#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/11/2013 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η μεγάλη μάχη της Δημόσιας ΥγείαςΌταν έγινε γνωστή η τοποθέτηση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Υπουργού Υγείας, πολλοί στραβομουτσούνιασαν, άλλοι χαμογέλασαν κάτω από τα μουστάκια τους και ίσως οι «καρχαρίες» του «χώρου» άνοιγαν σαμπάνιες έτοιμοι να καταπιούν τον «ψάρακα» που θα ερχόταν να κολυμπήσει έξω από τα (φιλολογικά) νερά του, στα δικά τους επικίνδυνα βοθρο-λύματα.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου Υπουργού Υγείας, είμαι σίγουρος πως έκοψαν τα πολλά χαμόγελα από τα πρόσωπα των γκρινιάρηδων και εξαφάνισαν τις σαμπάνιες και τα κοχίμπα από τα τραπέζια συσκέψεων των «μεγαλονονών» του τομέα της υγείας εν ριπή οφθαλμού.

Μιλώντας την γλώσσα της αλήθειας, της κοινής λογικής και της ανάγκης για οικονομικό συμμάζεμα, ο νέος Υπουργός Υγείας έχει ήδη πει αλήθειες που κανείς δεν είχε τολμήσει στο παρελθόν να εκστομίσει. Και το σπουδαιότερο, έχει αρχίσει ήδη να ΦΤΙΑΧΝΕΙ πράγματα. Μπορεί να κάνει και λάθη, άλλωστε μονάχα όποιος μένει τελείως αργός δεν κάνει ποτέ του λάθη. Ρίχνοντας μια ματιά στα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του όμως, μοιάζει να είναι στην σωστή κατεύθυνση και τα ορθά που έχει κάνει να υπερτερούν θεαματικά των λαθεμένων επιλογών. Και δεν είμαι σίγουρος πως μπορούμε να το πούμε αυτό για πολλά από τα κρίσιμα Υπουργεία της δικομματικής μας κυβέρνησης. Ας δούμε επιγραμματικά κάποια από τα πεπραγμένα του Υπουργείου Υγείας στους λίγους μήνες που διοικείται από την σημερινή του ηγεσία:

Ταράζοντας τα λιμνάζοντα ύδατα στον χώρο των δομών και των μονάδων υγείας, άρχισε ήδη τον εξορθολογισμό του υγειονομικού χάρτη, ξεκινώντας από υγειονομικές μονάδες των μεγάλων πόλεων. Νοσοκομεία και θεραπευτήρια με μικρές πληρότητες και ελλιπή παροχή υπηρεσιών υγείας συγχωνεύθηκαν, άλλαξαν ρόλο, αναδιαρθρώθηκαν ώστε να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες υγείας των πολιτών της περιοχής τους και να συμβάλλουν στην καλύτερη εκμετάλλευση των πόρων που δαπανώνται από την κεντρική διοίκηση στον τομέα της υγείας. Παρά τις συνδικαλιστικές Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι τα ράντζα θα έφταναν στην Ομόνοια, τίποτε τέτοιο δεν συνέβη. Οι μόνοι που αντέδρασαν και αντιδρούν λυσσωδώς, είναι οι «πληγέντες» εργαζόμενοι στις δομές αυτές, που στην χειρότερη περίπτωση ίσως χρειαστεί να μετακινηθούν λιγάκι μακρύτερα για να φτάνουν στον τόπο εργασίας τους.

Ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από βολεμένους, πελάτες και ευνοημένους εργαζόμενους του τομέα της υγείας που φοβούνται πως θα ξεβολευτούν από την μακάρια ευδαιμονία τους, εγκαινιάζει την εποχή της κινητικότητας στον χώρο της υγείας. Με την ρητή διαβεβαίωση πως κανείς εργαζόμενος του χώρου δεν θα απολυθεί, οι λυσσαλέες αντιδράσεις των συνδικαλιστών της υγείας μοιάζουν άτοπες και ύποπτες. Αλήθεια, ποιοι είναι αυτοί που δεν επιθυμούν οι νοσοκόμες να εργάζονται ως νοσοκόμες, οι διοικητικοί ως διοικητικοί, οι τραπεζοκόμοι ως τραπεζοκόμοι και οι τεχνικοί ως τεχνικοί στις μονάδες υγείας; Με την φόρα που είχε πάρει το πελατειακό σύστημα, μονάχα ιατρούς που δεν αποσπούσαν σε άσχετες με το αντικείμενό τους εργασίες!

