#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/10/2010 09:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων πέθανε, ζήτω το έθνος-κράτοςΗ νέα παγκόσμια τάξη όπως διαμορφώθηκε μετά το πέρας του ψυχρού πολέμου, έχει αρχίσει να διαλύεται. Τα έθνη επιστρέφουν ολοταχώς στα αρχαία πάθη, τις αντιπαλότητες, και τις διαφορές αιώνων.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ευρώπη. Η εδώ και δεκαετίες διακαής επιθυμία για μια ήπειρο χωρίς σύνορα, φθίνει. Το όραμα για ένα κοινωνικό κράτος παροχών, αποδεικνύεται υπερβολικά δαπανηρό, καθώς ο πληθυσμός της Ευρώπης συρρικνώνεται και γερνάει. Οι πολιτισμικές, γλωσσικές, και οικονομικές διαφορές μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, ή της Ολλανδίας και της Βουλγαρίας, αποδεικνύονται τεράστιες παρά τις προσπάθειες κάποιων γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες να τις γεφυρώσουν. Το ΝΑΤΟ έχει καταντήσει ένας ευφημισμός για την προσπάθεια των ΗΠΑ να επεμβαίνει οπουδήποτε στον κόσμο. Ο εθνικισμός επιστρέφει, και βασίζεται σε ισχυρούς κοινούς δεσμούς γλώσσας, ιστορίας, θρησκείας, και κουλτούρας. Βλέπουμε ακόμη και το διακοσίων ετών πρόβλημα της ισχυρής Γερμανίας να αναδύεται εκ νέου. Μια Γερμανία που επιθυμεί να έχει πολιτική επιρροή ανάλογη της οικονομικής της ανωτερότητας.

Η χρόνια διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων για το μέλλον της Δυτικής Όχθης, δεν αποτελεί πλέον το επίκεντρο της μεσανατολικής κρίσης. Ο μουσουλμανικός κόσμος σήμερα,  φοβάται περισσότερο την αναβίωση ενός μπλοκ μη αραβικών, ισλαμικών φονταμενταλιστικών κρατών αντιπάλων. Με πυρηνικό οπλοστάσιο, το θεοκρατικό Ιράν προσπαθεί να προσφέρει τη στρατηγική του προστασία σε ριζοσπαστικούς συμμάχους του όπως είναι η Συρία, η Hezbollah, και η  Hamas, ενώ την ίδια ώρα προσπαθεί να ξαναφέρει στο προσκήνιο την αρχαία περσική δόξα. Αν και αρκετά διαφοροποιημένη, αυτή η ομάδα μοιράζεται μια κοινή απέχθεια για τον αραβικό κόσμο των σουνιτών, και τους πλούσιους αλλά αδύναμους στρατιωτικά σεΐχηδες του Κόλπου.Η Τουρκία, επιστρέφει στο προ του 20ου αιώνα παρελθόν της. Η αποχώρησή της από το ΝΑΤΟ είναι πλέον θέμα χρόνου. Η ΕΕ δεν ήθελε την Τουρκία. Σήμερα, η Τουρκία  είναι αυτή που δεν θέλει την αμφίρροπη ΕΕ. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός δοξάζει πλέον το παλιό Οθωμανικό Σουλτανάτο. Η Τουρκία θέλει να προβάλλει έναν ρόλο ως προστάτης του Ισλάμ, αντί να περιορίζεται στον σημερινό (μειωμένο) ρόλο της ως  μια κοσμική χώρα στα πρότυπα του Ατατούρκ.Οι αδύναμοι γείτονες της, Αρμενία, Κύπρος, Ελλάδα, και το Κουρδιστάν, ανησυχούν δικαίως.

Η οικονομία της Ιαπωνίας είναι σε στασιμότητα. Ο εύπορος πληθυσμός της μειώνεται αριθμητικά και γερνάει επικίνδυνα. Στην ευρύτερη περιοχή τους, οι Ιάπωνες αντιμετωπίζουν μια συνεχώς επεκτεινόμενη Κίνα, και μια παρανοϊκή Βόρεια Κορέα. Και η Ιαπωνία δεν είναι και τόσο σίγουρη αν η εσωστρεφής Αμερική, είναι ικανή να τηρήσει την υπόσχεσή της όσον αφορά στη προστασία της Ιαπωνίας από κάποιους παραδοσιακούς της εχθρούς.

Υπάρχουν δυο σενάρια για το μέλλον της Ασίας. Και τα δυο σκοτεινά. Ή η Κίνα θα υπαγορεύει τις εξωτερικές πολιτικές της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, και της Ταϊβάν, ή κάποιες νέες πυρηνικές δυνάμεις θα εμφανιστούν με σκοπό την αποτροπή της Κίνας, μιας και δεν θα μπορούν να βασίζονται πλέον στην ανεπαρκή αμερικανική προστασία.

Η πετρελαϊκά πλούσια Ρωσία, απαλλαγμένη από την κομμουνιστική της αυτοκρατορία, μοιάζει να έχει χάσει κάθε αυτοκρατορικό κύρος και επιρροή, τηρώντας μια αντίθετη στάση απέναντι σε οτιδήποτε πρεσβεύει ή υποστηρίζει η Αμερική. Αυτή η στάση μεταφράζεται σε πώληση πυρηνικής τεχνογνωσίας και υλικού στο Ιράν, προμήθεια οπλικών συστημάτων σε προκλητικές χώρες όπως είναι η Βενεζουέλα του Hugo Chavez, και τηρώντας επιθετική στάση απέναντι σε γειτονικά της κράτη σε θέματα ενέργειας.

Το Μεξικό, ολισθαίνει καθημερινά σε μεγάλο βαθμό διαφθοράς και βίας, όντας πιο επικίνδυνη περιοχή από το Ιράκ ή το Πακιστάν. Η απολιθωμένη ηγεσία του δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για μεταρρυθμίσεις, δεν ανοίγει την οικονομία και ούτε προχωρά σε φιλελευθεροποίηση των πολιτικών του θεσμών. Αντ` αυτού, η επιβίωση του Μεξικού εξαρτάται αποκλειστικά από την «εξαγωγή» εκατομμυρίων εξαθλιωμένων κατοίκων του στις ΗΠΑ. Η μεξικανική κυβέρνηση, που ενδιαφέρεται περισσότερο για χρήματα παρά για τον λαό της, βασίζεται πολύ στα $20 δισ. μεταναστευτικού συναλλάγματος που εισρέουν στη χώρα κάθε χρόνο. Οι Αμερικανοί όμως πολίτες έχουν βαρεθεί να πληρώνουν την επιδότηση 15 σχεδόν εκατομμυρίων πάμφτωχων λαθρομεταναστών. Η ένταση που επικρατεί μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών, θυμίζει την ανάλογη ένταση που υπήρχε κατά τον 19ο αιώνα.Οι ΗΠΑ πως αντιδρούν σε αυτές τις αλλαγές; Πολιτικά διαιρεμένες, μπλεγμένες σε δυο πολέμους, σε οικονομική ύφεση, χρεωμένες και σοκαρισμένες από την οικονομική κρίση του 2008, οι ΗΠΑ μοιάζουν παράλυτες. Και καθώς καταρρέει ο ευρωπαϊκός σοσιαλισμός, κατά παράξενο τρόπο, μια νέα κρατικιστική αμερικανική κυβέρνηση, επιθυμεί να αντιγράψει την ευρωπαϊκή αποτυχία αναλαμβάνοντας περισσότερους τομείς της οικονομίας, και δανειζόμενη τρισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα που οι πανικόβλητοι σύμμαχοι της Αμερικής αναζητούν τη προστασία της, η κυβέρνηση της προχωράει σε  περικοπές στα κονδύλια που προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις. Ξοδεύει περισσότερο χρόνο καθησυχάζοντας τους γεμάτους αυτοπεποίθηση εχθρούς της παρά προστατεύοντας και διασφαλίζοντας τους φοβισμένους της φίλους.

Αντί να ολοκληρώνει το κράτος τον συνοριακό φράχτη (στα σύνορα με το Μεξικό) και να σφραγίζει τη νότια μεθόριο, προχωράει σε αγωγή κατά της μοναδικής πολιτείας η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να εφαρμόσει τη μεταναστευτική νομοθεσία, την οποία όφειλε να εφαρμόζει η ίδια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Έτσι λοιπόν, όπως επιστρέφουν στο προσκήνιο όλα τα παλιά προβλήματα, το ίδιο επιστρέφουν και οι παλιές λύσεις. Κάποιες ξεπερασμένες ιδέες περί ελεύθερης οικονομίας, ελεύθερων αγορών, ισχυρής άμυνας, ασφαλών συνόρων, και εθνικής ενότητας, ξαφνικά επανεμφανίζονται πιο φρέσκιες και πιο επίκαιρες από ποτέ.

