#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/10/2011 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η παγίδα της κρατικοποίησης των ΤραπεζώνΚαθώς η ευρωπαϊκή σύνοδος οδεύει προς ένα γενναίο κούρεμα του χρέους, η χώρα αρχίζει σιγά – σιγά να συνειδητοποιεί ότι ξεμένει από τραπεζικό σύστημα, τουλάχιστον με τη μορφή που το γνώρισε την τελευταία 20ετία.  Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι επί του θέματος αυτού θα ακούσετε ποικίλες απόψεις.  Το ΠΑΣΟΚ θα επαίρεται ότι βρίσκει τα σοσιαλιστικά του πατήματα, ότι δίνει τη μάχη απέναντι στους κακούς τραπεζίτες που κερδοσκοπούσαν αισχρά πάνω στους φτωχούς εργαζόμενους και κάποια μερίδα της αριστεράς θα αισθάνεται δικαιωμένη από τις εξελίξεις.  Δεν έχουμε σκοπό να χαλάσουμε κανενός τη γιορτή, ωστόσο οφείλουμε να σπείρουμε στους ‘’δύσκολους’’ αναγνώστες του antinews μερικές αμφιβολίες:

Ήδη από το ξεκίνημα της κρίσης, πολλοί από εμάς αρχίσαμε να βλέπουμε σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών.  Σε αντίθεση με την κυρίαρχη λογική της Ε.Ε., η οποία μεταδόθηκε και στην κυβέρνηση και ήταν ‘’στηρίξτε τις τράπεζες πάση θυσία’’, βλέπαμε το αδιέξοδο στο βάθος αυτής της απελπισμένης διάσωσης.

Ξέρετε, καμία πολιτική δεν είναι λάθος.  Ακόμα και η πολιτική του μνημονίου μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι έχει μια λογική.  Αυτό που είναι εσφαλμένο είναι να βασίζεις την πολιτική σου σε λάθος εκτιμήσεις.  Και αυτό ήταν που από την αρχή στηλιτεύσαμε στην κυβέρνηση Παπανδρέου.  Η θεωρία του μνημονίου προέβλεπε ζωντάνεμα των τραπεζικών ζόμπι, επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αναίμακτη έξοδο στις αγορές σε ένα χρόνο.  Δυστυχώς όλες οι εν λόγω θεωρίες τη στιγμή της εφαρμογής τους έρχονται αντιμέτωπες με τους νόμους της πραγματικής (και όχι της θεωρητικής) οικονομίας.  Και εκεί συντρίβονται.  Και εκεί ο χαρισματικός ηγέτης παραδέχεται το λάθος του και αλλάζει πολιτική.  Ή παίρνει στο λαιμό του ολόκληρο το έθνος.

 

Τι ήταν αυτό που βλέπαμε ξεκάθαρα τότε και δεν το λογάριασε η κυβέρνηση;  Οι τράπεζες συνθλίβονταν υπό το βάρος τεσσάρων δυσβάσταχτων σταθερών που ροκάνιζαν την κεφαλαιακή τους επάρκεια:

1. Τα τοξικά ελληνικά ομόλογα κατέκλυζαν το χαρτοφυλάκιό τους

2. Οι καταθέσεις μειώνονταν ανησυχητικά

3.  Τα δάνεια που είχαν χορηγήσει μετατρέπονταν σε θαλασσοδάνεια

4.  Τα ακίνητα που κάλυπταν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια έχαναν την εμπορική τους αξία

 

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι όταν λέμε ‘’κεφαλαιακή επάρκεια’’, δεν εννοούμε μια ασαφή ορολογία.  Ειδικά για τις τράπεζες ισχύουν αυστηροί κανόνες αναφορικά με τα κεφάλαια που οφείλουν να διακρατούν στο ενεργητικό τους, σε οποιαδήποτε μορφή.  Μάλιστα αυτοί οι κανόνες γίνονται ολοένα και αυστηρότεροι.  Τράπεζα που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα από τους κανονισμούς κεφάλαια, λαμβάνει χρονική προειδοποίηση και πέραν αυτής χάνει την άδεια λειτουργίας της και εκκαθαρίζεται ή διασώζεται από το κράτος, αν προκύπτουν λόγοι συστημικής ευστάθειας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τέσσερις αυτές απειλές, σε συνδυασμό με την κατάσταση της οικονομίας η οποία τις επιδείνωνε, μπορούσαμε να είμαστε βέβαιοι για την επικείμενη  κατάρρευση και απέμενε μόνο να επιβεβαιωθεί ο χρόνος του συμβάντος.  Πως αντέδρασαν οι τράπεζες για να προστατευτούν;  Γελοιωδώς:

1. Απέφυγαν να λογιστικοποιήσουν τις ζημιές από τα ομόλογα και επέμεναν να τα αναγράφουν στις ονομαστικές τους αξίες, ενώ είχαν υποχωρήσει ακόμα και πάνω από το μισό

2. Προσπάθησαν να στηρίξουν τις καταθέσεις με ευχολόγια στον τύπο περί δήθεν εγγυήσεων και με υψηλά επιτόκια που συρρίκνωναν την ήδη προβληματική κερδοφορία τους

3.  Ρύθμιζαν τα δάνεια με ρυθμίσεις που άγγιζαν το παράλογο, παραχωρώντας περιόδους χάριτος ή απαιτώντας δόσεις των 50€, απλά μεταθέτοντας το πρόβλημα για το μέλλον
4.   Διατηρούσαν τις εμπορικές αξίες σε δυσθεώρητα ύψη, απλά αποφεύγοντας όπου ήταν δυνατόν τους πλειστηριασμούς

 

Αυτά τα τρία μαρτυρικά χρόνια, η κυβέρνηση και οι άπληστοι τραπεζίτες δοκίμασαν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αναβάλουν το αναπόφευκτο, με μοναδικό τελικά αποτέλεσμα την εξαθλίωση της κοινωνίας.  Τώρα πλησιάζει η ώρα του λογαριασμού και είναι βαρύς.  Εύλογα κάποιος θα σκεφτεί ότι είναι μια δίκαιη τιμωρία ή ότι η επικείμενη κρατικοποίηση μόνο οφέλη θα έχει για την οικονομία και την κοινωνία.  Φευ.

