#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/08/2010 07:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε έναν πιο ανασφαλή κόσμοΗ οικονομική κρίση πλήττει θανάσιμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η μείωση των διαθέσιμων πόρων σημαίνει πως οι διεθνείς δραστηριότητες των ΗΠΑ θα μειωθούν στο επόμενο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση δεν θα έχει τα απαιτούμενα χρήματα. Μια μείωση αυτών των δραστηριοτήτων θα επηρεάσει αρνητικά και άλλα κράτη, ακόμη και αυτά που σήμερα παραπονιούνται για την αμερικανική δύναμη. Πολύ σύντομα, ο κόσμος θα μάθει ότι το μόνο χειρότερο από μια ισχυρή Αμερική, είναι μια αδύναμη Αμερική.

Οι ΗΠΑ θα ξοδεύουν πολύ λιγότερα χρήματα στην εξωτερική τους πολιτική επειδή οι δαπάνες για άλλα ζητήματα θα απορροφούν τους διαθέσιμους πόρους τους. Το δημόσιο χρέος συνεχώς αυξάνεται. Το κόστος του όποιου κοινωνικού κράτους θα εκτοξευθεί στα ύψη, καθώς 75 εκατομμύρια baby boomers, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν μεταξύ 1946-1964, θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται.

Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί πλέον να δανείζεται τα απαραίτητα ποσά για εξυπηρέτηση του χρέους ή για τη κάλυψη των υποχρεώσεων απέναντι στους ηλικιωμένους πολίτες. Θα πρέπει να αυξηθεί η φορολογία και να γίνουν δραστικές μειώσεις δαπανών. Όλα αυτά σημαίνουν πως η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα περάσει σε δεύτερη μοίρα λόγω έλλειψης χρημάτων. Όταν οι εργαζόμενοι Αμερικανοί θα αναγκαστούν να πληρώνουν παραπάνω από ότι στο παρελθόν για να στηρίξουν τους συνταξιούχους συμπατριώτες τους, και όταν οι δεύτεροι θα εισπράττουν πολύ λιγότερα από αυτά που περίμεναν, τότε κανένας από τους δυο δεν θα έχει όρεξη να στηρίξει οικονομικά τις διεθνείς επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Αυτή η τάση θα αλλάξει ριζικά τη βάση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Το αμερικανικό κοινό χωρίζεται σε δυο ομάδες. Μια μικρή ομάδα παρακολουθεί στενά τα διεθνή δρώμενα, γράφει για αυτά στα ΜΜΕ, και συμμετέχει στη διαμόρφωση της  εξωτερικής πολιτικής. Η πλειοψηφία όμως του πληθυσμού, δεν έχει πληροφόρηση, δεν ενδιαφέρεται, και άρα  δεν επηρεάζει την εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση πρέπει να δρα μέσα στα όρια που ορίζονται από μια συναίνεση μεταξύ του αμερικανικού λαού, όσον αφορά στο τι είναι επιθυμητό και τι είναι δυνατό. Στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, οι ΗΠΑ διατηρούσαν σημαντική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη επειδή όλοι είχαν συμφωνήσει πως η σοβιετική απειλή χρειάζεται αποτροπή. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι πάντα ξεκάθαρη ή γραμμένη σε πέτρα. Είναι μάλλον σαν το εθιμικό δίκαιο μιας μικρής κοινωνίας, που εννοείται.

