#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/12/2010 14:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η λιτότητα δεν είναι η μόνη λύση

Ως αποτέλεσμα της πρόσφατης μεγάλης ύφεσης, πολλά κράτη βρέθηκαν με τεράστια ελλείμματα και μη αντιμετωπίσιμα χρέη. Η λύση που ακολούθησαν είναι αυτή της αυστηρής λιτότητας, μιας πολιτικής όμως, που οδηγεί σε αποδυνάμωση των οικονομιών και καθυστέρηση της ανάνηψης. Όλοι όσοι ελπίζουν σε εντυπωσιακές μειώσεις των ελλειμμάτων, πλανώνται, αφού η οικονομική καθίζηση θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα και θα αυξήσει τις απαιτήσεις για επιδόματα ανεργίας και άλλου είδους κοινωνικές παροχές.

Τεχνικά, η μείωση του ελλείμματος είναι μια απλή υπόθεση. Κόβεις τις δαπάνες ή αυξάνεις τη φορολογία. Σε περιπτώσεις όμως όπως αυτή της Αμερικής, η διαδικασία απλά μειώνει τη κοινωνική προστασία, μειώνει το ρόλο και το μέγεθος του κράτους, την ίδια ώρα που τα κατεστημένα συμφέροντα (στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα) παραμένουν ανέπαφα. Στην Αμερική, όπως και στις άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, οποιαδήποτε απόπειρα μείωσης του ελλείμματος θα πρέπει να ιδωθεί μέσα από τα γεγονότα της πρόσφατης δεκαετίας, που είναι:

-Μια αύξηση των αμυντικών και στρατιωτικών δαπανών, που τη τροφοδότησαν δυο πόλεμοι.

-Αύξηση της οικονομικής ανισότητας, με το 1% του πληθυσμού να καρπούται το 20% του εθνικού εισοδήματος, με μια παράλληλη πτώση της μεσαίας τάξης, αφού το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό έχασε πάνω από το 5% του εισοδήματος του μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.

-Μείωση των δημοσίων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων για βασικές υποδομές, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στη περίπτωση της Νέας Ορλεάνης.

-Αύξηση της προστασίας των επιχειρήσεων, από τις τραπεζικές διασώσεις έως τις επιδοτήσεις της αιθανόλης , ή ακόμη και τη συνέχιση της χρηματοδότησης των αγροτικών καλλιεργειών, παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου τις έκρινε παράνομες.Η δημιουργία ενός πακέτου που θα μειώνει το έλλειμμα, θα αυξάνει την αποδοτικότητα και την ανάπτυξη, και που θα καταργεί την ανισότητα, είναι σχετικά εύκολη. Χρειάζονται μόνο πέντε βασικά συστατικά:

Πρώτον, θα πρέπει να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις που αποφέρουν κέρδη. Ακόμη και αν αυτό αυξήσει βραχυπρόθεσμα το έλλειμμα, θα μειώσει το δημόσιο χρέος μακροπρόθεσμα. Ποια επιχείρηση δεν θα συμμετείχε σε επενδύσεις με αναμενόμενο κέρδος της τάξης του 10% , αν θα μπορούσε να δανειστεί κεφάλαια (όπως κάνει το κράτος) με λιγότερο από 3% επιτόκιο;

Δεύτερον, θα πρέπει να κοπούν οι στρατιωτικές δαπάνες. Όχι μόνο η χρηματοδότηση των πολέμων, αλλά και αυτή που χρηματοδοτεί τη κατασκευή όπλων που απευθύνονται στην αντιμετώπιση εχθρών που πλέον δεν υπάρχουν. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν και δαπανούν σε οπλικά συστήματα,  όσα όλος ο υπόλοιπος κόσμος συνολικά, σαν να μην έχει τελειώσει ποτέ ο ψυχρός πόλεμος.

Στη συνέχεια θα πρέπει να περιοριστεί η στήριξη των επιχειρήσεων. Το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας των πολιτών έχει εξαφανισθεί, και στη θέση του έχει στηθεί ένα δίχτυ, για τον επιχειρηματικό κόσμο!  Το είδαμε στη διάρκεια της κρίσης, με τη διάσωση της AIG,  της Goldman Sachs, καθώς και άλλων τραπεζών. Τα ποσά που πηγαίνουν για αυτό το σκοπό, αντιστοιχούν στο 50% του συνολικού εισοδήματος μερικών περιοχών της χώρας, με δισεκατομμύρια δολάρια να πηγαίνουν σε επιδοτήσεις βάμβακος (καταλήγοντας σε ελάχιστους πάμπλουτους αγρότες) την ίδια ώρα που μειώνονται οι τιμές και αυξάνεται η εξαθλίωση των ανταγωνιστών βαμβακοπαραγωγών στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση ειδικής μεταχείρισης των επιχειρήσεων είναι αυτό που συμβαίνει με τις φαρμακοβιομηχανίες. Αν και το κράτος είναι ο μεγαλύτερος τους πελάτης, δεν του επιτρέπεται η διαπραγμάτευση των τιμών, τροφοδοτώντας έτσι την αύξηση των κερδών τους, και παράλληλα την αύξηση των δημοσίων δαπανών, που αγγίζουν το $1 τρισεκατομμύριο τη τελευταία δεκαετία.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ειδικά προνόμια που παρέχονται στον τομέα της ενέργειας, ειδικά στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, που συντελούν στη καταλήστευση των κρατικών ταμείων, στη παραμόρφωση της κατανομής ενέργειας, και στη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Να μη ξεχνάμε και το χάρισμα των εθνικών πόρων σε ιδιώτες, όπως είναι οι ελεύθερες συχνότητες που δόθηκαν στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ή τα χαμηλά ποσά που εισπράττονται για το δικαίωμα εξόρυξης, ή κοπής ξυλείας από τις μεγάλες εταιρίες του χώρου.