 

Ποιοί κίνδυνοι ελλοχεύουν στην κρατικοποίηση;

Όσοι πιστεύουν ότι η κρατικοποίηση θα είναι μια ανώδυνη μαγική διαδικασία, οφείλουν να αναθεωρήσουν.  Και πρώτα από όλα η κυβέρνηση που έπειτα από τόσες κατραπακιές θα έπρεπε να έχει βάλει μυαλό.  Είναι έτοιμοι να διαπράξουν το ίδιο πανομοιότυπο λάθος των δύο τελευταίων ετών, όπου η σκληρή πραγματικότητα της ύφεσης και η απρόβλεπτη αντίδραση της κοινωνίας ανατρέπουν τις θεωρητικές τους ακροβασίες.  Η επίσημη άποψη είναι ότι στις τράπεζες, μετά την καταστροφή του κουρέματος, θα αρκέσουν μερικά τροϊκανά δισεκατομμύρια, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα απολεσθέντα κεφάλαια και όλα θα συνεχίσουν ομαλά.  Αυτή η αφελής παραδοχή, εκτός από το γεγονός ότι στην ουσία μετατρέπει ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο και μάλιστα με δυσβάσταχτους όρους αποπληρωμής με όρους Αγγλικού δικαίου, δίνει ‘’λύση’’ μόνο στο πρόβλημα των ομολόγων και αφήνει ξανά για ένα αδιόρατο μέλλον τα υπόλοιπα τρία προβλήματα που αναλύσαμε παραπάνω.  Μόνο που το μέλλον τελευταία τρέχει πολύ γρήγορα και μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι άμεσα με κινδύνους όπως:

 

Να συνεχιστεί η εκροή καταθέσεων (μόνο τον τελευταίο μήνα ‘’πέταξαν’’ ακόμα 10δις
Η Blackrock να γράψει μερικά δις ακόμα προβλέψεις σε θαλασσοδάνεια που κρύβουν οι φωστήρες μας κάτω από το χαλί
Να σκάσει η φούσκα των ακινήτων και να διορθώσει η αγορά βίαια τις τιμές (υπολογίζονται στο -30% από τους ειδικούς του real estate)

 

Όλα τα παραπάνω δεν είναι μια ακόμα πιθανότητα, αλλά μια οδυνηρή βεβαιότητα.  Απομένει μόνο ο ακριβής χρόνος του συμβάντος.  Και τα συμβάντα αυτά ισοδυναμούν με πρόσθετα κεφάλαια που θα πρέπει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, την ώρα που αδυνατεί να καλύψει ακόμα και αυτήν την αέναη τρύπα του ελλείμματος.  Είναι προφανές ότι τα κεφάλαια αυτά θα είναι αδύνατον να εξασφαλιστούν και το χειρότερο από όλα είναι ότι η κυβέρνηση το γνωρίζει, αλλά παρόλα αυτά επιμένει στην ίδια αδιέξοδη συνταγή.  Και έτσι κινδυνεύουμε να έχουμε διασώσει τις τράπεζες φορτώνοντας το κράτος με νέα δάνεια και στο τέλος να τις χάσουμε οριστικά και να μείνουμε με το φέσι.

Αν παραμένετε δύσπιστοι και πιστεύετε ακόμα στο θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα, αναρωτηθείτε το προφανές:

Αν οι ελληνικές τράπεζες είχαν οποιαδήποτε ελπίδα σωτηρίας, θα τις είχαν προ πολλού αγοράσει κοψοχρονιά, Ευρωπαίοι, Ρώσοι ή Άραβες.  Και η απλή λογική λέει ότι πράγματι οι συγκεκριμένοι αγοραστές ενδιαφέρονται για τα κουφάρια των τραπεζών, αλλά θα προχωρήσουν στις σχετικές κινήσεις, αφού πρώτα το κράτος τις διασώσει, φορτώνοντας τα χρέη στις επόμενες γενιές, σε μια υπερπαραγωγή της πώλησης της Ολυμπιακής.

Κακοφωνίξ 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. manos avatar
  manos 24/10/2011 14:30:09

  Θέλω να σας συγχαρώ για την δημοσίευση της φωτογραφίας που βλέπουμε.
  Φαίνεται στην πραγματικότητα για ποιόν δουλεύει η κυβέρνηση μας, και ποιόν προστατεύουν οι δυνάμεις ασφαλείας.
  Μπράβο.

 2. drider avatar
  drider 24/10/2011 14:56:16

  Συμφωνώ ότι οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί. Κανένας δε θέλει να επαναληφθεί το κακό προηγούμενο της Πρότον. ΑΛΛΑ δυστυχώς πέρα από την κρατικοποίηση τους δεν υπάρχει άλλη λύση στη παρούσα φάση για τη διάσωση - εγγύηση των καταθέσεων στις τράπεζες.

  Η κρατικοποίηση θα μπορούσε να συμβεί στη "συμβολική τιμή του 1 ευρώ" που λέει και ο Συνασπισμός - υπονοώντας ασφαλώς να μην παραχωρηθεί κανένα αντάλλαγμα στους τωρινούς μετόχους τους. Βέβαια αυτό προϋποθέτει μια "μη αγοραία" και "μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο" θεώρηση...

  Η ανάγκη για επανακεφαλαιοποίηση τους ασφαλώς και παραμένει το ίδιο πιεστική. Ένα μέρος μάλιστα από αυτές τις ανάγκες απορρέουν από την αυστηροποίηση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας και ΔΕΝ πρέπει λανθασμένα να συνδέεται με οποιασδήποτε μορφής κούρεμα.

  Αυτό που πρέπει να συμβεί στη συνέχεια είναι ο αυστηρός κοινωνικός έλεγχος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης (κανείς πια δεν την εμπιστεύεται) προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε τυχούσα προσπάθεια επιχειρηθεί κοινωνικοποίησης επιπρόσθετων ιδιωτικών χρεών (είπαμε δεν τους εμπιστευόμαστε).