Η σημερινή οικονομική λιτότητα θα περιορίσει αυτά τα όρια περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά στην ιστορία των τελευταίων δεκαετιών. Τα όρια θα καθορίζονται με βάση το τι μπορεί να πληρώσει η Αμερική και όχι με βάση το τι χρειάζεται. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, οι πολίτες δεν θα είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να στηρίζουν επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων από τις ίδιες τους τις κυβερνήσεις, ή να δομούν κράτη εκεί όπου αυτά έχουν καταρρεύσει. Τέτοιου είδους επεμβάσεις, όπως αυτές που οι ΗΠΑ ανέλαβαν στη Σομαλία, στην Αϊτή, στη Βοσνία, στο Ιράκ κλπ. δεν θα επαναληφθούν. Ο αμυντικός προϋπολογισμός θα δεχτεί πιέσεις, και συνεπώς θα μειωθούν οι διεθνείς αποστολές που στηρίζονται σε αυτόν. Η αμερικανική παρουσία στις ηπείρους του πλανήτη θα συρρικνωθεί. Αυτό θα οδηγήσει στη μείωση της αμερικανικής επιρροής και των αμερικανικών συμφερόντων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παρουσία του  αμερικανικού στρατού σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης στηρίζει τη παγκόσμια οικονομία, και διατηρεί τη τάξη σε περιοχές που κατοικούνται από στρατιωτικά και οικονομικά ισχυρά κράτη. Η αμερικανική παρουσία είναι απαραίτητη προκειμένου να ελεγχθεί η επιθετικότητα ριζοσπαστικών κρατών όπως το Ιράν, που απειλή την πετρελαϊκά πλούσια Μέση Ανατολή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η υποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή σκηνή θα κάνει τον κόσμο φτωχότερο, και περισσότερο ανασφαλή.

Του Michael Mandelbaum (Professor of American Foreign Policy, The Johns Hopkins School of Advanced International Studies).The New Republic

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΡΑΧΟΣ avatar
  ΒΡΑΧΟΣ 11/08/2010 08:16:39

  Ερώτηση γιατί δεν γνωρίζω:
  Οι Αμερικανοί πολίτες πληρώνουν για τους συνταξιούχους τους και για ποια ποσά μιλάμε;

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ ΒΡΑΧΟΣ 11/08/2010 10:03:51

   Κάθε Αμερικανός φορολογούμενος, όταν φτάνει στο 67ο έτος τής ηλικίας του, δικαιούται μια κρατική σύνταξη τής τάξης των 800-900 ευρώ τον μήνα από το Social Security. Υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια Αμερικανών λαμβάνουν αυτήν την κρατική σύνταξη, και ότι οι συντάξεις αποτελούν το 37% τού προϋπολογισμού του κράτους (του φανερού προϋπολογισμού, βεβαίως-βεβαίως). Τα λεφτά αυτά είναι ανεπαρκέστατα για μια άνετη ζωή στην Αμερική, αλλά οι Αμερικανοί το ξέρουν εδώ και δεκαετίες και έχουν μάθει να ζουν με αυτήν την πραγματικότητα. Συμπληρώνουν τη σύνταξή τους με ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα ή με τόκους από επενδύσεις, πολλοί δε φεύγουν από τις ΗΠΑ για να ζήσουν στο Μεξικό, ή σε κάποια άλλη, φτηνότερη χώρα.

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ Στέργιος 11/08/2010 10:22:50

    Ευχαριστώ πολύ.
    Καλημέρα.

   • Ολντ Τραφορντ avatar
    Ολντ Τραφορντ @ Στέργιος 11/08/2010 11:02:39

    ψιτ:
    αρκετοί θα μπορούσαν να επιστρέψουν και πίσω στην Ελλάδα, αλλά προσωρινά η οικονομία μας είναι αβέβαιη..και θα συνεχίσει να είναι για μερικά χρόνια με το κατά ΓΑΠ δόγμα...
    Τίποτα δεν είναι τυχαίο και η δεύτερη οικονομική κρίση για την Ελλάδα μετά τη παγκόσμια είχε κι αυτή το λόγο της...

 2. rage@40 avatar
  rage@40 11/08/2010 08:27:05

  Μάλιστα. Αυτός ο κύριος δηλαδή λέει πως μέχρι τώρα ήμασταν καλά και δεν το ξέραμε. Και πως μπορεί να μας έκαναν ό,τι μας έκαναν, αυτό όμως ήταν για το καλό μας.

  Και επίσης μας λέει ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να νοιαστούν περισσότερο για τους φτωχούς εντός των συνόρων τους παρά για τα συμφέροντα των πλουσίων κατοίκων τους.

  Καλα...