Ξεβολεύοντας έναν ολόκληρο κατάμαυρο σύστημα μίζας, αρπαχτής και συμφερόντων, που είχε οδηγήσει έναν ολόκληρο κόσμο κατά τεκμήριο μορφωμένων ανθρώπων να παίζουν επί τόσα πολλά χρόνια το παιχνίδι των φαρμακεμπόρων στην πλάτη του Έλληνα ασθενούς – φορολογουμένου, είπε την απλή αλήθεια πως τα γενόσημα φάρμακα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρύτερα, όπως συμβαίνει και στις άλλες αναπτυγμένες υγειονομικά χώρες του κόσμου. Κανείς δεν θα κινδυνέψει από κάτι τέτοιο, όπως κανείς δεν κινδυνεύει στην Μ. Βρετανία, την Γερμανία, την Σουηδία ή την Ολλανδία που χρησιμοποιούν γενόσημα φάρμακα σε ποσοστό πάνω από το  60% του συνόλου, όταν εμείς οι «σουσούδες» της υγείας δεν φτάνουμε ούτε στο 20%. Δεν αρκέστηκε να το πει μονάχα αλλά κατέβασε προς ψήφιση στην Βουλή και τροπολογία που εξασφαλίζει την μείωση της τιμής χιλιάδων φαρμάκων (πρωτοτύπων, on patent ή off patent και γενοσήμων). Του επιτέθηκαν λυσσαλέα ντόπιοι φαρμακοβιομήχανοι, φαρμακέμποροι, πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου ….. ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ! Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση, στην προσπάθειά της να εξηγήσει τα ανεξήγητα και να συσκοτίσει τα προφανή, δεν δίστασε να μετατρέψει την συγκεκριμένη συνεδρίαση της Βουλής, σε στείρα πεζοδρομιακή αντιπαράθεση και να αμφισβητήσει την νομιμότητα του πυρήνα της κοινοβουλευτικής μας διαδικασίας, την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών.

Εκπλήσσοντας ευχάριστα τους γνωρίζοντες του χώρου της υγείας, το Υπουργείο Υγείας προχωρά στην πλήρη αναμόρφωση και αναδιάρθρωση του πρωτοβάθμιου τομέα της υγείας. Ενός τομέα, που στην χώρα μας αποτελούσε αμαρτωλή περίπτωση όσον αφορά την δημόσια πλευρά του και στηριζόταν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στις υπηρεσίες των ιδιωτών ιατρών και διαγνωστικών κέντρων. Ένας ολόκληρος κόσμος υγειονομικών που υπηρετούσε ως τώρα στις στρεβλά σχεδιασμένες και συντεχνιακά οργανωμένες κρατικές δομές  του πρωτοβάθμιου τομέα της υγείας, βρίσκεται ξαφνικά δυναμικά απέναντι στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που προαναγγέλλονται. Κανείς μας δεν γελιέται, ο καυγάς είναι για το «πάπλωμα» της διατήρησης του διπλού ρόλου: του υπηρέτη του δημόσιου πρωτοβάθμιου τομέα το πρωί στα ιατρεία του (πρώην) ΙΚΑ και του ιδιώτη ιατρού με το ιδιωτικό ιατρείο το απόγευμα από όπου περνούσαν (πολλές φορές υποχρεωτικά) οι δόλιοι ασφαλισμένοι για να μπει η τελική «πινελιά» στην διάγνωση της ασθένειάς τους και της συναφούς (απαραίτητης ή μη) «προωθούμενης» συνταγογράφησης, συνήθως με πληρωμή από την τσέπη του ασθενούς ή «αρμέγοντας» αλύπητα τον ασφαλιστικό του φορέα και κατ’ επέκταση τον φορολογούμενο πολίτη.

