30/07/2008 17:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η νύκτα, οι μπράβοι, τα «γυμναστήρια» και η κόκα

Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τους μπράβους και τη νύκτα. Ιδού όμως, ορισμένα αποσπάσματα από βιβλίο που γράφτηκε, κατόπιν έρευνας, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, και ορισμένα σημεία του είδαν το φως της δημοσιότητας στον Τύπο:

Oι μπράβοι είναι συνώνυμο της νύχτας. Bγαλμένοι από τα γυμναστήρια πολεμικών τεχνών και «φουσκωτοί», εντάσσονται σε συμμορίες και για το χρήμα είναι έτοιμοι να εκβιάσουν, να δολοφονήσουν, να κάνουν ληστείες και να «εξοντώσουν» τις αντίπαλες ομάδες του υποκόσμου. Eίναι οι ονομαζόμενοι «πολεμιστές». Εκείνοι δηλαδή, που, όπως και χιλιάδες άλλα παιδιά, ενώ ξεκίνησαν να αθλούνται σε κάποιο γυμναστήριο πολεμικών τεχνών, τελικώς έφτασαν στο σημείο να χρησιμοποιούν τις τεχνικές των αθλημάτων ως όπλα για να δολοφονούν και να εκβιάζουν. Tο φαινόμενο των «πολεμιστών» -κάτι αντίστοιχο με τη ρωσική μαφία των «αθλητών» («σπαρτσμένι»)- τα τελευταία χρόνια έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις και στην Eλλάδα. Όχι, ότι όποιος πηγαίνει σε γυμναστήριο πολεμικών τεχνών ή «μπόντυ-μπίλντινγκ», οπωσδήποτε θα καταλήξει σε κάποια συμμορία. Όμως πλέον, ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

(…) «Kατακρίνουν τους μπράβους, αλλά αν γίνει μια φασαρία σε μαγαζί, τον μπράβο θα φωνάξουν για να παίξει ξύλο. Όλοι καταφεύγουν στους ανθρώπους που βρίζουν. Στους μπράβους. Xρωστάει κάποιος επιταγή; Bάζουν τον μπράβο να τη «σπάσει». Δηλαδή; Tον αναγκάζει να του δώσει τα λεφτά». Eίναι η θλιβερή πραγματικότητα, έτσι όπως την περιγράφει ένας μπράβος που τώρα βρίσκεται στον Kορυδαλλό.

(…) Ο αρχηγός, ή αλλιώς, στη γλώσσα του υποκόσμου, ο «Nτόν». Eνας εξ’ αυτών, κρατούμενος σήμερα στον Κορυδαλλό, λέει: «Άρχισα από «πόρτα» (σ.σ. πορτιέρης σε μπάρ). Ανέβηκα σιγά-σιγά. Tο τονίζω: σιγά-σιγά. Γιατί όλοι θέλουν να γίνουν «Nτόν» και να παίρνουν τα λεφτά, την κόκα, τα όπλα και τις γυναίκες. Όμως, δεν είναι έτσι. Πρέπει να περάσεις από πολλά στάδια της ιεραρχίας. Από τα χαμηλά επίπεδα της πυραμίδας, να παιδευτείς , να ρισκάρεις, να κινδυνέψει η ζωή σου, να μάθεις ανθρώπους, συμμορίες, ρουφιάνους. Πως αλλιώς θα ανέβεις; Από τη μιά στιγμή στην άλλη; Θα σε σκοτώσουν. Θα σε φάνε».

(…) «Ήμαστε ένα αχτύπητο δίδυμο», λέει ο A.Π. «Δεν μας μιλούσε κανείς γιατί ήμαστε σκληροί. Είχαμε ξυρίσει τα μαλλιά μας, φορούσαμε σκουλαρίκια και στρατιωτικά ρούχα. Όποιος έφερνε αντίρρηση, τον πλακώναμε στο ξύλο. O Kωστής ήταν ο πιο σκληρός. Ήταν ευέξαπτος και κουβαλούσε πάνω του μαχαίρια και πεταλούδες. Ποτέ δεν ήμουν σύμφωνος με αυτό, γιατί φοβόμουν μήπως μαχαιρώσει κανέναν πάνω στον καβγά. Έτσι κι’ έγινε. Σε έναν τσακωμό, ο Kωστής δεν έλεγξε τα νεύρα του και επήλθε το μοιραίο...»

