#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/09/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η νεκρή γλώσσα της Μαρίας ΡεπούσηΜια απλή, περιθωριακή βουλευτής της ελάσσονος αντιπολίτευσης δημιούργησε με μια ολιγόλεπτη δήλωσή της το απόλυτο χάος στην ελληνική δημόσια σφαίρα και κυρίως στις διαδικτυακές διενέξεις. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ο Έλληνας ψοφάει για πολέμους αξιών: όποια κι αν είναι τα τρέχοντα, φλέγοντα και επείγοντα προβλήματα, δώσ’του ένα θέμα αξιών ώστε να χωριστούν οι πολίτες σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα και πάρ’ του την ψυχή. Είναι απίστευτη η καταιγίδα που δημιουργεί πάντοτε το μάθημα των θρησκευτικών, η γλώσσα και άλλα συναφή ζητήματα: «αρένα πολέμου αξιών», από ‘δω οι μεν, από ‘κεί οι δε και φάτε τους χωρίς ίλεως.

Φυσικά, αυτά τα ζητήματα είναι όντως πολύ σημαντικά, σε καίριο βαθμό και με δριμύ τρόπο. Όμως, τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρχε απολύτως κανένα διακύβευμα: ούτε κάποιο νομοσχέδιο ή τροπολογία που θα περνούσε, ούτε κάποια μείζων αλλαγή προ των πυλών σχετικά με τη γλώσσα ή τα θρησκευτικά, τίποτα απολύτως! Μόνον η μεμονωμένη άποψη μίας βουλευτού της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Να σημειώσω ότι όταν η Ρεπούση κρατούσε στα χέρια της την ιστορική παιδεία των μαθητών της ΣΤ' δημοτικού, ναί, είχε και παραείχε νόημα να ασχολούμαστε με τις απόψεις της. Σήμερα όμως, με τις σημερινές της ιδιότητες, τι νόημα έχει; Δεν φταίει λοιπόν η Ρεπούση, φταίει το πανελλήνιο που ανήγαγε σε εθνικό θέμα τις απόψεις μίας βουλευτού.

Πάντως η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτήν την ευκαιρία. Πάνω στην αναπουμπούλα με τα αρχαία και τα θρησκευτικά, θα μπορούσε να περάσει 43 νέους νόμους, 87 φορολογικά νομοσχέδια, 3 νέα μνημόνια και 8 μεσοπρόθεσμα. Άμα προχθές καταργούσαν 5-6 ΔΕΚΟ, ποιός θα το έπαιρνε χαμπάρι; Όλοι ασχολούνται με τη Ρεπούση. Χαμένες ευκαιρίες!

Η γλώσσα της Ρεπούση

Και όντως φταίμε: είμαστε ανεκδιήγητοι, τέρατα έλλειψης μέτρου: Καθόμαστε και συζητάμε όλη μέρα κι όλη νύχτα στα διαδικτυακά αλώνια τις γλωσσικές απόψεις ανθρώπου που χρησιμοποιεί από το βήμα της Βουλής το ρήμα «επικοινωνώ» σαν μεταβατικό και δη διαβάζοντάς το από γραπτό κείμενο, ενώ ρίχνει στο καπάκι αόριστο που δηλώνει στιγμιαία πράξη («γεννήθηκαν και επικοινωνήθηκαν») μαζί με φράση που δηλώνει συνεχόμενη και επαναλαμβανόμενη («όλη την περίοδο της αρχαιότητας»)... Τις γλωσσικές της απόψεις!

(Για του λόγου το αληθές, ολόκληρη η πρόταση: http://youtu.be/1zMtYpEXGsc?t=2m58s 02.58+: «...τα αρχαία ελληνικά είναι η γλώσσα μέσα στην οποία γεννήθηκαν και επικοινωνήθηκαν πολύ υψηλά νοήματα και έννοιες για την ανθρωπότητα όλη την περίοδο της αρχαιότητας»)

Τί δείχνει ο σχολιασμός εκ μέρους της ελληνικής διαδικτυακής σφαίρας των γλωσσικών απόψεων ενός γηγενούς ανθρώπου που δεν μπορεί να χειριστεί με στοιχειώδη επάρκεια την δημοτική νεοελληνική, αν όχι αμετροέπεια;

Η γλώσσα των θρησκευτικών

Όπως είπαμε, το μάθημα των θρησκευτικών αποτελεί par excellence πρόσφορο θέμα για αρένα πολέμου αξιών και για τοποθετήσεις με ιδεολογικά προαπαιτούμενα. Ως εκ τούτου, είναι τεράστιο ζήτημα το οποίο δεν θα αγγίξουμε στην ουσία του: αν τυχόν κάποιος αναγνώστης ενδιαφέρεται για την γνώμη του υποφαινομένου, μπορεί να την εντοπίσει εδώ.

Όμως, το ζήτημα για τα θρησκευτικά έτσι όπως τίθεται συνήθως από την Ρεπούση εξανεμίζεται αν λάβουμε υπ’ όψιν τα εξής:

α) Όποιος λέει ότι τα σημερινά θρησκευτικά είναι κατήχηση δεν γνωρίζει ούτε τι είναι η κατήχηση ούτε το τι λένε τα σημερινά θρησκευτικά. (Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρεπούση δήλωνε τις προάλλες πόσο αδιανόητο είναι να λαμβάνει χώρα υποχρεωτική πρωινή προσευχή στα σχολεία, η οποία ούτως ή άλλως έχει πάψει να είναι υποχρεωτική εδώ και μερικές δεκαετίες. Πρέπει να κατεβάσει το καινούργιο update…)

β) Το μάθημα των θρησκευτικών επιδέχεται πολλές βελτιώσεις. Όμως, αυτό που η κάθε Ρεπούση φαντασιώνεται ως «λαϊκό κράτος» και «Ευρώπη» υπάρχει μόνο στην Γαλλία και μόνο εν μέρει, η Ευρώπη δεν έχει καμμία σχέση. Όλη την ώρα σχολιάζει «πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει αυτό, πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει το άλλο». Στην Ιταλία έχουν σταυρούς στις τάξεις, σε κρατίδια της Γερμανίας (και αλλού) διδάσκονται θρησκευτικά, ενώ θρησκειολογία δεν έχω ακούσει προσωπικά να διδάσκεται ΠΟΥΘΕΝΑ στην Ευρώπη ως κύριο μάθημα. Μα και πέραν τούτων, κάθε λαός κάνει τις επιλογές του. End of story.

Δηλαδή, αυτού του επιπέδου η επιχειρηματολογία στηρίζεται σε λογικές προϋποθέσεις που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, που έχουν πραγματολογικά λάθη, οπότε δεν είναι άξια συζήτησης και πάμε παρακάτω.

Η γλώσσα της γλώσσας

Δείγμα της ολέθριας προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται τα ζητήματα στον ελληνικό δημόσιο λόγο είναι οι διχογνωμίες που έχουν ξεσπάσει σχετικά με το αν τα «αρχαία ελληνικά» είναι νεκρή γλώσσα ή όχι. Όποιος διαθέτει ένα πληκτρολόγιο και μια σύνδεση στο διαδίκτυο επανεφευρίσκει εξ υπαρχής κλασσική φιλολογία και γλωσσολογία στην καθισιά του, τη σφάζει στο γόνατο. Ο εφιάλτης συνεχίζεται και στους φοιτητές φιλολογίας και γλωσσολογίας: φόβος και τρόμος η ασχετοσύνη πολλών πτυχιούχων φιλολόγων στα διαδικτυακά threads. Μιλάμε για όργιο, χάος, τρικυμία εν κρανίω, ασύστολη κοτσανολογία με ύφος αυθεντίας. Νύχτα το πήραν το πτυχίο; (Πάντως αυτοί θα διδάσκουν τα παιδιά σας...). Ευτυχώς αυτά τα πράγματα έχουν μελετηθεί διεξοδικά και υφίσταται η σχετική βιβλιογραφία. 

Η Ρεπούση είπε την μισή αλήθεια στο βήμα της Βουλής: ότι «νεκρή γλώσσα» είναι μια γλώσσα χωρίς φυσικούς ομιλητές που να την διαθέτουν ως μητρική. Δεν είπε όμως την... άλλη μισή: ότι τα «αρχαία ελληνικά» δε συνιστούν, με τα κριτήρια της γλωσσολογίας, ξεχωριστή γλώσσα! «Γλώσσα» είναι η ελληνική, η οποία αναγνωρίζεται με τα γλωσσολογικά κριτήρια ως ενιαία, παρά τις φάσεις, τις μεταλλάξεις τις εξελίξεις και τις διαλέκτους της. Δεν θέλω να σοκάρω τον αναγνώστη, αλλά η αττική διάλεκτος, αυτό που συνήθως ονομάζουμε «αρχαία», είναι... διάλεκτος. Αν χειριζόμασταν την ενοείδεια της γλώσσας διαφορετικά, θα έπρεπε κάθε επιμέρους διάλεκτος της ελληνικής, από τις πολλές εκατοντάδες, να θεωρηθεί ξεχωριστή γλώσσα, απλώς συγγενής με τα «ελληνικά» (και ποιά θα είναι πλέον τα «ελληνικά;»). Πόσω δε μάλλον όταν τα ελληνικά του Ξενοφώντα είναι πιο κοντά στην σημερινή καθομιλουμένη απ’ ότι τα μετα-μεσαιωνικά (!) αρχαία αγγλικά στην σημερινή αγγλική...

«Γλώσσα» είναι η Ελληνική, η οποία διαθέτει φυσικούς ομιλητές (όπως θα έχετε διαπιστώσει) για μια εντυπωσιακή ποικιλία από τις συνολικά πολλές εκατοντάδες των διαλέκτων της.

Δυστυχώς πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε γιατί κυριαρχεί χάος, τα πραγματολογικά δεδομένα έχουν υποκατασταθεί πλήρως από τις ιδεολογικές τοποθετήσεις. Τα παρακάτω δεν τα καταθέτω ως κλασσικός φιλόλογος του Ε.Κ.Π.Α. (που είμαι), αλλά ως πολίτης με στοιχειώδη έστω ενημερότητα γι' αυτά τα θέματα.

Δεν πληρούνται οι γλωσσολογικές προϋποθέσεις για να θεωρείται η «αρχαία Ελληνική» άλλη γλώσσα από την «νέα Ελληνική». Είναι η ίδια γλώσσα, η εξής μία, με διαφορετικές φάσεις. Κάτι που δεν συμβαίνει π.χ. με τα λατινικά και τα ιταλικά ή τα γαλλικά. Δεν μπορεί μια παλαιότερη φάση μιας ζωντανής γλώσσας να θεωρείται νεκρή γλώσσα. Αυτά είναι τα βασικά, τα στοιχειώδη της γλωσσολογίας, μιλάμε για εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες. Δεν έχει κατατεθεί παγκοσμίως σοβαρή (‘κλασσική’) γλωσσολογική άποψη που να χειρίζεται αυτές τις δύο φάσεις ως διαφορετικές γλώσσες, αν μη τι άλλο και για τεχνικούς λόγους. Η βιβλιογραφία ευχερώς διαθέσιμη. Από κεί και πέρα, εκτυλίσσεται το χάος της αποψάρας.

