#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/10/2009 16:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η «πράσινη ανάπτυξη» είναι το δεκανίκι του καπιταλισμούΗ  «πράσινη ανάπτυξη» είναι το δεκανίκι του καπιταλισμού

Ναι, αυτή και η εξατομικευμένη μαζική παραγωγή! Δύο αδερφάκια που ξεπήδησαν από τις ανάγκες για να τραβηχτεί ουσιαστικά το καπιταλιστικό σύστημα από τα μαλλιά του. Η «πράσινη ανάπτυξη» χρησιμοποιεί σαν μανδύα εξευγενισμού την «οικολογία», ενώ δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας δούρειος ίππος στα στεγανά μιας χρεωκοπημένης οικονομικής θεωρίας που πνέει τα λοίσθια. Επί του πρακτέου, προωθεί μία καινούρια αγορά και εισάγει ένα καινούριο πνεύμα καταναλωτισμού.

 Η «πράσινη ανάπτυξη» δεν προάγει την απεξάρτηση από το πετρέλαιο

Η «πράσινη ανάπτυξη» προάγει τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας ως «αντίδοτο» στο πετρέλαιο και στα ορυκτά καύσιμα. Παρόλα αυτά, η κίνηση προς μαζική κατανάλωση ενέργειας από 3ογενείς πηγές καυσίμων (ρεύμα, ήλιο) είναι αρκετά μακριά ως λογική.  Αυτό συμβαίνει διότι ναι μεν οι αναπτυσσόμενες χώρες συντάσσονται υπέρ της λογικής αυτής, παρόλα αυτά το βιοτικό και οικονομικό επίπεδο των λαών δεν μπορεί να επωμιστεί το κόστος μίας τέτοιας αλλαγής, όχι ακόμα τουλάχιστο.

 Η «πράσινη ανάπτυξη» δεν έχει άμεση σχέση με το κίνημα της οικολογίας

Και πώς να έχει, καθώς η «πράσινη ανάπτυξη» συμπεριλαμβάνει την έννοια της οικονομικής ανάπτυξης. Με λίγα λόγια χρειάζεται να συμβαδίζουν η οικολογία με την οικονομία, πράγμα ανέφικτο, καθώς, κατά τους σκληροπυρηνικούς οικολόγους, η οικονομία ήταν αυτή που έφερε το «πλήγμα» στην οικολογία

 Η «πράσινη ανάπτυξη» δεν θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας

Ενώ θα δημιουργηθούν νέα επαγγέλματα, αυτά θα είναι χαμηλών προσδοκιών και ουσιαστικά θα είναι η μετάλλαξη σημερινών επαγγελμάτων τα οποία θα μετονομαστούν σε «πράσινα». Επιπλέον, καθένας μπορεί να δηλώσει δίχως ιδιαίτερες γνώσεις ως γνώστης των περιβαλλοντικών θεμάτων. Σε τελική ανάλυση, οι ήδη υπάρχουσες πολυεθνικές θα εγκολπώσουν τις θέσεις εργασίας και τις τεχνολογικές πατέντες, όπου απλά θα μεταφέρουν προσωπικό από παλαιότερες ασχολίες σε καινούριες.

 

Η «πράσινη ανάπτυξη» δεν μπορεί να διοχετευθεί μέσα από την παιδεία

Αυτό συμβαίνει λόγω της απομάκρυνσης των παιδιών από το φυσικό περιβάλλον, το οποίο καλούνται να μάθουν και να υπερασπιστούν από τα βιβλία. Το πρακτικό τους υπόβαθρο και οι παραστάσεις από φυσικό περιβάλλον περιορίζονται ίσως στις ιστοσελίδες ενός υπολογιστή. Επομένως ότι δεν έχουν ζήσει, δεν μπορούν να το εκτιμήσουν. Για αυτά η «πράσινη ανάπτυξη» θα είναι απλά μία ακόμα οικονομική διέξοδος και τίποτα παραπάνω.

