#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/07/2010 08:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η περίεργη φιλία Σερβίας-ΤουρκίαςΣτις 11 Ιουλίου ο πρόεδρος της Σερβίας Boris Tadic, απέδωσε τιμές στις 8.000 νεκρών Βοσνίων μουσουλμάνων που δολοφονήθηκαν πριν από 15 χρόνια, όταν η πόλη Srebrenica έπεσε στα χέρια των Σερβοβόσνιων. Εν τω μεταξύ, στο Novi Sad της βόρειας Σερβίας, διεξάγεται το 10ο ετήσιο φεστιβάλ μουσικής «Έξοδος»,  που ονομάστηκε έτσι ώστε να θυμίζει την έξοδο της χώρας από τον εθνικισμό. Και πράγματι, για τους περισσότερους νέους που σπεύδουν να περάσουν καλά, οι πόλεμοι της Σερβίας είναι κάτι που απλώς διαβάζουν στα βιβλία της ιστορίας.

Όχι όμως για όλους. Ο Σερβοβόσνιος Ratko Mladic συνεχίζει να καταζητείται με τη κατηγορία της πρόκλησης γενοκτονίας. Όταν οδήγησε το στρατό του εναντίον της Srebrenica το 1995, περηφανεύτηκε πως απελευθέρωσε τη πόλη από τους «Τούρκους», όπως αποκαλούσε υποτιμητικά τους Βόσνιους μουσουλμάνους.

Κατά μεγάλη ειρωνεία, η Τουρκία σήμερα αποτελεί τον καλύτερο φίλο της Σερβίας. Αφού απηύθυνε χαιρετισμό στη τελετή της Srebrenica, ο Recep Tayyip Erdogan επισκέφτηκε το Βελιγράδι. Είχε προηγηθεί μια σειρά συμφωνιών μεταξύ των δυο χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της κατάργησης της βίζας. Μια συμφωνία περί ελεύθερου εμπορίου θα αρχίσει να ισχύει από τον Σεπτέμβριο.

Παρέα με τον Tadic, ο Τούρκος ηγέτης επισκέφτηκε τη σερβική  πόλη Sandzak που κατοικείται  από μουσουλμάνους, όπου και εγκαινίασε ένα τουρκικό πολιτιστικό κέντρο. Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία παίρνει πολλές πρωτοβουλίες στα δυτικά Βαλκάνια, προσπαθώντας να φέρει πιο κοντά τους  Βόσνιους μουσουλμάνους με τις άλλες ισλαμικές ομάδες της περιοχής. Οι παλαιότερες όμως προσπάθειες της Τουρκίας για κυρίαρχο ρόλο στη περιοχή, δεν ήταν και τόσο ευπρόσδεκτες. Το φεστιβάλ «Έξοδος» διεξάγεται δίπλα στο μεγάλο κάστρο του Petrovaradin, στις όχθες του Δούναβη, που χτίστηκε από τους Αυστριακούς πριν από 300 χρόνια σε μια προσπάθεια να αμυνθούν εναντίον των Οθωμανών Τούρκων της εποχής.

Σήμερα το κάστρο είναι αρκετά πιο φιλόξενο. Όμως οι επισκέπτες του φεστιβάλ ήταν σαφώς λιγότεροι από άλλες χρονιές, καθώς η οικονομική κρίση έπληξε ιδιαίτερα τους νέους της Σερβίας και άλλων γειτονικών χωρών. Ο υπουργός Εμπορίου Slobodan Milosavljevic δηλώνει πως η οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξης του 2% φέτος, μετά τη μείωση του 3% το 2009. Η όποια αισιοδοξία όμως φθίνει. Ένας λόγος είναι η βραδυπορία στις διαδικασίες ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ. Πολλοί ανησυχούν ότι η περίπτωση του Κοσσόβου θα τις καθυστερήσει ακόμη περισσότερο. Η Σερβία κατέθεσε το αίτημά της για είσοδο στην ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβρη, όμως η Γερμανία αφήνει να εννοηθεί πως δεν επιθυμεί περαιτέρω μεγέθυνση της ΕΕ μέχρι να μπει σε αυτήν και η Κροατία, πιθανώς το 2012 ή το 2013. Αν η Σερβία προκαλέσει προβλήματα σε σχέση με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Κοσσυφοπέδιο, οι Γερμανοί (και άλλοι) θα έχουν τη τέλεια δικαιολογία για να την αφήσουν εκτός.

Ο βασικός στρατηγικός στόχος των Σέρβων είναι η είσοδός τους στην ΕΕ, αλλά όπως λέει ο Milosavljevic, αν αυτό φανεί ακατόρθωτο, τότε η χώρα του θα στραφεί προς τη Ρωσία, τη Κίνα και τη Τουρκία. Σε δύο χρόνια από σήμερα θα συμπληρωθεί ένας αιώνας από τότε που οι Τούρκοι εκδιώχθηκαν από τα Βαλκάνια στα οποία κυριάρχησαν επί σχεδόν 500 χρόνια. Δεν φαίνεται να υπάρχει «Έξοδος» από τη παραδοξότητα της ιστορίας.

Economist

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 30/07/2010 09:16:06

  Αυτοί χειρότεροι και από εμάς. Αν μερικά ευρώ πετάνε και την σκούφια τους.

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 30/07/2010 09:19:49

  Οι Σέρβοι δεν έχουν μπέσα.

  Κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, η Σερβία έκανε προπαγάνδα στα σλαβόφωνα χωριά τής Μακεδονίας προκειμένου να πείσει τον ρευστής εθνικής συνείδησης ντόπιο πληθυσμό ότι είναι Σέρβοι και όχι Βούλγαροι, ούτε Έλληνες.

