Η παροχολογία χωρίς όραμα δεν φτάνει ...
23/02/2014 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η παροχολογία χωρίς όραμα δεν φτάνει ...

Τ>ην απάθεια με την οποία ο κόσμος αντιμετωπίζει τις καλές ειδήσεις στην οικονομία, την αναλύσαμε σε πρόσφατο άρθρο (Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η απάθεια του κόσμου!), όμως, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Έχει βάθος αυτή η «νιρβάνα» στην οποία βρίσκεται ο κόσμος και το πολιτικό σύστημα θα την βρει μπροστά του. Ιδίως η κυβέρνηση που κάνει αγώνα δρόμου για να πείσει ότι τελειώνουν τα βάσανα του ελληνικού λαού και πραγματικά έχει προσφέρει έργο

Αυτή ακριβώς η φράση είναι το κλειδί: Ο κόσμος δεν πιστεύει ότι τελειώνει ο Γολγοθάς του. Είναι η δύναμη της συνήθειας στα βάσανα; Είναι ότι μια σχεδόν κατεστραμμένη χώρα δεν μπορεί να επικαλείται σωτηρία με τα πρώτα καλά στατιστικά στοιχεία; Είναι ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πλέον τους πολιτικούς και λέει «τα έχουμε ξανακούσει αυτά;»

Ό,τι κι αν συμβαίνει η Ελλάδα είναι «παγωμένη» παρά τις Αλκυονίδες ημέρες. Ωστόσο, για την κατάσταση, η οποία μοιάζει με κώμα ασθενούς, ευθύνες έχουν ξεκάθαρα οι πολιτικοί.

Πρώτα – πρώτα είναι λάθος εν μέσω κρίσης κι εν έτει 2014 η κυβέρνηση να επιδίδεται σε μια παροχολογία και να υπόσχεται ελαφρύνσεις, επιδόματα, έργα, ανάπτυξη, έξοδο από την κρίση. Επειδή εδώ που φτάσαμε ο κόσμος τα αντιμετωπίζει σαν τις λακκούβες που ανοίγουν οι δήμαρχοι πριν από τις κάλπες και μετά από αυτές ξεχνάνε να τις κλείσουν.

Ο κόσμος έκαψε όλο το λίπος επί μια τετραετία και δεν γίνεται 100 μέρες πριν από τις εκλογές να τον θαμπώσεις με καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς. Είναι σαν τον καταδικασμένο σε πείνα που του προσφέρεις ένα πλούσιο γεύμα.

Εκτός των άλλων είναι και ατελέσφορη αυτή η επικοινωνιακή τακτική. Ο κόσμος αντιδρά πλέον ακριβώς αντίθετα από αυτό που επιδιώκουν οι πολιτικοί. Αλλά κι αυτό να μην συμβαίνει η κοινωνία έχει τόσο πολύ πολωθεί ανάμεσα σε "αντιμνημονιακούς " και "μνημονιακούς" που η μια πλευρά δεν πιστεύει με τίποτα την άλλη. Χρειάζεται λοιπόν και ΟΡΑΜΑ, πολιτική δουλειά εκτός από την παροχολογία και την οικονομική διαχείριση της κρίσης

Υπάρχει και μια παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική. Τα στελέχη της κυβέρνησης, κυρίως τα ανώτερα έχουν προβληθεί από τον λεγόμενο "ιδρυματισμό". Δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα. Και δεν το κάνουν επειδή «ιδρώνουν» από την πολύ δουλειά. Αλλά γιατί κατατρέχονται από τη νόσο της αλαζονείας. Δεν ακούνε οι κυβερνώντες, δεν αφουγκράζονται την κοινωνία, είναι κλεισμένοι σε γυάλινους πύργους και ακούμε μόνο όσους τους περιτριγυρίζουν βαθιά υποκλινόμενοι. Κι όταν έρχεται η προεκλογική περίοδος, ξαφνικά σα να βγαίνουν από χειμερία νάρκη. Όμως τότε είναι συνήθως αργά...