Απόδοση: S.A.   (www.ihavenet.com)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/10/2010 09:21:32

  Κατω απο τα Ο. Ηνωμενα Εθνη, θα εχουμε παγκοσμιο συστημα υγειας, παγκοσμια αστυνομια, παγκοσμιο στρατο ( να πουλανε οι ιδιοι στον ΟΗΕ για ολο τον κοσμο ), παγκοσμιο Debt. Εγραωα χτες, Debt for Land Swap. Εδω ειμαστε, ΦΞ κρατα αρχειο των οσων λεω και γραφω..!!! Η ΓΗ σε λιγα χρονια θα ανηκει σε δανειστες. Η ΓΗ ο πλανητης. Ολα για το καλο μας και την προστασια μας. Αυτη η εξελιξη θα σημανει και την αρχη της επισημης Νεας Δουλείας αλλα με ωραιο περιτυλιγμα. Τι προτιμουμε να μας ανηκει το σπιτι μας ή η Χωρα μας??

  Debt for Land Swap.-

  ΠΠ

 2. athamas avatar
  athamas 02/10/2010 09:38:55

  «Η ζωή μου κύκλους κάνει» που τραγουδάει και η Χαρούλα.

  Κάποιοι προσπαθούν αλλά ποτέ δεν καταφέρνουν να αλλάξουν την κυκλική πορεία της ιστορίας.
  Φαίνεται κάτι σαν αναπόφευκτη εξέλιξη, ένα πεπρωμένο στο οποίο ακόμα και όσοι προσπαθούν να το αλλάξουν ή και νομίζουν ότι το αλλάζουν τελικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μόνο σημείο στον ιστορικό κύκλο που συνεχίζεται αενάως.


  «Τι το γεγονός; αυτό το γενησόμενον·
  και τι το πεποιημένον; αυτό το ποιηθησόμενον·
  και ούκ έστι πάν πρόσφατον υπό τόν ήλιον.» Εκκλησιαστής 1, 9

 3. Νίκος avatar
  Νίκος 02/10/2010 09:50:31

  Καλημέρα σε όλους.
  Το είναι και το φαίνεσθαι δεν ταυτίζονται ποτέ σχεδόν, ειδικά στην διεθνοπολιτική ζωή.

 4. athamas avatar
  athamas 02/10/2010 09:56:37

  «Στο τέλος του παιχνιδιού τα πιόνια και ο βασιλιάς μπαίνουν στο ίδιο κουτί.»

  Παλιά ιταλική παροιμία.

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 02/10/2010 10:07:30

  Και κάτι αισιόδοξα νοσταλγικό, αφιερωμένο στον Φαίλτωρα και στις γυναίκες της παρέας: http://www.youtube.com/watch?v=XsWufNDJl4M

 6. tsilivithras avatar
  tsilivithras 02/10/2010 10:43:57

  Webster Tarpley: Globalization is failing

  “…So, if you add this up, you’re gonna get 3 billion people, give or take, who are either on extreme or moderate poverty after a quarter of century globalization…And I think that’s a verdict, history will say globalization is a failure…”

  h**p://www.youtube.com/watch?v=lU6bU2WGLC0&feature=channel


  Webster Tarpley:

  UN Millennium Economic Development Goals Uncertain; Would Leave Almost 1 Billion People Below $1.25 per Day

  "A few officials at UN agencies like UNCTAD, UNIDO, UNICEF, ILO, and some others probably still have serious intentions about reducing world poverty and enhancing human development, but their efforts are simply overwhelmed by the inordinate power of the International Monetary Fund and World Bank, whose policies of structural adjustment and appropriate technology and body the genocidal demands of the world banker-financier oligarchy during the current depression. The only real solution for world poverty will come when the IMF and the World Bank are reformed out of existence, and replaced by a multilateral cooperation among sovereign states interested in ambitious projects of world infrastructure."


  h**p://tarpley.net/2010/09/21/un-millennium-economic-development-goals-uncertain-would-leave-almost-1-billion-people-below-1-25-per-day/

 7. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 02/10/2010 10:45:54

  Που το ξετρύπωσες αυτό?
  Υπέροχο κομμάτι.
  Και ταιριάζει απόλυτα με το μυθιστόρημα που διαβάζω τώρα!
  Να σαι καλά.

  Aληθεύει ότι στο Γούνστοκ ήσουνα υπέυθυνος ήχου και ο Ροδινός Stage Manager?

  h##p://www.youtube.com/watch?v=NHtOQz5bINY&feature=related

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 02/10/2010 15:52:45

   Γιάννη,

   Μην αποκαλύπτεις όλα τα επαγγελματικά μυστικά.

   Του έχω πεί και εγώ του Strange όλα αυτά τα εξαιρετικά άρθρα να μας τα δίνει σιγά σιγά για να προλαβαίνουμε, αλλά είναι ασυγκράτητος ο άτιμος!

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 02/10/2010 17:18:12

    Μόλις τέλειωσα το "Ὁ Μαρξ στο Σόχο" εξ'ού και η μια δόση νοσταλγίας για την Ουτοπία

    h**p://www.youtube.com/watch?v=GGMHSbcd_qI

    Ποιός είχε σχέση με το Joan Baez εσείς που την ξέρετε?

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 02/10/2010 18:34:58

    Φαίλτωρ,

    Να δείς και την παράσταση, δεν ξέρω παίζεται στην Αθήνα.
    Ο Χάουαρντ Ζιν ήταν τεράστια προσωπικότητα. Είχα παρακολουθήσει μια διάλεξή του το 1981 στη Νέα Υόρκη, με αφορμή έβα βιβλίου για την ιστορία των ΗΠΑ που είχε γίνει μπέστ σέλλερ.
    Επίσης, αναζήτησε ένα άρθρο που έγραψε πριν κανένα χρόνο για τον Ομπάμα

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 02/10/2010 18:52:07

    Ανέβηκε με τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο πριν δυο - τρια χρόνια ο οποίος απέδωσε υπέροχα το θείο Κάρολο ο οποιος προσπαθεί να αποκαταστήσει το όνομά του! Δεν ξέρω αν θα συνεχίσει να αναβαίνει και φέτος ή αν έχει σταματήσει.

    Το εν λόγω άρθρο δεν ξέρω αν είναι αυτό

    h--p://www.progressive.org/mag/zinn1008.html

 8. neotera avatar
  neotera 02/10/2010 10:57:40

  Το κομμάτι αυτό αποπνέει μιά μελαγχολία που δεν πετυχαίνουν τις επιδιώξεις τους οι ευγενείς και ανώτεροι παγκοσμιοποιητές. Νομίζω η ειδοποιός διαφορά μαζύ τους είναι πως εισπράττει κανείς την προσπάθειά τους. Οπως περιγράφεται κι αφήνεται να εννοηθεί από την ανάρτηση ή ως ένα όργιο ξεδιάντροπου κατακτητικού εθνικισμού από αγγλοαμερικανοσιωνιστές με μαριονέτες σχεδόν σε όλες τις χώρες λόγω αχανούς δράσης των μυστικών τους υπηρεσιών. Κάπως έτσι δεν λειτούργησε η Νέα Τάξη των ναζί, αλλά με άλλο περιεχόμενο ? Οσοι αισθάνονται λοιπόν αλλιώς τα πράγματα βλέπουν μια επανάληψη της πρόσφατης ιστορίας, ότι κατ' αναλογία βρισκόμαστε στις παραμονές του β'' παγκόσμιου πολέμου, με χειρότερους ναζί, αλλά και συσχετισμό δυνάμεων...

 9. Aggelos avatar
  Aggelos 02/10/2010 10:59:15

  "Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ευρώπη. Η εδώ και δεκαετίες διακαής επιθυμία για μια ήπειρο χωρίς σύνορα, φθίνει. Το όραμα για ένα κοινωνικό κράτος παροχών, αποδεικνύεται υπερβολικά δαπανηρό, καθώς ο πληθυσμός της Ευρώπης συρρικνώνεται και γερνάει. Οι πολιτισμικές, γλωσσικές, και οικονομικές διαφορές μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, ή της Ολλανδίας και της Βουλγαρίας, αποδεικνύονται τεράστιες παρά τις προσπάθειες κάποιων γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες να τις γεφυρώσουν. "
  διαφνω καθετως..
  τωρα ειναι που για να μη διαλυθει η ΕΕ θα ενωθει και σιγα σιγα θα ψηφιζουν και οι πολιτες τον προεδρο..μεσω κοινοβουλιου..

