25/01/2009 22:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η παγκόσμια αστάθεια και η ανάγκη νέων ισορροπιών

Μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η ισορροπία του τρόμου μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων λειτουργούσε αποτρεπτικά για την έκρηξη ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι ΗΠΑ αισθάνθηκαν ότι ήταν η μοναδική στρατιωτική δύναμη στον κόσμο και - μεταξύ άλλων - προκειμένου να υποστηρίξουν τον κύριο σύμμαχό τους το Ισραήλ άνοιξαν νέα μέτωπα  σύρραξης με τον Αραβικό κόσμο. Το γεγονός αυτό τους κόστισε οικονομικά τόσο πολύ ώστε σε συνδυασμό με την παγκόσμια  οικονομική κρίση πολλοί αισθάνονται σήμερα ότι η οικονομία της Αμερικής καταρρέει και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς. 

Το θέμα είναι τι θα κάνει ένα κράτος όπως η Αμερική, που ενώ αισθάνεται τόσο δυνατό στρατιωτικά, την ίδια ώρα στο εσωτερικό του και εξ αίτιας της τεράστιας οικονομικής κρίσης  θα αναπτυχθεί μια φοβερή λαϊκή δυσαρέσκεια με απρόβλεπτες συνέπειες.  Δεν είναι προφανές ότι θα στραφεί - σαν σε σανίδα σωτηρίας - στην υποδαύλιση  και  δημιουργία εστιών αντιπαράθεσης ή και ανάφλεξης προκειμένου να πουλήσει πολεμικό υλικό στις εμπλεκόμενες χώρες και να κινήσει τη βιομηχανία της;

Η ήδη κακή σημερινή συγκυρία  είναι επιδεινώνεται επειδή ενώ συμβαίνουν αυτά στην Αμερική, στο Ισραήλ συμβαίνουν άλλα. Το Ισραήλ δεν φοβάται πλέον κανέναν παρά μόνο το Ιράν, μήπως αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο και το χρησιμοποιήσει εναντίον του. Στο οπλοστάσιο  αυτό θα ήθελε - το Ισραήλ- να επιτεθεί η Αμερική , που όμως δεν πρόκειται να το κάνει πια διότι ήδη έχει εμπλακεί πολύ και έχει εξαντληθεί,  και επομένως θα πρέπει  να επιτεθεί το  ίδιο για να αχρηστεύσει τις προετοιμασίες του Ιράν για την δημιουργία πυρηνικών όπλων . Εάν το κάνει αυτό, με ή χωρίς τη συγκατάθεση της Αμερικής, υπάρχει φόβος να κλιμακωθούν τα επεισόδια και να εξελιχθούν σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο αφού η Ρωσία θα φοβηθεί - όντας τριγυρισμένη από πυραύλους- και θα εισβάλει σε όμορες της χώρες που θα τις θεωρήσει επικίνδυνες λόγω της εγκατάστασης των πυραυλικών συστημάτων που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Ποια θα είναι τότε η θέση της Αμερικής εάν η Ρωσία επιτεθεί σε γειτονικές της χώρες; Ακόμα και εάν δεν θέλει να εμπλακεί, θα αναγκασθεί να το κάνει και φυσικά η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν. Το σενάριο είναι περισσότερο από πιθανό για οποιονδήποτε θέλει να βλέπει την πραγματικότητα χωρίς παρωπίδες.

Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο είναι να πεισθούν η Ρωσία και οι κυβερνώντες της ΕΕ να συμμαχήσουν σε στρατιωτικό επίπεδο και να αποδυναμώσουν έτσι την Αμερική περιορίζοντας την στο χώρο της .

Η δύναμη της Αμερικής σήμερα εξαρτάται απόλυτα από την συμμαχία της με την Ευρώπη! Χωρίς την Ευρώπη η Αμερική είναι ένας γίγαντας με γυάλινα πόδια. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια που δεν έχει γίνει συνείδηση ακόμα στους κυβερνήτες της ΕΕ.

