15/12/2010 08:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η μόνη εφικτή λύση είναι η αποχώρησή από την ευρωζώνη»Όταν η ΕΕ και το ΔΝΤ προχώρησαν στη διάσωση της Ελλάδος, όλοι θεώρησαν πως πρόκειται για κάτι το προσωρινό. Τώρα, με τη διάσωση της Ιρλανδίας και τους φόβους ότι πιθανώς θα ακολουθήσουν και κάποια άλλα κράτη, το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί να επιβιώσει η  ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Η Ευρώπη είχε την ατυχία να ζήσει μια από τις σκληρότερες οικονομικές κρίσεις από το 1930, σε μια φάση που ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί η ενοποίησή της. Ήταν ήδη αρκετά ενοποιημένη ώστε η κρίση να περάσει τα εθνικά σύνορα και να προκαλέσει χάος, αλλά όχι τόσο ώστε να διαθέτει τους απαραίτητους θεσμικούς μηχανισμούς για να την αντιμετωπίσει επαρκώς.

Το πραγματικό πρόβλημα της Ευρώπης, δεν είναι ότι κάποιες χώρες υπερδανείστηκαν, ή ότι πολλά από τα χρέη τους βρίσκονται στα χέρια κάποιων άλλων Ευρωπαίων. Το πρόβλημα είναι ότι η ΕΕ δεν δημιούργησε τους ευρείας κλίμακας θεσμούς, που μια ενοποιημένη οικονομία απαιτεί για να επιβιώσει.

Αυτό αντανακλάται και από την απουσία πολιτικών θεσμών. Η ΕΕ μας δίδαξε κάποια πολύτιμα μαθήματα. Ότι η οικονομική ενσωμάτωση απαιτεί τη κατάργηση των ανταγωνισμών μεταξύ εθνικών νομισμάτων. Ότι η κατάργηση των ρίσκων που προκύπτουν από τις ισοτιμίες των νομισμάτων, απαιτεί τη κατάργησή τους. Και τέλος, πως η νομισματική ενοποίηση και οικονομική ενσωμάτωση μεταξύ δημοκρατικών χωρών, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αν δεν υπάρξει και πολιτική ενοποίηση.

Ήταν όμως κάτι το αναμενόμενο. Θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να κατηγορήσουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες για έλλειψη οράματος ή για ανεπαρκή ηγετική ικανότητα. Αλλά δεν θα πρέπει να υποτιμούμε το μέγεθος του έργου που ανέλαβαν. Είναι φυσικό, η κάθε χώρα να δίνει προτεραιότητα στην εθνική της κυριαρχία και αυτοδιάθεση. Η οικονομική ένωση, πολλές φορές πυροδοτεί αισθήματα εθνικισμού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η πολιτική ένωση. Ασκούνται ισχυρές πιέσεις στους θεσμούς του κάθε κράτους, όπως φάνηκε με τις πιέσεις που ασκήθηκαν πρόσφατα εναντίον του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, αναπτύσσονται ξενοφοβικές ιδεολογίες, και εν πάση περιπτώσει τα κράτη είναι πολύ πιο ευπρόσβλητα στη μετάδοση τυχόν οικονομικών κρίσεων.

Ήδη, μπορεί να είναι πια αργά για την ευρωζώνη. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιρλανδία, αλλά και κάποιες άλλες χώρες, θα πρέπει να μειώσουν τα χρέη τους αναπτύσσοντας παράλληλα και την ανταγωνιστικότητα των  οικονομιών τους. Αυτός ο συνδυασμός είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αν συνεχίσουν να  παραμένουν στην ΟΝΕ.

Οι διασώσεις που έγιναν δεν βοηθούν στο γενικότερο πρόβλημα δανεισμού ούτε μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης. Επιπλέον, η δημοσιονομική λιτότητα που επιβάλλεται, καθυστερεί επικίνδυνα την οικονομική ανάπτυξη. Η άποψη πως δομικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις μπορούν να φέρουν ανάπτυξη, είναι απλά μια χίμαιρα. Η ανάγκη για αναδιάρθρωση των χρεών είναι η μοναδική και αναπόφευκτη επιλογή.

