#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/10/2011 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η προπαγάνδα της ενοχής« Αυτή είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα η δικιά σας, η Ελλάδα των άλλων, η Ελλάδα όλων. Είναι πολύ πίσω.» (Κ. Σημίτης 4-10-2000)

Ήταν  η εποχή που η Ελλάδα «έπρεπε» να εκσυγχρονιστεί. Και για να γίνει αυτό, έπρεπε πρώτα οι πολίτες  της να  νοιώσουν  ντροπή . Υπεβλήθη λοιπόν η «πεποίθηση» ότι  η  χώρα είναι   παρωχημένη …Επόμενο στάδιο η ενοχή : «Η κυβέρνηση ποτέ δεν προέτρεψε κανέναν ν’αγοράσει μετοχές. Ας πρόσεχαν  » ήταν το σχόλιο που έκανε ο  ίδιος ο  πρωθυπουργός Κ. Σημίτης  για τα θύματα του χρηματιστηρίου!   Έφταιγαν (!) όσοι έχασαν τις αποταμιεύσεις τους στο χρηματιστήριο!

Ίσως μοιάζει οξύμωρο. Στην πραγματικότητα όμως είναι ευφυές. Στηρίζεται στη συλλογική ενοχή. Την ενοχή δηλαδή ενός συνόλου, για πράξη ή πράξεις κακές ή ντροπιαστικές, ακόμα κι αν αυτές δεν έγιναν από όλους, αλλά από μέρος του συνόλου. Ένα τόσο ισχυρό συναίσθημα, δεν ήταν δυνατόν να μη χρησιμοποιηθεί από κάθε είδους καθεστώτα, ως εργαλείο χειραγώγησης.

Η Ελλάδα λοιπόν, αφού εκσυγχρονίστηκε, έφτασε στο σημείο  να «πρέπει» να σωθεί! Η σωτηρία απαιτεί ανοχή και υποταγή, οπότε ήταν απαραίτητος ο έλεγχος του θυμικού των Ελλήνων, για ν’ αποφευχθούν αντιδράσεις και εκρήξεις. Το δίπολο ντροπής-ενοχής, δεν μπορούσε να μη χρησιμοποιηθεί: «κοπρίτες» - «μαζί τα φάγαμε», το πιο ωμό ίσως και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. «Στην Ελλάδα βασιλεύουν η διαφθορά και η αναξιοκρατία» ( ντροπή). «Οι αντιδράσεις και η κριτική, αυτή τη στιγμή, κάνουν κακό στον τόπο» ( ενοχή).

Φυσικά δεν ήταν μόνον  οι πολιτικοί. Οι «φωτισμένες μειοψηφίες», απ’το δικό τους μετερίζι, φρόντισαν να «επικοινωνήσουν» το πρόβλημα .Και κυρίως  τη λύση του. «Οι Έλληνες δεν  δουλεύουν», «Η αλήθεια είναι ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι υψηλό κι αυτό βλάπτει την ανταγωνιστικότητα», «το δημόσιο δεν παράγει».  Οι θεματοφύλακες του μνημονίου, με μικρόφωνα ή πένες, επί το έργον.

Το ερώτημα που γεννάται, είναι εύλογο : είναι ολ’αυτά ψέματα; Η απάντηση είναι όχι. Αλήθειες είναι. Μισές όμως! Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η κυνική ευφυία του όλου εγχειρήματος.

Εδώ και δεκαετίες, το τι είναι πραγματικότητα, αλήθεια, είδηση, ορίζεται από έναν αριστοτεχνικά στημένο και πλήρως ελεγχόμενο μηχανισμό. Αυτός ο μηχανισμός δημιούργησε και συντηρεί μια σκόπιμη σύγχυση. Στηριζόμενος σε πραγματικά δεδομένα και στην συστηματικά καλλιεργημένη άγνοια,  προχώρησε σε γενικεύσεις και  υπερβολές, φτιάχνοντας μια εικόνα καθολικής συμμετοχής στη σπατάλη, τη διαφθορά, την τεμπελιά. Παράλληλα αποσιωπούνται οι σημαντικότερες πτυχές του ζητήματος  όπως το ότι η κρίση δεν είναι ελληνική αλλά παγκόσμια, το ποιός έφτιαξε το δημόσιο, ποιός κάνει δουλειές με το δημόσιο, ποιοί νέμονται τα (δημόσια) μυστικά κονδύλια, το γεγονός ότι  οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στην υγεία και η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους και φυσικά, ποτέ δεν αναφέρεται  πόσα χρήματα κι από πού, παίρνουν (pay roll) αυτοί που ωρύονται για το υψηλό κόστος εργασίας…