  Αν η Βουλγαρία δεν απωθούσε τους Σέρβους προς τα βόρεια, η Σερβία δεν θα είχε κανένα λόγο να συμμαχήσει με την Ελλάδα κατά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο.

  Επί Γιουγκοσλαβίας, το δημιούργημα της "Μακεδονίας" εξυπηρετούσε τα σερβικά συμφέροντα που ήθελαν να αποδυναμώσουν τους εθνικούς και γλωσσικούς δεσμούς των Σλαβομακεδόνων με τη Βουλγαρία, ενώ παράλληλα στοιχειοθετούσε ιμπεριαλιστικές βλέψεις εναντίον τής Ελλάδας.

  Δεν είναι τυχαίο ότι η Σερβία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια ως "Μακεδονία". Όταν το Μεξικό αναγνωρίζει τα Σκόπια ως "Μακεδονία", η πράξη αυτή δεν έχει ανθελληνικό χαρακτήρα, γιατί το Μεξικό απλώς αποφάσισε να αναγνωρίσει μια χώρα που του το ζητάει, χωρίς να ξέρει τις ελληνικές θέσεις, αφού τα ελληνικά διπλωματικά σώματα είναι ικανά μόνο για να πηγαίνουν οι κυρίες πρέσβεως για ψώνια στα άουτλετ και για να ζητούν δωρεάν θέσεις πάρκινγκ στις ξένες πόλεις. Όταν η Σερβία, όμως, αναγνωρίζει τη "Μακεδονία", αυτή είναι μια καθαρά ανθελληνική στάση.

  Από όσο τους έχω ζήσει, οι Σέρβοι είναι σαν τη Τζούλια. Πηγαίνουν όπου έχει μπικικίνια. Επίσης, νομίζουν ότι είναι ο πιο σημαντικός λαός τής γης. Τα χωριά τους έχουν τα μαύρα τους τα χάλια, αλλά οι μπε-εμ-βέ και τα αρμάνι, σύννεφο. Σνομπάρουν τους Ρουμάνους, κοροϊδεύουν τους Βούλγαρους, φθονούν τους Κροάτες, υποτιμούν τους Αλβανούς, περιφρονούν τους Έλληνες, μισούν τους Ούγγρους... μια παράκρουση, δηλαδή.

  Πριν 15 χρόνια έσφαζαν Βόσνιους γιατί ονειρεύονταν μια Σερβία από την Αδριατική ως τη Θεσσαλονίκη, ενώ τώρα η Δύση τους κόβει επαρχίες από δω κι από κει, κι αυτοί γιορτάζουν την "έξοδο" από τον εθνικισμό. Ένας λαός που χρειάζεται επειγόντως ψυχανάλυση.

  • Βυζάντιος avatar
   Βυζάντιος @ Στέργιος 30/07/2010 09:47:18

   Εσείς μάλλον θα πρέπει να είσθε Ιστορικός Παρατηρητής παλαιάς κοπής πως λέμε Λιρα σπανιαζουσα του 1917 ! είναι βέβαιον ..μα ποιον Ιστορικό μου θυμίζετε ποιον Ιστορικό ?

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Βυζάντιος 30/07/2010 12:08:34

    Ιστορικός όχι, ένας απλός αναγνώστης και θαυμαστής της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ.
    Παλαιάς κοπής ασφαλώς είμαι. Τιμή μου να γίνεται αντιληπτό, thanks. Πήξαμε στους δήθεν μοντέρνους.

   • Misha avatar
    Misha @ Βυζάντιος 30/07/2010 12:19:02

    Θείος
    Αδύνατον να είσαι θαυμαστής της Αρβελέρ και να λές ότι είμαστε «σάρκα από τη σάρκα της Δύσης»

   • Γιάννης Σ. avatar
    Γιάννης Σ. @ Βυζάντιος 30/07/2010 14:49:28

    Μα, εμείς είμαστε η ρίζα της Δύσης. Ούτε Πέρσες είμαστε, ούτε Κινέζοι, ούτε Μάγια. Κι αυτές τις χαριτωμενιές περί σταυροδρομιού, τις πετάνε συνήθως κάποιοι που είναι έτοιμοι για ζεϊμπεκιές και τσιφτετέλια σε δήθεν θάλασσες ειρήνης.

    Για τους αδελφούς Σέρβους/Βούλγαρους:

    http://aboutmacedonia.blogspot.com/

  • Vangelis avatar
   Vangelis @ Στέργιος 30/07/2010 12:17:48

   Στέργιος έγραψε;

   "Από όσο τους έχω ζήσει, οι Σέρβοι είναι σαν τη Τζούλια. Πηγαίνουν όπου έχει μπικικίνια. Επίσης, νομίζουν ότι είναι ο πιο σημαντικός λαός τής γης."

   Βρε ποιούς μου θυμίζουν να δείς, ποιούς μου θυμίζουν.