Εάν η Ευρώπη κατανοήσει ότι εναλλάσσοντας τις συμμαχίες αποδυναμώνει και τους μεν και τους δε από την ιδέα της σύγκρουσης, μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα από μια νέα παγκόσμια σύρραξη που για ορισμένους έρχεται με τα

ταχύτητα.   Έτσι οι συνασπισμοί που θα  διαμορφωθούν μετά από μια τέτοια κίνηση θα είναι:

1. η Αμερική με το Ισραήλ,

2. η Ευρώπη με την Ρωσία,

3. η Κίνα με την Άπω ανατολή. (Η Ινδία και το Πακιστάν θα χρησιμοποιηθούν   από τους άλλους δυο συνασπισμούς  σαν φόβητρο και τροχοπέδη για την Κίνα).

Το παγκόσμιο σύστημα του τρόμου θα έχει ισορροπήσει. Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος  μπορεί να περιμένει για εκατό ακόμα χρόνια !

  

Διπλωματικός 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nick avatar
  Nick 25/01/2009 22:57:59

  Κοίτα μην επαληθευτούν οι προφητείες που λένε για ελληνο-τουρκικό πόλεμο και επέμβαση της Ρωσίας.

 2. Eichmann avatar
  Eichmann 25/01/2009 23:05:08

  23 Δεκεμβρίου 2012. Όλα εκεί συγκλίνουν τελικά.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/01/2009 23:09:54

  Την τελευταία φορά που συμμάχησαν οι Ευρωπαίοι με τους Ρώσους, ήταν... χμμμ Μολοτοφ με τον Ριμπεντροπ (τι ονόματα θεέ μου).

  Τέτοια να λές Διπλωματικέ, και εγώ να ετοιμάζω τις βαλίτσες μου.

  Για το αν υφίσταται ή δεν υφίσταται η Ευρώπη, θα δείξει ο χρόνος. Η Ρωσία με τα αέρια και τα πετρέλαια, θα είναι σε μεγαλύτερη πίεση να εξάγει το πρόβλημά της, παρά ποτέ. Μην πανηγυρίζετε με τους τριγμούς στην Pax Americana, ούτε αυτό το έργο έχει παιχτεί, και να μην εύχεστε να παιχτεί.

  Ξεκίνησα να σχολιάζω σε αυτην την ιστοσελίδα, όταν αντίστοιχα «Ερωπαϊστικά» γράφονταν, και θύμησα στο φιλομαθές κοινό, ότι στους χάρτε του Υπεξ των Ναζί, η Γερμανογαλλία ήταν ο Κόσμος και οι υπόλοιποι περίοικοι και είλωτες. Εμείς είμαστε στους περίοικους τότε (τώρα;). Οι Ρώσοι στους είλωτες.

  Αχ βρε Nick, οι Ρώσοι μας έσωσαν το 1770 με τα Ορλωφικά, και από τότε μας σώζουν. Πρόσφατα στον εμφύλιο και τελευταία με την σωτήρια ενργειακή πολιτική του ...Κοπελούζου.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/01/2009 23:15:35

  @ Η Ρωσία δεν έχει ανάγκη να επιτεθεί σε κανένα.
  Βρίσκεται στο κέντρο του κόσμου,έχει ατέλιεωτους φυσικους πορους και πυραυλους που μπορουν να καταστρεψουν τη γη πολλές φορές.
  Θα αφησει τους άλλους να πολεμουν και να φθείρονται.

 5. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 25/01/2009 23:16:36

  Έχουμε σημερα και την εκλογή του Πατριαρχεί Μόσχας

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/01/2009 23:26:53

  Τι είναι 23 Δεκεμβρίου του 2012;

 7. τιμωρός avatar
  τιμωρός 25/01/2009 23:45:08

  Τα πρωτοφανή παγκοσμίως διαδραματιζόμενα χρειάζονται λύσεις με φαντασία.
  Αντιμετώπιση διεθνούς αστάθειας και οικονομικής κρίσης 2 σε 1:
  Η ιδέα είναι η μεταφορά του κράτους του Ισραήλ στην Μπάχα Καλιφόρνια.
  Θα αγοραστούν 50.000 τ.χλμ. από το Μεξικό, το οποίο με τα λεφτά θα κάνει το αναπτυξιακό άλμα που χρειάζεται για περάσει στον πρωτο κόσμο.
  Το νέο Ισραήλ θα έχει σύνορα με ΗΠΑ και Μεξικό και Ειρηνικό και ασφαλώς θα μεγαλουργήσει στη συγκεκριμένη περιοχή.
  Το νυν Ισραήλ περνά στους Παλαιστίνιους ολόκληρο εκτός από δύο βάσεις του ΝΑΤΟ 3.000 τ.χλμ. η καθεμιά στα δύο άκρα των σημερινών συνόρων.
  Η Ιερουσαλήμ γίνεται διεθνής πόλη με ευθύνη του ΟΗΕ.
  Το πρότζεκτ θα στοιχίσει γύρω στα 4-6 τρις δολάρια που θα διασώσουν την διεθνή οικονομία από την ύφεση.
  Θα πληρώσουν οι Αραβες, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η εβραϊκή διασπορά, το Ιράν και όσοι άλλοι.
  Λεπτομέρειες εάν αποδεχτείτε την πρόταση σε λίγο.
  Τα οφέλη είναι τεράστια κυρίως για την ειρήνη και λιγότερο για την παγκόσμια οικονομία.

