#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/11/2010 20:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η λύση στο αδιέξοδο της ΙρλανδίαςΆντε πάλι μια από τα ίδια. Έξι μόλις μήνες μετά την οικονομική διάσωση της Ελλάδας, ξαναβλέπουμε μια παρόμοια ιστορία. Οι επενδυτές ανησυχούν για μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα με τεράστια χρέη και αβέβαιο μέλλον, οπότε αρχίζουν να πουλάνε τα ομόλογά της. Η άνοδος των σπρέντς μολύνει και άλλες χώρες, μια τοπική εκλογική μάχη στο Donegal αυξάνει τους φόβους, και τα μπερδεμένα μηνύματα από πλευράς Γερμανίας κάνουν τον κίνδυνο ακόμη πιο έντονο.

Τρία ερωτήματα αναδύονται: Ποιος φταίει για τα χάλια; Πως βγαίνουμε από τη κρίση; Τι σημαίνουν όλα αυτά για το ευρώ; Το μόνο παρήγορο είναι, πως εν αντιθέσει με την Ελλάδα, η Ιρλανδία έχει περισσότερες δυνατότητες να περάσει σε φάση ανάπτυξης, και να μπορέσει κάποια μέρα να αποπληρώσει τα χρέη της.

Στο πρώτο ερώτημα, το αρχικό φταίξιμο είναι της Ιρλανδίας. Η κελτική τίγρη όρμησε μπροστά, αλλά δεν έδωσε τη πρέπουσα σημασία στις ριψοκίνδυνες τράπεζές της και στις κεφαλαιαγορές. Η φούσκα των στεγαστικών έσκασε, και η χώρα άρχισε να εξαρτάται από τα έσοδά της. Οι υπεύθυνοι για την επίβλεψη της οικονομίας αποδείχτηκαν ανίκανοι και λίγοι. Με τις πρώτες ενδείξεις της κρίσης, η κυβέρνηση έκανε το λάθος να εγγυηθεί για όλα τα τραπεζικά χρέη, κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποστούν τις καταστροφικές χασούρες των στοιχημάτων της Anglo Irish Bank και άλλων, σπρώχνοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 32% του ΑΕΠ εφέτος.

Και τη κατάσταση δεν βοηθούν καθόλου τα άλλα μέλη της ευρωζώνης. Η διάσωση της Ελλάδας ήταν μια τσαπατσουλιά. Η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να εξοφλήσει εγκαίρως τα χρέη της. Το ίδιο απαράδεκτος είναι και  ο μηχανισμός στήριξης που έστησε η ΕΕ, και που χαρίζεται στους ιδιώτες επενδυτές. Ακόμη και η προσπάθεια της Angela Merkel να τον διορθώσει ήταν τσαπατσούλικη. Η βασική αρχή της πρότασης της είναι σωστή. Όμως, οι Γερμανοί δεν μπόρεσαν να τη παρουσιάσουν ελκυστικά και με λεπτομέρειες. Ακόμη και το τάϊμινγκ ήταν λάθος, με την Ελλάδα, τη Πορτογαλία και τη Ιρλανδία να προσπαθούν απεγνωσμένα να ετοιμάσουν σφιχτούς προϋπολογισμούς για το 2011. Συνεπώς, οι επενδυτές άρχισαν δικαιολογημένα να φοβούνται. Ένα καθαρά ιρλανδικό πρόβλημα μετατράπηκε σε ευρωπαϊκό. Ακόμη και η Βρετανία πονοκεφάλιασε, λόγω των στενών της σχέσεων με το Δουβλίνο.

Το δεύτερο ερώτημα,  μας δείχνει πόσο διαφέρουν οι Ιρλανδοί από τους Έλληνες, οι οποίοι ικετεύουν για επιπλέον χρηματική βοήθεια από τη διστακτική Merkel. Στη περίπτωση των Ιρλανδών, αυτοί αρνούνται την όποια βοήθεια για την οποία όμως επιμένουν οι υπόλοιπες μεγάλες χώρες της νομισματικής ένωσης. Και οι δυο πλευρές έχουν εν μέρει δίκιο. Η Ιρλανδία έχει κάπου €20 δισ. στην άκρη, μπορεί όμως να αποδειχτούν λίγα αν αρχίσουν και  καταρρέουν οι τράπεζες της. Από την άλλη, οι Ιρλανδοί καλώς δεν εμπιστεύονται τις προθέσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Τα κίνητρα της ΕΕ δείχνουν να είναι η τιμωρία τους για τις Αγγλοσαξονικές τους συνήθειες, ιδίως το ανταγωνιστικό επιτόκιο 12.5% στα επιχειρηματικά κέρδη, που ελκύει ξένες επιχειρήσεις. Το να ανέβει κι`άλλο θα ήταν τρέλα. Η Ιρλανδία σχεδιάζει περικοπές έως και 3.8% του ΑΕΠ της για το 2011. Οι ελπίδες της βασίζονται στη προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων. Όπως έγινε και στη δεκαετία του 1990. Το εργατικό δυναμικό της χώρας είναι ζωντανό και νεαρό σε ηλικία. Τα ενοίκια είναι χαμηλά, πιο χαμηλά και από τους μισθούς!

