02/11/2008 13:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η παλαιολιθική Αριστερά είναι ακόμα εδώ

«Μεγάλη αριστερά χωρίς να έχει μέσα της και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει. Πρέπει να βρούμε τους όρους της συνεργασίας με επίπονη δουλειά γύρω από ένα τραπέζι. Πρέπει επειγόντως να καθορίσουμε μια τέτοια διαδικασία» δηλώνει σήμερα ο Λεωνίδας Κύρκος από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Έβγαλε μάλιστα και μοντέλο (στρατηγικό στόχο, που λέγαμε παλιά): «Η σοσιαλδημοκρατία μπορεί μόνο κάτω από την πίεση φωτισμένων ηγετών της και ενός ισχυρού μαζικού κινήματος να αντεπιτεθεί και να πάρει θέση σε ένα ευρύ αντικαπιταλιστικό κίνημα με ριζοσπαστικούς στόχους. Εκεί να συναντηθεί με το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, όπου ανήκει και ο Συνασπισμός». Η «σοσιαλδημοκρατία» είναι φυσικά το ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ των φωτισμένων ηγετών είναι και ο Γεώργιος Παπανδρέου. Το «κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς» είναι ο ΣΥΝ και - προσέξτε - όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, μέσα σε αυτό το διαλεκτικό προτσές που υπάρχει στο κεφάλι του κ. Κύρκου, ο ΣΥΝ μπορεί ανά πάσα στιγμή να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ στους «αριστερίστικους πειραματισμούς» του και να τα βρει με το ΠΑΣΟΚ για να ικανοποιηθούν και οι πάγιοι πόθοι μερικών ηρωικών καρεκλοκένταυρων.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ. Εμείς θα συνεχίσουμε να διασκεδάζουμε με την ...φροϋδική διαλεκτική (sorry, Σπύρος) με την οποία αναλύει την πραγματικότητα ο κ. Κύρκος:
Ο Αλαβάνος δεν μπορεί να πάει στο σπίτι του Παπανδρέου και να πει «θέλω να συζητήσουμε» ή άλλα στελέχη να συναντηθούν και να πιουν ένα καφέ. Ο φόβος ότι «κάποιος θα μας δει και θα δώσει τις δικές του διαστάσεις στη συνάντηση» είναι αυτός που αναστέλλει την προσπάθεια.

Ο Κ. Καραμανλής είναι  «άνθρωπος καλών προθέσεων, τις οποίες δεν μπόρεσε να υλοποιήσει γιατί βρέθηκε μέσα στη στρούγκα του κομματικού μηχανισμού, τον οποίο δεν κατάφερε να ελέγξει» (τον έκανε ήδη Πρόεδρο).

Ο Γ. Παπανδρέου «είναι από τους πιο ευγενικούς πολιτικούς» αλλά  «έχει απομακρυνθεί από το μοντέλο του πατέρα του και γιατί δεν έχει τα κατάλληλα προσόντα κι επειδή το μοντέλο αυτό είναι έξω από την ψυχολογία του».

Η Αλέκα Παπαρήγα είναι ένας «ξεπερασμένος δεινόσαυρος, που την απωθεί βαθιά η ιδέα ότι ο σοσιαλισμός συνδέεται με τη δημοκρατία» .

Μέσα δηλαδή στον ευγενικό και πολιτισμένο κόσμο που ζει ο κ. Κύρκος δεν υπάρχουν συμφέροντα και κοινωνικές συγκρούσεις, αλλά άνθρωποι καλών προθέσεων και κακών προθέσεων. Και ευγενικές ψυχές που παρασύρονται, ή φοβούνται. Θα μου πείτε βέβαια τι θέλουμε και ασχολούμεθα μαζί του. Το θέμα δεν είναι αυτό. Αλλά γιατί άλλοι ασχολούνται μαζί του και τον ανασύρουν κάθε τόσο από την ναφθαλίνη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/11/2008 14:13:53

  Υπάρχει η ιδεολογία, υπάρχουν και τα συμφέροντα. Ίσως factorx, να σχεδιάσεις ένα νέο poll, αυτή την φορά για την «ιδεολογία» τουλάχιστον των αναγνωστών σου, που ίσως δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα όλης της Ελλάδας, αλλά μπορεί να φιλοτιμηθεί καμιά εφημερίδα και να το κάνει σε μεγάλη κλίμακα.

  Το poll θα μπορούσε να ρωτήσει τα εξής:

  Θέλουμε απόλυτο δικαίωμα ιδιοκτησίας;

  Θέλουμε συσχέτιση αμοιβών με παραγωγικότητα;

  Θέλουμε κρατική ιδιοκτησία ή κρατικές ρυθμίσεις;

  Αναγνωρίζουμε την διαφθορά σαν μείζον πρόβλημα;

  Αναγνωρίζουμε την συγκέντρωση των εξουσιών σε ένα ουσιαστικά άτομο σαν πρόβλημα;

  Αναγνωρίζουμε ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχει φτιαχτεί ένα ολιγοπωλιακό κλαμπ που μας έχει πη_ήξει;

  Βλέπουμε πρόβλημα στην δημοκρατία, καθ' εαυτή;

  Και ούτω καθ' εξής... Υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι εδώ πέρα. Οι κομματικές και οι παλαιομοδίτικες ταμπέλες έχουν τελειώσει νομίζω.

  Αντί να προσκυνάμε και να παθιαζόμαστε με τον κάθε υποψήφιο κοτζάμπαση, μήπως ήρθε η ώρα να πούμε εμείς τι θέλουμε;

  Νομίζω χρειαζόμαστε Σύνταγμα. Το ερώτημα είναι αν πρέπει πρωτα να στηθούν καμμιά 30αριά άτομα στον τοίχο.

 2. Σπύρος avatar
  Σπύρος 02/11/2008 14:37:19

  Ο Κυρκος έκλαιγε σε παλιότερη συνέντευξή του στην Καθημερινή επειδή ο Αντρέας δεν τον θεώρησε ποτέ ΄ισότιμο εταίρο΄.
  Ο άνθρωπος πού διέλυσε κυριολεκτικά το ΚΚΕεσ.περιφέρεται ακόμα σάν απολίθωμα την μιά εξυβρίζοντας τούς Κούρδους τήν άλλη συντασσόμενος με τον Σωμερίτη και κάτι ΄Μέτωπα Λογικής΄.
  Πάντοτε ήθελε να είναι ΠΑΣΟΚ αλλά δεν το τόλμησε.Κρίμα για το ΚΚΕ εσ.,αλλά ευτυχώς για το ΠΑΣΟΚ τού Ανδρέα.
  Ακομα και το 1981 πού το κόμμα του δεν εξέλεξε βουλευτή καλούσε τούς ΄Συντρόφους΄να βγούν στούς δρόμους να πανηγυρίσουν.
  Συγκαλούσε έκτακτες συνδιασκέψεις γιά να τρομοκρατήσει ιδεολογικά όσους απο το Κόμμα του και την Νεολαία έβλεπαν με επιφύλαξη το ΠΑΣΟΚ απαιτώντας τους να ΄κατεβάσουν΄τούς τόνους γιατί μπορεί να γίνει Πραξικόπημα.
  Αντιτάχθηκε σθεναρά στις Καταλήψεις για τον Νομο 815 και άλλα πολλά που θέλουν αρκετές σελίδες.
  Και φυσικά στο Συνέδριο τού Μιλωνα επειδή δεν τού άρεσαν οι επιλογές τής Σπουδάζουσας και οι εκπρόσωποί της στο Συνέδριο έβαλε τά ΄δικά του παιδιά΄να ουρλιάζουν μή επιτρέποντας σε ομιλητές να ολοκληρώσουν τις ομιλίες τους θεωρώντας τους ΄φραξιονιστές΄.

  Βέβαια θα βγεί ο γνωστός ΄σύντροφος΄τού blog και θα πεί πώς απαγορεύεται να ΄κατεβάζουμε τά εικονίσματα τών αγωνιστών΄..
  Ο Κύρκος καλύτερα να σιωπά ή να τά κουβεντιάζει κατ΄ιδίαν με τον φίλο του τον Μητσοτάκη..
  Η γνώμη του είτε υπέρ είτε κατά τού Γιώργου δεν έχει καμιά σημασία γιά τούς Πολίτες.
  Υ.Γ.
  Τουλάχιστον ο Κάππος είχε την αξιοπρέπεια να μείνει μόνος στην ΄Ερημία τού Πλήθους΄............

 3. Σπύρος avatar
  Σπύρος 02/11/2008 14:49:49

  Τα ΄παιδιά΄τού Κύρκου,είναι αυτά πού απέμειναν απο το παλιό ΚΚΕεσ.και έχουν καταλάβει την Αυγή και ακόμα και σήμερα ζητιανεύουν για θέσεις και Υπουργεία.
  Φυσικό είναι ο Λεωνίδας να βλέπει με στραβό μάτι αντικαπιταλιστικές συνιστώσες τού ΣΥΡΙΖΑ..
  Αλλοίμονο.
  Παλιά του τέχνη κόσκινο.
  Θα καταργήσει και την πάλη τών τάξεων σε λίγο ά λά Σεγκολέν τού Μεγάρου ο ερίφης..

 4. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 02/11/2008 14:55:28

  Το κακό ειναι οτι ο τίτλος του ποστ ισχύει γενικώς οχι μονο για τον Κυρκο
  το αλλο κακο ειναι πως και οι λιγοι που έχουν αποψη και διαθεση να πανε παραπέρα ειναι πολυδιασπασμένοι, δέσμιοι παλιων εσωκομματικών συγκρούσεων και πικριών. Γιατί αραγε στην Ελλάδα δεν υπήρξε από πουθενα μια θαραλέα δημόσια κριτική τοποθέτηση 20 χρονια μετά την κατάρευση του υπαρκτού ή εστω μια συζητηση για τον χαρακτηρα και τους στοχους της αριστερας στον 21 αιώνα?? Βλέπω πολλους να αναπαράγουν κλισε και αξιωματα για το ρόλο και την αξια της αριστερας που θυμιζουν φοιτιτικά αμφιθεατρα του 80 (στην καλύτερη) . Γιατί δεν βλέπω σχόλια που να αφορουν το μέλλον της?

