#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/06/2010 08:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η μείωση των τιμών των φαρμάκων και οι αντιδράσεις των πολυεθνικών
Πρόσφατα (και πολύ σωστά) η κυβέρνηση αποφάσισε να εκδώσει νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με μειωμένες τιμές πώλησης των σκευασμάτων. Κάποιες εταιρείες αντέδρασαν κατα προκλητικό τρόπο και αυτό με ενόχλησε.

H LEO, μια σεβαστή κατά τα άλλα εταιρεία με έδρα τη Δανία, εξέδωσε το εξής ενημερωτικό δελτίο:

Σήμερα λοιπόν απέστειλα κι εγώ μια επιστολή στα κεντρικά της LEO Ελλάδας.
Την παραθέτω χωρίς άλλα σχόλια.


Τρίπολη, 22-6-2010
Αξιότιμοι κύριοι,
Με μεγάλη μου λύπη διάβασα το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας LEO της 31-5-10 με θέμα το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων και στο οποίο αναφέρετε ότι θα αποσύρετε τα περισσότερα από τα φάρμακά σας εφόσον δεν ικανοποιηθεί η απαίτησή σας να μη μειωθούν οι τιμές των προϊόντων σας.
Στη δύσκολη φάση που περνά η πατρίδα μας, ήταν λίαν ενοχλητικό για μένα να διαβάσω ότι μια τόσο σοβαρή και υπεύθυνη εταιρεία όπως η LEO, θα αποσύρει τα φάρμακά της από την ελληνική αγορά, εφόσον δεν ακυρωθεί το νέο Δελτίο Τιμών που καθορίζει χαμηλότερες τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων σας.
Σας γράφει ένας ιατρός που ξέρετε ότι από το 1989 στέκεται πλάϊ σας, συνταγογραφεί τα φάρμακά σας (που είναι πράγματι αξιόλογα) και που μέχρι τώρα οι μεταξύ μας σχέσεις ήσαν άψογες. Αυτά διευκρινιστικά, για να μη μου αποδοθούν οποιαδήποτε άλλα κίνητρα πλην του ενός και μοναδικού, που είναι η αγάπη για την πατρίδα μου και η αγωνία για την τύχη της.
Θεωρώ ότι τα περισσότερα φάρμακα (όχι μόνο τα δικά σας) είναι υπερτιμημένα. Ας δούμε ενδεικτικά ένα δικό σας φάρμακο για την ψωρίαση, νόσημα που ταλανίζει το 2-3% του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου πληθυσμού. Η αλοιφή Dovobet λοιπόν κόστιζε χονδρική 43,43€ και μειώθηκε στα 33,44€. Κάνοντας και μια χρήσιμη αναγωγή σε δραχμές, βλέπουμε ότι κόστιζε 14.800δρχ και πήγε στις 11.400δρχ. Ένα σωληνάριο με 60 γρ αλοιφής κόστιζε δηλ. 15.000 δρχ χονδρική και 21.777δρχ (63,91€) λιανική!! Πάνω από 1 ευρώ το γραμμάριο!
Ας παραβλέψω την πάγια πολιτική πολλών εταιρειών του χώρου (και της δικιά σας) να αποσύρουν «φθηνά» φάρμακα και να εισάγουν «νέα», φυσικά ακριβότερα, με δυσβάσταχτο κόστος για τα Ταμεία και τον λαό.
Επειδή λοιπόν σαν Ελληνας επιστήμονας αλλά και σαν ενεργός απλός πολίτης, νοιώθω ότι "εκβιάζομαι" από τις ενέργειές σας αυτές και επειδή σαν δερματολόγος μπορώ να αντικαταστήσω τα φάρμακά σας με άλλα χωρίς να θέσω σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών μου, σας δηλώνω ότι από σήμερα, ΣΤΑΜΑΤΩ την συνταγογράφηση των 2 ακριβών φαρμάκων σας (Dovobet και Xamiol), μέχρις ότου να ενημερωθώ για την τελική έκβαση της υπόθεσής σας.
Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος και ότι τελικά θα υπάρξει συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ελληνικού Κράτους, με μόνο γνώμονα το όφελος των Ελλήνων ασθενών όπως κι εσείς αναφέρετε στο τέλος του εγγράφου σας.
Παρακαλώ να κοινοποιήσετε την επιστολή μου στα κεντρικά της Δανίας.
Με τιμή
Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

