#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/07/2013 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η πολιτική πρόκληση της κοινής λογικήςΑργά ή γρήγορα είναι βέβαιο πως και ο ΣΥΡΙΖΑ θα «περπατήσει» τον δρόμο των «μνημονίων». Έγινε πια κοινός τόπος που μονάχα κάποια φανατικά στελέχη και οπαδοί και μερικές αλλοπαρμένες «συνιστώσες» αρνούνται να αναγνωρίσουν (ο κόσμος τόχει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι), ότι η βασική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την οικονομική κρίση, δεν στέκει. Με άλλα λόγια, έχουν καταλάβει όλοι σχεδόν πως η εξαφάνιση των μνημονίων και «αναδιαπραγμάτευση» από μηδενική βάση της δανειακής σύμβασης της χώρας ΕΝΤΟΣ του ευρώ, είναι απλώς όνειρο θερινής και συριζαίικης νυκτός. Θα έρθει έτσι αργά ή γρήγορα μια πολιτική εποχή, που οι μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι κομματικοί σχηματισμοί θα ομονοήσουν τουλάχιστον σε πέντε-δέκα βασικά πράγματα έτσι ώστε να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της πολλαπλής οικονομικοπολιτικής κρίσης που την μαστίζει. Η απόψεις του ΚΚΕ είναι γνωστές και απολιθωμένες εδώ και δεκαετίες, ενώ τα πολιτικά «μορφώματα» της Χρυσής Αυγής  και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα απορροφηθούν από οργανωμένους πολιτικούς σχηματισμούς που θα στεγάσουν ένθεν κακείθεν τον κόσμο που πιστεύει στην επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και στην ασύντακτη χρεοκοπία της χώρας. Αυτός ο κόσμος που υπάρχει και είναι και θα είναι μειοψηφία, όσο τουλάχιστον υφίσταται η ευρωζώνη και το ευρώ, δεν έχει ιδεολογική και πολιτική κάλυψη ακόμη, αλλά πολύ σύντομα φαίνεται πως θα αποκτήσει.

Το ερώτημα που τίθεται και απευθύνεται κυρίως στους επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον κ. Τσίπρα, είναι γιατί θα πρέπει να περιμένουμε και κατά συνέπεια να πάθουμε περισσότερα δεινά από όσα έχουμε ήδη υποφέρει, για να φτάσουμε κάποτε σε μια προδιαγεγραμμένη κατάσταση την στιγμή που μπορούμε εντός δημοκρατικού παιχνιδιού και με μερικές απλές και τολμηρές κινήσεις να κερδίσουμε πολύτιμο πολιτικό και οικονομικό χρόνο και να ανακουφίσουμε τους έλληνες πολίτες μιαν ώρα αρχύτερα από τα δεινά τους; Έχει κανείς εχέφρων πολιτικός τούτη την ώρα την εντύπωση πως ο ελληνικός λαός, κουρασμένος και απογοητευμένος από τους πολιτικούς και τα κόμματα, έχει τόσο μεγάλο ιδεολογικό «νταλκά» αριστερό ή δεξιό, φιλελεύθερο ή λαϊκοδεξιό, σοσιαλδημοκρατικό ή ρεβιζιονιστικό, μαοϊκό ή τροτσκικό; Μήπως το μόνο που λαχταράει ο απλός πολίτης είναι οι πολιτικοί του να υψώσουν το ανάστημά τους, να βάλουν όλοι μαζί πλάτη για την οικονομική ανάσταση της χώρας και να ανατρέψουν με πραγματικά εθνικές πολιτικές, την στρεβλή και ντροπιαστική «μαγική εικόνα» που έχει  δημιουργηθεί κυρίως επί ημερών του αλήστου μνήμης ΓΑΠ στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για τις ικανότητες, την εργατικότητα και την παραβατικότητα συλλήβδην όλων των Ελλήνων; Μήπως εκείνο που έχει ανάγκη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το εθνικό μας ασυνείδητο, είναι η ευκαιρία με στιβαρή, σοβαρή και ομονοούσα πολιτική ηγεσία, κοινό όραμα και πολλή δουλειά να ανατρέψουμε όλες εκείνες τις δυσοίωνες, κακεντρεχείς και δόλιες φωνές εντός και εκτός της χώρας, που προέβλεπαν και πολλές ακόμη το κάνουν, την καταστροφή της οικονομίας της και τον εξανδραποδισμό των ελλήνων;

Η αλήθεια είναι  πως ο ιδεολογικός «μπερντές» όλων των κομμάτων της πρώην τρικομματικής έχει ήδη καταντήσει διάτρητο και πολυκαιρισμένο κουρέλι που το παίρνει ο άνεμος όπου φυσάει. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θυσίασαν τόσες δεκαετίες οποιαδήποτε προσέγγιση στην ιδεολογική τους πραγμάτωση, από την μια στην πελατειακή κυβερνησιμότητα και από την άλλη στο λαϊκίστικο πολιτικό κόστος. Η ΔΗΜΑΡ έχει ήδη εδώ και έναν χρόνο που συμμετείχε στην κυβέρνηση βάλει τόσο νερό στο ιδεολογικό της κρασί που το έχει καταντήσει νεράκι βρύσης. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδεολογική ανεμοδούρα και πολύχρωμο γαϊτανάκι συνιστωσών, έχει τόσες ιδεολογικές συνιστώσες, που θα μπορούσαν τελικά να εκφράσουν συνισταμένη οποιουδήποτε τόξου και κατεύθυνσης. Άλλωστε, δεν ζητάει κανείς από κανέναν να απαρνηθεί πλήρως τις αρχές του και την «ιδεολογία» του!  Ένα απλό και χρήσιμο για την χώρα ιδεολογικό-πολιτικό «διάλλειμα» ολίγων ετών είναι το ζητούμενο, που ίσως οδηγήσει και τα ίδια τα κόμματα στην ιδεολογική ανασυγκρότηση και  στην μετεξέλιξη σε πραγματικά πολιτικά υποκείμενα που στηρίζονται σε αξίες και αρχές και κινούνται πάνω σε ξεκάθαρες και δεσμευτικές ιδεολογικές βάσεις.