Έτσι, ταπεινωμένοι στα μάτια των ξένων αλλά κυρίως στα δικά μας, δειλοί μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, περιμένουμε να σωθούμε για έκτη(;) φορά, οδεύοντας ολοταχώς προς τη χρεοκοπία.

Δημήτρης  Κόλτσης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. rally monkey avatar
  rally monkey 16/10/2011 11:59:21

  Το ερώτημα που γεννάται, είναι εύλογο : είναι ολ’αυτά ψέματα; Η απάντηση είναι όχι. Αλήθειες είναι. Μισές όμως! Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η κυνική ευφυία του όλου εγχειρήματος.

  Ετσι ακριβώς - απο τις πιο εύστοχες και διυσδειτικες αναλυσεις -συγχαρητηρια

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ rally monkey 16/10/2011 22:45:49

   "Εδώ και δεκαετίες, το τι είναι πραγματικότητα, αλήθεια, είδηση, ορίζεται από έναν αριστοτεχνικά στημένο και πλήρως ελεγχόμενο μηχανισμό. Αυτός ο μηχανισμός δημιούργησε και συντηρεί μια σκόπιμη σύγχυση. Στηριζόμενος σε πραγματικά δεδομένα και στην συστηματικά καλλιεργημένη άγνοια, προχώρησε σε γενικεύσεις και υπερβολές, φτιάχνοντας μια εικόνα καθολικής συμμετοχής στη σπατάλη, τη διαφθορά, την τεμπελιά. Παράλληλα αποσιωπούνται οι σημαντικότερες πτυχές του ζητήματος όπως το ότι η κρίση δεν είναι ελληνική αλλά παγκόσμια, το ποιός έφτιαξε το δημόσιο, ποιός κάνει δουλειές με το δημόσιο, ποιοί νέμονται τα (δημόσια) μυστικά κονδύλια, το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στην υγεία και η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους και φυσικά, ποτέ δεν αναφέρεται πόσα χρήματα κι από πού, παίρνουν (pay roll) αυτοί που ωρύονται για το υψηλό κόστος εργασίας…"


   Αυτό το κομμάτι πρέπει να το πει ο Σαμαράς στο λόγο του μόλις βγει πρωθυπουργός. Έτσι για να σηματοδοτήσει πανηγυρικά το ΤΕΛΟΣ του συστήματος ΠΑΣΟΚ.

 2. Krax avatar
  Krax 16/10/2011 12:17:54

  Όσο υπάρχει το € το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο δυνατό!!!

 3. A.M. avatar
  A.M. 16/10/2011 13:03:04

  Ωραία ανάλυση!
  Με βρίσκει σύμφωνο.
  Έτσι ή κάπως έτσι χειραγωγείται η μάζα.

  Στα επί μέρους...

  «Στην πραγματικότητα όμως είναι ευφυές. Στηρίζεται στη συλλογική ενοχή. Την ενοχή δηλαδή ενός συνόλου, για πράξη ή πράξεις κακές ή ντροπιαστικές, ακόμα κι αν αυτές δεν έγιναν από όλους, αλλά από μέρος του συνόλου.»

  Η ενοχή είναι πράγματι ένα φοβερό συναίσθημα.
  Είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο.
  Οφείλει όμως ο άνθρωπος να ΜΗΝ έχει καμμία απολύτως ενοχή και για τίποτε!
  «Άνθρωποι είμαστε, σφάλματα κάνουμε όλοι σε τούτη την ζωή» που λέει και το λαϊκό άσμα, ΑΛΛΆ ενοχές ΔΕΝ έχουμε!
  Οι ενοχές ΑΠΑΓΟΡΕΎΟΝΤΑΙ ρητώς και δια ροπάλου!
  «ήμαρτες; ησύχασον·» είπε ο Θεός στον Κάιν.
  Η ενοχή είναι η βασικότερη αιτία επανάληψης των ίδιων σφαλμάτων.
  Βλέπουμε τα σφάλματά μας είτε ως άτομα είτε ως λαός και αγωνιζόμαστε να τα διορθώσουμε.
  Ενοχές δεν χρειάζονται.

