#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/08/2013 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η πτώση του ΑΕΠ και η αλήθεια

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, από το 2008 έως το 2012, η χώρα μας είχε χάσει το 20% του ΑΕΠ της! Ποσοστό τεράστιο, αν σκεφτούμε πως στην αμερικάνικη κρίση του 1929-1934 το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε συρρικνωθεί επίσης κατά 20% περίπου! Η διαφορά είναι πως στην χώρα μας περιμένουμε ακόμη μια σίγουρα υφεσιακή χρονιά το 2013 (που θα αυξήσει την σωρευτική μείωση του ΑΕΠ σε 25% περίπου), ενώ στις ΗΠΑ ακολούθησε αμέσως μετά ανάπτυξη και αύξηση του ΑΕΠ. Στον παρακάτω πίνακα 1 (που δανειστήκαμε από την Αυγή (!) από άρθρο του Μ. Δρεττάκη – πιστεύω όλοι θυμόμαστε τον αποπεμφθέντα Υπουργό Οικονομικών του Ανδρέα), φαίνεται η διακύμανση του ελληνικού ΑΕΠ κατά τρίμηνο σε σταθερές τιμές του 2005. Για όσους βαριούνται να προσθέτουν παραθέτουμε και πίνακα με τα ετήσια ΑΕΠ και τις αυξομειώσεις τους ανά έτος (πίνακας 2).Πίνακας 1

Αναλογιζόμενοι όλοι μας τις φρικτές σκηνές φτώχιας, απελπισίας και ανέχειας, τις δεκάδες χιλιάδες αυτοκτονίες, τα μαζικά συσσίτια, τις επιδημίες και την ανείπωτη υγειονομική καταστροφή (κυρίως σε βάρος παιδιών και υπερηλίκων) που συνόδευαν την αμερικάνικη κρίση του 1929 και έφτασαν ως τις μέρες μας, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες καταγραφής και διάδοσης των ειδήσεων στην δεδομένη εποχή, δεν μπορεί παρά να αναρωτιόμαστε άλλοι με θετική αισιοδοξία και άλλοι με αρνητική καχυποψία, γιατί η ανάλογη και μεγαλύτερη πτώση του ελληνικού ΑΕΠ δεν συνοδεύεται (ακόμη;) από τέτοιου είδους ακραίες καταστάσεις σε τόσο μεγάλη έκταση στην χώρα μας.

Θα επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε σε κάποιο βαθμό αυτή την ανακολουθία οικονομικής ύφεσης (σε σχέση κυρίως με το ΑΕΠ της χώρας) και γενικής κατάστασης της κοινωνίας, χωρίς φυσικά να είναι δυνατόν στον περιορισμένο χώρο ενός σημειώματος να καλύψουμε όλες τις πτυχές του θέματος.Πίνακας 2

Αν κοιτάξουμε τους πίνακες, θα παρατηρήσουμε εύκολα πως το ελληνικό ΑΕΠ από το 2000 έως και το 2007 αυξήθηκε 25% σωρευτικά, χωρίς να συμβεί κάποια ιδιαίτερη αύξηση στις παραγωγικές επενδύσεις, χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη εκτίναξη στην παραγωγικότητα, στην βιομηχανική παραγωγή ή στις εξαγωγές και επίσης ενσωματώνοντας την αυθαίρετη και εν πολλοίς σόλοικη αναπροσαρμογή του 2006 που επέβαλε ο κιθαρίστας-υπουργός-καθηγητής κ. Αλογοσκούφης! Πρόκειται προφανώς για αύξηση – φούσκα που στηρίχθηκε αποκλειστικά σε δανεικά, στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και στην αυθαίρετη αναπροσαρμογή του Αλογοσκούφη. Μια αύξηση όχι μονάχα μη διατηρήσιμη αλλά αποκλειστικά στηριγμένη στην κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών και στην φενάκη της αναπροσαρμογής, με σχεδόν σίγουρη την βιαιότητα της ύφεσης που θα την ακολουθούσε, μόλις οι ευαίσθητες «πηγές» που την τροφοδοτούσαν έπαυαν να της παρέχουν ζεστό χρήμα για κατανάλωση και μόλις σταματούσαν τα «ταχυδακτυλουργικά» που αρχικά είχαν θελήσει να ανεβάσουν το ελληνικό ΑΕΠ κατά 25%(!) σε ένα χρόνο περιλαμβάνοντας δήθεν σε αυτό άδηλες οικονομικές πράξεις, όπως η κίνηση των χαμαιτυπείων(!).

Συνολικά, στο τέλος του 2012 το ελληνικό ΑΕΠ είχε επιστρέψει στα επίπεδα του 2002 και στο τέλος του 2013 μάλλον θα πάει στα επίπεδα του 2001. Αυτό από μόνο του δεν είναι καταστροφή, δεδομένου πως η χώρα μια χαρά επιβίωνε το 2001 και το 2002 με το συγκεκριμένο επίπεδο του ΑΕΠ. Καταστροφή υπήρξε η διαχείριση από τις ελληνικές κυβερνήσεις και κυρίως από την κυβέρνηση του ΓΑΠ της διαφαινόμενης σίγουρης ύφεσης. Αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης, ήταν η επιβεβλημένη πτώση του ΑΕΠ (ξεφούσκωμα της φούσκας) να μην διαχυθεί σωστά και δίκαια στα διάφορα τμήματα της κοινωνίας, με άμεση συνέπεια την καταστροφή του ιδιωτικού τομέα και την εκτίναξη της ανεργίας στο 28%. Ο ολίγιστος ΓΑΠ, αντί να προσπαθήσει να «σπρώξει» την ύφεση στις πλάτες όσων επωφελήθηκαν από το φούσκωμα της φούσκας της δεκαετίας του 2000 (τα ρετιρέ-δημόσιοι υπάλληλοι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, οι πολύ-μεγαλο-προωροσυνταξιούχοι των ελλειμματικών ταμείων, οι διαπλεκόμενοι μπετατζήδες, οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες-μιζαδόροι-αεριτζήδες που έβγαλαν το μαύρο χρήμα έξω, οι τρόφιμοι διαφόρων λιστών με πρώτη αυτήν της Λαγκάρντ, οι κατάκλειστοι επαγγελματίες και τα «ευγενή» ταμεία που απομυζώντας κοινωνικούς πόρους απέδιδαν απίθανα εφάπαξ και παχυλότατες συντάξεις και τέλος, όλοι αυτοί που τόσα χρόνια έκλεβαν το δημόσιο χρήμα και το μετέτρεπαν σε βίλες-πισίνες-τζιπιές και γαρύφαλλα στα μπουζουκομάγαζα), προτίμησε να την επιμερίσει οριζόντια (με περικοπές μισθών και συντάξεων) στις πλάτες όλων των Ελλήνων, να την επιρρίψει αδιάκριτα (με φόρους, χαράτσια, αύξηση του ΦΠΑ) επί δικαίων και αδίκων (όλοι μαζί τα φάγαμε), συντρίβοντας έτσι το εισόδημα των μικρομεσαίων στρωμάτων και συνεπώς στραγγαλίζοντας την αγορά από ρευστό και οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον ξαφνικό και μαζικό θάνατο, και ένα εκατομμύριο περίπου ιδιωτικούς υπαλλήλους στην ανεργία και την φτώχια.

Συνεπώς, φυσικά και υπήρχε άλλος τρόπος διαχείρισης της κρίσης και η ευκαιρία για την χώρα χάθηκε το 2010. Από κάποιο σημείο και μετά, η ζημιά που είχε γίνει ήταν τόσο μεγάλη, που δύσκολα μπορούσε να συμμαζευτεί. Εκείνο που πρέπει να μας μείνει είναι πως δεν είναι αυτή καθεαυτή η πτώση του ΑΕΠ που οδήγησε στην φτώχια, στην αιφνίδια και μαζική καταστροφή του ιδιωτικού τομέα και στην τερατώδη ανεργία όσο ο τρόπος που η κυβέρνηση του ΓΑΠ διαχειρίστηκε την αναπόφευκτη μακροχρόνια ύφεση που ακολούθησε την μακροχρόνια «τρομπαρισμένη ανάπτυξη». Αντί να την πληρώσουν οι «λιπαροί» και όσοι επωφελήθηκαν το περισσότερο από την δανεική «ανάπτυξη» την πλήρωσε δυστυχώς το αδύναμο κομμάτι των μικρών και μεσαίων της κοινωνίας, αυτοί που εν πολλοίς, «φάγανε» ελάχιστα ή και καθόλου στα τριάντα χρόνια του μεγάλου φαγοποτιού. Και αν ακόμη «αντέχουμε» ως κοινωνία και δεν εμφανίζουμε σημεία διάλυσης και ανθρωπιστικής καταστροφής στον βαθμό που εμφάνισαν άλλες κοινωνίες σε συνθήκες παρόμοιας οικονομικής ύφεσης, είναι γιατί αφενός έχουμε διατηρήσει λόγω ιστορίας και εθνικών-πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων διαφορετικού βαθμού κοινωνικούς δεσμούς που λειτουργούν ως ιδιωτικό δίχτυ ασφαλείας υπέρ των αδυνάτων και αφετέρου επειδή, δεν πρόκειται για πραγματική ύφεση, αλλά για απαραίτητη «διόρθωση» μιας ψευδούς αναπτυξιακής εικόνας που ήταν αδύνατον να διατηρηθεί. Αν οι ελληνικές κυβερνήσεις (κυρίως είπαμε του ΓΑΠ) είχαν τα «κότσια» να φορτώσουν από την αρχή την ύφεση στους κατάλληλους «γαϊδάρους» που τα άρπαξαν χοντρά κατά την διάρκεια της δανεικής ευωχίας, τότε είμαι σίγουρος πως η χώρα θα είχε ήδη μπει σε τροχιά ανάκαμψης.