Στο ενδιάμεσο, θα μπορούσαν να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, στην κατεύθυνση ορισμένων απλών, λογικών και γενικά παραδεκτών αρχών και κινήσεων, που θα μπορούσαν αφού τις συνομολογήσουν και τις συμφωνήσουν από κοινού, να τις εφαρμόσουν αποφασιστικά και με σχέδιο, ώστε να εξασφαλίσουν την σωτηρία της. Ίσως έχουμε γίνει κουραστικοί να τα προτείνουμε συνέχεια, αλλά αξίζει νομίζω άλλη μια επανάληψη αυτών που εννοούμε όταν λέμε  απλές, λογικές και γενικά παραδεκτές αρχές και κινήσεις.

Αρχικά, η ρητή δέσμευση πως δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις (εκτός εξόφθαλμων ανισορροπιών), καθώς αυτού του είδους η λιτότητα ότι είχε να δώσει το έδωσε και η επιμονή προς αυτή την κατεύθυνση θα οδηγήσει τον κόσμο σε οικογενειακές και προσωπικές τραγωδίες  και την αγορά στο οριστικό λουκέτο. Έπειτα η συμφωνία για ένα μίνιμουμ αποκρατικοποιήσεων, που θα γίνουν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και θα λειτουργήσουν ως ατμομηχανή της ανάκαμψης της ψυχολογίας και της νοοτροπίας της ελληνικής οικονομίας. Κατόπιν, η αποφασιστική εκκαθάριση του δημόσιου τομέα από τους υπαλλήλους που είναι επίορκοι, τεμπέληδες, διεφθαρμένοι και ανίκανοι. Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο αξιόπιστο και εύκολο στην πραγματοποίησή του όταν υποστηρίζεται και ελέγχεται σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού τόξου. Μετά, να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία πως χρειαζόμαστε απελπισμένα ως οικονομία και ως χώρα εγχώριες και ξένες επενδύσεις, διότι χωρίς αυτές δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί η ανεργία και κυρίως αυτή των νέων. Το καυτό αυτό πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να λυθεί με αποσπασματικές και εμβαλωματικές επιδοματικού τύπου κρατικές  παρεμβάσεις και αυτό το βλέπουμε όλοι μας. Πολύ νερό θα πρέπει να πέσει στο κρασί ολονών, κυρίως των λεγόμενων «δημοκρατικών δυνάμεων» στο θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, του χτυπήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, της εξαφάνισης των επαγγελματικών συντεχνιών, των μιζαδόρων και των διαπλεκόμενων. Συγχρόνως, θα πρέπει να ομονοήσουν όλοι πως θα πρέπει να μπει βαθιά το μαχαίρι στο παραεμπόριο και τους λαθρέμπορους, καθώς και να βρεθεί σύντομα εφαρμόσιμη και εθνική λύση στο θέμα των παράνομων μεταναστών που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας μας. Τέλος, το μεγάλο θέμα της φορολογίας και του φορολογικού νόμου θα πρέπει να συζητηθεί από μηδενική βάση. Σχεδόν όλοι, συμφωνούν σε μια φορομπηχτική πολιτική, που ο καθένας την ονομάζει κατά το δοκούν. Δεν είναι δύσκολο όμως να σταθούν και να δουν πως «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», οπότε θα πρέπει να στρώσουν κάτω τους απαυτούς τους και να συναποφασίσουν ένα δίκαιο, εφαρμόσιμο και κυρίως ΣΤΑΘΕΡΟ φορολογικό σύστημα και περιβάλλον, που θα άρει τα υπέρογκα βάρη από τους ασθενέστερους, θα φορολογήσει τον καθένα κατά την δύναμή του και κυρίως θα αποτελέσει το σταθερό υπόβαθρο που χρειάζεται η επιχειρηματικότητα για να ανθίσει σε υγιή βάση.

 

Άφησα για το τέλος, το πιο μεγάλο ψέμα, όπως λέει και το τραγούδι. Μπορείτε να το χαρακτηρίσετε και αστείο, το ίδιο κάνει. Όλοι πια το έχουν καταλάβει και κανείς δεν γελά μαζί του. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ. Ακόμη και αν παρουσιάσουμε ανάπτυξη, δεν βγαίνουν τα νούμερα. Κατά συνέπεια, το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να ετοιμαστεί για την μητέρα όλων των διαπραγματεύσεων. Ότι έχουν μέχρι τώρα αντιμετωπίσει θα μοιάζει με παιχνίδι ρόλων στο νηπιαγωγείο της πολιτικής. Εκ των πραγμάτων έρχεται η πιο άγρια, η πιο σκληρή, η πιο ψυχοφθόρα διαπραγμάτευση. Εκεί που ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει ρέστα και ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι θα πρέπει να του βάλουν πλάτη για το καλό της πατρίδας. Επειδή τίποτε δεν έχει ακόμη τελειώσει και η Ελλάδα σαφώς δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Μην ξεχνάμε πως η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και είναι τόσο απολαυστικότερη, όσο περισσότερο έχεις υποφέρει.

 

Η κοινή λογική λέει πως ο κόσμος είναι από όλους αγανακτισμένος και τείνει όλο και περισσότερο να απομακρύνεται από την πολιτική με άμεση συνέπεια να ενδυναμώνονται μη πολιτικοί ουσιαστικά χώροι και μορφώματα, σαν την ΧΑ ή τα διάφορα κινήματα «δεν πληρώνω», οι Καζάκηδες και οι Ανταρσύες. Χώροι και μορφώματα που στην πραγματικότητα δεν εκφράζουν πολιτικά τίποτε και αποτελούν προσωρινά αποκούμπια απελπισίας, αγωνίας και θυμού για έναν κόσμο που απογοητεύτηκε σκληρά από την πολιτική τάξη της χώρας. Καιρός με μια κίνηση απρόσμενη, τολμηρή και αποτελεσματική, η Πολιτική να ανακτήσει και πάλι την θέση που της αξίζει στην Πατρίδα μας. Έχει τα κότσια να το πράξει; Θα δείξει….