http://nestani-verros.blogspot.com/2010/06/blog-post_22.html


ΣΧΟΛΙΑ

 1. Hot dog avatar
  Hot dog 23/06/2010 08:57:04

  Καλά, πρέπει να έγινε το απόλυτο αλαλούμ όταν ξεκίνησαν να βγάζουν αυτό το δελτίο τιμών από το Υπουργείο! Κι επειδή δε μπορούσαν να βγάλουν άκρη, απ 'ότι φαίνεται βάλανε τις μειώσεις για όλους στο μεγαλύτερο ποσοστό.

 2. nbechr avatar
  nbechr 23/06/2010 08:59:20

  Επιτρέψτε μου ενα ερώτημα:
  Για ποιόν λόγο στην Ελλάδα το 85% της φαρμακευτικής δαπάνης αναλογεί σε πρωτότυπα φάρμακα καί μόνον το 15% σε αντίγραφα ( χαμηλής δαπάνης ) ενώ στα ευρωπαικά κράτη η αναλογία είναι 60% - 40% ;

  Ενα δεύτερο ερώτημα:
  Γιατί "τιμολογούν" οι Κυβερνήσεις τα φάρμακα και δεν γίνονται διαγωνισμοί με βάση την δραστική ουσία ;

  • Hot dog avatar
   Hot dog @ nbechr 23/06/2010 09:04:50

   Για το ίδιο λόγο που οι τιμές στην Ελλάδα για τα ιατρικά υλικά και εξοπλισμό βγαίνουν πιο ακριβές από τα ΦΕΚ του Υ.Υ.
   Τυχαίο; Δε νομίζω!

 3. anonymous avatar
  anonymous 23/06/2010 10:47:21

  Άλλο φάρμακο της ίδιας εταιρίας κοστίζει 14 Ευρώ στην Ελλάδα και 27 στη Γερμανία.
  Το αν είναι υπερτιμημένα δεν το ξέρω. Θεωρώ όμως ότι μερικά φάρμακα είναι ήδη αρκετά φτηνότερα από την Ευρώπη.

  • anonymos avatar
   anonymos @ anonymous 23/06/2010 12:09:09

   Οι τιμές των φαρμάκων έχουν να κάνουν και με το γενικό επίπεδο μισθών/τιμών. Σταματήστε λοιπόν να συγκρίνεται ασύγκριτα πράματα.

   • anonymous avatar
    anonymous @ anonymos 23/06/2010 12:35:53

    Συγκρίνουμε το ίδιο σκεύασμα σε μια κοινωνία με μισθούς 30% μεγαλύτερους από την Ελλάδα αλλά όχι για όλες τις ειδικότητες. Π.χ. ένας χειρώνακτας στην Ελλάδα βγάζει περισσότερα.

 4. anonymos avatar
  anonymos 23/06/2010 12:07:12

  Ουδείς αναντικατάστατος στο καλό

  • anonymous avatar
   anonymous @ anonymos 23/06/2010 12:36:38

   Πολλά φάρμακα δεν έχουν υποκατάστατα. Ή τα αγοράζεις από την εταιρία ή πεθαίνεις.

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/06/2010 14:29:27

  Τελικα κλαινε και οι κορκοδειλοι.. πετανε και οι γαιδαροι στην Ελλαδα...