  • ZARKO avatar
   ZARKO @ Στέργιος 30/07/2010 14:21:32

   Στέργιος @
   1] ''Κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, η Σερβία έκανε προπαγάνδα στα σλαβόφωνα χωριά τής Μακεδονίας προκειμένου να πείσει τον ρευστής εθνικής συνείδησης ντόπιο πληθυσμό ότι είναι Σέρβοι και όχι Βούλγαροι, ούτε Έλληνες''
   Το 1915 η Σερβία υπέστη διμέτωπη επίθεση από Αυστριακά και Βουλγαρικά στρατεύματα. Αν ο Δανός βασιλιάς της ΕΛλάδας ενεργοποιούσε την συνθήκη συμμαχίας που υπογράψαμε με το βασίλειο της Σερβίας το 1913 οι Σέρβοι δεν θα αναγκάζονταν μέσω ΑΛβανίας (όπου οι κάτοικοι της που έχουν μπέσα πετσόκοψαν μαζί με τα στρατεύματα και άμαχο πληθυσμό που διέφυγε με τον στρατό) να καταφύγουν σε ελληνικά εδάφη (κατεχόμενα βέβαια από βουλγαρικά και συμμαχικά στρατιωτικά σώματα) και να ασκήσουν προπαγάνδα κάτι το οποίο είναι αληθές.
   2] ''Αν η Βουλγαρία δεν απωθούσε τους Σέρβους προς τα βόρεια, η Σερβία δεν θα είχε κανένα λόγο να συμμαχήσει με την Ελλάδα κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο''
   Σου θυμίζω ότι στον πρώτο βαλκανικό οι Βούλγαροι στράφηκαν στην Αδριανούπολη και επιχείρησαν να πλήξουν και την Πόλη ορμώμενοι από το σύνδρομο ανωτερότητας που τους διακατείχε εκείνη την περίοδο (βλ. σερβο-βουλγαρικό πόλεμο 1885, ελληνική πτώχευση [1893] και ήττα [1897])
   ''Επί Γιουγκοσλαβίας, το δημιούργημα της “Μακεδονίας” εξυπηρετούσε τα σερβικά συμφέροντα που ήθελαν να αποδυναμώσουν τους εθνικούς και γλωσσικούς δεσμούς των Σλαβομακεδόνων με τη Βουλγαρία, ενώ παράλληλα στοιχειοθετούσε ιμπεριαλιστικές βλέψεις εναντίον τής Ελλάδας.''
   χαχαχαχαχα που τα διαβάζεις αυτά ρε φίλε στα βιβλία του Λιακόπουλου; Ο Τίτο δημιούργησε το ''μακεδονικό'' έθνος για να πλήξει την εθνική υπόθεση των Σέρβων. Σε καθεστώς νομιμότητας και ηρεμίας οι ''μακεδόνες'' της νοτίου Σερβίας θα μετατρέπονταν σε φιλήσυχους Σέρβους υπηκόους. Αυτό το αναφέρουν πολλάκις Άγγλοι αξιωματούχοι του μεσοπολέμου. Επίσης αν προσέξεις η Σερβία ήταν η μοναδική ομόσπονδη δημοκρατία της ΓΙΟΥΓΚ που υπέστη περαιτέτω ομοσπονδοποίηση (βλ, Κόσοβο, Βοϊβοδίνα). Το σύνθημα του Τίτο ήταν : αδύναμη Σερβία-ισχυρή Γιουγκοσλαβία.
   3] Οι Σέρβοι αποκαλούν τους Σκοπιανούς ''μακεδόνες'' γιατί απλά έτσι έμαθαν να τους λένε τόσα χρόνια. Για ποια ανθελληνική στάση λες.
   4]''Από όσο τους έχω ζήσει, οι Σέρβοι είναι σαν τη Τζούλια. Πηγαίνουν όπου έχει μπικικίνια. Επίσης, νομίζουν ότι είναι ο πιο σημαντικός λαός τής γης. Τα χωριά τους έχουν τα μαύρα τους τα χάλια, αλλά οι μπε-εμ-βέ και τα αρμάνι, σύννεφο. Σνομπάρουν τους Ρουμάνους, κοροϊδεύουν τους Βούλγαρους, φθονούν τους Κροάτες, υποτιμούν τους Αλβανούς, περιφρονούν τους Έλληνες, μισούν τους Ούγγρους… μια παράκρουση, δηλαδή. ''
   Είμαι πολύ περίεργος να μάθω πόσο, που και πως τους έχεις ζήσει. Σημειωτέον, οι χούλιγκανς της Παρτιζάν που έρχονται στους αγώνες του Πάοκ δεν είναι ενδεικτικό δείγμα.
   Για την άποψη που έχουν για τους άλλους λαούς σου απαντώ ότι δεν απέχουμε και πολύ...
   5] ''Πριν 15 χρόνια έσφαζαν Βόσνιους γιατί ονειρεύονταν μια Σερβία από την Αδριατική ως τη Θεσσαλονίκη, ενώ τώρα η Δύση τους κόβει επαρχίες από δω κι από κει, κι αυτοί γιορτάζουν την “έξοδο” από τον εθνικισμό. Ένας λαός που χρειάζεται επειγόντως ψυχανάλυση.''
   Καλώς το δικαστήριο της Χάγης. Δεν θα σου πως ότι δεν έσφαξαν Βόσνιους, αλλά γιατί κανείς δεν μιλάει για τις σφαγές που υπέστησαν αυτοί στο Κόσοβο, την Κράινα και την Βοσνία; Αν διαβάσεις γιουγκοσλαβική ιστορία κυρίως στο Β' Π.π. θα καταλάβεις γιατί επιθυμούσα την ένωση όλων των σερβοκατοιμενων περιοχών της ΓΙΟΥΓΚ. Σερβική κοινότητα εκτός του σερβικού κράτους δεν νοείται. ΓΙα να σου δώσω ένα δικό μας παράδειγμα δες τι έγινε στους Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου.

   Για το γεγονός ότι οι Σέρβοι προσεγγίζουν την Τουρκία δεν φταίει η Σερβία αλλά η δική μας ανυπαρξία.