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. parsifal avatar
  parsifal 09/07/2013 10:42:58

  Ωραία ολα αυτά κ. Φαραώ... Πιστεύετε ομως οτι υπάρχει στην χώρα "πολιτικό σύστημα" τέτοιας υφής, με τέτοιες εθνεγερτικές και ιστορικού χαρακτήρος δυνατότητες ;
  Δυστυχώς το "πολιτικό σύστημα", οτι και αν σημαίνει η εκφραση, είναι κατ'εικόνα και ομοίωση του φθίνοντος Εθνους μας. Πλαδαρό, φοβικό, ηδονοθηρικό, με κύριο μέλημα την αναπαραγωγή του και την συντήρηση των προνομίων του με ενέχυρο την ιδια την χώρα και το μέλλον της.
  Φυσικά περίοπτο ρόλο διαδραματίζει εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τάζει urbi et orbi την γλυκιά επιστροφή στο "παλαιό καθεστώς", εξ ού και σπεύδει να αγκαλλιάσει κηφήνες της ΕΡΤ, "φοιτητές" που δέρνουν καθηγητάς, σκουπιδιάρηδες - "δημοτικούς αστυνομικούς" κλπ. παράσιτα της δημοσιουπαλληλίας του πελατειακού κράτους. Μια restauration α λα ελληνικά, οπου αίφνης επιδόματα, αργομισθίες, προνόμια, αποκαθίστανται και ολα πάνε οπως πρώτα...
  Δεν υστερούν ομως και τα "αστικά κόμματα" (γελοία εκφραση σε μια χώρα αταξική, χυλώδη, οπου τον ρόλο των κοινωνικών τάξεων αναλαμβάνουν συμμορίες...) που συντηρούν τον μύθο της "ανακάμψεως" και της "εξόδου στις αγορές" αντί να πούν ξεκάθαρα κύριοι τελειώσαμε, ΔΕΝ θα ξαναπάμε ποτέ εκεί που είμαστε κάποτε με εξωθεν "τροφοδοσία", μπροστά μας εχομε ιδρώτα, δάκρυα και αίμα, θα περάσωμε ξανά απο το "λιτοδίαιτον του Ελληνος", ψωμί κι'ελιά (πιθανόν να γλυτώσωμε τον Βασιλιά...), θα πρέπει πρώτα να ξαναθρέψωμε την χώρα, να γυρίσουν οι βλάχοι στα χωριά τους, να "ελαφρύνουν" οι πόλεις απο flanneurs και τηλεαστέρες, γκαρσόνια, μοντέλες, DJs, "δημοσιογράφους", να τελειώσουν οι "πολιτιστικές εκδηλώσεις" κακογουστιάς της "τοπικής αυτοδιοίκησης", να...να...
  Α, και να ξανακπνίσει καμμιά τσιμινιέρα... ΝΑ ξαναμπεί η ειδικότητα του τορναδόρου - φρεζαδόρου στα σχολεία, να μάθει ο νεοέλληνας dilettante τι είναι παραγωγή, εργασιακό ηθος, να δουλέψουν τα ναυπηγεία (που τροφοδοτούν δέκα φορές οσους κλάδους η οικοδομή που ανεδείχθη σε "ατμομηχανή της οικονομίας") και να ελεγχθεί η αλλη ...βαριά βιομηχανία του παρσιτισμού και της εθνικής διαλύσεως, ο τουρισμός και η εστίαση.

  • πΔπ avatar
   πΔπ @ parsifal 09/07/2013 13:28:29

   Μα αγαπητέ μου Πρίγκιπα, η τορνευτική λερώνει τα δακτυλάκια και τα κάνει τραχιά.
   Μετά;;;
   Μετά πως θα χαϊδεύουν τα πλήκτρα του Ipad 4 super plus+;
   Θέλετε να δημιουργήσετε προβλήματα, στον τρυφερό ψυχισμό των;!
   Απαπαπα!

  • ΚΩΣΤΑΣ Π. avatar
   ΚΩΣΤΑΣ Π. @ parsifal 09/07/2013 14:17:54

   Δεν ζητάς και πολλά εσύ φίλε parsifal...Kόψε κάτι κι ας πάμε σιγώτερα...

  • akenaton avatar
   akenaton @ parsifal 09/07/2013 14:19:34

   Διασκέδασα πάρα πολύ κατά την ανάγνωση του σχολίου σας. Τα περισσότερα είναι έτσι όπως τα λέτε. Έχετε δίκιο και στην τελική σας παράγραφο. Προσωπικά, ελπιζω πάντα στο ένστικτο αυτοσυντήρησης του πολιτικού συστήματος. Κάποτε θα ξυπνήσουν και θα πουν την αλήθεια φοβούμενοι την πλήρη εξαφάνισή τους. Μονάχα να μην είναι αργά τότε εύχομαι, όχι για μας, τους μεγαλύτερους, ούτε για την χώρα, το έχουμε πει οι χώρες δεν πεθαίνουν, αλλά για τους νέους που ρίχνουμε ακόμη και σήμερα βορά στην χίμαιρα της ευζωΐας και των οραμάτων καινούριων δανεικων παραδείσων.

  • Hrthe_to_telos avatar
   Hrthe_to_telos @ parsifal 09/07/2013 22:50:49

   Και επειδη τα λεμε ολα εδω (οταν μας αφηνει ο φακτορας) ειδες εσυ παρσιφαλ να αφηγειται καποιος αυτο το στορυ?
   Εγω κατι για σεξ στορυ ακουσα.

 2. Δρυς avatar
  Δρυς 09/07/2013 10:52:24

  Εύγε Akenaton, από τα καλύτερά σου άρθρα, πραγματικά. Άρθρο ρεαλιστικό, που δε δέχεται τα κάθε λογής ενημερωτικά μορφώματα για σύντομο άνοιγμα στις αγορές, πλεονάσματα, και τον πρωθυπουργό να στέλνει τη διαλυμένη τρόϊκα σπίτι της.

  Οικονομικά μιλώντας, όντως το πρόγραμμα όχι μόνο δε βγαίνει, αλλά και καθυστερεί την ανάπτυξη, αφού ο τελικός στόχος είναι να αρπάξουν άρπα-κόλα assets της Ελλάδας. Σάμπως το ίδιο δεν έγινε και στην προ-Πούτιν Ρωσία; Χρειαζόταν ένας Πούτιν για να διώξει τις πολυεθνικές από εκεί που απομυζούσαν τον ορυκτό πλούτο της χώρας για πενταροδολλάρια το κομμάτι.

  Καταλαβαίνεις λοιπόν αγαπητέ, πως χρειαζόμαστε, σθένος, συμφωνία σε εθνικό επίπεδο, και πάνω από όλα, στο τιμόνι έντιμους πολιτικούς, που ο λόγος τους να είναι συμβόλαιο, όχι "είπα-ξείπα για το καλό σας". Αυτά πρόκειται να γίνουν αρκετά δύσκολα, αυτό τουλάχιστον μαρτυρά η ιστορία μας, και μάλλον απαντά και στα ερωτήματά σου για το τι μέλλει γενέσθαι με το πολιτικό σύστημα της χώρας.