 3. ΒΡΑΧΟΣ avatar
  ΒΡΑΧΟΣ 11/08/2010 10:24:22

  Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει;

  • Ολντ Τραφορντ avatar
   Ολντ Τραφορντ @ ΒΡΑΧΟΣ 11/08/2010 11:30:33

   Μας λέει οτι η Αμερική πάει κατά διαόλου...(αφού της τραβήχτηκε το χαλί κάτω απο τα πόδια βεβαίως βεβαίως) με αυτό το σύστημα. Άρα χχρειάζεται "περισσότερο Κράτος" για να "επιβιώσει".
   Περισσότερο Κράτος είναι το σύνθημα εδω. Βέβαια το "περισσότερο Κράτος" έχει αν γίνει, θα γίνει με τη παρούσα κυβέρνηση της Αμερικής, την οποία ψήφισε π.χ. πάνω απο το 90% των μαύρων και των ισπανόφωνων αρχικά.
   Αν δούμε πόλεις όπως επι παραδείγματι το Detroit θα παρατηρήσουμε οτι εκεί τα φώτα έχουν σβήσει προ πολλού ΠΑΡΑ το "περισσότερο Κράτος" έστω σε μορφή δωρεάν επιδομάτων και διευκολύνσεων, ειδικής αρωγής στην εκπαίδευση που παρεχόταν στον ντόπιο πληθυσμό κατά πλειοψηφία 80% μαύροι και ισπανόφωνοι. Το "μοντέλο" αυτού του είδους φαβοριτισμού και βοήθειας, απο τα στραβά μάτια του νόμου τη δεκαετία του 70 στις μειονοτικές συμμορίες, μέχρι τη πολιτική των επιδομάτων και των ειδικών συνθηκών στην εκπαίδευση, κλωνοποιήθηκε και σε άλλες πόλεις και πολιτείες σταδιακά, ενω ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ οχι μόνο το μάθαμε όλοι και το γνωρίσαμε, αλλά και προσπαθούμε ΝΑ ΤΟ ΜΙΜΗΘΟΎΜΕ. ναι είναι όλες αυτές οι σκουπιδοταινές αλλά και σειρές Β και Γ επιλογής μαζικής παραγωγής που παρακολουθούσαν τα παιδιά σου στη ΤιΒι ενω εσυ έλειπες στη δουλειά.
   Το παράδειγμα του Detroit, μιας άλλοτε εξαιρετικά ακμάζουσας βιομηχανικής πόλης κατα τις δεκαετίες του 40, 50 και 60, για την ακρίβεια το παράδειγμα της παρακμιακής μειωνοτικής κοινωνίας που αρχικά εγκαταστάθηκε εκεί λόγο της εργασιακής ζήτησης χεριών κάθε είδους και με κάθε τρόπο, αναδείχθηκε απο το ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ μέσα στην Αμερική αλλά και εξάχθηκε Παγκόσμια.
   Τωρα πλεον ΕΦΘΑΣΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ως φαίνεται να μας πουν οτι ..να κοιτάξτε, τώρα έχουμε αυτή τη κατάσταση και δε γίνεται αλλιώς..ΟΤΑΝ ΤΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΑΛΛΑ ΑΠΕΣΤΡΕΦΑΝ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! Ίσως και εξεπίτηδες! Ενω παρίσταναν οτι νοιάζωνται μόνο σε εκλογικές περιόδους. ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟ?
   Εδω στην Ελλάδα, ενω είναι πιο δύσκολο να μεταλαχθεί η ντόπια κοινωνία με τέτοιες μεθόδους, οι κυβερνώντες ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ τους για να γίνουμε ακριβώς έτσι!

   Ούτε οι "μόδες" του Χόλυγουντ, ούτε η "αδιαφορία", η προσωρινή τύφλωση των πολιτικών ηγεσιών, και της Αμερικής αλλά και της Ελλάδας, όπως και κάθε άλλης Δυτικής χώρας ήταν τυχαίες. Ισως ήταν βάση σχεδίου. Ίσως κάποιοι σε ανύποπτο χρόνο, οι "διασυνδέσεις", τα δείπνα, οι "παρέες" των διακοπών τους π.χ. τους έπεισαν οτι, υπάρχει πολύ χρήμα γι το κάθε υποψήφιο κυβερνώντα αν αφήσουν να επιβληθούν τέτοιες καταστάσεις. Όπως φυσικά αντιληφθήκαμε οι πολίτες αργότερα οτι συνέβαινε.
   Εγω φυσικά δεν θα έλεγα οχι, αν μου πρόσφεραν χρήματα για την πολιτική μου ανάδειξη αλλά και ενα σχέδιο να τσεπώσω παραδάκι αφού εκλεγώ, απλά κάνοντας τα στραβά μάτια σε κάποιες καταστάσεις, άτομα, ιδεολογίες, προσπάθειες δημιουργίας ειδικών συνθηκών.
   Αυτή δεν είναι πανω κάτω η ιστορία των αμαρτωλών πολιτικών προσόπων που κυβερνούν δεκαετίες τον τόπο μας?

