί.

 40. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 21/04/2009 18:55:55

  @Naruto
  Αυτό και το Bleach διαβάζω σε manga κάθε Παρασκευή. Anime έχω δει μόνο Death Note και Hellsing. Ειδικά το DeathNote με άφησε άυπνο, το είδα όλο μέσα σε 2-3 μέρες και μετά πέθανα στο κρεβάτι 18 ώρες. Καταστροφή σκέτη.

 41. Factorx avatar
  Factorx 21/04/2009 19:05:35

  1. "Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι". Ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Δεν νομίζω λοιπόν οτι πρέπει να κριτικάρουμε το άρθρο του φίλου ΓΖ κάτω από ένα μαξιμαλιστικό πρίσμα. Το ζήτημα δεν είναι "τι πρέπει να γίνει", αλλά "τι μπορεί να γίνει".

  2. Κατα τη γνώμη μου ο αρθογράφος πιάνει ένα σοβαρό θέμα, το μόνο ίσως που μπορεί να συγκινήσει τον Καραμανλή: την υστεροφημία του, που πάει κατά διαόλου

  3. Φανταστείτε τώρα οτι βλέπει στον ύπνο του αυτά που γράφει ο ΓΖ, τους μαζεύει στο Κάραβελ και τους λέει: "Μου τα έχετε πρ.....σας βαρέθηκα. Το διαλύω το ρημάδι και ιδρύω την νέα Ελληνική Ριζοσπαστική Ένωση" (λέμε τώρα).

  4. Τι θα γίνει μετά; Η Αγία Οικογένεια θα φύγει συσωμη, μαζί με τα μπαγκάζια της και θα αναζητήσει νέους εταίρους για να υπάρξει πολιτικά. Που θα τους βρει; Τι θα κάνει ο Βενιζέλος; Δεν θα διασπαστεί και το ΠΑΣΟΚ;

  5. Το παλιό πέθανε και το καινούργιο αργεί να γεννηθεί. Μην το ξεχνάτε ποτέ. Οι διαπλεκόμενοι ξέρουν καλύτερα πριν απο εμας οτι αν δεν κάνουν κάτι, οι μικροαστοί θα βγούνε σε λίγο με τις κατσαρόλες στο δρόμο. Οι 500.000 άνεργοι θα γίνουν σε λίγους μήνες 1.000.000 κι αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα

 42. donaE avatar
  donaE 21/04/2009 19:15:30

  ΝΕΡΕ? Θα σηκωθει η γιαγια μου απο τον ταφο να ψηφισει.Ποιος τον πιστευει.

 43. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/04/2009 19:20:35

  Το λυπηρό είναι είναι ότι στις κρίσιμες αυτές επόχές εμείς έχουμε απελπιστκά "λίγους" έως ανύπαρκτους ηγέτες. Υπάρχει κανένας που πιστεύει ότι η Ντόρα αξίζει να πρωθηπουργεύσει; Ότι αν δεν είχε τον μητσοτακέικο μηχανισμό δεν θα ηταν απλά μια ακόμη κυράτσα; Έλεος. Ο ΓΑΠ; Ο Ευάγγελος; Ο Αβραμό; Πιστεύει κανείς μας ότι υπάρχει κάποιος Βενιζέλος στα 2 κόμματα εξουσίας; Τα άλλα δεν τα αναφέρω καθότι ασήμαντα μαγαζάκια. (Το ΚΚΕ εξαιρείται διότι είναι αλλού....) Όσο για τον φίλο Μακρή Κ. τώρα κατάλαβε ότι είμαστε έρμαια των ξένων; 180 και χρόνια νεοελληνικής ιστορίας και δεν το πήρε είδηση; Δεν μπορούμε ούτε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας χωρίς πάτρωνες. Δυστυχώς. Είμεθα μπανανία κύριοι. Θυμάστε πως ένας δευτερεύων υπάλληλος του ΣΤΕΙΤ ΝΤΕΠΑΡΤΜΕΝΤ είχε προαναγγείλλει (και έπεσε μέσα) αιφνίδιες!! εκλογές το `93; Το ξεχάσατε;

 44. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 21/04/2009 19:25:25

  Κρίμα σε αυτούς, που πιστεύουν ότι έχει μεγαλύτερη σημασία η υγιής πολιτική ακολουθία από την υστεροφημία του κάθε Καραμανλή, τα σχέδια της κάθε οικογένειας, και τη συνοχή του κάθε κόμματος.
  Το ότι κάποιοι ενστερνίζονται τις αγωνίες των πολιτικών σε σχέση με την επιβίωσή τους και εις βάρος της δικής μας, είναι φαίνεται μείζωνος σημασίας.

 45. Φρεάρριος avatar
  Φρεάρριος 21/04/2009 19:25:30

  Ναι ρε, ΝΕΡΕ , οπως λεμε πωλουνται μπαζα σε συσκευασια δωρου.

 46. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/04/2009 19:30:09

  αν ήμουν το ρητό του τίτλου (ή όπως αλλιώς το λένε, σλόγκαν, μότο) θα αισθανόμουν προσβεβλημένο

 47. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 21/04/2009 19:31:25

  @44 Factorx
  Η Υστεροφημια του ειναι κατακυρωμενη σε ενα DVD
  αυτο το ξεχασες μου φαινεται, η πιστευεις οτι δεν υπαρχουν αντιγραφα;

 48. Νἰκος avatar
  Νἰκος 21/04/2009 19:37:44

  Παραγοντες, απο ποτε η εντιμοτητα ειναι μη προσον για ενα πολιτικο; τι ειδους λογικη ειναι αυτη; ο ΓΑΠ δεν αρκει να ειναι εντιμος αλλα και να φαινεται, και δεν εννοω την ατομικη εντιμοτητα μονο. Μηπως η ανικανοτητα του οφειλειται σε αλλες ιδιοτητες που βλεπει ο απλος κοσμος; Οπως η ανικανοτητα να πει κατι καινουργιο σε ορθα Ελληνικα διχως πλατυασμους και γενικοτητες αλλα και ψεμματα;Π.χ. πως θα διαθεσει, και απο που το 5% στην παιδεια και γιατι πιστευουν οτι η διαθεση περισσοτερου χρηματος θα λυσει ως δια μαγειας τα προβληματα της; Απλα ο ΓΑΠ και το επιτελειο του, οπως και τα υπολοιπα, κυριως διεθνιστικα ανδρεικελα διασπαρμενα στα κομματα ψευδονται ασυστολα. ΠΕς πες πες, κατι θα μεινει.
  τον ΓΑΠ τον προωθουν οι ασπονδοι φιλοι περαν του ατλαντικου γαιατι θα "κλεισει" εις βαρος των Ελληνικων συμφεροντων το "Μακεδονικο", το ΑΙγαιακο κ.α. Απλα πραγματα.

 49. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 21/04/2009 19:38:33

  @46 Strange Attractor
  ερμαιο ειναι οποιος θελει να ειναι και βολευει τις μικροαστικουλικες συνειδησεις να τα ριχνουν ολα στους ξενους και στις δηθεν μεγαλες δυναμεις.
  Καλα το ειπε ο Αλαφουζος ,ποιος φταιει για την εκπορνευση η πορνη η ο εκπορνευομενος ;

 50. Προφήτης avatar
  Προφήτης 21/04/2009 19:39:38

  Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη !

  Κρυφοπαπαδοπουλικοί και φανεροπασόκοι να μην χαίρονται !

 51. tiramola avatar
  tiramola 21/04/2009 19:50:24

  Όλη η ουσία είναι οι ερωτήσεις στο ποστ 12 του Ιθαγενή...
  Καθαρές κουβέντες!
  Τι , που , πως κλπ...
  Για να συζητάμε για πραγματικές πολιτικές θέσεις και όχι για χαβαλέ όπως μερικές φορές συμβαίνει μεταξύ εμού και του Ορέστιου.Αν και χρειάζεται μερικές φορές η χαλάρωση...

  Για τον strange θα πω ότι η καψούρα του με την Καιλή του έχει θολώσει τη σκέψη...
  Διαφορετικά δεν δικαιολόγείται να πιστεύει πως ένας πολιτικός σαν τον Παπανδρέου που αλονίζει όλον τον πλανήτη , το κάνει για να γίνει πρωθυπουργός και να δώσει την Θράκη στους Τούρκους προκειμένου να κοιμάται ήσυχος...

 52. osaperas avatar
  osaperas 21/04/2009 19:51:26

  Επειδή έχω διαβάσει αρκετά σχόλια για τα ελληνικά του ΓΑΠ θα ήθελα να πω ότι εάν έχει καμιά καλή πρόταση για το πως θα ξεφύγουμε από το φαράγγι που εχει πέσει η χώρα, ας την κανει και στα αγγλικά και εμείς θα βρούμε ένα καλό μεταφραστή να μας βοηθήσει να τη μεταφράσουμε.
  Η χώρα δεν έχει τη πολυτέλεια να ψάχνει να βρει κάποιον πολιτικό ο οποίος μιλάει άπταιστα ελληνικά. Απλά ψάχνει να βρει ένα (σοβαρό) πολιτικό.

 53. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 21/04/2009 20:08:43

  Πρώτον, η αντιηγετική υστερία είναι λαϊκίστική γκρίνια, δεν είναι πολιτική συζήτηση. Σε όλες - μα ΟΛΕΣ - τις μεγάλες πολιτικές αλλαγές, επανστάσεις ή μεταπολιτεύσεις, κάποιοι ηγέτες άφησαν τη σφραγίδα τους. Ποτέ δεν έγινε Επανάσταση που να μην αναδείξει μεγάλους ηγέτες. Πολύ περισσότερο ποτέ δεν έγινε ήπια "μεταπολίτευση" χωρίς ηγέτες. Ακόμα και η Αθηναϊκή Δημοκρατία που ήταν ΑΜΕΣΗ (δηλαδή αδιαμεσολάβητη) έφτασε στην ακμή της επί εποχής περικλέους (που ήταν "ενός ανδρός αρχή")
  Άρα η αναζήτηση ηγετών ΔΕΝ είναι "σωτηριολογικό" σύνδρομο. Είναι βαθύτατα Πολιτικό αίτημα. Βασικό προαπαιτούμενο (αλλά όχι μόνο) οποιασδήποτε μείζονος πολιτικής αλλαγής.

  Δεύτερον: Στην Πολιτική ΠΟΤΕ μη λές ΠΟΤΕ. Όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και να βγεί ο ΓΑΠ Πρωθυπουργός. Και όχι μόνο...
  Αλλά όταν λέμε "όλα" εννοούμε ΌΛΑ!
  Ακόμα και να ξεπεράσει ο Κώστας την κρίση.
  Μη σας φανεί παράξενο, λοιπόν, να χάσει η ΝΔ στις ευρωεκλογές, αλλά όχι με μεγάλη διαφορά. Και μετά τις εκλογές ο ΚΚ να προχωρήσει σε νέο σαρωτικό ανασχηματισμό (και Έκτακτο Συνέδριο) και να δρομολογήσει μεγάλες αλλαγές στο κόμμα, αλλά κι όλα εκείνα που δεν έκανε στην πρώτη πενταετία να τα κάνει από δω και μπρός.
  Τι έχει να χάσει πια;
  Στην Πολιτική, επίσης, όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος.
  Και αν στο μεταξύ υπάρξει διεθνής ανάκαμψη και έχουν θετική ανταπόκριση οι τομές που θα κάνει (ας πούμε το καλοκαίρο φθινόπωρο - π,χ, κατάργηση του "ασύλου" κλπ.) τότε μπορεί να τον δείτε να πηγαίνει στις εκλογές του Μαρτίου (του 2010) στα ίσα με το ΠΑΣΟΚ. Ή και να μην γίνονται καθόλου εκλογές το Μάρτη (με την εκλογή Προέδρου). Γιατί αν έχει κλείσει η διαφορά ή έχει αντιστραφεί ακόμα, τότε και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν θα ρισκάρει εκλογές και ο ΚΚ θα κερδίσει ενάμιση χρόνο ακόμα (ως το Σεπτέμβριο του 2011, που λήγει κανονικά η τρέχουσα τετραετία).
  Μη ξεχνάτε, για παράδειγμα ότι αν καταργούσε την ασυλία των κουκουλοφόρων στα Πανεπιστήμια (και όχι μόνο) η κοινωνία θα ήταν κατά 70% με την Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ απέναντί στον Καραμανλή θα ήταν διασπασμένο.
  Συνεπώς, μη σας φανούν παράξενα ακόμα και φαινόμενα πλήρους αντιστροφής της τάσης, αν τον Ιούνιο δεν χάσει η ΝΔ με μεγάλη διαφορά.

