#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/10/2010 13:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η μανία με «Το Νησί»...

Ο αντίκτυπος του σίριαλ «Το Νησί» φαίνεται να αγγίζει τα όρια της µανίας γράφουν Τα ΝΕΑ σε σημερινό ρεπορτάζ τους (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=4600830). Μέχρι και ξενάγηση στους χώρους γυρισµάτων της σειράς «Το Νησί» κανονίζει ξενοδοχείο της Κρήτης για τους πελάτες του. Ποιος να το περίµενε. Η µαρτυρική ζωή ανθρώπων αποδιοποµπαίων σε άλλες εποχές που βίωσαν τον κοινωνικό στιγµατισµό έβαλε στον χάρτη µια ολόκληρη γεωγραφική περιοχή, την έκανε τουριστικό προορισµό, ανέδειξε ένα ψαροχώρι, προκάλεσε εκδοτική έκρηξη και πυροδότησε συζητήσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.Η προβολή της σειράς «Το Νησί» του Μega έχει κάνει ήδη τη διαφορά και µοιάζει σαν φάρος στον τηλεπολτό των ριάλιτι. Το δεύτερο επεισόδιο το είδαν 3,7 εκατ. τηλεθεατές, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Νielsen Αudience Μeasurement Greece. Στο µεταξύ η σελίδα των θαυµαστών του βιβλίου και της σειράς στο Facebook έχει ήδη πάρει «φωτιά». Κάπου 300.000 άτοµα έχουν κάνει like στο προφίλ ΤΟ ΝΗΣΙ στη συγκεκριµένη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες του facebook που µετρούν αντίστροφα για την προβολή του επόµενου επεισοδίου.

Πολλοί είναι εκείνοι που γράφουν για τον ενθουσιασµό και τη συγκίνηση που τους προκάλεσε το πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς. Στο ΥouΤube µάλιστα έχει δηµιουργηθεί οµότιτλο κανάλι, στο οποίο ο χρήστης µπορεί να δει τα επεισόδια, αλλά και οποιοδήποτε άλλο οπτικοακουστικό υλικό σχετίζεται µε τη σειρά του Μega: συνέντευξη της συγγραφέως Βικτόριας Χίσλοπ σε κανάλι της Κρήτης, συνέντευξη-ντοκουµέντο του προέδρου των χανσενικών Επαµεινώνδα Ρεµουντάκη, αλλά και του επίσης χανσενικού Μανώλη Φουντουλάκη πέθανε πρόσφατα στην εκποµπή «Πρωταγωνιστές». Ενδεικτικά, το πρώτο επεισόδιο του σίριαλ µέσα σε µία εβδοµάδα είχε 31.230 προβολές.

Το mini site της σειράς που δηµιούργησε στην εταιρική ιστοσελίδα του το Μega είχε περίπου 700 σχόλια µε αφορµή το πρώτο επεισόδιο και 12 ώρες µετά τη µετάδοση του δεύτερου επεισοδίου άλλοι 240 χρήστες είχαν ανεβάσει τα σχόλιά τους. «Εpitelous i tileorasi fetos apektise anthropia», έγραψε ο giannis pa. «Από το πρώτο επεισόδιο κιόλας συγκινήθηκα τόσο πολύ, που έκλαιγα και δεν µπορούσα να σταµατήσω», σηµείωνε ο χρήστης Βig Sofo στο site του Μega για το «Νησί», ενώ όποιοι επιχειρούν να κάνουν... spoiler µαρτυρώντας τη συνέχεια, κατσαδιάζονται διαδικτυακώς.

Το σάιτ της σειράς ανέβηκε στο Ιντερνετ στις 30 Σεπτεµβρίου και έκτοτε έχει 45.000 επισκέψεις ηµερησίως, σύµφωνα µε στοιχεία του Μega. Τα δε page views του mini site  οι επισκέψεις δηλαδή των επιµέρους ενοτήτων (ιστορία, επεισόδια, βίντεο, πρωταγωνιστές, φωτογραφίες, blog κ.λπ.) – στο διάστηµα 30 Σεπτεµβρίου - 17 Οκτωβρίου είναι 1.464.452, όταν µέχρι την παραµονή της πρεµιέρας ήταν µόλις 252.431.