Ο πρύτανης της γλωσσολογίας στην Ελλάδα Γεώργιος Μπαμπινιώτης (μας άφησε πρώτα να βολοδέρνουμε για μέρες στα μαρμαρένια αλώνια του ελληνικού διαδικτύου επεξηγώντας τα αυτονόητα και κατόπιν) αποτελείωσε το θέμα με την παρέμβασή του σχετικά με τις απόψεις Ρεπούση.

Το ζουμί της; «Ξεπερασμένες, παλιομοδίτικες και χωρίς επιστημονική βάση». «Λέει άλλα αντ' άλλων. Και θέλει προσοχή. Ίσως θα έπρεπε να μην προβάλλουμε πολύ τέτοιες απόψεις ξεπερασμένες, παλιομοδίτικες και χωρίς καμία επιστημονική βάση». «Από τη στιγμή, όμως που θα πει ότι η γλώσσα μας είναι νεκρή, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα, με την επιστήμη και την αλήθεια». «Δεν πρέπει να γινόμαστε συνομιλητές φληναφημάτων».

Βέβαια, για κάποιους στο χαώδες διαδίκτυο, ο Μπαμπινιώτης δεν ξέρει αρκετά καλή γλωσσολογία, τόσο καλή όσο οι ίδιοι...

Η γλώσσα του αντιλόγου

Βέβαια, τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν μόνο ο λόγος όσων θεωρούν την «αρχαία Ελληνική» «νεκρή γλώσσα» πρόξενος ντροπής. Παρακολούθησα την ταυτόχρονη παρουσία Ρεπούση-Ανθίμου στην τηλεόραση και πραγματικά εντράπηκα. Ο Επίσκοπος της Θεσσαλονίκης βγήκε «στο παράθυρο», άρχισε να εκσφενδονίζει διάφορα λάθη και να βασίζει τα επιχειρήματά του σε αυτά, όπως το ότι η Ρεπούση διδάσκει Γαλλικά στο Πανεπιστήμιο, χάνοντας το δίκιο του, ξαναέπαιρνε τον λόγο υψώνοντας τη φωνή σαν κάθε έμπειρος πανελίστας, χτυπούσε τις γροθίτσες του για να υπογραμμίσει το βασικό του επιχείρημα: ότι η Ρεπούση, λόγω σπουδής, δεν είναι αρμόδια. Τι κοτσάνα είν' αυτή; Δηλαδή αν ήταν αρμόδια και έλεγε ακριβώς τα ίδια (όλο και κάποιον θα βρούμε...), τότε θα'ταν όλα μέλι γάλα; Ή μήπως ότι οι βουλευτές πρέπει να περιορίζονται στα θέματα... της βασικής τους σπουδής; Επίσης, «το Σύνταγμα!», το οποίο είναι ένα (πολύ σωστό) νομικό επιχείρημα αλλά όχι αυτό που περιμένεις να ακούσεις από έναν Επίσκοπο της Εκκλησίας. Ο μόνος αντίλογος ενός εκκλησιαστικού Πατέρα στην παραθεώρηση της ολότητας της γλώσσας και της θέσης της εκκλησιαστικής ευσέβειας στον ελληνικό λαό είναι ότι «τα προβλέπει το Σύνταγμα»; Ο,τι έλεγε γινόταν αυτομάτως «η θέση της Εκκλησίας» στην ταινία της οθόνης. Και η νεομάρτυς της ανανεωτικής «αριστεράς» Ρεπούση φυσικά χαμογελούσε με μέγιστη την αυτοδικαίωση και την αυταρέσκεια, που είναι το καύσιμό της, το οποίο της δίνουν αφειδώς οι Άνθιμοι.

Όλα τα παραπάνω έχουν φυσικά ένα και μόνο ένα αποτέλεσμα: μέσα στον ωκεανό της παραπληροφόρησης και στις σκληρύνσεις των αντιπαλοτήτων, μια μερίδα της κοινωνίας (και κυρίως οι νεώτερες ηλικίες) «ζυμώνεται» με αυτές τις απόψεις, απουσίᾳ σοβαρού αντιλόγου. Έτσι, η σημερινή παραφροσύνη της αντίληψης των «αρχαίων» ως «νεκρής γλώσσας» ή των «θρησκευτικών» ως «αντιευρωπαϊκής εικόνας Τεχεράνης» θα είναι το αυριανό αυτονόητο και δεδομένο. Μακρινό όνειρο το να υπήρχαν κριτήρια σοβαρότητας στον δημόσιο λόγο.

Σ.Μ.

ΥΓ: Θυμηδία προκαλεί η Μαρία Ρεπούση όταν γράφει σε άρθρο της για «τη Δεξιά που μας κυβερνά», αναφερόμενη στην κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε έως μόλις προχθές... Δηλαδή όσο η κυβέρνηση είχε γαρνιτούρα ΔΗΜΑΡ δεν ήταν «η Δεξιά που μας κυβερνά»;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Shameless avatar
  Shameless 13/09/2013 09:28:27

  Τόσα πολλά για να "κτυπηθεί" ο Άνθιμος;

  • ρεμαλι avatar
   ρεμαλι @ Shameless 13/09/2013 14:58:16

   ΥΓ: Θυμηδία προκαλεί η Μαρία Ρεπούση όταν γράφει σε άρθρο της για «τη Δεξιά που μας κυβερνά», αναφερόμενη στην κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε έως μόλις προχθές… Δηλαδή όσο η κυβέρνηση είχε γαρνιτούρα ΔΗΜΑΡ δεν ήταν «η Δεξιά που μας κυβερνά»

   --------------------------------------------
   η ουσια ολου του αρθρου ηταν για την ...δεξια και οχι για την Ρεπουση. Δυστυχως πανω απ ολα ο κομματισμος

   • Shameless avatar
    Shameless @ ρεμαλι 13/09/2013 23:03:23

    100% ενδοεκκλησιαστικές κοντρίτσες, είναι φως-Φανάρι!!!

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Shameless 14/09/2013 00:15:09

     Λύκος, λύκος

     • Shameless avatar
      Shameless @ Σωτ Μητραλ 14/09/2013 00:34:33

      Ευρηματικός, όμως, έτσι;

     • Σωτ Μητραλ avatar
      Σωτ Μητραλ @ Shameless 14/09/2013 14:00:53

      Γιὰ τὴν ἀκρίβεια ἐμμονικός

     • Shameless avatar
      Shameless @ Σωτ Μητραλ 14/09/2013 20:31:25

      Υπερβολές.

 2. Η Πηνελόπη βαρέθηκε avatar
  Η Πηνελόπη βαρέθηκε 13/09/2013 09:34:19

  Ναρκισσίστρια; Ημιμαθής, μεγαλομανής μωροφιλόδοξη; Ποιός νοιάζεται; Δεν αξίζει τον κόπο να ασχολούμαστε με τις ...παρεμβάσεις της με περισσότερη σοβαρότητα, από αυτή που οφείλουμε να επιδεικνύουμε στα ''επαναστατικά'' σχόλια και τις προτάσεις του κ. Π. Τατσόπουλου.
  Άλλωστε τις απαντήσεις στα ''ζητήματα'' που κατά καιρούς θέτει, χωρίς πολλές συζητήσεις, της τις έχουνε δώσει άλλοι, πολύ πιο αρμόδιοι απ΄όλους εμάς :
  ''Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
  το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
  Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...''
  Οδυσσέας Ελύτης, ψαλμός Β’ - Τα Πάθη / Άξιον Εστί
  ''Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως και σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα''
  Γεώργος Σεφέρης, Δοκιμές,τ.Α'
  Ἡ Ἑλληνικὴ γλώσσα - Νικηφόρος Βρεττάκος
  Ὅταν κάποτε φύγω ἀπὸ τοῦτο τὸ φῶς
  θὰ ἑλιχθῶ πρὸς τὰ πάνω ὅπως ἕνα
  ρυακάκι ποὺ μουρμουρίζει.
  Κι ἂν τυχὸν κάπου ἀνάμεσα
  στοὺς γαλάζιους διαδρόμους
  συναντήσω ἀγγέλους, θὰ τοὺς
  μιλήσω ἑλληνικά, ἐπειδὴ
  δὲν ξέρουνε γλῶσσες. Μιλᾶνε
  μεταξὺ τους μὲ μουσική.

 3. unfair avatar
  unfair 13/09/2013 09:46:32

  Εξαιρετικό άρθρο κ. Μητραλέξη!
  Για κάθε νοήμων με βασικές γνώσεις της ελληνικής κ όχι μόνον, θα του ήταν αυτονόητα αυτά που γράψατε. Το ερώτημα είναι, γιατί ανάγονται κ προωθούνται αυτές οι απόψεις [της Ρεπούση, που 'χει "ξαναχτυπήσει" με προκλητικές δηλώσεις] σαν βασικά "προβλήματα" του τόπου μέσω των ΜΜΕ;

  • Siegfried avatar
   Siegfried @ unfair 14/09/2013 00:39:56

   ... Για κάθε νοήμων με βασικές γνώσεις της ελληνικής,

   ... Για κάθε νοήμονα (αναγνώστη του σχολίου σου) με βασικές γνώσεις της ελληνικής, (οι σχετικές γνώσεις σου κρίνονται ως "απολύτως" βασικές...)

 4. Γιώργος Γκάγκαλης avatar
  Γιώργος Γκάγκαλης 13/09/2013 10:35:26

  Νομίζω ότι πρεπει να σταματήσουμε όλοι να ρίχνουμε νερό στο μύλο της δημοσιότητας αυτής της κυρίας που εξελέγη με 1600 ψήφους. Ειναι κλασσικό παράδειγμα αυτού που οι αγγλοσαξονες αποκαλούν attention whore δηλαδή κάποιον που θα πει ή θα κάνει οτιδήποτε για να τραβήξει την προσοχή επάνω του.
  Νομίζω η καλύτερη απάντηση σε αυτα που λέει ειναι η απάντηση του Γεωργίου Παπανδρέου (όχι του mind the GAP φυσικά) οταν του είπαν ποιος τον εξυβριζε... "α, τότε δεν έχει καμία σημασία", η αδιαφορία προς τις ασημαντοτητες που ξεστομιζει θα ειναι αυτο που θα την κάνει να πάψει.

 5. Zame avatar
  Zame 13/09/2013 10:56:06

  ελα ντε..-γιατί- ανάγονται κ προωθούνται αυτές οι απόψεις-..? γιατι..?

  • ρεμαλι avatar
   ρεμαλι @ Zame 13/09/2013 15:00:16

   μεσα στην βουλη ειπωθηκαν και οχι σε αποχωρητηριο.

 6. Zame avatar
  Zame 13/09/2013 11:12:22

  ίσως γιατί.. η απόσταση μεταξύ..
  της αδιαφορίας.. μέχρι το ενδιαφέρον..
  έχει το"ζουμί".?
  αλλα..το timing είναι κάπως..όμως.

