14/03/2010 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η οικονομία μπορεί ακόμη να σωθεί …

…αν σταματήσει να την αποδομεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

 Τα πράγματα πλησιάζουν σε σημείο που η Ελλάδα οδηγείται είτε (κατά την κυβερνητική εκδοχή) σε χρεωκοπία, λόγω αδυναμίας δανεισμού κράτους και ιδιωτών με υψηλά επιτόκια, είτε σε εξωτερική βοήθεια. Και οι δύο επιλογές είναι καταστροφικές. Για την πρώτη είναι προφανές. Αλλά και η δεύτερη θα προκαλέσει ακόμη πιο επώδυνα μέτρα, ενώ θα μειωθεί και η εθνική μας κυριαρχία, όπως άλλωστε επανειλημμένα προανήγγειλε ο κ. Παπανδρέου.

Είναι, όμως, δυνατόν, η Ελλάδα να αποφύγει και τη μία και την άλλη εξέλιξη.

Όπως όλοι ομολογούν, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η αξιοπιστία της. Η έλλειψη αξιοπιστίας επιτρέπει στους δανειστές μας να επιτυγχάνουν υψηλότερο επιτόκιο και αυτό οδηγεί, με τη σειρά του, σε – πραγματικό ή επισειόμενο – κίνδυνο χρεωκοπίας. Είναι λοιπόν αυτόματο το συμπέρασμα ότι, αν ανορθωθεί η αξιοπιστία της χώρας, και τη χρεωκοπία θα αποφύγουμε, αλλά και την αφαίρεση εθνικής κυριαρχίας μέσω του «πακέτου διάσωσης».

Πώς μπορεί να ανορθωθεί η αξιοπιστία της χώρας;

Έχουμε ήδη εξηγήσει ότι η αξιοπιστία της χώρας δεν πλήττεται από τα όχι ιδιαίτερα τραγικά χρέη και ελλείμματα που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Καραμανλή (αντίστοιχα των οποίων υπάρχουν σε πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης και παγκοσμίως), αλλά από την άφρονα ρητορική περί χρεωκοπίας της χώρας που η κυβέρνηση Παπανδρέου ξεκίνησε.

Η ρητορική αυτή συνεχίζεται: Άμεσα, με ρήσεις τύπου «Τιτανικού». Έμμεσα, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ας δούμε μόνον, τι πληροφορίες δίνει άμεσα και, κυρίως, έμμεσα, ο πρωθυπουργός για την Ελλάδα στο πρόσφατο άρθρο του στους New York Times:

- χώρα με προβλήματα (2η σειρά),

- χώρα με σοβαρό έλλειμμα (7η σειρά),

- χώρα απατεώνων (8η-9η σειρά),

- με προβληματική δημόσια διοίκηση (17η σειρά),

- ανίκανη να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή (17η σειρά),

- διεφθαρμένη (18η σειρά),

- ανίκανη να προσελκύσει επενδύσεις (19η σειρά),

- μη ανταγωνιστική (21η σειρά),

- μη αξιόπιστη (21η σειρά),

- με κυβέρνηση που δεν έχει επίγνωση της κατάστασης και της φταίνε δήθεν οι κερδοσκόποι (όλο το δεύτερο μέρος του άρθρου),

- με πολίτες που δεν εμπιστεύονται τη χώρα τους (προτελευταία σειρά),

- χωρίς Υπουργό Εξωτερικών (υπογραφή του αρθρογράφου)!

Η περίπτωση του άρθρου αυτού είναι τυπική της όλης ρητορικής Παπανδρέου. Μιλά υποτιμητικά για τη χώρα, για να ανεβάσει το δικό του προφίλ. Τα μόνα θετικά της χώρας, είναι αυτά που κάνει κυβέρνηση! Ανεξάρτητα από το πόσο ισχύουν πραγματικά οι υποτιμητικές αναφορές (που πάντως δεν ισχύουν 100%, δεν είναι τόσο πια ζοφερή η πραγματικότητα), ο αναγνώστης του άρθρου αποκτά τη χειρότερη εικόνα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την αυτάρεσκη κυβέρνησή της.