  ΠΠ

 6. συγγενής ασθενούς avatar
  συγγενής ασθενούς 23/06/2010 21:30:08

  Ερωτήσεις/παρατηρήσεις συγγενούς ασθενούς με το πρόβλημα που αναφέρει ο γιατρός:

  - Γιατί εφόσον όπως λέει υπάρχουν άλλα φάρμακα, ο συγκεκριμένος γιατρός συνέχιζε τόσον καιρό να συνταγογραφεί το πανάκριβο dovobet;

  - Ο συνδυασμός του ενός ενεργού συστατικού (καλσιποτριόλη) του dovobet με κάποιο άλλο, είναι η βασική θεραπεία αυτής της ασθένειας ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ. Απλά με το που τελειώνει η μια πατέντα, η κάθε εταιρεία πατεντάρει κάποιο καινούριο μείγμα για να το χρεώσει μετά χρυσό. Στο μεταξύ τα "παλιότερα" φάρμακα υπάρχουν και σε πιο φτηνές εκδόσεις και απλά πρέπει ο γιατρός να γράψει ένα μείγμα το οποίο συνήθως κοστίζει λιγότερο από κάθε καινούρια πατέντα και είναι εξίσου αποτελεσματικό

  - Ο συγγενής μου είχε ζήσει κάποια περίοδο σε χώρα της βόρειας Ευρώπης. Εκεί δεν έχουν ούτε dovobet ούτε τίποτα. Εκεί ζητάς το φάρμακο με το ενεργό συστατικό, π.χ. 'καλσιποτριόλη' (ή το μείγμα των ουσιών τέλος πάντων) και ο φαρμακοποιός έχει υποχρέωση να σου δώσει το πιο φτηνό. Μου είχε πει ότι το ίδιο μείγμα που έπαιρνε εδώ ήταν εκεί τουλάχιστον 3 φορές φτηνότερο από το πατενταρισμένο "καινούριο" φάρμακο εδώ.

  Μπράβο του πάντως του ιατρού που έστειλε την επιστολή, έστω και τώρα.

  • Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος avatar
   Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος @ συγγενής ασθενούς 24/06/2010 00:53:05

   Προς "συγγενή ασθενούς"
   Το dovobet μέχρι σήμερα είναι πατενταρισμένο, άρα δεν υπάρχει ακριβές αντίγραφο. Σαν δερματολόγος όμως θα μπορούσα να δώσω παραπλήσια θεραπεία, νάστε βέβαιος. Απλως αφού είχα έτοιμο αυτό, το συνταγογραφούσα. Και μαλλον κάνετε λάθος, σε καμμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ΒΑΣΙΚΗ θεραπεία της ασθένειας. Κατα τα άλλα, ευχαριστώ για το μπράβο, η προσπάθειά μου είναι να βρώ μιμητές, αλλά δυστυχώς δεν βλέπω φως..!

   • anonymous avatar
    anonymous @ Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος 24/06/2010 01:05:11

    Τα φάρμακα αυτά είναι της πλάκας και μακροπρόθεσμα κάνουν την ψωρίαση χειρότερα από ότι είναι διότι δηλητηριάζουν τον οργανισμό.

    Συνήθως σε έναν οργανισμό ψωριασικού ασθενούς θα βρείτε πρόβλημα στο πάγκρεας (υπολειτουργία) πρόβλημα στο συκώτι, πρόβλημα στο γαστρεντερικό. Όλα ξεκινάνε από το πάγκρεας που δε στέλνει επαρκή ποσότητα παγκρεατικών υγρών στο στομάχι, δε γίνεται σωστά η πέψη, περνάν οι τοξίνες στο αίμα, το συκώτι δε μπορεί να τις καθαρίσει πλήρως κι ένα μέρος αποβάλλονται από το δέρμα γι αυτό και τα εξανθήματα και γι αυτό τα εξανθήματα έχουν καλύτερη πρόγνωση στον ήλιο. Ο ήλιος αποδομεί τις τοξίνες.

    Φάρμακο που δεν ενισχύει τον οργανισμό με ήπιο τρόπο για να αντιμετωπίσει το παραπάνω πρόβλημα αλλά απλά τον επιβαρύνει είναι απλά επικίνδυνο.