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 13/09/2013 11:31:00

  Ναι, αλλά τα γαλλικά τα μιλάει απταίστως (ήταν γαλλικού στο σχολείο μου, ελπίζω να τα θυμάται από τότε τα γαλλικούλια της). Γι' αυτό και θα της συνιστούσα, αντί να σκοτώνει τα ελληνικά, να διαβάσει τις Pensées του Pascal από το πρωτότυπο...Θα καταλάβει, ίσως, κάτι από το βάθος της δοκησισοφίας της...

 8. yiannis avatar
  yiannis 13/09/2013 11:34:02

  Στη Γλωσσολογία, νεκρή γλώσσα θεωρείται η γλώσσα που δεν ομιλείται στον καθημερινό λόγο. Άρα γλωσσολογικά τα αρχαία είναι νεκρή γλώσσα. Όμως είναι μια γλώσσα άμεσα συνδεδεμένη με τα Νεα Ελληνικά.
  Ενώ όμως όλοι λέτε για τη σημασία των Αρχαίων Ελληνικών, οι φιλόλογοι δεν πριμοδοτούνται με επιπλέον μόρια παρά το ότι ξέρουν Αρχαία Ελληνικα. Δηλαδή η ίδια η κοινωνία και οι κυβερνήσεις υποτιμούν τα αρχαία.

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ yiannis 13/09/2013 11:55:19

   ...τα "αρχαία ελληνικά" δεν είναι ξεχωριστή γλώσσα.

   • Zame avatar
    Zame @ Σωτ Μητραλ 13/09/2013 14:28:28

    !..πολυ σωστα.

  • A.K. avatar
   A.K. @ yiannis 13/09/2013 12:26:36

   "Αρα γλωσσολογικά τα αρχαία είνια νεκρή γλώσσα". Μάλιστα. Έλα. Πες την αλήθεια τώρα. Είσαι από αυτούς οι οποίοι πήραν το πτυχίο νύκτα.

   • yiannis avatar
    yiannis @ A.K. 15/09/2013 21:35:02

    Είμαι από αυτούς που ο πιο χαμηλός τους βαθμός στη γλωσσολογία ήταν 8/10 και ο πιο συνηθισμένος του βαθμός σε αρχαια ελληνικα 7/10. Και με μεταπτυχιακο στα Classics. Εσύ Α.K έχεις κάνει κάποια έρευνα, είσαι φιλόλογος ή είσαι ο κλάσσικος ελληνάρας που τα ξέρει όλα?

  • μαρικα avatar
   μαρικα @ yiannis 13/09/2013 13:53:53

   Απο που ειναι νεκρη γλωσσα ρε Γιαννη?Μηπως εισαι φιλολογος καθηγητης και θελεις να πριμοδοτησαι?Ολοι η Υφιλιος μιλαει Ελληνικα
   συνελθε.Ως για τους υπολοιπους,μην ασχολεισθαι μ'αυτην δεν αξιζει τον κοπο.Ουτε Μαρια ειναι ουτε κυρια ειναι.

   • Siegfried avatar
    Siegfried @ μαρικα 14/09/2013 13:01:20

    ... Ουτε Μαρια ειναι ουτε κυρια ειναι

    Ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία τυφλώνουν. Πώς κρίνεις κάποιον αν είναι κύριος ή κυρία από την άποψή του για την αρχαία ελληνική, την θρησκεία, ή τα πολιτικά πιστεύω του;

   • ρεμαλι avatar
    ρεμαλι @ μαρικα 14/09/2013 22:16:56

    καλό θα ήταν να μαθαίναμε και να γράφουμε σωστά πριν γελάει όλη η ΥΦΗΛΙΟΣ .

   • yiannis avatar
    yiannis @ μαρικα 15/09/2013 22:06:54

    Κάποιοι ξένοι ξέρουν αρχαία ελληνικά με ερασμιακή προφορά ὀχι όμως όλη η υφήλιος. Όπως και στην Ελλάδα, δεν ξέρουν όλοι Λατινικά. Ο όρος "νεκρή'" είναι καθαρά γλωσσολογικός και είναι αποδεκτός από την πλειοψηφία των γλωσσολόγων, ελλήνων και ξένων, τουλαχιστον στα ακαδημαϊκά βιβλία. Σε μη όρους γλωσσολογίας καμία γλώσσα δεν είναι νεκρή, καθώς όλες οι αρχαίες γλώσσες αποτελούν τη συνέχεια των νέων γλωσσών.

  • ρεμαλι avatar
   ρεμαλι @ yiannis 13/09/2013 15:01:43

   Αν εισαι φιλολογος που μαλλον εισαι και λες αυτα τι να πω

  • yiannis avatar
   yiannis @ yiannis 15/09/2013 21:52:51

   Επειδή βλέπω αντιδράσεις, εγώ απλώς είπα ότι τα Αρχαία Ελληνικά θεωρούνται από την γλωσσολογική κοινότητα ώς νεκρή γλώσσα, γιατι δεν ομειλέιται ανάμεσα σε φυσικούς ομιλητές(με εξαίρεση τον Κωνσταντινο Καντακουζηνό στο Κωνσταντινου και Ελένης). Ο ΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ/ΦΥΣΙΚΟΣ. Τα αρχαία ελληνίκα είναι ο πρόγονος και αναπόσπαστό μέρος της βυζαντινής δημώδους γλώσσας και της σύγχρονης νεας ελληνικής. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ Ἠ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠὈ ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

 9. Νικήτας avatar
  Νικήτας 13/09/2013 11:41:43

  Την γυναίκα δεν την ενδιαφέρουν τα παιδιά και το θέμα της μορφωσής της.
  Η εμμονή της είναι με την Ορθοδοξία και την Πατρίδα.
  Δεν γουστάρει η μαντάμ και πολύ σωστά της είπε ο Μίκη να πάει να ζήσει στην Νιγηρία .
  Ειρήστω εν παρόδω επιτέλους κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με του

 10. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 13/09/2013 11:46:50

  ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ κ. ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ . ΠΕΡΙΦΡΟΣΕΙΣΤΕ . ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ .

 11. sousana avatar
  sousana 13/09/2013 12:28:23

  Η ημιμαθης καθηγητρια σε λιγο καιρο θα την κανει με ελαφρα πηδηματακια για τον φυσικο της πολιτικο χωρο δηλ. τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολα αυτα ειναι τα προεορτια για να παει στην ροζουλι αριστερα που νομιζει οτι εχει πολλες πιθανοτητες να εκλεγει στις επομενες εκλογες . Αυτη ειναι η μοναδικη της φιλοδοξια.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ sousana 13/09/2013 13:30:40

   @sousana
   Κανετε λαθος. Τις αποψεις της Ρεπουση τις συμμεριζονται οι περισσοτεροι νεοταξιτες διεθνιστες. Απο τις παρειφες της ΝΔ μεχρι το ΚΚΕ και την εξωκοινοβελευτικη "αριστερα". Η ligne de demarcation δεν περναei πλεον αναμεσα στην "δεξια' και την "αριστερα". Περναει αναμεσα στους συντηρητικους πατριωτες και τους νεοταξιτες διεθνιστες.

   • zafiris avatar
    zafiris @ Zugzwang 13/09/2013 15:05:24

    Αυτά αγαπητέ Zugzwang,
    ίσχυαν ίσως μέχρι το 2007.
    Μετά την κρίση και το σκάσιμο της Leehman Brothers, εδώ και 6 χρόνια σχεδόν, ο νεοταξίτικος διεθνισμός έσκασε μαζί με τις φούσκες των μεγάλων τραπεζών και όπως έγραψε και το Time, μπήκαμε στην εποχή του εθνικιστικού κρατικού καπιταλισμού.
    Είχε μάλιστα και την περίφημη εκείνη φωτογραφία(=1000 λέξεις) όπου ο Πώλσον ένας απο τους 3 πλουσιώτερους ανθρώπους της γής, γονατιστός μπροστά στον "νέγρο" Ομπάμα τον παρακαλάει να κρατικοποιήσει τη Leehman Brothers την AIG κ.λ.π. Και εκείνος του κάνει τη χάρη υπό τον όρο να επιστρέψει τα κεφάλαια το ταχύτερο δυνατό και εφ' εξής να παίρνει φωτοτυπίες δολλαρίων αντί για πραγματικά.
    Στην Ελλάδα οι Νεοταξίτες διεθνιστές αποκλείται να είναι πάνω απο καμμια πενηνταριά άτομα κι αυτοί μάλλον επ' αμοιβή και χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς το λόγο όπως δεν γνωρίζουν σωστά και τα ελληνικά. Πόσο μάλλον τα Αρχαία...

  • zafiris avatar
   zafiris @ sousana 13/09/2013 14:05:24

   Αφού συγκυβέρνησε με τη ΝΔ και "συνέγραψε" την Ιστορία της ΣΤ' Δημοτικού με την φίλη της υπουργό παιδείας της ΝΔ
   (Μαριέττα Γιαννάκου )έχοντας βέβαια κατακτήσει "με το σπαθί της" απο Γαλλικού τον τίτλο της Ιστορικού και μάλιστα Πανεπιστημίου απο το ΠΑΣΟΚ, τώρα ήρθε η ώρα να γλύψει και τον ΣΥΡΙΖΑ.
   Να δούμε θα την βάλουν μέσα και αυτοί, για να ολοκληρώσει τον πολιτικό της κύκλο? (κοιν.ως γύρα)...

 12. ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ avatar
  ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ 13/09/2013 12:35:14

  Όαση στο antinews!
  Καλά τεκμηριωμένη απάντηση στην "ζούγκλα" του διαδικτύου !

 13. johny f avatar
  johny f 13/09/2013 12:43:34

  Τα αρχαια ελληνικα και τα λατινικα δεν ειναι απλως ζωντανες γλωσσες ειναι κατι περισσοτερο. Ειναι γλωσσες που δινουν ζωη σε ολες σχεδον τις υπαρχουσες γλωσσες της υφηλιου.Ας ψαξει αυτη η ακατανομαστη να δει οταν ειδικα στον αγγλοσαξωνικο κοσμο θελουν να ειναι πιο ακριβολογοι πια γλωσσα χρησιμοποιουν για να εκφραστουν καλυτερα, τα παραδειγματα ειναι απειρα σε καθε τομεα της δραστηριοτητας τους και με ολο και συχνοτερη χρηση ειδικα των ελληνικων ( και δη των αρχαιων ριζων τους).

 14. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 13/09/2013 13:01:54

  Εύγε Σωτήρη.
  Να τονίσουμε ότι επί της ουσίας δεν υφίσταται αυτό που λέμε γλωσσικό ζήτημα. Απλώς χρησιμοποιήθηκε η πολυμορφία της γλώσσας μας για καθαρά πολιτικούς λόγους εδώ και 150 χρόνια. Οι τάχα προοδευτικοί δημοτικιστές και οι τάχα συντηρητικοί καθαρευουσιάνοι κλπ, κλπ.
  Τα επίχειρα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων της τελευταίας τριακονταπενταετίας φανερώνονται μπροστά μας καθημερινώς.
  Και όχι μόνο στην άρθρωση του λόγου αλλά και στην νόηση του Λόγου.

