17/02/2010 08:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η μπάλα είναι τώρα στα πόδια των Γερμανών

Η κατάσταση της οικονομίας στην Ευρώπη είναι κρίσιμη. Μετά από πολλά χρόνια ανεξέλεγκτων δαπανών, η Ελλάδα πνίγεται. Εκτός και αν προκύψει κάποια επιχείρηση διάσωσής της, η χώρα βαίνει προς οικονομική κατάρρευση. Αυτή την ώρα, το μόνο που αποτρέπει τη καταστροφή, είναι οι προσπάθειες ρευστότητας εκ μέρους της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. επεκτείνονται και πέραν της Ελλάδος. Υπάρχουν αρκετές χώρες μέλη της ευρωζώνης που μπορούν κάλλιστα να ακολουθήσουν στα χνάρια της. Όλοι όμως κρυφοκοιτάζουν προς τη πλευρά της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας, της Γερμανίας δηλαδή, προκειμένου να δουν τι θα κάνει. Για να καταλάβουμε λοιπόν το τι μέλλει γενέσθαι, θα πρέπει να καταλάβουμε τη λογική της Γερμανίας.

Ως η  χώρα με την ισχυρότερη οικονομία, και ως αρχιτέκτονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Γερμανία έχει το τελευταίο λόγο. Και προς το παρών έχει δυο επιλογές. Η πρώτη επιλογή που αποτελεί και πειρασμό για το Βερολίνο, είναι να αφήσει τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους. Αφού τη χρησιμοποίησαν ως πηγή αφαίμαξης για τα τελευταία 60 χρόνια, η Γερμανία δεν θα ήταν και πολύ στενοχωρημένη αν η Ελλάδα και άλλες χώρες καταστραφούν οικονομικά. Αν οι αγορές πιστέψουν στα αλήθεια πως οι Γερμανοί δεν έχουν σκοπό να σώσουν τη χώρα, τότε το spread του ελληνικού χρέους θα γιγαντωθεί. Αρκεί να θυμηθούμε πως παρά τα προβλήματα των τελευταίων εβδομάδων, η Ελλάδα δανείζεται με spread που είναι μόλις το 1/8 αυτού που υπήρχε στη προ Μάαστριχτ εποχή. Άρα, υπάρχει ακόμη χώρος για χειροτέρευση. Με την Αθήνα να αντιμετωπίζει έλλειμμα προϋπολογισμού τουλάχιστον 9.1% για το 2010, και με την ελληνική μαεστρία στο να παραποιούνται τα στατιστικά στοιχεία, οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, θα στείλει την Ελλάδα κυριολεκτικά στον οικονομικό γκρεμό.

Από τη γερμανική πλευρά των οικονομικών πραγμάτων, το πιο σώφρον θα ήταν να αφεθεί η Ελλάδα να καταρρεύσει. Το ενδεχόμενο σοκ μιας ελληνικής καταστροφής, θα ωθούσε κάποιες άλλες χώρες στο να σοβαρευτούν και να πάρουν άμεσα και σκληρά μέτρα, συμμαζεύοντας τα δημοσιονομικά τους. Η Ελλάδα όμως δεν είναι η μόνη που κινδυνεύει άμεσα. Ακολουθούν και άλλες χώρες της Μεσογείου, και γενικά τα ελλείμματα έχουν μεγαλώσει επικίνδυνα σε ολόκληρη την Ε.Ε. Οι μακροοικονομικοί δείκτες της Γαλλίας αλλά και του Βελγίου, είναι μόνο ελαφρώς καλύτεροι από αυτούς της Ισπανίας και της Ιταλίας. (Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε πως και οι ΗΠΑ δεν είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η μόνη διαφορά, είναι η τεράστια παγκόσμια ζήτηση για το αμερικανικό δολάριο, που παρά τις φημολογίες και τις συνομωσιολογίες, ανέβασε την αξία του στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης του 2008-09.  Έτσι, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Αμερική χαράσσει τη δική της αυτόνομη νομισματική πολιτική, η Ουάσιγκτον έχει περισσότερο χώρο για να ελιχθεί με επιτυχία, από ότι η Ε.Ε.)

