15/12/2008 13:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η μαμή της Ιστορίας δεν βιάζεται

Το 2006, η Γαλλία πέρασε ένα αντίστοιχο σκηνικό με αυτό που έζησε η Ελλάδα αυτές τις ημέρες. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις της νεολαίας έκαναν τότε πολλούς να εκφράσουν  την ελπίδα ότι η Γαλλία ξαναβρίσκει τον παλιό καλό εαυτό της, του Μάη του ‘68. Εκείνου του θερμοκηπίου νέων πολιτικών ιδεών. Δυστυχώς κι αυτό ξεφούσκωσε. Λίγους μήνες προηγουμένως είχε σημειωθεί και το τυφλό ξέσπασμα των μεταναστών στα προάστια-γκέτο του Παρισιού. Τότε, στην «εξέγερση των απόκληρων», όπως την χαρακτήρισαν αρκετοί προοδευτικοί, οι Γάλλοι γύρισαν την πλάτη τους στις συγκρούσεις μεταναστών με την αστυνομία στα προάστια, αφήνοντας την αστυνομία να «καθαρίσει» για λογαριασμό τους. Τελικά, οι συγκρούσεις στα προάστια του Παρισιού ανέδειξαν πρόεδρο τον Σαρκοζί, ο οποίος μάλιστα, ως υπουργός Εσωτερικών, ήταν εκείνος που χρησιμοποίησε σκληρότατες αστυνομικές μεθόδους στα γκέτο.

Πάμε παρακάτω. Στις προεδρικές εκλογές του 2002, η Δεξιά και η Αριστερά της Γαλλίας συναγωνίζονταν σε συνθηματολογία στο θέμα της ασφάλειας. Έτσι, κατάφεραν να αναδείξουν δεύτερο, μετά τον Σιράκ, τον Λεπέν. Λίγα χρόνια πιο πριν τα γαλλικά συνδικάτα είχαν αντιδράσει για τα μάτια του κόσμου στα εξαιρετικά σκληρά μέτρα που εφάρμοσε η γαλλική κυβέρνηση για την κοινωνική ασφάλιση. Λίγο μετά, οι Γάλλοι καταψήφισαν το Ευρωσύνταγμα. Όλα αυτά βέβαια, δεν δείχνουν κάποιον προοδευτισμό. Κι' ας φημίζεται η γαλλική κοινωνία για τα ξεσπάσματά της, με τα οποία διεκδικεί τον τίτλο της πολιτικής εμπροσθοφυλακής της Ευρώπης.

Τα αναφέρουμε για να τα συνυπολογίσουν στις εκτιμήσεις τους και όσοι δικοί μας ζουν στον αστερισμό των προοδευτικών ψευδαισθήσεων. Ναι, να στηρίξουμε τον αγώνα των μαθητών. Ναι, μακάρι να έβγαιναν -και να βγουν- στους δρόμους οι μικροαστοί, αλλά και οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, μαζί με τους λούμπεν. Δεν απορρίπτουμε κανέναν εκ προοιμίου. Να μην βιάζονται όμως να κηρύττουν τις επαναστάσεις πριν από την ώρα τους. Και ας μείνουμε, προς το παρόν, σε αυτό που έλεγε ο Χομπσμπάουμ: «Το Μάη του ‘68, οι νέοι είχαν την αίσθηση ότι μπορούσαν να είναι διαφορετικοί και καλύτεροι, ακόμα κι' αν δεν γνώριζαν το πώς». Τέτοιους θέλουμε, και όχι άτομα που προσκυνούν τον υπερκαταναλωτισμό και τα αφεντικά τους και γίνονται πειθήνια όργανα του εκάστοτε συστήματος. Τα υπόλοιπα -ας μην ανησυχεί κανείς- θα βρεθούν στην πορεία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 15/12/2008 13:44:04

  Ο διάλογος φέρνει αποτελέσματα και Ζωή ...
  Και η σιωπή
  Παρακράτος η ……

 2. τιραμολα avatar
  τιραμολα 15/12/2008 13:51:00

  Με αφορμη τα πορισματα για το σκανδαλο του Βατοπεδιου μπορει καποιος να αντιληφθει πως εννοει η εξουσια την νομιμοτητα σημερα....
  Μετα την λεηλασια της δημοσιας περιουσιας θα εμφανιστει για αλλη μια φορα η εμπρηστικη υποκρισια της εξουσιας...

 3. Σπυρος avatar
  Σπυρος 15/12/2008 13:55:33

  Γιατί δεν δημοσιεύετε το έγγραφο της ΚΥΠ, που δείχνει ότι ο Μιχαλολιάκος και ο Πλεύρης πληρώνονταν για άγνωστες υπηρεσίες; Λέγεται ότι κυκλοφορεί εδώ και μέρες σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία.

  Και καλά, δεν περιμένω από τον Αυτιά ή τον Παυλόπουλο να το δημοσιεύσουν.

  Τι φοβάστε εσείς όμως, ω αμείλικτοι και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι-bloggers;

  Μήπως, λέω μήπως, φοβάστε την αντίδραση του ακροδεξιού χώρου...;

 4. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 15/12/2008 13:56:14

  Οι συνομιλητές μας ας το κρίνουν .Τόσοι ήταν εδώ.

