20/06/2007 22:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η προσφυγή του ΙΜΔΑ για την μόλυνση της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης

Την 7η Ιουνίου 2007 ανακοινώθηκε η έκθεση-απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην προσφυγή του «Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» (ΙΜΔΑ) κατά της Ελλάδας. Η προσφυγή ασκήθηκε τον Απρίλιο του 2005 με βάση το Πρωτόκολλο στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη περί συλλογικών αναφορών, ένα καινοτόμο διεθνές κείμενο το οποίο επιτρέπει σε Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις να υποβάλλουν στην Επιτροπή προσφυγές, δίχως να έχουν προηγουμένως εξαντλήσει τα εσωτερικά ένδικα μέσα και δίχως να έχουν οι ίδιες υποστεί ζημία από τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις. Το ένδικο αυτό μέσο πρωτοτυπεί, διότι εισάγει την δυνατότητα καταγγελίας μιας χώρας για παράβαση κοινωνικών δικαιωμάτων, με άλλα λόγια θέτει υπό έλεγχο την κοινωνική πολιτική της.
Η προσφυγή του ΙΜΔΑ αφορούσε την μόλυνση του περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και την Μεγαλόπολη, και τις επιπτώσεις της μόλυνσης στην υγεία των κατοίκων των περιοχών αυτών και των εργαζομένων στην επιχείρηση. Αφορούσε ακόμη εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, όπως η προστασία της υγείας και ασφάλειάς τους στην εργασία, και το δικαίωμα σε μειωμένο ωράριο ή πρόσθετες άδειες με αποδοχές.
Στην απόφασή της, η Επιτροπή διαπιστώνει κατ’ αρχήν ότι το Κράτος δεν προστατεύει αποτελεσματικά την υγεία των πολιτών, διότι δεν λαμβάνει μέτρα για να βελτιώσει ουσιαστικά την κατάσταση του περιβάλλοντος. Η Επιτροπή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ενώ η Ελλάδα δεσμεύεται από το Πρωτόκολλο του Κιότο να αυξήσει τις εκπομπές αερίων ρύπων μόνον κατά 25% μέχρι το 2010, το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Εκπομπών προβλέπει αύξησή τους κατά 39,2%, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με την αγορά από την ΔΕΗ επιπλέον δικαιωμάτων εκπομπών, φανερώνει την έλλειψη αποφασιστικότητας του Κράτους να περιορίσει ουσιαστικά την μόλυνση του περιβάλλοντος και να προστατεύσει την υγεία των πολιτών. Ακόμη, σύμφωνα με την απόφαση, η Ελλάδα αδιαφορεί για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, δεν παρακολουθεί την υγεία των κατοίκων των θιγόμενων περιοχών και δεν ενθαρρύνει την ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων.
Η Επιτροπή διαπιστώνει ακόμη ότι το Κράτος δεν ελέγχει εάν και κατά πόσον εφαρμόζονται οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία, δεν είναι σε θέση να παρέχει αξιόπιστα στοιχεία για τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, και εναποθέτει στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας την λήψη μέτρων προστασίας των λιγνιτωρύχων, ενώ τέτοια μέτρα θα έπρεπε να θεσπίζονται με νόμο.
Η εν λόγω απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς είναι η πρώτη που αναγνωρίζει τον σύνδεσμο μεταξύ περιβάλλοντος και υγείας, και δέχεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία της υγείας αποτελεί η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος υγιεινού και δίχως ρύπανση. Η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης ότι η συμμόρφωση του Κράτους με τους περιβαλλοντικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι συχνά λιγότερο αυστηροί από το Πρωτόκολλο του Κιότο, δεν αρκεί από μόνη της για να εγγυηθεί τον ουσιαστικό σεβασμό του δικαιώματος στην υγεία, τοποθετώντας έτσι τον άνθρωπο πάνω από τους αριθμούς. Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, πρόκειται για την πρώτη απόφαση διεθνούς οργάνου που αναλύει διεξοδικά το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας σε σχέση με τις λιγνιτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ στις περιοχές της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΜΔΑ ζητά από την Ελλάδα να προστατεύει αποτελεσματικά το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών μέσω της πλήρους εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και νομολογίας. Ζητά επίσης να απομακρυνθούν οι παλιές και ρυπογόνες τεχνολογίες της ΔΕΗ και να ενισχυθεί η επιθεώρηση του περιβάλλοντος, ώστε να μειωθεί ουσιαστικά η ρύπανση. Το Κράτος οφείλει να παρακολουθεί συστηματικά τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στην υγεία των κατοίκων, και να ενθαρρύνει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και συμμετοχή τους στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων. Τέλος, οφείλει να ενισχύσει τους μηχανισμούς επίβλεψης κι επιβολής της εργατικής νομοθεσίας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Το ΙΜΔΑ αναγνωρίζει τη συμβολή των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στην ανάπτυξη της χώρας, ωστόσο ζητά η ανάπτυξη αυτή να συμφιλιωθεί με την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, το Συμβούλιο των Υπουργών, λαμβάνοντας υπόψη το κείμενο της απόφασης, θα προβεί σε συστάσεις προς το Κράτος για λήψη συγκεκριμένων μέτρων συμμόρφωσης με τον Χάρτη και θα παρακολουθεί την πορεία της συμμόρφωσης προς αυτές.
Το ΙΜΔΑ απέστειλε την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσφύγει στο ΔΕΚ για αρκετές περιβαλλοντικές υποθέσεις που αφορούν την Ελλάδα και θα μπορούσε ίσως να κάνει το ίδιο και στην παρούσα υπόθεση.
Άννα Σταυλά
Δικηγόρος, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΙΜΔΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos avatar
  nikos 22/06/2007 09:25:11

  apo to parapano kimeno prokipti to simberasma oti o politis ,kinonia o laos (genika)an theli mbori .