Το Βερολίνο μπορεί κάλλιστα να αναρωτηθεί γιατί χρειάζεται να σωθούν η Ελλάδα και η Πορτογαλία; Στη πρώτη αναλογεί μόλις το 2.6% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Πέραν αυτού, δεν φταίει για τη κρίση  η Γερμανία. Τουναντίον, οι περισσότερες χώρες στηρίχτηκαν στο οικονομικό της θαύμα, οπότε ας…πνιγούν. Το πρόβλημα όμως με αυτό το σκεπτικό είναι, πως στην ουσία παίζεται το μέλλον τόσο της Ε.Ε. όσο και της ίδιας της Γερμανίας. Η Γερμανία γνωρίζει πολύ καλά πως στη γεωπολιτική σκακιέρα, όσο ισχυρή και αν είναι, ακόμη και με τη σύμπραξη της Γαλλίας, δεν πλησιάζει τη τωρινή ισχύ των ΗΠΑ ή της Κίνας, και τη μελλοντική ισχύ της Ρωσίας  ή ακόμη και της Βραζιλίας. Το Βερολίνο έχει αρχίσει να διαισθάνεται την απώλεια της παγκόσμιας επιρροής του, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα με την άρνηση του Ομπάμα να παρευρεθεί στη παραδοσιακή συνάντηση ΗΠΑ-Ε.Ε. Το ειδικό βάρος της Γερμανίας μοιάζει να ταλαντεύεται, μέσα από την ασάφεια και την αστάθεια της πολιτικής ενότητας της ευρωζώνης και τα τεράστια δημογραφικά της προβλήματα. Ο μόνος τρόπος για να μετρήσει διεθνώς η Γερμανία, είναι να μετρήσει διεθνώς και η Ευρώπη σαν σύνολο. Αν η Γερμανία ακολουθήσει το σωστό και συναισθηματικά ικανοποιητικό βήμα του να αφήσει την Ελλάδα στη τύχη της, τότε μπορεί ολόκληρη η ευρωζώνη να ανασυνταχτεί, και να προκύψουν μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα. Κάτι τέτοιο όμως θα είχε σημαντικό κόστος. Θα εξαφάνιζε την σημασία του ευρώ σαν διεθνές νόμισμα, και θα μείωνε αισθητά το παγκόσμιο ρόλο της Ε.Ε.

Κάθε χώρα που έχει καταστραφεί οικονομικά και μετά επανήλθε, μπόρεσε και το έκανε εξαιτίας του ότι ήλεγχε τη νομισματική της πολιτική. Αυτές οι χώρες μπόρεσαν να συνέλθουν, εφαρμόζοντας ακόμη και ανορθόδοξες  πολιτικές, προκειμένου να ανασυντάξουν τα δημοσιονομικά τους. Μερικές μέθοδοι συμπεριλαμβάνουν την υποτίμηση του νομίσματος προς όφελος των εξαγωγών, ή την εκτύπωση χρήματος με σκοπό την αποπληρωμή δανείων και τη χρηματοδότηση των  δαπανών. Όμως τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης, παραδόθηκαν νομισματικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν εντάχθηκαν σε αυτήν. Αν λοιπόν δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να αφήσουν  πίσω τους τις τακτικές δεκαετιών, τότε η μόνη λύση θα ήταν να βγουν από τη νομισματική ένωση. Στην ουσία δηλαδή, το να αποχωρήσει η Ελλάδα, ενέχει το κίνδυνο να αποχωρήσουν και άλλοι. Ακόμη και αν η Ε.Ε. και το ευρώ, αντεπεξέλθουν από μια τέτοια ταπεινωτική εξέλιξη, η ιδέα μιας πανίσχυρης Ε.Ε. θα εξαφανιστεί για τα καλά. Αυτό γίνεται πιο εύκολα κατανοητό, αν αναλογιστούμε πως η μέχρι στιγμής ισχύς της Ε.Ε. έγκειται κυρίως στην επιτυχία των αναμορφώσεων οικονομιών όπως της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας,  στη δεκαετία του 1980, όταν διάφορα περίεργα καθεστώτα μεταμορφώθηκαν σε σύγχρονες και οικονομικά σταθερές δημοκρατίες.