 8. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 25/01/2009 23:54:40

  για να εγκαταστήσουν πυραύλους στο ιράν, θα πρεπει να υπαρξει εισβολή.

  Αλλα το ιραν δεν ειναι ιρακ. Εχει τεραστια αποθεματα νεανικου ανθρωπινου δυναμικου (πανω απο 50% του πληθυσμου), αρκετα εξελιγμενο στρατευμα, και ΔΕΝ ειναι τοσο τυρρανικο, οσο το κατηγορουν. Υπαρχει καποια λαικη εκπορσωπηση, σχεδον στα δικα μας προτυπα, επι το ισλαμικοτερον. Επίσης ειναι πολυ περισσότερο συμπαγης -εθνολογικα-ο πληθυσμος
  Που οδηγουν στο συνμπερασμα οτι υπαρχει και πατριωτισμος.Χωρια που εαν βομβαρδισουν πυρηνικες εγκαταστασεις, διακινδυνευουν τη μολυνση ολοκηρης της περιοχης (και του ισραηλ) με ενας θεος ξερει τι ουσιες...

 9. Nick avatar
  Nick 25/01/2009 23:58:28

  archaeopteryx, μάλλον αναφέρεσαι στο ψευτο-ρωμαϊικο που έλεγε και ο Κοσμά ο Αιτωλός.

 10. οκτώ avatar
  οκτώ 26/01/2009 00:02:40

  Επειδή τίποτα από ότι συμβαίνει δεν είναι τυχαίο, σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που ευνοούνται από την παγκόσμια αστάθεια για να εφαρμόσουν το καθεστώς της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
  Αξίζει να το δείτε, αφορά την λέσχη Bilderberg.
  http://video.google.com/videoplay?docid=-387184764550286718

 11. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 26/01/2009 00:10:03

  Η ανάλυση είναι ελιπής χωρίς τον ενεργειακό παράγοντα. Οι ΗΠΑ φυσικά δεν κάνουν πολέμους γιατί γουστάρουν πολύ το σύμμαχο Ισραήλ και θέλουν να το βοηθήσουν αλλά για πιο... ποταπούς λόγους. Όσο το πετρέλαιο θα λιγοστεύει τόσο ισχυρότερος θα είναι αυτός που θα ελέγχει τα αποθέματα. Και η εποχή αυτή δεν είναι τόσο μακριά. Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το Ιράκ όταν αντληθεί και η τελευταία σταγόνα πετρελαίου. Αυτό που διακυβεύεται για την δύσμοιρη Ευρώπη είναι από πού θα αγοράσει ενέργεια: από τους Ρώσους ή από τους Αμερικάνους.

 12. Χριστόφορος avatar
  Χριστόφορος 26/01/2009 00:10:36

  Άσ' το, Χαράλαμπε, το 'χεις πιάσει λάθος. Το Ιράν είναι σε απίστευτο βαθμό φασιστικό, τυραννικό και εθνοτικά ετερογενές (Πέρσες λίγο κάτω από 50%, δηλ. γύρω στα 35 εκατομμύρια // 15-20 εκ. Αζέροι, που πάντως εκπροσωπούνται στην κεντρική εξουσία και περιλαμβάνουν φιλοτεχερανικές και αντιτεχερανικές τάσεις -τις δεύτερες προσπαθούν να υποδαυλίσουν οι ΗΠΑ και, λιγότερο, η Τουρκία και το Ισραήλ // Κούρδοι κυρίως σουνίτες αλλά και σιίτες, γιαρεσάν κλπ 10-12 εκ. // Άραβες // Λώροι // Τουρκμένοι // κλπ). Η αυξανόμενη φτώχεια οδηγεί σε γενικότερη (και εθνοτική) γκρίνια.

