#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/01/2012 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η μοναξιά του Βενιζέλου και η συμμαχία Λοβέρδου - ΧρυσοχοϊδηΧωρίς ψηφοφορία και με θολό το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου προέδρου έληξε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Άπασες οι πλευρές επέλεξαν τελικά να μην προχωρήσουν σε καταγραφή δυνάμεων μέσω ψηφοφορίας. Αυτό όμως που καταγράφηκε εμφαντικά ήταν η απομόνωση της ισχυρής ομάδας Βενιζέλου από την συμμαχία που συνέπτυξαν οι προεδρικοί και η «τρόικα». ΓΑΠ, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου και Χρυσοχοϊδης διαμόρφωσαν ένα μέτωπο που έφερε νέες ισορροπίες στο Εθνικό Συμβούλιο.

Τα στρατόπεδα πάντως έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται:

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει συγκροτήσει μια συμπαγή ομάδα αποτελούμενη από παλιά, αλλά και νέα στελέχη μεταξύ των οποίων οι Βάσω Παπανδρέου, Δημήτρης Ρέππας, Κ. Σκανδαλίδης, Νάσος Αλευράς, Μίμης Ανδρουλάκης, Τόνια Αντωνίου, Νίκος Σαλαγιάννης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευάγγελος Αργύρης, Γιάννης Βούρος, Ντίνος Βρεττός, Κώστας Γείτονας, Σοφία Γιαννακά, Σούλα Μερεντίτη και Εύα Καϊλή.

Από την άλλη πλευρά είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει αρχίσει να αποκτά δυναμική εντός του ΠΑΣΟΚ με πολλά στελέχη να προσχωρούν στην ομάδα του. Μεταξύ αυτών που τον ακολουθούν είναι οι Ηλίας Μόσιαλος, Κατερίνα Μπατζελή, Θεόδωρος Πάγκαλος, Μιχάλης Τιμοσίδης, Χρήστος Αηδόνης, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αθανάσιος Γικόνογλου, Μιχάλης Κατρίνης, Φραγκίσκος Παρασύρης και Θεοδώρα Τζάκρη.

Πάντως στο στρατόπεδο Βενιζέλου υπάρχει αγωνία διότι γνωρίζουν ότι δεν χωρούν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, αλλά κυρίως επειδή συνεχίζεται η ρευστότητα και στο PSI και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, η οποία δίνει δυνατότητα παρέμβασης στον ΓΑΠ. Ωστόσο εκτιμούν ότι η «ανίερη» συμμαχία όλων εναντίον του τον αναβαθμίζει ως πραγματικό Νο 1 στο κόμμα και ότι μεσοπρόθεσμα η συμμαχία αυτή θα διαρραγεί επειδή όλοι (και κυρίως ΓΑΠ, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδης) έχουν αντικρουόμενες προσωπικές στρατηγικές.

Η έτερη ομάδα της «τρόικα», όπως και ο Χρυσοχοΐδης, είναι ικανοποιημένη διότι κερδίζει χρόνο, όπως ήταν η τακτική της επιδίωξη. Πέτυχε την καθυστέρηση στην έναρξη των διαδικασιών και αφήνει τον Βενιζέλο να φθείρεται από την εξέλιξη του PSI και την κακή κατάσταση της οικονομίας.

Το ίδιο ισχύει κατ’ αναλογία για τον ΓΑΠ. Πολιτικά εμφάνισε την γνωστή πλειάδα στελεχών που τον στηρίζουν (Παπουτσής, Κατσέλη, Καστανίδης, Πετσάλνικος, Καρχιμάκης), αλλά ο ΓΑΠ εμφάνισε εικόνα απερχόμενου ηγέτη – για παράδειγμα χειροκροτήθηκε λίγες φορές και χλιαρά, ακόμα και όταν μίλησε επί προσωπικού.

Η ουσία, όμως, είναι ότι το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ δεν έλυσε κάποιο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Υπ’ αυτή την έννοια το πολιτικό σκηνικό παραμένει με τα ίδια χαρακτηριστικά. Και αναμένει κάποιον που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα υποδείξει λύσεις.

Λοβέρδος πρόεδρος – Χρυσοχοϊδης γραμματέας;

Φυσικά και είναι πρόωρο να προεικάσει κανείς οτιδήποτε για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, όμως όσα έγιναν στο Εθνικό Συμβούλιο και τις 3 προηγούμενες ημέρες αναζωπύρωσαν πολλά σενάρια. Το πιο πειστικό από αυτά είναι ότι ο Λοβέρδος (που απουσίαζε στη Γερμανία την προηγούμενη εβδομάδα…) τα έχει βρει με τους παπανδρεϊκούς και τον Χρυσοχοϊδη.

