#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/01/2013 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η λιτότητα διαλύει την Ευρώπη

Κάποιες, πολύ σημαντικές, ειδήσεις περνούν συνήθως στα ψιλά επειδή εδώ στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να ασχολούμαστε με τα …σοβαρά.
Είδηση πρώτη: Ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο γνωστός μας Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, δήλωσε αυτή τη βδομάδα ότι ο ESM θα μπορούσε να δανείζει απ’ ευθείας τις τράπεζες των χωρών μελών. Η ιδέα δεν είναι καινούργια, αλλά, προσώρας, συναντά τη σθεναρή αντίδραση της Γερμανίας.

Αν η πρόταση υιοθετηθεί, (εκτιμώ ότι μετά τις Γερμανικές εκλογές η συζήτηση θα επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση) τότε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούν να γίνονται απ’ ευθείας, χωρίς τα κεφάλαια αυτά να υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος της χώρας. Υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση όσον αφορά στην Ισπανία.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, δεδομένου ότι αν αφαιρεθούν από το δημόσιο χρέος τα 40 δις που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα έχουμε μια εντυπωσιακή μείωσή του.

Και το αίτημα αυτό πρέπει να το συντηρεί στην επικαιρότητα και να το προωθεί η Ελληνική πλευρά. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει γιατί θα αλλάξει τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας.

Είδηση δεύτερη: Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε προχτές ένα ευρύτατο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ως γνωστόν, η ιαπωνική οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση, ενώ λόγω και των επιπτώσεων από τον καταστροφικό σεισμό, το δημόσιο χρέος της χώρας έχει εκτοξευτεί στο 220% του ΑΕΠ!

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ενισχύει τη ρευστότητα με 116 δις δολλάρια. Σε απλά ….οικονομικά θα τυπώσει χρήμα! Που θα διοχετευτούν τα χρήματα αυτά; Στην εκτέλεση έργων υποδομής, την παιδεία, την έρευνα, αλλά και τη στήριξη της βιομηχανίας και τους ασφαλιστικού συστήματος της χώρας! Πρόκειται, κατά κάποιο τρόπο, για ένα ιαπωνικό «new deal».

Η κίνηση αυτή έχει μεγάλη σημασία για την ΕΕ. Οι οικονομίες του Νότου οδηγούνται σε κατάρρευση από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό της λιτότητας, οι επιπτώσεις της οποίας ήδη αρχίζουν να γίνονται ορατές ακόμα και στον …αυστηρό και ….ηθικό Βορρά.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές (ακόμα και το ΔΝΤ έφτασε να παροτρύνει την εγκατάλειψη της λιτότητας) ότι η πολιτική αυτή, σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια, καταστρέφει τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Είδηση τρίτη: Ανοίγει πάλι (αν και ουσιαστικά ποτέ δεν έκλεισε) η συζήτηση για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Προφανώς το ζήτημα είναι πολύ πρόωρο και το θεωρώ απίθανο να τεθεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Συζητείται, όμως, στα τεχνοκρατικά κλιμάκια. Άρα κάτι ετοιμάζεται. Μόνο που το πρόβλημα διαχείρισης του δημοσίου χρέους δεν αφορά πλέον μόνο την Ελλάδα, αλλά σχεδόν ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Νότο, να μη πω το σύνολον της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν να ωριμάζουν οι συνθήκες για μια συνολική παρέμβαση στην αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους. Ευρωομόλογο, κάτι σαν «Ομόλογα Μπρέϊντυ» η λύση θα πρέπει να είναι συνολική, να αντιμετωπίζει το πρόβλημα οριστικά και να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Με την διακυβέρνηση Ομπάμα να συνεχίζει τη πολιτική δημοσιονομικής χαλάρωσης, την Ιαπωνία να μπαίνει στον ίδιο δρόμο, τα BRICS να αναπτύσσονται με «τρελούς» ρυθμούς, αν η Ευρώπη παραμείνει εγκλωβισμένη σε πολιτικές λιτότητας, θα μετατραπεί σε ουραγό της παγκόσμιας οικονομίας. Πολιτικές λιτότητας που διαλύσουν κοινωνίες, ενισχύουν τα άκρα και υπονομεύουν τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κατάκτηση της «γηραιάς ηπείρου»: δημοκρατία με κοινωνική δικαιοσύνη.