  Τα αυτιά και τα μάτια σας ανοικτά σύντροφοι, γιατί έχουμε να κάνουμε με την πιο εχθρική προς το λαό και την πιο φιλική στα διαφόρων ειδών συμφέροντα κυβέρνηση. Επίσης πρέπει να έχει το σύνολο της αντιπολίτευση στο νου της ότι κρίνεται και αυτή, βάσει των σχετικών παρεμβάσεων που θα κάνει στην συνέχεια Ή θα παραλείψει να κάνει.

  Αυτά τα ολίγα καθώς οι καιροί είναι πολύ πονηροί...

 3. anetos avatar
  anetos 24/10/2011 15:00:43

  ναι αλλα δεν μας λες τι πρεπει να γινει ,μονο διαπιστωσεις ....

 4. kakofonix avatar
  kakofonix 24/10/2011 15:13:16

  Εγώ είμαι ένας ταπεινός αναλυτής. Δεν είχα ποτέ μου βλέψεις για βουλευτής, συνδικαλιστής πόσω δε μάλλον για υπουργός οικονομικών!

  Σοβαρά τώρα, δεν υπάρχουν λύσεις σε αυτά τα θέματα, παρά μόνο πολιτικές αποφάσεις. Και αυτό που κάνουνε είναι μια πολιτική απόφαση που όπως πολύ σωστά επισημαίνει και ο φίλτατος drider γίνεται με γνώμονα την προστασία των καταθέσεων. Ο κίνδυνος όμως να χαθεί η μπάλα είναι πια τεράστιος. Το θέμα δεν είναι ΑΝ θα χαθεί, αλλά ΠΟΤΕ. Και το ερώτημα είναι: Αφού έτσι κι αλλιώς χάνεις τις καταθέσεις δε χρειάζεται να φεσώσεις πρώτα το κράτος για 50 χρόνια και να καταστρέψεις τα πάντα. Αποχαιρέτα τες και πάμε παρακάτω.
  Αυτό που απέδειξε η ιστορία περίτρανα είναι ότι αν το κούρεμα το έκανε το 2009, τώρα μάλλον θα είμασταν καλά. Και τότε λέγαμε το ίδιο πράγμα: Αφού δε μπορείς να αποφύγεις το οκύρεμα, γιατί πρέπει πρώτα να φεσώσεις το κράτος με δάνεια που δεν κουρεύονται; Ελα ντε...

  • m.s avatar
   m.s @ kakofonix 24/10/2011 17:56:54

   @@ Αποχαιρέτα τες και πάμε παρακάτω.
   σκληρές κουβέντες για ανθρώπους που έβγαλαν χρήματα με τον ιδρώτα τους και τα έχουν καταθέσει σε ελληνικές τράπεζες.
   Μπορείς να απευθύνεσαι στους ''Έλληνες'' που βγάλαν 60 δις έξω , περίπου 20 δις στη Γερμανία και τώρα το παίζουν πατριώτες και αντιστασιακοί.
   Προσωπικά και μπορώ να πάρω βαρύ όρκο γι αυτό δεν έχω σηκώσει ένα λεπτό ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΤΑ ΧΑΣΩ ΟΛΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΤΟΥΣ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΥΡΩ

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ m.s 24/10/2011 18:23:28

    Το θέμα είναι τεχνικό και όχι συναισθηματικό ή πατριωτικό. Δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση για το ποιός έπραξε σωστά. Αυτός που προστάτεψε τον εαυτό του και έσωσε τον ιδρώτα του (όπως γράφετε) ενδεχομένως να αποδειχτεί πιο χρήσιμος για την πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας, αφού γλίτωσε από τους αετονύχηδες. Και αυτός που νόμιζε ότι βοηθάει την πατρίδα του, τελικά συνεισφέρει στο έγκλημα. Δεν είναι εύκολες αυτές οι εκτιμήσεις. Μακάρι να μπορούσαμε με τις καταθέσεις μας και μόνο να στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα. Δεν αρκούν. Και όσο οι τράπεζες είναι νεκροζώντανες και περιορίζουν την πιστωτική επέκταση, μόνο ζημιά κάνουν στην οικονομία. Θα ήταν σαφώς προτιμότερο για τον τόπο τα χρήματα των καταθέσεων να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία για την αγορά π.χ. ενός ακινήτου.

    • m.s avatar
     m.s @ kakofonix 24/10/2011 22:33:15

     Αγαπητέ κακοφωνίξ είμαι αδαής στα οικονομικά αλλά έχω τη στοιχειώδη νοημοσύνη που με οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι οι καταθέσεις δεν θα πειραχτούν για τον απλούστατο λόγο , αν αυτό συμβεί στην Ελλάδα κατά αναλογία θα μπορούσε να συμβεί στην Ιρλανδία την Πορτογαλία την Ιταλία και ο πανικός των καταθετών δεν θα μαζεύεται…Αυτό το ξέρουν όλοι.
     Απάντησέ μου τώρα στο εξής επειδή φαίνεσαι να είσαι γνώστης των οικονομικών θεμάτων , αν σε καλούσε ο πρόεδρος , ο Αντώνης να πεις τη γνώμη σου και του έλεγες πρόεδρε … καταθέσεις χαιρέτα τες πως πιστεύεις θα έφευγες, από την πόρτα ή από το παράθυρο;

     • Christos Apostolidis avatar
      Christos Apostolidis @ m.s 25/10/2011 20:16:56

      πως θα φυγω εγω αν παω και του πω οτι αυριο ξεχρεωνω την χωρα???