Φυσικά, ποτέ δεν είναι αργά. Πεδίον δόξης λαμπρό ανοίγεται στους σημερινούς κυβερνήτες για την διόρθωση των αδικιών του ανεκδιήγητου ΓΑΠ. Υπάρχουν πολλοί «γάιδαροι» με στεντόρειες φωνές εκεί έξω που θα πρέπει να φορτωθούν το βάρος από δω και μπρος. Υψηλόμισθοι του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, αχρείαστοι, ανίκανοι και απατεώνες δημόσιοι υπάλληλοι,  πρόωρα και παχυλά συνταξιοδοτηθέντες, φοροδιαφεύγοντες μεγαλοεπιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα εργάτη και ζουν ως κροίσοι, όλοι όσοι έβγαλαν λεφτά έξω, όλοι όσοι έκλεψαν τα λεφτά του κοσμάκη. Αν αυτό συμβεί και μάλιστα αναδρομικά, θα εξοικονομηθούν άφθονα κεφάλαια έστω και από αυτό το κουτσουρεμένο ΑΕΠ, ώστε από την μία να μειωθούν τα οριζόντια βάρη και να ανασάνουν οι μικρομεσαίοι, από την άλλη να ριχτεί χρήμα δικό μας στην πραγματική οικονομία, από όπου μονάχα μπορούμε να περιμένουμε πραγματική και διατηρήσιμη ανάπτυξη και μείωση της αβάσταχτης ανεργίας.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρυς avatar
  Δρυς 20/08/2013 09:25:35

  Akenaton, είναι λάθος να μετράμε μόνο το ΑΕΠ. Π.χ. σε χώρες που αποτέλειωσε το ΔΝΤ, οι δείκτες ΑΕΠ, ελλείματος κτλ ήταν μέτριοι εώς καλοί, αλλά οι χώρες είχαν ισοπεδοθεί. Χρειάζεται να μετράμε όλους τους δείκτες (όχι μόνο αυτούς που μας παρουσιάζουν) για να βγάζουμε ολοκληρωμένα συμπεράσματα.

  Με ένα παράδειγμα για την περίπτωση της Ελλάδας, ο ασθενής απειλούνταν από πείνα, και έκοψε να φάει το χέρι του για να ζήσει. Τι να έκανε, να πέθαινε; Τώρα περιμένουμε πάλι να σωθούμε, μέχρι να έρθει η Τρόικα-πείνα να δούμε για τι άλλο θα τον βάλει παραλογιστεί.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δρυς 20/08/2013 19:08:20

   Οι δείκτες δεν μπορεί να υπάρχουν ερήμην της κοινωνίας. Αλλά και καμιά κοινωνία δεν μπορεί να επιβιώσει όταν αρνείται να δει τους δείκτες της όταν αυτοί πλησιάζουν στα κόκκινα.

   • Δρυς avatar
    Δρυς @ akenaton 20/08/2013 19:42:50

    Αυτό εννοώ και εγώ. Αλλιώς μόνο μιλώντας για το ΑΕΠ, είναι σαν από τον πυρετό του ασθενούς να θέλουμε να διαγνώσουμε την ασθένεια επακριβώς.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Δρυς 21/08/2013 10:54:49

     Σωστό αυτό!

 2. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 20/08/2013 09:25:46

  Αγαπητέ Ακένατον,
  Διαφωτιστικό άρθρο!
  Το μείζον πρόβλημα με τον υπολογισμό του ΑΕΠ είναι τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Δηλ. ποιοι τομείς συνθέτουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ τα έτη 2001 - 2004 εν πολλοίς οφείλονται στην τσιμεντόστρωση (π.χ. ολυμπιακά έργα). Δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές μη συμβάλλουσες άμεσα ή και καθόλου στην παραγωγή εμπορεύσιμου προϊόντος (παραγωγή υπεραξίας, εθνικού πλούτου) προκαλεί αύξηση του δημοσίου χρέους και συρρικνώνει την ποσότητα επενδυτικών κεφαλαίων.
  Οι αυξήσεις του ΑΕΠ την αναφερόμενη περίοδο οδήγησαν στην υπερχρέωση του δημοσίου και των νοικοκυριών. Ουσιαστικά πρόκειται περί αύξησης του μεριδίου παρασιτικής οικονομικής δραστηριότητας στο ΑΕΠ. Οι συνέπειες γνωστές.
  Εν ολίγοις.
  Τα μεγέθη αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κατανόηση της σημερινής και της μέλλουσας κατάστασης που βιώνουν η ελληνική κοινωνία και οι Πολίτες ως άτομα.
  Πρέπει να δούμε τους επί μέρους τομείς του ΑΕΠ, τις αυξομειώσεις τους και τον συσχετισμό τους με το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.
  Αν η αύξηση του ΑΕΠ συντελείται με αντίστοιχη αύξηση του χρέους και με μη άμεσα παραγωγικούς τομείς, κατάληξη θα είναι η πτώχευση. Πρόκειται για οικονομική πολιτική λαϊκίστικου χαρακτήρα.
  Ο λαϊκισμός είναι επικίνδυνος όταν ασκείται στο σκληρό πυρήνα του συστήματος, δηλ. στην παραγωγή. Αυτό είναι το φαινόμενο του παπανδρεϊσμού, του μεγάλου «οικονομολόγου». Στην ουσία αυτού του φαινομένου αντέδρασε ο Δρεττάκης το 1982 και γι αυτό αποπέμφθηκε. Την ίδια μοίρα είχε ο Λάζαρης.
  Ο παπανδρεϊσμός, όπως και ο περονισμός, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην Εβίτα, στα στήθη της Μιμής, στην πτώχευση.
  Δυστυχώς, στη χώρα μας ο παπανδρεϊσμός έχει καταστεί ιδεολόγημα κυρίαρχο έστω υποσυνείδητα στον Λόγο και της ΝΔ και της Αριστεράς/ΣΥΡΙΖΑ.
  Ευημερεί δε όταν λιπαίνεται με μεσσιανισμούς και κενόλογη ρητορική.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Μανιάτης 20/08/2013 09:35:14

   Να προσθέσω.
   Η συρρίκνωση καθ΄ εαυτή δεν θα ήταν πρόβλημα, αν ήταν αποτέλεσμα μείωση των μη παραγωγικών δημοσίων επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα θα είχαμε αύξηση ή έστω ενεργοποίηση της παραγωγής προϊόντος.
   Κι αυτό είναι το πρόβλημά μας. Και το μέλλον πιο δυσοίωνο, όταν κατανοούμε πως ο όρος «ανάπτυξη» έχει πάρει στη χώρα μας μεταφυσικό περιεχόμενο. Κάτι σαν την περίφημη «Αλλαγή».

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 20/08/2013 10:12:08

  Αυτο που δειχνει ο πινακας ειναι οτι ο "μεγαλος εθνικος στοχος του ευρω" ηταν καταστροφη.Ουσιαστικα μας λενε οτι μια 15ετια στασιμοτητας (πρωτα ανοδος και μετα πτωση) ηταν αναποφευκτη.ΔΕΝ ηταν αναποφευκτη κυριοι.Ολες οι οικονομιες υπο κανονικς συνθηκες αναπτυσσονται.Με τη δραχμη θα ειχαμε πιο χαμηλη αλλα ομαλη αναπτυξη.ΤΟ ευρω απεδειχθη επιζημιο,αχρηστο και καταστροφικο.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ψυχραιμια 21/08/2013 10:57:10

   Μην ρίχνουμε όλο το φταίξιμο στο νόμισμα! Κατά την γνώμη σας δεν υπάρχει δική μας ευθύνη; Με την είσοδο στην ΟΝΕ αποκτήσαμε πρόσβαση σε φθηνό και άφθονο δανεικό χρήμα. Μας υποχρέωσε κανείς να το μετατρέψομε σε κατανάλωση;

 4. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 20/08/2013 10:52:12

  Akenaton Ο Μανόλης Δρεττάκης κοσμεί την Ελληνική Πολιτική ζωή εδω και δεκαετίες. Η Αποπομπή του απο τον Ανδρέα Παπανδρέου αφορούσε την θέση του αναφορικά με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας , τιμώντας το όνομα του δεν δέχθηκε να παρει πίσω το νομοθέτημα του. Πολιτικά έντιμότατος και άσχετα το σε ποιά πολιτική κατεύθυνση στρέφει την δράση του ο λόγος του, το ήθος του , η ευπρέπεια του και η ευγένια εκτός απο το ότι τιμούν τον ίδιο προσωπικά τιμούν και την Δημοκρατία μας.Προσωπικότητα ύψους και ειδικού βάρους Κου Δρεττάκη δεν απαντάς εύκολα στο πολιτικό μας σύστημα.