 5. Σπύρος avatar
  Σπύρος 02/11/2008 15:04:47

  Γιά νά έχει κάτι μέλλον θα πρέπει νά έχει και ιδέες στά ουσιώδη:Oικονομια,Παιδεία,Πολιτισμός.Και η αριστερά δεν έχει...Μερικά στελέχη της απλά αναμασούν τετριμένα πράγματα και έτσι παραμένουν στο προσκήνιο.
  Η φτώχεια μάλιστα τού σημερινού αριστερού λογου πανευρωπαϊκά φαίνεται απο την αμηχανία με την οποία αντιμετωπίζεται η Παγκόσμια οικονομική κρίση.
  Επομένως είναι φυσιολογικό να προσεγγίζεται η έννοια τής αριστεράς μέ συναισθηματικό τρόπο,περισσότερο σάν ανάγκη..

 6. mavros avatar
  mavros 02/11/2008 15:06:59

  Etsi,etsi, archaeopteryx +++
  Σπύρος +++(+)(Φυσικό είναι ο Λεωνίδας να βλέπει με στραβό μάτι αντικαπιταλιστικές συνιστώσες τού ΣΥΡΙΖΑ...)

  Βρε τον Κuρκο... να του δώσουμε σουτ δηλαδή;
  o.k no problem

 7. mavros avatar
  mavros 02/11/2008 15:11:15

  update...
  περαστικός ξανα+++archaeopteryx +++
  Σπύρος ++++FactorX+++(+) (fotos ...)

 8. ειδικός συνεργάτης avatar
  ειδικός συνεργάτης 02/11/2008 15:55:12

  χμμμ... μάλλον για δουλειά είσαι εδώ mavre, και εγώ αφελής που σε πήρα στα σοβαρά.

 9. Τακτικός Αναγνώστης avatar
  Τακτικός Αναγνώστης 02/11/2008 16:20:56

  Οι απόψεις του Λεωνίδα Κύρκου δεν μας είναι άγνωστες. Τον έχει κτυπήσει τα τελευταία χρόνια ανελέητα και ο χρόνος και ίσως πρέπει να τις αντιπαρερχόμαστε πια χωρίς σχόλια. Δεν έχουν το παραμικρό ενδιαφέρον. Αντίθετα ενδιαφέρον έχει ο δημοσιογράφος που πήρε την συνέντευξη. Πρόκειται για τον Φώτη Παπούλια. Θυμάμαι το ανεπανάληπτο πόνημα του «Οι νέοι ΣΥΝτροφοι του εξωτερικού» (Κυριακάτικη Ε 30/12/2007) που παρουσίαζε την νέα γενιά στελεχών του ΣΥΝ γύρω από τον Τσίπρα και είχε χαρακτηριστεί σε κάποιο blog ως η παπάρα της εβδομάδας. Αναρωτιόμουν για ώρες αν ήθελε να τους γελοιοποιήσει ή να τους προβάλλει και συμπέρασμα τελικά δεν έβγαλα. Με μπέρδευε ιδιαίτερα η εκπληκτική διαπίστωση του τέλους: «Επιμένουν, ωστόσο, στην άποψη ότι η αριστερά πρέπει να σκέφτεται πέρα από τα σύνορα. Απόδειξη; Όλοι τους συναντώνται, κάθε χρόνο, στην ίδια παμπ του Λονδίνου κάτω από τον Κάρολο Μαρξ».
  Κακώς λοιπόν κατά τη γνώμη μου FactorX μας έβαλες σε κόπο να ψάχνουμε ποιος πήρε την «βαρυσήμαντο» συνέντευξη. Αποτελεί χρησιμότατο στοιχείο για να απαντήσουμε στο ερώτημα που δικαίως θέτεις: γιατί κάποιοι ασχολούνται με τον Κύρκο και τον ανασύρουν κάθε τόσο από την ναφθαλίνη.

 10. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 02/11/2008 16:33:38

  @περαστικός ξανα

  Άσε αγαπητέ φίλε τα κροκοδείλια δάκρυα για την Αριστερά, το Κύρκο, την πολυδιάσπαση και την ανησυχία σου, που "..δεν έχει ιδέες και στόχους για..τον 21ο Αιώνα".

  Και που σαν ψυχαναλύτης 80ετών μιλάς "για δέσμιους συγκρούσεων και ..πικριών!!.."

  Και για να μη θεωρηθεί ότι δεν απαντάμε στα όσα (κατά τη γνώμη μας) λαθεμένα γράφεις :

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ (που πολλοί επιμένουν να ξεχνούν ότι είναι νέος φορέας, (2003) (Ο Τσίπρας ,π.χ. γεννήθηκε το 1974 και πλειάδα στελεχών), το έχει αποδείξει (Ο ΣΥΡΙΖΑ) πολλάκις, ότι το "πάει παραπέρα, μακρυά , μέχρι το Σοσιαλισμό με Ανθρώπινο Πρόσωπο και Δημοκρατία").
  Γιαυτό και η λυσσώδης επίθεση που δέχεται από παντού.

  2. Κριτική και μάλιστα θαρραλέα για τον υπαρκτό έχει γίνει τόσες φορές και από πολλούς του ΣΥΡΙΖΑ, που καταντάει κουραστική η επίκληση της.
  Σε αντίθεση με τη Μηδενική (0) κριτική που δεν είδαμε ΠΟΤΕ, από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για τα (τυχόν) δικά τους λάθη, και τον Καπιταλισμό που λάτρευαν σαν θεό και μετά μανίας στήριζαν και στηρίζουν(;;). Εκτός αν θεωρούν ότι αυτά είναι αλάνθαστα.

  3. Οι προτάσεις και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που αυτόν τον καιρό διαμορφώνονται, σε κανένα κλισέ ούτε του 80, ή του 2008 βασίζονται.
  Αλλα βλέπουν πολύ μακρυά, από αυτά των νεοφιλελεύθερων (μπλέ ή πράσινης ή απόχρωσης), ξεκινώντας από τα Σκανδιναβικά κράτη & Γερμανική Αριστερά, και μέσω Λατινικής Αμερικής (Βενεζουέλα, Βολιβία, Ισημερινό, Κούβα, Νικαράγουα) φτάνουν μέχρι το μακρυνό Νεπάλ).

  4. Αν τις απόψεις του συν/φου Κύρκου τις (υπερ) προβάλλουν ορισμένοι για να προωθήσουν τα δικά τους (ναυαγισμένα) κεντροαριστερά σενάρια, δεν αφορά καθόλου το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ούτε επιτρέπεται σε κανένα να μιλάει προσβλητικά για ένα αγωνιστή που (ανεξάρτητα από τα λάθη του που και ο ίδιος παραδέχθηκε) έδωσε τόσα και δεν πήρε τίποτε. Σε αντίθεση με άλλους (να μην λέμε ονόματα..)

  5. Τέλος, μάθε πρώτα να γράφεις 100 λέξεις χωρίς τόσα ορθογραφικά λάθη (θαραλεα-καταρευση-φοιτιτικα) και τα ξαναλέμε.

 11. Σπύρος avatar
  Σπύρος 02/11/2008 16:59:38

  Πολύ μακριά.
  Τοσο που η Αυγή θεωρεί πως ο Πολεμος του 40 μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών έγινε για να διαμοιρασθεί η Αλβανία...Γράφει ξανά την Ιστορία η εφημερίς...
  Καλά απο πότε ασχολείται με τον Τσάβες ο ΣΥΝ??
  Πρίν απο κάποιους μήνες κεντρικοί αρθρογράφοι τής Αυγής κατηγορούσαν τον Τσάβες για λογοκρισία επειδή ΄έκλεισε΄ένα ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ,πού όλως τυχαίως αυτό το ίδιο κανάλι είχε ΄στήσει΄την προβοκάτσια εναντίον τού Τσάβες ότι δήθεν, οπαδοί του είχαν πυροβολήσει εναντίον δεξιών διαδηλωτών ,ενώ απεδείχθη πώς ήταν μοντάζ..
  Τοχε δειξει και σε εκπομπή του ο Κούλογλου..
  Μιλάμε γιά τέτοιες ΄δημοκρατικές ευαισθησίες΄οι σύντροφοι...
  Γενικολογίες,αλλά απο συγκεκριμένες απαντήσεις για το παρόν και το παρελθόν κουβέντα.
  Υ.Γ.
  Τελικά η Παρθενογένεση είναι της μόδας..
  Νεο κομμα ο ΣΥΡΙΖΑ...
  Μάστα...
  Και οι στελεχάρες τά ΄παιδιά τού Λεωνίδα΄πού βρίσκονται και τί πρεσβεύουν??
  Και γιατί θεωρούν την Αυγή φέουδό τους???

 12. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 02/11/2008 17:04:04

  @Σπύρος 2008 at 2:37 pm

  Ανεξάρτητα τα λάθη του, που είχε τη γενναιότητα να παραδεχθεί, σε αντίθεση με τις ηγεσίες του δικομματισμού, που δεν έχουν παραδεχθεί ποτέ και κανένα λάθος τους, και που όλα τα έχουν κάνει σωστά, απ'το 1974 γι'αυτό και πάμε κατά διαόλου χρόνια τώρα, , είναι ντροπή να συκοφαντείται τόσο βάναυσα ο Σύντροφος Κύρκος.

  Έως ότου προσκομίσεις αποδείξεις, είναι αθλιότητα και ανέντιμο να γράφεις σε ένα blog εμβέλειας και κύρους, ότι "Ο Κύρκος έκλαιγε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή" ή "τα ΄παιδιά΄τού Κύρκου, (...) ακόμα και σήμερα ζητιανεύουν για θέσεις και Υπουργεία".