  Δεν εξηγείς όμως, γιατί το έχεις τόσο σίγουρο πως και ο Αλέξης θα περπατήσει το μνημονιακό δρόμο;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δρυς 09/07/2013 14:21:14

   Γιατί απλούστατα αυτά που λέει για κατάργηση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων ΕΝΤΟΣ ευρώ είναι παραμύθια. Και δεν τον έχω να κάνει αυτός το "βηματάκι" προς δραχμή μεριά. Άλλωστε είναι παντελώς ανέτοιμοι για κάτι τέτοιο.

   • Είναι απλό avatar
    Είναι απλό @ akenaton 09/07/2013 15:36:35

    Ενώ εμείς ήμασταν έτοιμοι για την επαναδιαπραγμάτευση..

 3. foros1 avatar
  foros1 09/07/2013 11:05:23

  για να ελλατωθεί η ροή προς τα ακρα: μεριμνα για οικογενειες με ΚΑΝΕΝΑ εργαζομενο. με καθε κοστος. ειναι τοσο δυσκολο να το καταλαβει η κυβερνηση;

  • akenaton avatar
   akenaton @ foros1 09/07/2013 14:21:35

   Βαρέθηκα να το γράφω ....

 4. ΚΩΣΤΑΣ Π. avatar
  ΚΩΣΤΑΣ Π. 09/07/2013 11:55:43

  Καημένε Ακενατών έχει όντως μαλλιάσει το πληκτρολόγιό σου να τα λες, αλλα όπως φαίνεται και σύ όπως όλοι μας είμαστε "φωνές βοώντων εν τη ερήμω"...
  "ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ. Ακόμη και αν παρουσιάσουμε ανάπτυξη, δεν βγαίνουν τα νούμερα. Κατά συνέπεια, το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να ετοιμαστεί για την μητέρα όλων των διαπραγματεύσεων."
  Το πρώτο που έπρεπε να είχε ήδη ετοιμάσει η κυβέρνηση είναι την ψυχολογία του λαού ωστε να είναι έτοιμος για αγώνα στην πολύ πιθανή περίπτωση αποτυχίας "της μητέρας όλων των διαπραγματεύσεων."
  Αυτό ο αντίπαλος το γνωρίζει καλά και ξέρει πριν πας στη διαπραγμάτευση οτι δεν είσαι έτοιμος, οπότε είσαι χαμένος απ' τα αποδυτήρια...
  Αν όπως λες, ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος, παρά τις χτεσινές δηλώσεις Τσίπρα για το αντίθετο, να παλαίψει για την μητέρα όλων των διαπραγματεύσεων που μπορεί σε μια σπάνια περίπτωση να μας οδηγήσει εκτός Ευρώ (όσο αυτο υπάρχει ακόμα) τότε ματαιοπονούμε αδίκως...

 5. GIANNIS avatar
  GIANNIS 09/07/2013 12:00:09

  επί του παρακάτω θέλω την άποψη σας.......

  Την ανάθεση ολόκληρου του πρότζεκτ των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το μνημόνιο για την Ελλάδα σε ξένους εμπειρογνώμονες από την Κομισιόν, τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και εταιρείες συμβούλων προτείνουν στην πιο εκτεταμένη γερμανική έκθεση που έχει δημοσιευτεί ως τώρα τρεις ερευνητές του γερμανικού «Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία» (Ιnstitut fuer Weltwirtschaft - ΙfW Kiel).

  Το «Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία» θεωρείται από το γερμανικό οικονομικό επιτελείο το πιο έγκυρο, ανεξάρτητο think tank στη χώρα, καθώς καταρτίζει κάθε εξάμηνο μαζί με άλλα έξι γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα και υπό την αιγίδα του γερμανικού υπουργείο Οικονομίας (ή υπουργείου «ανάπτυξης» κατά τα ελληνικά πρότυπα...) του Philip Roesler τις περίφημες «κοινές προβλέψεις» για την παγκόσμια, ευρωπαϊκή και γερμανική οικονομία.

  Εφαλτήριο αυτής της έκθεσης, κατά τους συντάκτες της, είναι η άποψη πως «δεν πάνε πάλι όλα τόσο καλά στην Ελλάδα», όπως διατείνονται πολλοί άλλοι οικονομολόγοι, ενώ η ελληνική κρατική διοίκηση «δεν επιτρέπει» το προχώρημα των διαρθρωτικών μεταρρυμίσεων.

  Στην έκθεση τους για την ελληνική οικονομία οι κ.κ. Κλάους Σράντερ, Ντάβιντ Μπέντσεκ και Κλάους-Φρίντριχ Λάαζερ από το ΙfW χωρίς να παραγνωρίζουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί, κυρίως, σ’ ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, επισημαίνουν τον «διακριτό κίνδυνο της κατάρρευσης των μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα και των «ανεξέλεγκτων συνεπειών» που κάτι τέτοιο θα είχε.

  Γι’ αυτό προτείνουν να δοθούν... εργολαβία οι μεταρρυθμίσεις (για την ακρίβεια μιλούν για ένα «outsourcing του μεταρρυθμιστικού έργου») σε έξι κρίσιμους τομείς: τη δημόσια διοίκηση, την αγορά εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταφορές, την ενέργεια, το λιανεμπόριο και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας σε εμπειρογνώμονες (για τον κάθε ένα από τους προαναφερθέντες τομείς χωριστά).

  M’ άλλα λόγια, οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες προτείνουν τη σύσταση μιας πολυπληθούς «task force», σαν και εκείνη που είχε συστήσει η Ε.Ε. υπό τον Horst Reichenbach μόνο που αυτή θα δεν θα «συμβουλεύει» απλώς τις ελληνικές αρχές ανά υπουργείο και ανά εποπτευόμενο φορέα για το πώς θα πετύχουν τους στόχους που θέτει το Μνημόνιο, αλλά θα εφαρμόζει η ίδια τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις για... λογαριασμό των υπουργών, των διοικητών και μελών των δ.σ. των δημοσίων οργανισμών.

  Ποιο είναι το σκεπτικό των ερευνητών από το ΙfW ;

  «Για να διευκολυνθεί η διαχείριση της κρίσης, θα πρέπει τα μεταρρυθμιστικά μέτρα να γίνουν πιο γρήγορα και πιο επαγγελματικά. Με την οργάνωση και την εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμιστικών μέτρων θα μπορούσαν σε πολύ πιο εκτεταμένη κλίμακα από ό,τι έως τώρα να ασχοληθούν ξένοι εμπειρογνώμονες, καθώς η ελληνική κρατική διοίκηση δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο» τονίζουν οι ερευνητές του IfW.

