#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/10/2010 08:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η παρακμή των ΗΠΑ: Μύθος ή πραγματικότητα;

Το τελευταίο διάστημα,  είναι συνηθισμένο φαινόμενο να γράφονται πολλά, μα πάρα πολλά άρθρα για τη παρακμή των ΗΠΑ. Την Κυριακή που  μας πέρασε, ο Thomas L. Friedman έγραψε στην εφημερίδα The New York Times προειδοποιώντας για το …τέλος. Συγκρίνοντας την Αμερική με την αρχαία  Ρώμη, ο αρθρογράφος αγγίζει μια ευαίσθητη, πλην όμως δημοφιλή χορδή. Μια απλή αναζήτηση στο Google με τη φράση «Η παρακμή της Αμερικής», επιστρέφει 42.000 αναφορές. Οι συγκρίσεις των ΗΠΑ με την αρχαία  Ρώμη είναι πλέον άφθονες, όπως για παράδειγμα, το πρόσφατο βιβλίο Are We Rome? The Fall of an Empire and the Fate of America του Cullen Murphy.

Οι ακροδεξιοί οπαδοί του Tea Party ωρύονται καθημερινά για το πώς ο Ομπάμα και η κυβέρνηση του καταστρέφουν τη χώρα. Ακόμη και το κυβερνητικό National Intelligence Council, πριν από μερικά χρόνια προέβλεπε τη διάβρωση της ισχύος των ΗΠΑ σε σχέση με αυτήν της Κίνας και της Ινδίας. Η πιο δημοφιλής φιγούρα της Αμερικής αυτό τον καιρό, είναι η «αγχωμένη κυρία της Τροίας», Κασσάνδρα.

Το ότι η Αμερική θα πάψει να υπάρχει κάποτε, είναι το μόνο σίγουρο. Όπως αναρωτήθηκε και ο Ζ.Ζ. Ρουσσό στο «Κοινωνικό Συμβόλαιο», «Αφού εξαφανίσθηκαν η Σπάρτη και η Ρώμη, ποιο κράτος μπορεί να ελπίζει πως θα υπάρχει για πάντα;».

Όμως γιατί τώρα; Τι είναι αυτό που να μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι ΗΠΑ βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού; Πριν από 22 χρόνια, ο Samuel P. Huntington είχε γράψει στο Foreign Affairs, πως η παρακμή της Αμερικής συζητιέται διαρκώς, από τη δεκαετία του `50. Η όλη ιδέα έρχεται κατά καιρούς και κατά κύματα. Ως αντίδραση στην ΕΣΣΔ, στον πόλεμο του Βιετνάμ, στην πετρελαϊκή κρίση των `70ς, στη σοβιετική επιθετικότητα στα τέλη των `70ς, και στη γενική αμηχανία που προέκυψε μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Από τότε που  τα έγραψε αυτά ο  Huntington, μπορούμε να προσθέσουμε την αντίδραση στις επιθέσεις της 9/11, και στη τρέχουσα οικονομική κρίση.

Το 1987, και καθώς η ΕΣΣΔ κατέρρεε, το βιβλίο που κυριαρχούσε στους διαδρόμους της Ουάσιγκτον ήταν αυτό του  Paul Kennedy, με τίτλο The Rise and Fall of the Great Powers, και θέμα του την … έκλειψη των ΗΠΑ. Έναν χρόνο αργότερα, ο διεθνολόγος καθηγητής του Johns Hopkins School of Advanced International Studies αποκαλούσε την Αμερική «ηγέτη της διάβρωσης, σε πορεία άδοξου τέλους». Και λίγο μετά, ακολούθησε ο Stanley Hoffman του Harvard, ο οποίος προειδοποιούσε αυστηρά πως αν οι πολιτικοί δεν διορθώσουν τα πράγματα, οι ΗΠΑ πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν τη Σοβιετική Ένωση στο δρόμο της λήθης.

Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, οι διάφοροι ειδικοί, καθηγητές και μη, βρήκαν καινούργια απειλή για τη κυριαρχία της Αμερικής: Την Ιαπωνία. Έγραφαν μάλιστα πως η Pax Nipponica έχει αρχίσει να αντικαθιστά την  Pax Americana, και πως οι μέρες της Αμερικής είναι μετρημένες.