  Καταλαβαίνουμε, ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει και λέει ΟΧΙ στις κεντροαριστερές σειρήνες που τον θέλουν στον "Άδη",
  όσο στέκεται όρθιος και ετοιμάζει το πρόγραμμα του στο λαό,
  όσο τα δικομματικά συνεταιράκια απαξιώνονται στη συνείδηση του κόσμου και συγκεντρώνουν μετά βίας το 60%,
  όσο η οικονομική κρίση προχωράει και ο κόσμος βλέπει ότι ο "Βασιλιάς Καπιταλισμός είναι γυμνός",
  όσο η κοινωνία σηκώνεται από τις πολυθρόνες και βγαίνει στους δρόμους, σταματάει πλειστηριασμούς, δεν πληρώνει διόδια, διαμαρτύρεται , διαδηλώνει , απεργεί......

  .....Τόσο και περιμένουμε και πιό λυσσαλέες επιθέσεις, από τους διαπλεκόμενους και τα τσιράκια τους.

  ......από τους διαπλεκόμενους και τα τσιράκια τους και όχι από απλούς (;) ανθρώπους που να κερδίσουν και όχι να χάσουν, έχουν από δυνατή Αριστερά και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ.

  Τι να πει όμως κανείς; Σημεία των καιρών και αυτά..α τα ξεπεράσουμε

 13. Σπύρος avatar
  Σπύρος 02/11/2008 17:09:23

  Δεν βαρέθηκες να κάνεις οτι δεν καταλαβαινεις...??
  Ασε αυτά περί προσβολής τού Κυρκου και τίς αγιοποιήσεις πού μονον ανανεωτικές δεν είναι..
  Αντε βρές την Καθημερινή και την μεγάλη συνεντευξη που εδοσε ο Κυρκος..
  Kλάμα χοντρό.
  Και πούσαι..
  Εγώ δίνω στοιχεία για το παρελθόν...Γιατί ήμουν εκεί.
  Μήπως δεν ήσουνα εκεί τελικά και παρακολουθούσες απο μακριά τά πράγματα???

 14. Σπύρος avatar
  Σπύρος 02/11/2008 17:12:07

  Και τά περι ανεντιμότητας νά τά πείς αλλού γιατί καλά είναι τά φρου-φρού που μας λες αλλά κουβέντα δεν κανεις για τον σκοτωμό που έγινε στην Αυγή,οπως δεν απαντάς σε τίποτα για το ποιοί ελέγχουν την εφημερίδα σήμερα και την διαβάζουν 1200 ατομα.

 15. nas avatar
  nas 02/11/2008 17:12:51

  Δεν έχω καμία διάθεση να υπερασπιστώ τον κ. Κύρκο, που υπήρξε ο εκπρόσωπος όλων εκείνων που σχεδίασαν και (απο)τόλμησαν να καθήσουν στο σκαμνί για ψίχουλα που δήθεν έπαιρνε μέσα σε κούτες απο μπράβους της νυχτας, τον μεγαλύτερο ηγέτη της σοσιαλιστικής αριστεράς απο το '50 και μετά, τον Ανδρέα Παπανδρέου.
  Καταλαβαίνω πως "γρατζουνάω" άσχημες στιγμές για κάποιους που κυκλοφορούν εδώ πέρα, αλλά τι να γίνει. ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πολιτικός που ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας απο το '74 και μετά, που στήριξε προοδευτικά κινήματα ανα τον κόσμο, που ανέτρεψε λογικές στο εσωτερικό της χώρας μας.
  Τώρα έρχεται ο κ. Κύρκος και ζητά να γίνουν πράγματα απο ανθρώπους που αν βρίσκονται σήμερα στην πολιτική και στο προσκήνιο ακόμη και εντός της βουλής, βρίσκονται μόνον και μόνον απο την αντι-Παπανδρέου στάση τους όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό όμως που προτείνει ο κ. Κύρκος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όχι μόνο απο την πλευρά τους, αλλά και απο την πλευρά των μεσαίων και μικρων στελεχών αλλά και των απλών ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ που όλους αυτούς τους εξ Αριστεράς "σωτήρες" τους έζησαν για δύο πολιτικές περιόδους -το 1989 και το 2004- να φωνάζουν "κάτω οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ"! Ούτε το '89, ούτε πολύ περισότερο επί νέας διακυβέρνησης αποδείχτηκε κάτι για την μεγάλη μάζα των στελεχών μεγάλων και μικρων του ΠΑΣΟΚ είτε πέρασαν απο μεγάλες, είτε απο μικρότερες θέσεις εξουσίας... η λύση κατά την άποψή μου είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση του Γιώργου Παπαπνδρέου, ή μικρής κλίμακας συνεργασία ΜΕΤΑ τις εκλογές και εφόσον οι ΣΥΝασπισμένοι κάνουν αυτοκριτική για τα όσα έχουν πεί μέχρι τώρα εναντίον του Γιώργου...

 16. ΠΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ avatar
  ΠΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 02/11/2008 17:17:11

  ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΟΥΝ.
  Ο ΚΥΡΚΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΩΘΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΙΜΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ.
  Ο ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΔΗΜΕΙ ΣΤΟΥΣ "ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥΣ"ΤΟΥ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΙΚΟΥ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΥ.
  Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ Μ.... ΧΤΕΝ/ΤΑΙ.

 17. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 02/11/2008 17:27:14

  @ Δημήτρη
  εκτός από ανορθογραφος, προκατειλημενος ψυχαναλυτης (αυτό ειναι βρισια?) ειμαι και στόκος.
  Θα μας αναλύσεις λιγο παραπάνω αυτο το "Σοσιαλισμός με ανθρωπινο προσωπο" ??? Καλό ακουγεται αλλα και το η φαντασία στην εξουσια επίσης.
  Σ έχω ξαναρωτησει παλιοτερα αλλα δεν ελαβα απάντηση:
  Υπάρχει επίσημο ντοκουμέντο του ΣΥΝ ή του Συριζα που να αποτυπώνει θεσεις για τον κουμουνισμό , την πτώση του και τη μεταξλιξη της αριστεράς??? Αν ναι θα το διαβασω ευχαριστως. Θα μαθω ορθογραφία αν μη τι άλλο.
  Μιας και χρησιμοποιεις πρώτο πλυθηντικό (εμεις, η θεση μας κτλ) θα εκλαβω την απάντηση σου ως επισημη απάντηση του κομματος που εκπροσωπείς.
  Ξαναζητάω ταπεινα συγνωμη για την αμαθεια μου , τα ορθογραφικά μου και την προκαταλήψη μου συντροφε με το Ανθρωπινο προσωπο.
  Ερρωσθε (σωστα τογραψα???)

 18. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 02/11/2008 17:51:24

  @Σπύρος: 4:59 pm

  1. Η Αυγή δεν είναι όργανο κανενός ΣΥΝ και δεν θα απολογηθεί κανείς γι'αυτή. Ότι έχεις γράψε από την ίδια να σου εξηγήσει.

  2. Δεν άκουσες ποτέ σου ότι ο Τσίπρας είχε πάει στη Βενεζουέλα πριν μερικούς μήνες;

  3. Είναι συγκεκριμένες ή αόριστες οι παρακάτω προτάσεις Αλαβάνου;
  α) Να μειωθούν 50% οι στρατιωτικές δαπάνες;
  β) Να (επαν)εθνικοποιηθεί η Εθνική, ώστε μαζί με ΤΤ, Αγροτική να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης
  γ) Να εθνικοποιούνται όποιες τράπεζες ζητούν κρατική ενίσχυση (από τα 28 δις)
  δ) Πρόγραμμα για να δημιουργηθούν 50000 θέσεις εργασίας.
  ε) Μέτρα για καταναλωτικά δάνεια και επιβαρύνσεις τραπεζών
  ζ) Ενίσχυση 200 € μηνιαίως σε εργαζόμενους και συνταξιούχους και 80% του κατωτάτου μισθού επίδομα ανεργίας και τόσα άλλα .

  Και επειδή ίσως μου πεις, ότι αυτά δεν γίνονται σήμερα, θα σου πώ ότι: ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για να ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ και αυτά που προτείνουμε ΣΗΜΕΡΑ να μπορούν να γίνουν

  Γιατί δεν είμαστε ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΝΔ να δημαγωγούμε και να τάζουμε "λαγούς με πετραχείλια στο κόσμο" να τους πάρουμε την ψήφο.

  (Ίδε 1.
  "Στις 18 Σοσιαλισμό"-
  2."Καλύτερες Μέρες"
  3. "Σεμνότητα και Ταπεινότητα -Για μιά καινούργια Ελλάδα" και τη ζούμε....πράγματι

  Αυτά τα ολίγα για το μέλλον, για το παρελθόν τάπαμε στο σχόλιο 10.2, για το παρόν θα ταπούμε στους δρόμους....

  ...Αρκεί κάποιοι να αφήσουν στην άκρη την εμπάθεια και το φανατισμό, που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε.

  Διαβάζοντας και τα μετέπειτα σχόλια, που για να απαντηθούν θέλουν πολλές ώρες, καταλήγω στο ότι μάλλον ενοχλεί πάρα πολύ και πολλούς ο ΣΥΡΙΖΑ, (που οπωσδήποτε δεν εκπροσωπώ) και που αυτός μεν θα πρέπει να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα του, εγώ δε λόγω κοπώσεως και έλλειψης χρόνου , να σας χαιρετήσω για να ξεκουραστώ.

