#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/02/2012 07:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η οικονομική κρίση αυξάνει την καρδιαγγειακή θνητότηταΤου Χριστόδουλου Στεφανάδη   

(Καθηγητή  Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών)

Από την εποχή του Ιπποκράτη είχε αναγνωριστεί ο ρόλος των διαφόρων κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία του πληθυσμού. Το έργο του Ιπποκράτη, εκτός από ιατρικό υπήρξε και ουμανιστικό, αφού επισήμανε τις βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία εξαιτίας των ανθυγιεινών συνθηκών του περιβάλλοντος και του τρόπου διαβίωσης, θέτοντας τις βάσεις για την επιστημονική διερεύνηση των κοινωνικοοικονομικών διαστάσεων της ασθένειας.

Σήμερα, κινητήρια δύναμη της έρευνας στον τομέα της δημόσιας υγείας είναι η κατανόηση των βαθύτερων αιτιών των ανισοτήτων στην υγεία, αλλά και η παρέμβαση σε αυτές, όπου αυτό είναι κοινωνικά και πολιτικά εφικτό. Σταθμός στην έρευνα της επίδρασης του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου του πληθυσμού υπήρξε η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1980 από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ευρύτερα γνωστής και ως «Black Report». Στη μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε μια επικεντρωμένη προσέγγιση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στο χώρο της υγείας, μέσα από τον προσδιορισμό συγκεκριμένων παραγόντων, όπως η κοινωνική τάξη, το φύλο και η φυλή/εθνικότητα.

Η ανεργία με τις επακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις της έχει επισημανθεί, από παλαιότερες και πρόσφατες δικές μας επιστημονικές μελέτες, ότι συσχετίζεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου. Το οικογενειακό εισόδημα συνιστά έναν από τους ευρύτερα χρησιμοποιούμενους δείκτες του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και φαίνεται ότι είναι ίσως ο ισχυρότερα συσχετιζόμενος δείκτης με την υγεία. Το χαμηλό ετήσιο εισόδημα έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων αίματος, ανθυγιεινή δίαιτα, έλλειψη φυσικής άσκησης, αυξημένες καπνιστικές συνήθειες, αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και μειωμένο ενδιαφέρον για ενημέρωση και παρακολούθησης προβλημάτων υγείας στα πλαίσια πρόληψης και θεραπείας. Όλοι αυτοί οι παράμετροι σχετίζονται άμεσα με την καρδιαγγειακή θνητότητα.

Η μακροβιότητα και η μελέτη της από τη άλλη πλευρά μπορεί να μας δώσει πολύτιμα στοιχεία, τα οποία αφορούν το ρόλο του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου στην υγεία. Στον παγκόσμιο χάρτη, το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη έχουν οι δυτικού τύπου κοινωνίες, που είναι και οι περισσότερο αναπτυγμένες, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά. Αντίθετα, οι αναπτυσσόμενες και οι φτωχότερες χώρες, με αποκορύφωμα την υποσαχάρια Αφρική, έχουν σημαντικά μειωμένο το προσδόκιμο επιβίωσης και το οποίο δύναται να φτάσει έως και 50% της επιβίωσης των κατοίκων των ανεπτυγμένων χωρών.

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων. Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο. Στον πληθυσμό αυτό φάνηκε, από επιστημονική μελέτη που διεξήχθη στη συγκεκριμένη περιοχή, ότι η οικονομική κατάσταση επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ως ανεξάρτητου παράγοντα κινδύνου. Επί πρόσθετα τα ηλικιωμένα άτομα χαμηλού εισοδήματος εμφανίζουν πιο επηρεασμένη ελαστικότητα των αρτηριών, μεγαλύτερη, δηλαδή, αγγειακή γήρανση, σε σύγκριση με τα άτομα υψηλού εισοδήματος, γεγονός που μπορεί να σχετίζεται με την πιο ανθυγιεινή ζωή.

