#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/01/2014 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η μεγάλη πρόκληση

Είναι αλήθεια πως δεν έχουμε τίποτε άλλο να χάσουμε;Είναι πολλοί και από όλους τους πολιτικούς χώρους, αυτοί που ισχυρίζονται πως πρέπει να επιλέξουμε την ώρα τούτη την ανοιχτή χρεοκοπία, την παρεπόμενη στάση πληρωμών, την έξοδο από ευρωζώνη και ΕΕ και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, με την δικαιολογία πως δεν έχουμε τίποτε άλλο να χάσουμε.

Όχι, δεν θα γράψουμε ένα άρθρο διεκτραγωδώντας και πάλι αυτά που πραγματικά έχουμε ως Έθνος να χάσουμε σε μια τέτοια περίπτωση. Επιτρέψτε μας όμως να σταθούμε σε μιαν αυταπόδεικτη και αποκαλυπτική διαπίστωση: κανείς από όλους αυτούς που επιχειρηματολογούν με τον παραπάνω ή κάποιον παρόμοιο τρόπο, του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου, δεν έχει προτείνει ακόμη ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο και κυρίως συγκεκριμένο σχέδιο για τον τρόπο που θα βαδίσει στο μέλλον η χώρα σε όλους τους τομείς αν υποθέσουμε ότι θα επιλέξει ένα τέτοιο σενάριο.

Ακούμε και διαβάζουμε συνεχώς ομιλίες και κείμενα που διεκτραγωδούν με χαρακτηριστική άνεση και απαράμιλλο λυρισμό την παρούσα πολύ δύσκολη οικονομική, πολιτική, κοινωνική κατάσταση. Εξαιρετικά σπάνια (σχεδόν ποτέ) όμως, δεν έχουμε ακούσει ή διαβάσει πολιτικό λόγο ή οικονομική ανάλυση που να αφηγείται ξεκάθαρα, κοστολογημένα και πειστικά αυτόν τον άλλο δρόμο προς την σωτηρία της χώρας.

Την ώρα που έχουμε αγγίξει τον πάτο του βαρελιού κι ετοιμαζόμαστε ίσως να αντιστρέψουμε την καθοδική πορεία, μετά από κόπους και θυσίες τεσσάρων δύσκολων χρόνων, την ώρα που η διαχείριση των  οικονομικών μοιάζει να νοικοκυρεύεται παρά τα λάθη και τις υπερβολές, την ώρα που η δικαιοσύνη δείχνει να ξυπνάει μετά από πολλές δεκαετίες και να λαμβάνει αποφάσεις παντελώς αδιανόητες μόλις πριν από λίγα χρόνια, την ώρα που ίσως για πρώτη φορά η Ευρώπη (και η Γερμανία συνεπώς) μοιάζει πιο αποφασισμένη από ποτέ να βοηθήσει στ’ αλήθεια την Ελλάδα και πολλά δωρεάν δις ευρώ θα «πέσουν» στην χώρα μέχρι το 2020 μέσω του ΣΕΣ, των κονδυλίων της νέας ΚΑΠ και χαμηλότοκων αναπτυξιακών δανείων, την ώρα αυτή, κάποιοι θεωρούν πολύ φυσικό να προτείνουν, μεταχειριζόμενοι θολά συνθήματα και ψεύτικες υποσχέσεις, να οδηγηθούμε σε καινούρια πολιτικοοικονομικά πειράματα. Πειράματα που ίσως είχαν κάποιο νόημα στην αρχή της κρίσης το 2010, αλλά που αυτή την ώρα μοιάζουν παράλογα και πιο αυτοκτονικά ακόμη και από την ίδια την κρατικοδίαιτη νοοτροπία και συμπεριφορά που μας οδήγησε στο δραματικό αδιέξοδο που βιώνουμε.

Κι όλα αυτά, επειδή ως λαός μας αρέσει πάντα να βαυκαλιζόμαστε και να πιστεύουμε σε χίμαιρες, την ίδια στιγμή που  όλοι μας θα έπρεπε να ξέρουμε πια πολύ καλά όχι μονάχα τι πάθαμε, αλλά και γιατί ακριβώς το πάθαμε. Αντί λοιπόν να κυνηγάμε ανέφικτες λύσεις  και να αναμένουμε παθητικά την σωτηρία ως μάννα εξ ουρανού, μήπως είναι καιρός για όλους μας να το πάρουμε απόφαση ότι θα υποστούμε  αυτό που όλοι μας ξέρουμε πως πρέπει να υποστούμε αλλά δεν μας αρέσει καθόλου και ότι θα πρέπει να κάνουμε αυτό που όλοι ξέρουμε πως πρέπει να κάνουμε αλλά επίσης μας «ξινίζει»;

Έρχονται χρόνια που θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για λιγότερα χρήματα από αυτά που παίρναμε στο πρόσφατο παρελθόν αράζοντας. Χρόνια που θα τρώμε λιγότερα από όσα θα βγάζουμε και όχι τον αγλέορα μέσω πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών δανείων, προκαταβολών και πλασματικών αναδρομικών. Θα έρθουν εποχές που θα αμείβονται αυτοί που θα παράγουν, θα καινοτομούν και θα είναι νομοταγείς, αυτοί δηλαδή που το σύστημα μέχρι τώρα τους κατέστρεφε εν τη γενέσει, ως ανταμοιβή του γεγονότος πως αυτοί «ταΐζουν» και όλους τους υπολοίπους. Θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως κάποιοι θα φτωχύνουν κι άλλο, κυρίως όσοι τόσα χρόνια καλοπερνούσαν και γλένταγαν πέρα από τις δυνάμεις τους, τις ικανότητες και την παραγωγικότητά τους. Όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους, θα πρέπει να αντιληφθούν πως αν ανήκουν σε αυτούς που έχουν συναρτήσει την μέχρι τώρα επαγγελματική τους επιτυχία και σιγουριά στο Κράτος, είτε ως υπάλληλοί του είτε ως κρατικοδίαιτοι «επιχειρηματίες», στο μέλλον, οι μεν υπάλληλοι θα ζήσουν στα όρια της οικονομικής επιβίωσης, οι δε «επιχειρηματίες» πιθανότατα θα στριμωχθούν οικονομικά αν δεν κλείσουν οριστικά, εφόσον το ίδιο το Κράτος που μέχρι τώρα τους έθρεφε πλουσιοπάροχα και τους υποστήριζε πέραν πάσης προσδοκίας, έχει χρεοκοπήσει.

