#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/06/2012 19:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η περίπτωση της Ισπανίας δικαιώνει την στάση του Σαμαρά στην δανειακή(Ανανεωμένο) Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και απειλεί να συμπαρασύρει όλες τις αντιλαϊκές σφικτές πολιτικές που έχει επιβάλλει η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στους λαούς της Ευρώπης και ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Η βοήθεια στην Ισπανία χωρίς όμως την επιβολή μνημονίου ή άλλων αντίστοιχων δημοσιονομικών προσαρμογών, άνοιξε ήδη την όρεξη της Ιρλανδίας που ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση της δικής της δανειακής σύμβασης και θέτει σε νέα βάση τη σιδηρά πειθαρχεία που απαιτεί το Βερολίνο από τα μέλη της ευρωζώνης.

Θα μπορούσε, μαζί με το αίτημα της Ιρλανδίας, να υπάρχει και αντίστοιχο δικό μας -όπως το περιέγραψε εβδομάδες πριν ο Αντώνης Σαμαράς-, αλλά εμείς εδώ ακόμα παλεύουμε να βγάλουμε κυβέρνηση, η οποία εντός ευρώ, θα διεκδικήσει το καλύτερο για τη χώρα.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τη στιγμή που η τράπουλα ξαναμοιράζεται, η προεκλογική περίοδος που διανύουμε έβαλε στην άκρη τις όποιες εξελίξεις ή πρωτοβουλίες θα μπορούσε να αναλάβει η χώρα μας, και κινδυνεύουμε να χάσουμε το τρένο των διαπραγματεύσεων.

Αυτών που πυροδοτεί η περίπτωση της Ισπανίας για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία που αναμένεται να κερδίσουν τον επόμενο μήνα επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και αντίστοιχων καλών όρων που θα “παλέψουν” η Κύπρος και η Ιταλία που και αυτές βρίσκονται προ των πυλών του Μηχανισμού Στήριξης.

Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού και κάποιοι  πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να κατανοήσουν την επικινδυνότητα της κατάστασης, αλλά και την τελευταία ίσως ευκαιρία που διαμορφώνει για τη χώρα μας η περίπτωση της Ισπανίας.

Η συμφωνία Ε.Ε. – Ισπανίας επιβεβαιώνει τη διορατικότητα του Αντώνη Σαμαρά

Αποδεικνύεται, εξάλλου,  πόσο δίκιο είχε ο Αντώνης Σαμαράς, που –από την πρώτη στιγμή- φώναζε στο Γιώργο Παπανδρέου «να πάρει μέτρα». Οι Ισπανοί πήραν μέτρα νωρίς και απέτρεψαν ένα άμεσο δημοσιονομικό πρόβλημα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν, κατά βάση, ένα τραπεζικό πρόβλημα, τους επέτρεψε να συμφωνήσουν δάνειο από την Ευρώπη, χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά με την επίβλεψη της τρόικα.

Η διορατικότητα του Αντώνη Σαμαρά αποδεικνύεται επίσης και από το γεγονός ότι υποστήριξε τη νέα δανεική σύμβαση και διασφαλίσαμε έγκαιρα τη βοήθεια από την Ευρώπη, με βάση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Αν εγκαίρως δεν στηρίζαμε το κούρεμα του ελληνικού χρέους και το νέο δάνειο, σήμερα θα βρισκόμασταν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την Ισπανία. Και τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα.

Η ορθότητα των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται από το γεγονός ότι ζητάει όπως και η Ισπανία, έτσι και η Ελλάδα να βρει τη λύση μέσα στην Ευρωζώνη. Και όχι βεβαίως, με θέσεις του τύπου «τα σπάμε», όπως αυτές που διακηρύσσει ο Αλ. Τσίπρας.

Η διάσωση της Ισπανίας διευκολύνει τη επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου


Η  προσφυγή της Ισπανίας στο Μηχανισμό Στήριξης και οι χαλαροί όροι που τη συνοδεύουν, ανοίγουν δρόμο βελτίωσης και του ελληνικού Μνημονίου υπό την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα παρουσιάσει σοβαρή εναλλακτική πρόταση και θα συζητήσει με τους εταίρους, αποφεύγοντας απειλές, «κορόνες» και συνθήματα.