 4. Ολντ Τραφορντ avatar
  Ολντ Τραφορντ 11/08/2010 10:34:22

  Μόνον με τη συστημική καταστροφή της οικονομίας Παγκόσμια θα μπορέσει να επιβληθεί η Νεα Τάξη Πραγμάτων. Θυμάστε τον Max Keiser με τα "αποκαλυπτικά" του βίντεο για το "τι έφταιξε" στην Ελληνική Οικονομική κρίση. Ε λοιπόν ο κύριος αυτός είναι οπαδός της τρομοκρατικής οικονομικής πολιτικής του Σόρος. Την εκθειάζει μάλιστα. Εϊναι ιδιοφυές κατά τον ίδιο αναφερόμενος στις τακτικές του Σόρος. Δηλαδή τι? Δηλαδή να ποντάρεις στην καταστροφή του άλλου για να κερδίσεις. Να επηρεάζεις με αρνητικό τρόπο τα αποτελέσματα προς όφελος σου σε όμως σε επίπεδο (και εδω είναι η διαφορά των πράξεων και της φιλοσοφίας του Σόρου σε σχέση με οτι ξέραμε ως τώρα) τεράστιας οικονομικής κλίμακας. Να παριστάνεις το στυλοβάτη κατά μοια έννοια της οικονομίας ενω, υποσκάπτεις τα ίδια τα θεμέλια για στήσεις το δικό σου δημιούργημα.
  Αν κρίνουμε το ποιοί πολιτικοί έχουν φιλικές σχέσεις με αυτό το κατεστημένο στην Ελλάδα αντιλαμβανόμαστε οτι αυτός ο τρόπος εσκέψης επίσης τους χαρακτηρίζει απόλυτα στην πολιτική τους πορεία ως τώρα όπου κι αν βρισκωνται. Είτε στο Κέντρο είτε στην Δεξιά αλλά είτε και στην Αριστερά ως λίγο ποιό ρομαντική..έστω που κάποιοι στοχαστές της ή άνθρωποι που κινούν κάποια νήματα πιστεύουν οτι βρήκαν μια χρυσή ευκαιρία για μια παγκόσμια επανάσταση, φυσικά μέσο μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
  Κάπως έτσι βέβαια πλανώνται οι άνθρωποι και παίρνουν ιδέες καταστροφής, αυτή τη φορά οχι μόνο οικονομικής αλλά και κοινωνικής (αυτοί την ονομάζουν αλλαγή και επαναπροσδιορισμό) στα σοβαρά, ως λύση διεξόδου υποτίθεται απο τα παγκόσμια οικονομικά κοινωνικά αδιέξοδα, είτε εν τέλει απλός απο τα δικά τους προσωπικά αδιέξοδα βεβαίως βεβαίως..

