#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/09/2010 06:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η νεανική βία, μάστιγα για την ΕυρώπηΠερισσότεροι από 15.000 νέοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πράξεις βίας κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Αυτό ανακοίνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, διευκρινίζοντας πως το 40% των θανάτων αυτών, οφείλονται σε μαχαιρώματα.

Σε αναφορά της με θέμα τη βία, η ΠΟΥ σημειώνει πως οι περίπου 40 θάνατοι σε καθημερινή βάση εξαιτίας περιστατικών βίας,  είναι μια «τρομακτική απώλεια για την κοινωνία», και θα μπορούσαν να αποφευχθούν από συντονισμένες πολιτικές που θα συνδύαζαν τους τομείς υγείας, παιδείας, και δικαιοσύνης.

Η ΠΟΥ αποκάλυψε πως η οπλοχρησία είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες το 12% των νεαρών φαίνεται να διαθέτουν μαχαίρια τα οποία και δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν. Τα ποσοστά δολοφονιών είναι υψηλότερα στη Ρωσία, την Αλβανία, το Καζακστάν, και γενικά στις ανατολικές, πρώην σοβιετικές χώρες.

Άλλες μέθοδοι δολοφονίας νέων ανθρώπων είναι οι πυροβολισμοί και ο στραγγαλισμός. Η μη θανατηφόρα βία είναι ακόμη πιο διαδεδομένη, καθώς υπολογίζεται πως  για κάθε δολοφονημένο, αναλογούν άλλα 20 θύματα σε νεαρά ηλικία,  που εισάγονται στα νοσοκομεία της Ευρώπης ως αποτέλεσμα χρήσης βίας.

Η περιφερειακή διοικητής της ΠΟΥ για την Ευρώπη Zsuzsanna Jakab, τονίζει πως «θα υπάρξει μεγάλο κέρδος αν υιοθετηθεί η εμπειρία κάποιων κρατών που έχουν σημειώσει σημαντική επιτυχία στην αποτροπή της νεανικής βίας». Αν οι κυβερνήσεις επενδύσουν και εστιάσουν σε πολιτικές πρόληψης, λέει, τότε ενδεχομένως να σωθούν μέχρι και 13.000 ζωές κάθε χρόνο, δηλαδή 9 στους  10 βίαιους θανάτους.

«Η επένδυση στη πρόληψη της βίας είναι σημαντική σε μια εποχή όπως αυτή της αυξημένης ανεργίας, και της μειωμένης κοινωνικής πρόνοιας που σχετίζονται άμεσα με την αλματώδη βία».

Η ΠΟΥ ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να ανακαλύψουν τις αιτίες της βίας και να αναγνωρίσουν ότι  αυτές αποτελούν ευθύνη ολόκληρης της κοινωνίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι τραμπουκισμοί στα σχολεία και στις κοινότητες αυξάνουν τη πιθανότητα της εμπλοκής των νέων σε πράξεις βίας, ενώ υπάρχουν συνδετικοί κρίκοι μεταξύ χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών με την οπλοχρησία. Η πρόληψη της βίας είναι σαφώς πιο κερδοφόρα από την απλή αντιμετώπιση των συνεπειών της, ενώ «η μόνη λύση είναι η οργανωμένη αντιμετώπιση της από την κοινωνία» καταλήγει η αναφορά της οργάνωσης.

Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δεξιός avatar
  δεξιός 22/09/2010 10:02:42

  τι να πεις? ισως η τηλεόραση και τα βιντεο-γκεημ κάναν τη βία να φαίνεται πολυ απλή στο μυαλό ενός εφήβου

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ δεξιός 22/09/2010 11:11:42

   Συμφωνώ μ' αυτό που λες για τα βιντεο-παιχνίδια και την τηλεόραση, αλλά από την άλλη δεν νομίζω ότι είχαν ή έχουν τόσο "προχωρημένη" τηλεόραση στην Αλβανία ή στο Καζακστάν (δεν έχω πάει).

   Και από video games μάλλον τώρα τελευταία τα γνώρισαν.

   Για τις δικές μας κοινωνίες ναι. Γι' αυτές τις κοινωνίες όμως μάλλον αλλού πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες της εγκληματικότητας.

   Θραξ Αναρμόδιος

 2. tsilivithras avatar
  tsilivithras 22/09/2010 11:37:59

  Θράκα το θέμα της οπλοφορίας-οπλοχρησίας είναι ειδικό και αφορά κυρίως τα κάτα τόπους έθιμα και πολιτιστικά κατάλοιπα περασμένων αιώνων και φυσικά συνδέονται με την βεντέτα, την μονομαχία και το "καθαρό κούτελο".

  Το θέμα "μαχαίρι" αν και άρρηκτα συνδεδεμένο με το εθιμικό δίκαιο (και ρην μονομαχία-ξεκαθάρισμα), εδώ και χρόνια πλέον έχει δημιουργήσει ένα trend (knife culture) που οφείλεται εν μέρει στην ευκολία απόκρυψης και χρήσης του και εν μέρει στην υπερπροβολή του gang culture από το hollywood και το ίντερνετ.
  Στην Αγγλία κυρίως τα τελευταία 10 χρόνια έχουν καταγραφεί αναρίθμητα περιστατικά θανατηφόρων συμπλοκών με χρήση "λεπίδας" από ανήλικους.

  Το θέμα "video games" είναι ένα τεράστιο θέμα από μόνο του και έχει να κάνει με τον γενικότερο σχεδιασμό ηλεκτρονικών παιχνιδιών που αποσκοπούν στην άμβλυνση της συνείδησης και τον εθισμό των χρηστών (κυρίως ανήλικων φυσικά).
  Το social engineering στην συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργεί με γνώμονα την απάλειψη κάθε ίχνους αναστολής απέναντι στην ωμή βία και την αποτύπωση της πολεμικής προπαγάνδας στη νέα γενιά.
  Δεν είναι τυχαίο που τα "first person shooter" έχουν σαν κακούς τους μελαμψούς σαρικιοφόρους...

  Τα παραπάνω συνδυασμένα με ολοένα και χαμηλότερα standrads εκπαίδευσης και διαβίωσης συμβάλουν στην αποκτήνωση του γενικού πληθυσμού και την υποσυνείδητη προετοιμασία του για απρόσωπη τρομακτική βία.

  Θα συνιστούσα για ανάγνωση το "Stop teaching our kids to kill"-Dave Grossman, Gloria DeGaetano

  Κάνε μια "ψακτική" στο google.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.