#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/01/2011 22:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η οικονομική πολιτική κ.Παπακωνσταντίνου στα σκουπίδια απο την FitchΗ περήφανη οικονομική πολιτική του κ. Παπακωνσταντίνου, που συμμάζεψε τα δημοσιονομικά, που έβαλε σε τάξη το έλλειμμα, που έκοψε δαπάνες από το σπάταλο κράτος, είναι και επισήμως στα… σκουπίδια από την Fitch. Ο γνωστός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας προχώρησε, όπως είχε προειδοποιήσει, σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα στο "ΒΒ+", από "BBB-" προηγουμένως.

Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε επίσης το βραχυπρόθεσμο rating της Ελλάδα σε "B", από F2" πριν, ενώ αφαίρεσε τις αξιολογήσεις από το καθεστώς παρακολούθησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες Οι προοπτικές των αξιολογήσεων παραμένουν αρνητικές.
Ετσι, με το νέο χαστούκι η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων διολισθαίνει σε επίπεδο “junk” από τα προηγούμενα επίπεδα «investment», δηλαδή τα χαρτιά είναι… παλιόχαρτα και καλύτερα να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Και που πήγε όλη αυτή η προσπάθεια της χώρας τόσους μήνες; Τι έγιναν οι περικοπές δεκάδων δις ευρώ και γιατί είναι για τα… μπάζα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης;

Μα καλά το Μνημόνιο δεν υπογράφτηκε για να σωθούμε, να μπούμε σε τάξη, η οικονομία να ισχυροποιηθεί και τα ομόλογα να γίνουν πάλι αξιόπιστα;

Γιατί λοιπόν οι διεθνείς οίκοι μας υποβαθμίζουν;

Η απάντηση είναι μία: τα λάθη που έχουν γίνει έχουν εκτροχιάσει πλήρως την ελληνική οικονομία που δεν σώζεται με τίποτε. Οι ξένοι βλέπουν ότι η μόνη διέξοδος είναι η αναδιάρθρωση με «κούρεμα» ομολόγων, γι’ αυτό και μας κατατάσσουν στην κατηγορία των σκουπιδιών. Σα να λένε στους επενδυτές «μην αγοράζετε Ελλάδα διότι είναι θέμα χρόνου η πτώχευση, οπότε θα χάσετε τα χρήματά σας».

Κι αν η προχθεσινή δημοπρασία ήταν επιτυχής, ποτέ δε μάθαμε ποιοι αγόρασαν αυτά τα ομόλογα. Επίσης, γιατί θεωρήθηκε καλό το επιτόκιο του 4,9% όταν πρόκειται για βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Αν θέλει η κυβέρνηση να μετρήσει τις δυνάμεις της στέρεης οικονομίας που λέει ότι χτίζει ας πάει σε δημοπρασίες 5ετών και 10ετων τίτλων. Εκεί να δείτε επιτόκιο, ούτε η πιστωτική κάρτα δε θα έχει δει κάτι τέτοιο.

Βέβαια, η κυβέρνηση αμέσως μετά την υποβάθμιση έστειλε μια μακροσκελή ανακοίνωση που μάλλον την είχε έτοιμη και δε λέει και τίποτε σοβαρό. Διαβάστε για να καταλάβετε:«Η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή και στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών που μαζί προσδιορίζουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού δημοσίου χρέους έχουν μόλις πρόσφατα αξιολογηθεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της εκταμίευσης του δανειακού προγράμματος των 110 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτή την αξιολόγηση η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα (ΒΒΒ-σε ΒΒ+) με αρνητικές προοπτικές υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η σημερινή απόφαση της Fitch έρχεται ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ένστασης την οποία υπέβαλε η χώρα στην πρόθεση του οίκου αξιολόγησης για μεγαλύτερη υποβάθμιση.