Θα περάσουμε δύσκολα για πολλά χρόνια.  Είναι βέβαιο πως η μεσαία τάξη θα συρρικνωθεί περαιτέρω προτού αρχίσει ξανά να αυξάνει μέσω της νέας και υγιούς επιχειρηματικότητας ενός ανταγωνιστικού και παραγωγικού  ιδιωτικού τομέα. Πολλοί σημερινοί μικρέμποροι που είχαν συνηθίσει στην άπλα των μεγάλων ποσοστών κέρδους  και  πολλοί αποτυχημένοι ή αφορολόγητοι ελεύθεροι επαγγελματίες που εύρισκαν καταφύγιο στην «προστασία» ή την «ανικανότητα» του Κράτους θα γίνουν φτωχοί ή θα σβήσουν εντελώς από τον επιχειρηματικό χάρτη. Πολλοί ραντιέρηδες και μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που ωφελήθηκαν τα μάλα από υψηλά ενοίκια, μαύρες εργολαβίες και αφορολόγητες υπεραποδόσεις των «επενδύσεών» τους σε ακίνητη περιουσία θα δουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και τις «περιουσίες» τους να αποκτούν μικρότερη και πιο κοντά στην πραγματική αγορά αξία.

Όλα αυτά και άλλα πολλά που δεν γράψαμε, είναι φυσικό να μην αρέσουν σε πολλούς. Λίγη σημασία έχει αυτό όμως. Η χώρα θα μπει στην εποχής της κοινής λογικής είτε το θέλουμε είτε όχι. Άσχετα αν προηγουμένως αποφασίσουμε ως λαός να αυτοκτονήσουμε ψηφίζοντας με την σειρά τσάμπα μάγκες, κομμουνιστές, φασίστες, ψεκασμένους, ναζιστές ή αυτοδιαχειριζόμενους κομμουνάριους. Άσχετα αν επιλέξουμε όλοι να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι όπως μας υπόσχεται ο Αλέξης. Άσχετα αν αποφασίσουμε να επαναστατήσουμε στο Σύνταγμα, να εισβάλλουμε στην Βουλή, να ρίξουμε τρεις, πέντε ή δέκα διαδοχικές κυβερνήσεις. Είναι βέβαιο πως μονάχα όταν επικρατήσει ένα σύστημα που θα παράγει πιο πολλά από όσα θα καταναλώνει θα σωθούμε. Κι αυτό το σύστημα υπάρχει και το έχουν καθιερώσει όλες οι αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Είναι ένα σύστημα που στηρίζεται σε μια παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία και στην ελεύθερη αγορά. Έτσι είναι, η ιστορία το έχει αποδείξει αρέσει σε μερικούς ή δεν αρέσει.

Το σημερινό διακύβευμα είναι πόσο γρήγορα θα το αντιληφθούμε ως κοινωνία αυτό και συνεπώς πόσο γρήγορα θα επιλέξουμε να πάμε εκεί και πόσο χρόνο ίσως θα αναλώσουμε και πόσα επιπλέον βάσανα θα σωρεύσουμε κυρίως στις πλάτες των πιο αδυνάτων, πειραματιζόμενοι με διάφορες «μαγικές» και μέχρι τώρα απερίγραπτες «πολιτικές προτάσεις», κάποιων ταχυδακτυλουργών της πολιτικής «πιάτσας». Έτσι κι αλλιώς, θα πάμε νομοτελειακά σε μια παραγωγική κι ανταγωνιστική οικονομία. Είναι στο χέρι μας αν αυτή θέλουμε να δραστηριοποιείται σε μια δίκαιη και αξιοκρατική κοινωνία δυτικού τύπου ή σε μια κοινωνία τύπου Ινδίας, Βραζιλίας ή Κίνας.

Akenaton         

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης Ζέρζας avatar
  Δημήτρης Ζέρζας 20/01/2014 13:19:23

  Σε έκτακτες στιγμές όταν οι κοινωνίες και τα έθνη βρίσκονται σε προετοιμασία να πάρουν μεγάλα ρίσκα και να παίξουν τα ρέστα τους επειδή αν δεν γίνει αλλιώς θα ακολουθήσει έκρηξη (ή ενδόρρηξη), ποτέ δεν έχει καταγραφεί στα παγκόσμια ιστορικά χρονικά αυτό που αξιώνει ο αρθρογράφος, δηλαδή προτέρα αναλυτική κοστολόγηση και διεξοδικός σχεδιασμός της όλης διαδικασίας. Ό,τι είναι να συμβεί λαμβάνει χώρα σε καθαρά αιτιοκρατικά πλαίσια, ως εκπληρούμενη νομοτέλεια.

  • Μεγαλες στιγμες avatar
   Μεγαλες στιγμες @ Δημήτρης Ζέρζας 20/01/2014 15:51:20

   Ποτε δεν εχει καταγραφει ιστορικη....εκπληξη.Για τα εθνη και τις κοινωνιες,στις κρισιμες στιγμες,εχει αποφασιστει ποιοι ''σωτηρες'',ποτε και για ποσο θα επεμβουν

 2. Jimakos avatar
  Jimakos 20/01/2014 13:21:26

  Κοινωνία τύπου Ινδίας είμαστε. Στο ρόλο της ιερής αγελάδας το δημόσιο και οι υπάλληλοι του.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Jimakos 20/01/2014 14:13:43

   Θρησκεία μας το Μνημόνιο αλλά ιερές αγελάδες του όχι όλο το Δημόσιο ευτυχώς αλλά αρκετοί βολεμένοι κομματάνθρωποι σε χρήσιμους και άχρηστους οργανισμούς...Μία υποσημείωση για τον Άδωνη που ωρυόταν το πρωϊ για την απόφαση του ΣτΕ για τους στρατιωτικούς...Ας δει λίγο καλύτερα τριγύρω του για περικοπές, στους άχρηστους συμβούλους του και τους κομματικά βολεμένους και κατανεμημένους διευθυντές και αναπληρωτές διευθυντές των νοσοκομείων και άλλων δημοσίων ιδρυμάτων που εποπτεύει...

  • Νέστωρ avatar
   Νέστωρ @ Jimakos 21/01/2014 17:45:44

   Με τη διαφορά ότι, οι Ινδοί έχουν τις αγελάδες ιερές διότι όσο ζουν παράγουν γάλα, ενώ άμα τις σφάξεις για να τις φας, τελείωσες. Αυτό, το τόσο απλό, οι Έλληνες αριστεροί κρατικολάγνοι ΔΕΝ το αντιλαμβάνονται. Η νοημοσύνη τους δεν τους επιτρέπει να δουν λίιιγο παραπέρα από τη μύτη τους. Δυστυχώς.