Στις προθήκες
Η σειρά εκτίναξε τις πωλήσεις όχι µόνον του βιβλίου της Βικτόριας Χίσλοπ, αλλά και βιβλίων σχετικών µε τη Σπιναλόγκα και τη ζωή των χανσενικών που είχαν από χρόνια εκδοθεί ή κυκλοφόρησαν µέσα στο 2010.

«Το Νησί» της Χίσλοπ από το 2007 που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και ώς τον περασµένο Απρίλιο είχε πουλήσει κάπου 200.00 αντίτυπα. «Από τον Μάιο και µέχρι το τέλος Σεπτεµβρίου πουλήθηκαν άλλα 100.000 αντίτυπα» σύµφωνα µε τη Βάση Σωτηρίου, από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Σχεδόν µονοµιάς «έφυγαν» 10.000 αντίτυπα του βιβλίου «Το νησί των σηµαδεµένων: Σπιναλόγκα, η άρρωστη πολιτεία», µια έκδοση που περιλαµβάνει µια νουβέλα της Γαλάτειας Καζαντζάκη πρωτοδηµοσιεύθηκε το 1914 – κι ένα καταγγελτικό κείµενο (του 1933) του Θέµου Κορνάρου, για το σαθρό κοινωνικό σύστηµα που έφτιαξε τον τόπο του µαρτυρίου. «Εξαντλήθηκαν και οι πέντε εκδόσεις σε διάστηµα τριών εβδοµάδων και πάµε για νέα ανατύπωση», πληροφορούσε η Ισµήνη Κουρούπη από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Κοντά σε αυτά προσθέστε και το βιβλίο «Γη και νερό» του Γουλιέλµου Ν. Αµποτ από τις Εκδόσεις Πόλις (δεν ήταν διαθέσιµα εκείνη τη στιγµή στοιχεία για την κίνησή του).

Τον περασµένο Ιούνιο κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο γιατρός της Σπιναλόγκας» του Γιώργου Πρατσίνη και «έχει ζήτηση σχεδόν µε την έκδοσή του, η οποία αυξήθηκε από τον Σεπτέµβριο, σύµφωνα µε τις παραγγελίες των βιβλιοπωλείων για το βιβλίο, κάτι που προφανώς συνδέεται µε τη διαφηµιστική καµπάνια και, στη συνέχεια, την προβολή της τηλεοπτικής σειράς του Μega» ανέφερε από τις Εκδόσεις Σαββάλας ο κ. Νίκος Δραµουντάνης.

Το 2008 επανεκδόθηκε το βιβλίο «Χωρίς µητέρα - οι νεκροί της Σπιναλόγκας» που έγραψε η Σούλα Ευσταθιάδου-Τσιλιµάγκου και είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1961. «Από το 2008 έχουµε πουλήσει 4.000 αντίτυπα και από τον Σεπτέµβριο η ζήτησή του είναι αυξηµένη» ενηµέρωνε ο ιδιοκτήτης των Εκδόσεων Γόρδιος, Θόδωρος Σωσάνογλου.

Κινητικότητα παρατηρούν και στις Εκδόσεις Πλέθρον για το βιβλίο «Οι λεπροί της Σπιναλόγκας» του Μάνου Σαββάκη που κυκλοφόρησε το 2008 και έως τώρα έχει πουλήσει 700 αντίτυπα.

Ακόµα και τουριστικοί οδηγοί έχουν αυξηµένη ζήτηση. Η έκδοση «Ακολουθήστε µας στη Σπιναλόγκα» του Αντώνη Αλιµπέρτη που κυκλοφορεί (σε πέντε γλώσσες) από τον εκδοτικό οίκο Μystis του Ηρακλείου Κρήτης έχει καταγράψει σηµαντικές πωλήσεις (+60% από πέρσι, σύµφωνα µε την υπεύθυνη Μαρίνα Τσιντάρη), ενώ το ιστορικό λεύκωµα «Σπιναλόγκα: το νησί των ζωντανών νεκρών», του ίδιου συγγραφέα που κυκλοφόρησε στις 14 Οκτωβρίου, µόνον στην Κρήτη έχει ήδη πουλήσει 700 αντίτυπα. Για τη «Σπιναλόγκα και τα κάστρα της Κρήτης» έχει γράψει και ο Δηµήτρης Ανανιάδης βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τoubis.