 Όλα αυτά λοιπόν, μας οδηγούν στη λύση Νο 2 για τη Γερμανία: Να προχωρήσει στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως κάτι τέτοιο είναι πολύ εύκολο να γίνει, μιας και η ελληνική οικονομία αντιστοιχεί στο 1/10 της γερμανικής. Όμως οι μέρες των με χωρίς δεσμεύσεις οικονομικών βοηθειών εκ μέρους του Βερολίνου, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αν η Γερμανία αποφασίσει να παρέμβει, τότε δεν θα μιλάμε μόνο με υπονοούμενα για τον ηγετικό της ρόλο και τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας και γενικότερα της ευρωζώνης. Ο έλεγχος αυτός θα γίνει επίσημος και θα έχει και τις ανάλογες συνέπειες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι δημοσιονομικές πολιτικές κάποιων περιφερειακών χωρών θα καθορίζονται από το Βερολίνο. Οτιδήποτε λιγότερο, θα κατέληγε στη Γερμανία να σώζει τους πάντες. Ποιος άλλωστε δεν θα επιθυμούσε μια Γερμανική διάσωση χωρίς δεσμεύσεις; Και μια και η Γερμανία δεν έχει τη δυνατότητα να σώσει ολόκληρη την ευρωζώνη, το σενάριο θα οδηγούσε τις χώρες μέλη στα πρόθυρα του ΔΝΤ, σε αναζήτηση ενός πακέτου χρηματοδοτικής βοηθείας εκ μέρους της Αμερικής και της Κίνας. Είναι πιθανόν πως οι Γερμανοί θα μπορούσαν να ρισκάρουν κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά όχι πολύ πιθανό. Αν πάρει μια σκληρή στάση, η Γερμανία θα μπορούσε να καταφέρει με το πορτοφόλι ότι δεν κατάφερε με το σπαθί. Αλλά και αυτή η πολιτική έχει το ανάλογο κόστος. Μέσα στο 2010, ολόκληρη η ευρωζώνη θα πρέπει να δανειστεί περί τα 2.2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα από μόνη της χρειάζεται κάπου 53 δισ. μόνο και μόνο για να μπορέσει να βγάλει τη χρονιά. Λίγο πιο πίσω είναι η Ιταλία που χρειάζεται 393 δισ. το Βέλγιο (89 δισ.) και η Γαλλία που έχει ανάγκη να δανειστεί περί τα 454 δισ.  Έτσι λοιπόν, αν η Γερμανία αποφασίσει να δράσει, θα πρέπει να το κάνει σύντομα. Θα πρέπει να σώσει την Ελλάδα και την Πορτογαλία πολύ πριν ενσκήψει κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που θα αφορά σε άλλες «σοβαρότερες» οικονομίες, τις οποίες ούτε η ισχύς της Γερμανίας δεν θα μπορούσε να σώσει.

Αυτό είναι λοιπόν το κόστος του να διασωθεί η Ευρώπη και να λειτουργήσει. Είναι το κόστος ενός ηγετικού ρόλου που θα παίξει η Γερμανία, χωρίς όπλα αυτή τη φορά. Αν λοιπόν η Γερμανία επιθυμεί ειλικρινά να αναλάβει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο, και όχι μόνο στη Δυτική Ευρώπη, τότε θα πρέπει και να πληρώσει πολλά, πολλές φορές και όσο το δυνατό συντομότερα. Και σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτή τη φορά το Βερολίνο θα κρατάει και τα χαλινάρια…

 STRATFOR

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 17/02/2010 10:05:07

  Συμφωνω. Θα πρεπει να πληρωσουν με ορους σκληρους( αλλα οχι υπερβολικους σαν και αυτο που ακουσαμε για απωλεια της ψηφου) και γρηγορα, αλλοιως θα τους σκασει η Ιταλια στα χερια.