 5. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 24/10/2011 15:20:38

  Δέν είμαι ειδικός σέ τέτοιου είδους θέματα, αλλά θά ήθελα νά θέσω ορισμένες ερωτήσεις:
  Άν βρισκόμαστε σέ οικονομικοπιστωτική κατάρρευση, ποιό είναι τό μέγεθος ευθύνης τού τραπεζικού τομέα;
  Η πιστωτική επέκταση τών τραπεζών ακολουθούσε κάποιους κανόνες ή ήταν άφρονη καί άλογη καί μοναδικό στόχο είχε τήν συγκυριακή αφαίμαξη τής οικονομίας;
  Υπήρξε στοχευμένη καί υγιή τραπεζική πίστωση στό παρελθόν έναντι ικανών παραγωγικών μονάδων ή αδιαφόρησε τό τραπεζικό σύστημα, γιατί η προτεραιότητά του ήταν τό γρήγορο κέρδος, η υψηλή κερδοφορία καί τό παιχνίδι στό χρηματιστήριο;
  Η καταστρατήγηση ουσιωδών τραπεζικών κανόνων καί η κάλυψή τους από τήν πολιτική στόχευε ναί ή όχι στήν επιμήκυνση τού πολιτικού βίου τών κυβερνήσεων, συντηρώντας τόν καταναλωτισμό (καί οικοδομικό) μεταθέτοντας τήν κατάρρευση γιά τό μέλλον;
  Άν επιβιώσουν οι τράπεζες, ώς ιδιωτικές, θά έχουμε καλύτερη καί πιό υγιή ρευστότητα στήν οικονομία ή τό αντίστροφο;
  Άν κρατικοποιηθούν οι τράπεζες υπάρχει τό ενδεχόμενο πιό στοχευμένης ρευστότητας σέ αναπτυξιακούς κλάδους τής οικονομίας (άν υπάρχει η αντίστοιχη κυβερνητική επιλογή) ή φοβόμαστε τόν πνιγμό τους στόν βούρκο τής αρπαχτής καί τών διατεταγμένων επιδοτήσεων από τήν ( όποια) κυβέρνηση;

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Ιαπετός 24/10/2011 16:25:43

   Η ευθύνη των τραπεζών είναι σαφώς τεράστια (τουλάχιστον 90%) κυρίως ως προς τις μεθόδους που ακολούθησαν.

   Υπήρχαν κανόνες ως προς την πιστωτική επέκταση, αλλά αφενός ήταν χαλαροί και αφετέρου καταστρατηγήθηκαν ιδιαίτερα ως προς τις υπεραξίες των ακινήτων. Στόχος ίσως να μην ήταν η αφαίμαξη της οικονομίας, αλλά η επιβίωση μέσα σε ένα ανταγωνιστικότατο περιβάλλον.

   Πέσατε διάνα. Καμία υποψία στοχευμένης στρατηγικής. Ότι φάμε.

   Οι πολιτικοί βολευόταν και στήριζαν την ανομία καθώς κατέφευγαν στις τράπεζες σε κάθε τους ζόρι, είτε επρόκειτο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων τους, είτε για μια επιθετική εξωτερική πολιτική σε γειτονικές χώρες (όπου δε φτάνουν τα τανκς, φτάνει το χρήμα). Από ένα σημείο και μετά οι τραπεζίτες προμήθευαν με πλαστα στοιχεία τους ανίδεους πολιτικούς κρύβοντας τα πραγματικά (σοβαρότατα) προβλήματα.

   Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι ο ιδιωτικός τομέας αποδίδει σωστότερα από τον κρατικό. Όταν οι τράπεζες ήταν κρατικές κυριαρχούσαν τα κομματικά κριτήρια στη στελέχωση και στις χρηματοδοτήσεις. Ουσιαστικά η λογική λέει: Ιδιωτικές τράπεζες, με δυσβάσταχτους κανόνες και αυστηρό έλεγχο. Η ζημιά έγινε όταν η Ε.Ε. ανεξαρτητοποίησε το τραπεζικό σύστημα που έμεινε παντελώς ανεξέλεγκτο. Όταν άρχισε να ασκεί πιέσεις με τις συνθήκες της Βασιλείας, ,.2, και 3, εμφανίστηκαν και τα πρώτα προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας. Για να καλύψουν τα νώτα τους οι τράπεζες περιόρισαν την πιστωτική επέκταση και επαναπροσδιόρισαν τις αξίες των ακινήτων με συνέπεια να πιεστεί η πραγματική οικονομία και τα δημόσια έσοδα. Ήρθε και η κατάρρευση της Lehman και τέλος.

   Μακάρι το πρόβλημα της κρατικοποίησης να ήταν το που θα κατευθυνθούν οι χρηματοδοτήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι τα χρήματα που απαιτούνται για την ουσιαστική διάσωση του τραπεζικού συστήματος υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες της έτσι και αλλιώς ασθενικής οικονομίας μας.

 6. man8os avatar
  man8os 24/10/2011 15:20:55

  Με την ΕΤΕ τι θα γινει?

  • drider avatar
   drider @ man8os 24/10/2011 15:24:31

   Πολύ καλό ερώτημα... Τολμώ να το επεκτείνω και για την αγροτική.

   Επίσης τα ομόλογα της ΤτΕ δεν επιδέχονται μάλλον κούρεμα. Αν θεωρήσουμε βέβαια ότι και τα ομόλογα της ΕΚΤ δεν θα κουρευτούν...

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ drider 24/10/2011 15:36:28

    Ε, πώς να κουρευτούν, αφού είναι ''εθελοντικό''!

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ man8os 24/10/2011 15:35:05

   Πολύ περίπλοκη περίπτωση. Ως προς το ενεργητικό έχει τα ίδια χάλια και χειρότερα, ωστόσο έχει δύο καλά χαρτιά. Την Finansbank (Τουρκία, θα μπορούσε να πουληθεί 4 - 5δις) και την εκκλησία στη μετοχική της σύνθεση!!! Μη γελιέστε όμως, η κατρακύλα θα είναι για όλους... Είναι πολλά τα λεφτα...