  «Αυτοί οι ειδικοί θα μπορούσαν να προέλθουν από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις διοικητικές δομές από άλλα ευρωπαϊκά κράτη ή ξένες (σ.σ. μη ευρωπαϊκές) εταιρείες συμβούλων», συνεχίζουν οι Γερμανοί οικονομολόγοι, συμπληρώνοντας πως «η μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ξένους ειδικούς στον τομέα της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού πρότζεκτ θα φέρει μία ανεχτή συρρίκνωση της εθνικής κυριαρχίας».

  Γι’ αυτό από το IfW προτείνουν τη σύσταση μιας «ρυθμιστικής αρχής, η οποία θα δραστηριοποιείται ανεξάρτητα από την (σ.σ. ελληνική) κρατική γραφειοκρατία, θα αποκτήσει εκτεταμένες αρμοδιότητες και θα συντονίζει το outsourcing του μεταρρυθμιστικού πρότζεκτ από ελληνικής πλευράς...».

  Οι κ.κ. Σράντερ, Μπέντσεκ και Λάαζερ προχωράνε ακόμα περισσότερο τη σκέψη τους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «μια ουσιαστική μείωση θέσεων εργασίας στο δημόσιο η οποία θα καθρεφτίζεται στα δημόσια οικονομικά της χώρας τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει ακόμα γίνει» και πως «αν και οι κατώτατοι μισθοί έχουν πέσει, δεν βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης». «Λείπει» επίσης «μια εργασιακή πολιτική που να δίνει κίνητρα (σ.σ. στους εργοδότες) για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας».

  Παραπέρα από το IfW τονίζουν πως «λείπουν ως τώρα μεγάλοι (ξένοι) επενδυτές στο λιανεμπόριο οι οποίοι θα μπορούσαν να στήσουν ένα μεγάλο δίκτυο υποκαταστημάτων. Γι’ αυτό θα χρειαζόταν μια ριζική δομική αλλαγή».

  Όσον αφορά στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα η οποία αποτυπώνεται στο δείκτη “Doing Business” της Παγκόσμιας Τράπεζας (2012), οι Γερμανοί οικονομολόγοι σχολιάζουν πως η Ελλάδα κατέχει ακόμα την τελευταία θέση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, ενώ στη συνολική κατάταξη βρίσκεται πίσω από τη... Μογγολία και τις Μπαχάμες.

  Για να προχωρήσει, μάλιστα, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει η Ελλάδα να ακολουθήσει το πρότυπο των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.


  Πηγή:www.capital.gr

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ GIANNIS 09/07/2013 13:24:46

   Δεν περνανε αυτα.Πολυ συντομα φθανουμε σε πρωτογενες πλεονασμα και τοτε οι ξενοι θα προσαρμοσθουν στην πραγματικοτητα.
   Το κειμενο απλως λεει ψεματα : Λεει οτι δεν εχει γινει μεγαλη μειωση του μισθολογικου κοστους στο Δημοσιο (ενω εχει γινει) και δεν εχει πεσει αρκετα ο κατωτατος μισθος.Και εγω λεω καλυτερα δραχμη παρα να πεσει άλλο σε ευρω.

  • akenaton avatar
   akenaton @ GIANNIS 09/07/2013 14:32:30

   Δεν θεωρώ λύση οποιαδήποτε σκέψη προς τέτοια κατεύθυνση. Αμφισβητώ ευθέως την ικανότητα ξένων ειδικών και "ειδικών" να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις στην ελληνική κοινωνία, το ελληνικό δημόσιο και το ελληνικό πελατειακό σύστημα. Εκτός και αν υποστηριχθούν με δυνάμεις τάξεως και στρατό από το εξωτερικό! Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι καλύτερα να "βγάλουμε" τα μάτια μας μονάχοι, παρά να μας τα βγάλουν οι ξένοι. Έτσι κι αλλιώς, θα βιώσουμε ακραία φαινόμενα.
   Μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα μπορούσε να έχει επιτυχία μονάχα αν την υποστήριζε η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού φάσματος. Βλέπουν αυτή την ανάγκη αλλά ακόμη άγονται και φέρονται από παλιά διχαστικά σύνδρομα, κυρίως η αριστερά. Ακόμη και η ΔΗΜΑΡ που είδε για λίγο το φως το αληθινό υπέκυψε τελικά στις εμμονές και τα αριστερά της "οράματα". Πρέπει να καταλάβουν πως με "ληγμένα" φάρμακα δεν καταπολεμάς θανατηφόρες ασθένειες. Τώρα, όσο είναι ακόμη καιρός!

   • KΩΣΤΑΣ Π. avatar
    KΩΣΤΑΣ Π. @ akenaton 09/07/2013 21:07:31

    Αγαπητέ Ακενατών ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας.
    Απολύουμε όλους τους Δ.Υ. και επαναπροσλαμβάνουμε με αδιάβλητο αξιοκρατικό σύστημα μόνο τους απαραίτητους και αξιολογώτερους εξ αυτών δημιουργώντας εναν άριστο κρατικό μηχανισμό σαν εκείνον της Δανίας.
    Τι θα γίνει την επομένη? Το χρέος μας θα είναι βιώσιμο και ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΑ ΒΓΑΙΝΕΙ?
    Θα πλακώσουν οι ξένοι επενδυτές και θα δημιουργούν με μανία 100.000 θέσεις εργασίας το χρόνο, ώστε το μαρτύριο της ανεργίας να εκλείψει έστω και σε 15 χρόνια?

