12/10/2009 14:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η οικονομική κρίση οδηγεί σε ραγδαία αύξηση της επισφαλούς εργασίαςΤο ποσοστό των εργαζομένων στις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν δηλώνονται ή που δουλεύουν κάτω από επισφαλείς συνθήκες, αυξάνεται συνεχώς, επισημαίνουν σε κοινή έκθεση τους ο Παγκόσμιος Οργανισμού Εμπορίου και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Στην έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα, τονίζεται ότι η «έκρηξη» του διεθνούς εμπορίου τις δύο τελευταίες δεκαετίες δεν συνοδεύθηκε από αντίστοιχη βελτίωση στην ποιότητα των όρων εργασίας στα περισσοτέρα επαγγέλματα στις φτωχότερες χώρες.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να έχουν χαμηλές αποδοχές και περιορισμένη εργασιακή ασφάλεια, ακόμη και σε τομείς που έχουν άμεση σχέση με τις εξαγωγές.

Παρά το γεγονός ότι το διεθνές εμπόριο αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 2007 (στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ήταν λιγότερο από 30%), το ποσοστό της «μαύρης» εργασίας παρέμεινε ίδιο ή και μεγαλύτερο στις φτωχότερες χώρες.

«Η ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχει, μέχρι στιγμής, οδηγήσει σε αντίστοιχη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των περισσοτέρων», αναφέρουν οι δύο οργανισμοί.

Οι αδήλωτοι εργαζόμενοι σε τομείς όπως ο κατασκευαστικός, ο γεωργικός και ο μεταλλευτικός, κατά κανόνα δεν πληρώνουν φόρους και δεν έχουν πρόσβαση σε δικαιώματα όπως η ασφάλιση ή η σύνταξη. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την έκθεση, παραμένουν εξίσου ευάλωτοι όσο και πριν από την έκρηξη του διεθνούς εμπορίου.

«Αλλά ακόμη και στην επίσημη οικονομία, αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των εργαζομένων που δεν δηλώνονται ή που δουλεύουν κάτω από επισφαλείς συνθήκες, ενώ οι παράμετροι αυτές αναμένεται να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο μετά την οικονομική κρίση», αναφέρουν οι Πασκάλ Λαμί και Χουάν Σομαβία, από τον ΠΟΕ και την ΔΟΕ αντίστοιχα.

* Στο 8,6% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας για την περιοχή του ΟΟΣΑ τον Αύγουστο, αυξημένο κατά 0,1% σε σχέση με τον Ιούλιο και κατά 2,3% συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα.

Στην ευρωζώνη,διαμορφώθηκε στο 9,6%, 0,1% πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου μήνα και 2% πάνω από τα επίπεδα του Αυγούστου του 2009, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,1% και 3,6%, αντίστοιχα, και έφτασε στο 9.8%.

Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία ανήλθε στο 9,9% (αύξηση 0,2% και 2,1%, αντίστοιχα), στη Γερμανία στο 7,7% (αμετάβλητο σε σχέση με τον Ιούλιο και αυξημένο κατά 0,5% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2008) και στη Βρετανία στο 7,8% (αύξηση 0,1% και 2,4% αντίστοιχα).

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. leon avatar
  leon 12/10/2009 16:45:16

  " η «έκρηξη» του διεθνούς εμπορίου τις δύο τελευταίες δεκαετίες δεν συνοδεύθηκε από αντίστοιχη βελτίωση στην ποιότητα των όρων εργασίας στα περισσοτέρα επαγγέλματα στις φτωχότερες χώρες."

  και στην δικη μας...και στην δικη μας θα ελεγα εγω...

 2. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 12/10/2009 16:58:00

  Πριν οικοδομηθεί ο όμορφος θαυμαστός κόσμος χρειάζεται η κατεδάφιση παντός παλαιού. Τα χρήματα υπάρχουν (που;). Εμμένετε να κρατήσετε το τελευταίο 3% ψυχής που δεν σας πήραμε ακόμη. Τι το θέλετε; Δεν κατανοείτε ότι το μόνο που πετυχαίνετε με τις εμμονές είναι μια απειροελάχιστη καθυστέρηση στην έλευση του Υπουργείου Αγάπης;
  Μαζέψαμε όλον τον χρυσό. Σημαντικό τμήμα του αναλογεί στον καθένα σας. Στα χυτήρια έχει μετατραπεί ήδη σε μπάλες και αλυσίδες. Μην μυξοκλαίτε που φροντίζουμε τώρα να αδυνατίσει λίγο η γάμπα σας. Είναι για να περάσει ευκολότερα ο χαλκάς.
  Σας αγαπάμε - θα μας λατρέψετε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.