  Για τα υπόλοιπα δεν θέλω να προσθέσω τίποτα, τα ποσοστά δεν δείχνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όσο οι δείκτες. Σε ότι αφορά την πολιτική των μνημονίων ουδείς δικαιούται να αμφιβάλλει για το τι προκάλεσαν στην Ελληνική Κοινωνία και Οικονομία.Οπως ουδείς δικαιούται να αποσιωπεί ότι αυτά αποτελέσαν την νομοτελειακή εξέλιξη της χρεωκοπίας ενός μοντέλου επίπλαστης ανάπτυξης το οποία υιοθέτησε η Ελλάδα αποτο 1947 και ένθεν και υπηρέτησαν όλες οι πολιτικές κυβερνήσεις και όλοι οι πολιτικοί χώροι. Τα μνημόνια επισφράγισα ντην αφερεγγυότητα της Ελλάδας απέναντι στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την αδυναμία της να ξεπεράσει την διττή κρίση χρέους

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Δρόλαπας 20/08/2013 12:41:56

   Απολύτως έτσι είναι!

  • Αναξ avatar
   Αναξ @ Δρόλαπας 20/08/2013 13:14:52

   "Τα μνημόνια επισφράγισαν την αφερεγγυότητα της Ελλάδας απέναντι στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την αδυναμία της να ξεπεράσει την διττή κρίση χρέους."
   Αν επρόκειτο για την αφερεγγυότητα της Ελλάδος και μόνο αγαπητέ Δρόλαπα, θα ήταν λίγο το κακό, αφού θα μπορούσε μέσα σε 5 λεπτά το πρόβλημά της να λυθεί όπως πολύ σωστά ανέλυσε ένας απο τους εμπειρότερους και πλέον μορφωμένους Ιταλούς πολιτικούς, ο Ρομάνο Πρόντι.
   Ομως δυστυχώς τα μνημόνια κυρίως επισφράγισαν την αφερεγγυότητα της Ε.Ε. δια της υποβαθμίσεως κρατών-μοντέλλων ανάπτυξης όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, από αφερέγγυους και ύποπτους οίκους αξιολόγησης προς όφελος των παγκοσμίων τραπεζών και των συνεργατών τους. Μην ξεχνάς ότι τα πρώτα θύματα της κρίσης των τοξικών τραπεζικών παραγώγων ήταν κράτη με κάθε άλλο παρά επίπλαστη οικονομική ανάπτυξη, όπως η Αγγλία, οι ΗΠΑ και η Ισλανδία, το κράτος-πρότυπο, που χρεοκόπησε πρίν απο εμάς.
   Αν αύριο οι "οίκοι" κόψουν, ως ώφειλαν, και τα υπόλοιπα δύο Α της Γαλλίας, η πρώτη κατασκευάστρια αεροπλάνων στον κόσμο θα καταντήσει "Ελλάδα" και δεν την σώνει ό,ποιο μοντέλο ανάπτυξης κι αν εφαρμόσει...Oλη η οικονομική ανάπτυξη που στηρίζεται στη "μόχλευση" της αξίας του πρωτογενούς προιόντος της ανθρώπινης εργασίας είναι επίπλαστη και επικρατεί χάρις στο δίκαιο του ισχυροτέρου.
   Το ροδόνερο του Πιέρ Καρντέν που πουλιέται 20.000 ευρώ το κιλό είναι το ίδιο που ο Καρντέν αγοράζει απο τον Τούρκο παραγωγό Ισμαήλ που του το πουλάει 10 ευρώ το κιλό επειδή δεν έχει την ισχύ να επιβάλλει μεγαλύτερη τιμή...Κι ενώ η ευμάρεια της Γαλλικής οικονομίας στηρίζεται εν πολλοίς σ΄αυτού του τύπου σχέσεις εξάρτησης, η Τουρκική οικονομία εμφανίζεται επίπλαστη και ο Ισμαήλ φοροφυγάς...

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Αναξ 20/08/2013 23:23:35

    Η Ισλανδία είναι κλασική περίπτωση χώρας που έγινε πλυντήριο. Όταν οι τροφοδότες αποφάσισαν ότι δεν το χρεάζονται, το πλυντήριο σκούριασε!
    Η Ισλανδία των 300.000 ψαράδων είχε πριν την κατάρρευαση αρχίσει να αγοράζει μεγάλες εταιρίες των Σκανδιναβικών χωρών. Οι κυβερνήσεις τους έκαναν πως δεν καταλάβαιναν. Μέχρι που τέλειωσε η μπουγάδα.

    Η σημερινή κρίση είχε ήδη προβλεπτεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, λόγω της αναδιαρθρωσης του διεθνούς καταμερισμού εργασίας και των νέων συσχετισμών άμυνας και ασφάλειας που ήδη είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται.

    Ο ρόλος του σκοτεινού χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ήδη γνωστός από την περίοδο του Ναπολέοντα.

    Οι χώρες της Κ. και Β. ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 προετοιμάζονταν - υπάρχουν σχετικές πανεπιστημιακές μελέτες - για την εντιμετώπιση των επερχόμενων προκλήσεων. Η Γερμανία ακολούθησε συστηματικά την περασμένη δεκαετία πολιτική λιτότητας.
    Δεν είναι τυχαία η συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών.

    Η Γαλλία έχει πολλά χαρακτηριστικά της υπερχρεωμένης Ιταλίας.

 5. ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ avatar
  ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 20/08/2013 10:59:01

  Κάποτε, λέει η ιστορία, πήγε βρέθηκε κάποιος Έλληνας σε ένα πάρκο τού Λονδίνου και μην μπορώντας να κρύψει τον θαυμασμό του για την τελειότητα του γκαζόν ρώτησε όλο απορία έναν Άγγλο:
  - Καλά, ρε φίλε, πως το καταφέρνετε αυτό;
  - Μπα, δεν είναι τίποτα, απαντά ο Άγγλος. Το φυτεύουμε, το κουρεύουμε για 600 χρόνια, και ιδού τα αποτελέσματα!

  Επιθύμιο: Τα καλά αποτελέσματα θέλουν χρόνο και κόπο. Αυτό δεν το έχει καταλάβει πολύς κόσμος στην Ελλάδα, που ακόμη θεωρεί '΄ δικαίωμά του" την πλαστή και δανεική ευημερία της περασμένης δεκαετίας και αρνείται πεισματικά να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, παρασυρμένος και από τις σειρήνες τού λαικισμού που τάζουν ακόμη λαγούς με πετραχείλια.

  • kotstak avatar
   kotstak @ ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 20/08/2013 11:57:44

   "Αυτό δεν το έχει καταλάβει πολύς κόσμος στην Ελλάδα, που ακόμη θεωρεί ‘΄ δικαίωμά του” την πλαστή και δανεική ευημερία της περασμένης δεκαετίας"

   Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι ότι οι πολλοί πολίτες, για ευνόητους λόγους, είναι επιρρεπείς στο σύνδρομο "τράγκα- τράγκα".
   Οι επιπτώσεις του συνδρόμου "τράγκα- τράγκα" είναι παρόμοιες με αυτές των ναρκωτικών.

 6. βουλα ελευθεριάδου avatar
  βουλα ελευθεριάδου 20/08/2013 11:11:33

  για να μη ζορίζεστε άλλοι πήραν τα λεφτά, όταν τα είχαμε και από άλλους τα πήραν όταν ήρθε η καταστροφή, όλα τ αλλά τ ακούω βερεσέ, το δικό μου το ΑΕΠ πάντως μειώθηκε κατά 70% και λίγα λέω

  • akenaton avatar
   akenaton @ βουλα ελευθεριάδου 20/08/2013 19:09:37

   Αυτό δεν λέμε; :)

 7. np_complete_problems avatar
  np_complete_problems 20/08/2013 11:12:08

  Τα νούμερα σας, για την κρίση του 1929 στις ΗΠΑ, είναι λάθος ...
  Το ΑΕΠ των ΗΠΑ έπεσε κατά 27% !!!
  Με δεδομένο ότι τα "οικονομικά μοντέλα πρόβλεψης" των οικονομολόγων ΔΕΝ είναι ιδιαίτερα "επιστημονικά" και ελάχιστα απέχουν από τις "προβλέψεις μιας χαρτορίχτρας", είναι σημαντικό να μελετάμε τις κρίσεις του παρελθόντος για να βγάζουμε (κάποια) συμπεράσματα ..
  Τα δεδομένα του ΑΕΠ από την κρίση του '29 δείχνουν ότι δυστυχώς δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον "πάτο".
  Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα δεδομένα για την ανεργία.
  Ξεκινώντας από 3% το 1928 έφτασε, στις ΗΠΑ, στο 25% το έτος 1933 - μία αύξηση 23% !!!
  Στην Ελλάδα ξεκινήσαμε από 8% το 2008 και έχουμε φτάσει στο 28% - μία αύξηση 20% ...
  Μάλιστα η ανεργία στις ΗΠΑ, μετά την κρίση, το έτος 1938 συνέχιζε να είναι πολύ ψηλά, στο 19%.
  Μόνο δυστυχώς ο Β' παγκόσμιος πόλεμος και οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες - δηλαδή οι επενδύσεις του κράτους - μειώσανε δραστικά την ανεργία.
  Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι, ότι είχαν να δώσουν οι οικονομολόγοι το δώσανε ...
  Η λύση για την έξοδο από την κρίση ΔΕΝ μπορεί να είναι παρά μόνο ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ np_complete_problems 20/08/2013 11:47:42

   Κυκλοφορούν διάφορα νούμερα, ανάλογα αν μιλάμε σε σταθερές ή ονομαστικές τιμές ή αν μιλάμε για βιομηχανική παραγωγή ή συνολικό ΑΕΠ. Το νούμερο που αναφέρω προέρχεται από αυτή την πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=379660
   Έχω δει διάφορα νούμερα από 20% έως και 50% αν θέλετε μπορώ να αναφέρω πηγές. Δεν έχει και τόσο σημασία άλλωστε το απόλυτο νούμερο, έτσι όπως πάμε θα το πιάσουμε ούτως ή άλλως φέτος.