  σε ολο τον κοσμο φτιαχνονται ενωσεις κρατων σαν την ΕΕ ,στη Ν αμερικη ,στην Μεση ανατολη..

  το κρατος Εθνος πεθανε..
  τωρα ερχονται οι ενωσεις κρατων εθνων..και οχι με τα οπλα πια,,αλλα με δημοκραιτκο τροπο..
  αυτο ειναι το μελλον..

  • JOHN avatar
   JOHN @ Aggelos 02/10/2010 20:15:36

   Οιιστορικες εμπειριες ενος Εθνους οπου διαμορφωνουν και το χαρακτηρα του,τη κουλτουρα του ειναι λαθος ν αγνοουνται στο ονομα καποιας καποιας παγκοσμιοποιησης.Μοιραια θα διαλυθει εις τα εξ ον και συνετεθει,γιατι απλουστατα δεν μπορει να ειναι δημοκρατικη.Αντιθετα το μελλον ανοικει στις συνεργασιες και στην αλληλοκατανοηση.Αληθεια διερωτηθηκες ποτε ποσοι πολιτες της ΕΕ γνωριζουν το Ρομπαι?Γνωριζεις ποιο ειναι το ποσοστο της αποχης σε πανευρωπαικο επιπεδο στις ευροεκλογες?Οταν οι λαοι γυριζουν τη πλατη δεν υπαρχει μελλον και μαλλιστα με δημοκρατικες διαδικασιες.Πολυ λοιπον φοβαμαι που το πραμα παει αλλου.Σε αδιαφανεις διαδικασιες και επικινδυνες ατραπους.

 10. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 02/10/2010 11:25:43

  Λάθος... ήμουν αναπλρωματικός ντράμερ στους The Band και Ο ροδινός, πιτσιρικάς τότε με κοντά παμτλονάκια, πουλούσε καλαμπόκια στους χίππιδες.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Strange Attractor 02/10/2010 11:37:30

   The Band!
   Μάλλον γεννήθηκα σε λάθος εποχή.

   h**p://www.youtube.com/watch?v=nOTNQF-o_mQ&feature=related

 11. Dimitris D avatar
  Dimitris D 02/10/2010 11:55:02

  Τυπικό αμερικάνικο άρθρο. Το πρόβλημα στο Μεξικό είναι οι κλειστές αγορές;
  Ξέχασε να πει για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και Ασία, λόγο της εγκληματικότητας των λαθρομεταναστών,την αδυναμίας αφομοίωσης των μεταναστών από την ανατολή και την οικονομική ύφεση.

  Ξέχασε να πει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάποιοι υπόγραψαν ένα χαρτί και είπαν: "Τώρα δεν θα κάνετε καμία διάκριση μεταξύ σας, είστε όλοι ίσοι."
  Λες και η έλλειψη ισότητας οφείλεται στην ανυπαρξία κατάλληλης νομοθεσίας. Μετά είδαμε στην Ευρώπη ότι είμαστε διαφορετικοί, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις πολιτιστικές-γλωσσικές-ιστορικές-θρησκευτικές μας διαφορές γιατί το λέει ένα χαρτί.

  Οι λαθρομετανάστες δεν αναγνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους: τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των άλλων. Δεν μπορούν να ξεχάσουν την συνήθεια από το Πακιστάν όπου πιάνουν ένα χριστιανό και τον σκοτώνουν-βιάζουν-χτυπάνε, το κάψιμο των εκκλησιών και το θάνατο όποιου αλλαξοπιστήσει. Αυτά τα κάνουν στους χριστιανούς που ανέχεται το ισλάμ, στους ινδουιστές και άθεους κάνουν χειρότερα.

  Οι προτεστάντες της βόρειας Ευρώπης, πιστεύουν ότι η εύνοια του θεού, η σωτηρία, επιτυγχάνετε από την οικονομική ευημερία ενώ οι φτωχοί είναι καταδικασμένοι, δεν τους βοηθά ο θεός, άρα πρέπει να τους ξεφορτωθούν => γενοκτονία. Μπορεί να είναι άθεοι, τώρα, στην βόρεια Ευρώπη, αλλά αυτή η διεστραμμένη νοοτροπία τους έμεινε.

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ Dimitris D 02/10/2010 13:37:53

   Πές τα βρε φίλε για το ισλάμ γιατί με λένε χριστιανό οταν τα λέω, ναι βαφτίστηκα αλλά δεν έχω και μεγάλη σχέση, παρόλα αυτά ο πάτερ της ενορίας μου δεν έρχεται κάθε Κυριακή να κοπανάει την πόρτα να πάω εκκλησία.
   (Γίνεται αυτό σε φίλο μου κάθε παρασκευή στην βρετανία, παρ' όλο που είναι χριστιανός, απλά και μόνο γιατί έχει μουσουλμάνους η περιοχή!)

   Όσο και να λέμε διάφορα το ισλάμ έχει γραμμένο μέσα του το μίσος και προτείνει την διάδοση του με το σπαθί, τι να κάνουμε, έτσι είναι.

   Σε ενδεχόμενη επικράτηση του στην Ευρώπη, οι έννοιες της ελευθερίας, ειδικά των γυναικών θα είναι ένα ανέκδοτο, ένας μύθος.
   Παρ' όλα αυτά κάποιοι εν ονόματι αυτών των ελευθεριών προμοτάρουν την εξισλαμοποίηση.

 12. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 02/10/2010 12:03:20

  Επειδή είσαι μερακλής και μάλλον σου αρέσει το στυλ "americana" δες κι αυτό: h**p://www.youtube.com/watch?v=mSZcK48cTiU

 13. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 02/10/2010 12:10:10

  Γιάννη Φ. αλλά αν θέλεις το σουπερ αγαπημένο μου των τελευταίων χρόνων δες ή μάλλον άκουσε αυτό ολόκληρο h--p://www.youtube.com/watch?v=yHoS3A18QQc
  Και άσε τους άλλους να ακούν ...Τερλέγκα, και όταν αισθάνονται ροκ, τον Σάκη!

 14. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/10/2010 12:41:28

  Μα τι λετε;και η παγκοσμια κυβερνηση του Γιωργου;
  Η πλακα ειναι οτι σχεδον ολα τα αμερικανικα αρθρα προβλεπουν αυτο ακριβως : η προιουσα αδυναμια των ΗΠΑ οδηγει σε ενα ακυβερνητο και χαοτικο κοσμο.
  Παρ ολα αυτα στην Ελλαδα εξακολουθουν ολοι να ελπιζουν ή να καταριουνται μια Νεα Ταξη ή μια παγκοσμια κυβερνηση επειδη ακριβως δεν θελουν ή φοβουνται να αναλαβουν τις ευθυνες τους για το ελληνικο κρατος.

 15. klausevitz avatar
  klausevitz 02/10/2010 12:42:15

  Τίποτε δεν είναι τόσο απλό,πλέον:
  . και η περιβόητη "παγκοσμιοποίηση" υπήρξε το...εγκληματικό
  άλλοθι των νικητών,μετά την κατάρρευση των σοβιετικών,...
  τακτική μιάς αλόγιστης επέκτασης!
  . και η επιστροφή στο έθνος-κράτος μοιάζει ανέφικτη, τουλάχιστον
  με τους όρους που τό γνωρίσαμε-για πάνω απο ενάμισυ αιώνα!

  Η αρχή της "αυτοδιάθεσης των εθνών" και της "οικουμενικότητας",μέσα
  απο τοπικές ή πολιτισμικές συγκλίσεις,παραμένει το αιτούμενο!
  Τό σίγουρο είναι,πώς η "χρηματοπιστωτική διεθνής" χρεωκοπεί....
  Τά υπόλοιπα θα στοιχειοθετηθούν εν κινήσει,όπως πάντα συνέβαινε
  στην ιστορία των μεγάλων αλλαγών!

 16. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 02/10/2010 13:02:54

  "Το όραμα για ένα κοινωνικό κράτος παροχών, αποδεικνύεται υπερβολικά δαπανηρό, καθώς ο πληθυσμός της Ευρώπης συρρικνώνεται και γερνάει."