 5. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 15/12/2008 13:59:07

  Αγαπητέ μας Σπύρο .
  Πέταξε το εδώ .εμείς ερασιτέχνες δηλώσαμε

 6. τιμωρός avatar
  τιμωρός 15/12/2008 14:02:56

  Ποιος υπογράφει αυτό το κείμενο; Ή είναι από τη δεκαετία του 80;

 7. Σπυρος avatar
  Σπυρος 15/12/2008 14:16:11

  Όχι, δεν είναι αυτό της δεκαετίας του 80...

 8. theo 1611 avatar
  theo 1611 15/12/2008 14:31:03

  Μήπως τελικά το πρόβλημα είναι ότι δεν δίνουμε τις διεξόδους στους νέους ώστε από τώρα να πιστεύουν ότι θα γίνουν καλύτεροι από μας?

  Αυτό που ίσχυε δηλαδή από αρχαιοτάτων χρόνων!!!
  Αμες δε γεσόμεθα πολλώ κάρονες!!!

  Σε τί όμως καλύτεροι και με ποιά εφόδια, ποιά πρότυπα, ποιές αρχές και δρόμους δουλειάς και καταξίωσης?

 9. Factorx avatar
  Factorx 15/12/2008 14:36:21

  @Anonymous.

  1. για εξήγησέ μας τα φαινόμενα που αποδεικνύουν την σχέση μας με το ΡΕΣΑΛΤΟ

  2. αν θέλεις να κάνεις καταγγελίες για συγκεκριμένα πρόσωπα να τις κάνεις επωνύμως. Ανώνυμα και με κουκούλες κυκλοφορούσαν οι χίτες στην κατοχή

 10. neoinileias avatar
  neoinileias 15/12/2008 14:45:33

  Σε ολόκληρο τον κόσμο η περίοδος που πέρασε (ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2009) ήταν γεμάτη απρόοπτα και συγκλονιστικές εξελίξεις, τα γεγονότα εξελίχθηκαν με κινηματογραφική ταχύτητα. Κατά πολλούς η αφετηριακή δυναμική των εξελίξεων θα επιδράσει κυματικά τόσο τη σκέψη των ανθρώπων όσο και τις εξελίξεις στο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο σε ολόκληρο τον κόσμο, πολύ πιθανόν στο αμεσο και ευρύτερο μέλλον τα γεγονοτα να οδηγήσουν σε κοινωνική και πολιτική εξέλιξη.
  Αν τώρα προσπαθήσουμε να ρίξουμε μια πρόχειρη ματιά επάνω στα οσα σοβαρά συνέβησαν,αυτο που προς στιγμήν φαίνεται και το αναδεικνύει η εμμονή των γεγονότων είναι η ανάγκη που αισθάνονται όλο και περισσότερο άνθρωποι να προσπαθήσουν να δουν την οικονομικοκοινωνικοπολιτικη επικαιρότητα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.
  Στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια η διαφθορά, η αναξιοκρατία, η ανακύκλωση πρακτικών που έχουν αποτύχει και η διεθνής ρευστότητα έχουν προβληματίσει, ειδικά τον τελευταίο καιρό, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Η κρισιμότητα των καιρών επιβεβαιώνεται απ όλες τις σχετικές έρευνες. Εν τω μεταξύ συνεχώς εμφανίζονται νέα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, τι στιγμή που ακόμη πολλά και δύσκολα προβλήματα του παρελθόντος παραμένουν άλυτα.
  Έτσι, οι κατά καιρούς άστοχες επιλογές και δυσλειτουργίες της διοίκησης, καθώς και οι οργανωτικές αδυναμίες, η επικράτηση της «αρχής της ήσσονος προσπάθειας» που παρακάμπτει τα προβλήματα, η ατιμωρησία και η αναποτελεσματικότητα ενός διοικητικού μηχανισμού που δεν έχει μάθει να μαθαίνει, κτλ, διαμορφώνουν την πολιτική κουλτούρα και τις σχέσεις διοίκησης –κοινωνίας, μιας σχέσης που κατά κανόνα για λόγους πολιτικής και πελατειακής σκοπιμότητας, δεν υπάρχει αλληλεπίδραση και ειλικρινής επικοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργείται γενικευμένο κλίμα συνενοχής που λειτουργεί ως κίνητρο για τη συνέχιση των φαινομένων.
  Όσο δεν ανανεώνεται το πολιτικό προσωπικό, όσο η ενδυνάμωση των θεσμών δεν είναι προτεραιότητα και η επικρατούσα επιχειρηματολογία δεν θα έχει σαφή προσανατολισμό θα προκαλούνται κοινωνικές αντιδράσεις, η βία θα απελευθερώνεται, η δυσαρέσκεια θα επεκτείνεται και θα διαιωνίζονται οι νοοτροπίες και οι πρακτικές που ευνοούν τους λίγους και αδικούν τους πολλούς.

 11. donaE avatar
  donaE 15/12/2008 14:47:33

  Μη βιαζομαστε να βαπτισουμε παραλληλα τα γεγονοτα εδω με εκεινα της γαλλιας του 2006.Οπως γραφει και ο Καλυβας για την κουλτουρα της μεταπολιτευσης...'Είναι ένας βαθιά συντηρητικός λόγος που μετασχηματίζει κάθε αίτημα σε δικαίωμα' και μπλοκαρει τις εξελιξεις.Ενας στρεβλος αριστερος λογος.