 13. KaryID avatar
  KaryID 26/01/2009 00:11:51

  @9: το χωνευτήρι είναι κράτος, το Ιράν έθνος.

 14. Χριστόφορος avatar
  Χριστόφορος 26/01/2009 00:21:21

  Κάρυ, το Ιράν είναι, κατά κάποιον τρόπο, η τελευταία μεσανατολική πολυεθνική αυτοκρατορία, και το εσωτερικό του βράζει. Το μεσαιωνικό "κοινωνικό συμβόλαιο" στο οποίο παραδοσιακά στηρίζεται σταδιακά ξεπερνιέται. Η πείνα, η εξαθλίωση και η κρατική τρομοκρατία δεν επέτρεψαν μέχρι στιγμής στον βρασμό να προκαλέσει έκρηξη -η οποία όμως καθόλου δεν αποκλείεται στο μέλλον. Οι ΗΠΑ κλποί ενδιαφέρόμενοι προσπαθούν (με μετριότατη επιτυχία, λόγω της περιπλοκότητας του -κοινωνικού & εθνοτικού- πεδίου) να ελέγξουν τις φυγόκεντρες συνιστώσες.
  Μια ανεξέλεγκτη ενδοϊρανική έκρηξη θα ήταν, για τις ΗΠΑ, υπερβολικά μεγάλο ρίσκο.

 15. KaryID avatar
  KaryID 26/01/2009 00:24:31

  Εγώ έχω διαβάσει (στον Επενδυτή) ότι είναι όπως τα αναφέρει ο Χαράλαμπος. Δεν ξέρω. Πολύς λαός από 14 ετών έως 25 ετών.

  Για το 1: Η Αμερική είναι ήδη συνασπισμένη με το Ισραήλ.
  Για το 2: Η Ευρώπη συγκλίνει ήδη με τη Ρωσία. Η μία είναι φυσική προέκταση της άλλης.
  Για το 3: Οι μπαλαντέρ Ινδία - Πακιστάν δεν ξέρω.

 16. Χριστόφορος avatar
  Χριστόφορος 26/01/2009 00:27:46

  Πολύς νεαρός λαός πράγματι. Κατά τα άλλα η ανάλυση του Επενδυτή (δεν ξέρω αν προέρχεται από κάποια άλλη πηγή) έχει κάποια σωστά σημεία αλλά στηρίζεται σε ελλιπείς πληροφορίες και μέτρια κατανόηση της περιοχής.

 17. KaryID avatar
  KaryID 26/01/2009 00:28:51

  Και επίσης οι νεαρές Ιρανές προσπαθούν και προοδεύουν, παλεπιστήμια κλπ.

 18. Χριστόφορος avatar
  Χριστόφορος 26/01/2009 00:33:22

  Μόνη ελπίδα του Ιράν (και ίσως ολόκληρης της Μ. Ανατολής) οι γυναίκες του. Αλλά μέχρι να αποκτήσουν πραγματικό πολιτικό βάρος...

 19. KaryID avatar
  KaryID 26/01/2009 00:35:03

  Χαίρομαι πολύ γι' αυτό.

 20. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 26/01/2009 00:53:16

  "No moderates left"

  By Gideon Levy, ("Haaretz")

  The three leading candidates for prime minister are extremists. Tzipi Livni and Ehud Barak went to war in Gaza and are therefore as radical as can be. Benjamin Netanyahu is more radical in rhetoric only.

  We must not be led astray in this election campaign and consider both Livni and Barak as moderates, in contrast to the "extremist" Netanyahu. This is a deception. Kadima and Labor, the center and left-wing parties, have led Israel to two awful wars within two years. Netanyahu has yet to go to war once. True, he speaks more radically than the other two, but so far it has only been words, while the "moderates" have taken radical, aggressive action...

  H συνέχεια εδώ, (διαβάστε και τα σχόλια): http://www.haaretz.com/hasen/spages/1058462.html

 21. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 26/01/2009 01:43:25

  @Χριστόφορος

  έχεις δίκιο. γράψε λάθος, ειχα διαβασέι για τη θρησκεια, οπου 90% ειναι μουσουλμανοι σιιτες, -ανεξαρτητους εθνοτητος-σε αντιθεση με το ιρακ οπου τα ποσοστα σουνιτων-σιιτων ειναι σχεδον ισοποσα.