   • ΕλληνοΣέρβος avatar
    ΕλληνοΣέρβος @ ZARKO 11/05/2011 14:13:46

    Ο Zarko έχει απόλυτο δίκιο.
    Καταρχήν, να θυμήσω ότι οι φιλικές σχέσεις Ελλήνων και Σέρβων έχουν ρίζες στο Μεσαίωνα, όταν ο Σέρβος ηγεμόνας Στέφαν Ντούσαν ονομάστηκε Αυτοκράτορας Σέρβων και Ελλήνων, καθιερώνοντας ως επίσημες γλώσσες τη σερβική και την ελληνική.
    Αργότερα, στην Ελληνική Επανάσταση και Απελευθέρωση, Σέρβοι και Μαυροβούνιοι θα συμμετάσχουν στο πλευρό των Ελλήνων, υπό την αρχηγία του Μαυροβούνιου με ελληνικές ρίζες, Βάσου Μαυροβουνιώτη.
    Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Ελλάδα και Σερβία υπέγραψαν Σύμφωνο Φιλίας και στρατιωτικής συνεργασίας.
    Στην ταραγμένη δεκαετία του '90 οι Έλληνες θα στηρίξουν ποικιλοτρόπως τους αγώνες των Σέρβων, και ο Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα προτείνει στον Ανδρέα Παπανδρέου την ίδρυση μιας Βαλκανικής Συνομποσπονδίας ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Ελλάδας και ΠΓΔΜ (τότε είχαν συμφωνήσει και ο Ανδρέας και ο Σαμαράς και σωστά). Μια πρόταση που θα έφερνε στην πράξη τα υπέροχα οράματα του Ρήγα Φεραίου. Αλλά σύντομα η ελληνική πλευρά θα έδειχνε την αδιαφορία της να συζητήσει μια τέτοια πρόταση.
    Λένε κάποιοι θολοπατριώτες, πατριδοκάπηλοι ψευτοπατριώτες αφελείς τσιφτετέλληνες ότι η Σερβία αναγνώρισε τη ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. Εδώ οι ίδιοι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως Μακεδόνα και αυτό γίνεται εδώ και 100+ χρόνια! Αυτό που έχει όμως σημασία είναι ότι οι Σέρβοι δεν αναγνώριζαν την "αρχαία" καταγωγή των Σλαβομακεδόνων, την οποία χαρακτήριζα γελοία (βλέπε χαρακτηριστικά τη συνέντευξη του Μίλοβαν Τζίλας στο Δημήτρη Γουσίδη το 1994).
    Οι Σέρβοι νιώθουν ως αδέρφια τους τους Έλληνες. Νιώθουν ότι υπάρχει ένας ιδιαίτερος δεσμός. Και όντως υπάρχει αυτός ο ιδιαίτερος δεσμός, πολλές φορές βρεθήκαμε ιστορικά αδερφομένοι, έχοντας μάλιστα κοινά χαρακτηριστικά (Ορθοδοξία, καταπίεση από μεγάλες δυνάμεις-τουρκιά, γενίτσαροι(αλβανοί του Κοσόβου και μουσουλμάνοι της Βοσνίας καταπιέζαν τους Σέρβους, τουρκαλβανοί καταπίεζαν τους Έλληνες).
    Το πρόβλημα ότι η Ελλάδα έχει μια άθλια, οσφυοκαμπτική, ανόητη και αυτοκαταστροφική εξωτερική πολιτική. Αν εγκαταλείπουμε τους Σέρβους αδερφούς, εκείνοι θα στραφούν αλλού. Οι φιλίες των λαών στηρίζονται σε πολλούς παράγοντες.
    Εξάλλου, δεν υπάρχουν πολλοί Σέρβοι που να επιβουλεύονται ελληνικά εδάφη.
    Η Σερβία να προστατέψει τα παιδιά της ήθελε, που τα έσφαζαν οι εγκληματίες του Τούτζμαν, του Ιζετμπέγκοβιτς και του συρφετού που λέγεται UCK. Έπρεπε να προστατέψουν τους Σέρβους της Βοσνίας, της Κράινα, έπρεπε να προστατεψουν το Κόσοβο και τους Σέρβους κατοίκους του, όπου κάποτε έδωσαν ηρωική μάχη, το 1389 ενάντια στην οθωμανική μάστιγα, για την τιμή του ευρωπαικού πολιτισμού.
    Ότι δηλαδή έκαναν ή μάλλον ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΑΡΚΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, στην Κύπρο, στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη, στον ηρωικό Πόντο...
    Μοιάζουμε πολύ. Αν οι Έλληνες νικήσουν το κακό εαυτό τους , όπως και οι Σέρβοι, θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις μιας στενής συνεργασίας των λαών μας στα Βαλκάνια, για να φέρουμε τη σταθερότητα και για να δούμε και μια άσπρη μέρα.
    Στο χέρι μας είναι να προστατέψουμε τον εαυτό μας και να πορευτούμε μαζί!