   • man8os avatar
    man8os @ kakofonix 24/10/2011 15:50:38

    Ολοι μιλανε για κρατικοποιηση των τραπεζων. Τι θα γινει με τα χρεη τους? Τα θαλασσοδανεια? Και ολα τα περιεργα πραγματα που δεν ξερω που εχουν στα χαρτοφυλακια τους? Θα μετρηθουν στο χρεος?
    Ειμαι πολυ μπερδεμενος και δυσπιστος με αυτη την κρατικοποιηση των τραπεζων.

    • kakofonix avatar
     kakofonix @ man8os 24/10/2011 16:34:10

     Το σχέδιο είναι τα θαλασσοδάνεια να παραμείνουν στην κακή τράπεζα η οποία θα εκκαθαριστεί, ώστε η νέα να είναι σχετικά υγιής. Το σχέδιο αυτό κολλάει όχι τόσο στα θαλασσοδάνεια τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν θα αποπληρωθούν ποτέ, αλλά στα χρέη προς την EKT συν τα φρέσκα κεφάλαια για να πιαστεί ο δείκτης. Αν σε αυτά υπολογίσετε και ένα ξαφνικό bank run (είναι θαύμα το πως έχει αποφευχθεί, δηλαδή η ελληνική κοινή γνώμη είναι τόσο χειραγωγημένη που ενώ η μετοχή μιας τράπεζας κοντεύει στο 0,20 και μια άλλη κρατική παραμένει εν ζωή παρανόμως, υπάρχουν ακόμα καταθέσεις εκεί), μια κατραπακιά από την blackrock και μια εγγραφή ζημιών από τα ακίνητα, μιλάμε για εθνική καταστροφή, που το '22 θα ωχριά μπροστά της.

 7. Dal avatar
  Dal 24/10/2011 15:23:17

  O αρθρογράφος αμφισβητεί, εάν είναι δυνατόν,τον ευτραφή ΥΠΟΙΚ, ο οποίος δήλωσε προ διμήνου ότι έχουμε τις ισχυρότερες τράπεζες της Ευρώπης. Καλά ξέχασα! Προ διετίας δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει πολύ λίπος. Μάλλον του ιδίου και του έτερου χοντρό-αντιπροέδρου θα είχε κατά νου. Έχουν χάσει οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα.

 8. undercover gpr avatar
  undercover gpr 24/10/2011 16:03:45

  Άλο κρατικοποίηση τραπεζών κι άλλο αγορά μετοχικών μεριδίων με στόχο την επανακεφαλαιοποίηση και μελλοντικά πώληση με υποθετικές υπεραξίες (σε έλληνες αφού προτιμάτε πιστωτικές με 25%).

  Το ίδιο έκαναν όλα τα δυτικά κράτη για τράπεζες μ'αρχ.ί.α (κι όχι αρχ.ί.α τράπεζες) και CEO's με άκρες πολύ βαρύτερες από αυτές του Νανό και του Ταμβά.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ undercover gpr 24/10/2011 16:40:51

   Προσέξτε που κρύβεται η παγίδα: Αφού το κράτος δεν έχει χρήματα για να επανακεφαλαιοποιήσει, θα πρέπει να δανειστεί. Τα νέα δάνεια θα είναι διακρατικά, θα καλύπτονται από το Αγγλικό δίκαιο και δεν θα κουρεύονται. Δηλαδή πάμε να βάλουμε υποθήκη το σπίτι μας για να γυρίσουμε τα δανεικά που οφείλουμε στη γιαγιά μας. Και λέμε, εντάξει, να δανειστούμε για να σώσουμε τις τράπεζες, αλλά αυτές οι ρημάδες δε σώζονται και στο τέλος θα έχουμε φάει τα δανεικά στο σβέρκο και θα χάσουμε και τις τράπεζες. Μόνο ένας ΓΑΠ είναι ικανός να κάνει κάτι τέτοιο. Εδώ μας έλεγε ότι θα προσφύγει στο ΔΝΤ για να μην κουρευτεί το χρέος και τώρα μας λέει ότι πρέπει να κουρευτεί το χρέος για να ελαφρυνθεί ο λαός! Μα αφού έπρεπε να κουρευτεί το χρέος, γιατί δεν το κούρεψε το 2009 όπως του φωνάζαμε όλοι, να γλιτώναμε και τα μνημόνια;

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ kakofonix 24/10/2011 17:20:07

    Υπ΄όψιν :
    α)Η μετοχοποίηση θα γίνει μετά τις απομειώσεις της ΜπλακΡοκ και τις απομειώσεις των ομολόγων.

    β)Για το αγγλικό δίκαιο έχεις δίκιο αλλά μόνο εάν μου υποσχεθείς ότι μπορείς να βρεις κεφάλαια απ' αλλού.

    γ)Η εναλλακτική σου δηλαδή είναι η άφεση σε κατάρρευση του χ,ψ οργανισμού με ότι συνεπάγεται για το ενεργητικό του το οποίο ΔΕΝ ανήκει 100% στον οργανισμό.

    Γενικά:
    Η βαθιά σου πίστη (?) ότι η χώρα (ή κάποια από τα μέρη του συστήματός της) δεν πρόκειται να ανακάμψει (αφού "δε σώζεται με τίποτα") δεν δίνει κανένα περιθώριο παρά την Αργεντινοποίηση οπότε απλά κάτσε κι απόλαυσέ το.

    • kakofonix avatar
     kakofonix @ undercover gpr 24/10/2011 18:14:25

     Εδώ θέλει πολιτικό με ''μύτη'' που να μπορεί να διαβάσει και τα μηνύματα των αγορών και την πορεία της Ευρώπης.

     Θέλω να πω, αν στο τέλος αυτής της πορείας κρύβεται η διάλυση της ευρωζώνης, ποιός ο λόγος να ταλαιπωρούμαστε; Και ήδη έχουμε τα πρώτα σημάδια από Γάλλους, Γερμανούς και Άγγλους.

     Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να τεθούν επί τάπητος με βάση το εθνικό συμφέρον, όχι να σου λέει ο Γερμανός ''πήδα'' και να πηδάς και μετά να σου λέει ''κάτσε'' και να κάθεσαι.