Η εικόνα της χώρας πλήττεται κι άλλο από την προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει ευρωπαϊκή εγγύηση για το ελληνικό χρέος. Η προσπάθεια αυτή, αποτελεί διαρκή ομολογία αποτυχίας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο πρωθυπουργός ζητάει εγγυήσεις όχι για να αποφύγει τη χρεωκοπία, αλλά για να μπορέσει (έτσι νομίζει) να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική. Πρόκειται, και πάλι, για υπονόμευση της χώρας, που αποσκοπεί στη βελτίωση του κυβερνητικού προφίλ.

Τι μπορεί και πρέπει να γίνει, λοιπόν, για να σταματήσει ο κατήφορος προς τη χρεωκοπία ή προς τη «διάσωση» – μείωση της εθνικής κυριαρχίας;

Στο επικοινωνιακό πεδίο:

- Παύση κάθε ρητορικής άμεσα ή έμμεσα υποτιμητικής εις βάρος της χώρας.

- Παύση κάθε συζήτησης για εξωτερική βοήθεια, ΔΝΤ κλπ. Αν δεν το θέλουν πραγματικά, να σταματήσουν την έμμεση, αλλά καίρια δυσφήμηση της χώρας.

- Παύση κάθε αναφοράς σε «κερδοσκόπους».

- Παύση κάθε αυτάρεσκης αναφοράς στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

- Ανάδειξη διεθνώς των πλεονεκτημάτων της χώρας (όχι της κυβέρνησης!).

- Διορισμός Υπουργού Εξωτερικών!

Στο οικονομικό πεδίο:

- Στροφή προς βραχυπρόθεσμο δανεισμό (τρίμηνο ή εξάμηνο), που είναι ευκολότερος σε περιόδους κρίσης.

- Πλήρης εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους για να ανασάνει η ετοιμοθάνατη αγορά. Το κόστος του επιπλέον κρατικού δανεισμού θα αντισταθμιστεί από την αποφυγή της ύφεσης και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

- Να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες επενδύσεις που πάγωσαν μετεκλογικά.

- Να επενδυθούν τα διαθέσιμα κρατικά κεφάλαια σε οικονομικά συνετές υποδομές και όχι στην αδιέξοδη, οικονομικά, «πράσινη ανάπτυξη».

- Και, κυρίως: να σταματήσουν οι κάθε είδους «αναπτυξιακές» επιχορηγήσεις, χαρακτηριστικό υπανάπτυκτων κρατών. Ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν μόνον όσοι είναι εργατικοί και ικανοί, όσοι είναι καινοτόμοι, όσοι αντέχουν στον ανταγωνισμό. Όχι οι κολλητοί του υπουργού! Θα είναι το πιο αναπτυξιακό μέτρο που θα έχει ληφθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Είναι όμως πολύ αμφίβολο αν μπορεί να πάρει έστω ένα από αυτά τα μέτρα η παρούσα κυβέρνηση. Γιατί όλες οι παραπάνω στρεβλώσεις, πρωτοφανείς στην ιστορία της χώρας, προκαλούνται τελικά από ένα μόνο πρόσωπο: τον πρωθυπουργό.

Η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να είχε ήδη προβάλει ως αξιόπιστη εναλλακτική στη σημερινή κατάρρευση. Είναι επείγον να το κάνει το συντομότερο.

 Επώνυμος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. socrates avatar
  socrates 14/03/2010 09:50:51