   • np_complete_problems avatar
    np_complete_problems @ akenaton 20/08/2013 14:40:40

    Το χαμηλότερο νούμερο που κυκλοφορεί στην "επιστημονική βιβλιογραφία" είναι 26.7% (σε σταθερές τιμές).
    Μη δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα άρθρα Ελληνικών εφημερίδων - ή δεν άκουσε καλά ο δημοσιογράφος ή έκανε μια στρογγυλοποίηση θεωρώντας ότι "δεν έχει σημασία".
    Το σημαντικό είναι ότι τα νούμερα μας απέχουν ακόμη ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ από τον πάτο της κρίσης του 1929.
    Οπως είπα, το σημαντικώτερο είναι το πρόβλημα της ανεργίας. Κατά την γνώμη μου ΔΕΝ υπάρχει καμμία ελπίδα να "λυθεί" μόνο με τις ιδιωτικές επενδύσεις ...

  • Maou-Maou avatar
   Maou-Maou @ np_complete_problems 20/08/2013 14:50:56

   Κυριέ μου το annual real GDP από το 1929 που ξεκίνησε η ύφεση στις ΗΠΑ ,μέσα σε 10 χρόνια,δηλαδή μέχρι το 1939 επέστρεψε στα ίδια επίπεδα.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_the_Great_Depression

   ΔΗΛΑΔΗ κατ'αναλογία θα έπρεπε το 2018 να επιστρέψουμε στην Ελλάδα στο πραγματικό ΑΕΠ του 2008.

   Good wines η καλά κρασά κατά το κοινώς λεγόμενο...

 8. Θόδωρος 17.06.2013? avatar
  Θόδωρος 17.06.2013? 20/08/2013 11:24:41

  Θα συμφωνήσω με τον "Μανιάτη" παραπάνω:
  Κατέρρευσε η Ελλ. οικονομία των δανεικών και του "αέρα", όχι μια παραγωγική οικονομία.
  Και ποιος κυβερνούσε το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου αυτής (2000-2008)?

 9. kotstak avatar
  kotstak 20/08/2013 11:25:17

  Αυτά τα λέω εδώ και χρόνια, έχω δε ονομάσει το ΑΕΠ που δημιουργείται από τα δανεικά “παρασιτικό ΑΕΠ”

  antinews 22- 10 - 2012. kotstak είπε:
  “Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν και είναι περίπου 150 δις ευρώ το έτος.
  Υπήρχε και υπάρχει το “παρασιτικό ΑΕΠ” που δημιουργείται από τα δανεικά.
  Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μειώνεται το “παρασιτικό ΑΕΠ” επειδή μειώνονται τα δανεικά.
  Ενδεχομένως δε το πραγματικό ΑΕΠ να έχει αυξηθεί λίγο.

  Το χρέος, ως ποσοστό επί του πραγματικού ΑΕΠ, είναι τεράστιο.
  Αυτός ήταν και ο λόγος, που είχα προτείνει στο παρελθόν, τη μετοχοποίηση του χρέους και την αποπληρωμή του με μερίσματα.
  Με αυτό το τρόπο θα είχαμε συνδέσει την αποπληρωμή του χρέους με την ευημερία των πολιτών.”

  • kotstak avatar
   kotstak @ kotstak 20/08/2013 11:27:57

   http://www.antinews.gr/2012/10/22/185346/

 10. Aναξ avatar
  Aναξ 20/08/2013 12:09:11

  Αγαπητέ Ακενατών, μην το πεδεύεις μάταια...
  Οι δυό φωτογραφίες κάτω από το άρθρο σου δείχνουν την πραγματική αλήθεια για το ποιός κλέβει και ποιός πληρώνει τα κλεμμένα...

 11. decodex avatar
  decodex 20/08/2013 13:19:03

  Οι ¨λιπαροί" ανήκουν στην ίδια κατηγορία που ανήκει και η πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (εκβιάζοντας ή με υποτακτικούς) ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ να προκύψει ο δίκαιος επιμερισμός ώστε να εξέλθει η χώρα από το σπιράλ του θανάτου.
  Αντί να σφίγγουν και άλλο το βρόχο γύρω από το λαιμό...χρειάζεται μία γερή δόση ρευστότητας που θα έδινε την απαραίτητη "αναπνοή". Αλλά αυτή η δόση θέλει τρομερό έλεγχο στο που θα κατανεμηθεί και τι θα αποφέρει...ώστε να μην ξαναγίνει πάλι "δωράκι" το ίδιο "λιπαρό" κομμάτι.
  Η οικονομία μας είναι σαν το κοιλιόδουλο παχύσαρκο...έχει τεράστια "μπάκα" με λίπος που όμως έχει αυτονομηθεί από τον εγκέφαλο έχοντας δική του "νοημοσύνη"...όση επίπονη γυμναστική και να κάνει το σώμα (που επιβάλλει ο αυστηρός Γερμανός γυμναστής), αδυνατίζουν τα υπόλοιπα μέλη, χάνοντας μύες πλέον...τα πόδια όμως σε λίγο δεν θα βαστάνε τη σαβουροκοιλιά και όλο το σύστημα θα καταρεύσει.
  Κομμάτι αυτών που λαμβάνουν αποφάσεις κατοικοεδρεύουν στην "μπάκα"...

 12. Gigi Riva avatar
  Gigi Riva 20/08/2013 13:40:20

  Από τα αντινέα 30/12/12...

  "Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΗΘΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

  Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι είναι λάθος η επιλογή να αποκλειστεί η αμνήστευση των κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό. Είναι λάθος δηλαδή να μη βγει ένα φιρμάνι που θα λέει ότι κανείς από όσους πήραν την περιουσία τους και την τοποθέτησαν στις εξωτικές νήσους δε θα διωχθεί αρκεί να πληρώσει ένα εύλογο τίμημα. Δεν καταλάβαμε, το ελληνικό δημόσιο χρήματα δεν χρειάζεται; Τώρα θα μας πειράξει από πού θα προέρχονται αυτά τα λεφτά;
  Έχω π.χ. 10 εκατ. στο εξωτερικό που τα έβγαλα από μίζες. Αντί να μου πει το κράτος φέρε τα επτά και καθάρισες, περιμένει πότε οι… έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα αποδώσουν και θα με πιάσουν; χα χα χαχαααααα
  Ξεκάθαρα λοιπόν, να αμνηστευτούν τα δις ευρώ που έχουν βγει στο εξωτερικό και να πάρει το κράτος 10-20 δις για να γλιτώσει η ελληνική οικονομία. Έτσι πρέπει να γίνει αντί να ευελπιστούμε πότε θα φοβηθούν ή θα φιλοτιμηθούν όσοι έχουν υπεράκτιες εταιρείες στα Μπαρμπέιντος...
  ...Το ίδιο πρέπει να γίνει και στο άλλο θέμα με την Τρόικα. Δεν μπορεί από τη μια ζητά έσοδα και από την άλλη επιμένει στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Μα για να γίνει αυτό στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να περάσουν 20-30 χρόνια, να στηθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί σωστοί και αδιάφθοροι, να αλλάξει όλο το κράτος, να συνεργαστεί με ξένες χώρες η Ελλάδα και… ζήσε Μάη μου. Μέχρι τότε «στην υγεία των κορόιδων, οι καρχαρίες»...

  Μετά από τόσους μήνες πρέπει ίσως να συμπληρωθή και με άλλα δελέατα για αυτό το μετρημένο εισόδημα που δε είναι "εθνικό" όταν ευρίσκεται εξω, οι όροι του ευρωπαιχνιδιού! Έχουν υπολογισθή ακριβώς πόσα είναι τα μαύρα και τα μή; Τι γνώμη έχουν τα ευρωπαικά θησαυροφυλάκια; Είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;