     Τώρα το ερώτημα είναι: Σώζονται με κάποιο τρόπο οι τράπεζες (και οι καταθέσεις;) Αν αναλύσουμε τα μακροοικονομικά στοιχεία, όχι. Ποιός ο λόγος να καθυστερούμε το μοιραίο; Κερδίζουμε τίποτα άλλο εκτός από πολιτικό χρόνο;

     Επί των ερωτημάτων:
     α) Αν ήμουν σύμβουλος της κυβέρνησης θα επέβαλα η μετοχοποίηση (γιατί όχι κρατικοποίηση;) να γίνει μετά το κούρεμα, μετά τη blackrock, μετά τη διόρθωση των ακινήτων και αφού εξασφάλιζα με κάποιο τρόπο κεφαλαιακή βιωσιμότητα (διυλίζοντας τις πάσης φύσεως υποχρεώσεις των ιδρυμάτων). Στη συνέχεια θα εξέταζα αν το νούμερο που θα προέκυπτε θα ήταν σε θέση να αποπληρωθεί με βάση την οικονομική συγκυρία.
     β)Κεφάλαια δεν μπορώ να βρω από αλλού. Άρα εξετάζω δύο φορές το ρίσκο που αναλαμβάνω. Μήπως, μήπως λέω, συμφέρει περισσότερο η αυτορύθμιση.
     γ)Αντιλαμβάνομαι ότι εννοείτε τις καταθέσεις και τους μετόχους. Συμφωνώ, όμως όλοι αυτοί έχουν πάρει τα ρίσκα τους. Ζούμε σε ένα σκληρό κόσμο. Και έπειτα στόχος δεν είναι να βγει κέρδος από τη ζημιά, αλλά να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημιά.

 9. koinos_nous avatar
  koinos_nous 24/10/2011 16:21:31

  Παμε για bankrun η αλλιως "παρε τα λεφτα και τρεχα"?
  Ειστε καλοι στην "πηλαλα" που λενε στο χωριο μου?

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ koinos_nous 24/10/2011 16:41:46

   Είπαμε εμείς τίποτα τέτοιο; Μπα...

 10. Y. avatar
  Y. 24/10/2011 16:25:57

  Όλα αυτά είναι σίγουρα ή σχεδόν. Τραπεζικό σύστημα όμως θα υπάρξει να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις. Άρα, πλην του ποιά θα είναι η εικόνα της τραπεζικής αγοράς που περγράφεις, πρέπει να υπάρξει ένα μοντέλο ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας (η επόμενη μέρα). Σ’ αυτή τη κατεύθυνση κάποια από τις κρατικοποιημένες πλέον, να μετατραπεί σε αμιγώς τράπεζα βιομηχανικής/βιοτεχνικής ανάπτυξης. Αν γυρίσετε στη περιφέρεια, παντού βιομηχανικός/βιοτεχνικός κτιριακός και μηχανολογικός εξοπλισμός που αργεί
  ..που λέει κι ο ποιητής, “κώλοι υπάρχουνε, τα βρακιά ψάχνουμε”
  Πολύ καλή ανάλυση Δεξιότατε Δεξιέ

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Y. 24/10/2011 16:49:14

   Πώς θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει όταν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα πιέζονται συνεχώς από αστάθμητους παράγοντες; Αδύνατον. Δείτε την Αγροτική. Το κράτος δεν είχε 800εκ για να διορθώσει την αστοχία του γελοίου stress test. Τώρα φυσικά δεν έχει ούτε τα 3 - 5 δις που χρειάζεται για να καλυφθεί το κούρεμα. Και φτάνουμε στο αστείο συμπέρασμα να πρέπει να ''κρατικοποιηθεί' μια... κρατική τράπεζα! Και όταν με το καλό αποδεσμεύσει τα κεφάλαια η τρόϊκά από το νέο δάνειο που μας ετοιμάζουν (ή από την ελάφρυνση εκ του κουρέματος), στην πρώτη στραβή θα πρέπει να ψάχνουμε για νέα κεφάλαια με μόνη πηγή άντλησης τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα πρέπει δηλαδή να βάζουμε φόρο στη βενζίνη για να αναχρηματοδοτούμε τράπεζες. Και αφού δεν θα είμαστε σε θέση να βρίσκουμε τα λεφτά, θα τις αφήνουμε να καταρρεύσουν και θα τις εκκαθαρίζουμε. Τι θα έχει απομείνει; Δυσβάσταχτα δάνεια και τόκοι και απώλεια καταθέσεων.

  • Y. avatar
   Y. @ Y. 24/10/2011 17:17:44

   Τη συγνώμη μου Κακοφονίξ. Το σχόλιο για την ανάλυση επηυξημένο
   (κάπου δίπλα ανέβασε εξ ίσου καλό ο περί ου, και μπερδέτηκα)

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ Y. 24/10/2011 17:53:25

    Το υποψιάστηκα από την προσφώνηση, αλλά όφειλα μια εξήγηση!

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/10/2011 16:26:03

  να ένα χαριτωμένο κουτσομπολιό
  http://www.inews.gr/116/o-bobolas-zitise-na-fygei-o-pantalakis.htm

 12. Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
  Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 24/10/2011 16:33:55

  Είναι εξασφαλισμένες οι καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100.000€ ή όχι;
  Μπορούμε να βασιστούμε τουλάχιστον σ'αυτή την εγγύηση που μας παρείχε η κυβέρνηση;
  Εάν δεν ισχύουν τα παραπάνω θα θέλαμε να το μάθουμε.
  Επειδή οι κυβερνώντες προφανώς δε γνωρίζουν (όπως πάντα),ή κι αν γνωρίζουν(όπως πάντα)δε μας το λένε για ευνόητους λόγους,θα ήθελα
  τη γνώμη των φίλων συνσχολιαστών.Διότι αν είναι να μου φάνε και τα
  τελευταία μου αποθέματα,καλύτερα να τα βγάλω,και να τα φάω μαζί με
  την οικογένειά μου!