Η οικονομική κρίση, τέλος, φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την καρδιαγγειακή υγεία. Κατά την χρεοκοπία της Ισλανδίας το 2008, παρατηρήθηκε αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 26 %, ενώ τα μη καρδιαγγειακά επεισόδια δεν παρουσίασαν αντίστοιχη αύξηση. Κάτι ανάλογο συνέβη και στη Ρωσία το 1998, όπου με την οικονομική κατάρρευση αυξήθηκαν οι θάνατοι από καρδιαγγειακά επεισόδια ,φθάνοντας το 52 % των συνολικών θανάτων.

Επομένως, είναι προφανές ότι το σύστημα υγείας της χώρας μας θα πρέπει να επανασχεδιαστεί σε ορισμένους τομείς δράσης, αγκαλιάζοντας περισσότερο τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, ούτως ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις που ενδεχόμενα επέρχονται, λόγω της οικονομικής κρίσης, στην καρδιαγγειακή υγεία και συνολικότερα στην υγεία του πληθυσμού.

Γιατί το κόστος της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. unfair avatar
  unfair 15/02/2012 09:42:38

  αναρωτιέμαι αν υπάρχει αντίστοιχη έρευνα κ για τα εγκεφαλικά.
  ΥΓ. το κόστος ζωής, για "μερικούς" έχει τιμή. για να μην πω για τις αξίες.

 2. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 15/02/2012 20:47:55

  Θα πρέπει να γνωρίζετε όλοι οι άρρενες πως μετά τα σαράντα πρέπει να διενεργήσετε πλήρη προληπτικό έλεγχο για καρδιαγγειακή νόσο που περιλαμβάνει και τεστ κοπώσεως (και εμείς οι γυναίκες μετά την κλιμακτήριο). Μέσω του ΕΟΠΥΥ: αξιοπιοίστε τις υπηρεσίες του πρώην ΙΚΑ που καλύπτουν πλέον όλες τις ασφάλεις σχεδόν και κλείστε ραντεβού με έναν καρδιολόγο, όποιον νά΄ ναι, στην πρόληψη όλοι οι καρδιολόγοι είναι άριστοι -είναι η δυνατότερη ειδικότητα στην πρόληψη γιατί πράγματι μπορεί να κάνει θαύματα. Δεν διανοείστε πόσο κρίσιμο είναι για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, αλλά και του εγκεφαλικού. Ο κος Στεφανάδης για να καθίσει να γράψει αυτό το άρθρο για το ευρύ κοινό και με τέτοια ένταση, σημαίνει πως η πανεπιστημιακή κλινική του πρέπει να τα "είδε όλα" τα τελευταία δύο χρόνια....

 3. effie B. avatar
  effie B. 15/02/2012 22:14:08

  εξαιρετικό άρθρο από έναν από τους μεγαλύτερους καθηγητές καρδιολογίας στον κόσμο!
  ναι, το ελληνικό πανεπιστήμιο, και ειδικότερα η Ιατρική Σχολή του παν/μιου Αθηνών διαθέτει και τέτοιους!
  Διευθυντής της καλύτερης καρδιολογικής κλινικής στελεχωμένης με την αφρόκρεμα της καρδιολογίας στην Ελλάδα και οχι μόνον!
  πρόσφατα συμπλήρωσε τον "άπιαστο" 1000 αριθμό δημοσιεύσεων στα μεγαλύτερα περιοδικά καρδιολογίας στον κόσμο.
  ο Χριστόδουλος Στεφανάδης αποτελεί κόσμημα της πανεπιστημιακής κοινότητας!

  είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων/νου Καραμανλή!

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ effie B. 15/02/2012 23:07:38

   Μετά τον καθηγητή Μουλόπουλο που εφηύρε την ενδοαορτική αντλία και σώθηκαν αμέτρητοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αυτός εφηύρε τον ειδικό καθετήρα που φέρει το όνομά του. Καθηγητής του ο κος Τούτουζας που στην κάρτα του έγραφε τρείς λέξεις: Παύλος Τούτουζας, Ιατρός. Και τίποτ' άλλο. Ομοίως ένασ από τους καλύτερους καρδιολόγους παγκοσμίως τα πριν τριάντα χρόνια.