 12. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/12/2008 14:56:49

  @spyros #3

  σπύρο, εγώ ευχαρίστως το αντιγράφω από εδώ ή από το rapidshare... ετοιμαζόμουν να σου πω ότι το αναμεταδίδω, αλλά δεν χρειάζομαι:

  Βγάλτο στο rapidshare, θα το δει η μισή Ελλάδα.

  Όσο για την ανάρτηση:

  Οι επαναστάσεις και οι κοινωνικές αλλαγές δεν μπορούν να αξιολογηθούν όσο είναι σε εξέλιξη... Είμαστε μέσα στην γυάλα με τα χρυσόψαρα, δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται (εκτός αν κανένας εδώ είναι τέτοιος γνωστης ανθρώπων, πραγμάτων και μελλοντος). Σε 10 χρόνια θα ξέρουμε τι έγινε αυτές τις μέρες (και θα εξαρτηθεί από τι θα γίνει τους επόμενους μήνες).

  Εγώ καταλαβαίνω μόνο κεφαλαιαγορές και την λειτουργία τους. Αυτό που γίνεται εδώ και τρεις μήνες δεν έχει ξαναγίνει στην πρόσφατη ιστορία. Δεν καλύπτεται από τίποτα που έχει παιχθεί από το 1800 και μετά. Έχει ξαναγραφτεί και το επαναλαμβάνω: γράφεται ιστορία (στις κεφαλαιαγορές).

  Νομίζω όσοι απο εσάς ασχολείστε με ιστορία, αν δεχτείτε ότι γραφεται ιστορία στις κεφαλαιαγορές, θα δεχθείτε ότι ίσως γράφεται ιστορία και σε άλλα θέματα.

  Αυτό που πανε να αποφύγουνε οι μεγάλες κυβερνήσεις και οι μεγάλες δυνάμεις είναι η "καταρρευση του συστήματος" (systems collapse). Στο παρελθόν, σε παγκόσμια κλίμακα, συνέβη από πανδημίες, καταστροφές εξωγενείς, απότομες κλιματολογικές αλλαγές, και τέτοια.

  Από την δική μου βαρετή σκοπιά, όλα θα εξαρτηθούν από το βάθος και την ευελιξία της αγοράς (resilience είναι η λέξη αλλά δεν την ξέρω). Βλέπω ένα 15-20% πιθανότητα να μην αντέξει το σύστημα. Δεν λέω 90% ούτε 1%. Κατάρρευση του συστήματος συνεπάγεται "σκοτεινούς αιώνες". Μην σας τρομάζω με μπαρούφες, και το 1979 υπήρξαν διάφοροι παλαβοί που έλεγαν τέτοια, και διαψεύστηκαν.

  Η Ιστορία δεν χρειάζεται μαμή, είναι η ίδια μαμή.

 13. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 15/12/2008 15:07:46

  Τα γεγονότα στη Γαλλία ανέδειξαν 2 πράγματα, το ένα ήταν η ανάγκη απεγκλωβισμού της Ευρώπης από την αλόγιστη εισροή μεταναστών και την ανάγκη αλλαγών στα εκπαιδευτικά συστήματα

 14. donaE avatar
  donaE 15/12/2008 15:09:49

  @13 Οικονομολογος?Βλεπω τα ιδια πραγματα με ορους οικονομικης αναλυσης.Μ'αρεσει.

 15. donaE avatar
  donaE 15/12/2008 15:17:07

  Παντως ολες αυτες οι συζητησεις για το πως θα ειναι η νεα αριστερα,αρχιζουν και παιρνουν απαντησεις.Ultra αριστερα διαβασα καπου.Τελικα οσα φερνει η ωρα...

 16. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/12/2008 15:39:52

  donaE,
  δεν θέλω να σου χαλάσω την εικόνα, αλλά δεν είμαι οικονομολόγος... μπρρρ

 17. Le canard avatar
  Le canard 15/12/2008 15:41:47

  archaeopteryx Says:"Οι επαναστάσεις και οι κοινωνικές αλλαγές δεν μπορούν να αξιολογηθούν όσο είναι σε εξέλιξη… Είμαστε μέσα στην γυάλα με τα χρυσόψαρα, δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται (εκτός αν κανένας εδώ είναι τέτοιος γνωστης ανθρώπων, πραγμάτων και μελλοντος). Σε 10 χρόνια θα ξέρουμε τι έγινε αυτές τις μέρες (και θα εξαρτηθεί από τι θα γίνει τους επόμενους μήνες)".

  Συμφωνώ.Νομίζω ότι αυτό ακριβώς λέει και η ανάρτηση, παραθέτοντας στοιχεία και προβληματισμούς που μας κάνουν να δούμε σφαιρικά τα φαινόμενα, να είμαστε συγκρατημένοι εκεί που πρέπει και αισιόδοξοι αλλού.

  "Ας μείνουμε -γράφει η ανάρτηση- προς το παρόν, σε αυτό που έλεγε ο Χομπσμπάουμ: «Το Μάη του ‘68, οι νέοι είχαν την αίσθηση ότι μπορούσαν να είναι διαφορετικοί και καλύτεροι, ακόμα κι’ αν δεν γνώριζαν το πώς». Τέτοιους θέλουμε, και όχι άτομα που προσκυνούν τον υπερκαταναλωτισμό και τα αφεντικά τους και γίνονται πειθήνια όργανα του εκάστοτε συστήματος. Τα υπόλοιπα -ας μην ανησυχεί κανείς- θα βρεθούν στην πορεία".