  • Νέστωρ avatar
   Νέστωρ @ Jimakos 21/01/2014 17:52:41

   Τώρα πρόσεξα καλύτερα τί έγραψες! Ανάποδα το έγραψες! Στο ρόλο της αγελάδας είναι ο ιδιωτικός τομέας, το δημόσιο είναι στο ρόλο του αρμεχτή! Και άρμεγε-άρμεγε, η αγελάδα όπου να 'ναι πεθαίνει! Διότι το δημόσιο που αρμέγει τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο!

 3. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 20/01/2014 13:23:43

  Γιατί να χρεωνόμαστε μόνο εμείς οι ψηφοφόροι το "διακύβευμα" ?

  Οι ψηφοφόροι ,καιρό τώρα ,στέλνουν στο πολιτικό Σύστημα ένα απλό μήνυμα:

  Ακούστε μαγκες , ή θα σοβαρευτείτε, ή εμείς , στην απελπίσία μας , μπορεί να σαλτάρουμε, "ψηφίζοντας τσάμπα μάγκες, κομμουνιστές, φασίστες, ψεκασμένους, ναζιστές ή αυτοδιαχειριζόμενους κομμουνάριους"

  Το Σύστημα , αγρούς αγοράζει... (φεύγει (;) ο Καλφαγιάννης και έρχεται ο Καψής...)

 4. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 20/01/2014 13:33:21

  ..............πόσα επιπλέον βάσανα θα σωρεύσουμε κυρίως στις πλάτες των πιο αδυνάτων, πειραματιζόμενοι με διάφορες «μαγικές» και μέχρι τώρα απερίγραπτες «πολιτικές προτάσεις», κάποιων ταχυδακτυλουργών της πολιτικής «πιάτσας»
  Συγχαρητήρια για το άρθρο,η παραπάνω πρόταση τα εξηγεί ΟΛΑ.

 5. Jim Bim avatar
  Jim Bim 20/01/2014 14:06:03

  Το θέμα είναι να υπάρχει ένα ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ επιβιωσης. Υπάρχει ? και να παρουσιαστεί στον λαό ώστε να μπούμε σε μία λογική δημιουργικού διαλόγου. Η ανάπτυξη της χώρας θα έρθει μετά την επιβίωση της !!!
  Πρέπει ο λαός να γίνει δημιουργικός και ρεαλιστής.
  Ποιός θα εμπενεύσει το όραμα και την ελπίδα??? πως θα αρχίσουμε να παράγουμε τα απαραίτητα προς το ζειν σαν κράτος ???

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Jim Bim 20/01/2014 17:55:41

   Ακριβώς! Σχέδιο αναλυτικό και χωρίς ανεδαφικές υποσχέσεις. Και ανθρώπους εμπιστοσύνης. Αυτά χρειαζόμαστε. Βέβαια που να τα βρούμε όταν η παιδεία μας δεν μας έμαθε να έχουμε κριτική σκέψη και γνώση ιστορίας για να αποφεύγουμε τα ίδια λάθη με τους προηγούμενους;

 6. Τάσος Αναστασόπουλος avatar
  Τάσος Αναστασόπουλος 20/01/2014 14:10:49

  Με αυτές τις γλυκανάλατες ανοησίες πορευτήκατε και με αυτές επιμένετε να συνεχίσετε να πορεύεσθε (προς τον γκρεμό).

  Μην περιμένετε, λοιπόν, κάποιον που να σας λυπηθεί, αφού είσθε άξιοι της κακής σας της τύχης, την οποία μόνοι σας φτιάξατε...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Τάσος Αναστασόπουλος 20/01/2014 16:31:51

   "Και αν ο Λένιν υπήρξε νικητής, ως πολιτικός της πράξης, με την απίστευτη κατάληψη της εξουσίας στην Ρωσία της περιόδου 1917 - 1921, τελικά, μακροπρόθεσμα, είναι η Ρόζα, που δικαιώθηκε..."
   Πολύ σοφά!
   Όμως, τι μας προτείνεις;
   Δεν αρκεί να μας λες γλυκανάλατους!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Τάσος Αναστασόπουλος 20/01/2014 21:47:22

   Σε μένα αναφέρεστε; Μήπως με μπερδεύετε με την κυβέρνηση;

 7. Μωρίας εγκώμιον avatar
  Μωρίας εγκώμιον 20/01/2014 14:57:42

  Για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας πρέπει να αλλάξει και ΟΛΟ το πολιτικό προσωπικό που είχε επιλέξει τις πολιτικές αυτές των οποίων τα αποτελέσματα βιώνουμε τώρα, πρέπει επίσης να αλλάξει και η νοοτροπία των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών πάσης φύσεως. Χρειάζεται χρόνος για όλα αυτά και ακόμη είμαστε σε αρχικό στάδιο. Σημαντικό είναι ότι ξεκίνησε το ξήλωμα του πουλόβερ αναφορικά με τις μίζες, τα σκάνδαλα του ΤΤ και έπεται συνέχεια. Η δικαιοσύνη θα μπορούσε να κινηθεί γρηγορότερα αν το πολιτικό κατεστημένο παρείχε αμέριστη βοήθεια αυτό όμως ταυτόχρονα θα το οδηγούσε σε ξαφνικό θάνατο λόγω των αποκαλύψεων.

 8. A3 avatar
  A3 20/01/2014 15:09:04

  Όσοι, ούτως ή άλλως, δεν νέμονταν το κράτος, είτε μέσω διορισμών είτε μέσω προμηθειών και άλλων "διευκολύνσεων", δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τα όσα, πολύ σωστά, αναφέρει ο Akenaton. Αντίθετα, όσοι είναι, ούτως ή άλλως, μαθημένοι στη δουλειά περίμεναν πολύ καιρό την ώρα της Νέμεσης επί των μικρών και μεγάλων λαμόγιων που είχαν τρυπώσει στη σκιερή αγκαλιά του κράτους. Ανυπομονούσαν, για την ακρίβεια!