  Πώς; Όλα αυτά σας φαίνονται απίθανα;
  Και μένα!
  Αλλά για θυμηθείτε: Πως θα σας φαινόταν τον Ιανουάριο του 2008, όταν ο Γιωργάκης αμφισβητείτο από το μισό ΠΑΣΟΚ, αν σας έλεγα ότι δεκατέσσερις μήνες αργότερα θα ήταν "φαβορί" για τις επόμενες εκλογές; Δεν θα σας φανινόταν κι αυτό "απίθανο"; Να που έγινε. Κι όπως έγινε σήμερα προφανές το χθεσινό "απίθανο", έτσι μπορεί να γίνει αύριο πραγματικότητα το σημερινό "απίθανο"...

  Σε εποχές θολές, γενικής αποσταθεροποίησης και γενικευμένης (διεθνούς) κρίσης, καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής και καμία "τάση" δεν μπορεί να προβάλλει γραμμικά το σήμερα στο αύριο.

  Γενικά το πολιτικό μας σύστημα δεν αντέχει. Θα αλλάξει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
  Το ερώτημα είναι αν θα αλλάξει σχετικά ομαλά ή μέσα από μεγάλη κρίση. Αν η Ελληνική κοινωνία θα πληρώσει μεγάλο, μικρό ή καθόλου κόστος γι' αυτή την αναπόφευκτη αλλαγή.

  Και ασφαλώς θα αναδείξει νέες ηγετικές φυσιογνωμίες. Κατά πάσα πιθανότητα οι ηγέτες του αύριο σήμερα είναι ελάχιστα γνωστοί.
  Αλλά δεν θα αλλάξουν μόνο ηγέτες. Απλώς οι νέοι ηγέτες θα επωμιστούν την ευθύνη, το κόστος και το ρίσκο των μεγάλων τομών που είναι απαραίτητες.

  Αν αξίζει να συζητήσουμε κάτι είναι ποιές είναι αυτές οι τομές.
  Αυτό πράγματι θα άξιζε τον κόπο. Αλλά αυτό μονίμως το αποφεύγουμε. Γιατί;
  Όλο για "νέα μεταπόλίτευση" μιλάμε, αλλά δεν τολμάμε να την ορίσουμε. Γιατί;
  Αλήθεια, γιατί;

 54. Metoikos avatar
  Metoikos 21/04/2009 20:29:39

  Για να γίνουμε πάλι καλά παιδιά πρέπει να βγάλουμε ΓΑΠ ή Ντόρα, μόνο αυτά τα δυό θα κάνουν επακριβώς ότι προστάζει η πρεσβεία που είναι δίπλα στο megaron. Το λάθος του Κουρασμένου ήταν ότι σε μερικά δεν ακολούθησε πιστά τις οδηγίες (σκοπιανό, Αγαίο κλπ), ήθελε ολική επανίδρυση και ξανοίχτηκε λίγο λίγο περισσοτερο με τον γλυκό Πούτιν. Πού θα βρούμε κάποιον ηγέτη με στοιχειώδη
  αξιοπρέπεια;

 55. Ο Φυγάς avatar
  Ο Φυγάς 21/04/2009 20:46:42

  Ο μικροαστός είναι δεμένος χειροπόδαρα. Φρόντισαν να του φάνε τις οικονομίες στο χρηματιστήριο και επιπλέον τον χρέωσαν στις τράπεζες για όλη του τη ζωή. Δεν έχει καμία δυνατότητα αντίδρασης. Βρίσκεται σε χειρότερη θέση αναλογικά κι από τη εποχή της τουρκοκρατίας. Το σύστημα όμως δεν τον αφήνει να πνιγεί. Τον αφήνει να εκτονώνει τη οργή του ( Δεκεμβριανά) και μετά τον ξαναπιάνει από τη μύτη την οποία κρατάει έξω από την επιφάνεια ίσα ίσα να αναπνέει. Ποιος περιμένετε λοιπόν να βάλει πλάτη αλλά και ποιοι θέλουν να αλλάξει αυτή η αρωστημένη κατάσταση. Οι βολεμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι τελειωμένοι συνταξιούχοι, οι πεθαμένοι μικροαστοί, τα λαμόγια, ποιοί; Η μόνη μεγάλη ελπίδα είναι η νεολαία το κομμάτι της τουλάχιστον που δεν έχει να χάσει τίποτε, γιατί απλά δεν έχει τίποτε παρά μόνο κληρονομούμενα οικογενειακά χρέη, η απογαλακτισμένη από τα κόμματα γενιά και βέβαια βασικό ρόλο θα παίξει το ανεξέλεγκτο αλλά θα πάρει χρόνο

 56. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 21/04/2009 21:00:34

  @56 Θ.Κ
  Γιατι ολοι είναι τρομοκρατημενοι κατά βαθος .Τους είναι ευκολα αναγνωρισημο και κατανοητο το εστω φθαρμενο σημερα ενώ το μελλοντικο αυριο αγνωστο απροβλεπτο και για αυτό τους προκαλει ανασφαλεια. Γι`αυτό και εγω και καποιοι εδώ μεσα μιλησαμε ότι είναι ωρα για ποιητες και οραματιστες που είναι οι μονοι που μπορουν να δουν και να σχεδιασουν το αυριο.
  Με αυτό το πρισμα είναι ευκολα εξηγησιμο το τωρινο ρευμα προς το Πασοκ ,που μολις λιγο καιρο πριν εκτοξευσε τον Συνασπισμο σχεδον στα υψη αλλα με τις εξαλλοσυνες τους, το εχασαν και τους τρομοκρατησαν. Και σωστοτατα αναφερεις ότι και αυτό το δεδομενο ευκολα μπορει να ανατραπει από την ΝΔ.
  Αλλα όλα αυτά είναι στηριγμενα σε λαθος βασεις και κανενα ταυτισμο δεν εχουν με τα πραγματικα προβληματα του τοπου. Και αυτή είναι η μονη σταθερα που οποιος και να ανεβει στην εξουσια θα την βρισκει μπροστα του.
  Να ορισουμε και να μιλησουμε για νεα μεταπολιτευση τωρα είναι ανουσιο , σε τρομοκρατημενους ότι και να πεις δεν πιανει τοπο ,μονο τον τρομο και τον πανικο του ακουει.

 57. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 21/04/2009 21:05:15

  Μου αρέσει που ξανά ομιλούμε για "ηγέτες" και "ικανότητες" αυτών....
  Εγώ επιμένω και θα επιμένω να προσπαθώ να κρατώ επαφή, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, με την πραγματικότητα:

  -5% του ΑΕΠ το χρέος

  Μήπως θυμάται κανένας, με τι ποσοστό είχε καταρτιστεί ο προϋπολογισμός και είχαν "προβλεφτεί" οι δανειακές ανάγκες της χώρας?

  Όχι τίποτα άλλο αλλά άρχισε να ξανά εμφανίζεται ο κ Αλογοσκούφης...


  ΥΓ

  Όσο για την εμφάνιση νέων φυσιογνωμιών και ...ηγεμονίσκων, να παρατηρήσω ως δεξιός:

  -δεν ψηφίζω ΓΑΠ και ΠΑΣΟΚ με τίποτα, όχι για τον ΓΑΠ, αλλά για το κόμμα που σέρνει πίσω του...
  -δεν μπορώ να ψηφίσω ένα κόμμα που έχει: το αναψυκτήριο του Μαγγίνα, το αυθαίρετο του Σουφλιά, τις νόμιμες κτηματομεσιτικές ηθικές δουλειές του Βουλγαράκη, το νομιμότατο πόθεν έσχες του κ Ρουσσόπουλου, τον εφοπλιστή Μανούση, τους κουμπάρους, τους Βατοπεδιανούς, τους δομημένους, τους άτυπους συμβούλους του Πρωθυπουργού, τους πρωταγωνιστές DVD, τους οικονομικούς μάγους σαν τον κ ΚΑΘΗΓΗΤΗ (είτε το έλλειμμα δεν ήταν 3,2% και έλεγε ψέματα ή είναι 3,2% και όλοι οι άλλοι λένε ψέματα) και πάνω από όλα για λόγους αισθητικής και ηθικής δεν μπορώ να υποστηρίζω ένα κόμμα που το στηρίζει η ΑΥΡΙΑΝΗ...
  -με τα υπόλοιπα 3 κοινοβουλευτικά μας κόμματα και το 6ο λαχανόκηπο που σώνει και καλά τα ΜΜΕ το βάζουν στη Βουλή (λες και όσοι απαντούν οικολόγους συντάσσονται πίσω από τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ) δεν αξίζει να ασχολείσαι μαζί τους...

  Που βλέπουν λοιπόν ορισμένοι την αναγέννηση μέσα από το υπάρχον κομματικό πολιτικό σκηνικό?
  Στην Ντόρα?
  Στον Σουφλιά?
  Στον Βενιζέλο?
  Στην Διαμαντοπούλου?
  Στον Χρυσοχοίδη?
  Στον Σπηλιωτόπολο?

  Ας συσκεφθούν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ (δεν είναι και πολλοί ένα τραπέζι για 10 θα χρειαστεί) και ας μας πληροφορήσουν ουπς ενημερώσουν είναι το πολιτικά ορθό, για το ...αύριο

 58. Kostas avatar
  Kostas 21/04/2009 21:10:13

  Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορεί να προκύψει από το Καραμανλή κάτι θετικό κι εγώ νόμιζα ότι το πίστευεε μόνο ο Πρετεντέρης. Συγκινιτική η προσπάθεια του Φάκτορα με επανηλημένα δημοσιεύματα Πρετεντερικής νοοτροπίας να τον βαφτίσει στην κολυμύθρα του Σιλωάμ.

 59. Ηellenic avatar
  Ηellenic 21/04/2009 21:29:56

  Τα σεναρια επιστημονικης φαντασιας που περιγραφονται στο αρθρο δεν εχουν σχεση με την πραγματικοτητα γιατι αυτη διαμορφωνεται απο τη θεληση του λαου οπως αυτη εκφραζεται μεσα απο τα ιδια τα δημοκρατικα κομματα. Απο εκει ανεδειχθη ο Γεωργιος Παπανδρεου και θα παρει την εντολη να κυβερνησει, ισχυρη εντολη, γιατι ισχυρη ειναι η θεληση του λαου για Δημοκρατια. Προσπαθειες αποπροσανατολισμου, και αποπειρες να προκαταληφθει η βουληση του λαου θα πεσουν στο κενο. Η Ελλαδα ανηκει στους ιδιους τους Ελληνες, δεν ειναι τσιφλικι κανενος, και οι ιδιοι οι Ελληνες θα αποφασισουν για το μελλον τους

 60. Φρεάρριος avatar
  Φρεάρριος 21/04/2009 21:31:49

  @Ιθαγενη
  Οχι και "κύριος" το αλογο-σκουφη !!!!
  Εαν δυσκολευεσαι,υπαρχει και το λευκο, ακυρο, βολτα, σεξ , το κατι αλλο κλπ κλπ.