 2. Ptolemaida avatar
  Ptolemaida 22/06/2007 12:33:15

  Είναι ολοφάνερο ότι το θέμα "έτσουξε" πάρα πολύ την ΔΕΗ. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 21 Ιουνίου 2007. Βέβαια, δεν περίμενε κανείς να παραδεχτεί ότι έφαγε "καμπάνα" από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ούτε ότι υπάρχει πρόβλημα. Εδώ έχει φτάσει στο σημείο να διαρρέει στις εφημερίδες (μιά μάλιστα έκανε και σχετική δημοσίευση) "επιστημονική" μελέτη ότι το πρόβλημα στην Πτολεμαΐδα -άκουσον, άκουσον- ωφείλεται στο ότι οι κάτοικοι καπνίζουν πολύ.Αλλα΄από την ανακαοίνωσή της και μόνον είναι φανερό ότι την πόνεσε η ευρωπαϊκή "καμπάνα". Ιδού τι αναφέρει στο δελτίο Τύπου της:

  "Σχετικά με αναφορές Μ.Μ.Ε. περί μιας δήθεν καταδικαστικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά από καταγγελία Ελληνικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για θέματα που άπτονται της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων κατοίκων και εργαζομένων σε περιοχές στις οποίες η ΔΕΗ αναπτύσσει δραστηριότητες εξόρυξης λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή, από την Επιχείρηση διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
  •Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων λειτουργεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης ως μηχανισμός προστασίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη σε περιπτώσεις εικαζόμενων παραβάσεων αυτού. Η αρμοδιότητά της περιορίζεται στη διαπίστωση ύπαρξης ή μη παράβασης διατάξεων του Κοινωνικού Χάρτη.
  •Οι κρίσεις της Επιτροπής δεν αποτελούν Αποφάσεις Δικαστικού οργάνου και ως εκ τούτου δεν δύνανται να είναι καταδικαστικές. Αντίθετα, η εν λόγω Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων συντάσσει αναφορά/ έκθεση, η οποία διαβιβάζεται στο υπέρτερο όργανο, δηλαδή στην Επιτροπή Υπουργών, θεσμικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  •Στη βάση της αναφοράς/έκθεσης της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η Επιτροπή Υπουργών προβαίνει στην υιοθέτηση απόφασης ή σύστασης, σε περίπτωση που κριθεί ότι οι παραβάσεις είναι κατάφωρες και απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων.
  •Από το 2005 είχε υποβληθεί συλλογική καταγγελία ενώπιον της Επιτροπής κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας για το ως άνω θέμα. Επί της καταγγελίας αυτής, συντάχθηκε αρχική αναφορά/έκθεση, που διαβιβάστηκε, στην Επιτροπή Υπουργών για συζήτηση. Αυτό ακριβώς το κείμενο παρουσιάστηκε ως δήθεν καταδικαστική «απόφαση», πριν καν συζητηθεί στην αρμόδια να αποφασίσει επ’ αυτού Επιτροπή Υπουργών, συζήτηση, η οποία ξεκίνησε μόλις την Τετάρτη 13.6.2007 και ανέδειξε την άμεση ανταπόκριση και πλήρη ευαισθητοποίηση της Ελληνικής πλευράς για το εν λόγω θέμα.
  Με την ευκαιρία αυτή, η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι:
  •Συμμορφώνεται πλήρως με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και καταβάλλει συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα λιγνιτωρυχεία και στους σταθμούς παραγωγής.
  •Αξιοποιεί το λιγνίτη ορθολογικά και με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ομαλή, ασφαλή και συνεχή ηλεκτροδότηση της χώρας και κατ’ επέκταση στην οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε εθνικό επίπεδο".