  Δεν ειπα επισης οτι δεν ειναι τυρρανικο, αλλα οτι δεν ειναι ΤΟΣΟ τυρρανικο το καθεστως εκει, τουλαχιστον σε συγκριση με το καθεστως Μπους, η με πολλες αντιδημοκραιτκες πρακτικες που βλεπουμε στην Ελλαδα, προς το ισλαμικοτερο, ομως.
  Βλεποντας τα στοιχεια νομιζω οτι μια χερσαια επιθεση ειναι σχεδον αδυντη για καμποσα χρονια. Ακομα και μια αεροπορικη επιθεση σε πυρηνικες εγκαταστασεις που ζηταει το ισραηλ, εχει πολυ μεγαλη επικινδυνοτητα

 22. Χριστόφορος avatar
  Χριστόφορος 26/01/2009 03:18:46

  Χαράλαμπε, χερσαία επιχείρηση αποκλείεται. Πρόκληση αναταραχής με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και υποδαύλιση εσωτερικών παθών ώστε να καταρρεύσει η κυβέρνηση των μουλάδων είναι ένα σενάριο που έχει μελετηθεί πάρα πολύ αναλυτικά από τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς.

  Δυστυχώς γι αυτούς, οι ενδοϊρανικές τους συμμαχίες είναι για την ώρα σχετικά ανίσχυρες και επισφαλείς (δύσκολα εξισορροπούνται, διότι είναι εν δυνάμει ατναγωνιστικές μεταξύ τους, και σχετίζονται με γειτονικές χώρες). Έτσι, η ανεξέλεγκτη αποσταθεροποίηση του ιρανικού καθεστώτος (χωρίς να έχει διασφαλισθεί η "αξιόπιστη" συνέχεια) θα έθετε σε κίνδυνο τη συνολική πολιτική των ΗΠΑ στην Ευρασία.

  Οι συγκρίσεις του καθεστώτος των μουλάδων με το καθεστώς Μπους είναι πραγματικά ατυχείς. Τις κάνουν μόνο όσοι δεν έχουν πάει στο Ιράν (δεν αναφέρομαι ούτε στους θαμπωμένους από τις αρχαιότητες τουρίστες, ούτε στους ευκαιριακούς προσκεκλημένους προνομιούχων Ιρανών της βόρειας Τεχεράνης). Ο φασισμός και η τρομοκρατία του ιρανικού καθεστώτος υπολείπονται μόνο των αντίστοιχων της Σαουδικής Αραβίας και λίγων ακόμα κρατών.

  ΥΓ. Αξιόπιστα στοιχεία για το ποσοστό των ιρανών σουνιτών δεν υπάρχουν. Προσωπικά θεωρώ ότι ξεπερνάνε το 10% που αναφέρεις -ίσως ακόμα και το 15%. Αριθμητικά υπολογίσιμο ποσοστό, δεδομένου του ότι ο συνολικός ιρανικός πληθυσμός είναι γύρω στα 75 εκατομμύρια.

 23. Χριστόφορος avatar
  Χριστόφορος 26/01/2009 03:25:01

  ΥΓ2: "χερσαία επιχείρηση αποκλείεται"... Εννοούσα τώρα και στο κοντινό μέλλον.

  Τα βασικότερα κλειδιά της υπόθεσης βρίσκονται -εκτός από το Ισραήλ- στο Β. Ιράκ και το Πακιστάν (εννοείται βεβαίως ότι και το υπόλοιπο Ιράκ, η Τουρκία, η Συρία, η Ρωσία, το Αφγανιστάν κλπ αποτελούν επίσης πολύ ευαίσθητες παραμέτρους στο σχετικό παιχνίδι).