  Οι ξένοι (Ε.Ε., αγορές, τύπος) είναι μπερδεμένοι σε ότι αφορά τη σημερινή κυβέρνηση, υποψιάζομαι ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν τις αντιφάσεις της.
  Όταν ένας πρωθυπουργός από τη μία "διαφημίζει" και δραματοποιεί αρνητικά τα οικονομικά τις χώρας του και από την άλλη ζητάει χαμηλότοκα δάνεια είναι σαν να έχεις ένα ελεύθερο επαγγελματία που επειδή του "έσκασε" μια επιταγή, αντί να προσπαθήσει να την δικαιολογήσει (λάθος, ξέφυγε, ασυνενοησία), αυτός λέει στην τράπεζα ότι πρέπει να κυκλοφορούν και άλλες ακάλυπτες.
  Ο τραπεζίτης που τα ακούει όλα αυτά τί μπορεί να σκεφθεί;
  Σχιζοφρένεια, άγνοια κινδύνου ή αυτοκτονικός ιδεασμός;
  Με τέτοιου είδους σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι ξένοι το σημερινό μας πρωθυπουργό, δεν μπορούν να εξηγήσουν τις πράξεις του.
  Πρόκειται για ηλίθιο;
  Ίσως.
  Πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια, καθοδηγούμενη από τον υπερατλαντικό μας σύμμαχο;
  Πάλι ίσως.
  Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ΓΙΑΤΙ ο Γιώργος κάνει αυτά που κάνει.
  Υπάρχει όμως κάτι που είναι σίγουρο.
  Οι πράξεις του Παπανδρέου κάνουν μεγάλο κακό σε όλους μας. Τα σημερινά επιτόκια αυξάνουν δραματικά το χρέος και εκμηδενίζουν τις προοπτικές εξόδου από την κρίση.
  Ο Θεός να μας βοηθήσει, γιατί εάν περιμένουμε από τον κ. Παπανδρέου καλύτερα να μεταναστεύσουμε από τώρα.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 14/03/2010 10:37:54

  O Παπανδρεου ενδιαφερεται ΜΟΝΟ για την παρτη του και το πολυ για το κομμα του.Για την Ελλαδα ΔΕ ΔΙΝΕΙ ΔΕΚΑΡΑ.
  Εκεινο λοιπον που ξερει ειναι οτι αν χρεωκοπησουμε τωρα ή αν προσφυγει τωρα στο ΔΝΤ ο ελληνικος λαος θα αποδωσει τη χρεωκοπια στη προηγουμενη κυβερνηση αφου δε μπορει να πιστεψει οτι μεσα σε λιγους μηνες αλλαξε κατι και αυτο ευνοει τον Παπανδρεου εκλογικα.Αν αντιθετα αναλαβει μια επιπονη προσπαθεια ανορθωσης χωρις πιεση απο τους ξενους θα πληγει ο ιδιος πολιτικα.ΔΕΝ ΤΟΝ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ και δεν τον ενοιαζε ποτε.
  Ουτε προκειται να ενεργοποιησει μετρα αντιθετα στις εμμονες του και τις ιδεοληψιες του.
  Οσο για τη ΝΔ εκτος απο το βαρυμενο παρελθον,την εχθροτητα των ΜΜΕ εχει και το προβλημα οτι δεν μπορει να πει οτι υπηρχε συμφωνια κυριων με την ΕΕ για ηπια μετρα φθανει να μην εβγαινε με ντουντουκες ο ΓΑΠ.
  Ωστοσο η Μερκελ καλεσε το Σαμαρα να πει τις δικες του ιδεες στη συνοδο του ΕΛΚ.Ειναι ενας κινδυνος αλλα και μια ευκαιρια,αν εχει ιδεες.

 3. donaE avatar
  donaE 14/03/2010 11:03:22

  Μερικα πραγματα ειναι αήττητα.Πως θα σωθουμε απο αυτα;

 4. tony avatar
  tony 14/03/2010 11:11:45

  ...............
  μα το ντέρμπι είναι στημένο
  και από πριν ξεπουλημένο
  και εσύ ΠΝΙΓΕΣΑΙ σε δίχρωμα κασκόλ
  ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ
  τι θα γίνει φίλε μου με εμάς....
  Επίκαιρο όσο ποτέ.
  Το κυριότερο που μας οδηγούνε?
  Η μηχανή τεράστια η πορεία προδιαγεγραμμένη, έχει πάρει μπρος και δεν την σταματάει τίποτα.
  Το θέμα είναι, ποια είναι η πορεία?