 61. οκτώ avatar
  οκτώ 21/04/2009 21:45:43

  Κατ’ αρχήν Χρόνια Πολλά και Ελληνικά στην σκεπτόμενη παρέα.
  Γιατί κανένας πολιτικός μας ηγέτης δεν μας διασφαλίζει ότι αυτά θα είναι Ελληνικά, αλλά διαγωνίζονται στο ποιος παρέλαβε περισσότερο καμένη γη από τον προηγούμενο. Είναι τουλάχιστον αστείοι και ανιστόρητοι γιατί από ότι φαίνεται δεν γνωρίζουν ότι ο Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης αυτού του έρημου τόπου, ουδέποτε ανέφερε ότι παρέλαβε καμένη γη, και αυτός εάν δικαιούταν να το πει !
  Όμως μην ξεχνάτε ότι οι μαριονέτες που μας κυβερνούν, τουλάχιστον από το 74 και μετά δεν εκλέγονται με πραξικοπήματα αλλά με δημοκρατικές διαδικασίες (την ενισχυμένη αναλογική δεν την ξεχνάω, αλλά δεν είναι του παρόντος), οπότε το ψάρι δεν βρωμάει μόνο στο κεφάλι αλλά μέχρι την ουρά του.
  Δυστυχώς το πόπολο είναι πνευματικά χρεοκοπημένο και πολιτικά ανώριμο, και απλώς περιμένει από τους τηλεοπτικούς δέκτες του – γιατί φοβάται να κυκλοφορήσει – να του ανακοινώσουν τον νέο ηγέτη. Αλλά πως είναι δυνατόν να μην είναι μετά από 400 χρόνια τουρκικής σκλαβιάς και άλλα 150 χρόνια γεμάτα με πολέμους, χούντες, εμφυλίους και βασιλιάδες; Δηλαδή μετά από 550 χρόνια λοβοτομής λογικό δεν είναι στα πρώτα 35 του χρονάκια να ψάξει να βρει το βάζο με τα γλυκά κάτω από το ντουλάπι της κουζίνας ;

 62. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 21/04/2009 21:46:26

  ΠΡΟΣ ΤΟΜΕΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΠΑΣΟΚ
  κανα τσιτατο καινουργιο ,εφυγε ο Βαλλιανατος και στερεψατε απο ιδεες;

 63. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/04/2009 21:47:44

  Το λαθος στο αρθρο ειναι οτι αυτο που ονομαζει ¨λαικη -πατριωτικη δεξια" δεν εχει ρεαλιστικο προγραμμα διακυβερνησεως.Δεν μπορει στη σημερινη Ελλάδα της ευρωζωνης να υπαρξει μη φιλελευθερη οικονομια και επομενως προς τι η διασπαση και η συγκρουση;Μονο για συμβολικα θεματα;
  Aυτο φυσικα ισχυει και για τους αλλους : Σοσιαλισμοι και λαικες συμμετοχες ειναι σλογκαν χωρις ουσια.
  Εκεινο που χρειαζεται ειναι ανασυγκροτηση του κρατους και συνετη πολιτικη χωρις εξτρεμισμους φιλελευθερους,αριστερους ή πατριωτικους.

 64. tiramola avatar
  tiramola 21/04/2009 21:53:06

  Εκείνο που πρέπει να απαιτήσουμε σε πρώτη φάση είναι άπλετο φως στην υπόθεση SIEMENS!
  Το σκάνδαλο αφορά και τα δύο κόμματα και η ανάδειξή του θα διαπομπεύσει τουλάχιστον πρώην σοσιαλεκσυγχρονιστές και ζηλωτές του "υγιούς ανταγωνισμού" της νεοφιλελεύθερης νέας διακυβέρνησης.
  Οι αντιδράσεις των ηγεσιών των κομμάτων θα μετρηθούν , οι τηλεοπτικές δικαιολογίες θα εκτιμηθούν , η αθλιότητα της συναλλαγής κάτω από το τραπέζι θα αναδειχθεί και θα ακυρώσει την αξιοπιστία αρκετών που τολμούν ακόμα να εμφανίζονται στα ΜΜΕ παριστάνοντας τους προφέσορες.
  Πραγματική κάθαρση , διαπόμπευση και πιθανή τιμωρία των εμπλεκομένων θα είναι το ντεπονάκι για να πέσει λίγο ο πυρετός των κομμάτων που προκαλεί η συνεχώς αυξανόμενη αναξιοπιστία τους στα μάτια των πολιτών.

  Για τον ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ που κουβαλάει πίσω του θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη.
  Διαφορετικά κάθαρση "χωρίς στοιχεία" θα γέμιζε τα τηλεπαράθυρα από κομματικά στελέχη που δεν θα είχαν "αντιληφθεί" τους λόγους της διαγραφής τους για να γελάει ειρωνικά ο κάθε Πρετεντέρης...

 65. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 21/04/2009 21:53:07

  Απάντηση στον Μακρή Κωνστ. #59. Εδώ δεν συζητάμε με "τρομοκρατημένους" και "απελπισμένους". Εδώ, υποτίθεται είματε μια παρέα πιο ψαγμένων. Κι όμως, η συζήτηση δύσκολα αγγίζει θέματα όπως: τι είδους μεταπολίτευση σκεφτόμαστε. Τι είδους τομές θα τη φέρουν;
  Γιατί η συζήτηση εύκολα ξεστρατίζει στη βλακώδη ατζέντα που έχουν αναδείξει τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Που κάνουν ότι μπορούν να στρέψουν την προσοχή του κόσμου (καινα αποτυπώσουν στη συνείδησή του ανεξίτηλα) λάθος θέματα, ψεύτικα διλήμματα ή ήσσονος σημασίας υποθέσεις, για να κρύψουν τα μεγάλα και ουσιώδη από τα οποία συναρτάται απόλυτα το μέλλον του τόπου. Και για τα οποία δεν συζητάμε ποτέ. Μα ΠΟΤΕ...
  (ίσως σου έδωσα τη μισή απάντηση στα "γιατί" του αρχικού μου σχόλιου)

  Στον Ιθαγενή #60. Το έλλειμμα ήταν (πέρσι) 5% του ΑΕΠ. Το ΕΛΛΕΙΜΜΑ, όχι το ΧΡΕΟΣ. Το χρέος είναι τα συσσωρευμένα ελλείμματα όλων των προηγουμένων ετών. Και στην περίπτωσή μας είναι 96%. Όχι 5%!
  Μακάρι να ήταν 5%...
  Αλλά και 5% έλλειμμα ποιός σου είπε ότι είναι δα τόσο τραγικό. Η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία έχουν όλες πολύ παραπάνω. Και δεν κάνουν έτσι...
  Θα μου πείτε, εκείνες δεν έχουν τόσο χρέος από πίσω. Δεν είναι απολύτως ακριβές. Η Ιταλία έχει όχι μόνο μεγασλύτερο έλλειμμα για φέτος, αλλά και μεγαλύτερο συσσωρευμένο χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ).
  Θα μου πείτε ακόμα ότι οι άλλες χώρες, έχουν παραγωγική βάση - κάτι παράγουν τέλος πάντων. Όχι μόνο αμφίβολης αξίας "υπηρεσίες" και οικοδομές. Αυτό είναι σωστό. Αλλά η παραγωγική βάση κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών - εντός κι εκτός ευρώ - υφίσταται ήδη μεγάλη συρρίκνωση, όχι κυκλικού ή εφήμερου χαρακτήρα. Συνεπώς έχουν κι αυτοί πολύ σοβαρά προβλήματα (που εμείς δεν τα έχουμε διότι φροντίσαμε και... αποβιομηχανοποιηθήκαμε χρόνια τώρα)!
  Συμπέρασμα: η κατάστασή μας είναι, στ' αλήθεια, πολύ σοβαρή. Αλλά όχι γιατί βγάλαμε πέρσι έλλειμμα 5% και χρειαζόμαστε να εξοικονομήσουμε 4-5 δισεκατομμύρια σε δύο τρία χρόνια για να το καταβάσουμε.
  Μην "τσιμπάτε" σ' αυτά που μας σερβίρουν τα σαπιοκάναλα. Τα προβλήματά μας είναι πολύ ουσιωδέστερα, βαθύτερα, πιο διαρθρωτικά. Και επιλύονται!
  Επειδή ακριβώς επιλύονται (δεν είναι αξεπέραστες αναπηρίες) γι' αυτό και δεν θέλουν να τα συζητήσουμε. Και μας φλομώνουν σε καταστροφολογίες με το περσινό έλλειμμα που ξέφυγε σε περίοδο κρίσης, όπως ξέφυγε σε όλες τις άλλες χώρες και μάλιστα στις περισσότερες πολύ περισσότερο απ' ότι σε μάς...
  Μην "τσιμπάτε" στις ανοησίες που σας σερβίρουν, γιατί ποτέ δεν θα συζητήσουμε αυτά που βρίσκονται σε άμεση προτεραιότητα. Κι αν δεν τα συζητήσει η δική μας η "παρέα" εδώ, δεν θα τα συζητήσει κανείς.
  (τώρα κατάλαβες τι εννοούσα όταν έθεσε εκείνα τα επανελειμμένα "γιατί" στο τέλος του προηγούμενου σχολίου μου)

 66. Φρεάρριος avatar
  Φρεάρριος 21/04/2009 21:54:46

  Ενα ποστ για τα νεα προεκλογικα φυλλαδια της ΝΔ , ειναι δυνατόν να εχουμε ?

  Ο βασικος τιτλος ειναι "Με το βλεμμα στο μελλον"
  και υπογραφη Κ.Καραμανλης - τωρα μαθατε την αληθεια.

  Προσοχη: οχι με το βλήμα , με το βλέμμα λεει.

  Τελικα εχουν θρασος.

 67. ΚΩΤΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΚΩΤΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 21/04/2009 22:07:57

  ΕΡΩΤΕΥΟΜΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΡΗ,ΑΓΑΠΩ ΤΑ ΤΟΥ ΙΘΑΓΕΝΗ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΡΕΥΟΜΑΙ ΤΑ ΤΟΥ ΦΑΚΤΟΡΑ."ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ"

 68. αδέξιος δεξιός avatar
  αδέξιος δεξιός 21/04/2009 22:12:18

  Διαβάστε όλοι τι δηλώνει ο Καρατζαφερης στο νέο post που σήκωσε ο Φάκτορας: "Ο Παυλίδης ειναι στημένος απο την Αγία Οικογένεια που μεθοδεύει ανατροπη του Καραμανλή". Και μετά σκεφτείτε μήπως κάτι ξέρει ο ΓΖ που τα λάει αυτά εδώ

 69. Προφήτης avatar
  Προφήτης 21/04/2009 22:14:25

  Η κρίση ποιότητας ηγεσίας και η κρίση αντιπροσώπευσης αποτελούν ταυτόσημα πολιτικά φαινόμενα σε όλες της δυτικές δημοκρατίες.

  Όσο αντιπροσωπεύει ο Σαρκοζί τον Γάλλο μεσοαστό και ο Θαπατέρο τον Ισπανό, αντιπροσωπεύει και ο Καραμανλής τον αντίστοιχο Έλληνα (για Ντόρα και ΓΑΠ ας μην συζητάμε).

  Το πρόβλημα που στην Ελλάδα θεωρούμε πως βιώνουμε ως πρωτότυπο είναι η μετατόπιση, τα τελευταία 30 χρόνια, του κέντρου βάρους της ισχύος από τους πολιτικούς στους υπερ-εθνικούς οικονομικούς παράγοντες.

  Εμείς έχουμε μια πρόσθετη ιδιομορφία, την ύπαρξη μιας ολιγάριθμης ομάδας, κρατικοδίαιτων σε ένα βαθμό, κοτζαμπάσηδων που ελέγχει την Οικονομία, χωρίς να εμφανίζεται ούτε καν ο υγιής ανταγωνισμός του κεφαλαίου.
  Αυτή η ελεγχόμενη Οικονομία έχει μετεξελιχθεί σε ένα κακέκτυπο "Οικονομίας των Υπηρεσιών", με καταστροφή σχεδόν κάθε παραγωγικού τομέα, και συνακόλουθα η κοινωνία έχει κι αυτή μετεξελιχθεί σε παρασιτικό κουβάρι αλληλογρονθοκοπούμενων μικροσυμφερόντων.

  Η διαφορά λοιπόν του ΚΚ Α΄με τον ΚΚ Β΄ είναι ότι το 1975 ο πρώτος είχε την ισχύ να πιέσει οικονομικούς παράγοντες, έστω για λόγους εντυπωσιασμού, και να δρομολογήσει έτσι οικονομικοκοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο δεύτερος δεν την έχει.

  Το πρόβλημα για τον Β΄ είναι ότι ο λαός θεωρεί πως την έχει.
  Λόγω αυτού κρίνεται σαν "αναποφάσιστος" ή σαν "ισορροπιστής", από αντιπάλους ή φίλους αντίστοιχα.

  Όσον αφορά αλλαγές, πρώτα πρέπει κάποιος πολιτικός να αντιληφθεί ο ίδιος και κατόπιν να τολμήσει να πει στους Έλληνες ότι
  α) το αγγλο-αμερικανικό οικονομικο-κοινωνικό μοντέλο που πιστά αντιγράφουμε, με οικοδομή-κερδοσκοπία γης & αυτοκίνητο ως "ατμομηχανές" της Οικονομίας δεν πηγαίνει μακριά, και
  β) ζούμε, τουλάχιστον, 30 % πάνω από τις δυνατότητές μας.