 24. Αθωος Περαστικος avatar
  Αθωος Περαστικος 26/01/2009 08:56:04

  Eιναι βεβαιο οτι το Σιωνιστικο λομπυ εχει στα συρταρια του ενα "plan B" σε περιπτωση που ολα πανε στραβα. Ηδη στο Ισραηλ, αλλα και οι εβραιοι της διασπορας που το στηριζουν, εχουν αντιληφθει οτι πιθανα το κρατος τους δεν ειναι βιωσιμο στη περιοχη που εκτεινεται σημερα. Επι 60 χρονια η περιοχη σπαρρασεται απο πολεμους και τρομοκρατικες ενεργειες, χωρις να διαφαινεται μεχρι στιγμης καποια προοπτικη ειρηνης (η οποια ακομα και αν ερθει καποτε, θα παραμενει αβεβαιη).
  Σε περιπτωση που οι ευρυτεροι γειτονες του Ισραηλ κατορθωσουν να συνασπισθουν στρατιωτικα, η εδαφικη ακεραιοτητα του κρατους καθισταται εξαιρετικα επισφαλης. Μιλαμε για μια λωριδα γης πλατους 110 χιλιομετρων. Τοτε μπορει η χρηση τακτικων πυρηνικων (πυρηνικων "πεδιου μαχης") να καταστει αναποφευκτη. Στη περιπτωση αυτη η περιοχη θα καταστει ακατοικητη για πολλα χρονια.
  Αρκετες περιοχες εχουν αναφερθει ως εναλλακτικη για το Ισραηλινο εθνος.
  Υπαρχει μια αποψη και τη μεταφερω εδω καθως μας ενδιαφερει αμεσα.
  Μια περιοχη που εκτεινεται μεταξυ της Θεσσαλονικης και της Κωνσταντινουπολης (λιμανια και οι δυο), δηλαδη μερος της Μακεδονιας και η Θρακη.
  Στις δυο αυτες πολεις που οριοθετουν την εκταση, υπαρχουν απο παλια ακμαζουσες και πολυπληθεις εβραικες κοινοτητες. Ακομα, η περιοχη αυτη ειναι κρισιμο οικονομικο, ενεργειακο και στρατιωτικο σταυροδρομι και θα γειτνιαζει με πιο "μετριοπαθεις" γειτονες.
  Ισως ετσι μπορουν να εξηγηθουν οι πολυποικιλες αποσταθεροποιητικες δρασεις τοσο του Σορος οσο και των Αμερικανων στην περιοχη.
  Υποψιν οτι ο σχεδιασμος γινεται με προοπτικη τουλαχιστον 50 ετων, γιατι οι Εβραιοι βλεπουν παντα και σχεδιαζουν μακροπροθεσμα και οχι κοντοφθαλμα οπως οι πολιτικοι μας.
  Φυσικα για να συμβουν αυτα, προυποθετουν γενικοτερες ανακαταταξεις και αποσπαση εκτασεων απο δυο ισχυρα κρατη, οπως η Ελλαδα και η Τουρκια.
  Ενας πολεμος μεταξυ των δυο, θα ανοιξει το δρομο για τετοια σχεδια, οταν αναλαβει και η διπλωματια.
  Δεν υποστηριζω οτι θα συμβει, απλα το σεναριο πλεον δε μου φαινεται τοσο απιθανο οσο εξαρχης και το καταθετω εδω προς συζητηση.

 25. KaryID avatar
  KaryID 26/01/2009 09:22:27

  Είναι γνωστό το σενάριο ασφαλώς στους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ", αλλά όχι φυσικά για να το "συζητήσουμε", ούτε καν ακαδημαϊκά (με την καλή έννοια ... ).
  Εντάσσεται και αυτό στη συνομοταξία "αυθόρμητων σεναρίων του τύπου "πως θα ήταν αν εκτόξευε to FYROM ρουκετάκια στο έδαφός σας" (δημιουργία κλίματος etc.)
  Ας φροντίσει αυτό που αποκαλείται "σιωνιστικό λόμπι" να τα βρει με τους άραβες γείτονες στα προπατορικά εδάφη τους (και των δυό).
  Επιλέγοντας ας πούμε μια "ηπιότερη" πολιτική, όχι με "επιχειρήσεις" τύπου Γάζας, οι οποίες όπως αναγνωρίζουν και οι ίδιοι δεν απέφεραν το "ποθούμενο" αποτέλεσμα.
  Χιλιάδες νεκροί και τραυματίες, αλλά όπως αναφέρει ο καθημερινός τύπος, τον στρατιώτη που ήθελαν να απελευθερώσει η χαμάς δεν τον πήραν πίσω ακόμα.
  Ε, basta παίδες.

 26. vaggelas avatar
  vaggelas 26/01/2009 10:24:50

  Η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει σχέσεις αλληλεξάρτησης και λεπτές ισορροπίες αυξάνοντας την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων σε σχέση με το κοντινό παρελθόν εκθετικά. Αυτές οι "χαοτικές" ισορροπίες είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή, επειδή ακριβώς η πολυπλοκότητα του διεθνούς συστήματος επιτρέπει σε περιορισμένες και "τυχαίες" διακυμάνσεις να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο σύνολο του συστήματος.

