#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/12/2011 23:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η παγίδα που επιχειρεί να στήσει ο Βενιζέλος στον ΣαμαράΠαγίδα στον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνηση που θα ακολουθήσει αυτή του Παπαδήμου, επιχειρεί να στήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η παγίδα αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τα επόμενα χρόνια προκειμένου η Ελλάδα να φτάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Κι αν κάποιοι πίστεψαν ότι ο Βενιζέλος είναι ανόητος όταν λέει ότι είναι εξουθενωμένος και σκέπτεται να παραιτηθεί, κάνουν λάθος. Σκοπός του είναι να φορέσει «καπέλο» το πιο δύσκολο μέρος του Μνημονίου, στη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι διαρροές αμέσως μετά τη συνάντηση της τρόικας με τον Ευ. Βενιζέλο. Όπως ειπώθηκε, δεν συζήτησαν για νέα μέτρα το 2012. Είπαν ότι τον ερχόμενο Ιούνιο θα εξειδικευτούν τα μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο. Αν θυμάστε το Μεσοπρόθεσμο είχε γενικές περιγραφές των οικονομικών πολιτικών που πρέπει να ακολουθηθούν.

Τι μας λέει λοιπόν ο κ. Βενιζέλος. Ότι άλλα μέτρα δε θα υπάρξουν και μόνο όσα προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο που, όμως, κανείς δεν είχε καταλάβει τι ψηφίζει.

Τα μέτρα αυτά, λοιπόν, δεν είναι… νέα είναι τα «κρυφά» του Μεσοπροθέσμου, τα οποία αποκαλύπτονται ωστόσο από την έκθεση της τρόικας που δόθηκε το βράδυ της Τρίτης στη δημοσιότητα (δείτε γι αυτήν στη συνέχεια)

Μπορεί να μην έχει μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, έχει όμως, περικοπές δαπανών και άλλες απίστευτες προβλέψεις για μισθούς και συντάξεις που θα αγγίξουν τα 30 δις ευρώ.

Αν δεν καταλάβαμε καλά, όταν περνούσε το Μεσοπρόθεσμο, είχε τέτοια μέτρα. Και τώρα ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση. Δεσμεύτηκαν με το Μεσοπρόθεσμο να φέρουν την Ελλάδα ανάποδα και θα φύγουν από την εξουσία για να εφαρμόσει ο Σαμαράς αποφασισμένα μέτρα;

Ντροπή.

Μέτρα ...29 δισ. θέλει το ΔΝΤ μέχρι το 2014!!!

Έκθεση – σοκ για την Ελλάδα των επόμενων ετών, δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο αν και παραδέχεται ότι έγιναν λάθη -κυρίως στην υπερβολική φορολόγηση- εντούτοις μας ετοιμάζει «κοστούμι μέτρων ύψους 29 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.

Η έκθεση συνοδεύει την έγκριση της δόσης των 2,2 δισ. ευρώ και έχει ένα σημείο που επιβεβαιώνει όλα όσα γράφονται για μαύρη τρύπα πάνω από 3 δισ. ευρώ για την οποία θα απαιτηθούν νέα σκληρά μέτρα. Το ΔΝΤ κάνει λόγο για ύφεση 6% φέτος (πριν λίγες εβδομάδες προέβλεπαν 5,5%) και για 3% του χρόνου. Ο Πολ Τόμσεν σε τηλεδιάσκεψη από την Αθήνα δε μίλησε για νέα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, ωστόσο, ζήτησε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Το γεγονός και μόνο ότι το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 5% το 2014 δείχνει πόσο δύσκολη είναι η αποστολή της Ελλάδας την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα 8% του ΑΕΠ για τους στόχους της διετίας 2011-12 (περίπου 16 δισ. ευρώ) και επιπλέον 6% του ΑΕΠ (άλλα 13 δισ. ευρώ) για την διετία 2013-14, ώστε να επιτευχθεί τότε πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ.

Ο Τόμσεν και πάλι δεν μίλησε για νέα φορολογία, επέμεινε στην επιτυχία του PSI τονίζοντας πως μόνο έτσι θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Ομως, στην έκθεση περιγράφονται οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα αν θέλει να φτάσει στα πρωτογενή πλεονάσματα. Ζητά να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ φέτος επιπλέον από τα προϋπολογισθέντα και 8 δισ. ευρώ του χρόνου μέσω κατάργησης των φορο-απαλλαγών και του χαρατσιού στα ακίνητα (4 δισ ευρώ).
Εδώ είναι το σοκ. Η κ. Λαγκάρντ ζητά περικοπές στις συντάξεις, στις κύριες αλλά και τις επικουρικές. Στόχος η δαπάνη να μειωθεί κατά 2 δισ. ευρώ.
Ζητά να ανοίξει και πάλι το εργασιακό με παρεμβάσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, προφανώς με ευέλικτες μορφές εργασίας, μισθολογικές συμβάσεις πείνας, επιχειρησιακές συμβάσεις κ.λπ. «Ενώ η διατήρηση ενός ελαχίστου μισθού και βασικών όρων ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους είναι υψίστης σημασίας, το επίπεδο του κατώτατου μισθού -που έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και είναι σχετικά υψηλό- θα πρέπει να επανεξεταστεί». Αυτό λέει η έκθεση ανοίγοντας και επίσημα το θέμα της μείωσης των κατώτατων αμοιβών. Σου λένε, αφού η Πορτογαλία έχει 430 ευρώ κατώτατο μισθό εσείς γιατί να έχετε πάνω από 600;
 Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει σε 187% του ΑΕΠ το 2013 και να μειωθεί σε 152% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.  Το αμιγώς εξωτερικό χρέος αναμένεται να κορυφωθεί σε 128% του ΑΕΠ το 2012 και να πέσει στο 96% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Προβλέπεται ύφεση 5,5% - 6% για το 2011 και 2,7 – 3% για το 2012.
Ολα αυτά τα ωραία ζητά να εφαρμοστούν το ΔΝΤ, το ίδιο που μας έλεγε ότι το Μνημόνιο ήταν μονόδρομος και θα μας έβγαζε δύο – τρία χρόνια από την ύφεση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 13/12/2011 23:56:32