 2. t avatar
  t 17/02/2010 10:36:31

  Ωθούν τη χώρα προς το ΔΝΤ

 3. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 17/02/2010 10:42:41

  Η οικονομική κατάσταση, εκ των πραγμάτων, οδηγεί σε επιτάχυνση της πολιτικής ενοποίησης,
  αυτός δεν είναι ο στόχος της συνθήκης της Λισσαβόνας;

 4. Eleutheros avatar
  Eleutheros 17/02/2010 11:02:15

  Το προβλημα της Ευρωζωνης ειναι πρωτα πολιτικο και μετα οτιδηποτε αλλο. Χωρις την πολιτικη ενωση το Ευρω καποια στιγμη αργα η γρηγορα θα καταρρευσει. Ισως η Γερμανια το εχει πλεον καταλαβει και προσανατολιζεται σε μια στενη δυτικοευρωπαικη ενωση με νομισμα το Ευρω και στενη συμμαχια με την Ρωσια, ενω οι μεσογειακες χωρες θα πρεπει να αρκεστουν σε μια "μεσογειακη ενωση". Υπαρχει βεβαια και το ενδεχομενο η Ισπανια και η Ιταλια να τα καταφερουν να συμμετεχουν εν τελει ισοτιμα στη νεα δυτικοευρωπαικη ενωση.

  • man8os avatar
   man8os @ Eleutheros 17/02/2010 17:11:42

   Και η Ελλαδα και η Πορτογαλλια. Αυτος πρεπει να ειναι ο στοχος μας: Να μην πεσουμε απο το καραβι.

 5. donaE avatar
  donaE 17/02/2010 11:23:28

  Ειδατε τι γραφει ο Der Spiegel για το υποτιμημενο ευρω και την ανταγωνιστικοτητα της Γερμανιας;

 6. gap-goup avatar
  gap-goup 17/02/2010 11:24:33

  Η Αμερικη μπορει και πληρωνει με φρεσκοτυπωμενα dollars,τσαμπα πραμα,μονο το χαρτι κοστιζει.
  Η Γερμανια για να πληρωση πολλα..πρεπει να δανειστει απο τις αγορες,γιατι δεν μπορει να τυπωση μαρκα.
  Για ποσο οι αγορες που ελεγχονται απο τους αγγλοσαξωνες θα δανειζουν "ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ" της γερμανιας?
  Το ΣΤΡΑΡΦΟΡ "συμβουλευει" την γερμανια να χρεοκοπηση..

 7. gap-goup avatar
  gap-goup 17/02/2010 11:43:24

  Η Αναλυση του ΣΤΡΑΤΦΟΡ ειναι πολυ πονηρη..
  Θελει να τρομαξει τις αγορες,περναει την απαισιοδοξια οτι ουσιαστικα η Ευρωπη ειναι τελειωμενη,γιατι ειναι αδυνατον η Γερμανια να τους σωση ολους..αφου μονο το 2010 πρεπει να δανειστουν 2,2 τρις ευρω.
  Περναει το δηλητηριο για το αναποφευκτο τελος της Ευρωπης...
  Το μυνημα..
  ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΕΥΡΩ,ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΔΟΛΛΑΡΙΑ.

 8. exomatiakaivlepo avatar
  exomatiakaivlepo 17/02/2010 11:46:23

  "Λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη"

  "Εκ των υστέρων μπορεί να πει κανείς ότι επρόκειτο για λάθος καθώς τα στατιστικά στοιχεία δεν ήταν σωστά",
  Αυτά και άλλα πολλά λένε τώρα οι Γερμανοί...

  Τώρα ειναι αργά, για όλους...

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/02/blog-post_6913.html

 9. observer avatar
  observer 17/02/2010 11:47:03

  Οταν το STRATFOR σου προτείνει κάτι κάνε το αντίθετο!!! Μπραβο gap-goup το έπιασες με τη μια!!!!!!