Η θεματολογία αυτών των παλαιών προβλέψεων παραμένει σταθερή. Από τη μια εντοπίζονται οι εσωτερικές μας αδυναμίες, εμπορικά και δημοσιονομικά ελλείμματα, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα, πολιτική παράλυση, κλπ. και από την άλλη η «ιμπεριαλιστική ακόρεστη όρεξη» της χώρας. Και να μη ξεχνάμε την ανάδυση των περισσότερο πειθαρχημένων διεθνών μας αντιπάλων. Παλιά η ΕΣΣΔ, αργότερα η Ιαπωνία, σήμερα η Κίνα.

Η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι μιας Αμερικής γερασμένης, και αδύναμης, που τη προσπερνούν νεότεροι, πιο ζωντανοί αντίπαλοι.  Όμως αυτό που μάλλον συμβαίνει είναι ότι η έννοια της αμερικανικής παρακμής υπάρχει από μόνη της και άσχετα από τις γεωπολιτικές συνθήκες στις οποίες λειτουργεί η χώρα. Ξεπηδά από το συλλογικό υποσυνείδητο, παρά από νηφάλιες πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις. Για πολλούς και διάφορους λόγους, εδώ και δεκαετίες, οι σχολιαστές που διαμορφώνουν  τη κοινή γνώμη, βλέπουν την Αμερική ως αδύναμη και ως ανήμπορη να αποτρέψει το τέλος, όπως η Ρώμη που υπέκυψε τελικά στους βάρβαρους. Αυτό δεν σημαίνει πως οι διάφορες αναλύσεις είναι λάθος. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα κράτη δεν συμπεριφέρονται όπως τα άτομα. Το δημόσιο χρέος δεν είναι όπως το ατομικό χρέος. Οι απόπειρες επιβολής αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας σε εθνικό επίπεδο, μπορεί να αποτελέσουν μπούμερανγκ. Όμως οι ενδόμυχες ψυχολογικές τάσεις των σχολιαστών να βλέπουν τη χώρα σε παρακμή, τους οδηγεί στο να αγνοούν τις παραπάνω βασικές διαφορές, και να αντιμετωπίζουν ένα ολόκληρο και πολυσύνθετο έθνος ως μια και μόνη θνητή οντότητα.

Και το χειρότερο; Οι ιστορίες για την επερχόμενη παρακμή, μπορεί να είναι άκρως αντιπαραγωγικές. Συγκρίνοντας την Αμερική με την αρχαία Ρώμη, και προειδοποιώντας για την οσονούπω καταστροφή, οι σχολιαστές όπως ο Friedman, πιστεύουν πως μας αφυπνίζουν. Είναι όμως αυτό αλήθεια;  Η πτώση μιας αυτοκρατορίας είναι ένας ιστορικός κατακλυσμός σε τεράστια κλίμακα, που όταν θεάται  εκ των υστέρων, μοιάζει αναπόφευκτος. Μήπως δεν θα έπεφτε η Ρώμη ούτως ή άλλως, αν κάποιοι συγκλητικοί προειδοποιούσαν από πριν πως θα ακολουθήσει τη μοίρα της Περσίας; Μήπως η παρακμή της Μεγάλης Βρετανίας στα μέσα του 20ου αιώνα, θα είχε αποφευχθεί με λίγες ενέσεις ηθικής;

Κανένας δεν το πιστεύει αυτό, και αντί να κλαίμε για την επερχόμενη πτώση, ας ψάξουμε για πολιτικές και οικονομικές λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα, Η συλλογική ηθική αυτομαστίγωση δεν βοηθά σε τίποτα.

David A. Bell (Princeton.)- The New Republic.

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 09/10/2010 09:31:44

  Μπράβο Strange,

  Εξαιρετική επιλογή και ακόμα καλύτερη απόδοση.
  Για όσους ενδεχομένως δεν γνωρίζουν οι απόψεις τον S. Huntignton P. Kennedy και S. Hoffman επηρεάζουν εδώ και δεκαετίες την πολιτική των ΗΠΑ. Μαζί με τον έτερο του κουαρτέτου Ζ.Brzezinski.
  Και πάλι μπράβο!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Κώστας Ροδινός 09/10/2010 09:59:02

   Όπως πάντα, γαλαντόμος στους επαίνους. Μερσί ρε σύ.

 2. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 09/10/2010 09:43:07

  Αναπόφευκτη η κατάρρευση αργά η γρήγορα.

 3. salmonellas avatar
  salmonellas 09/10/2010 10:32:58

  what goes up must come down. There is no such thing as eternal hegemony. it is evident however that the reverse counting has started with the acceptance of some Far Eastern states into the World Trade Organization.