«Κάθε Σαββατοκύριακο έχουµε τουλάχιστον τρία γκρουπ µε τουρίστες»

«Στην περιοχή µας τώρα βιώνουµε τη δύναµη της τηλεόρασης». Η φράση του Αρη Βραχασωτάκη από την Πλάκα, το ψαροχώρι αντίκρυ από τη Σπιναλόγκα, τα λέει όλα. Κόσµος άρχισε να συρρέει µε την έκδοση του βιβλίου της Βικτόρια Χίσλοπ. «Οχι µε την κυκλοφορία του στην Ελλάδα, αλλά νωρίτερα», διευκρινίζει ο κ. Βραχασωτάκης, που έχει δύο ταβέρνες και δύο καΐκια στην Πλάκα.

«Κάθε φορά που το βιβλίο της κυρίας Χίσλοπ γινόταν µπεστ σέλερ σε µια χώρα, το επόµενο καλοκαίρι είχαµε τουρισµό από εκεί. Για παράδειγµα, πέρσι που κυκλοφόρησε στο Ισραήλ είχαµε πολλούς ισραηλινούς τουρίστες. Φέτος ήρθαν από τη Νορβηγία, γιατί τον περασµένο χειµώνα είχε εκδοθεί εκεί».

Το τέλος Οκτωβρίου θα σηµάνει και τυπικά το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου. Ηδη τα περισσότερα ξενοδοχεία της περιοχής στον Κόλπο Μιραµπέλλου έχουν κλείσει, όµως στην Πλάκα αλλά και την ευρύτερη περιοχή η κίνηση είναι απρόσµενα αυξηµένη. «Δεν υπάρχει προηγούµενο σε αυτό που ζούµε. Κάθε Σαββατοκύριακο έχουµε τουλάχιστον τρία γκρουπ – από ΚΑΠΗ, από σχολεία ή συλλόγους που έρχονται µε πούλµαν για να δουν το µέρος, να επισκεφθούν το νησί».

Ολες οι ταβέρνες της Πλάκας αλλά και των γειτονικών χωριών εξακολουθούν να λειτουργούν. «Εχω πελάτες εδώ και 20 χρόνια στην ταβέρνα µου. Πρώτη φορά µου ζήτησαν να τους περάσω απέναντι στη Σπιναλόγκα», τονίζει ο κ. Βραχασωτάκης. «Την περασµένη Κυριακή δεν προλαβαίναµε να εξυπηρετούµε τον κόσµο. Κάθε βδοµάδα καταφθάνουν δύο µε τρία πούλµαν µε επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη».

Η Ανω Ελούντα έως πρόσφατα ήταν ένα σχεδόν ερειπωµένο χωριό, αναφέρει ο Γιώργος Μαυρικάκης. Οι κάτοικοί του κατέβηκαν πριν από χρόνια κι έστησαν πλάι στο κύµα τα σπιτικά τους. Η σειρά του Μega έβαλε το χωριό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. «Στο βιβλίο η Χίσλοπ δεν αναφέρει το πάνω χωριό. Οµως οι άνθρωποι της σειράς εντόπισαν σηµεία του που παρέπεµπαν στη Σπιναλόγκα, όπως το κεντρικό σοκάκι, και µε τις κατάλληλες σκηνικές παρεµβάσεις του Αντώνη Χαλκιά η τηλεοπτική Σπιναλόγκα είναι η Ανω Ελούντα. Πλέον σφύζει από ζωή». Οργανώνονται εκδροµές για να δει κόσµος τα γυρίσµατα. Σε µια περίοδο κρίσης η Ελούντα πήρε τα πάνω της». Στο ξενοδοχειακό συγκρότηµα «Πόρτο Ελούντα», το µόνο στην περιοχή που µένει ανοιχτό όλο τον χρόνο, η ζήτηση δωµατίων είναι αυξηµένη. «Ειδικά το τριήµερο της 28ης έχουµε πολλές κρατήσεις και οι πελάτες τονίζουν πως θέλουν να επισκεφθούν τη Σπιναλόγκα», ενηµέρωνε ο υπεύθυνος Βασίλης Σταµατελόπουλος. Το ξενοδοχείο, που είναι η βάση του σίριαλ (διαµένουν εκεί όλοι οι συντελεστές του), σε συνεννόηση µε την παραγωγή της σειράς προσφέρει ξενάγηση στους χώρους γυρισµάτων και τη δυνατότητα στους ενοίκους του να συναντηθούν µε τους ηθοποιούς και να κουβεντιάσουν µαζί τους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. www.aksioprepeiakantoxh.com avatar
  www.aksioprepeiakantoxh.com 25/10/2010 13:53:01