  Με άμεσους φόρους (ΦΠΑ) κοντά στο 20% και με έμμεσους κοντά στο 40%, κατά μέσο όρο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πόσα πρέπει δηλαδή να μαζεύει το κράτος για να συντηρήσει τις κοινωνικές παροχές;

  Ας μη δουλευόμαστε. Με τόσα ΛΕΦΤΑ κάνεις ότι θέλεις ως κράτος. Αν δεν έχεις να ταϊσεις τους ΑΠΟ ΠΙΣΩ.

  Και μην κοιτάτε τη χώρα μας μόνο, όπου η διαφθορά είναι "κοινωνικοποιημένη", δηλαδή περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού. Και στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως και παντού, συμβαίνουν τα ίδια. Στους πάνω ορόφους φυσικά. Δείτε τον πλανήτη πως τον κατάντησαν. Κιαν δεν σας φαίνεται για διαφθορά αυτό πείτε μου τι είναι. Απλώς στις ευρωπαϊκές χώρες ο "πολίτης" είναι πιο μαθημένος στη νοοτροπία του δουλοπάροικου. Του ανθρώπου που "είναι στη γραμμή".


  "Κάποιες ξεπερασμένες ιδέες περί ελεύθερης οικονομίας, ελεύθερων αγορών, ισχυρής άμυνας, ασφαλών συνόρων, και εθνικής ενότητας, ξαφνικά επανεμφανίζονται πιο φρέσκιες και πιο επίκαιρες από ποτέ."

  Φρέσκια η ελεύθερη οικονομία και οι ελεύθερες αγορές; Μα αυτό ακριβώς είναι ο ΕΧΘΡΟΣ του εθνικού κράτους. Από την εποχή του Αλέξιου Κομνηνού και τα εμπορικά προνόμια στους Βενετσιάνους και τους Γενουάτες καταλάβαμε τι εστί "ελεύθερη οικονομία".

  Το εθνικό κράτος έχει ένα μόνο ισχυρό μέτρο προστασίας της εγχώριας παραγωγής και ανάπτυξης: Τους δασμους εισαγωγής.

  Ποια ελεύθερη οικονομία και αγορά; Κάνεις εθνικό κράτος χωρίς τους προστατευτικούς δασμούς εισαγωγής; Ρωτήστε τους Κομνηνούς.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Θραξ Αναρμόδιος 02/10/2010 13:14:55

   Η ελευθερη οικονομια και αγορα μπορουν καλλιστα να συνυπαρξουν με δασμους.Το αν ομως οι δασμοι ειναι ωφελιμοι ειναι αλλη υποθεση.

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ Θραξ Αναρμόδιος 02/10/2010 13:41:19

   Οι απο πίσω μαζεύουν συνεχώς και πάντα θα τους λείπουν, είναι βλέπεις ακριβός ο νέος ναός, άσε που πρέπει να γίνει λεεί και όλος απο πολίτιμους λίθους.

 17. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/10/2010 13:09:00

  Αμερικανιές.
  Ο πνιγμένος (οικονομικά, πολιτισμικά, στρατηγικά) τραβάει τα δικά του μαλλιά. Δική τους ιδέα - της πιό επιθετικής φατρίας τους - ήταν η υποτιθέμενη "νέα τάξη", και μόνοι τους πάλι την "ανακαλούν";
  Έτσι γίνεται πάντα με ιδεολογήματα και σαπουνόφουσκες.
  Καλά γράφει ο klausevitz, είναι η η “χρηματοπιστωτική διεθνής” που χρεωκοπεί….
  Δεν υπήρξε ποτέ, δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει "νέα τάξη".
  Αολά, η ιστορία και ο κόσμος συνεχίζει το δρόμο του.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ο Θείος 02/10/2010 13:20:41

   Φυσικα και δεν υπηρξε ποτε νεα ταξη.Εκεινο που υπηρξε ηταν η unipolar moment = η μονοπολικη στιγμη οπως την ονομασαν οι Αμερικανοι.Τα περι νεας ταξης και νεοταξιτων κυκλοφορουσαν κυριως εκτος Αμερικης και κατ εξοχην στην Ελλαδα.
   Υπαρχει η ευρεια μονοπολικη στιγμη που αρχιζει απο τη διαλυση της ΕΣΣΔ το 1991 ως τη παγκοσμια κριση του 2008 και η στενη ή ο κολοφωνας της αμερικανικης ισχυος που αρχιζει απο τον Αυγουστο του 1998 με τη ρωσικη κριση του ρουβλιου εως την 11η Σεπτεμβριου 2001,δηλαδη βασικα τρια χρονια.
   Οσο για το που παει ο κοσμος παει στον 19ο αιωνα με τις ΗΠΑ στο ρολο της Βρεταννικης Αυτοκρατοριας και τις μεγαλες δυναμεις της Ασιας στο ρολο των ηπειρωτικων δυναμεων της Ευρωπης του 19ου αιωνα ενω πληθωρα μικρομεσαιων δυναμεων θα ανταγωνιζονται για διαφορους ρολους και ενας ηλιθιος θα μιλαει για παγκοσμια κυβερνηση.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ψυχραιμια 02/10/2010 13:23:42

    Iνδια,η επομενη αναδυομενη υπερδυναμη μετα την Κινα.
    http://www.defence.pk/forums/india-defence/74874-how-indias-growth-will-outpace-chinas-economist.html

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 02/10/2010 13:30:38

    Υπήρξε η μονοπολικη στιγμη, μια στιγμή στην Ιστορία, ναι γειά σου !
    Τουλαχιστον η Pax Romana κράτησε ένα-δυό δεκάλεπτα (δηλαδή αιώνες).
    Τελικά, τηρουμένων των αναλογιών, μέγας ήταν ο Ιούλιος Καίσαρ και θαυμαστά τα έργα του! Άδικα δεν του δώσανε την επωνυμία "Μέγας"! Τί παραπάνω είχε ο Θεοδόσιος, ο Πέτρος, η Αικατερίνη; Μάλλον ο Ιούλιος και ο Αλέκος ήταν οι μέγιστοι.
    Άς όψεται ο Βρούτος.

   • michal avatar
    michal @ ψυχραιμια 02/10/2010 17:58:04

    θείε αναπαράγεις τα γνωστά κλισέ των Ευρωπαίων για τους Αμερικανους. Οι μεσαίες και ανώτερες τάξεις στις ΗΠΑ καταναλώνουν περισσότερα για τον απλό λόγο ότι παράγουν περισσότερα και καινοτομούν περισσότερο.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 04/10/2010 10:12:25

    michal, ο πελαργός έτυχε και μ' έρριξε στην Ευρώπη, πρίν 60 χρόνια περίπου. Άν μ' έρριχνε στην Αμερική ίσως επαναλάμβανα τα κλισε των Αμερικανών. Δεν ευθύνομαι πάντως για την επιλογή του πελαργού.
    "Οι μεσαίες και ανώτερες τάξεις στις ΗΠΑ παράγουν περισσότερα"; Κάποτε ναί. Τι ακριβώς παράγουν τώρα; Σύνθετα χρηματοπιστωτικά προιόντα;
    Για τις καινοτομίες του παρόντος, έχεις εν μέρει δίκιο. Αλλά και αυτές αρχίζουν να γίνονται όλο και πιό πολύ, του παρελθόντος.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Ο Θείος 02/10/2010 13:29:33

   Μα η χρηματοπιστωτική και πετρελαϊκή διεθνής είναι η "Νέα Τάξη". Απλώς έτσι τη λέμε σχηματικά. Αν είχαμε το σύνολο των πληροφοριών για ποιος κινεί π.χ. τους μπάχαλους να καίνε τις ελληνικές πόλεις με ΝΔ κυβέρνηση και να μην κάνουν τίποτα σε μια χώρα που βρίσκεται υπό την κατοχή του ΔΝΤ, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά. Μιλούμε αορίστως για τον "Σόρος" επειδή αυτουνού έτυχε και πιάστηκαν κάποιες χρηματοδοτήσεις του στο Indymedia, αλλά τέτοιοι υπάρχουν αρκετοί και δεν κινούνται από ιδεολογικά, αλλά από συμφέρον. Ιδεολογικοποιούν το συμφέρον τους, για την ακρίβεια.