    • akenaton avatar
     akenaton @ KΩΣΤΑΣ Π. 11/07/2013 13:23:16

     Το χρέος βιώσιμο θα γίνει όταν κουρευτεί τουλάχιστον 50% ! Το κομπιουτεράκι μου έτσι λέει. Προσωπικά, έχω πάψει να ασχολούμαι με το χρέος και την βιωσιμότητά του και πιστεύω το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε όλοι μας - και οι κυβερνώντες. Εκείνο που έχει σημασία είναι η αναστροφή του υφεσιακού πλαισίου, το άνοιγμα της οικονομίας και η μεταρρύθμιση του λάθος πολιτικο-οικονομικού μοντέλου. ΑΦΟΥ φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς να "σκοτώσουμε" την επιχειρηματικότητα με φόρους και ξεπουλήσουμε την ιδιοκτησία για την πληρωμή χαρατσιών. ΕΚΕΙ θα βοηθήσει το συμμάζεμα του δημοσίου που σημαίνει λιγότερες πρωτογενείς δαπάνες, άρα και μικρότερη ανάγκη για εξοντωτικές φορολογίες. Αυτή την ώρα, ο ΦΟΡΟΣ παέι να σκοτώσει των ιδιωτικό τομέα. Κατά συνέπεια και τον δημόσιο που σιτίζεται από τον ιδιωτικό. Ο ΦΟΡΟΣ και τα ΧΑΡΑΤΣΙΑ εξοντώνουν την οικονομική υγεία της εναπομένουσας επιχειρηματικότητας υπέρ της διατήρησης αλώβητου του αντιπαραγωγικού δημόσιου τομέα. Είναι απλό και ολοστρόγγυλο. Δεν το βλέπει μονάχα όποιος δεν ΘΕΛΕΙ να το δει!

   • George avatar
    George @ akenaton 09/07/2013 22:51:15

    Είχε γίνει μια τέτοια προσπάθεια ("υποστηριχθούν με δυνάμεις τάξεως και στρατό από το εξωτερικό") το 1832 με τον Όθωνα-Φρειδερίκο-Λουδοβίκο κτλ με τα ανάλογα Βαυαρικά στρατά αλλά ούτε αυτό φτούρησε, αν και το μνημόνιο τότε κράτησε σχεδόν 31 χρόνια! Δε γίνεται Acenaton (το ιδεολογικό διάλλειμα). Ακόμα και να μπορούσε να γίνει θα ήταν, too little too late. Η Ελλάδα είναι από άλλο παραμύθι. Πιό μαγικό και άρα λιγότερο λογικό. Μια φιλελευθεροποίηση στην οικονομία πάντως την θέλουμε γιατί θα τελειώσει το παραμύθι και η χώρα συνάμα. Να δούμε τι έκανε ο Τούρκος κουμπάρος στην οικονομία λέω εγώ....μπας και πάρουμε καμμιά ιδέα. Δεν είναι ντροπή. Και το μπακλαβά τους τον ξεσηκώσαμε και δε το μετανοιώσαμε!

 6. cp avatar
  cp 09/07/2013 13:10:18

  Φίλε Ακένατον,
  Για την ανάγκη σύμπνοιας των λεγόμενων "συστημικών ευρωπαικών κομμάτων " είχε δημιουργηθεί η τρικομματική .Ηταν όλο το πολιτικό φάσμα. Δεν συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ που και αυτός βαδίζει ακριβώς στις ίδιες ράγες , απλά έχει το αριστερό προσωπείο.Το να συμπλεύσουν όλοι μαζί δεν θα ήταν χρήσιμο για το "ευρωπαικό σύστημα" .Κάποιος πρέπει να λέει κάτι λίγο διαφορετικό .
  Εχω γράψει ότι η επιτυχία ή όχι του Σαμαρά δεν βρίσκεται στο πώς παίζουν οι αντίπαλοι του ,βρίσκεται στην λύση του αινίγματος της Σφίγγας.
  Μπορούμε ,ως Ελλάς , να είμαστε στο ευρώ ?Το αντέχουμε?
  Αν ναι θα επιτύχει !
  Απλά ο Καζάκης και ο Κολμερ πέφτουν μέσα στις διαγνώσεις !
  Οι υπόλοιποι (και το υπ Οικονομικών) εντελώς έξω .
  Θυμάμαι πως με απλό ,μπακαλίστικο τρόπο ,ο Καζάκης απεδεικνυε ότι το PSI
  (όταν γινόταν ,όχι τώρα βέβαια) θα αποτύχει και το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Με μια απλή άθροιση.Είχε δίκιο πως να το κάνουμε !
  Οπως και ο Κολμερ στο βιβλίο του "η μεγαλειώδης απάτη του ευρώ".Επειδή συχνάζαμε στο ίδιο μπάρ του είχα ζητήσει να μου υπογράψει το βιβλίο του το 2003!
  Αρα ας κοιτάξουν οι "ευρωπαιστές" να λύσουν θέματα και ας μην ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους ,αλλού !
  Ειναι τουλάχιστον άκομψο !

 7. ΚΩΣΤΑΣ Π. avatar
  ΚΩΣΤΑΣ Π. 09/07/2013 13:15:38

  Εχουμε κυριολεκτικά πήξει στους ειδήμονες που εισπράτουν παχυλότατες αμοιβές " χωρίς να σκάπτωσιν" και χωρίς να διαθέτουν στοιχειώδη παιδεία και φιλοσοφία ζωής...Τι μας προτείνουν λοιπόν οι "Τεράσιες Δεξαμενές Σκέψης" της Γερμανίας? Αυτό που εμείς ξέρουμε απο το Δημοτικό, όταν θέλεις να βάλεις στο χέρι έναν λαό και την περιουσία του, απλά δίνεις όλους τους τομείς διοίκησης του κράτους του σε δικούς σου ανθρώπους...
  Δεν περνάει ουτε στιγμή απο τη "σκέψη" αυτών των "Δεξαμενών" το απλούστερο: Aντί να παλεύεις και να σπαταλιέσαι άδικα με τους ντόπιους "εταίρους" κάνε τους απλά όλους Γερμανούς, δίνοντάς τους ΜΟΝΟ τις παροχές του Γερμανικού κράτους προς τους πολίτες και θα σου παραδώσουν μόνοι τους τους πολιτικούς τους "ταγούς" επι πίνακι...Ομως η αρπαγή του ξένου πλούτου είναι γλυκειά η ρημάδα, ακόμα και για τα μεγάλα Γερμανικά Think tanks. Γι αυτό δεν θα την πετύχουν ποτέ όπως και την άλλη φορά, όσες μάσκες κι αν φορέσουν.
  Η ατιμία των προθέσεων δεν συγκαλύπτεται κάτω απο οιονδήποτε ιδεολογικό μανδύα...

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/07/2013 13:21:42

  Καλη παρατηρηση για το ΣΥΡΙΖΑ.Μονο που ισχυει και για τη ΝΔ του 2010-2011.