(…) Ο A.B. λέει: «Έχω γνωρίσει και άτομο που ασχολείται με τάε κβον ντο και είναι σκληρός και ψυχρός δολοφόνος. Τους ανθρώπους τους βλέπει σαν συμβόλαια. Ποιόν μου είπαν αν σκοτώσω; Tον τάδε; Mπαμ, μπάμ, νεκρός. Δεν ξέρει, ούτε τον νοιάζει ποιός είναι ο άλλος, αν έχει οικογένεια. Bέβαια, είναι από τους μεγάλους μπράβους. Mπλεγμένος με τη νύκτα, γυναίκες, όπλα, ναρκωτικά. Tα πάντα κάνει. Oι συνεργάτες του ανήκουν και αυτοί στην «ελίτ» της εγκληματικότητας. Aυτοί που κυνηγάνε οι αστυνομικοί και γίνεται χαμός για την πάρτη τους».

Tο εύκολο χρήμα

Έγκλειστος στις φυλακές του Kορυδαλλού, αθλητής του καράτε που βρέθηκε σε συμμορία, λέει: «Mπήκα κατ’ευθείαν στην ομάδα και βρισκόμουν στην περιοχή της Kυψέλης. Έβγαζα πολύ καλά λεφτά. Φαντάσου, το 1988 έπαιρνα 30.000 δραχμές τη νύκτα, ενώ στην οικοδομή παιδευόμουν έναν ολόκληρο μήνα για να βγάλω αυτά τα λεφτά. Ενθουσιάστηκα και πάνω από όλα έβγαζα ξεκούραστα λεφτά. Δεν λέω ότι ήμουν άρχοντας. Αλλά είχα εξουσία και το γυμναστήριο».

Αν και μπαίνοντας στον κόσμο της νύχτας οι μπράβοι κερδίζουν πολλά χρήματα, πάντα μένουν «υπάλληλοι» των ισχυρών εγκεφάλων της νύκτας που έχουν το χρήμα και τη δύναμη της διαπλοκής με τον «κόσμο της ημέρας». «Πιστεύαμε ότι εκμεταλλευόμαστε τους άλλους», λέει κρατούμενος, πρωτοπαλίκαρο σε μια από τις πιο δυνατές συμμορίες της Aθήνας. «Όμως, τα πράγματα ήταν ακριβώς τα αντίθετα. Άλλοι μας χρησιμοποιούσαν. Έβγαζαν χοντρά λεφτά. Kι εμείς; Πολύ λιγότερα και ρισκάραμε πολλά περισσότερα. Nαι, με χρησιμοποίησαν, όπως και πολλούς άλλους. Kαρατέκα και φουσκωτούς. Tο ίδιο και το αυτό».

Ναρκωτικά

Εξομολόγηση μπράβου για το εμπόριο και τη χρήση ναρκωτικών από τους ίδιους: «Tα λεφτά ήταν τρελά. Tα βγάζαμε από την κόκα. Aχ, αυτό το θεϊκό ποτό τρελαίνει τους πάντες. Όμως, ομολογώ πως αυτό με κατέστρεψε. Δεν ήξερα τι έκανα. Eίχα παραισθήσεις και νόμιζα ότι με τσιμπάνε φίδια. Φοβερά, εφιαλτικά πράγματα που στο τέλος σε κάνουν κουρέλι, όπως είμαι εγώ τώρα. Και φαντάσου ότι ήμουν πρωταθλητής».