  Φυσιολογικό λοιπόν είναι τα φώτα να σβήνουν σιγά σιγά..όχι μόνο στους δόμους.. αλλά στην ΕΠΙΣΤΗΜΗ, στην ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, στην ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, στην ΙΑΤΡΙΚΗ, στα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, στην ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, στην διερεύνηση της ΙΣΤΟΡΙΑΣ κτλπ κτλπ κτλπ
  Όταν μόνο ΕΝΑΣ ή μια πολύ μικρή ομάδα ατόμων που θα βρίσκεται στην κορυφή ενός εντελώς απολυταρχικού συστήματος διακυβέρνησης, που θα έρθει μέσο μιας "αναγκαίας" "κοινωνικής" "επανάστασης" (θέλει πολλά εισαγωγικά εδω, γιατί κάθε έννοια έχει διαστρεβλωθεί σε αυτό το Οργουελικό ιδεολογικό και πολιτικό τοπίο) θα αποφασίζει ποιός τομέας της ανθρώπινης Επιστήμης θα χρηματοδοτηθεί και πόσο, θα προχωρήσει, θα αλλάξει κτλπ, όπως φυσικά υα ίδιο λογικά θα μπορούσε να ισχύσει και για τις Τέχνες. Όταν αντιληφθούμε οτι ολα αυτά σιγά σιγά υλοποιούνται τότε θα ανακαλύψουμε ποιός, γιατί και πως προσπαθεί να σβήσει τα φώτα του Ανθρώπινου πολιτισμού.

  ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΕΤΙΕΣ.

  • Ολντ Τραφορντ avatar
   Ολντ Τραφορντ @ Ολντ Τραφορντ 11/08/2010 10:59:17

   Συγγραφέας του άρθρου είναι κάποιος Krugman σωστά?
   Google:
   Krugman, Soros and Roubini: how to fix the crisis.
   Κάποιοι άλλοι που υποθέτω οτι θα βλέπουμε άρθρα και απόψεις τους πολύ συχνότερα απο οτι πριν..
   Google:
   peopleforfreedom: Meet The 26 Members Of George Soros Secret Team To Rewrite Economics

   Με τις υγείες μας...

 5. Orestios avatar
  Orestios 11/08/2010 10:52:36

  Τώρα πρέπει να αισθανόμαστε ένοχοι που οι ΗΠΑ θα συρρικνωθούν?
  Τους ενόχους να τους αναζητήσουν στα λόμπυ και τα χρηματιστηριακά δώματα, που δεν μοιάζει να δυσανασχετούν με αυτή την εξέλιξη. Ίσα ίσα που θα πουλήσουν όπλα.

  Και επειδή δεν είμαι ψυχοπονιάρης με αυτούς τους απατεώνες εύχομαι οι ΗΠΑ να διασπαστούν μέσα σε εμφύλια συγκρουση.

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ Orestios 11/08/2010 11:06:05

   Δεν θα κοιμάμαι την νύχτα, τι να σου λέω τώρα;
   Και με τις μειονότητες που υπάρχουν, που είναι και "στερημένες" από το "λευκό αγγλοσαξωνικό σύστημα εξουσίας", θα γίνει του κουτρούλη ο γάμος...Από Ατλαντικό μέχρι Ειρηνικό και από Αλάσκα, μέχρι Γη του Πυρός...

   • Orestios avatar
    Orestios @ ΒΡΑΧΟΣ 11/08/2010 11:42:51

    Βράχε, σε καταλαβαίνω απόλυτα. Τό ίδιο θέμα έχω κι εγώ. Μα να πάθει τέτοιο κάζο η Αμερική?

    Ας πρόσεχαν. Σε εμάς πρέπει οπωσδήποτε να αποκρουστεί δυναμικά η καλλιέργεια της "λευκής ενοχής", που εξυπηρετεί ΜΚΟ με πολλές αμαρτίες, οικονομικές και μη.
    Ο γάμος του Κουτρούλη είναι κοντά και τα πράσινα τσόκαρα θα είναι πρώτα που θα φυτευτούν.

   • Il marinero avatar
    Il marinero @ ΒΡΑΧΟΣ 11/08/2010 12:11:38

    Ορέστιε, ένας εξάδελφός μου bouncer-τρίφυλλη ντουλάπα-κτήνος (3 σε 1), μου έλεγε I wanna hit 'em witha shovell!
    -Μα γιατί δεν χρησιμοποιείς τα χέρια σου?
    -Θέλω να τους πονέσω περισσότερο!!!

    Πριν αρχίσεις να φυτεύεις "πράσινα τσόκαρα", μπορώ να τα χτυπήσω με το φτυάρι?
    Θα είμαι τρυφερός κι ευγενικός μαζί τους!
    Please!!!

