#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/06/2012 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η πιο μεγάλη ώρα… για Ελλάδα και Ευρωζώνη

«Πακέτο» ανάπτυξης 120-130 δισ. ευρώΜέσα σε κλίμα εντόνων διαφωνιών αρχίζει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες μία από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής των τελευταίων ετών. Στη διήμερη συνεδρίαση διακυβεύονται πολλά για την ευρωζώνη, δεδομένου ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία στη λήψη δραστικών αποφάσεων θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις για πολλές χώρες που θα βρεθούν στο έλεος των αγορών και κυρίως η Ισπανία και η Ιταλία.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι θα βάλει όλα τα ανοιχτά θέματα στο τραπέζι, από το πακέτο για την ανάπτυξη μέχρι τα ευρωομόλογα, ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο και την Ανγκελα Μέρκελ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, εκτός κι αν, υπό την αφόρητη πίεση των εταίρων και τον κίνδυνο να απομονωθεί πλήρως, προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις σε ορισμένα «καυτά» ζητήματα, όπως η τραπεζική ένωση, όχι όμως στα ευρωομόλογα.

Η διήμερη συνεδρίαση αρχίζει σήμερα το μεσημέρι σε επίπεδο «27», ενώ από την Παρασκευή το μεσημέρι θα μετατραπεί σε Σύνοδο των 17 ηγετών της Ευρωζώνης. Δηλαδή τα δύσκολα θα έρθουν στο τραπέζι αύριο.

Ειδικότερα, στις δύο Συνόδους Κορυφής θα συζητηθούν το πακέτο των μέτρων για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η τραπεζική ένωση, η απευθείας δανειοδότηση των τραπεζών από το Ταμείο Διάσωσης και η έκθεση των προέδρων της Ε.Ε., της Κομισιόν, του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση της ευρωζώνης, η οποία σε βάθος χρόνου περιλαμβάνει και τα ευρωομόλογα.

Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει απόφαση για το «πακέτο» της ανάπτυξης. Πρόκειται για μια συνολική χρηματοδότηση 120-130 δισ. ευρώ (1% του κοινοτικού ΑΕΠ), μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής στις μεταφορές, στην ενέργεια, στα δίκτυα, καθώς και το προγράμματος στήριξης των ΜμΕ και της απασχόλησης στους νέους.

Το ποσό θα προέλθει από την αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), την έκδοση ομολόγων έργων με εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού και την πλήρη αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε., ώστε να στραφούν σε δράσεις για την απασχόληση. Ενα μέρος του ποσού θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα μέσω μόχλευσης στις αγορές που θα κάνει η ΕΤΕπ.

Το «πακέτο» της ανάπτυξης που αναμφισβήτητα αποτελεί θετική εξέλιξη, έχει ήδη προεξοφληθεί και εάν δεν ληφθούν αποφάσεις που θα καθησυχάσουν τις αγορές, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και η Ιταλία, θα βρεθούν από τη Δευτέρα υπό εξαιρετική πίεση. Αλλωστε, οι ηγέτες των δύο χωρών προειδοποίησαν τις τελευταίες ώρες τους ομολόγους τους για τις συνέπειες που θα είχε για τις ίδιες και το σύνολο της ευρωζώνης μια νέα αναβλητικότητα.

Σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση, όλες οι χώρες, με εξαίρεση τη Γερμανία, υποστηρίζουν την πρόταση της Κομισιόν και του κ. Ρομπέι για ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων προς την κατεύθυνση της κεντρικής εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την εγγύηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των καταθέσεων των πολιτών.