 15. Προφήτης avatar
  Προφήτης 13/09/2013 13:15:08

  Και όχι μόνο. Οι αγράμματοι της βάσης έγιναν αναγκαστικά "δημοτικιστές", επειδή λόγω διανοητικής μειονεξίας ήταν αδύνατο να αποστηθίσουν κανόνες και καθαρεύουσα. Μαλλιαρολόγοι. Όπως έθεσε ένας φίλος τη διαφορά "όλα τα γίδια δεν μπορούσαν να απομνημονεύσουν τα εφτά "ι". Γι' αυτό τα κατάργησαν".

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Προφήτης 13/09/2013 13:26:46

   Πως το λέγανε να δεις στα αμφιθέατρα; Όχι στην εντατικοποίηση της παιδείας. Ε, το πέτυχαν! Μην ιδρώσει ο απαυτός τους.
   Γιατί πρέπει άραγε ο μέσος Έλληνας να βαριέται που ζει και να μην κοπιάζει να βάζει την περισπωμένη; αναρωτιόταν ο Τσαρούχης

   • zafiris avatar
    zafiris @ Γιάννης Φαίλτωρ 13/09/2013 14:51:15

    Αγαπητέ Φαίλτωρα και πάλι πιάνεις την ουσία του θεματος.
    Η Ρεπούση ανήκει ακριβώς σ' αυτή την κατηγορία ανθρώπων της "ελάχιστης προσπάθειας" με την κακή έννοια.
    Δεν ζητάει κατάργηση του σημερινού παπαγαλίστικου και ανώφελου τρόπου διδασκαλίας που πράγματι δεν χρειάζεται να ιδρώσει ο κ@@ος του διδάσκοντος για να αντικατασταθεί με έναν επίπονο βασανιστικό και άκρως ωφέλιμο τρόπο διδασκαλίας απ' όπου οι Ελληνες μαθητές οπως υποχρεούνται, λόγω της καταγωγής τους απο το σοφώτερο Εθνος στην Ιστορία της γής, θα μάθουν και θα εμβαθύνουν στις φιλοσοφικές θεωρίες και τις τέχνες των Αρχαίων Ελλήνων και θα αναζητήσουν την ακριβή έννοια των λέξεων και την άρρηκτη συνέχεια της Ελληνικής γλώσσας απο την αρχαιότητα ως σήμερα, πράγμα που θα τους δώσει μέγα πλεονέκτημα στη στερεότερη δόμηση της γνώσης τους σε οιονδήποτε επιστημονικό τομέα επιλέξουν να ακολουθήσουν...
    Ζητάει ακριβώς αυτό που ξέρει οτι αρέσει στην φυσική ροπή των ανθρώπων προς την τεμπελιά, ήτοι να μην ιδρώσει ο κ@@ος μας "να βάζουμε περισπωμένες" που έλεγε κι ο Τσαρούχης.
    Και αυτός ο κανόνας είναι προφανές οτι διέπει τη ζωή της συνολικά όπου δεν ίδρωσε πραγματικά για το παραμικρό...

 16. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 13/09/2013 13:18:23

  (σημείωση: συνήθως ἐγὼ ὑπογράφω Α.Κ., μὰ δὲν εἶμαι ὁ παραπάνω σχολιαστὴς Α.Κ.)

 17. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 13/09/2013 13:19:52

  Καλά, μην ορκίζεσαι ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ έχει καμμιά όρεξη για ένα πρόσωπο που θα ξενίσει μεγάλο μέρος όσων ψηφοφόρων χρειάζεται για να βρεθεί στην εξουσία. Από την άλλη δεν ξέρω.

  • ρεμαλι avatar
   ρεμαλι @ Σωτ Μητραλ 13/09/2013 15:03:50

   Συμφωνω. Αυτην την στιγμη τι θελει πιο πολλες ψηφους η τους αριστερους;
   Στην μια περιπτωση ειναι βαρυδι (.....)
   στην δευτερη θα την παρει

 18. akenaton avatar
  akenaton 13/09/2013 13:56:04

  Κύριε Μηραλέξη, συγχαρητήρια που δίνετε μιαν εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη και όχι μιαν "ad hominem" απάντηση στα λεγόμενα της κ. Ρεπούση.

 19. Zugzwang avatar
  Zugzwang 13/09/2013 13:58:34

  "Όμως, αυτό που η κάθε Ρεπούση φαντασιώνεται ως «λαϊκό κράτος» και «Ευρώπη» υπάρχει μόνο στην Γαλλία και μόνο εν μέρει, η Ευρώπη δεν έχει καμμία σχέση."

  Αυτο που υπαρχει στη Γαλλια υπαρχει απολυτα και οχι εν μερει. Αυτο ισχυει και για το γαλλοφωνο Βελγιο και οπου αλλου ο Grand Orient ειναι ισχυροτατος.
  Αυτο που ισχυει στο Βελγιο προσπαθουν να το γενικευσουν μεσω του Συμβουλιου της Ευρωπης. Δηλαδη, θρησκευτικα των αναγνωρισμενων απο το κρατος θρησκειων θα διδασκονται (ο καθενας την δικια του) οσοι μαθητες το επιθυμουν. Στο Βελγιο αναγνωρισμενες θρησκειες ειναι (σε σειρα αριθμου πιστων) η ρωμαιοκαθολικη, η μουσουλμανικη, η εβραïκη, η προτεσταντικη, η ορθοδοξη και ο βουδισμος. Οι μαθητες που δεν επιθυμουν να διδασκονται θρησκευτικα διδασκονται ηθικη. Τελευταιa, οι σκληροι του Grand Orient, μεσω δικων τους σοσιαλιστων και φιλελευθερων βουλετων, επιδιωκουν να καθιερωσουν ypoxrewtiko για ολους το μαθημα της φιλοσοφιας. Θελουν δηλαδη να καταργησουν το σημερινο συστημα που επιτρεπει ακομα την διδασκαλια θρησκευτικων των διαφορων θρησκειων.
  Με αυτη την προσπαθεια συμπορευεται η Ρεπουση. Συμπτωση;

  • zafiris avatar
   zafiris @ Zugzwang 13/09/2013 18:03:25

   Εχεις την εντύπωση οτι ξέρει τι υπάρχει στη Γαλλία επειδή πήρε ενα πτυχίο
   Γαλλικής? Πάμε στοίχημα οτι δεν καταλαβαίνει Γαλλικό έργο χωρίς υπότιτλους?

 20. zafiris avatar
  zafiris 13/09/2013 14:08:09

  Σιγά μην (μπει στον κόπο να) τον καταλάβει η Ρεπούση...
  Αλλωστε άλλο επιδιώκει αυτή...

 21. Hawk avatar
  Hawk 13/09/2013 14:40:34

  Θέλει να ξεπεράσει σε δόξα την Διαμαντοπούλου που ήθελε να κάνει συν-επίσημη γλώσσα με την Ελληνική και την Αγγλική. Μα πόσο επαρχιώτες είμαστε βρε παιδί μου, δεν μπορούμε να τις καταλάβουμε αυτές τις κυρίες των πέντε ηπείρων και των επτά θαλασσών, δεν μπορούμε!

 22. Αντάμ Παπαντάμ avatar
  Αντάμ Παπαντάμ 13/09/2013 14:51:02

  κ.Μητραλέξη εξαιρετικό το άρθρο σας ,αν και σε πολλά σημεία με βρίσκει αν όχι απεναντί σας τουλάχιστον προβληματισμένο.Θα σταθώ όμως σε ένα σημείο στην πρόταση της κ.Ρεπούση το οποίο το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον.Μας προτείνει η εν λόγω κυρία ,ότι οι νέοι μας πρέπει τα έργα των μεγάλων αρχαίων στοχαστών μας να τα διδάσκονται στην μεταφρασή τους, για να μπορούν να κατανοήσουν άμεσα τα μεγάλα παιδευτικά νοήματά των .Πράγματι από προσωπική εμπειρία μου ,όταν στο σχολείο διδάχθηκα τον επιτάφιο του Περικλέους ,χάθηκα στην προσπάθεια να μάθω τα ρήματα ,επιρρήματα απαρέμφατα ,αντικείμενο.υποκείμενο κ.λ.π το νόημα του κειμένου μου διέφυγε γιατί δεν το διδάχθηκα ,λόγω κόπωσης ,χρόνου κ.λ.π.Αργότερα σε μεγαλύτρη ηλικία είχα την τιμή να μελετήσω το εν λόγω κείμενο στην μεταφρασή του ,καταλαβαίνοντας τι πλούτος γνώσης μου είχε διαφύγει .
  Όσο αφορά για την κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών, την έχω καταθέσει στο παρόν ιστολόγιο ,σε άλλη αναρτησή του .

  Σας την ξανακαταθέτω αυτούσια
  Αντάμ Παπαντάμ είπε:

  11/09/2013 στις 2:47 pm


  ‘Ωστε Φάκτορα ψυχοπαθολογικό άτομο η Ρεπούση ,γιατί έθιξε τα αυτονόητα ,δηλαδή την κατάργηση των Θρησκευτικών στο Λύκειο.Λες και δεν ξέρουμε όλοι μας τον χαβαλέ που γίνετε στο Λύκειο απο τους μαθητές στο συγκεκριμένο μάθημα .Λες και δεν γνωρίζουμε ότι ο μαθητής έχει την δυνατότητα να διδαχθεί την χριστιανική πίστη τα προηγούμενα 9 χρόνια της εκπαδευσής του στο δημοτικό και στο λύκειο.Θα μπορούσε το υπουργείο εθνικής παιδείας να βάλει στην θέση των Θρησκευτικών το μάθημα υγιεινής και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που ξέρεις μπορεί να γλυτώσουν την έκτρωση 20.000 νέες κοπέλες ηληκίας έως 20 ετών κάθε χρόνο .θα μπορούσε να βάλει στην θέση του την οικολογία ,επιτέλους να μάθουν τα Ελληνόπουλα εκτός των άλλων ότι με τον διαχωρισμό των οικιακών μας σκουπιδιών γλυτώνουμε εκατοντάδες χωματερές που υποβαθμίζουν και μολύνουν το περιβάλον.
  Θα μπορούσε να βάλει το μάθημα της λογικής ,ώστε επιτέλους τα Ελληνόπουλα να μάθουν να σκέπτονται και όχι να περιμένουν να τους επιβεβαιώση ο Πρετεντέρης ότι ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή.
  Δεν είμαι οπαδός της Ρεπούση αλλά καταλαβαίνω ότι προσπαθεί να σπάσει το κατεστημένο και τις εθνικιστικές μας υπερβολές ,σε μια κοινωνία άκρως αναχρονιστική που βλέπει παντού φαντάσματα να την κυνηγούν.
  Ελπίζω κάποια στιγμή ο λογικός Αριστοτέλης και ο φυσικός Επίκουρος να διδαχθούν πραγματικά στα παιδιά μας και όχι επιδερμικά .