Ακόμη και αν οι Γερμανοί, αλλά  και οι υπόλοιποι πιστωτές συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση, όχι από το 2013 και μετά , αλλά τώρα, πάλι θα υπάρχει δυσκολία στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Το πρόβλημα είναι κοινό σε όλα τα κράτη με ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους, όμως είναι πολύ πιο οξύ στη Ν. Ευρώπη. Η συμμετοχή τους σε μια νομισματική ένωση με χώρες μέλη όπως είναι η Γερμανία, καταδικάζει αυτά τα κράτη σε χρόνια ύφεση, αποπληθωρισμό, υψηλή ανεργία, και εσωτερική πολιτική αναστάτωση. Η έξοδος από την ευρωζώνη είναι η μόνη ορατή λύση που μπορεί να τα οδηγήσει σε ανάκαμψη.

Μια διάλυση της ευρωζώνης δεν σημαίνει ότι αυτή καταδικάζεται για πάντα. Τα κράτη που αποχωρούν, θα μπορούσαν να επανέλθουν σε αυτήν, μόλις μπουν στη θέση τους κάποιες δημοσιονομικές, ρυθμιστικές, και πολιτικές παράμετροι. Προς το παρόν, η ευρωζώνη βρίσκεται στο σημείο όπου ένα φιλικό διαζύγιο αποτελεί καλύτερη λύση από μια συνεχιζόμενη γεμάτη ταραχές σχέση.Του Dani Rodrik - Professor of Political Economy (Harvard University.)

S.A.- Project Syndicate

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Τανάλιας avatar
  Νίκος Τανάλιας 15/12/2010 09:03:34

  Και η είσοδος στην ευρωζώνη, όπως και η αποχώρηση από την ευρωζώνη απαιτούν πάρα πολύ σοβαρό στρατηγικό (ανα)σχεδιασμό, όλων των συστημάτων και υπο-συστημάτων, που ή η είσοδος ή η αποχώρηση επηρεάζουν. Χωρίς τον απαιτούμενο στρατηγικό (ανα)σχεδιασμό της ελληνικής οικονομίας, η είσοδος στην ευρωζώνη έφερε την καταστροφή. Χωρίς τον απαιτούμενο στρατηγικό (ανα)σχεδιασμό της ελληνικής οικονομίας, η αποχώρηση από την ευρωζώνη μπορεί και πάλι να φέρει άλλη μεγάλη καταστροφή. Όπως λένε οι αγγλοσάξονες: «there is no such thing as a free lunch».

  • zackii avatar
   zackii @ Νίκος Τανάλιας 15/12/2010 10:07:20

   Το θέμα είναι ποιός θα κάνει αυτό το σχεδιασμό. Οι Έλληνες πολιτικοί?
   Εδω γελάνε...

 2. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 15/12/2010 09:35:43

  Η σκέψη καί μόνο γιά αποχώρηση από τήν ευρωζώνη κάνει τεράστια ζημιά στή
  Πατρίδα.

  Η τυχόν αποχώρηση,θά πολλαπλασιάσει τό χρέος κράτους καί νοικοκυριών επί
  χίλια,μέ αποτέλεσμα νά μήν μπορέσουμε ποτέ νά ξεχρεωθούμε.

  Τέτοιες σκέψεις εξυπηρετούν μόνο τό πελατειακό σύστημα τού πολιτικού προ-
  σωπικού,πού μας έφερε στό σημερινό επίπεδο χρέους μέ τούς αλόγιστους διο-
  ρισμούς σέ δέκο καί δημόσιο καί επομένως πολλοί επιθυμούν τήν επιστροφή στή
  δραχμή γιά νά συνεχίσουμε οι μισοί Ελληνες ν'α δίνουμε τό μισθό τών δημο-
  σίων υπαλλήλων καί υπαλλήλων τών δέκο.

  • anetos avatar
   anetos @ ΣΠΥΡΟΣ 15/12/2010 15:08:49

   και τους αγγλοσαξονες ....