  Όλα συνδέονται, όλα είναι ένα κομμάτι στο μεγάλο φράκταλ της πραγματικότητας που αντιλαμβανόμαστε. Γι αυτό και τα αισθήματα της ανισορροπίας, της αστάθειας, των αλλαγών, και της αταξίας που τελευταία τόσο έντονα μας πλημμυρίζουν επεκτείνονται επαναληπτικά από το μικρότερο τμήμα
  του περνώντας στα μεγαλύτερα κομμάτια, και φτάνοντας μέχρι τα σύνορα της συνείδησης, ή ό,τι άλλο προσδιορίζει τον αντιληπτό κόσμο γύρο μας.

  Για πρώτη φορά η ανθρωπότητα στέκεται πάνω σε τόσα πολλά σταυροδρόμια ταυτόχρονα. Για πρώτη φορά ίσως μέσα στην ανθρώπινη ιστορία χρειάζεται να λάβουμε σε ελάχιστο χρόνο τόσο σημαντικές αποφάσεις σε τόσα πολλά και διαφορετικά επίπεδα στην ολότητα του πολιτισμού μας. Και παρόλο που πρέπει να λάβουμε θέση, η θέση μας μοιάζει σα να μην εξαρτάται από εμάς και τις επιλογές μας αλλά από την τύχη και την ατυχία.

  Θα μπορούσε να πει κάποιος πως ίσως η ανθρωπότητα να έχει λάβει ήδη όλες τις πιθανές και απίθανες θέσεις. Σαν μια μπίλια που στριφογυρνά στην ρουλέτα ψάχνοντας την ισορροπία μέσα σε μία απέραντη θάλασσα από δυνάμεις. Όλα τα πιθανά αλλά και τα απίθανα σενάρια όπως και οι εκβάσεις τους έχουν παιχτεί και προβαριστεί καλά μέσα στο μυαλό και την συνείδηση 6 δις ανθρώπων. Το που τελικά θα καθίσει η μπίλια, θα εξαρτηθεί από τις τυχαίες διακυμάνσεις της στιγμής, τις δυνάμεις, τον χρόνο, αλλά και το εύρος των πιθανών σεναρίων που έχουμε ποντάρει στο ελεύθερο της ανθρώπινης θέλησης.

 27. Helmut avatar
  Helmut 26/01/2009 14:02:21

  Ανάλυση επιπέδου Α' Δημοτικού.

  Διπλωματικέ κόβεσαι.

 28. Factorx avatar
  Factorx 26/01/2009 14:16:43

  Σιγά ρε Helmut, θα σουσ σκιστούν οι διατριβές

 29. Aurora avatar
  Aurora 26/01/2009 15:49:55

  Θα ηθελα καποιος να μου πει, αν το εχει ψαξει, γιατι το στησιμο του σουπερ μοντερνου πυρηνικου συγκροτηματος των Αμερικανων πανω σε αλβανοφωνο εδαφος των Σκοπιων δεν προξενησε καμια αντιδραση μεσα στην Ευρωβουλη και ουτε καμια ξεχωριστη διαμαρτυρια κυβερνητη ακουσαμε ως σημερα.
  Μηπως εγινε κατοπιν συννενοησης με τους εταιρους Ευρωπαιους;;;
  Ισως ο φιλος μας Μποτιλιας να ξερει κατι περισσοτερο για αυτο

 30. KaryID avatar
  KaryID 26/01/2009 17:36:43

  @32: τι 70, τι 71 εκ. Πόσοι είναι Κούρδοι, Τούρκοι και άλλοι έχει ενδιαφέρον.

 31. Χριστόφορος avatar
  Χριστόφορος 26/01/2009 18:00:59

  Κάρυ,
  Τα νούμερα που αναφέρονται τα δίνει η επίσημη τουρκική στατιστική υπηρεσία, και ενδέχεται να είναι ελαφρώς μικρότερα από τα πραγματικά, για λόγους μεθοδολογίας της καταμέτρησης κλπ (πιθανό το +1 ή και +2 εκ.).

