18/05/2010 00:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η μεγάλη υποκρισία

Κρατικά ομόλογα ύψους 16,5 δισ. ευρώ αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε διάστημα μίας εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε η ίδια. Πρόσθεσε πως ως αντιστάθμισμα θα αποδεχθεί προθεσμιακές καταθέσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε στην σελίδα του Reuters ότι την Τρίτη θα δεχθεί προσφορές, δίνοντας στις τράπεζες τη δυνατότητα να καταθέσουν την πλεονάζουσα ρευστότητά τους με επιτόκια μέχρι 1%.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1817351

Δηλαδή, η  EKT παίρνει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (δανείζει το Κράτος) με εγγύηση καταθέσεις σε τράπεζες;  Ποια πλεονάζουσα ρευστότητα; Οι Τράπεζες είναι στεγνές…

Όχι δεν καταλαβαίνω τι γίνεται, και ελπίζω να μην γίνεται τίποτα εξαιρετικά άρρωστο.

Α

ΣΥΡΙΖΑ: Βαθύτατη υποκρισία ΕΚΤ - ΕΕ

Σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κάνει λόγο για βαθύτατη υποκρισία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει, αυτή η ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί «μόνο ως κίνηση υπεκφυγής, εμπαιγμού και βαθύτατης υποκρισίας, η οποία γίνεται για να μη θιγεί η κερδοσκοπική απληστία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου».

«Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε., διαθέτουν άφθονα ποσά για να παρέμβουν με όρους αγοράς για την απόκτηση κρατικών ομολόγων, τυπώνοντας στην ουσία χρήμα παρά το διάτρητο άλλοθι της προσφοράς προθεσμιακών καταθέσεων για την απορρόφηση ρευστότητας. Οι ίδιοι κύκλοι όμως, όμηροι των τραπεζών, δεν διαθέτουν ούτε ένα ευρώ για την χρηματοδότηση, όπως επανειλημμένα έχουμε προτείνει, νέων εκδόσεων κρατικών ομολόγων με επιτόκιο ανάλογο με αυτό που βραχυπρόθεσμα χρηματοδοτούν, χαριστικά και προνομιακά, τις εμπορικές τράπεζες και το οποίο κινείται στο 1%» προσθέτει.

«Η Ε.Ε. και η ΕΚΤ επιβεβαιώνονται και αναδεικνύονται για άλλη μια φορά σε όλο τους το μεγαλείο, ως άβουλα πιόνια του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου σε βάρος των λαών» καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 18/05/2010 14:44:25

  Στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται σαν "μαϊμουδιά" για να φαίνεται νομότυπο, σύμφωνα με την nuclear option.

  Αλλιώς, τι σημαίνει; Ότι αγοράζει π.χ. ελληνικά ομόλογα με αντάλλαγμα καταθέσεις από πλεονάσματα ρευστότητας από ελληνικές τράπεζες, την στιγμή που το ΔΝΤ διαθέτει $20δις ειδικά για την ενίσχυση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών (σύμφωνα με τους FT);;;

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Professor Moriarty 18/05/2010 15:08:06

   Αγοράζει ελληνικά, ισπανικά κτλ ομόλογα από Τρπάεζες Ελληνικές και Ευρωζωνικές γενικώς, δίνοντας ρευστό. Από το ρευστό αυτό που θα πάρουν (σύν του ΔΝΤ κτλ), μπορούν οι τράπεζες να επανακαταθέσουν μέρος του στην ΕΚΤ προθεσμιακά. Άν διοχέτευαν όλο το ρευστό έξω, σε χορηγήσεις, δεδομένου ότι τυπώθηκε νέο χρήμα, θα προέκυπτε πληθωριστική πίεση. Αυτό δεν το θέλουν (ούτε το θέλουμε), επομένως ξαναμαζεύουν αμέσως μέρος από τα (νέα) τραπεζικά διαθέσιμα.
   Ως κατακλείδα: Η ΕΚΤ τυπώνει νέα Ευρώ και αγοράζει κρατικά όμόλογα. Οι Τράπεζες, αντί του μέρους των ομολόγων που μεταβιβάζουν, αποκτούν προθεσμιακές καταθέσεις στην ΕΚΤ (και το μέρος του ρευστού που δεν καταθέτουν). Τα ομόλογα, λόγω ζήτησης, ανατιμούνται. Αντίστροφα, τα CD's πέφτουν.
   Κλασική παρεμβατική πολιτική Κεντρικής Τράπεζας, σαν η Ευρωζώνη να είναι πιά ενιαίος οικονομικός (και όχι μόνον νομισματικός) χώρος.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Sic transit gloria mundi 18/05/2010 16:00:44

    Αυτό ακριβώς είναι η "μαϊμουδιά". Από την στιγμή που η ECB δεν μπορεί μα αγοράσει απ' αυθείας ομόλογα, έρχεται εκ των υστέρων, όταν αυτά αρχίσουν να γίνονται "τοξικά" και τα αγοράζει μέσω τραπεζών με αυτές τις μεθοδεύσεις, προαπαθώντας να τετραγωνίσει τον κύκλο.

    Είτε έχιες έναν φυσιολογικά δημιουργούμενο πληθωρισμό, είτε έχεις τα τωρινά "τοξικά" χρέη της ευρωζώνης, το αποτέλεσμα για το ευρώ είναι το ίδιο - υποτίμηση. Και στην δεύτερη περίπτωση είναι και χειρότερο, γιατί κινδυνεύει η υπόσταση του νομίσματος.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 18/05/2010 16:13:07

    ... και πάνε κατά Χόγκ Κόγκ και Σιγκαπούρη, εις αναζήτησην "χαλαρότητας". Καλό κατευόδιο!
    h**p://www.reuters.com/article/idUSTRE64G31W20100517

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 18/05/2010 16:13:44

    Συγγνώμη στο παρακάτω πάει συνέχεια (Hedge Fonds).

 2. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 18/05/2010 14:44:40

  Hedge Fonds: Θα τους κουτουπώσουν;
  h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,695413,00.html

 3. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 18/05/2010 14:57:50

  Οτι η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και άλλων χωρών του Νότου, με αντιπληθωριστικό αντιστάθμισμα προθεσμιακές καταθέσεις, κατά τα πρότυπα της FED (τυπώνοντας Ευρώ), το είχα γράψει, για όσους θυμούνται, αρκετές μέρες πρίν απαφασίσει η Ευρωπαική Ένωση για το όλο παρεμβατικό πλαίσιο (των 750 δις).
  Ο Π. Λαφαζάνης έχει δίκιο, ότι το επιτόκιο δανεισμού για την χρηματοδότηση του χρέους των χωρών είναι αρκετά ψηλότερο. Αλλά, θέλουμε ή δεν θέλουμε χαμηλά τον πληθωρισμό; Ή δεν μας ενδιαφέρει;

 4. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 18/05/2010 15:22:03

  Οι (συνήθεις) Τράπεζες ήταν "στεγνές" και επειδή "δεν μπορούσαν" να πουλήσουν ομόλογα (λόγω κακής τιμής). Τώρα δεν είναι...
  Οι (επενδυτικές) τράπεζες που είχαν πολλά "γυμνά" CD's είχαν "βαρύ" χαρτοφυλάκιο, λόγω υπερτιμήματος. Τώρα το χαρτοφυλάκιο αυτό "ελαφρώνει".
  Έχουμε πόλεμο. Γι αυτό "ξεφώνιζε" προχθές ο Josef Ackerman της DΒ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.