 3. Nαιτ-σταρ avatar
  Nαιτ-σταρ 15/12/2010 10:21:23

  "Η αποχωρηση απο την Ευρωζωνη κανει τεραστια ζημια στη πατριδα"
  Πρωτα απ'ολα δεν προκειται να ρωτησουν τους Ελληνες αν θα διαλυθει η οχι η Ευρωζωνη. Αυτο θα το αποφασισει η Γερμανια και οι συμμαχοι της ως φαινεται. Δευτερον, ακομα και αν δεν καταρρευσει το ευρω, παλι η Ελλαδα φανηκε περιτρανα οτι χωρις δραστικες διαρθρωτικες αλλαγες στο μοντελο της οικονομιας της, χωρις την επιτυχια μιας ελληνικης "περεστροικα" στο εγχωριο "Σοβιετικο κρατος " δεν υπαρχει ελπιδα να μετασχει ισοτιμα σε προηγμενες κοινωνικες και οικονομικες δομες οπως αυτες της βορειας ευρωπης. Η νοοτροπια που καλλιεργηθηκε οτι για ολα θα φροντισουν οι "Ευρωπαιοι" σαν κατι εξω απο εμας, οπως και οτι για ολα θα φροντισει το "Κρατος" σαν κατι παλι εξω και πανω απο εμας, ειναι βαθια ριζωμενη στους Ελληνες. Στη Δημοκρατια ο λαος αποφασιζει, οποτε ενα δημοψηφισμα για το αν θελουν οι Ελληνες να παραμεινουν στην Ε.Ε. οπως αυτη αναμενεται να διαμορφωθει στο μελλον, εαν διαμορφωθει, θα ηταν η καλυτερη λυση.

 4. popolaros avatar
  popolaros 15/12/2010 10:28:42

  Με δεδομένο ότι έχουμε πουλημένους πολιτικούς σε ξένους αφεντάδες,να είμαστε έτοιμοι για όλα.
  Ο giorgo είναι η ευκαιρία των απανταχού νεοταξιτών.
  Σχέδια ετών, εφαρμόζονται τώρα.
  Οι ανθελληνικές-αντιευρωπαικές εκπλήξεις του υπηρέτη του $, θα συνεχιστούν μέχρι να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο Jeffrey.
  Mετά θα έρθουμε μαγικά στα ίσα μας.
  Μέχρι τότε kalo kouragio, μέχρι να φύγει ο κατσικοπόδαρος.

 5. Νίκος avatar
  Νίκος 15/12/2010 10:33:31

  Μα, ήταν "φως-φανάρι", και το γνωρίζαμε και 'μεις οι περι τα οικονομικά αδαείς, ότι, εφ' όσον οι πολιτικές παραμένουν ΕΘΝΙΚΕΣ, το κοινό νόμισμα άνευ κοινής πολιτικής ευνοεί λίγους και οπωσδήποτε όχι εμάς, ειδικά σε συνθήκες αποβιομηχάνισης.
  Για δείτε το λίγο. Το Λουξεμβούργο με μισό εκατομύριο κατοίκους εξάγει προϊόντα και αγαθά αξίας -κρατηθείτε- άνω των 7-10 !!!! δις $. Η Ελλάδα των 11 εκατομυρίων έχει εξαγωγές 15 δις $ (ανά έτος). Ακόμα και οι νεοφώτιστοι Σλοβενία, Σλοβακία και Τσεχία με το μισό πληθυσμό εξάγουν προϊόντα μεγαλύτερης αξίας. Ξέρει κανείς τι εξάγει το Λουξεμβούργο και η Κροατία; Εγώ όχι. Εμείς όμως εισάγουμε ...λεμόνια Χιλής και... φυστίκια Τουρκίας. Το 75% των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων ειναι ΞΕΝΟΠΑΡΑΓΜΕΝΑ.
  Αν η αλητ μας είχε ΕΘΝΙΚΕΣ αναπτυξιακές πολιτικές ίσως να μήν είμασταν στα σημερινά χάλια. Αλλά, βλεβαια, τι την έννοιαζε την αλήτ αφού η ίδια πλούτιζε; Σιγά τα λάχανα, ας πάει να χαθεί η...Κοζάνη και η Γεωργία, και ό,τι άλλο προκύψει. Αρκεί να τρώνε τα εθνιά μας τρωκτικά. ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ. Ό,τι έκαναν απο την ΟΝΕ το '01 και εντεύθεν, μόνο ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ μπορεί να χαρακτηρισθεί.
  Πως, διάολε, να πάμε μπροστά; Πως;

 6. Πετρος Μ. avatar
  Πετρος Μ. 15/12/2010 10:34:40

  Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα συμβεί ούτως ή άλλως γιατί αλλίως δεν υπάρχει καμμία ελπίδα για την Ελλάδα.

  Το θέμα είναι αν θα γίνει με όρους εθνικής κυριαρχίας ή σαν το τελίκό στάδιο σε μια διαδικασία αργού ''θανάτου'' που θα έλεγχουν οι δανειστές.
  Θα είναι μια επώδυνη διαδικασία αλλά είναι μονόδρομος και όσο νωρίτερα γίνει τόσο λιγότερο επώδυνη θα είναι.