  • PhD avatar
   PhD @ effie B. 15/02/2012 23:09:33

   Effie B πολύ καλό το σχόλιο σου. Είναι σημαντικό ότι ένας πανεπιστημικός του επιπέδου σου μιλάει με τόσο κολακευτικά λόγια για έναν συνάδελφο του... Συνήθως οι πανεπιστημιακοί κοιτάζουν να αναδείξουν τα "αρνητικά¨ σημεία των συναδέλφων τους.
   Όσο για το άρθρο αν κρίνω απο τις σημερινές δηλώσεις των Ευρωπαίων "φίλων" μας, βλέπω σε καμιά εβδομάδα να πηγαίνουμε όλοι για καρδιολογικό check-up!

 4. PhD avatar
  PhD 15/02/2012 22:30:19

  Συγχαρητήρια στο antinews για το πολύ καλό άρθρο που αφορά την υγεία όλων μας.
  Συγχαρητήρια και στον κ. Στεφανάδη για την καταπληκτική δουλειά που κάνει στο Ιπποκράτειο.
  Αν η Ελλάδα αξιοποιούσε επιστήμονες σαν τον Στεφανάδη δεν θα είχε φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα.

  • Κατερινα avatar
   Κατερινα @ PhD 15/02/2012 22:51:47

   συμφωνώ απολύτως!!!

 5. dimitris avatar
  dimitris 15/02/2012 22:55:14

  Συγχαρητήρια στον κύριο Στεφανάδη για το εξαιρετικό άρθρο. Ελπίζω τα στοιχεία αυτά να αξιοποιηθούν από το υπουργείο υγείας αν και δεν το βλέπω. Βέβαια αυτό θα γινόταν αν ήταν υπουργός ο κύριος Στεφανάδης.

 6. medici avatar
  medici 16/02/2012 00:09:56

  Πολύ καλό άρθρο από ένα πολύ καλό επιστήμονα. Και δυστυχώς το άρθρο γράφει πικρές αλήθειες. Η πολιτεία έχει αφήσει παροπλισμένους τους γιατρούς να κάνουν μόνο διαπιστώσεις γιατί "λεφτά υπάρχουν" και ο κόσμος σε λίγο θα πεθαίνει από έλλειψη γαζών!!! Τόσοι επιστήμονες, τόσα λαμπρά μυαλά και η πολιτεία θα τους κόψει και τους μισθούς!

 7. stathis avatar
  stathis 16/02/2012 20:50:45

  Πολύ καλό το άρθρο!
  Μας πέρνουν τα λεφτά ..θα χάσουμε και την υγεία μας!!
  Εξαίρετος ο Στεφαναδης, τον διάβαζα κάθε Τρίτη στην στήλη που είχε για την υγεία στην Ελευθεροτυπία.

 8. st avatar
  st 17/02/2012 11:16:06

  Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα τέτοιοι καθηγητές, πανεπιστημιακοί και ιατροί πάνω από όλα!!! ίσως με την συμβολή αυτών να καταφέρουμε να βρεθούμε ξανά σε ένα ευρωπαικό επίπεδο!!!

 9. YS avatar
  YS 17/02/2012 12:25:13

  Ευτυχώς που, τουλάχιστον, δεν έχουμε έλλειμμα σε ακαδημαϊκό κεφάλαιο. Ίσως τέτοιοι άνθρωποι πρέπει να βγουν μπροστά αυτές τι ώρες.

  • thessalonikios avatar
   thessalonikios @ YS 17/02/2012 15:51:04

   οι ακαδημαικοί πρεπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην κρύβονται. η χώρα τωρα τους έχει ανάγκη. πρέπει να βγούν και να μιλησουν! πρέπει επιτέλους να βάλουν πλάτη στα δύσκολα που περνάει ο ελληνικός λαός!
   ο Στεφανάδης σίγουρα είναι ένας πανεπιστημιακός μεγάλου κύρους, πρεπει όμως να βγει και να μιλήσει, όχι ιατρικά αλλά για την κοινωνία!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.