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ ΒΡΑΧΟΣ 11/08/2010 12:18:34

    Έχουν τέτοιο μίσος απέναντί τους, από σχεδόν όλο τον Πλανήτη, πλέον, που οι μόνοι που θα τους κλάψουν είναι η υπήκοοι της Ελισσάβετ...Μέχρι να έρθει και η σειρά τους και εκείνων.

   • Orestios avatar
    Orestios @ ΒΡΑΧΟΣ 11/08/2010 14:53:05

    il marinero
    Σε βρίσκω πιο αυστηρό αλλά αφού είσαι τρυφερός δεν θα διαφωνήσω.

   • Il marinero avatar
    Il marinero @ ΒΡΑΧΟΣ 11/08/2010 15:51:26

    Βράχε, συγνώμη για το "χώσιμο" στο σχόλιό σου.

    Soft and Tender, old chap Orestios!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Orestios 11/08/2010 11:20:02

   Τυχόν καταβαράθρωση των ΗΠΑ θα σημάνει την κατάρρευση της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου εν γένει. Η ηγεμονία θα περάσει στην Κίνα και η Ευρώπη θα γίνει αποικία της Ασίας και δευτερευόντως της Αφρικής. Πληθυσμοί ολόκληροι θα εγκατασταθούν στην Ευρώπη (αυτό που σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει), για να παρέχουν φθηνά εργατικά χέρια και σταδιακά οι λευκοί Ευρωπαίοι θα γίνουν μειονότητα στις χώρες τους. Αυτό θα είναι και το τέλος της Δύσης, με την έννοια του κόσμου που προήλθε από την ελληνορωμαϊκή και ιουδαιοχριστιανική κληρονομιά. Θα συμπαρασυρθούμε φυσικά και εμείς και τα υπόλοιπα Βαλκάνια και η Ρωσία.
   Μπορεί να μην μας αρέσει η Αμερική, αλλά αυτή τη στιγμή εγγυάται την ηγεμονία της Δύσης στον πλανήτη. Δεν ξέρω μέχρι πότε. Θα θέλατε να δείτε ηγεμονία αλλού κινεζική και αλλού ισλαμική; Ευχαριστώ, δεν θέλω άλλη Γάζα, προτιμώ αυτή του φαρμακείου...

   • ΒΡΑΧΟΣ avatar
    ΒΡΑΧΟΣ @ ΒΙΣ 11/08/2010 11:25:44

    Πως βοηθούν οι ΗΠΑ, την Ευρώπη;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΒΙΣ 11/08/2010 11:58:20

    Η ηγεμονία της Δύσης στον πλανήτη τείνει να γίνει passé, ιστορία αυτών που πέρασαν. Οι Απωανατολίτες είναι πιά αρκετά δυνατοί (κυρίως οικονομικά αλλά σιγά σιγά και στρατηγικά), ώστε να τείνουμε μάλλον προς πολυκεντρική ισορροπία.
    Ένας πόλος είναι οι ΗΠΑ, άλλος (εναλλακτικός Δυτικός) πόλος είναι η Ευρωπαική Ένωση (κυρίως η Ευρωζώνη), τρίτος η Κίνα.
    Η ίδια η Δύση, από οικονομική άποψη, είναι πιά διπολική: ΗΠΑ versus Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει πιά "η Δύση", η μία και ενιαία. Ερωτηματικό και η Ρωσία, άν τείνει να είναι ένας ακόμα πόλος ή να είναι λειτουργική ενότητα με την Ευρώπη (βλέπε ενεργειακή-εμπορική αλληλοεξάρτηση).
    Στην πολυκεντρική ισορροπία οι ΗΠΑ τείνουν να γίνουν το ασθενέστερο, παρακμάζον κέντρο, λόγω οικονομικής προβληματικότητας (το πελώριο διπλό έλλειμμα, στο εμπορικό ισοζύγιο και στο δημοσιονομικό). Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πιά να εγγυώνται την ηγεμονία της Δύσης στον πλανήτη: Δεν έχουν τη δύναμη.
    Πιθανότατα και η έννοια της ηγεμονίας δεν είναι πιά κατάλληλη για να περιγράψει τις νέες συνθήκες ισορροπίας.
    Την ισχυρή θέση της όλης Δύσης (με την ιστορική έννοια) στο νέο πλανητικό σύστημα ισορροπίας, της οικονομικής κυρίως, την εγγυάται όλο και περισσότερο η ΕΕ. Η Ευρωζώνη κυρίως, διότι η Βρετανία, όπως οι ΗΠΑ, είναι παρακμάζουσα δύναμη. Φυσικά η ισχύς και σταθερότητα της Ευρωζώνης ώστε να ανταποκρίνεται στο λειτουργικό της ρόλο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λειτουργικότητα του λεγόμενου "Γαλλο-Γερμανικό άξονα".