 9. Υττριο avatar
  Υττριο 09/07/2013 13:45:33

  Ε, καλά αν είναι έτσι να τους ζητήσουμε να μας φέρουν έναν Όθωνα. Θα κάνει πολύ καλή εντύπωση στους ξένους "εταίρους" μας η εθελοδουλεία μας...

 10. tassos.κ avatar
  tassos.κ 09/07/2013 14:09:58

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει μπει "κανονικά" στο δρόμο του συστήματος. Οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε ότι γρήγορα αφομοιώνουν. Εδώ έφτασε στο σημείο ο Τσίπρας να υμνήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου!!!!!
  Αλλά στην ουσία του σχολίου. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει . Αυτό το ξέρουν και οι "πέτρες" . Το ότι δεν βγαίνει το λένε και το ακούμε πάνω από 1 χρόνο όμως. Τί έχει αλλάξει λοιπόν σ αυτό το διάστημα; Άλλάξε ο προσανατολισμός; Εγώ βλέπω ότι όχι μόνο δεν άλλαξε αλλά χειροτέρεψε . Και όλο αυτό μας κάνει να σκεφτούμε ότι μπήκαμε σε ένα δρόμο, τον βαδίζουμε και απλά περιμένουμε το μοιραίο.

 11. Δον κορλεόνε avatar
  Δον κορλεόνε 09/07/2013 14:11:23

  Ωραίο άρθρο πρεπει κάποιοι στιγμή να καταλάβουν οτι η σωτηρία της πατρίδας είναι πάνω από κόμματα και πρόσωπα και είναι καιρός να κάτσουν όλοι σε ένα τραπέζι και να βρουν μια μίνιμουμ συμφωνία για το πως στο διάολο θα βγει η χώρα από αυτό το ατελείωτο μαρτύριο που περνάμε.

 12. Zame avatar
  Zame 09/07/2013 14:22:46

  ..και η ατιμία ούτε φορολογείται ούτε ρήτρα εχει.

 13. Zame avatar
  Zame 09/07/2013 15:07:22

  ..πως διαλο ντε
  & όταν αυτό το -ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ.-
  πως αποδεικνύεται στην πράξη..εξ ορθολογικά & αυταπόδεικτα ?

  (όταν ο κόσμος τείνει όλο και περισσότερο να απομακρύνεται
  - ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ-
  από την πολιτική με άμεση συνέπεια να ενδυναμώνονται μη πολιτικοί ουσιαστικά χώροι και μορφώματα,
  -ΑΛΛΑ & από την ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο ευρύτερο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟ..γίγνεσθαι -
  έτσι μετασχηματίζεται το "ΒΙΑΙΟ" δεν πληρώνω- πού ίσως να δίνει το & τo δικαίωμα σε μια σχετική -τσαμπουκαλιστικη-ανάγνωση - έμφαση..
  σε ενα αυταπόδεικτο γεγονός.
  & τότε ΓΙΑΤΙ να ΜΗΝ πάρουν & τα μεγάλα καλάθια..
  για την μεγάλη συγκομιδή.

 14. dim avatar
  dim 09/07/2013 15:28:31

  Ουαί υμίν γραμματείς και Συριζαίοι, you are hypocrites!

 15. MCA avatar
  MCA 09/07/2013 17:14:32

  Συμφωνώ μαζί σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό συστημικό κόμμα. Διαφωνώ όμως ότι ΑΝΕΛ και ΧΑ θα σβήσουν.

  Δεν χρειάζονται να εμφανισθούν καινούργια κόμματα που θα υποστηρίξουν την έξοδο από το ευρώ .Τα ήδη υπάρχοντα μπορεί να αλλάξουν προθέσεις , ανάλογα προς τα πού γέρνει η βάρκα…..

 16. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 09/07/2013 20:47:34

  Η Αντιστροφή της πορείας - μιας πορείας έξι δεκαετιών- στην οποία και θεμελιώθηκε η καχεκτική δημοκρατία και το επίπλαστο μοντέλο ανάπτυξης της Ελληνικής Κοινωνίας αποτελεί και την ατραπό για την Έξοδο της Ελλάδας απο την Κρίση Χρέους της οποίας το μεγαλείο αποκαλύφθηκε όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση έφθασε στο απόγειο της

  Έχοντας μπροστά μου το σχεδόν βέβαιο νέο κούρεμα του Ελληνικού χρέους, την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. απο την Ελλάδα και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές φρόνιμο θα ήταν να περιμένουμε και να μην προτρέχουμε.Η Στρατηγική διαχείρισης κρίσεων επιβάλλει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο, να έχουμε με μεθοδικό τρόπο καταγράψει τις όποιες διορθωτικές ενέργειες ,όπως επιβάλλει και την αποφυγή δημοσιοποίησης προβλέψεων σε οιαδήποτε χρονική στιγμή -πόσο δε χρονική συγκυρία ακατάλληλη- που δύνανται να λάβουν τον χαρακτήρα κινδυνολογίας.

  Η Ερώτηση μου είναι γιατί Βάλουν και όχι Βάλουμε; Πόσο εύηχο είναι όταν μιλάς για το μέλλον του τόπου σου να καταγράφεις με τον όρο "τα ρέστα του"; Και πώς συνδέεται με όλα τούτα η λέξη εκδίκηση; Ποια τα γενεσιουργά αίτια της αγανάκτησης; Και μήπως η λεγόμενη αγανάκτηση αποτελεί ευφυολόγημα γιατί κάποιες κοινωνικές ομάδες ανακαλύπτουν σήμερα τι σημαίνει να απαξιώνεσαι ενώ ολάκερα τμήματα της Ελληνικής Κοινωνίας για δεκαετίες ζούν αυτή την κατάσταση ως μόνιμη; Διάβολε η Κοινωνική ανισότητα δεν αποτέλεσε διαχρονικό φαινόμενο;

  Και να το πω απλά όσο αγανακτισμένος κι αν είμαι όσο απελπισμένος κι αν είμαι ποιόν εκδικούμαι με το να προσεγγίσω ακραία μορφώματα; Εκδίκηση σημαίνει να πασχίζεις να γίνεσαι καλύτερος ποιοτικά , να πασχίζεις να αλλάζεις τον μικρόκοσμο και ολάκερη την κοινωνία προς το καλύτερο και όχι να αυτοκτονείς. Αν δεν έχεις φιλοναζιστικά στοιχεία στην συμπεριφορά δεν πάς στην Χρυσή Αυγή, αν δεν πάσχεις απο αριστερές παιδικές ασθένειες δεν στρέφεσαι στην ακροαριστερά, αν είσαι βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος ότι κιαν γίνει δημοκράτης γεννήθηκες δημοκράτης θα πεθάνεις γιατί είσαι Έλληνας , γιατί γεννήθηκες Έλληνας γιατί βαφτίστηκες και αναβαφτίστηκες στην κολυμβήθρα των όσων Ελληνική Φυλή κουβαλά στο διάβα του χρόνου ως πολιτιστική της παράδοση ως πολιτισμικό της πλούτο.