Φτάσαμε έτσι στο αδιανόητο. Οι ιατροί του  ΕΟΠΥΥ (πρώην «ικατζήδες» κυρίως), το πρωί να «απεργούν» και να μην βλέπουν τους ασθενείς στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ το βράδυ, να συνεχίζουν το βιολί – βιολάκι εξετάζοντας τους ίδιους αυτούς ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, είτε επ’ αμοιβή (out of pocket) είτε με το εξέταστρο του ΕΟΠΥΥ με τον οποίο είναι επίσης συμβεβλημένοι ως ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί! Αν είναι κανείς λογικός άνθρωπος, καταλαβαίνει τον πόνο των πρώην «ικατζήδων» ιατρών. Τι δυσάρεστο να σε αποκόπτει κανείς από μια προνομιακή σύμβαση εργασίας που σου εξασφαλίζει και σταθερό μισθό μήνας μπαίνει – μήνας βγαίνει ΚΑΙ σταθερές «παροχές» από φαρμακευτικές εταιρείες, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές του ιδιωτικού τομέα ΚΑΙ σίγουρη πελατεία στο απογευματινό σου «κανονικό» ιατρείο! Τι «δύσκολο» να σου λέει κανείς πως η ειδικότητά σου (πλαστικός χειρουργός π.χ.) δεν συνάδει με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να πρέπει να αξιολογηθείς αν θέλεις να εξακολουθείς να υπηρετείς το δημόσιο σύστημα υγείας, αυτήν την φορά στην κατάλληλη θέση (σε δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια δομή του ΕΣΥ) ΚΑΙ με το αδιανόητο για σένα καθεστώς της μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης! Τι άβολο να σου ζητά κανείς αν είσαι νοσοκόμα, μαία, βοηθός διαγνωστικού εργαστηρίου, οδοντοτεχνίτης, να εγκαταλείψεις την «θαλπωρή» και την άνεση του ΙΚΑ, με το πρωινό ωράριο, την ελάχιστη πίεση και την πολυτέλεια του γραφείου, του καφέ και του κους – κους και να μεταπηδήσεις είτε στα νέα αστικά κέντρα υγείας  24ωρης λειτουργίας, είτε σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ, με κυκλικό ωράριο, με πραγματικούς γιατρούς, πραγματικά εργαστήρια, πραγματική δουλειά και (κυρίως) πραγματικούς ασθενείς!

Αυτά τα λογικά, αυτονόητα πράγματα εφαρμόζει και σχεδιάζει αρχικώς το Υπουργείο Υγείας. Η ηγεσία του δείχνει  έτοιμη να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα που λυμαίνονται τους πόρους που προέρχονται από το υστέρημα των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων εις βάρος των ίδιων των ασθενών, υπέρ των οποίων θα έπρεπε αυτοί να ξοδεύονται.  Είναι σίγουρο πως αυτή την στιγμή, στο χώρο της Υγείας έχει ξεκινήσει η μεγάλη μάχη για την μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα της υγείας και του ΕΣΥ. Τα πρώτα δείγματα γραφής αξιολογούνται τόσο από τους γνωρίζοντες τον χώρο της υγείας, όσο και από τους συνδικαλιστές και την μεγάλη μάζα των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα της υγείας. Τελικός κριτής όλων φυσικά θα είναι ο Έλληνας ασθενής που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες που αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας παράγει Και κυρίως εκείνοι οι ασθενείς που λόγω της κρίσης, έχουν αποθέσει όλες τους τις ελπίδες για την υγεία τους αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. blue nile avatar
  blue nile 29/11/2013 10:18:42

  Αkenaton την καλημέρα μου.

  Καλά τα λες.

  'Ερχονται κι άλλα επεισόδια...

  • akenaton avatar
   akenaton @ blue nile 29/11/2013 17:25:26

   Καλησπέρα!

 2. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 29/11/2013 10:47:38

  'Ενας ....όμως δεν φέρνει την άνοιξη. Μακάρι η Κυβέρνηση να είχε 3-4 ακόμα σαν τον κ. Γεωργιάδη. Αυτός και 1-2 ακόμα Υπουργοί παλεύουν το θεριό. Δεν είναι τυχαίο που μερικοί πολιτικοί παλιάς κοπής (Πολύδωρας, Γιαννόπουλος, Γιακουμάτος κ.α.) αντιδρούν και κριτικάρουν εκ του ασφαλούς. Καιρός να τελειώνουμε με το είδος τους, σε όποια παράταξη κι αν ανήκουν, γιατί είναι, δυστυχώς, πολλοί..
  Μην τους ξαναψηφίσουμε. Να θυμόμαστε πάντα, όταν τους αντικρύζουμε, ότι "Τον καθρέφτη μου βλέπω..."

 3. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 29/11/2013 11:22:23

  επί σειρά ετών το ακτινολογικό τμήμα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής ήταν αδρανές βγάζοντας μόνο απλές ακτινογραφίες,,, με τεράστια ταλαιπωρία και τεράστιο κόστος οικονομικό,, κανείς βέβαια δεν ενδιαφέρθηκε,, μάλλον τότε λεφτά υπήρχαν και ναι τότε σαφώς εξυπηρετούσαν ιδιωτικά συμφέροντα αλλά όλοι κότες ,,,
  από κει και πέρα ο ιδιωτικός τομέας σε επίπεδο ιατρείων, ζητάει τα αυτονόητα ελπίζουμε να μην αποτελέσει το μοναδικό σοβιέτ στη χώρα

 4. βικυ γουλιωτη avatar
  βικυ γουλιωτη 29/11/2013 11:35:12

  Συγχαρητηρια για το αρθρο σας,στην Ελλαδα αρχισε επιτελους η επανασταση για το αυτονοητο.Τα <> των πρωην <>και νυν γιατρων ΕΟΠΥΥ να τελειωσουν τωρα.Η με πληρη απασχοληση στον οργανισμο η στα ιδιωτικα ιατρεια τους ως ελευθεροι επαγγελματιες.Αν ειχαμε αλλους 2,3 Γεωργιαδηδες οι μεταρρυθμισεις στο δημοσιο θα ολοκληρωνονταν σε ενα 12μηνο.