  • yahahoohas avatar
   yahahoohas @ salmonellas 09/10/2010 15:13:57

   it's all greek to me

 4. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 09/10/2010 10:35:17

  Η Αμερική δεν είναι Έθνος. Είναι ομάδες πληθυσμών που κανένας δεν ενδιαφέρεται γι αυτούς.Οι κάτοικοί της χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό για πολέμους.
  Δεν νοιάζεται κανένας, πόσα άτομα σκοτώνονται σε κάθε πόλεμο. Και γιατί να τους νοιστούν?. Αυτοί που σκοτώνονται είναι Ισπανοί, Έλληνες, Αφρικανοί, Ιταλοί, 4ης και 5ης γεννιάς. Αμερικανοί πολίτες όλοι τους.
  Μετά από τόσους πολέμους και την υφαρπαγή πετρελαίου από όλες τις υποανάπτυκτες χώρες ο Αμερικάνος πολίτης χρωστάει περισσότερα. Η ζωή του δεν έχει βελτιωθεί. Αντιθέτως τράπεζες και πολυεθνικές έχουν μαζέψει τον παρά.
  Κάθε χώρα πρέπει να διεκδικήσει τους ομογενείς της ως φυλή και έθνος.
  Να σταματήσουν να τους εκμεταλεύονται κλειστές κάστες Σιωνιστών.

  Βρες το οικογενειακό σου δέντρο θα ήταν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα από πλευράς ΕΛλάδας. Η αφομοίωση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ομογένειας της Αμερικής.

  • Ορθολογιστής avatar
   Ορθολογιστής @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 09/10/2010 13:28:39

   Θά χρειασθεί απαραιτήτως ή θρησκεία νά συμπεριλαμβάνει αποκλειστικώς καί μόνον Έλληνες στήν καταγωγή. Καί βεβαίως όχι προσηλυτισμούς σέ χώρες τριτοκοσμικές.

 5. klausevitz avatar
  klausevitz 09/10/2010 11:11:45

  Πολύ καλό άρθρο!
  Δυό σκέψεις:
  . Ηχώρα που εισηγήθηκε την πολυπολιτισμική καθοδήγηση σε
  μονοεθνικές κοινωνίες, ενώ στο εσωτερικό της-αυθεντικά
  πολυεθνικό και πολυφυλετικό-επέβαλε manu militari την
  μιά και μοναδική κουλτούρα των WASP!
  . H έλξη-άπωση που άσκησε στην γηραλέα Ευρώπη δεν έληξε!
  Προέκταση και,ταυτοχρόνως,υπέρβαση των Αγγλοσαξώνων και
  Κελτών ακολούθησε δικούς της δρόμους που γεννούσαν
  θαυμασμό και απέχθεια μαζί!
  Η επιβίωση της είναι στα χέρια της: στην δημιουργική
  ανανέωση του παρελθόντος των communities που εγκατέλειψε,
  στη νέα ανάγνωση των ποιητών ΄της που οδήγησε σε
  απόγνωση, απο τον Walt Whitman στον Εzra Pound....αυτόν
  τον "στριφνό ριζοσπάστη" τον "ανακεφαλαιωτή του παγκόσμιου
  πολιτισμού"!

  Ποιός,"πολίτης του κόσμου" τούτου,θ'άντεχε την κατάρρευση των ΗΠΑ;

 6. ένας Άμλετ avatar
  ένας Άμλετ 09/10/2010 11:25:16

  Η παρακμή τους είναι πρωτίστως ηθική. Βλ., π.χ., «The Winter of Our Discontent» (1961), το τελευταίο μυθιστόρημα του John Steinbeck.

 7. Δημάρατος avatar
  Δημάρατος 09/10/2010 11:33:53

  Ο μαρασμός και τελικά η πτώση μιας αυτοκρατορίας κατά πρώτο λόγο προέρχεται από το κατά πόσο η υπερδύναμη έχει τον έλεγχο φθηνών πόρων.
  Εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ κάνουν ατελείωτες προσπάθειες ελέγχου αυτών των πόρων αλλά και των οδών μεταφοράς.
  Το πρόβλημα όμως των ΗΠΑ και της κάθε παλαιάς αυτοκρατορίας είναι ότι πάντα καταρρέουν από το ίδιο τους το οικονομικό βάρος για την διατήρηση της παντοκρατορίας τους και την απρόβλεπτη αλλαγή δεδομένων στις κατά τόπους κτήσεις.
  Όσο για την Κίνα ποτέ δε θα μπορέσει να γίνει η παγκόσμια υπερδύναμη όχι γιατί δεν θα έχει τις υποδομές για αυτό αλλά δεν της το επιτρέπει η εσωστρέφεια της.
  Και επί Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας η Κίνα ήταν μία μεγάλη δύναμη αλλά αντί να επεκταθεί δημιούργησε τοίχοι συγκράτησης όχι εξωτερικών εχθρών αλλά μη εξόδου της δικής της εσωτερικής κουλτούρας και πνεύματος .