  Γιατί "αργία μήτηρ πάσης κακίας" και οι αργομισθίες δε μπορούσαν παρά να καταλήξουν να φτιάξουν άχρηστους ιδιώτες, που μόνο να ζητάνε ξέρουν... Ας μη δείχνουμε με το δάχτυλο άλλους, λοιπόν, αλλά ας αναλογιστούμε κατά πόσο η δική μας πολιτεία (ή... ιδιώτευση) ήταν χρηστή και ηθική. Η ώρα έφτασε να μπει η ηθική, μέσω της οικονομίας, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

 9. ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ avatar
  ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ 20/01/2014 15:12:23

  Ο Έλληνας δεν μπορεί να πιστέψει ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ πως οι παλιές καλές (αλλά ψεύτικες) εποχές πέρασαν ανεπιστρεπτί και ότι τόσα χρόνια ζούσε σε έναν ψεύτικο κόσμο με δανεικά χρήματα.
  Θα φέρει με την ψήφο του και κομμουνισμό και ναζισμό και ότι άλλο απάνθρωπο και καταστροφικό καθεστώς μπορούμε να φανταστούμε μέχρι να φτάσει στην ΑΠΟΛΥΤΗ καταστροφή η οποία δεν θα είναι μόνο οικονομική αλλά και γεωπολιτική (απώλεια εθνικών εδαφών).
  Ότι και αν πεις,ότι και αν κάνεις ο Έλληνας έχει το μυαλό του στα περασμένα μεγαλεία της μεταπολίτευσης.
  Κάποτε ο Καρατζαφέρης είπε ένα σοφό πράγμα."Ο Έλληνας" είπε "ψηφίζει με κριτήριο το...πενηντάρικο και τίποτα άλλο".
  Και για το "πενηντάρικο" δεν έχει πρόβλημα να ονομαστούν τα Σκόπια Μακεδονία,να πάρουν οι Τούρκοι το μισό Αιγαίο,να γίνει κόκκινη η μαύρη δικτατορία και να σφάζει ανθρώπους στις πλατείες,να πτωχεύσει η χώρα,να μην μείνει τίποτα όρθιο γενικώς.
  Θα τα κάνει όλα μέχρι να φτάσει στο έσχατο σημείο όπου θέλει-δεν θέλει θα καταλάβει πως τα ψέματα τελείωσαν!
  Γιατί ούτως η άλλως τόσα χρόνια με ψεύτικη ευμάρεια ζούσε,με πολιτικά ψέματα τρεφόταν,με ψεύτικο κράτος συναλλασσόταν!
  Η ναζιστική χρυσή αυγή και ο κομμουνιστικός συριζα δεν είναι τίποτα.Ο Έλληνας είναι ικανός να ζητήσει την προσάρτηση της Ελλάδας από την Τουρκία η να γίνουμε η 51η πολιτεία των ΗΠΑ προκειμένου να γυρίσει το ημερολόγιο μερικά χρόνια πίσω!
  Δεν αντιλαμβάνεται και ούτε πρόκειται να αντιληφθεί την πραγματικότητα.
  Γιαυτό και μέρα νύχτα μιλάει σε καφενεία κλπ για σούπερ μαγικές συνταγές που θα κάνουν την Ελλάδα υπερδύναμη και εμπνευστή μιας παγκόσμιας επανάστασης ενάντια στους "κακούς".
  Γιατί ανύπαρκτες μαγικές συνταγές είναι τα ψέματα του κάθε παράφρονα πολιτικού (τύπου χίτλερ,μάο,πολ ποτ) που υπόσχεται κομμουνιστικούς παραδείσους (συριζα) η ξανθά γένη που θα μας σώσουν για εθνικιστικούς λόγους (χρυσή αυγή).
  Ένας ηλικιωμένος άνθρωπος (90 ετών και πολυταξιδεμένος λόγω επαγγέλματος) μου έλεγε προχθές:
  "Τόσο πάθος για το χρήμα και την καλοπέραση δεν είδα σε κανέναν λαό της γης"!

 10. blue nile avatar
  blue nile 20/01/2014 15:40:17

  Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα είναι καταστροφή.
  Η λύση θα πρέπει να βρεθεί εντός ευρωζώνης.
  Όσο για το ποιο είναι το κοστολογημένο σχεδιο σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ η απάντηση είναι μία και απλή.
  Η ίδια η δραχμή.
  Το εθνικό νόμισμα διαθέτει ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα.
  Την υποτίμηση του που πολύ γρήγορα μοχλεύει την οικονομία.

  Όσο για τις θυσίες που πρέπει να κάνουν οι πολίτες.
  Γιατί να πληρώνουμε εμείς εσαεί την Κρίση;
  Οι τραπεζίτες οι επίορκοι πολιτικοί και οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες στο απυρόβλητο.
  Πάλι τα συνήθη υποζύγια πρέπει να επωμιστούν το βάρος ...
  Και μην ακούω άμυαλα λόγια του τύπου ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας.
  Δύο ειδήσεις είχαν σημασία τον τελευταίο μήνα
  1) Η ομολογία Καντά.
  Αν αυτός τσέπωσε 25 εκατομμύρια πόσα δις έχουν ενθυλακώσει οι ανώτεροι του;
  2) Τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών.
  Πόσα άραγε ήταν;
  Πόσα χρήματα των φορολογούμενων έδινε και δίνει το κράτος για να ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες επειδή ακριβώς στηρίζουν τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες και καναλάρχες;
  Έχουμε και λέμε.
  Στο μνημόνιο μπήκαμε με λίγο πάνω από 320 δις χρέος και ποσοστό χρέος προς ΑΕΠ κάτω από 115% (ενώ το έλλειμμα υπολογίστηκε πιο ψηλά με δολιότητα).
  Αν αφαιρέσουμε από τα 320 δις τις μισές μίζες, τα μισά χρήματα που πήραν σε ανακεφαλαιοποιήσεις οι τράπεζες και κάποια χρήματα από την ολυμπιακή σπατάλη, θα μιλούσαμε για χρέος κοντά στα 220 δις και πσοοστό χρέους προς ΑΕΠ σε γερμανικό επίπεδο.
  Δηλαδή παρά τις κάποιες φορές οργιαστικές σπατάλες του δημοσίου στο μνημόνιο μπήκαμε καθαρά από τον συνδυασμό της Κρίσης του 2008 με το μεταπολιτευτικό γλεντοκόπι των ολιγαρχιών.
  Η διαφορά είναι μία.
  Οι δημόσιες δαπάνες σε πολύ μεγάλο ποσοστό επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία λόγω της κατανάλωσης.
  Ενοείται ότι δεν συμφωνώ με τα μηνιάτικα πεντοχίλιαρα των ΔΕΚΟ και με τους άχρηστους οργανισμούς.
  Αυτά έπρεπε και πρέπει να κοπούν.
  Όμως οι μισθοί και οι συντάξεις πήγαιναν στην αγορά, εκεί όπου το κράτος έπαιρνε το μερτικό του.
  Με το ένα χέρι έδινε με το άλλο έπαιρνε έστω και λγότερα.
  Ενώ αντίθετα το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που έφαγαν οι πολιτικοί οι επιχειρηματίες και οι τραπεζίτες αναπαύονται σε Ελβετικές καταθέσεις.
  Και τώρα λέμε στο λαό ότι πρέπει να σφίξει το ζωνάρι για άλλα πενήντα χρόνια.