  • zafiris avatar
   zafiris @ Αντάμ Παπαντάμ 13/09/2013 21:19:33

   Αγαπητέ Αντάμ Παπαντάμ,
   Συμφωνώ με τις απόψεις σου, αλλά κάνεις ενα θεμελιώδες λάθος.
   Δεν καταλαβαίνεις οτι άτομα σαν τη Ρεπούση δεν επιτρέπεται και δεν δικαιούνται να σπάσουν το κατεστημένο και τις εθνικιστικές μας υπερβολές με τον τρόπο που το κάνει και κυρίως με τον τρόπο που έφτασε σε θέση που της επιτρέπει να το κάνει ενώ δεν το επιτρέπει πχ. σε μια Πραγματικά μορφωμένη και Αληθινή Ελληνίδα Ιστορικό την κυρία Αρβελέρ. Εκείνη καθώς και όλη η λίστα των έγκυρων ειδικών επι του θέματος που αναφέρει παρακάτω ο αγαπητός Uncle Stgm, πρέπει να μας πεί τι να κάνουμε για τα Αρχαία και τα Θρησκευτικά και ό,τι μας πει να το ακούσουμε και να το εφαρμόσουμε και όχι οι ημιμαθείς τυχοδιώκτριες της πολιτικής σαν την Ρεπούση με τον παοδοσφαιρικού τύπου άγαρμπο και απαίδευτο τρόπο της.

   • Αντάμ Παπαντάμ avatar
    Αντάμ Παπαντάμ @ zafiris 14/09/2013 00:30:23

    κ.zafiris ,έχετε μια αντίφαση στο σχολιό σας ,ενώ συμφωνείτε με τις απόψεις μου ,θέλετε μια Βυζαντινολόγος όπως είναι η κ.Αρβελέρ να σπάσει τις εθνικιστικές μας υπερβολές .Μα άτομα σαν την Κ.Αρβελέρ τις καλιεργεί προσπαθώντας να ταυτίσει την Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία με τον Ελληνισμό ,δηλαδή το νερό με την φωτιά .Όταν αποβάλλουμε από πάνω μας τον Ρομιό και αισθανθούμε Έλληνες τότε ίσως χαράξει η ελπίδα της αναγεννησής μας ,γιατί δυστυχώς όταν η Ευρώπη αναγενιόταν έστω και στρεβλά ,ο Ελληνισμός καταπατήτο από την Οθωμανική αυτοκρατορία.Εν τω μεταξύ ας μην γκρινιάζουμε με αυτούς που μας λένε κάτι νέο ,ο Ελληνισμός θα βρεί τον δρόμο του. επί 2000 έτη καταπατήτο συστηματικά από τρομερές Αυτοκρατορίες Ρωμαική ,Βυζαντινή,Οθωμανική .190 χρόνια εθνικό κράτος είμαστε .όπου την τελική μορφή των συνόρων του την απέκτησε το 1947 ,πιστεύω σε πέντε με δέκα γενιές ακόμα θα έχουμε βρεί τον δρόμο μας εκτός και εάν ξαναγίνουμε πολτός σε νέες Ρώμες .
    Πάντως καλό είναι τον Ελληνισμό να τον βλέπουμε οικουμενικά και όχι κλεισμένο σε εθνικιστικά πρότυπα .

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Αντάμ Παπαντάμ 14/09/2013 14:02:52

     «Όταν αποβάλλουμε από πάνω μας τον Ρομιό και αισθανθούμε Έλληνες», τότε κι ἐγὼ θὰ καταθέσω τὴν ὑπηκοότητά μου καὶ θὰ πάω οἰκειοθελῶς νὰ σπάω πέτρες στὸ Ρέϋκιαβικ.

 23. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 13/09/2013 15:21:24

  "Νεκρές" και "ζωντανές" γλώσσες, γενικά:
  Συζήτηση τελειωμένη απο την εποχή του Dante Alighieri (1265 – 1321).
  Κύριε Μητραλέξη, χωρίς να επεκταθώ σε άλλα θέματα, αλλά μόνον στο γλωσσικό, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
  Ξέρετε κάποια φιλολογική Πανεπιστημιακή έδρα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, όπου διδάσκεται ενιαία κάποια ενιαία Ελληνική γλώσσα, από την Ομηρική και την κλασική Αττική μέχρι την εξελικτική της απόγονο, την σημερινή καθομιλουμένη Νεοελληνική - περνώντας και απο τις συνδετικές Μεσαιωνικές Ελληνικές διαλέκτους;
  Δεν είμαι φιλόλογος, αλλά προσωπικά δεν ξέρω ούτε μία. Ξέρω όμως πάρα πολλές έδρες που διδάσκουν Greek Language (και εννοούν την Αρχαία Ελληνική, κυρίως την κλασική, αλλά συμπεριλαμβάνοντας την Ομηρική, την Αλεξανδρινή ή Κοινή ή Ελληνιστική κτλ). Και αρκετές, που ευτυχώς γίνονται όλο και περισσότερες που διδάσκουν Modern Greek.
  Ξέρω επίσης, ότι ο επαρκέστερος ζών Ελληνιστής μας, ο Δ. Ν. Μαρωνίτης, κάνει μεταφράσεις της Οδύσσειας, της Ιλιάδας, της Θεογονίας, του Ηροδότου ή του Σοφοκλή. Και έτσι αποκαλεί τα έργα του. Και ξέρω επίσης, ότι μετάφραση σημαίνει μεταφορά σε άλλη, διαφορετική γλώσσα.
  Ασφαλώς υπάρχει ετυμολογική συνέχεια. Αλλά πόση σχέση έχει η Γραμματική και το Συντακτικό της κλασικής Αττικής με τη Γραμματική και το Συντακτικό της Νέας Ελληνικής; Θα έλεγα αδίστακτα ότι η η Γραμματική και το Συντακτικό της κλασικής Αττικής έχουν περισσότερες ομοιότητες με τη Γραμματική και το Συντακτικό της σημερινής Σερβοκροατικής ή Γερμανικής παρά με της Νέας Ελληνικής.
  Θα συνιστούσα να είμαστε πιό μετριοπαθείς και πολύ πιό σκεπτικιστές. Δυστυχώς δεν είναι ούτε η κ. Ρεπούση, ούτε οι σφοδροί επικριτές της. Υπάρχει πολλή ιδεολογική στράτευση και αδιαφορία για την επιστημονική τεκμηρίωση και διάλογο. Άς σκεφθούμε επίσης, ότι το πρόβλημα συναντάται και σε πολύ "πλουσιότερες οικογένειες":
  Παρόμοιο ζήτημα είχαν (και σε κάποιο βαθμό έχουν, ακόμη άλυτο) οι Άγγλοι με τη σχέση της σημερινής Αγγλικής με την Old English ή Αγγλο-Σαξωνική (500 - 1000 μ.Χ), που είναι αρκετά διαφορετική γραμματικά και συντακτικά, άν και υπάρχει ετυμολογική συνάφεια. Πρόκειται για γλώσσα στην οποία γράφηκαν παλαιά θρησκευτικά κείμενα και λογοτενικά έργα "ομηρικού" επικού ύφους, όπως ο Beowulf.

 24. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 13/09/2013 15:43:55

  Χωρίς να είμαι ειδικός και με κάθε σεμνότητα και επιφύλαξη:
  Για το φιλολογικό και γλωσσολογικό μπάχαλο (βοηθούντος και του διαδικτύου, 95 % σκουπίδια), θα πρότεινα επιστροφή σε κλασικούς και απόσταση απο "μεταμοντέρνους" και "ιδεολόγους" :
  Ferdinand de Saussure, "σχολή της Πράγας" (Νικολάι Τρουμπετσκόι, Roman Jakobson), μέχρι και Noam Chomsky. Αλλά και μια ματιά στους παλιούς γλωσσολόγους, από τον Αλεξανδρινό Διονύσιο τον Θράκα και τον Αναγεννησιακό Τσέχο Κομήνιο (γύρω στο 1600), μέχρι τον Jacob Grimm, τον Wilhelm von Humboldt, τον Σέρβο Βουκ Κάρατζιτς ((1787-1864)...
  Οι ικανοί Έλληνες γλωσσολόγοι ή φιλόλογοι με γλωσσολογικό έργο του 20ού αιώνα δεν λείπουν, για να μη περιοριζόμαστε μόνον στον κ. Μπαμπινιώτη: Ενδεικτικά Μανόλης Τριανταφυλλίδης, Αχιλλέας Τζάρτζανος, Αγαπητός Τσοπανάκης, Γεώργιος Χατζιδάκις, Αναστάσιος-Φοίβος Χριστίδης, Εμμανουήλ Γ. Κριαράς, Χρίστος Τσολάκης (και σίγουρα ξεχνώ αξιόλογους) ...

  • Νίκος Δραγασιώτης avatar
   Νίκος Δραγασιώτης @ Uncle Stgm 14/09/2013 00:26:16

   Χρίστος Τσολάκης; Χά χά! Κι ἡ μυλωνοῦ τὸν ἄντρα της μὲ τοὺς πραματευτᾶδες!

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Νίκος Δραγασιώτης 14/09/2013 01:11:52

    «...Οι γλώσσες ακολουθούν τις κοινωνίες.
    Όταν χειροτερεύουν οι κοινωνίες, χειροτερεύουν οι έννοιες που διέπουν τη ζωή,
    χειροτερεύει και η γλώσσα που τις εκφράζει.
    Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πλουτίζει.
    Προστίθενται νέες έννοιες που εκφράζουν την ευτέλεια που μας διέπει...»

    Χρίστος Τσολάκης
    (Μια πολύ ακριβής διάγνωση για την γλώσσα, στην Ελλάδα που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες: Σκεφθήτε μόνον, πως ένα αποτυχημένο κράτος και μια αποτυχημένη κοινωνία, εκφράσθηκε και εκφράζεται γλωσσικά στον προφορικό και γραπτό λόγο των ΜΜΕ)

    • Νίκος Δραγασιώτης avatar
     Νίκος Δραγασιώτης @ Uncle Stgm 14/09/2013 01:42:00

     Σωστὰ αὐτὰ ποὺ ἔγραψε, ἀλλὰ ΟΧΙ δικά του. Ἄντε, ο Θεὸς νὰ τὸν ἀναπαύσει, ἀλλὰ ἦταν ἱκανὸς μόνο γιὰ συναισθηματικὰ φορτισμένες ἐκθέσεις ἰδεῶν. Ἀπὸ ἐπιστημονικῆς ἀπόψεως, ἡ σύγκριση μὲ τοὺς ὑπόλοιπους εἶναι συντριπτική. Στὰ Δημοτικὰ Σχολεῖα χρησιμοποιοῦσαν (δὲν ξέρω ἂν ἐξακολουθοῦν) τὴ Νεοελληνικὴ Γραμματική "του": πρόκειται γιὰ τὴ Γραμματικὴ τοῦ Τριανταφυλλίδη, στῆς ὁποίας τὸ ἐξώφυλλο γράφει "Τσολάκης". Ἄλλωστε, ὁ μακαρίτης ἦταν μέλος τῆς ἐπιτροπῆς τοῦ ΚΕΜΕ, ἡ ὁποία μεταπολιτευτικῶς προσάρμοσε γιὰ σχολικὴ χρήση τὴ Γραμματικὴ τοῦ Τριανταφυλλίδη. Διεθνῶς ἄγνωστος στὴ βιβλιογραφία. Τώρα, γιὰ τὸ πῶς κατάφερε νὰ γίνει καθηγητὴς Πανεπιστημίου (λέμε τώρα, πρόκειται γιὰ τὴν πρώην Παιδαγωγικὴ Ἀκαδημία διετοῦς φοιτήσεως, ποὺ ἐν μιᾷ νυκτὶ ἔγινε πανεπιστήμιο), δὲν θὰ ἐπεκταθῶ. Γνωστὰ τοῖς παροικοῦσι ἐν Ἰερουσαλὴμ καὶ ἐν τοῖς κομματικοῖς γραφείοις τοῦ ΠΑΣΟΚ. Αὐτά, καὶ νὰ μὲ συμπαθᾶτε.