 3. Frixos13 avatar
  Frixos13 22/06/2007 21:59:36

  Η ΔΕΗ κρύβει την αλήθεια
  Στο press-gr.blogspot.com δημοσιεύτηκε το εξής σχόλιο :
  Με καθυστέρηση δεκατεσσάρων ημερών και προσπαθώντας να υποβαθμίσει το όλο ζήτημα αντέδρασε η ΔΕΗ στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία η επιχείρηση παραβίασε σειρά άρθρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ύστερα από σχετική προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ).
  Οι παραβιάσεις αφορούν το δικαίωμα περί προστασίας της υγείας, καθώς και το δικαίωμα για ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες εργασίας. Η καταγγελία αφορούσε τις επιπτώσεις από τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη. Η προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης φαίνεται από τα ακόλουθα σημεία της ανακοίνωσης της ΔΕΗ:
  -Η ΔΕΗ κάνει λόγο περί "δήθεν καταδικαστικής απόφασης" και αναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι "η αρμοδιότητά της περιορίζεται στη διαπίστωση ύπαρξης ή μη παράβασης διατάξεων του Κοινωνικού Χάρτη. Αν και η απόφαση δεν είναι δεσμευτική και δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις, είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο βασικούς λόγους: πρώτον σε συμβολικό επίπεδο και δεύτερον διότι ανοίγει τον δρόμο για προσφυγές κατοίκων, φορέων ή άλλων οργάνων στην εθνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.
  Ήδη η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ζητήσει τον σχετικό φάκελο και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να υπάρξει σχετική παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
  -Στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει ότι έγινε καταγγελία από ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση. Αποφεύγει, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία του θέματος, να αναφέρει το όνομα της ΜΚΟ, δηλαδή το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ), το οποίο κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.
  -Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η αρχική αναφορά/έκθεση παρουσιάστηκε ως δήθεν καταδικαστική απόφαση. Το κείμενο που παρουσιάστηκε από το ΙΜΔΑ στις 7 Ιουνίου 2007 αποτελεί έκθεση, αλλά και παράλληλα απόφαση της Επιτροπής ότι υπάρχουν συγκεκριμένες παραβιάσεις του Κοινωνικού Χάρτη, ύστερα, μάλιστα, από ψηφοφορία των μελών της.
  Η απόφαση αυτή ελήφθη στις 6.2.2007, αλλά δημοσιοποιήθηκε από την ίδια την Επιτροπή και το ΙΜΔΑ στις 7.6.2007 για λόγους τήρησης του πρωτοκόλλου που ισχύει. Μάλιστα, υπάρχει σχετικό δελτίο Τύπου στις 7.6.2007 στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ΔΕΗ, τέλος, καταλήγει με τις γνωστές διαβεβαιώσεις ότι δηλαδή συμμορφώνεται πλήρως με την εθνική κι ευρωπαϊκή νομοθεσία, ότι καταβάλλει συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα λιγιτωρυχεία και στους σταθμούς παραγωγής, καθώς και ότι αξιοποιεί τον λιγνίτη ορθολογικά και με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο.
  Ας υπενθυμίσουμε μόνο δύο πράγματα: α)μόλις την Τρίτη έχασε τη ζωή του στα ορυχεία της Κοζάνης ένας εργαζόμενος της ΔΕΗ και οι συνάδελφοί του καταγγέλλουν ελλιπή μέτρα και β) η νομαρχία Κοζάνης επιβάλλει σε τακτά χρονικά διαστήματα πρόστιμα στη ΔΕΗ, διότι η τελευταία παραβιάζει συνεχώς τα όρια για την τέφρα από την εξόρυξη του λιγνίτη.

 4. ergatis avatar
  ergatis 26/06/2007 16:04:36

  Pantos ta kommata i ekfrastes ke i egolabi tis dimokratias SIOPISAN .Den tous afora i apofasi avti idika ta lalistata sindikata .Ouden sholio.Krima .Pali ta ksena simferonta mas iponomeboun .KRIMA .KRIMA .

 5. συνταξιουχος ΔΕΗ avatar
  συνταξιουχος ΔΕΗ 26/06/2007 16:59:42

  Τα γεγονότα γύρο από τα ενεργειακά είναι ραγδαία .Η χθεσινή απόφαση για την κατασκευή του δεύτερου αγωγού Φ.Α. άρα και την εισαγωγή του στην Δυτ. Μακεδονία επιβεβαιώνουν την πρόταση που έκαναν στο παρελθών η μηχανικοί της ΔΕΗ (94-95) .Κρίμα που τώρα πρέπει να δώσουμε ως αντάλλαγμα την δεύτερη μονάδα στην Φλώρινα και καταστράφηκαν στο διάστημα δεκαπενταετίας ανεπανόρθωτα 150 εκ.τον λιγνίτη κλπ.

 6. Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ avatar
  Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ 28/06/2007 14:44:40

  Τα σημερινά φαινόμενα που έχουν σχέση με την «αδυναμία» Η/Ε σύστημα της χώρας δεν είναι άγνωστα για τους ειδικούς.
  Έχουν καταγραφή επανειλημμένος στο αρχείο του www.avgi.gr και www.anti.gr . www.parliament.gr
  Θα. περίμενε κανείς αντίδραση από τον προϊστάμενο και «αρμόδιο» του Εφετείου Αθηνών κ. Κολιοκώστα που από το 1996 έχει στην διάθεση του αλλά και είναι χρεωμένος με την έκθεση –πόρισμα του Σ.Δ.Μ./ΔΕΗ ,T.E.E.Τ.Δ.Μ., Γ.Σ.Σ.Ε. ,Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορά 933/2002 κλπ.
  Είναι λυπηρό που έως σήμερα ο νόμος 40/75 βρίσκεται στα χαρτιά και κανείς «αρμόδιος» δεν θέλησε να κάνει σωστά την δουλεία του.
  Κρίμα .
  Ο Ιούλιος είναι εδώ.

