13/11/2007 00:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η πολιτική ανάσταση του Γιώργου και η αριστερά

Οι ψηφοφόροι έδωσαν λευκή επιταγή στο Γιώργο Παπανδρέου. Άρα, προς το παρόν, έχει στα χέρια του και το μαχαίρι και το πεπόνι. Μένει να αποδείξει εάν είναι πράγματι “παίκτης” και ηγέτης ή όχι. Η ανάδειξή του με 60%, αλλά και οι μεθοδεύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στο ΠΑΣΟΚ, δείχνουν την ανθεκτικότητα της οικογενειοκρατίας στην ελληνική κοινωνία και πολιτική, καθώς και τη δύναμη των εσωκομματικών μηχανισμών. Αυτό δεν είναι αισιόδοξο μήνυμα για την ελληνική κοινωνία. Ούτε βέβαια, η ενδεχόμενη αυριανή ανάδειξη της ετέρας της οικογενείας Μητσοτάκη, Ντόρας. Πολύ περισσότερο, κάθε άλλο παρά αισιοδοξία γεννά το δίδυμο Παπανδρέου-Μπακογιάννη. Ανεξαρτήτως αυτών όμως, ο Παπανδρέου μετετράπη σε ηγέτη και κέρδισε τις εκλογές, όχι επειδή επέδειξε αρχηγικά προσόντα, αλλά επειδή τον κατασκεύασαν ως ηγέτη η τακτική του Βενιζέλου -και η απουσία εσωκομματικών μηχανισμών εκ μέρους του- και η επίθεση που δέχθηκε από τη διαπλοκή (Μπόμπολας, Ψυχάρης). Ο Παπανδρέου αναστήθηκε από αυτούς πολιτικά. Για να δούμε τώρα τι αντιπολίτευση θα κάνει; Τι θα κάνει στις επόμενες εκλογές; Οι συγκυρίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ευνοούν τον Παπανδρέου. Αν χάσει, τότε τι δικαιολογίες θα έχει;


Τέλος μια παρατήρηση για τον πολυδιαφημισμένο -δημοκρατικό- τρόπο εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα δημιουργεί τετελεσμένα και ισχυροποιεί τις εξουσίες του νέου προέδρου. Θεωρητικά επίσης, είναι δημοκρατική (900 000 ψήφισαν). Στην πραγματικότητα όμως, ήταν μια ρηχή αμερικανιά, δίχως ουσιαστικό προβληματισμό για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας. Ήταν μια προεκλογική περίοδος τηλεοπτικής ρηχότητας. Συγκεντρώσεις με πλαστικά σημαιάκια και αλλαλάζοντες -προσυγκεντρωμένους- οπαδούς, τηλεοπτικοί “διάλογοι”, συνθηματολογίες και όχι προβληματισμός για το τι ΠΑΣΟΚ θέλουν. Αυτά ανέδειξαν αρχηγό. Απέναντι σε αυτή την ρηχότητα των κομμάτων εξουσίας, είναι αναγκαίο να αντιπαρατεθούν οι γνήσια δημοκρατικές διαδικασίες της Αριστεράς. Και είναι καιρός, κάνοντας στροφή στον λαό, και όχι βράζοντας στο ζουμί της, να τις αποκτήσει, και να γίνει ένα γνήσια λαϊκό κίνημα. Η Αριστερά, μετά τα όσα συνέβησαν στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει πια την πολυτέλεια της ομφαλοσκόπησης. ‘Η θα κρατήσει τις ψήφους που πήρε στις τελευταίες εκλογές και θα τις αυξήσει, ή θα λεηλατηθεί -για μια ακόμη φορά- από το ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 13/11/2007 10:35:56

  Το τι ΠΑΣΟΚ θέλουν προκύπτει από τα ποσοστά που έδωσαν σε κάθε υποψήφιο.
  Ένα είναι βέβαιο. Ο κόσμος σε όλες τις εκλογές από το 2004 και μετά συμπεριλαμβανομένης και αυτής του ΠΑΣΟΚ ζητάει επιτακτικά καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.
  Αν δεν το καταφέρει κάποιος σχηματισμός από τους υπάρχοντες θα προκύψει άλλος. Ποιος θα είναι δε γνωρίζω. Σίγουρα όμως όχι ο Καρατζαφέρης.

 2. Prokroustis avatar
  Prokroustis 13/11/2007 15:05:06

  Συμφωνώ Εξάκτινε. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε τον Παπανδρέου σε ρόλο Καραμανλή την τετραετία πριν από τις εκλογές του 2004 (έμφαση στον πόλεμο κατά των "νταβατζήδων"). Μετά;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.