 5. alone avatar
  alone 14/03/2010 11:13:32

  "..Εκεινο λοιπον που ξερει ειναι οτι αν χρεωκοπησουμε τωρα ή αν προσφυγει τωρα στο ΔΝΤ ο ελληνικος λαος θα αποδωσει τη χρεωκοπια στη προηγουμενη κυβερνηση αφου δε μπορει να πιστεψει οτι μεσα σε λιγους μηνες αλλαξε κατι"

  Δεν εχει γινει αντιληπτο τι εχει συμβει.Οι λιγοι μηνες και η εκτιναξη των σπρεντς απλα εκαναν ορατο το ζητημα ΑΜΕΣΗΣ χρεωκοπιας.Απο τη στιγμη που μπηκαμε σε καθεστως υφεσης ,Η δυναμικη του χρεους, δηλαδη η αυξητικη ταση του ειναι αναποφευκτη (προβλεψη υφεσης -2 εως -4%.)
  Στο γεγονος αυτο οφειλεται η μη αποκλιμακωση των επιτοκιων. Η αμεση χρεωκοπια χωρις εξωτερικη βοηθεια ειναι γεγονος. Δεν ειναι πλεον θεμα αξιοπιστιας. Τα νουμερα εινα αμειλικτα.

  Η φουσκα του δημοσιου χρεους υπηρχε εδω και χρονια οταν ηταν γυρω στο 100% του ΑΕΠ.Η χωρα προχωρουσε σε ενα τεντωμενο σχοινι και συντηρουσε
  την πορεια της λογω της αναπτυξης που εκανε δυνατη την επαναχρηματοδοτηση του χρεους διατηρωντας μια ασταθη ισσοροπια εισροων-εκροων.
  Η λογικη αυτη στηριζονταν στην ΠΕΠΟΙΘΕΣΗ οτι θα υπαρχει ΔΙΑΡΚΩΣ καποιος βαθμος αναπτυξης.
  Απο τη στιγμη που λογω παγκοσμιας κρισης μπηκαμε σε υφεση ( ηταν αναποφευκτο )η αναλογια χρεος/ΑΕΠ παιρνει την ανηφορα.

  Υπηρχαν φωνες που μιλαγαν για τη φουσκα αυτη και τους πιθανους κινδυνους να σκασει απο την απαρχη της κρισης του 2008. Στη ΝΔ δεν επαιρνα χαμπαρι και αφησαν τα πραγματα στη τυχη τους ελπιζοντας οτι θα συνεχιζαμε την ιδια
  πορεια.

  Το προβλημα δε λυνεται πλεον ουτε με εξ. βοηθεια, απλα αναβαλλεται η αμεση
  χρεωκοπια.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ alone 14/03/2010 19:47:46

   Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία σου φράση. Σκεφτόμουν να το γράψω και στην κεντρική ανάρτηση, αλλά αισθανόμουν ότι ήταν άλλη θεματική σε σχέση με τη θεματική της ανάρτησης. Όντως, εδώ που έφτασε το πράγμα, ακόμη και η εξωτερική βοήθεια έχει προεξοφληθεί, σε επίπεδο αξιοπιστίας της χώρας, από τις αγορές και δεν πρόκειται να βοηθήσει τη χώρα να δανειστεί φθηνότερα. Είναι τραγικό.

   Νομίζω όμως ότι υπό τις συνθήκες του 2008 δεν υπήρχε ζήτημα χρεωκοπίας έτσι όπως τίθεται σήμερα. Το θυμάμαι αρκετά καλά γιατί με είχε προβληματίσει και τότε. Τότε, το ζήτημα ήταν ότι οι επενδυτές ήταν εξαιρετικά φοβισμένοι για την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους. Ο φόβος αυτός είχε προκληθεί στην ουσία στο τέλος του 2007, όταν ανακάλυψαν έντρομοι ότι δάνειζαν επενδυτικές τράπεζες (κυρίως τη Lehman), οι οποίες είχαν κάκιστη ποιότητα χαρτοφυλακίου. Μέχρι τότε, οι τράπεζες εμπιστεύονταν απόλυτα η μία την άλλη. Ξαφνικά, η εμπιστοσύνη αυτή κατέρρευσε και η κατάρρευση της εμπιστοσύνης γενικεύθηκε προς όλους, κράτη, επιχειρήσεις και ιδιώτες. Στην ουσία, ο παράγοντας αυτός ήταν που προκάλεσε την κρίση, με κορυφαία στιγμή βέβαια την πτώχευση της Lehman.