 8. ένας Άμλετ avatar
  ένας Άμλετ 09/10/2010 12:35:36

  Η αναπόφευκτη πτώση θα σημάνει την αναγέννηση των ανθρώπινων πολιτισμών –το τέλος του σκουπιδαριού που έπνιξε τον κόσμο τα τελευταία εξήντα χρόνια.

 9. zackii avatar
  zackii 09/10/2010 12:51:07

  Πάντως οικονομικό αποκλείεται να είναι το πρόβλημα. Οι ΗΠΑ είναι οι πρώτοι διδάξαντες στο --κόψε όσο νόμισμα μπορείς--,και όποιοι είχαν αντιρρήσεις και ζήταγαν ευρώ-βλέπε ΙΡΑΚ- άντε γειά. Άρα κάτι άλλο παίζεται...

 10. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 09/10/2010 13:23:18

  Να προσθέσω πως ενα συμπίλημα (compile?) εθνών ήταν και η ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Μάλιστα οι στρατιώτες των λεγεώνων τους, από κάποια στιγμή και μετά, προέρχονταν από τις περιοχές όπου στάθμευαν αυτές οι λεγεώνες. Εκτός ίσως από τους αξιωματικούς.

  Ούτε και οι Ρωμαίοι νοιάζονταν πολύ για το πόσοι σκοτώνονταν. Και φυσικά και εκείνοι, όπως και οι μοντέρνες αυτοκρατορίες, καταλήστευαν τις χώρες που κατακτούσαν.

  Το φαινόμενο που ονομάζουμε "αυτοκρατορία" είναι μια σύνθεση από έθνη και λαούς. Παρά τον αρχικό πυρήνα, που εδώ μπορεί να είναι αγγλοσάξωνες και αλλού ρωμαίοι.

  Και ιστορικά καμμία αυτοκρατορία δεν κατάφερε να ενοποιήσει τους διαφορετικούς λαούς που περιλάμβανε σε ένα ενιαίο έθνος. Ακόμη κιαν τους προσέδωσε πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

  Τελικά πάντα από τα σπλάγχνα των αυτοκρατοριών που καταρρέουν έχουμε την ανάδειξη ξεχωριστών λαών, εθνοτήτων και σε αρκετές περιπτώσεις, εθνικών κρατών.

  Θραξ Αναρμόδιος

 11. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 09/10/2010 13:29:51

  Η πτώση των αυτοκρατοριών συμβαίνει όταν σε μια κρίσιμη στιγμή, περίοδο καλύτερα, όπου έχουν ωριμάσει οι εσωτερικές αδυναμίες της αυτοκρατορίας, κάποιοι από τους ισχυρούς περιφερειακούς εχθρούς της, που δεν παύουν στιγμή να εμφανίζονται, καταφέρνουν εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες αυτές, να την εξουδετερώσουν ή να την διαλύσουν.

  Θραξ Αναρμόδιος

 12. Aggelos avatar
  Aggelos 09/10/2010 13:50:24

  η Αμερικη τελειωσε ως υπερδυναμη..οι πιο εμπειροι επι πολιτικης το ξερουν αυτο..
  για μενα η επομενη δυναμη θα ειναι η ΕΕ..ου λογω κρισης θα ενωθει.

  οπως η κριση του 1929 χτυπησε αλλα και δημιουργησε την υπερδυαμη αμερικη,,ετσι και τωραμε την κριση..

  ο Βασιλειος μαρκεζινης το ειχε για την πτωση απο την κυριαρχια της αμερικης πει σε συνεντευξη,,και ειναι.. πολυ εμπειρος

 13. fitsulas avatar
  fitsulas 09/10/2010 14:01:07

  Δεν είναι οι ΗΠΑ που φθίνουν, είναι ο αγγλοσαξωνικός-προτεσταντικός άξονας. Αυτό είναι καλό νέο, η κοσμοθεωρία του Adam Smith και και της βίβλου ήταν κατάρα για τον πλανήτη. Αρκεί να μην καταφέρουν να τον ισοπεδώσουν όπως εύχονται μεγαλοφώνως πλέον.
  Οι νέες ισπανόφωνες ΗΠΑ που αναδύονται είναι κάτι καλό και για τους γηγενείς και για τον υπόλοιπο κόσμο.