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ blue nile 20/01/2014 16:21:56

   Οι Τράπεζες πήραν λεφτά για ανακεφαλαιοποιήσεις, γιατί είχαν ομόλογα του ελληνικου δημοσίου. Στην Ελλάδα είχαμε κρίση λόγω δημόσιου χρέους όχι λόγω τραπεζών. Δεν πέσαμε έξω από τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών. Ο κακός δράκος στο παραμύθι είναι το κράτος που φτιάξαμε.

   • blue nile avatar
    blue nile @ Jimakos 20/01/2014 17:47:17

    Ωραία Jimakos.
    Πόσα χρήματα έδωσαν οι τραπεζίτες στην διαπλοκή και από που τα έβγαλαν;
    Ποιος τα πλήρωσε αυτά τα χρήματα;
    Οι ελληνικές τράπεζες τα χρήματα τα πήραν μόνο και μόνο για να αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου;
    Ακόμα και αφελεής να είναι κάποιος δεν το δέχεται αυτό.
    Βλέπε τι έγινε τώρα με τον Κοντομηνά.
    Το υπερβολικό δημόσιο χρέος δημιουργήθηκε και από τις τράπεζες.
    Μαζί με τους διαπλεκόμενους όπου χρέωσαν στο ελληνικό δημόσιο ένα χλμ Εγνατίας οδού όσο όσο κόστισαν έντεκα στην Ισπανία με το ίδο γεωγραφικό αποτύπωμα...

    • akenaton avatar
     akenaton @ blue nile 20/01/2014 21:45:54

     Αγαπητέ, η ανακεφαλαιοποίηση δεν αφορά τα θαλασσοδάνεια!

     • blue nile avatar
      blue nile @ akenaton 21/01/2014 02:03:39

      Αkenaton η σαθρή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε να κάνει με όλες τις ενέργειες τους και πολύ μάλιστα.
      Το παιχνιδάκι ήταν καλοστημένο υπό την πλήρη ανοχή Προβόπουλου.
      Αγόραζαν οι τράπεζες Ελληνικά ομόλογα και δάνειζαν κατά το δοκούν τους εκλεχτούς των διαπλεκόμενων πολιτικών.
      Αναλάμβαναν και τις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων.
      Σε αντάλλαγμα καταλήστευαν τον κόσμο ανενόχλητες με τα ληστρικά ECART μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και επιτοκίων καταθέσεων. Η διαφορά μεταξύ τόκων καταθέσεων και χορηγήσεων ήταν και είναι τρομακτική και όμοια της δεν υπήρξε ποτέ και πουθενά στην Ευρώπη.
      Πόσα λεφτά έχουν χάσει οι Έλληνες πολίτες από αυτή τη διαφορά;
      Παρά την κερδοσκοπία λόγω των δανεικών και αγύριστων που έδιναν και της γενικότερης κακοδιαχείρισης η κεφαλαιοποίηση τους πάντα ήταν για κλάματα και προσέφευγαν με ανοικτή παλάμη στον μεγάλο δωρητή:
      Στο Ελληνικό κράτος που υπήρξε ιδιαίτερα απλόχερο με αυτές...
      Επειδή που και που έσκαγε μύτη κανένας Ευρωπαίος επίτροπος και τραβούσε κάνα αυτί για το κακό τους χάλι είχαν εφεύρει χίλιους τρόπους για να εξαπατούν.
      Πχ όταν έπρεπε να δείξουν καλύτερο δείκτη κεφαλαιοποίησης μπορεί να δάνειζε η Alpha στην Eurobank ένα Α ποσό, αυτό γραφόταν στο ενεργητικό της Eurobank αλλά δεν γραφόταν στο παθητικό της
      Alpha !!!
      Μ'αυτό τον τρόπο ανεβάζαν εικονικά την κεφαλαιοποίηση τους και όταν έρχόταν η ώρα να θέλουν ζεστό παραδάκι το βάρος έπεφτε στον Έλληνα φορολογούμενο φουκαρά.
      Με αποκορύφωμα το άγος της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης τους με χρήματα που παρά την προπαγάνδα έλεγε άλλα τελικά τα φορτωνόμαστε όλοι εμείς.
      Αλλά φταίει ο λαός βρε παιδιά για το μνημόνιο, μαζί τα φάγαμε όλοι, είχε δίκιο ο Πάγκαλος...
      Μόνο ξέχασε να μας πει ποιος πληρώνει το λογαριασμό

   • Jean-Claude DL avatar
    Jean-Claude DL @ Jimakos 20/01/2014 18:48:04

    Σωστά.

    Να υποθέσω πως τα 30 (κατ' ελάχιστον) δις των Ολυμπιακών Αγώνων (που πλην 6-7, τα υπολοιπα είναι μίζες και σπατάλες), τα 10-15 δις των εξοπλισμών επί Σημίτη, τα δις των συμβάσεων σε τηλεπικοινωνίες κτλ. τα έφαγε το "κράτος".

    'Οχι η πολιτική και επιχειρηματική ελιτ που υπήρξε διεφθαρμένη έως το κόκκαλο. Αλλά το κράτος .... Ο διογκωμένος δημόσιος τομέας φταίει για τις μίζες που ήταν τόσες, ώστε ο Κάντας να μην τις θυμάται ....

    Ρε δεν πάμε να γανωθούμε λέω εγώ;

    • George Ν avatar
     George Ν @ Jean-Claude DL 20/01/2014 21:31:15

     Σαφώς και έχεις δίκιο για την διαφθορά αλλά δεν κάνει σύνολο 435+ δις (320 χρέος + 115 PSI + διαφορά τόκων ESM και EΖ κράτη σε σχέση με την αγορά). Και χωρίς αυτήν δλδ ήμασταν accident waiting to happen και το μεγαλύτερο κανόνι από το big bang και δώθε. Τα λεφτά για τους εξοπλισμούς ήταν 24 δις, οπότε υπολογίζεις μίζες 2,4. Με τα λεφτά που έδωσε το δημόσιο στην ανακεφαλοποίηση πήρε και τις τράπεζες. Αφαιρείς τιμή πώλησης και βλέπεις την ζημιά. Προσθέτεις ομόλογα που χάσανε οι τράπεζες και βρίσκεις κέρδος για το δημόσιο. Παίζει και το τι θα γίνει με τα λεφτά που είχε δώσει ο Αλογοσκούφης για το τελικό verdict. Ο σίγουρος χαμένος για την ώρα είναι οι μέτοχοι που είναι RIP.

