16/07/2012 12:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η μεταρρύθμιση του κράτους βασική επιδίωξη της κυβέρνησης

Τρεις ημέρες μετά την σύσκεψη της Παρασκευής με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών και Επικρατείας, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έστειλε σήμερα επιστολή στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, με την οποία θέτει την μεταρρύθμιση του κράτους ως κύρια επιδίωξη της κυβέρνησης.

Με την επιστολή ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει τη συγκρότηση κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης με αποστολή το σχεδιασμό και την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο και θα συνεδριάζει τακτικά υπό την ευθύνη του. Προαναγγέλλει επίσης την έναρξη της αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και δείχνει το δρόμο για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων

Παράλληλα στέλνει σαφές μήνυμα προς όλα τα υπουργεία για μείωση δαπανών και συγχωνεύσεις οργανισμών. Οι περικοπές όμως πρέπει να γίνουν με κοινωνική δικαιοσύνη για να μην θιγούν οι ευπαθέστερες ομάδες. Το Μαξίμου εκτιμά  ότι με μείωση έως 20% των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων μπορούν να εξοικονομηθούν έως και 300.000.000 ετησίως και έτσι δεν θα χρειαστεί να κοπούν τα ειδικά μισθολόγια.

Η επιστολή του πρωθυπουργού αναλυτικά:

«Μια από τις βασικές τομές που πρέπει να εφαρμόσει η Κυβέρνησή μας είναι η μεταρρύθμιση του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Κύρια επιδίωξή μας είναι η δημιουργία μιας αποτελεσματικής και λειτουργικής διοίκησης, απαλλαγμένης από τις χρόνιες παθογένειές της, η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου και θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Μιας Διοίκησης αντάξιας ενός Κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Τις επόμενες ημέρες ξεκινά από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα και με την πολύτιμη συνδρομή του δικού μας ανθρώπινου δυναμικού, η αξιολόγηση των δομών των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους με στόχο την αναδιάρθρωσή τους.

»Έτσι, θα εντοπίσουμε και θα εξουδετερώσουμε τις αδυναμίες και τις δυσλειτουργίες της Διοίκησης.  Αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα είναι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μέσω της συγχώνευσης ή κατάργησης ανενεργών μονάδων και υπηρεσιών, με στόχο τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των υπουργείων και την περιστολή περιττών δαπανών.

»Είναι επιτακτικά αναγκαίο να περιορίσουμε δραστικά τη γραφειοκρατία και τις άσκοπες χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Όπως, επίσης, είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός του κόστους και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

»Για να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο απαιτείται, σε κάθε βήμα, η συντονισμένη συνεργασία όλων μας.

»Για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης θα συντονίζει και θα κατευθύνει την όλη προσπάθεια ενώ θα συνεδριάζει τακτικά υπό την ευθύνη μου».

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/07/2012 15:25:19

  Η μεταρρύθμιση του φορολογικού και φοροεισπρακτικού συστήματος θα έπρεπε να είναι στις πρώτες προτεραιότητες. Είναι διαλυμένο.
  Και άλλοι, "πιό σοβαροί", έχουν σοβαρό πρόβλημα φοροδιαφυγής. Και το λύνουν με ανορθόδοξα μέτρα όταν χρειάζεται. Όχι χωρίς σκληρές συγκρούσεις, κομματικές ή ενδοθεσμικές:
  h**p://news.in.gr/economy/article/?aid=1231205234

 2. Φαήλος avatar
  Φαήλος 16/07/2012 18:41:59

  Σύμφωνα με «Το Βήμα», ναι μεν είναι εκατοντάδες τα βιογραφικά που έχουν καταφθάσει στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, αλλά οι θέσεις για τις οποίες έχει λόγο το κόμμα δύσκολα θα υπερβούν τις δέκα τέσσερις.

  Αυτός ο αριθμός, το «14», προκύπτει ως ποσοστιαίο... δικαίωμα της ΔΗΜΑΡ από τους συσχετισμούς κομματικών δυνάμεων στη συγκυβέρνηση.

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί να έχει λόγο στη στελέχωση κυρίως Γραμματειών στα υπουργεία Δικαιοσύνης (στη Γραμματεία Δικαιωμάτων), Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Παιδείας. Άντε ξεκίνησε η μεταρρ'υθμιση του κράτους

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.