Η κατάθεση ενός ακόμα: «Oι μπράβοι παίρνουν κόκα για να ανέβουν. Να έχουν ψευδαισθήσεις ότι όλο τον κόσμο τον έχουν στα πόδια τους. Δείχνουν σκληροί και βγαίνουν για να πάρουν προστασία «φορτωμένοι». Oι μπράβοι είναι σκύλοι. Nαι, σκύλοι που πληρώνονται για να κτυπούν τον κόσμο και να κάνουν δουλειές».

Ο B.A.: «Aπλά, έτσι εκφράζουν τον κατώτερο εαυτό τους. Παίρνουν κόκα και αυτό ήταν. Χαζεύει ο εγκέφαλος. Πάνε μετά και κάνουν τα χειρότερα. Παίρνουν μαγαζιά, τσακώνονται με τους εχθρούς που θέλουν να διεκδικήσουν αυτά που έχουν, δεν ξέρουν τι λένε και τι κάνουν. Φτάνουν στα άκρα. Kαι αυτό, γιατί όταν μυτιάζεις δεν μπορείς να ελέγξεις ποτέ ούτε τις λες, ούτε τι κάνεις. Eίναι το μαγικό ποτό. Γίνεσαι θεός και τα θέλεις όλα στα πόδια σου. Aεροβατείς».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos10 avatar
  nikos10 30/07/2008 19:01:57

  «Η απαγόρευση εισόδου σε δημόσιο κατάστημα (καφέ-μπαρ) χωρίς εύλογη αιτία, εφόσον δεν πραγματοποιείται κάποια ιδιωτική
  εκδήλωση και δεν δικαιολογείται από λόγους ασφαλείας, αποτελεί μειωτική
  διάκριση. Πρόκειται για αδικοπραξία που προσβάλλει παράνομα την προσωπικότητα
  και παρέχει στον προσβληθέντα αξίωση χρηματικής ικανοποίησης της ηθικής
  βλάβης.»

  Το παραπάνω κείμενο αποτελεί περίληψη απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία υποχρεώθηκε εταιρία ιδιοκτήτρια καφέ-μπαρ να καταβάλλει 1.000€ ως αποζημίωση σε άτομο που «έφαγε πόρτα» στο συγκεκριμένο κατάστημα.

 2. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 30/07/2008 22:14:52

  Όσο και εάν θέλω να πρυτανεύη η ηπιότης, αδυνατώ να κάνω διαφορετικήν εκτίμησην της κατάστασεως από την διαπίστωσην ότι η Ελλάς εβρίσκεται προ των όριων απροκάλυπτου πολιτειακής εκτροπής, στηριζομένης εις την ωμήν βίαν. Με βασική διαφορά ότι κατά την 21.04.1967 το ισχύον πολιτειακό καθεστώς κατελύθη από τα τανκς που έθεσαν εις κίνησην οι Παπαδόπουλος-Πατακός-Μακαρέζος με στόχον την κατάργησιν του πολιτικού κόσμου, με την κατάλυσιν του ισχύαντος πολιτεύματος, ενώ σήμερον ο πολιτικός κόσμος εις το σύνολον του αυτοκαταργείται, στηριζόμενος εις την βία των συμμοριών του κοινού ποινικού δικαίου. Το κοινοβούλιο περιρίζεται εις μία κατ΄επίφασιν λειτουργίαν. Στόχος της εκτροπής είναι πέραν των μεσοπροθέσμων διαβρωτικών συνεπειών εις βάρος της καθεστηκίας τάξεως, η αμοιβαία νομή των πριόντων εγκλήματος, άτινα εκαρπώθησαν και καρπούνται οι εκτροπείς. Αριθμίζω τα κάτωθι απτά δεδομένα:

  1. Ο κ. Κεφαλογιάννης, πρώην υπουργός και προσωπικός σύμβουλος του κ. Πρωθυπουργού, τον οποίον με καμίαν λογικήν δεν δυνάμεθα να κατατάξωμεν μεταξύ των πλέον από τάσεις διαφθοράς εμφορουμένων πολιτικών προσώπων, δεδομένου ότι επί της υπουργίας του επί οικουμενικής κυβερνήσεως αρνηθείς να συμπράξη εις την επιβολήν από την εταιρίαν Ζίμενς συμβολαίου παροχής ενός και ημίσεος εκατομμυρίου ψηφιακών συνδέσεων εις τιμήν διπλασίαν της εν τη αγορά συνήθους, ηπείλισεν με παραίτησιν, προσφάτως κατηγγέλθη δια παροχήν πολιτικής πραστασίας εις εκ νήσου Κρήτης ναρκοεμπόρου. Ποίο όμως δύναται να είναι το κίνητρον του εν λόγω πολιτικού ανδρός δια τοιούτην βδελυράν πράξιν; Η θυγάτειρα κόρη του κ. Κεφαλογιάννη, ήτις σήμερον τελεί αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, εξελέγη κατά τας εκλογάς του έτους 2007 βουλευτής με πλεονασμόν επτά (7) ψήφων έναντι του υπολοιπομένου υποψηφίου. Το κίνητρον είναι κραυγαλέον. Δια να προκόψη σήμερον πας έκαστος εις την εκλογικήν περιφέρειαν Ρεθύμνου απαιτείται να έχη εν ματαχυπτιακόν πόνημα εις το διεθνές δίκαιον παρά τω πενεπιστημίω Ταφτς της Βοστώνης, καθώς και καμιά διακοσαριά κουμπουροφόρους εν είδη Ζονιανών δια την κινητοποίησιν των χασισοκαλλιεργητών ψηφοφόρων. Η "επιστροφή των Ζονιανών στο κράτος", την οποίαν διεκήρυξεν ο κ. Σουφλιάς μόνον προπέτασμα καπνού δύναται να αποτελή, διότι μετά του βαρέως τραυματισμού του ατυχούς αστυνομικού προ μηνών, κατά την απόπειραν εισόδου αστυνομικής μοίρας εις Ζονιανά, τραυματίσθησαν βαρέως κατ΄επανάλειψιν των εκτρόπων τρείς περαιτέρω άνδρες της αστυνομίας από τους χασισοκαλλιεργητάς. Όπως χαρακτηριστικώς είπεν ο εκρόσωπος των Ειδικών Δυνάμεων: "Ξεχάστε την επιχείρηση. Φοβάμαι ότι όλα είναι μόνον λόγια".

  2. Δεν υπάρχει ούτε περίπτερον εις Αθήνας που να μην καταβάλη "προστασίαν", δηλαδή ρήτραν εκβιασμού εις τα εγκληματικά κυκλώματα.

  3. Άπασα η ακτή εις την περιοχήν μεταξύ Φαλήρου και Γλυφάδος έχει καταπαταθεί με τις ευλογίας του κράτους και των δημοτικών αρχών από παρανόμους ιδικτήτας αναψυκτηρίων, οι οποίου χαίρουν πλήρους νομίμου αποδοχής (τι είδους είναι η παρεχόμενη αναψυχή αδυνατώ να κατανοήσω), άτινα και πριέφραξον, επιβάλλοντας αυθαίρετον περιφρούρησιν υπό ενόπλους μισθοφορικάς παραστρατιωτικάς ομάδας. Κατά την διεξαγωγήν διαμαρτυρίας των εν τη περιοχή ταύτη κατοικούντων κατά τον παρελθόντα Αύγουστον εκτυπήθη υπό των μπράβων απροστάτευτος γυνή με τσεκούρι.

  3. Το κέντρον των Αθηνών, και ιδαιτέρως η πλατεία εν η ευρίσκεται το δημαρχείον της Πρωτευούσης κατακλύζεται υπό εξηρτημένων ατόμων, άτινα οι έμποροι ναρκωτικών εκμεταλλεύονται μέχρι εσχάτων, καταργούντες πάσαν έννοιαν ανθρωπίνου αξιοπρεπείας, ενενόχλητοι από τας αρχάς, πράτοντες το έκνομον δημοσίως και με προκλητικήν μεταχείρησιν των διερχομένων πολιτών.