 5. foros1 avatar
  foros1 29/11/2013 12:12:32

  τι κανει τον καθηγητη ή τον γιατρο στο Αγγλικο ΕΣΥ π.χ. να ειναι αποκλειστικης απασχολησης και να κανει σωστα την δουλεια του χωρις να ερχεται σε επαφη με το οικονομικο μερος της διαδικασίας αντιμετωπισης ενος ασθενους;
  ας μην προσπαθησουμε να ανακαλύψουμε τον τροχο και ας αποκτησουμε καποτε και εδω ενα πραγματικο ΕΣΥ.
  και μπραβο σε οποιον το καταφερει χωρις την ταλαιπωρια των ασθενων αλλα και τον σεβασμο προς τους γιατρούς που θα δεχθουν να υπηρετησουν τον σκοπο αυτον.

  • akenaton avatar
   akenaton @ foros1 29/11/2013 17:31:14

   Είπε στην τηλεόραση κάποιος Χρονόπουλος, συνδικαλιστής των ιατρών του ΕΟΠΥΥ: σε μας δεν περνούν αυτά επειδή είμαστε γιατροί!
   Δηλαδή για όποιον δεν κατάλαβε, ωμός εκβιασμός με τον Έλληνα ασθενή στην θέση του εξιλαστήριου θύματος. Κρίμα στον όρκο του Ιπποκράτη που ο συγκεκριμένος κύριος έχει δώσει ...

  • tassos.κ avatar
   tassos.κ @ foros1 29/11/2013 17:34:13

   Χτυπάει αυτούς που μπορεί και εκεί όπου μπορεί να πείσει "αφελείς" Στους Πανεπιστημιακούς που τσεπώνουν τα "χοντρά πακέτα" δεν αναφέρθηκε ούτε θα το κάνει. Ποιος δεν γνωρίζει ότι οι περισσότεροι Πανεπιστημιακοί με τον εξοπλισμό του Δημοσίου φανερά για την οποιαδήποτε επέμβαση έχουν ταρίφες; Όσο για τα φάρμακα , εκει "παίζεται" το χοντρό παιγνίδι σε βάρος του Ελληνικού λαού. Όχι μόνο από την κυβέρνηση....

 6. Spiros avatar
  Spiros 29/11/2013 12:25:54

  Συμφωνώ με την παρατήρησή σου φίλε Γιώργο. Πιστεύω, όμως, ότι οι 3-4 δίνουν κίνητρα και στους υπολοίπους να τους ανταγωνιστούν και να παράγουν και αυτοί πολιτική. Απλά κάποιοι δεν βγαίνουν στα χαρακώματα... Κάνουν αθόρυβα την δουλειά τους και δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε γι' αυτό...

  • Γεώργιος avatar
   Γεώργιος @ Spiros 29/11/2013 12:45:40

   OK!!!

 7. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 29/11/2013 13:05:38

  Akenaton, ΜΠΡΑΒΟ ! Η άθλια επικρατούσα κατάσταση στον πρωτοβάθμιο τομέα υγείας σε όλο της το μεγαλείο. Κύριε Υπουργέ Υγείας προχώρα μπροστά με τόλμη.

 8. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 29/11/2013 19:46:21

  Αξίζει τον κόπο να το ρίξετε μια ματιά, για να καταλάβετε πόσο μας δουλεύουν όλοι οι «ευσθητοποιημένοι» γιατροί, φαρμακοβιομήχανοι, φαρμακοποιοί, πολιτικάντηδες, δημοσιογράφοι, κ.λ.π.