 19. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 02/11/2008 17:59:06

  @ Περαστικός Ξανά, @Πάνος Ελευθερίου, @nas @Σπύρος

  Επειδή είδα ότι υπάρχει ενδιάφερον για συζήτηση και πολλές απορίες θα επανέλθω μετά τις 9, μόνο παρακαλώ να έχουν απαντηθεί και κάποιες από τις ερωτήσεις που βάζω και εγώ ο ταλαίπωρος. Είπαμε ισονομία, ισηγορία και διάλογος. Όχι μονόλογοι και "άλλα λόγια ναγαπιόμαστε" αφ'ενός και αφ'ετερου ένας να απαντάει σε πολλούς δεν γίνεται, εκτός αν λέγεσαι Μέγας Ναπολέων.

 20. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 02/11/2008 18:03:01

  Μητσο μου, (συγγνωμη για το λαικόν προσωνυμιον) λυπάμαι αλλα οι συγκεκριμένες προτάσεις Αλαβάνου ειναι λιγότερο ρεαλιστικές από το "στις 18 σοσιαλισμός" ειναι τόσο μπουρδες που με δυσκολία μπορούν να χαρακτηρισθούν εστω "Αριστερος Λαικισμός" ειναι εντελώς της πλάκας. Η πλειοδοσία αυτού του τύπου ειναι επικινδυνη. Οπως εγραψε και ο archaiopteryx προχθές "Πρεπει να πληρώνονται, δεν μπορει να ειναι τοσο ηλίθιοι"

  ΥΓ: Μου μετρας σε παρακαλώ τις λέξεις και τα λάθη??? Thanks

 21. miaouth avatar
  miaouth 02/11/2008 18:17:52

  Αυτός ο αστερισμός πολιτικών στάσεων που αποκαλούμε "Αριστερά" στην Ελληνική καθομιλουμένη, ασφαλώς και δεν αποτελείται από ακμαία και καλής μορφής πολιτικά ρεύματα. Είτε μιλήσουμε για σοσιαλδημοκράτες (ή σοσιαλιστές ως ιστορικό ρεύμα, το ίδιο πράγμα είναι), είτε μιλήσουμε για ανανεωτικούς αριστερούς και κομμουνιστές, είτε μιλήσουμε για σταλινικούς παλαιοκομμουνιστές, βλέπουμε από έλλειμα (στην καλύτερη περίπτωση) έως δεξιούς που παριστάνουν τους αριστερούς (βλ. σταλινισμό). Αλλά πρίν τους λιθοβολήσουμε, άς ρίξουμε μια ματιά και στους άλλους, δηλαδή τους κυβερνώντες (και τη συνοδοιπορία τους)! Άν στην αριστερά υπάρχει βαθύ γκρίζο, στη δεξιά υπάρχει απόλυτη μαυρίλα. Ανικανότητα και κακοήθεια ταιριαστά δεμένες.
  Και πρίν λιθοβολήσουμε παλιούς αριστερούς σαν τον Κύρκο, άς ρίξουμε μια ματιά και στη δική μας της γενιά ("του Πολυτεχνείου"), για να δούμε τη σημαίνει πραγματικό χάλι. Όσο για τους ακόμα νεώτερους, δεν είναι δική μας δουλειά να τους κρίνουμε.
  Διάκρισις απαιτείται και δίκαιο πνεύμα, όταν τους αξιολογούμε.
  Άν πάλι με ρωτήσετε, "εσύ τι είσαι, το συνήγορο παριστάνεις"; Δεν κρύβω ότι διαλέγω να είμαι Σοσιαλιστής στην οικονομία, Φιλελεύθερος (με την αυθεντική έννοια) στην πολιτική, Συντηρητικός στην κουλτούρα. Και Πράσινος στην καρδιά: Γιατί η γή, η ζωή, η φύση, δηλαδή ο Θεός, είναι το αληθές και αγαθόν, ενώ τα λοιπά μπαρμπούτσαλα, φτερά στον άνεμο.

 22. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 02/11/2008 19:08:28

  Γερασε, αλλα μυαλο δεν εβαλε ο Κυρκος.
  Μια ζωη, βερμπαλισμο και δε συμμαζευεται.
  Γι αυτο, και η παρεα του, ηταν μεταξυ φθορας και αφθαρσιας μια ζωη.
  Αλλα και οι αλλοι, κουφιοκεφαλακηδες απο το Πασοκ, τι σκατα σκεφτονται και λενε περι παρεας με το συριζα και πρασιν αλογα;
  Οι ανθρωποι, ειναι εκτος τοπου και χρονου.
  Εδω βραζει το συστημα απο τη διαβρωση και τη διαφθορα και δεν τολμουν να πουν τιποτα,κοιτωντας μονο τις δημοσκοπησεις, περιμενει κανεις απ αυτους να κανουν κατι;

 23. nas avatar
  nas 02/11/2008 19:11:24

  ***

 24. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 02/11/2008 19:13:49

  Τωρα το ειδα και συμπληρωνω.
  Ρε συ Σπυρο,
  κλανει ο πεθαμενος;
  Ασε μας ρε παιδακι μου, με τις σοφιες σου και τα κκεεσωτ σου. Εδω καραβια χανονται, βαρκουλες αρμενιζουν.
  Θεωρεις ςσυ και κατι αλλοι ουρανοβαμονες,οτι διερχομεθα προεπαναστατικην περιοδον και οπου ναναι ο "λαος", θα καταλαβει τα χειμερινα ανακτορα;
  Εδω οι πωλησεις των αυτοκινητων, αν θελεις να ξερεις, δεν επεσαν καθολου, ακομα και τον Οκτωβριο, κι εσεις μου λετε για κκεεσωτ!

 25. nas avatar
  nas 02/11/2008 19:14:21

  βρε Φακτωρ, μια απαντησούλα για τον Δημήτρη μπορώ να βάλω;

 26. Σπύρος avatar
  Σπύρος 02/11/2008 19:26:49

  Tι να σού απαντήσω Πρόβο τώρα??
  Τα σέβη μου.
  Για ΄χειμερινά ανάκτορα΄δεν έχει γραφτεί τίποτα πάντως.
  Αντε να πώ οτι έκανα σχόλιο ....

 27. Factorx avatar
  Factorx 02/11/2008 19:51:24

  @Anonymous 29. δεν είναι ανάγκη να μας υπενθυμίζεις συνεχώς πως απαντά η Αριστερα στην κρτική. Την έχουμε εμπεδώσει

  @nas. Στα ορια της κοσμιότητος

 28. nas avatar
  nas 02/11/2008 20:20:02

  @ 31: Νομίζω πως με αδικείς… γράφτηκαν πολύ χειρότερα εδώ παραπάνω…αλλά τέλος πάντων… Λοιπόν ο Κύρκος είπε μια αλήθεια: «Μεγάλη αριστερά χωρίς να έχει μέσα της και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει”!
  Όμως μετά τα μπερδεύει… τι θα πεί πως «η σοσιαλδημοκρατία μπορεί μόνο κάτω από την πίεση φωτισμένων ηγετών της και ενός ισχυρού μαζικού κινήματος να αντεπιτεθεί και να πάρει θέση σε ένα ευρύ αντικαπιταλιστικό κίνημα με ριζοσπαστικούς στόχους. Εκεί να συναντηθεί με το κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, όπου ανήκει και ο Συνασπισμός»;
  Τα κουκιά είναι μετρημένα: υπάρχει το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό του τον Γιώργο… Να εννοεί άλλη σοσιαλδημοκρατία με άλλους φωτισμένους ηγέτες; Ποιοι είναι αυτοί;
  Επίσης μιλάει σήμερα πως «ο Γιώργος είναι ίσως από τους πιο ευγενικούς πολιτικούς άνδρες, μετριοπαθής, έχει απομακρυνθεί από το μοντέλο ηγέτη του πατέρα του, και γιατί δεν έχει τα προσόντα αλλά και γιατί ένας τέτοιος ρόλος είναι έξω από την ψυχολογία του. (…) Αυτό έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ, ένα πεδίο φοβερών εσωτερικών ανταγωνισμών τους οποίους δεν μπόρεσε να ελέγξει. Είμαι βέβαιος ότι κάποια στελέχη τα απωθεί και η αναφορά του ονόματός του»;
  Δηλαδή τώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και τον Γιώργο και το ΠΑΣΟΚ στα πάνω τους, ενώ από το άλλο μέρος τα πάθη εντός του κόμματος έχουν αμβλυνθεί έως εξαφανίσεως, κάνει τέτοιες εκτιμήσεις; Και από το άλλο μέρος «αθωώνει» τον Καραμανλή;
  Νομίζω –και το έχω ξαναγράψει- πως το ΠΑΣΟΚ αναλώνει δυνάμεις χτυπώντας πόρτες που δεν θέλουν να ανοίξουν… μιλάει σε ώτα μη ακουόντων… αν υπάρξουν συνεργασίες, αν συζητηθούν συγκλίσεις αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά τις εκλογές και με βάση τους συσχετισμούς. Τότε μπορεί να κριθούν και προτάσεις και θέσεις κι ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν, εάν δεν επιτευχθεί συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο…

 29. Goebbels avatar
  Goebbels 02/11/2008 20:21:24

  Είχαν άδικο μετά οι Αφοί Κουρή, που το βρώμικο '89 διαλαλούσαν μέσα από τις σελίδες τους 'ΚΑΤΩ Η ΚΥΡΚΑΙΝΑ";

 30. miaouth avatar
  miaouth 02/11/2008 20:33:05

  Είδες όμως πως εξελίχθησαν οι Αφοί Κουρή κε Πραπαγανδιστά; Πρώτοι πάντα στον αγώνα. Σταθερών πεποιθήσεων και αφιλοκερδείς. Να τους χαίρεται ο αντι-διαπλεκόμενος Καραμανλής και ο Αλογοσκούφης (όπως τους "χαίρονται" οι παλιοί φίλοι τους ΠΑΣΟΚοι). Να πληρώσουν και το ΙΚΑ τους.
  Τα ίδια θα κάνουν και σ' αυτούς, ότι και στον Α. Παπανδρέου, να μου το θυμηθήτε.
  Και μετά απ' όλα αυτά, όλους εμάς μας φταίει κυρίως ο Λεωνίδας Κύρκος και ετοιμαζόμαστε να ρίξουμε το λίθο. Οι αναμάρτητοι.