Κώστας Ροδινός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. makis avatar
  makis 14/01/2013 14:04:56

  [Video] Εικονική κηδεία της Ελλάδας σε πολιτικό φεστιβάλ στα Σκόπια. http://shar.es/4iiSC

 2. Lambros avatar
  Lambros 14/01/2013 14:16:59

  Μη γραφέτε τέτοια πράγματα εδώ μέσα κύριε Ροδινέ. Η Γερμανία αγωνίζεται να φέρει μια νέα καλύτερη τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη. Memorandum macht frei!

 3. Dal avatar
  Dal 14/01/2013 15:09:59

  Αυτά που ισχυρίζεται ο αρθρογράφος σε αριθμούς.

  Α. Το συνολικό χρέος της Ευρωζώνης(ΕΖ) θα ξεπεράσει φέτος το 90% της συνολικής οικονομικής απόδοσής της, από 66% που ήταν το 2007. Το χρέος πεισματικά αυξάνει αντί να μειώνεται , γιατί το κόστος δανεισμού είναι μεγαλύτερο ένεκα της ύφεσης η της ισχνής ανάπτυξης της. Η ανεργία θα φτάσει στο 12% από 8% περίπου που ήταν πριν την κρίση. Πλήρης αποτυχία.

  Β.'Αλλο παράδειγμα η Ιταλία. Με πρωτογενές πλεόνασμα εδώ και περισότερο από 15 χρόνια και με πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, το χρέος της παραμένει πάνω από 120% και φέτος θα πλησιάσει το 130%!

  Γ.Η ΕΖ γίνεται σιγά σιγά ο φτωχός συγγενής της παγκόσμιας οικονομίας. Με την ύφεση και την περιορισμένη ανάπτυξη, η Κίνα θα την ξεπεράσει σύντομα ως προς το ΑΕΠ, τα δε BRICS την έχουν ήδη ξεπεράσει από πέρυσι. Σε λίγο θα τα βλέπει με τα κιάλια. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Γερμανοί, ΄για αυτό με την πολιτική τους επιχειρούν να ποδηγετήσουν την ΕΖ για να έχουν λόγο στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα. Όπως γνωρίζουν επίσης ότι εκτός ΕΖ θα την καταβροχθίσουν οι υπόλοιποι παγκόσμιοι παίκτες. Μην έχοντας πρώτες ύλες, στρατό και πυρηνικές κεφαλές. Όχι τυχαία ο Κίσσινγκερ είπε ότι η Γερμανία είναι μεγάλη για την Ευρώπη και μικρή για το υπόλοιπο κόσμο.

  Δ. Πληροφοριακά. Το χρέος της Ιαπωνίας ήταν 157% το 2007 και φέτος πάει για 220%.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Dal 14/01/2013 21:26:02

   Με νομισμα που ανατιμηθηκε 70% μεσα σε μια δεκαετια και μηδεν ευρω να δανειζοσουν στην δεκαετια αυτη, παλι θα καταληξεις να μην μπορεις να αποπληρωσεις. Ειναι σαν να πηρες 70% περισσοτερα δανεια.

 4. Tryphoon avatar
  Tryphoon 14/01/2013 15:12:04

  Εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη η δημοσίευση ενός τέτοιου άρθρου από το Antinews

 5. blue nile avatar
  blue nile 14/01/2013 15:17:28

  Κε Κώστα τους χαιρετισμούς μου.
  Να συμφωνήσω απόλυτα με την κεντρική ιδέα του άρθρου.
  Όντως η λιτότητα διαλύει την Ευρώπη.
  Όμως δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος επειδή η Γερμανία αρνείται οτιδήποτε θα μπορούσε να βγάλει την ήπειρο από την Κρίση.
  1) Ως προϋπόθεση για την απ'ευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ESM έθεσε τον έλεγχο των ευρωπαϊκών τραπεζών.
  Έλεγχο που όμως δεν θέλει γιατί θα αποκαλύψει την χρεωκοπία των γερμανικών ιδιωτικών τραπεζών.
  Οπότε μπλοκάρεται η ανακεφαλαιοποίηση.
  Η ελληνική κυβέρνηση δε δεν έχει ακουστεί να διεκδικεί επίσημα κάτι τέτοιο.
  2) Εδώ το μόνο που κάναμε ήταν να τυπωθεί από την ΕΚΤ και να χορηγηθεί στις ιδιωτικές ευρωπαϊκές τράπεζες ένα δις με το LTRO και δεν γίνεται κουβέντα για να γίνει κάτι αντίστοιχο ώστε να βρεθούν κάποια κεφάλαια για την ανάπτυξη των προβληματικών χωρών.
  Η επωδός είναι ότι η ΕΚΤ μπορεί να σώζει τράπεζες και όχι κράτη.
  Λες και όλες οι στιγμές είναι οι ίδιες.
  3) Το κούρεμα ήταν στο τραπέζι και θα γινόταν ώσπου αντέδρασε η γερμανική πλευρά Συμβιβαστικά προωθήθηκε η λύση της επαναγοράς χρέους για να μην διαλυθεί η τρόικα από την αποχώρηση του ΔΝΤ.
  4) Να μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία μπλοκάρει την μόνη λύση που θα εξασφαλίσει φτηνό δανεισμό στις ευρωπαϊκές χώρες.
  Το ευρωομόλογο.