  http://www.antibaro.gr/article/9526

  • Cynthia avatar
   Cynthia @ Ιαπετός 29/11/2013 21:14:59

   Τα στοιχεία που παραθέτετε είναι συγκλονιστικά και δυστυχώς γνωστά στους ειδικούς τουλάχιστον απο το 2008 απο άλλες καταγραφές . Ομως κανένας στην κυριολεξία δεν αποφάσιζε να κάνει κάτι άλλο απο το να τα συζητάει στους διαδρόμους . Η επίσημη πολιτεία με τους ανεκδιήγητους υπουργούς και λοιπούς αξιωματούχους ( Κακλαμανης , Αβραμόπουλος , Σαλμας κλπ .), οι ιατρικοί κ φαρμακευτικοι σύλλογοι - πρόσφατα οι τελευταίοι διεκδικούν κ δάφνες επιστημονικότητας , οι ιατρικές σχολές , το ΚΕΛΠΝΟ . Σκανδαλώδης κατασπατάληση χρημάτων χωρίς αποχρώντα επιστημονικό λόγο . Ειδικότερα στα αντιβιοτικά ,η υπερσυνταγογράφηση έχει πιάσει κόκκινο ενώ ακομα και οι φαρμακοποιοί τα χορηγουν χωρίς την απαίτηση ιατρικής συνταγής ( ο νόμος τους το επιτρέπει στην Ελλάδα ) στον οποιοδήποτε έχει μια απλή εποχιακή ίωση με αποτελέσματα εξαιρετικά σοβαρά για την δημόσια υγεία . Η ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών μικροβίων ειναι κοινός τόπος στην Ελλάδα και η πρωτιά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που οδηγεί σε υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα των νοσηλευομένων μας ανήκει υπερηφάνως. Σύντομα , θα μας ανήκει και η πρωτιά των πολυανθεκτικών μικροβίων .
   Τώρα , φωνάζουν όλοι ένθεν κ ένθεν . Το κράτος φωνάζει για οικονομικούς λόγους και αποκαλύπτει διαπλοκές κ σπατάλες αλλά καθόλου δεν είναι βέβαιο οτι πάει πέρα απο αυτούς τους λόγους .Οι λοιποί εμπλεκόμενοι φωνάζουν για την αναταραχή των εργασιακών τους δικαιωμάτων .Αναρωτιέμαι , για την επιστημονική ουσία πότε θα μιλήσει κανείς .

   • akenaton avatar
    akenaton @ Cynthia 30/11/2013 20:38:23

    Πολύ σωστό σχόλιο. Μπράβο σας ...

 9. IM avatar
  IM 30/11/2013 02:50:36

  Ε οχι και ν ατα βαλει με τους πανεπιστημιακους??? εκει καιει και κανεις δεν αγγίζει τους νταβατζιδες της δημοσιας υγειας στην ελλαδα. Οποιος υπουργός τα εβαλε με τους πανεπιστημιακους ανασχηματιστηκε παραυτα και τον εφαγε το μαυρο φιδι. Ο Αδωνις τι ξερει αυτό γι αυτο και προτιμα να πεζχει με τα γιατρουδακια, αφηνοντας τους καρχαριες να λυμαινοντια τον χωρο της υγειας.