Στην υπογραφή του ισπανικού Μνημονίου λάιτ…καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε η αποφασιστική στάση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος επέμεινε να μην επιβληθεί κανένα πρόσθετο μέτρο που θα οδηγούσε σε περισσότερο λιτότητα. Το Παρίσι (στο οποίο ως γνωστόν επιτίθεται ο … Α.Τσίπρας) πέτυχε να πάρει με το μέρος του σχεδόν όλους τους εταίρους, υποχρεώνοντας το Βερολίνο σε μια μεγάλη… κωλοτούμπα, αφού μέχρι και την Παρασκευή η κ. Μέρκελ ζητούσε την επιβολή πλήρους Μνημονίου, ανάλογου εκείνων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Είναι σαφές ότι οι ισπανικές εξελίξεις δημιουργούν θετικό κλίμα που ευνοεί διεκδικήσεις από την πλευρά των άλλων μνημονιακών χωρών, και κυρίως για την Ελλάδα. Διεκδικήσεις για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για την προώθηση προγράμματος ανάπτυξης, ώστε η χώρα να βγει το ταχύτερο από την ύφεση. Ωστόσο, η διεκδίκηση αυτή πρέπει να γίνει με σοβαρή διαπραγμάτευση, με νηφάλιο τρόπο και κυρίως με υποβολή προτάσεων. Απειλές τύπου ΣΥΡΙΖΑ περί ακύρωσης της λιτότητας και του Μνημονίου απλώς θα επιταχύνουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αλλωστε, εταίροι έκλεισαν το ισπανικό ζήτημα για να είναι έτοιμοι για όλα σχετικά με την περίπτωση της χώρας. Με άλλα λόγια, δεν ήθελαν να έχουν ανοικτά δύο μέτωπα.

Το βέβαιο είναι ότι το κλίμα στην ευρωζώνη έχει αλλάξει. Μετά την επικράτηση του Φρασνουά Ολαντ στη Γαλλία και την αποχώρηση του Νικολά Σαρκοζί, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη κυριαρχία της και να οδηγηθεί σε πλήρη απομόνωση, γι’ αυτό έχει αρχίσει και τις υποχωρήσεις.

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ευρώ. Η προσωρινή διάσωση των ισπανικών τραπεζών δίνει μία παράταση στη λήψη των οριστικών αποφάσεων που θα σχετίζονται με την έκδοση ευρωομολόγων με σκοπό την εξεύρεση συνολικής λύσης. Η Γερμανία, που είναι η μεγάλη κερδισμένη της κρίσης, με τις εξαγωγές της να εκτινάσσονται στις τρίτες χώρες και το κόστος δανεισμού της να έχει μηδενιστεί, σύντομα θα υποχρεωθεί να απαντήσει στο δίλημμα εάν θέλει ή όχι τη διατήρηση του ενιαίου νομίσματος. Σε αυτή τη συγκυρία η Ελλάδα δεν πρέπει να απομακρυνθεί από το τρένο της ευρωζώνης. Όλοι οι διεθνείς παράγοντες τονίζουν την ανάγκη η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ τηρώντας τις δεσμεύσεις της βλέποντας ότι η κυρία Μέρκελ είναι έτοιμη για ένα ακόμη λάθος στη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης, το οποίο θα πληρώσουμε ακριβά.

Αλλαγή του σκληρού Μνημονίου θα ζητήσει η Ιρλανδία

Η απόφαση του Σαββάτου για την Ισπανία δημιουργεί ένα προηγούμενο που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή πλεύσης της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, αφού στην ουσία παρακάμφθηκε ο μηχανισμός του ταμείου διάσωσης.

Ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΤΧΣ προβλέπει ότι εάν μια χώρα υποβάλει αίτημα διάσωσης τίθεται σε καθεστώς Μνημονίου, δηλαδή υπό αυστηρή επιτήρηση. Η λέξη Μνημόνιο μπορεί να διατηρήθηκε για νομικούς λόγους στη δήλωση του Eurogroup, αλλά στην ουσία δεν μιλάμε για Μνημόνιο, αφού δεν συνοδεύεται από κανένα μέτρο.

Το επιχείρημα που επικαλείται τώρα το Βερολίνο για τη διακριτική μεταχείριση σε σχέση με τα σκληρά Μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία είναι ότι η Μαδρίτη ζήτησε ενίσχυση για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα και όχι για δημοσιονομική στήριξη.

Ωστόσο, είναι εντελώς αβάσιμο γιατί η Ισπανία τις τελευταίες μέρες στην ουσία δεν μπορούσε να βγει στις αγορές, που σημαίνει ότι εάν δεν έμπαινε σε καθεστώς στήριξης δεν πήγαινε σε στάση πληρωμών. Επιπλέον και η Ιρλανδία ζήτησε στήριξη για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά της επιβλήθηκε ένα εξαιρετικά σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας με… Γκαουλάιτερ το ΔΝΤ.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν κατέστησε σαφές στους εταίρους στην  τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου ότι στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup θα θέσει θέμα τροποποίησης του ιρλανδικού προγράμματος, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις και να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/06/2012 12:56:09