  Αυτή τη στιγμή η Γερμανία σταματά το οτιδήποτε μπορεί να ανακόψει την ευρωπαϊκή Κρίση.
  Και το ερώτημα που τίθεται είναι πολύ απλό:
  Μήπως απλά θέλει να συντηρήσει την Κρίση όσο το δυνατόν περισσότερο προς όφελος της;
  α)Ήδη ομολογείται ότι από τα χαμήλωμα των επιτοκίων τους οι Γερμανοί έχουν κερδίσει πάνω από 60 δις.
  β)Το υψηλό κόστος δανεισμού των νότιων χωρών καθορίζει και τα επιτόκια δανεισμού των εκεί επιχειρήσεων σε αντίθεση με τις γερμανικές επιχειρήσεις που δανειοδοτούνται πάμφθηνα. Κάτι που δίνει μεγάλο πλεονέκτημα σ'αυτές και καταστρέφει τις υπόλοιπες.
  Μήπως η άρνηση του ευρωομολόγου από γερμανικής πλευράς οφείλεται και σε αυτό τον λόγο;
  γ) Με την διαρκή κουβέντα περί εκπαραθύρωσης Ελλάδας και Πορτογαλίας τσουνάμι κεφαλαίων έφευγε από τις προβληματικές χώρες για να καταλήξει στις γερμανικές τράπεζες.
  Οπότε ακόμα και ύφεση να παρουσιάσουν με επιδείνωση του παραγωγικού ισοζυγίου θα αντισταθμίσει την κατάσταση το πλεονασματικό ισοζύγιο χρηματικών εισροών και εκροών.

  Δε νομίζω ότι οι ηγέτες των πληττόμενων χωρών δεν τα βλέπουν όλα αυτά.
  Όμως το ευρώ έχει ασκήσει τέτοια ιδεολογική ηγεμονία που δυσκολεύονται να φανταστούν την επόμενη μέρα χωρίς αυτό.
  Επιπρόσθετα όλοι οι ηγέτες των ελλειμματικών χωρών ορθά φοβούνται ότι μια πιθανή κατάρρευση της ευρωζώνης θα διαλύσει τα τραπεζικά τους συστήματα γιατί υπό τον φόβο υποτιμήσεων οι πολίτες θα σπεύσουν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

  Όμως δεν πάει άλλο και κάτι πρέπει να γίνει.
  Ακόμα και αν δεχτώ ότι η επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών θα βρει την Μέρκελ νικήτρια και με λυμένα τα χέρια τίποτα δεν μας εγγυάται ότι θα αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική.

  Ειδικά η χώρα μας δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τότε.

  Πάρα πολύ σύντομα θα απολέσει το 25% του ΑΕΠ της όταν η Ισπανία μετά τον εμφύλιο έχασε το 15% και η Αργεντινή πριν δέκα χρόνια στο κραχ της το 20%.
  Όπως εσείς γράψατε σε παλιότερο άρθρο, το φάρμακο σκοτώνει τον ασθενή.

  Μακάρι να αλλάξουν τα πράγματα...

 6. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 14/01/2013 15:26:00

  TRYPHOON Μάλλον δεν διαβάζεις συχνά antinews για να λες κάτι τέτοιο,Εδώ μέσα αρθογραφουν κολοσσοί

 7. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 14/01/2013 16:10:10

  ευχαριστώ για τη.....συμπλήρωση!

  • Dal avatar
   Dal @ Κώστας Ροδινός 14/01/2013 16:20:18

   Σας ευχαριστώ και εγώ για τα εύστοχα πάντα άρθρα σας.

 8. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 14/01/2013 16:10:46

  μάλλον δεν μας παρακολουθείτε τακτικά,αγαπητέ!