 25. Apostolos Syropoulos avatar
  Apostolos Syropoulos 13/09/2013 21:22:46

  Η αττική διάλεκτος, δηλαδή αυτή η γλώσσα που ονομάζουμε «αρχαία ελληνικά», είναι ΝΕΚΡΗ γλώσσα καθώς μοναδικό κριτήριο για το αν είναι ζωντανή ή νεκρή μια γλώσσα είναι αν τη μιλάει κόσμος. Φυσικά κανείς δεν τη μιλάει τώρα άρα είναι ΝΕΚΡΗ. Το ότι τα νέα ελληνικά είναι η συνέχεια της γλώσσας αυτής δεν έχει καμία μα καμία σχέση με το αν είναι ΝΕΚΡΗ ή όχι η γλώσσα. Για να γίνω πιο σαφής: οι δεινόσαυροι έχουν ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ αλλά οι παλαιοντολόγοι και οι βιολόγοι, βασιζόμενοι σε επιστημονικά δεδομένα και με βάση τη θεωρία της εξέλλιξης, έχουν καταλήξει πως τα πουλιά είναι απόγονοι των δεινοσαύρων. Ζούνε οι δεινόσαυροι σήμερα; ΟΧΙ! Ζούνε οι απόγονοι τους; ΝΑΙ! Το αν αξίζει να μάθει κάποιος μια ΝΕΚΡΗ γλώσσα είναι μια άλλη ιστορία. Πάντως της υπονάπτυκτητης και χρεωκοπημένης Ελλάδας της χρειάζονται μηχανικοί, επιστήμονες και τεχνολόγοι ώστε να υπάρξει καινοτομία και κατά συνέπεια πρόοδος, τόσο επιστημονική αλλά κυριώοτερα οικονομική.

  • Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας avatar
   Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας @ Apostolos Syropoulos 13/09/2013 23:30:00

   Ἀγαπητέ, ἡ καινοτομία στὸν σημερινό σύνθετο κόσμο μας ἀπαιτεῖ σύνθετη σκέψη, δηλαδή, βαθειὰ παιδεία. Οἱ δικές σας ἁπλοϊκὲς ὑπεραπλουστεύσεις ἔχουν τόση σχέση μὲ σύνθετη σκέψη, ὅση οἱ δεινόσαυροι μὲ τὰ πουλιά...

 26. Zugzwang avatar
  Zugzwang 13/09/2013 22:26:10

  "Πάντως της υπονάπτυκτητης και χρεωκοπημένης Ελλάδας της χρειάζονται μηχανικοί, επιστήμονες και τεχνολόγοι ώστε να υπάρξει καινοτομία και κατά συνέπεια πρόοδος, τόσο επιστημονική αλλά κυριώοτερα οικονομική."

  Χωρις παραλληλη πνευματικη και ηθικη καλλιεργεια, που την προσφερουν οι σωστες κλασικες σπουδες, τιποτε το αξιολογο δεν μπορει να στηθει και να σταθει.

 27. Apostolos Syropoulos avatar
  Apostolos Syropoulos 14/09/2013 00:37:18

  Και πως θα αποκτήσεις τη βαθιά παιδεία σε ένα σχολείο που διδάσκει μια ΝΕΚΡΗ γλώσσα και όχι επιστήμη και τεχνολογία; Αντί λοιπόν τα παιδιά να ταλαιπωρούνται με μία ΝΕΚΡΗ γλώσσα ας μάθουν σωστά μια γλώσσα προγραμματισμού που θα τους είναι και χρήσιμη.

  • Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας avatar
   Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας @ Apostolos Syropoulos 14/09/2013 12:04:03

   Ποιὸς σᾶς εἶπε ὅτι χάριν τῶν ἑλληνικῶνθὰ καταργηθοῦν τὰ μαθηματικά καὶ ἡ φυσική; Αὐτὸ τὸ λέτε ἐσεῖς μὲ τὸ στενό σας μυαλό.

   Ἀντιθέτως γλῶσσα καὶ ἐπιστῆμες ἀλληλοβοηθοῦνται. Ἡ πρώτη ἄσκηση δομήσεως τοῦ λόγου εἶναι τὸ συντακτικό. Ἡ πρώτη ἄσκηση πειθαρχίας καὶ ἀκριβείας εἶναι ἡ γραμματική. Χωρὶς δομημένο λόγο, χωρὶς ἀκρίβεια καὶ σαφήνεια στὴν ἔκφραση, δὲν γίνεται οὔτε τεχνολογία οὔτε ἐπιστήμη οὔτε καινοτομία. Καὶ αὐτὰ καλλιεργοῦνται μόνον μὲ τὴν εἰς βάθος μελέτη τῆς γλώσσας μας στὴν διαχρονικότητά της.

  • Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας avatar
   Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας @ Apostolos Syropoulos 14/09/2013 14:14:09

   Μιὰ παρατήρηση σχετικὰ μὲ τὴν σύγκριση τῶν ἀρχαίων μὲ μιὰ... γλῶσσα προγραμματισμοῦ: Προφανῶς δὲν ἔχετε ἰδέα ἀπὸ πληροφορική...

   • Apostolos Syropoulos avatar
    Apostolos Syropoulos @ Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας 14/09/2013 17:37:06

    Μάλλον εσείς δεν γνωρίζετε ελληνικά! Είπα απλά πως αντί να μαθαίνει το παιδί μια ΝΕΚΡΗ γλώσσα ας μαθαίνει κάτι άλλο, π.χ. μια γλώσσα προγραμματισμού πράγμα εξαιρετικά χρήσιμο. Τώρα όσο για την γραμματική και το συντακτικό και τη ν αξία τους, κανείς δεν είπε να μην διδάσκονται τα παιδιά το συντακτικό και τη γραμματική της νέας ελληνικής. Εκεί που διαφωνούμε είναι στην αξία διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής. Εγώ πολύ απλά λέω πως είναι χάσιμο χρόνου.

    • Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας avatar
     Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας @ Apostolos Syropoulos 14/09/2013 19:07:42

     Ὅταν προτείνετε τὸ Α ἀντὶ τοῦ Β σημαίνει ὅτι τὰ θεωρεῖτε σχετικά καὶ συγκρίσιμα. Ἁπλῆ λογική.

    • Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας avatar
     Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας @ Apostolos Syropoulos 14/09/2013 19:19:04

     ΛΕΤΕ:
     Αντί λοιπόν τα παιδιά να ταλαιπωρούνται με μία ΝΕΚΡΗ γλώσσα ας μάθουν σωστά μια γλώσσα προγραμματισμού που θα τους είναι και χρήσιμη.

     ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΑ.

     Ἐγὼ δὲν ξέρω νὰ διαβάζω ἢ ἐσεῖς δὲν καταλαβαίνετε τὶ γράφετε;

 28. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 14/09/2013 01:04:28

  Κύριε Μητραλέξη ενοχλεί η διαπίστωση ότι η αρχαία ελληνική είναι νεκρή γλώσσα ή ποιος το λέει και τα κίνητρά του;

  Κατά τη γνώμη μου είναι νεκρή: η πλειοψηφία των σημερινών ελλήνων δεν μπορούν να κατανοήσουν, πόσω δε μάλλον να ομιλήσουν την ελληνική των ευαγγελίων. Πού ομιλείται η αρχαία ελληνική;

  Ελαφρώς (αλλά όχι εντελώς) εκτός θέματος: τα ορθογραφικά λάθη πλείστων σχολιαστών τού παρόντος άρθρου, ακόμη και αποδίδοντας κάποια στον δαίμονα του πληκτρολογίου, είναι ένδειξη ότι ίσως ούτε την νέα ελληνική μαθαίνουμε επαρκώς. Ομοίως και για την Λογική...

  • Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας avatar
   Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας @ Αντίθεσις 14/09/2013 12:15:53

   Ἀγαπητέ, τὸ ὅτι σήμερα ἡ πλειοψηφία τῶν ἑλλήνων ἀδυνατεῖ νὰ ἐκφασθεῖ ὀφείλεται στὴν ἐλλειπῆ διδασκαλία τῆς γλώσσας μας στὰ σχολεῖα (μέρος τῆς ὀποίας εἶναι καὶ ἡ παντελὴς κατάργηση κάθε μὴ δημώδους στοιχείου αὐτῆς, τῶν "ἀρχαίων" καὶ "λογίων" ἑλληνικῶν συμπεριλαμβανομένων) καὶ στὰ ΜΜΕ ποὺ συστηματικὰ ἐπενδύουν καὶ παντὶ τρόπῳ ἐνθαρρύνουν τὴν πολιτιστικὴ ὑποβάθμιση τοῦ λαοῦ μας.

   Καὶ τὰ δύο αὐτὰ μποροῦν καὶ πρέπει νὰ ἀλλάξουν ἀνεξαρτήτως κομμάτων καὶ ἰδεολογιῶν.

 29. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 14/09/2013 12:22:29

  Θεῖε καὶ 'Ἀντίθεσις',

  γιὰ τὴ 'νεκρὴ γλῶσσα', ἡ Ρεπούση ἐπικαλέστηκε τοὺς κανόνες καὶ τὰ κριτήρια τῆς γλωσσολογίας, τοὺς ὁποίους ἐφήρμοσε ἐπιλεκτικά. Ἕ, τί νὰ κάνουμε, μὲ αὐτὰ τὰ κριτήρια ἡ 'ἀρχαία ἑλληνικὴ' δὲν εἶναι γλῶσσα, γλῶσσα εἶναι τὰ ἑλληνικὰ στὶς μορφὲς ποὺ ὁμιλοῦνται σήμερα, εἶναι ζωντανὰ καὶ σπαρταρᾶνε.
  Τώρα, ἂν μὲ ΑΛΛΑ, σεβαστὰ καὶ γόνιμα, κριτήρια ἀπὸ αὐτὰ τῆς συνήθους γλωσσολογίας καταλήγουμε σὲ ἄλλα, σεβαστὰ καὶ χρήσιμα, συμπεράσματα, αὐτὸ εἶναι ἄλλη ἱστορία. Μὴν μπλέκουμε ὅμως τὰ κριτήρια! Ἂν μιλᾶμε γιὰ τὶς ἐπιστῆμες τῆς γλώσσας, ἡ φράση "τὰ ἀρχαῖα ἑλληνικὰ εἶναι νεκρὴ γλῶσσα" ἔχει μέσα... τέσσερα λάθη.