 10. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 17/02/2010 11:51:25

  Χθές έλαβα τό κάτωθι,μεταξύ άλλων,από έναν Αγγλο φίλο:....i'm afraid i think that is only a matter of time before the UK is in the same position as Greece.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Kὀριννα 17/02/2010 12:53:57

   Κάτι παρόμοια φοβούνται και οι Γερμανοί, Σκανδιναβοί κτλ: Όχι τόσο την Ελληνική χρεωκοπία, αλλά ούτε πάρα πολύ του UK (είναι εκτός Ευρωζώνης, δεν αναγκάζονται), αλλά μην επακολουθήσει Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία. Με την Ιρλανδία ήδη στο αμφίβολο "ράντζο" του ανρρωτηρίου.

 11. JOHN avatar
  JOHN 17/02/2010 12:28:46

  Βεβαια και ηταν τραγικο λαθος η αντικατασταση της δραχμης απο το ευρω με πλασματικα στοιχεια,ηταν εγκλημα που θα το πληρωσουμε ακριβα με ανυπολογιστες συνεπειες!Το ευρω ηταν ενα εργαλειο για χωρες με ομορες οικονομιες και δημοσιονομικα.Η δημιουργικη λογιστικη Σιμητη με κρυφα δανεια για να ισοσκελισει προυπολογισμους ηταν μια βραδυφλεγη βομβα στα χερια μας που καποια στιγμη θα εσκαγε.Και η προσφατη διθνης οικονομικη κριση απλως εφερε το προβλημα στην επιφανεια κι επιταχηνε τις διαδικασιες για να φτασουμε στο αδιεξοδο που ειμαστε σημερα!Υπαρχουν τεραστιες ευθυνες σε πολιτικα προσωπα για τις τοιχοδιωκτικες επιλογες τους.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ JOHN 17/02/2010 13:08:01

   Η Σλοβενία δουλεύει άψογα με το Ευρώ, η Τσεχία ετοιμάζεται.
   Δεν φταίει το ευρώ, ασπίδα μας είναι, αλλά τι διαχείριση έγινε μετά στην ένταξη στην Ευρωζώνη, αυτό έχει σημασία. Πήραμε χρυσάφι και το κάναμε χώμα από ανικανότητα και φαυλότητα.

 12. tony avatar
  tony 17/02/2010 12:37:49

  ....στο 2010, ολόκληρη η ευρωζώνη θα πρέπει να δανειστεί περί τα 2.2 τρισεκατομμύρια ευρώ...........
  Με μια απλή διαίρεση 2,2 τρις δια εκατό εκατομμύρια Γερμανών πέφτει 22,000 το κεφάλι.
  Και να θέλει η Γερμανία να αναλάβει αυτόν τον λογαριασμό μπορεί?

  • man8os avatar
   man8os @ tony 17/02/2010 17:15:00

   Με τιποτα.Ουτε σε συνεργασια με την Γαλλια.

 13. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 17/02/2010 13:05:23

  Μεικές από τις κεντροευρωπαικές χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας που βοηθήθηκαν οικονομικά, προχώρησαν με σχετική επιτυχία τις λεγόμενες δομικές αλλαγές (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), η Σλοβενία είναι η αναφισβήτητη "στάρ" (αλλά αυτή λόγω χαλαρής Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας ήταν ήδη συγκροτημένη σχετικά καλά). Οι ομόσπονδες Γερμανικές χώρες που ανήκαν στην πρώην Ανατολική Γερμανία, αντιμετωπίσθηκαν στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανικής Ομοσπονδίας με τον ίδιο τρόπο. Άλλες χώρες, κυρίως Ουγγαρία και μερικές Βαλτικές, έχουν ακόμη σοβαρό πρόβλημα.
  Ανεξάρτητα από πόσο επώδυνες ήταν οι "δομικές αλλαγές", δούλεψαν. Το μεγάλο ερώτημα είναι, άν το μοντέλο οικονομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσθηκες στις χώρες αυτές μπορεί να δουλέψει και για τις χώρες του Ευρωπαικού Νότου σύν Ιρλανδία. Αλλά δεν υπάρχει χρόνος για πολλή σκέψη.

