#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/08/2010 12:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η λογική της ήσσονος προσπάθειας επιβραβεύεται απο το ΠΑΣΟΚΣε κάποια τμήματα ΤΕΙ εισάγονται υποψήφιοι με μέσο όρο κάτω από τη μονάδα (http://www.antinews.gr/?p=58830)

Συνολικά, σε 114 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ ο τελευταίος υποψήφιος είχε βαθμό ή μόρια πρόσβασης κάτω από τη βάση. Η εικόνα αυτή, που εκθέτει διεθνώς τη χώρα και ενισχύει την απορία της κοινής γνώμης για τη λειτουργία άχρηστων ΑΕΙ με πολύ υψηλό κόστος, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση, η οποία από φέτος κατήργησε τη βάση του 10.

Η κατάργηση της βάσης του 10 αποτελεί μια εξαιρετικά κακή απόφαση. Σε μία περίοδο δημοσιονομικής κρίσης η κυβέρνηση διατηρεί σε λειτουργία πανεπιστημιακές σχολές, οι οποίες είναι προφανές ότι δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης, αντί να προχωρήσει άμεσα σε ένα γενναίο πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων. Πέραν τούτου, όμως, εμπεδώνει μία πολύ κακή κουλτούρα στη νεολαία, αυτή της ήσσονος προσπάθειας.

Όταν ένας μαθητής εισέρχεται σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα με βαθμό 0,9, τότε βέβαια μόνο για παρωδία εξεταστικού συστήματος μπορούμε να μιλήσουμε. Κι αν είναι αλήθεια ότι σε ορισμένες- ουσιαστικά επαγγελματικές- σχολές ο βαθμός πρόσβασης έχει μικρή σημασία για  την εκμάθηση της τέχνης, τότε ασφαλώς είναι προτιμότερο για αυτές τις περιπτώσεις να καταργηθούν οι εξετάσεις και να μπαίνουν οι υποψήφιοι με το απολυτήριο. Η σημερινή κοροϊδία πάντως πρέπει να τελειώσει!

Είναι σαφές ότι τα παιχνίδια με την Παιδεία υπονομεύουν τις προοπτικές της χώρας, Οι βάσεις δεν αποτελούν τιμωρία για τους μαθητές αλλά κριτήριο επιλογής, Οσο πιο χαμηλά βάζουμε τον πήχυ για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, τόσο μικρότερες θα είναι οι προσδοκίες για το μέλλον των παιδιών μας.

(Επιλογές απο τον Τύπο, γράφημα από τα ΝΕΑ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. bromoskylo avatar
  bromoskylo 26/08/2010 12:43:04

  Το πιο θλιβερό είναι ότι οι μαθητές με μέσο όρο 0,9 μετά από 5 χρόνια θα έχουν προσπεράσει τους άριστους του 19,9 και θα έχουν καταλάβει όλες τις σημαντικές θέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ίσως και κάποιος με μέσο όρο 0,9 να γίνει κάποτε και πρωθυπουργός.

  • Dimitris D avatar
   Dimitris D @ bromoskylo 26/08/2010 14:18:26

   Τα ΤΕΙ ζωικής(μαθήματα αρμέγματος κατσίκας) και φυτικής(μαθήματα οδήγησης τρακτέρ) παραγωγής-ιχθυοκομίας έχουν βάση περίπου 1-2. Το γεωτοχνολογίας(μάλλον βοηθός του βοηθού του γεωπόνου) έχει βάση 0,9 και το βιομηχανικού σχεδιασμού.

   Έχεις δει πολλές προκηρύξεις που ζητάνε αυτές τις ειδικότητες στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα;

   Όσοι περνάνε σε αυτά τα ΤΕΙ δεν πάνε ούτε για εγγραφές.