 7. Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος avatar
  Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος 24/06/2010 02:25:51

  Κάποιο λάθος κάνετε φίλε.. Μην παραπληροφορείτε τον κόσμο.

 8. συγγενής ασθενούς avatar
  συγγενής ασθενούς 24/06/2010 09:32:26

  Κυριε Βέρρο, ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις. Μακάρι να πιάσει τόπο η προσπάθειά σας.

 9. nbechr avatar
  nbechr 24/06/2010 17:04:22

  Δείτε αυτό
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:62009J0062:EL:NOT

 10. Factorx avatar
  Factorx 25/06/2010 12:47:55

  Επιστολή – απάντηση της LEO Pharma

  Για λόγους δεοντολογία δημοσιεύουμε απαντητική επιστολή της LEO Pharma στο δημοσίευμά μας με τίτλο: Η μείωση των τιμών των φαρμάκων και οι αντιδράσεις των πολυεθνικών


  Αθήνα, 24 Ιουνίου 2010
  Αξιότιμε κύριε Βέρρο,  Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την επιστολή σας, γιατί μας δίνετε την δυνατότητα να εκθέσουμε τις θέσεις μας, οι οποίες προφανώς δεν έχουν γίνει απολύτως κατανοητές.

  Κατ’ αρχήν σημειώνετε ότι έχουμε την απαίτηση να μην μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων μας. Αυτό δεν είναι ακριβές καθώς, όπως θα διαβάσετε στην ανακοίνωση της εταιρείας, δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με την εφαρμογή του νόμου που καθορίζει τις τιμές βάση του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση αυτό το νόμο, προκύπτουν μειώσεις τιμών σε κάποια από τα φάρμακά μας, για τις οποίες η εταιρεία δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση, ενώ σε κάποια άλλα δεν προκύπτει μείωση καθώς ήδη είχαμε την χαμηλότερη τιμή.

  Η εταιρεία εξέφρασε την αντίθεσή της με την επίπεδη μείωση των φαρμάκων από 5-27%, η οποία ήταν αντίθετη με το νόμο που είχε ψηφιστεί μόλις δύο μήνες πριν (δυστυχώς δεν είναι η LEO που δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του κράτους, αλλά το ίδιο το κράτος). Αυτό έχει σαν συνέπεια οι τιμές στην Ελλάδα να είναι κατά πολύ, χαμηλότερες από την χαμηλότερη τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνέπεια θα είναι να επηρεαστούν οι τιμές σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα της εταιρείας.

  Προς ενημέρωσή σας η κυβέρνηση πρόσφατα με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων χαρακτήρισε την αγορανομική διάταξη προσωρινή και με ισχύ έως 31 Αυγούστου 2010. Κατόπιν θα προχωρήσει στην ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων με βάση το νόμο. Σε αυτή την περίπτωση φυσικά δεν υπάρχει κανένα θέμα για την εταιρεία μας. Η LEO δεν εκβιάζει κανένα, απλά ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος.

  Η LEO Ελλάδος, δραστηριοποιείται στην πατρίδα μας από το 1958. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι κατανοούμε πολύ καλά τη δύσκολη φάση την οποία περνάει η πατρίδα μας. Όπως επισημαίνετε, η LEO είναι μια υπεύθυνη εταιρεία με αξιόλογα φάρμακα.

  Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα φάρμακα της LEO είναι αξιόλογα γιατί έχουν δοκιμαστεί με τον πιο αυστηρό τρόπο και βάση των διεθνών προδιαγραφών.