Στην ανακοίνωση της υποβάθμισης η Fitch αναγνωρίζει ότι η δημοσιονομική επίδοση της χώρας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, σημειώνει την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα μας το 2010 – 6 μονάδες του ΑΕΠ παρά την ύφεση – όπως επίσης και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στη συνέχιση του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η ανακοίνωση βασίζει την απόφαση του οίκου σε αμφιβολίες για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και πρόσβασης στις αγορές, στην αβεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2011 καθώς και στην «έλλειψη σαφήνειας» για την στήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέλλον.

Η συνέπεια της πορείας του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί αλλά και αυτές που έχουν δρομολογηθεί και η επικείμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δις ευρώ είναι όλα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι η απόφαση υποβάθμισης δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από τα αντικειμενικά πραγματικά δεδομένα για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, με την απόφαση αυτή αναδεικνύεται η ανάγκη να παρθούν σύντομα οι αναγκαίες αποφάσεις για την ολοκλήρωση της συγκροτημένης Ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πώς η ανακοίνωση της Fitch τονίζει ότι υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη μαζί με την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής πολιτικής μπορεί να επιφέρει αναθεώρηση της πιστοληπτικής προοπτικής από αρνητική σε σταθερή και θα έχει θετική επίδραση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας».ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 14/01/2011 22:19:26

  μη μου το στεναχωρειτε το ΓΑΠ.. το πηρε τηλ και ο μεμετης και το μαλωσε για τον Ισραηλινο... δε θ αντεξει αλλη κριτικη για το εργο του. θα φυγει και τι θα γινουμε..

  Ο Παπαπκ/νου δηλωσε οτι ο καθενας κανει τη δουλεια του ( εν ολιγεις..) χαχαχαχαα αυτααααα

  Εστρωσε το δρομο!!! και ο Θοδωρα του Παμπουκη στο Καταρ και θα ερθουν τα λεφτα.. σε ισιωμα !

  ΠΠ

 2. Sofie avatar
  Sofie 14/01/2011 22:27:30

  Πάντως πρώτη φορά βλέπω υποβάθμιση να παρουσιάζεται τόσο θετικά από όλα τα Μέσα. Ακούς εκεί η υποβάθμιση είναι αρνητική είδηση αλλά όχι τόσο αρνητική όσο αρχικά αναμένονταν!!! Να μας χρυσώσουν το χάπι!

 3. factorx avatar
  factorx 14/01/2011 22:36:51

  Το Μέγκα είπε ότι έγινε διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα να μάς υποβαθμίσει μόνο κατά μια βαθμίδα. Αρα το θετικό κλίμα που έφτιαχαν αυτες τις ημερες αυτό τον σκοπό ειχε. τα ανταλλάγ,ατα της διαπραγματευσης θα μας τα πει κανείς;

  • Orestios avatar
   Orestios @ factorx 14/01/2011 23:31:14

   Κι εγώ διαπραγματεύομαι με το θερμόμετρό μου όταν έχω πυρετό.
   Το Μέγκα λέει μπούρδες.

 4. Sofie avatar
  Sofie 14/01/2011 22:52:12

  Διαπραγμάτευση? Με τι δύναμη και ποιός ? ο Παπακωνσταντίνου ή ο ΓΑΠ? Σιγά μην πιστέψουμε ότι έπεσε και παζάρι μεταξύ τους! Όσο για ανταλλάγματα .... ε το short-selling το επανέφεραν από το καλοκαίρι....κι αν οι σημερινοί μας πολιτικοί αρχηγοί δεν τα κονομάνε με μίζες τα έχουν κονομίσει με εσωτερική πληροφόρηση και προσωπικές τους τοποθετήσεις στις αγορές....έχουν χαθεί πολλά δις από τις κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών και δη των τραπεζών από πέρσυ....σε καποιανών τις τσέπες έχουν πάει.

  Το θετικό κλίμα έγινε μόνο και μόνο για να καταφέρουν να δανειστούν οι Ισπανία και Ιταλία, και να κερδίσει χρόνο η Πορτογαλία...αφού κάλυψαν τις ανάγκες τους και προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το ήδη αρνητικό κλίμα της προηγούμενης εβδομάδας έβγαλαν την υποβάθμιση μεταγενέστερα.