   Υπάρχει και παρα-υπάρχει λοιπόν αυτό που λέμε "Νέα Τάξη". Τώρα, γιατί το ονομάσαμε έτσι, δεν έχει και τόση σημασία. Απλώς είναι η χρηματοπιστωτική και πετρελαϊκή διεθνής, με καλά δομημένους μηχανισμούς που χρησιμοποιουνται ευρύτερα (βλέπε π.χ. τη Νέα Γρίπη). Με τη λαθρομετανάστευση επιδιώκουν την αποδυμάμωση των πολιτικών αντιστάσεων, με την τρομοκράτηση για "μαζικές επιδημίες" τον έλεγχο της υγείας του πληθυσμού, και λοιπά και λοιπά.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Επώνυμος 02/10/2010 13:36:25

    Μα Επώνυμε, τον όρο με αυτή ακριβώς την έννοια, πρώτος τον χρησιμοποίησε ο Τζώρτζ Μπούς ο Α', σε μια ομιλία του στο Κογκρέσσο στις 11 Σεπτεμβρίο 1990 (τυχαίο;Toward a New World Order speech to a joint session of the U.S. Congress, President George H. W. Bush described his objectives for post-Cold-War global governance in cooperation with post-Soviet states:

    Until now, the world we’ve known has been a world divided—a world of barbed wire and concrete block, conflict and cold war. Now, we can see a new world coming into view. A world in which there is the very real prospect of a new world order. In the words of Winston Churchill, a "world order" in which "the principles of justice and fair play ... protect the weak against the strong ..." A world where the United Nations, freed from cold war stalemate, is poised to fulfill the historic vision of its founders. A world in which freedom and respect for human rights find a home among all nations.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Επώνυμος 02/10/2010 13:37:18

    Ακομη και ετσι να το δεις ουσιαστικα περιγραφεις ενα μηχανισμο επιρροης σε χωρες που ειναι ηδη υπο την επιρροη των ΗΠΑ,κατι σαν ενα παραλληλο καναλι σε ηδη ελεγχομενες χωρες.Στους πραγματικους αντιπαλους τους,Ρωσια,Κινα,Ινδια και μερικους αλλους δεν μπορουν να κανουν απλουστατα τιποτα.
    Προκειται δηλαδη για ενα μηχανισμο στο εσωτερικο του δυτικου κοσμου και σε μερικες συνοριακες περιοχες (Σερβια,Ουκρανια) και αυτο οταν δεν υπαρχει σοβαρος αντιπαλος.Μολις ανεκαμψε η Ρωσια οι διαφοροι πορτοκαλι της Ουκρανιας σαρωθηκαν.
    Ο μονος εγγυητης της αμερικανικης ειρηνης ειναι ο αμερικανικος στρατος οπως ηταν παντα στην ιστορια.Οπου μπορει να παει αυτος μπορει να επιβαλλει την δικη του ταξη,νεα ή παλια.Οπου δεν μπορει να παει -και δεν μπορει να παει σε καμμια χωρα πανω απο 60 εκ. πληθυσμο υπαρχει αλλη ταξη.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Επώνυμος 02/10/2010 13:40:36

    Η περιγραφη του Μπους ξεκινησε ολη την παρεξηγηση : εκεινο που εννοουσε ο Μπους ηταν οτι η ΕΣΣΔ δεν θα εβαζε πια βετο στον ΟΗΕ αλλα θα συνεργαζοταν οπως το εκανε στον πολεμο του Κολπου.
    Απο αυτο διαφοροι εβγαλαν την θεωρια της αμερικανικης παντοδυναμιας που ειναι και ηταν λαθος ασχετα με το τι εκαναν ή τι θα κανουν οι Ρωσοι.Στο Ιρακ πηγαν γιατι ειναι μικρο (25 εκ)-στο Ιραν δεν πανε.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Επώνυμος 02/10/2010 13:45:25

    Τον όρο με αυτή ακριβώς την έννοια, πρώτος τον χρησιμοποίησε ο Τζώρτζ Μπούς ο Α’, σε μια ομιλία του στο Κογκρέσσο στις 11 Σεπτεμβρίο 1990 (τυχαίο; δεν νομίζω)!
    Το απόσπασμά του είναι ήδη παραπάνω.
    Οι λοιποί απλώς υιοθέτησαν τον όρο αυτό του Μπούς.
    Ο Χέγκελ έγραψε, όποιος έχει την Definitionsmacht, δηλαδή την εξουσία να δίνει τους ορισμούς, αυτός εξουσιάζει γενικώς τα πράγματα.
    Δυστυχώς, "οπαδοί" και "ενάντιοι" της λεγόμενης "Νέας Τάξης" - με την έννοια εχει ο όρος μετά το 1989 - είναι εξίσου πιασμένοι στο εννοιολογικό και εντέλει πολιτικό δίχτυ που έστησε η πιό επιθετική φατρία πέρα από τον Ατλαντικό, κατά τη στιγμή του θριάμβου της.
    Αλλά στιγμή ήταν, που λέει και ο ψυχραιμία, και πολύ βραχύβια μάλιστα.
    Είπαμε, στην Ιστορία, οι χθεσικοί νικητές είναι οι αυριανοί ηττημένοι.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 02/10/2010 14:03:52

    Αυτό που λέμε "Νέα Τάξη" δεν είναι "οι ΗΠΑ". Η Νέα Τάξη ελέγχει τις ΗΠΑ και την κυβέρνησή τους και χρησιμοποιεί θεσμούς και δυνάμεις των ΗΠΑ για να πετύχει να κάνει τη δουλειά της.

    Δεν έχουμε το σύνολο των πληροφοριών διαθέσιμο για να ξέρουμε τι ακριβώς έγινε στη μία ή στην άλλη περίπτωση και να ξέρουμε σε ποια περίπτωση έχουμε "μη νεοταξική" γεωπολιτική και σε ποια "νεοταξική" γεωπολιτική. Το σίγουρο είναι ότι μόνον κατ' εξαίρεση θα είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι κάτι είναι καθαρά νεοταξικό ή όχι. Ας πούμε, η έλευση του ΔΝΤ είναι κατά βάση νεοταξικό σχέδιο, όμως συνδυάζεται και με την ανάγκη προστασίας του δολαρίου. Όμως, η ανάγκη προστασίας του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, είναι κατά βάση κυρίως νεοταξική υπόθεση, αφού το δολάριο δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά από τη "χρηματοπιστωτική διεθνή" των αμερικανικών τραπεζών.

    Όταν κατέρρευσε το Bretton-Woods, σε δύο χρόνια είχαμε την πετραλαϊκή κρίση. Τυχαίο; Σήκωσαν ξαφνικά κεφάλι τα διεφθαρμένα και υποταγμένα καθεστώτα; Όχι. Επρόκειτο για καθαρά νεοταξικό κόλπο. Δημιουργούμε το πετροδολάριο και έτσι έχουμε έμμεση νομισματική κυριαρχία του δολαρίου (όχι άμεση, όπως με το Bretton-Woods). Με τις πετρελαϊκές κρίσεις, με ένα σμπάρο πέτυχαν πολλά τρυγόνια:

    α) Ήλεγξαν έμμεσα το παγκόσμιο νομισματικό παιχνίδι, καθώς το σημαντικότερο διεθνές εμπόρευμα, σε όγκο συναλλαγών και σημασία για την οικονομία, ήταν πια συνώνυμο του δολαρίου (έτσι πήρε τη θέση που είχε έως τότε ο χρυσός).

    β) Υπερχρέωσαν τις ΗΠΑ, που αναγκάστηκαν να στραφούν στους εμίρηδες για να καλύπτουν ελλείμματα.

    γ) Με τον τρόπο αυτόν τα λεφτά που έφυγαν, όχι μόνον απο τις ΗΠΑ, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, επέστρεφαν στις ΗΠΑ υπό τη μορφή δανείων των εμίρηδων. Έτσι είχαμε τελικά μια παγκόσμια αναδιανομή χρήματος υπέρ των αμερικανικών τραπεζών, που ήλεγχαν το παιχνίδι στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

    δ) Η υπερχρεωμένη κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ έγινε ακόμη περισσότερο υποχείριό τους, καθώς ήταν πια εξαρτημένη και από το πετρέλαιο, και από τα δανεικά των πετρελαιάδων.

    Αυτό είναι ένα μόνον παράδειγμα του πώς ενεργεί η Νέα Τάξη.