  Γιατί κλαίμε με το "Νησί";

  http://www.aksioprepeiakantoxh.com/koinonia/ellada/298-giati-klaime-me-to-nisi.html

  www.aksioprepeiakantoxh.com

 2. loretta avatar
  loretta 25/10/2010 13:53:36

  δικαιολογητε απολυτα αυτη η φρενιτιδα με το νησι.....αν σκεφτουμε οτι ετσι πως παμε η ελλαδα θα γινει η σπιναλογκα της ευρωπης......ο κοσμος εχει μπει στον ρολο...!!

 3. Maya avatar
  Maya 25/10/2010 13:53:42

  Σήμερα δεν έχει επεισόδιο για να δείξει τον ΓΑΠ...

  Το τι έχει ακούσει κι αυτός και το μέγκα, δεν περιγράφεται.
  @(#*%##@!&!((#)^&*@)

 4. lazaros avatar
  lazaros 25/10/2010 13:54:23

  πραγματα δηλαδη που οι γραφειοκρατες θεωρουν π.χ αστεια ιστορια οπως ειναι τα σκηνικα μιας ταινιας βλεπουμε πως αναπτυσσουν τον τουρισμο...ας ελπισουμε οι εκει κατοικοι να ειναι σοβαροι και να μην τσιμεντοποιησουν τον τοπο πραμα που σε βαθος χρονου θα εξαφανισει τον τουρισμο...

 5. lazaros avatar
  lazaros 25/10/2010 14:02:21

  να περιοδευουμε τους ζωντες πρωθυπουργους ανα νομο,να δειτε μετα εσωτερικο τουρισμο...να δειτε για ποτε το μενουμε ελλαδα γινεται ο εθνικος μας υμνος

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 25/10/2010 15:18:55

  Δεν έχω παρακολουθήσει το "Νησί".

  Αλλά έχω την εντύπωση ότι η μανία με το "Νησί" άρχισε ΠΡΙΝ αρχίσει να πορβάλλεται η σειρά από την τηλεόραση, με εκτενή ρεπορτάζ για το πόσο φοβερή και τρομερή σειρά είναι, και πόσο ποιοτική, και πόσο ξερωγωτί.

  Πολύ hype μου μυρίζει η όλη υπόθεση.

 7. δαιμονάκι avatar
  δαιμονάκι 25/10/2010 15:30:04

  η σειρά "το Νησί" είναι όντως η πιο ποιοτική δουλειά τουλάχιστον των 5 τελευταίων ετών στην ελληνική τηλεόραση.......μετά από τον καθημερινό βομβαρδισμό από τα κάθε λογής "τηλεοπτικά σκουπίδια" είναι πραγματική όαση για τον έλληνα τηλεθεατή αυτή η σοβαρή και προσεγμένη δουλειά που αποτυπώνει πιστά το πνεύμα ενός λογοτεχνικού βιβλίου..........