 18. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/12/2008 15:42:09

  και με φόβο να αλλάξω το θέμα της συζήτησης, η μόνη περίοδος που μοιάζει, στην φαντασία του κεφαλιού μου, με αυτό που γίνεται σήμερα, είναι η κατάρρευση της Μυκηναϊκής κυριαρχίας, πριν τους τότε σκοτεινούς αιώνες. Ψάξε το.

 19. donaE avatar
  donaE 15/12/2008 15:42:32

  @ 18 δεν μου την χαλας,απλα εγω υποτιθεται οτι ειμαι,αλλα δεν καταφερα ποτε να ξερω τοσα.Κομπλεξ.

 20. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/12/2008 15:49:20

  και εάν κανένας αναλύει την κατάρρευση των Μυκηναίων, πάρτε και αυτό:

  …Οι δηλώσεις του (κ. Στρως-Καν του ΔΝΤ) έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνουν ότι οι ταραχές στο κέντρο της Αθήνας έχουν οδηγήσει σε έντονο προβληματισμό την παγκόσμια οικονομική ελίτ, η οποία φοβάται εξάπλωση της κοινωνικής έκρηξης σε χώρες που έχουν πληγή ιδιαίτερα από την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, όπως -διόλου τυχαία- η Ισπανία.
  Ο ίδιος, μάλιστα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. «Η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι πραγματικά μπροστά μας», προέβλεψε.

  Σύμφωνα με τον κ. Στρως-Καν η επιβράδυνση της ανάπτυξης αναδυομένων χωρών όπως η Κίνα δεν αρκεί για να αντισταθμίσει την ύφεση των ανεπτυγμένων χωρών….

  imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9464&pubid=4347121

 21. theo 1611 avatar
  theo 1611 15/12/2008 15:50:10

  @13

  Προφανώς είμαστε μέσα στη γυάλα με τα χρυσόψαρα!!!

  Γιατί θέλουμε να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας θέση και τοποθέτηση εκτός γυάλας?

  Μήπως τελικά αυτή η στάση μας είναι μέρος του προβλήματος?

  Και μείς παρατηρητές!!!, όπως οι κυβερνήτες μας?


  Ποιός έχει τελικά συνάισθηση του πως συμμετέχει σ' αυτό που γίνεται μέσα στη γυάλα που βρίσκεται?

 22. Helmut avatar
  Helmut 15/12/2008 15:54:55

  Αν κρίνουμε από τον Μάη του '68 (και τις ακροαριστερές αναταραχές στη Δυτ. Γερμανία των αρχών της δεκαετίας του '70), οι "κουκουλοφόροι" του σήμερα είναι οι (μεθ)αυριανοί μας υπουργοί και ευρωβουλευτές α λα Γιόσκα Φίσερ και Daniel Cohn-Bendit...

  Με άλλα λόγια, το πιθανότερο είναι να βρει το σύστημα τον τρόπο να "χωνέψει" και τους σημερινούς επαναστατημένους πιτσιρικάδες...

 23. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 15/12/2008 15:59:05

  @archaiopteryx
  "Υψηλή πολιτική είναι η εφαρμογή της απλής λογικής σε υψηλής σημασίας ζητήματα".
  (γέρος Καραμανλής)
  Προσγειωμένα βαθυστόχαστος. Εύγε.

 24. τιμωρός avatar
  τιμωρός 15/12/2008 16:01:46

  Πώς μπορεί να γίνει πόλεμος στην πυρηνική εποχή;
  Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο.
  Αρα συμπεραίνω ότι το δεύτερο -μετά από εκείνο των .coms- ντεκαβάρισμα που κάνει το διεθνές κεφάλαιο θα χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση θέσεων και γης (Σιβηρία, Αργεντινή, Βόρειος Πόλος) ώστε στον "τρίτο γύρο" (καλά τι θυμήθηκα -τρίτο γύρο :-D) να τα πάρουν όλα. Και τα αμανάτια.
  Αρχαιοτέτοιε, ο αντισημιτισμός σου δεν κρύβεται αλλά σε εμποδίζει να δεις τον ρόλο της WASP ανατολικής ακτής, του ρώσικου μεγαλοϊδεατισμού και της αραβικής απληστίας. Μας φέρνεις όλο εβραϊκού θρησκεύματος παράγοντες να προβλέπoυν καταστροφές. Ξεκόλλα δεν είναι οι Εβραίοι πίσω από όλα. Αλλωστε αυτές τις μέρες είχαν την "εξέγερση στην Ελλάδα" να διεκπεραιώσουν. :-DDD