   • MG avatar
    MG @ Dimitris D 26/08/2010 14:58:38

    Αγαπητέ Dimitris D δεν νομίζω ότι προσεγγίζει σωστά το θέμα. Τέτοια τμήματα ζωικής, φυτικής παραγωγής, ιχθυοκομίας, ανθοκομίας κλπ μπορεί να μη λένε τίποτα για μια χώρα που βασίζει την οικονομία της στην παροχή υπηρεσιών, αμφίβολης ποιότητας, σαν την δική μας και που δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για την αξιοποίηση της αγροτικής οικονομίας. Σε μια χώρα όμως που πρέπει κάποια στιγμή να αναμορφώσει την οικονομία της και να αξιοποιήσει όλες τις πηγές της σε μέγιστο βαθμό, είναι απαραίτητες.
    Αν υπήρχε η λογική του προγραμματισμού και αξιοποίησης αυτών των πηγών μάλλον δεν θα τις βλέπαμε με άλλο μάτι. Πρέπει η χώρα να επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό που είναι καταρτισμένο στη ζωική παραγωγή στη φυτική παράγωγή στην ιχθυοκομίας και γενικά σε αυτούς τους κλάδους οικονομικής ανάπτυξης.
    Αυτό όμως πρέπει να συνοδεύεται και από την κουλτούρα ότι για να πετύχεις στη ζωή σου πρέπει να δουλέψεις και να προσπαθήσεις για να πετύχεις. Το υπουργείο παιδείας αντίθετα με την κατάρτγηση της βάσης του 10 ουσιαστικά συνεχίζει την κουλτούρα που άνθησε από το 1981 και μετά και έφτασε στο limit up την περίοδο του Σημιτισμού - εκσυγχρονισμού, ότι με την ελάχιστη προσπάθεια μπορείς "να τα κονομήσεις χοντρά ναουμε".
    ΥΓ. Προφανώς και δεν υπάρχουν στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προκηρύξεις που να ζητάνε τέτοιες ειδικότητες, αφού κανείς μα κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την αγροτική οικονομία - ΠΑΡΑΓΩΓΗ. Σερβιτόρους ψάχνουνε

   • Agrofylakas avatar
    Agrofylakas @ Dimitris D 26/08/2010 17:39:07

    MG,
    Για τι κατσίκες και τρακτέρ μας μιλάς. Δηλ. καλά κάνεις, αλλά πήγαινε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να δεις τι γίνεται. Αυτοί δεν ασχολούνται με τέτοια πράγματα. "Επιστήμονες" βγάζουν (τρομάρα τους), και μην τους πεις τίποτα για την ανύπαρκτη συμβολή τους στην παραγωγή και προώθηση γεωργικής τεχνολογίας, για γεωργικές επιχειρήσεις, παραγωγικότητα, οργάνωση αγοράς κτλ γιατί όλα αυτά πάνε 'ενάντια' στην αριστερή τους ιδεολογία και τα ύψιστα συντεχνιακά τους συμφέροντα. Εκεί ‘μορφώθηκα’ και εγώ και όταν πείρα το πτυχίο δεν ήξερα να μοιράσω δυο γαϊδουριών άχερο. Μπορούσα όμως να ξεχωρίσω καμιά πενηντάρια κλήματα αμπέλου και ας τα είχαν κατακρεουργήσει άλλοι 500 φοιτητές πριν από εμένα (μερικοί από αυτούς αρκετά προχωρημένης ηλικίας που έβλεπαν στον ύπνο τους έναν εφιάλτη ονομαζόμενο Οδυσεα Νταβιδη). Πήγαινε εκεί και ρώτα τους προφεσοραδες πότε ήταν η τελευταία φορά που μίλησαν σε παραγωγό η πότε ήταν η τελευταία φορά που βγηκαν από το καβούκι τους και επισκέφθηκαν έναν αγρότη στο χτήμα του, η αν ξέρoυν τι γίνεται σε άλλες χώρες εκτός από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Κούβα. Μπορεί να λέω ότι είμαι αγροφύλακας αλλά ειδικεύομαι στο ξεκατίνιασμα της Ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας (οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες).

   • Kalazar avatar
    Kalazar @ Dimitris D 26/08/2010 17:48:41

    Αν κατάλαβα καλά, φίλε αγροφύλαξ, πήγες και εσύ για καθηγητής αλλά δεν σου έκατσε, οπότε τώρα ξεμπροστιάζεις το καθηγητικό κατεστημένο.
    Των ΚΑΤΕΕ και εσύ;

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Dimitris D 26/08/2010 22:10:11

    Κάποιοι μάλλον άρχισαν την αυτοδιαφήμιση και την αυτοπροβολή τους παραθέτοντας αυτολιβανιστικά λίνκς. Αλλά μπλέκουν τις τομάτες με τον Ζαχόπουλο... Ξερόλες.
    Τους πείραξαν μάλλον τα μπιλοζίρια.
    A propos, γιατι δεν δοκιμάζεις Manitoba; Εκεί δεν είναι η κορυφαία σχολή στο τομέα σου;

   • Αγροφυλακας avatar
    Αγροφυλακας @ Dimitris D 27/08/2010 00:44:43

    @MG,
    Θα έχεις ακούσει φαντάζομαι που λένε: «Αυτόν δεν τον βρίσκεις ούτε στο σακί ούτε στο παρασάκι».
    Παρηγορήσου, δεν είσαι ο μόνος που του την σπάω.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Dimitris D 27/08/2010 01:05:47

    Σαν κανονικός Τομ Πάππας ομιλείς ώρες ώρες.
    Τι σου κάνει η ανία. Καμιά ινδιάνα δεν παίζει;

   • Kalazar avatar
    Kalazar @ Dimitris D 27/08/2010 01:09:08

    Θα σκέφτεται και αυτός να μας σώσει κατεβαίνοντας για υποψήφιος, και πλασάρει την πραμάτεια του. Αγνοήστε τον.