  Το σημερινό ασφυκτικό πρόβλημα έχει ένα όνομα που καλείται ρευστότητα (όχι οποιαδήποτε καταναλωτική ρευστότητα... αλλά αυτή των ζωτικών λειτουργιών μιας κοινωνίας, καταλαβαινόμαστε) το ελλείπον αίμα στις αρτηρίες του σώματος για να λειτουργήσει αυτό.
  Εννοούμε δηλ την αναγκαία εκ των ων ουκ άνευ ρευστότητα, προκειμένου άνθρωποι απ' τους οποίους ζητούνται, ακόμη και τώρα, τα προιόντα και οι υπηρεσίες τους (φουλ πραγματική οικονομία), να υπάρχει το ρευστό για να τα διαθέσουν σε άλλους, με τις ίδιες αντίστοιχες διαθεσιμότητες και να μη καταντήσουν σε λίγο (τα ανεξόφλητα γραμμάτια στον θεό, πως αλλιώς, αφού η φύση του χρήματος είναι αξεπέραστη σε αποτελεσματικότητα) να έχουν ανάγκη ανταλλακτικής αγοράς εν είδει τρουέκε.
  Πχ, κάποιος είναι ελαιοχρωματιστής και καλείται να φρεσκάρει έναν παραθεριστικό χώρο... και ο ιδιοκτήτης δεν έχει ευρώ να του δώσει και του λέει, έλα, κάτσε ένα μήνα με την οικογένειά σου για εξόφληση... και τόσα άλλα παραδείγματα... μύλος.
  Όλα αυτά είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ εθνικό προιόν που λόγω ανυπαρξίας χρήματος ακινητοποιείται στον χρόνο και έτσι ακυρώνεται...
  Θα μπορούσε βέβαια να προσγειωθή (ονομαστικά... άλλη μεγάλη κουβέντα!) σε νεες ισορροπίες, χαμηλότερα, αλλά πως να γίνει αυτό με τα βαρλίκια που δεν "προσαρμόζονται" (αστήρικτες παντελώς σήμερα αντικειμενικές αξίες), τους φόρους μπροστάντζα επιτηδεύματος κλπ, τα τιμολόγια ζωτικών υπηρεσιών που απευθύνονται σε είδος ανταγωνιστικής χώρας και με ένα σούπερ μαρκετ που καλά κρατεί, κάνοντας τον οικογενειακό προυπολογισμό σεισμόπληκτο; Στίβοντας γιά τα ζουμερά συνθλίβονται και τα ξερικά, εμφανέστατο.

 13. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 20/08/2013 14:57:52

  Άν βάζατε τα στοιχεία του ΑΕΠ και το διάγραμμα ν' αρχίζουν απο πιό πίσω, π.χ. απο το 1990, τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε συγκρίσεις θεμελιωδών μεγεθών με την κρίση του 1929, και κάποια "τεχνική ανάλυση".
  Η συνεχής άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ κράτησε πάνω απο 20 χρόνια, και τώρα ως καθοδική "διόρθωση", έχουμε πτώση 5 χρόνων.
  Το χειροτερο είναι ότι είχαμε στην αρχή (2008 -2010) πολύ "αργή" αντίδραση (αργή πτώση), που επιταχυνθηκε μετά το 2011.
  Οι υγιείς καθοδικές "διορθωσεις" είναι οι απότομες, που μεταβάλλονται μετά σε ανάκαμψη. Θυμίζω ότι η Γερμανία το 2009 είχε κατευθείαν πτώση του ΑΕΠ 7,5 %, και το 2010 είχε ισορροπησει.
  Η πολύ "αργή" πτώση 2008 - 2010 οφείλεται σε 2 πράγματα: Πολύ αργά αντανακλαστικά του ιδιωτικού τομέα και τον καταστροφικό πολιτικό χειρισμό που επισημαίνει ο akenaton (αντί να επιβαρύνουν αμέσως τα λιπαρά στρώματα, έκαναν οριζόντιες περικοπές - κοινωνικά άδικες και οικονομικά αναποτελεσματικές έως επιζήμιες).
  Η καθοδική "διόρθωση" θα ολοκληρωθεί. Εκκρεμεί μια πραγματικη "διόρθωση" στην εμπορική αξία των ακινήτων και το πρόβλημα των τραπεζών. Τίποτε δεν λύθηκε ακόμη στις τράπεζες - ζόμπι, με την ημιτελή διαδικασία που επέλεξαν.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Uncle Stgm 20/08/2013 19:14:50

   Είναι και το πως και το τι μετράς στο ΑΕΠ σου Θείε, όπως απέδειξε ο κ. Αλογοσκούφης! Όταν μια τεχνητή αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 25% (τόσο την επιθυμούσε ο πρώην τσάρος της οικονομίας) ήταν στατιστικά εφικτή (τελικά δεν έγινε αποδεκτή σε αυτό το ύψος από την ΕΕ), αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σχετική είναι η "πτώση" του ελληνικού ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Εκείνο που μας πονάει αληθινά είναι πως η ανεργία γιγαντώθηκε και δεν υπήρξε αποκλιμάκωση τιμών με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στην επιβίωση των φτωχότερων στρωμάτων. Στις ΗΠΑ την περίοδο 1929-1933 οι τιμές είχαν πέσει 25%!

   • Αναξ avatar
    Αναξ @ akenaton 20/08/2013 20:37:05

    Τώρα λες την Αλήθεια αγαπητέ Ακενατών. Αν και στην Ελλάδα είχαμε μείωση τιμών κατά 25% δεν θα υπήρχε καταστροφή. Πάντως το μόνιμο λάθος σας στις αναλύσεις του ΑΕΠ είναι οτι δεν αναφέρετε ότι ακόμα και στη μέγιστη άνοδό του το Ελληνικό ΑΕΠ ήταν το τελευταίο στην Ευρωζώνη μαζί με το της Πορτογαλίας, και οι Κρατικές παροχές της επίσης οι τελευταίες παρά τα πάσης φύσεως "επιδόματα" τύπου ψωροκώσταινας (μεταξύ αυτών και η μικρομεσαία φοροδιαφυγή που ο Στέφανος Μάνος απεκάλεσε επίδομα επιχειρματικότητας) για να μην ανεβαίνουν οι κρατικές παροχές...

   • Kώστας ΜΠ avatar
    Kώστας ΜΠ @ akenaton 20/08/2013 23:27:13

    "....αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σχετική είναι η “πτώση” του ελληνικού ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Εκείνο που μας πονάει αληθινά είναι πως η ανεργία γιγαντώθηκε..."

    Aκενατόν, νομίζω πως όσο σχετικός- ανάλογα με τη μεθοδολογία- είναι ο υπολογισμός του ΑΕΠ αντίστοιχα σχετική είναι και η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ανεργία. Δηλαδή αν την αποτιμούμε με βάση τα μητρώα του ΟΑΕΔ έχουμε μια εικόνα. Μια άλλη διαφορετική εικόνα έχουμε αν συνυπολογίσουμε το τεράστιο ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας. Με δυο λόγια όλοι ξέρουμε ενγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων που εκτός από το επίδομα λαμβάνουν και τις αποδοχές της ανασφάλιστης εργασίας( το πρωτόγνωρο ύψος της οποίας είναι προιόν της νεοελληναράδικης πραγματικότητας )

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Kώστας ΜΠ 21/08/2013 02:15:26

     Κι έτσι το δημόσιο, εκτός απο το επίδομα ανεργίας που καταχρηστικά πληρώνει στον "μαύρο" εργαζομενο, χάνει επίσης:
     - φόρο απο φοροδιαφυγή του εργαζόμενου που παίρνει "μαύρο" μισθό
     - πιθανότατα φόρο από την επιχείρηση του εργοδότη (που δηλώνει ψευδή αριθμό απασχολουμένων)
     - εισφοροδιαφυγή εργοδότη και εργαζόμενου (και μετά γεμίζει με χρήματα άλλων, συνεπων φορολογουμένων την τρύπα που ανοίγει στο ΙΚΑ η "μαύρη" εισφοροδιαφυγή )
     Τέσσερες ζημιές για το δημόσιο (και όλους εμάς) σε "μαύρη" combination συσκευασία...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Uncle Stgm 20/08/2013 23:01:04

   Πολύ σωστή η παρατήρηση περί της απότομής πτώσης του ΑΕΠ της Γερμανία. Αυτό συνέβηκε και σε άλλες ΚΒ χώρες της ΕΕ. Οι υγιείς αυξομειώσεις προϋποθέτουν εξαγώγιμο προϊόν.