 8. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 25/10/2010 15:37:39

  Πρέπει κάποιος να γράψει ένα ωραίο μυθιστόρημα για τον ιό Goldman Sachs, πως έκανε μετάσταση σε Ευρωπαϊκή Ενωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους γιόμισε στελέχη (στην κυριολεξία), πως μόλυνε το 1998 την ελληνική εθνική οικονομία έως θανάτου, και από τότε σιγά σιγά είμαστε όλοι οι έλληνες στην Ελλάδα σαν λεπροί στο Νησί. Και οι τελάληδες της κυβέρνησης γυρίζουν τον κόσμο και λένε στους άλλους λαούς να μας αποφεύγουνε σαν λεπρούς διεφθαρμένους, εμάς τους έλληνες.

  Να γράψει δηλαδή κάποιος το πρόσφατο παρελθόν της οικονομικής μολύνσεως των 3 τελευταίων κυβερνήσεων από την Goldman Sachs. Και να βάλει και τις άγνωστες και γαργαλιστικές λεπτομέρειες, για συμφωνίες, γεύματα, στοές, συγκεντρώσεις σε ξενοδοχεία, και πρόσωπα και πράγματα.

  Να κλάψει κι ο κάθε έλληνας να το φχαριστηθεί.
  Να γίνει της Μάρθας Βούρτση το "πάρτε μαντήλια κι ελάτε να κλάψετε", που φώναζαν οι κινηματογραφιτζήδες όταν ερχόταν να παίξουν το καινούριο δράμα στο χωριό μου, σε κάτι αποθήκες σιτηρών-αυτοσχέδιους κινηματογράφους.

  Το δράμα που ζούμε.

  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Τζάμπα πήγαμε φαντάροι και φυλάγαμε τα σύνορα. Τις κυβερνήσεις έπρεπε να φυλάμε εμείς ΟΙ ΚΛΗΡΩΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. Με το άγρυπνο μάτι μας.

  • Γλίτσας avatar
   Γλίτσας @ Θραξ Αναρμόδιος 25/10/2010 18:31:15

   εσύ πήγες φαντάρος, ο beyond the stars πήγε;

 9. Γλίτσας avatar
  Γλίτσας 25/10/2010 18:30:19

  προτιμάω τα ρεάλιτι γιατί είναι πιο ρεαλιστικά. έβαλαν τέλος στη κυριαρχία "ηθοποιών" στυλ γκλέτσου και ντενίση.

 10. Κρης avatar
  Κρης 25/10/2010 20:10:00

  παντως στην σκωτια η νυφη μου ηξερε ηδη πριν της το αναφερουμε
  για το σηριαλ του mega και περιμενε πως και πως να βλεπει
  τα επεισοδεια απο το site του mega.
  ( αρα εκει στην αγγλια καποιος ντορος για το σηριαλ θα ειχε γινει
  πριν καν αρχιζει να παιζεται )

 11. FRESCO avatar
  FRESCO 25/10/2010 20:57:51

  Αφού για μια ολόκληρη εικοσαετία μας φλόμωσαν ανηλεώς στα κάθε λογής σκουπίδια, μας ρίχνουν τώρα μια αξιοπρεπώς γυρισμένη, ποιοτική σειρά. Έξυπνη εμπορική κίνηση θα έλεγα. Μπουχτισμένος ο κοσμάκης από το πολύ σκουπίδι, θα πέσει με τα μούτρα να την καταναλώσει, ο κόσμος δε της τηλεοπτικής και όχι μόνο, κριτικής, θα την καλωσορίσει με τιμές λες και είναι ο "Πολίτης Κέιν". Ο νεοέλληνας είναι υστερική προσωπικότητα.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ FRESCO 25/10/2010 21:00:36

   Η σειρά είναι καθαρή προπαγάνδα. Ξέρουν τι κάνουν. Του ρίχνουν δυστυχία πρωτόγνωρη για τα σημερινά δεδομένα για να ξεχνάει τα δικά του και να νομίζει ότι είναι σε καλύτερη μοίρα

   • FRESCO avatar
    FRESCO @ αλλενάκι 25/10/2010 21:08:31

    Συμφωνώ απόλυτα.

 12. δεξιός ΤΣΕ avatar
  δεξιός ΤΣΕ 27/10/2010 11:41:07

  ΠΡΟΣΟΧΗ. φίλος μου βλέποντας το 1ο επεισόδιο κόλλησε λέπρα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.