 7. Black out avatar
  Black out 28/06/2007 19:52:50

  Με αφορμή το μπλακ άουτ στη Βόρειο Ελλάδα σήμερα. Ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την ηλεκτροδότηση; Στην πραγματικότητα, πενήντα δύο ώρες, όλες κι’ολες, κατά μέσον όρο κάθε έτος, η χώρα μας έχει αυξημένες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα. Κι’αυτό, κυρίως το καλοκαίρι, λόγω των κλιματιστικών. Το στοιχείο αυτό αναφέρεται σε έκθεση του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). Βέβαια, ουδείς αμφιβάλλει ότι, εξαιτίας της αλλαγής των καιρικών συνθηκών, το πρόβλημα χρόνο με το χρόνο οξύνεται και γι’αυτό πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Ο ΔΕΣΜΗΕ αναφέρει επίσης, ότι «οι αναμενόμενες αιχμές των επομένων ετών είναι μεγαλύτερες της αιχμής των 10.000 μεγαβάτ, αυξανόμενες κατά 300 μεγαβάτ το έτος». Πολύ περισσότερο, «οι προβλέψεις είναι ότι κάθε χρόνο η αιχμή αυξάνεται ταχύτερα από την ετήσια καταναλισκόμενη ενέργεια και επομένως το αιχμιακό πρόβλημα θα παρουσιάζεται ολοένα περισσότερο οξυμένο». Κάτι τέτοιο ουσιαστικά έγινε φέτος και θα συνεχίσει, όπως φαίνεται από την έκθεση, και τα επόμενα χρόνια. Κοντολογίς, η χώρα πρέπει οπωσδήποτε να «θωρακιστεί» και να πάψουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να του λένε ότι το πρόβλημα είναι πως δεν κάνει οικονομία στην κατανάλωση (όχι ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά σίγουρα δεν είναι το σημαντικότερο). Κατά τον ΔΕΣΜΗΕ μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρχει αύξηση της κατανάλωσης έως το 2010 και ακόμα μεγαλύτερη διόγκωση του προβλήματος της κατανάλωσης στις ώρες αιχμής. Σύμφωνα με τα δύο σενάρια του ΔΕΣΜΗΕ, η κατανάλωση θα αυξάνεται με ρυθμό από 3% έως 3,6% ετησίως.

  Μπορεί βεβαίως, να φαίνεται μικρό το διάστημα των 52 ωρών αιχμής το χρόνο, οπότε η χώρα μας καταναλώνει χίλια μεγαβάτ πάνω από τα 9.000 που έχει ως όριο ασφαλείας. Ωστόσο, τα επιπλέον 1000 μεγαβάτ που χρειάζεται -και αντιστοιχούν μόλις στο 0,0273% της ετήσιας ζήτησης ενέργειας- δεν είναι μικρή υπόθεση. Αντιστοιχούν στην παραγωγή τριών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Κάτι που δείχνει ότι η χώρα μας έχει σημαντικό έλλειμμα σε αυτό τον τομέα. Όπως και να’χει ο ΔΕΣΜΗΕ θεωρεί ότι για να μειωθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος ηλεκτοδότησης, απαιτείται σειρά αξιόπιστων, διαρκών και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα μέτρων. «Η διακοπή της παροχής ρεύματος της 12/7/2004 –αναφέρεται στην έκθεση του φορέα- έδειξε ότι το πρόβλημα δεν θεραπεύεται μόνο με ενισχύσεις του παραγωγικού δυναμικού και των δικτύων μεταφοράς και διανομής, αλλά παράλληλα χρειάζεται βελτίωση της αξιοπιστίας του παραγωγικού δυναμικού, με την ένταξη φτηνών από άποψη επενδυτικού κόστους και αξιόπιστων αιχμιακών μονάδων, καθώς και λήψη ορισμένων μέτρων διαχείρισης της πλευράς του φορτίου. Η λήψη μέτρων διαχείρισης όμως, πρέπει να έχει διαρκή και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, ώστε να καταστεί δυνατόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της θερινής αιχμής». Και προσθέτει: «Είναι λοιπόν ανάγκη να ενταχθούν στο Σύστημα μονάδες αιχμής. Γεγονός που υπαγορεύεται τόσο από την ανάγκη τόνωσης του επιπέδου αξιοπιστίας του υφιστάμενου σήμερα πεπαλαιωμένου παραγωγικού δυναμικού, όσο και από την ανάγκη εισαγωγής στο Σύστημα αφενός ευέλικτων μονάδων, αφετέρου μικρών επενδυτικά κεφαλαιακών απαιτήσεων, δεδομένης της ολιγοώρου ετήσιας χρησιμοποιήσεώς τους, μόνον κατά τις ώρες αιχμής». Ουσιαστικά, ο ΔΕΣΜΗΕ λέγει ότι το παραμύθι που αναμασούν κάθε χρόνο οι εκάστοτε κυβερνώντες περί προβληματικού δικτύο, υπάρχει μεν, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει πολύ σοβαρότερο πρόβλημα στην ηλεκτρενέργεια της χώρας. Και, όπως είναι γνωστό, όποια χώρα έχει πρόβλημα με την «ενέργεια», δεν μπορεί να έχει δύναμη στην περιοχή της. Για να μην πούμε ότι θα καταρρεύσει (βλέπε Σοβιετική Ενωση).

 8. Ptolemaida avatar
  Ptolemaida 28/06/2007 19:54:04

  Με την ευκαιρία, που βρίσκεται σήμερα ο (επί ΠΑΣΟΚ) «τσάρος» της ΔΕΗ, κ.Στέργιος Νέζης; Μετά την κόντρα του με τον Παλαιοκρασσά (άλλος και τούτος φοβερός και τρομερός διαχειριστής της ΔΕΗ), ο κ.Νέζης πέρασε από τη ΔΕΛΤΑ (επανειλημμένως έχει καταγγελθεί ως σκληρός πυρήνας του «καρτέλ» γάλακτος), κατά την περίοδο μεταβίβασής της στη Nestle (άραγε τι γίνονται οι καταγγελίες εις βάρος της εταιρείας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού;), και σήμερα είναι μάνατζερ του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Ελπίζουμε ότι και ο ΔΟΛ δεν θα πάει άκλαφτος, όπως η ΔΕΗ. Βέβαια, ο κ.Νέζης διερρίγνυε τα ιμάτιά του ότι, επί εποχής του, όλα στην ΔΕΗ έβαιναν καλώς. Τα’δαμε! Παρ’όλίγον να’χαμε μπλακ άουτ εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων. Ευτυχώς, η Ελλάδα γλύτωσε τον διεθνή διασυρμό, επειδή το μπλάκ άουτ έγινε μερικές εβδομάδες πριν τους Αγώνες (12 Ιουλίου 2004).