 9. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 14/01/2013 16:13:17

  Καλημέρα Blue Nile,
  Η Γερμανία δεν μπορεί να παραμείνει αλώβητη από αυτές τις πολιτικές λιτότητας.
  Είναι ζήτημα χρόνου πλέον οι πολιτικές αυτές να πάψουν να εξυπηρετούν ακόμα και τις πολιτικές σκοπιμότητες της καγκελλαρίας

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/01/2013 16:23:36

  Τα ίδια είπε σήμερα και ο κ. Τσίπρας στον κ. Σόιμπλε, αγαπητέ Κώστα.
  Η σύγκλιση απόψεων προχωρεί, πίσω απο τον κουρνιαχτό των δηλώσεων οι πολιτικές δυνάμεις της εξουσίας σιγά-σιγά πλησιάζουν.
  Ξέρεις ότι υπο αυστηρούς όρους, προσωπικά δεν έχω αντίρρηση σε ενδεχόμενη συνανάληψη ευθύνης από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
  Ο όρος είναι ένας: Η σύγκλιση δεν πρέπει να είναι φαύλη, σύγκλιση νομής της εξουσίας, αλλά αυστηρά, αυστηρότατα προγραμματική.
  Δεν είναι καιρός για ιδεολογικά κολλήματα. Ούτε και για αμοιβαία "επωφελείς σκέψεις". Δεν υπάρχει ριζοσπαστικό και δίκαιο χωρίς ορθολογικό. Προπαντός στον δύσκολο καιρό της κρίσης.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 14/01/2013 16:30:11

   αγαπητέ Θείε,
   μόνο που εμείς αυτά τα γράφουμε εδώ και πολύ καιρό!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Κώστας Ροδινός 14/01/2013 16:58:47

    Προσπαθούμε να είμαστε εποικοδομητικοί, για το καλό της χώρας.
    Η πρακτική πολιτική γίνεται με προγραμματικά εργαλεία. Μπορούν να συγκλίνουν, ακόμη και όταν πηγάζουν απο πολύ διαφορετικές ιδεολογίες. Η διεθνής, αλλά τώρα πιά και η Ελληνική πολιτική, το έχει αποδείξει.

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/01/2013 16:28:59

  Ο πιθανότατος Μεγάλος Συνασπισμός στη Γερμανία (SPD+CDU), σ' ένα χρόνο, θα έχει ίσως ως Ελληνικό αντίκρυσμα μιαν ευρύτερης βάσης κυβερνητική συνεργασία ΝΔ+ΣΥΡΙΖΑ (+ΔΗΜΑΡ;).
  Δεδομένης της φθοράς του ΠΑΣΟΚ, και της ανυπαρξίας σοσιαλδημοκρατικής κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, κάπως πρέπει να καλυφθεί "τεχνητά" και εξ ανάγκης το πολιτικό κενό. Προσωρινά έστω. Η πολιτική ανισορροπία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
  Γι όσους ξέρουν πώς πολιτεύεται ο άνθρωπος αυτός, η κίνηση Σόιμπλε δεν μοιάζει τυχαία.

 12. Νιόβη avatar
  Νιόβη 14/01/2013 16:47:28

  Μα, νομίζω, γίνεται ολοφάνερο ότι αυτός είναι ο απώτερος στόχος: να καταλυθεί το μεταπολεμικό κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη, το οποίο δημιουργήθηκε για την ανασυγκρότηση της ηπείρου. Οι πολίτες, με την ανοχή του κεφαλαίου, θα απολάμβαναν ορισμένα βασικά αγαθά και δικαιώματα ούτως ώστε το κεφάλαιο να αντλεί από μια ανεξάντλητη δεξαμενή καλοζωισμένων εργατών και πελατών ταυτόχρονα. Το δε ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης θα απομάκρυνε τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών στη ρημαγμένη Ευρώπη και ολέθριων διολισθήσεων σε καθεστώτα τύπου Σοβιετίας. Τώρα όμως ούτε Σοβιετική Ένωση υπάρχει, ούτε κανείς φαίνεται διατεθειμένος να επαναλάβει το πείραμα που απέτυχε και μαράζωσε τη μισή Ευρώπη. Τι έχει πια το κεφάλαιο να φοβάται; Του ξανάνοιξε η όρεξη και αλαζονικά ξέχασε και ό,τι είχε μάθει από την Ιστορία. Η επιδίωξή του είναι η οπισθοδρόμηση των λαών σε συνθήκες προπολεμικές, για να μην πω σε συνθήκες προ 1888 και εργατικής επανάστασης. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν τελειώσει, εκτός κι αν την ενδεκάτη ώρα συντελεστεί το θαύμα. Δεν το περιμένω, για να πω την αλήθεια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