  Προφανώς μια τέτοια εθνική απόφαση απαιτεί και άλλες παράλληλες κινήσεις,
  σύμφωνες και με παραδείγματα άλλων χωρών που βρέθηκαν σε αντίστοιχη κατάσταση.
  Οπως:

  1. Αναδιαπραγμάτευση όρων αποπληρωμής ( διάρκεια , επιτόκια κλπ βλέπε Αργεντινή)

  2. Επανεξέταση τμημάτων του χρέους για πιθανές παρανομίες κατα την διαδικασία σύναψης τους. ( βλέπε Ισημερινός)

  3. Αντιλογισμός τμηματος χρέους με απαιτήσεις από τρίτες χώρες.( Γερμανικό κατοχικό δανειο, αποζημειώσεις)

  4. Αναζήτηση εναλλακτικών πηγών δανεισμού ( Κινα Ρωσία ) στα πλαίσια
  μιας ριζικά διαφοροποιούμενης γεωπολιτικής στρατηγικής , με χαραχτηριστικά εθνικα κυρίαρχου κράτους και όχι προτεκτοράτου.

  5 Ταχύτατη αναδιαρθρωση του παραγωγικού μοντελου - προσανατολισμού
  της κοινωνίας με στηριξη της εγχώριας παραγωγής -κατανάλωσης (χρηματοδοτείται πλέον από το εθνικό νόμισμα.) και των εξαγωγών -τουρισμου
  (ευνοούνται από το υποτιμημένο πλέον εθνικο νομισμα).

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/12/2010 11:02:09

  Το ερώτημα είναι εάν , με την αναπόφευκτη ριζική [κάτι κάτι] του εξωτερικού μας χρέους εάν θα μείνουμε 1) σε αυτό το ευρώ, 2) σε κάποιο αλλιώτικο αλλά ενιαίο ευρώ, 3) σε κάποιο ευρώ Β' διαλογής, ή 4) στην δραχμή.

  Έχω 1000 λόγους υπέρ του να μείνουμε στο ευρώ (και είναι ο βασικός ένας: μεσα στην φτώχεια μας αδυνατούμε να βασιστούμε στα δικά ΜΑΣ συγκριτικά πλεονεκτήματα και να δείξουμε στοιχειώδη δημοσιονομική πειθαρχία)

  Και άλλους 1000 λόγους να βγούμε από το ευρώ και να κάνουμε στάση πληρωμών: Ούτε θα αναδείξουμε τα δικά ΜΑΣ πλεονεκτήματα, και θα απομυζηθούμε μέχρι παράδοσης του τελυταίου βότσαλου.

  ΔΕΝ το καταλαβάινουν οι πολτικοί μας; Ή περιμένουν τον ...Γκοντό;

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/12/2010 11:03:54

  μας σπρώχνει να μην κάνουμε τίποτα άλλο εκτός από το να είμαστε φτηνά γκαρσόνια, και φτηνες μασσέζ. Και αν έχουμε κανένα καλό υδραυλικό, να πάει να υδραυλικεύει στην Γερμανία. Εξαθλίωση.

 9. Zio avatar
  Zio 15/12/2010 11:16:25

  Υπάρχει όμως και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι στο θέμα της εξόδου απ το ευρώ και την ΕΕ. Μένεις μόνο σου, με διαλυμένες ΕΔ απέναντι στον καλπάζοντα Τούρκο...

 10. mas doulevoun psilo gazi avatar
  mas doulevoun psilo gazi 15/12/2010 20:42:08

  Έστω το χρεος 350 δις ευρώ, αν φύγεις από την ευρωζώνη με ισοτιμία 340.75 τοτε το χρέος πάει 119.262.5 δις παλιές δραχμούλες και μετά βάλε και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κατά 40%. Πως θα ξεπληρώσεις τέτοιο χρέος σε ξένο νόμισμα?

  Ακόμα και αν έχουμε έξοδο από ευρώ με ισοτιμία 1/1 δηλ. μια νέα δρχ ισοδύναμη του ευρώ η πτώση της αξίας του νέου εθνικού νομίσματος θα είναι κατακόρυφη.

  Δεν θα μιλήσω για επεκτατικές νομισματικές πολιτικές, τύπωμα χρήματος κλπ. Να μην ξεχνάμε ότι για να διατηρήσει ένα εθνικό νόμισμα την αξία του πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη η κθβέρνηση της χώρας. Κοίτα το χρέος των ΗΠΑ και πόσο χρήμα τυπώνουν και μετά κοίτα την ισοτιμία ευρώ / δολ. Δεν τα πάνε και άσχημα τα αμερικανάκια?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.