Η πρόταση προβλέπει την ανάθεση του ρόλου της εποπτείας των μεγάλων συστημικών τραπεζών στην ΕΚΤ, όπως και του μηχανισμού εκκαθάρισης ή αναδιάρθρωσης. Προβλέπει επίσης την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων μέσω ενός κεντρικού μηχανισμού που θα τις εγγυάται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Βερολίνο υποστηρίζει την ανάθεση της εποπτείας στην ΕΚΤ, αλλά θεωρεί πρόωρη τη δέσμευση για εγγύηση των καταθέσεων των πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προτείνεται επίσης η δυνατότητα να προσφεύγουν οι τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση απευθείας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και να μην γίνεται αυτό όπως σήμερα μέσω των κρατών-μελών, τα οποία συνάπτουν δάνεια με τον ΕΜΣ και στη συνέχεια τα δίνουν στις τράπεζές τους, επιβαρύνοντας έτσι το δημόσιο χρέος. Η Γερμανία υποστηρίζει ότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δημοσιονομική ενοποίηση και στη συνέχεια θα εξεταστεί αυτή η δυνατότητα. Ωστόσο, οι πιέσεις που ασκούν οι αγορές κάνουν επιτακτική την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων.

Σχετικά με τη δημοσιονομική ενοποίηση, η κεντρική ιδέα που περιλαμβάνεται στην έκθεση των τεσσάρων προέδρων των κοινοτικών οργάνων είναι να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών, αλλά αυτό προβλέπει εκχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων. Το μέτρο υποστηρίζεται από τη Γερμανία, ενώ αντιδρά η Γαλλία, η οποία συνδέει την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας με συγκεκριμένες αποφάσεις τόσο στην κατεύθυνση της ανάπτυξης όσο και της αμυντικής «θωράκισης» της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης ευρωομολόγων, για την κοινή διαχείριση του δημόσιου χρέους. Θέση που προσκρούει στην κατηγορηματική άρνηση της κ. Μέρκελ.

Η έκθεση των προέδρων της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι, της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση θα συζητηθεί στο αποψινό δείπνο, ενώ στόχος είναι να καθοριστεί ένας οδικός χάρτης που θα εγκριθεί τον προσεχή Δεκέμβριο, αφού ληφθούν υπόψη και οι απόψεις των χωρών-μελών.

 Νίκος Μπέλλος για τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/06/2012 11:45:50

  Ισπανικό 10ετές ομόλογο πάλι πάνω από + 7 %.
  Το Ιταλικό + 6,28 % με το καλημέρα. Μη βιώσιμα.
  Σκαδά με ρίγανη...
  h**p://www.bloomberg.com/quote/GSPG10YR:IND/chart/

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/06/2012 12:06:02

  Δοκάρι και μέσα με σύρσιμο στη γραμμή, όπως του Σέσκ Φάμπρεγκας.
  Έχουν και απόψε Ιταλία - Γερμανία...

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/06/2012 12:22:45

  Μια σημερινή δήλωση του Μόντι ακούγεται σαν απειλή αποχώρησης της Ιταλίας από το Ευρώ:
  "Άν οι συμπολίτες μου απογοητευθούν, αυτό θα μπορούσε ν' απελευθερώσει δυνάμεις που θα οδηγήσουν το Ευρώ στην Κόλαση".
  Δαντικα συμφραζόμενα:
  "Όποιος περάσει αυτή την πύλη, να ξεχάσει το φώς του ήλιου και κάθε ελπίδα".
  "Το πιό βαθύ καζάνι της Κόλασης το φυλάνε για εκείνους που σε εποχή κρίσης, αποφεύγουν να επιλέξουν στρατόπεδο".

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 28/06/2012 12:25:54

   Είχα ήδη αναφέρει χθεσινό ισχυρισμό τού Β. Μύνχάου στον Spiegel, ότι υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψει η Ιταλία το Ευρώ.
   Ίσως οι Ιταλοί μόνον πιέζουν να φέρουν την κατάσταση στο έσχατο άκρο, σε συντονισμό με αντιπολιτευόμενα κόμματα της Γερμανίας.
   Άν σοβαρολογούν όμως;

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Ο Θείος 28/06/2012 22:46:54

   Υπάρχει, ακόμα παλιότερο αντίστοιχο ρητό:
   "Ός δ'αν, στασιαζούσης της πόλεως, μηδέ μεθ'ετέρας των μερίδων τα όπλα στή, άτιμος έστω!"

   Εμείς, πάντως, παραείμαστε αδύναμοι (και ιδεοληπτικοί) για να κάνουμε ανάλογες δηλώσεις -πόσο μάλλον πράξεις.