 Τ.Γ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αλεξάνδρα avatar
  Αλεξάνδρα 16/10/2009 16:41:47

  Πράσινοι, πράσινη ανάπτυξη, πράσινες θέσεις εργασίας; Για να δούμε δημοσιευμένες τις απαιτήσεις σε βιογραφικά, τα ωράρια εργασίας και τις απολαβές των παιδιών που δουλεύουν σε ΜΚΟ των νέων πράσινων και λουλουδάτων,και πως χτίζονται επιχειρήσεις στην απλήρωτη εργασία των εθελοντών; Για να δούμε αν τα φύκια ειναι πράσινα ή φαιά.

 2. chgian avatar
  chgian 16/10/2009 17:47:13

  Από την απαρχή του ανθρώπινου πολιτισμού ως τώρα, ο άνθρωπος (ως ενεργό όν
  που εφευρίσκει και κατασκευάζει) δεν αυτοπεριορίστηκε ποτέ ως προς την
  δράση του, έκανε ότι ήθελε, όπως ήθελε αδιαφορώντας για το περιβάλλον
  το οποίο θεωρούσε ως παθητικό παράγοντα, προορισμένο να ικανοποιεί
  τις ανάγκες του. Αυτό όμως τελείωσε, οι ανεπτυγμένες τεχνολογικές
  δυνατότητες του ανθρώπινου πολιτισμού αφενός μπορούν να επηρεάσουν
  ολόκληρο τον πλανήτη (π.χ. με την καταστροφή των δασών) αφετέρου 6
  δισεκατομμύρια άτομα ασφυκτιούν με τις υπάρχουσες παραγωγικές, διατροφικές
  και κοινωνικές δομές.

  Συμφωνώ ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι φέρνει επανάσταση στην οικονομία,
  θα την χαρακτήριζα αναδίπλωση και μετάλλαξη της υπάρχουσας οικονομίας, ώστε
  να προσαρμοστεί στα καινούρια δεδομένα των περιορισμένων (φυσικών, υλικών,
  ανθρώπινων) πόρων. Είναι όμως αναγκαία, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο
  ευημερίας και κοινωνικής ομαλότητας που βιώνουμε.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/10/2009 18:12:42

  H METKA, στην παλτεία Κεφαλαρίου, σε κάποιο αφμιλεγόμενο ή αμφισβητούμενο μπαρ που λέγεται Αλάσκα και είναι κλειστό χρόνια, έχει μια διαφήμιση που λέει περίπου, «ελάτε μαζί να σωσουμε τον πράσινο πλανήτη». Τι σχέση έχει η ΜΕΤΚΑ με το πρασίνισμα του πλανήτη, δεν ξέρω.

  Πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα σημαίνει επιδότηση χωματουργών και μπετατζήδων να φτιάξουν βάσεις για να εισάγει κάποιος έμπορος ανεμογεννήτριες κάποιας Ζήμενς (διαφημίζει...) και να τις στήσει και να τις συνδέσει με την ΔΕΗ. Οι Γερμανοί επιδοτούν τον έμπορο για να πάρει τις Α/Γ και να τις στήσει. Εσείς και εγώ επιδοτούμε την λειτουργία με το τέλος υπέρ ΑΠΕ στον λογαριασμό. Εκτος και αν αρέσουν οι Α/Γ στους περίοικους, οι Α/Γ για το υπόλοιπο της μάταιας παρουσίας τους (των γειτόνων) στην Γη, θα κοσμούν τον περίγυρο. Όταν φυσάει, θα παράγουν ακριβό ρεύμα. Όταν δεν φυσάει, θα καίνε πετρέλαιο ή αέριο για backup. Οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές Α/Γ στην Ελλάδα είναι οι μεταφορείς πετρελαίου. Διασφαλίζουν το μέλλον τους.