 31. rs avatar
  rs 02/11/2008 20:52:43

  Κάποια γενικά σχόλια λόγω έλλειψης χρόνου.

  Κατ' αρχήν θλίβομαι με τον Κύρκο. Ποτέ δεν κατόρθωσα να κατανοήσω τις ενέργειες όλων αυτών που σε τελική ανάλυση δικαιώνουν τον μύθο του Σίσυφου για την Αριστερά. Τι θέλουν και εμφανίζονται μετά την απόσυρσή τους; Και σε τελική ανάλυση τι πιστεύουν;
  Στη δική μου γενιά (50) μόνο θλίψη προκαλούν. Στους νέους δεν λένε τίποτε. Σε ποιους απευθύνονται;
  Παρ’ όλα αυτά πιστεύω πως δεν είναι σωστό να καταντήσουμε … «μια τσογλανοπαρέα που κάνει κριτική».

  Φίλε @Σπύρο σου είχα απαντήσει και παλαιότερα. Οι εμπαθείς και προσωπικές επιθέσεις δεν είναι πολιτική. Είναι μάλλον «κατινισμός». Δεν έχω άποψη για το τι γίνεται στην Αυγή και από την κυκλοφορία της δε νομίζω ότι είναι υπολογίσιμος παράγοντας.

  Φίλε @ nas τι να σχολιάσω μετά το «τον μεγαλύτερο ηγέτη της σοσιαλιστικής αριστεράς απο το ‘50 και μετά».; Βασικά υπάρχει σοβαρή ένσταση και για το «σοσιαλιστική» και για το «αριστερά». Αλλά αυτά είναι πολύ ψιλά γράμματα.
  Είναι δυνατόν μετά από τόσα που έχουν συμβεί κατά τα χρόνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τα οποία θα έπρεπε πολλούς να προβληματίσουν, να «αγιοποιούνται» κάποιοι επειδή οι σημερινοί αποδείχθηκαν χειρότεροι;
  Έλεος πιά!! Σ’ είχα ρωτήσει και παλαιότερα. Ανέφερε έναν, μόνο έναν, λόγο που αξίζει να κυβερνήσει ξανά το ΠΑΣΟΚ.

  Φίλε @Δημήτρη. Άντε να δούμε αυτό το….πρόγραμμα επι τέλους!!! Αυτά δεν είναι προτάσεις. Είναι κάτι στο στυλ που έλεγε παλιά ο Λογό « πές κάτι που να πιάνει την μεσαία τάξη Γιάννη».
  Η αριστερά πρέπει να ξεφύγει από το σύνδρομο του «υποστηρίζουμε τον κάθε διαμαρτυρόμενο» . Π.χ. Να μην πουληθεί η Ολυμπιακή. Συμφωνώ. Αλλά τι πρέπει να γίνει στην πράξη.
  Λυπάμαι που το λέω αλλά η μέχρι τώρα πολιτική παρουσία του Τσίπρα είναι πολύ κάτω από τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει αρχικά.
  Γενικότερα η πολιτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται ενός κόμματος της Αριστεράς. Για να μη πώ μάλιστα ότι άτομα σαν τον Ψαριανό κάνουν και ζημιά.

 32. nas avatar
  nas 02/11/2008 21:08:27

  Τα στερνά μετρούν τα πρώτα, λέει ο λαός. Οι Κουρήδες με τη στάση τους από το 2004 και μετά δεν δικαιολογούν τη στάση τους το ’89 απέναντι σε πρόσωπα της αριστεράς… αλλά ρε συντρόφια όταν λέει ο Κύρκος πως ο Καραμανλής «Είναι άνθρωπος καλών προθέσεων, τις οποίες δεν μπόρεσε να υλοποιήσει γιατί βρέθηκε μέσα στη στρούγκα του κομματικού μηχανισμού, τον οποίο δεν κατάφερε να ελέγξει. Δεν ήταν ελεύθερος να εφαρμόσει την πολιτική του, της κεντροδεξιάς», όταν σκάει το Βατοπαίδιον - άντε να ξεχάσουμε τα ομόλογα και τα υπόλοιπα- τι να πούμε εμείς οι θιασώτες της…σοσιαλδημοκρατίας; Τίποτα δεν κατάλαβε ο άνθρωπος;
  Εντάξει Φακτωρ. Προσωπικά σέβομαι την ιστορία του Κύρκου και πολλών άλλων που αντιστάθηκαν μια δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας. Όμως όλοι εμείς οι υπόλοιποι είμαστε «κολλημένοι» και βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς; Δηλαδή σόρι και θου Κύριε… ήθελε ο Καραμανλής και τον εμπόδισαν ποιοι; Ο Τσιτουρίδης, ο Πανάγος και ο Θοδωρής; Τα golden boys; Ο Κουκοδήμος; Ο Ζαχόπουλος;
  Φίλε rs: την απάντηση την δίνεις μόνος σου. Ακριβώς επειδή οι επόμενοι αποδείχτηκαν χειρότεροι απο τους προηγούμενους και ελλείψει άλλων καλύτερων και απο τους δύο υποστηρίζω πως το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου πρέπει να ξαναψηφιστεί. Λυπάμαι που διαφωνούμε τόσο για τον Ανδρέα, αλλά αυτή την άποψη έχω εγώ -και πολλοί ακόμη Έλληνες βέβαια...

 33. Σπύρος avatar
  Σπύρος 02/11/2008 21:09:01

  rs@
  O Kύρκος εξέφρασε συγκεκριμένη πολιτική σέ συγκεκριμένη περίοδο...
  Παρά ταύτα έχει αγιοποιηθεί κι αυτός όπως και πολλοί άλλοι γηραιοί πολιτικοί ως ΄Νέστορες τής πολιτικής΄.
  Επανειλημένα έχω επισημάνει οτι εξέφρασε αλλά και εκφράζει τήν λεγόμενη ΄ανανεωτική πτέρυγα΄τού ΣΥΝ πού μπροστά της ο Σημίτης μοιάζει Λένιν..
  Και δεν κατανοώ γιατί θά πρέπει να μένουν εκτός κριτικής πρόσωπα που διατηρούν τά ίδια, την Δημόσια έκφραση τών απόψεών τους.
  Πολλά σχόλια τής ΄ανανεωτικής ομάδας΄έχουν τσουβαλιάσει χιλιάδες ανθρώπους ως δεξιούς,΄εθνικιστές΄ή ότι άλλο θές...
  Αυτοί διατηρούν το συγκεκριμένο δικαίωμα ενώ οι πολίτες όχι??
  Δηλαδή μονον ο Παπανδρέου ,ο Καραμανλής ή κάθε ΄αστός΄πολιτικός μπορεί να δέχεται προσωπικές κριτικές αλλά οι αριστεροί αντίστοιχοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ΄πολιτικά΄??
  Σαφέστατα και τά πρόσωπα διαμορφώνουν πολιτικές Κομμάτων και όχι το τελευταίο μέλος που συμμετέχει και ακολουθεί την όποια ηγεσία...
  Αυτή είναι η πραγματικότητα.
  Οσο για την Αυγή,σαφώς και ο συγκεκριμένος χώρος χρειάζεται μιά σύγχρονη εφημερίδα...
  Ομως ρώτησα επανειλημένα τον Δημητρη για ποιον λόγο ελέγχεται στανικά απο συγκεκριμένη ομάδα και απάντησε να ρωτήσω τούς ίδιους.
  Εάν είναι κάθε φορά να λειαίνουμε τίς γωνίες γιά να μήν θεωρηθούν οσα γράφουμε ΄προσωπικές επιθέσεις΄στο τέλος θα απαντάμε με ένα ναί ή ένα όχι.
  Φιλικά.!!!

 34. nas avatar
  nas 02/11/2008 21:32:00

  Ξεστρατήσαμε πάντως στην κουβέντα, αφού το πλέον σημαντικό στην υπόθεση είναι η τελευταία παράγραφος του Φακτωρα: "γιατί άλλοι ασχολούνται μαζί του και τον ανασύρουν κάθε τόσο από την ναφθαλίνη"! Το ερώτημα λοιπόν αυτό ίσως θα έπρπε να μας απασχολήσει περισότερο απο αυτά που είπε... μήπως το "σύστημα" είναι εδώ... διότι απο αύριο έχουμε να δούμε και να ακούσουμε αγιογραφίες του πρώην Υπουργού Επικρατείας και μάλιστα σε εκπομπές μεγάλου κύρους -βάλτε εισαγωγικά όσοι θέλετε- όπως ο Πρετεντέρης και ο Παπαδάκης... ενώ το ΠΘ έχει αποκάλυψη, λεει, πως υπήρχε φακέλωμα σχολιαστών, εκπομπών και ειδήσεων! Να υπήρχε και για blog-ers; Ωχ, ωχ, ωχ...

 35. tiramola avatar
  tiramola 02/11/2008 21:43:29

  Δεν δεχομαι αμασητα τις οποιες αποψεις παλαιων αγωνιστων.
  Ειμαι ομως προσεκτικος στους χαρακτηρισμους σεβομενος το γεγονος οτι αυτοι εδιναν πραγματικες μαχες στους δρομους και οχι λεκτικες αντιπαραθεσεις απο τα πληκτρολογια...
  Το υπαρχον οικονομικο συστημα δεν μαζευεται με τιποτα!
  Μια καινουργια εποχη αρχιζει.
  Καιρος ειναι να γνωριστουμε καλυτερα , να ερθουμε πιο κοντα και να παλεψουμε για κοινους στοχους!
  Αν πραγματικα ενδιαφερομαστε , οπως εγραψε καποιος , για το μελλον των παιδιων μας.