  Ὁ κ. Συρόπουλος ἐπανεφευρίσκει τὴν γλωσσολογία καὶ τὴν φιλολογία μὲ μιὰ πρωτότυπη καὶ ἐπιλεκτικὴ ἐφαρμογὴ τῶν κανόνων τους, ἀλλὰ αὐτὸ τὸ κάνει οὔτως ἢ ἄλλως στὰ 'σχόλια' ἑνὸς σημαντικοῦ ἀριθμοῦ ἱστοσελίδων.

 30. Apostolos Syropoulos avatar
  Apostolos Syropoulos 14/09/2013 17:52:15

  Μολονότι το επιχείρημα του κ. Μητραλέξη είναι προφανώς ad hominem, δεν θα τον ακολουθήσω. Αντί αυτού θα τον παραπέμψω στο http://schott.blogs.nytimes.com/2009/12/16/q-and-a-the-death-of-languages/?_r=0 όπου αναφέρεται πως «A language is declared to be dead when the last, generally old, people who still spoke it die without having transmitted it to their children and grandchildren. Thus the two, mutually related, criteria are: death of the last speakers and lack of transmission.» Aπό τη στιγμή που κανείς δεν μιλάει ούτε την αττική διάλεκτο αλλά ούτε και την κοινή ελληνιστική, οι γλώσσες αυτές είναι ΝΕΚΡΕΣ. Όλα τα άλλα μοιάζουν με τα χαζοεπιχειρήματα των σκοπιανών...

 31. KΩΣΤΑΣ avatar
  KΩΣΤΑΣ 14/09/2013 18:28:09

  Kαι εγώ στην αρχή εξοργίστηκα με τις δηλώσεις της Ρεπούση. Μετά άρχισα να σκέπτομαι και να κάνω απολογισμό απο τα δικά μου χρόνια (τελείωσα το λύκειο το 1970) και απο τα παιδιά μου ως προς τι με βοήθησαν στην ζωή μου γενικότερα τα Θρησκευτικά( ειδικά τα Εβραικά παραμύθια),τα λατινικά και τέλος τα Αρχαία.
  Με μια επιφύλαξη για τα Αρχαία Ελληνικά ως προς τον τρόπο που πρέπει να διδάσκονται,στα άλλα έχει δίκηο.Και όταν θυμάμαι πόσα χρήματα ξοδέψαμε τότε(οι γονείς μου) αλλά και εγώ στα παιδιά μου για να μάθουμε Αγγλικά που μας ζητούσαν και ζητάνε σε ΟΛΕΣ ΤΙς ΔΟΥΛΕΙΕς, αλλά και για χρήση υπολογιστών τότε εξοργίζομαι ανάποδα και συμφωνώ μαζί της.

  • Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας avatar
   Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας @ KΩΣΤΑΣ 14/09/2013 19:23:20

   Ἀγαπητέ, ρωτῆστε ἕναν καθηγητὴ σημερινοῦ πανεπιστημίου νὰ σᾶς πεῖ τὶ ἑλληνικὰ διαβάζει στὰ γραπτά τῶν σημερινῶν φοιτητῶν. Καὶ μετὰ θὰ καταλάβετε πόσο τυχερὸς εἶσθε ἐσεῖς ποὺ μάθατε ἑλληνικὰ στὸ σχολιό σας...

 32. Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας avatar
  Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας 14/09/2013 23:45:50

  τυπογραφικό λάθος: σχολειό σας...

 33. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 15/09/2013 00:16:58

  Δὲν εἶναι καθόλου ad hominem. Ἀντιλαμβάνεστε τὰ "ἀρχαῖα" ὡς ξεχωριστὴ γλῶσσα, κάτι τὸ ὁποῖο ἀντιβαίνει στοὺς κανόνες καὶ στὰ κριτήρια τῆς γλωσσολογίας. Ὅμως, τὸ κάνετε ἀκριβῶς ἐπικαλούμενος τὴ γλωσσολογία, ἐπανεφευρίσκοντας τὴν γλωσσολογία καὶ τὴν φιλολογία μὲ μιὰ πρωτότυπη καὶ ἐπιλεκτικὴ ἐφαρμογὴ τῶν κανόνων τους. Καὶ ἐπιμένετε. Καὶ ξαναπαραθέτετε κείμενα γιὰ τὸ τί γίνεται μὲ τὶς ΓΛΩΣΣΕΣ ποὺ δὲν ὁμιλοῦνται πιά. Ἀλλὰ τὸ εἴπαμε 400 φορές, τί νόημα ἔχει νὰ τὸ ἐπαναλάβουμε; Ὑποχρεώνομαι νὰ ὑποθέσω ὅτι ἀπολαμβάνετε τὴν διαδικασία, διότι ἀδύνατον νὰ ἐξηγηθεῖ ἀλλιῶς.

 34. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 15/09/2013 00:19:27

  Κοιτᾶξτε, κακῶς ἀπαντάω γιὰ πολλοστὴ φορά, αὐτὰ τὰ ζητήματα ἔχουν λυθεῖ πρὸ πολλοῦ ἀπὸ τὴν γλωσσολογία καὶ τὴν φιλολογία. Ἀκόμα καὶ τὰ κριτήρια ποὺ παραθέτουμε, δηλαδὴ καὶ -γλῶσσα- νὰ ἦταν ἡ ἀρχαία, δὲν βρίσκουν ἐφαρμογὴ σὲ αὐτήν, διότι οὐδέποτε ἔπαυσε ἡ transmission, ἁπλῶς μετεξελίχθη. Ἀλλὰ τί νὰ λέμε; Οὐκ ἂν πείσεις κἂν μὲ πείσεις.

  • Apostolos Syropoulos avatar
   Apostolos Syropoulos @ Σωτ Μητραλ 15/09/2013 01:29:32

   Συγγνώμη αλλά έχετε πρόβλημα να δεχτείτε μια επιστημονική αλήθεια απλά επειδή σας χαλάει την όποια κοσμοθεωρία σας. Με την λοξγική σας θα έπρεπε και τα λατινικά να είναι ζωντανή γλώσσα αλλά για τους ίδιους αντιεπιστημονικούς λόγους αυτή είναι νεκρή

   • Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας avatar
    Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας @ Apostolos Syropoulos 15/09/2013 10:20:21

    Κύριε Συρόπουλε, αὐτὴν τὴν στιγμή, Κυριακὴ πρωί, στὸ σπίτι μας ἀκοῦμε τὴν λειτουργία καὶ καταλαβαίνομε τὰ πάντα.
    Μᾶλλον κάτι δὲν πάει καλὰ μὲ τὴν "ἐπιστήμη" σας.

    • Apostolos Syropoulos avatar
     Apostolos Syropoulos @ Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας 15/09/2013 17:16:30

     Να μην ακούω ανοησίες! Ένας άνθρωπος που δεν έχει διδαχτεί λέξη αρχαία, δεν καταλαβαίνει τίποτα! Οπότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά με τον κόσμο που ζείτε!

     • Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας avatar
      Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας @ Apostolos Syropoulos 16/09/2013 00:45:10

      Really?

      Ὅποιος δὲν συμφωνεῖ μαζί σας ζεῖ σὲ κόσμο ποὺ δὲν πάει καλά;

      Ὡραῖος ἐπιστήμων εἶσθε!!!! Μοσχοβολᾶτε Σοβιετία....

     • Apostolos Syropoulos avatar
      Apostolos Syropoulos @ Ἄνθρωπος τῆς τεχνολογίας 19/09/2013 21:01:28

      Και εσείς βλακεία!

  • Apostolos Syropoulos avatar
   Apostolos Syropoulos @ Σωτ Μητραλ 15/09/2013 17:31:14

   Εγώ δεν ξέρω τι λένε τα δικά σας βιβλία αλλά σας παράθεσα ένα κείμενο και σας παραθέτω και το σχετικό άρθρο της Wikepedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Extinct_language Το άρθρο ξεκινάει ως εξής: «An extinct language is a language that no longer has any speakers,[1] or that is no longer in current use. Extinct languages are sometimes contrasted with dead languages, which are still known and used in special contexts in written form, but not as ordinary spoken languages for everyday communication. However, language extinction and language death are often equated.» Με βάση αυτό τα ελληνιστικά ελληνικά και η αττική διάλεκτος είναι νεκρές γλώσσες.

   Επίσης αν δείτε τρο άρθρο http://en.wikipedia.org/wiki/Latin θα δείτε πως λέει: «Although it is considered a dead language, modern Romance languages are continuations of dialectal forms (vulgar Latin) of the language.» Το οποίο ισχύει επίσης για την αττική διάλεκτο: η νέα ελληνική είναι εξέλλιξη της! Όλα τα άλλα είναι δικές σας αντιεπιστημονικές εικασίες που δεν στέκουν πουθενά. Ή να το θέσω αλλιώς: η αττική διάλεκτος είναι τόσο ζωντανή γλώσσα όσο οι σκοπιανοί είναι απόγονοι του Μέγα Αλέξανδρου!

   • Σωτ Μητραλ avatar
    Σωτ Μητραλ @ Apostolos Syropoulos 16/09/2013 00:04:02

    κ. Συρόπουλε, ἡ ἀττικὴ διάλεκτος δὲν εἶναι γλῶσσα ἀλλὰ διάλεκτος (ταυτολογικὴ πρόταση).

    Νομίζω τὸ ἔχουμε ἐπαναλάβει αὐτὸ ἀρκετὲς φορές, διορθῶστε με ἂν κάνω λἀθος.

    Δὲν παρουσιάσατε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ, μὰ ἀπολύτως κανένα (ἐπιτρέψτε μου: ἀπολύτως κανένα) κείμενο ὅπου νὰ παρουσιάζεται ἡ “ἀρχαία” ὡς αὐτόνομη γλῶσσα ἀπὸ γλωσσολογικῆς ἀπόψεως.

    Παραθέσατε κείμενα ποὺ λένε τὸ αὐτονόητο: ὅτι ὅταν μιὰ *γλῶσσα* δὲν ἔχει πλέον φυσικοὺς ὁμιλητές, θεωρεῖται νεκρή, ὅταν ἔχει, ζωντανή. (Ἅρα: ἡ ἑλληνικὴ εἶναι ζωντανὴ γλῶσσα – duh!) Θεωρεῖτε αὐτονόητο ὅτι μὲ τὰ γλωσσολογικὰ (καὶ ὄχι μὲ τὰ δικά σας, ἰδιωτικὰ) κριτήρια ἡ ‘ἀρχαία’ θεωρεῖται γλῶσσα. Ἔλα μου ὅμως ποὺ γλωσσολογικὰ δὲν θεωρεῖται (linguistics 101), κι ἂν κάπου ἀναφέρεται ὡς τέτοια ἂν πασὰν γιὰ τὴν οἰκονομία τοῦ λόγου, στὴν ἀκριβολογία ἐπέρχεται διόρθωση.