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 24/10/2011 17:00:49

   Θεωρητικώς οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι εγγυημένες. Τα προβλήματα ξεκινάνε από το σημείο που αυτές οι εγγυήσεις θα πρέπει να πληρωθούν. Γνωρίζετε αυτό που λένε ''ουκ αν λάβοις παρα του μη έχοντος''. Και βλέπουμε σημάδια ότι ο εγγυητής είναι γυμνός. Σημάδια όπως το βαρύ κούρεμα, οι αμφισβήτηση περί παραμονής στο ευρώ, ο αφανισμός του ΤΕΚΕ (του ταμείου που εγγυάται τις καταθέσεις) λόγω της παρανοϊκής διάσωσης της Proton κ.λπ.

   • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
    Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ kakofonix 24/10/2011 17:16:18

    Κακοφωνίξ,κερνάω μπύρα!

    • kakofonix avatar
     kakofonix @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 24/10/2011 17:51:18

     Χτύπησες το αδύνατο σημείο μου! Έχω μια προτίμηση στην καστανή εγγλέζικη μπίτερ!

     • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
      Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ kakofonix 24/10/2011 19:50:03

      Και καστανή, και μελαχροινή,και ξανθιά, και μαύρη κι ότι γουστάρει η ψυχή σου!

     • Σταύρος avatar
      Σταύρος @ kakofonix 24/10/2011 23:46:00

      Σκέτη Bitter?
      Bitter shandy ή Snake bite?
      Όταν πηγαίνω στο έξω γραφείο, όλο στην παμπ από κάτω είμαι ;)

 13. kakofonix avatar
  kakofonix 24/10/2011 16:55:54

  Πόσο πιο καχύποπτο; Κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε κανένα χαντάκι! Αυτά που αναλύαμε νωρίς - νωρίς, θυμάστε για τις ''εγγυημένες'' καταθέσεις, για τα γελοία stress tests, έκαναν μήνες να τα αναφέρουν οι πιο τολμηροί, ενώ και σήμερα ακόμα υπάρχουν καθεστωτικά έντυπα που αναγράφουν ότι οι καταθέσεις θα είναι εγγυημένες και ασφαλείς μετά το κούρεμα. Τουλάχιστον εμείς πετάμε και μια ανάλυση σε αυτά που ισχυριζόμαστε. Αυτός που αισθάνεται ασφαλής ή που πανηγυρίζει την κρατικοποίηση, δεν μπαίνει στον κόπο να μας εξηγήσει το γιατί.

 14. Υπολογιστής avatar
  Υπολογιστής 24/10/2011 17:13:26

  "...και την εκκλησία στη μετοχική της σύνθεση!!!"

  Πολύ μελετημένος ο kakofonix.

  Αν υπάρχει μια απειροελάχιστη πιθανότητα έστω και μία τράπεζα να την γλυτώσει, αυτή θα είναι η ΕΤΕ.

  Εκτός βέβαια, αν περάσει κάποιος νόμος ο οποίος να προβλέπει και μία τρίτη κατηγορία μετοχών, εκτός των κοινών και των προνομιούχων.

  Τις ιερατικές!

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Υπολογιστής 24/10/2011 17:53:57

   Ιερατικές μετοχές!!!
   Απλά συγκλονιστικό!

 15. Christos Apostolidis avatar
  Christos Apostolidis 24/10/2011 18:00:32

  λεφτα για κρατικοποιήσεις δεν υπαρχουνε.
  λεφτα για εγγυησεις καταθεσεων ΔΕΝ υπαρχουνε
  Πολύ φοβάμαι ότι οι τράπεζες και μαζι τους τα ενυπόθηκα δανεια που πλέον όλο και περισσότεροι δεν θα μπορούν να πληρώσουν θα καταλήξουν σε ξένο παράγοντα και μαζί με αυτό και η Γη.. μένει να πουλήσουν την ΕΥΔΑΠ κλπ για να πάρουν Γη και Υδωρ... τσαμπα..

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Christos Apostolidis 24/10/2011 18:16:29

   Αγαπητέ κ. Αποστολίδη δυστυχώς οι φωστήρες μας, όχι μόνο επιθυμούν να παραδώσουν τα ενυπόθηκα σε ξένους, αλλά επιπλέον θέλουν και να τους απαλλάξουν από τις ζημιές ή το ρίσκο!

   • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
    Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ kakofonix 24/10/2011 19:54:37

    Ε,έτσι εμείς οι Έλληνες!
    Πτωχοί, αλλά με το κούτελο καθαρό!

 16. designer avatar
  designer 24/10/2011 18:32:47

  Kakofonix, συμφωνό απόλυτα με αυτά που γράφεις ,αλλά η προτίμηση στην μπύρα θα μπορούσε να ήταν ΕΛΛΗΝΙΚΗ

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ designer 24/10/2011 18:37:11

   Ουδείς τέλειος, όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας, πάντως είμαι λάτρης της Βεργίνας.

   • Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
    Μακεδόνας Θεσσαλονικιός @ kakofonix 24/10/2011 19:56:10

    Βόρειος είσαι φίλτατε Κακοφωνίξ;

    • kakofonix avatar
     kakofonix @ Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 24/10/2011 20:29:13

     Τρόπον τινά, ναι. Όχι από καταγωγή, πάντως.

 17. undercover gpr avatar
  undercover gpr 24/10/2011 19:36:57

  α) Δεν ήταν ερωτήματα αλλά δεδομένα.

  β) Μακροοικονομική βιωσιμότητα δεν μπορείς να μετρήσεις εάν δεν έχεις τις απομειώσεις (επισφαλειών+ομολόγων) και το μέγεθος της επανακεφαλαιοποίησης.