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΒΙΣ 11/08/2010 12:04:37

    Λίγη θεωρία περί των των φάσεων "ακμής" και "παρακμής" των κοινωνιών και οικονομιών (π.χ. του κλασικού Arnold Toynbee, ή και του παλιότερου Alexis de Tocqueville, ακόμη και του Spengler - για να μή επεκταθούμε και σε νεότερες, μαρξιανές ή φανξιοναλιστικές θεωρίες), είναι αρκετά διαφωτιστική. Αλλά την πιό ανάγλυφη εικόνα την δίνουν τα στοιχεία από την οικονομία.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΒΙΣ 11/08/2010 12:16:42

    Κατά τις αναμείξεις λαών και πολιτισμών επικρατεί πάντα το ισχυρότερο και πιό "προηγμένο" πολιτισμικό πληθυσμιακό στοιχείο: Όπως π.χ. η Γαλλία είναι France (από το Γερμανικό φύλο των Φράγκων που εισέβαλλε) αλλά με γλώσσα και πολιτισμό το Λατινο-Γαλατικό που ήταν ο ακμαιότερος. Οι Ρώσοι πήραν το όνομα από τη σκανδιναβική Μεσαιωνική λαική συνιστώσα των Ρώς (Βίκιγκς), αλλά επικράτησε ο πιό "προηγμένος", αυτόχθων Σλαβικός πολιτισμός και γλώσσα. Οι Τουρκογενείς Μεσαιωνικοί Βούλγαροι απορροφήθηκαν από τους πολιτισμικά ακμαιότερους Σλάβους και έμεινε μόνον το όνομα.
    Η διατήρηση και ηγεμονία στην ήπειρό μας του Δυτικού, ακριβέστερα Ευρωπαικού πολιτισμού, με τις διάφορες εθνικές και θρησκευτικές εκδοχές του, από τους Σκανδιναβούς μέχρι π.χ. τους Ισπανούς, Έλληνες, Ρώσους, Ιταλούς ή Σέρβους (με την κοινή Ελληνική και Ρωμαική κλασική του ρίζα), εξαρτάται τελικά περισσότερο από την πολιτισμική του ευρωστία και λιγότερο από την οικονομική ή στρατιωτική ισχύ. Αυτό διδάσκει η ιστορία.

 6. ηο avatar
  ηο 11/08/2010 11:02:10

  "Τέτοιου είδους επεμβάσεις, όπως αυτές που οι ΗΠΑ ανέλαβαν στη Σομαλία, στην Αϊτή, στη Βοσνία, στο Ιράκ κλπ. δεν θα επαναληφθούν."
  Αμμάν και πότε.

 7. Νταγιάν avatar
  Νταγιάν 11/08/2010 13:32:24

  Χωρίς την αμερική θα είμασταν ακόμη πειναλέοι μαυραγορίτες ή μπολσεβίκοι αλβανοί. Αυτή είναι η αλήθεια. Καλή η κοκα κολα αλλά κακή η αμερική;

  • Orestios avatar
   Orestios @ Νταγιάν 11/08/2010 14:54:33

   Τότε ήταν αλλιώς τα πράγματα. Τώρα δεν υπάρχει Ψυχρός πόλεμος.
   Οπότε bye bye America. Δεν θα χύσω ούτε ένα δάκρυ για το τέλος της.
   Ας πάνε να σφαχτούνε αναμεταξύ τους.