 10. Francisco de Toledo avatar
  Francisco de Toledo 30/11/2013 16:08:40

  Το χάλι με τους ικατζηδες ήταν χειρότερο προ ΕΟΠΥΥ και πριν την καθιέρωση της συνταγογράφησης και στους μη συμβεβλημενους. Τότε ο κάθε ασφαλισμένος έπρεπε να περάσει από τον ικατζη για τις εξετάσεις και τα φάρμακα του γιατί δεν μπορούσαν να συνταγογραφησουν η να παραπέμψουν για εξετάσεις οι εκτός ΙΚΑ ιδιώτες αλλά και οι γιατροί του ΕΣΥ. Μιλάμε δηλαδή για το απόλυτα προστατευμένο επάγγελμα που έστελνε συστημενους τους ασθενείς στα ιατρεία τους. Επίσης όσο πιο μπάχαλο το σύστημα των ραντεβού και μεγαλύτερες οι αναμονές τόσο μεγαλύτερο το κέρδος τους γιατί αναγκαζόταν ο κόσμος να πάει από τα μαγαζάκια τους για να κάνει τη δουλειά του ή ναπάει να στηθεί στην ουρά και να εξυπηρετηθεί εκτός ραντεβού χαρτζηλικωνοντας τον ικατζη. Να μην μιλήσουμε για τις μεγάλες απεργίες τους που μετά εκμεταλλεύονταν στυγνα το χάος με τα χιλιάδες χαμένα ραντεβού και πολλαπλασιαζαν τα κέρδη τους.
  Εκτός από την εκμετάλλευση των μαντρωμενων ασθενών είχαν και το κατιτίς τους από τα φάρμακα που γράφανε με τη σέσουλα στην κυριολεξία... Αληθεία, όταν γράφανε κάτι γενοσημα τρέχα-γύρευε (φασόν λέγονταν όλα τα χρόνια θυμίζω) το κάνανε για την ποιότητα τους ή μήπως για το διφραγκακι η δεν ξέρω γω πόσο το κουτι παίρνανε. Και τις μελέτες βιοισοδυναμιας που επικαλούνται διάφοροι γραφικοί δήθεν τιμητές και υπερασπιστές της υγείας του κοσμάκη τώρα τις ακουσανε, όλο τον καιρό που χαρτζηλικωνονταν αυτα που γράφανε ήταν καλά. Και καλά αυτό, πες εντάξει παίρναν ένα δωράκι αλλά γράφανε τα φάρμακα του ασθενή. Έλα όμως που γράφανε και φάρμακα χωρίς καμμία ένδειξη μόνον για το κατιτίς Π.χ. όλοι αυτοί που παίρνουν PPIs το χρειάζονται ή υπάρχουν πολλές ετικέτες που κάποιες παλιά τουλάχιστον χαρτζηλικωναν καλά και έτσι όλοι παίρναν θεραπεία λες και είχαν έλκος.
  Δεν θα μιλήσω για τις εξετάσεις όπου το πανηγύρι ήταν εξίσου μεγάλο.
  Ο Λοβέρδος τους έβαλε το πρώτο χερι και λυσαξανε (θυμίζω τα καραγκιοζιλίκια τους στο υπουργείο με τους πάγκους που στήσανε για να συνταγογραφησουν λες και πούλαγαν χαλβά Φαρσάλων και μαλλί της γριάς σε πανηγύρι με όλοι την ακόμα και σήμερα συνδικαλιστική ηγεσία να πρωταγωνιστεί - Πατουληδες, Βλασταρακοι- Ανεμοδουρες και κάτι άλλοι συριζοτετοιοι αγκαζέ ).
  Τότε έσπασε το μονοπωλειο τους κάπως με τα λοβερδοχαρτα στους εκτός ΙΚΑ αλλά η πρώτη γερή φάπα ήρθε με τον ΕΟΠΥΥ και τη συνταγογράφηση μη συμβεβλημένες και ΕΣΥτων. Το επόμενο χτύπημα το φάγανε με τη θέσπιση της συνταγογράφηση με τη δραστική οπότε χάσανε τη δυνατότητα της κονσομασιον κυριολεκτικά συγκεκριμένων φασόν. Τώρα κάνουν την τελευταία απελπιδα προσπάθεια να διατηρηθούν σε ένα σάπιο σύστημα που έχει όμως καταρρεύσει. Όμως δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς... Οι περισσότεροι είναι παρωχημένοι επιστημονικά και θησαύρισαν λόγω του μονοπωλίου που είχαν. Στην ελεύθερη αγορά στην καλύτερη περίπτωση θα δουν τις εισπράξεις τους να είναι υποπολλαπλάσιες από τα μαύρα που τσεπωναν.
  Θα μου πει κανείς έτσι ήταν όλοι; Θα απαντήσω πως όχι υπήρχαν και καλοί γιατροί ανιδιοτελείς που δεν κάναν μαιμουδιες αλλά η ευθύνη τους ήταν πως δεν κάναν τίποτα για τα αίσχη που βλέπανε γύρω τους... Αυτό δεν είναι συναδελφική αλληλεγγύη αν αφορά λαμόγιο είναι συγκάλυψη.
  Συχιστικα τώρα δεν μπορώ να περιγράψω άλλο...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Francisco de Toledo 30/11/2013 20:37:25

   Εναργέστατος! Και λίγα γράψατε. Η έννοια της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα είναι διαστρεβλωμένη σύμφωνα με τα γούστα του ιατρικού κλάδου με τους υπεράριθμους "συναδέλφους" που ΠΡΕΠΕΙ (!) να βγάλουν ένα καλό μεροκάματο, επειδή σπόυδασαν 6 χρόνια λέει. Λες και τους υποχρέωσε κανείς να το κάνουν!

 11. Eva avatar
  Eva 30/11/2013 18:04:40

  Ο Μαυρογυαλούρος υπάρχει
  Αντιγράφω απο τοπική ιστοσελίδα
  Πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου,
  συνάντηση του βουλευτή κ. ..... Μαυρογυαλούρου στο πολιτικό του γραφείο, με το Προεδρείο των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ.

  Ο κ. βουλευτής εξέφρασε απερίφραστα την αντίθεση του, στις απολύσεις υπαλλήλων από το χώρο της υγείας και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης σε προσωπικό των δομών της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

  Ο κ. βουλευτής, δεσμεύθηκε να μεταφέρει τα αιτήματα του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΕΟΠΠΥ, στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και να παρέμβει αποφασιστικά.......

  Τι γίνεται εδώ ?????? Έχουμε αντιπολίτευση απο την περιφέρεια?
  Λίστα που σας χρειάζεται!