  • Dal avatar
   Dal @ Νιόβη 14/01/2013 18:09:03

   Φοβάμαι ότι έχεις απόλυτα δίκιο. Πάμε για μεσαίωνα που θα διαρκέσει δεκαετίες.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Νιόβη 14/01/2013 21:31:30

   +1000

   Οπως εχω πει σε παλαιοτερες αναρτησεις, η κοινωνικη Ευρωπη προσφερθηκε με βαρια καρδια για να μην υπαρξουν αλλα ευτραπελα την τοτε εποχη, διαχειριστηκε κακιστα και τωρα θα διαλυθει, καθως οι αναπτυσσομενες οικονομιες εχουν ενα πολυ πιο σκληροκαπιταλιστικο οικονομικο συστημα απο ο,τι θα μπορουσε να φανταστει ακομη και η ΗΠΑ.

   Παραλληλα, συνεχιζουμε το σεφτε σε αυτες τις οικονομιες με αποτελεσμα να τις ισχυροποιουμε.

   Συνεχιουμε να βγαζουμε αθλιους πολιτικους που διαλυουν το κρατος, αρα και την κοινωνικοτητα του.

   Και συνεχιζουμε να θεωρουμε οτι η οικονομιες πρεπει να προσαρμοζονται στα νομισματα (ανεξαρτητο ευρω) και οχι το αντιθετο που ειναι και το λογικο.

   • blue nile avatar
    blue nile @ Φοιτητης 15/01/2013 02:38:53

    Αν το δούμε απ'αυτή την πλευρά τότε μέχρι το 201ο η Ευρώπη που είναι το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού ξόδευε το 50% των κοινωνικών δαπανών παγκοσμίως.
    Κάτι που με τις λιτότητες και τα μνημόνια θα αλλάξει σε βάρος των ευρωπαικών κοινωνιών.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ blue nile 15/01/2013 10:51:56

     Το μεταπολεμικό Ευρωπαικό (Κευνσιανό) κοινωνικό κράτος καταλύθηκε ήδη προ πολλού, με τα 30 χρονια νεοφιλελεύθερης επέλασης στην Ευρώπη (1977-2008). Η κατάλυση άρχισε απο την Θάτσερ και η ολοκλήρωσή της ήταν η ακρίδα που πέρασε με την απόλυτη χρηματοπιστωτική απορρύθμιση και την νεοφιλελεύθερη καταναλωτική φούσκα δανεισμού των μεγαλομεσαίων στρωμάτων από το 1995 και μετά.
     Κάποιες νησίδες έμειναν (Σύστημα υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπολλείμματα ταξικού συνδικαλισμού στην Γαλλία και Γερμανία ως συνδιαμορφωτές της πολιτικής). Αλλά το βασικό κοινωνικό κράτος μετά το 2000 είναι παρελθόν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
     Η φούσκα κατανάλωσης στο μεσογειακό νότο δεν είχε καμμιά σχέση με την επιβίωση στοιχείων κοινωνικού κράτους. Ήταν η προσωρινή ευημερία των μεσαίων στρωμάτων και της "εργατικής αριστοκρατίας" (βλέπε τις καθ' ημάς ΔΕΚΟ, διάφορους υψηλόμισθους συμβασιούχους κτλ), που χρηματοδοτήθηκε απο δανεισμό και τερατώδη υπερεκμετάλλευση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων ιδιωτικου και δημόσιου τομέα, ανασφάλιστη εργασία, "μπλοκάκια" κτλ. Βοήθησε και η μαζική εκμετάλλευση των - ευπρόσδεκτων τότε - μεταναστών, λάθρο ή μη.
     Είναι σχήμα πρωθύστερο να λέμε ότι τώρα θα καταλυθεί το ήδη καταλυμένο προ πολλού κοινωνικό κράτος. Τώρα καταλύεται και το απομεινάρι "κοινωνικού κράτους" που απολάμβαναν μετά το 1990 τα μεσοστρώματα, δηλ. το 1/3 της κοινωνίας. Ο πλούτος συγκεντρώνεται σε μιά πολύ μικρότερη μειοψηφία κορυφαίων εισοδημάτων.
     Αλλά οι πυραμίδες που στηρίζονται ανάποδα (στην κορυφή) είναι ασταθείς: Ταλαντεύονται και γκρεμίζονται μέχρι να βρούν μια νέα, ευσταθέστερη κατάσταση ισορροπίας. Αυτή την ταλαντωση παρακολουθούμε σήμερα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.