  Παρ’όλα αυτά, ουδείς έβαλε μυαλό. Η δε σημερινή κυβέρνηση νόμισε ότι θα λύσει το πρόβλημα με την απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρισμού. Ο Παλαιοκρασσάς πάντως, όπως άπαντες ενθυμούνται, την είχε χαρακτηρίσει «απελευθέρωση μαϊμού». Δεν γνωρίζουμε εάν το είπε, επειδή δεν εξυπηρετήθηκαν οι «φίλοι» του ή επειδή πράγματι έτσι είναι. Το βέβαιον είναι ότι με τη φράση αυτή εννοείται σαφώς ότι η «απελευθέρωση» γίνεται προς όφελος ορισμένων διαπλεκομένων συμφερόντων. Και για να μην ξεχνιόμαστε: Το μόνο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, είναι να αγοράζει ακριβότερα η ΔΕΗ ρεύμα από ιδιώτες (Λάτση, Μυτιληναίο, και αύριο τον Βαρδινογιάννη), και να ανοίγει ολοένα περισσότερο οι όρεξη των μεγαλοεπιχειρηματιών για να ροκανίσουν την ΔΕΗ. Εύγε, τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

  Και κάτι τελευταίο: Τι γίνεται ρε παιδιά με τα λιγνιστικά κοιτάσματα του Κοσσόβου (τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια); Ποιος έβαλε τρικλοποδιά στην ΔΕΗ για να βάλει χέρι εκεί μαζί με τους Αμερικανούς; Διότι ξαφνικά είδαμε έναν επιλεκτικό αντιαμερικανισμό που βρωμάει από μακριά. Τώρα δηλαδή, τα έπιασαν τα ΜΜΕ-όργανα της διαπλοκής οι αντιαμερικανικές ευαισθησίες; Όταν είδαν ότι η ΔΕΗ μπορεί να τους χαλάσει τις δουλειές στο Κόσσοβο;

 9. Diakommatikos avatar
  Diakommatikos 28/06/2007 19:56:25

  Προφανώς οι ευθύνες για την κατάσταση στη ΔΕΗ και την ηλεκτροδότηση της χώρας είναι διακομματικές και διαχρονικές. Ωστόσο ουδείς από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δεν έχει απολογηθεί για την κατάντια. Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βέβαια, μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι «μόλις» τρισίμισι χρόνια στην εξουσία και κατά συνέπεια δεν μπορεί να λύσει προβλήματα που δημιουργήθηκαν και διογκώθηκαν εδώ και μια εικοσαετία. Διότι στην πραγματικότητα, εδώ και 15-20 χρόνια ειδικοί και επιστήμονες της ΔΕΗ προειδοποιούσαν ότι έπρεπε να διατυπωθούν –και να αρχίσουν να υλοποιούνται- στρατηγικοί στόχοι για την ηλεκτρενέργεια και γενικότερα για την ενέργεια στη χώρα μας. Τίποτε όμως δεν έγινε. Και την κυριώτερη ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιο πάντως, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα από τους σημερινούς κυβερνώντες για να συγκαλύπτουν τις ευθύνες τους. Διότι τρισίμισι χρόνια στην κυβέρνηση δεν είναι λίγα. Και δυστυχώς, το απόλυτο μπάχαλο τόσο στη ΔΕΗ όσο και σε όλους τους νευραλγικούς τομείς της κρατικής μηχανής συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Και κάτι ακόμα: Τι έκανε η ΝΔ όσο ήταν Αξιωματική αντιπολίτευση; Μήπως πίεσε τον Σημίτη να λάβει μέτρα για να πάψει αυτό το τρτοκοσμικό φαινόμενο των συνεχών μπλακ άουτ; Σίγουρα όχι. Αντίθετα, όπως και το ΠΑΣΟΚ, έτσι και η ΝΔ, περιορίστηκαν στα «παιχνιδάκια» με τη διαπλοκή και τα συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα. Αμ, έτσι δεν γίνεται παιδιά εθνική πολιτική. Ετσι, το μόνο που επιτυγχάνεται, είναι να κουτσουρεύεται η ίδια η Ελλάδα.

 10. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ avatar
  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 29/06/2007 09:23:32

  Γιατί δε λένε την αλήθεια για τα αίτια της πυρκαγιάς;

  Σήμερα Πέμπτη, γύρω στις 11.30 το ηλεκτρικό σύστημα της Βόρειας Ελλάδας έσβησε, σε συνθήκες καύσωνα. Δύο Μετασχηματιστές στο ΚΥΤ (Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης) στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης πήραν φωτιά. Το μυαλό όλων πήγε φυσικά στις παρατεταμένες θερμοκρασίες των ημερών. Τα πράγματα όμως ήταν αλλιώτικα. Τι συνέβη ακριβώς; Το πρωί έσβησε αιφνίδια το εργοστάσιο των ΕΛΠΕ (Ημι-ιδιωτική ημι-κρατική σύμπραξη με τον Λάτση). Η διακοπή αυτή προκάλεσε διαταραχή στο ηλεκτρικό σύστημα.

  candles.jpgΣυνέπεια ήταν η διακοπή της λειτουργίας της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, απ’ όπου «ψωνίζουμε» ενέργεια. Έτσι, έλειψαν απότομα σημαντικά μεγέθη ισχύος, που κάλυπταν την αυξημένη ζήτηση. Οι Μετασχηματιστές στο ΚΥΤ Ωραιοκάστρου υπερφορτίστηκαν και προκλήθηκε πυρκαγιά.