  Φοβάμαι ότι θα σερνόμαστε καιρό, δύσκολα οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αντικρύσουν την πραγματικότητα.

 70. tiramola avatar
  tiramola 21/04/2009 22:18:33

  @68
  Δεν είναι μόνο τα σαπιοκάναλα είναι και η σαπιοeurostat...

 71. Προφήτης avatar
  Προφήτης 21/04/2009 22:21:51

  Θ.Κ.
  Έγραφα χωρίς να έχω δει το @68.
  Ταύτιση απόψεων. Αναμενόμενη, θα έλεγα, ενθυμούμενος άλλες θέσεις σου.
  Εξαιρετικό και το @56.

 72. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/04/2009 22:28:36

  @ Προφητης
  Δεν ακολουθουμε κανενα αγλοαμερικανικο μοντελο.
  Ακολουθουμε τις οδηγιες του Γαλλογερμανικου αξονα όπως αυτες εκφραζονται απο τη Συνθηκη του Μααστριχτ με επι πλεον επιβαρυνση ενα μεγαλο δημοσιο χρεος.
  Φυσικα τα περιθωρια ελιγμων ειναι πολυ μικροτερα απο το 1975 αν και θα υπηρχαν αν δεν ειχαμε τοσο χρεος.
  Αυτο ισχυει ομως για οποιονδηποτε αναλαβει πρωθυπουργος.

 73. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 21/04/2009 22:28:51

  @68 Θ.Κ.
  Θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου (και βεβαιως δεν αναφερωμουν στους παντες αλλα στους πολλους και πιστευω ότι και εσυ το διαβλεπεις) αλλα και εδώ οσες φορες επροταθει καποια κινηση ,καποια θετικη ενεργεια η αντιδραση ηταν απογοητευτικη.
  Για τις οικονομικες επισημανσεις που αναφερερεσαι προς τον Ιθαγενη, δεν συμφωνω σε πολλα που λες αλλα είναι λαθος να ακολουθησουμε μια «λογιστικη αντιπαραθεση και αναλυση» των οικονομικων γιατι δεν θα μας οδηγησει πουθενα. Το ουσιαστικο που παλι συμφωνουμε είναι ότι δεν είναι η αμεση προτεραιοτητα αυτή . Αμεση προτεραιοτητα είναι νεοι στοχοι οικονομικοι δηλαδη Οραμα και βασανος πως θα επιτευχθουν . 5 πανω 5 κατω εχη αξια για τα «λογιστακια» ποτε ενας επιχειρηματιας δεν καθεται εκει .( Το ιδιο θα εκανε και ενας πραγματικος Ηγετης. Θα οραματιζοταν το αυριο και θα το ενεπνεε στον κοσμο.) Αρκειται στην διαπιστωση ότι είναι χρεωμενος και «αναλωνεται» στην εξευρεση λυσεων . Προσωπικως και εγω πιστευω ότι υπαρχουν λυσεις και ακομη ότι μπορει να ανατραπει αυτή η εικονα και η Χωρα αυτή να μην είναι η εσχατια της Ευρωπης αλλα στις πρωτοποριες ( Ας κοροιδευουν καποιοι, ναι είναι δυνατον κυριοι) και αυτό είναι που με στενοχωρει, ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ και ΗΛΙΘΙΩΔΩΣ ,εξ αιτιας καποιων ανοητων και του κομματισμου ,αυτή η Χωρα χανει τα τραινα το ένα πισω από τα άλλο. ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

 74. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 21/04/2009 22:43:14

  @68 έχεις απόλυτο δίκαιο για το χρέος και το έλλειμμα (...βιασύνη γαρ)
  Το πρόβλημα δεν είναι όμως στο 5% ή το 96% (τα ...σημερινά επίσημα στοιχεία)
  Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μας εμπιστεύεται.
  Μην μας συγκρίνεις με άλλες χώρες, να σου θυμίσω ότι κάποτε δεν είμαστε οι τελευταίοι στους 15 και κάποιοι μας ξεπέρασαν...
  Τα προβλήματά μας όπως σωστά αναφέρεις είναι βαθύτερα και διαρθρωτικά.
  Ποιος τολμά να τα πειράξει όμως?
  Ποιο κόμμα στην χώρα θα ακουμπήσει πχ:
  -το ασφαλιστικό (επαναλαμβάνομαι)
  -την παραοικονομία (νομίζεται ότι δεν ξέρουν πως ή ότι οι άλλες χώρες ανακάλυψαν τον τροχό?(
  -την παιδεία
  -την υγεία κλπ
  Ζούμε σε μια χώρα που προτιμά να πληρώνει τα πρόστιμα πχ που ρίχνει η ΕΟΚ παρά να συμμορφωθεί στις οδηγίες.
  Να ρωτήσω κάτι απλό:
  όλοι ομιλούμε για το σκάνδαλο της SIEMENS και το λάδωμα κομμάτων εξουσίας και στελεχών, συνδικαλιστών κλπ (...προσπερνώντας το γεγονός ότι υπάρχει κόμμα που έχει αποδεχτεί χορηγία)
  Για το κτηματολόγιο γιατί δεν μιλά κανείς? ορίστε τα 5 δις (αλλά να θίξουμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, Νέστορες και Θεία βρέφη ...απαπαπα)
  Πως λοιπόν διαφαίνεται διέξοδος κλπ όταν στο χρέος κάθε χρόνο αθροίζεται το τρέχον έλλειμμα?
  Είμαστε σίγουροι ότι είναι το χρέος 96%?
  Γιατί 280 δις και όχι 900 δις ή ένα τρις?
  Να εμπιστευτώ ποιους?

  Γιατί να δεχτώ ότι είμαστε ανίκανοι να μετρήσουμε το έλλειμμα αλλά ικανοί να μετρούμε την "άσπρη τρύπα" κλπ
  Ξέρει κανείς τι γίνεται στους ΟΤΑ και στα Νοσοκομεία?
  Λογομαχούμε υποδεικνύοντας τον λιγότερο κλέφτη ως καλύτερο / καταλληλότερο / ικανότερο αλλά:

  η διαφορά της Δημοκρατίας από τη Βασιλεία στην Ελλάδα είναι ότι στην Βασιλεία είχαμε μόνο μια οικογένεια να ..."κυβερνά"
  (...μην με πουν και βασιλικό τώρα...)
  Μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι σέρνουν πίσω τους ότι ποιο ΑΧΡΗΣΤΟ ΑΠΑΙΔΕΥΤΟ ΑΜΟΡΦΩΤΟ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ ΕΥΘΥΝΟΦΟΒΟ ΄κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας έχει εγγραφεί στα ...κόμματά τους....

 75. Προφήτης avatar
  Προφήτης 21/04/2009 22:46:38

  @75 ψυχραιμία
  το πρότυπο είναι αγγλο-αμερικανικό, οι κανονιστικές παράμετροι γαλλογερμανικές.

  Ιδιωτικοποίηση-εκποίηση δημόσιας περιουσίας και επιχειρήσεων, τζόγος επι οικονομικών δραστηριοτήτων, ΣΔΙΤ και λοιπές εκσυγχρονιστικές παπαρολογίες, καταστροφή κοινωνικού κράτους, οικοπεδοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, υπηρεσίες αντί για παραγωγή, πολλά άλλα που δεν γράφω για να μην μακρηγορώ, και πάνω απ' όλα η απολυταρχική σε όφελος ολίγων νοοτροπία "ο ιδιώτης μπορεί καλύτερα" σε αγαθά που υπηρετούν συλλογικότητες, όπως η Υγεία, είναι ο σκληρός πυρήνας του αγγλο-αμερικανικού ιουδαιο-πουριτανικο-προτεσταντικού καπιταλισμού που επικράτησε την ιστορική περίοδο που ζούμε.

 76. Ενταυθα avatar
  Ενταυθα 21/04/2009 22:54:19

  Ειναι θέμα αλλης μιάς επανίδρυσης λοιπον ?

 77. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 21/04/2009 23:00:40

  @79 το πρόβλημα δεν είναι η επανίδρυση, καθώς ως χώρα ποτέ δεν οργανωθήκαμε, αλλά της ίδρυσης...
  Σβήσιμο/διαγραφή, συζήτηση, στόχος, προγραμματισμός, υλοποίηση...
  Τι να επανιδρύσουμε πάνω στα σαθρά θεμέλια?
  Θα το ξαναπώ δεν είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος που οργάνωσε την Ελβετία δολοφονήθηκε στην Ελλάδα...
  Ότι για τον υπόλοιπο κόσμο είναι αυτονόητο στη χώρα μας είναι αδιανόητο.

 78. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/04/2009 23:01:16

  @ Προφητης
  Κανεις δεν υποχρεωσε π.χ. να πουληθει η Ολυμπιακη.
  Σου ειπαν οτι πρεπει να ειναι ανταγωνιστικη και να μην επιδοτειται.Αν εσυ δεν μπορεις να φτιαξεις καλες δημοσιες επιχειρησεις αυτο ειναι δικη σου αποτυχια και οχι του μοντελου.
  Ειδικα η Γαλλια αλλα ως ενα σημειο και η Γερμανια καθολου δεν εχει αγγλοαμερικανικο μοντελο.
  Τα γαλλικα τραινα ειναι τα καλυτερα του κοσμου και κρατικα ενω τα αγγλικα ιδιωτικοποιημενα χειροτερα.
  Ποιος εμποδισε τον ΟΣΕ να εκσυγχρονισθει στα γαλλικα προτυπα με τοσα ευρωπαικα κονδυλια;
  Η διαλυση των ΔΕΚΟ που εγινε τη δεκαετια του 80 δεν ηταν απαιτηση κανενος αλλα δικο μας προιον.
  Το αν στη διαλυση προβληθηκε ως αντιδοτο η εκποιηση παλι δικη μας πρωτοτυπια.Να σου αναφερω ποσες παρατασεις και προθεσμιες παιρναμε για καθε θεμα απο την ΕΕ;

 79. Ενταυθα avatar
  Ενταυθα 21/04/2009 23:04:49

  Μα ειναι δυνατον να κολλαμε συνεχεια στο ιδιο σημειο ?
  Πως θα επεφταν αλλιως οι τρελλες μάσες ?

 80. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 21/04/2009 23:05:26

  Απάντηση στον tiramola #75.
  Μπά; Μου θυμήθηκες και τη eurostat τώρα; Μπράβο ρε μάγκα: Μπράβο σου!
  Αλλά σου θυμίζω ότι η eurostat συμφώνησε ότι η τελευταία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (με υπουργό το Χριστοδουλάκη) είχε εκτοξεύσει το έλλειμμα στο 7,2% ένατι 1,6% που προϋπολόγιζε. Και μάλιστα σε συνθήκες όπου ΔΕΝ υπήρχε διεθνής κρίση.
  Αν λοιπόν θεωρείς τη eurostat έγκυρη, ασφαλώς θα επιδοκιμάζεις και την απογραφή που έκανε τότε ο Αλογοσκούφης (επειδή ακριβώς του φόρτωσαν έλλειμμα πολύ μεγαλύτερο από το δηλωθέν).
  Και για να μην έχεις απορία, ασφαλώς και η eurostat είναι έγκυρη. Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των δημοσιονομικών μεγεθών. Άλλά δεν είναι αρμόδια να ορίσει την πολιτική ατζέντα μιας χώρας ή τις τομές και τις προτεραιότητες της απαραίτητης πολιτικής αλλαγής της. Αυτό μας έλειπε...

  Προς Ιθαγενή: Ασφαλώς συμφωνούμε σε αυτά που αναφέρεις στο #77. Μάλιστα μερικά τα "¨εκλεψες" από το μυαλό μου! Ειδικά αυτό περί οικογενειοκρατίας...

 81. O Ιθαγενής avatar
  O Ιθαγενής 21/04/2009 23:07:02

  Μα το μπάχαλο στη χώρα έγινε τη δεκαετία του 80, με μια απλή κίνηση που μέχρι σήμερα πληρώνουμε τις συνέπειες: το δικαίωμα που εκχώρησε ο Ανδρέας Παπανδρέου στους συνδικαλιστές να ...διοικούν.
  Οταν οι εκπρόσωποί σου είναι σε 10 επιτροπές, έχουν επαγγελματική ανέλιξη, καθορίζουν την οργανωτική και διοικητική διάρθρωση των ΔΕΚΟ, απορούμε γιατί στον ΟΣΕ πχ ...χάνουν τα βαγόνια στο μέτρημα? επειδή είναι βαθιά η κουτάλα...