 3. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 30/07/2010 09:45:41

  Ξεχνάς ότι
  πρώτος σταθμός του σημερινού πρωθυπουργού της Ελλάδας όταν επανεξελέγη ήταν η Τουρκία.
  Ξεχνάς ότι
  εμείς πρώτοι υπογράψαμε συμφωνίες για συνεργασία με την Τουρκία.
  Ξεχνάς ότι
  η ίδια πολιτική είναι αυτή που θέλει να λέει τη μικρασιατική καταστροφή συνωστισμό.
  κ.α.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/07/2010 10:06:36

  Υπαρχουν δυο κοινα σημεια Σερβιας - Τουρκιας παρα τις διαφορες τους.
  Το ενα ειναι οτι και οι δυο χωρες ειναι αρκετα μακρια απο την ενταξη στην ΕΕ για διαφορετικους λογους και ειναι οι μονες στη περιοχη και αρα η συνεργασια τους επιβαλλεται.
  Το δευτερο ειναι οτι και οι δυο χωρες ειναι η καθεμια ισχυροτερη στρατιωτικα απο τους γειτονες τους.Αρα διαπραγματευονται αλλιως με τις μεγαλες δυναμεις.
  Φυσικα η Τουρκια ειναι (οσο ειναι) συμμαχος των ΗΠΑ ενω η Σερβια βομβαρδισθηκε.
  Σημασια ομως εχει οτι αυτοι που οταν πανε να μιλησουν με τη μεγαλη δυναμη δεν ζητανε προστασια απο τους γειτονες τους αλλα η συζητηση ειναι ποσο θα τους αφησει η μεγαλη δυναμη να δρασουν εχουν ενα κοινο σημειο ανεξαρτησιας.

 5. fufutos avatar
  fufutos 30/07/2010 10:13:02

  @Στέργιος

  Οι Σέρβοι δεν έχουν μπέσα.

  Στέργιο (ή όπως αλλιώς σε λένε στην μητρική σου), καταλαβαίνω πως ως αλβανός έχεις κάποια εμπάθεια προς τους Σέρβους. Να θυμάσαι όμως πως και εσείς βρίσκεστε στα εδάφη της Β.Ηπείρου αλλά και εντός της ελεύθερης Ελλάδας. Πρώτα να κοιτάτε τα του οίκου σας (Αλβανία) και μετά να λέτε για τους Σέρβους ή τους Έλληνες.

  • anonymous avatar
   anonymous @ fufutos 30/07/2010 13:48:59

   Μπα Αλβανός δεν είναι. Ένας Σαλονικιός που μισεί όλη την υπόλοιπη Ελλάδα είναι.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ anonymous 02/08/2010 13:38:57

    Και τους Σαλονικιούς μισώ.
    Όλους τους μισώ.
    Αγαπώ τον άνθρωπο, αλλά μισώ τους ανθρώπους.

 6. Dimi avatar
  Dimi 30/07/2010 10:21:19

  H ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ως Ιστορία, ως Πολιτισμός, ως Αγαθό, ως Eννοια, είναι Ελληνική και μόνον Ελληνική!

  Το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι Ελληνικό!

  Και όπως είπε ο Ελύτης προτού πεθάνει:
  "το Ονομά μας, Είναι η Ψυχή μας!"

  Υπενθύμιση ότι, ως ένδειξη "μεγάλης ευγνωμοσύνης" προς τη Σερβία που τα αναγνώρισε ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ο ιταμός παραχαράκτης της ιστορίας, τα Σκόπια, αναγνώρισαν την ανεξάρτητη «Δημοκρατία του Κοσόβου»!

  Παρά την άμεση απέλαση του σκοπιανού πρεσβευτή από τη Σερβία, το αντίμετρο ανάκλησης της Σερβικής αναγνώρισης των Σκοπίων ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", δεν έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί..

  **

  "Νήφε και μέμνησο απιστείν" ~Επίχαρμος
  Να παραμένεις νηφάλιος και να θυμάσαι να δυσπιστείς

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/07/2010 10:24:07

  Η Σερβία θα μπεί στην Ευρωπαική Ένωση, σύντομα. Το δικαιούται απολύτως, Εκτός από τον ιστορικό της ρόλο ως "προτείχισμα του Δυτικού κόσμου" έναντι των εισβολών, η οικονομία της πάει καλά. Είναι χώρα που παράγει, και δεν έχει φούσκες ούτε "καταναλωτισμό των νεόπλουτων".
  Η ένταξη θα είναι ίσως μαζί με τα λοιπά "δυτικά Βαλκάνια".
  Σύντομα και στην Ευρωζώνη.
  Ακόμη και με την παλιά αντίπαλο Γερμανία, έχει σήμερα εξαιρετικές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις.
  Η περίοδος Μιλόσεβιτς και των βομβαρδισμών ήταν ένας κακός εφιάλτης που πέρασε.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 30/07/2010 10:27:13

   Εμήδισαν κι αυτοί, δηλαδή. Όπως όλοι οι "ρεαλιστές".

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αυριανιστής 30/07/2010 10:29:57

    Γιατί εμήδισαν; Και αυτοί καλό της χώρας τους κυττάνε, ως ουσιαστικοί πατριώτες. Από να μπλέκεις σε αδιέξοδες συγκρούσεις με αίμα και καταστροφή, είναι καλύτερο να φροντίζεις για το λαό σου και να προάγεις της χώρα σου.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 30/07/2010 10:27:47

   Φυσθκά και θέλουν ισορροπημένες σχέσεις με όλους, εξ ού και η τυπική περιφερειακή και οικονομική συνεργασία με την Τουρκία.
   Οι σημερινοί δημοκρατικοί Σέρβοι πολιτικοί είναι ρεαλιστές και ξέρουν την Ευρωπαική πραγματικότητα, δεν είναι ακόλουθοι "αξόνων" ή έμμονων ιδεών.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Ο Θείος 30/07/2010 10:29:11

    Ρεαλιστές. Σαν τους δημοκρατικο"αριστερούς" του Κουβέλη δηλαδή. Μάλλον... ρεταλιστές.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 30/07/2010 10:31:53

    Γιατί φίλε Αυριανιστή, ο ρεαλισμός είναι εξ ορισμού κακό πράγμα; Γιατί κατ' ανάγκη μια χώρα να είναι αυτοκαταστροφική; Δεν καταλαβαίνω το πνεύμα σου.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Ο Θείος 30/07/2010 10:47:54

    Γιατί, θείο, ο "ρεαλισμός" ορισμένων είναι που μας βυθίζει κάθε μέρα, όλο και βαθύτερα, στην υποδούλωση στο ΔΝΤ. Δες τον Ορμπάν, που διώχνει με τις κλωτσιές τις κατοχικές δυνάμεις από την Ουγγαρία και πες ποιος λαός είναι "αυτοκαταστροφικός" και ποιος αξιοπρεπής.