 14. cp avatar
  cp 20/08/2013 21:01:42

  Αγαπητέ Akenaton και συν-σχολιαστές :
  Στο Καρπενήσι υπάρχει το πανταβρleχει ,εδώ το πέρα βρέχει. Το 2002 είχαμε ...αλλαγή νομίσματος ,όπως και το 80 είσοδο στην ΕΟΚ ,με κατάργηση του προστατευτισμού .
  Δεν το αναφέρατε ΚΑΝ !!!!!! Για αυτό και οι προβλέψεις ορισμένων είναι 100% ..λάθος.
  Αντιγράφοντας τον Κ. Κόλμερ από τα Επίκαιρα:
  «Λεφτά... δεν υπάρχουν» για να παραφράσωμε το αντίθετο σύνθημα του Γιωργάκη. Οι συναλλαγές γίνονται μετρητοίς και οι επιχειρήσεις παρέχουν περιορισμένες πιστώσεις στην πελατεία των. Αλλ’ ακόμη και ένας πρωτοετής σπουδαστής της Οικονομικής επιστήμης γνωρίζει ότι «η παροχή πιστώσεων είναι αποφασιστική για την ανάπτυξη». Οι χαράσσοντες όμως τη νομισματική πολιτική είτε το αγνοούν είτε προσποιούνται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Εν τούτοις, οι εγχώριες Τράπεζες είναι είτε στεγνές από ίδια και καταθετικά κεφάλαια είτε ανακεφαλαιούμενες βραδέως (το ρήμα κεφαλαιώνω, η ανακεφαλαίωσις) αδυνατούν να παράσχουν πιστώσεις στους πελάτες των, παρά τα υψηλά επιτόκια χορηγήσεων. Πώς, εν τοιαύτη περιπτώσει, οι επιχειρήσεις θ’ αγοράσουν πρώτες ύλες, θα πληρώσουν μεροκάματα, ΙΚΑ, φόρους και θα παράσχουν πιστώσεις στους πελάτες των, μέχρις ότου ανακυκλώσουν τον τζίρο τους και αποπληρώσουν το κεφάλαιον κινήσεως; Εν απουσία αυτών, οι επιχειρήσεις κλείνουν και απολύουν το προσωπικό –εφ’ ω και το 1,5 εκατομμύριο ανέργων,
  .......................Το αίτιον της πιστωτικής στενώσεως έχει περιγράψει επαρκώς ο Τζων Μέηναρντ Κέυνς, με τον όρο «παγίδα ρευστότητος» («liquiditytrap»). Με τα ισχύοντα χαμηλά επιτόκια αναχρηματοδοτήσεως (0,75%) και τους κινδύνους παρατεταμένης υφέσεως, οι Τράπεζες, με αρνητική καθαρά θέσι, δεν έχουν λόγο να προχωρήσουν εις νέες χρηματοδοτήσεις του ιδιωτικού τομέα. Οι Τραπεζίτες βρίσκουν ασφαλεστέρα την τοποθέτησι των ισχνών κεφαλαίων των στην κεντρική Τράπεζα, παρά να τα διαθέσουν στην πελατεία των. Επί πλέον, μέγα λάθος είναι ότι οι άλλες πηγές χρηματοδοτήσεως του ιδιωτικού τομέως στέρευσαν και οι επιχειρήσεις εξετοπίσθησαν απ’ το Δημόσιον στις αγορές κεφαλαίων, λόγω της απατηλής φήμης ότι κάθε κράτος της Ευρωζώνης έχει την εγγύηση της ΕΚΤ για τα ομόλογά των και τις καταθέσεις των πελατών. Όταν όμως συνειδητοποιήθη η «μεγαλειώδης απάτη του ευρώ» (ίδε ομώνυμο βιβλίο μου στις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, 2005), ήταν πλέον πολύ αργά. Σήμερα το Χρηματιστήριο πνέει τα λοίσθια και οι Τραπεζικές μετοχές κατέρρευσαν, ενώ η ροή κεφαλαίων από επενδυτικά κονδύλια (investmentfund) σταμάτησαν κι οι Τράπεζες γέμισαν με «κουρεμένα» κρατικά ομόλογα. Απέμειναν μόνο τα επιχειρηματικά ομόλογα.
  Αλλά πώς να εμπιστευθή ένας επενδυτής τα ομόλογα των επιχειρήσεων, υπό συνθήκας οικονομικής υφέσεως; Την αγορά κεφαλαίων έχουν μονοπωλήσει οι Τράπεζες κατά το Γερμανικό πρότυπον. Εδώ είναι και η πονηρά τακτική του Βερολίνου, η οποία όμως είχε τραγικές συνέπειες.
  Άπληστοι Τραπεζίτες (Γάλλοι, Γερμανοί,΄Ελληνες και Κύπριοι) έδιδαν δάνεια εις πάντα προσερχόμενον «χωρίς περίσκεψι, χωρίς αιδώ», πιστεύσαντες ότι θα τους έσωζεν η ΕΚΤ, εις περίπτωσιν Τραπεζικής κρίσεως. Πλην όμως η σωτηρία δεν έγινε και η διάσωσις έφθασε πολύ αργά. Έτσι, εφθάσαμε στα σημερινά χάλια:
  • Οι τέσσερις μεγαλύτερες Τράπεζες της χώρας μας έχουν κεφαλαιοποίησι μικροτέρα της 3Ε (Κόκα-Κόλα).
  • Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν ακόμη και για κεφάλαιο κινήσεως.
  • Το «κόκκινο» στα Τραπεζικά δάνεια αυξάνεται με ρυθμό 25%.

  Πώς τώρα θα βγη η οικονομία απ’ αυτό το αδιέξοδο, με μόνη πηγή ρευστότητος το ELA, δηλαδή την «έκτακτη βοήθεια» της ΕΚΤ; Τι θα γίνη όταν (κάποτε) η ELA εξαντληθή;
  Συντόμως διά την Ελλάδα και Κύπρον, η μόνη λύσις στο πρόβλημα της πιστωτικής στενότητος θα είναι να γυρίσουν πίσω στην εθνική των νομισματική πολιτική. Στο «δικό των» νόμισμα!
  Η αναγκαστική κυκλοφορία του νομίσματος και η άρσις της ελευθερίας κεφαλαίων (ήδη καθεστώς στην Κύπρον) θα επιτύχη την ανόρθωση της οικονομίας, με την παροχή αφειδούς ρευστότητος στην οικονομία. Οι επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν από τις Τράπεζες, τα πιστωτικά ιδρύματα θα ανακεφαλαιωθούν από το κράτος, που θα μπορούσε να επαναγοράσει τα ομόλογά του στο «άρτιον», και η άνοδος των επιτοκίων θα προσελκύσει την αποταμίευση.Η ανακύκλωσις των Τραπεζικών κεφαλαίων, που σήμερα έχει σταματήσει για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα επιτύχει τον τερματισμό του αντιπληθωρισμού και την μείωση της ανεργίας, μαζί βεβαίως μ’ άλλα μέσα, ως πραγματικές και όχι οι φαινομενικές μεταρρυθμίσεις

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ cp 20/08/2013 22:46:49

   Σύμφωνα με την κλασική κεϋνσιανική θεωρία ωραία όλα αυτά.
   Η ΕΕ και ειδικότερα οι χώρες του Νότου αντιμετωπίζουν προβλήματα προσαρμογής στο νέο διεθνή καταμερισμό εργασίας, αλλά και στον νέο διεθνή συσχετισμό άμυνας και ασφάλειας.
   Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και στις χώρες του Νότου, καθώς και η ύφεση στις υπόλοιπες σχετίζεται άμεσα με την ανωτέρω αιτία, καθώς και με νέο ηγεμονικό ρόλο που το ηγεμονικό τμήμα του διεθνούς τραπεζοπιστωτικού συστήματος επιθυμεί να κατακτήσει.
   Η σημερινή οικονομική πραγματικότητα υπερβαίνει τα γνωστα θεωρητικά μοντέλα της μακροοικονομίας.
   Η Ελλάδα χωρίς το ευρώ θα ήταν σε χειρότερη της σημερινής θέση,
   παρά την όποια εφήμερα ευκολότερη αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους.

   Το χρέος του δημοσίου θα ήταν σχεδόν εξ ίσου υψηλό και στην περίπτωση που υπήρχε δραχμή με τα υψηλά επιτόκια. Ο δανεισμός θα γίνονταν σε ευρώ με χαμηλά, όχι εξίσου βέβαια αλλά χαμηλά πάντως, επιτόκια, γεγονός που θα επέτρεπαι τον δανεισμό προς ικανοποίηση των αναγκών του πελατειακού Κράτους.

   Σίγουρα βέβαια η κρίση δεν θα έρχονταν ως θύελλα εν αιθρία. Θα είχε αρχίσει πολύ πιο πριν, αλλά θα ήταν λίγοτερο βίαια.
   Βέβαιο, όμως, είναι ότι θα οδηγούσε στον θάνατο του εμποράκου!

 15. Γιάννης Ιωάννου avatar
  Γιάννης Ιωάννου 20/08/2013 21:47:04

  Μία επισήμανση στην ενδιαφέρουσα ανάλυση του Ακένατων: σε ότι αφορά συνολικά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις(συντάξεις, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων και κοινωνικά επιδόματα), το 2009 ήμασταν στο 21% του μ.ο. της ΕΕ , όταν αυτή ήταν στο 24%.
  Το πόσο είμαστε 4 χρόνια μετά ή ακόμα και πριν 2 χρόνια, τα στοιχεία αυτά αγνοούνται. Σίγουρα πάντως με τόσες περικοπές και με την ύφεση, μάλλον πιάσαμε πάτο.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Γιάννης Ιωάννου 20/08/2013 22:22:05

   Βέβαια, στις χώρες της Κ. και Β. Ευρώπης η φοροδιαφυγή είναι στο 12 -14% του ΑΕΠ. Το ότι έχουμε 21% με φοροδιαφυγή 30 - 40% είναι ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό.

   • Γιάννης Ιωάννου avatar
    Γιάννης Ιωάννου @ Μανιάτης 20/08/2013 22:54:56

    Η παραοικονομία σήμερα είναι στο 25% του ΑΕΠ. Φυσικά είναι ένα στοιχείο που δείχνει την γύμνια του κράτους μας.
    Όπως φυσικά και το θέμα το ΦΠΑ, όπου μόλις 0,5 δις εισπράχθησαν σε σύνολο επιβεβαιωμένου 3,5 δις για το 2012.
    Εκτός από την ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ έχουμε και την ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ.