 8. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 11/08/2010 13:50:35

  ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

  Η διακοπή του φωτισμού των δρόμων εφαρμόζεται σε όλες τις πόλεις και τις κομητείες κάθε Πολιτείας που είναι στα πρόθυρα πτώχευσης. Στην πόλη Nogales στην Αριζόνα έσβησαν 879 στύλοι φωτισμού, στην Santa Rose της Καλιφόρνια ξήλωσαν!!! 6.000 και έσβησαν 3.000 χωρίς να τους ξηλώσουν. Στο Fitchburg Massachusetts έσβησαν 3.000. Στο Colorado Springs 8.000.

  Στη Philadelphia μείωσαν δραστικά τον αριθμό των πυροσβεστικών σταθμών.
  Στο Colorado Springs απολύθηκαν 40 αστυνομικοί και πωλήθηκαν τα αστυνομικά ελικόπτερα, όχι γιατί μειώθηκε η εγκληματικότητα, αλλά γιατί δεν είχαν να τους πληρώνουν και να τα συντηρήσουν.

  Το ξήλωμα των ασφάλτων είναι εκτεταμένο, στη Βόρεια Ντακότα ξηλώθηκαν 100 μίλια ασφάλτου, στη Νότια Ντακότα ξηλώθηκαν οι δρόμοι σε 38 κοινότητες και χωριά, το ίδιο έγινε στο Μίσιγκαν, στο Οχάιο, στην Αλαμπάμα, στην Πενσυλβάνια.
  Συμπτωματικά όλες οι παραπάνω είναι Πολιτείες με υψηλό ποσοστό ανεργίας προ πτώχευσης.

  ΠΑΥΟΥΝ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ.
  Στο Clayton County της Georgia παύθηκε ολόκληρο το δίκτυο της δημόσιας λεωφορειακής μετακίνησης. ΕΝΤΕΛΩΣ!!

  Στη Χαβάη τα δημόσια σχολεία λειτουργούν μόνο 4 ημέρες την εβδομάδα. Friday Freeday, άλλωστε η Χαβάη είναι προορισμός για τουρίστες, τι χρειάζεται η εκπαίδευση των παιδιών...
  Τέλος αυτό το τρίμηνο κόπηκαν σε όλη την Αμερική 46000 θέσεις εργασίας για δασκάλους.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ αλλενάκι 11/08/2010 14:05:27

   Γιατί, στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι διαφορετικό με τις συγκοινωνίες; Ο Ρέππας δήλωσε ότι θα υπάρξουν πολλές καταργήσεις γραμμών στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Να μην πούμε για την επαρχία τι γίνεται, όπου τα τρωκτικά επιδοτήσεων (τα ιδιωτικότατα αστικά ΚΤΕΛ) έχουν δυσφημήσει και ακυρώσει την έννοια της μαζικής μεταφοράς. Προφανώς οι αμερικάνοι σκέφτηκαν, όπως και εδώ οι δικοί μας, ότι η έξη/εξάρτηση από το ΙΧ είναι τόσο μεγάλη, ώστε δεν χρειάζονται αστικές συγοινωνίες. Ας τις καταργήσουμε λοιπόν, να τελειώνουμε!

 9. The Saint avatar
  The Saint 11/08/2010 14:04:53

  Εχουμε γίνει πολλοί... Πίσω απο αυτό κρυβονται πλέον όλα -το έχω ξαναγραψει- και η αδυναμία του συστηματος να αντιμετωπίσει τα οικονομικο-κοινωνικής φύσεως προβλήματα που προκυπτουν απο αυτό το γεγονός.
  Οτι γίνεται απο εδώ και πέρα, θα γίνεται με γνώμονα -πέραν των όποιων Οργουελικών και λοιπών σεναρίων με ανικητους δράκους- τη μείωση του πληθυσμού του πλανητη...
  Και όλα αυτά που περιγραφονται στο κύριο άρθρο, αλλά και αυτό που παρετέθει απο τον l'ami du peuple εκεί καταληγουν...

 10. Minnie avatar
  Minnie 11/08/2010 19:46:10

  Ενας φιλος Αμερικανος (που κι'αυτος κλαιει τα χαλια της χωρας του οπως εμεις της δικης μας) μου εστειλε αυτο το link

  www.bloomberg.com/news/2010-08-11/u-s-is-bankrupt-and-we-don-t-even-know-commentary-by-laurence-kotlikoff.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.