 14. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 17/02/2010 13:14:30

  @ gap-goup, observer:
  Αφού το μοντέλο έχει ήδη εφαρμοσθεί (η Πολωνία είναι μεγάλη χώρα, Τσεχία στο Ελληνικό μέγεθος, οι λοιπές συγκρίσιμες), μπορεί να ξαναεφαρμοσθεί:
  Η Ευρωπη λοιπόν ΔΕΝ ειναι τελειωμενη. Άλλο μήνυμα περνάει: Γίνεται, αλλά άν γίνει όντως, θα γίνει έτσι.

 15. ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ avatar
  ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 17/02/2010 13:17:11

  ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΥΠΩΝΟΝΤΑΣ ΠΕΤΣΙΝΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ(ΠΟΙΟΣ ΑΡΑΓΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΕΙ?).ΜΠΟΡΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ Η Ε.Κ.Τ Η ΚΑΠΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ?
  ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ Η ΕΥΡ.ΚΕΝΤ.ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ?
  ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΡΑΓΕ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ?
  ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑ(ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ)ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ,
  ΓΙΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ?
  ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ Η ΛΥΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ?

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ 17/02/2010 13:22:14

   @ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΑΚΟΣ
   1. H EKT θεωρητικά θα μπορούσε, Κεντρική Εκδοτική Τράπεζα είναι, αλλά θα έβγαινε εκτός δόγματος Μάαστριχτ. Και από ποιόν θα έπαιρνε εντολή;
   2. Yes.
   3. ΕΚΤ, θεωρητικά πρέπει να το κάνει.
   4. Κατηγορηματικά όχι.
   5. Μάλλον.

 16. anonymous avatar
  anonymous 17/02/2010 13:25:33

  Το άρθρο αυτό κινείται εκτός πραγματικότητας. Η Γερμανία δεν έχει μπει μέσα από το Ευρώ. Έχει ωφεληθεί ποικιλοτρόπως. Το άρθρο βασίζεται στη λογική ότι η Γερμανία μονίμως πληρώνει την ΕΕ και την κουβαλάει στις πλάτες της. Αν αυτό που γράφει το άρθρο ήταν αλήθεια τότε θα είχε πτωχεύσει η ίδια η Γερμανία. Η Γερμανία όμως ευημερεί.

 17. ΜιχΜιχ avatar
  ΜιχΜιχ 17/02/2010 14:03:31

  Δείτε αυτό:

  Anglo-Saxon media out to sink us, says Spain

  http://www.guardian.co.uk/world/2010/feb/14/jose-zapatero-media-spain-recession

  Αξίζει να μεταφραστεί, για να το διαβάσουν κι άλλοι.

  • Orestios avatar
   Orestios @ ΜιχΜιχ 17/02/2010 16:33:56

   Και εκεί κερδοσκόποι? Βρε τί πάθαμε με τους σοσιαλιστές! Παντού συνωμοσίες βλέπουν. Κι εκεί τα ίδια κακά έχουν κάνει στους Ισπανούς.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ ΜιχΜιχ 17/02/2010 16:43:05

   Άν υποπτευθώ ότι ο Γαλλο-γερμανικός άξονας θα γίνει γαλλο-γερμανο-ισπανικός θα γελάσω!
   Έχουν αγοράσει άπειρες τουριστικές κατοικίες οι Βρετανοί μεταπωλητές και operators στην Ισπανία και βλέπουν την αγοραία αξία τους νά κόβεται στο μισό. Δεν πρόλαβαν να πουλήσουν.
   Οι συνάδελφοί τους Γερμανοί είναι εκτεθειμένοι σε Ιταλία, Τουρκία κτλ. Πιό ανατολικά.
   Οι Γάλλοι έχουν δική τους ριβιέρα.
   Η πραγματικότητα μερικές φορές ξεπερνά και την πιό καλπάζουσα φαντασία.