   Στη χρονική εκείνη στιγμή, όταν ακόμη και η κυβέρνηση των Η.Π.Α., ο πιο αξιόπιστος οφειλέτης στον κόσμο, υποτίθεται, είχε πρόβλημα για να αντλήσει δανειακή ρευστότητα και αναγκαζόταν να αρχίσει να τυπώνει χρήμα, οι αμερικανοθρεμμένοι μεγαλοεπενδυτές έλεγαν "αν διστάζουμε να δανείσουμε χώρες όπως οι Η.Π.Α., τότε τι να κάνουμε με χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα;". Αυτό όμως ήταν λάθος και οφειλόταν στον "εξωτικό" χαρακτήρα των περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών για τους τραπεζίτες της Wall Street. Στην πραγματικότητα, παρά τα ratings, ήταν πιο ασφαλές να δανείζεις την Ελλάδα παρά τις Η.Π.Α., στο χρονικό εκείνο σημείο.

   Αυτό βέβαια δεν έχει και τόση σημασία, σημασία έχει ότι, αφού το πίστευαν οι "αγορές", η Ελλάδα είχε όντως ζήτημα για το δανεισμό της. Το ζήτημα ενδεχόμενης χρεωκοπίας της Ελλάδας τέθηκε τότε με τη λογική αν θα έβρισκε λεφτά να της δανείζουν. Η κυβέρνηση Καραμανλή το χειρίστηκε, κατά τη γνώμη μου, πολύ έξυπνα: Βγήκε και δανείστηκε για όλο το 2009 από πολύ νωρίς, προσφέροντας υψηλό επιτόκιο (spread), φθάναμε μάλιστα σε σημείο η Ελλάδα να καλύπτει τρεις φορές την έκδοσή της και η Γερμανία να μην την καλύπτει. Δανείστηκε και ένα "μαξιλάρι" από 10 δις ευρώ επιπλέον από τις ανάγκες, για τυχόν δύσκολες μέρες (που δεν έχασε το κράτος από αυτό, το τοποθέτησε με τόκο στην Τράπεζα της Ελλάδος και αλλού). Αυτό κόστισε αρκετά στον κρατικό προϋπολογισμό σε τόκους, αλλά σταμάτησε ΚΑΘΕ κουβέντα για ενδεχόμενη χρεωκοπία της Ελλάδας: Η Ελλάδα δανειζόταν και δανειζόταν χωρίς πρόβλημα. Γιατί χρεωκοπία είναι, στην πράξη, όταν σταματάει ο άλλος να σου δανείζει.

   Έπεσαν τότε τα srpeads από 300 που είχαν φτάσει, στα 133. Το πρόβλημα της οικονομίας επανεμφανίστηκε όταν ο προϋπολογισμός του 2009 άρχισε να αποκλίνει σημαντικά, εξαιτίας της κατάρρευσης των εσόδων που έφερε η απότομη παύση της ανάπτυξης. Αποδείχθηκε τότε το λάθος Αλογοσκούφη να βασίσει την "ήπια προσαρμογή" στο στοίχημα της διαρκούς ανάπτυξης. Έπρεπε να παρθούν μέτρα, η χώρα όμως έμπαινε σε προεκλογική περίοδο λόγω του εκβιασμού ΓΑΠ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Μάρτιο και δεν θα ήταν εύκολο να ληφθούν. Ωστόσο, η προκήρυξη εκλογών φάνηκε σαν εγκατάλειψη του σκάφους (ψυχολογικά, ίσως και να ήταν, για τον Καραμανλή) και αυτό τον "σκότωσε" πολιτικά. Οι Νεοδημοκράτες σήμερα αισθάνονται προδομένοι από τον Καραμανλή και αυτό είναι το πρόβλημα της ΝΔ. Γι' αυτό όμως και θα τον χειροκροτούν όπου βρεθεί (όπως στο προσυνέδριο), γιατί βαθιά μέσα τους εξακολουθούν να του έχουν δοσμένη την καρδιά τους. Εξού και το αίσθημα προδοσίας.