Αυτό που επίσης χρειάζεται είναι μια πιο δίκαιη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με τη κατάργηση των φορολογικών προνομίων στα μεγάλα επιχειρηματικά κέρδη και μερίσματα. Γιατί να τσακίζονται φορολογικά οι εργαζόμενοι, ενώ δεν αγγίζονται σχεδόν καθόλου οι κερδοσκόποι;

Τέλος, με το 20% του εισοδήματος να πηγαίνει στις τσέπες του 1% του πληθυσμού, μια μικρή φορολογική αύξηση της τάξης του 5% για παράδειγμα, θα έφερνε στα ταμεία του κράτους περίπου $1 τρισεκατομμύριο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Ένα πακέτο μείωσης του ελλείμματος, με βασικούς του άξονες τα παραπάνω, θα περνούσε τη δοκιμασία ακόμη και του πιο δημοσιονομικά αυστηρού «γερακιού». Θα αύξανε την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη, θα βοηθούσε το περιβάλλον, και θα ωφελούσε τους εργαζόμενους αλλά και τη μεσαία τάξη.

Το μόνο μείον του είναι ότι δεν θα ωφελούσε αυτούς που ανήκουν στην οικονομική ελίτ, ή τα επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα που κυριαρχούν στη χάραξη της αμερικανικής πολιτικής. Η απόλυτη λογική που χαρακτηρίζει την παραπάνω πρόταση για τη μείωση του ελλείμματος, είναι και ο πιο βασικός λόγος για το γεγονός ότι δεν θα υιοθετηθεί ποτέ και από κανέναν.

Joseph E. Stiglitz ( Project Syndicate)

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/12/2010 15:13:45

  Αννα μην κλαις..
  http://www.youtube.com/watch?v=GGgB8n_bApY
  Άννα μην κλαις, σήκω όρθια
  και πάλεψε στου κόσμου την σκληρή αρένα,
  μάχιμη στρατιώτης δήλωσε, μην φοβηθείς,
  εξαπέλυσε φωτιάς δίκαια άσπρα βέλη,
  Άννα θυμάσαι? Δεν είναι αυτός ο κόσμος
  που ονειρεύτηκες με τη Ρένα,
  Άλλαξε τούτο τον κόσμο
  της άπρακτης προγενέστερης γενιάς με χρυσό μέλι.

  Άννα μην κλαις, έτσι αδύναμη σε θέλουν
  να διστάζεις, μην τους κάνεις το χατίρι,
  ξύπνα, και μαζί ξύπνησε Άννα όσους μπορείς,
  όλοι είθε να συμβάλλουν στον αγώνα,
  δεν είναι αυτό που περιμένεις,
  θα'ναι δύσκολο, μα θα δικαιωθείς μικρό πειραχτήρι,
  και μαζί θα δικαιώσεις όλους αυτούς
  που για σένα χάθηκαν στη μάχη του στρατώνα.

  Άννα μην κλαις, κοίταξε με, πρέπει να δράσεις
  σε χρόνο εγγύ, γιατί αν όχι τώρα,
  δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία,
  η αιχμή του δόρατος παγώνει το λαιμό μου,
  Άννα σε καλώ σε ταξίδι μακρύ,
  μπροστά σου βρίσκεται του κόσμου η χώρα,
  θα συναντήσεις αντιξοότητες σορό,
  μα όλα τούτα για το δικό σου το καλό.

  Άννα μην κλαίς, άκουσε με,
  γιατί αν δεν με ακούσεις θα κλαις μετά,
  κλείσε τους το στόμα,
  να αφήσουν το τότε, το τώρα μας καλεί,
  Άννα το ξέρω, σε χτύπησαν, σε χτυπούν,
  μα πρέπει να το αφήσεις για μετά,
  το μέλλον είναι που από τούτη τη ξέφρενη πορεία
  πρέπει να αλλάξεις, σε απειλεί.