Αν οι δυο πλευρές σταματήσουν τους παλικαρισμούς, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν πως τα ποσά της ευρωπαϊκής βοήθειας θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα, με αντάλλαγμα λίγες μόνο περικοπές στον προϋπολογισμό. Μια τέτοια συμφωνία θα ικανοποιούσε τους εταίρους της στην ευρωζώνη, που επιθυμούν να δυο ένα τέλος στην αβεβαιότητα, και την ΕΚΤ από την οποία εξαρτώνται για κεφάλαια οι ιρλανδικές τράπεζες. Κάτι παρόμοιο θα πρέπει να προσφερθεί και στη Πορτογαλία.

Στο τρίτο ερώτημα, το ευρώ θα πρέπει να αντέξει. Παρά τα περιφερειακά προβλήματα, το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό συγκρινόμενο με άλλες πλούσιες χώρες και περιοχές. Το πρόβλημα είναι η απουσία  ενός αξιόπιστου σχεδίου για να αντιμετωπιστούν οι χώρες παραβάτες, όπως πολύ καλά το αντιλήφθηκε η Γερμανία. Ένα σχέδιο που να αντιμετωπίζει τις δομικές ανισορροπίες μεταξύ της Γερμανίας και των λιγότερο ανταγωνιστικών νότιων κρατών μελών, και κυρίως των φτωχών προοπτικών ανάπτυξης αυτών των χωρών. Στερημένες από τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος τους, κράτη με μικρή και αργή ανάπτυξη όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία θα πρέπει να αναζητούν μεταρρυθμίσεις που θα μειώνουν το εργατικό κόστος, θα αυξάνουν την επιχειρηματικότητα, και θα τονώνουν τον ανταγωνισμό.

Περιέργως, η Ιρλανδία μοιάζει να πλησιάζει την περιπόθητη ανάπτυξη πολύ πιο πριν από τις μεσογειακές χώρες. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τα χάλια του τραπεζικού της συστήματος. Το πραγματικό ερώτημα τώρα για την Ευρώπη είναι αν θέλει μια αργή διαδοχή Ελλάδων και Ιρλανδιών, ή αν είναι πραγματικά έτοιμη να πάει πέρα των κρατικών διασώσεων, και να εστιάσει στην οικονομική ανάπτυξη.

S.A.-Economist

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 19/11/2010 20:41:43

  Εγω ειδη αρχισα να ενημερωνω Ιρλανδικα μπλογκ !!!! εστειλα τη Συμβαση Δανειου να τη μελετησουν !!! κανετε το ιδιο... εμεις ειμασταν οι πρωτοι ας βοηθησουμε τους επομενους.

  ΠΠ

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 19/11/2010 20:47:19

  Είδα πριν από λίγο στην τιβί τον εκεί τοπικό γκαουλάιτερ (τον πρωθυπουργό τους) να λέει ότι δεν νομίζει να υπάρχει κανένας λόγος να νιώθουν ταπεινωμένοι οι Ιρλανδοί κι ότι δεν καταλαβαίνει, λέει, την ουσία της ερώτησης...

  Αίσχος, αίσχος, αίσχος... Η Ιρλανδία υπέκυψε. Μαύρη ημέρα...

 3. Enzo avatar
  Enzo 19/11/2010 20:53:42

  "Το μόνο παρήγορο είναι, πως εν αντιθέσει με την Ελλάδα, η Ιρλανδία έχει περισσότερες δυνατότητες να περάσει σε φάση ανάπτυξης, και να μπορέσει κάποια μέρα να αποπληρώσει τα χρέη της."

  ποιος το εγραψε αυτο ρε παιδια? η ιρλανδια εχει περισσοτερες δυνατοτητες απο την Ελλαδα? θα τρελαθουμε τελειως? βοσκοτοπια εχουν αυτοι εκει περα και τιποτα αλλο. κατι pc κανανε και κατι τσιπ αλλα πανε και αυτα.
  η Ελλαδα ειναι στο κεντρο της μεσογειου φατσα καρτα πυλη στο σουεζ, πλακααααααα μας κανουν?

  • ένας Άμλετ avatar
   ένας Άμλετ @ Enzo 19/11/2010 21:01:56

   «Έξι μόλις μήνες μετά την οικονομική διάσωση της Ελλάδας….»
   Το κείμενο έχει πρόβλημα από την πρώτη αράδα….