   Με το πώς άφησε την οικονομία ο Καραμανής η Ελλάδα δεν θα είχε ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα χρεωκοπίας, αν δεν μιλούσε ο ΓΑΠ για χρεωκοπία. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ευθύνονται σε αυτή την κουβέντα, καθώς και στην αυτάρεσκη συνέχισή της, για να μπορέσουν να λιβανίζουν τα ΜΜΕ τον ΓΑΠ από το πρωί μέχρι το βράδυ.

   Ο ΓΑΠ ηδονίζεται να μιλάει άσχημα για τη χώρα, γιατί αυτό ανεβάζει ψυχολογικά τον ίδιο. Φτιάχνεται να κατηγορεί την Ελλάδα, άμεσα ή έμμεσα! Και αυτό είναι το μεγαλύτερο ΓΑΠειο έγκλημα.

 6. neotera avatar
  neotera 14/03/2010 11:38:27

  Τη σκανδάλη της χαριστικής βολής για την οικονομία πάτησε προ 10ετίας ο μικρός Σημίτης σε συνεργασία με τους περιούσιους της Γκόλντμαν Σακς, όπως εξηγείται σε άρθρο του σάϊτ "νεώτερα" της 17ης Φλεβάρη.
  Μόνη λύση για να βγούμε απ' το τούνελ η έξοδος απ' το ευρώ, με Κάθαρση, Ανασυγκρότηση οργάνωσης κράτους με αυστηρούς κανονες, έλεγχο τιμών στα μεγαθήρια της αγοράς, αποκέντρωμένη παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, ενίσχυση ελληνικής παιδείας-πολιτισμου, ανάταξη-εξορθολογισμό της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Γενικά πρέπει να περάσουν σε εθνικό έλεγχο όλοι οι ζωτικοι τομείς ελέγχου και λειτουργίας του κράτους που τώρα κουμαντάρουν οι αγγλοαμερικάνοι...

 7. Προφήτης avatar
  Προφήτης 14/03/2010 11:52:34

  Ο Παπανδρέου είναι το τέλειο παράδειγμα γιατί ένας απο-εθνικοποιημένος άνθρωπος είναι επικίνδυνος.
  Δεν έχει λάβει ελληνική παιδεία, δεν έχει πονέσει τον τόπο, δεν έχει ατομικές αναφορές στη συλλογικότητα "Ελλάδα", δεν βλέπει τον εαυτό του σαν μέρος ενός "όλου" που τον αφορά και πρέπει να υπερασπίσει.

  Ξένος εδώ, έχοντας πλάσει για τον εαυτό του το παραμύθι του "κατατρεγμένου" μετανάστη, ενώ ήταν ο γιος ενός καλοπερασάκια πολιτικού που γύρναγε τον κόσμο συντηρούμενος από άδηλους πόρους, το οποίο παραμύθι έχει και πιστέψει, θέλει να περιβάλλεται από ανθρώπους που -νομίζει- προσομοιάζουν στην "κατάσταση" του.
  Δεν του επιβάλλουν οι Αμερικάνοι το λαθρο-μεταναστευτικό. Το πιστεύει ο ίδιος.

  Ενδιαφέρεται μόνο για την οικογένειά του και την παρέα του, εγχώρια και διεθνή, που θα τον βοηθήσει στα σχέδιά του.
  Γι' αυτό πληρώνει με χρήματα του ελληνικού λαού ξένους, εμφορούμενους από τις ίδιες ιδεοληψίες, συμβούλους.

  Πονηρός και ισχυρογνώμων, θεωρεί πως ό,τι εφαρμόζεται στην Αμερική έχει μηχανιστικά εφαρμογή εδώ. Και χρησιμοποιεί "τεχνικές εξουσίας", σε προέκταση ενός πολιτικού "business administration".
  Ήθελε να περάσει και την προεδρικού τύπου "αμερικανιά", να κυβερνά με επιτροπές και συμβούλους διοριζόμενους και αμειβόμενους αδιαφανώς ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τον ίδιον. Απολυταρχία, με παράκαμψη της λαϊκής βούλησης.