    Ερωτώ, τώρα: Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ αυτό που συνέβη, ή όχι;

    Αν οι ΗΠΑ παρέμεναν μια "φυσιολογική" χώρα, το πετρέλαιο φθηνό, το χρέος της χώρας χαμηλό, ο στρατός τους μπλεγμένους σε λιγότερους πολέμους, θα ήταν η ζωή των Αμερικανών καλύτερη ή χειρότερη;

    Νομίζω μάλλον καλύτερη.

    Πρέπει λοιπόν να βλέπουμε ποιο είναι σε κάθε περίπτωση το συμφέρον των ΗΠΑ και ποιο της "Νέας Τάξης". Και να ξεχωρίζουμε τη δράση των "κανονικών" ΗΠΑ (όσο υπάρχουν) και της Νέας Τάξης.

    Αυτό, για να μη μπερδευόμαστε.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Επώνυμος 02/10/2010 14:14:27

    Το πρόβλημα δεν είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά ο "Αμερικανικός τρόπος ζωής και επιχειρείν". Δηλαδή η η κυρίαρχη μερίδα της "μεγαλο-μεσαίας κοινωνικής τάξης των ΗΠΑ", που λέει και ο klausewitz.
    Έτσι, σε μεγάλο βαθμό, το άν οι ΗΠΑ θα παρακμάσουν οριστικά, άν θα παρασύρουν και άλλους στην παρακμή τους, άν γίνουν υπαίτιες ιστορικών τραγωδιών ή αντίθετα, αλλάξουν την αυτοκαταστροφική τους πορεία "προς τον τοίχο", σε μια πιό ήπια και πιό ορθολογική διαχείριση της αναπόφευκτης οικονομικής και ιστορικής κατωφέρειας, αυτό είναι σε τελευταία ανάλυση ζήτημα κοινωνικών και ιδεολογικών αγώνων μέσα στις ΗΠΑ. Πιστεύω πώς εκεί θα κριθεί.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Επώνυμος 02/10/2010 14:25:56

    Και στη συνέχεια, ως επακόλουθο, πρέπει να πώ, τίθεται και εδώ, σε μάς, το ερώτημα: Με ποιούς από αυτούς που συγκρούονται ΜΕΣΑ στις ΗΠΑ είμαστε αλληλέγγυοι, ποιούς από αυτούς θεωρούμε ως αντιπάλους, ποιούς ως "φίλιες" δυνάμεις;
    Φοβάμαι ότι είναι πολύ δύσκολα να συμπέσει κανείς σε τέτοια θέματα, "τζίζ" κάνουν. Τζίζ, σε κάθε κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα που στηρίζεται σε κομματικές δυνάμεις με τις αντιπαλότητες τους διαρθρωμένες πιά σε πλανητική κλίμακα (πολύ πιό "παγκοσμιοποιημένες" από την οικονομία). Ίσως και σε ταξικές κοινωνίες γενικώς.
    Αλλά δεν ξέρω καλύτερο πολιτικό σύστημα από αυτό, κι έτσι ο μόνος δρόμος είναι, ακόμη και σε τέτοια "καυτά" ζητήματα, ανοιχτή συζήτηση, επικοινωνία, αντιπαράθεση επιχειρημάτων, "καυγάς" μερικές φορές, δηλαδή δημοκρατική διαφάνεια και εμπιστοσύνη στην κρίση των ανθρώπων.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 02/10/2010 14:50:28

    Εγώ είμαι με αυτούς που κοιτούν το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον των ίδιων των ΗΠΑ. Το να κάνεις πόλεμο στη Γεωργία για να εξυπηρετήσεις τα συμφέροντα μερικών πετρελαϊκών εταιριών ΔΕΝ εξυπηρετεί το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Το να καις την Ελλάδα επειδή σύναψε συμφωνία για τη δημιουργία αγωγού με τον Πούτιν ΔΕΝ εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Το να προσφυγοποιείς 200.000 Έλληνες στην Κύπρο και να φέρνεις τη γενοκτονία και τη βαρβαρότητα σε έναν πανάρχαιο ευρωπαϊκό χώρο δεν εξυπηρετεί το συμφέρον των ΗΠΑ. Το να διαλύεις μια χώρα και να τα ταπεινώνεις έναν λαό χωρίς λόγο, δημιουργώντας εν συνεχεία ένα προτεκτοράτο για να φτιάξεις το μεγαλύτερο στρατόπεδο του κόσμου και να ελέγχεις αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου ΔΕΝ εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

    Αυτό που εξυπηρετεί το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον των ΗΠΑ είναι π.χ. να προχωρήσει η έρευνα για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που σαμποτάρεται συνεχώς από τη δεκαετία του 1970. Να ανακτήσουν την ηθική υπεροχή που ειχαν στις διεθνείς σχέσεις μέχρι το 1945 (υπεροχή, σε σχέση με άλλες μεγάλες δυνάμεις). Να ευημερεί ο μέσος Αμερικανός χωρίς να ενδιαφέρεται για παγκόσμια ηγεμονία.

    Και είναι απο αυτή την άποψη που εγώ είμαι με το Tea Party. Επειδή ακριβώς ζητούν τα ίδια πράγματα κατά βάθος που ζητούμε κι εμείς: Την αντινεοταξικότητα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Επώνυμος 02/10/2010 14:58:44

    Κατά τη γνώμη μου, αυτό που εξυπηρετεί προπάντων το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, είναι ν' αποφασίσουν δημοκρατικά οι πολίτες τους ότι η ανώτερη και μεσαία τάξη τους πρέπει να καταναλώνει λιγότερο, κυρίως πολύ λιγότερη ενέργεια, να ζεί πιό λιτά.
    Και ότι είναι ανέφικτο, καταστροφικό και άκρως αυτοκαταστροφικό, να επιχειρούν να διατηρήσουν το σημερινό τους επίπεδο κατανάλωσης, κάνοντας πολέμους πρώτων υλών στην άλλη άκρη του πλανήτη, ή καταστρέφοντας την πραγματική οικονομία μακρινών χωρών, για να τρομπάρουν αέρα στις φούσκες virtual πόρων, από τους οποίους χρηματοδοτούν την κατανάλωσή τους.
    Το tea party, δεν νομίζω να έχει τέτοιες προθέσεις.

 18. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/10/2010 13:18:16

  Ο Σιράκ και ο Σρέντερ τους στέλνουν χαιρετίματα από το "μακρυνό" 2001.
  "Rom is burning" (Ρόμπερτ Ρέντφορντ), αλλά αυτό δεν είναι κατανάγκη κακό για τον Καρλομάγνο και τους Φράγκους του, ούτε για τους διαδόχους του, ένθεν και εκείθεν του Ρήνου.
  Μην αναφερθώ και στο πώς έτριβαν τα χέρια τους οι Δυναστείες των Σούι, Τανγκ (και συνεχίζει ο ίδιος ο Μεγάλος Μανδαρίνος Γουέν Τζιαμπάο).

 19. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 02/10/2010 13:32:59

  Rome wasn't built in a day, Morcheeba

  http://www.youtube.com/watch?v=7FmognvrztU

 20. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 02/10/2010 13:58:39

  Ο όρος Νέα Παγκόσμια Τάξη είναι σε κυκλοφορία για αιώνες.
  Η πρώτη δημόσια καταγραφή και παρουσίαση ήταν το 1919 στο βιβλίο του Samuel Zane Batten "A New World Order", από όπου ενεπνεύσθη και ο Χιτλερ για τη δημιουργία του Ράιχ.

 21. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/10/2010 14:05:47

  Τπάρχει και η Ordine Nuovo του Massagrande και των άλλων, για τους παλιούς που θυμούνται (ανατιναγμένα τραίνα και σταθμοί στη δεκαετία του 1970, κάποιοι ισχυρίζονται και για "υποβρύχια" - "πλοηγούς" των Brigate Rosse κτλ). Αλλά εννοιολοικά είναι άλλο πράγμα - προς τη Χιτλερική εκδοχή βεβαίως.
  Αλλά σε τελευταία ανάλυση, ισχύει και εδώ Massagrande = masa grande. Που να τους πάρει ο διάολος όλους.

 22. aengus avatar
  aengus 02/10/2010 14:11:29

  «…προκλητικές χώρες όπως είναι η Βενεζουέλα του Hugo Chavez».
  Τσκ τσκ τσκ τσκ!