Και για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, η αντιπολίτευση κάνει πολύ χειρότερα, κι αυτό ...σώζει την κυβέρνηση. Λίγο πριν από τις εκλογές απαξιώνει τα πάντα, παρουσιάζει τη χώρα σαν καμένη γη, υπόσχεται απίστευτα πράγματα. Ειδικά ο Τσίπρας έχει γίνει πρύτανης της μπαρούφας και της υποσχεσιολογίας χωρίς αντίκρισμα. Δυστυχώς, όμως, στις περισσότερες των περιπτώσεων ο κόσμος κολακεύεται από τους λαοπλάνους...

Τι θα ήθελε άραγε ο κόσμος για να ξυπνήσει; Για να μην κλαίει στη γωνία της Ελλάδας; Για να ξαναεμπιστευτεί το πολιτικό σύστημα; Για να νιώσει ότι δεν είναι ινδιάνος να τον κοροϊδεύουν με φο μπιζού;

Θα ήθελε τους πολιτικούς να του παρουσιάσουν ένα εθνικό σχέδιο για την Ελλάδα. Ένα στρατηγικό πλάνο για την οικονομία, την κοινωνία. Μια ολοκληρωμένη πρόταση για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν... χθες κι όχι αύριο. Ένα όραμα με λίγα λόγια

Κι όλα αυτά να γίνουν με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, να συμμετέχουν όλοι στον δρόμο που πρέπει να στρωθεί για τη νέα Ελλάδα. Δεν χωράνε ούτε προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες, ούτε κομματικά κάστρα, ούτε αντιπαλότητες για ήσσονος σημασίας θέματα.

Η Ελλάδα κινδυνεύει, ας το πάρουμε όλοι χαμπάρι. Κυρίως ας το πάρουν οι ακραίοι οι οποίοι δεν το έχουν σε τίποτε να οδηγήσουν τη χώρα στον δρόμο της... Ουκρανίας.

Αλλά και οι σοβαρές, μετριοπαθείς δυνάμεις της χώρας πρέπει να ξυπνήσουν.

Οι καιροί ου μενετοί.

Α.Ψ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 23/02/2014 11:39:05

  Αγαπητέ Α.Ψ., Εθνικό Σχέδιο ΠΡΕΠΕΙ να είναι η απελευθέρωση της Κοινωνίας από το Κράτος νταβατζή! Μόνο η απλοποίηση, η σαφήνεια και καθολικότητα του νομικού πλαισίου λειτουργίας του Κράτους, του Δημοσίου γενικότερα, των σχέσεων του με την Κοινωνία, την επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα θα δώσουν άνεμο δημιουργίας στη χώρα. Αλλά ποιος θέλει και μπορεί; Η Αριστερά που θεολογεί; Που δεν έχει καταλάβει τον μαρξισμό; Ούτε καν τον Νίκο Πουλατζά που αναμασούν οι με τα θολωμένα γυαλάκια διανοούμενοί της. Η Δεξιά; Αν είχε καταλάβει τι σημαίνει Οικονομία της Αγοράς, δεν θα αναπαρήγαγε κόμμα νεοφεουδαλικού χαρακτήρα. Ο λαός (οι ενεργοί Πολίτες με την έννοια της παραγωγικότητας) βλέπουν ότι το Κράτος νταβατζής παραμένει κραταιό! Βλέπουν ότι πρέπει να καταβάλουν και φόρους και μίζες. Πριν την κατάρρευση τους επιτράπηκε να καταβάλουν μόνο μίζες... Οι Πολίτες καταλαβαίνουν πλέον ότι το Κράτος νταβατζής τους αφήνει απροστάτευτους, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζει να τους απομυζά. Και τώρα διπλά και φόροι και μίζες. Οι Πολίτες βλέπουν ότι αντίστοιχη εγκληματική νοοτροπία αναπαραγάγεται και στα εθνικής ασφάλειας θέματα, όπως αυτό της Κύπρου. Ανικανότητα άρθρωσης εθνικής στρατηγικής. Ο καθένας το παλικαράτο του κι ατιμώρητος για τις συνέπειες. Νοοτροπία κερκίδας και οίκου ανοχής. Τοπίο στην Ομίχλη η Ελλάδα. Θλιμμένοι οι Πολίτες της μπροστά στο μόνο που διακρίνουν: το φάντασμα των νταβατζήδων. Οι Πολίτες κατάντησαν επαίτες, ζητιάνοι. Οι νυν και οι μέλλοντες κυβερνώντες τους "παροχολογούν". Χωρίς όραμα υλικό κι όχι θεολογικό τους ταπεινώνει. Φάγαμε το χόρτο αυτό κατ΄ επανάληψη. Μαστουρώσαμε! Οι Πολίτες γνωρίζουν ότι χωρίς σύγκρουση με το θεσμικό καθεστώς που μας οδήγησε στη σήψη μόλις κοπάσει η θύελλα, πάλι τα λαμόγια θα ορμήσουν στην αρπαχτή. Οι Πολίτες ξέρουν ότι η χώρα συνεχίζει να κυβερνιέται με το κουτοπόνηρο κλείσιμο του ματιού.