  Βοηθούμε τον πλανήτη; Τρίχες. Μεταφέρουμε την ρύπανση από την Πτολεμαϊδα στην χώρα κατασκευής της A/Γ, (καλό για την πτολεμαϊδα θα μου πείτε). Βοηθούμε την Ελλάδα; Όχι. Δεν υπάρχει βιομηχανία ή νοσοκομείο που μορεί να βασιστεί μόνο σε Α/Γ. Μειώνουμε το CO2; Όχι. Μία Α/Γ και τα συμπληρωμάτικά τους εκλύουν περιpoy to ίδιο CO2 για να κατασκευαστούν με αυτό που θα γλυτώσουν λειτουργώντας. Σε τελευταία ανάλυση, παίζει ο νόμος της θερμοδυναμικής που λέει «δεν υπάρχει τσάμπα μεσημεριανό»

  Φτιάχνουμε θέσεις εργασίας; Δούλεψε ο εργολάβος ο Αλβανός χειριστής και ο Πόντιος εργάτης για το στήσιμο. Μια φορά στους 6 μήνες κάποιος κοιτάει τα ρολόγια, και μια φορά το τόσο κάποιο συνεργείο κάνει σέρβις. Σας αρέσει; Στο ίδιο μέρος θα ήταν κάποιο ξενοδοχείο, ή χιονοδρομικό ή απλά παρθένα γη για τις επόμενες γενιές.

  Έτσι η κάθε κ. Μπιρμπίλη μπορεί να είναι καλοπροαίρετη, ή να έχει πιστέψει ότι κάνει καλό στον κόσμο με πολλές πράσινες ΑΠΕ. Όχι κυρία μου σε δύο τρεις βιομήχανους και δυό τρεις εργολάβους και μετά χάσατε ένα κομμάτι της χώρας σας (μας). Ειδικά οι Α/Γ είναι μια καταστροφή. (και ναι, οι Γερμανοί και οι Δανοί στον τόπο τυος είναι ψαρια, ή μάλλον έχουν βολευτεί με εισαγωγές από Γαλλία, Νορβηγία και Πολωνία).

  Άνε από τους λόγους που οι A/Γ είναι μάπα, είναι ότι δεν «παντρέυεται» η παραγωγή, όταν φυσάει με την ζήτηση αιχμής, στις 2 το μεσημερι τον Ιούλιο. Τα φωτοβολταϊκά το ξεπερνούν αυτό. Βέβαια είναι πολύ πιο ακριβά και αντιοικονομικά, αλλά δεν καταστρέφουν το τοπίο τόσο. Τουλάχιστον παράγουν σε ώρες αιχμής ζήτησης.

  Παραμύθι είναι η πράσινη ενέργεια. Η πιο πράσινη ενέργεια είναι η ανθρώπινη και η ζωϊκή, αλλά δεν σας κόβω για φτωχούς αγρότες. Η επόμενη πιο πράσινη είναι δυστυχώς η πυρηνική. Και λέω δυστυχώς, γιατί ξέρω ότι την φοβάστε. Και όπως μου είπε ενοχλημένος ένας εφοπλιστής πετρελαιοφόρων: «Κι εμείς τι θα γίνουμε; Κλέφτες».

  Πράσινη ανάπτυξη είναι αλλαγή αξιών, λιγότερη κατανάλωση, ψώνια με τα πόδια, make love not war, λαχανικά στην πυλωτή σου και τέτοια.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ archaeopteryx 16/10/2009 19:42:39

   100% μαζί σου.
   Για τα πυρηνικά μόνο, κάθε λεπτομέρεια πρέπει να εξαντληθεί από τη διεθνή επιστημονική και τεχνική κοινότητα.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Προφήτης 16/10/2009 19:44:11

    Και κυρίως το θέμα των αποβλήτων. Αλλοιώς θα τα τρώμε μαζί με τη σαρδέλλα.

    • Προφήτης avatar
     Προφήτης @ Προφήτης 16/10/2009 19:44:46

     Και θα φωσφορίζουμε

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Προφήτης 16/10/2009 19:48:36

     τα απόβλητα τα παίρνει πακεττο ο προμηθευτής του καυσίμου συνήθως... Μην σου ανεβαίνουν οι ελπίδες, δεν έχουμε τέτοια τόλμη... αν και θα ήταν γερή κίνηση για την οικονομία και την βιομηχανία

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Προφήτης 16/10/2009 20:00:19

    Μαζι σας με πυρηνικη ενεργεια. Αποβλητα μεγα ζητημα και στην Ελλαδα καποιος θα βολεψει τον προμηθευτη και τα βλεπω σε βραχονησιδες.. ( κακη ιδεα ? ελατε Τοτρκοι να τις παρετε ! )

    Επισης ζητημα προκυπτει με τη σταθεροτητς της παραγωγης ενεργηειας - flat.