 16. George avatar
  George 20/08/2013 22:01:21

  Ενδιαφέρουσα η σύγκριση ΑΕΠ αλλά πρέπει να κοιταχθούν και οι πρωτογενείς δαπάνες. Αν θυμάμαι καλά, την ίδια περίπου περίοδο αυτές από 1/3 του ΑΕΠ πήγαν στο 1/2. Αυτό το 15% παρά πάνω αν και είναι συμβατό με την υπόλοιπη ένωση, χρειάζεται εξωστρεφή και παραγωγική οικονομία για να το καλύψει. Αλλιώς χρειάζεται εξωτερικός δανεισμός. Που όμως έχει ημερομηνία λήξης. Και όχι μόνο λήγει αλλά απαιτεί και μεγαλύτερα επιτόκια για να ξαναρχίσει, αυξάνοντας έτσι τις δαπάνες για τόκους. Αρα και τις συνολικές δαπάνες του κράτους. Που έτσι εκτοξεύονται πάνω από το μέσο όρο της ένωσης ενώ η οικονομία μπορεί να ανταποκριθεί σε πολύ μικρότερο ποσοστό, ούτε για αστείο στο ίδιο. Πρέπει οι κρατικές πρωτογενείς δαπάνες να γυρίσουν σε ποσοστό προ Ευρώ και ταυτόχρονα οι τόκοι του χρέους να είναι subsidised από την Ενωση. Εννοείτε και η ανακύκλωση του χρέους μια και η Ελλάδα δε μπορεί και ούτε θα μπορέσει για χρόνια να βγεί στις αγορές.

  • Γιάννης Ιωάννου avatar
   Γιάννης Ιωάννου @ George 21/08/2013 08:35:21

   Έχω την εντύπωση ότι οι πρωτογενείς δαπάνες το 2009 σε σχέση με το ΑΕΠ, ήταν στο 23%(58 δις) ενώ το 2002 ήταν 19%(26 δις). Αυτό που εκτίναξε στα ύψη το έλλειμμα είναι η μείωση των εσόδων(π.χ. αναστολή δημοσιονομικών μέτρων και 28% παραοικονομία) και φυσικά τα τοκοχρεωλύσια.

   Φυσικά εδώ ερχόμαστε στην υπόθεση Γεωργαντά και ΕΛΣΤΑΤ(καταγραφή χρεών ΔΕΚΟ κλπ), όπως και στις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση ΓΑΠ το τελευταίο τρίμηνο(παροχές, αναστολή δημοσιονομικών μέτρων που πήρε το 2010) όπου εκτινάχτηκε το έλλειμμα στο 15%.

   • Albert avatar
    Albert @ Γιάννης Ιωάννου 22/08/2013 17:14:01

    Αν ανατρέξετε στην ειδησεογραφία του 2004 θα δείτε ότι (μετά το Μάρτιο) έγινε κάτι που σήμερα δε πολυθυμόμαστε: καταργήθηκε το ΣΔΟΕ, με την δικαιολογία ότι ήταν όλοι πασόκοι. Τώρα που το γράφω, μου ήρθε στο μυαλό η ΕΡΤ. Πάσα ομοιότης απολύτως συμπτωματική.

 17. firiki2010 avatar
  firiki2010 20/08/2013 23:44:49

  Από τους λίγους - για να μην πω ο μοναδικός- που επισημαίνουν αυτή την νεοελληνική ιδιαιτερότητα. Εξηγεί πολλά , αλλά βλέπεις δεν βοηθάει στο να κλαιγόμαστε.

 18. akenaton avatar
  akenaton 20/08/2013 23:51:12

  Απόλυτα σωστός! Ήταν στην σκέψη μου να το γράψω αλλά λόγω βασύνης το λησμόνησα. Είναι ακριβώς όπως το γράφετε και ίσως η εξήγηση στην εύλογη απορία πως αντέχει η κοινωνία με τέτοια θηριώδη ανεργία.

 19. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 21/08/2013 00:23:41

  > όλοι όσοι έβγαλαν λεφτά έξω

  Το παραπάνω από μόνο του δεν αποτελεί κριτήριο ένταξης στην κατηγορία των υποζυγίων που "θα πρέπει να φορτωθούν το βάρος". Τα μέτρα ελέγχου της κίνησης καταθέσεων σε Ελλάδα (και Κύπρο λίαν προσφάτως) ελέγχονται ως μη συνάδοντα με τις συνθήκες της Ε.Ε. Από πότε η κίνηση κεφαλαίων εντός ενιαίας αγοράς από τους κατόχους των επενδυτές (όπως λογίζονται πλέον οι αποταμιευτές) είναι ελεγχόμενη ή κατακριτέα; Από πότε σε ελεύθερη οικονομία η επιλογή οικονομικού συνεργάτη (τράπεζας) πρέπει να απασχολεί το υπ. οικονομικών; Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται, όπως επιτόκιο, ασφάλεια καταθέσεων, εξυπηρέτηση, σχετική ανωνυμία (ειδικά για μικρές κλειστές κοινωνίες), προηγούμενη αρνητική εμπειρία σε συναλλαγές με άλλες τράπεζες, δεν πρέπει να καθορίζονται αποκλειστικώς από τον "επενδυτή"; Το κράτος-πατερούλης πρέπει να υπαγορεύει στους υπηκόους του πού και πότε θα επενδύσουν (όπως την περίοδο της πλαστής ευφορίας του χρηματιστηρίου);

  Δεν δικαιολογείται κράτος-μέλος να ελέγχει κάποιον που μετέφερε χρήματα από την Αθήνα στο Μιλάνο ή το Λονδίνο, αν δεν κάνει το ίδιο για κάποιον του οποίου τα χρήματα έκαναν την αντίθετη διαδρομή ή τη διαδρομή Γρεβενά - Μολάοι. Δεν είναι απλούστατο; Γιατί δεν το κατανοούν άπαντες;

  Προς το παρόν οι αρχές της Ε.Ε. κάνουν ότι δεν βλέπουν, ευχόμενες και ελπίζουσες να μπορέσει να εισπράξει η χώρα (έστω και με αυτό τον αμφιβόλου ευρωνομιμότητας τρόπο) χρήματα κι έτσι να πληρωθούν οι δανειστές, αποδεικνύοντας ότι οι συνθήκες έχουν σχετική μόνον ισχύ και το δίκαιο του ισχυροτέρου υπερτερεί αυτών.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Αντίθεσις 21/08/2013 11:00:50

   Έχετε δίκιο, από κεκτημένη ταχύτητα τους πήρε η μπάλα όλους όσους έβγαλαν χρήματα έξω. Θα έπρεπε να συμπληρώσω "και δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν φορολογικά". Να είστε καλά.

   • Αντίθεσις avatar
    Αντίθεσις @ akenaton 21/08/2013 12:57:39

    > Θα έπρεπε να συμπληρώσω "και δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν φορολογικά"

    Ούτε αυτό αρκεί κατά τη γνώμη μου. Γιατί πρέπει η μεταφορά χρημάτων προς μία κατεύθυνση να προκαλεί έλεγχο και προς άλλην όχι; Πιστεύουμε στην οικονομική ελευθερία και Θέλουμε να υπάρχει ελεύθερος τραπεζικός και φορολογικός ανταγωνισμός πάνω από τα εθνικά σύνορα ή όχι; Πώς αλλιώς θα προκύψει η σύγκλισή των; Δυστυχώς ακόμη και σε περιπτώσεις που τα μετακινηθέντα κεφάλαια είναι φορολογημένα επαρκώς στη χώρα μας, η όχληση του φορολογουμένου ή των κληρονόμων του κι ενδεχομένως η απώλεια εργατωρών για να συλλεγούν και προσκομισθούν δικαιολογητικά περασμένων δεκαετιών συνιστούν διακριτική (δυσμενή) μεταχείριση. Το ανεχόμαστε αυτό; Γνωρίζω περίπτωση πρώην καλαθοσφαιριστή (μέλους και της εθνικής ομάδας) που του ζητήθηκε πρόσφατα από την εφορία κατάσταση απολαβών και ειδικών αμοιβών πρόκρισης/κατάκτησης τίτλων για τη δεκαετία του 1990! Το παραπάνω συνιστά και έργοις άρνηση του τεκμηρίου της αθωότητας: έχει το υπ. οικονομικών στοιχεία για την οικονομική ζωή κάποιας/ου που τον καθιστούν ένοχο φοροδιαφυγής; Ας τα χρησιμοποιήσει. Αν δεν έχει, γιατί πρέπει να ταλαιπωρείται ο πολίτης, καλούμενος να προσκομίσει τα δικά του δικαιολογητικά από το μακρινό ίσως παρελθόν; Πότε απαλλασσόμαστε από το φορολογικό παρελθόν μας; Σε 5 έτη, σε 10, ποτέ;

    Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε αν αναγνωρίζουμε την αγορά ως ενιαία (άρα ελέγχουμε όλες τις μεταβιβάσεις πάνω από ένα ποσόν, κλείνοντας ερμητικά τα μάτια στο ποιος και προς τα πού τις κάνει) ή να δηλώσουμε ευθαρσώς ότι η Ε.Ε. ως ενιαίος οικονομικός χώρος ήταν φενάκη και ότι ξαναγυρνάμε στα εθνικά οικονομικά σύνορα και στους ελέγχους "συναλλάγματος", όπως το έπραξε επισήμως η Κύπρος. Προς το παρόν οι ηγέτες μας έχουν επιλέξει το δεύτερο.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Αντίθεσις 21/08/2013 15:21:27