 82. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 21/04/2009 23:19:23

  @70 ΚΩΤΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Με συγκινει βαθυτατα ότι ακομη μπορω και εμπνεω τον Ερωτα και ευχαριστω αλλα αφου προτιμας τις αγκαλες του Φακτορα ,ποιος σου ειπε ότι εχω αντιθετη αποψη από αυτον;
  Αυτό που σου φαινεται σαν τι πρεπει να γινει και όχι τι μπορει να γινει είναι το ένα και το αυτό. Το υπαρχον πολιτικο σκηνικο είναι τελειωμενο ,μονον οι αφελεις και οι τυφλα κομματικοποιημενοι δεν θελουν να το παραδεχθουν, γιατι κατά βαθος και αυτοι ξερουν την πραγματικοτητα. Το ξερουν ολοι οι πολιτικοι ,το ξερουν και οι Εθνικοι Νταβατζηδες , το ξερουν οι παντες ,επικοινωνιολογοι, γκαλλοπιστες ,αναλυτες οι παντες και ξερουν και την λυση. Προσπαθουν ,προσπαθησαν να την κανουν (Καρατζαφερης, Βενιζελος, Τατουλης, Γιαννα, Βγενοπουλος, κτλ) αλλα δεν τους βγαινει στο τελος . Γιατι; Γιατι ο λογος τους είναι πλεον ξεπερασμενος δεν αντιπροσωπευει τιποτε το νέο . Η πειρα και η εμπειρια διδασκει. Τι εκανε ο Ανδρεας Παπανδρεου, που ειχε διορατικοτητα και ηταν πολιτικο ον;
  Διεκρινε τις ρογμες του τοτε συστηματος και αντι να πεσει στην φακα του να παρει ετοιμη την ΕΚ προτιμησε να στησει δικο του μαγαζι ,εστω μικρο αλλα δεν ηταν αφελης όπως οι παραπανω να βαλει το «παλιο εμπορευμα» , ειχε κατι να πει το δικο του κατι νέο κατι φρεσκο κατι πρωτοτυπο κατι οραματικο, ΕΝΩ και ο Καραμανλης ο Αυθεντικος .πολιτικο ον και αυτος, ενώ το ειχε πιασει το νοημα την πατησε γιατι μαζεψε ολη την παλια σαβουρα.
  Τουτοι εδώ κανουν το λαθος να βαζουν την «στοκαδουρα τους» ξανα και από πανω θελουν να την πουλησουν για μοντελακια σινιε.
  Αφου είναι αφελεις και δεν αυτοκαθαρωνται παραυτα ,εκεινο που θα τους τιναξει στον αερα είναι η δημιουργια ενός νεου κομματος εστω μιας σταλιας αλλα με «εμπορευμα» που «μιλαει» ,αυτό μπορει να τους παρει τα «σωβρακα» όπως τους τα πηρε ο ΑΠ ασχετως που στον δρομο το αφησε ερμαιο σε τουτα εδώ τα λαμογια. ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

 83. Ενταυθα avatar
  Ενταυθα 21/04/2009 23:20:12

  Μαλλον ο Ραλλης φταιει που αφησε τον παπατζη να βγει απο πανω.

 84. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/04/2009 23:28:50

  Καλός Ο Ανδρέας, δεν λέω. Αλλά αν ζούσε λίγο παραπάνω θα βλέπαμε την Μιμή αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και δεν κάνω καθόλου πλάκα. Ο άνθρωπος είχε χαζέψει προς το τέλος.

 85. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 21/04/2009 23:31:56

  @ 87 Strange Attractor
  τι θα βλεπαμε; ΗΤΑΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΠΟΤΕ

 86. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/04/2009 23:35:14

  @88 Σωστόν. Διορθώνω.

 87. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 21/04/2009 23:39:49

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΤΙΡΑΜΟΛΑ,ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
  Η ΠΙΣΤΗ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΓΑΑΑΑΑΑΑΠ ΕΔΩΣΕ ΝΟΗΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΑΤΙ.
  ΛΑΣΤΙΧΙΕΝΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΜΑΣ ΑΝΕΒΑΣΕΣ ΑΠ ΤΗ ΓΗ ΩΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ.

 88. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 21/04/2009 23:46:15

  Επ`ευκαρια θα προτεινα στους εκλεκτους οπαδους με τις υψηλες ιδεολογικες τους ανησυχιες, οι μεν του Πασοκ να ψηφισουν μονοκουκι την εκλεκτη ΚΑΙΛΗ για να βγει πρωτη βουλευτινα και οι της ΝΔ να ενισχυσουν παραυτα το ιδεολογικο τους οπλοστατιο καλωντας παραυτα, την ΠΕΤΡΟΥΛΑ. Τι Γιωργο και Κωστακη αυτή θα είναι η υψιστη ιδεολογικη ανυψωση των κομματικων τους αγωνων.

 89. ΚΩΤΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΚΩΤΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 22/04/2009 00:03:17

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΜΑΓΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ "ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ"ΚΑΠΟΙΟ ΝΕΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙ(ΟΧΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ),ΔΙΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΑΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΥΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΤΟ ΠΙΟ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΤΡΙΑΔΑ ΓΙΩΡΓΟΣ,ΝΤΟΡΑ,ΤΣΙΠΡΑΣ.ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΘΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΡΙΑΔΑΣ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ.

 90. Προφήτης avatar
  Προφήτης 22/04/2009 00:12:51

  @81 ψυχραιμία
  Για τις δημοσιες επιχειρήσεις και την ελληνική φαυλότητα συμφωνούμε, γνωστό.
  Πως καταλήξαμε εκεί είναι κρίσιμο.
  Ποιος κυβερνούσε τη δεκαετία του 80, κι από που είχε έρθει;
  Τι "εισήγαγε" στην ελληνική κοινωνία; Άκοπο χρήμα, καταναλωτισμό και ασυδοσία.
  Ό,τι θεωρείται το αίτιο των δεινών παγκοσμίως, σήμερα.

  Οι Γερμανοί, π.χ. δεν έπαψαν να αποταμιεύουν. Γι' αυτό η Ανγκελα δεν αφήνει το € να πληθωρισθεί από ποταμούς ρευστού "διάσωσης", που θα κάνει τις οικονομίες των Γερμανών κουρελόχαρτα. Μια εφιαλτική γι΄ αυτούς νέα Βαϊμάρη.
  Αντίθετα, ο εκλεκτός του χρηματοπιστωτικού αραπάκος τυπώνει αβέρτα.
  Οι Αμερικανοί δεν έχουν μία, δεν παράγουν τίποτα, το μόνο που τους νοιάζει είναι να πέσει χρήμα σε αγορά-κατανάλωση για να κινηθούν όλοι.
  Ποια από τις δύο φιλοσοφίες ταιριάζει περισσότερο στη σημερινή Ελλάδα;

  Μην μένεις στα οικονομικά "συμπτώματα".
  Οι πράξεις υποδηλώνουν σκέψεις, οι οικονομικές ενέργειες έρχονται ως αποτέλεσμα φιλοσοφικών κοσμοθεωρήσεων.

 91. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 22/04/2009 00:37:39

  @ 92 ΚΩΤΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Πρωτα πρεπει να αναλυεις τον «αντιπαλο» και να καταλαβαινης την ιδιοσυστασια του. Ολοι τους αγαπητε εχουν την ψυχολογια του μικρομαγαζατορα, οποιος εχει θυτευσει στο εππαγελμα το διαπιστωνει ευκρινως. Προβαλλονται και κομπορημονουν ότι είναι Μεγαλα και σπουδαια μαγαζια ,αλλα στην ουσια είναι ψιλικαντζιδικα. Ποια είναι η νοοτροπια αυτη; Ενα κομματακι της πιττας θελω ,μου αρκει.
  Δες τους, τους χλευαζει ο κοσμος, μονοι τους το λενε ότι ο κοσμος μας λεει κλεφτες αλλα ακριβως επειδη είναι «μικρομαγαζατορες» τρεχουν πρωι-πρωι στα πρωιναδικα και στα δελτια των Οκτω , να προβληθουν στην πελατεια τους , ποια είναι αυτη ; κατά βαση ο κατιμας της ελληνικης κοινωνιας. Αναξιοι είναι , ανικανοι είναι ,ηλιθιοι όμως δεν είναι ,ξερουν και οι ιδιοι ότι ο λογος τους σε σοβαρο κοινο δεν εχει περαση.
  Αφου λοιπον ξερεις την τεχνικη της δουλειας, κανεις και εσυ το ιδιο . Όχι ολοι για πελατες ,ένα κομματακι της πιττας σου χρειαζεται, και εάν εισαι εξυπνος «διαλεγεις» την πελατεια σου. Ελεγχονται τα Μεσα; ποια; η Τηλεοραση ; μα αυτή την βλεπει μονον η πελατεια τους, οι εφημεριδες; Μα τις περνει ο κοσμος για κανα dvd.
  Μεγαλη Ακροαματικοτητα, ευρος επικοινωνιας , κοινο φρεσκο ,ζωντανο, απαιτητικο, ορεξατο, σε αναζητηση του νεου και του πρωτοτυπου; TO INTEΡNET. Ποιος τα λεει αυτά; ελα καυμενε καποιος Μακρης, όχι Φιλε μου Ο Ομπαμα , η Εξεγερση στην Μολδαβια και τοσα αλλα. Άλλο εάν οι Δημοσιογραφοι στην Ελλαδα ,δεν το πιασανε καλα το θεμα , παρ`ολο που εχουν κατακλυσει τα Blogs και ο καθενας τους ανοιγει από 2-3 και κανει τα ιδια που εκανε και στις εφημεριδες και τα καναλια. Αυτά σε χονδρικες γραμμες, ελπιζω να σου εδωσα το περιγραμμα του τροπου που πιστευω εγω.

 92. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 22/04/2009 01:02:10

  Να και ενα ενδιαφερον αρθρο στον ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ δυστυχως δεν μπορω να μεταφρασω τωρα
  Greece's troubled government

  An Aegean fog
  Apr 16th 2009 | ATHENS
  From The Economist print edition

  A bad economy and scandals are sapping the government’s popularity


  CAFES and bars in Athens are filling up as spring beckons and the memory of December’s nasty riots fades. As the tourist season gets under way officials play down fears of renewed unrest. The message is that Greece was hit merely by a bout of hooliganism similar to post-match clashes between fans of the capital’s rival football teams. Yet Athenians are sceptical, not least because the violence, though diminished, shows no sign of dying out.

  Jittery Greek police officers blame self-styled anarchists, who played a big role in the December riots, for a spate of petrol-bombings of expensive cars, bank machines and government offices. A leftist terrorist group, Revolutionary Struggle, claimed responsibility for shooting a policeman in January. In early April two policemen from a rapid-reaction force formed after the riots were shot dead at close range during a late-night identity check, perhaps by east European gangsters.
  Fears of public disorder add to existing worries over jobs and mortgages. Yannis Papathanasiou, the newish finance minister, claims optimistically that Greece can escape recession. But as forecasts keep being revised downwards, his mantra of growth above 1% in 2009 sounds less and less convincing. This week the central bank suggested that Greece may join the rest of Europe in recession. The unemployment rate has just hit 9.4%.

  Tourism, which employs one in five Greeks, is suffering, partly because of a strong euro. The number of foreign holidaymakers on Greek beaches this summer may fall by 15-20%, say hoteliers. The British are heading for Turkey, where a weak pound is partly offset by a falling lira. Bookings by Russians, the fastest-growing market last year, are sharply down. “If there’s a surge in late bookings, there’s a slim possibility we can break even,” says Nikiforos Lambrinos, a hotelier on Crete, glumly.

  After 15 unbroken years of growth at around 4% a year, Greeks are not used to belt-tightening. But Mr Papathanasiou cannot offer even a modest fiscal stimulus. The cost of financing a public debt standing at 94% of GDP has risen since Greece’s credit rating, like Spain’s and Portugal’s, was downgraded in January. The budget deficit is already over the theoretical ceiling of 3% of GDP for euro-area countries.