  Η ενοχή είναι το μέσον δια του οποίου πολλοί προσπαθούν να ελέγξουν - και εν πολλοίς τα καταφέρνουν - είτε μεμονωμένα άτομα είτε λαούς.
  Όλοι όσοι διά της ενοχής προσπαθούν να ελέγξουν έναν άνθρωπο ή έναν λαό αντιμετωπίζονται με τρείς τρόπους:
  φτύσιμο, κλάσιμο και περιφρόνηση!

  Ως προς το παρακάτω...
  ««Η κυβέρνηση ποτέ δεν προέτρεψε κανέναν ν’αγοράσει μετοχές. Ας πρόσεχαν » ήταν το σχόλιο που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για τα θύματα του χρηματιστηρίου! Έφταιγαν (!) όσοι έχασαν τις αποταμιεύσεις τους στο χρηματιστήριο!»

  Συμφωνώ εν προκειμένω με τον Σημίτη.
  Κανένας δεν σε υποχρέωσε να πουλήσεις το σπίτι σου ή τα χωράφια σου ή το οικόπεδό σου και να παίξεις τα λεφτά σου στο χρηματιστήριο προσδοκώντας ότι σε έξη μήνες θα γίνεις.. Ωνάσης!
  Λυπάμαι πολύ όσους έχασαν χρήματα και περιουσίες την εποχή της φούσκας του χρηματιστηρίου αλλά ΦΤΑΊΝΕ ΟΙ ΊΔΙΟΙ και κανένας άλλος!
  Η έλλειψη κοινής λογικής, η βλακεία και η απληστία πληρώνονται.
  Ακόμα και αν είχε βγεί ο Σημίτης ως πρωθυπουργός και είχε πεί «αγοράστε όλοι μετοχές για να πλουτίσετε!» και πάλι την ίδια γνώμη θα είχα για όσους έχασαν τα λεφτά τους: έλλειψη κοινής λογικής, βλακεία, απληστία.
  Κανένας δεν σε υποχρεώνει να πιστέψεις ως αληθινό τον λόγο ακόμα και ενός πρωθυπουργού και δή όταν αυτός ο πρωθυπουργός είναι .. πασόκος!

  Ως προς αυτό...
  «Εδώ και δεκαετίες, το τι είναι πραγματικότητα, αλήθεια, είδηση, ορίζεται από έναν αριστοτεχνικά στημένο και πλήρως ελεγχόμενο μηχανισμό.»

  Έτσι είναι ΕΆΝ και ΕΦΌΣΟΝ αποδεχτεί κάποιος ως αλήθεια και ως πραγματικότητα ότι του σερβίρουν ως αλήθεια.

  Αυτό αντιμετωπίζεται με έναν απλό τρόπο:
  Η default value για ΤΑ ΠΆΝΤΑ που ακούς / βλέπεις / διαβάζεις είναι ότι είναι ΨΈΜΑ!

  Εάν και όταν αποδειχτούν στην πράξη ως αλήθειες τότε και μόνον τότε τα αποδέχεσαι ως αλήθεια και πάντα με την επιφύλαξη ότι αυτό που αποδέχεσαι ως αλήθεια μπορεί να εμπεριέχει και δόση αφανούς ψεύδους.

  Κανένας και ποτέ ΔΕΝ σου λέει αλήθειες!
  Κανένας και ποτέ ΔΕΝ ενδιαφέρεται για το δικό σου καλό!
  Όλοι ενδιαφέρονται για την πάρτη τους πρωτίστως και εάν και εφόσον αυτή βολευτεί τότε μπορεί ενδεχομένως να ενδιαφερθούν και για το δικό σου καλό, πάντα με το αζημίωτο.
  Είτε πολιτικοί, είτε εργοδότες, είτε φίλοι, είτε γνωστοί, είτε πωλητές, είτε κληρικοί, είτε είτε είτε..
  Πρωτίστως ΌΛΟΙ ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους.