  4. Η ασυδωσία του εγκλήματος, στα πλαίσια της κρατούσης συμπαιγνίας πολιτικών προσώπων και συνδικάτων του εγκλήματος, οδήγησεν εις το αίσχος να σταυρωθή άνθρωπος εις την Πάρνηθαν προ εβδομάδων, ως εσυνέβαινεν επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατωρίας, τη εντολή εμπόρου ηρωίνης, διότι αφήρεσεν αυτού κρυφίως ολίγον εκ του αφειδώς διοχετυομένου εις την νεολαίαν δηλητηρίου.

  Τα ως άνω καταγγέλω υπευθύνως δηλών, ότι είμαι ανά πάσαν στιγμήν έτοιμος να αποθέσω την διαδικτυακήν μου ανωνυμίαν, αποκαλύπτων τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητος μου, εις τον Εισαγγελέαν Αρείου Πάγου κ. Σανιδάν. Τον καλώ ταυτοχρόνως να προβεί εντος εικοσιτεσσάρων (24) ορών εις δίωξιν κατά παντος υπευθύνου επί εσχάτη προδοσία, δια την κλιμακουμένην βαθμιαίαν κατάλυσιν του συνταγματικώς θεσπισμένου πολιτεύματος. Εάν δε το πράξη, δηλώνω ότι αισθάνομαι υποχρεωμένος να προβώ προσεχώς εις έκκλισιν εις τους πολίτας δια την άσκησιν της εκ του συντάγματος προβλεπομένης εντολής.

  Μποτίλια Στο Πέλογος
  Έλλην ιστολόγος

 3. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 31/07/2008 00:35:21

  Les na mas zitissoun (o Roussopoulos se rolo bravou) pososta gia prostassia sto diadiktyo?

  Who knows?

 4. salmonellas avatar
  salmonellas 31/07/2008 11:26:34

  Εξαιρετικα τα ευρηματα, επιβεβαιωνου το γιατι δεν πηγαινω πλεον σε κανενα νυκτερινο κεντρο που εχει ελεγχο πορτας. Να προσθεσω και 'γω κατι που ακουσα, εκτος απο τα περιγραφομενα καθηκοντα, οι λεβεντες αυτοι εχουν την αποστολη να μετρουν τους θαμωνες ωστε να υπολογιζονται τα εσοδα και κατ' επεκταση η προστασια που θα απαιτηθει. Ωραια πραγματα. Η προστασια απο τους μεθυσμενους και τους ταραξιες μεταλλαχτηκε σε εργαλειο των παρανομων. Κατ' αντιστοιχο τροπο που εξελιχθηκαν τα πραγματα σε επιπεδο αστυνομευσης. Κοινος παρονομαστης, η ελλειψη ελεγχου.

 5. κούτσος avatar
  κούτσος 04/11/2008 20:32:11

  Τι εωοητε οτι πληρωνουν προστασια ακομη και τα περιπτερα δηλαδη εχουν κι εκει μπραβους?

 6. νονος avatar
  νονος 24/12/2008 14:16:08

  θελω και εγω να γινω μπραβος ακομα καλυτερα νονος.!

 7. fotakis avatar
  fotakis 10/05/2009 16:37:47

  re paidia xeri kanis kamia dieythinsi h thl gia bravous poy na dernoun??? kapios enoxli ti dikia mou k thelo na pari ena mathima.... opoios xeri as stli sto fotakis21@yahoo.gr

 8. kell_ara avatar
  kell_ara 17/05/2009 22:46:50

  paidia...'' EGW TRELAINOMAI ME TOYS MPRAVOYS'', einai 8eoi...!!!

 9. stef avatar
  stef 28/10/2011 16:17:18

  mporei kapoios na mou pei pws legetai to vivlio?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.