 4. franc avatar
  franc 28/06/2012 13:50:45

  Yπάρχουν τρείς περιπτώσεις:
  1. Οι Γερμανοί υποχωρούν εγκαταλείποντας τη συμμαχία τους με τους τραπεζίτες δεχόμενοι να σταματήσουν την απομύζηση του "Νότου".
  2. Ο "Νότος" ενώνεται με τη Γαλλία εναντίον τους και τους πετάει έξω μαζί με τους τραπεζίτες κηρύσσοντας ομαδική πτώχευση.
  3. Οι Τραπεζίτες αποσύρονται εκτός ΕΕ,για άλλα χρεωμένα κράτη προς "διάσωση" μέσω ΔΝΤ.
  Τα "μνημόνια" δεν πάνε άλλο σε κανένα κράτος. Ούτε καν στην Ελλάδα...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ franc 28/06/2012 15:47:36

   Με τον όρο "Τραπεζίτες" τι ακριβώς εννοείς;
   Τους golden boys/girls διαχειριστές/στελέχη, με τα τερατώδη bonus/πρίμ βρέξει χιονίσει;
   Ή τους μεγάλους μετόχους (από ιδιώτες και private equities έως κοινωνικούς φορείς - π.χ. ασφαλιστικά ταμεία, εκκλησίες κτλ);
   Οι πρώτοι είπαμε - βρέξει χιονίσει απομυζούν, σαν τα στελεχά της Σοβιετίας κάποτε.
   Οι δεύτεροι έχουν χάσει τεράστια ποσά - δες τις απανταχού μετοχικές αποτιμήσεις τραπεζών πριν και μετά το 2008.
   Η καρδιά της Γερμανικής οικονομίας είναι η εξαγωγική βιομηχανία. Ο αμιγώς χρηματοπιστωτικός τομέας που δραστηριοποιείται στη Γερμανία, συγκρινόμενος με την ισχύ του στην Αγγλία, ΗΠΑ, Ελβετία, ακόμη και Γαλλία είναι νάνος.
   Το πρόβλημα με τους εκεί κυβερνώντες σήμερα (CDU/FDP) είναι κυρίως πολιτικό, όχι οικονομικού υπολογισμού. Μόνο παρεπιμπτόντως έχει να κάνει και με την εσωτερική Γερμανική αντίθεση του ισχυρού βιομηχανικού τομέα και του αδύνατου χρηματοπιστωτικού. Δες τι λέει εναντίον της Μέρκελ ο Τσάρλς Νταλάρα, ο πιό έγκυρος εκπρόσωπος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος - και όχι μόνον αυτός.
   Η πολιτική της Μέρκελ θυμίζει αναλογικά την πολιτική της περιόδου Καραμανλή Β': Κάνει οικονομική πολιτική κυττώντας δημοσκοπήσεις, όχι οικονομικές τάσεις. Στο τέλος, όπως ακριβώς ο Καραμανλής, και θα καταστρέψει την οικονομία, και θα χάσει παταγωδώς τις εκλογές, όποτε γίνουν.

   • franc avatar
    franc @ Ο Θείος 28/06/2012 19:00:26

    Αγαπητέ Θείε, στο έχω ξαναπεί.
    Με τον όρο “Τραπεζίτες” ακριβώς εννοώ
    Τους golden boys/girls διαχειριστές/στελέχη, με τα τερατώδη bonus/πρίμ βρέξει χιονίσει, και κυρίως τους 4 "πατεράδες" τους που βρίσκονται πάνω απ' όλους αυτούς.
    Βλέπε και το σχετικό: http://english.pravda.ru/business/finance/18-10-2011/119355-The_Large_Families_that_rule_the_world-0/

    Παρακάτω παρατηρείς ότι: "Ο αμιγώς χρηματοπιστωτικός τομέας που δραστηριοποιείται στη Γερμανία, συγκρινόμενος με την ισχύ του στην Αγγλία, ΗΠΑ, Ελβετία, ακόμη και Γαλλία είναι νάνος."
    Aυτό μου δίνει μια επιπλέον εξήγηση γιατί οι Γερμανοί συμμάχησαν με τους τραπεζίτες...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.