 25. k avatar
  k 15/12/2008 16:02:18

  Η περίπτωση της Γαλλίας αφορούσε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του πλυθησμού (μετανάστες), όπως στο LA (κ στο Brixton) μαύρους. Φυσικό είναι να δαιμονοποιηθούν εύκολα στο μυαλό του εκλέκτορα κυβερνήσεων "μέσου ψηφοφόρου". Τα αυθόρμητα κινήματα δε θα μπορούσαν παρά να χαρακτηρίσουν την δίχως πολιτικό όραμα-λόγο εποχή και οι συμβολικές πολιτικές πρακτικές των αναρχικών δε θα μπορούσαν παρά να κυριαρχήσουν στην εποχή της εικόνας και μέσα στην ανυπαρξία της αριστεράς. Η παραδοσιακή αριστερά δε θα έχει ρόλο μέσα σε τέτοιες συνθήκες (ευτυχώς), αλλά (δυστυχώς) τουλαχιστον στην ευρώπη ούτε η "νέα" επαναστατική αριστερά φαίνεται να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. Με αυτά τα δεδομένα είναι προτιμότερο να βλέπουμε 10000 άτομα που τους αρέσει το Α μέσα στον κύκλο και σπάνε ότι βρούν μπροστά τους και μαθητές που εφευρίσκουν αιτήματα για να κλείσουν το σχολείο από σκεπτόμενους "αντι-ιμπεριαλιστές" που εξηγούν τα γεγονότα με όρους κατασκοπευτικού μυθιστορήματος, θεωρούν αντίβαρο του νεοφιλελευθερισμού το Κευνσιανό εθνικό κράτος και θαυμάζουν δεξιούς πολιτικούς τυχοδιώκτες (βλέπε Τ. Παπαδόπουλο).

 26. donaE avatar
  donaE 15/12/2008 16:03:34

  @24 Helmut τους χωνεμενους λες!Αυτοι το καλοκαιρι θα δηλωσουν αστυνομικες σχολες.Λυπαμαι που το λεω αλλα αυτα τα παιδια δεν ξερουν παρα μονο την καταναλωση,οι ιδεες ειναι παρελθον,γιαυτο δεν βλεπουμε και συνθηματα-αποψεις πουθενα.

 27. αιμίλιος avatar
  αιμίλιος 15/12/2008 16:14:50

  Νέος τρόμος σε χρηματιστήρια και τράπεζες από αποκάλυψη γιγαντιαίας απάτης με φούσκα hedge fund, με τεράστιες προεκτάσεις για το αμερικανικό ρυθμιστικό σύστημα:

  "Some of the world's biggest banks have revealed that they are victims of a fraud which has lost $50bn (£33bn).

  Bernard Madoff has been charged with fraud in what is being described as one of the biggest-ever such cases.

  .....

  Nicola Horlick, boss of Bramdean investments, said US regulators had "fallen down on the job".

  Mrs Horlick told the BBC: "I think now it is very difficult for people to invest in things that are meant to be regulated in America, because they haven fallen down in the job."

  Among the banks which have been affected are Britain's RBS, Spain's Santander and France's BNP Paribas."

  bbc news 12:51 GMT, Monday, 15 December 2008

 28. older avatar
  older 15/12/2008 16:15:27

  “Υψηλή πολιτική είναι η εφαρμογή της απλής λογικής σε υψηλής σημασίας ζητήματα”.

  Ποιος ενοχλείται από τις διαδηλώσεις;

  Η απλή λογική λέει να κάνετε μια ερευνα στον τύπο και το internet
  για να δείτε ποιοι πολιτικοί φορείς ταυτίζουν τις διαδηλώσεις
  με το Soros και τους Αμερικανους

 29. KaryID avatar
  KaryID 15/12/2008 16:20:38

  Είναι η υπόθεση με το υψηλόβαθμο στέλεχος του Νasdaq νομίζω.

 30. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/12/2008 16:36:06

  αφήστε τον απατεώνα Madoff, είναι μέσα και βλέπει έξω... (google την λέξη Madoff, χαμός!)

  τελικά θα αλλάξω ψευδώνυμο, θα γίνω provokatoryx.

  @τιμωρέ,

  με μπέρδεψες, αντιεβραίος είμαι ή φιλοεβραίος? Ο τύπος του ΔΝΤ είναι της πανεβραϊκής συνομωσίας... σίγουρα. Μόνο σε σένα θα εκμυστηρευθώ: δεν είμαι αντι- ή φιλο- τίποτα. Νιχιλιστής!..

  Είμαστε στην γυάλα με τα ψάρια, και προσπαθούμε να δούμε την γυάλα με τα ψάρια. Κλασσικό πρόβλημα αυτοαναφερόμενου συστήματος ή της ...γάτας του Schroendiger (ή Εβραίος ήταν κι αυτός?)

  Αφήστε τα στερεότυπα και τις κονσέρβες... Όσο για τον πυρηνικό πόλεμο θα γίνει όταν οι αντιμαχόμενοι πιστέψουν ότι μπορεί και να επιζήσουν, αν κερδίσουν (αυτό ήταν κονσέρβα)

 31. Le canard avatar
  Le canard 15/12/2008 16:37:30

  Ρόζα Λούξεμπουργκ, από το "Βία και νομιμότητα".

  "Η ιστορία όλων των επαναστάσεων που έγιναν στα περασμένα μας δείχνει ότι τα μεγάλα λαϊκά κινήματα δεν είναι καθόλου ένα αυθαίρετο και ενσυνείδητο δημιούργημα των λεγόμενων «αρχηγών» ή των «κομμάτων», καθώς φαντάζονται οι αστυνομικοί και οι επίσημοι αστοί ιστο­ριογράφοι, αλλά είναι αυθόρμητα κοινωνικά φαινόμενα, γεννημένα από μια δύναμη φυσική που πηγάζουν από τον ταξικό χαρακτήρα της κοινωνίας".

 32. Ιοκαστη avatar
  Ιοκαστη 15/12/2008 16:45:38

  Η τελευταια προταση του συγγραφεα του ως ανω κειμενου εσωκλειει ισως το ζουμι αυτης της αληθειας.