   • Αγροφυλακας avatar
    Αγροφυλακας @ Dimitris D 27/08/2010 01:25:46

    @MG, and company
    Ειδές που σου το έλεγα ότι δεν είσαι ο μόνος που του την σπαω! Όλα τα κομματοσκυλα αφηνιάζουν μόλις εμφανισθεί κανένας outsider. Λίγο αργά δεν είναι; Δεν επήγατε για ύπνο ακόμη; Πως θα σηκωθείτε να πάτε για δουλειά το πρωί; Η μήπως πληρώνει το κόμμα; Τώρα το αν θα βάλω υποψηφιότητα και αν ακόμη εκλεγώ δεν θα έπρεπε να σας ενδιαφέρει. Εσάς πάντως δεν πρόκειται να σας σώσω, διότι ‘δεν σας σώνει τίποτα άμα λάχει να πούμε’

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ bromoskylo 26/08/2010 14:29:20

   Δηλαδή ο φαλακρομούστακος θα έβγαζε πάνω από 0,9 στο τσιρκολάνικο σφαγείο-σχολειό που έστησε?

   • Απόστολος avatar
    Απόστολος @ (A)θανάσης 26/08/2010 16:02:15

    Δεν μπόρεσε να μάθει ελληνικά όταν οι Αλβανοί με 5 χρόνια την Ελλάδα τα μιλάνε άπταιστα.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 26/08/2010 12:43:14

  Οι ίδιες φυλλάδες των νταβατζήδων, που σήμερα σκούζουν γι' αυτό το (πράγματι) κατάντημα της Παιδείας, δεν ήταν οι ίδιες που εξυμνούσαν την κεντρική πολιτική επιλογή του Πέτρου Ευθυμίου να "σπέρνει" κι από μια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κάθε ραχούλα που έβρισκε, προκειμένου ο αχαμνός λογιστάκος να πλασάρει "ελεύθερη πρόσβαση για όλους" στο πόπολο;

  Οι περισσότερες από αυτές τις ιδρύσεις "τμημάτων" είχαν χρηματοδητηθεί με λεφτά από το ΕΠΕΑΕΚ. Αναρωτιέμαι, τώρα που το ΕΠΕΑΕΚ τελείωσε, ποιος πληρώνει το μάρμαρο; Να γιατί, τελικά, δεν υπάρχουν λεφτά.

  Αλλά ξέχασα. Για όλα φταίει ο Καραμανλής...

  • ApoTel avatar
   ApoTel @ Αυριανιστής 26/08/2010 15:40:26

   Οι φυλλάδες που σήμερα σκούζουν ήταν οι πρώτες που τα τελευταία χρόνια ζητούσαν την κατάργηση της βάσης του 10, για να έχουν ψωμί οι επαρχιακές πόλεις.
   Επίσης ο μέγας Ευθυμίου ήταν αυτός που έδωσε το παράδειγμα της ήσσονος προσπάθειας δίνοντας την δυνατότητα στον μαθητή του Λυκείου να περνάει την τάξη έχοντας 20 στα Θρησκευτικά και τα Αγγλικά και κάτω από την βάση στα υπόλοιπα μαθήματα. Οπότε λογικό είναι να του εξασφαλίσει και μια θέση στα ΤΕΙ. Αυτός κιόλας είχε πει ότι οι σπουδές είναι χόμπι και όχι επαγγελματική αποκατάσταση.

 3. Lewnidas avatar
  Lewnidas 26/08/2010 12:43:48

  μα να μην ζησουν περισοτεροι το ονειρο του ανεργου πτυχιουχου ή του πτυχιουχου των 600 ευρω?