  A record of fudging budget numbers gives Greece little credibility in Brussels. The European Commission has demanded more reforms to keep the deficit below 3% in 2010. Mr Papathanasiou has already announced unpopular measures, including a wage freeze for civil servants and a one-off tax for high earners. More spending cuts are on the way. But structural reforms such as modernising the health-care and pension systems remain stuck.

  The gloomy atmosphere is taking its toll on Costas Karamanlis, the prime minister, and his conservative New Democracy party. Last month Mr Karamanlis marked his fifth anniversary in the job by telling a journalist he felt “exhausted” and might step down if New Democracy loses the election that may come next year or even sooner. With only a one-seat majority in parliament, the party trails the opposition Socialists by over seven points, say polls.

  Corruption scandals still beset the government. This week a former director of Greece’s competition watchdog was convicted of bribe-seeking. A former minister, Aristotle Pavlidis, is accused of involvement in a bribery scandal over subsidised ferry routes. Mr Pavlidis, who insists he is innocent, has resisted pressure to resign from parliament. Disgruntled conservatives fear that, as Mr Karamanlis and his government focus on anarchists and fiscal discipline, their grip on power is slipping

 93. tiramola avatar
  tiramola 22/04/2009 08:43:07

  Προς κύριον Θ.Κ.
  Το 2004 στελέχη της eurostat είχαν τονίσει στο οικονομικό επιτελείο της λεγόμενης "νέας διακυβέρνησης" μόλις πληροφορήθηκασν τα περί απογραφής να μην αλλάξουν τον τρόπο προσδιορισμού του ελλείματος γιατί θα έχουμε πρόβλημα σαν χώρα λόγω και της ιδιαιτερότητας μας ένεκα εξοπλιστικών προγραμμάτων.
  Ή έχεις μία κυβέρνηση η οποία επιλέγει την μη επιτήρηση προκειμένου να έχει περιθώρια διαμόρφωσης μιάς οικονομικής πολιτικής χωρίς να δίνει λογαριασμό για ότι πράτει ή έχεις μια κυβέρνηση όπως τώρα που επιλέγει την επιτήρηση για να κρύψει την ανικανότητά της να εφαρμόσει μία οικονομική πολιτική προς ώφελος των πολιτων της χώρας της.
  Η eurostat αγαπητε κύριε δέχτηκε τον άλλον τρόπο προσδιορισμού του ελλείματος που υιοθέτησαν τα σαίνια του Αλογογκούφη και όχι ότι η κυβέρνηση Σημίτη τους έλεγε ψέματα.
  Αυτή είναι η αλήθεια και να αφήσεις τα παραμύθια...

 94. tiramola avatar
  tiramola 22/04/2009 09:02:24

  Το ποιά ήταν η φωνή της χώρας στην ΕΕ πριν το 2004 το γνωρίζουν όλοι!!!
  Το ποιά είναι η φωνή της χώρας με την λεγόμενη "νέα διακυβέρνηση" μετά το 2004 το βλέπουμε όλοι!
  Μας κατηγορούν ευθέως ότι τους λέμε ψέματα!

  Με την "ήπια προσαρμογή" το "πραγματικό" έλλειμα του 7,2% μετά από δύο χρόνια κατέβηκε κάτω από το 3%?
  Έκαναν τόσες αλχημίες και έπεσε τόσο μαγείρεμα που καταντήσαμε το ανέκδοτο των Βρυξελλών....
  Έλεος , φτάνει πια με την επικοινωνιακή πολιτική!!!!

 95. Ηellenic avatar
  Ηellenic 22/04/2009 09:14:23

  @97-Mην δινετε και πολλη σημασια στο αρθρο του Economist,γιατι παροτι η εγκυροτητα του γενικα ως εντυπου δεν μπορει να αμφισβητηθει, στην περιπτωση αυτη προκειται για καθαρη προπαγανδα κατα της Ελληνικης Κυβερνησεως με αθλιο τροπο. Οι Αγγλοι δεν μπορουν να χωνεψουν οτι η Ελλαδα αποφασισε να συμπεριφερεται ως ανεξαρτητο κρατος-θα κανουμε συμμαχια και με τους Ρωσους, και με οποιον μας αρεσει. Ας κοιταξουν οι Αγγλοι τα χαλια τους, με μια οικονομια χειμαζομενη απο τα αρπαχτικα, την ανεργια να καλπαζει και μια κοινωνια διαλυμενη.

 96. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 22/04/2009 09:16:19

  Προς tiramola #99
  Ξέχασες δύο μικρές λεπτομέρειες "αγαπητέ κύριε" (πολύ γουστάρω αυτό το χαϊλίκι)

  Πρώτον, ότι λίγο αργότερα έγινε "εκκαθάριση" της eurostat, γιατι βρέθηκαν στελέχη της που τάκαναν "πλακάκια" με αξιωματούχους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Κι ακολούθησε τότε ολόκληρη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την εξυγίανση που έπρεπε να γίνει στους μηχανισμούς της eurostat, ώστε να αποκατασταθεί αξιοπιστία στις μετρήσεις της και να περιοριστεί η "δημιουργική λογιστική" στην οποία οργίασαν οι τότε ΠΑΣΟΚικές κυβερνήσεις με την ανοχή των τότε ηγετικών στελεχών της eurostat.

  Δεύτερον, η απογραφή Αλογοσκούφη, την οποία αποδέχθηκε πλήρως η νέα ηγεσία της eurostat, δεν είχει μόνο εναλλακτικούς τρόπους υπολογισμού των (αμυντικών, κυρίως) δαπανών. Είχε και σημαντικά κονδύλια απόκρυψης χρέους και κόστους αποπληρωμής του. Κι αυτά δεν αφορούσαν θεμιτές "διαφορεές μεθοδολογίας", αλλά ΜΗ θεμιτές λογιστικές αλχημείες, τις οποίες θα τις ανακάλυπταν ούτως η άλλως, αργά ή γρήγορα.
  Κι αν τις ανακάλυπταν λίγο αργότερα, θα τις φόρτωναν στη νέα διακυβέρνηση (ενώ γι' αυτές ευθυνόταν η παλαιά ΠΑΣΟΚική διακυβερνηση).
  Θα τις ανακάλυπτε μάλιστα όχι η eurostat, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι εμφανίζονταν εκταμιέσεις κονδυλίων που δεν δικιολογούνταν από τον εθνικό προϋπολογισμό (που εμφάνιζε τότε έλλειμμα 1,8% , ενώ έφτανε το 7,2%)

  Αυτά αγαπητές κύριε.
  (και πολύ ευχαριστήθηκα αυτό το "υψηλό ύφος" συζήτησης αποφοίτων του Κολλεγίου του Eaton!)

 97. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 22/04/2009 09:18:58

  έλεος με τα λιβανιστήρια, συμφωνώ με το Μακρή Κ. σε γενικές γραμμές, Τιραμόλα χαρά στο κουράγιο σου, σου εύχομαι πάντως να έχεις ποντάρει στο δέκα το καλό με τον ΓΑΠ σου ... για το καλό σου ...

 98. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 22/04/2009 09:22:45

  Προς αγαπητόν κύριο tiramola (ξανά)

  Το έλλειμμα έπεσε πολύ και απότομα, τη διετία 2005-2006, διότι το έλλειμμα του 2004 συμπεριλάμβανε μεγάλο μέρος των δαπανών για την Ολυμπιάδα (που δεν υπήρχαν τις επόμενες χρονιές).
  Στον προϋπολογισμό του 2004 η ΠΑΣΟΚΙΚΗ διακυβέρνηση είχε υποτιμήσει τις δαπάνες αποπεράτωσης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, όπου υπήρχαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις (όπως αποκάλυπτε τότε και ο ΠΑΣΟΚικός Τύπος). Κι έγινε πολύ μεγάλος αγώνας δρόμου για να τελειώσουν στο παρά πέντε. Και φυσικά είχε πολύ μεγάλο κόστος αυτή η εσπευσμένη αποπεράτωση της τελευταίας στιγμής.
  Αυτά που τα χρεώνετε αγαπητές κύριε;
  Στη νέα διακυβέρνηση που πρόλαβε και τα τελείωσε με την ψυχή στο στόμα;
  Ή στην παλαιά διακυβέρνηση που τα είχε αφήσει μισά και απέκρυψε το κόστος τους;

 99. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 22/04/2009 09:38:05

  Όσο για το τίτλο και το ύφος άρθρου του εκόνομιστ πρέπει να διδάσκεται σε σχολές δημοσιογραφίας της προπαγάνδας (πως να αφήνετε στο απυρόβλητο ασκώντας κριτική).

 100. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 22/04/2009 10:01:45

  ΔΕ λεει και τιποτα που δεν ξερουμε ο Economist.Γραφει οτι οι αναρχικοι ειναι σε υφεση αλλα μπορει να τα ξανασπασουν,οτι οι Ελληνες καλομαθαν σε ρυθμους αναπτυξης 4% και τωρα ζοριζονται αλλα κυριως βεβαια ο στοχος του ειναι οπως παντα το ευρω και η διαπιστωση-ή μηπως και εμμεση υποδειξη-οτι οι Αγγλοι τουριστες θα προτιμησουν την Τουρκια όπου υποτιμαται το νομισμα και ειδατε τι παθαινουν στην Ελλαδα για να μην εχουν ακομη τη δραχμη να υποτιμησουν.

 101. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 22/04/2009 10:08:28

  ε ναι, o άλλος παραπάνω είπε ότι είναι άθλια αντικυβερνητική προπαγάνδα

 102. tiramola avatar
  tiramola 22/04/2009 10:28:33

  Προς τον αγαπητό ΘΚ ο οποίος ισχυρίζεται εκτός των άλλων ότι οι μάγειροι της eurostat απεκαλύφθησαν λόγω Αλογοσκούφη....

  Όταν σήμερα η eurostat ανακοινώσει το ύψος του ελλείματος συνοδευόμενο από αιχμές για αναξιόπιστα στοιχεία και έχουμε την εικόνα ολοκληρωμένη τα ξαναλέμε....

 103. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 22/04/2009 11:14:13

  Προς αγαπητό tiramola
  Σήμερα δεν έχουμε "δημιουργική λογιστική". Έχουμε το έλλειμμα σε όλες τις χώρες - κι όχι μόνο στην Ελλάδα - να ξεφεύγει απο τους αρχικούς υπολογισμούς, λογω της διεθνούς κρίσης. Και στις περισσότερες άλλες χώρες πολύ περισσότερο απ' ότι στην Ελλάδα. Και μιλάμε πάντα για το έλλειμμα του 2008. Που κλείνει πλέον γύρω στο 5%.
  Το 2004 δεν είχαμε διεθνή κρίση, δεν είχε ξεφύγει το έλλειμμα στις υπόλοιπες χώρες, και είχαμε πολλή - μα πολλή - "δημιουργική λογιστική" εκ μέρους της Ελλάδας. Τόσο πολλή που αναγκάστηκαν στις Βρυξέλλες να κλαδέψουν μερικά στελέχη της τότε eurostat.
  Μη συγκρίνετε λοιπόν, αγπαητέ κύριε, ανόμοια πράγματα. Γιατί θα σας πώς κι άλλα που δεν θα σας αρέσουν. Για το τι ακριβώς είχε συμβεί τότε.
  Μετά της προσηκούσης τιμής, πάντα ημέτερος

 104. tiramola avatar
  tiramola 22/04/2009 11:23:08

  Λες να τον σώσει αυτή τη φορά τον δικό σου η διεθνής κρίση?
  Δεν φτάνει που δεν έχεις βαρεθεί να ακούς ηλίθιες δικαιολογίες , τις υιοθετείς κιόλας...
  .....
  Τι να σου πω ρε φίλε...
  Αν εσύ είσαι πολίτης που σκέφτεται πριν ψηφίσει τότε είναι προφανές γιατί έχουμε τέτοια κυβέρνηση...

 105. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 22/04/2009 13:02:43

  Προς αγαπητόν tiramola (εγώ επιμένω στο κυριλέ ύφος).