    Εκτός αν η "αξιοπρέπεια" μετριέται με το να έχει ο Κύρκος ομοτράπεζο τον ΣΕΒ στο σουαρέ γκαλά γενεθλίων που διοργάνωσε.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ο Θείος 30/07/2010 10:45:14

   Αφου εχουν γυρισει στα συνορα του 1912 και εχουν χασει ολα τα κερδη των βαλκανικων και παγκοσμιων πολεμων πραγματι δεν εχουν αλλο λογο να μη συνεχισουν ειρηνικα.

  • Misha avatar
   Misha @ Ο Θείος 30/07/2010 12:25:11

   Θείος
   Σε πληροφορώ αγαπητέ, επειδή μιλώ με ανθρώπους που ζουν στη Σερβία και κάποιους που πηγαινοέρχονται, πως η σημερινή Σερβία δεν παράγει απολύτως τίποτα.
   Απολύτως!
   Τα εργοστασια δε λειτουργούν, ακόμα και η γεωργία είναι σε παρακμή μετα τους κτηνώδεις αμερικανογερμανικούς βομβαρδισμούς.
   Η οικονομία της είναι καθημαγμένη και ό,τι έχει απομείνει είναι υπό τον έλεγχο μαφιοζων.
   Οι Σερβοι ακουνε γερμανους και τους γυρίζουν τ αντερα.Έχουν ένα Γιασένοβατς με 800000 σφαγμένους και δυο πολέμους τη δεκαετια του 1990 που δε ξεχνούν με τίποτα.
   Οι δοσιλογικές ηγεσίες της χωρας θυμίζουν το Γιέλτσιν.Μόλις σταθεί στα πόδια της η Σερβία θα ακουνε τα ονοματα τους και θα κάνουν εμετο.

   • anetos avatar
    anetos @ Misha 30/07/2010 13:58:12

    ουτε ZASTAVA ? ...

 8. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 30/07/2010 10:32:03

  Κι αν δωσεις και μερικά στρέμματα γης για να ξεμπλέξεις από ντράβαλα ακόμα καλύτερα.

  Έτσι κι αλλιώς εσύ ζεις στα Βόρεια προάστεια της Αθήνας και δεν τραβάς κανα ζόρι ούτε έχεις κανένα καημό για τους κατοικους των ακριτικών περιοχών.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ αλλενάκι 30/07/2010 10:34:59

   Τους τα πήραν, με πόλεμο, δεν τά 'δωσαν. Ώρα είναι να ενοχοποιήσουμε το θύμα, επειδή είναι θύμα υπεξαίρεσης;

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Ο Θείος 30/07/2010 10:48:51

    ... και στους πολιτικούς που ζουν στα βόρειατης Αθήνας και τα σύνορα τους πέφτουν κομματάκι μακριά και βαριά...

 9. Ορθολογιστής avatar
  Ορθολογιστής 30/07/2010 10:39:32

  Σέ αυτόν τόν χώρο δέ γράφουν όλοι γιά νά πούν τό ποίημά τους. Κατά συνέπειαν πρός τί οί διαμαρτυρίες; Κάποιοι δέ συμφωνούν μέ τήν άποψη ότοι οί Σλαύοι τής Σερβίας είναι φίλοι μας καί γιατί νά συμφωνήσουν δηλαδή;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ορθολογιστής 30/07/2010 10:59:10

   Πάντως, εταίροι μας ήταν πάντοτε οι Σέρβοι, σε όλο τον 20ό αιώνα. Άν αυτή η ιστορική συμπόρευση δεν είναι συνώνυμη με τη φιλία στις διεθνείς σχέσεις, τότε τι είναι φιλία;
   Όταν έχασαν τη χώρα τους στον Α' Παγκόσμιο, ότι απέμεινε από το στρατό τους, με την κυβέρνηση, κατέφυγε στην Κέρκυρα. Δεν ήταν τυχαίο.
   Αλλά όποος λέει ότι δεν είναι "εταιρική" προς εμας χώρα ούτε καν η Σερβία, τότε ίσως επιβεβαιώνει το ιδεολόγημα ότι είμαστε "έθνος ανάδελφον", που έλεγε και εκείνος ο Πρόεδρος που αγαπούσε τόσο πολύ τις μεγάλες βαλίτσες.