     Δεν διαφωνούμε αγαπητέ. Απλώς ήταν "one way" η επισήμανση, επειδή μόλις ξεκίνησε η κρίση υπήρξε μια πλημμυρίδα εξαγωγής κεφαλαίων από την χώρα προς το εξωτερικό. Πολλοί από τους "εξαγωγείς" ήταν καθόλα νόμιμοι πολλοί παντελώς παράνομοι ως προς την φορολογική "καθαρότητα" των κεφαλαίων αυτών. Αν μιλάμε για φορολογικά "καθαρά" κεφάλαια, έχει περισσότερη σημασία η μεταφορά τους στο εξωτερικό από την αντίστροφη πορεία δεν νομίζετε; Όσον αφορά την όχληση των φορολογουμένων όπως την περιγράφετε, κι εκεί έχετε κάποιο δίκιο αλλά σκεφτείτε πως οι φοροελεγκτικοί μας μηχανισμοί είναι εντελώς ανεκπαίδευτοι σε τέτοιου είδους ελέγχους και ταυτόχρονα, δεκαετίες ολόκληρες φορολογικής ασυδοσίας μας οδήγησαν σε πρακτικές "αντάρτικου" απέναντι στους μηχανισμούς αυτούς, εντελώς απαράδεκτους για οποιαδήποτε αναπτυγμένη κοινωνία. Όταν για παράδειγμα έχεις δηλώσει τα τελευταία 20 χρόνια 400.000 εισόδημα και ξαφνικά κάνεις μια εξαγωγή 4.000.000 στην HSBC της Γενεύης (ελπίζω να υπάρχει υποκατάστημα εκεί!), ε, τότε αγαπητέ μου, εσύ φέρεις το βάρος της αποδείξεως της νόμιμης φορολογικά προέλευσης των χρημάτων, πως να το κάνουμε!

     • Αντίθεσις avatar
      Αντίθεσις @ akenaton 22/08/2013 14:47:19

      > εσύ φέρεις το βάρος της αποδείξεως της νόμιμης φορολογικά προέλευσης των χρημάτων

      Μέχρι ποιου σημείου του βίου του πολίτη ή της επιχείρησης κρίνετε ότι θα πρέπει να εξακολουθεί να φέρει αυτό το βάρος στους ώμους; Πόσων ετών/δεκαετιών φορολογικά, τραπεζικά, μισθολογικά και επενδυτικά παραστατικά οφείλουν να διατηρούν (και να μεταφέρουν από κατοικία σε κατοικία ή από επιχείρηση σε επιχείρηση ή από έδρα σε έδρα); Αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει η συλλογή φόρων (και η εξ αυτής ανάγκη για διατήρηση αρχείων) είναι κρατική λειτουργία: ας ζητήσει το κράτος από τον εαυτό του (π.χ. καταβολές Φ.Μ.Υ. και προκαταβλητέων φόρων), τις τράπεζες (κίνηση κεφαλαίων), τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις αρχές του χρηματιστηρίου ό,τι στοιχεία χρειάζεται για την παραπάνω λειτουργία του. Ο φορολογούμενος πολίτης γιατί πρέπει να διατηρεί τα σχετικά παραστατικά πλέον ενός λογικού χρόνου -π.χ. τριετίας- και πώς αυτα που έχει στην κατοχή του δεν θεωρούνται χαλκευμένα;

      > οι φοροελεγκτικοί μας μηχανισμοί είναι εντελώς ανεκπαίδευτοι ... οδήγησαν σε πρακτικές "αντάρτικου" ... έχεις δηλώσει τα τελευταία 20 χρόνια

      Δυστυχώς δύο σφάλματα (αβελτηρία, ανικανότητα και μη αντικειμενικά -διάβαζε κομματικά- κριτήρια ελέγχου των φορολογικών υπηρεσιών επί δεκαετίες από τη μια και οι έλεγχοι πέραν κάποιου σαφώς οριοθετημένου φορολογικού παρελθόντος με στόχο την ανάκτηση των χαμένων εξαιτίας της προαναφερθείσας αβελτηρίας από την άλλη) δεν συνεπάγονται ένα σωστό.

      Η διαρκής υπόμνησή μας ότι οι φράσεις ελεγχθείσες χρήσεις και περαιώσεις είναι άνευ ουσίας και ότι ο λόγος του κράτους ΔΕΝ είναι συμβόλαιο (αναδρομικές χρεώσεις, φόροι επί φόρων, αλλαγή του ονόματος φόρου για να παρακαμφθεί η αντισυνταγματικότητα τού τρόπου είσπραξής του), καθιστούν τον όποιο οικονομικό προγραμματισμό ανέφικτο και κάνουν τις εταιρείες να φεύγουν σε αναζήτηση σταθερότερου φορολογικού καθεστώτος. Όπως μου έλεγε γνωστός επιχειρηματίας που μετέφερε την έδρα της μικρής αλλά εξαιρετικά επιτυχημένης επιχείρησής του στο εξωτερικό, "είχα καταντήσει να πληρώνω περί τις 100.000 ευρώ (μικτά) το χρόνο τον (αξιολογότατο) οικονομικό διευθυντή μου, όχι για να εφαρμόζει αυτά που διδάχθηκε στα πανεπιστήμια (βελτιστοποίηση χρηματοοικονομικών ροών, ελαχιστοποίηση αποθέματος πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων, εύρεση συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε σχέση με τον ντόπιο και διεθνή ανταγωνισμό, διαχείριση διαθεσίμων σε ευρώ ή συνάλλαγμα, επιλογή νέων αγορών και προετοιμασία για συμμετοχή σε διεθνείς κλαδικές εκθέσεις), αλλά για να μελετάει κάποιον ανά τρίμηνο περίπου εμφανιζόμενο (και για εξάμηνο περίπου ισχύοντα) νέο νόμο των υπ. οικονομικών και εργασίας" (εννοεί την μετάφραση συνήθως από την αγγλική στην ελληνική σχεδίου νόμου συνταχθέντος από τους ιθαγενείς καθ' υπαγόρευσιν τών της τρόικα, με εμβόλιμες από τους δικούς μας φωτογραφικές διατάξεις για το βόλεμα των ημετέρων). Αυτό προφανώς δεν μπορούσε να συνεχισθεί επ'άπειρον και ο γνωστός μάς αποχαιρέτισε, παίρνοντας μαζί του 2-3 ικανά στελέχη και στέλνοντας τους υπόλοιπους (καλοπληρωμένους μέχρι τούδε) εργαζομένους του στο ταμείο ανεργίας. Τώρα εισπράττουν τους φόρους τής επιχείρησής του κάποιοι που είναι σοβαρότεροι κι έχουν πλήρη συνείδηση του κόστους ευκαιρίας για τις επιχειρήσεις. Η επιχείρησή του θα παραμείνει ζωντανή (ακόμη και μετά από πιθανή οικονομική κατάρρευση της χώρας) και ίσως κάποτε επανέλθει. Μένοντας εδώ θα χανόταν (ή θα συρρικνούτο) στην πορεία σπειροειδούς καθόδου της χώρας μαζί με τους περισπούδαστους πολυάσχολους τού τίποτε, που θεωρούν ότι θα προκαλέσουν ανάπτυξη ρυθμίζοντας περιοδικώς τον Φ.Π.Α. της μπουγάτσας και τον ελάχιστο κατώτατο "μισθό" του ιδιωτικού τομέα της μπανανίας. (Ο μισθός είναι εντός εισαγωγικών γιατί αναφέρεται σε κάτι που οι επιχειρήσεις θα "έπρεπε" θεωρητικώς να πληρώνουν, αλλά στις οποίες περίπου το 1/3 των εργαζομένων δουλεύει με μαύρα κατά τους τελευταίους ελέγχους)...

      Κοιτώντας το δένδρο (το παρόν) χάνουμε το δάσος (κλίμα γόνιμο και φιλικό προς το επιχειρείν). Έτσι οι νεοεισερχόμενοι στο στίβο της εργασίας συνεχίζουν να αναζητούν τη λύτρωση στη στοργική αγκαλιά τού δημοσίου και η ανεργία συνεχίζει ακάθεκτη τον ανοδικό της δρόμο.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Αντίθεσις 22/08/2013 14:58:35

      Αφου διευκρινίσω πως μιλώ για φυσικά πρόσωπα (οι εταιρείες έπρεπε να έχουν χρόνο διατήρησης βιβλιων και στοιχείων πολύ περιορισμένο), στην συνέχεια σπεύδω να σας πω πως δεν βλέπω κάποιο σημείο στο σχόλιό σας που να μπορώ να διαφωνήσω έστω και κατ' ελάχιστον!

 20. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 21/08/2013 13:57:57

  Η επόμενη προβληματική χώρα είναι του Ευρωπαικού Βορρά, η Ολλανδία: 'Εσκασε μια ακόμη στεγαστική φούσκα στην Ευρωζώνη, ισοδύναμη της Ισπανικής.
  Δεν υπάρχει δημοσιοικονομικό πρόβλημα, αλλά:
  Ιδιωτικός δανεισμός 250 % του ΑΕΠ (κυρίως στεγαστικά δάνεια).
  Πτώση τιμών ακινητων 21 % μέσα σε 2,5 χρόνια και επιταχυνεται με ετήσιο ρυθμό πτώσης 10 %.
  Ως αποτέλεσμα του ιδιωτικού υπερδανεισμού και της μέιωσης της αξίας των ακινήτων, πέφτει ραγδαία η ιδιωτική κατανάλωση.
  Τρέχουσα ύφεση 1 - 1,5 %, και επιταχύνεται.
  Μύθος ότι η κρίση είναι πρόβλημα μόνον της περιφέρειας.
  h**p://www.cnbc.com/id/100905782

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.