  Πρώτον ο ΚΚ δεν είναι "δικός" μου. Μάλλον ο ΓΑΠ είναι "δικός σου".
  Δεύτερον, "δικαιολογίες" για τι ακριβώς πράγμα; Για το ΓΕΓΟΝΟΣ ότι η χώρα έγινε ρόμπα ξεκούμπωτη επί ΠΑΣΟΚ, όταν δεν υπήρχε λογιστική αλχημεία που δεν την κάνανε; Και ξήλωσαν ηγετικά στελέχη της eurostat τότε, οταν ανακάλυψαν ότι οι αλχημείες είχαν και τη σιωπηλή ανοχή κάποιων κοινοτικών υπαλλήλων...
  Δεν είμαστε ηλιθιοι επειδή σου υπενθυμίζουμε αυτά που θέλεις να ξεχνάς. Ηλίθιοι είναι αυτοί που θαυμάζεις, που αλλάζουν αλυσίδες ποδηλάτου ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ και... γκρεμοτσακίζονται!
  Ηλίθιοι είναι αυτοί που βάζουν τη γνωστή προσωπικότητα... Ματσούκα στην πρώτη θέση του Ευρωψηφοδελτίου το 2004 και τώρα την πετάνε στα αζήτητα...
  Ηλίθιοι είναι εκείνοι που βάζουν την Καραχασάν υποψήφια υπερνομάρχη στη Θράκη κι ύστερα διαπιστώνουν ότι έχει σχέση με τα πρακτορεία και τα παπαγαλάκια της Άγκυρας στη Θράκη.
  Ηλίθιοι είναι εκείνοι που υποστήριζαν το Σχέδιο Ανάν, κι ήλθε ο Κυπριακός Ελληνισμός και το αποδοκίμασε με 76%.
  Ηλίθιοι είναι όσοι προωθούν πρόωρες εκλογές σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης, ενώ ο Ελληνικός λαός είναι με μεγάλη πλειοψηφία ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ με τις πρόωρες εκλογές.
  Ηλίθιοι είναι όσοι εξαγγέλλουν πλειοδοσία ΠΑΡΟΧΩΝ σε συνθήκες απόλυτης ελλειμματικότητας και υψηλού χρέους (το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν τις προηγούμενες δεκαετίες).
  Ηλίθιοι είναι όσοι έχουν ταχθεί υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος στο θέμα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων κι όταν τους προτείνουν αυτό ακριβώς το...καταψηφίζουν!

  Το 38% του ΠΑΣΟΚ ήθελε να απομακρύνει τον ΓΑΠ από την αρχηγία, πριν από ενάμιση χρόνο για ανικανότητα. Και σήμερα, μας λένε ότι αυτός θέλουν να κυβερνήσει τη χώρα, όταν κι οι δικοί του τον θεωρούν ανίκανο να κυβερνήσει το κόμμα του!

  Τουλάχιστον τον ΚΚ, με όλα τα μειονεκτήματά του, η βάση της ΝΔ τον θέλει απο τώρα να παραμείνει στην αρχηγία, ακόμα κι αν χάσει (τις γενικές εκλογές).

  Εκείνο που δεν μπορείς να καταλάβεις, είναι ότι δεν είμαστε "θαυμαστές" του ΚΚ.
  Απλά δεν αντέχουμε ούτε την ιδέα ότι μπορεί να ξανακυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα με τον Γιωργάκη.
  Αν θέλεις να μάθεις το μεγαλύτερο προβλημα του ΚΚ - και το ασυγχώρητο λάθος του - είναι ότι δεν ξεπάτωσε ολόκληρο το σύστημα εξουσίας που είχε δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα (που καταχρέωσε τη χώρα στη δεκαετία του '80, για να κάνει "κοινωνική" πολιτική με δανεικά) και του Σημίτη (που προσπάθησε να κάνει τη χώρα... Λουξεμβούργο, κάτι σαν προτεκτοράτο των Βρυξελλών)στη δεκαετία του 90.
  Κι ακόμα δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια και τα θρύψαλλα...
  Η χειρότερη κριτική στον ΚΚ είναι ότι υποσχέθηκε να κάνει "επανίδρυση" του κράτους, κι ο ίδιος περιορίστηκε να προσπαθεί να γίνει ένα... "καλύτερο ΠΑΣΟΚ"!
  Το γεγονός ότι αποδοκιμάζουμε το "καλύτερο ΠΑΣΟΚ" του ΚΚ ΔΕΝ σημαίνει ότι επιθυμούμε το χείριστο ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ.
  Κατάλαβες "ρε φίλε";
  Τη διαπλοκή το ΠΑΣΟΚ τη δημιούργησε (επιτυχώς). Και ο ΚΚ την πολέμησε (ανεπιτυχώς).
  Κι αν τους πήρε πέντε χρόνια να "αποκαθηλώσουν" τον Κωστάκη (χωρίς να είναι σίγουρο, ακόμα, ότι το πέτυχαν), το Γιωργάκη θα τον... "ξεπουπουλιάσουν" μέσα σε ένα χρόνο. Και πολύ σου λέω...
  Ο Γιωργάκης ΔΕΝ τα έχει βρεί με του διαπλεκόμενους (όπως τα ειχε βρεί ο Σημίτης), αλλά προσπαθεί να στηριχθεί πάνω τους για να φθαρεί ο Καραμανλής και να έλθει ο ιδιος στα πράγματα. Και δεν του περνάει απο το μυαλό ότι αν καταφέρουν οι διαπλεκόμενοι να "φάνε" τον Καραμανλή, τον ίδιο το Γιωργάκη θα τον έχουν αλυσιδομένο από την πρώτη μέρα. Κι αν δεν τους κάνει τα κεφια να τον κάνουν μια χαψιά!

  Κατάλαβες τώρα, "γιατί έχουμε τέτοια κυβέρνηση";
  Κατάλαβες μήπως, γιατί ενώ πέφτει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα του Καραμανλή δεν υποχωρεί και ενίοτε αυξάνεται κι όλα;

  Μπορεί η ΝΔ να αποδείχθηκε ότι δεν είναι η "ΛΥΣΗ" στον πρόβλημά μας. Αυτό το ξέρουμε όλοι...
  Αλλά το ΠΑΣΟΚ (και του Γιωργάκη) είναι ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Αυτο το καταλαβαίνουν όλοι εκτός από μερικούς "κολλημένους".

  Κατάλαβες "ρε φίλε";
  (πάει και το ύφος κυριλέ...)

 106. Πυροπαθής avatar
  Πυροπαθής 22/04/2009 13:02:55

  Αγαπητέ Τιραμόλα. Ξέχασες να μας πεις ότι για να μικρύνουν το έλλειμα οι ΚΑΚ και Αλογοσκούφης, που οι ίδιοι διόγκωσαν για να κατηγορήσουν τον αντίπαλο, έβαλαν μέσα στο ΑΕΠ και τα έσοδα από την πορνεία και τα ναρκωτικά. Όμως ως συνήθως δεν σκέφτηκαν τις συνέπειες, άλλωστε αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της ΝΔ, και όταν η ΕΕ τους είπε ότι δεν είναι δυνατόν να αυξάνεται το ΑΕΠ 25% σε ένα χρόνο απάντησαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν το είχε αυξήσει από το 2000. Έτσι η ΕΕ μας έβαλε να επιστρέψουμε τα λεφτά που είχαμε πάρει γιατί είχαμε δηλώσει μικρότερο ΑΕΠ ενώ ήταν μεγαλύτερο.
  Και μια ερώτηση. Αφού επι Σιμήτη είχαμε κατά 25% μεγαλύτερο ΑΕΠ πώς το έλλειμα έμεινε το ίδιο και δεν μίκρυνε;
  Και μια σημείωση - απάντηση σε άλλη ανάρτηση. Μην ξεχνάμε ότι ο σεμνός και ταπεινός ΚΚ πήγε τις πρώτες διακοπές του στην εξουσία με ελικόπτερτο του στρατού.Όταν τον έκραξαν τα μέσα δήλωσε ότι το πλήρωσε η ΝΔ, λες και τα μέσα του στρατού είναι ταξί.

 107. matakis avatar
  matakis 22/04/2009 13:22:46

  Χαρά στο κουράγιο σου Θ.Κ. να κάνεις διάλογο με πρασινοφρουρούς.....

 108. tiramola avatar
  tiramola 22/04/2009 13:46:15

  Άκου αμετανόητε κρυφοδεξιέ ΘΚ...
  Τα παραμύθια τελείωσαν!!!!
  Ο αυριανός πρωθυπουργός Παπανδρέου θα δώσει ένα τέλος στην καταστροφική επικοινωνιακή πολιτική των δικών σου με την πραγματική πολιτική που η καθημερινή εξάσκησή της θα δίνει τις λύσεις στα προβλήματα των πολιτών!
  Και επίτέλους σταμάτα να νομίζεις ότι απευθύνεσαι σε ηλίθιους...
  Ποιά διαπλοκή πολέμησε ανεπιτυχώς ο ΚΚ και γιατί απέτυχε?????
  Ποιός τον εμπόδισε?
  Γιατί δεν βγαίνει να το πει ευθέως?
  Εδώ μιλάμε ότι δεν κατάφερε να την πολεμήσει μέσα στο ίδιο του το κόμμα!!!!!
  Μήπως προσπάθησε και εκεί ανεπιτυχώς??????
  Τρέλλα πουλάτε?
  Το απόστημα που αποτελείται από πολιτικό , επιχειρηματία , δικαστή και δημοσιογράφο θα το σπάσει ο Παπανδρέου και το πύον που θα βγει θα λούσει όλα τα λαμόγια!
  Κοίτα να προετοιμάζεσαι σιγά σιγά γιατί θα σούρθει κεραμίδα....
  Σε ποιά κατάσταση ήταν η χώρα μέχρι το 2004 και πως είναι το 2009 μόνο ένας τυφλός δεν μπορεί να δει.
  Σε αυτούς ανήκεις και συ και ο ματάκιας , ευτυχώς μείνατε λίγοι....

 109. matakis avatar
  matakis 22/04/2009 13:53:54

  Κλασσική πρασινοφρουρίστικη απάντηση/αντίδραση...
  Κάποτε σας λέγανε "αυριανιστές", άραγε πως θα σας λένε σε λίγο....
  Και δυστυχώς, εσείς δεν μείνατε λίγοι (είναι πολλά τα λεφτά Άρη....)

 110. tiramola avatar
  tiramola 22/04/2009 14:03:38

  Άκου ματάκια , άσε τα παραμύθια της χαλιμάς και πάρε θέση γιατί ο ΚΚ απέτυχε όπως λέει ο ΘΚ να κτυπήσει την διαπλοκή...
  Το ποιός είναι αυριανιστής σήμερα εξάλλου φαίνεται...

 111. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 22/04/2009 14:10:56

  Αξιοτιμοι Κυριοι ( Κυριλε σταιλ ,μ`αρεσει)
  Ηρεμηστε και αφηστε τις αλληλοκατηγοριες. Δεν γινεται κατανοητη αυτή η επιμονη σας να αλληλοκατηγορηστε για να υποστηριξετε τις εκατερωθεν ψευδαισθησεις σας.
  Οι καιροι αλλαζουν, οι απαιτησεις είναι διαφορετικες , ο κοσμος αλλαζει , όλα αλλαζουν οσο και εάν καποιοι δεν θελουν να το αντιληφθουν και προσπαθουν να συγκρατησουν αυτη την αεναη μεταβολη της Ζωης.
  Οσο και να μην θελουν καποιοι να το αντιληφθουν ερχεται τεραστιο κυμα αλλαγων.
  Αντι να παλευουμαι να δαμασουμε αυτο το τεραστιο κυμα με τις σαπιοβαρκες που ολοι μας ισως, καποιοι λιγο η περισσοτερο, εχουμε διατελεσει επιβατες τους στο παρελθον ,ας γινουμε σοφοι αφουγκραζοντας τις εμπειριες μας και αντι να παμε κοντρα στο κυμα , ας αποβιβασθουμε από αυτά τα γερικα και ετοιμοροπα κουφαρια τους, και ας σερφαρουμε μαζι του, ακολουθωντας το , με τον ρυθμο και την ορμη που παει και αυτό. Ετσι θα βγουμε στην στερια σωοι και αλωβητοι. Αφηστε τους Γκαπηδες και τους Κακαδες να παριστανουν τους καπεταναιους στις σαπιοβαρκες τους ,ας παρουν μαζι τους και τις μοντελες τους να πνιγουν παρεα, και εμεις ας ακολουθησουμε το ρευμα της Ζωης.