 2. Ερωτηματική avatar
  Ερωτηματική 23/02/2014 12:09:40

  ''Η Νιρβάνα είναι λέξη σανσκριτική που έχει ληφθεί ως θρησκευτικός-φιλοσοφικός όρος, που σημαίνει γενικά: "σβέση φλόγας". Στον αρχέγονο Βουδισμό, η νιρβάνα ισοδυναμούσε κυρίως με την εκμηδένιση και την εξαφάνιση του πόνου (ντούχκα) που είναι συνδεδεμένος με την επίγεια ζωή των αισθητών αντιλήψεων, της επιθυμίας (κάμα) και της δίψας (τρίσνα) της εμπειρίας. Ο βουδισμός μαχαγιάνα θεωρεί τη νιρβάνα ως μια απόλυτη κατάσταση, στην οποία το αρχέγονο φως της Συνείδησης (πραμπασβάρα-τσίττα) μοιάζει να έχει προέλθει από το κενό (σούνια), πέρα από τη διαφοροποίηση του είναι και του μη είναι. Αριστερέ μου Ψάλτη, πού τέτοια τύχη; Όσον αφορά τον κόσμο, σίγουρα δεν πρόκειται περί ...Νιρβάνας. Σου τ΄ ορκίζομαΙ! Περί τίνος ακριβώς πρόκειται πάντως, θα το διαπιστώσουμε άπαντες, λίαν συντόμως.....

 3. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 23/02/2014 20:23:18

  Εάν απαντηθεί το ερώτημα του πως θα βγούμε απο την κρίση, τότε και μόνο θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.
  Έχουμε μια κοινωνία που μαστίζεται απο οικονομικά προβλήματα, το 25% του πληθυσμού έχει βιοποριστικό πρόβλημα και άλλο ένα αντίστοιχο ποσοστό έχει χάσει το μισό του εισοδήματος του και δεν έχει κατανοήσει κανείς πως θα βγούμε απο αυτή την κατάσταση.

  Ακόμα και οι καλοπροαίρετοι με τον Πρωθυπουργό δεν έχουν πειστεί ότι υπάρχει σχέδιο ανατροπής της οικονομικής καθόδου. Πολλοί πιστεύουν ότι το ψάρι ΔΕΝ βρωμάει πια απο το κεφάλι αλλά εξακολουθεί να βρωμάει απο την ουρά εώς το κεφαλι. Και ψάρι μόνο με κεφάλι δεν επιβιώνει ....

  Πρέπει πριν τις όποιες εκλογές οπότε και αν γίνουν να κατατεθεί ένα σχέδιο εξόδου απο την κρίση, ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους. Χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με διαχειριστές νέα πρόσωπα και θεσμούς.
  Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η υπομονή έχει και τα όρια της και ότι η πείνα είναι κακός σύμβουλος.

  Δεν αρκεί η κάθαρση και η επιβολή του νομού σε μια κοινωνία που δεν έχει πλέον την ελπίδα για δημιουργία. Κανείς δεν είναι αισιόδοξος, η κατάθλιψη κυριαρχεί.

  Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας θα απορροφούσε ανέργους και θα μείωνε τις εισαγωγές, οι επενδύσεις σε λιμάνια και μεταφορές θα καταστουσε την Ελλάδα κόμβο για τις χώρες της Άπω Ανατολής, η βιοτεχνία και η οικιακή οικονομία εάν συνδιαστουν με παραδοσιακά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τότε ανοίγουμε νέες αγορές στην Ευρώπη.

  Το Ιταλικό μοντέλο είναι νομίζω αυτό που πρέπει να ακολουθήσουμε, έχουμε τον Τραχανά, τυριά καλύτερα απο την παρμεζανα και την μοτσαρελα, ζυμαρικά ελληνικά. Έχουμε το καλύτερο λάδι του κόσμου, κρασιά κλπ. Δεν έχουμε συσκευαστηρια, βιοτεχνίες επεξεργασίας και εθνική στρατηγική και marketing.

  Ο τουρισμός έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, όπως η κρουαζιέρα, ο θρησκευτικός τουρισμός, και η αξιοποίηση ιαματικών πηγών και ο ιατρικός τουρισμός.

  Εάν επισκεφθεί κανείς τον χώρο των ιαματικών λουτρών του Καιαφα στην Ζαχαρω Ηλείας θα ντραπεί που είναι Έλληνας.

  Και τέλος η ιδιωτικοποίηση του δημοσίου τομέα πιστεύω ότι θα έκανε την χώρα πλουσιότερη, καθαρότερη και αποτελεσματικότερη.

  Το σχέδιο για την ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ πρέπει να κατατεθεί άμεσα και να επικοινωνηθεί με τον τον καλύτερο τρόπο, ΟΧΙ ΤΟΝ ακριβότερο αλλά τον αποτελεσματικότερο !

  Και τέλος όλη αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να καλυφθεί απο τα ΜΜΕ ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο life style, ΝΕΑ ΠΡΩΤΥΠΑ συμπεριφοράς, όπου η καινοτομία και η παραγωγικότητα σε κάνει μάγκα, η έρευνα και η εργατικότητα σε καταξιώνει κοινωνικά και τελικά ο Σούπερ Έλληνας είναι αυτός που εξάγει τραχανά στην Ιταλία και Όχι αυτός που έχει πελάτη το δημόσιο.

  Δεν πρέπει να μας ξεπεράσει η κοινωνία πρέπει να προλάβουμε τις εξελίξεις και πρέπει γρήγορα να κάνουμε την υπέρβαση μας !

 4. Άλυτη εξίσωση avatar
  Άλυτη εξίσωση 24/02/2014 21:59:43

  Η παροχολογία ΔΕΝ ΧΩΡΑ εδώ που έχουμε φτάσει. Είναι ύβρις.

 5. IP 1311.2.728 avatar
  IP 1311.2.728 25/02/2014 09:03:13

  Εννοείται ότι παροχολογία δίχως όραμα δεν φτάνει αλλά και οι απλές απολύσεις, οι περικοπές μισθών και οι αυξησεις φόρων δεν είναι μεταρρύθμιση.

 6. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 26/02/2014 14:44:34

  "Ο κόσμος δεν πιστεύει ότι τελειώνει ο Γολγοθάς του". Αν μη τι άλλο πιστεύει πως τώρα αρχίζουν τα πιο βαριά βασανα που μπορεί να οδηγήσουν και σε εκτροπές ίσως και εμφύλιο. η κλεπτοελίτ δεν ξέρει πως παίζει με την φωτιά. ενισχύει την ΧΑ και από την άλλη συνεχίζει την οικονομική καταστροφή (να μην ακούω για πλεονάσματα, δεν θέλω να καγχάζω) ο κάθε παπάρας κομισσάριος (Θεοχάρης ή Άδωνις του συστήματος) ζεί στον κόσμο του, σαν να είναι ξένος...και ξετσίπωτοι σαν τον βενιζέλο ΑΚΟΜΑ! μας κουνάν το δάχτυλο. Υποτιμούν τον λάο όλοι αυτοί...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.