 12. Teddy Bear avatar
  Teddy Bear 01/12/2013 10:39:04

  Όντως τα λέει καλά ο αρθρογράφος ... Αν επίσης ο Υπ. Υγείας, δημιουργήσει και προϋποθέσεις πραγματικής αξιολόγησης-αξιοκρατίας στο ΕΣΥ, μακριά από το κομματικό φόβητρο των "παλιών διευθυντηρίων" μέσα στο Σύστημα, τότε θα μιλάμε για πραγματική επανάσταση! Ο Υπουργός ας δει αντικειμενικά, πως θα επανεφευρεθεί ο σεβασμός στην επιστημονική οντότητα του ιατρού από το Κράτος, με έναν τρόπο που μέχρι τώρα καμμιά κεντροαριστερή παράταξη δε θέλησε να επιτρέψει ως ιδέα! Ο ιατρός δεν είναι δημόσιος Υπάλληλος, είναι Δημόσιος λειτουργός Υγείας με ανάγκες συνεχούς επιμόρφωσης, ενώ εφόσον το θέλουμε, μπορεί να αναγνωριστεί ποιος στέκεται αντάξιος του τίτλου αυτού, και ποιος έχει "δημοσιοϋπαλλοποιηθεί" εκ των πραγμάτων. Δεν είναι όλοι ίδιοι, επειδή είναι ίσοι. Το job description είναι διαφορετικό σε κάθε έναν από εμάς, άρα και η ευθύνη που το συνοδεύει, άρα μαζί θα πρέπει να τροποποιείται και ο τρόπος αμοιβής! Μήπως και ποτέ, πάψουν τα ... "μαύρα" κάτω από το τραπέζι! Να μη φοβηθεί ο Υπουργός, να ενισχύσει οικονομικά την αριστεία και την απόκτηση προσόντων πραγματικών (αυτά είναι εφικτό να διακριθούν από τα δήθεν προσόντα που φροντίζουν να αποκτήσουν πολλοί μέσω της διαπλοκής τους με επιστημονικές εταιρείες και άλλα ΄"μέσα"). Ας θυμίσουμε εδώ ότι, κάποιοι φρόντισαν το ΕΣΥ να "κλείσει" τις πόρτες του στη "Νέα Γνώση και Νοοτροπία", αφαιρώντας τη δυνατότητα προκήρυξης Διευθύνσεων Κλινικών. Αυτό ήταν μεν "ευχάριστο" για τους εντός του ΕΣΥ, αλλά οριστικά έδιωξε την ελπίδα να έλθει ποτέ ένας αξιόλογος ιατρός από το Εξωτερικό και να επιδιώξει μια θέση ανάλογη των προσόντων και της ηλικίας του. Ας αγγίξει ο Υπουργός και τον τρόπο διοίκησης των Κλινικών, που αυτή τη στιγμή προσομοιάζει σε "τσιφλίκι" του κάθε Διευθυντή, συνήθως αναξιολόγητου επιστημονικά φευ συνήθως με συγκεκριμένα "χρωματικά" χαρακτηριστικά. Τέλος να μη διστάσει να δημιουργήσει ένα αξιοπρεπή τρόπο αμοιβής για τους ιατρούς του ΕΣΥ, με ανάλογα δικαιώματα ιδιωτικής εξάσκησης της Ιατρικής όπως ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και επιτέλους το δικαίωμα στον κάθε ιδιωτικό ασφαλιστικό οργανισμό να αγοράζει ελεύθερα (και φθηνότερα συνήθως) υπηρεσίες Υγείας και από το ΕΣΥ αμοίβωντας και το προσωπικό του κατά πράξη και περίπτωση. Τότε, θα έχει πλήρως εξυπηρετηθεί, ο ορισμός της ελεύθερης αγοράς στην Υγεία, αν επιτέλους διαλυθούν όλα τα στεγανά (ΙΚΑ, κατόπιν ΕΟΠΥΥ, Πανεπιστημιακών, Στρατιωτικών) που μόνο δικαιώματα αναγνώριζαν και πάντα και μόνο σε ορισμένες τάξεις "κλειστών" επαγγελματικών "οργανώσεων προνομίων" όπως αυτές που προανέφερα! Η επιστημονική ενασχόληση με τις εκπαιδευτικές διαδικασίες ή την έρευνα των Πανεπιστημιακών, θα πρέπει αναλόγως να επιδοτούνται μισθολογικά ως τέτοιες, και όχι έμμεσα μέσω συστημάτων προνομιακών επαγγελματικών σχέσεων όπως είναι τα δικαιώματα ιδιωτικής εξάσκησης της Ιατρικής χωρίς κανένα όριο. Η ίδια επιδοματική πολιτική θα πρέπει να υφίσταται σε ιατρούς που εκπαιδεύουν ειδικευόμενους, ανάλογα όμως να υπάρχει και αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, να είναι πραγματική και όχι προσχηματική. Εδώ αμοίβεται καλύτερα ο ιατρός Κέντρου Υγείας με υψηλότερα "πλαφόν" έναντι ιατρού που έχει την ευθύνη να εκπαιδεύει νεότερους ειδικευόμενους συναδέλφους , μάλιστα αυτό θεωρούνταν και "κίνητρο" επί κεντροαριστερής φιλοσοφίας ΕΣΥ για να στελεχώνονται τα Κέντρα Υγείας!!! Τα πρότυπα τρόπων αντικειμενικής αποτίμησης της αμοιβής ενός ιατρού υπάρχουν και μάλιστα είναι πολλά, αλλά ας τα αντλήσουμε από τη Δυτική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Δυστυχώς εδώ κινούμαστε "όπως Αμερική" που έλεγε και μια παλιά διαφήμιση... :-)