  Ένας άπατρις άνθρωπος που δεν ενδιαφέρεται για την χώρα που κυβερνά δεν ενδιαφέρεται αν αυτή θα χρεωκοπήσει.
  Συνεπώς το να συζητάμε για μέτρα που φυσικά υπάρχουν, μερικά υποδεικνύει ο αρθρογράφος, και "που θα μπορούσαν να ληφθούν" είναι κατά τη γνώμη μου μάταιο.
  Όπως λέει κι ο Επώνυμος ο ΓΑΠ δεν πρόκειται να τα πάρει.
  Επιδιώκει να σώσει και να προωθήσει το πολιτικό του τομάρι - και μόνο.

  Και επειδή η Οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό, εκτός από αριθμοί και τεχνικές, και ψυχολογία, δεν έχουμε ανάγκη μόνο "μέτρα" αλλά κυρίως ανθρώπους και πολιτικές.
  Ήδη ο ΓΑΠ έχει καταφέρει το 20% να πιστεύει ότι για την κρίση φταίνε οι παρελθούσες κυβερνήσεις της ΝΔ έναντι 10% που πιστεύουν φταίνε οι παρελθούσες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

  Το ΜΕΓΑ ΕΓΚΛΗΜΑ 1981-2004 τείνει να ξεχαστεί. Οι παλιοί αποχωρούν, οι νέοι δεν έχουν μνήμες ούτε πολιτική κατάρτιση. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΓΑΠ.
  Και σε συνδυασμό με την "ελληνοποίηση" 1,5 εκατ αλλοδαπών και την προσδοκώμενη μέσω Ντόρας και Καρατζαφέρη διάσπαση της ΝΔ, η "αιώνια" μονοκομματική δικτατορία του ΠΑΣΟΚ, ασκούμενη από το νέο, "Γεωργακικό" βαθύ ΠΑΣΟΚ, που θα αντικαταστήσει το "Ανδρεϊκό" και "Σημιτικό".

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ Προφήτης 14/03/2010 19:44:25

   'Ο Παπανδρέου είναι το τέλειο παράδειγμα γιατί ένας απο-εθνικοποιημένος άνθρωπος είναι επικίνδυνος.
   Δεν έχει λάβει ελληνική παιδεία, δεν έχει πονέσει τον τόπο, δεν έχει ατομικές αναφορές στη συλλογικότητα “Ελλάδα”, δεν βλέπει τον εαυτό του σαν μέρος ενός “όλου” που τον αφορά και πρέπει να υπερασπίσει [...]
   Δεν του επιβάλλουν οι Αμερικάνοι το λαθρο-μεταναστευτικό. Το πιστεύει ο ίδιος'

   Πολύ σωστή επισήμανση.

 8. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 14/03/2010 12:49:44

  donaE,
  σάν τήν βλακεία ύπονοεῖς;

  • donaE avatar
   donaE @ Kὀριννα 14/03/2010 12:53:22

   To ειπε και ο Αινσταιν.

 9. nasos avatar
  nasos 14/03/2010 14:31:51

  Οποιαδήποτε χαζομάρα μηχανεύονται οι Αμερικανοί πολιτικοί,ο ΓΑΠ την αντιγράφει αυτούσια.
  Πχ το πρώτο stimulus plan του Μπους ήταν απλό στη σύλληψή του:θα μοιράσουμε λεφτά σε κάθε Αμερικανό για να τα ξοδέψει και έτσι θα ξαναπάρει η οικονομία εμπρός,οπότε απέστειλαν σε κάθε Αμερικανικό νοικοκυριό από μια επιταγή από 300 έως 400 δολ,τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να πάει το πετρέλαιο στα 147 δολ το βαρέλι.