  Χαρακτηρίζετε τα φάρμακα ακριβά, όταν σαν έμπειρος δερματολόγος γνωρίζετε ότι έχουν δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες με χιλιάδες ασθενείς. Ποια άλλη θεραπεία για την ψωρίαση του κορμού διαθέτει διπλές – τυφλές μελέτες με πάνω από 8.000 ασθενείς; Ποια άλλη θεραπεία για την ψωρίαση του τριχωτού διαθέτει διπλές – τυφλές μελέτες με 5.000 ασθενείς;  Αναφέρεστε σε απόσυρση παλιών και «φθηνών» φαρμάκων και στην εισαγωγή «νέων» και ακριβών. Γνωρίζετε όμως πολύ καλά ότι τουλάχιστον για τα δικά μας προϊόντα, η ανωτερότητα του νέου φαρμάκου τόσο όσον αφορά στο αποτέλεσμα αλλά και όσον αφορά στην ασφάλεια, είναι σαφής (στατιστικώς σημαντική). Το νέο δίνεται μία φορά την ημέρα για 4 εβδομάδες, ενώ το παλιό δύο φορές την ημέρα για 8 εβδομάδες. Επίσης το νέο έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια από το παλιό. Αν συγκρίνουμε το ημερήσιο κόστος θεραπείας σε σχέση με το αποτέλεσμα, είναι σαφές ποιο είναι το «φθηνό» και ποιο το «ακριβό».

  Αξιότιμε κύριε Βέρρο

  Είναι φυσικά δικαίωμα σας να σταματήσετε να συνταγογραφείται τα φάρμακα της LEO. Εξάλλου πάντα ο γιατρός αποφασίζει ποιο φάρμακο είναι προς όφελος του ασθενούς και των ασφαλιστικών ταμείων.

  Από τη μεριά μας ελπίζουμε να εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους η LEO προχώρησε στην ανακοίνωση της 31-5 και ελπίζουμε να δημοσιεύσετε την απάντησή μας στο προσωπικό σας ιστολόγιο προς αποκατάσταση της αλήθειας.

 11. Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος avatar
  Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος 25/06/2010 16:42:56

  Ταυτόχρονα με πήρε τηλέφωνο και ο κ. Λιανός Γιάννης, Marketing & Sales Manager του Δερματολογικού της LEO και πολύ ευγενικά μου εξήγησε αναλυτικότερα τα όσα αναγράφονται στην απαντητική του επιστολή. Εξήγησα κι εγώ ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ team (αντιθέτως, με την ενέργειά μου αυτή ήθελα να στηρίξω και τους ΕΛΛΗΝΕΣ εργαζόμενους στην εταιρεία!) αλλά εξήγησα επίσης ότι, όπως αποδέχομαι κι εγώ ότι το ελληνικό κράτος βεβιασμένα έβγαλε μια απόφαση έτσι και η Leo στη Δανία βιάστηκε να ανταπαντήσει με αυτό τον εκβιαστικό τρόπο. Επίσης του έθεσα την ρητορική ερώτηση, αν θα αντιδρούσε έτσι η LEO σε μια τυχόν μείωση των τιμών από την Αγγλία ή τη Γερμανία... Δεν θα ήθελα (αν δεν υπάρξει κάποια άλλη σημαντική εξέλιξη) να συνεχίζω τους διαλόγους από το ιστολόγιο, αλλά ο κ. Λιανός με διαβεβαίωσε ότι η επιστολή μου θα προωθηθεί στη Δανία.

  Ευχαριστώ το καταπληκτικό antivews για τη φιλοξενία. Οτι νεώτερο στο δικό μου φτωχό ιστολογιάκι. Καλό Σαβ/κο σε όλους.

 12. IOANNA avatar
  IOANNA 11/04/2012 17:48:19

  Αν είναι δυνατον ρε παιδια. Οι τιμες στην Ελλαδα δεν παιζονται. Μενω στην Αγγλια και την Dovobet ointment την περνω με 9 λιρες. Θυμαμαι ενα καλοκαιρι που εστειλα τον πατερα μου να παει να μου την παρει γιατι μου ειχε τελειωσει. Ηρθε στο σπιτι και μου λεει καλα με κοροιδευεις εσυ μου ειπες κοντα 11 ευρω κανει….. και την πληρωσε 50 Ευρω περιπου.....και οχι την 120γρ που περνω εγω με 9 λιρες αλλα την 60γρ..........Αν ειναι δυνατον αισχος........

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.