   • Jean-Claude DL avatar
    Jean-Claude DL @ Jimakos 20/01/2014 18:57:12

    "Οι Τράπεζες πήραν λεφτά για ανακεφαλαιοποιήσεις, γιατί είχαν ομόλογα του ελληνικου δημοσίου."

    Μπα; Σοβαρά;

    Και τότε γιατί δεν "ανακεφαλαιοποιήθηκαν" τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα Πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία και τα ΤΕΙ που έχασαν έχρι και το 70% της περιουσίας τους; Και σε τελική ανάλυση, δεν είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί όπως οι τράπεζες;

    Καλό το τρολλάρισμα, αλλά μέχρι ενός σημείου. Δεν θα μας τρελλάνετε.

  • takis400 avatar
   takis400 @ blue nile 21/01/2014 17:27:16

   ειπες οοοοολη την αληθεια σε 10 γραμμες,γιατι μη μου πει κανεις οτι τα νυχτερινα ενος εργατη στην καθαριοτητα βαλανε το κρατος μεσα,σιγουρα ομως οι απειρες επιτροπες για υψηλοβαθμους του δημοσιου το κανανε αυτο.

 11. George Ν avatar
  George Ν 20/01/2014 15:46:28

  Το πρόβλημα Akenaton δεν είναι ότι κάνουμε το when all else fails read the flipping manual. Αν ήταν έτσι θα υπήρχε ελπίδα όπως εξηγείς. Τα πράγματα όμως με μας είναι πολύ πιό σοβαρά : Insanity is doing the same thing in the same way and expecting a different outcome :-)

  • akenaton avatar
   akenaton @ George Ν 20/01/2014 21:44:32

   Ναι, ακριβώς έτσι είναι ...

 12. Jimakos avatar
  Jimakos 20/01/2014 15:53:17

  Θρησκεία μας είναι να περνάμε καλά με μεταβιβαζόμενο κόστος και θυσίες στις επόμενες γενιές. Το μνημόνιο είναι ένα ξενόφερτο εμπόδιο, με σκοπό να μας οδηγήσουν εκτός Shangri-La, που μόνο εμείς είχαμε ανακαλύψει. Τα κόμματα, από αριστερά μέχρι δεξιά, είναι οι θεματοφύλακες της θρησκείας μας. Στις εκλογές αναζητούμε και αναδεικνύουμε τους θεματοφύλακες που θα γαργαλίσουν ομορφότερα τα αυτιά μας.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Jimakos 20/01/2014 21:03:49

   Θα συμφωνήσω ότι τα κόμματα τείνουν να φτιάχνουν ψευδοθρησκείες: άλλοτε το Μνημόνιο, άλλοτε την καλοπέραση, χωρίς κόστος...Θα συμφωνήσετε όμως πιστεύω ότι όλοι οι ψηφοφόροι δεν είναι "τυφλοί" προσκυνητές της κάθε θρησκείας που θέλει να επιβάλλει (υπάρχουν άλλωστε και οι αιρετικοί καλή ώρα...Χα,χα!) το ιερατείο και οι παρατρεχάμενοι του, που βολεύονται σε κάθε περίσταση...

 13. dim avatar
  dim 20/01/2014 16:10:23

  Η μεγάλη πρόκληση είναι να τεθεί ο λαός προ των ευθυνών του. Να του παρουσιαστεί το πλήρες σχέδιο, και να αποφασίσει οριστικά (για μια τετραετία). Μέχρι τον Απρίλιο να έχει παρουσιαστεί από την Ε.Ε. σε συνεργασία με την κυβέρνηση το πλήρες σχέδιο για την έξοδο από τη κρίση που θα περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν και οι δύο μεριές:

  Όσον αφορά τις δεσμεύσεις της Ε.Ε προς την Ελλάδα: α) οριστική διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, με συγκεκριμένα εργαλεία, β) κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, γ) αναπτυξιακό πακέτο 20δις, έξτρα από τα ΕΣΠΑ κλπ., δ) αποχώρηση της τρόικας... Αυτά ως προς το τι θα δώσει η Ε.Ε. στην Ελλαδα.

  Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα ζητηθούν και τα εξής: α) η Ελλάδα να έχει έλλειμμα μηδενικό, να εξυπηρετεί δηλαδή και τους μειωμένους, σε επίπεδα 1% τόκους, β) να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, την ανταγωνιστικότητα κλπ., γ) εποπτεία από ενα ευρωπαϊκό μηχανισμό, στα πλαίσια όμως που αυτό θα ισχύει για όλες τις χώρες της Ε.Ε.

  Αυτό το σχέδιο για να πάρει σάρκα και οστά θα πρέπει να γίνουν ένα από τα δύο πράγματα: α) να το στηρίξει και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση (με υπογραφές) ώστε να είναι σίγουρο ότι και εκλογές να γίνουν σε ένα χρόνο, θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις, ή β) αν η αξιωματική αντιπολίτευση αρνηθεί να δεχθεί αυτό το σχέδιο, να ξεκαθαρίσει η Ε.Ε ότι χωρίς νωπή λαϊκή εντολή δε προχωράει το σχέδιο, και κλείνει εντός ενός μηνός η στρόφιγγα της ΕΚΤ (στυλ Κύπρου) έτσι ώστε να προκυρηχθούν εκλογές με βασικό ερώτημα: ανάδειξη κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή που θα προχωρήσει στην αποδοχή του παραπάνω σχεδίου ή ανάδειξη κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή που θα διαχειριστεί την έξοδο από το ευρώ, με δεδομένη την ασφυξία των Ελληνικών τραπεζών και τον εξαναγκασμό για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

  Με δεδομένο επομένως ότι ο Σύριζα δεν θα έχει βάλει την υπογραφή του, προφανώς θα πρέπει να πάρει τη δεύτερη θέση (διαχείριση της κρίσης μετά από το κλείσιμο της στρόφιγγας). Από την άλλη, ο Σαμαράς και η ΝΔ θα ηγηθούν της προσπάθειας για οριστική έξοδο από τη κρίση εντός ευρώ, με το πακέτο και τη βιωσιμότητα ως παροχή, αλλά και την ανάληψη δεσμεύσεων υπό τη νωπή λαϊκή εντολή για τηρηση μηδενικών ελλειμμάτων και μεταρρυθμίσεων. Απλά και ξεκάθαρα πράγματα. Ο καθένας θα αναλάβει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του. Να διαμορφώσει με τη ψήφο του τη πορεία της χώρας του, και των επόμενων γενεών. Ούτε λαϊκισμοί, ούτε ψεύτικες υποσχέσεις. Όλα τα δεδομένα ανοιχτά στο τραπέζι, και ο καθένας επιλέγει αυτό που θέλει.