  Μία αλήθεια είναι αληθινή αλήθεια για μένα:
  η δική ΜΟΥ αλήθεια!
  ΌΛΑ τα άλλα είναι ψέμα! ...μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

  Αν λοιπόν ως άνθρωπος και ως λαός θέλουμε να ΜΗΝ μας χειραγωγούν διά των ενοχών οι διάφοροι παρατρεχάμενοι έχουμε δύο τρόπους να το πετύχουμε:

  Καμμία ενοχή για τίποτε!
  Δεν πιστεύουμε τα λόγια κανενός!
  Βλέπουμε πράξεις και εκ του αποτελέσματος κρίνουμε.

 4. kamelia avatar
  kamelia 16/10/2011 13:21:03

  Έτσι, ταπεινωμένοι στα μάτια των ξένων αλλά κυρίως στα δικά μας, δειλοί μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, περιμένουμε να σωθούμε για έκτη(;) φορά, οδεύοντας ολοταχώς προς τη χρεοκοπία emena maresei esena ti se noiazei?

 5. The Saint avatar
  The Saint 16/10/2011 17:13:35

  Aπο το 1981 ξεκινησε η υπονόμευση της χώρας στα διεθνή και ντόπια κέντρα οικονομικής εξουσίας.

  Ο Α.Π. ήρθε εφαρμόζοντας ένα πολυ συγκεκριμένο, αλλά καλομελετημένο σχέδιο, που στόχο είχε την μετάλλαξη του κοινωνικού ιστού, μέσω της αλλοίωσης των τοπικών χαρακτηριστικών του, του εκφυλισμού του συλλογικού υποσυνείδητου, και τη γαλούχιση τουλάχιστον δύο γενεών νέων Ελληνων με πλασματικά ιδανικά. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα.
  Η Ελλάδα έπαιξε, και έχασε κύριοι/κυρίες.

  Φταίμε και εμείς ναί! Γιατι πιστέψαμε ότι όλο αυτό το virtual party με δανεικά θα συνεχιζόταν επ'αόριστον, και στηρίξαμε με τις ψήφους μας αυτούς που στην πρώτη ευκαιρία θα μας "πουλούσαν"... όπως και έγινε...
  Οι μόνοι που κάτι ψέλιζαν τότε γιά το τί μέλλει γενέσθαι, ηταν οι του ΚΚΕ.
  Αλλά και αυτοί έχουν ευθύνες...

  Απο την άλλη, η ελπίδα που πάει να γεννήσει ο Α.Σ. βανδαλίζεται απο την τεχνιέντως και επιτυχώς διαδεδομένη άποψη "όλοι είναι ίδιοι", άποψη που το σύστημα φρόντισε να περάσει απο τη θητεία του Κ.Κ. Και όσο τα γκάλοπ, δεν τπου δίνουν πραγματική αυτοδυναμία, ό ιδιος δεν πρόκειται να κάνει κίνηση, γιατι θα είναι αποτυχημένη.

  Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα σε συλλογικό επίπεδο, αμφιβάλλω αν έχει ιστορικό προηγούμενο, είτε σε πολιτικό, είτε σε κοινωνικό επίπεδο.
  Πρόκειται γιά μιά πρωτόγνωρη και πολυ κακή εμπειρία, που θα μας κοστίσει. Σε πολλούς επιμέρους τομείς. Ακόμη δεν έχουμε δεί τίποτα.
  Διότι τον εξευτελισμό, και την ντροπή, (πείνα, ανέχεια, εγκληματικότητα, κοινωνικό μαρασμό κλπ) δεν πρόκειται να τα αποφύγουμε. Δυστηχώς.
  Θα γίνουμε μάρτυρες μιά εξαθλίωσης, που μόνο με αυτήν που έχουμε δεί εν είδει ντοκυμανταίρ, σε κάποιες τριτο-τεταρτο-κοσμικές χώρες θα είναι συγκρίσημη.

