#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/12/2010 17:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η περίπτωση της Ιρλανδίας δεν αθωώνει τους χειρισμούς ΠαπανδρέουΟ Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας,  Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Για όσους, προς στιγμήν, πίστεψαν ότι η εξέλιξη του Ιρλανδικού προβλήματος «αθωώνει» τους κάκιστους κυβερνητικούς χειρισμούς με το Μνημόνιο, ήρθε ήδη η απάντηση:

Η Ιρλανδία έκανε εκείνο που δεν έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου:

Διαπραγματεύθηκε!

Πέτυχε έτσι μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής απ’ ό,τι η Ελλάδα και, κυρίως, διατήρησε το παραδοσιακό αναπτυξιακό της όπλο, που είναι οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές.

Την ώρα που στην Ελλάδα οι φόροι ανεβαίνουν συνεχώς και η λέξη «ανάπτυξη» δεν υπάρχει στο πολιτικό λεξιλόγιο της κυβέρνησης».

Στο μεταξύ κύκλο της Ρηγίλλης επισημαίνουν ότι επιβεβαιώνεται καθημερινά η ορθότητα της κριτικής που ανέπτυξε, έγκαιρα και υπεύθυνα, η Νέα Δημοκρατία έναντι της κυβερνητικής πολιτικής. Η σύγκριση του τρόπου αντιμετώπισης της κρίσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ιρλανδίας καταδεικνύει την ορθότητα της κριτικής μας:

Η Ιρλανδία αντιστάθηκε, με πείσμα, ως όφειλε, στην προοπτική ένταξής της σε Μηχανισμό στήριξης και στην υπαγωγή της στους όρους του ΔΝΤ.

Αντιθέτως, ουδείς αμφισβητεί ότι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επεδίωξε μόνη της τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η ιρλανδική κυβέρνηση δανείστηκε, ακόμη και με ακριβότερο επιτόκιο ώστε να αποφύγει την ένταξή της σε Μηχανισμό στήριξης καλύπτοντας εκ των προτέρων όλες τις δανειακές ανάγκες της ως τα μέσα του επομένου χρόνου.

Η ελληνική κυβέρνηση αδράνησε με τρόπο εγκληματικό να δανειστεί, όταν ακόμη είχε τη δυνατότητα, μέχρι και τον Φεβρουάριο, και με πρωτοφανή αβελτηρία επέτρεψε η κρίση ελλείμματος να μετατραπεί σε κρίση δανεισμού.

Η ιρλανδική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά τους όρους του δανεισμού της και κατάφερε να εξασφαλίσει 4 χρόνια χάριτος και 7 χρόνια αποπληρωμής.

Η ελληνική κυβέρνηση απεδέχθη αμαχητί τους δυσβάστακτους όρους που της επιβλήθηκαν, έτσι ώστε η χώρα μας να υποχρεούται να ξεκινήσει την πληρωμή μετά από 3 μόνο χρόνια και να αποπληρώσει σε άλλα 2.

Η Ιρλανδία παρά την πίεση στο εύθραυστο τραπεζικό της σύστημα, διαπραγματεύθηκε επίσης σκληρά και, κατάφερε να διατηρήσει το φορολογικό της συντελεστή στο 12,5% για τις επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα ο φορολογικός συντελεστής είναι 20% στα αδιανέμητα κέρδη και 40% στα διανεμόμενα, θυσιάζοντας έτσι κάθε αναπτυξιακή προοπτική.

Η ιρλανδική κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει το ΦΠΑ μόνον κατά μια μονάδα μέσα στο 2013 και κατά άλλη μία μονάδα το 2014.

Η ελληνική κυβέρνηση αύξησε το ΦΠΑ πολύ περισσότερο σε πολύ λιγότερο χρόνο: κατά 4 μονάδες μέσα σε 12 μήνες!

Η ιρλανδική κυβέρνηση σύρθηκε στο Μηχανισμό στήριξης εξαιτίας του τραπεζικού της συστήματος, το οποίο είναι φορτωμένο με υψηλού κινδύνου δάνεια στον εγχώριο κατασκευαστικό της κλάδο. Ενώ οι ξένες τράπεζες έχουν δανείσει την Ιρλανδία, κυρίως τις ιρλανδικές τράπεζες, 731 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αντίθετα τα αντίστοιχα δάνεια ξένων τραπεζών προς την Ελλάδα δεν ξεπερνούν τα 175 δισεκατομμύρια δολάρια και έτσι δεν δεχόταν ανάλογη πίεση.

Επομένως τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους:

Η Ιρλανδία έπραξε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει το Μηχανισμό στήριξης. Και όταν ακόμη αυτό στάθηκε αδύνατο λόγω των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα διαπραγματεύθηκε σκληρά για να μη χαθεί η προοπτική της ανάπτυξης.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μας έσυρε στο Μηχανισμό στήριξης, μετά από σωρεία λαθών, ερασιτεχνικών κινήσεων και διασυρμού της χώρας. Δεν διαπραγματεύτηκε κανένα σημείο του Μνημονίου και κυριολεκτικά «έθαψε» την ελπίδα της ανάπτυξης.

Σήμερα βιώνουμε τα επίχειρα αυτής της στάσης, καθώς ως κοινωνία είμαστε εγκλωβισμένοι στη δίνη της ύφεσης, της υψηλής ανεργίας, του πληθωρισμού και της ανασφάλειας για το αύριο.

Οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να κρύβονται πίσω από τη συνήθη παραπλανητική παρελθοντολογία. Οι πολίτες τους έχουν ήδη αντιληφθεί…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Papageorgiou Takis avatar
  Papageorgiou Takis 07/12/2010 17:32:51

  Πάρα πολύ σωστά όλα. Αρκεί να σκέφτεται κανείς και να μην ακούει ότι του σερβίρουν οι "ειδήμονες".

 2. Γιώργος avatar
  Γιώργος 07/12/2010 17:45:42

  Πολύ καλή και εμπεριστατωμένη δήλωση.

 3. zackii avatar
  zackii 07/12/2010 17:52:28

  Και βέβαια σωστός, αλλά να μην εξαφανίζεται γιά μεγάλα διαστήματα, και ο κος Σαμαράς να αφήσει τις ομιλίες σε κάτι ξενοδοχεία,πρεσβείες κλπ, και να κατέβει στον απλό λαό, να τα λέει όλα αυτά-ακόμα και στο πεζοδρόμιο αν οι καναλαρχοεργολάβοι δεν του δίνουν βήμα. Καμμιά συναίνεση στο ΓΑΠ.

 4. αλλήθωρος avatar
  αλλήθωρος 07/12/2010 18:08:34

  Η Ιρλανδία έδωσε ανάσα στο ελληνικό κατεστημένο, γιατί μπορεί να ισχυρίζεται, ότι η κρίση είναι γενικότερη και όχι μόνο ελληνική και έτσι μπορεί να επιτυγχάνει ακόμα μεγαλύτερη από την ήδη δεδομένη ανοχή της ελληνικής κοινωνίας, απογοητεύοντας και αδρανοποιώντας ακόμα και εκείνες τις ανήσυχες κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες ενδεχομένως να προσπαθούσαν μια σύγκρουση με το καθεστώς.

 5. Φιλόσοφος avatar
  Φιλόσοφος 07/12/2010 18:21:12

  Μα τι λέει ο άνθρωπος; Και αφού αυτό το νεοφιλελεύθερο μοντέλο να πληρώνει το κεφάλαιο και οι πολυεθνικές φόρο μόνο 12,5%, έφερε ανάπτυξη στην Ιρλανδία, γιατί οι Ιρλανδικές Τράπεζες έγιναν προβληματικές; Γιατί η εγκληματική κυβέρνηση της Ιρλανδίας μετέτρεψε το χρέος των τραπεζών της σε Δημόσιο Χρέος και καταδίκασε έναν ολόκληρο λαό στην φτώχεια; Και μετά από αυτό το έγλημα "διαπραγματεύτητηκε σκληρά". Σιγά μην ανέβηκε στο βουνό και έκανε και αντίσταση. Με τέτοια ηλίθια επιχειρήματα προσπαθεί ο Παναγιωτόπουλος να κάνει αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ; Και αν δεν τα πιστεύει πάλι καλά, αλλά αν τα πιστεύει κιόλας σκέψου ο αντιμνημονιακός αγώνας της Νέας Δημοκρατίας προς ποιά κατεύθυνση πάει;

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Φιλόσοφος 07/12/2010 21:08:22

   Με έναν μυστήριο τρόπο παντού και πάντα, το δημόσιο χρέος συνδέεται με τις τράπεζες (ολες οι τράπεζες είναι ιδιωτικές).

   Με τον ίδιο μυστήριο τρόπο για την παρούσα παγκόσμια οικονομική κρίση όλα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, το έχουν πάλι οι τράπεζες ως δημιουργοί της κρίσης.

   Με το ξέσπασμα της κρίσης, σε όλες τις χώρες, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που δαπανήθηκε, από το κάθε δημόσιο, για την αντιμετώπισή της κρίσης, που πήγε; Στην δημιουργία ανάπτυξης; Στα προγράμματα στήριξης ανέργων; Στα επιδόματα των φτωχών; Οχι. Στις τράπεζες πήγε.

   Τι σόϊ τράπεζες είναι αυτές πατριώτες; Και γιατί παντού, το κάθε δημόσιο, της αντιμετωπίζει έτσι χαριστικά; Αν είναι να δαπανούμε τόσα λεφτά για τις τράπεζες, γιατί να τις έχουμε να είναι ιδιωτικές; Και τι τις θέλουμε τόσες τράπεζες; Δεν μας φτάνει μία ανά χώρα να εκδίδει και το νόμισμα;

   Οι τράπεζες τελικά είναι τα αφεντικά σε κάθε χώρα και σε κάθε δημόσιο.
   Κι όχι δημοκρατία δεν έχουμε, ούτε απέξω δεν περάσαμε.

   Και "τραπεζική ολιγαρχία" να ονομάσουμε το πολίτευμά μας, πάλι ευγενικοί θα είμαστε. Είναι ακόμη χειρότερο το πράμα.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Kostas avatar
    Kostas @ Θραξ Αναρμόδιος 09/12/2010 08:42:30

    Αναρμόδιε,

    Σωστά τα λες. Απομένει το παράδειγμα της Ουγγαρίας, φορολόγηση των εσόδων (όχι μόνο των κερδών) των τραπεζών. Και εφόσον προστατεύονται από το κράτος, να δανείζουν το κράτος με τόκο ίσο με αυτό που δανείζονται και οι ίδιες. Εδώ δεν υπάρχει ρίσκο, τα λεφτά τους θα τα πάρουν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.