   • ZARKO avatar
    ZARKO @ Ο Θείος 30/07/2010 14:30:00

    Φίλε Θειε,
    η λέξη ''φιλία'' χάνει το νόημα της όταν εμπλέκονται κυβερνήσεις. Οι Σέρβοι κατέληξαν στην Κέρκυρα κατόπιν γαλλικής πίεσης. Η κυβέρνηση Σκουλούδη ούτε που ήθελε να ακούσει γι αυτούς.
    Εταιρική δεν είναι πια. Ο άξονας Βελιγράδι-Αθήνα ΔΥΣΤΥΧΩΣ έχει εκλείψει. Θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι. Μπορεί να μην ήμασταν ''φίλοι'' δεν υπήρξαμε όμως ποτέ εχθροί. Και αυτό λέει πολλά.
    Η σημερινή Σερβία είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα ακόμα και από ότι ήμασταν εμεί το 1923. είναι εύλογο και θεμιτό να αναζητά ερείσματα στους ισχυρούς της περιοχής. Αν εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου δεν μας φταίνε οι Σέρβοι.

 10. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 30/07/2010 10:47:11

  Μα δεν αναφέρομαι στους Σέρβους.
  Στα "καλά" του ρεαλισμού αναφέρομαι.

 11. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/07/2010 11:09:38

  Ολη η συζητηση περι Σερβιας,αιμοσταγους Μιλοσεβιτς και σημερινων ρεαλιστων παραβλεπει οτι μερικα πραγματα ησαν αναποφευκτα και κατεστησαν αναποφευκτα οχι προσφατα αλλα το 1945 με το συνταγμα και την ομοσπονδιακη δομη που εφτιαξε ο Τιτο.
  Ο Τιτο λοιπον χωρισε τη Γιουγκοσλαβια σε ομοσπονδες δημοκρατιες με συνταγματικο δικαιωμα ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ και εβαλε τις σερβικες μειονοτητες συνταγματικα στη Βοσνια και τη Κροατια.Δηλαδη απο το 1945 οι Σερβοι ειχαν νομικα επιστρεψει στο 1912 αλλα δεν το ηξεραν ή μαλλον δεν μπορουσαν να το προσεξουν αφου το κομμα μιλαγε για αδελφικη ενωση -μπλα - μπλα και φαινοταν να υπαρχει ενιαιο κρατος.
  Οπως ομως και στα συμβολαια οι ποινικες ρητρες εχουν σημασια για τη περιπτωση που χαλασει η δουλεια ετσι και στο συνταγμα και τους χαρτες του Τιτο οι ποινικες ρητρες ηταν ολες κατα των Σερβων και το 1990 ενεργοποιηθηκαν.
  Αλλα ποιος φταιει γιαυτο;Οι Σερβοι δεν ειναι αυτοι που προτιμησαν το κομμουνιστικο ανταρτικο απο το εθνικιστικο επι κατοχης και δεχθηκαν επικεφαλης ενα Κροατη γιατι οι λαοι δεν εχουν τιποτα να χωρισουν;
  Το 1990 που αποδειχθηκε οτι οσο ναναι κατι ψιλα εχουν να χωρισουν οι Σερβοι ειχαν ειτε να αποδεχθουν ξαφνικα πολλοι απο αυτους να γινουν μειονοτητα σε ξενη χωρα (γιατι ετσι ελεγαν οι χαρτες και το συνταγμα του Τιτο) ειτε να κανουν πολεμο.Επομενως ο Μιλοσεβιτς επεσε στην περιπτωση.Οι αημερινοι αφου τα φορτωσαν ολα στους προηγουμενους μπορουν να το παιζουν ανετοι στα συνορα του 1912 βεβαια.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ψυχραιμια 30/07/2010 11:40:37

   Μύθος τα περί Τίτο και συνόρων. Δεν ήταν σύνορα του Τίτο, αλλά πολύ παλιότερα. Τα σύνορα Σερβίας (πλην Βοιβοντίνας που ανήκε στην Αυστροουγγαρία) και Κροατίας ήταν σύνορα Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Αυστροουγγαρίας επί αιώνες. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με τα σημερινά (και Τιτοικά) της σύνορα, μεταξύ 1500 και 1917 ήταν μπαλάκι που πήγαινε μια στην Αυστροουγγαρία και μιά στην σουλτανική Τουρκία. Το 1914, στο Σεράγεβο, ...ξέρεις.
   Τους Σέρβους στην Κράινα του πολέμου 1993, δηλαδή στο έδαφος της Κροατίας, τους εγατέστησαν οι Αψβούργοι, ως τείχος αμυντικό στα σύνορά τους εναντίον των Τούρκων. Ήταν φυγάδες, καταδιωγμένοι από τα τουσκοκρατούμενη Σερβία, καλοί πολεμιστές. Kraina = Συνοριακή περιοχή (Grenzen γερμανιστί).
   Να πουμε και για το Δρίνο, φυσικό σύνορο Σερβίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Είναι αυτούσια η συνοριακή γραμμή διαίρεσης σε Ανατολικό και Δυτικό Ρωμαικό κράτος, από τον Μ. Θεοδόσιο, το 450 μ.χ.
   Η περιοχή είναι γεμάτη ιστορικά σύνορα, ποτισμένα με αίμα. Οι λαοί της περιοχής έχουν ζήσει την ιστορία ως καταστροφή, και τους εξουσιαστές ως δημίους, πολλές φορές. Ξέρουν καλά που οδηγεί ο τυχοδιωκτισμός των πολιτικών.

   Ιδού και ένα Σλοβένικο λαικό τραγούδι για το 1914 και τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο:

   Nisam ja za vojsku
   Nisam ja za glad
   Ni za črnu zemlju
   Preveč ja sam mlad

   Δεν είμ’ εγώ για το στρατό
   Δεν είμαι για την πείνα
   Ούτε για τη μαύρη γη
   Είμαι πολύ νέος

   (“1914″ – από τη μουσική συλλογή “Orihi orihi” των Livio Morosin/D. Marušić/Rade Serbedzija/Vlado Kreslin)

   Ο Τίτο ήταν ένας όψιμος Habsburg, με τη λευκή αυτοκρατορική στολή, τελευταίος ενός κόσμου που πέθανε στο τέλος του 20ο αιώνα.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ψυχραιμια 30/07/2010 13:47:46

   Δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο αυτό που λες για τα σύνορα του 1912.