 18. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 17/02/2010 16:16:06

  Ο Ντέ Γκώλ,είχε δίκιο πού ήθελε τήν Αγγλία έξω.Μυρίζομαι τήν αρχή τού τέλους τής Ευρώπης.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Kὀριννα 17/02/2010 16:21:50

   Στα δύσκολα όμως, ενίοτε σφίγγουν οι κ$λοι.
   Άν υπάρχει χαρακτήρας, βεβαίως, βεβαίως.

 19. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 17/02/2010 17:09:46

  Προτού αρχίσουμε για τους κακούς Γερμανούς ή Αγγλους ή Αμερικάνους ή την δραχμή ή τους ΕΛ του Λιακόπουλου να θυμηθούμε μερικά απλά πράγματα:

  -στη χώρα αυτή έπεσαν 3 κοινοτικά πακέτα και το αποτέλεσμα είναι να είμαστε σε χειρότερη μοίρα από το 1980
  -κάποιοι διαχειρίστηκαν και ...ενθυλάκωσαν τα δεκάδες δισεκατομμύρια € που δεν πήγαν σε ανάπτυξη σε υποδομές σε εκπαίδευση
  -ζούμε με δανεικά, ξοδεύουμε δανεικά, έχουμε 45χρονους συνταξιούχους (όχι μόνο εθελούσιες, μητέρες αλλά και σώματα ασφαλείας και στρατό), έχουμε μισθούς της πλάκας (αλλά επιδόματα τριπλάσια των μισθών στο Δημόσιο), ασφαλιστικές εισφορές ...δομημένες και επενδυμένες, ΦΠΑ ενθυλάκωσις (6 δις ο μη αποδοθέν), 26 δις οι βεβαιωμένοι φόροι που ....κάθονται και μερικά δεκάδες δις η παραοικονομία, αλλά είμαστε στις πρώτες θέσεις σε ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ

  ΟΜΩΣ

  -μας φταίνε οι Γερμανοί, Αγγλοι, Αμερικάνοι, Τούρκοι, ΔΝΤ, οι Εβραίοι, η παγκόσμια συνωμοσία η περίοπτη γεωγραφικής μας θέση, ο Αρίωνας, το ξανθό γένος, οι μετανάστες και όποιος άλλος βρεθεί εύκαιρος.

  Άντε και να συμφωνήσω βρε παιδιά, όμως όλοι αυτοί κάνουν την δουλειά τους κοιτάνε τις χώρες τους και τις συλλογικές τσέπες τους.
  Μπορεί ένας ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ των τελευταίων 30 χρόνων να αποδείξει και όχι να ισχυριστεί το ίδιο;

  Για αυτό μακάρι να έρθει και ο Γιούνγκερ και ο Ρέν και το ΔΝΤ, θα είναι η πρώτη φορά που θα πληρώσω και δεν θα πάνε στα σεντούκια των επώνυμων τζακιών τα € μου οι στερήσεις μου και όταν λοιπόν σώσουν το καράβι, εδώ είναι οι φωστήρες μας μαζί με εμάς να το ξανά κάνουμε μπουρδέλο...

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ Ο Ιθαγενής 17/02/2010 17:41:27

   απλά και σταράτα. ολα τα αλλα ειναι για να εχουμε κάτι να λέμε.

 20. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 17/02/2010 19:54:05

  Ακόμη και ο πιό άνετος χλεχλές της Μυκόνου ή της παραλιακής, θέλει το Γερμανό του.
  Και πώς να μας αφήσουν να υποτιμηθούμε; Γίναμε σχεδόν μιά οικογένεια, αταίριαστοι μεν, μπατζανάκηδες (κοινώς σύγγαμβροι) δέ. Ακόμη και ο γεράκος τους, ο παλιός εκείνος υπουργός εξωτερικών Χάνς - Ντίτριχ Γκένσερ (ποιός τον θυμάται τώρα;), στη Σκιάθο έχει σπίτι, περνά τα γεράματά του, ξοδεύει τη σύνταξή του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.