  Ορθές είναι οι επισημάνσεις,με τη κατάθεση στοιχείων,της κεντρικής ανάρτησης.Αλλά υπάρχει μια πάνσοφη λαϊκή παροιμία:Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου,πέφτει,τελικά,ο ΙΔΙΟΣ μέσα....

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Komis Montechristo 14/12/2011 00:12:17

   Υπάρχει κι άλλη πάνσοφη ρήση, και την έχω επισημάνει αρκετές φορές μετά την αποφράδα 10η Νοεμβρίου: "Μετά την απομάκρυνσιν εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται".

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 14/12/2011 00:22:41

  Στο μεταξύ σήμερα, το Βήμα του (οικονομικά παραπαίοντος) ΔΟΨ, αδειάζει μεγαλοπρεπέστατα το Βενιζέλο. Σχεδόν όλο το σημερινό φύλλο είναι... αφιερωμένο στην "αναγκαιότητα" παραμονής της κυβέρνησης Παπαδήμιου: από το κύριο άρθρο μέχρι τις πολιτικές αναλύσεις, η χυδαία κινδυνολογία για τα δήθεν δεινά που θα μας βρουν αν δεν παρατείνουμε το βίο αυτής της απονομιμοποιημένης κυβέρνησης συναγωνίζεται επάξια τις μόνιμες, καθημερινές κινδυνολογικές επωδούς της αλαφουζοφυλλάδας.

 3. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 14/12/2011 00:45:23

  Εξουθενωμένε Μπένυ, συγκεντρώσου στον αγώνα σου να γίνεις προεδράρα και άσε τις παγίδες, μετά θα κλαις πάλι και θα τρίβεσαι στην πλάτη του Γιώργου για κάνα κοκαλάκι.

 4. vildanden avatar
  vildanden 14/12/2011 01:21:14

  Δηλαδή το πρόβλημά σας είναι ότι τα μέτρα θα αναγκαστεί να τα πάρει ο Σαμαράς, όχι ότι θα ληφθούν ούτως ή άλλως.

  • factorx avatar
   factorx @ vildanden 14/12/2011 01:23:54

   Γιατί θα ληφθούν έτσι κι αλλιώς; Το ξέρεις σίγουρα, ή αναπαράγεις το παιχνίδι του Βενιζέλου; Η Τροικα και το ΔΝΤ δεν ζήτησαν, πχ, νέα φορολογικά μέτρα. Μείωση διαπανών ζήτησαν κυρίως. Απο την άλλη η ΝΔ δηλώνει κάθε ημέρα οτι δεν πρόκειται να πάρει μέτρα εναντίον του λαού. Με άλλα λόγια το παιχνίδι της επαναδιαπραγματευσης άρχισε

 5. Εγώ avatar
  Εγώ 14/12/2011 09:44:30

  Να προσέχει, όμως, ο Σαμαράς, γιατί στην προηγούμενη παγίδα που του έστησαν με τον Παπαδήμιο πήγε κι έπεσε μέσα με δόξα και τιμή.

 6. Tassos avatar
  Tassos 14/12/2011 10:07:31

  Η συνεισφορά του Σαμαρά ως άλλος Αρμόδιος& Αριστογείτων είναι μεγάλη. Καθάρισε όλα τα τζάκια της Ελλάδας: Παπαντρέηδες, Μητσοτάκηδες και ανάξιους απόγονους του μεγάλου Κ.Καραμανλή. Πρέπει να απαλλάξει την Ελλάδα και από τον φαύλο Β.Βενιζέλο. Πιστέψτε με, αυτός ο άνθρωπος σε προσωπικό επίπεδο είναι ό,τι χειρότερο έχει εμφανιστεί στην πολιτική τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν θα βγουν ποτέ αυτά που έχει κάνει για να φρίξει η Ελλάδα.

 7. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 14/12/2011 10:53:50

  Αν δεν μηδενίσει το κοντέρ λύση δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί.
  Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε ή μάλλον εδώ που μας έφτασαν πρέπει να φύγουμε το συντομότερο απο το euro.
  Θα πεινάσουμε;Σίγουρα ΝΑΙ.Ισως είναι και το τίμημα που θα πληρώσουμε.Το θέμα είναι για πόσο καιρό.Ας ελπίσουμε για λίγους μήνες μέχρι να στρώσει πάλι η εγχώρια παραγωγή.Κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει δρομολογηθεί αφού οι Γερμανοί μας σπρώχνουν εκτός €.
  Πάντως είτε μείνουμε στο € είτε φύγουμε θα πεινάσουμε και στις 2 περιπτώσεις.
  Toυλάχιστον ας πεινάσουμε αλλά ας είμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ.Οχι ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ

 8. sam530 avatar
  sam530 14/12/2011 21:44:35

  δηλαδή αν κατάλαβα καλά, η Ν.Δ. θα ψηφίσει το μνημόνιο, αλλά θα πάρει άλλα
  μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, όπως ;;;;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.