   Το Γιουγκοσλαβικό δεν έχει τελειώσει ακόμη.

  • ZARKO avatar
   ZARKO @ ψυχραιμια 30/07/2010 17:01:08

   ψυχραιμια @
   Δεν το επέλεξαν οι Σέρβοι φίλε μου. Η συμφωνία των ποσοστών ήταν σαφής. Το πρώτο αντιστασιακό κίνημα της Γιουγκοσλαβίας ήταν καθαρά σερβικό και υπέρ της βασιλείας και της Μεγάλης Σερβίας (ΝΤράζα Μιαχαήλοβιτς). Τα αντίποινα όμως εις βαρος του σερβικού πληθυσμού ήταν τεράστια για κάθε αντιστασιακή κίνηση. Αντίθετα οι Παρτιζάνοι του Τίτο δεν είχαν τέτοιου είδους αναστολές. Ακόμα και ο Τσώρτσιλ προτιμούσε να ενισχύει τους παρτιζάνους γιατί ο αγώνας τους ήταν πιο αποτελεσματικός.
   Μην ξεχνάς ότι αυτοί όπως και όλα τα κομμουνιστικά αντάρτικα ξεκίνησαν μετά την επίθεση του Χίτλερ στη ΣΕ.
   Το λάθος για τους Σέρβους έγινε το 1918, όταν η ανάγκη που είχαν για διεξοδο στη θάλασσα τους ώθησε στην μοιραία κίνηση: να ενσωματώσουν τις περιοχές της Αυστροουγγαρίας στο βασίλειο τους.
   Το 1939 προσπαθησαν να διορθώσουν το λάθος τους ιδρύοντας μια αυτόνομη Κροατική περιφέρεια, αλλά τους προλαβε ο πόλεμος.

 12. Νικόλαος Μ. avatar
  Νικόλαος Μ. 30/07/2010 14:39:28

  Χαμένοι στη Μετάφραση... Εγώ προσωπικά είμαι πιστός του δόγματος «Έθνος Ανάδελφον». Ασχέτως αν απλά είμαι φιλικά προσκείμενος προς τους Σέρβους αλλά με πάρα πολλά ερωτηματικά. Όπως διαβάζω εδώ και επιβεβαιώνομαι απ΄τα σχόλια ορισμένων. Το 2ο σχόλιο του Στέργιου πολύ ενδιαφέρον.


  ΥΓ. Ανώνυμε 13:48 τι θέλεις, να φαγωθούμε και μεταξύ μας τώρα; Γηγενής θεσσαλονικιός είμαι με έντονες τάσεις μίσους προς πολλούς... αλλά, όχι προς συνέλληνες ( εξαιρούνται «Παπανδρέλληνες» ανα την επικράτεια ).

 13. Mayri Trypa avatar
  Mayri Trypa 30/07/2010 15:32:04

  Έξοδος λεγόταν και το πλοίο που μετέφερε τους Εβραίους στην Παλαιστίνη. Έξοδος από την Ευρώπη προς ένα νέο κράτος έθνος. Έξοδος προς την πατρίδα.
  Έξοδος και η ονομασία της γιορτής που δίνουν οι Σέρβοι για να γιορτάσουν την έξοδο τους απο τον Εθνικισμό. Την έξοδο τους από το κράτος έθνος στο ταξίδι για την PAX ROMANA της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έξοδος απο την πατρίδα.
  Πως να μιλήσεις για έξοδο από τον σωβινισμό στον Γάλλο, για έξοδο απο την ιδέα της ένδοξης υπεράνω όλων Γερμανίας στον Γερμανό, για έξοδο το ότι ο Θεός σώζει την Βασίλισσα και μαζί και τον μύθο του Βρετανικού Ιμπεριουμ στον Βρετανό, για έξοδο απο τον πατριωτισμό στον Αμερικανό;
  Δικαίωμα (ακόμα τουλάχιστον) για πατρίδα και έθνος έχουν πλέον οι ισχυροί αυτού του πλανήτη και εκείνοι που με τις αναγωγές τους στις δύο ιδέες εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πρώτων (βλέπε Κόσοβο).
  Όλοι οι άλλοι, εμείς οι παριές και τα σκουπίδια, οι αναλώσιμες μάζες των καταναλωτών των προϊόντων τους δεν έχουμε το ιερό δικαίωμα της γης, της πατρίδας, της ταύτισης με το έθνος το γένος την ιστορία και τα δικαιώματα μας.
  Η ουσία του άρθρου βρίσκεται εκεί. Στην έξοδο των Σέρβων και την είσοδο τις ίδιες μέρες του νέου Σουλτάνου, του νέου Χαλιφάτου και του εκπροσώπου του Ερτογάν.

  Υ.Γ. Ο θάνατος του Κεμαλισμού, της ιδέας του εθνικού κράτους που εμποδίζει την Τουρκία να διαρρήξει τον γεωγραφικό της συνοριακό περιορισμό που της επιβάλει, έτσι ώστα να απλωθεί προς στις Μουσουλμανικές κοινότητες και οντότητες και να ηγηθεί των συμφερόντων τους είναι το άλλο στοιχείο που συμπληρώνει την εικόνα, των νέω Αυτοκρατοριών του 21ου αιώνα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.