  Η θερμοηλεκτρική μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 390 MW, που έχει εγκατασταθεί εντός της έκτασης των ΕΛΠΕ στα Διαβατά Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε πάρα την άρνηση και τη δική μας το 2002 αλλά και σημαντικών φορέων, όπως το ΤΕΕ. Τα ΕΛΠΕ χρησιμοποιήθηκαν από το κεφάλαιο στη χώρα μας ως λαγός, δηλαδή πρώτος παραγωγός με ζημιές στην αρχή, που θα ανάγκαζε το κράτος να παρέμβει «διορθωτικά». Έτσι, η ΔΕΗ ΑΕ αγοράζει από τα ΕΛΠΕ 75 €/ΜWh και πουλάει 45 €/ΜWh, προκειμένου να πριμοδοτηθεί η ιδιωτική παραγωγή, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, μεταφέροντας λεφτά από την τσέπη μας στο Λάτση.

  Η συγκεκριμένη μονάδα είναι τεράστια: καταναλώνει ετησίως ποσότητες καυσίμου ίσες με το 77% περίπου της κατανάλωσης καυσίμων στη βιομηχανία και στη θέρμανση του Π.Σ. Θεσσαλονίκης. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια πωλείται στην απελευθερωμένη ήδη αγορά ενέργειας, με τεράστια κέρδη για την επιχείρηση. Γιατί να χάσουν την ευκαιρία να πωλήσουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας τις μέρες του καύσωνα, ακόμη και με κίνδυνο να τιναχτεί το σύστημα στον αέρα;

  Ελπίζουμε ότι ισχύουν οι διαβεβαιώσεις της ΔΕΗ και δεν έχει καεί δολοφονικό κλοφέν, όπως άλλες φορές. Κάηκαν όμως 100 περίπου τόνοι ορυκτέλαιου στον ουρανό της Θεσσαλονίκης ενώ η πόλη υποφέρει από τις απανωτές διακοπές φορτίου. Θεωρούμε ότι οι βιαστικοί της απελευθέρωσης θα πρέπει να στείλουν το λογαριασμό στον κ. Λάτση.

  Υπόψη ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα από την Δ/νση Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για την κατάρτιση καταλόγου των συσκευών (μετασχηματιστών και πυκνωτών) που περιέχουν PCB/PCT (πολυχλωριωμένα διφαινύλια/τριφαινύλια) σε συγκέντρωση πάνω από 50 ppm, σε εφαρμογή των διατάξεων της ΚΥΑ 7589/731/2000. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το 2002 και 2003 στους ιδιοκτήτες υποσταθμών μέσης και υψηλής τάσης του Ν. Θεσσαλονίκης.

  Αρχικά ένα ποσοστό των ιδιοκτητών υποσταθμών, που φτάνει περίπου το 80%, αδιαφόρησε να αποστείλει τεκμηριωμένα στοιχεία στην Υπηρεσία και το έκανε μόνο με την προειδοποίηση υποβολής διοικητικών κυρώσεων. Τα τελικά αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν αφορούν το 95% περίπου των ιδιωτικών υποσταθμών μέσης και υψηλής τάσης του Ν. Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα που συγκεντρώθηκαν έδειξαν ότι στο 7% των υποσταθμών μέσης/υψηλής τάσης, βρίσκονται συσκευές (μετασχηματιστές/πυκνωτές), οι οποίες περιέχουν PCB/PCT πάνω από 50 ppm. Πόσες συσκευές με PCBs όμως έχουν απομακρυνθεί μέχρι σήμερα;

  Επιπλέον, η ίδια η λειτουργία του σταθμού των ΕΛΠΕ με καύση φυσικού αερίου, επιβαρύνει επίσης το περιβάλλον. Ενώ δεν έχει εκπομπές διοξειδίου του θείου και σωματιδίων, δεν υστερεί στις εκπομπές άλλων ρύπων, οι οποίες για τη συγκεκριμένη κλίμακα του έργου είναι πολύ μεγάλες: πάνω από 1300 τόνους μονοξειδίου του άνθρακα και 800 τόνους οξειδίων του αζώτου ετησίως και σημαντικές ποσότητες άλλων ρύπων. Επίσης, η θερμική ρύπανση (στη θάλασσα και στην ατμόσφαιρα), που προκαλείται από την ψύξη της μονάδας και την εκπεμπόμενη θερμότητα της καμινάδας, επηρεάζει δραστικά το κλίμα και το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

  Αλλά δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, αφού γενικότερα:
  1) Δεν υπάρχει μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας αλλά σπουδή για πριμοδότηση των ιδιωτών επιχειρηματιών.
  2) Δεν υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός ορθολογικοποίησης (βελτίωση της απόδοσης) και μείωσης της ρύπανσης από τους υφιστάμενους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ.
  3) Δεν έχουν αξιοποιηθεί και εξαντληθεί οι διαπιστωμένα πολύ μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στην περιοχή και στη χώρα, στο δευτερογενή (βιομηχανία) και τριτογενή (κτίρια) τομέα.

  Επαληθευόμαστε δυστυχώς και για κάτι άλλο: ότι η δεύτερη πόλη της Ελλάδας δεν έχει ουσιαστική προστασία για μεγάλες καταστροφές και βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης. Στο προηγούμενο Black out θυμίζουμε ότι κάηκαν Μετασχηματιστές στο ίδιο ΚΥΤ. Σήμερα αδυνατούν να σβήσουν μια επαναληπτική πυρκαγιά. Και η Νομαρχία καμαρώνει…..