  Τοτε οι νεοι ειχαν την αισθηση οτι μπορουσαν να γινουν διαφορετικοι και να ζησουν καλυτερα απο τους γονεις τους,ενω σημερα ομως η γενια κινητης τηλεφωνιας, Γκουτσι κι Αρμανι φαινεται να αντιτιθεται στο συστημα, που οργανωσαν και εστησαν πολιτικοι με συμβαση γονιων,
  αφηνοντας τη νεολαια μετεωρη με ενα πτυχειο αζητητο στο χερι και ενα πενιχρο βιογραφικο δυο σειρων.

 33. τιμωρός avatar
  τιμωρός 15/12/2008 16:50:48

  αρχαιοπτέρυξ,
  βλέπω καθαρά τον υπολογισμένα αδιόρατο αντισημιτισμό σου. Εντάξει, οι πολλοί δεν το κατανοούν αλλά εσύ συνεχίζεις το name dropping (Μαντοφ κ.λπ.).
  Και εντάξει είναι σίγουρο ότι το διαψεύδεις. Εν πάση περιπτώσει θαπαρακολουθήσω κι αν κάνω λάθος θα ζητήσω συγγνώμη.

 34. theo 1611 avatar
  theo 1611 15/12/2008 16:54:36

  Προσέξτε τι ζητάνε οι νέοι σήμερα (κάπου το διάβασα):

  "Να ζούμε στα 17 μας τουλάχιστον όπως εσείς ζούσατε στα 17 σας"!!!

  Αν αυτό δεν είναι η ξεφτίλα μας τότε τι είναι?

  Γιατί εμείς στα 17 μας χρόνια δεν ζούσαμε καλύτερα από τους σημερινούς νέους, όμως πιστεύαμε (δουλεύαμε και αγωνιζόμασταν γι' αυτό) ότι θα γίνουμε καλύτεροι από τους γονείς μας, όχι στα 17 τους αλλά στην τότε ηλικία τους.

  Και αυτό μας το αναγνώριζαν οι γονείς μας έστω και αν διαφωνούσαν (γιατί έτσι έπρεπε τότε, έστω και αν συμφωνούσαν, χαίρονταν και υπερηφανεύονταν γι' αυτό ενδεχομένως!!!).


  Ποιοί ήταν οι γονείς μας? Αυτοί που έζησαν και Κατοχή και Εμφύλιο και Χούντα!!!

  Ποοί είμαστε εμείς? Η γενιά της Μεταπολίτευσης (λίγο πριν, λίγο μετά, δεν έχει σημασία).

  Σα δε ντρεπόμαστε λέω γώ που αυτοτοποθετηθήκαμε έξω από τη γυάλα της πραγματικότητας και το παίζουμε κριτές και επικριτές των πάντων.

  Υψηλή διανόηση!!!

 35. alone avatar
  alone 15/12/2008 16:56:03

  Δεν είδα τους συνωμοσιολόγους που τόσες μέρες χτυπιούνται στα πληκτρολόγια
  να αναδεικνύουν την πραγματική παγκόσμια "συνομωσία" που κυβερνά.

  Το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις Τράπεζες.
  αρχαιοπτέρυξ anelave frontisthrio

  money as debt

  http://www.kepik.gr/?p=805

 36. t avatar
  t 15/12/2008 16:59:13

  @ archaeopteryx
  Erwin Schrödinger. His father was a Catholic and his mother was a Lutheran.
  Decided to leave Germany; he disliked the Nazis' anti-semitism

 37. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 15/12/2008 16:59:29

  απο τα γραπτα σου και στου θεου τα αυτια

 38. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/12/2008 17:14:44

  τιμωρέ, επιμένεις, λυπάμαι δεν θα σου κάνω την χάρη.

 39. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/12/2008 17:21:14

  δεν πολυπιστεύω στις συνομωσίες, αν και είναι ευχαριστο διάβασμα σε μυθιστορήματα... Μην πάμε μακριά ωστόσο: καρτέλ υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Στην ΕΕ, τον τόπο με πάρα πολλά καρτέλ, τα καρτέλ είναι παράνομα. Και όμως βασιλεύουν. Συνομωσία? Όχι, καρτέλ. Οι επτά αδερφές (που τώρα είναι 3 ή 4)είναι καρτέλ? Συνομωτούν με άλλους σίγουρα. Συνομωσία? Καρτέλ.

  Αυτό που δεν πιστεύω και χλευάζω και γελάω είναι ότι το αόρατο χέρι του καρτέλ των 7 αδερφών ήρθε στην Ελλάδα να σχοληθεί με το αδερφάτο, ή με τα παιδιά των Εξαρχείων. Όσο για τον Σόρος και την ...Μοσσάντ, βρε παιδιά σοβαρευτείτε.

  Αλλά αφού σας έπεισαν ότι αυτοί κάνουν κουμάντο, μπράβου τους.

 40. Ιοκαστη avatar
  Ιοκαστη 15/12/2008 17:39:21

  Die Mossad Akten.
  Κυκλοφορει απ' οτι ξερω και στα Ελληνικα τωρα.
  Το βιβλιο ενος πρωην Μοσσαντ στελεχους για πληρη και ορθη ενημερωση τou Th. Gordon

 41. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/12/2008 17:56:00

  “Να ζούμε στα 17 μας τουλάχιστον όπως εσείς ζούσατε στα 17 σας”!!!