 14. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 09/10/2010 14:13:01

  Oλα αυτα ειναι υπερβολικα.Το αμερικανικο ΑΕΠ ειναι το 23%,δηλαδη περιπου το ενα τεταρτο του παγκοσμιου.Ολες οι προβλεψεις ειναι οτι θα παραμεινει στο ιδιο ποσοστο για χρονια.Η Κινα θα ανεβει αλλα εις βαρος της Ευρωπης και της Ιαπωνιας και οχι των ΗΠΑ.
  Οι ΗΠΑ ειναι η μονη μεγαλη δυναμη που εχει και θα εχει αυξηση του πληθυσμου στο μελλον,υπολογιζεται να φθασει το μισο δις στα μεσα του 21ου αιωνα.
  Ο λογος ειναι οτι δεν εχει την υπογεννητικοτητα που εχουν οι αλλοι και κυριως δεχεται εκατομμυρια μεταναστες που αφομοιωνει.Οι μεταναστες της θα ειναι ως επι το πλειστον αφομοιωσιμοι Νοτιοαμερικανοι και οχι μουσουλμανοι οπως στην Ευρωπη.Η αντιληψη περι εθνους που βασιζεται στην καταγωγη ειναι λαθος.Σημασια καθε φορα εχει τι πιστευει ο κοσμος και το αμερικανικο εθνος ειναι πολυ σταθεροτερο απο άλλα γιατι πιστευουν σε αυτο οι ανθρωποι που ζουν εκει.
  Η αντιληψη επισης οτι ευκολα στελνουν στο θανατο στρατιωτες ειναι λαθος.
  Ακομη και στο 2ο παγκοσμιο πολεμο που οι εμπολεμοι θυσιαζαν κατα εκατομμυρια τους δικους τους στρατιωτες οι Αμερικανοι προσεχαν να μην εχουν απωλειες.Το ιδιο συμβαινει και στους μετεπειτα πολεμους.

 15. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 09/10/2010 15:36:31

  είναι η ιστορία της ζωής........την φάση ακμής ακολουθεί νομοτελειακά η παρακμή......η οποία ανάλογα με τις κινήσεις που κάνει ο άμεσα ενδιαφερόμενος μπορεί απλώς να καθυστερήσει ή να επιβραδυνθεί.......η Ρώμη δεν έπεσε σε μια νύχτα......πέρασε πρώτα μια μακροχρόνια φάση(πολιτικής-κοινωνικής-ηθικής)παρακμής.....

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ @ δαιμονάκι 09/10/2010 16:21:42

   Συμφωνώ. Ιδίως που τώρα πια που έπαψε να κατασκευάζει ήρωες και λαμπερούς αστέρες (ένα από τα δύο προϊόντα της δηλαδή), μένει μόνο το πετρέλαιο να είναι ο βασικός συνδετικός κρίκος της Αμερικανικής κοινωνίας. Για πόσο ακόμη όμως;

 16. Κάποιος avatar
  Κάποιος 09/10/2010 16:33:30

  Ιστορικά, όλες οι αυτοκρατορίες στηρίζονται στην οικονομία και πέφτουν κυρίως από την κακή διαχείρηση των οικομικών τους.

 17. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 09/10/2010 22:15:31

  Το τέλος της Αμερικής, ντοκυμαντέρ με υπότιτλους

  http://www.youtube.com/watch?v=KDsZVD0Err0

  Θραξ Αναρμόδιος

 18. Kasut avatar
  Kasut 10/10/2010 07:47:00

  Η διαφορα της Αμερικης ειναι οτι η κοινωνια εκει πιεζει να γινει κατι εστω και αν αυτο το κατι δεν ειναι το βελτιστο. 3 χρονια μετα την χρηματοοικονομικη κριση βγηκε η νομολογια Ντοντ-Φρανκ για τις επενδυτικες τραπεζες. Καλη η κακη υπαρχει. Στην Ευρωπη ακομα διαβουλευονται.

 19. Aggelos avatar
  Aggelos 10/10/2010 12:10:40

  η Αμερικη ειναι σαν το λαγο,,και η Ευρωπη σαν τη χελωνα..

  ολοι ξερουμε ποιος νικησε στο τελος..

  τα επομενα χρονια θα ειαι χρονια οικονομιας και οχι σπαταλης σε ολα τα θεματα,,οποτε η αμερικη δεν εχει θεση σαν η κορυφη..

  οι αμερικανοι ειναι σπαταλοι σε ολα τους,,δεν εμαθαν να μαζευουν,,να φυλαγονται..


  θα γελασει καλυτερα οποιος γελαει τελευταιος..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.