  • Μωρίας εγκώμιον avatar
   Μωρίας εγκώμιον @ dim 20/01/2014 17:23:35

   ......a) οριστική διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, με συγκεκριμένα εργαλεία, β) κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού...μα είναι φως φανάρι ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο, τι εργαλεία να μας εξασφαλίσουν, ένα είναι το εργαλείο και αυτό λέγεται μείωση του χρέους δια του κουρέματος.. το οποίο δεν δέχεται η Γερμανία. Οσο δε αφορά το χρηματοδοτικό κενό, αυτό που βγάζουν τα λεφτά από την μία τσέπη για να τους τα επιστρέψουμε με μιά μικρή καθυστέρηση και με τους αναλογούντες τόκους βεβαίως βεβαίως έχει γίνει το καλύτερο ανέκδοτο.

   • dim avatar
    dim @ Μωρίας εγκώμιον 20/01/2014 18:12:07

    "Αναλογούντες τόκους" ?? 1% βεβαίως βεβαίως... Τοκογλυφικά επιτόκια, βεβαίως βεβαίως...

    "Χρηματοδοκικό κενό"... Τι είναι καλύτερο? Να το καλύψουμε με επιπλέον μέτρα, ή με το παραπάνω "τοκογλυφικό" δανεισμό??

    Οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, δε σημαίνει απαραίτητα κούρεμα... Υπάρχουν και άλλα εργαλεία που φθάνουν στο ίδιο αποτέλεσμα... Το παράδειγμα με τους τόκους είναι το πιο προφανές: Χρωστάω 1000 και πρέπει ας πούμε να φθάσω να χρωστάω 800 σε 10 χρόνια, αλλά εγώ έχω να δίνω μόνο 30 ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια. Με επιτόκιο 5%, και 1000 οφειλη δε θα το πετύχω ποτέ το 800 σε 10 χρόνια, γιατί ο τόκος είναι 50 ευρώ ετησίως (αρα το χρέος θα αυξάνεται)... Με κούρεμα εξαρχής 200 ευρώ, αλλά διατήρηση του επιτοκίου στο 5%, πάλι δε καταφέρνω΄βιωσιμότητα (ο ετήσιος τόκος είναι 40, και ξεπερνάει τις δυνατότητες που έχω)... Με διατήρηση όμως των 1000 ευρώ, αλλά μείωση του επιτοκίου στο 1%, ο τόκος πέφτει στα 10 ευρώ, και έτσι δίνω και άλλα 20 ευρώ για κεφάλαιο, και ρίχνω τελικά το χρέος στα 800 ευρώ... Μια χαρά λοιπόν γίνεται η βιωσιμότητα με τη μείωση των επιτοκίων, δεν είναι ντε και καλά απαραίτητο ένα κούρεμα...

    • Μωρίας εγκώμιον avatar
     Μωρίας εγκώμιον @ dim 21/01/2014 10:35:48

     Μάλλον κάνεις πλάκα και κυρίως στον εαυτό σου, το χρέος - το δυσθεώρητο το Ελληνικό - δεν μειώνεται με καινούργιο χρέος όσο κι αν είναι το επιτόκιο. Για να γίνει αυτό που λες πρέπει η χώρα να μπει σε τέτοια τροχιά ανάπτυξης όπου θα ξεπερνά το 5% ετησίως και να δημιουργήσει τέτοιους πλεονασματικούς ισολογισμούς που να μπορεί να εξοφλεί επιτόκια, χρεολύσια και κεφάλαιο. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπιση με μηδενική ανάπτυξη, αναιμικό πλεονασματικό ισολογισμό και χαμένο 25% του ΑΕΠ της. Λυπάμαι αλλά με αυτά που γράφεις δεν πρόκειται να εξοφληθεί το χρέος ούτε στον αιώνα τον άπαντα και η χώρα θα παραμένει βυθισμένη στην υποανάπτυξη. Πάρτε το αλλιώς ..... εκτός κι αν έχετε σοβαρούς λόγους(??) να μην θέλετε το κούρεμα γιατί περιμένετε κάτι ...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ dim 20/01/2014 17:57:19

   Έτσι θα ήταν αν δεν ήταν ανήθικος ο σύριζα που αλλάζει απόψεις περί ευρώ και ΕΕ από το πρωΐ μέχρι το βράδυ. Απορώ με τους ψηφοφόρους του...

 14. Nik avatar
  Nik 20/01/2014 16:32:25

  "Αυτοί που θα παράγουν" αλλά πότε επιτέλους θα μας αφήσουν να παράξουμε!!!

  Φτάνει πια με σαδιστικά μέτρα εναντίον όποιου σκεφτεί νά στήσει μια παραγωγική δουλειά!

 15. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 20/01/2014 18:00:38

  Σήμερα επιβάλλεται άμεσα συνεργασία των πατριωτικών δυνάμεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος.
  Η δεύτερη λύση είναι μέρες του 1922.

 16. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 20/01/2014 18:29:54

  Μετα την αναγνωση του πιο πανω , ισχυροποιηθηκε η γνωμη μου, οτι οσο ποιο γρηγορα φυγωμε απο το ευρω, τοσο καλλυτερα.

  • ορεσέιβιος avatar
   ορεσέιβιος @ ΓΙΑΝΝΗΣ 20/01/2014 19:48:02

   Μόλις το ακούσουν αυτό τα λαμόγια θα τους πιάσει σύγκρυο...
   100 δις έχουν παρκάρει εξαποδώ...
   Χαράς ευαγγέλια ...