  Πολύ ευχαρίστως.Ξεφορτωθείτε τα κινητά,τα κομπιούτερ και να μετακινείσθε πάντα με λεωφορείο ή τον ΗΣΑΠ -όχι το μετρο.

 42. theo 1611 avatar
  theo 1611 15/12/2008 18:11:02

  @49 Ψυχραιμία

  Διαφωνώ!!!
  Οι γονείς μας ποτέ δεν μας είπαν να περάσουμε και μεις Κατοχή, Εμφύλιο και Χούντα για να μάθουμε τι εστί βερύκοκκο!!!

  Θεόδωρος Κρητικός
  Γεννηθείς 16/11/1958

 43. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/12/2008 18:18:25

  @ Theo
  Δεν μας το είπαν γιατί δεν το ζητήσαμε.Ξέραμε ότι είμαστε καλύτερα και θα έπρεπε να το ξέρουν και οι σημερινοί επαναστατημένοι.
  Γεννηθείς το 1959 σε σπίτι με γκαζιέρα χωρίς ηλεκτρική κουζίνα και ψυγείο πάγου.
  Αγορά ηλεκτρικής κοζίνας στα 6 μου,ηλεκτρικού ψυγείου στα 10 μου και ασπρόμαυρης τηλεόρασης στα 13 μου.

 44. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/12/2008 18:19:48

  τιμωρέ, τον Μαντοφ τον ανέφερε ο "Αιμίλιος", όχι εγώ. Βέβαια άντε να σου αποδέιξω ότι δεν είμαι και ο Αιμίλιος (αλλά δεν είμαι), και τον ανέφερε στην αμέσως επόμενη ανάρτηση ο σπιτονοικοκύρης!

 45. theo 1611 avatar
  theo 1611 15/12/2008 18:28:22

  @51 Ψυχραιμία

  Συμφωνώ!!! όπως το θέτεις!!! και επαυξάνω!!!

  Αυτό που εμείς δεν ζητήσαμε και οι σημερινοί νέοι θα έπρεπε να το ξέρουν χωρίς να το κάνουν και σημαία διεκδικήσεών τους, είναι μάλλον δικό μας πρόβλημα που δεν τους δώσαμε να το καταλάβουν!!!

  Αυτή είναι η ένσταση και αφορά εμάς, όχι τα παιδιά μας!!!

 46. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/12/2008 18:43:51

  @theo
  Eδώ όμως οι ευθυνες εξατομικεύονται.Εγώ δεν θεοποίησα μιλώντας σε μικρότερους την "επανάσταση",σε προηγούμενο ποστ παραδέχθηκα ότι οι καταλήψεις για τον 815 στις οποίες συμμετείχα έγιναν για εγωιστικούς λόγους και τα άκουσα και όποτε βρίσκω κάποιον νεότερο του ζητω να πάψει να συγκρινει την Ελλάδα με χώρες που δεν έχει καμμία σχέση (ΗΠΑ-Δ.Ευρωπη)αλλά με τις γειτονικές της που μας στελνουν πεινασμένους μετανάστες και να συμβάλλει δημιουργικά και με προτάσεις για κάτι καλύτερο.

 47. theo 1611 avatar
  theo 1611 15/12/2008 19:35:19

  @Ψυχραιμία

  Οι ευθύνες, αν θέλουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας πολίτες και να είμαστε πραγματικά και αληθινά, είναι όντως ατομικές και χαίρομαι για την επισήμανση, την οποία και αποδέχομαι.

  Εξάλλου η γενιά του 58, του 59, του 60, του 61, κάποιοι από τις προηγούμενες, κάποιοι από τις επόμενες γενιές, βρεθήκαμε συμπιεσμένοι από τους αμέσως πριν (γενιά του Πολυτεχνείου?) και τους αμέσως μετά (γενιά της συντήρησης ή της εξουσίας?), οπότε αναγκαστήκαμε εκ των πραγμάτων να αναλάβουμε τις προσωπικές, ατομικές μας ευθύνες στην διαδρομή!!!

  Αν θέλεις επικράτησε σε μας όχι το "ουκ εάν με καθεύδειν το του Μιλτιάδου τρόπαιον", αλλά το σπαρτιάτικο "άμες δε γεσόμεθα πολλώ κάρονες". Έτσι είχαμε μάθει!!!

  Ν. 815, 1977, θυμάμαι - μαθήματα Ιούλιος-εξετάσεις Αύγουστος
  Χάσιμο εξαμήνου 1980-81, δεν θυμάμαι πια για ποιό λόγο, σεισμός Φεβ 1981?

  Προσωπικά, τις όποιες μικρές "επαναστάσεις?" μου τις κάνω στους χώρους που δουλεύω και δραστηριοποιούμαι, και αφού τις κάνω, δεν θέλω καν να τις θυμάμαι!!! Πολλώ δε μάλλον να τις διηγούμαι!!!

  Όμως θεωρώ ότι οι συγκρίσεις και με τις ΗΠΑ και με την Ευρώπη είναι χρήσιμες (έζησα και επτά χρόνια στις ΗΠΑ, οπότε έξις δευτέρα φύσις!!!).

  Όχι άκριτα, αλλά κατ' αναλογίαν και με εξειδίκευση!!! Ο λόγος είναι απλός!!! Αν δεν τολμάς να συγκριθείς με διαφορετικά μοντέλα και αντιλήψεις, ώστε να διακρίνεις περιθώρια αλλαγών, μένεις προσκολλημένος σε ιδεοληψίες και δόγματα της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων στη χώρα σου, ιδεοληψίες και δόγματα που ακόμη και οι γειτονικές μας χώρες έχουν προσπεράσει!!!