  Εκλέγεται ο ΓΑΠ τον Οκτώβριο και το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να μοιράσει το περίφημο Επίδομα Αλληλεγγύης,αντέγραψε δηλαδή το αποτυχημένο πρόγραμμα Μπους.

  Και από εκεί και πέρα βέβαια,υπάρχει και το είδωλό του,ο Ομπάμα,τον οποίο αντιγράφει στα πάντα:στο πως μιλάει,τι εξαγγέλει,πως ντύνεται κλπ
  Φόρο Άνθρακα,Πράσινη Ανάπτυξη,Πράσινη Αστυνομία που θα ελέγχει το ''αποτύπωμα άνθρακα'' σε κάθε τι,διαφάνεια στις Κυβερνητικές αποφάσεις με Δημόσια Διαβούλευση των προς ψήφιση Νόμων,Change We Need κλπ κλπ κλπ
  εξαγγέλει ο Ομπάμα

  ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΓΑΠ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ
  o τύπος έχει καταντήσει ανέκδοτο

 10. Orestios avatar
  Orestios 14/03/2010 17:26:20

  Αναρρωτιέμαι πόσα πλήρώσαμε για το άρθρο αυτό.

 11. Orestios avatar
  Orestios 14/03/2010 18:50:16

  Διαβάζοντας το άρθρο στους New York Times μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει ένα τεράστιο Εγώ να μιλάει. Σκέφτομαι αν το έγραψε ο Βενιζέλος. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σαφές είναι η προσβολή προς την Ελλάδα και τους Έλληνες με χυδαίες γενικεύσεις σε μια προσπάθεια ισοπέδωσης των πάντων για να φανεί αυτό το τεράστιο Εγώ.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Orestios 14/03/2010 19:49:43

   Ακριβώς έτσι. Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι εκεί οφείλεται το υψηλό spread, στην κρατική-μπανανιακή ξεφτίλα που "βγάζει" η στάση αυτή του ΓΑΠ ως εικόνα της Ελλάδας.

  • donaE avatar
   donaE @ Orestios 14/03/2010 20:15:40

   Αυτα κανουν τα οιδιποδεια.Αν δεν ορφανεψει καποιος δεν μεγαλωνει.
   Και για τα spread φταιει μονο ο ΓΑΠ.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Orestios 14/03/2010 22:08:59

   donaE,
   προσωπικά αδιαφορώ αν υπάρχουν λυμένα ή άλυτα οιδιπόδεια ή όποιες άλλες καθηλώσεις. Θα ήταν καλύτερο για όλους μας να είχε λύσει τα θέματά του εδώ και καιρό. Όχι λίγο πριν τα 60. Ούτε με το να γίνει πρωθυπουργό. Η θέση που κατέχει προϋποθέτει ολοκληρωμένο άνθρωπο. Όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται φανερή σε όλους η ανεπάρκειά του.

   Επώνυμε,
   είναι πασίδηλη η συμβολή του στον οικονομικό τιτανικό, και όχι μόνο. Αν δεχθούμε την θεωρία των κερδοσκόπων, αυτή δεν παίζεται από έναν μόνο αλλά από δύο. Είναι σαν το τανγκό. Κάποιος παίρνει χρήματα και κάποιος δίνει. Στην προκειμένη ο δότης είναι η ηγεσία της χώρας. Η θεωρία αυτή όμως είναι too good to be true. Άλλωστε η αύξηση των spreads δεν είναι κάτι παράνομο ή κερδοσκοπικό από μόνο του. Είναι δείκτης υγείας μιας οικονομίας. Σαν το θερμόμετρο που μετρά τον πυρετό, όταν αρρωσταίνουμε. Καμία παρανομία σε αυτή την πρακτική δεν υπάρχει καθότι είναι παγκοσμίως αποδεκτή. Το έχω πεί και παλαιότερα ότι κάποιοι έκαναν ματσολιά, τους πήραν χαμπάρι και τώρα φωνάζουν, προς δήθεν ότι είναι αδικημένοι, κατηγορώντας τους πάντες σαν εχθρούς.
   Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Έλληνες θα υποφέρουν από την παγαποντιά κάποιων "φιλελλήνων".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.