  Και το δυστηχημα είναι, ότι εγώ τουλάχιστον δε βλέπω να υπάρχει στον ορίζοντα το γεγονός, ο παράγοντας εκείνος που θα μπορουσε να αλλάξει τη ροή αυτού του -κατα την άποψη μου πάντα- προδιαγεγραμμένου σκηνικού.
  Γιατι αν γιά παράδειγμα ήταν να συμβεί κάτι τέτοιο, θα είχε συμβεί ήδη, με τα όσα αισχρά και επαίσχυντα έχει πράξει η παρούσα κυβέρνηση ώς σήμερα.

  Καλό σας βράδυ σκεπτόμενοι συννέλληνες... Και καλό κουράγιο σε όσα έρχονται, και όσα η μοίρα μας έχει προγραμματισει να ζήσουμε...

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ The Saint 16/10/2011 23:00:35

   Αν δούμε στενά τις διαπιστώσεις σου αυτές μπορούμε να πούμε ότι είναι εύστοχες. Αλλά θα σου πω και αυτό: Αν χάσουμε την ελπίδα, δεν θα αλλάξει τίποτα. Εμείς είμαστε που δίνουμε μια τιτάνια σημαντικότητα στην συλλογική αλλοίωση που επέφερε ο πασοκικός τρόπος του πολιτεύεσθαι τα τελευταία 30 χρόνια. Το ερώτημα είναι: Φτάνουν 30 χρόνια για να εξαλείψει τη συλλογικό αξιοπρέπεια και αγωνιστικότητα των Ελλήνων; Είναι αρκετά 30 χρόνια για να σκοτώσουν την Ελπίδα; Δεν είναι. Απλώς τώρα ζούμε την προχωρημένη σήψη αυτής της πασοκικής γενιάς και τα υποπροϊόντα της. Όμως μια καλύτερη Ελλάδα υπάρχει. Ο Αντώνης Σαμαράς ανήκει σε αυτήν την καλύτερη Ελλάδα. Είναι ένας ηγέτης από αυτούς που χρειαζόμαστε. Σε όλα τα επίπεδα. Στο πολιτικό είναι αυτός και τον υποστηρίζουμε γιατί μόνο έτσι θα αλλάξουμε. Ακόμα και αν δεν ήμασταν ποτέ δεξιοί αυτή είναι η σωστή επιλογή. Όπως κάποιοι ηγέτες μπόρεσαν και έστριψε προς το κακό ή στο μη καλό έστω, δια του παραδείγματος και του σχεδιασμού τους τον λαό (Ανδρέας Παπανδρέου και εν συνεχεία Μητσοτάκης και Σημίτης και τώρα Γιώργος Παπανδρέου) έτσι και ένας νέος ηγέτης (Σαμαράς) μπορεί να τον στρέψει στη θετική κατεύθυνση. Θα γίνει αν το πιστεύουμε. Η εθνική κατάθλιψη όπως και η ατομική κατάθλιψη ξεπερνιώνται μόνο με το να φύγουμε μπροστά. Ο γέγοναι, γέγοναι, ας κοιτάξουμε μπροστά, ας καταδικάσουμε με την ψήφο μας τους ανάξιους, ας αναδείξουμε νέους ανθρώπους, ας πάψουμε να λέμε ψέμματα στον ίδιο μας τον εαυτό, ας μάθουμε επιτέλους να παράγουμε και να δουλεύουμε χωρίς κρατικά δεκανίκια ή βολέματα και έτσι αντί να αναπαραγάγουμε το σύστημα που εγκαθίδρυσε το ΠΑΣΟΚ θα γίνουμε αυτό που είμαστε προορισμένοι. Μια αξιοπρεπής πολιτιστική και κοινωνική κρατική οντότητα της σύγχρονης εποχής με Έλληνες πολίτες που να καμαρώνουν για την πατρίδα τους και να έχουν φιλικές σχέσεις με τους άλλους λαούς και κατά το μέτρο του δυνατού λειτουργική σχέση με το οποιοδήποτε άλλο κράτος εντός ή εκτός ΕΕ.

 6. δημης avatar
  δημης 16/10/2011 19:12:06

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ!!!!!
  -ΓΙΑΤΙ ΤΟ..."ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ" ...(ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ) ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΣΚΟΠΟΥΣΕ ...ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΟΒΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΣΙΧΛΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ ΤΩΝ ΜΜΜ...;;;;;

 7. Ευγενιος avatar
  Ευγενιος 17/10/2011 12:27:10

  συγχαρητηρια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.