 36. tiramola avatar
  tiramola 02/11/2008 21:49:06

  Με πολιτικούς και επιστήμονες

  Ηδη, σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναχωρεί για τη Βιέννη, έδρα του σοσιαλιστή αυστριακού καγκελάριου Αλ. Γκούζεμπάουερ, ο οποίος θα φιλοξενήσει πολιτικούς και επιστήμονες από όλο τον κόσμο στο πλαίσιο συνάντησης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, την οποία συγκάλεσε ο Γ. Παπανδρέου. Εκτάκτως στην Αυστρία κατευθύνεται (αν και παραμονή των αμερικανικών εκλογών) για μερικές ώρες και ο φημισμένος νομπελίστας οικονομολόγος Τζ. Στίγκλιτς, επικεφαλής της επιτροπής που όρισε ο Γ. Παπανδρέου για την κρίση.

  Στο μεταξύ ο (Βρετανός) Γκ. Μπράουν, ο (Ισπανός) Λ. Θαπατέρο, ο (Βραζιλιάνος) Λ. Λούλα, η (Ινδή) Σόνια Γκάντι, ο (Αιγύπτιος) Χ. Μουμπάρακ επικοινώνησαν με τον Γ. Παπανδρέου και ενημέρωσαν ότι θα στείλουν αντιπροσώπους τους, ώστε από κοινού με τον Τζ. Στίγκλιτς να χαράξουν τους βασικούς άξονες για την επόμενη ημέρα. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γ. Παπανδρέου πετάει για Βρυξέλλες, όπου την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, πάντα με το ίδιο αντικείμενο: την οικονομία.

  Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αξιοποιήσει όλες τις γνωριμίες που απέκτησε, είτε από το υπουργείο Εξωτερικών, είτε από τη θητεία του στο τιμόνι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ακόμη κι από το επιστημονικό «Συμπόσιο της Σύμης».

  Εκτός από τον Τζ. Στίγκλιτς για τις πρωτοβουλίες του ενημέρωσε και τον έτερο νομπελίστα (2008) οικονομολόγο Π. Κρούγκμαν, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά και του απηύθυνε πρόταση συνεργασίας. Πολύ συχνές είναι οι επαφές του με τον καθηγητή Ν. Ρουμπίνι, ο οποίος θα έρθει κιόλας στην Αθήνα.

 37. Daskalos avatar
  Daskalos 02/11/2008 21:56:24

  To PASOK και οι εφημερίδες του ανασύρουν ένα ξεμωραμένο γέρο κάθε τόσο. Αφείστε τον Κύρκο και τον Θεοδωράκη να πεθάνουν με αξιοπρέπεια, xxxxxxxx

  FactorX: Δεν μου λες "δάσκαλε", με αυτην την γλώσσα διδάσκεις τα παιδια;

 38. tiramola avatar
  tiramola 02/11/2008 22:01:09

  Φραστικη επιθεση απο μελη του ΠΑΣΟΚ σε ΤΟ της Α΄Αθηνας δεχτηκε ο Γιαννος Παπαντωνιου που τολμησε να εμφανιστει , για την οικονομικη πολιτικη που ακολουθησε επι εκσυγχρονιστικου ΠΑΣΟΚ...

 39. tiramola avatar
  tiramola 02/11/2008 22:10:27

  Πληροφοριες που δεν εχουν επιβεβαιωθει αναφεροnς οτι την ιδια ωρα που ο ΓΑΠ αναλαμβανε αυτες τις πρωτοβουλιες ο "καταλληλοτερος" ειχε ηδη καταβροχθισει 5 κιλα παιδακια εχοντας δει 4-5 ταινιες dvd...

 40. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/11/2008 22:10:31

  Δηλαδή τα μέλη της ΤΟ Α΄Αθηνας του ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετα στην οικονομική πολιτική Παπαντωνίου που οδήγησε στην είσοδο της Ελλάδος στην ΟΝΕ.
  Πως τολμάει να εμφανίζεται;Eπρεπε να μείνουμε με τη δραχμή για να έχουμε τώρα την τύχη της τουρκικής λίρας (40% υποτίμηση).

 41. tiramola avatar
  tiramola 02/11/2008 22:15:56

  Δες το ψυχραιμα ψυχραιμια...
  Το υπαρχον οικονομικο συστημα μας τελειωσε στην κυριολεξια...

 42. tiramola avatar
  tiramola 02/11/2008 22:17:18

  Αν δεν με πιστευεις ρωτα και τον Σαρκοζι τον σοσιαλιστη...

 43. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 02/11/2008 22:27:06

  το υπάρχων οικονομικό συστημα εχει αποδειξει οτι μπορει να επιβιωνει. Να αλλαζει, να προσαρμοζεται αλλα να επιβιωνει. Οπως και σε άλλες κρισεις παλιοτερα τη νυφη θα την πληρώσουν κάποιοι, οχι απαραιτητα μικρομεσαιοι αλλα κυρίως αυτοί, ο τραπεζικός τομεας θα αλλαξει, μες την αναμπουμπούλα καποιοι θα κανουν πραγματα που ήθελαν αλλα δεν μπορουσαν (πχ μεταφορά της παραγωγης εκτος ευρώπης οι αυτοκινητάδες) αλλα το συστημα δεν τελειωσε ουτε κινδυνευει αμεσα.

 44. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 02/11/2008 22:45:33

  Όταν η οικονομική κρίση επεκτείνεται και προκαλεί δέος,
  η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά,
  η ανεργία και τα ναρκωτικά συνθλίβουν τους νέους μας,
  οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση,
  ο "θάνατος του εμποράκου" πλησιάζει,
  τα τραπεζικά "κοράκια" αρπάζουν τα σπίτια των δανειοληπτών,
  δεν είναι νομίζω, ότι το καλύτερο να αναλωνόμαστε και να γράφουμε σαράντα 47 (!!!) έως τώρα σχόλια, για να κατηγορήσουμε ή υπερασπισθούμε τον Κύρκο, την Αυγή ή την Αριστερά (τα περισότερα) και το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (τα λιγότερα), ....μέχρι τελικής πτώσεως.

  Ναι, ο Λ. Κύρκος (με όποιες επιφυλάξεις έχει ο καθένας, όπως και εγώ), ήταν ένας Αγωνιστής με τα λίγα ή πολλά λάθη, που ανήκει πιά στην ιστορία. Έτσι νομίζω πρέπει να τον δούμε, με νηφαλιότητα, ευπρέπεια, σεβασμό στους σκληρούς του αγώνες στους δρόμους και όχι ...στα PC όπως εμείς, και όπως εύστοχα ειπώθηκε σχόλιο 39.

  Και καλά η Ελευθεροτυπία, που εναλλάξ τη μιά Κυριακή προβάλλει το Λ. Κύρκο και την αλλη το Ν. Κωσταντόπουλο, συνοδεία των μόνιμων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για να συντηρήσει και νεκραναστήσει (όπως είπαν πιό πάνω) το στόχο τους για κεντροαριστερά σενάρια.
  Αυτή, γνωρίζοντας την κατηγορηματική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη δουλειά της κάνει, πιέζοντας τον με κάθε τρόπο και παράλληλα βάζοντας όλους μας να τρωγόμαστε, χωρίς ουσιαστικό λόγο.

  Και με επιτυχία θάλεγα αφού τόσο εύκολα "τσιμπάμε".

  Όμως εμείς, τι λόγο έχουμε στους σχεδιασμούς αυτούς;
  Δεν μας θίγουν καίρια τα όσα αναφέρω στην αρχή και άλλα πολλά ,και η αντιμετώπιση τους;
  Ή μήπως τα έχουμε όλα λυμένα, όποτε καλώς ασχολούμαστε με το Κύρκο, την Αυγη, τον Παπανδρέου, το 1989, το 1950, το 1940, την Αλβανία , το 1974 , κλπ. κλπ.

  Και αν ΝΑΙ που πιστεύω, γιατί φεύγουμε από την καυτή πραγματικότητα και αλληλοπυροβολούμαστε;

  Δεν βλέπουμε ότι , με την κρίση, μια καινουργια εποχη αρχιζει, όπου καιρος είναι να γνωριστουμε καλυτερα , να ερθουμε πιο κοντα και να παλεψουμε για κοινους στοχους! (εστω σε γενικές γραμμές),
  αν πραγματικα ενδιαφερομαστε για το μελλον των παιδιων μας, όπως σημειώνει ο tiramola/ σχ. 39.

  Εγώ απαντώ καταφατικά στην έκκληση του.
  Και από σήμερα σταματάω κάθε είδους αντιπαράθεση και αντιδικία στο ANTI BLOG.

  Θα συμμετέχω, θα λέω τη γνώμη μου, θα κάνω τις προτάσεις μου, θα βάζω συγκεκριμένα ερωτήματα και θα απαντώ σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

  Τέλος!!.. Αυτό το αλλαλούμ του "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε", το "γειά σου Γιαννη κουκιά σπέρνω" κτλ, κτλ.

  Ίσως βέβαια έτσι μειωθεί λίγο το ενδιαφέρον και η αναγνωσιμότητα του BLOG.

  Δεν το νομίζω όμως, γιατί ο FACTORX έχει την ικανότητα και το ταλέντο να βάζει θέματα, τίτλους, φωτό, οπως η "παλαολιθική αριστερά" , που θα προκαλούν και που "θα βγάζουν και από τη μύγα ξύγκι".

  Αυτά, και συγνώμη για την λίγη(;) φλυαρία μου...