 11. Suhoi avatar
  Suhoi 29/06/2007 19:25:06

  ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  21 Ιουνίου 2007
  Το Συμβούλιο της Ευρώπης παραπέμπει σε πόρισμα του
  Συνηγόρου του Πολίτη για το περιβάλλον
  Δημοσιεύθηκε πρόσφατα (7-6-07)η απόφαση της Επιτροπής
  Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (από
  06/12/06)κατόπιν προσφυγής του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου
  για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) κατά της Ελλάδας
  για τη ρύπανση από μονάδες της ΔΕΗ.
  Εν όψει της προσφυγής, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε
  χορηγήσει στο ΙΜΔΑ στοιχεία της έρευνάς του και το από
  Ιουλίου 2005 πόρισμά του σχετικά με αναφορές για τη
  ρύπανση και το καθεστώς αδειοδότησης των ατμοηλεκτρικών
  σταθμών (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς και Πτολεμαΐδας
  (www.synigoros.gr).
  Η απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του
  Συμβουλίου της Ευρώπης στηρίζεται στον αυξανόμενο δεσμό
  ανάμεσα στην προστασία της υγείας και την εγγύηση ενός
  υγιούς περιβάλλοντος και διαπιστώνει παραβίαση του άρθρου
  11 του Κοινωνικού Χάρτη περί του δικαιώματος στην
  προστασία της υγείας, καθώς και των άρθρων 2 παρ. 4 και 3
  παρ. 2, περί δίκαιων συνθηκών εργασίας και ασφαλών και
  υγιεινών συνθηκών εργασίας, αντίστοιχα. Η Επιτροπή
  επισημαίνει ότι το Ελληνικό Κράτος είναι υποχρεωμένο να
  ασκεί εποπτεία των εργασιών της ΔΕΗ όπως και κάθε
  οικονομικού φορέα ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του για
  τις δεσμεύσεις του Κοινωνικού Χάρτη και θεωρεί ότι η
  υποχρέωση πρόληψης των βλαβών από την ατμοσφαιρική
  ρύπανση παραβιάζεται ενόσω η ρύπανση συνεχίζεται και
  μάλιστα χειροτερεύει σταδιακά, στο μέτρο κατά το οποίο
  δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα για τον τερματισμό της.
  Η Επιτροπή σημειώνει ότι παρά τις διαπιστώσεις του
  Συνηγόρου του Πολίτη οι σταθμοί της Καρδιάς, του Αγ.
  Δημητρίου και της Πτολεμαΐδας λειτουργούν βάσει ενιαίας
  προσωρινής άδειας λειτουργίας, της οποίας η ισχύς
  παρατάθηκε με νόμο ως το 2008 δίχως την προηγούμενη
  έγκριση περιβαλλοντικών όρων και δεν θα πρέπει να
  θεωρείται αποδεκτή η ερμηνεία που δόθηκε από της
  ελληνικές αρχές στην καθιερωμένη διάκριση ανάμεσα στη
  διαδικασία παραχώρησης άδειας λειτουργίας και τη
  διαδικασία παραχώρησης περιβαλλοντικής άδειας, καθώς η
  ερμηνεία αυτή στερεί κάθε αξία από τη δεύτερη διαδικασία
  (παρ. 212 της απόφασης). Για το λόγο αυτό η Επιτροπή
  θεωρεί ότι τα μέτρα παρακολούθησης και ελέγχου των
  εκπομπών δεν ισοδυναμούν με προσαρμογή στις «βέλτιστες
  διαθέσιμες τεχνικές». Επίσης θεωρεί μη ικανοποιητική την
  τήρηση της διαδικασίας ενημέρωσης και συμμετοχής του
  κοινού στο πλαίσιο της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων
  και αναφέρει κάποια επιστημονικά στοιχεία για εμφάνιση
  ασθενειών σε περιοχές πλησίον της εκμετάλλευσης του
  λιγνίτη. Η απόφαση της Επιτροπής δεν επιβάλλει κυρώσεις
  κατά της χώρας, ωστόσο, η Ελλάδα, ως συμβαλλόμενο μέρος
  του Κοινωνικού Χάρτη οφείλει να συμμορφώνεται με τις
  υποδείξεις της απόφασης.
  Με την ευκαιρία αυτή, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει
  εκ νέου ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δεν συμβαδίζει με την
  παράκαμψη των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης
  και ότι το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών
  Ρύπων δεν απαλλάσσει τις μεγάλες μονάδες παραγωγής
  ενέργειας από κάθε όριο εκπομπής ρύπων σε μια περιοχή,
  όπως ο Ν.Κοζάνης ή άλλες βεβαρυμένες περιοχές, ούτε από
  την υποχρέωση συνεχούς προσαρμογής τους στις καλύτερες
  διαθέσιμες τεχνολογίες (Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές).

 12. apogoitevmenos avatar
  apogoitevmenos 01/07/2007 07:38:32

  Θάλαμος αερίων η λεκάνη της Κοζάνης....
  Εδώ και δύο μήνες, πέντε φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια!