 23. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 02/10/2010 14:12:07

  Νεοταξικος, αγαπες μου,που λεει και μια συντροφισα του ΚΚΕ, δεν εισαι, γινεσαι.Γινεσαι πισω απο τις κλειστες πορτες των Λεσχων ,στους διαδρομους των πολυεθνικων ,στα FORUM των πολεμικων βιομηχανιων,στα συνεδρια των κλιματικων αλλαγων.Καπως ετσι εγινε και ο δικος μας.

 24. ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 02/10/2010 14:37:55

  We need global government... and we need it fast!!!
  Όλα τα υπόλοιπα είναι από παρηγοριά στον άρρωστο έως στάχτη στα μάτια! Δεν βγαίνει ο ηγεμόνας της πειραματοχώρας μας τζάμπα και βερεσε να τα λέει αυτά! Αυτός έχει σχέδιο! Εμείς να δούμε πότε....

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 02/10/2010 14:44:22

   Και ποιος ενδιαφερεται για το τι λεει ο ηγεμονας μιας αποτυχημενης χωρας που επειδη δεν μπορει να σταθει στα ποδια μονη της θελει να απαρνηθουν και οι αλλοι την ανεξαρτησια τους;
   Και ο Λουκασενκο της Λευκορωσιας ζητει να ανασυσταθει η Σοβιετικη Ενωση αλλα οι υπολοιπες χωρες τον εχουν γραμμενο.
   Θα κατσει να ακουσει π.χ. η Μερκελ ή ο Σαρκοζυ -για να μην παμε εκτος ΕΕ - τις ανοησιες του Παπανδρεου;
   Οι μονοι που θα τον πληρωσουν ειναι αυτοι που τον ψηφιζουν.Παγκοσμια κυβερνηση δεν υπαρχει αλλα προτεκτορατα σαν τη Βοσνια και το Κοσοβο υπαρχουν.Αν ο Παπανδρεου κανει ετσι την Ελλαδα και μετα λεει οτι πετυχε την παγκοσμια κυβερνηση το προβλημα ειναι σε αυτους που τον πιστευουν.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 02/10/2010 14:51:21

    Γιατί είμαστε αποτυχημένοι; Αυτή είναι η ρητορική του ΓΑΠ. Την ενστερνιζόμαστε έτσι αβασάνιστα;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ψυχραιμια 02/10/2010 14:54:07

    Ακομη και αν δεν ειμαστε χρεωκοπημενοι,αποτυχημενοι ειμαστε.
    Ειναι πλεον γενικη η αντιληψη οτι η περιοδος της μεταπολιτευσης ηταν αποτυχια.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 02/10/2010 14:59:01

    Άλλο η γενική αντίληψη και άλλο η πραγματικότητα. Απέτυχε η μεταπολίτευση. Αλλά αποτυχημένοι ως χώρα δεν είμαστε. Περίοδοι ακμής και παρακμής υπάρχουν παντού και σε όλα τα έθνη.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 02/10/2010 14:56:23

   Η φράση του ΓΑΠ: "Χρειαζόμαστε παγκόσμια διακυβέρνηση, παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και την χρειαζόμαστε γρήγορα",
   ήταν ενταγμένη σε ομιλία του στο Συνέδριο του Economist με θέμα: «Meeting the challenges through leadership strategy».
   Και κλείνει έτσι:"Πιστεύω ότι, τόσο η Ευρώπη, όσο και ο κόσμος, μπορούν να μετατρέψουν την κρίση αυτή σε ευκαιρία, να κάνουν την παγκοσμιοποίηση πιο σταθερή, πιο ανθρώπινη, πιο πράσινη, πιο δίκαιη".
   Δηλαδή παραδέχεται ευθέως ότι η παγκοσμιοποίηση είναι ασταθής,απάνθρωπη,επιβλαβής και άδικη, αλλά μας δίνει όραμα ότι με πολύ προσπάθεια τα πράγματα θα είναι λιγότερο σκατά για μερικούς.

   Αν κοιτάξουμε ποιοι επωφελούνται από την παγκοσμιοποίηση των αγορών, του κεφαλαίου, της εξουσίας και την πολιτιστική και πολιτισμική ομογενοποίηση θα καταλάβουμε ποιοι κινούν τα νήματα στις μαριονέτες που μας κυβερνούν.

 25. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/10/2010 14:46:33

  Πάντως, θα πρέπει να πώ, ότι ο Victor Davis Hanson που υπογράφει το άρθρο του παρόντος post, ήταν ανεπιφύλακτος υποστηρικτής του Προέδρου Τζ. Μπούς Β'. Άν και μέλος του Δημοκρατικού κόμματος, δήλωσε ότι ψήφισε Μπούς το 2000 και 2004. Υπ[οστήριξε τον πόλεμο στο Ιράκ (2003) και τον υπουργό Άμυνας Ράμσφελντ όταν έκανε την αντιευρωπαική του εκστρατεία με αφορμή το Ιράκ. Υποστηρίζει επίσης "πιό συγκρουσιακή στάση απέναντι στο Ιράν". Όλος ο τρόπος σκέψης του είναι σαφώς "φιλοπόλεμος".
  h**p://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Davis_Hanson.

  "Με ποιούς από αυτούς που συγκρούονται ΜΕΣΑ στις ΗΠΑ είμαστε αλληλέγγυοι, ποιούς από αυτούς θεωρούμε ως αντιπάλους, ποιούς ως “φίλιες” δυνάμεις";

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 02/10/2010 14:48:21

   "Νεοταξίτης" είναι! Σαφέστατα, ωιμέ !

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ο Θείος 02/10/2010 14:51:10

   Aν ειχαμε μυαλο δεν θα ειχαμε κανενα προβλημα με τους Ρεπουμπλικανους τυπου Χανσον.Με τριχες δικαιωματων μειονοτητων στα Βαλκανια δεν ασχολουνται και απο τη στιγμη που τα φτιαξαμε με το Ισραηλ τι προβλημα εχουμε εμεις για το τι κανουν στην Αραβια;
   Φθανει να ξεκαθαρισουμε οτι δεν πολεμαμε αλλα διαθετουμε τη Σουδα και τερμα.Δεν μας ζητουν κατι αλλο.Προβλημα τους τα αδιεξοδα τους και οχι δικο μας.
   Αντιθετα οι ομπαμικοι ειναι ανακατωσουρες χωρις λογο και μη ξεχναμε οτι ο Σορος ειναι δικος τους.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 02/10/2010 14:53:44

    Και όλη η πολιτική των Ρεπουμπλικανών τον καιρό του Μπους;

    Δεν μπορουμε να πάμε σε σχήμα "οι καλοί Ρεπουμπλικανοί - οι κακοί Δημοκρατικοί". Συμφωνώ ότι σε ορισμένα πράγματα είναι προτιμότεροι οι Ρεπουμπλικανοί ως άποψη, αλλά προσωπικά είμαι βέβαιος ότι, είτε Ρεπουμπλικανοί, είτε Δημοκρατικοί, άλλοι κυβερνάνε. Η χρηματοπιστωτική διεθνής που λέγαμε.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ψυχραιμια 02/10/2010 14:58:13

    Η μονη διαφωνια που ειχαμε με αυτους ειναι οτι ηθελε να βαλει τα Σκοπια στο ΝΑΤΟ για να ολοκληρωσει ολο το ευρωπαικο σκελος του ΝΑΤΟ.Δεν ξερω αν μπορουσε να αποφευχθει αλλα η Μεση Ανατολη δεν ειναι δικο μας θεμα.
    Θελεις τους απομονωτιστες (Tea Party) αλλα αυτο συμφερει τις χωρες που στεκουν μονες τους.Εσυ φυσικα πιστευεις οτι η Ελλαδα μπορει μονη της.Ξερεις ομως που θα βρισκοταν αν το 1945 ησαν απομονωτιστες στην Αμερικη;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 02/10/2010 15:01:21

    Ξέρω πού θα βρισκόταν η Ελλάδα, αν η Αγγλία δεν υπέθαλπτε τον Εμφύλιο, τόσο στα βουνά το 1942-44, όσο και στη συνέχεια μετά την απελευθέρωση το 1944-49.

    Ξέρω πού θα βρισκόταν η Ελλάδα αν η Αμερική δεν υπονόμευε - στην ουσία απαγόρευσε - την ελληνική αμυντική προσπάθεια το 1974.