 45. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 02/11/2008 22:53:01

  Και επειδή δεν ήθελα να σας κουράσω περισσότερο, παραθέτω ξεχωριστά:

  Σάπια τροφή 02/11/2008

  Η σκηνή δεν είναι καινούργια, την έχω δει πολλές φορές περνώντας από το σούπερ μάρκετ της περιοχής όπου μένω. Ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά και μικρότερης ηλικίας σε ποσοστό που αυξάνεται με ανατριχιαστικά αργή σταθερότητα (...) να ξεδιαλέγουν τρόφιμα μέσα από τους κάδους των σκουπιδιών. Τρόφιμα που δεν πρόλαβε να απορροφήσει η τρέχουσα ευωχία και σάπισαν περιμένοντας τους πελάτες, πλην όμως και η σαπίλα έχει τη δαπάνη της και την δική της αγορά της φρίκης που δεν εγγράφεται σε κανένα κωδικό κανενός προϋπολογισμού, δεν αφορά τη χρηματοοικονομική κρίση που είναι αποτέλεσμα χρηματοοικονομικής απάτης, δεν αφορά την πελατεία των τραπεζών πραγματική ή δυνητική.
  Γιατί στην ουσία οι άνθρωποι που σκύβουν μέσα στους κάδους σκουπιδιών δεν αφορούν κανένα. Ποιος ενδιαφέρεται για σάπιους ανθρώπους (σάπιους από την ένδεια εννοείται) που ψάχνουν ψόφια τροφή για να συντηρήσουν μια σάπια ζωή. Ποιος ενδιαφέρεται γι' αυτές τις αμίλητες χρωματικές κηλίδες που ψάχνουν μέσα σε κάδους σκουπιδιών. Και λέω χρωματικές κηλίδες επειδή είναι τόση και τέτοια η σιωπή που περιβάλλει τις φιγούρες ώστε το πρόσωπο καταργείται.
  Δεν υφίσταται πρόσωπο αλλά απουσία προσώπου. Στη θέση του προσώπου υπάρχει μια αχανής πεδιάδα σιωπής κι ένας ερειπιώνας που κάποτε ήταν μορφή δομημένη. Και δεν είναι μια. Είναι αρκετές μαζί που ψάχνουν στα σκουπίδια. Ποιος ξέρει. Ίσως φεύγοντας να αποκτούνε και πάλι τα χαρακτηριστικά τους. Πάντως εκείνη τη στιγμή δεν διακρίνεις τίποτα. Και είναι συγκλονιστικός ο τρόπος που ψάχνουν. Δεν βιάζονται, δεν αγωνιούν. Περιεργάζονται με κινήσεις απέραντης κούρασης το περιεχόμενο των κάδων. Περιεργάζονται ακόμη και την τροφή που βρίσκουν, εξετάζοντας το βάθος της σαπίλας και την έκταση της αλλοίωσης.
  Προχθές ακόμη ένας νέος άνδρας έβγαζε πορτοκάλια, τα κοίταζε, τα έψανε και τα έβαζε σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα, όπως θα έκανε και σ' ένα οποιοδήποτε μανάβικο αν ήταν κανονικός πελάτης. Και είναι αυτή η φυσικότητα των κινήσεων και της συμπεριφοράς που μαζί με τη σιωπή κάνει την πραγματικότητα της σκηνής σπαρακτική.

  Συνέχεια στο
  http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=415358
  Κώστας ΚΑΝΑΒΟΥΡΗΣ

 46. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/11/2008 23:02:54

  @ tiramola
  Δεν γνωρίζω αν το υπάρχον οικονομικό σύστημα μας τελείωσε.Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και να προσαρμόζεται.
  Από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μόνο αυτές της δεκαετίας του 90 τις ακολούθησαν ενώ αυτές της δεκαετίας του 80 που νοσταλγούν πολλοί οπαδοί του απέκλιναν και δημιούργησαν το δημόσιο χρέος που είναι μεγάλο πρόβλημα.
  Η Γαλλία επιθυμεί χαλάρωση του Συμφωνου Σταθερότητας και η Γερμανία όχι.Οι δηλώσεις και κινήσεις Σαρκοζύ γίνονται για να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική του θέση στη γαλλογερμανική διαπραγματευση.Ανάλογα με το βαθμό χαλάρωσης θα κινηθούμε και εμείς.
  Νομίζεις ότι ο Καραμανλής δεν θέλει να έχει τη δυνατότητα να μοιράσει ευρώ;Περιμένει και αυτός να δει το βαθμό χαλάρωσης για να κανονισθεί η δόση Σουφλιά (αύξηση δαπανών ) ή Αλογοσκούφη.
  Οι επαφές του Γιώργου είναι πολύ καλές στα πλαίσια των καθηκόντων του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.Δεν έχουν σχέση όμως με τα περιθώρια ελιγμών της ελληνικής οικονομίας γιατί για την αναθεώρηση του Μάαστριχτ δεν αποφασίζουν Ινδοί ή Αμερικανοί αλλά ο Σαρκοζύ και η Μέρκελ.Και σε ότι αποφασίσουν αυτοί είναι βέβαιο ότι η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια.

 47. miaouth avatar
  miaouth 02/11/2008 23:18:13

  @ tiramola (40):
  Όντως πολύ καλές οι κινήσεις του Παπανδρέα με τους καθηγητές Stiglitz, Krugman και Roubini, καλές και με τους Brown, Zapatero κτλ, όμως κάποιους εδώ μέσα (τύπου Λοβέρδου π.χ. - και όχι μόνον), καλό είναι να τους μαζέψει λίγο, να μή εκτοξεύουν σαπουνόφουσκες με ύφος 50 καρδιναλίων. Τα πράγματα είναι δύσκολα, θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα, δεν είναι καλό να παραμυθιάζουν τον κόσμο με πράγματα χωρίς νόημα.

 48. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 02/11/2008 23:31:57

  Εκτός των άλλων νομίζω πως θα πρέπει άμεσα, αντί της χρηματοδότησης τραπεζών με 28 δις €,(που και οι ίδιες λένε ότι δεν έχουν ανάγκη), θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν η υγεία, η ασφάλιση, η κοινωνικής στήριξης, η παιδεία, πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας και να αυξηθούν οι μισθοί-ημερομίσθια -συντάξεις και να μειωθούν οι φόροι. 'Αμεσα.
  Δεν υπάρχουν πιά δικαιολογίες και επικλήσεις για το σύμφωνο σταθερότητας: "το σύμφωνο σταθεροποίησης δεν υπάρχει, έχει δολοφονηθεί. Και αυτοί που του δώσανε τη χαριστική βολή, ήταν οι κυβερνήσεις οι ίδιες οι οποίες το είχαν στηρίξει με τα εκατοντάδες δις €, που χορηγούν αφειδώς ".

 49. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 02/11/2008 23:38:57

  Ρε συ ψυχραιμια,(με την καλη εννοια το ρε, παντα),τι μας πειραζει η συνθηκη του Μααστριχτ, οταν το δημοσιο χρεος μας, ξεπερασε τα 250δις;(Λενε για 267, αλλα κανεις δεν ξερει ακριβως).
  Και βγαλανε τα παπαγαλακια, να διαδιδουν το τι θα δωσουν στο ποπολο, ΑΝ τους αφησει ο κακος λυκος των Βρυξελων.
  Με τι θα δωσουν λεφτα, οταν οι ξενοι εφυγαν κακην κακως, δινοντας οσο οσο τα κρατικα ομολογα;
  Και ξεφυγαμε κατα 172 μοναδες, απο κει που ειμαστε λιγο πριν;
  Νομιζετε οτι θελουμε πολυ, για να φτασουμε την Ισλανδια στον... πατο;
  Διαολιζομαι, που κομματα, που προαλειφονται για την εξουσια, λενε παπαριες, για παροχες, λες και ειμαστε στο 1964, οταν ηταν ο γερο Παπαντρεας στην κυβερνηση, ο Αντρεας συμβουλος στα οικονομικα, και εφαρμοσανε τον ελεγχομενο πληθωρισμο,κοβοντας χαρτονομισμα, αλλα με ελαχιστο χρεος, απο τη σφιχτη πολιτικη του γερο Καραμανλη.
  Σημερα, μια τετοια πολιτικη, θα φερει το χαος.
  (Ασχετα αν απο την αλλη, ετσι που κανανε τα πραγματα, να στηριζεται η οικονομια, μονο στην καταναλωση, χωρις αγροτικη παραγωγη, και μονο με τον τουρισμο, που στο πρωτο φυσημα του αγερα, χανεται,με το που θα σφιξουν λιγο τα πραγματα,ολες αυτες οι στρατιες των παραοικονομουντων, θα βγουν στους δρομους, ανεργοι, μαθημενοι αλλοιως, χωρις επαφη με τη γη, αφου αυτη τη δουλευουν ολες οι φυλες του Ισραηλ, εκτος απο τους Ελληνες,οποτε γαια πυρι μιχθητω).

 50. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/11/2008 00:01:41

  @ Προβοκάτωρ
  Το έλλειμμα είναι 95% του ΑΕΠ.Μεγάλο αλλά μικροτερο από της Ιταλίας.Βέβαια η Ιταλία έχει βιομηχανική βάση αλλά αυτό δεν είναι μόνο πλεονέκτημα γιατί πλήττεται από τον κινεζικό ανταγωνισμό.
  ΟΙ αγορές ανέβασαν το spread των ελληνικών ομολόγων γιατί προβλέπουν να πληγεί η ναυτιλία που φέρνει εισοδηματα μαζί με τον τουρισμό.
  Δεν είναι σίγουρο όμως.Υπάρχουν και θετικά στοιχεία-όλη η περιοχή μας (Βαλκάνια,Αν Ευρώπη) είναι σε φάση ανάπτυξης που μπορεί να φρενάρει αλλά δύσκολο να γυρίσει σε ύφεση αν δε γίνει κατακλυσμός.
  Τώρα από που θα τα βρούνε : Απλούστατα το πραγματικό έλλειμμα θα φθάσει το 4-5% για δημόσια έργα αν επιτραπεί.Δεν είναι προς θάνατον μπροστά στα όσα χρωστάμε.
  Συμφωνώ ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα.Το τι λένε όμως πασοκοσυριζαίοι δεν έχει σημασία.Αν βρεθούν σε θέση εξουσίας ή θα πρέπει να συμμορφωθούν με το Μάαστριχτ ή θα πρέπει να επαναφέρουν τη δραχμή πράγμα που κανείς δεν θα τολμήσει γιατί ακολουθεί χάος.Επομένως το μόνο σημαντικό είναι η δημαγωγική τεχνική κάποιων για να καταλάβουν την εξουσία ενώ δεν θα κάνουν τίποτε από αυτά που περιμένουν οι οπαδοί τους.Αυτό έχει κοινωνιολογικό ενδιαφέρον αλλά αν δεν περιμένεις οφέλη από διορισμό ή κομματικές θέσεις δεν εχει σημασία.