  Άννα μην κλαις, πρόταξε τα στήθη σου
  μπρος στη μαύρη αραχνιά τους χθες,
  χαμένοι καιροί
  που στο διάβα τους ανέστειλαν το ήθος, τι τα θες?
  Άννα σε κούρασα τόση ώρα?
  Και δεν σε κούρασαν αυτοί τόσα χρόνια?
  μανιωδώς φώναξε σε όλους
  όσους σε κουράζουν, ήρθε η ώρα για τα χιόνια.

  Άννα μην κλαις, εμένα κιτρίνισε η ψυχή μου,
  εσένα σπαρταρά ακόμα,
  βάψε με το πηχτό σου αίμα τους τοίχους
  της ανερμάτιστης αυθάδειας τους,
  κούφανε με την ζωηρή λαλιά σου
  τα τύμπανα αυτών που ποτέ δεν μας άκουσαν,
  κάψε με το φλογερό σου βλέμμα
  τα μάτια που δεν ντράπηκαν να μας αντικρύσουν.

  ΠΠ

 2. Orestios avatar
  Orestios 09/12/2010 16:25:46

  Ο Στίγλκιτζ μπορεί να λέει διάφορα. Μπορεί να είναι και σωστά.
  Όμως είναι στο άρμα του GAP και μόνο υποψίες δημιουργεί αυτό.
  Αν θυμάμαι καλά ήταν και στην Αργεντινή πριν αυτή σκάσει.
  Και εκεί έδινε συμβουλές, αδρά αμοιβώμενος όπως εδώ.
  Αποτέλεσμα?
  Κανένα.
  Πολύ μπλα μπλα και έργο μηδέν.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Orestios 10/12/2010 01:52:31

   Αμάν ρε φίλε, έκανες και τον Στίγκλιτς υποζύγιο του ΓΑΠ! Αφού τον πληρώνει (-ουμε), δίνει συμβουλές. Όπως και στην Αργεντινή. Και ο ΓΑΠ τις πετάει γιατί δεν τον βολεύουν, όπως, υποθέτω, συνέβη και στην Αργεντινή (για τον ΓΑΠ είμαι σίγουρος, γιατί ούτε τον άκουσα να καμαρώνει για την σύμφωνη γνώμη του Στίγκλιτς, ούτε τον Στίγκλιτς άκουσα να εξαίρει, τελικά, τα μέτρα του μαθητή του). Αντίθετα, στο Καίμπριτζ, με τον Σόρος τον Ρουμπινί και τον Γκαλμπραίηθ τζούνιορ, έδωσε δυσοίωνες προοπτικές για την Ελλάδα.
   Γενικά, μην κατηγορείτε τους τεχνοκράτες, γιατί η μόνη εναλλακτική, που έχουμε στις (κάθε) δυσκολίες, είναι οι χαρτορίχτρες.
   Ξέρω, ξέρω, Έλληνες εμείς, οι χαρτογιακάδες θα μας μάθουν;;;

   • Orestios avatar
    Orestios @ ΠΗΛΕΑΣ 10/12/2010 01:57:02

    Δεν είναι?
    Ποιός τον πληρώνει?

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Orestios 10/12/2010 02:45:37

     Είναι, όσο είναι και ο δικηγόρος σου δικό σου υποζύγιο. Δεν νομίζω ότι ο Στίγκλιτς θα ρισκάριζε να χαρακτηριστεί τσαρλατάνος για μερικά Ευρώ από τον Πρωθυπουργό της Ψωροκώσταινας. Θα του έλεγε την επιστημονική αποψή του και τέλος. Ελπίζω, τουλάχιστον...

 3. gram avatar
  gram 09/12/2010 16:43:22

  Μην πέρνετε τοις μετρητοίς Αμερικανούς που συμβουλεύουν για τα micro-ζητήματα στην Ευρωπαική κρίση. ΜΟΝΟΝ Γερμανούς ειδικούς και αναλυτές πρέπει να προσέχουμε αυτή τη στιγμή αφού αναγκαστικά ΟΛΕΣ οι εξελίξεις ΠΡΕΠΕΙ να είναι made in Germany

 4. ataktos avatar
  ataktos 09/12/2010 17:21:08

  αφού την ύφεση.. πήγανε στο άπειρο http://www.scribd.com/doc/28037286/%CE%A4%CE%95%CE%A7%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%9F-%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%9C%CE%95%CE%9B%CE%97%CE%A4%CE%97%CE%A1%CE%99%CE%9F-%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91%CE%A3-%CE%A4%CE%BC%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CE%94%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82

 5. Orestios avatar
  Orestios 10/12/2010 02:50:23

  Τί τέλος?
  Ξέχασες τις εκδρομές στον Πόρο?
  Τις επιτροπές πριν την g20?
  Μην είσαι αφελής.
  Κι αυτός πίνει γάλα από την αγελάδα που αρμέγει το GAP.
  Τεχνοκράτης ανθρωπιστής δεν υπάρχει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.