    Η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ από την παρέμβαση του Αγγλοσαξωνικού παράγοντα από το 1821 μέχρι σήμερα και ο αμειρκανικός απομωνοτισμός - σε συνδυασμό με την οριστική αγγλική παρακαμή - μόνον καλό θα κάνει στη χώρα μας. Θα την ξανακερδίσουμε πίσω πολύ πιο εύκολα.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ψυχραιμια 02/10/2010 15:05:06

    Aφου το πιστευεις.Μονο που την επομενη φορα που θα γινει κριση τυπου Ιμιων και δεν θα υπαρχει Λευκος Οικος να παρεμβει θα γινει πολεμος.Κανονικος.Και η Ελλαδα δεν εχει ποτε κερδισει πολεμο με την Τουρκια χωρις συμμαχους.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 02/10/2010 15:09:03

    Μα ο άνθρωπος, μέλος του Δημοκρατικού κόμματος είναι!
    Και εκεί, όπως εδώ, τα πραγματικά σχίσματα διατρέχουν τα πολιτικά κόμματα. Τα χωρίζουν σε άνισες μερίδες βέβαια!
    Αλλά μη μας εξαπατούν οι κομματικές ταυτότητες! Δεν λένε πάντοτε την ουσία.
    Να το πώ αλλοιώς, και μάλλον προκλητικά, ζητώ εκ των προτέρων κατανόηση:
    Υποστηρίζω ότι ορισμένοι πάσοκες του βαθέος πασοκικού στομάχου είναι πολύ πιό κοντά στο σημερινό - υπό δημιουργία - νέο πολιτικό προφίλ της ΝΔ. Και αντίστροφα, αρκετοί παραδοσιακοί Έλληνες συντηρητικοί, στο πεδίο των οικονομικών, πολιτικών και διεθνο-πολιτικών θεμάτων, εύκολα θα τα εύρισκαν με σημερινούς αρχι-πάσοκες όπως οι υπουργοί οικονομικών ή ανάπτυξης. Ψέμματα λέω;
    Έτσι και τις ΗΠΑ - και παντού στον κόσμο - νομίζω.
    "'Έν και πάν", πού 'λεγε και ο Ηράκλειτος (και ξαναείπε ο Χέγκελ).

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 02/10/2010 15:10:15

    Πώς δεν κέρδισε. Το 1821. Άλλο ότι μετά ήρθαν οι Μαυροκορδάτοι, διέλυσαν την ελληνική προσπάθεια, έκαναν εμφύλιο, ξεπούλησαν τα πάντα στην Αγγλία και τελικά έγιναν δυνάστες της χώρας με ξένες πλάτες χάρη στη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Χαλαρά επίσης θα κερδίζαμε και το 1974 (τα έχουμε αναλύσει άπειρες φορές), αλλά και το 1996, που ήδη αποκαλύπτεται από τουρκικές πηγές ότι ο ελληνικός στρατός είχε επιτύχει πολύ καλύτερη κινητοποίηση και είχε αποκτήσει σαφή τοπική υπεροπλία στην εστία της κρίσης.

    Και στη μία και στην άλλη περιπτωση μας τα χάλασαν φυσικά οι προδότες.

    Οι οποίοι εξακολουθούν τον άθλιο ρόλο τους ενσπείροντας ηττοπάθεια, όπως τώρα εσύ, για παράδειγμα.

    Οι μέρες σας είναι μετρημένες βρε Ψυχραιμία, τι το ψάχνεις; Η Ελλάδα που οι προδότες έκαμναν κουμάντο εξεμετρεί τον βίον. Έρχεται τώρα η αληθινή Ελλάδα που θα σας ισοπεδώσει όλους.

    Τα ψωμιά σας τελειώνουν κάπου εδώ.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 02/10/2010 15:21:02

    Όταν συζητώ πολύ για Αμερική, καταλήγω συνήθως σε κρισεις ελαφράς κατάθλιψης. Πάω ν' ακούσω τον μελαγχολικό Neil Young, της γενιάς μου, που έλεγα χθές με τον Οδυσσέα. Αλαβάμα, Southern Man καί άλλα Αμερικάνικα, του 1970.
    Μερικές φορές νομίζω θα βγεί πάλι ο Νίξον να τσακωθεί με τον Ρόμπερτ Κέννεντυ ή τον Μακγκόβερν. Ίδια πράματα, εν στάσει. Τα διλήμματα της Αμερικής είναι ακόμη ίδια με της εποχής του Βιετνάμ.
    Φοβάμαι και τα δικά μας (και τώρα η κατάθλιψη πάει να είναι ελαφρά).

 26. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/10/2010 15:22:20

  Και τώρα η κατάθλιψη παύει να είναι ελαφρά.
  Συγγνώμη, το αλλοίωσα ουσιωδώς.

 27. anonymous avatar
  anonymous 02/10/2010 15:38:55

  Επώνυμε,
  ο ψυχραιμία έχει δίκιο στο ότι ποτέ δεν κερδίσαμε χωρίς συμμάχους. Στην ουσία κερδίζαμε όταν ήμασταν ενεργούμενα των συμμάχων και τόσο όσο μας επέτρεπαν. Όταν ξεπερνούσαμε τα όρια (συνθήκη των Σεβρών) μας ακρωτηρίαζαν. Το 22 θα μπορούσε η ανταλλαγή να λάβει χώρα με βάση τα σύνορα της συνθήκης των Σεβρών. Δεν έγινε όμως.

  Η Ελλάδα φτιάχτηκε ως προτεκτοράτο και για να μείνει προτεκτοράτο μας συνέδεσαν απ ευθείας με τους αρχαίους Έλληνες, το 1922 κατήργησαν εν τους πράγμασι την επικίνδυνη γι αυτούς εθναρχία του Πατριαρχείου και με τον εμφύλιο, τη μετανάστευση και τα γεγονότα του 55 μας τελείωσαν οριστικά. Από τότε μπήκαμε σε τροχιά θανάτου.

  σήμερα οι Τούρκοι είναι 55 εκ., βγάζω έξω τις μειονότητες, κι αν αφαιρέσεις και 10 εκ αλεβίτες πέφτουμε στα 44 εκ. Εμείς είμαστε μόνο 10 εκ με τεράστια υπογεννητικότητα και μιλάς για δυνατότητες να κερδίσουμε; Με τι απώλειες; Μπορούμε να αποκρούσουμε τις πρώτες επιθέσεις και να κρατήσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι όλο.

  Μόνο μια ελπίδα υπάρχει, να φαγωθούν μεταξύ τους διότι ναι μεν η οθωμανική αυτοκρατορία απέβαλε το χριστιανικό στοιχείο, όμως η σύγχρονη Τουρκία κράτησε όλες τις ισλαμικές εθνότητες και αυτό σημαίνει ότι ο αλυτρωτισμός των συγκεκριμένων εθνοτήτων είναι υπαρκτός.

 28. athamas avatar
  athamas 02/10/2010 17:33:00

  Επίδοξες κυρίαρχες χώρες του - εκάστοτε - γνωστού κόσμου στον πλανήτη μας υπήρξαν πάντοτε και είναι γνωστές απ την ιστορία, φαντάζομαι πως αν υπήρξε και προϊστορία άγνωστη και τότε θα υπήρξαν ανάλογες χώρες που θα την είχαν δεί παγκόσμιοι κυρίαρχοι.

  Οι Πέρσες, Οι Αιγύπτιοι, οι Ασύριοι, οι Αθηναίοι, οι Μακεδόνες, οι Ρωμαίοι, οι Γότθοι, οι Μογγόλοι, οι Βυζαντινοί, οι Οθωμανοί, οι Πρώσοι, οι Ρώσοι, οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Άγγλοι, οι Σοβιετικοί, οι Αμερικάνοι.. κ.ο.κ.

  Ποιός τελικά κυριάρχησε;

  Κανένας!

  Ο επόμενος παρακαλώ;

  Αν και όταν ο άνθρωπος κατανοήσει πως *τίποτε_απολύτως_δεν_του_ανήκει!* σε αυτήν την γή και πως του παρέχεται δωρεάν η χρήση της για λίγες δεκαετίες και μετά αυτή η ίδια η γή που του χαρίστηκε από μόνη της θα τον πάρει στα σπλάγχνα της και δεν θα μείνει τίποτε απ αυτόν σε αυτόν τον κόσμο *ίσως* πάψουμε να αλληλοσπαραζόμαστε και να γίνουμε επιτέλους *Άνθρωποι* και όχι ανθρωποφάγα ανθρωποειδή όπως επι χιλιετίες είμαστε.

  Ζήσε Μάη μου να φάς τριφύλλι!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.