 17. Ο Λούμπεν avatar
  Ο Λούμπεν 20/01/2014 19:43:29

  "Θα έρθουν εποχές που θα αμείβονται αυτοί που θα παράγουν, θα καινοτομούν και θα είναι νομοταγείς"

  αυτό είναι πεποίθηση ή ευχή;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ο Λούμπεν 20/01/2014 21:42:15

   Νομοτέλεια, εφόσον δεν καταστραφεί η χώρα οριστικά.

   • Ο Λούμπεν avatar
    Ο Λούμπεν @ akenaton 20/01/2014 21:50:38

    Τότε σου προτείνω, καλοπροαίρετα, να το επαναδιατυπώσεις ως εξής:

    "Αν δεν έρθουν αυτές οι εποχές, είτε τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσετε, είτε όχι, το αποτέλεσμα θα είναι να καταστραφεί η χώρα οριστικά"

 18. George Α avatar
  George Α 20/01/2014 21:27:01

  Βλεπω τα σχολια σας & συμφωνω οτι το χρεος εγινε λογω διογκωσης του δημοσιου & λογω διαφθορας. Δεν αναφερει κανεις σας ποιος ειναι ο υπευθυνος για αυτα διοτι καποιοι ασκωντας εξουσια τα εκαναν ολα αυτα & πρεπει να απολογηθουν & να τιμωρειθουν οπως πρεπει. Και δεν εχεται τα κοτσια να πειτε οτι για το καταντημα της χωρας υπευθυνα ειναι τα δυο κομματα που κυβερνησαν μετα την μεταπολιτευση & αυτα ειναι το ΠΑΣΟΚ & ΝΔ τα οποια ειναι κυβερνηση & τωρα & θελουν να μας σωσουν , ελεος πια ας φροντιζαν να μην μας εφταναν στο χαλι το σημερινο που ξεπουληθηκε μια χωρα και δυστυχουν οι πολιτες του. Επισης καταστροφολογειτε πως αν παμε σε δικο μας νομισμα θα κλαψουν μανουλες, εγω ειμε συνταξιουχος & πληρωσα σημερα ΔΕΗ & ΟΥΛΕΝ 415 Ε απο την συνταξη μου που ειναι 950 Ε μπορει να μου πει καποιος απο εσας τους εξυπνους πως θα βγαλω το μηνα αφου πηρα την συνταξη μου στις 23 Δεκεμβριου & τωρα θαμε βοηθησει ο γιος μου την στιγμη που ξερω οτι απο 1-1-2015 θα παιρνω 360 Ε τα οποια δεν θα φτανουν ουτε για τη ΔΕΗ , οποτε τη να το κανω το ΕΥΡΩ αφου θα το βλεπω μονο οταν θα παιρνω την συνταξη & μετα θα χανεται. Γι αυτο αφηστε τις εξυπναδες & αντι να κανετε κριτικη & σχολια για τσιπρες & καμμενους παρτε μια βρεγμενη σανιδα & πλακωστε αυτους που μας εφτασαν ω εδω & καταληστεψαν το κρατος & τωρα το παιζουν νοικοκυριδες & μας κουνανε το δακτυλο. ΑΝΤΕ ΜΠΡΑΒΟ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΚΟΛΑΚΙΕΣ & ΤΑ ΓΛΥΨΙΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΩΣ ΕΔΩ.

 19. akenaton avatar
  akenaton 20/01/2014 22:27:30

  Προσυπογράφω!

 20. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 20/01/2014 22:38:25

  Αγαπητέ Ακένατον,
  η Ελλάδα εισέρχεται σε περίοδο καμπής, κρίσιμη και επικίνδυνη.
  Οφείλουμε να αναζητήσουμε και να προάγουμε λύσεις που υπερβαίνουν τα πιστεύω μας, τα ιδεολογήματα μας και τις προκαταλήψεις μας.
  Το 2014 και το 2015 θα είναι χειρότερα για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.
  Πρέπει να γίνουν τα στοιχειώδη. Αυτά που δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερά.
  Φαίνεται πως οι οικονομικά τακταποιημένοι αδιαφορούν.
  Νοιάζονται μόνο για τους εγωισμούς τους.

 21. ορεσέιβιος avatar
  ορεσέιβιος 21/01/2014 12:11:19

  Το 1944, όλο το παγκόσμιο σύστημα καθόρισε την Ελλάδα σαν δυτική ζώνη ,και με συμφωνία του Στάλιν. Μερικοί δικοί μας αριστεροί ενώ το έβλεπαν, τα άκουγαν από όλους θεώρησαν ότι μπορούσαν να διαλύσουν τον παγκόσμιο καπιταλισμό και διαλύθηκε η χώρα.

  Το 2014, όλο το παγκόσμιο σύστημα καθόρισε την Ελλάδα εντός της ευροζώνης, και των ρώσων, κινέζων κλπ συμπεριλαμβανομένων . Καιρός είναι να δοκιμάσουμε άλλη μια φορά να παίξουμε επανάσταση για να ξαναφάμε τα μούτρα και την ίδια μας την χώρα...

  Το ότι θα φταίνε κάποιοι άλλοι και εμείς θα έχουμε απλά το ακαταλόγιστο ,άρα δεν θα φταίμε για το συνακόλουθο μπάχαλο που θα προκύψει στο ελλαδιστάν θα έχουμε καιρό να το συζητούν οι επόμενες 3-4 γενιές και να γράφουν βιβλία για την χαμένη ευκαιρία της αριστεράς, οι τότε συγγραφείς.
  Το ότι ακούγονται μερικές, φοβισμένες είναι αλήθεια, φωνές από αριστερά που προειδοποιούν ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφική και δεν μπορεί να ισχύσει ούτε σαν διαπραγμάτευση είναι απλά λεπτομέρεια και χάνεται μέσα στην παράνοια της κοινωνίας.
  Όπως και τότε ξεκινάμε κινήσεις που δεν οδηγούν πουθενά, δεν έχουν καμιά στήριξη και παραμένουν τραγικά αδιέξοδες με όρους λογικής.
  Και όμως έγιναν.
  Κάποιους βόλεψαν, κάποιοι ωφελήθηκαν τα μέγιστα η χώρα και οι πολίτες καταστράφηκαν.
  Η πρόκληση να ξαναδοκιμάσουν μερικοί πονηροί είναι μεγάλη και ακόμη πιο μεγάλη η βιασύνη της χαζοχαρούμενης αριστεράς να μπεί μπροστάρης στο επακόλουθο οικονομικό μακελιό της χώρας και των πολιτών της.
  Θα τα καταφέρουμε να φανούμε αντάξιοι του υπέροχου φρενοκομείου μας?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.