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 26/08/2010 13:16:03

  Δεν ανησυχώ όσο υπάρχει η κα Διαμαντοπούλου:

  η κυρία που καταργώντας τη βάση του 10 για να έχουμε εισακτέους με 0,9; κάτω από την μονάδα;
  η κυρία που θα καταργούσε τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών και σε 2 μήνες ,με τροπολογία το πήρε πίσω;
  ή είναι η κυρία που ομολογεί ότι εφέτος θα έχουμε τα περισσότερα κενά στη παιδεία;
  Μάλλον θα διαμαρτύρεται για να τα ακούσει η ....Υπουργός Δια βίου μάθησης ...καθώς η μάθηση είναι μια αέναη δια βίου προσπάθεια τι χρειάζονται οι δάσκαλοι στο δημοτικό....έχουν μια ζωή μπροστά τους ...για μάθηση.
  Οι μαθητές από 13/09 μπορούν να παίζουν ...όπως και οι πολιτικοί μας, με τη μόνη διαφορά ότι οι δεύτεροι παίζουν με το μέλλον των παιδιών μας...

 5. Mind.the.gap avatar
  Mind.the.gap 26/08/2010 13:55:41

  Συγγνώμη, αλλά δεν έχετε πιάσει το πιο σημαντικό για μια κυβέρνηση δημιουργικής λογιστικής:
  Ο φοιτητής δεν εγγραφεται σαν άνεργος και έτσι η κάθε κυβέρνηση μειώνει τεχνητά κατά 6-8 χρόνια (τόσο κάνουν όλοι αυτοί να τελειώσουν και να πάρουν πτυχίο). Με άλλα λόγια η κάθε κυβέρνηση (και δη η συγκεκριμένη που την βολεύει αφάνταστα λόγω των επικείμενων απολύσεων ελέω κρίσης) μειώνει κατά 18% τουλάχιστον (6 χρόνια "σπουδών" δια 35 χρόνια περίπου ενεργού εργασιακού βίου).
  Και επιπλέον ισχύει και τα ψηφαλάκια μια και τα ΤΕΙ είναι όλα εγκατεστημένα σε κάθε βουνοκορφη...
  Γιατί όμως δεν τις κάνουν μέσες σχολές η μια ενδιάμεση κατάσταση... μα γιατί οι καθηγηταράδες που μπήκαν μέσα (ψηφαλάκια Νο2) θέλουν να νομίζουν - βαυκαλίζονται ότι είναι καθηγητές πανεπιστημίου, όπως ακριβώς και οι μη ικανοί φοιτητές που νομίζουν ότι πέρασαν σε κάποιο πανεπιστήμιο.
  Μα το πανεπιστήμιο δεν βαφτίζεται ως τέτοιο αλλά οι συνθήκες το κάνουν. . .
  Θα μου πείτε όμως, αυτό είναι το μόνο πρόβλημα μας αυτή την στιγμή? μάλλον χρειαζόμαστε δραστική μετεξέλιξη του ανατόλιου μικρο-αστού Ελληναρά..

 6. ΜΠΕΝ avatar
  ΜΠΕΝ 26/08/2010 14:07:16

  Αντικειμενικό απολυτήριο και ελεύθερη εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Αλλά με την προϋπόθεση του 1+1 χρόνο για τη συνέχιση των σπουδών. Όχι 4+2 χρόνια, ενοικιαζόμενες θέσεις.

 7. Νταβέλης avatar
  Νταβέλης 26/08/2010 14:30:06

  Έκλεψες την ψήφο της Ελλάδας με ψέμματα. Τώρα κλέβεις το βιος της. Αλλά δεν ξέρεις πολλά γιατί δεν έμαθες την ιστορία της. Κανένα κανό δε θα πάει αρκετά μακριά...

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ Νταβέλης 26/08/2010 15:01:04

   οσο θα υπάρχουν οι σχέσεις με τα μμε και ειδικά με την τηλεόραση το κακό θα είναι ανίκητο, δείτε σήμερα την εξαίρεση των μισθολογίων της ΕΡΤ μόνο απο το γενικό του δημοσίου.
   Αυτή η χούντα ξέρει πολύ καλά που βρίσκονται οι στρατιώτες που την βοηθούν για να επιβάλεται στον λαό.

 8. Orestios avatar
  Orestios 26/08/2010 15:53:52

  Και μετά το πέρας της φοίτησης ο δικηγόρος θα αμείβεται πενιχρά για να κάνει την πρακτική του ενώ ο άλλος σίγουρα θα παίρνει περισσότερα.
  Έτσι μπράβο Αννούλα του νεοφιλελεύθερου σοσιαλισμού. Μετά από τόσα χρόνια πειραματισμών κατορθώσατε το αδιανόητο.

 9. crisis avatar
  crisis 27/08/2010 13:34:27

  η αννουλα ειναι απο τη κοζανη και αυτος που εγραψε 0,96 περασε για κοζανη τυχαιο δεν νομιζω!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.