 4. ένας Άμλετ avatar
  ένας Άμλετ 19/11/2010 21:00:34

  Ιρλανδία: Ανεξαρτησία που κερδήθηκε ύστερα από 700 χρόνια βρετανικής κατοχής.
  Ζόρικο….

 5. zackii avatar
  zackii 19/11/2010 21:05:22

  Το παρήγορο είναι ότι εκεί τα ΜΜΕ δεν ελέγχονται από μεγαλοεργολάβους και όπως είδα ξεφτίλισαν τους Πήλιο Γούσηδες εν αντιθέσει με τους εδώ δοσίλογους

  • ένας Άμλετ avatar
   ένας Άμλετ @ zackii 19/11/2010 21:09:22

   Αυτό είδα κι εγώ και το χάρηκα. Οι Ιρλανδοί είναι πολύ υπερήφανοι άνθρωποι….

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ zackii 19/11/2010 21:30:05

   Το είδα κι εγώ και ντραπηκα για τη δική μας κατάντια...

  • Σοσιαληστής avatar
   Σοσιαληστής @ zackii 19/11/2010 21:49:28

   Όντως κάτι ερωτήσεις φαρμάκι, έτσι άπλα για να καταλάβουμε τι ορντινάντσες έχουμε για δημοσιογράφους.

 6. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 19/11/2010 21:51:25

  Επι της ουσίας ας ετοιμάζεται και η Πορτογαλία και μετά ξεκινάμε όλοι μαζί την επανάσταση, αν έρθει μαζί μας και ο Τιραμόλας.

  • Φαινότυπος avatar
   Φαινότυπος @ Σοσιαληστής 20/11/2010 00:38:08

   Όποιος ξεκινήσει την επανάσταση προτού μπιστολίσει ο αφέτης ακυρώνεται

 7. αντισταση avatar
  αντισταση 19/11/2010 22:07:45

  ΙΡΛΑΝΔΙΑ-ΕΚΕΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΑ ΧΩΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ
  http://www.youtube.com/watch?v=1dxveBKo5rc

 8. effie B. avatar
  effie B. 19/11/2010 22:43:25

  Αστεια-αστεια, αν ολοι εμεις κανουμε το ιδιο δεν ξερεις που μπορει να καταληξει!!!
  Ειναι "τρελλοι" αυτοι οι Ιρλανδοι!!!!! Bobby Sands, remember.....

 9. Δον Κιχώτης avatar
  Δον Κιχώτης 19/11/2010 23:51:07

  Ολες οι χώρες που στήριξαν την (πρόσκαιρη απ' ό,τι φαίνεται) ευημερία τους σε σαθρά θεμέλια,δηλ.στον τουρμποκαπιταλισμό του Μ.Φρήντμαν και των άλλων "σοφών" καθηγητών της σχολής του Σικάγου αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσουν!
  Αυτό πιθανότατα θα είναι η απαρχή μιας καινούριας αρχής (ένα καινούριο new deal?) που θα ξαναδώσει αισιοδοξία στους λαούς και μούδιασμα στους κερδοσκόπους.
  Αισιοδοξώ όσο βλέπω χώρες να καταρρέουν!Οχι επειδή είμαι σαδιστής αλλά γιατί μόνο έτσι ίσως συνειδητοποιήσουν πόσο λάθος δρόμο είχε πάρει ο καπιταλισμός (κυρίως απ'το 1980 και μετά) .Και βέβαια θα πρέπει οι λαοί να ξεσηκωθούν(όπως κάνουν τώρα οι Ιρλανδοί,μαζί με τα ΜΜΕ τους) ώστε να γίνει μια κοινωνία πιο δίκαια ,πιο ανθρώπινη κι όχι απλά παραγωγική.
  Περιμένω και τις υπόλοιπες χώρες να χρεωκοπήσουν κι οι λαοί τους να ξεσηκωθούν μπας και μας σηκώσουν κι εμάς απ' τον καναπέ και κάνουμε αυτό που πρέπει με τους υπεύθυνους της κρίσης μας.Αλλωστε σχοινί υπάρχει ακόμη άφθονο στη χώρα μας...

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/11/2010 23:54:56

  Σε αντίθεση με εμάς, οι Ιρλανδοί έχουν (είχαν;) χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και μάλλον ζηλοφθονούσαν οι κεντρικοευρωπαίοι.

  Όσο για τον Φρτήντμαν... Φυσικά και δεν αρέσει στους Γερμανούς. Πίστευε ότι οι μίζες, σαν τις επιδοτήσεις στρεβλώνουν την αγορά....

 11. Aggelos avatar
  Aggelos 20/11/2010 09:34:09

  ωραια ειναι αμα γινουμε πολλες οι χωρες που θελει να πεταξει η γερμανια εξω..
  ετσι θα γινει καλυτερη ευρωπαικη πλεον μαχη..

  τοτε θα φανει η πραγματικη μοιρα της ευρωπης..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.