Είναι δεδομένο ότι ανάμεσα στα επιτελεία και τα στελέχη του Βενιζέλου και του Παπανδρέου υπήρχε πάντα κακό κλίμα και δυσπιστία – ακόμα και όταν ο ΓΑΠ και ο Βενιζέλος συνεργάζονταν αρμονικά. Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να βρεθούν στην ίδια όχθη και ότι ο ΓΑΠ δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, τα στελέχη βρίσκονται σε αναζήτηση ρόλου και θέσης για την επόμενη ημέρα. Κομματικό στέλεχος του κλίματος Λοβέρδου λέγεται ότι προσέγγισε ορισμένα από τα παπανδρεϊκά στελέχη και έτσι ξεκίνησε η συμμαχία, που αποτυπώθηκε στην αλλαγή της πρότασης του ΓΑΠ από την δυαρχία στην εκλογή προέδρου τον Μάρτιο, όπως είχε προτείνει ο Λοβέρδος. Και έτσι «να καταλάβει ο Βενιζέλος ότι ποτέ δεν θα πάρει το ΠΑΣΟΚ», όπως λένε.

Παράλληλα ο Υπουργός Υγείας φαίνεται ότι έχει αποκαταστήσει επικοινωνία με τον Χρυσοχοϊδη, προκειμένου να τον στηρίξει ως πρόεδρο. Το αντάλλαγμα είναι η θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ (την οποία είχε ο Χρυσοχοϊδης και ένα διάστημα επί Σημίτη).

Αν ισχύει αυτό, και βεβαίως αν υλοποιηθεί (γιατί με τον ΓΑΠ τίποτα δεν είναι σίγουρο), ο Λοβέρδος παίρνει ισχυρό προβάδισμα για να κερδίσει τον «επί 40 χρόνια φίλο» του…

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 16/01/2012 09:39:39

  Σιγά να μην υλοποιηθεί! Ο ΓΑΠ πρώτα προσποιήθηκε ότι θα "δώσει το δαχτυλίδι" στο Βενιζέλο. Τώρα προσποιείται ότι συμμαχεί με Λοβέρδο και λοιπούς. Τελικά όλα τα κάνει για τον εαυτό του και δεν το καταλαβαίνουν. Αντί να του δώσουν μια κλωτσιά...

  Αυτό που περιμένουμε από την όλη διαδικασία είναι να πέσει το ΠΑΣΟΚ, επιτέλους, σε μονοψήφια ποσοστά, να γίνει πέμπτο ή έκτο κόμμα και μετά ας πηγαίνουν να ψάχνουν την ψήφο τους.

  Άθελά του, ο ΓΑΠ κάνει το μεγαλύτερο καλό στη χώρα. Θα μας απαλλάξει από το ΠΑΣΟΚ.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Διογένης 16/01/2012 11:05:21

   Μην είσαι και τόσο βέβαιος ότι θα γίνει έτσι, και κυρίως μην "τσιμπάς" από τις δημοσκοπήσεις που δίνουν στο ΔΗ.ΑΡΙ των σαλονάτων ψευτοαριστερών 13% (!). Τόσο ο Βενιζέλος, όσο και ο Λοβέρδος -ιδίως αυτός, περισσότερο- είναι προθυμότατοι σύμμαχοι της διαπλοκής. Να δεις που όταν βγάλει τον (όποιο) αρχηγό το ΠΑΣΟΚ, όλως "τυχαίως" θα αρχίσουν να βγαίνουν δημοσκοπήσεις που θα "ξεφουσκώνουν" απότομα το ΔΗ.ΑΡΙ -υπάρχει άλλωστε και το γνωστό προηγούμενο με το δημοσκοπικό φούσκωμα/ξεφούσκωμα του ΣΥΡΙΖΑ- και μαζικό επαναπατρισμό στο ΠΑΣΟΚ.

   Ας μην υποτιμούμε τη διαπλοκή και τις ικανότητές της στο μανιπουλάρισμα, ειδικά τώρα που η νεοφιλελεύθερη θηριωδία ξεσαλώνει ελέω τρόικας και επελαύνει χωρίς σοβαρές αντιστάσεις.

 2. Προπονητης ολυμπιονικων avatar
  Προπονητης ολυμπιονικων 16/01/2012 18:16:28

  Παντως η... μοναξια του Βενιζελου δεν εχει σχεση με την μοναξια του δρομεα μακρινων αποστασεων. Ετσι και το επιχειρουσε ο Βενιζελος θα επεφτε ξερος στα πρωτα μετρα, λογω παχους ! (Οχι πως δεν του το ευχομαι ειλικρινως).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.