 48. t avatar
  t 15/12/2008 19:56:51

  Ο τίτλος νομίζω ότι ταιριάζει με του Νίκου Δήμου που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος:

  Βία – μία αποτυχημένη μαμή.


  Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

  O Μαρξ έγραψε: «Η βία είναι η μαμή για κάθε παλιά κοινωνία που εγκυμονεί μία νέα». (Το τσιτάτο συνήθως αναφέρεται λανθασμένα: «η βία είναι η μαμή της ιστορίας»).

  Είναι η βία μαμή; Και τι έχει ξεγεννήσει σε νέες κοινωνίες;

 49. t avatar
  t 15/12/2008 19:58:40

  Ως μαμή, η βία δεν τα πήγε πολύ καλά. Ο κόσμος εξελίσσεται, προχωράει και προοδεύει (παρά τις Κασσάνδρες) αλλά αυτό επιτυγχάνεται με συνεχείς μικρές διορθώσεις πορείας, με μεταρρυθμίσεις και αναθεωρήσεις. Η μόνη θεωρία που ισχύει στην πολιτική, όπως και στην επιστήμη, είναι η μέθοδος της δοκιμής και του λάθους. (Trial and error – αγγλοσαξονικά). Οι μεγάλες απότομες αναστατώσεις φέρνουν εξίσου μεγάλες αντιδράσεις – έτσι που οι επαναστάσεις να οδηγούν σε δικτατορίες και απολυταρχίες. Η βία γεννάει βία.

 50. t avatar
  t 15/12/2008 19:59:31

  Η αρχική μεγάλη διαμάχη κομμουνιστών και σοσιαλδημοκρατών αφορούσε το δίλημμα: «επανάσταση ή μεταρρύθμιση». Η ιστορία απάντησε. Η προοδευτική, κομμάτι-κομμάτι αλλαγή (αυτή που ο Karl Popper ονόμαζε piecemeal engineering) αποδείχθηκε ο μόνος τρόπος σταθερής και σίγουρης εξέλιξης.

 51. Suhoi avatar
  Suhoi 15/12/2008 20:14:17

  @t

  Υπήρξε άραγε στιγμή της ιστορίας, που να μην υπήρξε βία;

 52. Ο Πιο Μεγάλος Πόνος avatar
  Ο Πιο Μεγάλος Πόνος 15/12/2008 20:38:48

  Ποιος κακομοίρης την πέφτει στον Θύμιο Παπανικολάου; Ας ρωτήσει και κανέναν της εποχής, πριν πάει να ξανακρυφτεί στο καβούκι του... Ντροπή, καραγκιόζη! (κατά το «αιδώς, Αργείοι!»)

 53. Σπύρος avatar
  Σπύρος 16/12/2008 01:27:54

  Ψυχραιμία 55.
  Γιά τον 815 δέν τά ΄άκουσες΄.
  Απλά διάβασες μια διαφορετική εκτίμηση τών γεγονότων τής εποχής.
  Νομίζω πώς πάλι υπερβάλλεις...Ο διάλογος ήταν εξαιρετικά ήπιος.


  Υ.Γ.
  ο Συνονόματος τού 3
  και του 7 δέν το αλλάζει λιγάκι μιάς και μπερδευόμαστε τζάμπα??

 54. Dionysos avatar
  Dionysos 24/12/2008 00:46:00

  Η δίκαιη βίαια αυθόρμητη εξέγερση των ημερών είναι σαν πρόωρη εκσπερμάτωση. Ολοι την ψευτοχαίρονται για διαφορετικούς λόγους ο καθένας κανένας από το πολιτικό σκηνικό δεν την απολαμβάνει. Οι προκλήσεις της κοινωνικής ανισότητας είναι αβάστακτες πιά τουλάχιστον για ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας. Ντύνονται μόνο πανάκριβα ρούχα εισαγωγής, σπουδάζουν άλλα ντιλιβερι καταλήγουν, ζουν στα σπίτια των δικών τους, δεν εργάζονται απασχολούνται όπου και όταν. Το χαμόγελο και η αισιόδοξη προοπτική της ζωής σπανίζουν. Οι πολιτικοί των δυό μεγάλων κομμάτων μιλούν με μια γλώσσα ψεύτικη που όταν μιλούν για αλλαγή εννοούν τους δικούς τους στα πράγματα, οταν μιλούν για ανάπτυξη σημαίνει ασυδοσία ημετέρων στο φαγοπότι πάνω σε λογής δουλιές με το δημόσιο, όταν μιλούν για μεταρρύθμιση εννοούν ανισοτιμία και εξαιρέσεις του νόμου για λίγους, όταν φωνάζουν για δίκαιη κοινωνία ξέρεις πιά οτι ψεύδονται ασύστολα, τρέμουν μην ανέβουν οι πολλοί καλοί τα μεχρι τώρα θύματά τους. Πέρα από σεναριολογίες και συνωμοσιολογίες βλέπουμε η έλλειψη αυτοδυναμίας των δικομματικών να τους κάνει ακόμα περσότερο αφερέγγυους παίχτες, θλιβερούς υπαλλήλους ξένων αφεντάδων και όχι των συμφερόντων του λαού που τους ψήφισε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.