  Του Χρήστου Βήττα

  Σε θάλαμο αερίων έχει μεταβληθεί η ευρύτερη λεκάνη του άξονα Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, καθώς οι σταθμοί της ΔΕΗ εκπέμπουν αδιακρίτως τους φονικούς ρύπους, που απειλούν άμεσα την υγεία των κατοίκων.
  ΟΙ υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας ξεπερνούν πάνω από πέντε φορές το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Τα στοιχεία δείχνουν μια σταθερή υπέρβαση ρύπων, αλλά σύμφωνα με τον αρμόδιο υπάλληλο του Τμήματος Περιβάλλοντος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης Δημήτρη Κουκουλιάτα, «εδώ και δύο μήνες παρατηρούνται σε μόνιμη βάση υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων στο πενταπλάσιο». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εγκατασταθεί μονίμως ένα γκρίζο φονικό πέπλο στην ατμόσφαιρα, ενώ σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες και την αύξηση της θερμοκρασίας το κοκτέιλ των αιωρούμενων σωματιδίων της σκόνης και του διοξειδίου του άνθρακα καθιστούν τη ζωή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αφόρητη.
  Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο νομάρχης Κοζάνης Γ. Δακής έστειλε για πολλοστή φορά τα στοιχεία της ρύπανσης συνοδευόμενα από φωτογραφίες που αποτυπώνουν την άκρως επιβαρυμένη ατμόσφαιρα στις ηγεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ απέδωσε το γεγονός στην αυξημένη περιεκτικότητα των λιγνιτών με ασβέστιο, ενώ υποσχέθηκε για πολλοστή φορά ότι «γίνονται προσπάθειες για εμπλουτισμό και βελτίωση του καυσίμου». Βεβαίως, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες που είχε ανακύψει παρόμοιο πρόβλημα με μεγάλες υπερβάσεις ρύπων, επικαλέστηκαν την ίδια αιτία και έδωσαν την ίδια υπόσχεση για «προσπάθειες βελτίωσης του καυσίμου», αλλά δυστυχώς η κατάσταση παραμένει το ίδιο δραματική.
  Να σημειωθεί ότι πριν από τρεις εβδομάδες ο δήμαρχος Δ. Υψηλάντη Κυριάκος Μοχαηλίδης κατέθεσε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κοζάνης, μηνυτήρια αναφορά κατά της ΔΕΗ για τις υπερβάσεις των ρύπων. Ειδικότερα ζητά από τον δικαστικό λειτουργό να διεξάγει έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η ΔΕΗ λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και εφαρμόζει τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους. Αν δεν συμβαίνει αυτό, ζητά από τον εισαγγελέα να αποδοθούν ευθύνες και να ασκηθούν διώξεις κατά των υπευθύνων, ώστε να τιμωρηθούν. Επίσης αναφέρεται στα προβλήματα υγείας που εντοπίζονται σε κατοίκους του δήμου Δ. Υψηλάντη. Κάνει λόγο «για κρούσματα καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, για αύξηση αναπνευστικών προβλημάτων, τα οποία σχετίζονται με το υποβαθμισμένο περιβάλλον». Επικαλείται μάλιστα «στοιχεία του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου Κοζάνης», ενώ γίνεται επίσης αναφορά για την έκθεση της WWF, σύμφωνα με την οποία οι ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς και Πτολεμαϊδας είναι οι πιο ρυπογόνοι στην Ευρώπη.

 13. filos avatar
  filos 17/08/2007 06:04:17

  ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-4073/07
  υποβολή: Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
  προς την Επιτροπή

  Θέμα: Συνέχιση λειτουργίας των ατμοηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ) της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) στην Πτολεμαΐδα, και τη Μεγαλόπολη (Ελλάδα)

  Σύμφωνα με την έκθεση-απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπ’ αριθ. 30/2005 προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου, οι ελληνικές κυβερνήσεις παραβιάζουν τη κοινοτική και ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία και αδειοδοτούν, με υπουργικές αποφάσεις, τη συνέχιση της λειτουργίας των ΑΗΣ της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, τη Μεγαλόπολη και αλλού. Διαπιστώνεται ότι η πολιτεία δεν προστατεύει αποτελεσματικά την υγεία των πολιτών. Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι ενώ η Ελλάδα δεσμεύεται από το Πρωτόκολλο του Κιότο να αυξήσει τις εκπομπές αερίων ρύπων μόνον κατά 25% μέχρι το 2010, το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Εκπομπών προβλέπει αύξησή τους κατά 39,2%, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με την αγορά από τη ΔΕΗ επιπλέον δικαιωμάτων εκπομπών, φανερώνει την έλλειψη αποφασιστικότητας του κράτους να περιορίσει ουσιαστικά τη μόλυνση του περιβάλλοντος και να προστατεύσει την υγεία των πολιτών. Η Επιτροπή διαπιστώνει, ακόμη, ότι η πολιτεία δεν ελέγχει εάν και κατά πόσον εφαρμόζονται οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία και δεν είναι σε θέση να παρέχει αξιόπιστα στοιχεία για τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.

  Η Επιτροπή θα πάρει μέτρα για:
  α) την πλήρη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και νομολογίας από την Ελλάδα, ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικά το περιβάλλον και η υγεία των πολιτών της;
  β) την αντικατάσταση όλων των παλιών και ρυπογόνων τεχνολογιών της ΔΕΗ και την ενίσχυση της επιθεώρησης περιβάλλοντος, ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι και να μειωθεί σημαντικά η ρύπανση;
  γ) να υποχρεώσει το κράτος-μέλος να παρακολουθεί συστηματικά τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στην υγεία των κατοίκων και να ενθαρρύνει την ενημέρωση και τη συμμετοχή τους στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων, σύμφωνα με τη Σύμβαση Άαρχους;
  δ) την κύρωση του αναθεωρημένου Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων από το κράτος-μέλος;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.