 51. fishbone avatar
  fishbone 03/11/2008 00:49:14

  ρεφορμισμο η να παρουμε τα οπλα ?ψηφοφορια τωρα!

 52. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/11/2008 08:13:35

  Αυτό το ποσό επέτρεψε η Ευρωπαική Σύνοδος να διατεθεί για την Ελλάδα χωρίς να μετρήσει στο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.

 53. Jiovani avatar
  Jiovani 03/11/2008 08:49:54

  Ρε παιδιά για να καταλάβω:

  Ποιός δε θέλει τη Μεγάλη Αριστερά;

  Αυτοί που την θέλουν πως και με ποιούς τη φαντάζονται;

  Μήπως οι μεγαλύτεροι εχθροί της αριστεράς είναι οι ... αριστεροί [αυτοί που καλοβολεύτηκαν στην καθαρούτσικη γωνίτσα τους];

 54. τιραμολα avatar
  τιραμολα 03/11/2008 09:28:57

  Μια μικρη αλλαγη στην ζωη μας ειναι αγαπητοι συνομιλητες...μια αποφαση...
  Κοτετσια , στανες και περιβολια με λαχανικα...
  Και δεν εχεις αναγκη κανενα!
  Το σιγουρο ειναι οτι περισσοτερο ευτυχισμενοι θα ειμαστε και με λιγοτερο αγχος.

 55. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 03/11/2008 10:16:49

  Πριν αρχισετε τα σεναρια περι της,μεγαλης,μικρης, τι σημασια εχει, αριστερας,δεν αρχιζετε να λετε, πως τον εννοειται αυτο τον συνασπισμο, ποιος θα τον ζητησει, ποιος θα τον ψηφισει,και τι ακριβως θα θελατε να κανει;
  Αυτα τα λεω, γιατι εχω την υποψια, οτι θα παμε στους μυθους του Αισωπου, να θυμηθουμε εκεινο το κομματι που μαθαιναμε στο Αναγνωστικο της Α Γυμνασιου,που ελεγε ο "φοβερος κυνηγος", που εψαχνε για λιονταρι,μολις του φωναξε ο αλλος,ΝΑΤΟ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ,"ιχνη μονον ζητω, ουχι τουτον τον λεοντα".
  Ετσι και τωρα, και ην εγγυς ελθει,(ουχι ο θανατος), ουδεις βουλεται την αριστεραν.(Και τας παραφυαδας αυτης).
  Με 4 εκατομμυρια ΙΧ και 85% ιδιοκτητη κατοικια στην Ελλαδα, σα χλωμο το βλεπω να την ψαξουμε.

 56. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 03/11/2008 10:52:44

  @Jiovani 8:49 am

  1. "Ποιός δε θέλει τη Μεγάλη Αριστερά;"

  Αυτονόητο; ή όχι: Τα κατεστημένα συμφέροντα (εγχώρια και ξένα), και οι πολιτικοί εκφραστές τους, κάθε μορφής και ιδεολογίας;

  2. Αυτοί που την θέλουν πως και με ποιούς τη φαντάζονται;

  Πως;
  Με ευαισθησία -με ανθρωπιά- με ενδιαφέρον και δράση για το κόσμο της εργασίας, της νεολαίας, των αγροτών, των συνταξιούχων, των επαγγελματιών, των ανεργων και αυτών γενικά που υφίστανται στο πετσί τους τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και του άκρατου νεοφιλελευθερισμού.

  Με στόχο Σοσιαλισμό με Ανθρώπινο Πρόσωπο,
  με Δημοκρατία και με Κοινωνικό Κράτος με προτεραιότητα στο σύνολο και όχι στο άτομο και με προστασία των ασθενών που χτυπιούνται απο το σύστημα.
  Και φυσικά χωρίς την αποθέωση και την κυριαρχία της ζούγκλας της αγοράς, που είδαμε που μας οδήγησαν.

  Με ποιούς:

  Με όλες τις δυνάμεις της αριστεράς (μηδεμιάς εξαιρουμένης), της οικολογίας, των κινημάτων και τον κόσμο της σοσιαλδημοκρατίας που δεν τα έχει βρεί με το σύστημα, όπως η συντριπτική πλειοψηφία της ηγεσίας των, με τις οποίες θα συζητήσουν για να καταλήξουν στο τελικό τους πρόγραμμα εξουσίας.

  Πράγμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και που δεν είναι απλό, ούτε εύκολο, (ούτε γίνεται στο γόνατο για να αναιρεθεί μετά λίγο ή να ξεχαστεί στη πράξη, όπως βλέπουμε τις τελευταίες δεκαετίες.)

  3. "Μήπως οι μεγαλύτεροι εχθροί της αριστεράς είναι οι … αριστεροί (....);

  Όχι!.. (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ,κάτω του 5-10%).

  Οι "εχθροί" είναι το (πάλι αυτονόητο) σύστημα εξουσίας, τα διαπλεκόμενο συμφέροντα-εκφραστές -μηχανισμοί, και φυσικά τα προβλήματα και οι (τεράστιες πράγματι) δυσκολίες κατάρτισης σχεδίου και τρόπου αντιμετώπισης τους, όπως και η υπάρχουσες νοοτροπίες και συνειδήσεις (που δεν αλλάζουν και τόσο εύκολα) , αλλά και που χωρίς την αλλαγή τους δεν γίνεται τίποτε .

  Αυτά με λίγα λόγια, γιατί η με πληρότητα και επαρκεια απάντηση-κάλυψη θέλει ώρες και χιλιάδες λέξεις κειμένου.

 57. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 03/11/2008 11:01:47

  @Προβοκατωρ 10:16

  Επειδή οι γενικότητες και η συζήτηση επί παντός επιστητού ,δεν οδηγεί πουθενά, επαναλαμβάνω την παραπάνω (σχολιο. 48) άποψη:

  Θα συμμετέχω, θα λέω τη γνώμη μου, θα κάνω τις προτάσεις μου, θα βάζω συγκεκριμένα ερωτήματα και θα απαντώ σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

  Τέλος!!..
  Αυτό το αλλαλούμ του “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”, το “γειά σου Γιαννη κουκιά σπέρνω” κτλ, κτλ.

 58. Helmut avatar
  Helmut 03/11/2008 11:36:54

  Ο κατά τα άλλα συμπαθής -και αρκετά λογικός για την ηλικία του Λ. Κύρκος- πως μπορεί να ταυτίζει την "σοσιαλδημοκρατία" με τον "αντικαπιταλισμό";

  Που είδε ιστορικά να συμβαίνει κάτι τέτοιο για να νομίζει ότι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα;

  Επίσης το γλύψιμο στον Καραμανλή μπορούσε να το είχε αποφύγει...

 59. Jiovani avatar
  Jiovani 03/11/2008 12:16:04

  Αγαπητέ Δημήτρη,
  ευχαριστώ για την απάντηση, κοίταξε όμως τι απάντησαν οι άλλοι και θα καταλάβεις το (3).

  Μίζεροι και άθλιοι συνδικαλιστές της πλάκας, σεχταριστές και μαξιμαλιστές των πιό έξαλλων κέντρων και παράκεντρων του περιθωρίου της πολιτικής, παίζουν ένα απίστευτο παιχνίδι προεκτείνοντας τις ψυχώσεις τους στην πολιτική και θεωρόντας τες ... συνεπή πολιτική πρόταση.

  Ένα κομμάτι της αριστεράς αρνείται να παρέμβει πολιτικά, κάνει ιδεολογική κριτική στον καπιταλισμό και αυτό το βαφτίζει θέσεις και πρόγραμμα. Αυτό το καμμάτι δεν ήθελε και δεν θέλει να δει την αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ να συνεργάζεται με το ΣΥΝ, αφού το τιμάριό της θα γίνει ... φέτες. Το αστείο είναι πως το τραπεζοεφοπλιστικό συνοθύλευμα μπορεί στο μέλλον να σαλαμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ για να κάνει ένα νέο μπλοκ εξουσίας [απέτυχε στην περιπτωση Βενιζέλου] και να ανοίξει -από τα πράγματα- το δρόμο για το κομμάτι εκείνο της αριστεράς που πραγματικά τη θέλει ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΗ.

  ΥΓ Ο Κύρκος γιατί να γλύψει τον Καραμανλή;
  Μήπως απλά είπε την άποψή του;
  Μη αρεστή σε κάποιους, αλλά ας μην του αποδίδουμε και προθέσεις που δεν έχει.

 60. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 03/11/2008 12:17:18

  @ Helmut

  Συμφωνώ σε όλα.
  Βέβαια,νομίζω πως κάποιοι παμπόνηροι τον χρησιμοποιούν για ίδιον όφελος.
  Μήπως κεντροαριστερά σενάρια; Δεν ορκίζομαι κιόλας..

 61. Skoko :-) avatar
  Skoko :-) 03/11/2008 16:08:17

  Αφού μπορεί ο Λεωνίδας με μία συνέντευξη του να μαζεύει 65 + 1 σχόλια, ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ!

  ΚΑΚΩΣ ασχολούμαστε !

  Αυτό που χρειάζεται είναι νέες ιδέες και προσεγγίσεις από αριστερή σκοπιά στις νέες ιδεολογικές και πολιτικές προκλήσεις που έρχονται

 62. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 03/11/2008 16:44:56

  Συμφωνώ στη 3η παράγραφο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.