 112. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 22/04/2009 14:22:33

  Και "κρυφοδεξιός" και "αμετανόητος";
  Κι αν είμαι "αμετανόητος", γιατί να παραμένω "κρυφός";
  Τόχασες τελείως;

  Δεν είμαι δεξιός. Κι αν ήμουν δεν θα το έκρυβα. και δεν είναι ντροπή να εισαι δεξιός, όπως δεν είναι ντροπή να είσαι αριστερός. Ντροπή είναι να είσαι αμετανόητος ΠΑΣΟΚος. Οι ίδιοι οι ηγέτες σας μας λένε από το πρωϊ ως το βράδυ, ότι "διδάχθηκαν από τα λάθη τους και άλλαξαν" (μπας και ξεγελαστεί κανείς αφελής και σας ψηφίσει), ενώ οι οπαδοί ξεσαλώνουν από τώρα. Και θυμίζουν το άρωμα του πρασινοφρουρισμού. Που ποτέ δεν ξεχάσαμε.

  Όσον αφορά το άλλο που ρωτάς για το πότε πολέμησε ο Καραμανλής την διαπλοκή ήταν όταν έβγαλε το νόμο περί "βασικού μετόχου". Το θυμάστε ως αποτυχία του. Και ήταν αποτυχία του. Αλλά πως ξεχνάτε κατά ποίων στρεφόταν; Πώς ξεχνάτε ότι ήταν η μόνη φορά που η διαπλοκή "τα χρειάστηκε". Και ο Μπόμπολας προσπαθούσε να πουλήσει τις εταιρίες του - και την εφημερίδα του τότε, στη Γιάννα μάλιστα. Πώς τα ξεχάσατε όλα αυτά παληκάρια;

  Σας το είπα αλλά δεν ακούτε. Ο Καραμανλής ευθύνεται που δεν πέτυχε να εκριζώσει τη διαοπλοκή. Αλλά το ΠΑΣΟΚ φταίει που τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ.
  Και μάλιστα το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη. Γιατί επι Ανδρέα ΔΕΝ υπήρχε, για να είμαστε δίκαιοι.
  Εφημερίδες υπήρχαν. Ρόλους και επιρροή διεκδικούσαν. Αλλά εξωθεσμικά κέντρα που κάνουν ότι θέλουν και μονοπωλούν τα δημόσια έργα και "ζορίζουν" τηνκυβέρνηση, αυτά είναι ΔΙΚΟ σας δημιούργημα.

  Αυτό το "απόστημα" θα το σπάσει ο ΓΑΠ;;;
  Γι' αυτό κι έσπευσε να προσεταιριστεί ξανά το Σημίτη;;;
  Σα δεν ντρέπεστε λίγο...

  Α και παρεμπιπτόντως, αν στη ΝΔ είχε εμφανιστεί ένας Τσουκάτος. τι θα σέρνατε στον ΚΚ;
  Τόχετε σκεφτεί αυτό;
  Αλλά Τσουκάτος δεν εμφανίστηκε στη ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ήταν. Και στιλοβάτης του Σημιτισμού. Όπως και ο άλλο ανακδιήγητος ο Πανταγιάς. Που αρθρογραφούσε στον Ελληνικό τύπο προβάλλοντας ως αποδεκτές τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων (περί εναλλασσόμενης Προεδρίας) που δεν είχε δεχθεί ούτε ο Κληρίδης ούτε κανείς άλλο Ελληνοκύπριος ηγέτης τότε...
  Για όλα αυτά θα μπορούσατε να έχετε κάνει αυτοκρατική. Αλλά δεν κάνετε καμία αυτοκρατική! Μάλλον γαργάτα κάνετε...
  Σαν δεν ντρέπεστε

 113. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 22/04/2009 14:44:09

  Ρε Αγορινες (για να σας τα πω ,ετσι και αλλιως και πασαλιμανιοτικα μπας και το καταλαβαιτε επιτελους) Εδώ ο κοσμος καιγεται και το μ…νι χτενιζεται.
  Με την πεινα που ερχεται ,την ανεργια ,τις δουλειες που θα κλεισουν και τοσα αλλα , απαιτειται να ασχολουμαστε με τα κακεκτυπα δημιουργηματα ενός ξεπερασμενου και αναχρονιστικου Μαρκετινγκ .
  Λιγο περα από την μυτη σας δεν βλεπετε; Με αυτές τις σαρωτικες αλλαγες που επερχονται στην ζωη ολων μας , δεν μπορειτε να αντιληφθειτε ποια θα είναι η ξεθωριασμενη εικονα των Γκαπηδων και των Κακαδων που εχουν στησει οι εκατερωθεν Ιματζ Μεικερς, Βαλλιανατοι και Λουληδες;
  Τελειωνει το παρτυ ,ανοιγουν τα φωτα και ανατελει η πραγματικη ζωη και αυτή απαιτει στιβαρα μπρατσα και μυαλα για να αντιμετωπισουν τις σκληρες πραγματικοτητες που αυτή περιεχει.

 114. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 22/04/2009 15:41:25

  Θα συμφωνήσω σε κάτι που εσύ ανέφερες πριν. Έτσι κατέληξες το σημείωμά σου #76: ΞΥΠΝΕΊΣΤΕ. ΜΠΟΡΟΎΜΕ!
  Συμφωνώ απολύτως.
  Κι είναι καιρός να εξετάσουμε ΠΩΣ ακριβώς μπορούμε. Για να ξυπνήσουμε κάποτε...
  Κι όχι να περιμένουμε ότι θα μας σώσει η "ωραία κοιμωμένη"...

 115. matakis avatar
  matakis 22/04/2009 16:36:14

  Καμμία πρόταση ???

 116. trinacria avatar
  trinacria 22/04/2009 22:58:40

  Αγαπητέ κ. Θ.Κ.
  Η ευγένεια δεν είναι style και πολύ περισσότερο "κυριλέ" ή αγοραίο ή οτιδήποτε άλλο υπαγορεύουν δηθενισμοί και ιδεοληπτικές ακροβασίες στις οποίες οι επιδόσεις σας είναι θλιβερά διδακτικές.....απολύτως ανάλογες άλλωστε με την προπαγανδιστική σας επάρκεια. Και ναι κ. matakis μια πρόταση είναι να μη σας επιτρέψουμε να μας "μικρύνετε" περισσότερο από όσο έχετε ήδη διαχρονικά επιτύχει.
  Ευχαριστώ.

 117. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 23/04/2009 09:10:57

  Αγαπητέ κ. tiramola
  Η ευγένεια δεν είναι style. Είναι αρετή. Η προσποιητή ευγένεια, ωστόσο, είναι υποκρισία. Κι αυτή ασφαλώς δεν είναι αρετή...

  Η εναλλαγή ύφους - από το "αγαπητέ κύριες" στο "ρε φίλε" - την οποία εσείς επιχειρήσατε ασφαλώς δεν είναι ευγένεια, είναι στην καλύτερη περίπτωση ρητορικό τέχνασμα (απόλύτως θεμιτό, βέβαια) και στην χειρότερη υποκρισία.

  Εγώ δεν έκανε τίποτε άλλο, από το να σας ανταποδόσω τα ίδια.
  Αν δεν σας άρεσε αυτό, λυπάμαι. Αλλά ο μόνος τρόπος για να σας δείξω την εικόνα που δίνετε είναι να σας βάλω ένα καθρέφτη μπροστά σας, να δείτε το πρόσωπό σας.
  Ο μόνος τρόπος να πείσεις κάποιον να μη σε προσβάλλει, να μη σε υποτιμά, να μη καταδημαγωγεί τους άλλους σε βάρος σας, είναι να του ανταποδόσεις τα ίδια.

  Τίποτε απ' αυτά που σας έγραψα δεν είναι ανακριβές. Είναι η άλλη μισή αλήθεια που αποκρύβατε (ή αγνοούσατε) εσείς.

  Τίποτε απ' αυτά που σας έγραψα δεν ήταν προπαγάνδα. Γιατί εγώ αναγνώριζα πρόθυμα τα λάθη, τις παραλήψεις, και τις αποτυχίες του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ψήφισα μέν, αλλά δεν τυγχάνω ούτε οπαδός του, ούτε μέλος του κόμματός του καν. Ούτε και υπήρξα ποτέ μέλος της ΝΔ. Αντίθετα εσείς ουδέποτε δεχθήκατε κάποια αδυναμία ή αποτυχία του ΓΑΠ. Και γράφατε συνεχώς ως άνθρωπος που έχει ένα μόνο επιχείρημα: Είμαστε μπροστά στις δημοσκοπήσεις και θα βγούμε στις εκλογές, κι όλοι εσείς οι υπόλοιποι βγάλτε το σκασμό.
  Αυτό ήταν το μόνιμο μήνυμα που απέπνεε η επιχειρηματολογία σας.
  Προπαγάνδα και μάλιστα θλιβερή προπαγάνδα κάνατε εσείς. Χωρίς καμία διάθεση να δεχθείτε κριτική ή να ασκήσετε κριτική στη δική σας πλευρά.
  Ίσως το κάνατε άθελά σας. Αλλά το κάνατα πάντως.

  Το πρόβλημα με τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ είναι ακριβώς αυτό. Είναι...κακομαθημένοι. Είναι μαθημένοι οι ίδιοι να καταδημαγωγούν τους πάντες, θα προβάλουν τους εαυτούς τους ως "επιτομή της προοδευτικότητας" και τους αντιπάλους τους ως μιαρά υποκείμενα. Οι ίδιοι να σκανδαλολογούν καθ' υπερβολήν, αλλά οι αντίπαλοί τους δεν έχουν δικαίωμα να "ποινικοποιούν την Πολιτική"! Οι ίδιοι να γίνονται αγενείς όταν έχουν το πάνω χέρι, αλλά να απαιτούν από τους αντιπάλους τους αβρότητα και γαλατική ευγένεια όταν έχουν το πλεονέκτημα.
  Με άλλα λόγια οι ΠΑΣΟΚοι πολιτεύονται σαν να έχουν πάντα οι ίδιοι το ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα.
  Εδώ δεν φταίνε μόνο οι ΠΑΣΟΚοι για να είμαστε δίκαιοι. Είχαν ανέκαθεν απέναντί τους μια πλεγματική ΝΔ και μια εξ ίσου πλεγματική (και ευάλωτη σε ανδιδεξιά σύνδρομα) Αριστερά.

  Τώρα πάτε καλύτερα στις δημοσκοπήσεις (αυτό ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να σας το αμφισβητήσει), αλλά φαινεται πως έχετε χάσει οριστικά το ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα τις αντιπαράθεσης.

  Κι αυτό μπορεί να σας κάνει καλύτερους. Όπως μια ποσοσφαιρική ομάδα που έχει μάθει ανέκαθεν να παίζει στην έδρα της και με τη διαιτησία δική της. Όταν κάποτε ανακαλύψει ότι η διαιτησία πια δεν είναί δική της ούτε η εξέδρα εκ προοιμίου στο πλάϊ της, αρχικά παθαίνει σόκ. Αλλά στη συνέχεια, αν συνέλθει, μπορεί να παίξει και πολύ καλή μπάλα...
  Δεν έχω καμία "προπαγανδιστική επάρκεια". Απλώς, επειδή προέρχομαι από το χώρο της Αριστεράς, αλλά δεν έχω πια καμία σχέση με αυτό που εδώ αποκαλείται "Αριστερά", πρώτον δεν έχω τα ενοχικά πλέγματα της ΝΔ και δεύτερον δεν έχω τα αντιδεξιά σύνδρομα των κολλημένων "αριστερών".
  Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συζήτηση ουσίας. Νομίζω ότι μπορούμε να κουβεντιάσουμε ως σοβαροί άνθρωποι που νιάζονται για τον τόπο τους. Αλλά αν με αντιμετωπίζετε ως ο "νικητής" τον "νικημένο", σας διαβεβαιώ ότι πρώτον δεν είστε νικητής, δεύτερον δεν θα είστε νικητής ακόμα κι αν γίνει ο ΓΑΠ Πρωθυπουργός (άλλοι θα έχουν νικήσει). Και τρίτον δεν είμαι ούτε νιώθω νικημένος. Ό,τι κι αν γίνει σε αυτές και τις επόμενες εκλογές.
  Η δημοκρατία ΔΕΝ ειναι διάλογος μεταξύ νικητών και νικημένων, αλλά διάλογος μεταξύ ελευθέρων πολιτών, που μπορει να διαφωνούν, αλλά πρέπει να συνεννοούνται.
  Αυτά, και ευχαριστώ για την προσοχή σας. Εγώ δεν έχασα απ' αύτή την κουβέντα. Ελπίζω ούτε κι εσείς...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.