    Λεπτομερειες σε σχεση με τα ανεμοπτερα και τα ΦΒ.

    Οι Ανεμογεννητριες ειναι ρυπογονες για εναν ακομη λογο, του οτι οι ρυποι που εκλυονται κατα τη κατασκευη μεταφορα κι εγκατασταση ειναι πολυ περισσοτεροι απ την "πρασινη" ενεργεια.

    Τα ΦΒ δεν εχουν ακομη αρκετα ανεπτυγμενη τεχνολογια αποθηκευσης ρευματος γοια χειμωνα, συννεφια, η νυχτα, τουτεστιν μπαταριες ( πολλες!! ακρως ρυπογονες )

    Αλγες, κυμματα, ρευματα, καλες ιδεες ακριβες! Off shore αιολικαμ καλη ιδεα αρκει να μην ειναι ο Παπουτσης στο Ναυτιλιας.

    Σπιτι μ θα εβαζα ΦΒ με κινουμενο κατοπτρο.

    ΠΠ

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/10/2009 20:26:27

     εγώ θα προτιμούσα κότερο 25 μέτρων με φ/β φορτιστές για την μπαταρία (και αντίστοιχο πλήρωμα να τις συντηρεί (τις μπαταρίες))

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/10/2009 20:34:00

     κοτερο plain η με μοντελα πανω??? χαχααα -πες να φτιαξω τις αντιστοιχες υπηρεσιες κατα_στρωματος.

     Μετα θα εχουμε το δικος μας tshirt.
     "ΗΜΟΥΝ Κ ΕΓΩ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΤΕΡΟ ΑΡΧΑΙΟΚΟΤΕΡΟ"
     Θα φορτωσουμε Προφητη, Μποτιλια, Ιθαγενη< Ορεστιο, Κασσανδρα, ΔΟνα, Αλλενακι και Τιραμολα ( γερμανικο νουμερο ! )

     ΠΠ

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/10/2009 20:35:36

     και τους φάκτορες...

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/10/2009 20:38:45

     αντε 8α γλιτωσετε σε λιγο.. εχω ερθει Ηρακλειο και σαλπαρω σε 1.30 ωρα... απο πανω θα παρακολουθησω τα σχολια..

     ΠΠ

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/10/2009 20:40:29

     ολοι οι καολοι θα χωρανε!! οι Φακτωρες ειναι επιτιμα μελη του κλαμπ. Με διαρκειας στο κοτερο-μοντελο-αναπτυξης

     ΠΠ

     • Factorx avatar
      Factorx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/10/2009 20:46:38

      Τρελλοί είστε; Με Τιραμόλα κρουαζιέρα; Θα χαθούμε στο πέλαγος

     • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
      ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Factorx 16/10/2009 20:50:45

      τον συμπαθω πολυ!! εχει την τρελλα του και ειναι μονοδρομος ! εμεις τα χωνουμε ποικιλοτροπως..

      εε δε θα του δωσουμε και πηδαλιο ουτε πιξιδα. μεχρι τις πρασινες ξαπλωστρες.. με το λαδι στο χερι... ξερει αυτος απο λαδια !! χαχα

      ΠΠ

     • mesaiowσdaktylos avatar
      mesaiowσdaktylos @ Factorx 16/10/2009 20:54:18

      Factorx says:
      ""Τρελλοί είστε; Με Τιραμόλα κρουαζιέρα; Θα χαθούμε στο πέλαγος""

      Φάκτορα ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ ο Τιραμόλα με κανώ. Αλλος χάθηκε.

 4. Σπίθας avatar
  Σπίθας 16/10/2009 20:40:20

  Εσεις μπορειτε να λετε οτι θελετε ο Τιραμολα ομως θα ειναι σουπερ ευχαριστημενος.
  Βουνοκορφες θα βλεπει και ανεμογεννητριες θα ονειρευεται.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Σπίθας 16/10/2009 20:45:44

   αν φαλιρίσει γρήγορα το Κράτος, μπορεί να τις γλυτώσουμε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.