  Επίσημα νούμερα για τους Κούρδους της Τουρκίας δεν υπάρχουν. "Ημιεπίσημα", η Τουρκία τους "υπολογίζει" στα 12-16 εκ. Ακριβής πραγματικός αριθμός είναι πολύ δύσκολο να δοθεί. Ένα πρόβλημα είναι πχ το ότι μεγάλο μέρος του μέχρι σχετικά πρόσφατα κουρδόφωνου πληθυσμού κατατάσσει πλέον τον εαυτό του στους "ακραιφνείς Τούρκους", ή "κουρδικής καταγωγής Τούρκους". Υπάρχουν επίσης διάφορες άλλες παράμετροι και δυσκολίες.

  Εκτιμώ ότι οι Τούρκοι πολίτες που, εφόσον ρωτούνταν (σημασία βέβαια έχει και το ποιος ρωτάει...), θα δήλωναν αποκλειστικά ή πρώτα Κούρδοι είναι γύρω στα 20-25 εκ.

 32. KaryID avatar
  KaryID 26/01/2009 18:10:07

  Ευχαριστώ. Πάντως οι Κούρδοι μιλούν άλλη γλώσσα, όχι τα συνηθισμένα τουρκικά (οι Κούρδοι του Ιράκ μάλλον).

 33. tony avatar
  tony 26/01/2009 18:11:35

  Αυτό που καταρρέει ειναι η αυτοκρατορία που κληρονόμησαν οι ΗΠΑ από την Βρετανία.Απλά τους αγόρασαν οι Κινέζοι και η νέα υπερδύναμη η Ινδία.
  Αν οι Κινέζοι αύριο σταματήσουν να στέλνουν παπούτσια στην Αμερική μετά από δυο χρόνια οι Αμερικάνοι θα είναι ξυπόλυτοι αυτοκράτορες.Και χωρίς σώβρακα ίσως.Το μόνο που πουλούσαν ήτανε το τραπεζικό τους σύστημα το οποίο κατάρευσε επειδή δεν είχε αντίκρισμα σέ παπούτσια.Οι ξυπόλητοι αυτοκράτορες για να μην δείξουν ότι είναι ξυπόλητοι θα δείξουν τά όπλα τους.Αλλα αλίμονο και αυτά είναι άχρηστα και πανάκριβα σε σχέση με τά Ινδικά και τά Κινέζικα.Οι άνθρωποι ήδη κατέχουν όπλα τρίτης γενιάς που αχρηστεύουν εντελώς τά πυροβόλα και τά πυρηνικά.Και το κυριότερο παράγουν παπούτσια και σώβρακα.Χαιρετήστε την νέα παγκόσμια εποχή.Λαοι με κουλτούρα με παράδοση με ιστορία φιλοσοφία και πολιτισμό.Πολύ ανώτεροι από τους βάρβαρους Αγγλοαμερικάνους.Ο Γκάντι νίκησε με την παθητική αντίσταση.

 34. Χριστόφορος avatar
  Χριστόφορος 26/01/2009 18:20:23

  Κάρυ,
  Οι Κούρδοι μιλάνε κουρδικά, που κατατάσσονται στην ιρανική ομάδα των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Τα τουρκικά είναι μια ουραλοαλταϊκή γλώσσα που δεν μοιάζει καθόλου (στη συντακτική και γραμματική δομή, καθώς και και στο βασικό λεξιλόγιο) με τα κουρδικά. Κοινές λέξεις βέβαια υπάρχουν (πολλές από αυτές αραβικές ή "περσικές"/"ιρανικές").

  Οι Κούρδοι της Τουρκίας μιλάνε κυρίως τη διάλεκτο "Κουρμαντζί", και δευτερευόντως τη διάλεκτο "Ζαζακί". Οι του Ιράκ μιλάνε κυρίως τη διάλεκτο "Σορανί", που είναι αρκετά διαφορετική και από τις δύο προηγούμενες. Υπάρχουν δεκάδες άλλες -πολύ διαφορετικές μεταξύ τους- κουρδικές διάλεκτοι (εφόσον μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε κρατική παιδεία να τις "σταντάρει", πράγμα που σήμερα συμβαίνει στο Β. Ιράκ με τα παρακλάδια της διαλέκτου Σορανί).

  Και με αυτά τα... εγκυκλοπαιδικά σε χαιρετώ για σήμερα

 35. KaryID avatar
  KaryID 26/01/2009 18:28:52

  Καλό βράδυ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.