 13. Francisco de Toledo avatar
  Francisco de Toledo 01/12/2013 12:02:52

  Αυτό ακριβώς είναι η ρίζα του προβλήματος... Ο πληθωρισμός γιατρών. Για παρά πολλά χρόνια και ειδικά μετά την απότομη άνοδο του βιοτικού επιπέδου όλοι θέλανε να γίνουν γιατροί ή να κάνουν τα παιδιά τους. Και καλά να έμπαιναν με τις προβληματικές αλλά αδιαβλητες πανελλήνιες στις ιατρικές. Έτσι κατέληγε στην ιατρική η πλειοψηφία της ελίτ των μαθητών. Όμως υπήρχαν και οι εναλλακτικές επιλογές των πανεπιστημίων της σοβιετιας, της βαλκανικής, και της Ιταλίας όπου ο κάθε κουμπουρας που με το ζόρι έπαιρνε απολυτήριο λυκείου μπορούσε να γυρίσει με πτυχίο ιατρικής και να διεκδικεί θέσεις ειδικότητας και μερίδιο στην αγορά εργασίας με όλους τους άλλουςτων οποίων είχε φάει τη σκόνη. Το ΔΙΚΑΤΣΑ πάλι ήταν ένας θεσμός της πλάκας με πλήρως διαβλητες διαδικασίες που δεν μπορούσε να ελέγξει ούτε την ύπαρξη ενός πανεπιστημίου της αλλοδαπής.
  Επιπλέον η υπερπληθωρα γιατρών και η βουλιμία πανεπιστημιακών και εσιτων που με τα κατάλληλα κονέ στην πολιτική ηγεσία οδήγησε στο να δίνει ειδικότητα το κάθε απίθανο τμήμα χωρίς να τηρούνται τα μίνιμουμ στάνταρντ παροχής σωστής εκπαίδευσης.
  Έτσι γεμίσαμε γιατρούς και ειδικούς μάλιστα αλλά για όλους υπήρχε ψωμάκι, οι δανειστές και οι υπουργοί να είναι καλά. Οποίος ήθελε έμπαινε στα ταμεία και έκοβε χαρτάκια κατά βούληση, έγραφε όσες εξετάσειςήθελε και τις έστελνε όπου ήθελε , η συνταγογράφηση γινόταν κατά βούληση επίσης μαζικά, και όλα αυτά χρεωνοντουσαν με το παραπάνω χωρίς κανένα έλεγχο. Οποίος τολμούσε να ψελλίσει κάτι για αυτό το πανηγύρι όλοι οι δήθεν υπερασπιστές της υγείας του λαού πέφτανε να τον φάνε. Και όλοι ζούσανκαλά οσο υπήρχε δανεικό χρήμα και υπήρχε άφθονο ψωμάκι για όλους και λευκό και μαύρο αφού μπορούσε να ξεχειλωσει η πίτα για όλους. Μέχρι που μας τελείωσαν τα δανεικά αλλά η γριά είχε καλομαθει στα σύκα...
  Η συνεχεία αργότερα, δεν μπορώ να τα γράψω όλα μαζί, θα πάθω τίποτα...

 14. Αντιευρωπαίος avatar
  Αντιευρωπαίος 01/12/2013 16:34:00

  Οντως. Ο Γεωργιαδης ειναι θεος, ποιος αλλος θα ελεγε απο την θεση του Υπ.Υγειας οτι συμφερει για ολους η ιδιωτικοποιηση της Υγειας, ομολογωντας ωμα την ανικανοτητα του να κανει την δουλεια που του αναθεσαν; Δεν θελω να πληρωνω τον Αδωνι για να μου ιδωτικοποιησει την Υγεια, θελω να τον πληρωνω για να μου φτιαξει την Δημοσια Υγεια οπως και σε καθε αλλη χωρα της Ευρωπης. Αν δεν μπορει, να παει σπιτι του και να ανησυχει για τις αντικειμενικες στο Ψυχικο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.