  Υπάρχουν μερικές διαφορές από την Ιρλανδική διάσωση: Δεν υπάρχουν "Μνημονιακοί όροι" που αφορούν τα δημοσιονομικά, το ΔΝΤ έχει μόνον τεχνικό - εποπτικό ρόλο.
  Ωστόσο, δυστυχώς, το πακέτο στήριξης των Ισπανικών τραπεζών είναι μια από τα ίδια. Και άλλος χαμένος χρόνος για την Ευρώπη.
  1. Οι Ευρωπαικοί Μηχανισμοί Στήριξης (EFSF και ESM) δανείζουν στο Ισπανικό Δημόσιο χρήμα Ευρωπαίων φορολογουμένων. Το Ισπανικό Δημόσιο έχει την ευθύνη της ανακεφαλαιοποίησης των Ισπανικών τραπεζών μέσω του εθνικού ΤΧΣ και τον έλεγχό τους. Το νήμα διαπλοκής μεταξύ κράτους και τραπεζών δεν κόβεται, αφού δεν θα υπάρχει άμεση Ευρωπαική εποπτεία στις τράπεζες. Επίσης, το Ισπανικό Δημόσιο έχει την ευθύνη απολπληρωμής του δανείου.
  2. Ως συνέπεια του ανωτέρω, ο δανεισμός θα εγγραφεί στο δημοσιονομικό χρέος της Ισπανίας και θα το αυξήσει σημαντικά. Ο δανεισμός είναι τοξικός για τα καλά μέχρι τώρα δημοσιονομικά της χώρας. Και πάλι ιδιωτικά χρέη (ιδιωτικών τραπεζών) μετατρέπονται σε δημόσια. Η πραγματική καταστροφή συνεχίζεται.
  3. Η λογική είναι ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη υποτίθεται ότι παραμένουν "εθνικές", του επιμέρους κράτους. Πρόκειται για αιθεροβάμονα λογική, ονειροφαντασία. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση χωρίς να αποδέχονται την πραγματικότητα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 11/06/2012 13:11:44

   H ουσία είναι ότι με αυτό τον τοξικό τρόπο λειτουργίας του Μηχανισμού, συνεχίζουν να μετατρέπουν ιδιωτικά χρέη (ιδιωτικών τραπεζών) σε δημόσιο χρέος και δημόσιο έλλειμμα.
   Τα δυσμενέστερα δημοσιονομικά σε συνθήκες ύφεσης (κυρίως το χωρίς πραγματικό λόγο αυξημένο δημόσιο χρέος), θα εξαναγκάσουν σε δεύτερη φάση τις Ισπανικές κυβερνήσεις να θεσπίσουν μέτρα λιτότητας. Θα το κάνουν μόνες τους, ακόμη και χωρίς Μνημόνια.
   Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/06/2012 13:02:56

  Υποστήριξη του απευθείας δανεισμού από το μηχανισμό στις τράπεζες, χωρίς -παρεμβολή του επιμέρους Δημοσίου, από συνέντευξη του Lorenzo Bini Smaghi, πρώην εκτελεστικού της ΕΚΤ :
  .............................
  "The ESM can be used to recapitalize the banks, but this has to happen via the countries applying for ESM funds. The ESM should remain directly accessible by the sovereign, which is the counterparty of the fund, against some clear conditions.
  If ESM was allowed to recapitalize the banks directly, it would need to have leverage over these banks. There should be a transfer of responsibility whereby banks would be under the supervision of the ESM. This could then be seen as the beginning of a crisis-resolution fund, a special fund, which would recapitalize the banks and also induce them to restructure their balance sheet and manage bad assets.
  This might be a stealth move towards the creation of a eurozone-wide bank supervisory structure, which we need to have anyway, since in a single-currency bloc you can’t have 17 independent banking supervisors".
  ............
  h**p://www.euromoney.com/Article/3037269/Q-A-Lorenzo-Bini-Smaghi-former-ECB-official.html

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/06/2012 14:16:30

  Και ο Στίγκλιτς λέει σήμερα: "Μάπα" το σχέδιο για τις Ισπανικές τράπεζες.
  Επισημαίνει την τοξικότητα, τον φαύλο κύκλο τραπεζικού και δημόσιου χρέους που διατηρείται αδιάσπαστος.

 4. ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΙΜΟΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΙΜΟΣ 11/06/2012 20:22:52

  Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα στη Θράκη με τη μειονότητα..Ελπίζω οι Χριστιανοί Ροδοπης και Ξάνθης να στραφουν μαζικα στη ΝΔ (άσχετα του τί ψηφιζαν μεχρι τώρα) διοτι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνουν μόνο με Μουσουλμάνους βουλευτές οι 2 νομοί. Ειδικά στη Ροδόπη όπου η ΝΔ εχει επικεφαλης τον Στυλιανίδη και ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΟΥΒΕΛΗΣ έχουν φανατικούς Τουρκους...Οι τοπικές κοινωνίες ας είναι σε αγρύπνιση..

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 12/06/2012 14:36:37

  Ιδού και η "νεκροψία", μόλις την επόμενη μέρα:
  h**p://www.antinews.gr/2012/06/12/165829/#comment-996746

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.