 5. factorx avatar
  factorx 14/01/2011 22:53:22

  Αναμένεται και ανακοίνωση της Moody’s.

 6. factorx avatar
  factorx 14/01/2011 23:09:53

  Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την αξιολόγηση του Οίκου Fitch για την Ελληνική οικονομία:

  «Η Νέα Δημοκρατία, από την υπογραφή του «Μνημονίου», υποστηρίζει ότι το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής οδηγεί σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση και δεν αντιμετωπίζει το αυξανόμενο χρέος.
  Πρόσφατα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε ότι το χρέος θα διογκωθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες του Α.Ε.Π. την περίοδο 2009- 2013. Ενώ το 2020 θα είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2009.
  Την ίδια περίοδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για βαθύτερη, από την αναμενόμενη, ύφεση.
  Η ανακοίνωση του Οίκου Fitch, παρά τις ενστάσεις που έχουμε κατ’ επανάληψη διατυπώσει για τη χρονική συγκυρία και τη σκοπιμότητα δημοσιοποίησης της αξιολόγησης, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για την εξέλιξη του χρέους, για το χρόνο πρόσβασης στις αγορές και την ανάπτυξη.
  Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της, κ. Αντώνης Σαμαράς, πιστεύουν- και το υποστηρίζουν από τον Ιούλιο- ότι απαιτείται αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.
  Κι αυτό διότι η χώρα, για να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος της, χρειάζεται ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και δημοσιονομικά πλεονάσματα».

  • Sofie avatar
   Sofie @ factorx 14/01/2011 23:11:17

   Πολύ σωστά τα λέει ο άνθρωπος. Μα είναι προφανές ότι αντί τον τιτανικό να τον πάνε στη θάλασσα τον πάνε στη στεριά!!!

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ factorx 15/01/2011 18:30:27

   Οι δυό τελευταίες παράγραφοι του Σταϊκούρα δείχνουν ότι ΟΥΤΕ η ΝΔ έχει λύση και επιμένει στο κοπυράϊτ του αυτονοήτου. Τζάμπα μάγκες κι' αυτοί...Αν ΑΥΡΙΟ αναγκαστεί να κυβερνήσει, (γιατί ΔΕΝ δείχνει να ΘΕΛΕΙ) οι μόνοι που ξέρουν τι θα κάνουν είναι τα λαμόγια, που ποτέ δεν εγκατέλειψαν τις Κλαδικές και τις Νομαρχιακές της.

 7. Orestios avatar
  Orestios 14/01/2011 23:37:35

  Η χωματερή είναι χρυσωρυχείο μπροστά στα ομόλογα του Ελληνικού κράτους

 8. petros avatar
  petros 15/01/2011 00:53:59

  φίλε θανο εχεις α π ο λ υ τ ο δικιο!!!!
  παρέλειψες να πεις μόνο οτι χάρη στο μνημόνιο έχουν υποθηκευτεί οριστικά και αμετάκλητα τα παντα ....ακομα και ο ορυκτός πλούτος ο οποίος ειναι τεράστιος
  αν...(βγαλε το αν) τελικα χρεοκοπήσουμε οι παγκόσμιοι ληστες θα κάνουν παρτι...με εξοδ κερασμένα απο την ελλαδα!!!! ελπίζω να θυμηθούν να πούνε στη υγειά μας

 9. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 15/01/2011 03:43:24

  Πολύ σωστός, δυστυχώς.

 10. Rote Fahne avatar
  Rote Fahne 15/01/2011 10:52:45

  Υι σημασια εχουν ολα αυτα;
  Το Γαπ συνελαβε 20χρονους "τρομοκρατες" και σωθηκε απο την πτωχευση η πατρις.!
  Οσον αφορα τα ελληνοτουρκικα καντε ενα συνειρμο γιατι ο Παπατζης μας ανακοινωσε την ενταξη στο ΔΝΤ απο το Καστελλοριζο;
  Επειδη το θεωρει ξενο εδαφος και δεν κινδυνευε..
  Ειχε τουρκικο ασυλο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.