    Μὰ τὴν πίστη μου, παρακαλῶ μὴν ξαναπαραθέσετε κείμενο μὲ τὸν ὁρισμὸ τῆς νεκρῆς γλώσσας συμπεραίνοντας παράλληλα ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΣΑΣ ὅτι τὰ ‘ἀρχαῖα’ εἶναι γλῶσσα, τὸ ὑπέστημεν ἤδη, τὴν μάθαμε ἀπ' ἔξω. Ἐκπλήσσομαι ὅμως ποὺ δὲν σᾶς ἀρκεῖ ἠ διαβεβαίωση ἑνὸς παγκοσμίου φήμης γλωσσολόγου, τοῦ κ. Γ. Μπαμπινιώτη, καὶ προβάλλετε τὴν ἀξίωση ὅτι γνωρίζετε τὴν γλωσσολογία πληρέστερα ἀπὸ τὸν καλὸ καθηγητή.

    Νομίζω ὅτι εἶναι κυριολεκτικὰ ἡ 5η φορὰ ποὺ σᾶς τὸ ἐξηγῶ προσωπικὰ σὲ διάφορες ἱστοσελίδες, δημοσίως καὶ γραπτῶς, ἐνδεχομένως νὰ ὑπερβάλλω καὶ νὰ εἶναι ἡ 4η – σίγουρα πολὺ περισσότερο ἀπὸ ὅσο ὑπαγορεύει ἡ common sense καὶ ὁ διαθέσιμος χρόνος. Ἐλπίζω ἀντιλαμβάνεστε, τὴν 6η φορὰ δὲν θὰ ἔχει πιὰ νόημα. Ὁ Γ. Μπαμπινιώτης ἀναφέρει στὴν δήλωσή του ὅτι «δεν πρέπει να γινόμαστε συνομιλητές φληναφημάτων» – δὲν τήρησα μέχρι στιγμῆς αὐτὴ τὴν προτροπή. Εσείς δεν έχετε να μου δείξετε τίποτα και τα επιχειρήματα σας είναι τόσο αβάσιμα όσο ο ισχυρισμός των Σκοπιανών ότι είναι απόγονοι του Μέγα Αλέξανδρου.

    • Σωτ Μητραλ avatar
     Σωτ Μητραλ @ Σωτ Μητραλ 16/09/2013 00:14:42

     Καὶ ἐπειδὴ θὰ μᾶς ξεκάνετε γιὰ ἕνα λίνκ, ὁρίστε ὁ ὁρισμὸς τῆς συγχρονικῆς καὶ τῆς διαχρονικῆς μελέτης τῆς ἐξέλιξης μιᾶς γλώσσας ἀπὸ σημειώσεις τῶν ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ τῆς γλωσσολογίας. Στὴ σελ. 31. Εἶμαι βέβαιος ὅτι, τῶν τεκμηρίων κατατεθέντων, θὰ ἀνακαλέσετε πλήρως, ὅπως εἴθισται σὲ ὅσους ἐπικαλοῦνται τὴν ἐπιστημονικότητα. http://www-old.lit.auth.gr/public/simeiwseis_glw301_beloudis_08.pdf «Μια από τις πιο σημαντικές εννοιολογικές διακρίσεις που εισήγαγε ο Saussure, αλλάζοντας τον προσανατολισμό της γλωσσολογικής έρευνας, αφορά τη διαφοροποίηση της διαχρονικής από τη συγχρονική μελέτη της ‘γλώσσας’ (βλ. κεφ. Ι, Εισαγωγή· στο εξής απλώς: γλώσσα, χωρίς τα διακριτικά του όρου). Με τον όρο ‘διαχρονική’ εννοούμε τη μελέτη της εξέλιξης μιας γλώσσας, της αλλαγής της μέσα στο χρόνο, ενώ με τον όρο ‘συγχρονική’ αναφερόμαστε στη μελέτη μιας συγκεκριμένης φάσης αυτής της γλώσσας (σε κάποιο σημείο της εξέλιξής της μέσα στο χρόνο).»

     • Apostolos Syropoulos avatar
      Apostolos Syropoulos @ Σωτ Μητραλ 19/09/2013 13:17:34

      Μάλλον είστε όχι απλά σοφιστής αλλά πολύ κακώς σοφιστής! Σας προκάλεσα και σας ξαναπροκαλώ να μου δώσετε ένα κείμενο γραμμένο σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο περιοδικό με τον όρο linguistic στον τίτλο του που να λέει ξεκάθαρα ότι η γλώσσα που μιλούσαν οι αρχαίοι έλληνες δεν είναι νεκρή. Οι ανοησίες περί εξέλλιξης δεν με αφορούν καθώς όλες μα όλες οι γλώσσες αποτελούν εξέλλιξη κάποιας άλλης. Όπως εξελλίσονται τα ζώα και τα φυτά έτσι εξελλίσονται και οι γλώσσες. Και όπως τα ζώα και τα φυτά από τα οποία εξελλίσονται νεώτερα είδη θεωρούνται εξαφανισμένα έτσι και οι γλώσσες εξαφανίζονται ή θεωρούνται νεκρές. Όλα τα άλλα είναι απλά ανοησίες.

 35. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 15/09/2013 11:21:57

  Η αντιμετώπιση και του προκείμενου θέματος είναι ενδεικτικό κοινωνίας που δε μπορεί ούτε τα κορδόνιας της να δέσει!
  Όλα είναι υποταγμένα στην αυταρέσκεια των "σταρς" και του θεάματος. Κοινωνία σε πλοκή πορνογραφικού δράματος.
  Πολιτεία ανίκανη να χειριστεί ζητήματα ουσιαστικά για την ύπαρξή της.
  Αιωρείται στο θεσμικό κενό. Υπόδουλη των αυτάρεσκων επιβητόρων της.

  Πότε θα καταλάβουμε πως τα οντολογικά ζητήματα του Έθνους είναι εθνικά κι όχι πορνογραφικά. Πως δεν πρέπει να αφεθούν να βιαστούν στη μπόχα του τσίπουρου και του καπνού στο καφενέ.
  Και πως γίνεται αφού όλοι είμαστε γλωσσολόγοι, οικονομολόγοι, μηχανικοί και ειδήμονες να μη γνωρίζουμε τη διαφορά του "ως" και του "σαν"! Να μη μπορούμε ούτε σπίρτα να παράγουμε!

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ Μανιάτης 16/09/2013 00:01:32

   «Και πως γίνεται αφού όλοι είμαστε γλωσσολόγοι, οικονομολόγοι, μηχανικοί και ειδήμονες να μη γνωρίζουμε τη διαφορά του “ως” και του “σαν”!»

   Ἐλπίζω νὰ μὴν ἀναφέρεστε στὴ χρήση τους στὸ κείμενο, διότι τότε πρέπει νὰ διερωτηθῶ ἂν γνωρίζετε ἐσεῖς τὴ διαφορά.

 36. Kυριάκος Παπαδόπουλος avatar
  Kυριάκος Παπαδόπουλος 16/09/2013 05:13:48

  Ὁ Σωτήρης Μητραλέξης εἶναι Σοφιστής, διότι καταπιάνεται νὰ διορθώνει λαθάκια ἀπὸ δῶ καὶ ἀπὸ κεῖ, συντακτικά, γραμματικά, λάθη στὸν τονισμό...προσπαθῶντας ἔτσι νὰ ἀποπροσανατολίσει τὸν διάλογο, καὶ νὰ μὴν ἀφήνει τὰ λάθη του καὶ τὶς ἀνακρίβειές του νὰ ἐκτίθενται. Ἤδη ἔχει κάνει τὸ μέγιστο σφάλμα νὰ προσπαθήσει νὰ γελοιοποιήσει τοὺς ἀναγνῶστες καὶ σχολιαστὲς τοῦ Ἀντιβάρου: ἀκριβῶς τὸ ἴδιο ἄρθρο δημοσίευσε κι ἐκεῖ, μὲ τὴν διαφορὰ ὅτι τὸ ἔκανε πάνω σὲ _διαφορετικὸ_ κείμενο, ἔτσι ὥστε τὰ σχόλια πολλῶν ἀναγνωστῶν νὰ φαίνονται έκτὸς τόπου καὶ χρόνου.

  Ἐπειδὴ ἔχει τὸ θράσσος δέκα Καρδιναλίων, θὰ λάβει τὶς ἀπαντήσεις ποὺ τοῦ ἀξίζουν σύντομα: ἔχει ξεφύγει ἀπὸ τὰ ὅρια τοῦ δημοσίου διαλόγου, καὶ αὐτὴ τὴν στιγμὴ λασπολογεῖ. Βλέπει ἴσως ὅτι τὸ σύστημα ποὺ ὑπηρετεῖ καταρρέει.

  Λοιπόν, τὴν ἀπάντηση τοῦ τὴν δίνει πασίγνωστος καθηγητὴς στὸ Χάρβαρντ:

  Στὴν ἐκπομπὴ “Ἀντιθέσεις΄΄, ὁ Γ. Σαχίνης εἶχε προσκαλεσμένο τὸν καθηγητὴ ἀνθρωπολογίας τοῦ παν. τοῦ Χάρβαρντ Michael Herzfeld (1/3/2013). Μεταξὺ πολλῶν ένδιαφέροντων πραγμάτων οὐσίας, ὁ καθηγητὴς εἶπε ὅτι ἡ κάθε διάλεκτος χωριστὰ ἀποτελεῖ διαφορετικὴ γλώσσα. Οἱ διάλεκτοι δὲν ἀναγνωρίζονται ὡς ξεχωριστὲς γλώσσες ἀπὸ τοὺς γλωσσολόγους, διότι “δὲν εἶχαν τὴν τύχη νὰ διαθέτουν ἰκανὸ στρατὸ νὰ τὶς ὑπερασπίσει΄΄. Ἔτσι λοιπὸν ὁ Herzfeld θεωρεῖ κάθε διάλεκτο στὴν Κρήτη ὡς μιὰ ξεχωριστὴ γλώσσα: καὶ πραγματικὰ συμφωνῶ μαζί του, διότι μπορῶ νὰ καταλάβω διαισθητικὰ αὐτὸ ποὺ ἐννοεῖ, ἀπαλλαγμένος ἀπὸ ἰδεολογικοπολιτικὲς φορτίσεις… Σύμφωνα λοιπὸν μὲ τὰ παραπάνω, ἡ Ἀττικὴ Διάλεκτος εἶναι νεκρή, διότι δὲν ὁμιλεῖται πιὰ ἀπὸ κανέναν. Ἡ δὲ γλώσσα τοῦ Εὑαγγελίου εἶναι ἡ Ἑλληνιστικὴ Κοινή: μιὰ γλώσσα ποὺ ἐπίσης εἶναι νεκρή, διότι δὲν ὁμιλεῖται ἀπὸ κανέναν λαὸ καὶ καμία κοινωνία αὐτὴ τὴν στιγμή. Ἀναπαράγονται κείμενα, στὶς ἰερὲς Ἀκολουθίες, σὲ παραστάσεις θεατρικές, σὲ ἐπιστημονικὰ συνέδρια, κλ.π., ἀλλὰ δὲν ὁμιλοῦνται οἱ προαναφερθεῖσες γλώσσες ἀπὸ τὸν σημερινὸ ἑλληνόφωνο Κόσμο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.