  γ) Το τέλος αυτής της πορείας είναι ακόμα επισφαλές.Σίγουρα όμως το ποσοστό διάλυσης της ΟΝΕ

  • undercover gpr avatar
   undercover gpr @ undercover gpr 24/10/2011 19:41:25

   ...είναι μικρότερο από το ποσοστό διατήρησής της (οι προσωπικές μας επιθυμίες ή ερμηνείες είναι άλλο πράγμα)

   δ) Σαν Έλληνας πολίτης προτιμώ το χαλινάρι στις αξιολογήτριες εταιρίες,το φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και την βαθύτερη ενοποίηση από τη συνέχιση του Νεοελληνικού πολιτικού και διαχειριστικού μοντέλου δεκαετιών.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ undercover gpr 24/10/2011 20:32:02

   Μπορείς να βασιστείς σε εύλογες εκτιμήσεις. Είναι σχετικά ασφαλείς, λαμβάνοντας υπόψη γενικές συνθήκες.

   Το ποσοστό ανατρέπεται καθημερινά ιδιαίτερα λόγω της γερμανικής στάσης. Αν παραμείνει ΟΝΕ θα είναι κάποιοι δορυφόροι της Γερμανίας.

   Η βαθύτερη ενοποίηση πάει πακέτο με βαθύτερη εποπτεία. Δεν είμαι σίγουρος για το τι είναι προτιμότερο. Δεν έχω τις απαντήσεις.

 18. Anestis avatar
  Anestis 24/10/2011 22:00:45

  O όρος κρατικοποίηση θεωρώ ότι είναι λάθος είναι ευρωποίηση διότι νέος μέτοχος
  δεν θα είναι το κράτος αλλά η ΕΚΤ

 19. However avatar
  However 25/10/2011 09:13:21

  Και επειδή η βασική ανάλυση, αλλα και οι επιμέρους παραμετροι που αναδεικνύονται απο τον διάλογο των σχολίων, είναι σωστή (και φοβαμαι οτι ηισωσ και αισιοδοξη, πχ ως προς την ασκηση της Blackrock) πρακτικά αναδεικνύονται τα εξής βασικά σενάρια:

  Οριοθέτηση άσκησης επανακεφαλαιοποιησης χωρίς τη συμμετοχή των φορολογουμένων - με αλλα λογια, καμία ενέργεια που να οδηγεί σε συμμετοχή φορολογουμένων στην επανακεφαλαιοποιση τραπεζών (ότι καταφέρουν οι τράπεζες και οι μέτοχοι τους απο τις αγορές μόνοι τους - παλαιοί μέτοχοι και/η νέοι μέτοχοι και στοπ). Οποια τράπεζα δεν καταφέρει επαρκη αύξηση ιδιων κεφαλαίων, κλείνει βιβλία..
  Συμμετοχή φορολογουμένων στην επανακεφαλαιοποιηση, σε εκείνες τις περιπτώσεις που οι τράπεζες και οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν μπορούν η δεν θέλουν να συμβάλουν με φρέσκο κεφάλαιο. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, de facto, οδηγούμαστε σε "κρατικοποιηση η μερική κρατικοποιηση" αναλόγως της διαφοράς του ανοίγματος και της οποίας συμβολής απο αγορές και/η παλαιοιυς μετόχους. Και έτσι φτάνουμε στο hotspot σταυροδρόμι...

  παραμένουν στο Δημόσιο και για πόσο χρόνο;
  το Δημόσιο εκμεταλλεύεται τον ιδιοκτησιακό του έλεγχο, ώστε να επανασχεδιασει τον Ελληνικό τραπεζικό τομέα; (με η χωρίς κρατικό πυλώνα η πυλώνες, με η χωρίς μια η περισσότερες bad banks, με η χωρίς στοχευμένα τραπεζικά ιδρύματα, με η χωρίς το σχεδιασμό "νέων καθαρών ενεργητικων που θα έβγαζε στη διεθνή αγορά, στο μέλλον, κλπ, κλπ)
  κατα την "κρατικοποιηση" παραμένουν οι σημερινές διοικήσεις, με κάποιο έλεγχο απο επόπτες η αλλάζουν? ποιος δηλαδή θα ασκεί τη διοίκηση για όσο διάστημα οι τράπεζες, με τη - εκουσια η ακουσια - βοήθεια των φορολογουμένων βρίσκονται υπό την κρατικη ιδιοκτησία (δηλαδή ιδιοκτησία φορολογουμένων... αν δε με απατα η μνήμη μου)

  Η ανάλυση, οι επιμέρους ενέργειες, τα επιμέρους προβλήματα, κλπ κάθε σεναρίου η ακόμα και άλλων υβριδικών λύσεων θα μπορούσε να τραβήξει σε μάκρος, αλλα δεν είναι αυτός ο στόχος. Κάτι άλλο είναι πιο ενδιαφέρον: μπορούμε, ως πολιτεία, να καθορίσουμε τους στόχους απο μια τέτοια άσκηση. Να καταλάβουμε τις ευκαιρίες και τις παγίδες και να σχεδιάσουμε κάτι έξυπνο? το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν πολλές φωνές και απο τη μια και την άλλη πλευρά? θα υπάρξουν υπαρκτά και "σοφιστικα" επιχειρήματα. (μπορεί το Κράτος να δωσει γαι επανακεφαλαιοποιηση δις φορολογούμενων και μετα να πουλήσει σε υποπολλαπλασια - εννοωντας τρέχουσες αποτιμησεις - αξία σε ξένους η έλληνες, και αλλα....). Ότι και να ακουστεί, το ερώτημα θα παραμένει αναλοιωτο: αποτελεί η διαφαινομενη εξέλιξη στον Ελληνικό τραπεζικό τομέα, κάποια ευκαιρία για τους φορολογουμένους, το Κράτος; αν όχι, μπορεί το Κράτος να τη διαμορφώσει ως ευκαιρία; αν όχι, μπορει να επιτρέψει με λεφτά φορολογουμένων να ξαναδημιουργηθουν τράπεζες nitendo, όπως οι σημερινές που θυμίζουν dead man walking, και να ξαναχρειαστουν οι φορολογούμενοι ως "λευκοί ιπποτες" να ξανα-σώζουν τράπεζες και μετόχους? και τέλος, αν γίνεται, ποιος είναι ο κατάλληλος σχεδιασμός, όσον αγόρια διοίκηση, χρόνο, στρατηγική, στόχευση, κλπ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.