  Και μην διανοηθεί κανείς θεόσταλτος σωτήρης ή τυχάρπαστος ή ριψάσπις να μιλήσει για λόγια εκ του ασφαλούς.Είναι γραμμένα με αίμα σε μια πορεία ζωής και επειδή το αίμα αυτό το βλέπω δεκαετίες γύρω μου σε τιτάνες μικρούς της ζωής απαιτώ τον απόλυτο σεβασμό απο νεόκοπους.Κι αν δεν μπορούν να σεβαστούν τα πάθη ενός λαού δεκαετίες τώρα απλά αναχαμό και μην ψάξετε σε λεξικά τι σημαίνει η λέξη αυτή.

  Απο εκεί και πέρα το πολιτικό σκηνικό δεν είναι τόσο ρευστό όσοι πολλοί νομίζουν. με ίδιες κινήσεις σχηματισμοί τίθενται εκτός πολιτικού σκηνικού.Αναφέρομαι στο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και τους ΑΝΕΛ. Η Αδυναμία προσέγγισης της δεξαμενής των ψήφων των αναποφάσιστων και των αρνούμενων να συμμετέχουν στα δρώμενα πολιτών για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί. Η οποία στροφή προς τα μεσαία στρώματα όπως καταγράφηκε λόγω της κίβδηλης εφευρηματικότητας μόνο ρεαλιστική δεν είναι και παράγει και παραζάλη αλλά και το σύνδρομο του αυτοστροβιλισμού. Η Ν.Δ. ως κινείται εξελίσσεται και μεταλλάσσεται διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα και μεγαλύτερο ζωτικό χώρο και σε αυτό συνεπικουρούν πολλά στοιχεία. Η Ζύμωση και το μπόλιασμα είναι διαδικασίες που απαιτούν χρόνο για να παράγουν αποτελέσματα.Ας μην προτρέχουμε λοιπόν

  Tο λάθος στην ερμηνεία των γεγονότων αφορά πρωτίστως το λάθος στον εντοπισμό των αιτίων της κρίσης του πολιτικού συστήματος τα οποία και είναι πολύ βαθιά καταχωνιασμένα για ευνόητους λόγους.Μην βιάζεστε να κρίνετε την ΔΗΜΑΡ προσέξτε καλύτερα τις λεπτομέρειες και θα καταλάβετε τι εννοώ.Το ηθικά καταδικασμένο ΠΑΣΟΚ στην συνείδηση των δημοκρατικών πολιτών αφομοιώθηκε από την Ν.Δ. χωρίς ιδιαίτερους τριγμούς και αποτελεί εκτός απο κόκκινο πανί για τα ένστικτα αιμοχαρών πολεμοκάπηλων, εκτός απο στόχο μιας πραγματικής εποικοδομητικής κριτικής , παράγοντα εξισορρόπησης του Ελληνικού πολιτικού συστήματος και όχι μόνο εντός Ελλάδος,Ο Συγχρονισμός εκ νέου των τριών κομματικών σχημάτων σε Νέα Βάση, σε μέλλοντα χρόνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.δεν αποτελεί κάτι που πρέπει να αποκλείεται εκ των προτέρων.Αποτελεί δε το απόλυτα εφιαλτικό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Το σημείο που αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη για τον ανωτέρω συλλογισμό είναι η ολική επαναφορά τελευταίως του Aλ. Tσίπρα στον αντιπολιτευτικό λόγο της δεκαετίας του του 1970 και 1980 .Με την πρακτική αυτή ο Κος Τσίπρας δεν κάνει άλμα προς τα εμπρός αλλά πρώτον εκφοβίζει και φοβίζει, δεύτερον νομιμοποιεί εκ νέου ότι καχεκτικό διαθέτει η Ελληνική κοινωνία, τρίτον αναπαράγει τον λαϊκισμό και τον αυριανισμό και τέταρτον αποπροσανατολίζει την Ελληνική κοινωνία με στόχο ένα και μοναδικό την πτώση της κυβέρνησης και την διάλυση του ανωτέρω μπλόκ εξαιτίας της "μνημονιακής" πολιτικής της .Η Πολιτική του "Ωρίμου Φρούτου".

  Τι Κοινό έχει ο Κος Τσίπρας με τον Κο Ερντογάν; Προτάσσει τα ίδια οφέλη, αναγορεύει σε πολιτική πρόταση την όποια στρατηγική στοχεύει στην ικανοποίηση τους και τέλος θαυμάζει το δημιουργημα του και να αυτοθαυμάζεται ως Ηγεμόνας.Μόνο που όταν η Αλαζονεία φτάνει στα όρια της Ύβρις η Νέμεσις αποτελεί νομοτελειακό επακόλουθο/

 17. mara M. avatar
  mara M. 09/07/2013 20:51:34

  H μητέρα όλων των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να γίνει απο αυτούς που υπέκυψαν και παρέδωσαν τα πάντα. Κανένας δεν θα δώσει την πρέπουσα σημασία απο τους δανειστές και το εκφράζω ήπια. Οι κυβερνώντες μιας χώρας πρωτίστως θα πρέπει να πασχίζουν για την ευημερία της χώρας τους και όχι της καταστροφή της όπως έχει καταστεί σαφές ιδιαιτέρως τον τελευταίο χρόνο με διάλυση και ανθρωποθυσίες με άλλοθι τις "μεταρρυθμίσεις" που μας επιβάλουν. Δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκε όπως θα όφειλε εκπληρώνοντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις αλλά ακολούθησε τόσο πιστά τις εντολές των δανειστών που δεν είναι πλέον σε θέση για την παραμικρή διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανακάμψει όσο την κυβερνούν αυτή που την κατέστρεψαν.

 18. Zame avatar
  Zame 09/07/2013 22:54:33

  !!! Εκδίκηση σημαίνει να πασχίζεις να γίνεσαι καλύτερος ποιοτικά!!!
  γιατι την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΝΙΚΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.